EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61996TJ0040

Περίληψη της αποφάσεως

ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΊΟΥ (πρώτο τμήμα)

της 6ης Μαρτίου 1997

Συνεκδικασθείσες υποθέσεις Τ-40/96 και Τ-55/96

Armel de Kerros και Véronique Kohn-Bergé

κατά

Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

«Υπάλληλοι — Πρόσληψη — Πρόσβαση στους εσωτερικούς διαγωνισμούς — Προκήρυξη διαγωνισμού — Προϋποθέσεις συμμετοχής — Προϋπόθεση αφορώσα τον χρόνο προϋπηρεσίας»

Πλήρες κείμενο στη γαλλική γλώσσα   II-135

Αντικείμενο:

Προσφυγή που έχει ως αντικείμενο, όσον αφορά την υπόθεση Τ-40/96, την ακύρωση της αποφάσεως της εξεταστικής επιτροπής του εσωτερικού διαγωνισμού COM/T/B/96 και, όσον αφορά την υπόθεση Τ-55/96, την ακύρωση της αποφάσεως της εξεταστικής επιτροπής του εσωτερικού διαγωνισμού COM/T/C/96, με τις οποίες δεν επετράπη η συμμετοχή των προσφευγόντων στις εξετάσεις των ανωτέρω διαγωνισμών για τον λόγο ότι δεν πληρούν την προϋπόθεση περί χρόνου προϋπηρεσίας τριών ετών αδιαλείπτως στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες υπό την ιδιότητα του υπαλλήλου κατά την έννοια του Καθεστώτος που εφαρμόζεται επί του Λοιπού Προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Αποτέλεσμα:

Ακύρωση.

Επιτομή îtiç αποφάσεως

Ο προσφεύγων στην υπόθεση Τ-40/96 εισήλθε στην υπηρεσία της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 16 Μαρτίου 1992, ως επικουρικός υπάλληλος της κατηγορίας Β. Η αρχική σύμβαση συνήφθη για χρόνο έξι μηνών και παρατάθηκε δύο φορές διαδοχικά μέχρι τις 15 Μαρτίου 1993. Από τις 16 έως τις 31 Μαρτίου 1993, ο προσφεύγων συνέχισε να ασκεί τα ίδια καθήκοντα, αλλά υπό την ιδιότητα του προσθέτου προσωρινού υπαλλήλου κατηγορίας Β. Από 1ης Απριλίου 1993, ο προσφεύγων προσελήφθη από την Επιτροπή ως έκτακτος υπάλληλος και κατετάγη στον βαθμό Β 5. Η σύμβαση προσλήψεως συνήφθη για έξι μήνες. Η σύμβαση αυτή παρατάθηκε επίσης διαδοχικά για διάφορες περιόδους μέχρι τις 31 Μαρτίου 1996. Στις 22 Αυγούστου 1995, η Επιτροπή δημοσίευσε την προκήρυξη εσωτερικού διαγωνισμού βάσει εξετάσεων COM/T/B/96, που απευθυνόταν στους υπηρετούντες εκτάκτους υπαλλήλους κατηγορίας Β. Το σημείο Π, στοιχείο b, της προκηρύξεως διευκρίνιζε ότι οι υποψήφιοι στον διαγωνισμό πρέπει να έχουν, το αργότερο μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 1995, τουλάχιστον τρία έτη αδιάλειπτης προϋπηρεσίας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες υπό την ιδιότητα υπαλλήλου κατά την έννοια του Καθεστώτος που εφαρμόζεται επί του Λοιπού Προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (στο εξής: ΚΛΠ). Ο προσφεύγων υπέβαλε αίτηση συμμετοχής στον ανωτέρω διαγωνισμό. Με σημείωμα της 18ης Δεκεμβρίου 1995, ο προσφεύγων πληροφορήθηκε την απόφαση της εξεταστικής επιτροπής του διαγωνισμού περί αποκλεισμού του από τις γραπτές εξετάσεις. Η εξεταστική επιτροπή διαπίστωσε ότι δεν πληρούσε την προϋπόθεση συμμετοχής του σημείου Π, στοιχείο b, της προκηρύξεως του διαγωνισμού.

