Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Η ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης λογαριασμού για είσπραξη οφειλών μεταξύ χωρών της ΕΕ

Η ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης λογαριασμού για είσπραξη οφειλών μεταξύ χωρών της ΕΕ

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 655/2014 — Ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης λογαριασμού

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

Αποσκοπεί στη διευκόλυνση της είσπραξης οφειλών μεταξύ χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις.

Θεσπίζει μια νέα διαδικασία που επιτρέπει σε ένα δικαστήριο χώρας της ΕΕ να δεσμεύει κεφάλαια στον τραπεζικό λογαριασμό ενός οφειλέτη σε άλλη χώρα της ΕΕ.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Θεσπίζεται μια ευρωπαϊκή διαδικασία με την οποία ένας δανειστής δύναται να επιτύχει την έκδοση ευρωπαϊκής διαταγή δέσμευσης λογαριασμού (ΕΔΔΛ), η οποία δεσμεύει κεφάλαια που διατηρεί ο οφειλέτης σε τραπεζικό λογαριασμό ή λογαριασμούς σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Πεδίο εφαρμογής

Η ΕΔΔΛ τίθεται στη διάθεση πολιτών και επιχειρήσεων:

  • σε υποθέσεις μεταξύ χωρών της ΕΕ, δηλαδή όταν ο λογαριασμός, κατά την ημερομηνία της αίτησης προς έκδοση ΕΔΔΛ, τηρείται σε διαφορετική χώρα της ΕΕ από τη χώρα κατοικίας του δανειστή ή τη χώρα όπου εδρεύει το επιληφθέν δικαστήριο·
  • ως εναλλακτική δυνατότητα προς τις εθνικές διαδικασίες, αλλά δεν τις αντικαθιστά.

Εφαρμόζεται σε χρηματοπιστωτικές απαιτήσεις σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, με εξαίρεση τα εξής:

  • φορολογικά, τελωνειακά ή διοικητικά ζητήματα και κοινωνική ασφάλιση·
  • περιουσιακά δικαιώματα που απορρέουν από έγγαμη ή ισοδύναμη σχέση, διαθήκες και κληρονομική διαδοχή·
  • απαιτήσεις κατά οφειλέτη έναντι του οποίου έχουν κινηθεί διαδικασίες πτώχευσης ή αφερεγγυότητας, δικαστικοί συμβιβασμοί, πτωχευτικοί συμβιβασμοί ή άλλες παρόμοιες διαδικασίες.

Επιπλέον, εξαιρούνται ορισμένες κατηγορίες τραπεζικών λογαριασμών ειδικής προστασίας.

Η δυνατότητα έκδοσης ΕΔΔΛ δεν είναι διαθέσιμη για τους δανειστές με έδρα στη Δανία ή στο Ηνωμένο Βασίλειο (1) ή για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνται σε αυτές τις χώρες.

