Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003R1085

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1085/2003 της Επιτροπής, της 3ης Ιουνίου 2003, σχετικά με την εξέταση των τροποποιήσεων των όρων της άδειας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων για ανθρώπινη χρήση και κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2309/93 του Συμβουλίου (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΕΕ L 159 της 27.6.2003, pp. 24–45 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2009; καταργήθηκε από 32008R1234

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1085/oj

32003R1085

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1085/2003 της Επιτροπής, της 3ης Ιουνίου 2003, σχετικά με την εξέταση των τροποποιήσεων των όρων της άδειας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων για ανθρώπινη χρήση και κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2309/93 του Συμβουλίου (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 159 της 27/06/2003 σ. 0024 - 0045


Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1085/2003 της Επιτροπής

της 3ης Ιουνίου 2003

σχετικά με την εξέταση των τροποποιήσεων των όρων της άδειας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων για ανθρώπινη χρήση και κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2309/93 του Συμβουλίου

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2309/93 του Συμβουλίου, της 22ας Ιουλίου 1993, για τη θέσπιση κοινοτικών διαδικασιών έγκρισης και εποπτείας των φαρμακευτικών προϊόντων για ανθρώπινη και κτηνιατρική χρήση και για τη σύσταση ευρωπαϊκού οργανισμού για την αξιολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων(1), όπως τροποποιήθηκε από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 649/98 της Επιτροπής(2), και ιδίως τα άρθρα 15 παράγραφος 4 και 37 παράγραφος 4 του κανονισμού,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Έχοντας υπόψη την πρακτική εμπειρία από την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 542/95 της Επιτροπής, της 10ης Μαρτίου 1995, σχετικά με την εξέταση των τροποποιήσεων των όρων μιας άδειας κυκλοφορίας που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2309/93 του Συμβουλίου(3), όπως τροποποιήθηκε από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1069/98(4), ενδείκνυται η απλούστευση της διαδικασίας για την αλλαγή των όρων μιας άδειας κυκλοφορίας.

(2) Λόγω της τεχνικής προσαρμογής του παραρτήματος I της οδηγίας 2001/83/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Νοεμβρίου 2001, περί κοινοτικού κώδικα για τα φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση(5), ενδείκνυται να εισαχθούν στον παρόντα κανονισμό διατάξεις σχετικές με τις τροποποιήσεις που αφορούν κύρια αρχεία πλάσματος και κύρια αρχεία αντιγόνου εμβολίων.

(3) Ορισμένες από τις διαδικασίες που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 542/95 θα πρέπει επομένως να αναπροσαρμοστούν, χωρίς όμως να υπάρξει απομάκρυνση από τις γενικές αρχές στις οποίες βασίζονται οι διαδικασίες αυτές.

(4) Ενδείκνυται να προβλεφθεί μια απλουστευμένη και ταχεία διαδικασία κοινοποίησης για να καταστεί δυνατή η εισαγωγή ορισμένων ήσσονος σημασίας τροποποιήσεων, που δεν επηρεάζουν την εγκεκριμένη ποιότητα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του προϊόντος, χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Αξιολόγηση των Φαρμακευτικών Προϊόντων (στο εξής αναφέρεται ως "Οργανισμός"). Εντούτοις, για άλλους τύπους τροποποιήσεων ήσσονος σημασίας θα πρέπει να εξακολουθήσει να απαιτείται η αξιολόγηση των υποβαλλομένων δικαιολογητικών από τον Οργανισμό.

(5) Οι διάφοροι τύποι ήσσονος σημασίας τροποποιήσεων θα πρέπει να ταξινομηθούν για να προσδιορίζεται η ακολουθητέα διαδικασία· είναι ιδιαιτέρως απαραίτητο να δίδεται ακριβής ορισμός του τύπου των ήσσονος σημασίας τροποποιήσεων για τις οποίες δεν χρειάζεται καμία προηγούμενη αξιολόγηση.

(6) Είναι απαραίτητο να αποσαφηνιστεί ο ορισμός μιας "επέκτασης" της άδειας κυκλοφορίας, αν και θα πρέπει να εξακολουθήσει να είναι δυνατή η υποβολή ξεχωριστής, πλήρους αίτησης για άδεια κυκλοφορίας για ένα φαρμακευτικό προϊόν που έχει ήδη εγκριθεί, αλλά με διαφορετική ονομασία και με διαφορετική σύνοψη χαρακτηριστικών του προϊόντος.

(7) Ενδείκνυται να επιτρέπεται στον Οργανισμό να μειώνει την περίοδο αξιολόγησης σε επείγουσες περιπτώσεις ή να παρατείνει την περίοδο αυτή σε περίπτωση μείζονος σημασίας τροποποίησης που συνεπάγεται σημαντικές μεταβολές.

(8) Είναι απαραίτητο να απλουστευθούν οι διαδικασίες για ήσσονος σημασίας τροποποιήσεις όσον αφορά την επικαιροποίηση των αδειών κυκλοφορίας παρέχοντας στην Επιτροπή τη δυνατότητα ομαδοποίησης αυτών των επικαιροποιήσεων κάθε έξι μήνες σε μια ενιαία απόφαση.