Η προσφεύγουσα στην υπόθεση Τ-55/96 προσελήφθη από την Επιτροπή ως επικουρικός υπάλληλος της κατηγορίας C, για τέσσερις μήνες από τις 16 Οκτωβρίου 1991. Η διάρκεια της συμβάσεως επικουρικού υπαλλήλου που συνήφθη με την προσφεύγουσα παρατάθηκε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 1992. Από τις 16 έως τις 31 Οκτωβρίου 1992, η προσφεύγουσα τέθηκε στη διάθεση της Επιτροπής από την επιχείρηση Manpower. Με έγγραφο της 30ής Οκτωβρίου 1992, η Γενική Διεύθυνση Προσωπικού και Διοικήσεως (ΓΔ IX) πρότεινε στην προσφεύγουσα τη σύναψη συμβάσεως εκτάκτου υπαλλήλου για χρόνο δώδεκα μηνών. Από 1ης Νοεμβρίου 1992, η προσφεύγουσα κατέλαβε την ίδια θέση, έχοντας υπογράψει σύμβαση εκτάκτου υπαλλήλου, και κατετάγη στον βαθμό C 5. Η σύμβαση αυτή υπέστη διάφορες διαδοχικές παρατάσεις. Στις 22 Αυγούστου 1995, η Επιτροπή δημοσίευσε την προκήρυξη εσωτερικού διαγωνισμού βάσει εξετάσεων COM/T/C/96, που απευθυνόταν στους υπηρετούντες εκτάκτους υπαλλήλους κατηγορίας C και σκοπούσε την κατάρτιση εφεδρικού πίνακα προσλήψεων. Το σημείο Π, στοιχείο b, της προκηρύξεως διευκρίνιζε ότι οι υποψήφιοι στον διαγωνισμό πρέπει να έχουν, το αργότερο μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 1995, τουλάχιστον τρία έτη αδιάλειπτης προϋπηρεσίας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες υπό την ιδιότητα υπαλλήλου κατά την έννοια του ΚΛΠ. Η προσφεύγουσα υπέβαλε αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό. Με σημείωμα της 18ης Δεκεμβρίου 1995, η προσφεύγουσα πληροφορήθηκε την απόφαση της εξεταστικής επιτροπής του διαγωνισμού περί αποκλεισμού της από τις γραπτές εξετάσεις, με το αιτιολογικό ότι στις 30 Σεπτεμβρίου 1995 η προϋπηρεσία της στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες υπό την ιδιότητα του υπαλλήλου κατά την έννοια του ΚΛΠ ήταν μικρότερη των τριών αδιάλειπτων ετών.

Επί της ουσίας

Επί του λόγου που αφορά πρόδηλη πλάνη εκτιμήσεως

Η προϋπόθεση συμμετοχής στον διαγωνισμό την οποία εφάρμοσαν οι εξεταστικές επιτροπές απαιτούσε ρητώς να έχουν οι υποιρήφιοι για τον διαγωνισμό αδιάλειπτη προϋπηρεσία τριών ετών ως υπάλληλοι κατά την έννοια του ΚΛΠ. Δεδομένου ότι οι προσφεύγοντες δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τρία έτη αδιάλειπτης προϋπηρεσίας υπό την ιδιότητα αυτή, καθόσον αμφότεροι εκτέλεσαν, επί χρόνο δύο εβδομάδων περιλαμβανόμενο στα τρία αυτά έτη, τα καθήκοντα τους υπό την ιδιότητα προσωρινού υπαλλήλου, οι εξεταστικές επιτροπές ουδόλως πλανήθηκαν κατά την εκτίμηση των περιστατικών όταν αποφάσισαν ότι οι προσφεύγοντες δεν πληρούσαν την επίδικη προϋπόθεση (σκέιρη 27).

