EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015R2446

Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2015/2446 της Επιτροπής της 28ης Ιουλίου 2015 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά λεπτομερείς κανόνες σχετικούς με ορισμένες από τις διατάξεις του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα

OJ L 343, 29.12.2015, p. 1–557 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

In force: This act has been changed. Current consolidated version: 14/03/2023

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2015/2446/oj

29.12.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 343/1


ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΌΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2015/2446 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 28ης Ιουλίου 2015

για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά λεπτομερείς κανόνες σχετικούς με ορισμένες από τις διατάξεις του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 290,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (1), και ιδίως τα άρθρα 2, 7, 10, 24, 31, 36, 40, 62, 65, 75, 88, 99, 106, 115, 122, 126, 131, 142, 151, 156, 160, 164, 168, 175, 180, 183, 186, 196, 206, 212, 216, 221, 224, 231, 235, 253, 265,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013 (κώδικας), σε συνοχή με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), αναθέτει στην Επιτροπή την εξουσία να συμπληρώσει ορισμένα μη ουσιώδη στοιχεία του κώδικα, σύμφωνα με το άρθρο 290 της ΣΛΕΕ. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή καλείται να ασκήσει τις νέες αρμοδιότητες στο μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας πλαίσιο, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η σαφής και ορθή εφαρμογή του κώδικα.

(2)

Κατά τη διάρκεια του προπαρασκευαστικού της έργου, η Επιτροπή πραγματοποίησε τις κατάλληλες διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, οι οποίοι συνέβαλαν ενεργά στη σύνταξη του παρόντος κανονισμού.

(3)

Ο κώδικας προάγει τη χρήση των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών, όπως ορίζεται στην απόφαση αριθ. 70/2008/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2), που αποτελεί βασικό στοιχείο για τη διευκόλυνση των συναλλαγών και, συγχρόνως, για την αποτελεσματικότητα των τελωνειακών ελέγχων, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το κόστος για τις επιχειρήσεις και τους κινδύνους για την κοινωνία. Ως εκ τούτου, όλες οι ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ τελωνειακών αρχών και μεταξύ οικονομικών φορέων και τελωνειακών αρχών και την αποθήκευση των πληροφοριών αυτών με τη χρήση τεχνικών ηλεκτρονικής επεξεργασίας δεδομένων απαιτούν προδιαγραφές σχετικά με τα συστήματα πληροφοριών για την αποθήκευση και την επεξεργασία των τελωνειακών πληροφοριών και την ανάγκη καθορισμού του πεδίου εφαρμογής και του σκοπού των ηλεκτρονικών συστημάτων που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή σε συμφωνία με την Επιτροπή και τα κράτη μέλη. Πρέπει επίσης να παρέχονται πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για τα ειδικά συστήματα που αφορούν τις τελωνειακές διατυπώσεις ή διαδικασίες, ή στην περίπτωση των συστημάτων όπου η εναρμονισμένη διεπαφή σε επίπεδο ΕΕ ορίζεται ως συνιστώσα του συστήματος της ΕΕ που παρέχει άμεση και εναρμονισμένη πρόσβαση στο εμπόριο σε επίπεδο ΕΕ, με τη μορφή μιας υπηρεσίας ενσωματωμένης στο ηλεκτρονικό τελωνειακό σύστημα.

(4)

Οι διαδικασίες που βασίζονται σε ηλεκτρονικά συστήματα που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 της Επιτροπής (3) και εφαρμόζονται ήδη στα πεδία των εισαγωγών, των εξαγωγών και της διαμετακόμισης έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να διασφαλίζεται η συνέχεια όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων αυτών.

(5)

Για να διευκολυνθεί η χρήση τεχνικών ηλεκτρονικής επεξεργασίας δεδομένων και να εναρμονιστεί η χρήση τους θα πρέπει να καθοριστούν κοινές απαιτήσεις περί δεδομένων για καθέναν από τους τομείς στους οποίους πρόκειται να εφαρμόζονται οι εν λόγω τεχνικές επεξεργασίας δεδομένων. Οι κοινές απαιτήσεις περί δεδομένων πρέπει να είναι σύμφωνες με τις ισχύουσες ενωσιακές και εθνικές διατάξεις για την προστασία των δεδομένων.

(6)

Προκειμένου να διασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ των φορέων παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και άλλων φορέων, θα πρέπει να θεσπιστεί ένα ενιαίο πλαίσιο για τον εκτελωνισμό των αντικειμένων αλληλογραφίας και ταχυδρομικών αποστολών προκειμένου να καταστεί δυνατή η χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων. Για τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών με ταυτόχρονη πρόληψη της απάτης και προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, πρέπει να τεθούν κατάλληλοι και εφικτοί κανόνες για τελωνειακή διασάφηση ταχυδρομικών αντικειμένων οι οποίοι να λαμβάνουν δεόντως υπόψη την υποχρέωση των φορέων παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών για παροχή καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας σύμφωνα με τις πράξεις της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης.

(7)

Προκειμένου να επιτευχθεί πρόσθετη ευελιξία για τους οικονομικούς φορείς και τις τελωνειακές αρχές, θα πρέπει να είναι δυνατόν να επιτραπεί η χρήση μέσων εκτός από τις τεχνικές ηλεκτρονικής επεξεργασίας δεδομένων σε περιπτώσεις όπου επίσης ο κίνδυνος απάτης είναι περιορισμένος. Οι καταστάσεις αυτές πρέπει ιδίως να καλύπτουν την γνωστοποίηση της τελωνειακής οφειλής, την ανταλλαγή των πληροφοριών που θα καθορίζουν τις προϋποθέσεις για την απαλλαγή από εισαγωγικούς δασμούς· την κοινοποίηση με τα ίδια μέσα από τις τελωνειακές αρχές, όταν ο διασαφιστής έχει καταθέσει διασάφηση, χρησιμοποιώντας μέσα άλλα από τις ηλεκτρονικές τεχνικές επεξεργασίας δεδομένων· την προσκόμιση του κύριου αριθμού αναφοράς (MRN) για τη διαμετακόμιση με τρόπο διαφορετικό από ό,τι σε συνοδευτικό έγγραφο διαμετακόμισης, τη δυνατότητα να υποβάλλουν εκ των υστέρων διασάφηση εξαγωγής και προσκόμισης των εμπορευμάτων στο τελωνείο εξόδου, καθώς και αποδείξεις ότι τα εμπορεύματα εξήλθαν από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης ή την ανταλλαγή και αποθήκευση πληροφοριών σχετικά με αίτηση και απόφαση σχετικά με δεσμευτικές πληροφορίες καταγωγής.

(8)

Σε περιπτώσεις όπου η χρήση τεχνικών ηλεκτρονικής επεξεργασίας δεδομένων θα συνεπαγόταν υπέρμετρες προσπάθειες για τους οικονομικούς φορείς, για την ελάφρυνση αυτών των προσπαθειών, θα πρέπει να επιτρέπεται η χρήση άλλων μέσων, ιδίως για την απόδειξη του τελωνειακού χαρακτήρα εμπορευμάτων ως ενωσιακών εμπορευμάτων για τις εμπορικές αποστολές περιορισμένης αξίας ή η χρήση προφορικής διασάφησης εξαγωγής επίσης για εμπορικά αγαθά υπό την προϋπόθεση ότι η αξία τους δεν υπερβαίνει το στατιστικό κατώτατο όριο. Το ίδιο ισχύει και για ταξιδιώτη πλην οικονομικού φορέα για τις περιπτώσεις στις οποίες υποβάλλει αίτηση για την απόδειξη του τελωνειακού χαρακτήρα εμπορευμάτων ως ενωσιακών εμπορευμάτων ή για αλιευτικά σκάφη μέχρις ενός ορισμένου μεγέθους. Επιπλέον, λόγω υποχρεώσεων που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες, οι οποίες προβλέπουν ότι οι διαδικασίες διενεργούνται σε χαρτί, θα ήταν αντίθετο προς τις εν λόγω συμφωνίες να επιβληθεί υποχρέωση να χρησιμοποιούνται τεχνικές ηλεκτρονικής επεξεργασίας δεδομένων.

(9)

Για να υπάρχει μια μοναδική ταυτοποίηση των οικονομικών φορέων θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι κάθε οικονομικός φορέας πρέπει να καταχωρίζεται μία μόνο φορά με ένα σαφώς καθορισμένο σύνολο δεδομένων. Η καταχώριση οικονομικών φορέων που δεν είναι εγκατεστημένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και άλλων προσώπων πλην των οικονομικών φορέων επιτρέπει την ορθή λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων που απαιτούν αριθμό EORI ως σαφή αναφορά στον οικονομικό φορέα. Τα δεδομένα δεν πρέπει να αποθηκεύονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το απαιτούμενο και, ως εκ τούτου, πρέπει να προβλέπονται κανόνες για την ακύρωση αριθμού EORI.

(10)

Η προθεσμία για την άσκηση του δικαιώματος ακρόασης από ένα πρόσωπο που υποβάλλει αίτηση απόφασης σχετικά με την εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας (αιτών) θα πρέπει να είναι επαρκής προκειμένου να επιτρέπει στον αιτούντα να προετοιμάσει και να υποβάλει την άποψή του στις τελωνειακές αρχές. Η περίοδος αυτή θα πρέπει, εντούτοις, να μειωθεί σε περιπτώσεις όπου η απόφασης σχετίζεται με τα αποτελέσματα του ελέγχου εμπορευμάτων δεν έχει δηλωθεί καταλλήλως στο τελωνείο.

(11)

Προκειμένου να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ της αποτελεσματικότητας των καθηκόντων των τελωνειακών αρχών και του σεβασμού του δικαιώματος ακροάσεως, είναι απαραίτητο να προβλεφθούν ορισμένες εξαιρέσεις από το δικαίωμα ακροάσεως.

(12)

Προκειμένου να είναι σε θέση οι τελωνειακές αρχές να λαμβάνουν αποφάσεις οι οποίες θα έχουν ισχύ σε ολόκληρη την Ένωση με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, θα πρέπει να καθιερωθούν ενιαίοι και σαφείς όροι τόσο για τις τελωνειακές διοικήσεις και για τον αιτούντα. Οι όροι αυτοί θα πρέπει να συνδέονται, ιδίως, με την αποδοχή μιας αίτησης για απόφαση, όχι μόνο όσον αφορά τις νέες αιτήσεις, αλλά λαμβάνοντας επίσης υπόψη τυχόν προηγούμενη ακυρωθείσα ή ανακληθείσα απόφαση, καθώς η αποδοχή αυτή πρέπει να περιλαμβάνει μόνο αιτήσεις που παρέχουν στις τελωνειακές αρχές τα αναγκαία στοιχεία για την ανάλυση του αιτήματος.

(13)

Στις περιπτώσεις που οι τελωνειακές αρχές ζητούν συμπληρωματικές πληροφορίες που τους είναι αναγκαίες για να μπορέσουν να λάβουν την απόφασή τους, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί παράταση της προθεσμίας για τη λήψη της εν λόγω απόφασης, προκειμένου να εξασφαλισθεί η δέουσα εξέταση όλων των πληροφοριών που παρέχονται από τον αιτούντα.

(14)

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απόφαση θα πρέπει να αρχίζει να παράγει αποτελέσματα σε ημερομηνία διαφορετική από εκείνη κατά την οποία ο αιτών λαμβάνει ή θεωρείται ότι έχει λάβει την απόφαση, δηλαδή όταν ο αιτών έχει ζητήσει διαφορετική ημερομηνία έναρξης ισχύος ή το αποτέλεσμα της απόφασης εξαρτάται από την ολοκλήρωση ορισμένων διατυπώσεων από τον αιτούντα. Οι εν λόγω περιπτώσεις θα πρέπει να είναι διεξοδικώς καθορισμένες για λόγους σαφήνειας και ασφάλειας δικαίου.

(15)

Για τους ίδιους λόγους, οι περιπτώσεις στις οποίες η τελωνειακή αρχή έχει την υποχρέωση να αξιολογήσει εκ νέου και, ενδεχομένως, να αναστείλει απόφαση πρέπει επίσης να προσδιορίζονται διεξοδικά.

(16)

Με σκοπό να διασφαλιστεί η απαιτούμενη ευελιξία και να διευκολυνθούν οι λογιστικοί έλεγχοι, θα πρέπει να θεσπιστεί ένα συμπληρωματικό κριτήριο για τις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες η αρμόδια τελωνειακή αρχή δεν μπορεί να προσδιορισθεί σύμφωνα με το τρίτο εδάφιο του άρθρου 22 παράγραφος 1 του κώδικα.

(17)

Για λόγους διευκόλυνσης του εμπορίου, είναι σκόπιμο να καθορισθεί ότι οι αιτήσεις για αποφάσεις που αφορούν δεσμευτικές πληροφορίες μπορούν επίσης να υποβάλλονται στο κράτος μέλος όπου πρόκειται να χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες.

(18)

Προκειμένου να αποφευχθεί η έκδοση ανακριβών ή μη ομοιόμορφων αποφάσεων που αφορούν δεσμευτικές πληροφορίες, είναι σκόπιμο να προσδιοριστεί ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται ειδικές προθεσμίες για την έκδοση των αποφάσεων αυτών στις περιπτώσεις όπου η κανονική προθεσμία δεν μπορεί να τηρηθεί.

(19)

Ενώ οι απλουστεύσεις σχετικά με τον εγκεκριμένο οικονομικό φορέα (AEO) πρέπει να καθορίζονται στο πλαίσιο των ειδικών διατάξεων που αφορούν τις τελωνειακές απλουστεύσεις για λόγους ευκολίας, οι διευκολύνσεις για τους AEO πρέπει να αξιολογούνται με βάση τους κινδύνους ασφάλειας και προστασίας που συνδέονται με μια συγκεκριμένη διαδικασία. Δεδομένου ότι οι κίνδυνοι αντιμετωπίζονται στις περιπτώσεις που ένας εγκεκριμένος οικονομικός φορέας για την ασφάλεια και την προστασία, όπως αναφέρεται στο άρθρο 38 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κώδικα (AEOS) υποβάλλει τελωνειακή διασάφηση ή διασάφηση επανεξαγωγής για εμπορεύματα που εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, η ανάλυση κινδύνου για λόγους ασφάλειας και προστασίας θα πρέπει να διεξάγεται με βάση αυτή τη διασάφηση και δεν θα πρέπει να απαιτούνται επιπλέον στοιχεία που σχετίζονται με την ασφάλεια και την προστασία. Με βάση τα κριτήρια για τη χορήγηση του καθεστώτος, ο εγκεκριμένος οικονομικός φορέας θα πρέπει να τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης στο πλαίσιο των ελέγχων, εκτός εάν οι έλεγχοι τίθενται σε κίνδυνο ή απαιτούνται σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο επίπεδο απειλής ή από άλλες νομοθετικές διατάξεις της Ένωσης.

(20)

Με την απόφαση 94/800/ΕΚ (4), το Συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία για τους κανόνες καταγωγής (ΠΟΕ-ΓΣΔΕ 1994), η οποία προσαρτήθηκε στην Τελική Πράξη που υπογράφηκε στο Μαρακές στις 15 Απριλίου 1994. Η συμφωνία για τους κανόνες καταγωγής ορίζει ότι οι ειδικοί κανόνες για τον προσδιορισμό της καταγωγής ορισμένων τομέων προϊόντων θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να βασίζονται στη χώρα στην οποία η διαδικασία παραγωγής οδήγησε σε αλλαγή στη δασμολογική κατάταξη. Μόνον όταν το εν λόγω κριτήριο δεν επιτρέπει να προσδιοριστεί η χώρα της τελευταίας ουσιαστικής μεταποίησης είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν άλλα κριτήρια, όπως το κριτήριο της προστιθέμενης αξίας ή ο προσδιορισμός συγκεκριμένης επεξεργασίας. Δεδομένου ότι η Ένωση είναι συμβαλλόμενο μέρος της εν λόγω συμφωνίας, είναι σκόπιμο να θεσπισθούν διατάξεις στην τελωνειακή νομοθεσία της Ένωσης που να αντικατοπτρίζουν τις αρχές οι οποίες ορίζονται στην εν λόγω συμφωνία για τον προσδιορισμό της χώρας όπου τα εμπορεύματα υπέστησαν την τελευταία ουσιώδη μεταποίησή τους.

(21)

Για να προλαμβάνεται η χειραγώγηση της καταγωγής των εισαγόμενων εμπορευμάτων με σκοπό την αποφυγή της εφαρμογής μέτρων εμπορικής πολιτικής, η τελευταία ουσιαστική μεταποίηση ή επεξεργασία θα πρέπει, σε ορισμένες περιπτώσεις, να θεωρηθεί ότι δεν κρίνεται δικαιολογημένη από οικονομική άποψη.

(22)

Θα πρέπει να καθιερωθούν κανόνες καταγωγής που εφαρμόζονται σε σχέση με τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και με τη σώρευση στο πλαίσιο του ενωσιακού συστήματος γενικευμένων προτιμήσεων (ΣΓΠ) και τα προτιμησιακά δασμολογικά μέτρα που θεσπίζονται μονομερώς από την Ένωση για ορισμένες χώρες ή εδάφη, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι εν λόγω προτιμήσεις χορηγούνται μόνο στα προϊόντα που πράγματι κατάγονται από δικαιούχους χώρες του ΣΓΠ και στις εν λόγω χώρες ή εδάφη, αντίστοιχα, και, συνεπώς, αποτελούν όφελος για τους αποδέκτες τους.

(23)

Προκειμένου να αποφευχθούν δυσανάλογα διοικητικά έξοδα, και παράλληλα να εξασφαλίζεται η προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, είναι απαραίτητο, στο πλαίσιο της απλούστευσης και της διευκόλυνσης, να διασφαλιστεί ότι η έγκριση που χορηγείται για τον καθορισμό συγκεκριμένων ποσών που σχετίζονται με τη δασμολογητέα αξία με βάση συγκεκριμένα κριτήρια υπόκειται σε κατάλληλες προϋποθέσεις.

(24)

Είναι αναγκαίο να καθοριστούν μέθοδοι υπολογισμού για τον προσδιορισμό του ποσού των εισαγωγικών δασμών που επιβάλλονται σε μεταποιημένα προϊόντα που λαμβάνονται στο πλαίσιο καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, καθώς και για περιπτώσεις όπου γεννάται τελωνειακή οφειλή για μεταποιημένα προϊόντα που προκύπτουν από το καθεστώς της τελειοποίησης προς επανεισαγωγή, και όταν πρόκειται για εισαγωγικούς δασμούς.

(25)

Δεν θα πρέπει να απαιτείται εγγύηση για τα εμπορεύματα που υπάγονται σε καθεστώς προσωρινής εισαγωγής, εφόσον αυτό δεν δικαιολογείται από οικονομική άποψη.

(26)

Τα πλέον χρησιμοποιούμενα είδη εγγύησης για την εξασφάλιση της πληρωμής τελωνειακής οφειλής είναι η χρηματική κατάθεση ή άλλη κατάθεση εξομοιούμενη προς τη χρηματική ή η ανάληψη υποχρέωσης από τριτεγγυητή· ωστόσο, οι οικονομικοί φορείς θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν στις τελωνειακές αρχές άλλα είδη εγγύησης εφόσον τα εν λόγω είδη παρέχουν ισοδύναμη εξασφάλιση σχετικά με την πληρωμή του ποσού του εισαγωγικού ή εξαγωγικού δασμού που αντιστοιχεί στην τελωνειακή οφειλή και στις λοιπές επιβαρύνσεις. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να καθοριστούν εκείνα τα άλλα είδη εγγυήσεων και ειδικοί κανόνες σχετικά με τη χρήση τους.

(27)

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η κατάλληλη προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης και των κρατών μελών, καθώς και ισότιμοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ των οικονομικών φορέων, οι οικονομικοί φορείς θα πρέπει να επωφελούνται από μείωση του ύψους της συνολικής εγγύησης ή από απαλλαγή από την υποχρέωση σύστασης εγγύησης εάν πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις που αποδεικνύουν την αξιοπιστία τους.

(28)

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια δικαίου, είναι αναγκαίο να συμπληρωθούν οι κανόνες του κώδικα για την αποδέσμευση της εγγύησης όταν τα εμπορεύματα υπάγονται στο καθεστώς ενωσιακής διαμετακόμισης και όταν χρησιμοποιείται δελτίο (CPD) ή δελτίο ΑΤΑ.

(29)

Η γνωστοποίηση της τελωνειακής οφειλής δεν είναι δικαιολογημένη υπό ορισμένες περιστάσεις, όταν το σχετικό ποσό είναι μικρότερο των 10 ευρώ. Οι τελωνειακές αρχές θα πρέπει, συνεπώς, να απαλλάσσονται από την υποχρέωση κοινοποίησης της τελωνειακής οφειλής σε αυτές τις περιπτώσεις.

(30)

Προκειμένου να αποφευχθεί η διαδικασία ανάκτησης όταν είναι πιθανό να χορηγηθεί διαγραφή των εισαγωγικών ή εξαγωγικών δασμών, είναι αναγκαίο να προβλεφθεί η αναστολή της προθεσμίας καταβολής του ποσού των δασμών έως ότου έχει ληφθεί η απόφαση. Για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης και των κρατών μελών, η εγγύηση θα πρέπει να απαιτείται να τυγχάνει αυτής της αναστολής, εκτός εάν αυτό ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές οικονομικές ή κοινωνικές δυσχέρειες. Το ίδιο πρέπει να ισχύει όταν η τελωνειακή οφειλή γεννάται από μη συμμόρφωση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνεπάγονται ούτε δόλο ούτε πρόδηλη αμέλεια εκ μέρους του ενδιαφερόμενου.

(31)

Προκειμένου να διασφαλιστούν ενιαίες συνθήκες για την εφαρμογή του κώδικα και να παρασχεθούν διευκρινίσεις ως προς τους λεπτομερείς κανόνες βάσει των οποίων οι διατάξεις του ΕΤΚ πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή, μεταξύ άλλων όσον αφορά τις προδιαγραφές και τις διαδικασίες που πρέπει να πληρούνται, θα πρέπει να περιλαμβάνονται απαιτήσεις και διευκρινίσεις στις προϋποθέσεις για την αίτηση επιστροφής ή διαγραφής, την κοινοποίηση της απόφασης σχετικά με την επιστροφή ή τη διαγραφή, τις διατυπώσεις και τις προθεσμίες για τη λήψη απόφασης σχετικά με την επιστροφή ή τη διαγραφή. Όταν πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις από τις τελωνειακές υπηρεσίες των κρατών μελών πρέπει να ισχύουν γενικές διατάξεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι σκόπιμο να καθοριστεί ειδική διαδικασία για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες πρέπει να ληφθεί απόφαση από την Επιτροπή. Ο παρών κανονισμός ρυθμίζει τη διαδικασία όσον αφορά την απόφαση επιστροφής ή διαγραφής που πρόκειται να ληφθεί από την Επιτροπή, ιδίως σχετικά με τη διαβίβαση του φακέλου στην Επιτροπή, την κοινοποίηση της απόφασης και την εφαρμογή του δικαιώματος ακρόασης, λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον της Ένωσης για την εξασφάλιση ότι τηρούνται οι τελωνειακές διατάξεις και προασπίζονται τα συμφέροντα των οικονομικών παραγόντων, οι οποίοι ενεργούν με καλή πίστη.

(32)

Όταν λαμβάνει χώρα η απόσβεση της τελωνειακής οφειλής λόγω καταστάσεων παραλείψεων που δεν έχουν σημαντική επίδραση στην ορθή λειτουργία της οικείας τελωνειακής διαδικασίας, οι καταστάσεις αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν ειδικότερα περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με ορισμένες υποχρεώσεις υπό την προϋπόθεση ότι η μη συμμόρφωση μπορεί να θεραπευθεί εκ των υστέρων.

(33)

Η πείρα που έχει αποκτηθεί με το ηλεκτρονικό σύστημα σχετικά με τις συνοπτικές διασαφήσεις εισόδου για τα τελωνεία και τις απαιτήσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα δράσης της ΕΕ για την ασφάλεια των αεροπορικών φορτίων (5) έχει τονίσει την ανάγκη για τη βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων των εν λόγω διασαφήσεων, ιδίως απαιτώντας από τα μέρη της αλυσίδας εφοδιασμού να αιτιολογούν την συναλλαγή και τις διακινήσεις εμπορευμάτων. Δεδομένου ότι οι συμβατικές ρυθμίσεις εμποδίζουν τον μεταφορέα να παρέχει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, θα πρέπει να καθοριστούν οι περιπτώσεις και τα πρόσωπα που έχουν στην κατοχή τους και που απαιτούνται να παράσχουν τα εν λόγω δεδομένα.

(34)

Προκειμένου να καταστεί δυνατή η περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ανάλυσης των κινδύνων που σχετίζονται με την ασφάλεια και την προστασία των αεροπορικών μεταφορών και, στην περίπτωση των εμπορευματοκιβωτίων, των θαλάσσιων μεταφορών, τα απαιτούμενα δεδομένα θα πρέπει να υποβάλλονται πριν από τη φόρτωση του πλοίου ή του αεροσκάφους, ενώ στις άλλες περιπτώσεις μεταφοράς εμπορευμάτων μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί αποτελεσματική ανάλυση κινδύνου όταν τα στοιχεία υποβάλλονται πριν από την άφιξη των εμπορευμάτων στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης. Για τον ίδιο λόγο, είναι δικαιολογημένο να αντικατασταθεί η γενική απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής συνοπτικής διασάφησης εισόδου για εμπορεύματα που διακινούνται σύμφωνα με τις πράξεις της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης με απαλλαγή για τα αντικείμενα αλληλογραφίας και να αρθεί η απαλλαγή βάσει της αξίας των εμπορευμάτων, δεδομένου ότι η αξία δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο για την εκτίμηση του κινδύνου σε θέματα ασφάλειας και προστασίας.

(35)

Για να διασφαλιστεί η ομαλή ροή της κυκλοφορίας εμπορευμάτων, είναι σκόπιμο να εφαρμοστούν ορισμένες τελωνειακές διατυπώσεις και έλεγχοι στις συναλλαγές ενωσιακών εμπορευμάτων μεταξύ τμημάτων του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας στα οποία εφαρμόζονται οι διατάξεις της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου (6) ή της οδηγίας 2008/118/ΕΚ του Συμβουλίου (7) και του υπόλοιπου τελωνειακού εδάφους της Ένωσης, ή στις συναλλαγές μεταξύ τμημάτων του εδάφους αυτού όπου δεν ισχύουν οι εν λόγω διατάξεις.

(36)

Η προσκόμιση των εμπορευμάτων κατά την άφιξη στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης και η προσωρινή εναπόθεση των εμπορευμάτων θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα κατά κανόνα στα γραφεία του αρμόδιου τελωνείου ή σε εγκαταστάσεις προσωρινής εναπόθεσης που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τον κάτοχο άδειας που έχει χορηγηθεί από τις τελωνειακές αρχές. Ωστόσο, προκειμένου να επιτευχθεί πρόσθετη ευελιξία για τους οικονομικούς παράγοντες και τις τελωνειακές αρχές, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί η δυνατότητα να εγκριθεί χώρος διαφορετικός από το αρμόδιο τελωνείο για την προσκόμιση των εμπορευμάτων ή χώρος διαφορετικός από αποθήκη προσωρινής εναπόθεσης για την προσωρινή εναπόθεση των εμπορευμάτων.

(37)

Προκειμένου να αυξηθεί η σαφήνεια για τους οικονομικούς φορείς όσον αφορά την τελωνειακή μεταχείριση των εμπορευμάτων που εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, πρέπει να θεσπιστούν κανόνες για τις περιπτώσεις όπου δεν εφαρμόζεται το τεκμήριο του τελωνειακού χαρακτήρα ενωσιακών εμπορευμάτων. Επιπλέον, θα πρέπει να θεσπιστούν κανόνες για τις περιπτώσεις όπου τα εμπορεύματα διατηρούν τον τελωνειακό τους χαρακτήρα ως ενωσιακών εμπορευμάτων όταν έχουν εγκαταλείψει προσωρινά το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης και εισέρχονται εκ νέου έτσι ώστε τόσο οι συναλλασσόμενοι όσο και οι τελωνειακές διοικήσεις να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα εν λόγω εμπορεύματα κατά την επανείσοδό τους. Οι όροι για τη διευκόλυνση της απόδειξης του τελωνειακού χαρακτήρα εμπορευμάτων ως ενωσιακών εμπορευμάτων θα πρέπει να καθοριστούν με σκοπό την ελάφρυνση του διοικητικού φόρτου για τους οικονομικούς φορείς.

(38)

Προκειμένου να διευκολυνθεί η ορθή εφαρμογή του ευεργετήματος της απαλλαγής από εισαγωγικούς δασμούς, είναι σκόπιμο να καθοριστούν οι περιπτώσεις στις οποίες θεωρείται ότι τα εμπορεύματα επανεισάγονται στην κατάσταση στην οποία εξήχθησαν και οι ειδικές περιπτώσεις των επανεισαγομένων εμπορευμάτων τα οποία έχουν τύχει του ευεργετήματος μέτρων στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής και επίσης επωφελούνται από απαλλαγή από τον εισαγωγικό δασμό.

(39)

Στην περίπτωση τακτικής χρήσης απλουστευμένης διασάφησης για την υπαγωγή των εμπορευμάτων σε ένα τελωνειακό καθεστώς, θα πρέπει να πληρούνται από τον κάτοχο της άδειας κατάλληλες προϋποθέσεις και κριτήρια παρόμοια με αυτά που ισχύουν για τους εγκεκριμένους οικονομικούς φορείς, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η κατάλληλη χρήση των απλουστευμένων διασαφήσεων. Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια πρέπει να είναι ανάλογα προς τα οφέλη της τακτικής χρήσης των απλουστευμένων διασαφήσεων. Επιπλέον, θα πρέπει να θεσπιστούν εναρμονισμένοι κανόνες λαμβάνοντας υπόψη τις προθεσμίες υποβολής συμπληρωματικής διασάφησης και των δικαιολογητικών που ελλείπουν κατά το χρόνο κατάθεσης της απλουστευμένης διασάφησης.

(40)

Προκειμένου να επιδιωχθεί μια ισορροπία μεταξύ διευκόλυνσης και ελέγχου, θα πρέπει να προβλεφθούν κατάλληλες προϋποθέσεις, διαφορετικές από εκείνες που εφαρμόζονται για τα ειδικά καθεστώτα, για τη χρήση της απλουστευμένης διασάφησης και εγγραφής στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή ως απλουστευμένες διαδικασίες για την υπαγωγή των εμπορευμάτων σε τελωνειακό καθεστώς.

(41)

Λόγω των απαιτήσεων όσον αφορά την παρακολούθηση της εξόδου των εμπορευμάτων, η εγγραφή στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή για εξαγωγή ή επανεξαγωγή θα πρέπει να είναι δυνατή μόνον εφόσον οι τελωνειακές αρχές μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τελωνειακή διασάφηση στη βάση μιας συναλλαγής και να περιορίζεται σε ειδικές περιπτώσεις.

(42)

Εάν ένα ποσό εισαγωγικού δασμού είναι ενδεχομένως μη οφειλόμενο ως αποτέλεσμα αιτήματος για τη χορήγηση της δασμολογικής ποσόστωσης, η θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων δεν θα πρέπει να εξαρτάται από τη σύσταση εγγύησης όταν δεν υπάρχει λόγος να πιστεύεται ότι η δασμολογική ποσόστωση θα εξαντληθεί σύντομα.

(43)

Προκειμένου να επιτευχθεί πρόσθετη ευελιξία για τους οικονομικούς παράγοντες και τις τελωνειακές αρχές, εγκεκριμένοι ζυγιστές μπανάνας θα πρέπει να επιτρέπεται να εκδίδουν πιστοποιητικό ζύγισης των μπανανών που θα χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογητικό έγγραφο για την επαλήθευση της τελωνειακής διασάφησης για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία.

(44)

Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδείκνυται να μην προκύπτει τελωνειακή οφειλή και να μην οφείλεται εισαγωγικός δασμός από τον κάτοχο της άδειας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας για την εκκαθάριση ειδικού καθεστώτος στις περιπτώσεις αυτές.

(45)

Για να εξευρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ της ελαχιστοποίησης του διοικητικού φόρτου τόσο για τις τελωνειακές διοικήσεις όσο και τους οικονομικούς παράγοντες και της διασφάλισης της ορθής εφαρμογής των καθεστώτων διαμετακόμισης και της πρόληψης της κατάχρησης, θα πρέπει να διατίθενται απλουστεύσεις διαμετακόμισης σε αξιόπιστους οικονομικούς φορείς και με βάση εναρμονισμένα κριτήρια στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Ως εκ τούτου, οι απαιτήσεις για την πρόσβαση στις εν λόγω απλουστεύσεις θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για τους οικονομικούς φορείς που επιθυμούν να τους χορηγηθεί η ιδιότητα του ΑΕΟ.

(46)

Προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές δόλιες ενέργειες σε περιπτώσεις ορισμένες πράξεων διαμετακόμισης που συνδέονται με εξαγωγή, θα πρέπει να προβλεφθούν κανόνες για συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες εμπορεύματα που έχουν τον τελωνειακό χαρακτήρα των ενωσιακών εμπορευμάτων τίθενται υπό το καθεστώς εξωτερικής διαμετακόμισης.

(47)

Η Ένωση είναι συμβαλλόμενο μέρος στη σύμβαση για την προσωρινή εισαγωγή (8), συμπεριλαμβανομένων τυχόν μεταγενέστερων τροποποιήσεών της (σύμβαση της Κωνσταντινούπολης). Ως εκ τούτου, οι απαιτήσεις της ειδικής χρήση στο πλαίσιο καθεστώτος προσωρινής εισαγωγής που επιτρέπουν την προσωρινή χρήση μη ενωσιακών εμπορευμάτων στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης με ολική ή μερική απαλλαγή από τους εισαγωγικούς δασμούς, που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό, πρέπει να συνάδουν με την εν λόγω σύμβαση.

(48)

Τελωνειακές διαδικασίες που αφορούν το καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης, ελεύθερης ζώνης, ειδικού προορισμού, τελειοποίησης προς επανεξαγωγή και τελειοποίησης προς επανεισαγωγή θα πρέπει να απλουστευθούν και να εξορθολογιστούν, προκειμένου να καταστεί πιο ελκυστική η χρήση ειδικών καθεστώτων για το εμπόριο. Ως εκ τούτου, τα διαφορετικά καθεστώτα τελειοποίησης προς επανεξαγωγή στο πλαίσιο του συστήματος επιστροφής και του συστήματος αναστολής και της μεταποίησης υπό τελωνειακό έλεγχο θα πρέπει να συγχωνευθούν σε ενιαίο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή.

(49)

Η ασφάλεια δικαίου και η ισότιμη μεταχείριση των οικονομικών φορέων απαιτεί την αναφορά των περιπτώσεων στις οποίες απαιτείται εξέταση των οικονομικών όρων για το καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή και τελειοποίησης προς επανεισαγωγή.

(50)

Προκειμένου οι συναλλασσόμενοι να επωφελούνται από την αυξημένη ευελιξία όσον αφορά τη χρήση ισοδύναμων εμπορευμάτων, θα πρέπει να είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν ισοδύναμα εμπορεύματα στο πλαίσιο του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεισαγωγή.

(51)

Προκειμένου να μειωθούν τα διοικητικά έξοδα„ θα πρέπει να καθοριστεί μεγαλύτερη διάρκεια ισχύος των αδειών για ειδική χρήση και μεταποίηση από εκείνη που ισχύει βάσει του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93.

(52)

Η σύνταξη του εκκαθαριστικού λογαριασμού δεν θα πρέπει να απαιτείται μόνο για την τελειοποίηση προς επανεξαγωγή, αλλά επίσης για τον ειδικό προορισμό, προκειμένου να διευκολυνθεί η είσπραξη του ποσού των εισαγωγικών δασμών και, ως εκ τούτου, να διασφαλιστούν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης.

(53)

Είναι σκόπιμο να καθοριστούν σαφώς οι περιπτώσεις στις οποίες επιτρέπεται η κυκλοφορία των εμπορευμάτων που έχουν υπαχθεί σε ειδικό καθεστώς εκτός της διαμετακόμισης, ώστε να μην είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθεί το καθεστώς εξωτερικής ενωσιακής διαμετακόμισης, γεγονός που θα απαιτούσε δύο πρόσθετες τελωνειακές διασαφήσεις.

(54)

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η πιο αποτελεσματική και η λιγότερο επαχθής ανάλυση κινδύνου, η διασάφηση πριν από την αναχώρηση πρέπει να υποβάλλεται εντός των προθεσμιών, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του τρόπου μεταφοράς. Για τις θαλάσσιες μεταφορές, στην περίπτωση των εμπορευματοκιβωτίων, τα απαιτούμενα δεδομένα θα πρέπει να υποβάλλονται εντός προθεσμίας ήδη πριν από τη φόρτωση του πλοίου, ενώ στις άλλες περιπτώσεις μεταφοράς εμπορευμάτων μπορεί επίσης να διενεργείται αποτελεσματική ανάλυση κινδύνου όταν τα δεδομένα υποβάλλονται εντός προθεσμίας εξαρτώμενης από την έξοδο των εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης. Η υποχρέωση υποβολής διασάφησης πριν από την αναχώρηση πρέπει να αίρεται όταν το είδος των εμπορευμάτων, οι συνθήκες μεταφοράς ή η ειδική τους κατάσταση επιτρέπουν την εκτίμηση ότι δεν θα πρέπει να απαιτούνται δεδομένα σχετικά με τον κίνδυνο ασφάλειας και προστασίας, με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων που σχετίζονται με διασαφήσεις εξαγωγής ή επανεξαγωγής.

(55)

Προκειμένου οι τελωνειακές αρχές να έχουν πρόσθετη ευελιξία σε σχέση με ορισμένες παρατυπίες στο πλαίσιο της διαδικασίας εξαγωγής, θα πρέπει να είναι δυνατή η ακύρωση της τελωνειακής διασάφησης με πρωτοβουλία των τελωνείων.

(56)

Προκειμένου να διαφυλάσσονται τα νόμιμα συμφέροντα των οικονομικών φορέων και να διασφαλίζεται η συνέχιση της ισχύος των αποφάσεων που λαμβάνονται και των αδειών που έχουν χορηγηθεί από τις τελωνειακές αρχές βάσει των διατάξεων του κώδικα και/ή βάσει του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου (9) και του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93, είναι απαραίτητο να θεσπισθούν μεταβατικές διατάξεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η προσαρμογή των εν λόγω αποφάσεων και αδειών στους νέους νομικούς κανόνες.

(57)

Προκειμένου να παρέχεται στα κράτη μέλη επαρκής χρόνος να προσαρμόσουν τις τελωνειακές σφραγίδες και τελωνειακές σφραγίδες ειδικού τύπου που χρησιμοποιούνται για τη διασφάλιση της ταυτότητας των εμπορευμάτων που διακινούνται υπό καθεστώς διαμετακόμισης προς τις νέες απαιτήσεις που ορίζει ο παρών κανονισμός, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας τα κράτη μέλη μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τελωνειακές σφραγίδες που πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93.

(58)

Οι γενικοί κανόνες για τη συμπλήρωση του κώδικα είναι στενά συνδεδεμένοι μεταξύ τους, δεν μπορούν να διαχωριστούν, λόγω της αλληλοσύνδεσης του αντικειμένου τους, ενώ περιέχουν οριζόντιους κανόνες που εφαρμόζονται σε περισσότερες τελωνειακές διαδικασίες. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να ομαδοποιηθούν σε έναν ενιαίο κανονισμό προκειμένου να εξασφαλιστεί η νομική συνοχή,

(59)

Οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να εφαρμόζονται από την 1η Μαΐου 2016 ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης εφαρμογή του κώδικα,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΤΙΤΛΟΣ I

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Πεδίο εφαρμογής της τελωνειακής νομοθεσίας, αποστολή των τελωνειακών αρχών και ορισμοί

Άρθρο 1

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)

«μέτρο γεωργικής πολιτικής»: οι διατάξεις που σχετίζονται με δραστηριότητες εισαγωγής και εξαγωγής για προϊόντα που καλύπτονται από το παράρτημα 71-02, σημεία 1, 2 και 3·

2)

«Δελτίο ATA»: το διεθνές τελωνειακό έγγραφο προσωρινής εισδοχής που εκδίδεται σύμφωνα με τη σύμβαση ΑΤΑ ή τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης·

3)

«Σύμβαση ΑΤΑ»: η τελωνειακή σύμβαση περί του δελτίου ΑΤΑ για την προσωρινή εισδοχή εμπορευμάτων, που συνήφθη στις Βρυξέλλες στις 6 Δεκεμβρίου 1961·

4)

«Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης»: η σύμβαση για την προσωρινή εισδοχή, που συνήφθη στην Κωνσταντινούπολη στις 26 Ιουνίου 1990·

5)

«αποσκευές»: όλα τα εμπορεύματα που μεταφέρονται με οποιοδήποτε τρόπο σε σχέση με το ταξίδι ενός φυσικού προσώπου·

6)

«Κώδικας»: ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα·

7)

«Ενωσιακός αερολιμένας»: κάθε αερολιμένας που βρίσκεται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης·

8)

«Ενωσιακός λιμένας»: κάθε θαλάσσιος λιμένας που βρίσκεται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης·

9)

«Σύμβαση περί κοινού καθεστώτος διαμετακόμισης»: η σύμβαση για το κοινό καθεστώς διαμετακόμισης (10)·

10)

«χώρα κοινής διαμετακόμισης»: κάθε χώρα, πλην κράτους μέλους της Ένωσης που αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης περί κοινού καθεστώτος διαμετακόμισης·

11)

«τρίτη χώρα»: χώρα ή έδαφος εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης·

12)

«Δελτίο CPD»: διεθνές τελωνειακό έγγραφο προσωρινής εισδοχής μέσου μεταφοράς, που εκδίδεται σύμφωνα με τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης·

13)

«τελωνείο αναχώρησης»: το τελωνείο στο οποίο γίνεται δεκτή η τελωνειακή διασάφηση υπαγωγής των εμπορευμάτων σε καθεστώς διαμετακόμισης·

14)

«τελωνείο προορισμού»: το τελωνείο στο οποίο προσκομίζονται τα εμπορεύματα που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς διαμετακόμισης για τη λήξη του καθεστώτος·

15)

«τελωνείο πρώτης εισόδου» νοείται το τελωνείο που είναι αρμόδιο για την τελωνειακή επιτήρηση στον τόπο όπου το μεταφορικό μέσο που μεταφέρει τα εμπορεύματα φθάνει στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης από έδαφος εκτός του εν λόγω εδάφους.

16)

«τελωνείο εξαγωγής» νοείται το τελωνείο στο οποίο υποβάλλεται η διασάφηση εξαγωγής ή η διασάφηση επανεξαγωγής για εμπορεύματα που εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης·

17)

«τελωνείο υπαγωγής»: το τελωνείο που αναφέρεται στην άδεια για υπαγωγή σε ειδικό καθεστώς όπως αναφέρεται στο άρθρο 211 παράγραφος 1 του κώδικα, που έχει την εξουσία να θέσει τα εμπορεύματα σε ένα ειδικό καθεστώς·

18)

«αριθμός καταχώρισης και αναγνώρισης οικονομικών φορέων (αριθμός EORI)»: μοναδικός αριθμός αναγνώρισης, στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, ο οποίος χορηγείται από την τελωνειακή αρχή σε οικονομικό φορέα ή σε άλλο πρόσωπο προκειμένου να καταχωριστεί για τελωνειακούς σκοπούς·

19)

«εξαγωγέας»:

α)

το πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο εντός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης, το οποίο, κατά τον χρόνο που γίνεται δεκτή η διασάφηση, έχει συνάψει σύμβαση με τον παραλήπτη στην τρίτη χώρα και έχει την εξουσία να αποφασίσει ότι τα εμπορεύματα πρέπει να μεταφερθούν σε προορισμό εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης,

β)

ο ιδιώτης που μεταφέρει τα εμπορεύματα προς εξαγωγή όταν τα εμπορεύματα αυτά περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές του ιδιώτη,

γ)

σε άλλες περιπτώσεις, το πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο εντός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης που έχει την εξουσία να αποφασίσει ότι τα εμπορεύματα πρέπει να μεταφερθούν σε προορισμό εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης.