(9) Το χρονικό πλαίσιο για τη διαδικασία που θα ακολουθείται στην περίπτωση όπου η Επιτροπή επιβάλλει επείγοντες περιορισμούς ασφαλείας θα πρέπει να αποσαφηνιστεί.

(10) Απαιτείται περαιτέρω αποσαφήνιση όσον αφορά την αναθεώρηση της σήμανσης, του φύλλου οδηγιών ή της σύνοψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος· πάντως, οι διαδικασίες που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται σε τροποποιήσεις της σήμανσης ή του φυλλαδίου οδηγιών που δεν αποτελούν συνέπεια μεταβολών της σύνοψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος.

(11) Για να εξασφαλιστεί η σαφήνεια, ενδείκνυται η αντικατάσταση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 542/95.

(12) Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για τα φαρμακευτικά προϊόντα για ανθρώπινη χρήση και της μόνιμης επιτροπής για κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Θέμα

1. Ο παρών κανονισμός καθορίζει τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων τροποποίησης των όρων μιας άδειας κυκλοφορίας χορηγηθείσας σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2309/93.

2. Ο παρών κανονισμός ισχύει επίσης για την εξέταση αιτήσεων για τροποποιήσεις των όρων ενός κυρίου αρχείου πλάσματος και ενός κυρίου αρχείου αντιγόνου εμβολίου, όπως ορίζονται στο παράρτημα I της οδηγίας 2001/83/ΕΚ.

Άρθρο 2

Πεδίο εφαρμογής

Ο παρών κανονισμός δεν ισχύει για τις:

α) επεκτάσεις αδειών κυκλοφορίας που πληρούν τους όρους που ορίζονται στο παράρτημα ΙΙ του παρόντος κανονισμού·

β) μεταβιβάσεις μιας άδειας κυκλοφορίας σε νέο κάτοχο·

γ) μεταβολές του ανώτατου ορίου καταλοίπων όπως ορίζεται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2377/90 του Συμβουλίου(6).

Οι επεκτάσεις που αναφέρονται στο στοιχείο α) του πρώτου εδαφίου θα εξετάζονται σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στα άρθρα 6 έως 10 και τα άρθρα 28 έως 32 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2309/93 για φαρμακευτικά προϊόντα για ανθρώπινη χρήση και κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα, αντιστοίχως.

Άρθρο 3

Ορισμοί

Κατά την έννοια του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1. ως "τροποποίηση των όρων της άδειας κυκλοφορίας" νοείται μια τροποποίηση του περιεχομένου των εγγράφων που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφοι 1 και 2 ή το άρθρο 28 παράγραφοι 1 και 2 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2309/93 όπως ήταν κατά τη στιγμή της έκδοσης της απόφασης για την άδεια κυκλοφορίας σύμφωνα με το άρθρο 10 ή το άρθρο 32 του κανονισμού αυτού ή μετά την έγκριση τυχόν προηγούμενων τροποποιήσεων·

2. ως "ήσσονος σημασίας τροποποίηση" τύπου IA ή τύπου IB νοείται μια τροποποίηση που περιλαμβάνεται στο παράρτημα Ι η οποία πληροί τους όρους που ορίζονται εκεί·

3. ως "μείζονος σημασίας τροποποίηση" τύπου II νοείται μια τροποποίηση που δεν μπορεί να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας τροποποίηση ή επέκταση της άδειας κυκλοφορίας·

4. ως "περιορισμός ασφαλείας κατεπείγοντος χαρακτήρα" νοείται οιαδήποτε προσωρινή μεταβολή των πληροφοριακών στοιχείων που συνοδεύουν το προϊόν η οποία αφορά ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω στοιχεία της σύνοψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος, τις ενδείξεις, την ποσολογία, τις αντενδείξεις, τις προειδοποιήσεις, το σκοπούμενο είδος και τις περιόδους διακοπής της χορήγησης, λόγω νέων πληροφοριών που έχουν σημασία για την ασφαλή χρήση του φαρμακευτικού προϊόντος.

Άρθρο 4

Διαδικασία κοινοποίησης για ήσσονος σημασίας τροποποιήσεις τύπου ΙΑ

1. Όσον αφορά ήσσονος σημασίας τροποποιήσεις τύπου ΙΑ, ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας (στο εξής "ο κάτοχος") πρέπει να υποβάλει στον Οργανισμό μια κοινοποίηση συνοδευόμενη από:

α) όλα τα απαραίτητα έγγραφα περιλαμβανομένων αυτών που τροποποιούνται ως αποτέλεσμα της τροποποίησης·

β) τα σχετικά τέλη που προβλέπονται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 297/95 του Συμβουλίου(7).

