EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013R1285

Πρόοδος στα 2 συστήματα δορυφορικής πλοήγησης της Ευρώπης

Νομικό καθεστώς του εγγράφου Η σύνοψη έχει αρχειοθετηθεί και δεν επικαιροποιείται. Για επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, βλ. 'Διαστημικό πρόγραμμα της ΕΕ (2021-2027) — Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διαστημικό πρόγραμμα' .

Πρόοδος στα 2 συστήματα δορυφορικής πλοήγησης της Ευρώπης

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1285/2013 για την εφαρμογή και εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης

Απόφαση αριθ. 1104/2011/ΕΕ – μέθοδοι πρόσβασης στην κυβερνητική υπηρεσία η οποία προσφέρεται από το παγκόσμιο σύστημα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης που υλοποιήθηκε από το πρόγραμμα Galileo

Απόφαση 2014/496/ΚΕΠΠΑ σχετικά με ορισμένες πτυχές της εγκατάστασης, λειτουργίας και χρήσης του ευρωπαϊκού παγκόσμιου δορυφορικού συστήματος πλοήγησης που επηρεάζουν την ασφάλεια της ΕΕ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ;

  • Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1285/2013:
    • καθορίζει τους κανόνες διαχείρισης και χρηματοδότησης των 2 συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), του Galileo και του EGNOS (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υπέρθεσης για τη Γεωστατική Πλοήγηση). Καθεμία από τις δύο αυτές υποδομές αποτελείται από δορυφόρους και δίκτυο σταθμών εδάφους.
    • επιδιώκει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των 2 προγραμμάτων, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διακυβέρνηση και την ασφάλεια, να διασφαλίσει τη χρηστή οικονομική διαχείριση αλλά και την προώθηση της χρήσης τους.
  • Η απόφαση αριθ. 1104/2011/ΕΕ καθορίζει τους κανόνες πρόσβασης στην κρατικώς ελεγχόμενη υπηρεσία δημόσιου χαρακτήρα (PRS), η οποία προσφέρεται από το παγκόσμιο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης που υλοποιήθηκε από το πρόγραμμα Galileo.
  • Η απόφαση 2014/496/ΚΕΠΠΑ αφορά πτυχές της εγκατάστασης, λειτουργίας και χρήσης του ευρωπαϊκού παγκόσμιου δορυφορικού συστήματος πλοήγησης που επηρεάζουν την ασφάλεια της ΕΕ.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Πρόγραμμα Galileo

  • έχει ως στόχο τη δημιουργία και τη λειτουργία της πρώτης υποδομής δορυφορικής πλοήγησης και προσδιορισμού θέσης μέσω δορυφόρου (σύστημα που παρέχει στοιχεία πλοήγησης, ώρας και τοποθεσίας) ειδικά σχεδιασμένης για μη στρατιωτικούς σκοπούς, που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Το νέο σύστημα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να λειτουργεί ανεξάρτητα από άλλα συστήματα που υπάρχουν ήδη —όπως το παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού στίγματος (GPS) των ΗΠΑ, το σύστημα Glonass της Ρωσίας ή το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Beidou (BDS) της Κίνας— ή που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν·
  • εκτός από την ανοικτή υπηρεσία (OS), παρέχει κρατικώς ελεγχόμενη υπηρεσία δημόσιου χαρακτήρα (PRS) η οποία έχει δεσμευτεί αποκλειστικά για τους χρήστες που έχουν λάβει άδεια από κυβερνήσεις (για ευαίσθητες εφαρμογές για τις οποίες απαιτείται υψηλού επιπέδου διαρκής υπηρεσία), και επίσης συμβάλλει στην υπηρεσία υποστήριξης έρευνας και διάσωσης (SAR) του συστήματος Cospas-Sarsat·
  • έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι διαλειτουργικό σε σχέση με άλλα παγκόσμια συστήματα δορυφορικής πλοήγησης. Μέσω της διαλειτουργικότητας οι κατασκευαστές θα μπορέσουν να δημιουργήσουν τερματικούς σταθμούς που θα έχουν πάνω από ένα σύστημα.