20)

«γενικά αποδεκτές λογιστικές αρχές»: οι αρχές που είναι αναγνωρισμένες ή διαθέτουν σημαντική υποστήριξη από έγκυρες πηγές σε μια χώρα και σε μια δεδομένη στιγμή, και βάσει των οποίων καθορίζεται ποιοι οικονομικοί πόροι και υποχρεώσεις θα καταχωρίζονται ως ενεργητικό και παθητικό, ποιες μεταβολές του παθητικού και του ενεργητικού πρέπει να καταχωρίζονται, πώς πρέπει να γίνεται η μέτρηση του ενεργητικού και του παθητικού, καθώς και των επερχομένων μεταβολών επ’ αυτών, ποιες πληροφορίες πρέπει να ανακοινώνονται και με ποιον τρόπο και ποιες οικονομικές καταστάσεις πρέπει να συντάσσονται·

21)

«εμπορεύματα χωρίς εμπορικό χαρακτήρα»:

α)

εμπορεύματα που περιέχονται σε αποστολές και αποστέλλονται από ιδιώτη σε ιδιώτη, εφόσον οι αποστολές αυτές:

i)

έχουν ευκαιριακό χαρακτήρα,

ii)

περιέχουν αποκλειστικά εμπορεύματα τα οποία προορίζονται για προσωπική χρήση του παραλήπτη ή της οικογενείας του και για τα οποία, λόγω της φύσης ή της ποσότητά τους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για εμπορεύματα χωρίς εμπορικό χαρακτήρα, και

iii)

πραγματοποιούνται από τον αποστολέα προς τον παραλήπτη χωρίς οποιασδήποτε μορφής πληρωμή·

β)

εμπορεύματα που περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές των ταξιδιωτών, εφόσον:

i)

έχουν ευκαιριακό χαρακτήρα, και

ii)

αφορούν αποκλειστικά εμπορεύματα τα οποία προορίζονται για την προσωπική ή οικογενειακή χρήση των ταξιδιωτών ή προορίζονται για να προσφερθούν ως δώρα· και για τα οποία, από τη φύση τους ή την ποσότητά τους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η εισαγωγή τους ή η εξαγωγή τους δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα·

22)

«Κύριος αριθμός αναφοράς (MRN)»: ο αριθμός καταχώρισης που χορηγείται από την αρμόδια τελωνειακή αρχή σε διασαφήσεις ή γνωστοποιήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφοι 9 έως 14 του κώδικα, στις πράξεις με δελτίο TIR ή στα έγγραφα που πιστοποιούν τον τελωνειακό χαρακτήρα ενωσιακών εμπορευμάτων·

23)

«προθεσμία εκκαθάρισης του καθεστώτος»: η προθεσμία εντός της οποίας τα εμπορεύματα που έχουν υπαχθεί σε ειδικό καθεστώς, εκτός της διαμετακόμισης, ή τα μεταποιημένα προϊόντα πρέπει να υπαχθούν σε άλλο τελωνειακό καθεστώς, πρέπει να καταστραφούν, πρέπει να έχουν εξέλθει από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης ή να διατίθενται για τον προδιαγραφέντα ειδικό προορισμό. Σε περίπτωση τελειοποίησης προς επανεισαγωγή, η προθεσμία εκκαθάρισης του καθεστώτος αφορά την προθεσμία εντός της οποίας προσωρινά εξαχθέντα εμπορεύματα επιβάλλεται να επανεισαχθούν στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης με τη μορφή μεταποιημένων προϊόντων και να τεθούν σε ελεύθερη κυκλοφορία, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί σ’ αυτά πλήρης ή μερική απαλλαγή από εισαγωγικούς δασμούς·

24)

«εμπορεύματα σε ταχυδρομικές αποστολές»: εμπορεύματα εκτός από τα αντικείμενα αλληλογραφίας, που περιέχονται σε ταχυδρομικά δέματα και μεταφέρονται από ταχυδρομικό φορέα ή υπό την ευθύνη του σύμφωνα με τις διατάξεις της σύμβασης της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης που εγκρίθηκε στις 10 Ιουλίου 1984 υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών·

25)

«ταχυδρομικός φορέας»: φορέας εγκατεστημένος σε ένα κράτος μέλος και που έχει οριστεί από αυτό για την παροχή των διεθνών υπηρεσιών που διέπεται από την παγκόσμια ταχυδρομική σύμβαση·

26)

«αντικείμενα αλληλογραφίας»: επιστολές, ταχυδρομικές κάρτες, επιστολές για τυφλούς και έντυπα που δεν υπόκεινται σε εισαγωγικούς ή εξαγωγικούς δασμούς·

27)

«τελειοποίηση προς επανεισαγωγή ΙΜ/ΕΧ»: η εκ των προτέρων εισαγωγή μεταποιημένων προϊόντων που λαμβάνονται από ισοδύναμα εμπορεύματα στο πλαίσιο καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεισαγωγή, πριν από την εξαγωγή των εμπορευμάτων που αντικαθιστούν, όπως αναφέρεται στο άρθρο 223 παράγραφος 2 στοιχείο δ) του κώδικα·

28)

«τελειοποίηση προς επανεισαγωγή EX/IM»: η εξαγωγή ενωσιακών εμπορευμάτων στο πλαίσιο του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεισαγωγή, πριν από την εισαγωγή των μεταποιημένων προϊόντων·

29)

«τελειοποίηση προς επανεξαγωγή EX/IM»: η εκ των προτέρων εξαγωγή μεταποιημένων προϊόντων που λαμβάνονται από ισοδύναμα εμπορεύματα στο πλαίσιο καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, πριν από την εισαγωγή των εμπορευμάτων που αντικαθιστούν, όπως αναφέρεται στο άρθρο 223 παράγραφος 2 στοιχείο γ) του κώδικα·

30)

«τελειοποίηση προς επανεξαγωγή IM/EX»: η εισαγωγή μη ενωσιακών εμπορευμάτων στο πλαίσιο του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, πριν από την εξαγωγή μεταποιημένων προϊόντων·

31)

«ιδιώτης»: φυσικά πρόσωπα, εκτός των υποκειμένων στον φόρο, που ενεργούν υπό την ιδιότητά τους αυτήν, όπως ορίζονται στην οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου·

32)

«δημόσιες αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης τύπου Ι»: δημόσια αποθήκη τελωνειακής αποταμίευσης όπου τις ευθύνες που αναφέρονται στο άρθρο 242 παράγραφος 1 του κώδικα φέρει ο κάτοχος της άδειας και ο δικαιούχος του καθεστώτος·

33)

«δημόσιες αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης τύπου II»: δημόσια αποθήκη τελωνειακής αποταμίευσης όπου τις ευθύνες που αναφέρονται στο άρθρο 242 παράγραφος 2 του κώδικα φέρει ο δικαιούχος του καθεστώτος·

34)

«ενιαίο έγγραφο μεταφοράς»: στο πλαίσιο του τελωνειακού χαρακτήρα, ένα έγγραφο μεταφοράς που εκδόθηκε σε κράτος μέλος για τη μεταφορά των εμπορευμάτων από το σημείο αναχώρησης στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης έως το σημείο προορισμού στο εν λόγω έδαφος, υπό την ευθύνη του μεταφορέα που εκδίδει το έγγραφο·

35)

«ειδικό φορολογικό έδαφος»: τμήμα του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης στο οποίο δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, ή της οδηγίας 2008/118/ΕΚ του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008, σχετικά με το γενικό καθεστώς των ειδικών φόρων κατανάλωσης και την κατάργηση της οδηγίας 92/12/ΕΟΚ·

36)

«Τελωνείο ελέγχου»:

α)

σε περίπτωση προσωρινής εναπόθεσης που αναφέρεται στον τίτλο IV του κώδικα ή σε περίπτωση ειδικών καθεστώτων εκτός της διαμετακόμισης, όπως αναφέρεται στον τίτλο VII του κώδικα, το τελωνείο που ορίζεται στην άδεια να εποπτεύει είτε την προσωρινή εναπόθεση του εμπορεύματος αυτού είτε το ειδικό καθεστώς·

β)

σε περίπτωση απλουστευμένης διασάφησης, που αναφέρεται στο άρθρο 166 του κώδικα, κεντρικού τελωνισμού, που αναφέρεται στο άρθρο 179 του κώδικα, εγγραφής στις λογιστικές καταχωρίσεις, που αναφέρεται στο άρθρο 182 του κώδικα, το τελωνείο που αναφέρεται στην άδεια για να εποπτεύει την υπαγωγή των εμπορευμάτων στο σχετικό τελωνειακό καθεστώς·

37)

«Σύμβαση TIR»: η τελωνειακή σύμβαση περί της διεθνούς μεταφοράς εμπορευμάτων δια δελτίων TIR, η οποία συνήφθη στη Γενεύη στις 14 Νοεμβρίου 1975·

38)

«πράξη μεταφοράς με δελτίο TIR»: η κυκλοφορία εμπορευμάτων εντός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης σύμφωνα με τη σύμβαση TIR·

39)

«μεταφόρτωση»: η φόρτωση ή εκφόρτωση προϊόντων και εμπορευμάτων από ένα μεταφορικό μέσο σε άλλο μεταφορικό μέσο·

40)

«ταξιδιώτης»: κάθε φυσικό πρόσωπο το οποίο

α)

εισέρχεται προσωρινά στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης και δεν έχει τη συνήθη διαμονή του εκεί, ή

β)

επιστρέφει στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, στο οποίο έχει τη συνήθη διαμονή του, αφού έχει παραμείνει προσωρινά εκτός του εν λόγω εδάφους, ή

γ)

εγκαταλείπει προσωρινά το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης στο οποίο έχει τη συνήθη διαμονή του, ή

δ)

εγκαταλείπει το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης μετά από προσωρινή διαμονή, χωρίς να έχει σε αυτό τη συνήθη κατοικία του·

41)

«απόβλητα και απορρίμματα»: οιοδήποτε από τα ακόλουθα:

α)

εμπορεύματα ή προϊόντα που έχουν χαρακτηριστεί ως απόβλητα και απορρίμματα σύμφωνα με τη Συνδυασμένη Ονοματολογία·

β)

στο πλαίσιο του ειδικού προορισμού ή της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, τα εμπορεύματα ή τα προϊόντα που προκύπτουν από εργασίες τελειοποίησης, χωρίς ή με μικρή οικονομική αξία και τα οποία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς περαιτέρω επεξεργασία.

42)

«παλέτα»: διάταξη, στην επιφάνεια της οποίας μπορεί να συγκεντρωθεί ορισμένη ποσότητα εμπορευμάτων η οποία πρόκειται να μεταφερθεί, να διακινηθεί ή να στοιβαχθεί ως ενιαίο σύνολο με τη βοήθεια μηχανικών εργαλείων. Η διάταξη αυτή αποτελείται είτε από δύο επίπεδες επιφάνειες που συνδέονται μεταξύ τους με ορθοστάτες στήριξης, είτε από μία μόνο επιφάνεια που στηρίζεται σε βάσεις· το συνολικό της ύψος είναι όσο το δυνατό μικρότερο και επιτρέπει τη διακίνηση σε κυλιοδρόμους ή με τη βοήθεια περονοφόρων ανυψωτικών μηχανημάτων· μπορεί να διαθέτει και υπερκατασκευή.

43)

«Ενωσιακό πλοίο-εργοστάσιο»: πλοίο που είναι νηολογημένο σε τμήμα της επικράτειας ενός κράτους μέλους που ανήκει στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, φέρει σημαία κράτους μέλους και δεν αλιεύει προϊόντα θαλάσσιας αλιείας αλλά επί του οποίου πραγματοποιείται η μεταποίηση τέτοιων προϊόντων·

44)

«Ενωσιακό αλιευτικό πλοίο»: πλοίο που είναι νηολογημένο σε τμήμα της επικράτειας ενός κράτους μέλους που ανήκει στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, φέρει σημαία κράτους μέλους, αλιεύει προϊόντα θαλάσσιας αλιείας και επί του οποίου, ενδεχομένως, πραγματοποιείται η μεταποίηση τέτοιων προϊόντων·

45)

«τακτική γραμμή θαλάσσιας μεταφοράς»: η γραμμή που εξασφαλίζει την τακτική μεταφορά εμπορευμάτων με πλοία αποκλειστικά μεταξύ λιμένων της Ένωσης και τα οποία δεν προέρχονται, δεν κατευθύνονται ούτε προσεγγίζουν σημεία εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης ή σημεία σε ελεύθερη ζώνη ενωσιακού λιμένα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Δικαιώματα και υποχρεώσεις προσώπων όσον αφορά την τελωνειακή νομοθεσία

Τμήμα 1

Παροχή πληροφοριών

Υποτμήμα 1

Κοινές απαιτήσεις περί δεδομένων για ανταλλαγή και αποθήκευση δεδομένων

Άρθρο 2

Κοινές απαιτήσεις περί δεδομένων

(άρθρο 6 παράγραφος 2 του κώδικα)

1.   Η ανταλλαγή και αποθήκευση πληροφοριών που απαιτούνται για αιτήσεις και αποφάσεις υπόκεινται στις κοινές απαιτήσεις περί δεδομένων που ορίζονται στο παράρτημα A.

2.   Η ανταλλαγή και αποθήκευση πληροφοριών που απαιτούνται για διασαφήσεις, γνωστοποιήσεις και αποδεικτικά τελωνειακού χαρακτήρα υπόκεινται στις κοινές απαιτήσεις περί δεδομένων που ορίζονται στο παράρτημα Β.

Υποτμήμα 2

Καταχώριση προσώπων στις τελωνειακές αρχές

Άρθρο 3

Περιεχόμενο του μητρώου EORI

(άρθρο 6 παράγραφος 2 του κώδικα)

Κατά τη στιγμή της καταχώρισης ενός προσώπου, οι τελωνειακές αρχές συλλέγουν και αποθηκεύουν τα δεδομένα που ορίζονται στο παράρτημα 12-01 σχετικά με το εν λόγω πρόσωπο. Τα στοιχεία αυτά συνιστούν το μητρώο EORI.

Άρθρο 4

Υποβολή στοιχείων για καταχώριση EORI

(άρθρο 6 παράγραφος 4 του κώδικα)

Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να επιτρέψουν στα άτομα να υποβάλουν τα στοιχεία που απαιτούνται για την καταχώριση EORI με άλλα μέσα εκτός από τις τεχνικές ηλεκτρονικής επεξεργασίας δεδομένων.

Άρθρο 5

Οικονομικοί φορείς που δεν είναι εγκατεστημένοι στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης

(άρθρο 22 παράγραφος 2 και άρθρο 9 παράγραφος 2 του κώδικα)

1.   Ο οικονομικός φορέας που δεν είναι εγκατεστημένος στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης καταχωρίζεται:

α)

πριν από την υποβολή τελωνειακής διασάφησης στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, εκτός από τις ακόλουθες διασαφήσεις:

i)

τελωνειακή διασάφηση που υποβάλλεται σύμφωνα με τα άρθρα 135 έως 144·

ii)

τελωνειακή διασάφηση για τη θέση εμπορευμάτων υπό καθεστώς προσωρινής εισαγωγής ή διασάφηση επανεξαγωγής για τη λήξη του εν λόγω καθεστώτος·

iii)

τελωνειακή διασάφηση που γίνεται δυνάμει της σύμβασης περί του κοινού καθεστώτος διαμετακόμισης (11) από οικονομικό φορέα εγκατεστημένο σε χώρα κοινής διαμετακόμισης

iv)

τελωνειακή διασάφηση που γίνεται υπό καθεστώς ενωσιακής διαμετακόμισης από οικονομικό φορέα εγκατεστημένο στην Ανδόρα ή τον Άγιο Μαρίνο·

β)

πριν από την υποβολή συνοπτικής διασάφησης εξόδου ή εισόδου στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης·

γ)

πριν από την υποβολή διασάφησης προσωρινής εναπόθεσης στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης·

δ)

προτού ενεργήσει ως μεταφορέας για τους σκοπούς της μεταφοράς διά θαλάσσης, μέσω εσωτερικών πλωτών οδών ή δι’ αέρος·

ε)

προτού ενεργήσει ως μεταφορέας που είναι συνδεδεμένος με το σύστημα του τελωνείου και επιθυμεί να λάβει γνωστοποιήσεις που προβλέπονται στην τελωνειακή νομοθεσία όσον αφορά την υποβολή ή την τροποποίηση των συνοπτικών διασαφήσεων εισόδου.

2.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1 στοιχείο α) σημείο ii), οι οικονομικοί φορείς που δεν είναι εγκατεστημένοι στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης καταχωρίζονται στις τελωνειακές αρχές πριν υποβάλουν τελωνειακή διασάφηση για να θέσουν εμπορεύματα υπό το καθεστώς προσωρινής εισαγωγής ή διασάφηση επανεξαγωγής για τη λήξη του εν λόγω καθεστώτος όταν απαιτείται καταχώριση για τη χρήση του κοινού συστήματος διαχείρισης εγγυήσεων.

3.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1 στοιχείο α) σημείο iii), οι οικονομικοί φορείς που είναι εγκατεστημένοι σε χώρα κοινής διαμετακόμισης καταχωρίζονται στις τελωνειακές αρχές πριν υποβάλουν τελωνειακή διασάφηση στο πλαίσιο της Σύμβασης περί κοινού καθεστώτος διαμετακόμισης όταν αυτή η διασάφηση υποβάλλεται αντί συνοπτικής διασάφησης εισόδου ή χρησιμοποιείται ως διασάφηση πριν από την αναχώρηση.

4.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1 στοιχείο α) σημείο iv), οι οικονομικοί φορείς που είναι εγκατεστημένοι στην Ανδόρα ή τον Άγιο Μαρίνο καταχωρίζονται στις τελωνειακές αρχές πριν υποβάλουν τελωνειακή διασάφηση στο πλαίσιο του καθεστώτος ενωσιακής διαμετακόμισης όταν αυτή η διασάφηση υποβάλλεται αντί συνοπτικής διασάφησης εισόδου ή χρησιμοποιείται ως διασάφηση πριν από την αναχώρηση.

5.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1 στοιχείο δ), οικονομικός φορέας που ενεργεί ως μεταφορέας για σκοπούς θαλάσσιων, εσωτερικών πλωτών ή αεροπορικών μεταφορών δεν καταχωρίζεται στις τελωνειακές αρχές όταν του έχει χορηγηθεί μοναδικός αριθμός αναγνώρισης τρίτης χώρας στο πλαίσιο προγράμματος εμπορικής εταιρικής σχέσης τρίτης χώρας που αναγνωρίζεται από την Ένωση.

6.   Όταν απαιτείται καταχώριση σύμφωνα με το παρόν άρθρο, αυτή διενεργείται από τις τελωνειακές αρχές που είναι υπεύθυνες για τον τόπο στον οποίο ο οικονομικός φορέας υποβάλλει διασάφηση ή αίτηση απόφασης.

Άρθρο 6

Άλλα πρόσωπα, πλην των οικονομικών φορέων

(άρθρο 9 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Άλλα πρόσωπα, πλην των οικονομικών φορέων, καταχωρίζονται στις τελωνειακές αρχές εφόσον ικανοποιείται μία από τις κάτωθι προϋποθέσεις:

α)

η εν λόγω καταχώριση απαιτείται βάσει της νομοθεσίας κράτους μέλους·

β)

το πρόσωπο έχει δραστηριότητες για τις οποίες πρέπει να χορηγηθεί αριθμός EORI, σύμφωνα με το παράρτημα A και το παράρτημα B.

2.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, όταν ένα πρόσωπο πλην οικονομικού φορέα υποβάλλει περιστασιακά μόνο τελωνειακές διασαφήσεις, και οι τελωνειακές αρχές το θεωρούν δικαιολογημένο, δεν απαιτείται καταχώριση.

Άρθρο 7

Ακύρωση αριθμού EORI

(άρθρο 9 παράγραφος 4 του κώδικα)

1.   Οι τελωνειακές αρχές ακυρώνουν έναν αριθμό EORI σε οποιαδήποτε από τις κάτωθι περιπτώσεις:

α)

κατόπιν αιτήματος του καταχωρισμένου προσώπου·

β)

όταν η τελωνειακή αρχή γνωρίζει ότι το καταχωρισμένο πρόσωπο έχει διακόψει τις δραστηριότητες που απαιτούν την καταχώριση.

2.   Οι τελωνειακές αρχές καταγράφουν την ημερομηνία ακύρωσης του αριθμού EORI και τη γνωστοποιούν στο καταχωρισμένο πρόσωπο.

Τμήμα 2

Αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας

Υποτμήμα 1

Δικαίωμα ακροάσεως

Άρθρο 8

Διάρκεια του δικαιώματος ακροάσεως

(άρθρο 22 παράγραφος 6 του κώδικα)

1.   Η περίοδος εντός της οποίας ο αιτών μπορεί να εκφράσει την άποψή του προτού ληφθεί απόφαση η οποία θα τον επηρέαζε αρνητικά είναι 30 ημέρες.

2.   Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 1, όταν η απόφαση αφορά τα αποτελέσματα του ελέγχου εμπορευμάτων για τα οποία δεν υποβλήθηκε συνοπτική διασάφηση, διασάφηση προσωρινής εναπόθεσης, διασάφηση επανεξαγωγής ή τελωνειακή διασάφηση, οι τελωνειακές αρχές δύνανται να απαιτήσουν από τον ενδιαφερόμενο να διατυπώσει την άποψή του εντός 24 ωρών.

Άρθρο 9

Μέσο κοινοποίησης των λόγων

[άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα]

Όταν η κοινοποίηση που αναφέρεται στο άρθρο 22 παράγραφος 6 πρώτο εδάφιο γίνεται στο πλαίσιο της διαδικασίας επαλήθευσης ή ελέγχου, η κοινοποίηση δύναται να γίνει με τη χρήση μέσων άλλων εκτός των τεχνικών ηλεκτρονικής επεξεργασίας δεδομένων.

Όταν η αίτηση υποβάλλεται ή απόφαση γνωστοποιείται με τη χρήση μέσων άλλων εκτός των τεχνικών ηλεκτρονικής επεξεργασίας δεδομένων, η κοινοποίηση δύναται να γίνει με τα ίδια μέσα.

Άρθρο 10

Εξαιρέσεις στο δικαίωμα ακροάσεως

(άρθρο 22 παράγραφος 6 δεύτερο εδάφιο του κώδικα)

Κάτωθι αναφέρονται οι συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες ο αιτών δεν έχει την ευκαιρία να διατυπώσει την άποψή του:

α)

όταν η αίτηση για απόφαση δεν πληροί τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στο άρθρο 11·

β)

όταν οι τελωνειακές αρχές γνωστοποιούν στο πρόσωπο που κατέθεσε τη συνοπτική διασάφηση εισόδου ότι τα εμπορεύματα δεν πρόκειται να φορτωθούν σε περίπτωση θαλάσσιας μεταφοράς σε εμπορευματοκιβώτια και αεροπορικής μεταφοράς·

γ)

όταν η απόφαση αφορά γνωστοποίηση προς τον αιτούντα απόφασης της Επιτροπής όπως αναφέρεται στο άρθρο 116 παράγραφος 3 του κώδικα·

δ)

όταν πρόκειται να ακυρωθεί αριθμός EORI.

Υποτμήμα 2

Γενικοί κανόνες για αποφάσεις που λαμβάνονται κατόπιν αιτήσεως

Άρθρο 11

Προϋποθέσεις αποδοχής αίτησης

(άρθρο 22 παράγραφος 2 του κώδικα)

1.   Αίτηση απόφασης που αφορά την εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας γίνεται δεκτή, εάν πληρούνται οι κάτωθι προϋποθέσεις:

α)

ο αιτών είναι καταχωρισμένος, εάν απαιτείται βάσει της διαδικασίας την οποία αφορά η αίτηση, σύμφωνα με το άρθρο 9 του κώδικα·

β)

ο αιτών είναι εγκατεστημένος, εάν απαιτείται βάσει της διαδικασίας την οποία αφορά η αίτηση, στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης·

γ)

η αίτηση κατατέθηκε σε τελωνειακή αρχή που έχει οριστεί για την παραλαβή αιτήσεων στο κράτος μέλος της αρμόδιας τελωνειακής αρχής που αναφέρεται στο άρθρο 22 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο του κώδικα·

δ)

η αίτηση δεν αφορά απόφαση που έχει τον ίδιο σκοπό με προηγούμενη απόφαση που απευθύνεται στον ίδιο αιτούντα, η οποία, κατά τη διάρκεια περιόδου ενός έτους πριν την αίτηση, ακυρώθηκε ή ανακλήθηκε επειδή ο αιτών δεν εκπλήρωσε υποχρέωση που επιβλήθηκε βάσει της απόφασης αυτής.

2.   Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 1 στοιχείο δ), η περίοδος που αναφέρεται ανωτέρω είναι τρία έτη σε περίπτωση ακύρωσης της προηγούμενης απόφασης σύμφωνα με το άρθρο 27 παράγραφος 1 του κώδικα, ή η αίτηση αφορά την ιδιότητα του εγκεκριμένου οικονομικού φορέα και έχει υποβληθεί σύμφωνα με το άρθρο 38 του κώδικα.

Άρθρο 12

Αρμόδια τελωνειακή αρχή για τη λήψη της απόφασης

(άρθρο 22 παράγραφος 1 του κώδικα)

Όταν δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί η αρμόδια τελωνειακή αρχή σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο του κώδικα, η αρμόδια τελωνειακή αρχή είναι αυτή του τόπου όπου τηρούνται ή είναι προσβάσιμα τα αρχεία και δικαιολογητικά έγγραφα του αιτούντος που επιτρέπουν στην τελωνειακή αρχή να λάβει απόφαση (κύριες λογιστικές καταχωρίσεις για τελωνειακούς σκοπούς).

Άρθρο 13

Παράταση της προθεσμίας για τη λήψη απόφασης

(άρθρο 22 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Εάν μετά την αποδοχή της αίτησης, η αρμόδια για τη λήψη απόφασης τελωνειακή αρχή θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες από τον αιτούντα προκειμένου να καταλήξει στην απόφασή της, ορίζει προθεσμία που δεν υπερβαίνει τις 30 ημέρες για την παροχή των εν λόγω πληροφοριών από τον αιτούντα. Η προθεσμία για τη λήψη απόφασης που ορίζεται στο άρθρο 22 παράγραφος 3 του κώδικα παρατείνεται κατά την ίδια περίοδο. Ο αιτών ενημερώνεται για την παράταση της προθεσμίας λήψης απόφασης.

2.   Εάν ισχύει το άρθρο 8 παράγραφος 1, η προθεσμία για τη λήψη απόφασης που ορίζεται στο άρθρο 22 παράγραφος 3 παρατείνεται κατά 30 ημέρες. Ο αιτών ενημερώνεται για την παράταση.

3.   Εάν η αρμόδια για τη λήψη απόφασης τελωνειακή αρχή έχει παρατείνει την περίοδο διαβούλευσης άλλης τελωνειακής αρχής, η προθεσμία για τη λήψη απόφασης παρατείνεται εξίσου με την παράταση της περιόδου διαβούλευσης. Ο αιτών ενημερώνεται για την παράταση της προθεσμίας λήψης απόφασης.

4.   Εάν υπάρχουν σοβαρές υποψίες παραβίασης της τελωνειακής νομοθεσίας και οι τελωνειακές αρχές διενεργούν έρευνες βάσει των υποψιών αυτών, η προθεσμία για τη λήψη απόφασης παρατείνεται κατά το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση των εν λόγω ερευνών. Η παράταση αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει τους εννέα μήνες. Ο αιτών ενημερώνεται για την παράταση εάν αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο τις έρευνες.

Άρθρο 14

Ημερομηνία έναρξης ισχύος

(άρθρο 22 παράγραφοι 4 και 5 του κώδικα)

Η απόφαση τίθεται σε ισχύ σε ημερομηνία που διαφέρει από την ημερομηνία κατά την οποία ο αιτών παραλαμβάνει, ή θεωρείται ότι έχει παραλάβει, την εν λόγω απόφαση στις κάτωθι περιπτώσεις:

α)

εάν η απόφαση επηρεάζει ευνοϊκά τον αιτούντα και ο τελευταίος έχει ζητήσει διαφορετική ημερομηνία θέσης σε ισχύ, οπότε η απόφαση τίθεται σε ισχύ κατά την ημερομηνία που ζητά ο αιτών, εφόσον αυτή είναι μεταγενέστερη εκείνης κατά την οποία ο αιτών παραλαμβάνει, ή θεωρείται ότι έχει παραλάβει, την εν λόγω απόφαση·

β)

εάν έχει εκδοθεί προηγούμενη απόφαση με χρονικό περιορισμό και ο αποκλειστικός σκοπός της τρέχουσας απόφασης είναι η παράταση της ισχύος της, οπότε η απόφαση τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία λήξης της ισχύος της προηγούμενης απόφασης·

γ)

εάν η ισχύς της απόφασης εξαρτάται από την ολοκλήρωση ορισμένων διατυπώσεων από τον αιτούντα, οπότε η απόφαση τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία κατά την οποία ο αιτών παραλαμβάνει, ή θεωρείται ότι παρέλαβε, τη γνωστοποίηση από την αρμόδια τελωνειακή αρχή που δηλώνει ότι οι διατυπώσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς.

Άρθρο 15

Επανεξέταση απόφασης

[άρθρο 23 παράγραφος 4 στοιχείο α) του κώδικα]

1.   Η αρμόδια για τη λήψη απόφασης τελωνειακή αρχή επανεξετάζει μια απόφαση στις κάτωθι περιπτώσεις:

α)

όταν υπάρχουν αλλαγές στη σχετική ενωσιακή νομοθεσία που επηρεάζουν την απόφαση·

β)

όταν αυτό απαιτείται λόγω της διενεργούμενης παρακολούθησης·

γ)

όταν αυτό απαιτείται λόγω των πληροφοριών που παρασχέθηκαν από τον δικαιούχο της απόφασης σύμφωνα με το άρθρο 23 παράγραφος 2 του κώδικα ή από άλλες αρχές.

2.   Η αρμόδια για τη λήψη απόφασης τελωνειακή αρχή κοινοποιεί το αποτέλεσμα της επανεξέτασης στον δικαιούχο της απόφασης.

Άρθρο 16

Αναστολή απόφασης

[άρθρο 23 παράγραφος 4 στοιχείο β) του κώδικα]

1.   Η αρμόδια για τη λήψη απόφασης τελωνειακή αρχή προβαίνει σε αναστολή της απόφασης αντί της ακύρωσης, ανάκλησης ή τροποποίησής της σύμφωνα με τα άρθρα 23 παράγραφος 3, 27 ή 28 του κώδικα εάν:

α)

η εν λόγω τελωνειακή αρχή θεωρεί ότι ενδεχομένως υπάρχουν επαρκείς λόγοι για την ακύρωση, την ανάκληση ή την τροποποίηση της απόφασης, αλλά δεν διαθέτει ακόμη όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να αποφασίσει επί της ακύρωσης, της ανάκλησης ή της τροποποίησης·

β)

η τελωνειακή αρχή θεωρεί ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εν λόγω απόφαση ή ότι ο δικαιούχος της απόφασης δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται βάσει της απόφασης αυτής, και κρίνεται σκόπιμο να δοθεί στον δικαιούχο της απόφασης το χρονικό περιθώριο να λάβει μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την εκπλήρωση των προϋποθέσεων ή τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις·

γ)

ο δικαιούχος της απόφασης ζητά την εν λόγω αναστολή διότι δεν μπορεί προσωρινά να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που τίθενται για την απόφαση ή να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται βάσει της απόφασης αυτής.

2.   Στις περιπτώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία β) και γ), ο δικαιούχος της απόφασης κοινοποιεί στην αρμόδια για τη λήψη της απόφασης τελωνειακή αρχή τα μέτρα που θα λάβει προκειμένου να διασφαλίσει την εκπλήρωση των απαιτήσεων ή τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις, καθώς και τον χρόνο που χρειάζεται για τη λήψη των μέτρων αυτών.

Άρθρο 17

Διάρκεια αναστολής απόφασης

[άρθρο 23 παράγραφος 4 στοιχείο β) του κώδικα]

1.   Στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 16 παράγραφος 1 στοιχείο α), η διάρκεια της αναστολής που καθορίζει η αρμόδια τελωνειακή αρχή αντιστοιχεί στη χρονική περίοδο που χρειάζεται η εν λόγω τελωνειακή αρχή για να καθορίσει κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις ακύρωσης, ανάκλησης ή τροποποίησης. Η περίοδος αυτή δεν μπορεί να υπερβεί τις 30 ημέρες.

Ωστόσο, εάν η τελωνειακή αρχή θεωρεί ότι ο δικαιούχος της απόφασης δεν μπορεί να εκπληρώσει τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 39 στοιχείο α) του κώδικα, η απόφαση αναστέλλεται μέχρις ότου διαπιστωθεί εάν οποιοδήποτε από τα κάτωθι πρόσωπα έχει διαπράξει σοβαρή παράβαση ή επανειλημμένες παραβάσεις:

α)

ο δικαιούχος της απόφασης·

β)

το πρόσωπο που είναι υπεύθυνος της εταιρείας που είναι δικαιούχος της σχετικής απόφασης ή ασκεί έλεγχο στη τη διοίκησή της·

γ)

το πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για τελωνειακά ζητήματα στην εταιρεία που είναι δικαιούχος της οικείας απόφασης.

2.   Στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 16 παράγραφος 1 στοιχεία β) και γ), η διάρκεια της αναστολής που καθορίζει η αρμόδια για τη λήψη απόφασης τελωνειακή αρχή αντιστοιχεί στη χρονική περίοδο που κοινοποιείται στον δικαιούχο της απόφασης σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 2. Η διάρκεια της αναστολής δύναται να παραταθεί περαιτέρω, κατά περίπτωση, κατόπιν αιτήματος του δικαιούχου της απόφασης.

Η διάρκεια της αναστολής δύναται να παραταθεί περαιτέρω κατά τη χρονική περίοδο που χρειάζεται η αρμόδια τελωνειακή αρχή για να επαληθεύσει ότι τα μέτρα αυτά διασφαλίζουν την εκπλήρωση των προϋποθέσεων ή τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις. Η περίοδος αυτή δεν υπερβαίνει τις 30 ημέρες

3.   Εάν κατά την αναστολή απόφασης, η αρμόδια για τη λήψη απόφασης τελωνειακή αρχή προτίθεται να ακυρώσει, να ανακαλέσει ή να αναθεωρήσει την απόφαση αυτή σύμφωνα με τα άρθρα 23 παράγραφος 3, 27 ή 28 του κώδικα, η διάρκεια της αναστολής, όπως καθορίζεται σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου, παρατείνεται, κατά περίπτωση, μέχρις ότου τεθεί σε ισχύ η απόφαση ακύρωσης, ανάκλησης ή της τροποποίησης.

Άρθρο 18

Πέρας της αναστολής

[άρθρο 23 παράγραφος 4 στοιχείο β) του κώδικα]

1.   Η αναστολή απόφασης περατώνεται κατά τη λήξη της περιόδου αναστολής, εκτός εάν επέλθει μία από τις κάτωθι περιπτώσεις πριν από τη λήξη της εν λόγω περιόδου:

α)

η αναστολή αίρεται επειδή, στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 16 παράγραφος 1 στοιχείο α), δεν υφίστανται οι λόγοι ακύρωσης, ανάκλησης ή τροποποίησης της απόφασης σύμφωνα με τα άρθρα 23 παράγραφος 3, 27 ή 28 του κώδικα, οπότε η αναστολή περατώνεται κατά την ημερομηνία άρσης·

β)

η αναστολή αίρεται επειδή, στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 16 παράγραφος 1) στοιχεία β) και γ), ο δικαιούχος της απόφασης έχει λάβει, σε βαθμό που να ικανοποιεί την αρμόδια για τη λήψη της απόφασης τελωνειακή αρχή, τα απαραίτητα μέτρα για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που ορίζονται στην απόφαση ή για τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται βάσει της απόφασης αυτής, οπότε η αναστολή περατώνεται κατά την ημερομηνία άρσης·

γ)

η ανασταλείσα απόφαση ακυρώνεται, ανακαλείται ή τροποποιείται, οπότε η αναστολή περατώνεται κατά την ημερομηνία ακύρωσης, ανάκλησης ή τροποποίησης.

2.   Η αρμόδια για τη λήψη απόφασης τελωνειακή αρχή ενημερώνει τον δικαιούχο της απόφασης για το πέρας της αναστολής.

Υποτμήμα 3

Αποφάσεις που αφορούν δεσμευτικές πληροφορίες

Άρθρο 19

Αίτηση για απόφαση που αφορά δεσμευτικές πληροφορίες

[άρθρο 22 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο και άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα]

1.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 22 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο του κώδικα, αίτηση για απόφαση που αφορά δεσμευτικές πληροφορίες και τυχόν συνοδευτικά ή υποστηρικτικά έγγραφα κατατίθενται είτε στην αρμόδια τελωνειακή αρχή του κράτους μέλους στο οποίο είναι εγκατεστημένος ο αιτών είτε στην αρμόδια τελωνειακή αρχή του κράτους μέλους όπου πρόκειται να χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες.

2.   Με την κατάθεση αίτησης για απόφαση που αφορά δεσμευτικές πληροφορίες, ο αιτών θεωρείται ότι συμφωνεί με τη δημοσίευση όλων των δεδομένων της απόφασης, συμπεριλαμβανομένων τυχόν φωτογραφιών, εικόνων και φυλλαδίων, πλην των εμπιστευτικών πληροφοριών, μέσω του διαδικτυακού τόπου της Επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση δημοσιοποίησης δεδομένων γίνεται σεβαστό το δικαίωμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

3.   Εάν δεν υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή αιτήσεων για απόφαση που αφορά δεσμευτικές πληροφορίες σχετικά με την καταγωγή (αποφάσεις ΔΠΚ), τα κράτη μέλη δύνανται να επιτρέψουν την κατάθεση τέτοιων αιτήσεων με μέσα άλλα εκτός των τεχνικών ηλεκτρονικής επεξεργασίας δεδομένων.

Άρθρο 20

Προθεσμίες

(άρθρο 22 παράγραφος 3 του κώδικα]

1.   Εάν η Επιτροπή γνωστοποιήσει στις τελωνειακές αρχές ότι η λήψη αποφάσεων ΔΔΠ και ΔΠΚ αναστέλλεται σύμφωνα με το άρθρο 34 παράγραφος 10 στοιχείο α) του κώδικα, η προθεσμία για τη λήψη της απόφασης που αναφέρεται στο άρθρο 22 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο του κώδικα παρατείνεται περαιτέρω μέχρις ότου η Επιτροπή ενημερώσει τις τελωνειακές αρχές ότι διασφαλίστηκε η δασμολογική κατάταξη ή ο καθορισμός της καταγωγής με ορθό και ενιαίο τρόπο.

Η περίοδος παράτασης που αναφέρεται στο εδάφιο 1 δεν υπερβαίνει τους 10 μήνες, αλλά σε εξαιρετικές περιστάσεις δύναται να δοθεί συμπληρωματική παράταση που δεν υπερβαίνει τους 5 μήνες.

2.   Η χρονική περίοδος που αναφέρεται στο άρθρο 22 παράγραφος 3 δεύτερο εδάφιο του κώδικα δύναται να υπερβεί τις 30 ημέρες εάν δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση, εντός της περιόδου αυτής, ανάλυσης την οποία η αρμόδια για τη λήψη απόφασης τελωνειακή αρχή θεωρεί απαραίτητη για τη λήψη της εν λόγω απόφασης.

Άρθρο 21

Κοινοποίηση αποφάσεων ΔΠΚ

[άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα]

Όταν έχει υποβληθεί αίτηση για απόφαση ΔΠΚ με τη χρήση μέσων άλλων εκτός των τεχνικών ηλεκτρονικής επεξεργασίας δεδομένων, οι τελωνειακές αρχές δύνανται να κοινοποιήσουν την απόφαση ΔΠΚ στον αιτούντα με τη χρήση μέσων άλλων εκτός των τεχνικών ηλεκτρονικής επεξεργασίας δεδομένων.

Άρθρο 22

Περιορισμός της εφαρμογής κανόνων περί επανεξέτασης και αναστολής

(άρθρο 23 παράγραφος 4 του κώδικα)

Τα άρθρα 15 έως 18 που αφορούν την επανεξέταση και την αναστολή αποφάσεων δεν ισχύουν για αποφάσεις που αφορούν δεσμευτικές πληροφορίες.

Τμήμα 3

Εγκεκριμένος οικονομικός φορέας

Υποτμήμα 1

Οφέλη που προκύπτουν από την ιδιότητα εγκεκριμένου οικονομικού φορέα

Άρθρο 23

Διευκολύνσεις αναφορικά με διασαφήσεις πριν από την αναχώρηση

[άρθρο 38 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κώδικα]

1.   Όταν οικονομικός φορέας εγκεκριμένος με πιστοποιητικό ως προς την ασφάλεια και την προστασία (AEOS), όπως αναφέρεται στο άρθρο 38 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κώδικα υποβάλλει, για λογαριασμό του, διασάφηση πριν από την αναχώρηση υπό τη μορφή τελωνειακής διασάφησης ή διασάφησης επανεξαγωγής, δεν απαιτούνται στοιχεί άλλα πλην εκείνων που δηλώνονται στις εν λόγω διασαφήσεις.

2.   Όταν ένας AEOS υποβάλλει, για λογαριασμό άλλου προσώπου που είναι επίσης AEOS, διασάφηση πριν από την αναχώρηση υπό τη μορφή τελωνειακής διασάφησης ή διασάφησης επανεξαγωγής, δεν απαιτούνται στοιχεία άλλα πλην εκείνων που δηλώνονται στις εν λόγω διασαφήσεις.

Άρθρο 24

Ευνοϊκότερη μεταχείριση σχετικά με την αξιολόγηση κινδύνων και τον έλεγχο

(άρθρο 38 παράγραφος 6 του κώδικα)

1.   Ο εγκεκριμένος οικονομικός φορέας υπόκειται σε λιγότερους φυσικούς ελέγχους και ελέγχους βάσει παραστατικών σε σχέση με άλλους οικονομικούς φορείς.

2.   Όταν ένας AEOS έχει υποβάλει συνοπτική διασάφηση εισόδου ή, στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 130 του κώδικα, τελωνειακή διασάφηση ή διασάφηση προσωρινής εναπόθεσης, ή όταν ένας AEOS έχει καταθέσει γνωστοποίηση και έχει παραχωρήσει πρόσβαση στα στοιχεία της δικής του συνοπτικής διασάφησης εισόδου στο ηλεκτρονικό σύστημα όπως προβλέπεται στο άρθρο 127 παράγραφος 8 του κώδικα, εάν η αποστολή του φορτίου έχει επιλεγεί για φυσικό έλεγχο, το τελωνείο πρώτης εισόδου που αναφέρεται στο άρθρο 127 παράγραφος 3 του κώδικα γνωστοποιεί το γεγονός αυτό στον εν λόγω AEOS. Η γνωστοποίηση αυτή πραγματοποιείται πριν από την άφιξη των εμπορευμάτων στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.

Η γνωστοποίηση αυτή κοινοποιείται και στον μεταφορέα, εάν διαφέρει από τον αναφερόμενο στο πρώτο εδάφιο AEOS, υπό την προϋπόθεση ότι ο μεταφορέας είναι AEOS και είναι συνδεδεμένος με τα ηλεκτρονικά συστήματα που αφορούν τις διασαφήσεις οι οποίες αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο.

Η γνωστοποίηση αυτή δεν κοινοποιείται εάν δύναται να θέσει σε κίνδυνο τους ελέγχους που πρόκειται να διενεργηθούν ή τα αποτελέσματά τους.

3.   Όταν ο AEO υποβάλλει διασάφηση προσωρινής εναπόθεσης ή τελωνειακή διασάφηση σύμφωνα με το άρθρο 171 του κώδικα, εάν η αποστολή του φορτίου έχει επιλεγεί για τελωνειακό έλεγχο, το τελωνείο που είναι αρμόδιο για τη λήψη της εν λόγω διασάφησης προσωρινής εναπόθεσης ή τελωνειακής διασάφησης γνωστοποιεί το γεγονός αυτό στον εν λόγω AEO. Η γνωστοποίηση αυτή πραγματοποιείται πριν από την προσκόμιση των εμπορευμάτων στο τελωνείο.

Η γνωστοποίηση αυτή δεν κοινοποιείται εάν δύναται να θέσει σε κίνδυνο τους ελέγχους που πρόκειται να διενεργηθούν ή τα αποτελέσματά τους.

4.   Όταν επιλέγονται για φυσικό έλεγχο ή έλεγχο βάσει παραστατικών αποστολές φορτίων για τις οποίες έχει υποβληθεί διασάφηση από AEO, οι εν λόγω έλεγχοι διενεργούνται κατά προτεραιότητα.

Κατόπιν αιτήματος ενός AEO, οι έλεγχοι δύνανται να διενεργηθούν σε τόπο διαφορετικό από εκείνον όπου πρέπει να προσκομιστούν τα εμπορεύματα στο τελωνείο.

5.   Οι γνωστοποιήσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 2 και 3 δεν αφορούν τους τελωνειακούς ελέγχους που αποφασίστηκαν βάσει της διασάφησης προσωρινής εναπόθεσης ή της τελωνειακής διασάφησης μετά την προσκόμιση των εμπορευμάτων.

Άρθρο 25

Εξαίρεση από την ευνοϊκή μεταχείριση

(άρθρο 38 παράγραφος 6 του κώδικα)

Η ευνοϊκότερη μεταχείριση που αναφέρεται στο άρθρο 24 δεν ισχύει για τελωνειακούς ελέγχους που αφορούν συγκεκριμένα αυξημένα επίπεδα απειλών ή υποχρεώσεις ελέγχου που ορίζονται σε άλλες διατάξεις της ενωσιακής νομοθεσίας.

Ωστόσο, οι τελωνειακές αρχές διενεργούν κατά προτεραιότητα την απαραίτητη επεξεργασία, τις διατυπώσεις και τους ελέγχους για αποστολές φορτίων για τις οποίες έχει υποβληθεί διασάφηση από AEOS.

Υποτμήμα 2

Αίτηση για την ιδιότητα του εγκεκριμένου οικονομικού φορέα

Άρθρο 26

Προϋποθέσεις για την αποδοχή αίτησης για την ιδιότητα του AEO

(άρθρο 22 παράγραφος 2 του κώδικα)

1.   Εκτός από τις προϋποθέσεις για την αποδοχή αίτησης που προβλέπονται στο άρθρο 11 παράγραφος 1, για να αιτηθεί την ιδιότητα του AEO, ο αιτών υποβάλλει, μαζί με την αίτηση, ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης το οποίο του χορηγούν οι τελωνειακές αρχές.

2.   Ο οικονομικός φορέας καταθέτει μία μόνη αίτηση για την ιδιότητα του AEO, η οποία καλύπτει όλες τις μόνιμες επιχειρηματικές του εγκαταστάσεις εντός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης.

Άρθρο 27

Αρμόδια τελωνειακή αρχή

(άρθρο 22 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο του κώδικα)

Όταν η αρμόδια τελωνειακή αρχή δεν μπορεί να καθοριστεί σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο του τελωνειακού κώδικα ή το άρθρο 12 του παρόντος κανονισμού, η αίτηση υποβάλλεται στις τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους όπου ο αιτών έχει μόνιμη επιχειρηματική εγκατάσταση και όπου τηρούνται ή είναι προσβάσιμες οι πληροφορίες σχετικά με τις γενικές δραστηριότητες της εφοδιαστικής διαχείρισής του εντός της Ένωσης, σύμφωνα με τα δηλωθέντα στην αίτηση.

Άρθρο 28

Προθεσμία για τη λήψη αποφάσεων

(άρθρο 22 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Η προθεσμία για τη λήψη της απόφασης που αναφέρεται στο άρθρο 22 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο του κώδικα δύναται να παραταθεί το πολύ κατά 60 ημέρες.

2.   Εάν εκκρεμούν ποινικές διαδικασίες που εγείρουν αμφιβολίες για το κατά πόσον ο αιτών πληροί τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 39 στοιχείο α) του κώδικα, η προθεσμία για τη λήψη της απόφασης παρατείνεται κατά το χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση των εν λόγω διαδικασιών.

Άρθρο 29

Ημερομηνία έναρξης ισχύος της άδειας AEO

(άρθρο 22 παράγραφος 4 του κώδικα)

Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 22 παράγραφος 4 του κώδικα, η άδεια χορήγησης της ιδιότητας AEO («άδεια AEO») αρχίζει να ισχύει την πέμπτη ημέρα από τη λήψη της απόφασης.

Άρθρο 30

Νομικά αποτελέσματα της αναστολής

[άρθρο 23 παράγραφος 4 στοιχείο β) του κώδικα]

1.   Όταν αναστέλλεται άδεια AEO λόγω μη συμμόρφωσης με οποιοδήποτε από τα κριτήρια που αναφέρονται στο άρθρο 39 του κώδικα, κάθε απόφαση που έχει ληφθεί σχετικά με τον εν λόγω AEO και η οποία βασίζεται στην άδεια AEO εν γένει ή σε οποιοδήποτε από τα συγκεκριμένα κριτήρια που οδήγησαν στην αναστολή της άδειας AEO αναστέλλεται από την τελωνειακή αρχή που την έλαβε.

2.   Η αναστολή απόφασης που αφορά την εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας και η οποία ελήφθη αναφορικά με AEO δεν οδηγεί αυτόματα στην αναστολή της άδειας AEO.

3.   Εάν μια απόφαση που αφορά πρόσωπο το οποίο είναι τόσο AEOS όσο και οικονομικός φορέας που έχει λάβει άδεια για τελωνειακές απλουστεύσεις όπως αναφέρεται στο άρθρο 38 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κώδικα (AEOC) ανασταλεί σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 1 λόγω μη συμμόρφωσης με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 39 στοιχείο δ) του κώδικα, τότε η άδεια AEOC του εν λόγω φορέα αναστέλλεται, αλλά η άδεια AEOS που διαθέτει παραμένει σε ισχύ.

Εάν μια απόφαση που αφορά πρόσωπο το οποίο είναι τόσο AEOS όσο και AEOC ανασταλεί σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 1 λόγω μη συμμόρφωσης με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 39 στοιχείο ε) του κώδικα, τότε η άδεια AEOS του εν λόγω φορέα αναστέλλεται, αλλά η άδεια AEOC που διαθέτει παραμένει σε ισχύ.

ΤΙΤΛΟΣ II

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΙ Ή ΕΞΑΓΩΓΙΚΟΙ ΔΑΣΜΟΙ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Καταγωγή των εμπορευμάτων

Τμήμα 1

Μη προτιμησιακή καταγωγή

Άρθρο 31

Εμπορεύματα που έχουν παραχθεί εξ ολοκλήρου σε μία μόνο χώρα ή έδαφος

(άρθρο 60 παράγραφος 1 του κώδικα)

Τα ακόλουθα εμπορεύματα θεωρούνται ως παραχθέντα εξ ολοκλήρου σε μία μόνο χώρα ή έδαφος:

α)

τα ορυκτά προϊόντα που εξορύσσονται στη συγκεκριμένη χώρα ή έδαφος·

β)

τα φυτικά προϊόντα τα συγκομιζόμενα στη συγκεκριμένη χώρα ή έδαφος·

γ)

τα ζώντα ζώα που γεννιούνται και εκτρέφονται στη συγκεκριμένη χώρα ή έδαφος·

δ)

τα προϊόντα τα προερχόμενα από ζώντα ζώα, τα οποία εκτρέφονται στη συγκεκριμένη χώρα ή έδαφος·

ε)

τα προϊόντα θήρας ή αλιείας που διεξάγεται στη συγκεκριμένη χώρα ή έδαφος·

στ)

τα προϊόντα της θαλάσσιας αλιείας και τα άλλα προϊόντα που αλιεύονται από πλοία νηολογημένα στη συγκεκριμένη χώρα ή έδαφος, και τα οποία φέρουν τη σημαία της συγκεκριμένης χώρας ή εδάφους, από τη θάλασσα εκτός των χωρικών υδάτων οποιασδήποτε χώρας·

ζ)

τα εμπορεύματα που παράγονται επί πλοίων-εργοστασίων από προϊόντα που αναφέρονται στο στοιχείο στ) καταγόμενα από τη συγκεκριμένη χώρα ή έδαφος, εφόσον τα πλοία-εργοστάσια αυτά είναι νηολογημένα στη συγκεκριμένη χώρα ή έδαφος και φέρουν τη σημαία της/του·

η)

τα προϊόντα που εξάγονται από το θαλάσσιο βυθό ή θαλάσσιο υπέδαφος που βρίσκεται εκτός των χωρικών υδάτων, εφόσον η συγκεκριμένη χώρα ή έδαφος έχει το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης αυτού του βυθού ή υπεδάφους·

θ)

τα απόβλητα και τα απορρίμματα που προέρχονται από βιομηχανικές εργασίες, καθώς και τα μεταχειρισμένα είδη, εάν έχουν συλλεγεί στη συγκεκριμένη χώρα ή έδαφος και δύνανται να χρησιμεύσουν μόνο για την ανάκτηση πρώτων υλών·

ι)

εμπορεύματα που παράγονται στη συγκεκριμένη χώρα ή έδαφος αποκλειστικά από τα προϊόντα που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως θ).