Επί του λόγου που αφορά παράβαση των άρθρων 27, πρώτο εδάφιο, και 29, παράγραφος 1, του ΚΥΚ καθώς και προσβολή του δικαιώματος των εκτάκτων υπαλλήλων να συμμετέχουν στους εσωτερικούς διαγωνισμούς

Είναι παράνομη, καθόσον ασύμβατη προς το άρθρο 27, πρώτο εδάφιο, του Κανονισμού Υπηρεσιακής Καταστάσεως των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (στο εξής: ΚΥΚ), το οποίο ορίζει ότι κάθε πρόσληψη έχει σκοπό να εξασφαλίζει στο όργανο τη συνεργασία υπαλλήλων που κατέχουν τα πιο υιρηλά προσόντα ικανότητας, αποδόσεως και ακεραιότητας, σε συνδυασμό με το άρθρο 29, παράγραφος 1, του ΚΥΚ, η προϋπόθεση που περιλαμβάνεται σε προκήρυξη διαγωνισμού και, συνεπώς, η απόφαση της εξεταστικής επιτροπής που στηρίζεται στην προϋπόθεση αυτή, η οποία απαγορεύει την πρόσβαση σε εσωτερικούς διαγωνισμούς, που σκοπούν τη μονιμοποίηση εκτάκτων υπαλλήλων ενός οργάνου, σε υποψηφίους οι οποίοι δεν δικαιολογούν τρία έτη αδιάλειπτης προϋπηρεσίας ως υπάλληλοι κατά την έννοια του ΚΛΠ. Η διαπίστωση αυτή δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση λόγω της ευρείας εξουσίας εκτιμήσεως την οποία διαθέτει η αρμόδια για τους διορισμούς αρχή, όταν αποφασίζει τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε διαγωνισμό. Συγκεκριμένα, η επιλογή που επιτρέπει η εξουσία αυτή πρέπει να πραγματοποιείται πάντοτε σε συνάρτηση με τις απαιτήσεις που συνδέονται με τις προς κατάληψη θέσεις και, γενικότερα, με το συμφέρον της υπηρεσίας. Λαμβανομένου υπόψη του άρθρου 27 του ΚΥΚ, ο σκοπός μειώσεως απλώς του αριθμού των προσώπων που μπορούν να συμμετέχουν σε κάθε διαγωνισμό δεν μπορεί να συνιστά καθεαυτόν θεμιτό συμφέρον του οργάνου. Η βαλλόμενη προϋπόθεση έρχεται σε αντίθεση προς το συμφέρον της υπηρεσίας, το οποίο το όργανο διακηρύσσει ότι επιδιώκει με την προκήρυξη των εσωτερικών διαγωνισμών που αποκαλούνται διαγωνισμοί «μονιμοποιήσεως», στο μέτρο που έχει ως αποτέλεσμα να αποκλείει ορισμένους υπαλλήλους που έχουν μεγαλύτερη προϋπηρεσία από εκείνη άλλων υπαλλήλων των οποίων επετράπη η συμμετοχή στον διαγωνισμό. Το γεγονός ότι ορισμένοι υπάλληλοι που αποκλείστηκαν βάσει της βαλλόμενης προϋποθέσεως μπορούν να λάβουν μέρος σε μελλοντικούς διαγωνισμούς δεν αρκεί να καταστήσει συμβατή προς τον ΚΥΚ μια προϋπόθεση η οποία, μη υπαγορευόμενη από το συμφέρον της υπηρεσίας, περιορίζει το δικαίωμα των εκτάκτων υπαλλήλων να συμμετέχουν στους εσωτερικούς διαγωνισμούς (σκέψεις 39 έως 53).

Παραπομπή: ΠΕΚ, 8 Νοεμβρίου 1990, Τ-56/89, Bataille κ.λπ. κατά Κοινοβουλίου, Συλλογή 1990, α. Π-597, σκέψεις 41, 42, 47 και 49· ΠΕΚ, 28 Μαρτίου 1996, Τ-60/92, Noonan κατά Επιτροπής, Συλλογή Υπ.Υπ. 1996, σ. ΙΙ-443, σκέψη 43

Διατακτικό:

Το Πρωτοδικείο ακυρώνει την απόφαση της εξεταστικής επιτροπής του εσωτερικού διαγωνισμού COM/T/B/96 με την οποία δεν επετράπη η συμμετοχή του Arnel de Kerros στις εξετάσεις του διαγωνισμού αυτού.

Ακυρώνει την απόφαση της εξεταστικής επιτροπής του εσωτερικού διαγωνισμού COM/T/C/96 με την οποία δεν επετράπη η συμμετοχή της Véronique Kohn-Bergé στις εξετάσεις του διαγωνισμού αυτού.

Καταδικάζει την Επιτροπή στα δικαστικά έξοδα.

Top