EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ για την ανάκτηση προϊόντων εγκλήματος

Συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ για την ανάκτηση προϊόντων εγκλήματος

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Απόφαση 2007/845/ΔΕΥ του Συμβουλίου σχετικά με τη συνεργασία των υπηρεσιών ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ των χωρών της ΕΕ προς ανίχνευση και εντοπισμό προϊόντων εγκλήματος ή άλλων συναφών περιουσιακών στοιχείων

ΣΥΝΟΨΗ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ;

Καθορίζει τις απαιτήσεις για τη δημιουργία εθνικών υπηρεσιών ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων (ΥΑΠΣ) στις χώρες της ΕΕ.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Ο σκοπός των ΥΑΠΣ είναι να διευκολύνουν την ανίχνευση και τον εντοπισμό προϊόντων του εγκλήματος, τα οποία ενδέχεται να αποτελέσουν αντικείμενο δέσμευσης, κατάσχεσης ή δήμευσης, στο πλαίσιο μιας ποινικής ή αστικής έρευνας.

Οι χώρες της ΕΕ υποχρεούνται να συγκροτήσουν ή να ορίσουν τουλάχιστον μία ΥΑΠΣ (2 το πολύ) στο έδαφός τους. Οι ΥΑΠΣ υποχρεούνται να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους, ανεξάρτητα από το καθεστώς τους (αστυνομική, δικαστική ή διοικητική αρχή).

Μια ΥΑΠΣ ή κάποια άλλη αρχή μιας χώρας της ΕΕ με παρόμοιες αρμοδιότητες, μπορεί να υποβάλει αίτηση πληροφοριών από μια ΥΑΠΣ άλλης χώρας της ΕΕ για παροχή πληροφοριών ως μέρος μιας ποινικής ή αστικής έρευνας. Η αίτηση θα πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με:

  • το αντικείμενο και τους λόγους υποβολής της αίτησης
  • τη φύση των διαδικασιών
  • τα συγκεκριμένα ή αναζητούμενα περιουσιακά στοιχεία (πρόσωπα ή εταιρείες) που φέρονται ως ενεχόμενα στην υπόθεση.

Μια ΥΑΠΣ μπορεί, χωρίς υποβολή αίτησης, να ανταλλάσσει αυθόρμητα πληροφορίες που θεωρεί απαραίτητες για την εκτέλεση των καθηκόντων μιας ΥΑΠΣ μιας άλλης χώρας της ΕΕ.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ;

Η απόφαση εφαρμόζεται από τις 18 Δεκεμβρίου 2007.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Μετά από την απόφαση-πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε μια άτυπη πλατφόρμα προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία στην ΕΕ και να συντονίσει τις ανταλλαγές πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών.

  • Μια έκθεση της Επιτροπής του 2011 διαπίστωσε ότι αν και οι ΥΑΠΣ αποτελούν ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τον εντοπισμό των χρημάτων των εγκληματιών, οι υπηρεσίες αντιμετώπιζαν κοινά προβλήματα, ιδιαίτερα όσον αφορά την ικανότητά τους να έχουν πρόσβαση σε σχετικές οικονομικές πληροφορίες.
  • Το 2014, εκδόθηκε η οδηγία 2014/42/EΕ για τη θέσπιση ελάχιστων κανόνων της ΕΕ σχετικά με τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων με σκοπό την ενδεχόμενη μετέπειτα κατάσχεση, καθώς και τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων σε ποινικές υποθέσεις. Οι χώρες της ΕΕ έπρεπε να την ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 4 Οκτωβρίου 2015.
  • Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στον δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Κατάσχεση και την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων».

ΠΡΑΞΗ

Απόφαση 2007/845/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 6ης Δεκεμβρίου 2007, σχετικά με τη συνεργασία των υπηρεσιών ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων στα κράτη μέλη προς ανίχνευση και εντοπισμό προϊόντων εγκλήματος ή άλλων συναφών περιουσιακών στοιχείων (ΕΕ L 332 της 18.12.2007, σ. 103-105)

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Οδηγία2014/42/EΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 3ης Απριλίου 2014, σχετικά με τη δέσμευση και τη δήμευση οργάνων και προϊόντων εγκλήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ L 127 της 29.4.2014, σ. 39-50). Διαδοχικές τροποποιήσεις της οδηγίας 2014/42/ΕΕ έχουν ενσωματωθεί στο πρωτότυπο κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη έκδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης

Απόφαση-πλαίσιο 2003/577/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 22ας Ιουλίου 2003, σχετικά με την εκτέλεση των αποφάσεων δέσμευσης περιουσιακών ή αποδεικτικών στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ L 196 της 2.8.2003, σ. 45-55). Βλέπε ενοποιημένη έκδοση

Απόφαση-πλαίσιο 2006/783/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 6ης Οκτωβρίου 2006, σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης στις αποφάσεις δήμευσης (ΕΕ L 328 της 24.11.2006, σ. 59-78). Βλέπε ενοποιημένη έκδοση

τελευταία ενημέρωση 25.04.2016

Top