Άρθρο 32

Εμπορεύματα, στην παραγωγή των οποίων συμμετέχουν περισσότερες της μιας χώρες ή περισσότερα του ενός εδάφη

(άρθρο 60 παράγραφος 2 του κώδικα)

Τα εμπορεύματα που απαριθμούνται στο παράρτημα 22-01 θεωρούνται ότι έχουν υποστεί την τελευταία ουσιαστική μεταποίηση ή επεξεργασία, η οποία κατέληξε στην παρασκευή ενός νέου προϊόντος ή αντιπροσωπεύει σημαντικό στάδιο της παρασκευής, στη χώρα ή στο έδαφος όπου ακολουθούνται οι κανόνες που παρατίθενται στο εν λόγω παράρτημα ή που ορίζεται από τους εν λόγω κανόνες.

Άρθρο 33

Μη οικονομικά δικαιολογημένες εργασίες μεταποίησης ή επεξεργασίας

(άρθρο 60 παράγραφος 2 του κώδικα)

Μεταποίηση ή επεξεργασία που πραγματοποιείται σε άλλη χώρα ή έδαφος δεν θεωρείται οικονομικά δικαιολογημένη, εφόσον διαπιστώνεται ή δύναται να θεωρηθεί, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, ότι σκοπός αυτής της μεταποίησης ή επεξεργασίας ήταν η αποφυγή της εφαρμογής των μέτρων που αναφέρονται στο άρθρο 59 του κώδικα.

Για τα εμπορεύματα που καλύπτονται από το παράρτημα 22-01, εφαρμόζονται οι υπόλοιποι κανόνες του κεφαλαίου για τα εν λόγω εμπορεύματα.

Για τα εμπορεύματα που καλύπτονται από το παράρτημα 22-01, εάν η τελευταία μεταποίηση ή επεξεργασία δεν κρίνεται οικονομικά δικαιολογημένη, τα εμπορεύματα θεωρούνται ότι έχουν υποβληθεί στην τελευταία, ουσιαστική, οικονομικά δικαιολογημένη μεταποίηση ή επεξεργασία τους, η οποία κατέληξε στην παρασκευή ενός νέου προϊόντος ή αντιπροσωπεύει σημαντικό στάδιο της παρασκευής, στη χώρα ή στο έδαφος καταγωγής του μεγαλύτερου μέρους των υλικών, όπως καθορίζεται με βάση την αξία των υλικών.

Άρθρο 34

Ελάχιστες εργασίες

(άρθρο 60 παράγραφος 2 του κώδικα)

Οι ακόλουθες εργασίες δεν θεωρούνται ως τελευταία, ουσιαστική, οικονομικά δικαιολογημένη μεταποίηση ή επεξεργασία για τον σκοπό καθορισμού της καταγωγής:

α)

εργασίες που αποσκοπούν στη διατήρηση των προϊόντων σε καλή κατάσταση κατά τη μεταφορά και αποθήκευσή τους (αερισμός, άπλωμα, στέγνωμα, αφαίρεση φθαρμένων μερών και παρόμοιες εργασίες) ή εργασίες που διευκολύνουν την αποστολή ή τη μεταφορά·

β)

οι απλές εργασίες αφαίρεσης της σκόνης, κοσκινίσματος, διαλογής, ταξινόμησης, συνδυασμού, πλύσης, κοπής·

γ)

οι αλλαγές συσκευασίας, καθώς και οι διαιρέσεις και συναρμολογήσεις αποστολών εμπορευμάτων, απλή τοποθέτηση σε φιάλες, κονσέρβες, φιαλίδια, σάκους, θήκες, κουτιά, στερέωση σε σανίδες ή χαρτόνια και κάθε άλλη απλή εργασία συσκευασίας·

δ)

η παρουσίαση των εμπορευμάτων σε σύνολα ή η παρουσίαση των εμπορευμάτων προς πώληση·

ε)

η επίθεση σημάτων, ετικετών ή άλλων παρόμοιων διακριτικών σημείων σε προϊόντα ή στη συσκευασία τους·

στ)

η απλή συνένωση μερών προϊόντων ώστε να αποτελέσουν ένα πλήρες προϊόν·

ζ)

η αποσυναρμολόγηση ή η αλλαγή χρήσης·

η)

ο συνδυασμός δύο ή περισσοτέρων από τις εργασίες που προβλέπονται στα στοιχεία α) έως ζ).

Άρθρο 35

Εξαρτήματα, ανταλλακτικά ή εργαλεία

(άρθρο 60 του κώδικα)

1.   Εξαρτήματα, ανταλλακτικά και εργαλεία που παραδίδονται με οιοδήποτε από τα εμπορεύματα που παρατίθενται στα τμήματα XVI, XVII και XVIII της Συνδυασμένης Ονοματολογίας και τα οποία αποτελούν μέρος του κανονικού εξοπλισμού του θεωρούνται ότι έχουν την ίδια καταγωγή με τα εν λόγω εμπορεύματα.

2.   Βασικά ανταλλακτικά που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν με οποιοδήποτε από τα εμπορεύματα που παρατίθενται στα τμήματα XVI, XVII και XVIII της Συνδυασμένης Ονοματολογίας τα οποία είχαν προηγουμένως τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία στην Ένωση θεωρούνται ότι έχουν την ίδια καταγωγή με τα εν λόγω εμπορεύματα εάν η ενσωμάτωση των βασικών ανταλλακτικών στο στάδιο της παραγωγής δεν θα είχε αλλάξει την καταγωγή τους.

3.   Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, ως βασικά ανταλλακτικά νοούνται μέρη τα οποία:

α)

αποτελούν στοιχεία χωρίς τα οποία δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η καλή λειτουργία ενός εξοπλισμού, μηχανήματος, συσκευής ή οχήματος που έχουν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία ή έχουν προηγουμένως εξαχθεί, και

β)

είναι χαρακτηριστικά των εμπορευμάτων αυτών, και

γ)

προορίζονται για τη συνήθη συντήρησή τους και για να αντικαταστήσουν μέρη του ίδιου είδους που υπέστησαν βλάβη ή έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Άρθρο 36

Ουδέτερα στοιχεία και συσκευασία

(άρθρο 60 του κώδικα)

1.   Για να προσδιοριστεί εάν ένα εμπόρευμα έχει καταγωγή από συγκεκριμένη χώρα ή έδαφος, δεν λαμβάνεται υπόψη η καταγωγή των ακόλουθων στοιχείων:

α)

της ενέργειας και των καυσίμων·

β)

των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού·

γ)

των μηχανημάτων και εργαλείων·

δ)

των υλικών που δεν υπεισέρχονται και δεν πρόκειται να υπεισέλθουν στην τελική σύνθεση των εμπορευμάτων.

2.   Όταν, σύμφωνα με τον γενικό κανόνα 5 για την ερμηνεία της συνδυασμένης ονοματολογίας που παρατίθεται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου (12), οι συσκευασίες θεωρούνται ως μέρος του προϊόντος για σκοπούς ταξινόμησης, δεν λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της καταγωγής, εκτός εάν ο κανόνας του παραρτήματος 22-01 για τα οικεία εμπορεύματα βασίζεται σε ποσοστό προστιθέμενης αξίας.

Τμήμα 2

Προτιμησιακή καταγωγή

Άρθρο 37

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος τμήματος ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)

«δικαιούχος χώρα»: δικαιούχος χώρα του συστήματος γενικευμένων προτιμήσεων (ΣΓΠ) που παρατίθεται στο παράρτημα II του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 978/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (13)·

2)

«κατασκευή ή παρασκευή»: κάθε μορφή επεξεργασίας ή μεταποίησης, συμπεριλαμβανομένης της συναρμολόγησης·

3)

«ύλη»: κάθε συστατικό, πρώτη ύλη, μέρος ή εξάρτημα κ.λπ., που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ή παρασκευή του προϊόντος·

4)

«προϊόν»: το προϊόν που κατασκευάζεται, ακόμη και αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί αργότερα σε άλλη εργασία κατασκευής ή παρασκευής·

5)

«εμπορεύματα»: τόσο οι ύλες όσο και τα προϊόντα·

6)

«διμερής σώρευση»: σύστημα που επιτρέπει να θεωρούνται ως ύλες καταγωγής δικαιούχου χώρας προϊόντα τα οποία είναι καταγωγής Ένωσης, όταν υποβάλλονται σε περαιτέρω μεταποίηση ή ενσωματώνονται σε ένα προϊόν σε αυτή τη δικαιούχο χώρα·

7)

«σώρευση με τη Νορβηγία, την Ελβετία ή την Τουρκία»: σύστημα που επιτρέπει να θεωρούνται ως καταγόμενες ύλες από δικαιούχο χώρα τα προϊόντα καταγωγής Νορβηγίας, Ελβετίας ή Τουρκίας, όταν υποβάλλονται σε περαιτέρω μεταποίηση ή ενσωματώνονται σε προϊόν στην εν λόγω δικαιούχο χώρα και εισάγονται στην Ένωση·

8)

«περιφερειακή σώρευση»: σύστημα βάσει του οποίου προϊόντα τα οποία, σύμφωνα με το παρόν τμήμα, είναι καταγωγής χώρας μέλους μιας περιφερειακής ομάδας θεωρούνται ύλες καταγωγής άλλης χώρας της ίδιας περιφερειακής ομάδας (ή χώρας άλλης περιφερειακής ομάδας, εφόσον επιτρέπεται η σώρευση μεταξύ περιφερειακών ομάδων), όταν υποβάλλονται σε περαιτέρω μεταποίηση ή ενσωματώνονται σε ένα προϊόν που κατασκευάζεται εκεί·

9)

«διευρυμένη σώρευση»: σύστημα βάσει του οποίου, εφόσον το επιτρέψει η Επιτροπή μετά από αίτηση δικαιούχου χώρας, ορισμένες ύλες καταγωγής χώρας με την οποία η Ένωση έχει συνάψει συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών σύμφωνα με το άρθρο XXIV της ισχύουσας Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (ΓΣΔΕ), θεωρούνται ύλες καταγωγής της εν λόγω δικαιούχου χώρας, όταν υποβάλλονται σε περαιτέρω μεταποίηση ή ενσωματώνονται σε ένα προϊόν που κατασκευάζεται σε αυτή τη χώρα·

10)

«ανταλλάξιμες ύλες»: ύλες του ίδιου είδους και της ίδιας εμπορικής ποιότητας, με τα ίδια τεχνικά και φυσικά χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων δεν είναι δυνατό να γίνει διάκριση όταν ενσωματωθούν στο τελικό προϊόν·

11)

«περιφερειακή ομάδα»: ομάδα χωρών μεταξύ των οποίων εφαρμόζεται η περιφερειακή σώρευση·

12)

«δασμολογητέα αξία»: η αξία που προσδιορίζεται βάσει της συμφωνίας του 1994 περί της εφαρμογής του άρθρου VII της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (συμφωνία ΠΟΕ για τη δασμολογητέα αξία)·

13)

«αξία υλών»: η δασμολογητέα αξία τη στιγμή της εισαγωγής των χρησιμοποιούμενων μη καταγόμενων υλών ή, εάν αυτή δεν είναι γνωστή ή δεν μπορεί να υπολογιστεί, την πρώτη καταβληθείσα τιμή που μπορεί να ελεγχθεί για τις εν λόγω ύλες στη χώρα παραγωγής· όταν πρέπει να διαπιστωθεί η αξία των καταγόμενων υλών που χρησιμοποιήθηκαν, θα πρέπει να εφαρμόζεται κατ’ αναλογία το παρόν σημείο·

14)

«τιμή εργοστασίου»: η εργοστασιακή τιμή που καταβάλλεται για το προϊόν στον κατασκευαστή στην επιχείρηση του οποίου έγινε η τελευταία επεξεργασία ή μεταποίηση, υπό τον όρο ότι η τιμή περιλαμβάνει την αξία όλων των υλών που χρησιμοποιήθηκαν και όλα τα άλλα στοιχεία κόστους που συνδέονται με την παραγωγή του, αφού αφαιρεθούν όλοι οι εσωτερικοί φόροι οι οποίοι επεστράφησαν ή είναι δυνατόν να επιστραφούν κατά την εξαγωγή του παραχθέντος προϊόντος.

Όταν η καταβαλλόμενη πραγματική τιμή δεν αντανακλά όλες τις δαπάνες που συνδέονται με την κατασκευή του προϊόντος και οι οποίες έχουν όντως πραγματοποιηθεί στη χώρα παραγωγής, η τιμή εργοστασίου είναι το σύνολο όλων αυτών των δαπανών, αφού αφαιρεθούν όλοι οι εσωτερικοί φόροι οι οποίοι επεστράφησαν ή είναι δυνατόν να επιστραφούν κατά την εξαγωγή του παραχθέντος προϊόντος·

Όταν η τελευταία επεξεργασία ή μεταποίηση ανατίθεται με υπεργολαβία σε κατασκευαστή, ο όρος «κατασκευαστής» που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο μπορεί να δηλώνει την επιχείρηση που χρησιμοποίησε τον υπεργολάβο.

15)

«μέγιστη περιεκτικότητα σε μη καταγόμενες ύλες»: η επιτρεπόμενη μέγιστη περιεκτικότητα σε μη καταγόμενες ύλες προκειμένου να θεωρηθεί μια εργασία κατασκευής επαρκής επεξεργασία ή μεταποίηση, ώστε το προϊόν να αποκτήσει τον χαρακτήρα καταγόμενου προϊόντος. Μπορεί να εκφράζεται ως ποσοστό της τιμής εργοστασίου του προϊόντος ή του καθαρού βάρους των υλών που χρησιμοποιήθηκαν και υπάγονται σε καθορισμένη ομάδα κεφαλαίων, κεφάλαιο, κλάση ή διάκριση του δασμολογίου·

16)

«καθαρό βάρος»: το βάρος των εμπορευμάτων χωρίς τα υλικά συσκευασίας και τους κάθε είδους περιέκτες συσκευασίας·

17)

«κεφάλαια», «κλάσεις» και «διακρίσεις»: τα κεφάλαια, οι κλάσεις και διακρίσεις (τετραψήφιοι ή εξαψήφιοι κωδικοί) που χρησιμοποιούνται στην ονοματολογία η οποία αποτελεί το Εναρμονισμένο Σύστημα, με τις τροποποιήσεις κατ’ εφαρμογή της σύστασης της 26ης Ιουνίου 2004 του Συμβουλίου Τελωνειακής Συνεργασίας·

18)

«υπαγόμενο»: αναφέρεται στην κατάταξη προϊόντος ή ύλης σε συγκεκριμένη κλάση ή διάκριση του Εναρμονισμένου Συστήματος·

19)

«αποστολή»: προϊόντα τα οποία:

α)

είτε αποστέλλονται ταυτόχρονα από έναν εξαγωγέα σε έναν παραλήπτη· είτε

β)

καλύπτονται από ενιαίο έγγραφο μεταφοράς, το οποίο καλύπτει τη μεταφορά τους από τον εξαγωγέα στον παραλήπτη, ή όταν δεν υπάρχει τέτοιο έγγραφο, από ενιαίο τιμολόγιο·

20)

«εξαγωγέας»: πρόσωπο που εξάγει τα εμπορεύματα στην Ένωση ή σε δικαιούχο χώρα και μπορεί να αποδείξει την καταγωγή των εμπορευμάτων, ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι ο κατασκευαστής και αν διεκπεραιώνει ο ίδιος ή όχι τις διατυπώσεις εξαγωγής·

21)

«εγγεγραμμένος εξαγωγέας»:

α)

εξαγωγέας που είναι εγκατεστημένος σε δικαιούχο χώρα και είναι εγγεγραμμένος σε μητρώο των αρμόδιων αρχών της εν λόγω δικαιούχου χώρας, με σκοπό την εξαγωγή προϊόντων στο πλαίσιο του συστήματος στην Ένωση ή σε άλλη δικαιούχο χώρα με την οποία είναι δυνατή η περιφερειακή σώρευση· είτε

β)

εξαγωγέας που είναι εγκατεστημένος σε κράτος μέλος και είναι εγγεγραμμένος σε μητρώο των τελωνειακών αρχών του εν λόγω κράτους μέλους, με σκοπό την εξαγωγή προϊόντων καταγωγής Ένωσης προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως ύλες σε δικαιούχο χώρα στο πλαίσιο διμερούς σώρευσης· είτε

γ)

επαναποστολέας εμπορευμάτων που είναι εγκατεστημένος σε κράτος μέλος και είναι εγγεγραμμένος σε μητρώο των τελωνειακών αρχών του εν λόγω κράτους μέλους, με σκοπό τη σύνταξη δήλωσης αντικατάστασης βεβαίωσης καταγωγής προκειμένου να αποσταλούν εκ νέου τα καταγόμενα προϊόντα σε άλλον τόπο εντός της τελωνειακής επικράτειας της Ένωσης ή, κατά περίπτωση, στη Νορβηγία, την Ελβετία ή την Τουρκία («εγγεγραμμένος επαναποστολέας»)·

22)

«βεβαίωση καταγωγής»: βεβαίωση που υποβάλλει ο εξαγωγέας ή ο επαναποστολέας των εμπορευμάτων και στην οποία αναφέρει ότι τα καλυπτόμενα από αυτήν προϊόντα είναι σύμφωνα με τους κανόνες καταγωγής του συστήματος.

Υποτμήμα 1

Έκδοση ή σύνταξη στην Κοινότητα αποδεικτικών καταγωγής

Άρθρο 38

Μέσα για την υποβολή αίτησης και την έκδοση πιστοποιητικών πληροφοριών INF 4

[άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα]

1.   Η αίτηση για πιστοποιητικό πληροφοριών INF 4 μπορεί να γίνεται με μέσα εκτός των τεχνικών ηλεκτρονικής επεξεργασίας και συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις περί δεδομένων που παρατίθενται στο παράρτημα 22-02.

2.   Το πιστοποιητικό πληροφοριών INF 4 συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις περί δεδομένων που παρατίθενται στο παράρτημα 22-02.

Άρθρο 39

Μέσα για την υποβολή αίτησης και την έκδοση αδειών εγκεκριμένου εξαγωγέα

[άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα]

Η αίτηση για τη χορήγηση του καθεστώτος εγκεκριμένου εξαγωγέα για τους σκοπούς των αποδεικτικών προτιμησιακής καταγωγής μπορεί να υποβάλλεται και να εκδίδεται άδεια εγκεκριμένου εξαγωγέα με μέσα εκτός των τεχνικών ηλεκτρονικής επεξεργασίας δεδομένων.

Άρθρο 40

Μέσα υποβολής αίτησης εγγραφής εξαγωγέα

[άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα]

Οι αιτήσεις εγγραφής εξαγωγέα δύναται να υποβάλλονται με μέσα άλλα εκτός των ηλεκτρονικών τεχνικών επεξεργασίας δεδομένων.

Υποτμήμα 2

Ορισμός της έννοιας των προϊόντων καταγωγήςΕφαρμόζεται στο πλαίσιο του ΣΓΠ της Ένωσης

Άρθρο 41

Γενικές αρχές

(άρθρο 64 παράγραφος 3 του κώδικα)

Τα ακόλουθα προϊόντα θεωρείται ότι είναι καταγωγής δικαιούχου χώρας:

α)

προϊόντα που παράγονται εξ ολοκλήρου σε αυτή τη χώρα κατά την έννοια του άρθρου 44·

β)

προϊόντα που παράγονται σε αυτή τη χώρα και στα οποία ενσωματώνονται ύλες που δεν έχουν εξ ολοκλήρου παραχθεί σε αυτήν, υπό τον όρο ότι οι εν λόγω ύλες έχουν υποβληθεί σε επαρκή επεξεργασία ή μεταποίηση κατά την έννοια του άρθρου 45.

Άρθρο 42

Αρχή της εδαφικότητας

(άρθρο 64 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Οι όροι του παρόντος υποτμήματος για την απόκτηση του χαρακτήρα καταγόμενου προϊόντος πρέπει να πληρούνται στην εκάστοτε δικαιούχο χώρα.

2.   Ο όρος «δικαιούχο χώρα» καλύπτει επίσης και δεν μπορεί να υπερβεί τα όρια των χωρικών υδάτων αυτής της χώρας κατά την έννοια της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι της 10ης Δεκεμβρίου 1982).

3.   Σε περίπτωση επιστροφής καταγόμενων προϊόντων που έχουν εξαχθεί από τη δικαιούχο χώρα σε άλλη χώρα, τα προϊόντα αυτά θεωρούνται μη καταγόμενα, εκτός εάν μπορεί να αποδειχθεί στις αρμόδιες αρχές, κατά τρόπο που κρίνεται ικανοποιητικός από αυτές, ότι πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

τα προϊόντα που επανεισάγονται είναι τα ίδια με τα εμπορεύματα που είχαν εξαχθεί, και

β)

δεν έχουν υποστεί καμία εργασία πέραν εκείνων που είναι αναγκαίες για τη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση, ενόσω βρίσκονται στην εν λόγω χώρα ή κατά την εξαγωγή τους.

Άρθρο 43

Μη διενέργεια εργασιών

(άρθρο 64 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Τα προϊόντα με διασάφηση για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία στην Ένωση πρέπει να είναι τα ίδια με εκείνα που εξήχθησαν από τη δικαιούχο χώρα από την οποία θεωρείται ότι κατάγονται. Πριν από τη διασάφηση για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία, δεν έχουν υποστεί αλλοίωση ή μετατροπή με οποιονδήποτε τρόπο ούτε έχουν υποστεί άλλες εργασίες πέραν των απαραιτήτων για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση ή για την προσθήκη ή επίθεση σημάτων, ετικετών, σφραγίδων ή οποιασδήποτε άλλης τεκμηρίωσης η οποία εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με ιδιαίτερες εσωτερικές απαιτήσεις που ισχύουν στην Ένωση.

2.   Τα προϊόντα που εισάγονται σε δικαιούχο χώρα με σκοπό τη σώρευση βάσει των άρθρων 53, 54, 55 ή 56 είναι τα ίδια με τα προϊόντα που εξάγονται από τη χώρα από την οποία θεωρείται ότι κατάγονται. Πριν από τη διασάφηση κατά τη σχετική τελωνειακή διαδικασία στη χώρα εισαγωγής, δεν έχουν υποστεί αλλοίωση ή μετατροπή με οποιοδήποτε τρόπο, ούτε έχουν υποστεί άλλες εργασίες για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση.

3.   Επιτρέπεται αποθήκευση προϊόντων, υπό την προϋπόθεση ότι παραμένουν υπό τελωνειακή εποπτεία στη χώρα ή στις χώρες διαμετακόμισης.

4.   Οι τμηματικές αποστολές επιτρέπονται εφόσον πραγματοποιούνται από τον εξαγωγέα ή υπ’ ευθύνη του, υπό τον όρο ότι τα εμπορεύματα παραμένουν υπό τελωνειακή εποπτεία στη χώρα ή στις χώρες διαμετακόμισης.

5.   Θεωρείται ότι τηρούνται οι διατάξεις των παραγράφων 1 έως 4, εκτός εάν οι τελωνειακές αρχές έχουν λόγο να πιστεύουν το αντίθετο· σε αυτές τις περιπτώσεις, οι τελωνειακές αρχές μπορούν να ζητούν από τον διασαφιστή να αποδείξει τη συμμόρφωση· για την απόδειξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε μέσο, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων μεταφοράς, όπως φορτωτικές ή πραγματικά ή απτά αποδεικτικά στοιχεία που βασίζονται στη σήμανση ή την αρίθμηση συσκευασιών, ή κάθε αποδεικτικό στοιχείο που συνδέεται με τα ίδια τα εμπορεύματα.

Άρθρο 44

Εξ ολοκλήρου παραγόμενα προϊόντα

(άρθρο 64 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Τα ακόλουθα προϊόντα θεωρούνται ως παραγόμενα εξ ολοκλήρου σε δικαιούχο χώρα:

α)

ορυκτά προϊόντα που εξορύσσονται από το έδαφός της ή από το θαλάσσιο πυθμένα της·

β)

φυτά και κηπευτικά που καλλιεργούνται ή συγκομίζονται σε αυτή·

γ)

τα ζώντα ζώα που γεννιούνται και εκτρέφονται στη συγκεκριμένη χώρα·

δ)

τα προϊόντα που προέρχονται από ζώντα ζώα, τα οποία εκτρέφονται σε αυτή·

ε)

προϊόντα που λαμβάνονται με τη σφαγή ζώων τα οποία έχουν γεννηθεί και εκτραφεί σε αυτή·

στ)

προϊόντα θήρας ή αλιείας που ασκείται σε αυτή·

ζ)

προϊόντα υδατοκαλλιέργειας, εφόσον οι ιχθύες, τα μαλακόστρακα και τα μαλάκια γεννιούνται και εκτρέφονται σε αυτή·

η)

προϊόντα της θαλάσσιας αλιείας και άλλα προϊόντα που αλιεύονται από τα πλοία της από τα θαλάσσια ύδατα εκτός των χωρικών υδάτων της·

θ)

προϊόντα που παρασκευάζονται πάνω σε πλοία-εργοστάσια της χώρας αποκλειστικά από τα προϊόντα που αναφέρονται στο στοιχείο η)·

ι)

μεταχειρισμένα είδη που συλλέγονται σε αυτή και είναι κατάλληλα μόνο για την ανάκτηση πρώτων υλών·

ια)

απόβλητα και απορρίμματα που προέρχονται από μεταποιητικές εργασίες σε αυτή·

ιβ)

προϊόντα που εξάγονται από τον θαλάσσιο πυθμένα ή από τα υποκείμενα του θαλάσσιου πυθμένα στρώματα, που βρίσκονται εκτός των χωρικών υδάτων, αλλά όπου η χώρα έχει δικαιώματα αποκλειστικής εκμετάλλευσης·

ιγ)

εμπορεύματα που παράγονται σε αυτή αποκλειστικά από τα προϊόντα που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως ιβ).

2.   Οι όροι «τα πλοία της» και τα «πλοία-εργοστάσια» στην παράγραφο 1 στοιχεία η) και θ) ισχύουν μόνο για τα πλοία και τα πλοία-εργοστάσια που πληρούν όλες τις ακόλουθες απαιτήσεις:

α)

είναι νηολογημένα στη δικαιούχο χώρα ή σε κράτος μέλος·

β)

φέρουν τη σημαία της δικαιούχου χώρας ή κράτους μέλους·

γ)

πληρούν έναν από τους ακόλουθους όρους:

i)

ανήκουν τουλάχιστον κατά 50 % σε υπηκόους της δικαιούχου χώρας ή κράτους μέλους, ή

ii)

ανήκουν σε εταιρείες:

των οποίων η έδρα και ο κύριος τόπος δραστηριότητας βρίσκεται στη δικαιούχο χώρα ή σε κράτος μέλος, και

οι οποίες ανήκουν τουλάχιστον κατά 50 % στη δικαιούχο χώρα ή σε κράτη μέλη ή σε δημόσιες οντότητες ή υπηκόους της δικαιούχου χώρας ή κρατών μελών.

3.   Καθένας από τους όρους της παραγράφου 2 μπορεί να πληρούται σε κράτη μέλη ή σε διαφορετικές δικαιούχες χώρες, εφόσον όλες οι εμπλεκόμενες δικαιούχες χώρες επωφελούνται από την περιφερειακή σώρευση, σύμφωνα με το άρθρο 55 παράγραφοι 1 και 5. Σε αυτή την περίπτωση, τα προϊόντα θεωρείται ότι κατάγονται από τη δικαιούχο χώρα της οποίας τη σημαία φέρει το πλοίο ή το πλοίο-εργοστάσιο, σύμφωνα με την παράγραφο 2 στοιχείο β).

Το πρώτο εδάφιο εφαρμόζεται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι όροι που προβλέπονται στο άρθρο 55 παράγραφος 2 στοιχεία α), γ) και δ).

Άρθρο 45

Επαρκώς επεξεργασμένα ή μεταποιημένα προϊόντα

(άρθρο 64 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Με την επιφύλαξη των άρθρων 47 και 48, τα προϊόντα τα οποία δεν παράγονται εξ ολοκλήρου στην οικεία δικαιούχο χώρα, κατά την έννοια του άρθρου 44, θεωρούνται καταγωγής αυτής της χώρας υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του παραρτήματος 22-03 για τα εν λόγω προϊόντα.

2.   Εάν ένα προϊόν που έχει αποκτήσει τον χαρακτήρα καταγόμενου από μια χώρα σύμφωνα με την παράγραφο 1 υποβληθεί σε περαιτέρω μεταποίηση σε αυτή τη χώρα και χρησιμοποιηθεί ως υλικό κατασκευής άλλου προϊόντος, δεν λαμβάνονται υπόψη οι μη καταγόμενες ύλες οι οποίες ενδεχομένως χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του.

Άρθρο 46

Μέσοι όροι

(άρθρο 64 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Το κατά πόσον πληρούνται οι απαιτήσεις του άρθρου 45 παράγραφος 1 κρίνεται για κάθε προϊόν.

Εντούτοις, όταν ο σχετικός κανόνας βασίζεται στην τήρηση μέγιστης περιεκτικότητας σε μη καταγόμενες ύλες, για να ληφθούν υπόψη οι διακυμάνσεις του κόστους και των συναλλαγματικών ισοτιμιών, η αξία των μη καταγόμενων υλών μπορεί να υπολογίζεται κατά μέσον όρο, όπως ορίζει η παράγραφος 2.

2.   Στην περίπτωση που αναφέρεται στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1, υπολογίζεται μια μέση τιμή εργοστασίου του προϊόντος και μια μέση αξία των χρησιμοποιούμενων μη καταγόμενων υλών βάσει, αντίστοιχα, του αθροίσματος των τιμών εργοστασίου που εφαρμόζονται σε όλες τις πωλήσεις των προϊόντων που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος και του αθροίσματος της αξίας όλων των μη καταγόμενων υλών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των προϊόντων κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, όπως ορίζεται στη χώρα εξαγωγής, ή όταν δεν υπάρχουν στοιχεία για ένα πλήρες οικονομικό έτος, κατά τη διάρκεια συντομότερης περιόδου η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των τριών μηνών.

3.   Οι εξαγωγείς που επιλέγουν τη μέθοδο υπολογισμού κατά μέσον όρο εφαρμόζουν με συνέπεια τη μέθοδο αυτή κατά τη διάρκεια του έτους που έπεται του οικονομικού έτους αναφοράς ή, κατά περίπτωση, κατά τη διάρκεια του έτους που έπεται της συντομότερης περιόδου η οποία χρησιμοποιήθηκε ως περίοδος αναφοράς. Μπορούν να παύουν να εφαρμόζουν τη μέθοδο αυτή, όταν κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου οικονομικού έτους ή μιας μικρότερης αντιπροσωπευτικής περιόδου τουλάχιστον τριών μηνών, καταγράφουν παύση των διακυμάνσεων του κόστους ή των συναλλαγματικών ισοτιμιών οι οποίες δικαιολογούσαν τη χρήση αυτής της μεθόδου.

4.   Οι μέσες τιμές που αναφέρονται στην παράγραφο 2 χρησιμοποιούνται ως τιμές εργοστασίου και αξία των μη καταγόμενων υλών, αντίστοιχα, για να διαπιστωθεί η τήρηση της μέγιστης περιεκτικότητας σε μη καταγόμενες ύλες.

Άρθρο 47

Ανεπαρκής επεξεργασία ή μεταποίηση

(άρθρο 64 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Με την επιφύλαξη της παραγράφου 3, οι ακόλουθες επεξεργασίες ή μεταποιήσεις θεωρούνται ανεπαρκείς για την απόκτηση του χαρακτήρα των καταγόμενων προϊόντων, ανεξάρτητα από το αν πληρούνται οι απαιτήσεις του άρθρου 45:

α)

οι εργασίες διατήρησης που εξασφαλίζουν ότι τα προϊόντα παραμένουν σε καλή κατάσταση κατά τη μεταφορά και αποθήκευσή τους·

β)

οι διαιρέσεις και συνενώσεις δεμάτων·

γ)

πλύσιμο, καθάρισμα· αφαίρεση σκόνης, οξειδίων, ελαίων, χρωμάτων ή άλλων επικαλύψεων·

δ)

σιδέρωμα ή κυλίνδρωση υφασμάτων και ειδών κλωστοϋφαντουργίας·

ε)

απλές εργασίες βαφής και στίλβωσης·

στ)

αποφλοίωση και μερική ή ολική άλεση ρυζιού· γυάλισμα και λείανση δημητριακών και ρυζιού·

ζ)

εργασίες για τον χρωματισμό ή τον αρωματισμό ζάχαρης ή για την κατασκευή κύβων ζάχαρης· μερική ή ολική άλεση κρυσταλλικής ζάχαρης·

η)

αφαίρεση του κελύφους, των πυρήνων και του φλοιού φρούτων, καρπών και λαχανικών·

θ)

ακόνισμα, απλή λείανση ή απλός τεμαχισμός·

ι)

κοσκίνισμα, διαλογή, ταξινόμηση, κατάταξη, διαβάθμιση, συνδυασμός· (συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης συνόλων ειδών)·

ια)

απλή τοποθέτηση σε φιάλες, κονσέρβες, φιαλίδια, σάκους, θήκες, κουτιά, η στερέωση επί λεπτοσανίδων και κάθε άλλη απλή εργασία συσκευασίας·

ιβ)

η επίθεση ή εκτύπωση σημάτων, ετικετών, λογοτύπων και άλλων παρόμοιων διακριτικών σημείων στα προϊόντα ή τη συσκευασία τους·

ιγ)

απλή ανάμειξη προϊόντων, έστω και διαφορετικού είδους· ανάμειξη ζάχαρης με οποιαδήποτε ύλη·

ιδ)

απλή προσθήκη νερού ή αραίωση ή αφυδάτωση ή μετουσίωση προϊόντων·

ιε)

απλή συνένωση μερών για την κατασκευή πλήρους προϊόντος ή αποσυναρμολόγηση προϊόντων στα μέρη τους·

ιστ)

σφαγή ζώων·

ιζ)

συνδυασμός δύο ή περισσοτέρων από τις εργασίες που προβλέπονται στα στοιχεία α) έως ιστ)·

2.   Για τους σκοπούς της παραγράφου 1, οι εργασίες θεωρούνται απλές όταν για την εκτέλεσή τους δεν απαιτούνται ούτε ειδικές δεξιότητες ούτε μηχανές, συσκευές ή εργαλεία που κατασκευάζονται ή εγκαθίστανται ειδικά για τις εργασίες αυτές.

3.   Όλες οι εργασίες που εκτελούνται σε δικαιούχο χώρα σε συγκεκριμένο προϊόν λαμβάνονται υπόψη όταν κρίνεται αν η πραγματοποιηθείσα επεξεργασία ή μεταποίηση του προϊόντος αυτού πρέπει να θεωρηθεί ανεπαρκής κατά την έννοια της παραγράφου 1.

Άρθρο 48

Γενικό όριο ανοχής

(άρθρο 64 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Κατά παρέκκλιση του άρθρου 45 και με την επιφύλαξη των παραγράφων 2 και 3 του παρόντος άρθρου, επιτρέπεται η χρησιμοποίηση μη καταγόμενων υλών οι οποίες, σύμφωνα με τους όρους του καταλόγου του παραρτήματος 22-03, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για την κατασκευή συγκεκριμένου προϊόντος, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική αξία ή το καθαρό βάρος τους που έχει υπολογιστεί για το προϊόν δεν υπερβαίνει:

α)

το 15 % του βάρους του προϊόντος για τα προϊόντα που υπάγονται στα κεφάλαια 2 και 4 έως 24 του Εναρμονισμένου Συστήματος, εκτός από τα μεταποιημένα προϊόντα αλιείας του κεφαλαίου 16·

β)

το 15 % της τιμής εργοστασίου του προϊόντος για τα άλλα προϊόντα, πλην εκείνων που υπάγονται στα κεφάλαια 50 έως 63 του Εναρμονισμένου Συστήματος, για τα οποία εφαρμόζονται τα όρια ανοχής που αναφέρονται στις σημειώσεις 6 και 7 του παραρτήματος 22-03 μέρος I.

2.   Η παράγραφος 1 δεν επιτρέπει την υπέρβαση κανενός από τα ποσοστά μέγιστης περιεκτικότητας σε μη καταγόμενες ύλες τα οποία καθορίζονται στους κανόνες του καταλόγου του παραρτήματος 22-03.

3.   Οι παράγραφοι 1 και 2 δεν εφαρμόζονται στα εξ ολοκλήρου παραγόμενα προϊόντα σε δικαιούχο χώρα κατά την έννοια του άρθρου 44. Εντούτοις, με την επιφύλαξη του άρθρου 47 και του άρθρου 49 παράγραφος 2, το όριο ανοχής που προβλέπεται στις παραγράφους αυτές εφαρμόζεται στο άθροισμα όλων των υλών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός προϊόντος και για τις οποίες ο κανόνας του καταλόγου του παραρτήματος 22-03 για το προϊόν αυτό απαιτεί να είναι εξ ολοκλήρου παραγόμενες.

Άρθρο 49

Μονάδα χαρακτηρισμού

(άρθρο 64 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Η μονάδα χαρακτηρισμού για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος υποτμήματος είναι το συγκεκριμένο προϊόν το οποίο θεωρείται ως μονάδα βάσης κατά την κατάταξη με τη χρησιμοποίηση του Εναρμονισμένου Συστήματος.

2.   Όταν μια αποστολή αποτελείται από ορισμένα πανομοιότυπα προϊόντα που κατατάσσονται στην ίδια κλάση του Εναρμονισμένου Συστήματος, κάθε μεμονωμένο προϊόν λαμβάνεται υπόψη χωριστά κατά την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος υποτμήματος.

3.   Όταν, βάσει του γενικού ερμηνευτικού κανόνα 5 του Εναρμονισμένου Συστήματος, η συσκευασία κατατάσσεται μαζί με το προϊόν που περιέχει, συνυπολογίζεται στον προσδιορισμό της καταγωγής.

Άρθρο 50

Εξαρτήματα, ανταλλακτικά και εργαλεία

(άρθρο 64 παράγραφος 3 του κώδικα)

Τα εξαρτήματα, ανταλλακτικά και εργαλεία που αποστέλλονται μαζί με ένα τεμάχιο εξοπλισμού, μηχανή, συσκευή ή όχημα και τα οποία αποτελούν μέρος του κανονικού τους εξοπλισμού και συμπεριλαμβάνονται στην τιμή εργοστασίου, θεωρείται ότι αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο με το τεμάχιο εξοπλισμού, τη μηχανή, τη συσκευή ή το όχημα.

Άρθρο 51

Σύνολα

(άρθρο 64 παράγραφος 3 του κώδικα)

Τα σύνολα, όπως ορίζονται στον γενικό ερμηνευτικό κανόνα 3β) του Εναρμονισμένου Συστήματος, θεωρούνται καταγόμενα προϊόντα όταν όλα τα συστατικά μέρη τους είναι καταγόμενα.

Όταν ένα σύνολο αποτελείται από καταγόμενα και μη καταγόμενα προϊόντα, ολόκληρο το σύνολο θεωρείται καταγόμενο, υπό τον όρο ότι η αξία των μη καταγόμενων προϊόντων δεν υπερβαίνει το 15 % της τιμής εργοστασίου του συνόλου.

Άρθρο 52

Ουδέτερα στοιχεία

(άρθρο 64 παράγραφος 3 του κώδικα)

Για να προσδιοριστεί αν ένα προϊόν είναι καταγόμενο, δεν λαμβάνεται υπόψη η καταγωγή των κατωτέρω στοιχείων που χρησιμοποιούνται ενδεχομένως για την κατασκευή του:

α)

της ενέργειας και των καυσίμων·

β)

των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού·

γ)

των μηχανημάτων και εργαλείων·

δ)

άλλα προϊόντα που δεν υπεισέρχονται και δεν πρόκειται να υπεισέλθουν στην τελική σύνθεση του προϊόντος.

Υποτμήμα 3

Κανόνες περί σώρευσης και διαχείρισης αποθεμάτων υλώνΕφαρμόζεται στο πλαίσιο του ΣΓΠ της Ένωσης

Άρθρο 53

Διμερής σώρευση

(άρθρο 64 παράγραφος 3 του κώδικα)

Η διμερής σώρευση επιτρέπει να θεωρούνται ύλες καταγωγής δικαιούχου χώρας προϊόντα καταγωγής της Ένωσης, όταν ενσωματώνονται σε ένα προϊόν που κατασκευάζεται σε αυτή τη χώρα, υπό τον όρο ότι η επεξεργασία ή μεταποίηση που πραγματοποιείται στη χώρα αυτή υπερβαίνει τις εργασίες που περιγράφονται στο άρθρο 47 παράγραφος 1.

Τα άρθρα 41 έως 52 και οι διατάξεις που αφορούν τον εκ των υστέρων έλεγχο των αποδεικτικών καταγωγής εφαρμόζονται κατ’ αναλογία στις εξαγωγές από την Ένωση προς δικαιούχο χώρα για τους σκοπούς της διμερούς σώρευσης.

Άρθρο 54

Σώρευση με τη Νορβηγία, την Ελβετία ή την Τουρκία

(άρθρο 64 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Η σώρευση με τη Νορβηγία, την Ελβετία ή την Τουρκία επιτρέπει σε προϊόντα καταγωγής στις εν λόγω χώρες να θεωρούνται ύλες καταγωγής δικαιούχου χώρας υπό τον όρο ότι η επεξεργασία ή η μεταποίηση που πραγματοποιείται εκεί υπερβαίνει τις εργασίες που περιγράφονται στο άρθρο 47 παράγραφος 1.

2.   Η σώρευση με τη Νορβηγία, την Ελβετία ή την Τουρκία δεν εφαρμόζεται στα προϊόντα που υπάγονται στα κεφάλαια 1 έως 24 του Εναρμονισμένου Συστήματος.

Άρθρο 55

Περιφερειακή σώρευση

(άρθρο 64 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Η περιφερειακή σώρευση εφαρμόζεται στις ακόλουθες τέσσερις χωριστές περιφερειακές ομάδες:

α)

Ομάδα I: Μπρουνέι, Καμπότζη, Ινδονησία, Λάος, Μαλαισία, Μιανμάρ/Βιρμανία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ·

β)

Ομάδα ΙΙ: Βολιβία, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ισημερινός, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Νικαράγουα, Παναμάς, Περού, Βενεζουέλα·

γ)

Ομάδα ΙΙΙ: Μπανγκλαντές, Μπουτάν, Ινδία, Μαλδίβες, Νεπάλ, Πακιστάν, Σρι Λάνκα·

δ)

Ομάδα IV: Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη.

2.   Η περιφερειακή σώρευση μεταξύ χωρών της ίδιας ομάδας εφαρμόζεται μόνο όταν πληρούνται οι ακόλουθοι όροι:

α)

οι χώρες που συμμετέχουν στη σώρευση είναι, κατά τη χρονική στιγμή της εξαγωγής του προϊόντος στην Ένωση, χώρες δικαιούχοι για τις οποίες οι προτιμησιακές ρυθμίσεις δεν έχουν προσωρινά ανακληθεί σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 978/2012·

β)

για τους σκοπούς της περιφερειακής σώρευσης μεταξύ των χωρών μιας περιφερειακής ομάδας εφαρμόζονται οι κανόνες καταγωγής που καθορίζονται στο υποτμήμα 2·

γ)

οι χώρες της περιφερειακής ομάδας έχουν αναλάβει τη δέσμευση:

i)

να συμμορφώνονται ή να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τις διατάξεις του παρόντος υποτμήματος, και

ii)

να εξασφαλίζουν τη διοικητική συνεργασία που είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή του παρόντος υποτμήματος, τόσο έναντι της Ένωσης, όσο και μεταξύ τους·

δ)

οι δεσμεύσεις που αναφέρονται στο στοιχείο γ) έχουν κοινοποιηθεί στην Επιτροπή από τη Γραμματεία της οικείας περιφερειακής ομάδας ή άλλο αρμόδιο κοινό όργανο που εκπροσωπεί όλα τα μέλη της εν λόγω ομάδας.

Για τους σκοπούς του στοιχείου β), όταν η ιδιοχαρακτηριστική εργασία που ορίζεται στο παράρτημα 22-03 μέρος II δεν είναι ίδια για όλες τις χώρες που συμμετέχουν στη σώρευση, η καταγωγή των προϊόντων που εξάγονται από μια χώρα σε άλλη χώρα της περιφερειακής ομάδας για περιφερειακή σώρευση καθορίζεται βάσει του κανόνα ο οποίος θα εφαρμοζόταν εάν τα προϊόντα εξάγονταν στην Ένωση.

Εάν οι χώρες μιας περιφερειακής ομάδας έχουν συμμορφωθεί ήδη πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011 με τα στοιχεία γ) και δ) του πρώτου εδαφίου, δεν απαιτείται νέα ανάληψη δέσμευσης.

3.   Οι ύλες που απαριθμούνται στο παράρτημα 22-04 εξαιρούνται από την προβλεπόμενη στην παράγραφο 2 περιφερειακή σώρευση σε περίπτωση που:

α)

η εφαρμοστέα δασμολογική προτίμηση στην Ένωση δεν είναι η ίδια για όλες τις χώρες που συμμετέχουν στη σώρευση· και

β)

οι εν λόγω ύλες θα επωφελούνταν μέσω της σώρευσης από ευνοϊκότερη δασμολογική μεταχείριση απ’ ό,τι αν εξάγονταν απευθείας στην Ένωση.

4.   Η περιφερειακή σώρευση μεταξύ δικαιούχων χωρών της ίδιας περιφερειακής ομάδας εφαρμόζεται μόνο υπό τον όρο ότι η επεξεργασία ή μεταποίηση στη δικαιούχο χώρα στην οποία οι ύλες υποβάλλονται σε περαιτέρω μεταποίηση ή ενσωματώνονται, υπερβαίνει τις εργασίες που περιγράφονται στο άρθρο 47 παράγραφος 1 και, στην περίπτωση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, υπερβαίνει και τις εργασίες που καθορίζονται στο παράρτημα 22-05.

Όταν δεν πληρούται ο όρος που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο και οι ύλες υπόκεινται σε μία ή περισσότερες εργασίες που περιγράφονται στο άρθρο 47 παράγραφος 1 στοιχεία β) έως ιζ), η χώρα που πρέπει να δηλωθεί ως χώρα καταγωγής στο εκδοθέν ή συνταχθέν αποδεικτικό καταγωγής για τους σκοπούς της εξαγωγής των προϊόντων στην Ένωση είναι η χώρα της περιφερειακής ομάδας στην οποία αναλογεί το υψηλότερο ποσοστό της δασμολογητέας αξίας των χρησιμοποιούμενων υλών που κατάγονται από άλλες χώρες της περιφερειακής ομάδας.

Όταν τα προϊόντα εξάγονται χωρίς περαιτέρω επεξεργασία ή μεταποίηση, ή έχουν υποστεί μόνο τις εργασίες που περιγράφονται στο άρθρο 47 παράγραφος 1 στοιχείο α), η χώρα που πρέπει να δηλωθεί ως χώρα καταγωγής στο εκδοθέν ή συνταχθέν αποδεικτικό καταγωγής για τους σκοπούς της εξαγωγής των προϊόντων στην Ένωση είναι η δικαιούχος χώρα που εμφανίζεται στο αποδεικτικό καταγωγής που έχει εκδοθεί ή συνταχθεί στη δικαιούχο χώρα στην οποία κατασκευάστηκαν τα προϊόντα.

5.   Μετά από αίτηση των αρχών δικαιούχου χώρας της ομάδας Ι ή της ομάδας ΙΙΙ, η Επιτροπή μπορεί να παραχωρήσει περιφερειακή σώρευση μεταξύ αυτών των χωρών, υπό τον όρο ότι βεβαιώνεται ότι πληρούνται όλοι οι ακόλουθοι όροι:

α)

οι όροι της παραγράφου 2 στοιχεία α) και β), και

β)

οι χώρες που πρόκειται να συμμετέχουν σε αυτή την περιφερειακή σώρευση έχουν αναλάβει και έχουν από κοινού κοινοποιήσει στην Επιτροπή τη δέσμευση:

i)

να συμμορφώνονται ή να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τις διατάξεις του παρόντος υποτμήματος, του υποτμήματος 2 και όλες τις άλλες διατάξεις που αφορούν την εφαρμογή των κανόνων καταγωγής, και

ii)

να εξασφαλίζουν τη διοικητική συνεργασία που είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή του παρόντος υποτμήματος και του υποτμήματος 2, τόσο έναντι της Ένωσης, όσο και μεταξύ τους·

Η αίτηση που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο τεκμηριώνεται με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τηρούνται οι όροι του εν λόγω εδαφίου και απευθύνεται στην Επιτροπή. Η Επιτροπή αποφασίζει σχετικά με την αίτηση λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχετικά με τη σώρευση στοιχεία που θεωρεί ουσιαστικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένων των προς σώρευση υλών.