Η εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2016/413 καθορίζει τη θέση των διαφόρων στοιχείων που απαρτίζουν την επίγεια υποδομή του Galileo, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • 2 κέντρα ελέγχου — στη Γερμανία και στην Ιταλία·
  • ένα κέντρο εποπτείας της ασφάλειας χωρισμένο σε δύο τοποθεσίες — στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο (1
  • ένα κέντρο αναφοράς — στις Κάτω Χώρες.

Ενόψει της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου (1) από την ΕΕ, η εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2018/115 τροποποίησε την απόφαση (ΕΕ) 2016/413 δρομολογώντας τη διαδικασία μεταφοράς του κέντρου εποπτείας της ασφάλειας από το Ηνωμένο Βασίλειο (1) στην Ισπανία.

Πρόγραμμα EGNOS

  • αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας των ανοικτών σημάτων που εκπέμπονται από τα υφιστάμενα παγκόσμια συστήματα δορυφορικής πλοήγησης (GNSS), καθώς και αυτών που εκπέμπονται από την ανοιχτή υπηρεσία του συστήματος που παρέχεται από το σύστημα Galileo·
  • προσφέρει ορισμένες προηγμένες εφαρμογές κρίσιμες για την ασφάλεια, για παράδειγμα για την καθοδήγηση ενός αεροσκάφους τόσο κάθετα, όσο και οριζόντια κατά τη διάρκεια της προσέγγισης για προσγείωση, ή για την πλοήγηση πλοίων μέσα από στενές διώρυγες.

Χρηματοδότηση

Η ΕΕ διαθέτει περίπου 7 δις ευρώ για σχετικές δραστηριότητες από το 2014 έως το 2020. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη συνολική ευθύνη των 2 προγραμμάτων και διαχειρίζεται τα κονδύλια.

Η χρηματοδότηση χρησιμοποιείται για:

  • να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του προγράμματος Galileo έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 (π.χ. κατασκευή και προστασία της διαστημικής και επίγειας υποδομής)·
  • την εκμετάλλευση του προγράμματος Galileo (π.χ. διαχείριση, συντήρηση, βελτίωση και προστασία της διαστημικής και επίγειας υποδομής)·
  • την εκμετάλλευση του προγράμματος EGNOS (π.χ. διαχείριση, συντήρηση, βελτίωση και προστασία της διαστημικής και επίγειας υποδομής)·
  • τη διαχείριση και παρακολούθηση των προγραμμάτων Galileo και EGNOS.

Έκθεση για την εφαρμογή

Το 2017 η Επιτροπή δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των προγραμμάτων Galileo και EGNOS. Η έκθεση κατέληγε στο συμπέρασμα ότι τα δύο προγράμματα είχαν επιτύχει όλους τους σημαντικούς στόχους που είχαν τεθεί για τη συγκεκριμένη περίοδο, ενώ σημειωνόταν πρόοδος ως προς την υλοποίηση του συνόλου των στόχων που είχαν τεθεί για το 2020 όσον αφορά την εφαρμογή.

Οργανισμός του Ευρωπαϊκού GNSS και Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA)

Ο κανονισμός καθορίζει τους ρόλους του Οργανισμού του Ευρωπαϊκού GNSS και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, δίνοντας έμφαση στην αρχή του αυστηρού καταμερισμού καθηκόντων και αρμοδιοτήτων μεταξύ των οντοτήτων (ειδικότερα της Επιτροπής, του Οργανισμού του Ευρωπαϊκού GNSS και του ESA, υπό τη γενική ευθύνη της Επιτροπής) που συμμετέχουν στη διαχείριση των προγραμμάτων Galileo και EGNOS.