Διαδικασία απόκτησης ΕΔΔΛ

  • Η διαδικασία μπορεί να κινηθεί κατά του οφειλέτη πριν από την έναρξη της διαδικασίας για την κύρια υπόθεση, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ή μετά την εξασφάλιση δικαστικής απόφασης, δικαστικού συμβιβασμού ή δημόσιου εγγράφου που επιβάλλει στον οφειλέτη την πληρωμή της απαίτησης.
  • Το δικαστήριο που είναι αρμόδιο για την έκδοση ΕΔΔΛ είναι κατά κανόνα αρμόδιο και για την εκδίκαση της κύριας υπόθεσης. Όταν ο οφειλέτης είναι καταναλωτής, το δικαστήριο που είναι αρμόδιο για την έκδοση ΕΔΔΛ, με σκοπό την εξασφάλιση απαίτησης συνδεόμενης με σύμβαση που έχει συναφθεί με τον καταναλωτή, είναι το δικαστήριο της χώρας της ΕΕ στην οποία κατοικεί ο δανειστής.
  • Σε κάθε περίπτωση, ο δανειστής πρέπει να παρέχει αποδείξεις για να πείσει το δικαστήριο ότι υφίσταται πραγματικός κίνδυνος που αιτιολογεί την ανάγκη δέσμευσης του λογαριασμού του οφειλέτη. Εάν ο δανειστής ζητήσει την έκδοση ΕΔΔΛ πριν από την έκδοση απόφασης για την κύρια υπόθεση, θα πρέπει επίσης να προσκομίσει επαρκείς αποδείξεις ότι υπάρχουν πιθανότητες να κριθεί βάσιμη η αγωγή για την κυρία υπόθεση.
  • Πρέπει να χρησιμοποιείται ειδικό έντυπο για την υποβολή αίτησης προς έκδοση ΕΔΔΛ, μαζί με όλα τα δικαιολογητικά έγγραφα.
  • Ορίζονται σύντομες προθεσμίες εντός των οποίων πρέπει να ολοκληρωθούν τα διάφορα βήματα της διαδικασίας· αυτές ποικίλλουν ανάλογα με το αν ο δανειστής έχει ήδη εξασφαλίσει δικαστική απόφαση ή όχι.
  • Ο δανειστής έχει το δικαίωμα να ασκήσει ένδικο μέσο κατά της άρνησης της έκδοσης ΕΔΔΛ.
  • Προκειμένου να διασφαλιστεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού και η χρησιμότητα της ΕΔΔΛ, ο οφειλέτης δεν ενημερώνεται πριν από την εκτέλεσή της.
  • Εάν ο δανειστής δεν γνωρίζει τα στοιχεία λογαριασμού του οφειλέτη, μπορεί, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να ζητήσει από το δικαστήριο την παροχή των στοιχείων λογαριασμού από τις αρμόδιες αρχές στη χώρα εκτέλεσης της ΕΕ.

Αναγνώριση, εκτελεστότητα και εκτέλεση της ΕΔΔΛ

  • Οι ΕΔΔΛ που εκδίδονται σε χώρα της ΕΕ σύμφωνα με τον κανονισμό πρέπει να αναγνωρίζονται και να καθίστανται εκτελεστές σε άλλη χώρα της ΕΕ χωρίς να απαιτείται ειδική διαδικασία ή κήρυξη εκτελεστότητας.
  • Προβλέπεται η υποχρέωση της τράπεζας να δηλώνει μέσω ειδικού εντύπου εάν η ΕΔΔΛ οδήγησε στη δέσμευση τυχόν καταθέσεων του οφειλέτη.
  • Ο δανειστής οφείλει να ζητήσει την αποδέσμευση τυχόν δεσμευμένων καταθέσεων, οι οποίες υπερβαίνουν το ποσό που ορίζεται στην ΕΔΔΛ.
  • Ορισμένα ποσά ενδέχεται να εξαιρούνται από την κατάσχεση δυνάμει του δικαίου της χώρας εκτέλεσης, ήτοι ποσά που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση των μέσων διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειάς του.

Διασφαλίσεις για τον οφειλέτη

Προκειμένου να αντισταθμιστεί η απουσία πρόβλεψης για προηγούμενη ακρόαση, προβλέπονται οι ακόλουθες διασφαλίσεις για τον οφειλέτη, ώστε να αποτραπεί τυχόν κατάχρηση της ΕΔΔΛ:

  • ένδικα βοηθήματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος άσκησης έφεσης, ώστε ο οφειλέτης να μπορεί να αμφισβητήσει την ΕΔΔΛ μόλις ενημερωθεί για τη δέσμευση των λογαριασμών του, και
  • κανόνες σχετικά με την παροχή εγγύησης από τον δανειστή, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο οφειλέτης μπορεί να αποζημιωθεί για οποιαδήποτε ζημία υποστεί από την ΕΔΔΛ:
  • κανόνες σχετικά με την ευθύνη του δανειστή για οποιαδήποτε ζημία υποστεί ο οφειλέτης από την ΕΔΔΛ και οφείλεται σε υπαιτιότητα του δανειστή.