6.   Όταν χορηγείται, η περιφερειακή σώρευση μεταξύ δικαιούχων χωρών της ομάδας Ι ή της ομάδας ΙΙΙ παρέχει τη δυνατότητα οι ύλες καταγωγής χώρας που ανήκει σε μια περιφερειακή ομάδα να θεωρούνται ύλες καταγωγής χώρας της άλλης περιφερειακής ομάδας, όταν ενσωματώνονται σε ένα προϊόν το οποίο παράγεται εκεί, υπό τον όρο ότι η επεξεργασία ή μεταποίηση στην τελευταία δικαιούχο χώρα υπερβαίνει τις εργασίες που περιγράφονται στο άρθρο 47 παράγραφος 1 και, στην περίπτωση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, υπερβαίνει και τις εργασίες που καθορίζονται στο παράρτημα 22-05.

Όταν δεν πληρούται ο όρος που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο και οι ύλες υπόκεινται σε μία ή περισσότερες εργασίες που περιγράφονται στο άρθρο 47 παράγραφος 1 στοιχεία β) έως ιζ), η χώρα που πρέπει να δηλωθεί ως χώρα καταγωγής στο αποδεικτικό καταγωγής για τους σκοπούς της εξαγωγής των προϊόντων στην Ένωση είναι η χώρα που συμμετέχει στη σώρευση στην οποία αναλογεί το υψηλότερο ποσοστό της αξίας των χρησιμοποιούμενων υλών που κατάγονται από χώρες που συμμετέχουν στη σώρευση.

Όταν τα προϊόντα εξάγονται χωρίς περαιτέρω επεξεργασία ή μεταποίηση, ή έχουν υποστεί μόνο τις εργασίες που περιγράφονται στο άρθρο 47 παράγραφος 1 στοιχείο α), η χώρα που πρέπει να δηλωθεί ως χώρα καταγωγής στο εκδοθέν ή συνταχθέν αποδεικτικό καταγωγής για τους σκοπούς της εξαγωγής των προϊόντων στην Ένωση είναι η δικαιούχος χώρα που εμφανίζεται στο αποδεικτικό καταγωγής που έχει εκδοθεί ή συνταχθεί στη δικαιούχο χώρα στην οποία κατασκευάστηκαν τα προϊόντα.

7.   Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σειρά C) την ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει να ισχύει η προβλεπόμενη στην παράγραφο 5 σώρευση μεταξύ χωρών της ομάδας Ι και της ομάδας ΙΙΙ, τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτή τη σώρευση και, κατά περίπτωση, τον κατάλογο των υλών στις οποίες εφαρμόζεται η σώρευση.

8.   Τα άρθρα 41 έως 52, και οι διατάξεις που αφορούν τον εκ των υστέρων έλεγχο των αποδεικτικών καταγωγής εφαρμόζονται κατ’ αναλογία στις εξαγωγές από την Ένωση προς δικαιούχο χώρα για τους σκοπούς της περιφερειακής σώρευσης.

Άρθρο 56

Διευρυμένη σώρευση

(άρθρο 64 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Μετά από αίτηση των αρχών δικαιούχου χώρας, η Επιτροπή μπορεί να παραχωρήσει διευρυμένη σώρευση μεταξύ μιας δικαιούχου χώρας και μιας χώρας με την οποία η Ένωση έχει συνάψει συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών σύμφωνα με το άρθρο XXIV της ισχύουσας Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (ΓΣΔΕ), υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλοι οι ακόλουθοι όροι:

α)

οι χώρες που συμμετέχουν στο σύστημα σώρευσης αναλαμβάνουν δέσμευση να συμμορφωθούν ή να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με το παρόν υποτμήμα, το υποτμήμα 2 και όλες τις άλλες διατάξεις που αφορούν την εφαρμογή των κανόνων καταγωγής, και να εξασφαλίσουν τη διοικητική συνεργασία που είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής του παρόντος υποτμήματος και του υποτμήματος 2, τόσο έναντι της Ένωσης, όσο και μεταξύ τους·

β)

η δικαιούχος χώρα έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή την αναφερόμενη στο στοιχείο α) δέσμευση.

Η αναφερόμενη στο πρώτο εδάφιο αίτηση περιέχει κατάλογο των υλών που αφορά η σώρευση, τεκμηριώνεται με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πληρούνται οι όροι των στοιχείων α) και β) του πρώτου εδαφίου και απευθύνεται στην Επιτροπή. Σε περίπτωση μεταβολής των εν λόγω υλών υποβάλλεται άλλη αίτηση.

Οι ύλες που υπάγονται στα κεφάλαια 1 έως 24 του Εναρμονισμένου Συστήματος εξαιρούνται από τη διευρυμένη σώρευση.

2.   Στις αναφερόμενες στην παράγραφο 1 περιπτώσεις διευρυμένης σώρευσης, η καταγωγή των χρησιμοποιούμενων υλών και οι εφαρμοστέες έγγραφες αποδείξεις καταγωγής καθορίζονται σύμφωνα με τους κανόνες της σχετικής συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών. Η καταγωγή των προϊόντων που προορίζονται για εξαγωγή στην Ένωση προσδιορίζεται σύμφωνα με τους κανόνες καταγωγής του παρόντος υποτμήματος 2.

Για να αποκτήσει το παραγόμενο προϊόν τον χαρακτήρα καταγόμενου προϊόντος, δεν είναι απαραίτητο να έχουν υποστεί επαρκή επεξεργασία ή μεταποίηση οι ύλες καταγωγής χώρας με την οποία η Ένωση έχει συνάψει συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε δικαιούχο χώρα για την κατασκευή του προϊόντος που πρόκειται να εξαχθεί στην Ένωση, υπό την προϋπόθεση ότι η επεξεργασία ή μεταποίηση στην οικεία δικαιούχο χώρα υπερβαίνει τις εργασίες που περιγράφονται στο άρθρο 47 παράγραφος 1.

3.   Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σειρά C) την ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει να ισχύει η διευρυμένη σώρευση, τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτή τη σώρευση και τον κατάλογο των υλών στις οποίες εφαρμόζεται η σώρευση.

Άρθρο 57

Εφαρμογή της διμερούς σώρευσης ή της σώρευσης με τη Νορβηγία, την Ελβετία ή την Τουρκία σε συνδυασμό με περιφερειακή σώρευση

(άρθρο 64 παράγραφος 3 του κώδικα)

Όταν η διμερής σώρευση ή η σώρευση με τη Νορβηγία, την Ελβετία ή την Τουρκία χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με περιφερειακή σώρευση, το παραγόμενο προϊόν αποκτά την καταγωγή μίας από τις χώρες της αντίστοιχης περιφερειακής ομάδας, η οποία προσδιορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 55 παράγραφος 4 πρώτο και δεύτερο εδάφιο ή, κατά περίπτωση, με το άρθρο 55 παράγραφος 6 πρώτο και δεύτερο εδάφιο.

Άρθρο 58

Λογιστικός διαχωρισμός των αποθεμάτων υλών ενωσιακών εξαγωγέων

(άρθρο 64 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Εάν κατά την επεξεργασία ή μεταποίηση ενός προϊόντος χρησιμοποιούνται καταγόμενες και μη καταγόμενες ανταλλάξιμες ύλες, οι τελωνειακές αρχές των κρατών μελών μπορούν, μετά από γραπτή αίτηση οικονομικών φορέων εγκατεστημένων στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, να επιτρέπουν τη διαχείριση των υλών στην Ένωση με τη χρησιμοποίηση της μεθόδου του λογιστικού διαχωρισμού για τη μετέπειτα εξαγωγή σε δικαιούχο χώρα στο πλαίσιο διμερούς σώρευσης, χωρίς να διατηρούν τις ύλες σε χωριστά αποθέματα.

2.   Οι τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους μπορούν να επιβάλλουν τους όρους που κρίνουν απαραίτητους για τη χορήγηση της αναφερόμενης στην παράγραφο 1 άδειας.

Άδεια χορηγείται μόνο εάν με τη χρησιμοποίηση της αναφερόμενης στην παράγραφο 1 μεθόδου μπορεί να εξασφαλιστεί ότι, ανά πάσα στιγμή, η ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν προϊόντα «καταγωγής Ένωσης» είναι η ίδια με τον αριθμό που θα προέκυπτε με τη χρησιμοποίηση μεθόδου φυσικού διαχωρισμού των αποθεμάτων.

Εάν επιτραπεί, η μέθοδος εφαρμόζεται και η εφαρμογή της καταγράφεται βάσει των εφαρμοστέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικών λογιστικών αρχών.

3.   Ο δικαιούχος της μεθόδου που αναφέρεται στην παράγραφο 1 συντάσσει αποδεικτικό καταγωγής για την ποσότητα των προϊόντων που μπορούν να θεωρηθούν καταγωγής της Ένωσης ή, μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα των εγγεγραμμένων εξαγωγέων, υποβάλλει αίτηση χορήγησης του εν λόγω αποδεικτικού. Μετά από αίτηση των τελωνειακών αρχών των κρατών μελών, ο δικαιούχος υποβάλλει δήλωση για τον τρόπο διαχείρισης των ποσοτήτων.

4.   Οι τελωνειακές αρχές των κρατών μελών παρακολουθούν τον τρόπο χρήσης της άδειας που αναφέρεται στην παράγραφο 1.

Μπορούν να ανακαλέσουν την άδεια στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)

εάν ο κάτοχος κάνει με οποιονδήποτε τρόπο κατάχρηση της άδειας· ή

β)

ο κάτοχος δεν εκπληρώσει οιονδήποτε από τους λοιπούς όρους που αναφέρονται στο παρόν υποτμήμα, το υποτμήμα 2 και όλες τις άλλες διατάξεις που αφορούν την εφαρμογή των κανόνων καταγωγής.

Υποτμήμα 4

Ορισμός της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» που εφαρμόζεται στο πλαίσιο των κανόνων καταγωγής για τους σκοπούς των προτιμησιακών δασμολογικών μέτρων που θεσπίζονται μονομερώς από την Ένωση για ορισμένες χώρες ή εδάφη

Άρθρο 59

Γενικές απαιτήσεις

(άρθρο 64 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Για την εφαρμογή των διατάξεων περί προτιμησιακών δασμολογικών μέτρων που θεσπίστηκαν μονομερώς από την Ένωση υπέρ ορισμένων χωρών, ομάδων χωρών ή εδαφών (εφεξής καλούμενων «δικαιούχος χώρα ή έδαφος»), εξαιρουμένων εκείνων που αναφέρονται στο υποτμήμα 2 του παρόντος τμήματος και των συνδεδεμένων με την Ένωση υπερπόντιων χωρών ή εδαφών, θεωρούνται προϊόντα καταγωγής δικαιούχου χώρας ή εδάφους:

α)

τα προϊόντα που παράγονται εξ ολοκλήρου στην εν λόγω δικαιούχο χώρα ή έδαφος, κατά την έννοια του άρθρου 60·

β)

τα προϊόντα που παράγονται στην εν λόγω δικαιούχο χώρα ή έδαφος, στην κατασκευή των οποίων υπεισέρχονται προϊόντα άλλα από εκείνα που αναφέρονται στο στοιχείο α), υπό τον όρο ότι τα εν λόγω προϊόντα έχουν αποτελέσει το αντικείμενο επαρκούς επεξεργασίας ή μεταποίησης, κατά την έννοια του άρθρου 61.

2.   Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος υποτμήματος, τα προϊόντα καταγωγής της Ένωσης, κατά την έννοια της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, που έχουν αποτελέσει σε δικαιούχο χώρα ή έδαφος αντικείμενο επεξεργασιών ή μεταποιήσεων, οι οποίες υπερβαίνουν εκείνες που απαριθμούνται στο άρθρο 62, θεωρούνται προϊόντα καταγωγής της εν λόγω δικαιούχου χώρας ή εδάφους.

3.   Για τον προσδιορισμό της καταγωγής των προϊόντων που παράγονται στην Ένωση, εφαρμόζονται κατ’ αναλογία οι διατάξεις της παραγράφου 1.

Άρθρο 60

Εξ ολοκλήρου παραγόμενα προϊόντα

(άρθρο 64 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Θεωρούνται ως παραγόμενα εξ ολοκλήρου σε δικαιούχο χώρα ή έδαφος ή στην Ένωση:

α)

ορυκτά προϊόντα που εξορύσσονται από το έδαφός της ή από τον θαλάσσιο πυθμένα της·

β)

τα φυτικά προϊόντα τα συγκομιζόμενα στη συγκεκριμένη χώρα ή έδαφος·

γ)

τα ζώντα ζώα που γεννιούνται και εκτρέφονται στη συγκεκριμένη χώρα ή έδαφος·

δ)

τα προϊόντα που προέρχονται από ζώντα ζώα, τα οποία εκτρέφονται σε αυτή·

ε)

προϊόντα που λαμβάνονται με τη σφαγή ζώων τα οποία έχουν γεννηθεί και εκτραφεί σε αυτή·

στ)

προϊόντα θήρας ή αλιείας που ασκείται σε αυτή·

ζ)

τα προϊόντα της θαλάσσιας αλιείας και άλλα προϊόντα, που λαμβάνονται από τη θάλασσα εκτός των χωρικών υδάτων τους με τα πλοία τους·

η)

τα προϊόντα που παράγονται επί των πλοίων-εργοστασίων τους αποκλειστικά από προϊόντα που αναφέρονται στο στοιχείο ζ)·

θ)

μεταχειρισμένα είδη που συλλέγονται σε αυτή και είναι κατάλληλα μόνο για την ανάκτηση πρώτων υλών·

ι)

απόβλητα και απορρίμματα που προέρχονται από μεταποιητικές εργασίες σε αυτή·

ια)

τα προϊόντα που εξάγονται από τον θαλάσσιο βυθό ή υπέδαφος που βρίσκεται εκτός των χωρικών τους υδάτων εφόσον η δικαιούχος χώρα ή έδαφος ή κράτος μέλος έχει αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης επ’ αυτού·

ιβ)

τα εμπορεύματα που παράγονται σε αυτές αποκλειστικά από προϊόντα που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως ια)·

2.   Οι όροι «τα πλοία της» και τα «πλοία-εργοστάσιά της» στην παράγραφο 1 στοιχεία ζ) και η) ισχύουν μόνο για τα πλοία και τα πλοία-εργοστάσια που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

είναι νηολογημένα ή καταχωρισμένα στη δικαιούχο χώρα ή έδαφος ή σε κράτος μέλος·

β)

φέρουν τη σημαία δικαιούχου χώρας ή εδάφους ή κράτους μέλους·

γ)

ανήκουν, κατά ποσοστό 50 % τουλάχιστον, σε υπηκόους της δικαιούχου χώρας ή εδάφους ή των κρατών μελών ή σε εταιρεία που έχει την έδρα της στην εν λόγω δικαιούχο χώρα ή έδαφος ή σε ένα από τα κράτη μέλη αυτά, της οποίας ο διαχειριστής ή οι διαχειριστές, ο πρόεδρος του διοικητικού ή του εποπτικού συμβουλίου και η πλειοψηφία των μελών των εν λόγω συμβουλίων είναι υπήκοοι αυτής της δικαιούχου χώρας ή εδάφους ή των κρατών μελών και της οποίας, επιπλέον, σε περίπτωση εταιρειών, το ήμισυ τουλάχιστον του κεφαλαίου ανήκει στη δικαιούχο χώρα ή έδαφος ή στα κράτη μέλη, σε δημόσιους οργανισμούς ή σε υπηκόους της εν λόγω δικαιούχου χώρας ή εδάφους ή των κρατών μελών·

δ)

ο πλοίαρχος και οι αξιωματικοί των πλοίων και των πλοίων-εργοστασίων είναι υπήκοοι της δικαιούχου χώρας ή εδάφους ή των κρατών μελών·

ε)

το πλήρωμα αποτελείται, κατά 75 % τουλάχιστον, από υπηκόους της δικαιούχου χώρας ή εδάφους ή των κρατών μελών.

3.   Οι όροι «δικαιούχος χώρα ή έδαφος» και «Ένωση» καλύπτουν επίσης τα χωρικά ύδατα της εν λόγω δικαιούχου χώρας ή εδάφους ή των κρατών μελών.

4.   Τα πλοία ανοικτής θαλάσσης, συμπεριλαμβανομένων και των πλοίων εργοστασίων, επί των οποίων πραγματοποιείται επεξεργασία ή μεταποίηση των αλιευμάτων τους, θεωρούνται ότι αποτελούν μέρος του εδάφους της δικαιούχου χώρας ή εδάφους ή του κράτους μέλους στο οποίο ανήκουν, υπό τον όρο ότι πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2.

Άρθρο 61

Επαρκώς επεξεργασμένα ή μεταποιημένα προϊόντα

(άρθρο 64 παράγραφος 3 του κώδικα)

Για τους σκοπούς του άρθρου 59, προϊόντα που δεν έχουν παραχθεί εξ ολοκλήρου σε δικαιούχο χώρα ή έδαφος ή στην Ένωση θεωρείται ότι υπέστησαν επαρκή επεξεργασία ή μεταποίηση, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του πίνακα που περιλαμβάνεται στο παράρτημα 22-11.

Οι προϋποθέσεις αυτές αναφέρουν, για όλα τα προϊόντα που καλύπτονται από το παρόν υποτμήμα, την επεξεργασία ή τη μεταποίηση που πρέπει να υποστούν οι μη καταγόμενες ύλες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των προϊόντων αυτών και εφαρμόζονται μόνο σε σχέση με αυτές τις ύλες.

Αν ένα προϊόν, που έχει αποκτήσει το χαρακτήρα καταγωγής με την ικανοποίηση των όρων που καθορίζονται στον κατάλογο για το προϊόν αυτό, χρησιμοποιείται για την κατασκευή ενός άλλου προϊόντος, οι προϋποθέσεις που ισχύουν για το προϊόν στο οποίο τούτο ενσωματώνεται δεν ισχύουν και ως προς αυτό και δεν λαμβάνονται υπόψη οι μη καταγόμενες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν, ενδεχομένως, για την κατασκευή του.

Άρθρο 62

Ανεπαρκής επεξεργασία ή μεταποίηση

(άρθρο 64 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Με την επιφύλαξη της παραγράφου 2, οι ακόλουθες επεξεργασίες ή μεταποιήσεις θεωρούνται ανεπαρκείς για την απόκτηση του χαρακτήρα των καταγόμενων προϊόντων, ανεξάρτητα από το αν πληρούνται οι απαιτήσεις του άρθρου 61:

α)

οι εργασίες διατήρησης που εξασφαλίζουν ότι τα προϊόντα παραμένουν σε καλή κατάσταση κατά τη μεταφορά και αποθήκευσή τους·

β)

οι διαιρέσεις και συνενώσεις δεμάτων·

γ)

πλύσιμο, καθάρισμα· αφαίρεση σκόνης, οξειδίων, ελαίων, χρωμάτων ή άλλων επικαλύψεων·

δ)

το σιδέρωμα ή η κυλίνδρωση υφασμάτων και ειδών κλωστοϋφαντουργίας·

ε)

απλές εργασίες βαφής και στίλβωσης·

στ)

η αποφλοίωση, η μερική ή ολική άλεση, η στίλβωση και το γυάλισμα δημητριακών και ρυζιού·

ζ)

εργασίες για τον χρωματισμό ή τον αρωματισμό ζάχαρης ή για την κατασκευή κύβων ζάχαρης· μερική ή ολική άλεση ζάχαρης·

η)

αφαίρεση του κελύφους, των πυρήνων και του φλοιού φρούτων, καρπών και λαχανικών·

θ)

ακόνισμα, απλή λείανση ή απλός τεμαχισμός·

ι)

κοσκίνισμα, διαλογή, ταξινόμηση, κατάταξη, διαβάθμιση, συνδυασμός· (συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης συνόλων ειδών)·

ια)

απλή τοποθέτηση σε φιάλες, κονσέρβες, φιαλίδια, σάκους, θήκες, κουτιά, η στερέωση επί λεπτοσανίδων και κάθε άλλη απλή εργασία συσκευασίας·

ιβ)

η επίθεση ή εκτύπωση σημάτων, ετικετών, λογοτύπων και άλλων παρόμοιων διακριτικών σημείων στα προϊόντα ή τη συσκευασία τους·

ιγ)

απλή ανάμειξη προϊόντων, έστω και διαφορετικού είδους· ανάμειξη ζάχαρης με οποιαδήποτε ύλη·

ιδ)

απλή προσθήκη νερού ή αραίωση ή αφυδάτωση ή μετουσίωση προϊόντων·

ιε)

απλή συνένωση μερών για την κατασκευή πλήρους προϊόντος ή αποσυναρμολόγηση προϊόντων στα μέρη τους·

ιστ)

σφαγή ζώων·

ιζ)

συνδυασμός δύο ή περισσοτέρων από τις εργασίες που προβλέπονται στα στοιχεία α) έως ιστ).

2.   Όλες οι εργασίες που διενεργούνται είτε εντός της δικαιούχου χώρας ή εδάφους είτε εντός της Ένωσης σε συγκεκριμένο προϊόν πρέπει να εξετάζονται από κοινού, όταν πρόκειται να οριστεί αν η πραγματοποιηθείσα επεξεργασία ή μεταποίηση του προϊόντος αυτού πρέπει να θεωρηθεί ανεπαρκής κατά την έννοια της παραγράφου 1.

Άρθρο 63

Μονάδα χαρακτηρισμού

(άρθρο 64 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Η μονάδα χαρακτηρισμού για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος υποτμήματος συνίσταται σε ένα συγκεκριμένο προϊόν, το οποίο θεωρείται η μονάδα βάσης για τον προσδιορισμό της κατάταξης σύμφωνα με την ονοματολογία του εναρμονισμένου συστήματος.

Σύμφωνα με αυτά:

α)

όταν ένα προϊόν αποτελούμενο από ομάδα ή από σύνολο συναρμολογηθέντων ειδών κατατάσσεται, σύμφωνα με το εναρμονισμένο σύστημα, σε μια μόνο κλάση, το όλον αποτελεί τη μονάδα χαρακτηρισμού·

β)

όταν μια αποστολή αποτελείται από ορισμένα πανομοιότυπα προϊόντα που κατατάσσονται στην ίδια κλάση του εναρμονισμένου συστήματος, κάθε προϊόν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη χωριστά κατά την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος υποτμήματος.

2.   Όταν, βάσει του γενικού ερμηνευτικού κανόνα 5 του Εναρμονισμένου Συστήματος, η συσκευασία κατατάσσεται μαζί με το προϊόν που περιέχει, συνυπολογίζεται στον προσδιορισμό της καταγωγής.

Άρθρο 64

Γενικό όριο ανοχής

(άρθρο 64 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 61, είναι δυνατή η χρησιμοποίηση μη καταγόμενων υλών κατά την κατασκευή δεδομένου προϊόντος, υπό τον όρο ότι η συνολική τους αξία δεν υπερβαίνει το 10 % της τιμής εκ του εργοστασίου του προϊόντος.

Όταν στον κατάλογο περιέχονται ένα ή περισσότερα ποσοστά για τη μέγιστη αξία των μη καταγόμενων υλών η εφαρμογή του πρώτου εδαφίου δεν συνεπάγεται υπέρβαση αυτών των ποσοστών.

2.   Η παράγραφος 1 δεν ισχύει για προϊόντα που υπάγονται στα κεφάλαια 50 έως 63 του Εναρμονισμένου Συστήματος.

Άρθρο 65

Εξαρτήματα, ανταλλακτικά και εργαλεία

(άρθρο 64 παράγραφος 3 του κώδικα)

Τα εξαρτήματα, ανταλλακτικά και εργαλεία που παραδίδονται μαζί με ένα είδος εξοπλισμού, μηχανή, συσκευή ή όχημα, αποτελούν μέρος του κανονικού τους εξοπλισμού και συμπεριλαμβάνονται στην τιμή του τελευταίου ή δεν τιμολογούνται ξεχωριστά, θεωρούνται ότι αποτελούν σύνολο με το εν λόγω είδος εξοπλισμού, τη μηχανή, τη συσκευή ή το όχημα.

Άρθρο 66

Σύνολα

(άρθρο 64 παράγραφος 3 του κώδικα)

Τα σύνολα, όπως ορίζονται στον γενικό ερμηνευτικό κανόνα 3 του Εναρμονισμένου Συστήματος, θεωρούνται καταγόμενα προϊόντα όταν όλα τα συστατικά μέρη τους είναι καταγόμενα. Ωστόσο, ένας συνδυασμός εμπορευμάτων αποτελούμενος από προϊόντα καταγόμενα και μη θεωρείται στο σύνολό του καταγόμενος, υπό τον όρο ότι η αξία των μη καταγόμενων προϊόντων δεν υπερβαίνει το 15 % της τιμής εκ του εργοστασίου του συνδυασμού.

Άρθρο 67

Ουδέτερα στοιχεία

(άρθρο 64 παράγραφος 3 του κώδικα)

Για να προσδιοριστεί εάν ένα προϊόν έχει τον χαρακτήρα καταγωγής, δεν είναι αναγκαίο να καθορίζεται η καταγωγή των παρακάτω που χρησιμοποιούνται, ενδεχομένως, για την παραγωγή του:

α)

της ενέργειας και των καυσίμων·

β)

των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού·

γ)

των μηχανημάτων και εργαλείων·

δ)

των προϊόντων που δεν υπεισέρχονται ή δεν πρόκειται να υπεισέλθουν στην τελική σύνθεση του προϊόντος.

Υποτμήμα 5

Εδαφικές απαιτήσεις που εφαρμόζεται στο πλαίσιο των κανόνων καταγωγής για τους σκοπούς των προτιμησιακών δασμολογικών μέτρων που θεσπίζονται μονομερώς από την Ένωση για ορισμένες χώρες ή εδάφη

Άρθρο 68

Αρχή της εδαφικότητας

(άρθρο 64 παράγραφος 3 του κώδικα)

Οι όροι του υποτμήματος 4 και του παρόντος υποτμήματος σχετικά με την απόκτηση του χαρακτήρα καταγωγής, πρέπει να πληρούνται ανελλιπώς στη δικαιούχο χώρα ή έδαφος ή στην Ένωση.

Σε περίπτωση επιστροφής καταγόμενων προϊόντων που έχουν εξαχθεί από τη δικαιούχο χώρα ή έδαφος ή την Ένωση σε άλλη χώρα, τα προϊόντα αυτά θεωρούνται μη καταγόμενα, εκτός εάν μπορεί να αποδειχθεί στις αρμόδιες αρχές, κατά τρόπο που κρίνεται ικανοποιητικός από αυτές, ότι πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

τα επιστρεφόμενα προϊόντα είναι τα ίδια με τα προϊόντα που είχαν εξαχθεί, και

β)

δεν έχουν υποστεί καμία εργασία πέραν εκείνων που είναι αναγκαίες για τη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση, ενόσω βρίσκονται στην εν λόγω χώρα ή κατά την εξαγωγή τους.

Άρθρο 69

Απευθείας μεταφορά

(άρθρο 64 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Πρέπει να θεωρούνται ότι μεταφέρονται απευθείας από τη δικαιούχο χώρα ή έδαφος στην Ένωση ή από την Ένωση στη δικαιούχο χώρα ή έδαφος:

α)

προϊόντα που μεταφέρονται χωρίς να διέλθουν από το έδαφος οποιασδήποτε άλλης χώρας·

β)

προϊόντα που αποτελούν μία και μόνον αποστολή, που μεταφέρονται μέσω του εδάφους χωρών άλλων από τη δικαιούχο χώρα ή έδαφος ή την Ένωση με, εάν παραστεί ανάγκη, μεταφόρτωση ή προσωρινή αποθήκευση στις εν λόγω χώρες, υπό τον όρο ότι τα προϊόντα παρέμειναν υπό την εποπτεία των τελωνειακών αρχών στη χώρα διαμετακόμισης ή αποθήκευσης και ότι δεν υπέστησαν εργασίες άλλες από εκφόρτωση, επαναφόρτωση ή οποιαδήποτε εργασία που αποσκοπεί στη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση·

γ)

προϊόντα που μεταφέρονται με αγωγούς χωρίς διακοπή διαμέσου εδάφους εκτός εκείνου της δικαιούχου χώρας ή εδάφους εξαγωγής ή της Ένωσης.

2.   Για να αποδειχτεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο β) προσκομίζεται στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές οιονδήποτε από τα ακόλουθα:

α)

ενιαία φορτωτική που καλύπτει τη διέλευση από τη χώρα εξαγωγής μέσω της χώρας διαμετακόμισης·

β)

πιστοποιητικό που εκδίδεται από τις τελωνειακές αρχές της χώρας διαμετακόμισης που:

i)

παρέχει ακριβή περιγραφή των προϊόντων·

ii)

αναφέρει τις ημερομηνίες εκφόρτωσης και επαναφόρτωσης των προϊόντων και, όταν χρειάζεται, τα ονόματα των πλοίων ή άλλων μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιήθηκαν· και

iii)

πιστοποιεί τις συνθήκες υπό τις οποίες τα προϊόντα παρέμειναν στη χώρα διαμετακόμισης.

γ)

ή, ελλείψει αυτών, οποιοδήποτε αποδεικτικό έγγραφο.

Άρθρο 70

Εκθέσεις

(άρθρο 64 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Προϊόντα καταγωγής που αποστέλλονται από δικαιούχο χώρα ή έδαφος για να συμμετάσχουν σε έκθεση που διοργανώνεται σε άλλη χώρα και πωλούνται μετά την έκθεση για να εισαχθούν στην Ένωση, εμπίπτουν κατά την εισαγωγή στις δασμολογικές προτιμήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 59, υπό τον όρο ότι τα προϊόντα πληρούν τις προϋποθέσεις του υποτμήματος 4 και του παρόντος υποτμήματος, προκειμένου να θεωρηθούν ως καταγόμενα από τη δικαιούχο χώρα ή έδαφος και ότι αποδεικνύεται στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές της Ένωσης ότι:

α)

εξαγωγέας έχει αποστείλει τα προϊόντα αυτά απευθείας από τη δικαιούχο χώρα ή έδαφος στη χώρα στην οποία πραγματοποιήθηκε η έκθεση και τα εξέθεσε εκεί·

β)

ο ίδιος εξαγωγέας πώλησε τα εν λόγω προϊόντα ή τα διέθεσε κατά άλλον τρόπο σε πρόσωπο στην Ένωση·

γ)

τα προϊόντα απεστάλησαν στην Ένωση, κατά τη διάρκεια της έκθεσης ή αμέσως μετά, στην κατάσταση στην οποία είχαν αποσταλεί για την έκθεση·

δ)

τα προϊόντα, από τη στιγμή που απεστάλησαν στην έκθεση, δεν χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς άλλους από την επίδειξη στη συγκεκριμένη έκθεση.

2.   Πρέπει να υποβάλλεται στις τελωνειακές αρχές της Ένωσης πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1 κατά τον συνήθη τρόπο. Στο πιστοποιητικό αναγράφεται το όνομα και η διεύθυνση της έκθεσης. Είναι δυνατό να ζητηθούν, όπου κρίνεται αναγκαίο, συμπληρωματικές έγγραφες αποδείξεις σχετικά με τη φύση των προϊόντων και με τις συνθήκες υπό τις οποίες εκτέθηκαν τα προϊόντα.

3.   Η παράγραφος 1 ισχύει για κάθε έκθεση εμπορικού, βιομηχανικού, γεωργικού ή βιοτεχνικού χαρακτήρα, εμποροπανήγυρη ή παρόμοια δημόσια εκδήλωση που δεν διοργανώνεται για ιδιωτικούς σκοπούς σε καταστήματα ή εμπορικούς χώρους με σκοπό την πώληση αλλοδαπών προϊόντων και κατά τη διάρκεια της οποίας τα προϊόντα παραμένουν υπό τελωνειακό έλεγχο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Δασμολογητέα αξία των εμπορευμάτων

Άρθρο 71

Απλούστευση

(άρθρο 73 του κώδικα)

1.   Η άδεια που αναφέρεται στο άρθρο 73 του κώδικα μπορεί να χορηγείται εφόσον πληρούνται οι κάτωθι προϋποθέσεις:

α)

η εφαρμογή του καθεστώτος που αναφέρεται στο άρθρο 166 του κώδικα θα επέφερε, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, δυσανάλογα διοικητικά έξοδα·

β)

η καθορισθείσα δασμολογητέα αξία δεν θα διαφέρει σημαντικά από εκείνη που προσδιορίστηκε χωρίς άδεια.

2.   Η χορήγηση της άδειας εξαρτάται από την εκπλήρωση των ακόλουθων προϋποθέσεων εκ μέρους του αιτούντος:

α)

πληροί το κριτήριο που ορίζεται στο άρθρο 39 στοιχείο α) του κώδικα·

β)

διατηρεί σύστημα λογιστικής σύμφωνο με τις γενικά αποδεκτές αρχές της λογιστικής που εφαρμόζονται στο κράτος μέλος στο οποίο τηρούνται οι λογιστικές καταχωρίσεις και το οποίο διευκολύνει τη διενέργεια τελωνειακών λογιστικών ελέγχων. Το σύστημα λογιστικής προβλέπει τη διατήρηση ιστορικού αρχείου δεδομένων που καταγράφει τη διαδρομή του λογιστικού ελέγχου από τη στιγμή που το δεδομένο καταχωρίζεται στον φάκελο·

γ)

διαθέτει διοικητική οργάνωση ανάλογη με το είδος και το μέγεθος της επιχείρησης, κατάλληλη για τη διαχείριση της διακίνησης των εμπορευμάτων, καθώς και εσωτερικούς ελέγχους με τους οποίους μπορούν να ανιχνεύονται τυχόν παράνομες ή παράτυπες συναλλαγές·

ΤΙΤΛΟΣ III

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΟΦΕΙΛΗ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Γένεση της τελωνειακής οφειλής

Τμήμα 1

Κοινές διατάξεις για τις τελωνειακές οφειλές που γεννώνται κατά την εισαγωγή και την εξαγωγή

Υποτμήμα 1

Κανόνες υπολογισμού του ποσού των εισαγωγικών ή εξαγωγικών δασμών

Άρθρο 72

Υπολογισμός του ποσού του εισαγωγικού δασμού σε μεταποιημένα προϊόντα που προκύπτουν από τελειοποίηση προς επανεξαγωγή

(άρθρο 86 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Προκειμένου να καθοριστεί το ποσό του εισαγωγικού δασμού σε μεταποιημένα προϊόντα σύμφωνα με το άρθρο 86 παράγραφος 3 του κώδικα, η ποσότητα των εμπορευμάτων που υπάγονται στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή και θεωρείται ότι περιέχονται στα μεταποιημένα προϊόντα για τα οποία γεννάται μια τελωνειακή οφειλή, καθορίζεται σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 6.

2.   Η ποσοτική μέθοδος που προβλέπεται στις παραγράφους 3 και 4 εφαρμόζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)

όταν μόνο ένα είδος μεταποιημένου προϊόντος προκύπτει από τις εργασίες μεταποίησης·

β)

όταν διαφορετικά είδη μεταποιημένων προϊόντων προκύπτουν από τις εργασίες μεταποίησης και όλα τα στοιχεία και συστατικά των εμπορευμάτων που υπάγονται στο καθεστώς περιέχονται σε καθένα από τα εν λόγω μεταποιημένα προϊόντα.

3.   Στην περίπτωση της παραγράφου 2 στοιχείο α), η ποσότητα των εμπορευμάτων που υπάγονται σε καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή και θεωρείται ότι περιέχονται στα μεταποιημένα προϊόντα για τα οποία γεννάται τελωνειακή οφειλή καθορίζεται με την εφαρμογή του ποσοστού στο οποίο τα μεταποιημένα προϊόντα για τα οποία γεννάται τελωνειακή οφειλή αποτελούν τη συνολική ποσότητα των μεταποιημένων προϊόντων που προκύπτουν από την εργασία μεταποίησης, στη συνολική ποσότητα των εμπορευμάτων που υπάγονται στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή.

4.   Στην περίπτωση της παραγράφου 2 στοιχείο β), η ποσότητα των εμπορευμάτων που υπάγονται σε καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή και θεωρείται ότι περιέχονται στα μεταποιημένα προϊόντα για τα οποία γεννάται τελωνειακή οφειλή καθορίζεται με την εφαρμογή στη συνολική ποσότητα των εμπορευμάτων που υπάγονται στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή ενός ποσοστού που υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τους εξής συντελεστές:

α)

το ποσοστό στο οποίο τα μεταποιημένα προϊόντα για τα οποία γεννάται τελωνειακή οφειλή αποτελούν τη συνολική ποσότητα των μεταποιημένων προϊόντων του ιδίου είδους που προκύπτουν από την εργασία μεταποίησης·

β)

το ποσοστό στο οποίο η συνολική ποσότητα των μεταποιημένων προϊόντων του ιδίου είδους, ανεξαρτήτως γένεσης τελωνειακής οφειλής, αποτελεί τη συνολική ποσότητα όλων των μεταποιημένων προϊόντων που προκύπτουν από την εργασία μεταποίησης.

5.   Ποσότητες εμπορευμάτων υπαγόμενων στο εν λόγω καθεστώς οι οποίες καταστρέφονται ή χάνονται κατά τη διάρκεια των εργασιών τελειοποίησης, ιδίως λόγω εξάτμισης, ξήρανσης, εξάχνωσης ή διαρροής, δεν λαμβάνονται υπόψη στην εφαρμογή της ποσοτικής μεθόδου.

6.   Σε περιπτώσεις εκτός των αναφερόμενων στην παράγραφο 2, η μέθοδος κατ’ αξία εφαρμόζεται σύμφωνα με το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο εδάφιο.

Η ποσότητα των εμπορευμάτων που υπάγονται σε καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή και θεωρείται ότι περιέχονται στα μεταποιημένα προϊόντα για τα οποία γεννάται τελωνειακή οφειλή καθορίζεται με την εφαρμογή στη συνολική ποσότητα των εμπορευμάτων που υπάγονται στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή ενός ποσοστού που υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τους εξής συντελεστές:

α)

το ποσοστό στο οποίο τα μεταποιημένα προϊόντα για τα οποία γεννάται τελωνειακή οφειλή αποτελούν τη συνολική αξία των μεταποιημένων προϊόντων του ιδίου είδους που προκύπτουν από την εργασία μεταποίησης·

β)

το ποσοστό στο οποίο η συνολική αξία των μεταποιημένων προϊόντων του ιδίου είδους, ανεξαρτήτως γένεσης τελωνειακής οφειλής, αποτελεί τη συνολική αξία όλων των μεταποιημένων προϊόντων που προκύπτουν από την εργασία μεταποίησης.

Για τους σκοπούς εφαρμογής της μεθόδου κατ’ αξία, η αξία των μεταποιημένων προϊόντων καθορίζεται με βάση τις ισχύουσες στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης τιμές εκ του εργοστασίου ή, όταν οι εν λόγω τιμές δεν δύνανται να προσδιοριστούν, με βάση τις ισχύουσες στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης τιμές πώλησης για πανομοιότυπα ή ομοειδή προϊόντα. Οι τιμές που εφαρμόζονται μεταξύ μερών που φαίνεται ότι συνδέονται μεταξύ τους ή ότι έχουν συνάψει μεταξύ τους συμψηφιστικό διακανονισμό δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν για τον καθορισμό της αξίας των μεταποιημένων προϊόντων παρά μόνον εφόσον διαπιστώνεται ότι δεν επηρεάζονται από τη μεταξύ των μερών σχέση.

Όταν η αξία των μεταποιημένων προϊόντων δεν μπορεί να προσδιοριστεί σύμφωνα με το τρίτο εδάφιο, καθορίζεται με κάθε άλλη εύλογη μέθοδο.

Άρθρο 73

Εφαρμογή των διατάξεων του καθεστώτος ειδικού προορισμού στα μεταποιημένα προϊόντα που προκύπτουν από τελειοποίηση προς επανεξαγωγή

(άρθρο 86 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Για τους σκοπούς εφαρμογής του άρθρου 86 παράγραφος 3 του κώδικα, κατά τον καθορισμό του ποσού του εισαγωγικού δασμού που αντιστοιχεί στην τελωνειακή οφειλή που γεννάται για τα μεταποιημένα προϊόντα που προκύπτουν από το καθεστώς της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, τα εμπορεύματα που υπάγονται στο εν λόγω καθεστώς επωφελούνται, λόγω της ειδικής τους χρήσης, από απαλλαγή από τον δασμό ή από μείωση του δασμολογικού συντελεστή, η οποία θα είχε εφαρμοστεί στα εμπορεύματα εάν είχαν υπαχθεί στο καθεστώς ειδικού προορισμού σύμφωνα με το άρθρο 254 του κώδικα.

2.   Η παράγραφος 1 εφαρμόζεται εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

θα μπορούσε να έχει εκδοθεί άδεια υπαγωγής των εμπορευμάτων στο καθεστώς ειδικού προορισμού· και

β)

πληρούνται οι όροι απαλλαγής από τον δασμό ή μείωσης του δασμολογικού συντελεστή λόγω της ειδικής χρήσης των εμπορευμάτων αυτών κατά το χρόνο αποδοχής της τελωνειακής διασάφησης για την υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή.

Άρθρο 74

Εφαρμογή της προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης σε εμπορεύματα που υπάγονται σε τελειοποίηση προς επανεξαγωγή

(άρθρο 86 παράγραφος 3 του κώδικα)

Για τους σκοπούς εφαρμογής του άρθρου 86 παράγραφος 3 του κώδικα, σε περίπτωση που, κατά το χρόνο αποδοχής της τελωνειακής διασάφησης για την υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, τα εισαγόμενα εμπορεύματα πληρούν τις προϋποθέσεις εφαρμογής της προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης εντός των ορίων των δασμολογικών ποσοστώσεων ή ανωτάτων δασμολογικών ορίων, τα εν λόγω εμπορεύματα δύνανται να τύχουν οποιασδήποτε προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης που προβλέπεται για πανομοιότυπα εμπορεύματα κατά το χρόνο αποδοχής της τελωνειακής διασάφησης για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία.

Άρθρο 75

Ειδικός εισαγωγικός δασμός για μεταποιημένα προϊόντα που προκύπτουν από το καθεστώς της τελειοποίησης προς επανεισαγωγή ή από τα προϊόντα αντικατάστασης

(άρθρο 86 παράγραφος 5 του κώδικα)

Σε περίπτωση εφαρμογής ειδικού εισαγωγικού δασμού σε μεταποιημένα προϊόντα που προκύπτουν από το καθεστώς της τελειοποίησης προς επανεισαγωγή ή από τα προϊόντα αντικατάστασης, το ποσό του εισαγωγικού δασμού υπολογίζεται βάσει της δασμολογητέας αξίας των μεταποιημένων προϊόντων κατά τον χρόνο αποδοχής της τελωνειακής διασάφησης για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία μείον τη στατιστική αξία των αντίστοιχων εμπορευμάτων προσωρινής εξαγωγής τη στιγμή που τέθηκαν στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεισαγωγή, πολλαπλασιαζόμενο επί του ποσού του εισαγωγικού δασμού για τα μεταποιημένα προϊόντα ή τα προϊόντα αντικατάστασης, διαιρούμενο διά της δασμολογητέας αξίας των μεταποιημένων προϊόντων ή των προϊόντων αντικατάστασης.

Άρθρο 76

Παρέκκλιση για τον υπολογισμό του ποσού του εισαγωγικού δασμού σε μεταποιημένα προϊόντα που προκύπτουν από τελειοποίηση προς επανεξαγωγή

(άρθρο 86 παράγραφος 3 και άρθρο 86 παράγραφος 4 του κώδικα)

Το άρθρο 86 παράγραφος 3 του κώδικα εφαρμόζεται χωρίς αίτηση του διασαφιστή εφόσον πληρούνται όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

τα μεταποιημένα προϊόντα που προκύπτουν από το καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή εισάγονται άμεσα ή έμμεσα από τον κάτοχο της άδειας εντός ενός έτους από την επανεξαγωγή τους·

β)

τα εμπορεύματα θα είχαν αποτελέσει, κατά το χρόνο αποδοχής της τελωνειακής διασάφησης για την υπαγωγή τους στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, αντικείμενο επιβολής μέτρου εμπορικής ή γεωργικής πολιτικής ή δασμού αντιντάμπινγκ, αντισταθμιστικού δασμού, δασμού διασφάλισης ή ανταποδοτικού δασμού, στην περίπτωση που κατά τον χρόνο αυτό είχαν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία·

γ)

δεν απαιτήθηκε εξέταση των οικονομικών όρων σύμφωνα με το άρθρο 166.

Υποτμήμα 2

Προθεσμία για τον προσδιορισμό του τόπου όπου γεννάται τελωνειακή οφειλή

Άρθρο 77

Προθεσμία για τον προσδιορισμό του τόπου όπου γεννάται τελωνειακή οφειλή στο πλαίσιο ενωσιακής διαμετακόμισης

(άρθρο 87 παράγραφος 2 του κώδικα)

Για εμπορεύματα υπαγόμενα στο καθεστώς ενωσιακής διαμετακόμισης, η προθεσμία που αναφέρεται στο άρθρο 87 παράγραφος 2 του κώδικα είναι μία από τις ακόλουθες:

α)

επτά μήνες από την τελευταία ημερομηνία κατά την οποία τα εμπορεύματα θα έπρεπε να έχουν προσκομιστεί στο τελωνείο προορισμού, εκτός εάν πριν από τη λήξη της εν λόγω προθεσμίας είχε αποσταλεί αίτημα μεταφοράς της είσπραξης της τελωνειακής οφειλής στην αρμόδια αρχή για τον τόπο όπου, σύμφωνα με τα αποδεικτικά στοιχεία που ελήφθησαν από την τελωνειακή αρχή του κράτους μέλους αναχώρησης, έλαβαν χώρα τα γεγονότα από τα οποία γεννάται η τελωνειακή οφειλή και στην περίπτωση αυτή η προθεσμία παρατείνεται κατά ένα μήνα κατ’ ανώτατο όριο·

β)

ένας μήνας από τη λήξη της προθεσμίας για την απάντηση του δικαιούχου του καθεστώτος στο αίτημα διαβίβασης των απαιτούμενων πληροφοριών για την εκκαθάριση του καθεστώτος, σε περίπτωση μη γνωστοποίησης της άφιξης των εμπορευμάτων στην τελωνειακή αρχή του κράτους μέλους αναχώρησης και παροχής ελλιπών πληροφοριών ή μη παροχής πληροφοριών από τον δικαιούχο του καθεστώτος.

Άρθρο 78

Προθεσμία για τον προσδιορισμό του τόπου όπου γεννάται τελωνειακή οφειλή στο πλαίσιο διαμετακόμισης σύμφωνα με τη σύμβαση TIR

(άρθρο 87 παράγραφος 2 του κώδικα)

Για εμπορεύματα υπαγόμενα σε διαμετακόμιση σύμφωνα με την τελωνειακή σύμβαση περί της διεθνούς μεταφοράς εμπορευμάτων βάσει των δελτίων TIR, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε μεταγενέστερων τροποποιήσεων (σύμβαση TIR), η προθεσμία που αναφέρεται στο άρθρο 87 παράγραφος 2 του κώδικα ορίζεται στους επτά μήνες από την τελευταία ημερομηνία κατά την οποία τα εμπορεύματα θα έπρεπε να έχουν προσκομιστεί στο τελωνείο προορισμού ή εξόδου.

Άρθρο 79

Προθεσμία για τον προσδιορισμό του τόπου όπου γεννάται τελωνειακή οφειλή στο πλαίσιο διαμετακόμισης σύμφωνα με τη σύμβαση ATA ή τη σύμβαση της Κωνσταντινουπόλεως

(άρθρο 87 παράγραφος 2 του κώδικα)

Για εμπορεύματα υπαγόμενα σε διαμετακόμιση σύμφωνα με την τελωνειακή σύμβαση σχετικά με το δελτίο ΑΤΑ για την προσωρινή εισδοχή των εμπορευμάτων, που συνήφθη στις Βρυξέλλες την 6η Δεκεμβρίου 1961, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε μεταγενέστερων τροποποιήσεων (σύμβαση ΑΤΑ) ή σύμφωνα με τη σύμβαση για την προσωρινή εισαγωγή, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε μεταγενέστερων τροποποιήσεων (σύμβαση της Κωνσταντινουπόλεως), η προθεσμία που αναφέρεται στο άρθρο 87 παράγραφος 2 του κώδικα ορίζεται στους επτά μήνες από την ημερομηνία κατά την οποία τα εμπορεύματα θα έπρεπε να έχουν προσκομιστεί στο τελωνείο προορισμού.