GNSS

Στο πλαίσιο του GNSS, θα πρέπει να αναφερθούν 2 συμπληρωματικές αποφάσεις:

  • Η απόφαση 1104/2011/ΕΕ καθορίζει τους κανόνες σύμφωνα με τους οποίους οι χώρες της ΕΕ, το Συμβούλιο, η Επιτροπή, η ΕΥΕΔ, οι οργανισμοί της ΕΕ, χώρες εκτός ΕΕ και διεθνείς οργανώσεις μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στην PRS που παρέχει ο GNSS που υλοποιήθηκε από το πρόγραμμα Galileo. Η PRS είναι μια ασφαλής και κρυπτογραφημένη υπηρεσία για ευαίσθητες εφαρμογές και πρέπει να λειτουργεί ακόμα και σε περιπτώσεις κρίσης, όταν άλλες υπηρεσίες ενδέχεται να έχουν διακοπεί. Πρόσβαση σε αυτήν έχουν μόνο εγκεκριμένοι χρήστες, κυρίως δημόσιες αρχές, όπως η αστυνομία, αρχές αρμόδιες για τους συνοριακούς ελέγχους ή για την πολιτική προστασία.
  • Η απόφαση 2014/496/ΚΕΠΠΑ αφορά πτυχές της εγκατάστασης, λειτουργίας και χρήσης του GNSS που επηρεάζουν την ασφάλεια της ΕΕ. Καθορίζει τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου και του ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας σε ό,τι αφορά την αποτροπή απειλής κατά της ασφάλειας της ΕΕ ή μίας ή περισσότερων χωρών της ΕΕ ή τον περιορισμό σοβαρής ζημίας στα ουσιώδη συμφέροντα της ΕΕ ή μίας ή περισσότερων χωρών της από την εγκατάσταση, λειτουργία ή χρήση του ευρωπαϊκού GNSS, ιδίως ως αποτέλεσμα μιας διεθνούς κρίσης που απαιτεί δράση της EE ή όταν απειλείται η λειτουργία του ίδιου του συστήματος ή των υπηρεσιών του.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1285/2013 εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Η απόφαση αριθ. 1104/2011/ΕΕ εφαρμόζεται από τις 5 Νοεμβρίου 2011.

Η απόφαση 2014/496/ΚΕΠΠΑ εφαρμόζεται από τις 22 Ιουλίου 2014.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1285/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για την εφαρμογή και εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 876/2002 του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 683/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (EE L 347 της 20.12.2013, σ. 1-24)

Απόφαση αριθ. 1104/2011/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2011, σχετικά με τις μεθόδους πρόσβασης στην κυβερνητική υπηρεσία η οποία προσφέρεται από το παγκόσμιο σύστημα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης που υλοποιήθηκε από το πρόγραμμα Galileo (ΕΕ L 287 της 4.11.2011, σ. 1-8)

Απόφαση 2014/496/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 22ας Ιουλίου 2014, σχετικά με ορισμένες πτυχές της εγκατάστασης, λειτουργίας και χρήσης του ευρωπαϊκού παγκόσμιου δορυφορικού συστήματος πλοήγησης που επηρεάζουν την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κατάργηση της κοινής δράσης 2004/552/ΚΕΠΠΑ (ΕΕ L 219 της 25.7.2014, σ. 53-55)

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή των προγραμμάτων Galileo και EGNOS και τις επιδόσεις του Οργανισμού του Ευρωπαϊκού GNSS [COM(2017) 616 final της 23.10.2017]

Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2016/413 της Επιτροπής, της 18ης Μαρτίου 2016, για τον προσδιορισμό της θέσης της επίγειας υποδομής του συστήματος που έχει συσταθεί δυνάμει του προγράμματος Galileo και για τα μέτρα που είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η λειτουργία του, και για την κατάργηση της εκτελεστικής απόφασης 2012/117/ΕΕ (ΕΕ L 74 της 19.3.2016, σ. 45-49)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2016/413 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη έκδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 912/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Σεπτεμβρίου 2010, για τη σύσταση Οργανισμού του ευρωπαϊκού GNSS, την ακύρωση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1321/2004 σχετικά με τη δημιουργία δομών διαχείρισης για τα ευρωπαϊκά προγράμματα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 683/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 276 της 20.10.2010, σ. 11-21)

Βλέπε ενοποιημένη έκδοση.

τελευταία ενημέρωση 16.07.2020



(1) Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατέστη τρίτη χώρα (χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ) την 1η Φεβρουαρίου 2020.

Επάνω