Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012D0735

    Συμφωνία εμπορίου της ΕΕ με την Κολομβία, το Περού και τον Ισημερινό

    Συμφωνία εμπορίου της ΕΕ με την Κολομβία, το Περού και τον Ισημερινό

     

    ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

    Απόφαση 2012/735/ΕΕ για την υπογραφή της συμφωνίας εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της αφενός, και της Κολομβίας και του Περού αφετέρου

    Συμφωνία εμπορίου μεταξύ της ΕE και των κρατών μελών της, αφενός, και της Κολομβίας και του Περού, αφετέρου

    Απόφαση (ΕΕ) 2016/2369 για την υπογραφή και την προσωρινή εφαρμογή του πρωτοκόλλου προσχώρησης στη συμφωνία εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της, αφενός, και της Κολομβίας και του Περού, αφετέρου, για να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση του Ισημερινού

    Πρωτόκολλο προσχώρησης στη συμφωνία εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της, αφενός, και της Κολομβίας και του Περού, αφετέρου, για να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση του Ισημερινού

    ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ;

    • Η απόφαση 2012/735/ΕΕ εγκρίνει, εξ ονόματος της ΕΕ, τη συμφωνία εμπορίου (ΣΕ) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των κρατών μελών της ΕΕ, αφενός, και της Κολομβίας και του Περού, αφετέρου.
    • Στόχος της ΣΕ μεταξύ της ΕΕ και της Κολομβίας και του Περού είναι να ανοίξει τις αγορές και στις δύο πλευρές και να βελτιώσει τη σταθερότητα των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των εταίρων. Προβλέπει προοδευτική και αμοιβαία ελευθέρωση του εμπορίου μέσω μιας φιλόδοξης και ισορροπημένης ζώνης ελεύθερων συναλλαγών.
    • Η απόφαση (ΕΕ) 2016/2369 εγκρίνει το πρωτόκολλο προσχώρησης του Ισημερινού στη ΣΕ, το οποίο περιέχει όλους τους σχετικούς κανόνες ώστε να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση του Ισημερινού.
    • Γενικός στόχος της ΣΕ είναι να ενισχυθούν το εμπόριο και οι επενδύσεις μεταξύ των δύο περιοχών, μέσω της ενσωμάτωσης παραγωγικών αξιακών αλυσίδων* και της στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων για να αναπτυχθούν στην περιφερειακή αγορά τους ώστε να μπορέσουν να ανταγωνιστούν άλλες επιχειρήσεις διεθνώς.

    ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

    Τα οφέλη της συμφωνίας εμπορίου για τους εταίρους

    • Το κύριο όφελος της ΣΕ είναι ότι θα πρέπει να παρέχει στις επιχειρήσεις σταθερές και προβλέψιμες συνθήκες που τους επιτρέπουν να συναλλάσσονται και να επενδύουν με εμπιστοσύνη. Η ΣΕ δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και στις δύο πλευρές.
    • Άλλα προσδοκώμενα οφέλη είναι, μεταξύ άλλων:
      • άνοιγμα των αγορών στους τομείς των προϊόντων, των υπηρεσιών, των δημόσιων συμβάσεων και των επενδύσεων·
      • εξοικονόμηση εισαγωγικών δασμών της τάξης των 500 εκατ. ευρώ ανά έτος (φόροι που επιβάλλονται στις εισαγωγές από τις τελωνειακές αρχές ανάλογα με την αξία των προϊόντων ή με βάση άλλα κριτήρια, όπως το βάρος τους) στο τέλος της μεταβατικής περιόδου·
      • καλύτερες συνθήκες για το εμπόριο οι οποίες προκύπτουν χάρη σε διαδικασίες διευκόλυνσης (π.χ. κανόνες καταγωγής, υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα, τελωνειακές διαδικασίες), ενίσχυση του ανταγωνισμού, βελτίωση της διαφάνειας και προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας·
      • ενίσχυση της διαφάνειας στο επιχειρηματικό περιβάλλον για τη διευκόλυνση των εταιρειών και των ατόμων·
      • νέα συνεργασία στους τομείς της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας, του εκσυγχρονισμού της παραγωγής, της διευκόλυνσης των εμπορικών συναλλαγών και της μεταφοράς της τεχνολογίας.
    • Στόχος της ΣΕ είναι επίσης η ενίσχυση της περιφερειακής ολοκλήρωσης των χωρών των Άνδεων. Σε αυτό το πλαίσιο, τον Ιούλιο του 2014 πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση του Ισημερινού στη ΣΕ και η εν λόγω προσχώρηση πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2017.
    • Η Βολιβία, μέλος της Κοινότητας των Άνδεων, έχει επίσης τη δυνατότητα να ζητήσει προσχώρηση στη ΣΕ.