Άρθρο 80

Προθεσμία για τον προσδιορισμό του τόπου όπου γεννάται τελωνειακή οφειλή σε περιπτώσεις εκτός της διαμετακόμισης

(άρθρο 87 παράγραφος 2 του κώδικα)

Για εμπορεύματα υπαγόμενα σε ειδικά καθεστώτα εκτός της διαμετακόμισης ή για εμπορεύματα σε προσωρινή εναπόθεση, η προθεσμία που αναφέρεται στο άρθρο 87 παράγραφος 2 του κώδικα ορίζεται στους επτά μήνες από τη λήξη οποιασδήποτε από τις ακόλουθες προθεσμίες:

α)

της καθορισμένης προθεσμίας για την εκκαθάριση του ειδικού καθεστώτος·

β)

της καθορισμένης προθεσμίας για τον τερματισμό της τελωνειακής επιτήρησης των εμπορευμάτων ειδικού προορισμού·

γ)

της καθορισμένης προθεσμίας για τον τερματισμό της προσωρινής εναπόθεσης·

δ)

της καθορισμένης προθεσμίας για τον τερματισμό της κίνησης των εμπορευμάτων, που υπάγονται σε καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης, μεταξύ διαφορετικών τόπων στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης σε περίπτωση που το καθεστώς δεν εκκαθαρίστηκε.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Εγγύηση για ενδεχόμενη ή υπάρχουσα τελωνειακή οφειλή

Τμήμα 1

Γενικές διατάξεις

Άρθρο 81

Περιπτώσεις όπου δεν απαιτείται εγγύηση για εμπορεύματα υπαγόμενα σε καθεστώς προσωρινής εισαγωγής

[άρθρο 89 παράγραφος 8 στοιχείο γ) του κώδικα]

Η υπαγωγή των εμπορευμάτων σε καθεστώς προσωρινής εισαγωγής δεν υπόκειται στην παροχή εγγύησης στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)

σε περίπτωση που η τελωνειακή διασάφηση δύναται να κατατίθεται προφορικά ή με οποιασδήποτε άλλη πράξη, όπως αναφέρεται στο άρθρο 141·

β)

σε περίπτωση υλικών που χρησιμοποιούνται στις διεθνείς μεταφορές από αεροπορικές, ναυτιλιακές ή σιδηροδρομικές εταιρείες ή παρόχους ταχυδρομικών υπηρεσιών, υπό την προϋπόθεση ότι τα υλικά αυτά φέρουν ευδιάκριτη σήμανση·

γ)

σε περίπτωση συσκευασιών που εισάγονται άδειες, εφόσον φέρουν σήμανση ανεξίτηλη και μη δυνάμενη να αφαιρεθεί·

δ)

σε περίπτωση που ο προηγούμενος δικαιούχος της άδειας για προσωρινή εισαγωγή έχει διασαφήσει τα εμπορεύματα για το καθεστώς προσωρινής εισαγωγής σύμφωνα με το άρθρο 136 ή το άρθρο 139 και τα εν λόγω εμπορεύματα υπάγονται μεταγενέστερα σε καθεστώς προσωρινής εισαγωγής για τον ίδιο σκοπό.

Άρθρο 82

Εγγύηση υπό μορφή ανάληψης υποχρέωσης από τριτεγγυητή

[άρθρο 94, άρθρο 22 παράγραφος 4 και άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα]

1.   Όταν η εγγύηση παρέχεται υπό μορφή ανάληψης υποχρέωσης από τριτεγγυητή και δύναται να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερα του ενός κράτη μέλη, ο τριτεγγυητής επιλέγει κατοικία ή ορίζει αντίκλητο σε κάθε κράτος μέλος στο οποίο ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί η εγγύηση.

2.   Η ανάκληση της έγκρισης του τριτεγγυητή ή της ανάληψης υποχρέωσης από τον τριτεγγυητή τίθεται σε ισχύ την 16η μέρα μετά την ημερομηνία κατά την οποία παραλήφθηκε η απόφαση ανάκλησης ή κατά την οποία θεωρείται ότι παραλήφθηκε από τον τριτεγγυητή.

3.   Η ακύρωση της ανάληψης υποχρέωσης από τον τριτεγγυητή τίθεται σε ισχύ την 16η μέρα μετά την ημερομηνία κατά την οποία η ακύρωση κοινοποιείται από τον τριτεγγυητή στο τελωνείο σύστασης της εγγύησης.

4.   Στην περίπτωση που εγγύηση η οποία καλύπτει μία μόνο πράξη (μεμονωμένη εγγύηση) παρέχεται υπό τη μορφή τίτλων, δύναται να κατατίθεται με τη χρήση μέσων άλλων εκτός των ηλεκτρονικών τεχνικών επεξεργασίας δεδομένων.

Άρθρο 83

Μορφές εγγύησης εκτός της κατάθεσης χρηματικού ποσού ή της ανάληψης υποχρέωσης από τριτεγγυητή

[άρθρο 92 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κώδικα]

1.   Οι μορφές εγγύησης εκτός της κατάθεσης χρηματικού ποσού ή της ανάληψης υποχρέωσης από τριτεγγυητή είναι οι ακόλουθες:

α)

σύσταση υποθήκης, κτηματικού χρέους, αντίχρησης ή άλλου δικαιώματος που εξομοιούται προς δικαίωμα επί ακινήτων·

β)

εκχώρηση απαιτήσεων, σύσταση ενεχύρου με στέρηση ή όχι της κατοχής του πράγματος ή ενεχύρου επί εμπορευμάτων, τίτλων ή απαιτήσεων, επί βιβλιαρίου καταθέσεων ή επί της εγγραφής στο βιβλίο δημοσίου χρέους του κράτους·

γ)

σύσταση συμβατικής παθητικής αλληλεγγύης από τρίτο πρόσωπο, που είναι εξουσιοδοτημένο από τις τελωνειακές αρχές ή κατάθεση συναλλαγματικής που έχει εκδοθεί ή έχει γίνει αποδεκτή από το εν λόγω πρόσωπο·

δ)

χρηματική κατάθεση ή άλλο αντίστοιχο μέσο πληρωμής που πραγματοποιείται σε νόμισμα άλλο από το ευρώ ή από το νόμισμα του κράτους μέλους στο οποίο ζητείται η εγγύηση·

ε)

συμμετοχή, μέσω πληρωμής συνεισφοράς, σε γενικό σύστημα εγγυήσεων που διαχειρίζονται οι τελωνειακές αρχές.

2.   Οι μορφές εγγύησης που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεν γίνονται αποδεκτές για την υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς ενωσιακής διαμετακόμισης.

3.   Τα κράτη μέλη αποδέχονται τις μορφές εγγύησης που αναφέρονται στην παράγραφο 1 κατά το μέτρο που αυτές γίνονται αποδεκτές βάσει της εθνικής νομοθεσίας.

Τμήμα 2

Συνολική εγγύηση και απαλλαγή από την υποχρέωση σύστασης εγγύησης

Άρθρο 84

Μείωση του ύψους της συνολικής εγγύησης και απαλλαγή από την υποχρέωση σύστασης εγγύησης

(άρθρο 95 παράγραφος 2 του κώδικα)

1.   Η άδεια για τη χρησιμοποίηση συνολικής εγγύησης με ποσό μειωμένο στο 50 % του ποσού αναφοράς χορηγείται εφόσον ο αιτών αποδεικνύει ότι πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

ο αιτών διατηρεί σύστημα λογιστικής σύμφωνο με τις γενικά αποδεκτές αρχές της λογιστικής που εφαρμόζονται στο κράτος μέλος στο οποίο τηρούνται οι λογιστικές καταχωρίσεις και το οποίο επιτρέπει τη διενέργεια τελωνειακών λογιστικών ελέγχων και τηρεί ιστορικό αρχείο δεδομένων που καταγράφει τη διαδρομή του λογιστικού ελέγχου από τη στιγμή που τα δεδομένα καταχωρούνται στον φάκελο·

β)

ο αιτών διαθέτει διοικητική οργάνωση ανάλογη με το είδος και το μέγεθος της επιχείρησης, κατάλληλη για τη διαχείριση της ροής των εμπορευμάτων, καθώς και σύστημα εσωτερικών ελέγχων μέσω των οποίων μπορούν να αποτρέπονται, να ανιχνεύονται και να διορθώνονται σφάλματα, αλλά και να αποτρέπονται και να ανιχνεύονται τυχόν παράνομες ή παράτυπες συναλλαγές·

γ)

ο αιτών δεν τελεί υπό διαδικασία πτώχευσης·

δ)

κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης, ο αιτών έχει εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις σχετικά με τις πληρωμές των τελωνειακών δασμών και όλων των άλλων δασμών, φόρων ή επιβαρύνσεων που εισπράττονται για ή σε σχέση με την εισαγωγή ή την εξαγωγή εμπορευμάτων·

ε)

ο αιτών αποδεικνύει, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και πληροφορίες των τελευταίων τριών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης, ότι διαθέτει χρηματοοικονομική επάρκεια η οποία επιτρέπει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων και των δεσμεύσεών του, λαμβανομένων υπόψη του είδους και του όγκου της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, καθώς και ότι δεν έχει αρνητική καθαρή θέση, εκτός αν αυτή μπορεί να καλυφθεί·

στ)

ο αιτών δύναται να αποδείξει ότι διαθέτει επαρκείς οικονομικούς πόρους για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, όσον αφορά το μέρος του ποσού αναφοράς που δεν καλύπτεται από την εγγύηση.

2.   Η άδεια για τη χρησιμοποίηση συνολικής εγγύησης με ποσό μειωμένο στο 30 % του ποσού αναφοράς χορηγείται εφόσον ο αιτών αποδεικνύει ότι πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

ο αιτών διατηρεί σύστημα λογιστικής σύμφωνο με τις γενικά αποδεκτές αρχές της λογιστικής που εφαρμόζονται στο κράτος μέλος στο οποίο τηρούνται οι λογιστικές καταχωρίσεις και το οποίο επιτρέπει τη διενέργεια τελωνειακών λογιστικών ελέγχων και τηρεί ιστορικό αρχείο δεδομένων που καταγράφει τη διαδρομή του λογιστικού ελέγχου από τη στιγμή που τα δεδομένα καταχωρούνται στον φάκελο·

β)

ο αιτών διαθέτει διοικητική οργάνωση ανάλογη με το είδος και το μέγεθος της επιχείρησης, κατάλληλη για τη διαχείριση της ροής των εμπορευμάτων, καθώς και σύστημα εσωτερικών ελέγχων μέσω των οποίων μπορούν να αποτρέπονται, να ανιχνεύονται και να διορθώνονται σφάλματα, αλλά και να αποτρέπονται και να ανιχνεύονται τυχόν παράνομες ή παράτυπες συναλλαγές·

γ)

ο αιτών φροντίζει να δοθεί στους ενδιαφερόμενους εργαζομένους η οδηγία να ενημερώνουν τις τελωνειακές αρχές οποτεδήποτε εντοπίζονται δυσκολίες σχετικές με τη συμμόρφωση και θεσπίζει διαδικασίες ενημέρωσης των τελωνειακών αρχών για αυτού του είδους της δυσκολίες·

δ)

ο αιτών δεν τελεί υπό διαδικασία πτώχευσης·

ε)

κατά τη διάρκεια των τριών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης, ο αιτών έχει εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις σχετικά με τις πληρωμές των τελωνειακών δασμών και όλων των άλλων δασμών, φόρων ή επιβαρύνσεων που εισπράττονται για ή σε σχέση με την εισαγωγή ή την εξαγωγή εμπορευμάτων·

στ)

ο αιτών αποδεικνύει, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και πληροφορίες των τελευταίων τριών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης, ότι διαθέτει χρηματοοικονομική επάρκεια η οποία επιτρέπει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων και των δεσμεύσεών του, λαμβανομένων υπόψη του είδους και του όγκου της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, καθώς και ότι δεν έχει αρνητική καθαρή θέση, εκτός αν αυτή μπορεί να καλυφθεί.

ζ)

ο αιτών δύναται να αποδείξει ότι διαθέτει επαρκείς οικονομικούς πόρους για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, όσον αφορά το μέρος του ποσού αναφοράς που δεν καλύπτεται από την εγγύηση.

3.   Η απαλλαγή από την εγγύηση χορηγείται εφόσον ο αιτών αποδεικνύει ότι πληροί τις ακόλουθες απαιτήσεις:

α)

ο αιτών διατηρεί σύστημα λογιστικής σύμφωνο με τις γενικά αποδεκτές αρχές της λογιστικής που εφαρμόζονται στο κράτος μέλος στο οποίο τηρούνται οι λογιστικές καταχωρίσεις και το οποίο επιτρέπει τη διενέργεια τελωνειακών λογιστικών ελέγχων και τηρεί ιστορικό αρχείο δεδομένων που καταγράφει τη διαδρομή του λογιστικού ελέγχου από τη στιγμή που τα δεδομένα καταχωρούνται στον φάκελο·

β)

ο αιτών επιτρέπει στην τελωνειακή αρχή τη φυσική πρόσβαση στα λογιστικά του συστήματα και, κατά περίπτωση, στις εμπορικές και μεταφορικές καταχωρίσεις του·

γ)

ο αιτών διαθέτει σύστημα εφοδιαστικής διαχείρισης, το οποίο προσδιορίζει τα εμπορεύματα ως ενωσιακά ή μη ενωσιακά και διευκρινίζει, κατά περίπτωση, την τοποθεσία τους·

δ)

ο αιτών διαθέτει διοικητική οργάνωση ανάλογη με το είδος και το μέγεθος της επιχείρησης, κατάλληλη για τη διαχείριση της ροής των εμπορευμάτων, καθώς και σύστημα εσωτερικών ελέγχων μέσω των οποίων μπορούν να αποτρέπονται, να ανιχνεύονται και να διορθώνονται σφάλματα, αλλά και να αποτρέπονται και να ανιχνεύονται τυχόν παράνομες ή παράτυπες συναλλαγές·

ε)

ο αιτών εφαρμόζει, ανάλογα με την περίπτωση, ικανοποιητικές διαδικασίες για τη διαχείριση αδειών και εγκρίσεων που χορηγούνται σύμφωνα με μέτρα εμπορικής πολιτικής ή σε σχέση με τις συναλλαγές γεωργικών προϊόντων·

στ)

ο αιτών εφαρμόζει ικανοποιητικές διαδικασίες για την αρχειοθέτηση των στοιχείων και πληροφοριών της εταιρείας και για την προστασία έναντι της απώλειας πληροφοριών·

ζ)

ο αιτών φροντίζει να δοθεί στους ενδιαφερόμενους εργαζομένους η οδηγία να ενημερώνουν τις τελωνειακές αρχές οποτεδήποτε εντοπίζονται δυσκολίες σχετικές με τη συμμόρφωση και θεσπίζει διαδικασίες ενημέρωσης των τελωνειακών αρχών για αυτού του είδους της δυσκολίες·

η)

ο αιτών διαθέτει κατάλληλα μέτρα ασφαλείας με σκοπό την προστασία του συστήματος πληροφορικής του αιτούντος από μη εξουσιοδοτημένη παρείσφρηση και τη διασφάλιση των εγγράφων του·

θ)

ο αιτών δεν τελεί υπό διαδικασία πτώχευσης·

ι)

κατά τη διάρκεια των τριών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης, ο αιτών έχει εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις σχετικά με τις πληρωμές των τελωνειακών δασμών και όλων των άλλων δασμών, φόρων ή επιβαρύνσεων που εισπράττονται για ή σε σχέση με την εισαγωγή ή την εξαγωγή εμπορευμάτων·

ια)

ο αιτών αποδεικνύει, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και πληροφορίες των τελευταίων τριών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης, ότι διαθέτει χρηματοοικονομική επάρκεια η οποία επιτρέπει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων και των δεσμεύσεών του, λαμβανομένων υπόψη του είδους και του όγκου της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, καθώς και ότι δεν έχει αρνητική καθαρή θέση, εκτός αν αυτή μπορεί να καλυφθεί·

ιβ)

ο αιτών δύναται να αποδείξει ότι διαθέτει επαρκείς οικονομικούς πόρους για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, όσον αφορά το μέρος του ποσού αναφοράς που δεν καλύπτεται από την εγγύηση.

4.   Όταν έχουν παρέλθει λιγότερα από τρία έτη από την έναρξη δραστηριότητας του αιτούντος, η απαίτηση της παραγράφου 1 στοιχείο δ), της παραγράφου 2 στοιχείο ε) και της παραγράφου 3 στοιχείο ι) ελέγχεται με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και τις πληροφορίες.

Τμήμα 3

Διατάξεις σχετικά με το καθεστώς ενωσιακής διαμετακόμισης και το καθεστώς βάσει στης σύμβασης της Κωνσταντινουπόλεως και της σύμβασης ΑΤΑ

Άρθρο 85

Απαλλαγή από τις υποχρεώσεις του τριτεγγυητή στο πλαίσιο του καθεστώτος ενωσιακής διαμετακόμισης

[άρθρο 6 παράγραφος 2, άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) και άρθρο 98 του κώδικα]

1.   Σε περίπτωση μη εκκαθάρισης του καθεστώτος ενωσιακής διαμετακόμισης, οι τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους αναχώρησης, εντός προθεσμίας εννέα μηνών από την τεθείσα προθεσμία για την προσκόμιση των εμπορευμάτων στο τελωνείο προορισμού, γνωστοποιούν στον τριτεγγυητή τη μη εκκαθάριση του καθεστώτος.

2.   Σε περίπτωση μη εκκαθάρισης του καθεστώτος ενωσιακής διαμετακόμισης, οι τελωνειακές αρχές που καθορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 87 του κώδικα ενημερώνουν, εντός τριών ετών από την ημερομηνία αποδοχής της δήλωσης διαμετακόμισης, τον τριτεγγυητή ότι είναι ή ενδέχεται να είναι υπόχρεος για την καταβολή των ποσών για τα οποία είναι υπεύθυνος όσον αφορά την εν λόγω πράξη ενωσιακής διαμετακόμισης.

3.   Ο τριτεγγυητής απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις του εάν δεν του παραδοθεί καμία από τις γνωστοποιήσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 πριν τη λήξη της προθεσμίας.

4.   Όταν οποιαδήποτε από τις εν λόγω γνωστοποιήσεις έχει αποσταλεί, ο τριτεγγυητής ενημερώνεται για την είσπραξη της τελωνειακής οφειλής ή για την εκκαθάριση του καθεστώτος.

5.   Οι κοινές απαιτήσεις περί δεδομένων για τη γνωστοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 ορίζονται στο παράρτημα 32-04.

Οι κοινές απαιτήσεις περί δεδομένων για τη γνωστοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 2 ορίζονται στο παράρτημα 32-05.

6.   Σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα, η γνωστοποίηση που αναφέρεται στις παραγράφους 1 και 2 δύναται να αποστέλλεται με μέσα άλλα εκτός των ηλεκτρονικών τεχνικών επεξεργασίας δεδομένων.

Άρθρο 86

Απαίτηση καταβολής έναντι εγγυοδοτικού οργανισμού για εμπορεύματα που καλύπτονται από δελτίο ΑΤΑ και γνωστοποίηση της μη εξόφλησης των δελτίων CPD σε εγγυοδοτικό οργανισμό σύμφωνα με το καθεστώς της σύμβασης ΑΤΑ ή της σύμβασης της Κωνσταντινουπόλεως

[άρθρο 6 παράγραφος 2, άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) και άρθρο 98 του κώδικα]

1.   Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς μια εκ των υποχρεώσεων δυνάμει ενός δελτίου ΑΤΑ ή CPD, οι τελωνειακές αρχές διεκπεραιώνουν τα έγγραφα προσωρινής εισαγωγής («απαίτηση καταβολής έναντι εγγυοδοτικού οργανισμού» ή «γνωστοποίηση της μη εξόφλησης», αντίστοιχα) σύμφωνα με τα άρθρα 9, 10 και 11 του παραρτήματος της σύμβασης της Κωνσταντινουπόλεως ή, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τα άρθρα 7, 8 και 9 της σύμβασης ΑΤΑ.

2.   Ο υπολογισμός του ποσού των εισαγωγικών δασμών και φόρων που προκύπτει από την αξίωση καταβολής ενώπιον εγγυοδοτικού οργανισμού πραγματοποιείται με υπόδειγμα έντυπου δασμολόγησης.

3.   Οι κοινές απαιτήσεις περί δεδομένων για την απαίτηση καταβολής έναντι εγγυοδοτικού οργανισμού που αναφέρεται στην παράγραφο 1 ορίζονται στο παράρτημα 33-01.

4.   Οι κοινές απαιτήσεις περί δεδομένων για τη γνωστοποίηση της μη εξόφλησης των δελτίων CPD που αναφέρεται στην παράγραφο 1 ορίζονται στο παράρτημα 33-02.

5.   Σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα, η απαίτηση καταβολής έναντι εγγυοδοτικού οργανισμού και η γνωστοποίηση της μη εξόφλησης των δελτίων CPD δύνανται να αποστέλλονται στον οικείο εγγυοδοτικό οργανισμό με μέσα άλλα εκτός των ηλεκτρονικών τεχνικών επεξεργασίας δεδομένων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

Είσπραξη και καταβολή δασμού, επιστροφή και διαγραφή του ποσού του εισαγωγικού και εξαγωγικού δασμού

Τμήμα 1

Καθορισμός του ποσού του εισαγωγικού ή εξαγωγικού δασμού, γνωστοποίηση και καταλογισμός της τελωνειακής οφειλής

Υποτμήμα 1

Γνωστοποίηση της τελωνειακής οφειλής και απαίτηση καταβολής έναντι εγγυοδοτικού οργανισμού

Άρθρο 87

Μέσα γνωστοποίησης της τελωνειακής οφειλής

[άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα]

Η κοινοποίηση της τελωνειακής οφειλής σύμφωνα με το άρθρο 102 του κώδικα δύναται να αποστέλλεται με μέσα άλλα εκτός των ηλεκτρονικών τεχνικών επεξεργασίας δεδομένων.

Άρθρο 88

Εξαίρεση από την κοινοποίηση της τελωνειακής οφειλής

[άρθρο 102 παράγραφος 1 στοιχείο δ) του κώδικα]

1.   Οι τελωνειακές αρχές δύνανται να μην κοινοποιήσουν τελωνειακή οφειλή γεννηθείσα λόγω μη συμμόρφωσης δυνάμει του άρθρου 79 ή 82 του κώδικα σε περίπτωση που το ποσό του εν λόγω εισαγωγικού ή εξαγωγικού δασμού δεν υπερβαίνει τα 10 ευρώ.

2.   Σε περίπτωση που η τελωνειακή οφειλή είχε αρχικά γνωστοποιηθεί με ποσό εισαγωγικού ή εξαγωγικού δασμού μικρότερο του καταβλητέου ποσού εισαγωγικού ή εξαγωγικού δασμού, οι τελωνειακές αρχές δύνανται να μην γνωστοποιήσουν την τελωνειακή οφειλή όσον αφορά τη διαφορά μεταξύ των εν λόγω ποσών, εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τα 10 ευρώ.

3.   Ο περιορισμός των 10 ευρώ που αναφέρεται στις παραγράφους 1 και 2 εφαρμόζεται σε κάθε ενέργεια είσπραξης.

Τμήμα 2

Καταβολή του ποσού των εισαγωγικών ή εξαγωγικών δασμών

Άρθρο 89

Αναστολή της προθεσμίας καταβολής σε περίπτωση αίτησης διαγραφής

[άρθρο 108 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα]

1.   Οι τελωνειακές αρχές αναστέλλουν την προθεσμία καταβολής του ποσού του εισαγωγικού και εξαγωγικού δασμού που αντιστοιχεί σε τελωνειακή οφειλή μέχρι τη λήψη της απόφασης σχετικά με την αίτηση διαγραφής, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

σε περίπτωση υποβολής αίτησης διαγραφής δυνάμει του άρθρου 118, 119 ή 120 του κώδικα, είναι δυνατόν να πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στο σχετικό άρθρο·

β)

σε περίπτωση υποβολής αίτησης διαγραφής δυνάμει του άρθρου 117 του κώδικα, είναι δυνατόν να πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 117 και στο άρθρο 45 παράγραφος 2.

2.   Σε περίπτωση που εμπορεύματα τα οποία αποτελούν αντικείμενο αίτησης διαγραφής δεν τελούν πλέον υπό τελωνειακή επιτήρηση κατά το χρόνο της αίτησης, παρέχεται εγγύηση.

3.   Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2, οι τελωνειακές αρχές δεν απαιτούν εγγύηση εάν διαπιστωθεί ότι η παροχή εγγύησης ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές δυσκολίες οικονομικού ή κοινωνικού χαρακτήρα εις βάρος του οφειλέτη.

Άρθρο 90

Αναστολή της προθεσμίας καταβολής στην περίπτωση εμπορευμάτων που πρόκειται να δημευθούν, να καταστραφούν ή να εγκαταλειφθούν υπέρ του δημοσίου

[άρθρο 108 παράγραφος 3 στοιχείο β) του κώδικα]

Οι τελωνειακές αρχές αναστέλλουν την προθεσμία καταβολής του ποσού του εισαγωγικού ή εξαγωγικού δασμού που αντιστοιχεί σε τελωνειακή οφειλή, σε περίπτωση που τα εμπορεύματα εξακολουθούν να υπόκεινται σε τελωνειακή επιτήρηση και πρόκειται να δημευθούν, να καταστραφούν ή να εγκαταλειφθούν υπέρ του δημοσίου και οι τελωνειακές αρχές θεωρούν ότι είναι δυνατόν να πληρούνται οι προϋποθέσεις για δήμευση, καταστροφή ή εγκατάλειψη, μέχρι τη λήψη της τελικής απόφασης για τη δήμευση, καταστροφή ή εγκατάλειψη τους.

Άρθρο 91

Αναστολή της προθεσμίας καταβολής σε περίπτωση γένεσης τελωνειακής οφειλής λόγω μη συμμόρφωσης

[άρθρο 108 παράγραφος 3 στοιχείο γ) του κώδικα]

1.   Οι τελωνειακές αρχές αναστέλλουν την προθεσμία καταβολής του ποσού του εισαγωγικού ή εξαγωγικού δασμού που αντιστοιχεί σε τελωνειακή οφειλή, από το πρόσωπο που αναφέρεται στο άρθρο 79 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα, σε περίπτωση γένεσης τελωνειακής οφειλής λόγω μη συμμόρφωσης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 79 του κώδικα, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

έχει καθοριστεί τουλάχιστον ένας ακόμη οφειλέτης σύμφωνα με το άρθρο 79 παράγραφος 3 στοιχείο β) ή γ) του κώδικα·

β)

το ποσό του σχετικού εισαγωγικού ή εξαγωγικού δασμού έχει γνωστοποιηθεί στον οφειλέτη που αναφέρεται στο στοιχείο α) σύμφωνα με το άρθρο 102 του κώδικα·

γ)

το πρόσωπο που αναφέρεται στο άρθρο 79 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα δεν θεωρείται οφειλέτης σύμφωνα με το άρθρο 79 παράγραφος 3 στοιχείο β) ή γ) του κώδικα και δεν μπορεί να καταλογιστεί δόλος ή πρόδηλη αμέλεια στο εν λόγω πρόσωπο.

2.   Η αναστολή υπόκειται στην παροχή εγγύησης, εκ μέρους του προσώπου στο οποίο χορηγείται η αναστολή, για το ποσό του εν λόγω εισαγωγικού η εξαγωγικού δασμού, με εξαίρεση οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)

υπάρχει ήδη εγγύηση που καλύπτει το συνολικό ποσό του εν λόγω εισαγωγικού ή εξαγωγικού δασμού και ο τριτεγγυητής δεν έχει απαλλαχθεί των υποχρεώσεών του·

β)

διαπιστώνεται, βάσει τεκμηριωμένης αξιολόγησης, ότι η απαίτηση εγγύησης ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές δυσκολίες οικονομικού ή κοινωνικού χαρακτήρα εις βάρος του οφειλέτη.

3.   Η διάρκεια της αναστολής περιορίζεται σε ένα έτος. Εντούτοις, οι τελωνειακές αρχές δύνανται να παρατείνουν αυτή την προθεσμία εφόσον το αιτιολογούν δεόντως.

Τμήμα 3

Επιστροφή και διαγραφή

Υποτμήμα 1

Γενικές διατάξεις και διαδικασία

Άρθρο 92

Αίτηση επιστροφής ή διαγραφής

[άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α), άρθρο 22 παράγραφος 1 και άρθρο 103 του κώδικα]

1.   Κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του άρθρου 22 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο του κώδικα, η αίτηση επιστροφής ή διαγραφής εισαγωγικών ή εξαγωγικών δασμών που αναφέρεται στο άρθρο 116 του κώδικα κατατίθεται στην αρμόδια τελωνειακή αρχή του κράτους μέλους όπου γνωστοποιήθηκε η τελωνειακή οφειλή.

2.   Η αίτηση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 δύναται να κατατίθεται με μέσα άλλα εκτός των ηλεκτρονικών τεχνικών επεξεργασίας δεδομένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του οικείου κράτους μέλους.

Άρθρο 93

Συμπληρωματικές πληροφορίες για εμπορεύματα που βρίσκονται σε άλλο κράτος μέλος

[άρθρο 6 παράγραφος 2 και άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα]

Οι κοινές απαιτήσεις περί δεδομένων για το αίτημα για συμπληρωματικές πληροφορίες σε περίπτωση εμπορευμάτων που βρίσκονται σε άλλο κράτος μέλος καθορίζονται στο παράρτημα 33-06.

Το αίτημα για συμπληρωματικές πληροφορίες που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο δύναται να κατατίθεται με μέσα άλλα εκτός των ηλεκτρονικών τεχνικών επεξεργασίας δεδομένων.

Άρθρο 94

Μέσα κοινοποίησης της απόφασης σχετικά με την επιστροφή ή τη διαγραφή

[άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα]

Η απόφαση σχετικά με την επιστροφή ή τη διαγραφή εισαγωγικού ή εξαγωγικού δασμού δύναται να κοινοποιείται στο ενδιαφερόμενο πρόσωπο με μέσα άλλα εκτός των ηλεκτρονικών τεχνικών επεξεργασίας δεδομένων.

Άρθρο 95

Κοινές απαιτήσεις περί δεδομένων σχετικά με διατυπώσεις για εμπορεύματα που βρίσκονται σε άλλο κράτος μέλος

(άρθρο 6 παράγραφος 2 του κώδικα)

Οι κοινές απαιτήσεις περί δεδομένων για την απάντηση στο αίτημα για πληροφορίες που αφορούν τη διεκπεραίωση διατυπώσεων, σε περίπτωση που η αίτηση για επιστροφή ή διαγραφή αφορά εμπορεύματα που βρίσκονται σε κράτος μέλος διαφορετικό από εκείνο στο οποίο γνωστοποιήθηκε η τελωνειακή οφειλή, καθορίζονται στο παράρτημα 33-07.

Άρθρο 96

Μέσα αποστολής πληροφοριών σχετικά με τη διεκπεραίωση διατυπώσεων σε περίπτωση που τα εμπορεύματα που βρίσκονται σε άλλο κράτος μέλος

[άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα]

Η απάντηση που αναφέρεται στο άρθρο 95 δύναται να αποστέλλεται με μέσα άλλα εκτός των ηλεκτρονικών τεχνικών επεξεργασίας δεδομένων.

Άρθρο 97

Παράταση της προθεσμίας για τη λήψη απόφασης σχετικά με την επιστροφή ή τη διαγραφή

(άρθρο 22 παράγραφος 3 του κώδικα)

Στην περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 116 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο του κώδικα ή του άρθρου 116 παράγραφος 3 δεύτερο εδάφιο στοιχείο β) του κώδικα, η προθεσμία για τη λήψη απόφασης σχετικά με την επιστροφή ή τη διαγραφή αναστέλλεται έως ότου το οικείο κράτος μέλος λάβει την κοινοποίηση της απόφασης της Επιτροπής ή την κοινοποίηση από την Επιτροπή της επιστροφής του φακέλου για τους λόγους που προβλέπονται στο άρθρο 98 παράγραφος 6.

Στην περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 116 παράγραφος 3 δεύτερο εδάφιο στοιχείο β) του κώδικα, η προθεσμία για τη λήψη απόφασης σχετικά με την επιστροφή ή τη διαγραφή αναστέλλεται έως ότου το οικείο κράτος μέλος λάβει την κοινοποίηση της απόφασης της Επιτροπής σχετικά με υπόθεση η οποία παρουσιάζει παρόμοια πραγματικά και νομικά στοιχεία.

Υποτμήμα 2

Αποφάσεις που λαμβάνονται από την Επιτροπή

Άρθρο 98

Διαβίβαση του φακέλου στην Επιτροπή για τη λήψη απόφασης

(άρθρο 116 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Το κράτος μέλος γνωστοποιεί στο ενδιαφερόμενο πρόσωπο την πρόθεσή του να διαβιβάσει τον φάκελο στην Επιτροπή πριν προβεί στην εν λόγω διαβίβαση και παρέχει στο ενδιαφερόμενο πρόσωπο προθεσμία 30 ημερών για την υπογραφή δήλωσης στην οποία βεβαιώνει ότι έχει διαβάσει τον φάκελο και δηλώνει είτε ότι δεν έχει τίποτε άλλο να προσθέσει είτε αναγράφει κάθε άλλο συμπληρωματικό στοιχείο που κατά την κρίση του είναι σημαντικό να αναφερθεί. Σε περίπτωση που το ενδιαφερόμενο πρόσωπο δεν υποβάλει τη δήλωση αυτή εντός της εν λόγω προθεσμίας των 30 ημερών, θεωρείται ότι έχει διαβάσει τον φάκελο και δεν επιθυμεί να προσθέσει τίποτε άλλο.

2.   Σε περίπτωση διαβίβασης του φακέλου από το κράτος μέλος στην Επιτροπή για τη λήψη απόφασης στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 116 παράγραφος 3 του κώδικα, ο φάκελος περιλαμβάνει τουλάχιστον τα εξής:

α)

περίληψη της υπόθεσης·

β)

λεπτομερείς πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 119 ή στο άρθρο 120 του κώδικα·

γ)

η δήλωση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 ή δήλωση κράτους μέλος που βεβαιώνει ότι το ενδιαφερόμενο πρόσωπο θεωρείται ότι έχει διαβάσει τον φάκελο και δεν επιθυμεί να προσθέσει τίποτε άλλο.

3.   Η Επιτροπή, μόλις παραλάβει τον φάκελο βεβαιώνει την παραλαβή του και ενημερώνει σχετικά το οικείο κράτος μέλος.

4.   Η Επιτροπή θέτει στη διάθεση όλων των κρατών μελών αντίγραφο της περίληψης της υπόθεσης που αναφέρεται στην παράγραφο 2 στοιχείο α) εντός 15 ημερών από την ημερομηνία παραλαβής του εν λόγω φακέλου.

5.   Σε περίπτωση που οι πληροφορίες που διαβιβάστηκαν από το κράτος μέλος δεν επαρκούν για τη λήψη της απόφασης από την Επιτροπή, η Επιτροπή δύναται να ζητήσει συμπληρωματικές πληροφορίες από το κράτος μέλος.

6.   Η Επιτροπή επιστρέφει τον φάκελο στο κράτος μέλος και η υπόθεση θεωρείται ότι δεν υποβλήθηκε ποτέ στην Επιτροπή σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)

ο φάκελος είναι σαφώς ελλιπής δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνει κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί την εξέταση της υπόθεσης από την Επιτροπή·

β)

δυνάμει του άρθρου 116 παράγραφος 3 δεύτερο εδάφιο του κώδικα, η υπόθεση δεν έπρεπε να έχει υποβληθεί στην Επιτροπή·

γ)

το κράτος μέλος έχει διαβιβάσει στην Επιτροπή, κατά τη διάρκεια εξέτασης του φακέλου από την Επιτροπή, νέα στοιχεία που τροποποιούν ουσιαστικά την παρουσίαση των πραγματικών περιστατικών ή τη νομική εκτίμηση της υπόθεσης.

Άρθρο 99

Δικαίωμα ακροάσεως του ενδιαφερομένου

(άρθρο 116 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Σε περίπτωση που η Επιτροπή προτίθεται να λάβει δυσμενή απόφαση στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 116 παράγραφος 3 του κώδικα, κοινοποιεί γραπτώς τις αντιρρήσεις της στον ενδιαφερόμενο αναφέροντας όλα τα έγγραφα και στοιχεία στα οποία βασίζει τις εν λόγω αντιρρήσεις. Η Επιτροπή ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο για το δικαίωμά του πρόσβασης στον φάκελο.

2.   Η Επιτροπή ενημερώνει το οικείο κράτος μέλος σχετικά με την πρόθεσή της και την αποστολή της κοινοποίησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1.

3.   Ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να διαβιβάσει γραπτώς την άποψή του στην Επιτροπή εντός προθεσμίας 30 ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της κοινοποίησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1.

Άρθρο 100

Προθεσμίες

(άρθρο 116 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Η Επιτροπή αποφασίζει κατά πόσον δικαιολογείται η επιστροφή ή η διαγραφή εντός προθεσμίας εννέα μηνών από την ημερομηνία παραλαβής του φακέλου που αναφέρεται στο άρθρο 98 παράγραφος 1.

2.   Σε περίπτωση που η Επιτροπή κρίνει απαραίτητο να ζητήσει συμπληρωματικές πληροφορίες από το κράτος μέλος όπως προβλέπεται στο άρθρο 98 παράγραφος 5, η προθεσμία που αναφέρεται στην παράγραφο 1 παρατείνεται για ίσης διάρκειας χρονική περίοδο με την περίοδο μεταξύ της ημερομηνίας αποστολής του αιτήματος από την Επιτροπή για συμπληρωματικές πληροφορίες και της ημερομηνίας παραλαβής των εν λόγω πληροφοριών. Η Επιτροπή ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο για την παράταση.

3.   Εάν η Επιτροπή διενεργήσει έρευνες για να είναι σε θέση να αποφασίσει, η προθεσμία που αναφέρεται στην παράγραφο 1 παρατείνεται κατά το χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε για την ολοκλήρωση των ερευνών. Η διάρκεια της παράτασης αυτής δεν μπορεί να υπερβαίνει τους εννέα μήνες. Η Επιτροπή κοινοποιεί στο κράτος μέλος και στον ενδιαφερόμενο την ημερομηνία έναρξης και λήξης των εν λόγω ερευνών.

4.   Σε περίπτωση που η Επιτροπή προτίθεται να λάβει δυσμενή απόφαση όπως αναφέρεται στο άρθρο 99 παράγραφος 1, η προθεσμία που αναφέρεται στην παράγραφο 1 παρατείνεται κατά 30 ημέρες.

Άρθρο 101

Κοινοποίηση της απόφασης

(άρθρο 116 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Η Επιτροπή κοινοποιεί στο οικείο κράτος μέλος την απόφασή της το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση εντός 30 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας που ορίζεται στο άρθρο 100 παράγραφος 1.

2.   Η αρμόδια για τη λήψη της απόφασης τελωνειακή αρχή αποφαίνεται με βάση την απόφαση της Επιτροπής, η οποία κοινοποιείται σύμφωνα με την παράγραφο 1.

Το κράτος μέλος στο οποίο ανήκει η αρμόδια για τη λήψη της απόφασης τελωνειακή αρχή ενημερώνει σχετικά την Επιτροπή αποστέλλοντας αντίγραφο της εν λόγω απόφασης.

3.   Εάν η απόφαση είναι ευνοϊκή για τον ενδιαφερόμενο στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 116 παράγραφος 3 του κώδικα, η Επιτροπή δύναται να καθορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι τελωνειακές αρχές επιστρέφουν ή διαγράφουν τους δασμούς σε περιπτώσεις κατά τις οποίες υφίστανται παρόμοια πραγματικά και νομικά στοιχεία.

Άρθρο 102

Συνέπειες μη λήψης ή κοινοποίησης απόφασης

(άρθρο 116 παράγραφος 3 του κώδικα)

Εάν η Επιτροπή δεν λάβει απόφαση εντός της προθεσμίας που προβλέπεται στο άρθρο 100 ή δεν κοινοποιήσει την απόφαση στο εν λόγω κράτος μέλος εντός της προθεσμίας που προβλέπεται στο άρθρο 101 παράγραφος 1, η αρμόδια για τη λήψη της απόφασης τελωνειακή αρχή λαμβάνει ευνοϊκή απόφαση για τον ενδιαφερόμενο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

Απόσβεση της τελωνειακής οφειλής

Άρθρο 103

Παραλείψεις που δεν έχουν ουσιαστικές συνέπειες για την ορθή λειτουργία τελωνειακού καθεστώτος

[άρθρο 124 παράγραφος 1 στοιχείο η) σημείο i) του κώδικα]

Οι ακόλουθες περιπτώσεις θεωρούνται παραλείψεις που δεν έχουν ουσιαστικές συνέπειες για την ορθή λειτουργία του τελωνειακού καθεστώτος:

α)

η υπέρβαση προθεσμίας όταν η διάρκεια της υπέρβασης αυτής δεν είναι μεγαλύτερη από την παράταση της προθεσμίας που θα είχε χορηγηθεί εάν είχε ζητηθεί η εν λόγω παράταση·

β)

σε περίπτωση γένεσης τελωνειακής οφειλής για εμπορεύματα υπαγόμενα σε ειδικό καθεστώς ή προσωρινή εναπόθεση σύμφωνα με το άρθρο 79 παράγραφος 1 στοιχείο α) ή γ) του κώδικα και τα οποία τέθηκαν στη συνέχεια σε ελεύθερη κυκλοφορία·

γ)

σε περίπτωση μεταγενέστερης αποκατάστασης της τελωνειακής επιτήρησης για εμπορεύματα που δεν υπάγονται επισήμως σε καθεστώς διαμετακόμισης, αλλά τα οποία τελούσαν προηγουμένως υπό προσωρινή εναπόθεση ή υπό ειδικό καθεστώς μαζί με εμπορεύματα υπαγόμενα επισήμως στο εν λόγω καθεστώς διαμετακόμισης·

δ)

στην περίπτωση εμπορευμάτων που έχουν υπαχθεί σε ειδικό καθεστώς εκτός από αυτό της διαμετακόμισης και των ελεύθερων ζωνών ή στην περίπτωση εμπορευμάτων που τελούν υπό προσωρινή εναπόθεση, εάν έχει υπάρξει λάθος όσον αφορά τις πληροφορίες της τελωνειακής διασάφησης που εκκαθαρίζει το καθεστώς ή περατώνει την προσωρινή εναπόθεση, εφόσον το εν λόγω λάθος δεν έχει αντίκτυπο στην εκκαθάριση του καθεστώτος ή τη λήξη της προσωρινής εναπόθεσης·

ε)

σε περίπτωση γένεσης τελωνειακής οφειλής σύμφωνα με το άρθρο 79 παράγραφος 1 στοιχείο α) ή β) του κώδικα, εφόσον ο ενδιαφερόμενος ενημερώσει τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές για τη μη τήρηση είτε πριν τη γνωστοποίηση της τελωνειακής οφειλής είτε πριν την ενημέρωση του εν λόγω ενδιαφερομένου από τις τελωνειακές αρχές για την πρόθεσή τους να διεξαγάγουν έλεγχο.

ΤΙΤΛΟΣ IV

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Συνοπτική διασάφηση εισόδου

Άρθρο 104

Απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής συνοπτικής διασάφησης εισόδου

[άρθρο 127 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κώδικα]

1.   Η υποχρέωση υποβολής συνοπτικής διασάφησης εισόδου αίρεται για τα ακόλουθα εμπορεύματα:

α)

ηλεκτρική ενέργεια·

β)

εμπορεύματα που εισέρχονται μέσω δικτύου αγωγών·

γ)

αντικείμενα αλληλογραφίας·

δ)

οικοσκευές, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009 του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2009, για τη θέσπιση του κοινοτικού καθεστώτος τελωνειακών ατελειών (14), εφόσον δεν μεταφέρονται βάσει σύμβασης μεταφοράς·

ε)

εμπορεύματα για τα οποία επιτρέπεται προφορική τελωνειακή διασάφηση σύμφωνα με το άρθρο 135 και το άρθρο 136 παράγραφος 1, εφόσον δεν μεταφέρονται βάσει σύμβασης μεταφοράς·

στ)

εμπορεύματα που αναφέρονται στο άρθρο 138 στοιχεία β) έως δ) ή στο άρθρο 139 παράγραφος 1 για τα οποία θεωρείται ότι διασαφίστηκαν σύμφωνα με το άρθρο 141, εφόσον δεν μεταφέρονται βάσει σύμβασης μεταφοράς·

ζ)

εμπορεύματα που περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές ταξιδιωτών·

η)

εμπορεύματα που διακινούνται με βάση το έντυπο 302 το οποίο προβλέπεται στο πλαίσιο της σύμβασης μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν στο Βορειοατλαντικό σύμφωνο σχετικά με το νομικό καθεστώς των δυνάμεών τους, που υπεγράφη στο Λονδίνο στις 19 Ιουνίου 1951·

θ)

όπλα και στρατιωτικός εξοπλισμός που εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης από τις αρχές που είναι επιφορτισμένες με τη στρατιωτική άμυνα κράτους μέλους, με στρατιωτική μεταφορά ή μεταφορά που διενεργείται αποκλειστικά για λογαριασμό των στρατιωτικών αρχών·

ι)

τα ακόλουθα εμπορεύματα που εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης απευθείας από υπεράκτιες εγκαταστάσεις τις οποίες εκμεταλλεύεται πρόσωπο εγκατεστημένο στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης:

i)

εμπορεύματα που έχουν ενσωματωθεί στις εν λόγω υπεράκτιες εγκαταστάσεις για τους σκοπούς της κατασκευής, επιδιόρθωσης, συντήρησης ή μετατροπής τους·

ii)

εμπορεύματα που τοποθετήθηκαν ή χρησιμοποιήθηκαν για τον εξοπλισμό των υπεράκτιων εγκαταστάσεων·

iii)

εφοδιασμός που χρησιμοποιείται ή καταναλώνεται στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις·

iv)

μη επικίνδυνα απόβλητα προερχόμενα από τις εν λόγω υπεράκτιες εγκαταστάσεις·

ια)

εμπορεύματα που δικαιούνται ατέλειας σύμφωνα με τη σύμβαση της Βιέννης περί των διπλωματικών σχέσεων της 18ης Απριλίου 1961, τη σύμβαση της Βιέννης περί των προξενικών σχέσεων της 24ης Απριλίου 1963 ή με άλλες προξενικές συμβάσεις ή τη σύμβαση της Νέας Υόρκης της 16ης Δεκεμβρίου 1969 περί των ειδικών αποστολών·

ιβ)

τα ακόλουθα εμπορεύματα που βρίσκονται επί πλοίων ή αεροσκαφών:

i)

εμπορεύματα που προορίζονται να ενσωματωθούν ως μέρη ή εξαρτήματα στα εν λόγω πλοία και αεροσκάφη·

ii)

εμπορεύματα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για τη λειτουργία κινητήρων, μηχανών και άλλου εξοπλισμού των εν λόγων πλοίων ή αεροσκαφών·

iii)

τρόφιμα και άλλα προϊόντα που προορίζονται για κατανάλωση ή πώληση επί του μεταφορικού μέσου·

ιγ)

εμπορεύματα που εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης από τη Θέουτα και τη Μελίλια, το Γιβραλτάρ, την Ελιγολάνδη, τη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου, το Κράτος του Βατικανού, τους δήμους Livigno και Campione d’Italia, ή από τα ιταλικά εθνικά ύδατα της λίμνης του Lugano που περιλαμβάνονται μεταξύ της όχθης και των πολιτικών συνόρων της περιοχής μεταξύ Ponte Tresa και Porto Ceresiο·

ιδ)

προϊόντα της θαλάσσιας αλιείας και άλλα προϊόντα που λαμβάνονται από τη θάλασσα εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης από ενωσιακά αλιευτικά σκάφη·

ιε)

σκάφη, και τα εμπορεύματα που μεταφέρουν, τα οποία εισέρχονται στα χωρικά ύδατα κράτους μέλους με αποκλειστικό σκοπό τη φόρτωση εφοδίων χωρίς σύνδεση με οποιεσδήποτε λιμενικές εγκαταστάσεις·

ιστ)

εμπορεύματα που καλύπτονται από δελτία ΑΤΑ ή CPD, εφόσον δεν μεταφέρονται βάσει σύμβασης μεταφοράς.

2.   Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, η υποχρέωση υποβολής συνοπτικής διασάφησης εισόδου αίρεται για εμπορεύματα που περιέχονται σε ταχυδρομικές αποστολές των οποίων το βάρος δεν υπερβαίνει τα 250 γραμμάρια.

Όταν εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης εμπορεύματα που περιέχονται σε ταχυδρομικές αποστολές των οποίων το βάρος υπερβαίνει τα 250 γραμμάρια χωρίς να καλύπτονται από συνοπτική διασάφηση εισόδου, δεν επιβάλλονται κυρώσεις. Διενεργείται ανάλυση κινδύνου μόλις προσκομισθούν τα εμπορεύματα, και εφόσον είναι διαθέσιμη, βάσει της διασάφησης προσωρινής εναπόθεσης ή της τελωνειακής διασάφησης που καλύπτει τα εν λόγω εμπορεύματα.

Πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2020, η Επιτροπή εξετάζει την κατάσταση των εμπορευμάτων που περιέχονται σε ταχυδρομικές αποστολές σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο προκειμένου να προβεί στις αλλαγές που κρίνονται απαραίτητες λαμβάνοντας υπόψη τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων κατά τη μεταφορά εμπορευμάτων από τους ταχυδρομικούς φορείς.