2. Μια κοινοποίηση πρέπει να αφορά μόνο μία τροποποίηση τύπου ΙΑ. Όταν πρόκειται να πραγματοποιηθούν πολλές τροποποιήσεις τύπου ΙΑ στους όρους μιας άδειας κυκλοφορίας, πρέπει να υποβάλλεται ξεχωριστή κοινοποίηση σχετικά με κάθε επιδιωκόμενη τροποποίηση τύπου ΙΑ· κάθε τέτοια κοινοποίηση πρέπει επίσης να περιέχει παραπομπή στις άλλες κοινοποιήσεις.

3. Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 2, όταν μια τροποποίηση τύπου IA της άδειας κυκλοφορίας οδηγεί σε επακόλουθες μεταβολές τύπου IA, μια ενιαία κοινοποίηση μπορεί να καλύψει όλες αυτές τις επακόλουθες τροποποιήσεις. Η ενιαία τροποποίηση πρέπει να περιέχει περιγραφή της σχέσης μεταξύ αυτών των επακόλουθων τροποποιήσεων τύπου IA.

4. Όταν μια τροποποίηση απαιτεί επακόλουθη αναθεώρηση της σύνοψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος, της σήμανσης και του φύλλου οδηγιών, αυτό θεωρείται μέρος της τροποποίησης.

5. Αν η κοινοποίηση πληροί τις απαιτήσεις που ορίζονται στις παραγράφους 1 έως 4, ο Οργανισμός, εντός δεκατεσσάρων ημερών από την παραλαβή της κοινοποίησης αναγνωρίζει την εγκυρότητα αυτής της κοινοποίησης και πληροφορεί σχετικά τον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας.

Ο Οργανισμός, κατά περίπτωση, κυκλοφορεί τα τροποποιημένα έγγραφα που αναφέρονται στο άρθρο 3 σημείο 1.

Η Επιτροπή, εφόσον είναι απαραίτητο και με βάση πρόταση του Οργανισμού, επικαιροποιεί κάθε έξι μήνες την άδεια κυκλοφορίας που έχει χορηγηθεί δυνάμει του 10 ή του άρθρου 32 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2309/93.

Η Επιτροπή κοινοποιεί την επικαιροποιημένη άδεια κυκλοφορίας στον κάτοχο.

Το κοινοτικό μητρώο φαρμακευτικών προϊόντων που προβλέπεται στα άρθρα 12 και 34 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2309/93 ενημερώνεται καταλλήλως.

Άρθρο 5

Διαδικασία κοινοποίησης για ήσσονος σημασίας τροποποιήσεις τύπου ΙB

1. Όσον αφορά τις ήσσονος σημασίας τροποποιήσεις τύπου ΙΒ, ο κάτοχος πρέπει να υποβάλει στον Οργανισμό κοινοποίηση συνοδευόμενη από:

α) όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι πληρούνται οι όροι που ορίζονται στο παράρτημα I για την αιτούμενη τροποποίηση, περιλαμβανομένων όλων των εγγράφων που τροποποιούνται ως αποτέλεσμα της τροποποίησης·

β) το σχετικό τέλος που προβλέπεται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 297/95.

2. Μια κοινοποίηση πρέπει να αφορά μόνο μία τροποποίηση τύπου ΙΒ. Όταν πρόκειται να πραγματοποιηθούν πολλές τροποποιήσεις τύπου ΙΒ στους όρους μιας άδειας κυκλοφορίας, πρέπει να υποβάλλεται ξεχωριστή κοινοποίηση σχετικά με κάθε επιδιωκόμενη τροποποίηση. Κάθε τέτοια κοινοποίηση πρέπει επίσης να περιέχει παραπομπή στις άλλες κοινοποιήσεις.

3. Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 2, όταν μια τροποποίηση τύπου ΙΒ της άδειας κυκλοφορίας οδηγεί σε επακόλουθες τροποποιήσεις τύπου ΙΑ ή τύπου ΙΒ, μια ενιαία κοινοποίηση τύπου ΙΒ μπορεί να καλύπτει όλες αυτές τις επακόλουθες τροποποιήσεις. Η ενιαία αίτηση πρέπει να περιέχει περιγραφή της σχέσης μεταξύ αυτών των επακόλουθων τροποποιήσεων τύπου Ι.

4. Όταν μια τροποποίηση απαιτεί επακόλουθη αναθεώρηση της σύνοψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος, της σήμανσης και του φύλλου οδηγιών, αυτό θεωρείται μέρος της τροποποίησης.

5. Αν η κοινοποίηση πληροί τις απαιτήσεις που ορίζονται στις παραγράφους 1 έως 4, ο Οργανισμός αναγνωρίζει την παραλαβή μιας έγκυρης κοινοποίησης και κινεί τη διαδικασία που ορίζεται στις παραγράφους 6 έως 11.

6. Εάν, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία αναγνώρισης της παραλαβής έγκυρης κοινοποίησης ο Οργανισμός δεν έχει αποστείλει στον κάτοχο τη γνώμη του όπως προβλέπεται στην παράγραφο 8, η αιτούμενη τροποποίηση θα θεωρείται ότι έγινε αποδεκτή.

Ο Οργανισμός πληροφορεί σχετικά τον κάτοχο.