Έντυπα

Υπάρχουν συνολικά εννέα ειδικά έντυπα ΕΔΔΛ. Το περιεχόμενό τους ορίζεται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2016/1823.

Γενικοί κανόνες

  • Ο κανονισμός εξετάζει επίσης διάφορα συναφή θέματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η νομική εκπροσώπηση, τα δικαστικά έξοδα, τα έξοδα των τραπεζών, τα τέλη που επιβάλλουν οι αρχές, η προστασία δεδομένων και η γλώσσα των εγγράφων.
  • Ο κανονισμός δεν επηρεάζει την εφαρμογή ορισμένων συναφών πράξεων, όπως του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1393/2007 (σχετικά με την επίδοση ή κοινοποίηση πράξεων) και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1206/2001 (σχετικά με τη διεξαγωγή αποδείξεων).

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Ο κανονισμός εφαρμόζεται από τις 18 Ιανουαρίου 2017 εξαιρέσει του άρθρου 50, το οποίο εφαρμόζεται από τις 18 Ιουλίου 2016. Το άρθρο 50 αφορά τις πληροφορίες που παρέχουν οι χώρες της ΕΕ, όπως τα δικαστήρια που ορίζουν για την έκδοση (άρθρο 6 παράγραφος 4) και τις αρμόδιες αρχές για την εκτέλεση των ΕΔΔΛ.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Ο κανονισμός έπεται της πράσινης βίβλου για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων στην ΕΕ. Σε αυτήν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο οι διαφορές των εθνικών νομοθεσιών όσον αφορά την εκτέλεση επηρέασαν αρνητικά την είσπραξη απαιτήσεων εντός της ΕΕ και διαπίστωσε ότι, στην πράξη, ο δανειστής που επιδιώκει να εισπράξει χρηματική απαίτηση στην Ευρώπη θα προσπαθήσει ως επί το πλείστον να το επιτύχει λαμβάνοντας εκτελεστικά μέτρα κατά του τραπεζικού λογαριασμού του οφειλέτη και ότι τέτοιες διαδικασίες υπάρχουν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στα εξής:

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕE) αριθ. 655/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, περί της διαδικασίας ευρωπαϊκής διαταγής δέσμευσης λογαριασμού προς διευκόλυνση της διασυνοριακής είσπραξης οφειλών σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις (ΕΕ L 189 της 27.6.2014, σ. 59-92)

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2016/1823 της Επιτροπής, της 10ης Οκτωβρίου 2016, για την κατάρτιση των εντύπων που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 655/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί της διαδικασίας ευρωπαϊκής διαταγής δέσμευσης λογαριασμού προς διευκόλυνση της διασυνοριακής είσπραξης οφειλών σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις (ΕΕ L 283 της 19.10.2016, σ. 1-48)

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1393/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Νοεμβρίου 2007, περί επιδόσεως και κοινοποιήσεως στα κράτη μέλη δικαστικών και εξωδίκων πράξεων σε αστικές ή εμπορικές υποθέσεις («επίδοση ή κοινοποίηση πράξεων») και κατάργησης του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1348/2000 του Συμβουλίου (ΕΕ L 324 της 10.12.2007, σ. 79-120)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1393/2007 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Η παρούσα ενοποιημένη έκδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης

Πράσινη βίβλος για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση: η κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών [COM(2006) 618 τελικό της 24.10.2006]

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1206/2001 του Συμβουλίου, της 28ης Μαΐου 2001, για τη συνεργασία μεταξύ των δικαστηρίων των κρατών μελών κατά τη διεξαγωγή αποδείξεων σε αστικές ή εμπορικές υποθέσεις (ΕΕ L 174 της 27.6.2001, σ. 1-24)

Βλέπε την ενοποιημένη έκδοση

τελευταία ενημέρωση 04.12.2017



(1) Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και γίνεται τρίτη χώρα (χώρα εκτός ΕΕ) από την 1η Φεβρουαρίου 2020.

Top