Άρθρο 105

Προθεσμίες για την υποβολή συνοπτικής διασάφησης εισόδου σε περίπτωση θαλάσσιας μεταφοράς

(άρθρο 127 παράγραφοι 3 και 7 του κώδικα)

Όταν τα εμπορεύματα εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης διά θαλάσσης, η συνοπτική διασάφηση εισόδου υποβάλλεται εντός των ακόλουθων προθεσμιών:

α)

για φορτία που μεταφέρονται σε εμπορευματοκιβώτια, πλην εκείνων για τα οποία ισχύει το στοιχείο γ) ή δ), τουλάχιστον 24 ώρες πριν από τη φόρτωση των εμπορευμάτων στο πλοίο με το οποίο πρόκειται να εισέλθουν στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης·

β)

για φορτία χύδην ή χύδην εντός συσκευασίας, πλην εκείνων για τα οποία ισχύει το στοιχείο γ) ή δ), τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν από την άφιξη του πλοίου στον πρώτο λιμένα εισόδου στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης·

γ)

το αργότερο δύο ώρες πριν από την άφιξη του πλοίου στον πρώτο λιμένα εισόδου στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης όταν πρόκειται για εμπορεύματα προερχόμενα από οποιοδήποτε εκ των ακόλουθων τοποθεσιών:

i)

Γροιλανδία,

ii)

Φερόες Νήσοι,

iii)

Ισλανδία,

iv)

λιμένες της Βαλτικής Θάλασσας, της Βόρειας Θάλασσας και της Μεσογείου Θάλασσας,

v)

όλους του λιμένες του Μαρόκου·

δ)

για διακίνηση, σε περιπτώσεις άλλες πλην εκείνων στις οποίες ισχύει το στοιχείο γ), μεταξύ εδάφους εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης και των γαλλικών υπερπόντιων διαμερισμάτων, των Αζορών, της Μαδέρας ή των Καναρίων Νήσων όπου η διάρκεια του ταξιδιού είναι μικρότερη από 24 ώρες, το αργότερο δύο ώρες πριν την άφιξη στον πρώτο λιμένα εισόδου στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.

Άρθρο 106

Προθεσμίες για την υποβολή συνοπτικής διασάφησης εισόδου σε περίπτωση αεροπορικής μεταφοράς

(άρθρο 127 παράγραφοι 3 και 7 του κώδικα)

1.   Όταν τα εμπορεύματα εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης αεροπορικώς, η συνοπτική διασάφηση εισόδου υποβάλλεται το συντομότερο δυνατόν.

Το ελάχιστο σύνολο δεδομένων της συνοπτικής διασάφησης εισόδου κατατίθεται το αργότερο πριν από τη φόρτωση των εμπορευμάτων στο αεροσκάφος με το οποίο πρόκειται να εισέλθουν στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.

2.   Όταν μόνο το ελάχιστο σύνολο δεδομένων της συνοπτικής διασάφησης εισόδου έχει διαβιβαστεί εντός της προθεσμίας που αναφέρεται στην παράγραφο 1 δεύτερο εδάφιο, τα υπόλοιπα στοιχεία διαβιβάζονται εντός των ακόλουθων προθεσμιών:

α)

για πτήσεις διάρκειας μικρότερης των τεσσάρων ωρών, το αργότερο έως την ώρα της πραγματικής αναχώρησης του αεροσκάφους·

β)

για άλλες πτήσεις, το αργότερο τέσσερις ώρες πριν από την άφιξη του αεροσκάφους στον πρώτο αερολιμένα στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.

Άρθρο 107

Προθεσμίες για την υποβολή συνοπτικής διασάφησης εισόδου σε περίπτωση σιδηροδρομικής μεταφοράς

(άρθρο 127 παράγραφοι 3 και 7 του κώδικα)

Όταν τα εμπορεύματα εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης σιδηροδρομικώς, η συνοπτική διασάφηση εισόδου υποβάλλεται εντός των ακόλουθων προθεσμιών:

α)

όταν η διαδρομή του συρμού από τον τελευταίο σταθμό σχηματισμού του συρμού σε τρίτη χώρα έως το τελωνείο πρώτης εισόδου διαρκεί λιγότερο από δύο ώρες, το αργότερο μία ώρα πριν από την άφιξη των εμπορευμάτων στον τόπο για τον οποίο είναι αρμόδιο το εν λόγω τελωνείο·

β)

σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, το αργότερο δύο ώρες πριν από την άφιξη των εμπορευμάτων στον τόπο για τον οποίο είναι αρμόδιο το τελωνείο πρώτης εισόδου.

Άρθρο 108

Προθεσμίες για την υποβολή συνοπτικής διασάφησης εισόδου σε περίπτωση οδικής μεταφοράς

(άρθρο 127 παράγραφοι 3 και 7 του κώδικα)

Όταν τα εμπορεύματα εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης οδικώς, η συνοπτική διασάφηση εισόδου υποβάλλεται το αργότερο μία ώρα πριν από τη άφιξη των εμπορευμάτων στον τόπο για τον οποίο είναι αρμόδιο το τελωνείο πρώτης εισόδου.

Άρθρο 109

Προθεσμίες για την υποβολή συνοπτικής διασάφησης εισόδου σε περίπτωση εσωτερικής πλωτής μεταφοράς

(άρθρο 127 παράγραφοι 3 και 7 του κώδικα)

Όταν τα εμπορεύματα εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης μέσω εσωτερικών πλωτών οδών, η συνοπτική διασάφηση εισόδου υποβάλλεται το αργότερο δύο ώρες πριν από τη άφιξη των εμπορευμάτων στον τόπο για τον οποίο είναι αρμόδιο το τελωνείο πρώτης εισόδου.

Άρθρο 110

Προθεσμίες για την υποβολή συνοπτικής διασάφησης εισόδου σε περίπτωση συνδυασμένης μεταφοράς

(άρθρο 127 παράγραφοι 3 και 7 του κώδικα)

Όταν τα εμπορεύματα εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης με μεταφορικό μέσο που μεταφέρεται και το ίδιο σε ενεργό μέσο μεταφοράς, η προθεσμία για την υποβολή συνοπτικής διασάφησης εισόδου είναι εκείνη που ισχύει για το ενεργό μέσο μεταφοράς.

Άρθρο 111

Προθεσμίες για την υποβολή συνοπτικής διασάφησης εισόδου σε περίπτωση ανωτέρας βίας

(άρθρο 127 παράγραφοι 3 και 7 του κώδικα)

Οι προθεσμίες που αναφέρονται στα άρθρα 105 έως 109 δεν ισχύουν σε περίπτωση ανωτέρας βίας.

Άρθρο 112

Υποβολή στοιχείων της συνοπτικής διασάφησης εισόδου από άλλα πρόσωπα σε ειδικές περιπτώσεις όταν πρόκειται για θαλάσσια ή εσωτερική πλωτή μεταφορά

(άρθρο 127 παράγραφος 6 του κώδικα)

1.   Όταν, σε περίπτωση θαλάσσιας ή εσωτερικής πλωτής μεταφοράς, ένα ή περισσότερα πρόσωπα άλλα εκτός του μεταφορέα έχουν συνάψει για τα ίδια εμπορεύματα μία ή περισσότερες πρόσθετες συμβάσεις μεταφοράς που καλύπτονται από μία ή περισσότερες φορτωτικές, και το πρόσωπο που εκδίδει τη φορτωτική δεν γνωστοποιεί τα στοιχεία που απαιτούνται για τη συνοπτική διασάφηση εισόδου στον αντισυμβαλλόμενο ο οποίος εκδίδει φορτωτική σε εκείνον ή στον αντισυμβαλλόμενο με τον οποίο έχει συνάψει συμφωνία κοινής φόρτωσης εμπορευμάτων, το πρόσωπο που δεν γνωστοποιεί τα απαιτούμενα στοιχεία προσκομίζει τα εν λόγω στοιχεία στο τελωνείο πρώτης εισόδου σύμφωνα με το άρθρο 127 παράγραφος 6 του κώδικα.

Όταν ο παραλήπτης που αναφέρεται στη φορτωτική στην οποία δεν έχουν επισυναφθεί υποκείμενες φορτωτικές δεν γνωστοποιεί τα στοιχεία που απαιτούνται για τη συνοπτική διασάφηση εισόδου στο πρόσωπο που εκδίδει την εν λόγω φορτωτική, προσκομίζει τα εν λόγω στοιχεία στο τελωνείο πρώτης εισόδου.

2.   Κάθε πρόσωπο που υποβάλλει τα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο 127 παράγραφος 5 του κώδικα είναι υπεύθυνο για τα στοιχεία που υπέβαλε σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 2 στοιχεία α) και β) του κώδικα.

Άρθρο 113

Υποβολή στοιχείων της συνοπτικής διασάφησης εισόδου από άλλα πρόσωπα σε περιπτώσεις αεροπορικής μεταφοράς

(άρθρο 127 παράγραφος 6 του κώδικα)

1.   Όταν, σε περίπτωση αεροπορικής μεταφοράς, ένα ή περισσότερα πρόσωπα άλλα εκτός του μεταφορέα έχουν συνάψει για τα ίδια εμπορεύματα μία ή περισσότερες πρόσθετες συμβάσεις μεταφοράς που καλύπτονται από μία ή περισσότερες αεροπορικές φορτωτικές, και το πρόσωπο που εκδίδει την αεροπορική φορτωτική δεν γνωστοποιεί τα στοιχεία που απαιτούνται για τη συνοπτική διασάφηση εισόδου στον αντισυμβαλλόμενο ο οποίος εκδίδει αεροπορική φορτωτική σε εκείνον ή στον αντισυμβαλλόμενο με τον οποίο έχει συνάψει συμφωνία κοινής φόρτωσης εμπορευμάτων, το πρόσωπο που δεν γνωστοποιεί τα απαιτούμενα στοιχεία υποβάλλει τα εν λόγω στοιχεία στο τελωνείο πρώτης εισόδου σύμφωνα με το άρθρο 127 παράγραφος 6 του κώδικα.

2.   Όταν, σε περίπτωση αεροπορικής μεταφοράς, τα εμπορεύματα μεταφέρονται σύμφωνα με τους κανόνες των πράξεων της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης και ο ταχυδρομικός φορέας δεν γνωστοποιεί τα στοιχεία που απαιτούνται για τη συνοπτική διασάφηση εισόδου στον μεταφορέα, ο ταχυδρομικός φορέας προσκομίζει τα εν λόγω στοιχεία στο τελωνείο πρώτης εισόδου σύμφωνα με το άρθρο 127 παράγραφος 6 του κώδικα.

3.   Κάθε πρόσωπο που υποβάλλει τα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο 127 παράγραφος 5 του κώδικα είναι υπεύθυνο για τα στοιχεία που υπέβαλε σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 2 στοιχεία α) και β) του κώδικα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Άφιξη των εμπορευμάτων

Άρθρο 114

Συναλλαγές με ειδικά φορολογικά εδάφη

(άρθρο 1 παράγραφος 3 του κώδικα)

Τα κράτη μέλη εφαρμόζουν το παρόν κεφάλαιο και τα άρθρα 133 έως 152 του κώδικα στα εμπορεύματα κατά τις συναλλαγές μεταξύ ενός ειδικού φορολογικού εδάφους και άλλου τμήματος του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης, το οποίο δεν είναι ειδικό φορολογικό έδαφος.

Άρθρο 115

Έγκριση χώρου για την προσκόμιση εμπορευμάτων στο τελωνείο και για προσωρινή εναπόθεση

(άρθρο 139 παράγραφος 1 και άρθρο 147 παράγραφος 1 του κώδικα)

1.   Δύναται να εγκριθεί χώρος άλλος εκτός του αρμόδιου τελωνείου για τους σκοπούς της προσκόμισης των εμπορευμάτων, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

πληρούνται οι απαιτήσεις του άρθρου 148 παράγραφοι 2 και 3 του κώδικα και του άρθρου 117·

β)

τα εμπορεύματα διασαφίζονται για τελωνειακό καθεστώς την επομένη της προσκόμισής τους, εκτός εάν οι τελωνειακές αρχές απαιτήσουν την εξέταση των εμπορευμάτων δυνάμει του άρθρου 140 παράγραφος 2 του κώδικα.

Όταν έχει ήδη χορηγηθεί άδεια για τον χώρο για τους σκοπούς της λειτουργίας των εγκαταστάσεων προσωρινής εναπόθεσης, δεν απαιτείται η εν λόγω άδεια.

2.   Δύναται να εγκριθεί χώρος άλλος εκτός της εγκατάστασης προσωρινής εναπόθεσης για την προσωρινή εναπόθεση των εμπορευμάτων, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

πληρούνται οι απαιτήσεις του άρθρου 148 παράγραφοι 2 και 3 του κώδικα και του άρθρου 117·

β)

τα εμπορεύματα διασαφίζονται για τελωνειακό καθεστώς την επομένη της προσκόμισής τους, εκτός εάν οι τελωνειακές αρχές απαιτήσουν την εξέταση των εμπορευμάτων σύμφωνα με το άρθρο 140 παράγραφος 2 του κώδικα.

Άρθρο 116

Λογιστικές καταχωρίσεις

(άρθρο 148 παράγραφος 4 του κώδικα)

1.   Οι καταχωρίσεις που αναφέρονται στο άρθρο 148 παράγραφος 4 του κώδικα περιέχουν τις ακόλουθες πληροφορίες και στοιχεία:

α)

παραπομπή στη σχετική διασάφηση προσωρινής εναπόθεσης για τα αποθηκευμένα εμπορεύματα και παραπομπή στην αντίστοιχη λήξη της προσωρινής εναπόθεσης·

β)

την ημερομηνία και τα στοιχεία αναγνώρισης των τελωνειακών εγγράφων που αφορούν τα αποθηκευμένα εμπορεύματα, καθώς και οποιαδήποτε άλλα έγγραφα σχετικά με την προσωρινή εναπόθεση των εμπορευμάτων·

γ)

τα στοιχεία, τους αριθμούς αναγνώρισης, τον αριθμό και το είδος των δεμάτων, την ποσότητα και τη συνήθη εμπορική ή τεχνική περιγραφή των εμπορευμάτων και, ενδεχομένως, τα σήματα αναγνώρισης του εμπορευματοκιβωτίου που απαιτούνται για την εξακρίβωση της ταυτότητας των εμπορευμάτων·

δ)

τον τόπο των εμπορευμάτων και τα στοιχεία κάθε διακίνησης εμπορευμάτων·

ε)

τον τελωνειακό χαρακτήρα των εμπορευμάτων·

στ)

τα στοιχεία των συνήθων εργασιών που αναφέρονται στο άρθρο 147 παράγραφος 2 του κώδικα·

ζ)

όσον αφορά τη διακίνηση εμπορευμάτων που τελούν υπό προσωρινή εναπόθεση μεταξύ εγκαταστάσεων προσωρινής εναπόθεσης οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικά κράτη μέλη, τα στοιχεία άφιξης των εμπορευμάτων στις εγκαταστάσεις προσωρινής εναπόθεσης προορισμού.

Όταν οι καταχωρίσεις δεν αποτελούν μέρος των κύριων λογιστικών καταχωρίσεων για τελωνειακούς σκοπούς, τότε παραπέμπουν στις κύριες λογιστικές καταχωρίσεις για τελωνειακούς σκοπούς.

2.   Οι τελωνειακές αρχές δύνανται να εφαρμόσουν απαλλαγή από την απαίτηση προσκόμισης ορισμένων από τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1, εφόσον αυτό δεν επηρεάζει αρνητικά την τελωνειακή επιτήρηση και τους ελέγχους των εμπορευμάτων. Ωστόσο, στην περίπτωση της διακίνησης εμπορευμάτων μεταξύ των εγκαταστάσεων προσωρινής εναπόθεσης, η απαλλαγή αυτή δεν εφαρμόζεται.

Άρθρο 117

Λιανική πώληση

(άρθρο 148 παράγραφος 1 του κώδικα)

Οι άδειες λειτουργίας εγκαταστάσεων προσωρινής εναπόθεσης που αναφέρονται στο άρθρο 148 του κώδικα χορηγούνται υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α)

οι εγκαταστάσεις προσωρινής εναπόθεσης δεν χρησιμοποιούνται με σκοπό τη λιανική πώληση·

β)

όταν τα αποθηκευμένα εμπορεύματα παρουσιάζουν κίνδυνο ή ενδέχεται να αλλοιώσουν άλλα εμπορεύματα ή χρειάζονται, για άλλους λόγους, ειδικές εγκαταστάσεις, τότε οι εγκαταστάσεις προσωρινής εναπόθεσης εξοπλίζονται ειδικά για την αποθήκευσή τους·

γ)

η λειτουργία των εγκαταστάσεων προσωρινής εναπόθεσης γίνεται αποκλειστικά από τον κάτοχο της άδειας.

Άρθρο 118

Άλλες περιπτώσεις διακίνησης εμπορευμάτων σε προσωρινή εναπόθεση

(άρθρο 148 παράγραφος 5 στοιχείο γ) του κώδικα)

Σύμφωνα με το άρθρο 148 παράγραφος 5 στοιχείο γ) του κώδικα, οι τελωνειακές αρχές δύνανται να επιτρέπουν τη διακίνηση εμπορευμάτων σε προσωρινή εναπόθεση μεταξύ διαφόρων εγκαταστάσεων προσωρινής εναπόθεσης που καλύπτονται από διαφορετικές άδειες λειτουργίας εγκαταστάσεων προσωρινής εναπόθεσης υπό την προϋπόθεση ότι οι κάτοχοι των αδειών αυτών είναι AEOC.

ΤΙΤΛΟΣ V

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ, ΤΗΝ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Τελωνειακός χαρακτήρας των εμπορευμάτων

Τμήμα 1

Γενικές διατάξεις

Άρθρο 119

Τεκμήριο του τελωνειακού χαρακτήρα εμπορευμάτων

(άρθρο 153 παράγραφος 1 και άρθρο 155 παράγραφος 2 του κώδικα)

1.   Το τεκμήριο του τελωνειακού χαρακτήρα εμπορευμάτων ως ενωσιακών εμπορευμάτων δεν ισχύει για τα ακόλουθα εμπορεύματα:

α)

εμπορεύματα που εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης και τα οποία υπόκεινται σε τελωνειακή επιτήρηση για τον προσδιορισμό του τελωνειακού χαρακτήρα τους·

β)

εμπορεύματα σε καθεστώς προσωρινής εναπόθεσης·

γ)

εμπορεύματα που υπάγονται σε οποιαδήποτε ειδικά καθεστώτα, με εξαίρεση το καθεστώς εσωτερικής διαμετακόμισης, το καθεστώς τελειοποίησης προς επανεισαγωγή και το καθεστώς ειδικού προορισμού·

δ)

προϊόντα της θαλάσσιας αλιείας που αλιεύονται από ενωσιακό αλιευτικό σκάφος εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης και εκτός των χωρικών υδάτων τρίτης χώρας και τα οποία εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης όπως ορίζεται στο άρθρο 129·

ε)

εμπορεύματα που παράγονται από τα προϊόντα που αναφέρονται στο στοιχείο δ) ανωτέρω επί του εν λόγω σκάφους ή επί ενωσιακού πλοίου-εργοστασίου, στην παρασκευή των οποίων, ενδεχομένως, έχουν χρησιμοποιηθεί και άλλα προϊόντα που έχουν τον τελωνειακό χαρακτήρα ενωσιακών εμπορευμάτων και τα οποία εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης όπως ορίζεται στο άρθρο 129·

στ)

προϊόντα της θαλάσσιας αλιείας και άλλα προϊόντα που λαμβάνονται ή αλιεύονται από σκάφη τα οποία φέρουν τη σημαία τρίτης χώρας εντός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης.

2.   Τα ενωσιακά εμπορεύματα μπορούν να διακινούνται, χωρίς να υπάγονται σε τελωνειακό καθεστώς, μεταξύ δύο σημείων του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης και προσωρινώς εκτός του εδάφους αυτού χωρίς μεταβολή του τελωνειακού τους χαρακτήρα στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)

όταν τα εμπορεύματα μεταφέρονται αεροπορικώς και φορτώθηκαν ή μεταφορτώθηκαν σε ενωσιακό αερολιμένα με προορισμό άλλον ενωσιακό αερολιμένα, εφόσον η μεταφορά πραγματοποιείται βάσει ενιαίου παραστατικού μεταφοράς που έχει εκδοθεί σε κράτος μέλος·

β)

όταν, προκειμένου για θαλάσσια μεταφορά, τα εμπορεύματα έχουν μεταφερθείμεταξύ ενωσιακών λιμένων στο πλαίσιο τακτικής γραμμής θαλάσσιας μεταφοράς για την οποία έχει χορηγηθεί άδεια σύμφωνα με το άρθρο 120·

γ)

όταν, προκειμένου για σιδηροδρομική μεταφορά, τα εμπορεύματα έχουν μεταφερθεί σιδηροδρομικώς μέσω τρίτης χώρας η οποία είναι συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης περί καθεστώτος κοινής διαμετακόμισης βάσει ενιαίου παραστατικού μεταφοράς που έχει εκδοθεί σε κράτος μέλος και η δυνατότητα αυτή προβλέπεται σε διεθνή συμφωνία.

3.   Τα ενωσιακά εμπορεύματα μπορούν να διακινούνται, χωρίς να υπάγονται σε τελωνειακό καθεστώς, μεταξύ δύο σημείων του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης και προσωρινώς εκτός του εδάφους αυτού χωρίς μεταβολή του τελωνειακού τους χαρακτήρα, υπό την προϋπόθεση ότι αποδεικνύεται ο τελωνειακός τους χαρακτήρας ως ενωσιακών εμπορευμάτων, στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)

εμπορεύματα που διακινήθηκαν μεταξύ δύο σημείων του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης και εγκαταλείπουν προσωρινά το εν λόγω έδαφος διά θαλάσσης ή αεροπορικώς·

β)

εμπορεύματα που διακινήθηκαν μεταξύ δύο σημείων του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης διαμέσου εδάφους που βρίσκεται εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης, χωρίς μεταφόρτωση, και μεταφέρονται βάσει ενιαίου παραστατικού μεταφοράς που έχει εκδοθεί σε κράτος μέλος·

γ)

εμπορεύματα που διακινήθηκαν μεταξύ δύο σημείων του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης διαμέσου εδάφους που βρίσκεται εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης και μεταφορτώθηκαν εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης σε μεταφορικό μέσο άλλο εκτός εκείνου στο οποίο φορτώθηκαν αρχικά με έκδοση νέου παραστατικού μεταφοράς, το οποίο κάλυπτε τη μεταφορά από το έδαφος που βρισκόταν εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης, υπό την προϋπόθεση ότι το νέο παραστατικό συνοδεύεται από αντίγραφο του αρχικού ενιαίου παραστατικού μεταφοράς·

δ)

μηχανοκίνητα οδικά οχήματα ταξινομημένα σε κράτος μέλος, τα οποία εξήλθαν προσωρινά από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης και επανήλθαν σε αυτό·

ε)

συσκευασίες, παλέτες και άλλος παρόμοιος εξοπλισμός, εκτός των εμπορευματοκιβωτίων, που ανήκουν σε πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης και τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά εμπορευμάτων που εξήλθαν προσωρινά από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης και εισήλθαν εκ νέου σε αυτό·

στ)

εμπορεύματα σε αποσκευές μεταφερόμενες από επιβάτη τα οποία δεν προορίζονται για εμπορική χρήση και εξήλθαν προσωρινά από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης και εισήλθαν εκ νέου σε αυτό.

Τμήμα 2

Τακτική γραμμή θαλάσσιας μεταφοράς για τελωνειακούς σκοπούς

Άρθρο 120

Άδεια λειτουργίας τακτικής γραμμής θαλάσσιας μεταφοράς

(άρθρο 155 παράγραφος 2 του κώδικα)

1.   Η τελωνειακή αρχή που είναι αρμόδια για τη λήψη της απόφασης δύναται να χορηγήσει σε ναυτιλιακή εταιρεία άδεια για τη λειτουργία τακτικής γραμμής θαλάσσιας μεταφοράς που της δίνει το δικαίωμα να μεταφέρει ενωσιακά εμπορεύματα μεταξύ δύο σημείων του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης και προσωρινώς εκτός του εδάφους αυτού χωρίς μεταβολή του τελωνειακού τους χαρακτήρα ως ενωσιακών εμπορευμάτων.

2.   Η άδεια χορηγείται μόνον όταν:

α)

η ναυτιλιακή εταιρεία είναι εγκατεστημένη στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης·

β)

πληροί το κριτήριο που ορίζεται στο άρθρο 39 στοιχείο α) του κώδικα·

γ)

αναλαμβάνει να κοινοποιήσει στην τελωνειακή αρχή που είναι αρμόδια για τη λήψη της απόφασης τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 121 παράγραφος 1 μετά την έκδοση της άδειας· και

δ)

αναλαμβάνει να μην προσεγγίζει κατά τις διαδρομές της τακτικής γραμμής θαλάσσιας μεταφοράς κανένα λιμένα εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης ή καμία ελεύθερη ζώνη σε ενωσιακό λιμένα, καθώς και να μην προβαίνει σε καμία μεταφόρτωση εμπορευμάτων στη θάλασσα.

3.   Οι ναυτιλιακές εταιρείες στις οποίες χορηγείται άδεια σύμφωνα με το παρόν άρθρο εκτελούν την τακτική γραμμή θαλάσσιας μεταφοράς που ορίζεται στην εν λόγω άδεια.

Η τακτική γραμμή θαλάσσιας μεταφοράς εκτελείται με σκάφη καταχωρισμένα για τον σκοπό αυτό σύμφωνα με το άρθρο 121.

Άρθρο 121

Καταχώριση σκαφών και λιμένων

(άρθρο 22 παράγραφος 4 και άρθρο 155 παράγραφος 2 του κώδικα)

1.   Η ναυτιλιακή εταιρεία στην οποία χορηγείται άδεια λειτουργίας τακτικής γραμμής θαλάσσιας μεταφοράς για τους σκοπούς του άρθρου 119 παράγραφος 2 στοιχείο β) καταχωρίζει τα σκάφη που προτίθεται να χρησιμοποιήσει και τους λιμένες τους οποίους προτίθεται να προσεγγίσει για τους σκοπούς της εν λόγω γραμμής κοινοποιώντας τις ακόλουθες πληροφορίες στην τελωνειακή αρχή που είναι αρμόδια για τη λήψη της απόφασης:

α)

τα ονόματα των πλοίων που εξυπηρετούν την τακτική γραμμή θαλάσσιας μεταφοράς·

β)

τον λιμένα από τον οποίο το πλοίο αρχίζει την εκτέλεση της τακτικής γραμμής θαλάσσιας μεταφοράς·

γ)

τους λιμένες προσέγγισης.

2.   Η καταχώριση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 αρχίζει να ισχύει κατά την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την ημερομηνία καταχώρισης από την τελωνειακή αρχή που είναι αρμόδια για τη λήψη της απόφασης.

3.   Η ναυτιλιακή εταιρεία στην οποία χορηγείται άδεια λειτουργίας τακτικής γραμμής θαλάσσιας μεταφοράς για τους σκοπούς του άρθρου 119 παράγραφος 2 στοιχείο β) κοινοποιεί στην τελωνειακή αρχή που είναι αρμόδια για τη λήψη της απόφασης οποιαδήποτε τροποποίηση των πληροφοριών που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α), β) και γ), καθώς και την ημερομηνία θέσης σε ισχύ της τροποποίησης.

Άρθρο 122

Απρόβλεπτες περιστάσεις κατά τη μεταφορά μέσω τακτικής γραμμής θαλάσσιας μεταφοράς

(άρθρα 153 παράγραφος 1 και 155 παράγραφος 2 του κώδικα)

Όταν ένα σκάφος νηολογημένο για την εκτέλεση τακτικής γραμμής θαλάσσιας μεταφοράς για τους σκοπούς του άρθρου 119 παράγραφος 2 στοιχείο β), εξαιτίας απρόβλεπτων περιστάσεων, μεταφορτώνει εμπορεύματα στη θάλασσα, προσεγγίζει ή φορτώνει/εκφορτώνει εμπορεύματα σε λιμένα εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης, σε λιμένα που δεν συμπεριλαμβάνεται στην τακτική γραμμή θαλάσσιας μεταφοράς ή σε ελεύθερη ζώνη ενωσιακού λιμένα, δεν μεταβάλλεται ο τελωνειακός χαρακτήρας των εν λόγω εμπορευμάτων εκτός εάν φορτώθηκαν ή εκφορτώθηκαν σε αυτές τις τοποθεσίες.

Όταν οι τελωνειακές αρχές έχουν βάσιμο λόγο να αμφιβάλουν για το κατά πόσον τα εμπορεύματα πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές, τότε πρέπει να αποδειχτεί ο τελωνειακός χαρακτήρας των εν λόγω εμπορευμάτων.

Τμήμα 3

Απόδειξη του τελωνειακού χαρακτήρα ενωσιακών εμπορευμάτων

Υποτμήμα 1

Γενικές διατάξεις

Άρθρο 123

Διάρκεια ισχύος του εντύπου T2L ή T2LF ή του τελωνειακού δηλωτικού εμπορευμάτων

(άρθρο 22 παράγραφος 5 του κώδικα)

Η απόδειξη του τελωνειακού χαρακτήρα ενωσιακών εμπορευμάτων διά του εντύπου T2L ή T2LF ή τελωνειακού δηλωτικού εμπορευμάτων ισχύει για 90 ημέρες από την ημερομηνία καταχώρισης ή, όταν σύμφωνα με το άρθρο 128 δεν υφίσταται υποχρέωση καταχώρισης του τελωνειακού δηλωτικού εμπορευμάτων, από την ημερομηνία έκδοσής της. Κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερομένου και με βάσιμη αιτιολογία, το τελωνείο δύναται να ορίσει μεγαλύτερη διάρκεια ισχύος των αποδείξεων.

Άρθρο 124

Μέσα κοινοποίησης του MRN του εντύπου T2L ή T2LF ή του τελωνειακού δηλωτικού εμπορευμάτων

[άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα]

Ο MRN του εντύπου T2L ή T2LF ή του τελωνειακού δηλωτικού εμπορευμάτων δύναται να κοινοποιείται με τη χρήση ενός από τα ακόλουθα μέσα άλλα από τις ηλεκτρονικές τεχνικές επεξεργασίας δεδομένων:

α)

με γραμμικό κώδικα·

β)

με έγγραφο καταχώρισης χαρακτήρα·

γ)

με άλλα μέσα που επιτρέπει η παραλήπτρια τελωνειακή αρχή.

Υποτμήμα 2

Αποδείξεις που υποβάλλονται με μέσα άλλα από τις ηλεκτρονικές τεχνικές επεξεργασίας δεδομένων

Άρθρο 125

Απόδειξη του τελωνειακού χαρακτήρα ενωσιακών εμπορευμάτων για ταξιδιώτες πλην των οικονομικών φορέων

[άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα]

Ταξιδιώτης, με εξαίρεση τους οικονομικούς φορείς, δύναται να καταθέσει γραπτό αίτημα απόδειξης του τελωνειακού χαρακτήρα ενωσιακών εμπορευμάτων.

Άρθρο 126

Απόδειξη του τελωνειακού χαρακτήρα ενωσιακών εμπορευμάτων με προσκόμιση τιμολογίου ή παραστατικού μεταφοράς

[άρθρο 6 παράγραφος 2 και άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα]

1.   Η απόδειξη του τελωνειακού χαρακτήρα ενωσιακών εμπορευμάτων αξίας έως 15 000 ευρώ δύναται να υποβληθεί με τη χρήση ενός από τα ακόλουθα μέσα, εκτός των ηλεκτρονικών τεχνικών επεξεργασίας δεδομένων:

α)

με τιμολόγιο σχετικό με τα εμπορεύματα·

β)

με παραστατικό μεταφοράς σχετικό με τα εμπορεύματα.

2.   Στο τιμολόγιο ή στο παραστατικό μεταφοράς που αναφέρεται στην παράγραφο 1 αναγράφεται τουλάχιστον το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση του αποστολέα ή του ενδιαφερομένου, όταν δεν υπάρχει αποστολέας, το αρμόδιο τελωνείο, ο αριθμός των δεμάτων καθώς και το είδος, τα σήματα και οι αριθμοί αναφοράς τους, η περιγραφή των εμπορευμάτων, η μεικτή μάζα των εμπορευμάτων σε χιλιόγραμμα (kg), η αξία των εμπορευμάτων καθώς και, κατά περίπτωση, οι αριθμοί των εμπορευματοκιβωτίων.

Ο αποστολέας ή ο ενδιαφερόμενος, όταν δεν υπάρχει αποστολέας, προσδιορίζει τον τελωνειακό χαρακτήρα των ενωσιακών εμπορευμάτων σημειώνοντας τον κωδικό «T2L» ή «T2LF», κατά περίπτωση, συνοδευόμενο από την υπογραφή του στο τιμολόγιο ή στο παραστατικό μεταφοράς.

Άρθρο 127

Απόδειξη του τελωνειακού χαρακτήρα ενωσιακών εμπορευμάτων σε δελτία TIR ή ATA ή σε έντυπα 302

[άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα]

Όταν μεταφέρονται ενωσιακά εμπορεύματα σύμφωνα με τη σύμβαση TIR, τη σύμβαση ATA, τη σύμβαση της Κωνσταντινουπόλεως ή τη σύμβαση μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών του Βορειοατλαντικού συμφώνου σχετικά με το καθεστώς των Δυνάμεών τους, που υπεγράφη στο Λονδίνο στις 19 Ιουνίου 1951, η απόδειξη του τελωνειακού χαρακτήρα ενωσιακών εμπορευμάτων δύναται να κατατεθεί με μέσα άλλα εκτός των ηλεκτρονικών τεχνικών επεξεργασίας δεδομένων.

Υποτμήμα 3

Απόδειξη του τελωνειακού χαρακτήρα ενωσιακών εμπορευμάτων που εκδίδει εξουσιοδοτημένος εκδότης

Άρθρο 128

Διευκόλυνση για την έκδοση απόδειξης από εξουσιοδοτημένο εκδότη

(άρθρο 153 παράγραφος 2 του κώδικα)

1.   Σε οποιοδήποτε άτομο εγκατεστημένο στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης που πληροί τα κριτήρια που καθορίζονται στο άρθρο 39 στοιχεία α) και β) του κώδικα είναι δυνατό να χορηγείται άδεια για να εκδίδει:

α)

τα έντυπα T2L ή T2LF χωρίς να χρειάζεται να ζητήσει θεώρηση·

β)

το τελωνειακό δηλωτικό εμπορευμάτων χωρίς να χρειάζεται να ζητήσει θεώρηση και καταχώριση της απόδειξης από το αρμόδιο τελωνείο.

2.   Η άδεια που αναφέρεται στην παράγραφο 1 εκδίδεται από το αρμόδιο τελωνείο κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερομένου.

Υποτμήμα 4

Ειδικές διατάξεις σχετικά με προϊόντα της θαλάσσιας αλιείας και εμπορεύματα που λαμβάνονται από τα προϊόντα αυτά

Άρθρο 129

Ο τελωνειακός χαρακτήρας προϊόντων της θαλάσσιας αλιείας και εμπορευμάτων που λαμβάνονται από τα προϊόντα αυτά

(άρθρο 153 παράγραφος 2 του κώδικα)

Για τους σκοπούς της απόδειξης του τελωνειακού χαρακτήρα των προϊόντων και εμπορευμάτων που αναφέρονται στο άρθρο 119 παράγραφος 1 στοιχεία δ) και ε) ως ενωσιακών εμπορευμάτων, εξακριβώνεται ότι τα εμπορεύματα αυτά μεταφέρθηκαν απευθείας στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

α)

με το ενωσιακό αλιευτικό σκάφος που αλίευσε τα προϊόντα και, κατά περίπτωση, προέβη στη μεταποίηση των προϊόντων αυτών·

β)

με το ενωσιακό αλιευτικό σκάφος μετά τη μεταφόρτωση των προϊόντων από το σκάφος που αναφέρεται στο στοιχείο α)·

γ)

με το ενωσιακό πλοίο-εργοστάσιο στο οποίο πραγματοποιήθηκε η μεταποίηση των προϊόντων που μεταφορτώθηκαν από το σκάφος που αναφέρεται στο στοιχείο α)·

δ)

με οποιοδήποτε άλλο σκάφος επί του οποίου μεταφορτώθηκαν τα εν λόγω προϊόντα και εμπορεύματα από τα σκάφη που αναφέρονται στα στοιχεία α), β) ή γ) χωρίς να πραγματοποιηθεί καμία περαιτέρω αλλαγή·

ε)

με μεταφορικό μέσο που καλύπτεται από ενιαίο παραστατικό μεταφοράς που εκδόθηκε στη χώρα ή στο έδαφος εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης όπου εκφορτώθηκαν τα εν λόγω προϊόντα ή εμπορεύματα από τα σκάφη που αναφέρονται στα στοιχεία α), β), γ) ή δ).

Άρθρο 130

Απόδειξη του τελωνειακού χαρακτήρα προϊόντων της θαλάσσιας αλιείας και εμπορευμάτων που λαμβάνονται από τα προϊόντα αυτά

[άρθρο 6 παράγραφος 2 και άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα]

1.   Για τους σκοπούς της απόδειξης του τελωνειακού χαρακτήρα σύμφωνα με το άρθρο 129, το ημερολόγιο αλιείας, η δήλωση εκφόρτωσης, η δήλωση μεταφόρτωσης και το σύστημα δεδομένων παρακολούθησης του σκάφους, κατά περίπτωση, που απαιτούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου (15) περιλαμβάνουν τις εξής πληροφορίες:

α)

τον τόπο όπου αλιεύθηκαν τα προϊόντα της θαλάσσιας αλιείας, ώστε να μπορεί να αποδειχτεί ότι τα προϊόντα ή τα εμπορεύματα έχουν τον τελωνειακό χαρακτήρα ενωσιακών εμπορευμάτων σύμφωνα με το άρθρο 129·

β)

τα προϊόντα της θαλάσσιας αλιείας (ονομασία και είδος) και τη μεικτή μάζα τους σε χιλιόγραμμα (kg)·

γ)

το είδος των εμπορευμάτων που ελήφθησαν από τα προϊόντα της θαλάσσιας αλιείας τα οποία αναφέρονται στο στοιχείο β), με περιγραφή που επιτρέπει την κατάταξή τους στη Συνδυασμένη Ονοματολογία, και τη μεικτή μάζα τους σε χιλιόγραμμα (kg).

2.   Σε περίπτωση μεταφόρτωσης προϊόντων και εμπορευμάτων που αναφέρονται στο άρθρο 119 παράγραφος 1 στοιχεία δ) και ε) σε ενωσιακό πλοίο-εργοστάσιο (σκάφος παραλαβής), το ημερολόγιο αλιείας ή η δήλωση μεταφόρτωσης του ενωσιακού αλιευτικού σκάφους ή του ενωσιακού πλοίου-εργοστασίου από το οποίο μεταφορτώνονται τα προϊόντα και τα εμπορεύματα περιλαμβάνει, εκτός από τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1, το όνομα, το κράτος σημαίας, τον αριθμό νηολογίου και το ονοματεπώνυμο του κυβερνήτη του σκάφους παραλαβής επί του οποίου μεταφορτώθηκαν τα προϊόντα και τα εμπορεύματα.

Το ημερολόγιο αλιείας ή η δήλωση μεταφόρτωσης του σκάφους παραλαβής περιλαμβάνει, εκτός από τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία β) και γ), το όνομα, το κράτος σημαίας, τον αριθμό νηολογίου και το ονοματεπώνυμο του κυβερνήτη του ενωσιακού αλιευτικού σκάφους ή του ενωσιακού πλοίου-εργοστασίου από το οποίο μεταφορτώθηκαν τα προϊόντα ή τα εμπορεύματα.

3.   Για τους σκοπούς των παραγράφων 1 και 2, οι τελωνειακές αρχές αποδέχονται ημερολόγιο αλιείας, δήλωση εκφόρτωσης ή δήλωση μεταφόρτωσης σε γραπτή μορφή για σκάφη που έχουν συνολικό μήκος ίσο ή μεγαλύτερο από 10 μέτρα όχι όμως μεγαλύτερο από 15 μέτρα.

Άρθρο 131

Μεταφόρτωση

(άρθρο 6 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Σε περίπτωση μεταφόρτωσης των προϊόντων και των εμπορευμάτων που αναφέρονται στο άρθρο 119 παράγραφος 1 στοιχεία δ) και ε) σε σκάφη παραλαβής πλην των ενωσιακών αλιευτικών σκαφών ή των ενωσιακών πλοίων-εργοστασίων, η απόδειξη του τελωνειακού χαρακτήρα των εμπορευμάτων ως ενωσιακών εμπορευμάτων παρέχεται μέσω του αντίτυπου της δήλωσης μεταφόρτωσης του σκάφους παραλαβής, συνοδευόμενου από αντίτυπο του ημερολογίου αλιείας, της δήλωσης μεταφόρτωσης και των δεδομένων του συστήματος παρακολούθησης σκαφών, ανάλογα με την περίπτωση, του ενωσιακού αλιευτικού σκάφους ή του ενωσιακού πλοίου-εργοστασίου από το οποίο μεταφορτώθηκαν τα προϊόντα ή τα εμπορεύματα. Σε περίπτωση πολλαπλών μεταφορτώσεων υποβάλλεται επίσης αντίτυπο όλων των δηλώσεων μεταφόρτωσης.

2.   Σε περίπτωση πολλαπλών μεταφορτώσεων, υποβάλλεται επίσης αντίτυπο όλων των δηλώσεων μεταφόρτωσης.

Άρθρο 132

Απόδειξη του τελωνειακού χαρακτήρα ενωσιακών εμπορευμάτων για προϊόντα της θαλάσσιας αλιείας και άλλα προϊόντα που λαμβάνονται ή αλιεύονται από σκάφη που φέρουν τη σημαία τρίτης χώρας στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης

[άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα]

Η απόδειξη του τελωνειακού χαρακτήρα ενωσιακών εμπορευμάτων για προϊόντα της θαλάσσιας αλιείας και άλλα προϊόντα που λαμβάνονται ή αλιεύονται από σκάφη που φέρουν τη σημαία τρίτης χώρας στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης μπορεί να παρέχεται μέσω αντιτύπου του ημερολογίου αλιείας.

Άρθρο 133

Προϊόντα και εμπορεύματα που μεταφορτώνονται και μεταφέρονται διαμέσου μιας χώρας ή ενός εδάφους εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης

(άρθρο 6 παράγραφος 2 του κώδικα)

Όταν τα προϊόντα και τα εμπορεύματα που αναφέρονται στο άρθρο 119 παράγραφος 1 στοιχεία δ) και ε) μεταφορτώνονται και μεταφέρονται διαμέσου μιας χώρας ή ενός εδάφους εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης, παρέχεται αντίτυπο του ημερολογίου αλιείας του ενωσιακού αλιευτικού σκάφους ή του ενωσιακού πλοίου-εργοστασίου συνοδευόμενο από αντίτυπο της δήλωσης μεταφόρτωσης, κατά περίπτωση, στο οποίο περιέχονται οι εξής πληροφορίες:

α)

θεώρηση από την τελωνειακή αρχή της τρίτης χώρας·

β)

η ημερομηνία άφιξης και αναχώρησης των προϊόντων και των εμπορευμάτων από την τρίτη χώρα·

γ)

το μεταφορικό μέσο που χρησιμοποιήθηκε για την επαναποστολή στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης·

δ)

η διεύθυνση της τελωνειακής αρχής που αναφέρεται στο στοιχείο α).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Υπαγωγή των εμπορευμάτων σε τελωνειακό καθεστώς

Τμήμα 1

Γενικές διατάξεις

Άρθρο 134

Τελωνειακές διασαφήσεις για συναλλαγές με ειδικά φορολογικά εδάφη

(άρθρο 1 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Οι ακόλουθες διατάξεις εφαρμόζονται στις συναλλαγές ενωσιακών εμπορευμάτων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 3 του κώδικα:

α)

τίτλος V, κεφάλαια 2, 3 και 4 του κώδικα·

β)

τίτλος VIII, κεφάλαια 2 και 3 του κώδικα·

γ)

τίτλος V, κεφάλαια 2 και 3 του παρόντος κανονισμού·

δ)

τίτλος VIII, κεφάλαια 2 και 3 του παρόντος κανονισμού.

2.   Κάθε πρόσωπο δύναται να συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει των διατάξεων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 προσκομίζοντας τιμολόγιο ή έγγραφο μεταφοράς στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)

όταν τα εμπορεύματα αποστέλλονται από το ειδικό φορολογικό έδαφος προς άλλο τμήμα του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης, το οποίο δεν είναι ειδικό φορολογικό έδαφος, εντός του ίδιου κράτους μέλους·

β)

όταν τα εμπορεύματα εισέρχονται στο ειδικό φορολογικό έδαφος από άλλο τμήμα του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης, το οποίο δεν είναι ειδικό φορολογικό έδαφος, εντός του ίδιου κράτους μέλους·

γ)

όταν τα εμπορεύματα αποστέλλονται από άλλο τμήμα του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης, το οποίο δεν είναι ειδικό φορολογικό έδαφος, προς το ειδικό φορολογικό έδαφος εντός του ίδιου κράτους μέλους·

δ)

όταν τα εμπορεύματα εισέρχονται σε άλλο τμήμα του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης, το οποίο δεν είναι ειδικό φορολογικό έδαφος, από το ειδικό φορολογικό έδαφος εντός του ίδιου κράτους μέλους.

Άρθρο 135

Προφορική διασάφηση για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία

(άρθρο 158 παράγραφος 2 του κώδικα)

1.   Τελωνειακές διασαφήσεις για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία είναι δυνατόν να υποβάλλονται προφορικά για τα ακόλουθα εμπορεύματα:

α)

εμπορεύματα χωρίς κανένα εμπορικό χαρακτήρα·

β)

εμπορεύματα εμπορικού χαρακτήρα που περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές ταξιδιωτών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνουν σε αξία τα 1 000 ευρώ ή σε καθαρή μάζα τα 1 000 χιλιόγραμμα (kg)·

γ)

προϊόντα που λαμβάνονται από ενωσιακούς γεωργούς σε κτήματα που βρίσκονται σε τρίτη χώρα και προϊόντα δραστηριοτήτων αλιείας, υδατοκαλλιέργειας και θήρας, τα οποία τυγχάνουν δασμολογικής ατέλειας δυνάμει των άρθρων 35 έως 38 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009·

δ)

σπόρους σποράς, λιπάσματα και προϊόντα για γεωργική χρήση που εισάγονται από παραγωγούς γεωργικών προϊόντων σε τρίτες χώρες για χρήση σε παραμεθόρια προς τις χώρες αυτές κτήματα, τα οποία τυγχάνουν δασμολογικής ατέλειας δυνάμει των άρθρων 39 και 40 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009.

2.   Τελωνειακές διασαφήσεις για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία είναι δυνατόν να υποβάλλονται προφορικά για τα εμπορεύματα που αναφέρονται στο άρθρο 136 παράγραφος 1, υπό την προϋπόθεση ότι τα εν λόγω εμπορεύματα απαλλάσσονται από εισαγωγικούς δασμούς ως επανεισαγόμενα προϊόντα.

Άρθρο 136

Προφορική διασάφηση προσωρινής εισαγωγής και επανεξαγωγής

(άρθρο 158 παράγραφος 2 του κώδικα)

1.   Τελωνειακές διασαφήσεις προσωρινής εισαγωγής είναι δυνατόν να υποβάλλονται προφορικά για τα ακόλουθα εμπορεύματα:

α)

παλέτες, εμπορευματοκιβώτια και μεταφορικά μέσα, καθώς και ανταλλακτικά, εξαρτήματα και εξοπλισμοί για τις εν λόγω παλέτες, εμπορευματοκιβώτια και μεταφορικά μέσα, που αναφέρονται στα άρθρα 208 έως 213·

β)

προσωπικά είδη και εμπορεύματα για αθλητικούς σκοπούς, τα οποία αναφέρονται στο άρθρο 219·

γ)

υλικά ευημερίας για ναυτιλλομένους που χρησιμοποιούνται σε σκάφος το οποίο εκτελεί διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, όπως αναφέρεται στο άρθρο 220 στοιχείο α)·

δ)

ιατρικός, χειρουργικός και εργαστηριακός εξοπλισμός, που αναφέρεται στο άρθρο 222·

ε)

ζώα που αναφέρονται στο άρθρο 223, υπό την προϋπόθεση ότι προορίζονται για διαχείμαση ή βόσκηση ή για την εκτέλεση εργασιών ή μεταφορών·

στ)

εξοπλισμός που αναφέρεται στο άρθρο 224 στοιχείο α)·

ζ)

όργανα και συσκευές που χρειάζονται οι γιατροί για την παροχή βοήθειας σε ασθενείς που αναμένουν την προσφορά οργάνου προς μεταμόσχευση, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 226 παράγραφος 1·

η)

υλικό που προορίζεται για την αντιμετώπιση καταστροφών και χρησιμοποιείται στο πλαίσιο μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών καταστροφών ή παρόμοιων καταστάσεων που πλήττουν το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης·

θ)

φορητά μουσικά όργανα που εισάγονται προσωρινά από ταξιδιώτες και τα οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως επαγγελματικός εξοπλισμός·

ι)

συσκευασίες οι οποίες εισάγονται πλήρεις και προορίζονται για επανεξαγωγή, είτε άδειες είτε πλήρεις, που φέρουν μόνιμα και ανεξίτηλα σημεία τα οποία προσδιορίζουν πρόσωπο εγκατεστημένο εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης·

ια)

εξοπλισμός παραγωγής και μετάδοσης ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών και οχήματα που έχουν ειδικά προσαρμοστεί για να χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση και παραγωγή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών καθώς και ο εξοπλισμός τους, τα οποία εισάγονται από δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς εγκατεστημένους εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης και εγκεκριμένους από τις τελωνειακές αρχές έκδοσης της άδειας υπαγωγής στο καθεστώς προσωρινής εισαγωγής του εν λόγω εξοπλισμού και των οχημάτων·

ιβ)

άλλα εμπορεύματα, όταν το επιτρέπουν οι τελωνειακές αρχές.