Ο Οργανισμός, κατά περίπτωση, κυκλοφορεί τα τροποποιημένα έγγραφα που αναφέρονται στο άρθρο 3 σημείο 1.

7. Η Επιτροπή, εφόσον είναι απαραίτητο και με βάση πρόταση του Οργανισμού, επικαιροποιεί κάθε έξι μήνες την άδεια κυκλοφορίας που έχει χορηγηθεί δυνάμει του άρθρου 10 ή του άρθρου 32 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2309/93.

Η Επιτροπή κοινοποιεί την επικαιροποιημένη άδεια κυκλοφορίας στον κάτοχο.

Το κοινοτικό μητρώο φαρμακευτικών προϊόντων που προβλέπεται στα άρθρα 12 και 34 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2309/93 ενημερώνεται καταλλήλως.

8. Όταν ο Οργανισμός έχει τη γνώμη ότι η κοινοποίηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή πληροφορεί τον κάτοχο που υπέβαλε την κοινοποίηση, εντός της περιόδου που αναφέρεται στην παράγραφο 6, αναφέροντας τους λόγους στους οποίους βασίζεται η γνώμη του.

9. Εντός 30 ημερών από την παραλαβή της γνωμοδότησης που αναφέρεται στην παράγραφο 8, ο κάτοχος μπορεί να τροποποιήσει την κοινοποίηση για να λάβει δεόντως υπόψη τους λόγους που παρουσιάζονται στη γνωμοδότηση. Στην περίπτωση αυτή, οι διατάξεις των παραγράφων 6 και 7 ισχύουν για την τροποποιημένη κοινοποίηση.

10. Εάν ο κάτοχος δεν τροποποιήσει την κοινοποίηση, η κοινοποίηση θεωρείται ότι έχει απορριφθεί. Ο Οργανισμός πληροφορεί σχετικά τον κάτοχο.

Άρθρο 6

Διαδικασία έγκρισης για μείζονος σημασίας τροποποιήσεις τύπου ΙΙ

1. Όσον αφορά τις μείζονος σημασίας τροποποιήσεις τύπου ΙΙ, ο κάτοχος υποβάλει στον Οργανισμό μια αίτηση συνοδευόμενη από:

α) τα σχετικά πληροφοριακά στοιχεία και δικαιολογητικά έγγραφα που αναφέρονται στο άρθρο 3 σημείο 1·

β) τα δικαιολογητικά δεδομένα σχετικά με την αιτούμενη τροποποίηση·

γ) όλα τα έγγραφα που τροποποιούνται ως αποτέλεσμα της αίτησης·

δ) μια προσθήκη ή επικαιροποίηση των υφισταμένων εκθέσεων/επισκοπήσεων/συνόψεων των εμπειρογνωμόνων για να ληφθεί υπόψη η ζητούμενη τροποποίηση·

ε) το σχετικό τέλος που προβλέπεται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 297/95.

2. Μια αίτηση πρέπει να αφορά μόνο μία τροποποίηση τύπου ΙΙ. Όταν πρόκειται να πραγματοποιηθούν πολλές τροποποιήσεις τύπου ΙΙ σε μια άδεια κυκλοφορίας, πρέπει να υποβάλλεται ξεχωριστή αίτηση σχετικά με κάθε επιδιωκόμενη τροποποίηση. Κάθε τέτοια αίτηση πρέπει επίσης να περιέχει παραπομπή στις άλλες αιτήσεις.

3. Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 2, όταν μια τροποποίηση τύπου II οδηγεί σε επακόλουθες τροποποιήσεις, μια ενιαία αίτηση μπορεί να καλύπτει όλες αυτές τις τροποποιήσεις. Η ενιαία αίτηση πρέπει να περιέχει περιγραφή της σχέσης μεταξύ αυτών των επακόλουθων τροποποιήσεων.

4. Όταν μια τροποποίηση απαιτεί επακόλουθη αναθεώρηση της σύνοψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος, της σήμανσης και του φύλλου οδηγιών, αυτό θεωρείται μέρος της τροποποίησης.

5. Αν η κοινοποίηση πληροί τις απαιτήσεις που ορίζονται στις παραγράφους 1 έως 4, ο Οργανισμός αναγνωρίζει την παραλαβή μιας έγκυρης κοινοποίησης και κινεί τη διαδικασία που ορίζεται στις παραγράφους 6 έως 10.

6. Η αρμόδια επιτροπή του Οργανισμού πρέπει να γνωμοδοτήσει εντός 60 ημερών από την έναρξη της διαδικασίας.

Η περίοδος αυτή μπορεί να μειωθεί έχοντας υπόψη τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος, ιδίως για ζητήματα ασφαλείας.

Η περίοδος αυτή μπορεί να παραταθεί σε 90 ημέρες για τροποποιήσεις που αφορούν μεταβολές ή προσθήκες στις θεραπευτικές ενδείξεις.

Η περίοδος αυτή μπορεί να παραταθεί σε 90 ημέρες για τροποποιήσεις που αφορούν μεταβολή ή προσθήκη σκοπούμενων ειδών που δεν προορίζονται για παραγωγή τροφίμων.