    Ανθρώπινα δικαιώματα και αειφόρος ανάπτυξη

    Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου προσδιορίζονται στη ΣΕ ως ουσιώδη στοιχεία. Η ΣΕ περιλαμβάνει επίσης στοιχεία για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης μέσω της εφαρμογής διεθνών συμβάσεων για τα εργασιακά δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος. Ομάδες πολιτών ασχολούνται με τον έλεγχο αυτών των δεσμεύσεων.

    Εφαρμογή της συμφωνίας εμπορίου

    • Στο Περού, η ΣΕ αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τις εξαγωγές γεωργικών και αλιευτικών προϊόντων της χώρας (το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών του Περού πραγματοποιούνται προς την ΕΕ). Η ΕΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή στο Περού, ιδίως στον τομέα των επικοινωνιών, των εξορυκτικών βιομηχανιών, των τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
    • Στην Κολομβία, η ΣΕ επιτρέπει τη διαφοροποίηση των εξαγωγών της χώρας προς την ΕΕ, όχι μόνο όσον αφορά τη γεωργία και την αλιεία, αλλά και τα κολομβιανά βιομηχανικά προϊόντα. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Κολομβία και ασχολείται κυρίως με τους τομείς της γεωργίας, των καυσίμων και της εξόρυξης.
    • Σύμφωνα με την πέμπτη «ετήσια έκθεση για την εφαρμογή της συμφωνίας εμπορίου ΕΕ–Κολομβίας/Περού», τα αποτελέσματα της ΣΕ παραμένουν θετικά. Η ΣΕ έχει επιδράσει σταθεροποιητικά στο εμπόριο, παρά την πτώση των τιμών των βασικών προϊόντων, και εξακολουθεί να προάγει τη διαφοροποίηση του εμπορίου. Η ΣΑ άνοιξε τομείς για επενδύσεις της ΕΕ και αύξησε την ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές όσον αφορά μελλοντικές πολιτικές ανατροπές. Επίσης, ενθάρρυνε τις πολύ μικρές, τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις να ξεκινήσουν τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των μερών· αυτό οφείλεται κυρίως στις δασμολογικές προτιμήσεις και την αποτελεσματική λειτουργία των τελωνείων. Οι γεωργικές εξαγωγές ανέρχονται πλέον σχεδόν στο ήμισυ όλων των εξαγωγών προς την ΕΕ. Η συμφωνία έχει επηρεάσει θετικά τους τομείς που έχουν αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ σε θέματα απασχόλησης, πρόνοιας, μείωσης της φτώχειας και της άτυπης δραστηριότητας. Ωστόσο, η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας παραμένει προτεραιότητα, προκειμένου να επιφέρει ακόμα περισσότερα πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές που αφορά. Χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά σε υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά θέματα όσον αφορά τις εναρμονισμένες διαδικασίες (πιστοποιητικά και προεπιλογές) αλλά και εμπορικά θέματα και θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, ιδίως, το περιβάλλον και τα ανθρώπινα και τα εργασιακά δικαιώματα.

    ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΙΣΧΥΟΣ

    • Η ΣΕ με το Περού εφαρμόζεται σε προσωρινή βάση από την 1η Μαρτίου 2013 και η ΣΕ με την Κολομβία από την 1η Αυγούστου 2013. Θα τεθεί πλήρως σε ισχύ μόλις κυρωθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ.
    • Η ΣΕ με τον Ισημερινό εφαρμόζεται σε προσωρινή βάση από την 1η Ιανουαρίου 2017. Θα τεθεί πλήρως σε ισχύ μόλις κυρωθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ.
    • Η απόφαση 2012/735/ΕΕ εφαρμόζεται από τις 31 Μαΐου 2012.
    • Η απόφαση 2016/2369/ΕΕ εφαρμόζεται από τις 11 Νοεμβρίου 2016.

    ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

    Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

    ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

    Αξιακή αλυσίδα: ένα σύνολο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που δημιουργούν αξία για τους πελάτες μιας επιχείρησης. Σε κάθε σημείο αυτής της αλυσίδας δραστηριοτήτων η αξία του προϊόντος ενισχύεται χάρη στην προσθήκη εισροών ή διαδικασιών.

    ΒΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

    Απόφαση 2012/735/ΕΕ του Συμβουλίου, της 31ης Μαΐου 2012, για την υπογραφή, εξ ονόματος της Ένωσης, και την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της αφενός, και της Κολομβίας και του Περού αφετέρου (ΕΕ L 354 της 21.12.2012, σ. 1-2)

    Συμφωνία εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της αφενός, και της Κολομβίας και του Περού αφετέρου (ΕΕ L 354 της 21.12.2012, σ. 3-2607)

    Οι διαδοχικές τροποποιήσεις της συμφωνίας έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό έγγραφο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.

    Απόφαση (ΕΕ) 2016/2369 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 2016, για την υπογραφή, εξ ονόματος της Ένωσης, και την προσωρινή εφαρμογή του πρωτοκόλλου προσχώρησης στη συμφωνία εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της αφενός, και της Κολομβίας και του Περού αφετέρου, για να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση του Ισημερινού (ΕΕ L 356 της 24.12.2016, σ. 1-2)

    Πρωτόκολλο προσχώρησης στη συμφωνία εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της αφενός, και της Κολομβίας και του Περού αφετέρου, για να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση του Ισημερινού (ΕΕ L 356 της 24.12.2016, σ. 3-1456)

    ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

    Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών για την εφαρμογή των συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών 1 Ιανουαρίου 2018-31 Δεκεμβρίου 2018 [COM(2019) 455 final της 14.10.2019]

    Έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής — Ατομικές εκθέσεις και ενημερωτικά δελτία σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ — Συνοδευτικό έγγραφο «Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών για την εφαρμογή των Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου — 1 Ιανουαρίου 2018-31 Δεκεμβρίου 2018» (SWD(2019) 370 final της 14.10.2019)

    Ανακοίνωση σχετικά με την προσωρινή εφαρμογή μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας του Ισημερινού του πρωτοκόλλου προσχώρησης στη συμφωνία εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της Κολομβίας και του Περού, αφετέρου, για να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση του Ισημερινού (ΕΕ L 358 της 29.12.2016, σ. 1)

    Κοινοποίηση σχετικά με την προσωρινή εφαρμογή μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κολομβίας, της συμφωνίας εμπορίου, η οποία έχει συναφθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της Κολομβίας και του Περού, αφετέρου (EE L 201 της 26.7.2013, σ. 7)

    Κοινοποίηση σχετικά με την προσωρινή εφαρμογή μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Περού, της συμφωνίας εμπορίου, η οποία έχει συναφθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της Κολομβίας και του Περού, αφετέρου (EE L 56 της 28.2.2013, σ. 1)

    τελευταία ενημέρωση 30.06.2021

    Επάνω