2.   Διασαφήσεις επανεξαγωγής δύνανται να υποβάλλονται προφορικά κατά τη λήξη του καθεστώτος προσωρινής εισαγωγής για τα εμπορεύματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1.

Άρθρο 137

Προφορική διασάφηση εξαγωγής

(άρθρο 158 παράγραφος 2 του κώδικα)

1.   Τελωνειακές διασαφήσεις εξαγωγής δύνανται να υποβάλλονται προφορικά για τα ακόλουθα προϊόντα:

α)

εμπορεύματα χωρίς κανένα εμπορικό χαρακτήρα·

β)

εμπορεύματα εμπορικού χαρακτήρα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνουν σε αξία τα 1 000 ευρώ ή σε καθαρή μάζα τα 1 000 χιλιόγραμμα (kg)·

γ)

μεταφορικά μέσα που είναι ταξινομημένα στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης και προορίζονται για επανεισαγωγή, καθώς και ανταλλακτικά, εξαρτήματα και εξοπλισμός για τα εν λόγω μεταφορικά μέσα·

δ)

κατοικίδια ζώα που εξάγονται λόγω μεταφοράς γεωργικής εκμετάλλευσης από την Ένωση σε τρίτη χώρα, τα οποία τυγχάνουν δασμολογικής ατέλειας δυνάμει του άρθρου 115 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009·

ε)

προϊόντα που λαμβάνονται από ενωσιακούς παραγωγούς γεωργικών προϊόντων οι οποίοι καλλιεργούν κτήματα εντός της Ένωσης, τα οποία τυγχάνουν δασμολογικής ατέλειας δυνάμει των άρθρων 116, 117 και 118 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009·

στ)

σπόροι που εξάγονται από παραγωγούς γεωργικών προϊόντων για χρήση σε κτήματα που βρίσκονται σε τρίτες χώρες, που τυγχάνουν δασμολογικής ατέλειας δυνάμει των άρθρων 119 και 120 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009·

ζ)

χορτονομές και τροφές που συνοδεύουν τα ζώα κατά την εξαγωγή τους, που τυγχάνουν δασμολογικής ατέλειας δυνάμει του άρθρου 121 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009.

2.   Τελωνειακές διασαφήσεις εξαγωγής είναι δυνατόν να υποβάλλονται προφορικά για τα εμπορεύματα που αναφέρονται στο άρθρο 136 παράγραφος 1, εφόσον τα εν λόγω εμπορεύματα προορίζονται για επανεισαγωγή.

Άρθρο 138

Εμπορεύματα που θεωρείται ότι διασαφίζονται για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία σύμφωνα με το άρθρο 141

(άρθρο 158 παράγραφος 2 του κώδικα)

Εάν δεν έχουν διασαφιστεί με τη χρήση άλλων μέσων, τα ακόλουθα εμπορεύματα θεωρείται ότι διασαφίζονται για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία σύμφωνα με το άρθρο 141:

α)

εμπορεύματα μη εμπορικού χαρακτήρα που περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές ταξιδιωτών, τα οποία απαλλάσσονται από εισαγωγικούς δασμούς είτε σύμφωνα με το άρθρο 41 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009 είτε ως επανεισαγόμενα εμπορεύματα·

β)

εμπορεύματα που αναφέρονται στο άρθρο 135 παράγραφος 1 στοιχεία γ) και δ)·

γ)

μεταφορικά μέσα που απαλλάσσονται από εισαγωγικούς δασμούς ως επανεισαγόμενα εμπορεύματα σύμφωνα με το άρθρο 203 του κώδικα·

δ)

φορητά μουσικά όργανα που επανεισάγονται από ταξιδιώτες και τα οποία απαλλάσσονται από εισαγωγικούς δασμούς ως επανεισαγόμενα εμπορεύματα σύμφωνα με το άρθρο 203 του κώδικα·

ε)

αντικείμενα αλληλογραφίας·

στ)

εμπορεύματα που περιέχονται σε ταχυδρομική αποστολή που απαλλάσσονται από εισαγωγικούς δασμούς σύμφωνα με τα άρθρα 23 έως 27 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009.

Άρθρο 139

Εμπορεύματα που θεωρείται ότι διασαφίζονται για την προσωρινή εισαγωγή και επανεξαγωγή σύμφωνα με το άρθρο 141

(άρθρο 158 παράγραφος 2 του κώδικα)

1.   Εάν δεν έχουν διασαφιστεί με τη χρήση άλλων μέσων, τα εμπορεύματα που αναφέρονται στο άρθρο 136 παράγραφος 1 στοιχεία ε) έως ι) θεωρείται ότι διασαφίζονται για προσωρινή εισαγωγή σύμφωνα με το άρθρο 141.

2.   Εάν δεν έχουν διασαφιστεί με τη χρήση άλλων μέσων, τα εμπορεύματα που αναφέρονται στο άρθρο 136 παράγραφος 1 στοιχεία ε) έως ι) θεωρείται ότι διασαφίζονται για επανεξαγωγή σύμφωνα με το άρθρο 141 με την εκκαθάριση του καθεστώτος προσωρινής εισαγωγής.

Άρθρο 140

Εμπορεύματα που θεωρείται ότι διασαφίζονται για εξαγωγή σύμφωνα με το άρθρο 141

(άρθρο 158 παράγραφος 2 του κώδικα)

1.   Εάν δεν έχουν διασαφιστεί με τη χρήση άλλων μέσων, τα ακόλουθα εμπορεύματα θεωρείται ότι διασαφίζονται για εξαγωγή σύμφωνα με το άρθρο 141:

α)

εμπορεύματα που αναφέρονται στο άρθρο 137·

β)

φορητά μουσικά όργανα ταξιδιωτών.

2.   Όταν αποστέλλονται εμπορεύματα στην Ελιγολάνδη, τα εμπορεύματα θεωρείται ότι διασαφίζονται για εξαγωγή σύμφωνα με το άρθρο 141.

Άρθρο 141

Πράξεις που θεωρείται ότι συνιστούν τελωνειακή διασάφηση

(άρθρο 158 παράγραφος 2 του κώδικα)

1.   Όσον αφορά τα εμπορεύματα που αναφέρονται στο άρθρο 138 στοιχεία α) έως δ), στο άρθρο 139 και στο άρθρο 140 παράγραφος 1, οποιαδήποτε από τις ακόλουθες πράξεις θεωρείται ότι συνιστά τελωνειακή διασάφηση:

α)

επιλογή του πράσινου διαδρόμου ή του διαδρόμου «τίποτα για δήλωση» στα τελωνεία όπου υπάρχει διπλός διάδρομος ελέγχου·

β)

διέλευση από τελωνείο που δεν διαθέτει διπλό διάδρομο ελέγχου·

γ)

επίθεση δίσκου διασάφησης ή αυτοκόλλητης ετικέτας «τίποτα για δήλωση» στο αλεξήνεμο των επιβατικών οχημάτων, όταν προβλέπεται τέτοια δυνατότητα από τις εθνικές διατάξεις.

2.   Τα αντικείμενα αλληλογραφίας θεωρείται ότι διασαφίζονται για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία κατά την είσοδό τους στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.

Τα αντικείμενα αλληλογραφίας θεωρείται ότι διασαφίζονται για εξαγωγή ή επανεξαγωγή κατά την έξοδό τους από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.

3.   Εμπορεύματα σε ταχυδρομικές αποστολές, που απαλλάσσονται από εισαγωγικούς δασμούς σύμφωνα με τα άρθρα 23 έως 27 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009, θεωρείται ότι διασαφίζονται για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία με την προσκόμισή τους στο τελωνείο σύμφωνα με το άρθρο 139 του κώδικα, υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται δεκτά από τις τελωνειακές αρχές τα απαιτούμενα δεδομένα.

4.   Εμπορεύματα σε ταχυδρομικές αποστολές που δεν υπερβαίνουν τα 1 000 ευρώ και τα οποία δεν υπόκεινται σε εξαγωγικούς δασμούς, θεωρείται διασαφίζονται για εξαγωγή κατά την έξοδό τους από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.

Άρθρο 142

Εμπορεύματα τα οποία δεν μπορούν να διασαφιστούν προφορικά ή σύμφωνα με το άρθρο 141

(άρθρο 158 παράγραφος 2 του κώδικα)

Τα άρθρα 135 έως 140 δεν ισχύουν για τα ακόλουθα:

α)

εμπορεύματα για τα οποία έχουν ολοκληρωθεί οι διατυπώσεις με σκοπό τη χορήγηση επιστροφών ή άλλων οικονομικών πλεονεκτημάτων κατά την εξαγωγή σύμφωνα με την κοινή γεωργική πολιτική·

β)

εμπορεύματα για τα οποία έχει κατατεθεί αίτηση επιστροφής δασμών ή άλλων επιβαρύνσεων·

γ)

εμπορεύματα που υπόκεινται σε απαγορεύσεις ή περιορισμούς·

δ)

εμπορεύματα που υπόκεινται σε οποιαδήποτε άλλη ειδική διατύπωση που προβλέπεται στην ενωσιακή νομοθεσία, την οποία απαιτείται να εφαρμόζουν οι τελωνειακές αρχές.

Άρθρο 143

Γραπτές τελωνειακές διασαφήσεις

(άρθρο 158 παράγραφος 2 του κώδικα)

Οι ταξιδιώτες δύνανται να υποβάλλουν γραπτές τελωνειακές διασαφήσεις για τα εμπορεύματα που μεταφέρουν.

Άρθρο 144

Τελωνειακή διασάφηση για εμπορεύματα σε ταχυδρομικές αποστολές

(άρθρο 6 παράγραφος 2 του κώδικα)

Ταχυδρομικός φορέας δύναται να υποβάλλει τελωνειακή διασάφηση για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία με περιορισμένο σύνολο δεδομένων που αναφέρεται στο παράρτημα Β όσον αφορά εμπορεύματα σε ταχυδρομική αποστολή όταν τα εμπορεύματα πληρούν όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

η αξία τους δεν υπερβαίνει τα 1 000 ευρώ·

β)

δεν έχει κατατεθεί αίτηση επιστροφής ή διαγραφής σχετικά με αυτά·

γ)

δεν υπόκεινται σε απαγορεύσεις και περιορισμούς.

Τμήμα 2

Απλουστευμένη τελωνειακή διασάφηση

Άρθρο 145

Προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας για την τακτική χρήση απλουστευμένων τελωνειακών διασαφήσεων

(άρθρο 166 παράγραφος 2 του κώδικα)

1.   Χορηγείται άδεια για την τακτική υπαγωγή εμπορευμάτων σε τελωνειακό καθεστώς με απλουστευμένη διασάφηση σύμφωνα με το άρθρο 166 παράγραφος 2 του κώδικα, εάν ικανοποιούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

ο αιτών πληροί το κριτήριο που καθορίζεται στο άρθρο 39 στοιχείο α) του κώδικα·

β)

ο αιτών, ανάλογα με την περίπτωση, εφαρμόζει ικανοποιητικές διαδικασίες για τη διαχείριση αδειών και εγκρίσεων που χορηγούνται σύμφωνα με μέτρα εμπορικής πολιτικής ή σε σχέση με τις συναλλαγές γεωργικών προϊόντων·

γ)

ο αιτών μεριμνά να δοθεί στους ενδιαφερόμενους εργαζομένους η οδηγία να ενημερώνουν τις τελωνειακές αρχές οποτεδήποτε εντοπίζονται δυσκολίες σχετικές με τη συμμόρφωση και θεσπίζει διαδικασίες ενημέρωσης των τελωνειακών αρχών για αυτού του είδους της δυσκολίες·

δ)

ο αιτών, ανάλογα με την περίπτωση, εφαρμόζει ικανοποιητικές διαδικασίες για τη διαχείριση αδειών εισαγωγών και εξαγωγών σχετικά με απαγορεύσεις και περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων μέτρων διάκρισης μεταξύ των εμπορευμάτων που υπόκεινται σε απαγορεύσεις ή περιορισμούς και των υπόλοιπων εμπορευμάτων, καθώς και για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις εν λόγω απαγορεύσεις και περιορισμούς.

2.   Οι AEOC θεωρείται ότι πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία β), γ) και δ) εάν οι καταχωρίσεις τους είναι κατάλληλες για τους σκοπούς της υπαγωγής εμπορευμάτων σε τελωνειακό καθεστώς με απλουστευμένη διασάφηση.

Άρθρο 146

Συμπληρωματική διασάφηση

(άρθρο 167 παράγραφος 1 του κώδικα)

1.   Όταν οι τελωνειακές αρχές πρόκειται να προβούν στον καταλογισμό του καταβλητέου εισαγωγικού ή εξαγωγικού δασμού σύμφωνα με το άρθρο 105 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο του κώδικα, η συμπληρωματική διασάφηση που αναφέρεται στο άρθρο 167 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο του κώδικα υποβάλλεται εντός 10 ημερών από την παράδοση των εμπορευμάτων.

2.   Όταν ο καταλογισμός γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 105 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο του κώδικα και η συμπληρωματική διασάφηση είναι συνολική, περιοδική, ή ανακεφαλαιωτική, η περίοδος που καλύπτεται από τη συμπληρωματική διασάφηση δεν υπερβαίνει τον ένα ημερολογιακό μήνα.

3.   Η προθεσμία για την υποβολή της συμπληρωματικής διασάφησης που αναφέρεται στην παράγραφο 2 καθορίζεται από τις τελωνειακές αρχές. Δεν υπερβαίνει τις 10 ημέρες από τη λήξη της περιόδου που καλύπτει η συμπληρωματική διασάφηση.

Άρθρο 147

Προθεσμία για την κατοχή των υποστηρικτικών εγγράφων από τον διασαφιστή σε περίπτωση συμπληρωματικών διασαφήσεων

(άρθρο 167 παράγραφος 1 του κώδικα)

1.   Τα υποστηρικτικά έγγραφα που έλειπαν κατά την υποβολή της απλουστευμένης διασάφησης βρίσκονται στην κατοχή του διασαφιστή εντός της προθεσμίας υποβολής της συμπληρωματικής διασάφησης σύμφωνα με το άρθρο 146 παράγραφος 1 ή 3.

2.   Οι τελωνειακές αρχές δύνανται, σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, να χορηγήσουν μεγαλύτερη προθεσμία για να καταστούν διαθέσιμα τα υποστηρικτικά έγγραφα από εκείνη που προβλέπεται στην παράγραφο 1. Η εν λόγω προθεσμία δεν δύναται να υπερβαίνει τις 120 ημέρες από την ημερομηνία παράδοσης των εμπορευμάτων.

3.   Όταν τα υποστηρικτικά έγγραφα αφορούν τη δασμολογητέα αξία, οι τελωνειακές αρχές δύνανται, σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, να ορίσουν μεγαλύτερη προθεσμία από εκείνη που προβλέπεται στις παραγράφους 1 ή 2 λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τον χρονικό περιορισμό που καθορίζεται στο άρθρο 103 παράγραφος 1 του κώδικα.

Τμήμα 3

Διατάξεις που εφαρμόζονται σε όλες τις τελωνειακές διασαφήσεις

Άρθρο 148

Ακύρωση τελωνειακής διασάφησης μετά την παράδοση των εμπορευμάτων

(άρθρο 174 παράγραφος 2 του κώδικα)

1.   Όταν διαπιστώνεται ότι τα εμπορεύματα έχουν διασαφιστεί εσφαλμένα για τελωνειακό καθεστώς βάσει του οποίου γεννάται τελωνειακή οφειλή κατά την εισαγωγή, αντί να διασαφιστούν για άλλο τελωνειακό καθεστώς, η τελωνειακή διασάφηση ακυρώνεται μετά την παράδοση των εμπορευμάτων, κατόπιν αιτιολογημένης αίτησης από τον διασαφιστή, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

η αίτηση κατατίθεται εντός 90 ημερών από την ημερομηνία αποδοχής της διασάφησης·

β)

τα εμπορεύματα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί με τρόπο ασύμβατο προς το τελωνειακό καθεστώς βάσει του οποίου θα είχαν διασαφιστεί εάν δεν είχε διαπραχθεί σφάλμα·

γ)

κατά τον χρόνο της εσφαλμένης διασάφησης, πληρούνταν οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή των εμπορευμάτων στο τελωνειακό καθεστώς βάσει του οποίου τα εμπορεύματα θα είχαν διασαφιστεί εάν δεν είχε διαπραχθεί σφάλμα·

δ)

έχει υποβληθεί τελωνειακή διασάφηση για το τελωνειακό καθεστώς βάσει του οποίου τα εμπορεύματα θα είχαν διασαφιστεί εάν δεν είχε διαπραχθεί σφάλμα.

2.   Όταν διαπιστώνεται ότι έχουν διασαφιστεί εσφαλμένα αντί άλλων εμπορευμάτων για τελωνειακό καθεστώς βάσει του οποίου γεννάται τελωνειακή οφειλή κατά την εισαγωγή, η τελωνειακή διασάφηση ακυρώνεται μετά την παράδοση των εμπορευμάτων, κατόπιν αιτιολογημένης αίτησης από τον διασαφιστή, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

η αίτηση κατατίθεται εντός 90 ημερών από την ημερομηνία αποδοχής της διασάφησης·

β)

τα εμπορεύματα που διασαφίστηκαν εσφαλμένα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί με τρόπο διαφορετικό από εκείνον που είχε εγκριθεί βάσει της αρχικής τους κατάστασης και έχουν αποκατασταθεί στην αρχική τους κατάσταση·

γ)

το ίδιο τελωνείο είναι αρμόδιο για τα εμπορεύματα που διασαφίστηκαν εσφαλμένα και για τα εμπορεύματα για τα οποία ο διασαφιστής σκόπευε να υποβάλει διασάφηση·

δ)

τα εμπορεύματα πρέπει να διασαφιστούν για το ίδιο τελωνειακό καθεστώς με εκείνο που αφορούσε τα εμπορεύματα τα οποία διασαφίστηκαν εσφαλμένα.

3.   Όταν τα εμπορεύματα που πωλήθηκαν βάσει σύμβασης εξ αποστάσεως, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 7 της οδηγίας 2011/83/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (16), έχουν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία και επιστρέφονται, η τελωνειακή διασάφηση ακυρώνεται μετά την παράδοση των εμπορευμάτων, κατόπιν αιτιολογημένης αίτησης από τον διασαφιστή, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

η αίτηση κατατέθηκε εντός 90 ημερών από την ημερομηνία αποδοχής της τελωνειακής διασάφησης·

β)

τα εμπορεύματα έχουν εξαχθεί για να επιστραφούν στη διεύθυνση του αρχικού προμηθευτή ή σε άλλη διεύθυνση που έχει υποδείξει ο εν λόγω προμηθευτής.

4.   Εκτός από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 1, 2 και 3, οι τελωνειακές διασαφήσεις ακυρώνονται μετά την παράδοση των εμπορευμάτων, κατόπιν αιτιολογημένης αίτησης από τον διασαφιστή, σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)

όταν τα εμπορεύματα έχουν παραδοθεί για εξαγωγή, επανεξαγωγή ή τελειοποίηση προς επανεισαγωγή και δεν έχουν εγκαταλείψει το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης·

β)

όταν τα ενωσιακά εμπορεύματα έχουν διασαφιστεί εσφαλμένα για τελωνειακό καθεστώς το οποίο ισχύει μόνο για μη ενωσιακά εμπορεύματα, και ο τελωνειακός χαρακτήρα τους ως ενωσιακών εμπορευμάτων αποδείχτηκε μεταγενέστερα μέσω του εντύπου T2L ή T2LF ή τελωνειακού δηλωτικού εμπορευμάτων·

γ)

όταν τα εμπορεύματα έχουν διασαφιστεί εσφαλμένα σε περισσότερες από μία τελωνειακές διασαφήσεις·

δ)

όταν χορηγείται άδεια με αναδρομική ισχύ σύμφωνα με το άρθρο 211 παράγραφος 2 του κώδικα·

ε)

όταν έχουν υπαχθεί ενωσιακά εμπορεύματα σε καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης σύμφωνα με το άρθρο 237 παράγραφος 2 του κώδικα και δεν μπορούν πλέον να υπαχθούν στο εν λόγω καθεστώς σύμφωνα με το άρθρο 237 παράγραφος 2 του κώδικα.

5.   Τελωνειακή διασάφηση που αφορά εμπορεύματα τα οποία είτε υπόκεινται σε εξαγωγικούς δασμούς είτε έχουν αποτελέσει αντικείμενο αίτησης επιστροφής εισαγωγικών δασμών, επιστροφών ή άλλων ποσών κατά την εξαγωγή ή άλλων ειδικών μέτρων κατά την εξαγωγή δύναται να ακυρωθεί μόνο σύμφωνα με την παράγραφο 4 στοιχείο α), εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

ο διασαφιστής προσκομίζει στο τελωνείο εξαγωγής ή, σε περίπτωση τελειοποίησης προς επανεισαγωγή, στο τελωνείο υπαγωγής στο καθεστώς στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα εμπορεύματα δεν έχουν εγκαταλείψει το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης·

β)

όταν η διασάφηση είναι γραπτή, ο διασαφιστής επιστρέφει στο τελωνείο εξαγωγής ή, σε περίπτωση τελειοποίησης προς επανεισαγωγή, στο τελωνείο υπαγωγής στο καθεστώς όλα τα αντίτυπα της τελωνειακής διασάφησης, καθώς και όλα τα άλλα έγγραφα που του παραδόθηκαν μετά την αποδοχή της διασάφησης·

γ)

ο διασαφιστής προσκομίζει στο τελωνείο εξαγωγής στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχουν επιστραφεί οποιεσδήποτε επιστροφές και άλλα ποσά ή οικονομικά οφέλη που χορηγήθηκαν κατά την εξαγωγή των εν λόγω εμπορευμάτων ή ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για τη μη πληρωμή τους·

δ)

ο διασαφιστής συμμορφώνεται με οποιεσδήποτε άλλες υποχρεώσεις που τον δεσμεύουν σε σχέση με τα εμπορεύματα·

ε)

ακυρώνονται οποιεσδήποτε αναπροσαρμογές σε άδεια εξαγωγής η οποία προσκομίστηκε ως δικαιολογητικό έγγραφο για την τελωνειακή διασάφηση.

Τμήμα 4

Άλλες απλουστεύσεις

Άρθρο 149

Προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για κεντρικό τελωνισμό

(άρθρο 179 παράγραφος 1 του κώδικα)

1.   Προκειμένου να χορηγηθεί άδεια για κεντρικό τελωνισμό σύμφωνα με το άρθρο 179 του κώδικα, οι αιτήσεις για κεντρικό τελωνισμό θα πρέπει να αφορούν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

α)

θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία·

β)

τελωνειακή αποταμίευση·

γ)

προσωρινή εισαγωγή·

δ)

ειδικό προορισμό·

ε)

τελειοποίηση προς επανεξαγωγή·

στ)

τελειοποίηση προς επανεισαγωγή·

ζ)

εξαγωγή·

η)

επανεξαγωγή.

2.   Όταν η τελωνειακή διασάφηση έχει τη μορφή εγγραφής στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή, δύναται να χορηγηθεί άδεια για κεντρικό τελωνισμό εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 150.

Άρθρο 150

Προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για εγγραφή στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή

(άρθρο 182 παράγραφος 1 του κώδικα)

1.   Άδεια υποβολής τελωνειακής διασάφησης υπό τη μορφή εγγραφής στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή χορηγείται όταν οι αιτούντες αποδεικνύουν ότι πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 39 στοιχεία α), β) και δ) του κώδικα.

2.   Για να χορηγηθεί άδεια υποβολής τελωνειακής διασάφησης υπό τη μορφή εγγραφής στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή σύμφωνα με το άρθρο 182 παράγραφος 1 του κώδικα, η αίτηση αφορά οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

α)

θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία·

β)

τελωνειακή αποταμίευση·

γ)

προσωρινή εισαγωγή·

δ)

ειδικό προορισμό·

ε)

τελειοποίηση προς επανεξαγωγή·

στ)

τελειοποίηση προς επανεισαγωγή·

ζ)

εξαγωγή και επανεξαγωγή.

3.   Όταν η αίτηση για άδεια αφορά τη θέση για ελεύθερη κυκλοφορία, η άδεια δεν χορηγείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)

ταυτόχρονη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση εμπορευμάτων με απαλλαγή από τον ΦΠΑ σύμφωνα με το άρθρο 138 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ και, ενδεχομένως, αναστολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης σύμφωνα με το άρθρο 17 της οδηγίας 2008/118/ΕΚ·

β)

επανεισαγωγή με ταυτόχρονη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση εμπορευμάτων με απαλλαγή από τον ΦΠΑ σύμφωνα με το άρθρο 138 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ και, ενδεχομένως, αναστολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης σύμφωνα με το άρθρο 17 της οδηγίας 2008/118/ΕΚ.

4.   Όταν η αίτηση για άδεια αφορά εξαγωγή και επανεξαγωγή, χορηγείται άδεια μόνο εφόσον πληρούνται αμφότερες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

η υποχρέωση υποβολής διασάφησης πριν από την αναχώρηση αίρεται σύμφωνα με το άρθρο 263 παράγραφος 2 του κώδικα·

β)

το τελωνείο εξαγωγής είναι και τελωνείο εξόδου, ή το τελωνείο εξαγωγής και το τελωνείο εξόδου έχουν λάβει μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν την υπαγωγή των εμπορευμάτων σε τελωνειακή επιτήρηση κατά την έξοδο.

5.   Όταν η αίτηση για άδεια αφορά εξαγωγή και επανεξαγωγή, δεν επιτρέπεται η εξαγωγή εμπορευμάτων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, εκτός εάν εφαρμόζεται το άρθρο 30 της οδηγίας 2008/118/ΕΚ.

6.   Άδεια για εγγραφή στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή δεν χορηγείται όταν η αίτηση αφορά καθεστώς για το οποίο απαιτείται τυποποιημένη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των τελωνειακών αρχών σύμφωνα με το άρθρο 181, εκτός εάν οι τελωνειακές αρχές συμφωνήσουν να χρησιμοποιήσουν άλλα μέσα ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών.

Άρθρο 151

Προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για αυτοαξιολόγηση

(άρθρο 185 παράγραφος 1 του κώδικα)

Όταν ένας αιτών που αναφέρεται στο άρθρο 185 παράγραφος 2 του κώδικα κατέχει άδεια για εγγραφή στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή, χορηγείται άδεια για αυτοαξιολόγηση υπό την προϋπόθεση ότι η αίτηση για αυτοαξιολόγηση αφορά τα τελωνειακά καθεστώτα που αναφέρονται στο άρθρο 150 παράγραφος 1 ή επανεξαγωγή.

Άρθρο 152

Τελωνειακές διατυπώσεις και έλεγχοι στο πλαίσιο αυτοαξιολόγησης

(άρθρο 185 παράγραφος 1 του κώδικα)

Οι κάτοχοι αδειών για αυτοαξιολόγηση δύνανται να εξουσιοδοτούνται να διεξάγουν, υπό τελωνειακή επιτήρηση, ελέγχους συμμόρφωσης με τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς όπως διευκρινίζεται στην άδεια.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

Παράδοση των εμπορευμάτων

Άρθρο 153

Παράδοση μη υποκείμενη σε σύσταση εγγύησης

(άρθρο 195 παράγραφος 2 του κώδικα)

Όταν, πριν από την παράδοση των εμπορευμάτων τα οποία αποτελούν αντικείμενο αίτησης για τη χορήγηση δασμολογικής ποσόστωσης, η εν λόγω δασμολογική ποσόστωση δεν θεωρείται καθοριστική, η παράδοση των εμπορευμάτων δεν υπόκειται στη σύσταση εγγύησης για τα εν λόγω εμπορεύματα.

Άρθρο 154

Γνωστοποίηση της παράδοσης των εμπορευμάτων

[άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα]

1.   Όταν η διασάφηση για τελωνειακό καθεστώς ή για επανεξαγωγή υποβάλλεται με τη χρήση μέσων άλλων εκτός των ηλεκτρονικών τεχνικών επεξεργασίας δεδομένων, οι τελωνειακές αρχές δύνανται, για τους σκοπούς της γνωστοποίησης της παράδοσης των εμπορευμάτων στον διασαφιστή, να χρησιμοποιήσουν μέσα άλλα εκτός των ηλεκτρονικών τεχνικών επεξεργασίας δεδομένων.

2.   Όταν τα εμπορεύματα βρίσκονται σε προσωρινή εναπόθεση πριν από την παράδοσή τους, και οι τελωνειακές αρχές πρέπει να πληροφορήσουν τον κάτοχο της άδειας λειτουργίας των σχετικών εγκαταστάσεων προσωρινής εναπόθεσης για την παράδοση των εμπορευμάτων, η εν λόγω πληροφόρηση δύναται να αποσταλεί με τη χρήση μέσων άλλων εκτός των ηλεκτρονικών τεχνικών επεξεργασίας δεδομένων.

ΤΙΤΛΟΣ VI

ΘΕΣΗ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΔΑΣΜΟ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία

Άρθρο 155

Άδεια για την έκδοση πιστοποιητικών ζύγισης μπανανών

(άρθρο 163 παράγραφος 3 του κώδικα)

Οι τελωνειακές αρχές χορηγούν άδεια για την έκδοση υποστηρικτικών εγγράφων για συνήθεις τελωνειακές διασαφήσεις που πιστοποιούν τη ζύγιση των νωπών μπανανών που υπάγονται στον κωδικό ΣΟ 0803 90 10 και υπόκεινται σε εισαγωγικό δασμό («πιστοποιητικά ζύγισης μπανανών») εφόσον ο αιτών τη συγκεκριμένη άδεια πληροί όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

πληροί το κριτήριο που ορίζεται στο άρθρο 39 στοιχείο α) του κώδικα·

β)

συμμετέχει στην εισαγωγή, τη μεταφορά, την αποθήκευση ή τη διαχείριση νωπών μπανανών που υπάγονται στον κωδικό ΣΟ 0803 90 10 και υπόκεινται σε εισαγωγικό δασμό·

γ)

παρέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ορθή διαδικασία ζύγισης·

δ)

διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό ζύγισης·

ε)

τηρεί αρχεία που επιτρέπουν στις τελωνειακές αρχές να πραγματοποιούν αποτελεσματικούς ελέγχους.

Άρθρο 156

Προθεσμία

(άρθρο 22 παράγραφος 3 του κώδικα)

Η απόφαση όσον αφορά αίτηση για άδεια που αναφέρεται στο άρθρο 155 λαμβάνεται αμελλητί, το αργότερο εντός 30 ημερών από την ημερομηνία αποδοχής της αίτησης.

Άρθρο 157

Μέσα κοινοποίησης του πιστοποιητικού ζύγισης μπανανών

[άρθρο 6 παράγραφος 2 και άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα]

Τα πιστοποιητικά ζύγισης μπανανών δύνανται να εκδίδονται και να κατατίθενται με τη χρήση μέσων άλλων εκτός των ηλεκτρονικών τεχνικών επεξεργασίας δεδομένων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Απαλλαγή από εισαγωγικούς δασμούς

Τμήμα 1

Επανεισαγόμενα εμπορεύματα

Άρθρο 158

Εμπορεύματα που θεωρείται ότι επανεισάγονται στην κατάσταση στην οποία εξήχθησαν

(άρθρο 203 παράγραφος 5 του κώδικα)

1.   Εμπορεύματα τα οποία, μετά την εξαγωγή τους από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, δεν αποτέλεσαν το αντικείμενο επεξεργασιών ή εργασιών άλλων από εκείνες που τροποποιούν την εμφάνισή τους ή είναι απαραίτητες για την επιδιόρθωση ή την αποκατάστασή τους σε καλή κατάστασή ή για τη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση, θεωρείται ότι επανεισάγονται στην κατάσταση στην οποία εξήχθησαν.

2.   Εμπορεύματα τα οποία, μετά την εξαγωγή τους από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, αποτέλεσαν το αντικείμενο επεξεργασιών ή εργασιών άλλων από εκείνες που τροποποιούν την εμφάνισή τους ή είναι απαραίτητες για την επιδιόρθωση ή την αποκατάστασή τους σε καλή κατάστασή ή για τη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση, αλλά κατέστη σαφές μετά την έναρξη των εν λόγω επεξεργασιών ή εργασιών ότι οι επεξεργασίες ή εργασίες ήταν ακατάλληλες για τη σκοπούμενη χρήση των εμπορευμάτων, θεωρείται ότι επανεισάγονται στην κατάσταση στην οποία εξήχθησαν.

3.   Όταν τα εμπορεύματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 ή 2 έχουν αποτελέσει το αντικείμενο επεξεργασιών ή εργασιών οι οποίες θα είχαν ως συνέπεια την επιβολή εισαγωγικών δασμών εάν είχαν τεθεί υπό καθεστώς τελειοποίησης προς επανεισαγωγή, τα εν λόγω εμπορεύματα θεωρείται ότι επανεισάγονται στην κατάσταση στην οποία βρίσκονταν όταν εξήχθησαν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω επεξεργασίες ή εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης ανταλλακτικών, δεν υπερβαίνουν αυτό που θεωρείται αυστηρά αναγκαίο για να επιτραπεί η χρησιμοποίηση των εμπορευμάτων με τον ίδιο τρόπο όπως και κατά τον χρόνο της εξαγωγής τους από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.

Άρθρο 159

Εμπορεύματα τα οποία, κατά την εξαγωγή, έχουν τύχει του ευεργετήματος μέτρων στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής

(άρθρο 204 του κώδικα)

1.   Τα επανεισαγόμενα εμπορεύματα τα οποία, κατά την εξαγωγή, έχουν τύχει του ευεργετήματος μέτρων στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής απαλλάσσονται από τους εισαγωγικούς δασμούς, εφόσον πληρούνται όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

οι επιστροφές ή άλλα ποσά που καταβλήθηκαν σύμφωνα με τα εν λόγω μέτρα επιστράφηκαν, λήφθηκαν τα αναγκαία μέτρα από τις αρμόδιες αρχές για τη μη καταβολή τους σύμφωνα με μέτρα όσον αφορά τα εμπορεύματα αυτά, ή τα άλλα παραχωρηθέντα οικονομικά οφέλη ανακλήθηκαν·

β)

τα εμπορεύματα ενέπιπταν σε μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

i)

δεν κατέστη δυνατό να διατεθούν στην αγορά στη χώρα προορισμού·

ii)

επιστράφηκαν από τον παραλήπτη ως ελαττωματικά ή μη σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου·

iii)

επανεισήχθησαν στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης για τον λόγο ότι άλλες περιστάσεις, στις οποίες δεν έχει ασκήσει επίδραση ο εξαγωγέας, αντιτίθενται στην προβλεπόμενη χρήση·

γ)

τα εμπορεύματα διασαφίζονται προκειμένου να τεθούν σε ελεύθερη κυκλοφορία στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης εντός 12 μηνών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης των τελωνειακών διατυπώσεων όσον αφορά την εξαγωγή τους ή μεταγενέστερα, εάν αυτό επιτρέπεται από τις τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους επανεισαγωγής σε δεόντως αιτιολογημένες περιστάσεις.

2.   Οι περιστάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο β) σημείο iii) ισχύουν για:

α)

τα εμπορεύματα που επιστρέφουν στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης μετά από ζημίες οι οποίες έχουν επέλθει πριν από την παράδοση στον παραλήπτη, είτε στα ίδια τα εμπορεύματα είτε στο μεταφορικό μέσο στο οποίο είχαν φορτωθεί·

β)

τα εμπορεύματα τα οποία είχαν αρχικά εξαχθεί για να καταναλωθούν ή να πωληθούν στο πλαίσιο εμπορικής έκθεσης ή άλλης ανάλογης εκδήλωσης και τα οποία δεν έχουν καταναλωθεί ή πωληθεί·

γ)

τα εμπορεύματα τα οποία δεν κατέστη δυνατό να παραδοθούν στον παραλήπτη τους λόγω αδυναμίας φυσικής ή νομικής αυτού να τηρήσει τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη σύμβαση βάσει της οποίας εξήχθησαν τα εμπορεύματα·

δ)

τα εμπορεύματα τα οποία λόγω φυσικών, πολιτικών ή κοινωνικών γεγονότων, δεν κατέστη δυνατό να παραδοθούν στον παραλήπτη τους ή τα οποία έφθασαν σ’ αυτόν εκτός των συμβατικών προθεσμιών παράδοσης·

ε)

τα οπωροκηπευτικά που υπάγονται στην κοινή οργάνωση της αγοράς των εν λόγω προϊόντων και εξάγονται στο πλαίσιο πώλησης επί παρακαταθήκη και τα οποία δεν πωλήθηκαν στην αγορά της χώρας προορισμού.

Άρθρο 160

Μέσο κοινοποίησης του δελτίου πληροφοριών INF 3

[άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα]

Δύναται να κοινοποιηθεί έγγραφο που πιστοποιεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την απαλλαγή από εισαγωγικούς δασμούς («δελτίο πληροφοριών INF 3») με τη χρήση μέσων άλλων εκτός των ηλεκτρονικών τεχνικών επεξεργασίας δεδομένων.

ΤΙΤΛΟΣ VII

ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Γενικές διατάξεις

Τμήμα 1

Αίτηση για τη χορήγηση άδειας

Άρθρο 161

Αιτών εγκατεστημένος εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης

[άρθρο 211 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα]

Κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του άρθρου 211 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα, οι τελωνειακές αρχές δύνανται, περιστασιακά, σε περιπτώσεις όπου το κρίνουν δικαιολογημένο, να χορηγούν άδεια για καθεστώς ειδικού προορισμού ή για καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή σε πρόσωπα εγκατεστημένα εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης.

Άρθρο 162

Τόπος υποβολής αίτησης όταν ο αιτών είναι εγκατεστημένος εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης

(άρθρο 22 παράγραφος 1 του κώδικα)

1.   Κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του άρθρου 22 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο του κώδικα, όταν ο αιτών την άδεια για χρήση καθεστώτος ειδικού προορισμού είναι εγκατεστημένος εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης, αρμόδια τελωνειακή αρχή είναι η αρχή του τόπου όπου πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τα εμπορεύματα για πρώτη φορά.

2.   Κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του άρθρου 22 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο του κώδικα, όταν ο αιτών την άδεια για χρήση καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεξαγωγή είναι εγκατεστημένος εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης, αρμόδια τελωνειακή αρχή είναι η αρχή του τόπου όπου τα εμπορεύματα πρόκειται να υποστούν εργασίες τελειοποίησης για πρώτη φορά.

Άρθρο 163

Αίτηση για τη χορήγηση άδειας βάσει τελωνειακής διασάφησης

[άρθρο 6 παράγραφος 1, άρθρο 6 παράγραφος 2, άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) και άρθρο 211 παράγραφος 1 του κώδικα]

1.   Μια τελωνειακή διασάφηση θεωρείται, υπό την προϋπόθεση ότι συμπληρώνεται με πρόσθετα στοιχεία δεδομένων σύμφωνα με το παράρτημα Α, αίτηση για άδεια σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)

όταν τα εμπορεύματα πρόκειται να υπαχθούν σε καθεστώς προσωρινής εισαγωγής, εκτός εάν οι τελωνειακές αρχές απαιτήσουν επίσημη αίτηση στις περιπτώσεις που καλύπτονται από το άρθρο 236 στοιχείο β)·

β)

όταν τα εμπορεύματα πρόκειται να υπαχθούν σε καθεστώς ειδικού προορισμού και ο αιτών σκοπεύει να θέσει το σύνολο των εμπορευμάτων στον προβλεπόμενο ειδικό προορισμό·

γ)

όταν εμπορεύματα άλλα από εκείνα που αναφέρονται στο παράρτημα 71-02 πρόκειται να υπαχθούν σε καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή·

δ)

όταν εμπορεύματα άλλα από εκείνα που αναφέρονται στο παράρτημα 71-02 πρόκειται να υπαχθούν σε καθεστώς τελειοποίησης προς επανεισαγωγή·

ε)

όταν έχει χορηγηθεί άδεια για τη χρήση καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεισαγωγή και πρόκειται να τεθούν σε ελεύθερη κυκλοφορία προϊόντα αντικατάστασης με τη χρήση του συστήματος σταθερών ανταλλαγών, που δεν καλύπτεται από την εν λόγω άδεια·

στ)

όταν πρόκειται να τεθούν σε ελεύθερη κυκλοφορία μεταποιημένα προϊόντα μετά την τελειοποίηση προς επανεισαγωγή και οι εργασίες τελειοποίησης αφορούν εμπορεύματα μη εμπορικού χαρακτήρα.

2.   Η παράγραφος 1 δεν ισχύει στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)

απλουστευμένη διασάφηση·

β)

κεντρικός τελωνισμός·

γ)

εγγραφή στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή·

δ)

όταν υποβάλλεται αίτηση για άδεια άλλη εκτός της άδειας για προσωρινή εισαγωγή που περιλαμβάνει περισσότερα του ενός κράτη μέλη·

ε)

όταν υποβάλλεται αίτηση για τη χρήση ισοδύναμων εμπορευμάτων σύμφωνα με το άρθρο 223 του κώδικα·

στ)

όταν η αρμόδια τελωνειακή αρχή ενημερώσει τον διασαφιστή ότι απαιτείται εξέταση των οικονομικών όρων σύμφωνα με το άρθρο 211 παράγραφος 6 του κώδικα·

ζ)

όταν ισχύει το άρθρο 167 παράγραφος 1 στοιχείο στ)·

η)

όταν υποβάλλεται αίτηση για άδεια με αναδρομική ισχύ σύμφωνα με το άρθρο 211 παράγραφος 2 του κώδικα, εκτός από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο ε) ή στ) του παρόντος άρθρου·

3.   Όταν οι τελωνειακές αρχές θεωρούν ότι η υπαγωγή μεταφορικών μέσων ή ανταλλακτικών, εξαρτημάτων και εξοπλισμού για μεταφορικά μέσα σε καθεστώς προσωρινής εισαγωγής θα συνεπαγόταν σοβαρό κίνδυνο μη συμμόρφωσης με μία από τις υποχρεώσεις που ορίζονται στην τελωνειακή νομοθεσία, η τελωνειακή διασάφηση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 δεν πραγματοποιείται προφορικά ή σύμφωνα με το άρθρο 141. Στην περίπτωση αυτή, οι τελωνειακές αρχές ενημερώνουν τον διασαφιστή αμελλητί μετά την προσκόμιση των εμπορευμάτων στο τελωνείο.

4.   Η υποχρέωση παροχής των πρόσθετων στοιχείων δεδομένων που αναφέρεται στην παράγραφο 1 δεν ισχύει σε περιπτώσεις που περιλαμβάνουν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα είδη διασαφήσεων:

α)

προφορικές τελωνειακές διασαφήσεις για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία σύμφωνα με το άρθρο 135·

β)

προφορικές τελωνειακές διασαφήσεις για προσωρινή εισαγωγή ή διασαφήσεις επανεξαγωγής σύμφωνα με το άρθρο 136·

γ)

τελωνειακές διασαφήσεις για προσωρινή εισαγωγή ή διασαφήσεις επανεξαγωγής σύμφωνα με το άρθρο 139 που θεωρείται ότι πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 141.

5.   Τα δελτία ΑΤΑ και CPD θεωρούνται αιτήσεις για άδεια προσωρινής εισαγωγής εφόσον πληρούν όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

το δελτίο έχει εκδοθεί σε χώρα η οποία αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης ΑΤΑ ή της σύμβασης της Κωνσταντινουπόλεως και φέρει θεώρηση και καλύπτεται από εγγύηση συσταθείσα από επιχείρηση που αποτελεί μέλος ομάδας εγγυητών, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 στοιχείο δ) του παραρτήματος Α της σύμβασης της Κωνσταντινουπόλεως·

β)

το δελτίο αφορά εμπορεύματα και χρήσεις που καλύπτονται από τη σύμβαση σύμφωνα με την οποία εκδόθηκε·

γ)

το δελτίο πιστοποιείται από τις τελωνειακές αρχές·

δ)

το δελτίο ισχύει στο σύνολο του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης.

Άρθρο 164

Αίτηση ανανέωσης ή τροποποίησης άδειας

[άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα]

Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να επιτρέπουν την υποβολή, σε γραπτή μορφή, αίτησης ανανέωσης ή τροποποίησης άδειας που αναφέρεται στο άρθρο 211 παράγραφος 1 του κώδικα.

Άρθρο 165

Υποστηρικτικό έγγραφο για προφορική τελωνειακή διασάφηση για προσωρινή εισαγωγή

[άρθρο 6 παράγραφος 2, άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) και άρθρο 211 παράγραφος 1 του κώδικα]

Όταν μια προφορική τελωνειακή διασάφηση θεωρείται αίτηση για άδεια προσωρινής εισαγωγής σύμφωνα με το άρθρο 163, ο αιτών προσκομίζει υποστηρικτικό έγγραφο όπως ορίζεται στο παράρτημα 71-01.

Τμήμα 2

Λήψη απόφασης επί της αιτήσεως

Άρθρο 166

Εξέταση των οικονομικών όρων

(άρθρο 211 παράγραφοι 3 και 4 του κώδικα)

1.   Η προϋπόθεση του άρθρου 211 παράγραφος 4 στοιχείο β) του κώδικα δεν ισχύει όσον αφορά τις άδειες για τελειοποίηση προς επανεξαγωγή, εκτός αν πρόκειται για οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)

όταν ο υπολογισμός του ποσού του εισαγωγικού δασμού γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 86 παράγραφος 3 του κώδικα, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είναι πιθανόν να θιγούν τα ουσιώδη συμφέροντα των ενωσιακών παραγωγών και η περίπτωση δεν καλύπτεται από το άρθρο 167 παράγραφος 1 στοιχεία α) έως στ)·

β)

όταν ο υπολογισμός του ποσού του εισαγωγικού δασμού γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 85 του κώδικα, τα εμπορεύματα που προορίζονται να υπαχθούν σε καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή θα υπέκειντο σε μέτρο γεωργικής ή εμπορικής πολιτικής, σε προσωρινό ή οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ, σε αντισταθμιστικό δασμό, σε μέτρο διασφάλισης ή σε πρόσθετο δασμό που προκύπτει από την αναστολή των παραχωρήσεων, εάν είχαν διασαφιστεί για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και η περίπτωση δεν καλύπτεται από το άρθρο 167 παράγραφος 1 στοιχείο η), θ), ιγ), ιστ), ή ιθ)·

γ)

όταν ο υπολογισμός του ποσού του εισαγωγικού δασμού γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 85 του κώδικα, τα εμπορεύματα που προορίζονται να υπαχθούν σε καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή δεν θα υπέκειντο σε μέτρο γεωργικής ή εμπορικής πολιτικής, σε προσωρινό ή οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ, σε αντισταθμιστικό δασμό, σε μέτρο διασφάλισης ή σε πρόσθετο δασμό που θα προέκυπτε από την αναστολή των παραχωρήσεων, εάν είχαν διασαφιστεί για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είναι πιθανόν να θιγούν τα ουσιώδη συμφέροντα των ενωσιακών παραγωγών, και η περίπτωση δεν καλύπτεται από το άρθρο 167 παράγραφος 1 στοιχεία ζ) έως ιθ).

2.   Η προϋπόθεση του άρθρου 211 παράγραφος 4 στοιχείο β) του κώδικα δεν ισχύει όσον αφορά τις άδειες για τελειοποίηση προς επανεισαγωγή όταν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είναι πιθανό να θιγούν τα ουσιώδη συμφέροντα των ενωσιακών παραγωγών που αναφέρονται στο παράρτημα 71-02 και τα εμπορεύματα δεν προορίζονται για επιδιόρθωση.