7. Εντός των περιόδων που ορίζονται στην παράγραφο 6, η αρμόδια επιτροπεί μπορεί να ζητήσει από τον κάτοχο να υποβάλει συμπληρωματικές πληροφορίες εντός προθεσμίας που ορίζεται από την εν λόγω επιτροπή. Η διαδικασία αναστέλλεται μέχρι να υποβληθούν οι συμπληρωματικές πληροφορίες. Στην περίπτωση αυτή, οι περίοδοι που ορίζονται στην παράγραφο 6 μπορούν να παραταθούν για συμπληρωματική χρονική περίοδο που θα καθοριστεί από την εν λόγω επιτροπή.

8. Όταν γνωμοδοτήσει η αρμόδια επιτροπή, ο Οργανισμός πληροφορεί αμέσως τον κάτοχο και την Επιτροπή και αποστέλλει στην Επιτροπή, κατά περίπτωση, τις τροποποιήσεις που πρέπει να εισαχθούν στους όρους της άδειας κυκλοφορίας συνοδευόμενες από τα έγγραφα που ορίζονται στα άρθρα 9 παράγραφος 3 και 31 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2309/93.

9. Στη γνώμη που εξέδωσε η αρμόδια επιτροπή εφαρμόζονται τα άρθρα 9 παράγραφοι 1 και 2 ή το άρθρο 31 παράγραφοι 1 και 2 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 309/93.

10. Η Επιτροπή, εφόσον είναι απαραίτητο και με βάση πρόταση του Οργανισμού, τροποποιεί την άδεια κυκλοφορίας που έχει χορηγηθεί δυνάμει του άρθρου 10 ή του άρθρου 32 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2309/93.

Οι αποφάσεις οι σχετικές με τροποποιήσεις που αφορούν ζητήματα ασφαλείας εφαρμόζονται εντός καθορισμένου χρονικού πλαισίου όπως συμφωνείται μεταξύ της Επιτοπής και του κατόχου.

Η Επιτροπή κοινοποιεί την τροποποιημένη άδεια κυκλοφορίας στον κάτοχο.

11. Το κοινοτικό μητρώο φαρμακευτικών προϊόντων που προβλέπεται στα άρθρα 12 και 34 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2309/93 ενημερώνεται καταλλήλως.

Άρθρο 7

Εμβόλια ανθρώπινης γρίπης

1. Όσον αφορά τις τροποποιήσεις των όρων των αδειών κυκλοφορίας εμβολίων ανθρώπινης γρίπης, ισχύει η διαδικασία που ορίζεται στις παραγράφους 2 έως 6.

2. Εντός 45 ημερών από την ημερομηνία παραλαβής έγκυρης αίτησης, ο Οργανισμός γνωμοδοτεί σχετικά με τα έγγραφα ποιότητας που αναφέρονται στην ενότητα 3 του παραρτήματος Ι της οδηγίας 2001/83/ΕΚ με βάση έκθεση αξιολόγησης.

3. Εντός της περιόδου που ορίζεται στην παράγραφο 2, ο Οργανισμός μπορεί να ζητήσει από τον κάτοχο να υποβάλει συμπληρωματικές πληροφορίες.

4. Ο Οργανισμός διαβιβάζει αμέσως τη γνώμη του στην Επιτροπή.

Η Επιτροπή εκδίδει απόφαση που επικαιροποιεί την άδεια κυκλοφορίας που έχει χορηγηθεί δυνάμει του άρθρου 10 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2309/93.

Η απόφαση αυτή εφαρμόζεται υπό τον όρο ότι θα είναι ευνοϊκή η τελική γνώμη του Οργανισμού που προβλέπεται στην παράγραφο 5.

Η Επιτροπή κοινοποιεί την επικαιροποιημένη άδεια κυκλοφορίας στον κάτοχο.

5. Τα κλινικά δεδομένα και, κατά περίπτωση, τα δεδομένα τα σχετικά με τη σταθερότητα του φαρμακευτικού προϊόντος, διαβιβάζονται από τον κάτοχο στον Οργανισμό το αργότερο δώδεκα ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας που ορίζεται στην παράγραφο 1.

Ο Οργανισμός αξιολογεί τα δεδομένα αυτά και εκδίδει την τελική του γνωμοδότηση εντός δέκα ημερών από την παραλαβή των δεδομένων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο. Ο Οργανισμός διαβιβάζει την τελική γνώμη του στην Επιτροπή και στον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας εντός των τριών επομένων ημερών.

6. Το κοινοτικό μητρώο φαρμακευτικών προϊόντων που προβλέπεται στο άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2309/93 ενημερώνεται καταλλήλως.

