EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62013CJ0361

Επιτροπή κατά Σλοβακίας

Υπόθεση C‑361/13

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

κατά

Σλοβακικής Δημοκρατίας

«Παράβαση κράτους μέλους — Κανονισμός (EΚ) 883/2004 — Άρθρο 7 — Παροχή γήρατος — Επίδομα Χριστουγέννων — Ρήτρα κατοικίας»

Περίληψη — Απόφαση του Δικαστηρίου (πρώτο τμήμα)της 16ης Σεπτεμβρίου 2015

  1. Ένδικη διαδικασία – Εισαγωγικό δικόγραφο – Τυπικά στοιχεία – Προσδιορισμός του αντικειμένου της διαφοράς – Συνοπτική έκθεση των προβαλλόμενων ισχυρισμών – Διατύπωση των αιτημάτων του προσφεύγοντος κατά τρόπο μη διφορούμενο

    (Κανονισμός Διαδικασίας του Δικαστηρίου, άρθρο 120, στοιχείο γʹ)

  2. Προσφυγή λόγω παραβάσεως – Απόδειξη της παραβάσεως – Η Επιτροπή φέρει το βάρος αποδείξεως – Τεκμήρια – Δεν επιτρέπονται – Προσκόμιση στοιχείων από τα οποία προκύπτει η παράβαση

    (Άρθρο 258 ΣΛΕΕ)

  3. Κοινωνική ασφάλιση – Διακινούμενοι εργαζόμενοι – Νομοθεσία της Ένωσης – Καθ’ ύλην πεδίο εφαρμογής – Περιλαμβανόμενες και αποκλειόμενες παροχές – Κριτήρια διακρίσεως

    (Κανονισμός 883/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, άρθρο 3 § 1)

  4. Κοινωνική ασφάλιση – Διακινούμενοι εργαζόμενοι – Νομοθεσία της Ένωσης – Καθ’ ύλην πεδίο εφαρμογής – Παροχές γήρατος – Χορήγηση επιδόματος Χριστουγέννων σε δικαιούχους διαφόρων ειδών συντάξεων και όχι μόνο σε δικαιούχους συντάξεως γήρατος – Στοιχεία που δεν επαρκούν για να συνιστά αυτό παροχή γήρατος – Δεν εμπίπτει

    (Κανονισμός 883/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, άρθρο 3 § 1, στοιχείο δʹ)

  1.  Βλ. το κείμενο της αποφάσεως.

    (βλ. σκέψη 21)

  2.  Βλ. το κείμενο της αποφάσεως.

    (βλ. σκέψη 44)

  3.  Η διάκριση μεταξύ των παροχών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού 883/2004, για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας, και εκείνων που εκφεύγουν του πεδίου αυτού δεν στηρίζεται στο ότι παροχή χαρακτηρίζεται ή όχι από εθνική νομοθεσία ως «παροχή κοινωνικής ασφαλίσεως», αλλά, κατά κύριο λόγο, στα συστατικά στοιχεία κάθε παροχής, ιδίως στον σκοπό και στις προϋποθέσεις χορηγήσεώς της.

    Μια παροχή θεωρείται παροχή κοινωνικής ασφαλίσεως εφόσον χορηγείται στους δικαιούχους, χωρίς οποιαδήποτε ατομική και συνεπαγόμενη διακριτική ευχέρεια στάθμιση των ατομικών αναγκών, βάσει μιας από τον νόμο καθοριζομένης καταστάσεως και εφόσον έχει σχέση με κάποιον από τους κινδύνους που ρητώς απαριθμούνται στο άρθρο 3, παράγραφος 1, του κανονισμού αυτού.

    (βλ. σκέψεις 46, 47)

  4.  Οι παροχές γήρατος στις οποίες αναφέρεται το άρθρο 3, παράγραφος 1, στοιχείο δʹ, του κανονισμού 883/2004, για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας, χαρακτηρίζονται κυρίως από το ότι αποβλέπουν στο να εξασφαλίσουν τα μέσα συντηρήσεως των ατόμων που εγκαταλείπουν την εργασία τους όταν συμπληρώσουν ορισμένη ηλικία και δεν είναι πλέον υποχρεωμένα να βρίσκονται στη διάθεση των υπηρεσιών απασχολήσεως.

    Δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως παροχή γήρατος υπό την έννοια της διατάξεως αυτής επίδομα Χριστουγέννων που δεν χορηγείται αποκλειστικώς στους δικαιούχους συντάξεως γήρατος, πρόωρης συντάξεως γήρατος ή συντάξεως γήρατος του στρατιωτικού και αστυνομικού σώματος, αλλά ο κύκλος των δικαιούχων του οποίου συμπεριλαμβάνει τους δικαιούχους άλλων ειδών συντάξεων, μεταξύ άλλων, αναπηρικής συντάξεως, κοινωνικής συντάξεως, συντάξεως χηρείας ή συντάξεως ορφανού, ο σκοπός του οποίου δεν εξαρτάται μόνον από το είδος της συντάξεως που σκοπεί να συμπληρώσει.

    Τούτο συμβαίνει ιδίως όταν το οικονομικό συμπλήρωμα, χορηγούμενο υπό τη μορφή επιδόματος Χριστουγέννων, η χορήγηση του οποίου δεν εξαρτάται από την κατά περίπτωση και κατά διακριτική ευχέρεια εκτίμηση εκ μέρους των αρμοδίων αρχών των προσωπικών αναγκών του αιτούντος, σκοπεί ειδικά να μετριάσει τη δύσκολη κοινωνική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι έχοντες χαμηλό εισόδημα δικαιούχοι σε μια περίοδο κατά την οποία ενδέχεται να βιώνουν σε προσωπικό επίπεδο το οικονομικό και κοινωνικό βάρος των χαμηλών τους εισοδημάτων, που απορρέει επίσης από το γεγονός ότι οι δικαιούχοι πλείστων νομίμων συντάξεων θα λάβουν μόνο μία φορά το επίδομα Χριστουγέννων και εφόσον το συνολικό ποσό των συντάξεων δεν υπερβαίνει το προβλεπόμενο κατώτατο όριο.

    (βλ. σκέψεις 52, 55, 57, 60, 61)

Top