Άρθρο 167

Περιπτώσεις όπου θεωρείται ότι πληρούνται οι οικονομικοί όροι για τελειοποίηση προς επανεξαγωγή

(άρθρο 211 παράγραφος 5 του κώδικα)

1.   Θεωρείται ότι πληρούνται οι οικονομικοί όροι για τελειοποίηση προς επανεξαγωγή όταν η αίτηση αφορά οποιαδήποτε από τις ακόλουθες εργασίες:

α)

μεταποίηση εμπορευμάτων που δεν αναφέρονται στο παράρτημα 71-02·

β)

επιδιόρθωση·

γ)

μεταποίηση εμπορευμάτων που τίθενται άμεσα ή έμμεσα στη διάθεση του κατόχου της άδειας, η οποία εκτελείται σύμφωνα με τις προδιαγραφές και για λογαριασμό προσώπου εγκατεστημένου εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης κατά κανόνα έναντι πληρωμής μόνο του κόστους μεταποίησης·

δ)

μεταποίηση σκληρού σίτου σε ζυμαρικά εν γένει·

ε)

υπαγωγή εμπορευμάτων σε τελειοποίηση προς επανεξαγωγή εντός των ποσοτικών ορίων που καθορίζονται βάσει εξισορρόπησης σύμφωνα με το άρθρο 18 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 510/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (17)·

στ)

μεταποίηση εμπορευμάτων που αναφέρονται στο παράρτημα 71-02, σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

i)

έλλειψη εμπορευμάτων παραγόμενων στην Ένωση τα οποία υπάγονται στον ίδιο οκταψήφιο κωδικό ΣΟ, που έχουν την ίδια εμπορική ποιότητα και τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά με τα εμπορεύματα που πρόκειται να εισαχθούν για τις προβλεπόμενες εργασίες μεταποίησης·

ii)

διαφορές τιμής μεταξύ εμπορευμάτων παραγόμενων στην Ένωση και εκείνων που πρόκειται να εισαχθούν, στην περίπτωση κατά την οποία δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν συγκρίσιμα εμπορεύματα διότι η τιμή τους καθιστά οικονομικώς αδύνατη την προβλεπόμενη εμπορική πράξη·

iii)

συμβατικές υποχρεώσεις όταν τα συγκρίσιμα εμπορεύματα δεν συμμορφώνονται με τις συμβατικές απαιτήσεις του αγοραστή των μεταποιημένων προϊόντων στην τρίτη χώρα, ή όταν, σύμφωνα με τη σύμβαση, τα μεταποιημένα προϊόντα πρέπει να ληφθούν από τα εμπορεύματα τα οποία πρόκειται να υπαχθούν σε τελειοποίηση προς επανεξαγωγή προκειμένου να συμμορφωθούν με τις διατάξεις περί προστασίας των δικαιωμάτων βιομηχανικής ή εμπορικής ιδιοκτησίας·

iv)

η συνολική αξία των εμπορευμάτων που προορίζονται να υπαχθούν στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, ανά αιτούντα και ανά ημερολογιακό έτος, για κάθε οκταψήφιο κωδικό ΣΟ δεν υπερβαίνει τα 150 000 ευρώ·

ζ)

μεταποίηση εμπορευμάτων ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωσή τους με τεχνικές απαιτήσεις για τη θέση τους σε ελεύθερη κυκλοφορία·

η)

μεταποίηση εμπορευμάτων χωρίς εμπορικό χαρακτήρα·

θ)

μεταποίηση εμπορευμάτων που παράχθηκαν στο πλαίσιο προηγούμενης άδειας, η οποία εκδόθηκε κατόπιν εξέτασης των οικονομικών όρων·

ι)

μεταποίηση στερεών και ρευστών κλασμάτων φοινικέλαιου, λαδιών από κοκοφοίνικα, ρευστών κλασμάτων λαδιών από κοκοφοίνικα, λαδιών φοινικοπυρήνα, ρευστών κλασμάτων λαδιών φοινικοπυρήνα, λαδιών babassu ή λαδιών κίκεως σε προϊόντα τα οποία δεν προορίζονται για τον κλάδο των τροφίμων·

ια)

μεταποίηση σε προϊόντα τα οποία πρόκειται να ενσωματωθούν ή να χρησιμοποιηθούν για αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας για τα οποία έχει εκδοθεί πιστοποιητικό καταλληλότητας πτήσης·

ιβ)

μεταποίηση σε προϊόντα που μπορούν να υπαχθούν στην αυτόνομη αναστολή εισαγωγικού δασμού που ισχύει για ορισμένα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 150/2003 του Συμβουλίου (18)·

ιγ)

μεταποίηση εμπορευμάτων σε δείγματα·

ιδ)

μεταποίηση κάθε είδους ηλεκτρονικών κατασκευαστικών στοιχείων, μερών, συναρμολογούμενων στοιχείων ή άλλων υλικών σε προϊόντα πληροφορικής·

ιε)

μεταποίηση εμπορευμάτων που κατατάσσονται στους κωδικούς ΣΟ 2707 ή 2710 σε εμπορεύματα που κατατάσσονται στους κωδικούς ΣΟ 2707, 2710 ή 2902·

ιστ)

μετατροπή σε απόβλητα και απορρίμματα, καταστροφή, ανάκτηση μερών ή κατασκευαστικών στοιχείων·

ιζ)

μετουσίωση·

ιη)

συνήθεις εργασίες που αναφέρονται στο άρθρο 220 του κώδικα·

ιθ)

η συνολική αξία των εμπορευμάτων που πρόκειται να υπαχθούν σε καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή ανά αιτούντα και ανά ημερολογιακό έτος για κάθε οκταψήφιο κωδικό ΣΟ δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ όσον αφορά τα εμπορεύματα που καλύπτονται από το παράρτημα 71-02 και τα 300.000 ευρώ για άλλα εμπορεύματα, εκτός αν τα εμπορεύματα που προορίζονται να υπαχθούν σε καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή υπόκεινται σε προσωρινό ή οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ, σε αντισταθμιστικό δασμό, σε μέτρο διασφάλισης ή σε πρόσθετο δασμό που προκύπτει από την αναστολή παραχωρήσεων εφόσον είχαν διασαφιστεί για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία.

2.   Η έλλειψη που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο στ) σημείο i) καλύπτει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)

παντελή έλλειψη παραγωγής συγκρίσιμων εμπορευμάτων εντός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης·

β)

έλλειψη επαρκούς ποσότητας των εν λόγω εμπορευμάτων για την εκτέλεση των προβλεπόμενων εργασιών μεταποίησης·

γ)

αδυναμία έγκαιρης διάθεσης στον αιτούντα συγκρίσιμων ενωσιακών εμπορευμάτων για την εκτέλεση της προτεινόμενης εμπορικής πράξης, παρότι έχει κατατεθεί εγκαίρως σχετικό αίτημα.

Άρθρο 168

Υπολογισμός του ποσού του εισαγωγικού δασμού σε ορισμένες περιπτώσεις τελειοποίησης προς επανεξαγωγή

(άρθρο 86 παράγραφος 4 του κώδικα)

1.   Όταν δεν απαιτείται εξέταση των οικονομικών όρων και τα εμπορεύματα που πρόκειται να υπαχθούν σε καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή θα υπέκειντο σε μέτρο γεωργικής ή εμπορικής πολιτικής, σε προσωρινό ή οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ, σε αντισταθμιστικό δασμό, σε μέτρο διασφάλισης ή σε πρόσθετο δασμό που προκύπτει από αναστολή των παραχωρήσεων, εάν είχαν διασαφιστεί για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία, το ποσό του εισαγωγικού δασμού υπολογίζεται σύμφωνα με το άρθρο 86 παράγραφος 3 του κώδικα.

Το πρώτο εδάφιο δεν ισχύει εάν θεωρείται ότι πληρούνται οι οικονομικοί όροι στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 167 παράγραφος 1 στοιχεία η), θ), ιγ), ιστ) ή ιθ).

2.   Όταν τα μεταποιημένα προϊόντα που προκύπτουν από το καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή εισάγονται άμεσα ή έμμεσα από τον κάτοχο της άδειας και τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία εντός ενός έτους από την επανεξαγωγή τους, το ποσό του εισαγωγικού δασμού καθορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 86 παράγραφος 3 του κώδικα.

Άρθρο 169

Άδεια για τη χρήση ισοδύναμων εμπορευμάτων

[άρθρο 223 παράγραφοι 1 και 2 και άρθρο 223 παράγραφος 3 στοιχείο γ) του κώδικα]

1.   Για τους σκοπούς της χορήγησης άδειας σύμφωνα με το άρθρο 223 παράγραφος 2 του κώδικα δεν είναι σημαντικό εάν η χρήση ισοδύναμων εμπορευμάτων είναι συστηματική ή όχι.

2.   Δεν επιτρέπεται η χρήση ισοδύναμων εμπορευμάτων που αναφέρεται στο άρθρο 223 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο του κώδικα όταν τα εμπορεύματα που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς θα υπέκειντο σε προσωρινό ή οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ, αντισταθμιστικό δασμό, δασμό διασφάλισης ή πρόσθετο δασμό που προκύπτει από αναστολή των παραχωρήσεων, εάν είχαν διασαφιστεί για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία.

3.   Δεν επιτρέπεται η χρήση ισοδύναμων εμπορευμάτων που αναφέρεται στο άρθρο 223 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο του κώδικα όταν τα μη ενωσιακά εμπορεύματα τα οποία υπόκεινται σε τελειοποίηση αντί των ενωσιακών εμπορευμάτων που υπάγονται στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεισαγωγή θα υπέκειντο σε προσωρινό ή οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ, αντισταθμιστικό δασμό, δασμό διασφάλισης ή πρόσθετο δασμό που προκύπτει από αναστολή των παραχωρήσεων, εάν είχαν διασαφιστεί για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία.

4.   Δεν επιτρέπεται η χρήση ισοδύναμων εμπορευμάτων στο πλαίσιο του καθεστώτος τελωνειακής αποταμίευσης όταν τα μη ενωσιακά εμπορεύματα που υπάγονται σε καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης είναι αυτά που αναφέρονται στο παράρτημα 71-02.

5.   Δεν επιτρέπεται η χρήση ισοδύναμων εμπορευμάτων για εμπορεύματα ή προϊόντα που έχουν υποστεί γενετική τροποποίηση ή περιέχουν στοιχεία τα οποία έχουν υποστεί γενετική τροποποίηση.

6.   Κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του άρθρου 223 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο του κώδικα, τα ακόλουθα θεωρούνται ισοδύναμα εμπορεύματα για τελειοποίηση προς επανεξαγωγή:

α)

εμπορεύματα σε πιο προχωρημένο στάδιο παραγωγής από ό,τι τα μη ενωσιακά εμπορεύματα τα οποία υπάγονται σε καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή εφόσον το σημαντικότερο μέρος της εργασίας τελειοποίησης όσον αφορά τα εν λόγω ισοδύναμα εμπορεύματα εκτελείται στην επιχείρηση του δικαιούχου της άδειας ή στην επιχείρηση όπου πραγματοποιείται η εν λόγω τελειοποίηση για λογαριασμό του·

β)

σε περίπτωση επιδιόρθωσης, νέα εμπορεύματα αντί μεταχειρισμένων εμπορευμάτων ή εμπορευμάτων σε καλύτερη κατάσταση από τα μη ενωσιακά εμπορεύματα που υπάγονται σε καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή·

γ)

εμπορεύματα με τεχνικά χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα των εμπορευμάτων που αντικαθιστούν, τα οποία έχουν τον ίδιο οκταψήφιο κωδικό Συνδυασμένης Ονοματολογίας και την ίδια εμπορική ποιότητα.

7.   Κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του άρθρου 223 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο του κώδικα, για τα εμπορεύματα που αναφέρονται στο παράρτημα 71-04 ισχύουν οι διατάξεις του εν λόγω παραρτήματος.

8.   Σε περίπτωση προσωρινής εισαγωγής, δύνανται να χρησιμοποιηθούν ισοδύναμα εμπορεύματα μόνο εφόσον χορηγείται η άδεια προσωρινής εισαγωγής με πλήρη απαλλαγή από τους εισαγωγικούς δασμούς σύμφωνα με τα άρθρα 208 έως 211.

Άρθρο 170

Μεταποιημένα εμπορεύματα ή εμπορεύματα που τίθενται υπό καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή IM/EX

(άρθρο 211 παράγραφος 1 του κώδικα)

1.   Η άδεια για τελειοποίηση προς επανεξαγωγή IM/EX διευκρινίζει, κατόπιν αιτήματος του αιτούντος, ότι τα μεταποιημένα προϊόντα ή εμπορεύματα που τίθενται υπό το εν λόγω καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή IM/EX, και τα οποία δεν έχουν διασαφιστεί για μεταγενέστερο τελωνειακό καθεστώς ή επανεξαχθεί κατά τη λήξη της προθεσμίας για την εκκαθάριση του καθεστώτος, θεωρείται ότι τέθηκαν σε ελεύθερη κυκλοφορία κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την εκκαθάριση του καθεστώτος.

2.   Η παράγραφος 1 δεν εφαρμόζεται στο βαθμό που τα προϊόντα ή εμπορεύματα υπόκεινται σε μέτρα απαγόρευσης ή περιορισμού.

Άρθρο 171

Προθεσμία για τη λήψη απόφασης όσον αφορά αίτηση για άδεια που αναφέρεται στο άρθρο 211 παράγραφος 1 του κώδικα

(άρθρο 22 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Όταν μια αίτηση για άδεια που αναφέρεται στο άρθρο 211 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κώδικα περιλαμβάνει ένα μόνο κράτος μέλος, η απόφαση για την αίτηση αυτή λαμβάνεται, κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του άρθρου 22 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο του κώδικα, αμελλητί και το αργότερο εντός 30 ημερών από την ημερομηνία αποδοχής της αίτησης.

Όταν μια αίτηση για άδεια που αναφέρεται στο άρθρο 211 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κώδικα περιλαμβάνει ένα μόνο κράτος μέλος, η απόφαση για την αίτηση αυτή λαμβάνεται, κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του άρθρου 22 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο του κώδικα, αμελλητί και το αργότερο εντός 60 ημερών από την ημερομηνία αποδοχής της αίτησης.

2.   Όταν πρέπει να εξεταστούν οι οικονομικοί όροι σύμφωνα με το άρθρο 211 παράγραφος 6 του κώδικα, η προθεσμία που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου παρατείνεται κατά ένα έτος από την ημερομηνία αποστολής του φακέλου στη Επιτροπή.

Οι τελωνειακές αρχές ενημερώνουν τον αιτούντα, ή τον κάτοχο της άδειας, για την ανάγκη εξέτασης των οικονομικών όρων και, εάν η άδεια δεν έχει εκδοθεί ακόμη, για την παράταση της προθεσμίας σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο.

Άρθρο 172

Αναδρομική ισχύς

(άρθρο 22 παράγραφος 4 του κώδικα)

1.   Όταν οι τελωνειακές αρχές χορηγούν άδεια με αναδρομική ισχύ σύμφωνα με το άρθρο 211 παράγραφος 2 του κώδικα, η άδεια τίθεται σε ισχύ το νωρίτερο κατά την ημερομηνία αποδοχής της αίτησης.

2.   Σε εξαιρετικές περιστάσεις, οι τελωνειακές αρχές δύνανται να επιτρέψουν τη θέση σε ισχύ μιας άδειας που αναφέρεται στην παράγραφο 1 το νωρίτερο ένα έτος, στην περίπτωση των εμπορευμάτων που καλύπτονται από το παράρτημα 71-02 τρεις μήνες, πριν από την ημερομηνία αποδοχής της αίτησης.

3.   Εάν μια αίτηση αφορά την ανανέωση άδειας για το ίδιο είδος εργασιών και εμπορευμάτων, είναι δυνατή η χορήγηση άδειας με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία λήξης της αρχικής άδειας.

Όταν, σύμφωνα με το άρθρο 211 παράγραφος 6 του κώδικα, απαιτείται εξέταση των οικονομικών όρων στο πλαίσιο της ανανέωσης της άδειας για το ίδιο είδος εργασιών και εμπορευμάτων, η άδεια με αναδρομική ισχύ τίθεται σε ισχύ το νωρίτερο κατά την ημερομηνία κατά την οποία εξήχθη το συμπέρασμα σχετικά με τους οικονομικούς όρους.

Άρθρο 173

Διάρκεια ισχύος της άδειας

(άρθρο 22 παράγραφος 5 του κώδικα)

1.   Όταν χορηγείται άδεια σύμφωνα με το άρθρο 211 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κώδικα, η διάρκεια ισχύος της άδειας δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη από την ημερομηνία θέσης σε ισχύ της άδειας.

2.   Η διάρκεια ισχύος που αναφέρεται στην παράγραφο 1 δεν υπερβαίνει τα τρία έτη όταν η άδεια αφορά εμπορεύματα που αναφέρονται στο παράρτημα 71-02.

Άρθρο 174

Προθεσμία για την εκκαθάριση ειδικού καθεστώτος

(άρθρο 215 παράγραφος 4 του κώδικα)

1.   Κατόπιν αιτήματος του δικαιούχου του καθεστώτος, η προθεσμία για την εκκαθάριση που καθορίζεται σε άδεια χορηγηθείσα σύμφωνα με το άρθρο 211 παράγραφος 1 του κώδικα δύναται να παραταθεί από τις τελωνειακές αρχές ακόμη και μετά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας.

2.   Όταν η προθεσμία για την εκκαθάριση λήγει σε συγκεκριμένη ημερομηνία για όλα τα εμπορεύματα που έχουν υπαχθεί στο εν λόγω καθεστώς σε δεδομένη περίοδο, οι τελωνειακές αρχές δύνανται να ορίσουν στην άδεια, όπως αναφέρεται στο άρθρο 211 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κώδικα, ότι η προθεσμία για την εκκαθάριση παρατείνεται αυτόματα για όλα τα εμπορεύματα που εξακολουθούν να υπάγονται στο καθεστώς κατά την εν λόγω ημερομηνία. Οι τελωνειακές αρχές δύνανται να αποφασίσουν να τερματίσουν την αυτόματη παράταση της προθεσμίας για όλα ή μερικά από τα εμπορεύματα που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς.

Άρθρο 175

Εκκαθαριστικός λογαριασμός

[άρθρο 6 παράγραφος 2, άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) και άρθρο 211 παράγραφος 1 του κώδικα)

1.   Άδειες για τη χρήση τελειοποίησης προς επανεξαγωγή IM/EX, τελειοποίησης προς επανεξαγωγή EX/IM χωρίς τη χρήση της τυποποιημένης ανταλλαγής πληροφοριών που αναφέρεται στο άρθρο 176, ή ειδικού προορισμού ορίζουν ότι ο κάτοχος της άδειας πρέπει να προσκομίσει στο τελωνείο ελέγχου εκκαθαριστικό λογαριασμό εντός 30 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την εκκαθάριση.

Ωστόσο, το τελωνείο ελέγχου δύναται να εφαρμόσει απαλλαγή από την υποχρέωση προσκόμισης του εκκαθαριστικού λογαριασμού εάν την κρίνει περιττή.

2.   Κατόπιν αιτήματος του κατόχου της άδειας, οι τελωνειακές αρχές δύνανται να παρατείνουν την προθεσμία που αναφέρεται στην παράγραφο 1 σε 60 ημέρες. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι τελωνειακές αρχές δύνανται να παρατείνουν την προθεσμία ακόμη και μετά τη λήξη της.

3.   Ο εκκαθαριστικός λογαριασμός περιέχει τα στοιχεία που αναφέρονται στο παράρτημα 71-06, εκτός εάν έχει ορίσει διαφορετικά το τελωνείο ελέγχου.

4.   Όταν θεωρείται ότι έχουν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία μεταποιημένα προϊόντα ή εμπορεύματα που υπάγονται σε καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή IM/EX σύμφωνα με το άρθρο 170 παράγραφος 1, αυτό δηλώνεται στον εκκαθαριστικό λογαριασμό.

5.   Όταν η άδεια για τελειοποίηση προς επανεξαγωγή IM/EX διευκρινίζει ότι τα μεταποιημένα προϊόντα ή εμπορεύματα που υπάγονται στο εν λόγω καθεστώς θεωρείται ότι τέθηκαν σε ελεύθερη κυκλοφορία κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την εκκαθάριση του καθεστώτος, ο κάτοχος της άδειας προσκομίζει τον εκκαθαριστικό λογαριασμό στο τελωνείο ελέγχου όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.

6.   Οι τελωνειακές αρχές δύνανται να επιτρέπουν την προσκόμιση του εκκαθαριστικού λογαριασμού με μέσα άλλα εκτός των ηλεκτρονικών τεχνικών επεξεργασίας δεδομένων.

Άρθρο 176

Τυποποιημένη ανταλλαγή πληροφοριών και υποχρεώσεις του κατόχου άδειας για την εφαρμογή καθεστώτος τελειοποίησης

(άρθρο 211 παράγραφος 1 του κώδικα)

1.   Άδειες για τη χρήση τελειοποίησης προς επανεξαγωγή EX/IM ή τελειοποίησης προς επανεισαγωγή EX/IM που περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα κράτη μέλη και άδειες για τη χρήση τελειοποίησης προς επανεξαγωγή IM/EX ή τελειοποίησης προς επανεισαγωγή IM/EX που περιλαμβάνουν περισσότερα του ενός κράτη μέλη προβλέπουν τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

α)

χρήση τυποποιημένης ανταλλαγής πληροφοριών (INF) όπως αναφέρεται στο άρθρο 181, εκτός εάν οι τελωνειακές αρχές συμφωνήσουν για τη χρήση μέσων άλλων εκτός των ηλεκτρονικών τεχνικών επεξεργασίας δεδομένων·

β)

ο κάτοχος της άδειας προσκομίζει στο τελωνείο ελέγχου τις πληροφορίες που αναφέρονται στο παράρτημα 71-05 τμήμα Α·

γ)

όταν υποβάλλονται οι ακόλουθες διασαφήσεις ή γνωστοποιήσεις, αναφέρουν τον σχετικό αριθμό του INF:

i)

τελωνειακή διασάφηση για τελειοποίηση προς επανεξαγωγή·

ii)

διασάφηση εξαγωγής για τελειοποίηση προς επανεξαγωγή EX/IM ή τελειοποίηση προς επανεισαγωγή·

iii)

τελωνειακές διασαφήσεις για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία έπειτα από τελειοποίηση προς επανεισαγωγή·

iv)

τελωνειακές διασαφήσεις για εκκαθάριση του καθεστώτος τελειοποίησης·

v)

διασαφήσεις επανεξαγωγής ή γνωστοποιήσεις επανεξαγωγής.

2.   Άδειες για τη χρήση τελειοποίησης προς επανεξαγωγή IM/EX που περιλαμβάνουν μόνο ένα κράτος μέλος προβλέπουν ότι, κατόπιν αιτήματος του τελωνείου ελέγχου, ο κάτοχος της άδειας προσκομίζει στο εν λόγω τελωνείο επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τα εμπορεύματα που υπήχθησαν σε καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή οι οποίες επιτρέπουν στο τελωνείο ελέγχου να υπολογίσει το ποσό του εισαγωγικού δασμού σύμφωνα με το άρθρο 86 παράγραφος 3 του κώδικα.

Άρθρο 177

Αποθήκευση ενωσιακών εμπορευμάτων μαζί με μη ενωσιακά εμπορεύματα σε εγκατάσταση αποθήκευσης

(άρθρο 211 παράγραφος 1 του κώδικα)

Όταν αποθηκεύονται ενωσιακά εμπορεύματα μαζί με μη ενωσιακά εμπορεύματα σε εγκατάσταση αποθήκευσης για τελωνειακή αποταμίευση και είναι αδύνατο, ή θα ήταν δυνατό μόνο με δυσανάλογο κόστος, να προσδιοριστεί ανά πάσα στιγμή κάθε είδος εμπορευμάτων, η άδεια που αναφέρεται στο άρθρο 211 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κώδικα προβλέπει ότι διενεργείται λογιστικός διαχωρισμός για κάθε είδος εμπορευμάτων, τελωνειακό χαρακτήρα και, κατά περίπτωση, προέλευση των εμπορευμάτων.

Τμήμα 3

Λοιπές διατάξεις

Άρθρο 178

Λογιστικές καταχωρίσεις

(άρθρο 211 παράγραφος 1 και άρθρο 214 παράγραφος 1 του κώδικα)

1.   Οι λογιστικές καταχωρίσεις που αναφέρονται στο άρθρο 214 παράγραφος 1 του κώδικα περιέχουν τα εξής:

α)

κατά περίπτωση, την παραπομπή στην άδεια που απαιτείται για την υπαγωγή των εμπορευμάτων σε ειδικό καθεστώς·

β)

τον MRN ή, όταν δεν υπάρχει, οποιονδήποτε άλλο αριθμό ή κωδικό που επιτρέπει την αναγνώριση των τελωνειακών διασαφήσεων μέσω των οποίων τα εμπορεύματα υπάγονται σε ειδικό καθεστώς και, όταν έχει γίνει εκκαθάριση του καθεστώτος σύμφωνα με το άρθρο 215 παράγραφος 1 του κώδικα, πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εκκαθάρισης του καθεστώτος·

γ)

τα δεδομένα τα οποία επιτρέπουν την αδιαμφισβήτητη αναγνώριση τελωνειακών εγγράφων άλλων εκτός των τελωνειακών διασαφήσεων, οποιωνδήποτε άλλων εγγράφων όσον αφορά την υπαγωγή εμπορευμάτων σε ειδικό καθεστώς και οποιωνδήποτε άλλων εγγράφων όσον αφορά την αντίστοιχη εκκαθάριση του καθεστώτος·

δ)

τα στοιχεία που αφορούν τα σήματα, τους αριθμούς αναγνώρισης, το πλήθος και τη φύση των δεμάτων, την ποσότητα και τη συνήθη εμπορική ή τεχνική περιγραφή των εμπορευμάτων και, ενδεχομένως, τα σήματα αναγνώρισης του εμπορευματοκιβωτίου που απαιτούνται για την εξακρίβωση της ταυτότητας των εμπορευμάτων·

ε)

τον τόπο των εμπορευμάτων και πληροφορίες σχετικά με τη διακίνησή τους·

στ)

τον τελωνειακό χαρακτήρα των εμπορευμάτων·

ζ)

τα στοιχεία των συνήθων εργασιών και, κατά περίπτωση, τη νέα δασμολογική κατάταξη που προκύπτει από τις εν λόγω συνήθεις εργασίες·

η)

τα στοιχεία της προσωρινής εισαγωγής ή του ειδικού προορισμού·

θ)

τα στοιχεία της τελειοποίησης προς επανεισαγωγή ή επαναξαγωγή, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τη φύση της τελειοποίησης·

ι)

όπου εφαρμόζεται το άρθρο 86 παράγραφος 1 του κώδικα, τα στοιχεία της αποθήκευσης ή των συνήθων εργασιών·

ια)

τον συντελεστή απόδοσης ή, όπου απαιτείται, τη μέθοδο υπολογισμού του·

ιβ)

τα στοιχεία που επιτρέπουν την τελωνειακή επιτήρηση και τους ελέγχους της χρήσης ισοδύναμων εμπορευμάτων σύμφωνα με το άρθρο 223 του κώδικα·

ιγ)

όταν απαιτείται λογιστικός διαχωρισμός, τις πληροφορίες σχετικά με το είδος εμπορευμάτων, τον τελωνειακό χαρακτήρα και, κατά περίπτωση, την προέλευση των εμπορευμάτων·

ιδ)

στις περιπτώσεις προσωρινής εισαγωγής που αναφέρονται στο άρθρο 238, τα στοιχεία που απαιτούνται από το άρθρο αυτό·

ιε)

στις περιπτώσεις τελειοποίησης προς επανεξαγωγή που αναφέρονται στο άρθρο 241, τα στοιχεία που απαιτούνται από το άρθρο αυτό·

ιστ)

κατά περίπτωση, τα στοιχεία οποιασδήποτε μεταβίβασης δικαιωμάτων και υποχρεώσεων σύμφωνα με το άρθρο 218 του κώδικα·

ιζ)

εάν οι καταχωρίσεις δεν αποτελούν μέρος των κύριων λογιστικών καταχωρίσεων για τελωνειακούς σκοπούς, την παραπομπή στις εν λόγω κύριες λογιστικές καταχωρίσεις για τελωνειακούς σκοπούς·

ιη)

πρόσθετες πληροφορίες για ειδικές περιπτώσεις, κατόπιν αιτήματος των τελωνειακών αρχών για βάσιμους λόγους.

2.   Σε περίπτωση ελεύθερων ζωνών, οι λογιστικές καταχωρίσεις περιέχουν, εκτός των πληροφοριών που προβλέπονται στην παράγραφο 1, τα ακόλουθα:

α)

τα στοιχεία αναγνώρισης των παραστατικών μεταφοράς για τα εμπορεύματα που εισέρχονται στις ελεύθερες ζώνες ή εξέρχονται από αυτές·

β)

τα στοιχεία σχετικά με τη χρησιμοποίηση ή την κατανάλωση εμπορευμάτων τα οποία, αν ετίθεντο σε ελεύθερη κυκλοφορία ή σε καθεστώς προσωρινής εισαγωγής, δεν θα υπέκειντο σε εισαγωγικούς δασμούς ούτε σε μέτρα κοινής γεωργικής ή εμπορικής πολιτικής σύμφωνα με το άρθρο 247 παράγραφος 2 του κώδικα.

3.   Οι τελωνειακές αρχές δύνανται να εφαρμόσουν απαλλαγή από την απαίτηση παροχής ορισμένων από τις πληροφορίες που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2, εφόσον αυτό δεν επηρεάζει αρνητικά την τελωνειακή επιτήρηση και τους ελέγχους της χρήσης ειδικού καθεστώτος.

4.   Σε περίπτωση προσωρινής εισαγωγής, οι λογιστικές καταχωρίσεις τηρούνται μόνο εάν αυτό απαιτείται από τις τελωνειακές αρχές.

Άρθρο 179

Διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ διαφόρων τόπων στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης

(άρθρο 219 του κώδικα)

1.   Εμπορεύματα που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, προσωρινής εισαγωγής ή ειδικού προορισμού μπορούν να διακινούνται μεταξύ διαφόρων τόπων εντός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης χωρίς τελωνειακές διατυπώσεις άλλες από εκείνες που προβλέπονται στο άρθρο 178 παράγραφος 1 στοιχείο ε).

2.   Εμπορεύματα που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς τελειοποίησης προς επανεισαγωγή μπορούν να διακινούνται εντός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης από το τελωνείο υπαγωγής στο τελωνείο εξόδου.

3.   Εμπορεύματα που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης μπορούν να διακινούνται εντός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης χωρίς τελωνειακές διατυπώσεις άλλες από εκείνες που προβλέπονται στο άρθρο 178 παράγραφος 1 στοιχείο ε) ως εξής:

α)

μεταξύ διαφορετικών εγκαταστάσεων αποθήκευσης που προσδορίζονται στην ίδια άδεια·

β)

από το τελωνείο υπαγωγής στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης· ή

γ)

από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στο τελωνείο εξόδου ή σε κάθε τελωνείο που αναφέρεται στην άδεια σχετικά με ειδικό καθεστώς όπως προβλέπεται στο άρθρο 211 παράγραφος 1 του κώδικα, το οποίο είναι αρμόδιο να θέτει εμπορεύματα σε άλλο τελωνειακό καθεστώς ή να δέχεται διασάφηση επανεξαγωγής για την εκκαθάριση του ειδικού καθεστώτος.

Η διακίνηση υπό καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης τερματίζεται εντός 30 ημερών από την απομάκρυνση των εμπορευμάτων από την αποθήκη τελωνειακής αποταμίευσης.

Κατόπιν αιτήματος του δικαιούχου του καθεστώτος, οι τελωνειακές αρχές δύνανται να παρατείνουν την προθεσμία των 30 ημερών.

4.   Όταν τα εμπορεύματα που υπάγονται σε καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης διακινούνται από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στο τελωνείο εξόδου, οι λογιστικές καταχωρίσεις που αναφέρονται στο άρθρο 214 παράγραφος 1 του κώδικα παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την έξοδο των εμπορευμάτων εντός 100 ημερών από την ημερομηνία απομάκρυνσης των εμπορευμάτων από την αποθήκη τελωνειακής αποταμίευσης.

Κατόπιν αιτήματος του δικαιούχου του καθεστώτος, οι τελωνειακές αρχές δύνανται να παρατείνουν την προθεσμία των 100 ημερών.

Άρθρο 180

Συνήθεις εργασίες

(άρθρο 220 του κώδικα)

Οι συνήθεις εργασίες που προβλέπονται στο άρθρο 220 του κώδικα είναι οι καθοριζόμενες στο παράρτημα 71-03.

Άρθρο 181

Τυποποιημένη ανταλλαγή πληροφοριών

(άρθρο 6 παράγραφος 2 του κώδικα)

1.   Το τελωνείο ελέγχου καθιστά διαθέσιμα τα σχετικά στοιχεία δεδομένων που ορίζονται στο παράρτημα 71-05 τμήμα Α στο ηλεκτρονικό σύστημα που έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 1 του κώδικα για τους σκοπούς της τυποποιημένης ανταλλαγής πληροφοριών (INF), για:

α)

τελειοποίηση προς επανεξαγωγή EX/IM ή τελειοποίηση προς επανεισαγωγή EX/IM που περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα κράτη μέλη·

β)

τελειοποίηση προς επανεξαγωγή IM/EX ή τελειοποίηση προς επανεισαγωγή IM/EX που περιλαμβάνει περισσότερα του ενός κράτη μέλη·

2.   Όταν η αρμόδια τελωνειακή αρχή που αναφέρεται στο άρθρο 101 παράγραφος 1 του κώδικα έχει ζητήσει τυποποιημένη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των τελωνειακών αρχών σχετικά με τα εμπορεύματα που υπάγονται σε τελειοποίηση προς επανεξαγωγή IM/EX η οποία περιλαμβάνει ένα μόνο κράτος μέλος, το τελωνείο ελέγχου καθιστά διαθέσιμα τα σχετικά στοιχεία δεδομένων που ορίζονται στο παράρτημα 71-05 τμήμα Β στο ηλεκτρονικό σύστημα που έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 1 του κώδικα για τους σκοπούς του INF.

3.   Όταν τελωνειακή διασάφηση ή διασάφηση επανεξαγωγής ή γνωστοποίηση επανεξαγωγής αναφέρεται σε INF, οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές καθιστούν διαθέσιμα τα σχετικά στοιχεία δεδομένων που ορίζονται στο παράρτημα 71-05 τμήμα Α στο ηλεκτρονικό σύστημα που έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 1 του κώδικα για τους σκοπούς του INF.

4.   Οι τελωνειακές αρχές δημοσιοποιούν επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με το INF στον κάτοχο της άδειας κατόπιν αιτήματός του.

Άρθρο 182

Τελωνειακός χαρακτήρας ζώων που γεννώνται από ζώα που υπάγονται σε ειδικό καθεστώς

(άρθρο 153 παράγραφος 3 του κώδικα)

Όταν η συνολική αξία των ζώων που γεννώνται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης από ζώα που υπόκεινται σε μία τελωνειακή διασάφηση και υπάγονται σε καθεστώς αποθήκευσης, προσωρινής εισαγωγής ή τελειοποίησης προς επανεξαγωγή υπερβαίνει τα 100 ευρώ, τα εν λόγω ζώα θεωρούνται μη ενωσιακά εμπορεύματα και υπάγονται στο ίδιο καθεστώς με εκείνο των ζώων από τα οποία γεννήθηκαν.

Άρθρο 183

Απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής συμπληρωματικής διασάφησης

[άρθρο 167 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κώδικα]

Η υποχρέωση υποβολής συμπληρωματικής διασάφησης αίρεται για εμπορεύματα για τα οποία έχει γίνει εκκαθάριση ειδικού καθεστώτος άλλου από τη διαμετακόμιση με την υπαγωγή τους σε μεταγενέστερο ειδικό καθεστώς άλλο από τη διαμετακόμιση, εφόσον πληρούνται όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

ο κάτοχος της άδειας του πρώτου και του μεταγενέστερου ειδικού καθεστώτος είναι το ίδιο πρόσωπο·

β)

η τελωνειακή διασάφηση για το πρώτο ειδικό καθεστώς υποβλήθηκε με τυποποιημένη μορφή, ή ο διασαφιστής υπέβαλε συμπληρωματική διασάφηση σύμφωνα με το άρθρο 167 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο του κώδικα σχετικά με το πρώτο ειδικό καθεστώς·

γ)

το πρώτο ειδικό καθεστώς εκκαθαρίζεται με την υπαγωγή των εμπορευμάτων σε μεταγενέστερο ειδικό καθεστώς άλλο από το καθεστώς του ειδικού προορισμού ή της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, κατόπιν υποβολής τελωνειακής διασάφησης υπό τη μορφή εγγραφής στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Διαμετακόμιση

Τμήμα 1

Καθεστώς εξωτερικής και εσωτερικής διαμετακόμισης

Άρθρο 184

Μέσα κοινοποίησης του MRN πράξης διαμετακόμισης και του MRN πράξης μεταφοράς με δελτίο TIR στις τελωνειακές αρχές

[άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα]

Ο MRN της διασάφησης διαμετακόμισης ή της πράξης μεταφοράς με δελτίο TIR δύναται να υποβληθεί στις τελωνειακές αρχές με τη χρήση ενός από τα ακόλουθα μέσα, εκτός των ηλεκτρονικών τεχνικών επεξεργασίας δεδομένων:

α)

με γραμμικό κώδικα·

β)

με συνοδευτικό έγγραφο διαμετακόμισης·

γ)

με συνοδευτικό έγγραφο διαμετακόμισης/ασφαλείας·

δ)

σε περίπτωση πράξης μεταφοράς με δελτίο TIR, με δελτίο TIR·

ε)

με άλλο μέσο που επιτρέπει η παραλήπτρια τελωνειακή αρχή.

Άρθρο 185

Συνοδευτικό έγγραφο διαμετακόμισης και συνοδευτικό έγγραφο διαμετακόμισης/ασφαλείας

(άρθρο 6 παράγραφος 2 του κώδικα)

Οι κοινές απαιτήσεις περί δεδομένων για το συνοδευτικό έγγραφο διαμετακόμισης και, κατά περίπτωση, για τον κατάλογο ειδών, καθώς και για το συνοδευτικό έγγραφο διαμετακόμισης/ασφαλείας και τον κατάλογο ειδών διαμετακόμισης/ασφαλείας καθορίζονται στο παράρτημα B-02.

Άρθρο 186

Αιτήσεις για το καθεστώς εγκεκριμένου παραλήπτη για πράξεις μεταφοράς με δελτίο TIR

(άρθρο 22 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο του κώδικα)

Για τους σκοπούς των πράξεων μεταφοράς με δελτίο TIR, οι αιτήσεις για το καθεστώς εγκεκριμένου παραλήπτη που αναφέρονται στο άρθρο 230 του κώδικα κατατίθενται στην τελωνειακή αρχή που είναι αρμόδια για τη λήψη της απόφασης στο κράτος μέλος στο οποίο πρόκειται να περατωθούν οι πράξεις μεταφοράς με δελτίο TIR του αιτούντος.

Άρθρο 187

Άδειες για το καθεστώς εγκεκριμένου παραλήπτη για πράξεις μεταφοράς με δελτίο TIR

(άρθρο 230 του κώδικα)

1.   Το καθεστώς εγκεκριμένου παραλήπτη που ορίζεται στο άρθρο 230 του κώδικα χορηγείται σε αιτούντες που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

ο αιτών είναι εγκατεστημένος στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης·

β)

ο αιτών δηλώνει ότι θα παραλαμβάνει τακτικά εμπορεύματα διακινούμενα μέσω πράξης μεταφοράς με δελτίο TIR·

γ)

ο αιτών πληροί τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 39 στοιχεία α) και β) και δ) του κώδικα.

2.   Οι άδειες χορηγούνται μόνο εάν η τελωνειακή αρχή θεωρεί ότι θα είναι σε θέση να ασκήσει την επιτήρηση των πράξεων μεταφοράς με δελτίο TIR και τους ελέγχους χωρίς να χρειάζεται να απασχολήσει διοικητικό δυναμικό δυσανάλογο προς τις ανάγκες του εν λόγω προσώπου.

3.   Η άδεια όσον αφορά το καθεστώς του εγκεκριμένου παραλήπτη ισχύει για πράξεις μεταφοράς με δελτίο TIR που πρόκειται να περατωθούν στο κράτος μέλος όπου χορηγήθηκε η άδεια, στον ή στους τόπους του εν λόγω κράτους μέλους που προσδιορίζονται στην άδεια.

Τμήμα 2

Καθεστώς εξωτερικής και εσωτερικής ενωσιακής διαμετακόμισης

Άρθρο 188

Ειδικά φορολογικά εδάφη

(άρθρο 1 παράγραφος 3 του κώδικα)

1.   Όταν ενωσιακά εμπορεύματα διακινούνται από ένα ειδικό φορολογικό έδαφος σε άλλο τμήμα του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης, το οποίο δεν είναι φορολογικό έδαφος, και η διακίνηση αυτή λήγει σε τόπο που βρίσκεται εκτός του κράτους μέλους στο οποίο εισήλθαν σε αυτό το τμήμα του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης, τα εν λόγω ενωσιακά εμπορεύματα διακινούνται στο πλαίσιο του καθεστώτος εσωτερικής ενωσιακής διαμετακόμισης που αναφέρεται στο άρθρο 227 του κώδικα.

2.   Σε περιπτώσεις άλλες από αυτές που καλύπτονται στην παράγραφο 1, το καθεστώς εσωτερικής ενωσιακής διαμετακόμισης δύναται να εφαρμοστεί για ενωσιακά εμπορεύματα που διακινούνται μεταξύ ειδικού φορολογικού εδάφους και άλλου τμήματος του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης.

Άρθρο 189

Εφαρμογή της σύμβασης περί καθεστώτος κοινής διαμετακόμισης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις

(άρθρο 226 παράγραφος 2 του κώδικα)

Όταν ενωσιακά εμπορεύματα εξάγονται σε τρίτη χώρα η οποία είναι συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης περί κοινού καθεστώτος διαμετακόμισης ή όταν ενωσιακά εμπορεύματα εξάγονται και διέρχονται από μία ή περισσότερες χώρες κοινής διαμετακόμισης και εφαρμόζονται οι διατάξεις της σύμβασης περί κοινού καθεστώτος διαμετακόμισης, τα εμπορεύματα υπάγονται στο καθεστώς εξωτερικής ενωσιακής διαμετακόμισης που αναφέρεται στο άρθρο 226 παράγραφος 2 του κώδικα στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)

τα ενωσιακά εμπορεύματα έχουν αποτελέσει αντικείμενο τελωνειακών διατυπώσεων εξαγωγής με σκοπό τη χορήγηση επιστροφών κατά την εξαγωγή σε τρίτες χώρες στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής·

β)

τα ενωσιακά εμπορεύματα προέρχονται από αποθέματα παρέμβασης, υπόκεινται σε μέτρα ελέγχου όσον αφορά τη χρησιμοποίηση ή/και τον προορισμό τους και έχουν αποτελέσει αντικείμενο τελωνειακών διατυπώσεων εξαγωγής σε τρίτες χώρες στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής·

γ)

τα ενωσιακά είναι επιλέξιμα για την επιστροφή ή τη διαγραφή των εισαγωγικών δασμών υπό την προϋπόθεση ότι υπάγονται σε καθεστώς εξωτερικής διαμετακόμισης σύμφωνα με το άρθρο 118 παράγραφος 4 του κώδικα.

Άρθρο 190

Απόδειξη που θεωρείται από το τελωνείο προορισμού

[άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα]

Η απόδειξη που θεωρείται από το τελωνείο προορισμού κατόπιν αιτήματος του προσώπου που προσκομίζει τα εμπορεύματα και οι πληροφορίες που απαιτεί το συγκεκριμένο τελωνείο περιέχουν τα δεδομένα που αναφέρονται στο παράρτημα 72-03.

Άρθρο 191

Γενικές διατάξεις όσον αφορά άδειες για απλουστεύσεις

(άρθρο 233 παράγραφος 4 του κώδικα)

1.   Οι άδειες που αναφέρονται στο άρθρο 233 παράγραφος 4 του κώδικα χορηγούνται σε αιτούντες που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

ο αιτών είναι εγκατεστημένος στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης·

β)

ο αιτών δηλώνει ότι θα χρησιμοποιεί τακτικά το καθεστώς ενωσιακής διαμετακόμισης·

γ)

ο αιτών πληροί τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 39 στοιχεία α) και β) και δ) του κώδικα.

2.   Οι άδειες χορηγούνται μόνο εάν η τελωνειακή αρχή θεωρεί ότι θα είναι σε θέση να επιτηρεί το καθεστώς ενωσιακής διαμετακόμισης και να διενεργεί ελέγχους χωρίς να επιβαρύνεται με δυσανάλογο προς τις ανάγκες του εν λόγω προσώπου διοικητικό φόρτο.

Άρθρο 192

Αιτήσεις για το καθεστώς εγκεκριμένου αποστολέα για την υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς ενωσιακής διαμετακόμισης

(άρθρο 22 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο του κώδικα)

Για τους σκοπούς της υπαγωγής εμπορευμάτων σε καθεστώς ενωσιακής διαμετακόμισης, οι αιτήσεις για το καθεστώς εγκεκριμένου αποστολέα που αναφέρεται στο άρθρο 233 παράγραφος 4 στοιχείο α) του κώδικα υποβάλλονται στην τελωνειακή αρχή που είναι αρμόδια για τη λήψη της απόφασης στο κράτος μέλος στο οποίο πρόκειται να ξεκινήσουν οι πράξεις ενωσιακής διαμετακόμισης του αιτούντος.

Άρθρο 193

Άδειες για το καθεστώς εγκεκριμένου αποστολέα για την υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς ενωσιακής διαμετακόμισης

(άρθρο 233 παράγραφος 4 του κώδικα)

Το καθεστώς εγκεκριμένου αποστολέα που αναφέρεται στο άρθρο 233 παράγραφος 4 στοιχείο α) του κώδικα χορηγείται μόνο σε αιτούντες στους οποίους επιτρέπεται σύμφωνα με το άρθρο 89 παράγραφος 5 του κώδικα να προβούν στη σύσταση συνολικής εγγύησης ή να απαλλαγούν από την υποχρέωση σύστασης εγγύησης σύμφωνα με το άρθρο 95 παράγραφος 2 του κώδικα.

Άρθρο 194

Αιτήσεις για το καθεστώς εγκεκριμένου παραλήπτη για την παραλαβή εμπορευμάτων που διακινούνται στο πλαίσιο καθεστώτος ενωσιακής διαμετακόμισης

(άρθρο 22 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο του κώδικα)

Για τους σκοπούς της παραλαβής εμπορευμάτων που διακινούνται υπό καθεστώς ενωσιακής διαμετακόμισης, οι αιτήσεις για το καθεστώς εγκεκριμένου παραλήπτη που αναφέρεται στο άρθρο 233 παράγραφος 4 στοιχείο β) του κώδικα υποβάλλονται στην τελωνειακή αρχή που είναι αρμόδια για τη λήψη της απόφασης στο κράτος μέλος στο οποίο πρόκειται να λήξουν οι πράξεις ενωσιακής διαμετακόμισης του αιτούντος.

Άρθρο 195

Άδειες για το καθεστώς εγκεκριμένου παραλήπτη για την παραλαβή εμπορευμάτων που διακινούνται στο πλαίσιο καθεστώτος ενωσιακής διαμετακόμισης

(άρθρο 233 παράγραφος 4 του κώδικα)

Το καθεστώς εγκεκριμένου παραλήπτη που αναφέρεται στο άρθρο 233 παράγραφος 4 στοιχείο β) του κώδικα χορηγείται μόνο σε αιτούντες που δηλώνουν ότι θα παραλαμβάνουν τακτικά εμπορεύματα τα οποία έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ενωσιακής διαμετακόμισης.

Άρθρο 196

Απόδειξη που εκδίδεται από εγκεκριμένο παραλήπτη

[άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα]

Η απόδειξη που εκδίδεται από εγκεκριμένο παραλήπτη στον μεταφορέα κατά την παράδοση των εμπορευμάτων και οι απαιτούμενες πληροφορίες περιέχουν τα δεδομένα που αναφέρονται στο παράρτημα 72-03.

Άρθρο 197

Άδεια για τη χρήση ειδικών τελωνειακών σφραγίδων

(άρθρο 233 παράγραφος 4 του κώδικα)

1.   Άδειες σύμφωνα με το άρθρο 233 παράγραφος 4 στοιχείο γ) του κώδικα για τη χρήση ειδικών