Άρθρο 8

Πανδημική κατάσταση όσον αφορά ανθρώπινες ασθένειες

Σε περίπτωση πανδημικής κατάστασης όσον αφορά τον ιό της ανθρώπινης γρίπης, δεόντως αναγνωρισμένης από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ή από την Κοινότητα στο πλαίσιο της απόφασης 2119/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου(8), η Επιτροπή μπορεί κατ' εξαίρεση και προσωρινά να θεωρήσει ότι η τροποποίηση των όρων της άδειας κυκλοφορίας για εμβόλια ανθρώπινης γρίπης γίνεται δεκτή μετά την κατάθεση αίτησης και πριν από το πέρας της διαδικασίας που ορίζεται στο άρθρο 7. Εν τούτοις, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής μπορούν να υποβληθούν πλήρη δεδομένα για την κλινική ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα.

Σε περίπτωση πανδημικής κατάστασης όσον αφορά ανθρώπινες ασθένειες εκτός από τον ιό της ανθρώπινης γρίπης, μπορεί να εφαρμοστεί η πρώτη παράγραφος και το άρθρο 7 mutatis mutandis.

Άρθρο 9

Επείγοντες περιορισμοί ασφαλείας

1. Εάν ο κάτοχος, σε περίπτωση κινδύνου για τη δημόσια υγεία ή την υγεία των ζώων επιβάλει επείγοντες περιορισμούς ασφαλείας, πληροφορεί αμέσως σχετικά τον Οργανισμό. Εάν ο Οργανισμός δεν προβάλει ένσταση εντός 24 ωρών από την παραλαβή των πληροφοριών αυτών, οι επείγοντες περιορισμοί ασφαλείας θεωρούνται ότι έγιναν αποδεκτοί.

Ο επείγων περιορισμός ασφαλείας εφαρμόζεται εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, όπως θα συμφωνηθεί με τον Οργανισμό.

Η αντίστοιχη αίτηση τροποποίησης που αντικατοπτρίζει τον επείγοντα περιορισμό ασφαλείας υποβάλλεται αμέσως και οπωσδήποτε όχι αργότερα από δεκαπέντε ημέρες μετά την έναρξη του επείγοντος περιορισμού ασφαλείας, στον Οργανισμό για εφαρμογή των διαδικασιών που ορίζονται στο άρθρο 6.

2. Όταν η Επιτροπή επιβάλλει επείγοντες περιορισμούς ασφαλείας στον κάτοχο, ο κάτοχος υποχρεούται να υποβάλει αίτηση για τροποποίηση που θα λαμβάνει υπόψη τους περιορισμούς ασφαλείας που επέβαλε η Επιτροπή.

Ο επείγων περιορισμός ασφαλείας εφαρμόζεται εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, όπως θα συμφωνηθεί με τον Οργανισμό.

Για την εφαρμογή των διαδικασιών που ορίζονται στο άρθρο 6, η αντίστοιχη αίτηση τροποποίησης που αντικατοπτρίζει τον επείγοντα περιορισμό ασφαλείας, που θα περιλαμβάνει τα κατάλληλα δικαιολογητικά που συνηγορούν υπέρ της μεταβολής, υποβάλλεται στον Οργανισμό αμέσως και οπωσδήποτε όχι αργότερα από δεκαπέντε ημέρες μετά την έναρξη του επείγοντος περιορισμού ασφαλείας, στις εμπλεκόμενες αρμόδιες αρχές για εφαρμογή των διαδικασιών που ορίζονται στο άρθρο 6.

Το πρώτο και το δεύτερο εδάφιο εφαρμόζονται υπό την επιφύλαξη των άρθρων 18 και 40 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2309/93.

Άρθρο 10

Κατάργηση

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 542/95 καταργείται.

Οι παραπομπές στον καταργηθέντα κανονισμό θεωρούνται παραπομπές στον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 11

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Οκτωβρίου 2003. Εν τούτοις, όσον αφορά την εξέταση αιτήσεων για τροποποιήσεις των όρων κυρίων αρχείων πλάσματος και κυρίων αρχείων αντιγόνου εμβολίων, ο παρών κανονισμός θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος της οδηγίας της Επιτροπής για την τροποποίηση του παραρτήματος Ι της οδηγίας 2001/83/ΕΚ.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 3 Ιουνίου 2003.

Για την Επιτροπή

Erkki Liikanen

Μέλος της Επιτροπής

(1) ΕΕ L 214 της 24.8.1993, σ. 1.

(2) ΕΕ L 88 της 24.3.1998, σ. 7.

(3) ΕΕ L 55 της 11.3.1995, σ. 15.

(4) ΕΕ L 153 της 27.5.1998, σ. 11.

(5) ΕΕ L 311 της 28.11.2001, σ. 67.

(6) ΕΕ L 224 της 18.8.1990, σ. 1.

(7) ΕΕ L 35 της 15.2.1995, σ. 1.

(8) ΕΕ L 268 της 3.10.1998, σ. 1.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΤΩΝ ΗΣΣΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΩΝ (ΤΥΠΟΥ IA ΚΑΙ IB) ΣΕ ΜΙΑ ΑΔΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ 3 ΕΩΣ 5

Εισαγωγικές δηλώσεις

Οι τίτλοι των τροποποιήσεων είναι αριθμημένοι και οι υποκατηγορίες απεικονίζονται με γράμματα και αριθμούς με μικρότερους χαρακτήρες. Οι όροι που είναι απαραίτητοι για να ακολουθήσει μια δεδομένη τροποποίηση είτε διαδικασία τύπου IA είτε διαδικασία τύπου IB παρουσιάζονται κατά για κάθε υποκατηγορία και καταγράφονται κάτω από κάθε τροποποίηση.

Για να καλυφθούν άλλες ενδεχόμενες αλλαγές, είναι απαραίτητη η υποβολή αιτήσεων για κάθε επακόλουθες ή παράλληλες τροποποιήσεις, που ενδεχομένως συνδέονται με την μεταβολή την οποία αφορά η αίτηση, ταυτόχρονα και απαιτείται η σαφής περιγραφή της σχέσης μεταξύ των τροποποιήσεων αυτών.

Για τις κοινοποιήσεις που περιλαμβάνουν πιστοποιητικό καταλληλότητας από την ευρωπαϊκή φαρμακοποιία και εφόσον η τροποποίηση που αφορά το φάκελο είχε υποβληθεί για το πιστοποιητικό, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη μεταβολή αυτή πρέπει να υποβάλλονται στην Ευρωπαϊκή Διεύθυνση για την Ποιότητα των Φαρμάκων (ΕΔΠΦ). Εάν το πιστοποιητικό αναθεωρηθεί μετά την αξιολόγηση της μεταβολής αυτής, κάθε σχετική άδεια κυκλοφορίας πρέπει να επικυρωθεί. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να γίνει με μια κοινοποίηση τύπου ΙΑ.

Ένα βιολογικό φαρμακευτικό προϊόν είναι ένα προϊόν του οποίου η δραστική ουσία είναι βιολογική ουσία. Μια βιολογική ουσία είναι μια ουσία που παράγεται ή εξάγεται από μια βιολογική πηγή και για την οποία χρειάζεται ένας συνδυασμός φυσικοχημικοβιολογικών δοκιμών και η διεργασία παραγωγής και ο έλεγχός της για το χαρακτηρισμό της και τον προσδιορισμό της ποιότητάς της.

Ως αποτέλεσμα, τα ακόλουθα θα θεωρούνται βιολογικά φαρμακευτικά προϊόντα: ανοσολογικά φαρμακευτικά προϊόντα και φαρμακευτικά προϊόντα που προέρχονται από ανθρώπινο αίμα και ανθρώπινο πλάσμα όπως ορίζονται στο άρθρο 1 παράγραφοι 4 και 10 της οδηγίας 2001/83/ΕΚ, αντιστοίχως· ανοσολογικά φαρμακευτικά προϊόντα όπως ορίζονται στο άρθρο 1 παράγραφος 7 της οδηγίας 2001/82/ΕΚ· φαρμακευτικά προϊόντα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του μέρους Α του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2309/93· προηγμένα θεραπευτικά φαρμακευτικά προϊόντα όπως ορίζονται στο μέρος IV του παραρτήματος Ι της οδηγίας 2001/83/ΕΚ.

Μια μεταβολή της διαδικασίας παραγωγής ενός μη πρωτεϊνούχου συστατικού λόγω της μεταγενέστερης εισαγωγής ενός βιοτεχνολογικού σταδίου μπορεί να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις των τροποποιήσεων τύπου Ι αριθ. 15 ή αριθ. 21 κατά περίπτωση. Αυτή η συγκεκριμένη τροποποίηση εφαρμόζεται με την επιφύλαξη των άλλων τροποποιήσεων που παρατίθενται στο παρόν παράρτημα και οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν στο συγκεκριμένο πλαίσιο. Η εισαγωγή ενός πρωτεϊνούχου συστατικού που παράγεται με μια βιοτεχνολογική διεργασία που παρατίθεται στο μέρος Α του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2309/93 σε ένα φαρμακευτικό προϊόν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του εν λόγω κανονισμού. Επιβάλλεται η συμμόρφωση με την κοινοτική νομοθεσία που ισχύει για συγκεκριμένες ομάδες προϊόντων(1).

Δεν υπάρχει ανάγκη να κοινοποιείται στις αρμόδιες αρχές μια επικυρωμένη μονογραφία της ευρωπαϊκής φαρμακοποιίας ή μιας εθνικής φαρμακοποιίας ενός κράτους μέλους στην περίπτωση όπου η συμβατότητα με την επικυρωμένη μονογραφία εφαρμόζεται εντός έξι μηνών από τη δημοσίευσή της και γίνεται παραπομπή στην "τρέχουσα έκδοση" στο φάκελο ενός εγκεκριμένου φαρμακευτικού προϊόντος.

Για τους σκοπούς του παρόντος εγγράφου, η διαδικασία δοκιμών έχει την ίδια έννοια με την αναλυτική διαδικασία και τα όρια έχουν την ίδια έννοια με τα κριτήρια αποδοχής.

Η Επιτροπή, μετά από διαβούλευση με τα κράτη μέλη, τον Οργανισμό και τους ενδιαφερομένους, θα συντάξει και θα δημοσιεύσει λεπτομερείς κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλλονται.

>ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

(1) Τρόφιμα και συστατικά τροφίμων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 258/97 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 43 της 14.2.1997, σ. 1), χρωστικές ύλες που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 94/36/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 237 της 10.9.1994, σ. 13), πρόσθετα τροφίμων της οδηγίας 88/388/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 184 της 15.7.1988, σ. 61), διαλύτες εκχύλισης κατά την έννοια της οδηγίας 88/344/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 157 της 24.6.1988, σ. 28), όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία 92/115/ΕΟΚ (ΕΕ L 409 της 31.12.1992, σ. 31) και τρόφιμα ή συστατικά τροφίμων που παράγονται με τη βοήθεια βιοτεχνολογικού σταδίου που εισήχθη στην παρασκευή/παραγωγή δεν επιβάλλεται να κοινοποιούνται ως τροποποίηση των όρων της άδειας κυκλοφορίας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΜΙΑΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΙΤΗΣΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 2

Οι μεταβολές αυτές που παρατίθενται παρακάτω, θα θεωρούνται "επέκταση" εφαρμογής όπως αναφέρονται στο άρθρο 2.

Η Κοινότητα θα πρέπει να χορηγήσει επέκταση ή τροποποίηση της υφιστάμενης άδειας κυκλοφορίας.

Η ονομασία του φαρμακευτικού προϊόντος θα είναι η ίδια για την "επέκταση" όσο και για την υφιστάμενη άδεια κυκλοφορίας του φαρμακευτικού.

Η Επιτροπή, μετά από διαβούλευση με τα κράτη μέλη, τον Οργανισμό και τους ενδιαφερομένους, θα συντάξει και θα δημοσιεύσει αναλυτική καθοδήγηση σχετικά με τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν.

Μεταβολές που απαιτούν αίτηση επέκτασης

1. Μεταβολές της δραστική ουσίας (των δραστικών ουσιών):

i) αντικατάσταση της δραστικής ουσίας ή των δραστικών ουσιών από διαφορετικό σύμπλοκο παράγωγο άλατος/εστέρος (με την ίδια θεραπευτική ποσότητα) όπου τα χαρακτηριστικά αποτελεσματικότητας/ασφαλείας δεν είναι σημαντικά διαφορετικά·

ii) αντικατάσταση από διαφορετικό ισομερές, διαφορετικό μείγμα ισομερών, ή μείγμα μεμονωμένου ισομερούς (π.χ. ρακεμικό μείγμα ενός και μόνο εναντιομερούς) όπου τα χαρακτηριστικά αποτελεσματικότητας/ασφαλείας δεν είναι σημαντικά διαφορετικά·

iii) αντικατάσταση βιολογικής ουσίας ή προϊόντος παραχθέντος με βιοτεχνολογικές μεθόδους από ουσία ή προϊόν ελαφρά διαφορετικής μοριακής δομής. Τροποποίηση του φορέα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του αντιγόνου/υλικού πηγής, συμπεριλαμβανομένης κύριας κυτταρικής τράπεζας από διαφορετική πηγή όπου τα χαρακτηριστικά αποτελεσματικότητας/ασφαλείας δεν είναι σημαντικά διαφορετικά·

iv) νέος μηχανισμός σύνδεσης ή συζεύξης για ένα ραδιοφαρμακευτικό προϊόν·

v) μεταβολή του διαλύτη εκχύλισης ή του λόγου του φυτικού φαρμάκου ως προς το φυτικό σκεύασμα όπου τα χαρακτηριστικά αποτελεσματικότητας/ασφαλείας δεν είναι σημαντικά διαφορετικά.

2. Μεταβολές της περιεκτικότητας, της φαρμακευτικής μορφής και του τρόπου χορήγησης:

i) μεταβολή της βιοδιαθεσιμότητας·

ii) μεταβολή της φαρμακοκινητικής π.χ. μεταβολή του ρυθμού απελευθέρωσης·

iii) μεταβολή ή προσθήκη νέας περιεκτικότητας·

iv) μεταβολή ή προσθήκη νέας φαρμακευτικής μορφής·

v) μεταβολή ή προσθήκη νέου τρόπου χορήγησης(1).

3. Λοιπές μεταβολές ειδικά για κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στα ζώα που παράγουν τρόφιμα:

μεταβολή ή προσθήκη των σκοπούμενων ειδών.

(1) Για παρεντερική χορήγηση, είναι απαραίτητο να γίνεται διάκριση μεταξύ ενδοαρτηριακής, ενδοφλέβιας, ενδομυικής, υποδόριας ή άλλης χορήγησης. Για τη χορήγηση σε πουλερικά, η χορήγηση μέσω των αναπνευστικών οδών, η χορήγηση από το στόμα και η ενδοφθαλμική χορήγηση (ψεκασμός) που χρησιμοποιούνται για τον εμβολιασμό θεωρούνται ισοδύναμοι τρόποι χορήγησης.

Top