Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009R1215

    Εμπορικά μέτρα εξαίρεσης για χώρες και περιοχές που εμπλέκονται στη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης της ΕΕ

    Νομικό καθεστώς του εγγράφου Η σύνοψη έχει αρχειοθετηθεί και δεν επικαιροποιείται. Για επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, βλ. 'Εμπορικά μέτρα εξαίρεσης για χώρες και περιοχές που εμπλέκονται στη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης της ΕΕ' .

    Εμπορικά μέτρα εξαίρεσης για χώρες και περιοχές που εμπλέκονται στη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης της ΕΕ

     

    ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

    Κανονισμός (EΚ) αριθ. 1215/2009 που εισάγει εμπορικά μέτρα εξαίρεσης για χώρες και περιοχές που συμμετέχουν ή συνδέονται με τη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης της ΕΕ

    ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

    • Τα δυτικά Βαλκάνια (Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο*, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία) επωφελούνται από τα εμπορικά μέτρα εξαίρεσης για τις εισαγωγές τους στην ΕΕ. Οι χώρες και περιοχές αυτές αποτελούν μέρος της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης της ΕΕ.
    • Στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών που συνήφθησαν με τα δυτικά Βαλκάνια, σχεδόν όλα τα προϊόντα που προέρχονται από τις χώρες και περιοχές αυτές έχουν ήδη απεριόριστη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ χωρίς δασμούς.
    • Ο κανονισμός προβλέπει επιπλέον εμπορικές προτιμήσεις για ορισμένα γεωργικά προϊόντα (φρούτα, λαχανικά και κρασί) που προέρχονται από την περιοχή αυτή. Τα μέτρα που αρχικά εφαρμόστηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 επεκτάθηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/2423, ο οποίος τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1215/2009.

    Εμπορικές προτιμήσεις

    Τα προϊόντα που προέρχονται από τα δυτικά Βαλκάνια και καλύπτονται στα κεφάλαια 7 και 8 της Συνδυασμένης Ονοματολογίας* της ΕΕ (φρούτα και λαχανικά) μπορούν να εισαχθούν στην ΕΕ χωρίς τελωνειακούς δασμούς* ή χρεώσεις που έχουν αντίστοιχο αποτέλεσμα και χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς* ή μέτρα που έχουν αντίστοιχο αποτέλεσμα. Οι προτιμήσεις εξαίρεσης περιλαμβάνουν επίσης γενική ποσόστωση κρασιού 30 000 εκατόλιτρων, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε χώρα ή περιοχή μετά τη συμπλήρωση της εθνικής της ποσόστωσης υπό τη διμερή συμφωνία που συνήφθη με την ΕΕ.

    Προϋποθέσεις παραχώρησης

    Για να επωφεληθούν από τα μέτρα προτίμησης οι χώρες και περιοχές πρέπει να:

    • τηρούν τον ορισμό των καταγόμενων προϊόντων που προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 952/2013 στον Κώδικα Τελωνείων της ΕΕ —τα προϊόντα πρέπει να έχουν παρασκευαστεί πλήρως ή να έχουν αποτελέσει αντικείμενο επαρκούς μεταποίησης στη χώρα ή την περιοχή,
    • δεσμευθούν να μην αυξήσουν τις επιβαρύνσεις ή τους περιορισμούς στα εισαγόμενα από την ΕΕ προϊόντα,
    • καταπολεμήσουν την απάτη μέσω διοικητικής συνεργασίας με την ΕΕ,
    • να μην εμπλέκονται σε σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένων βασικών εργασιακών δικαιωμάτων και να σέβονται τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

    Οι δικαιούχοι πρέπει, επίσης, να δεσμευθούν να προωθήσουν ουσιαστικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να συνεργαστούν με άλλες χώρες που εντάσσονται στη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης, ιδίως μέσω της δημιουργίας περιφερειακής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αναστείλει πλήρως ή εν μέρει τις εμπορικές προτιμήσεις σε περίπτωση που κάποια χώρα ή περιοχή δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της.

    Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 καθορίζει τις διαδικασίες για την εφαρμογή των δασμολογικών ποσοστώσεων* σε σχέση με γεωργικά προϊόντα. Αυτή τη στιγμή το σύστημα εφαρμόζεται σε κρασί από φρέσκα σταφύλια που δεν υπερβαίνει το 15 % σε όγκο εκτός από αφρώδες κρασί για το οποίο υπάρχει εξαίρεση σε σχέση με την ποσόστωση των 30 000 εκατόλιτρων που μοιράζεται μεταξύ των διάφορων χωρών και περιοχών των δυτικών Βαλκανίων. Ο διαμοιρασμός αυτής της ποσόστωσης ανά χώρα καθορίζεται στα πρωτόκολλα κρασιού που έχουν υπογραφεί με κάθε μία από αυτές, όταν υπέγραψαν τις αντίστοιχες συμφωνίες σταθεροποίησης και σύνδεσης με την ΕΕ.

    Η Επιτροπή μπορεί να λάβει προστατευτικά μέτρα, εάν η εισαγωγή γεωργικών προϊόντων προκαλεί σοβαρές διαταραχές στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

    ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

    Ο κανονισμός εφαρμόζεται από τις 4 Ιανουαρίου 2010. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1215/2009 κωδικοποιεί και αντικαθιστά τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2007/2000 (και τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις του).

    ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

    Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

    ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

    Συνδυασμένη ονοματολογία: μέσο κατηγοριοποίησης αγαθών για τον καθορισμό του δασμολογικού συντελεστή που εφαρμόζεται και του τρόπου μεταχείρισης των αγαθών για στατιστικούς λόγους ή για άλλες πολιτικές της ΕΕ.
    Τελωνειακός δασμός: επιβάρυνση που μεταβάλλει την τιμή εισαγόμενου προϊόντος ανεξάρτητα από την ονομασία ή την τεχνική του και που έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της ελεύθερης διακίνησης των εμπορευμάτων.
    Ποσοτικός περιορισμός: οποιαδήποτε εμπορική ρύθμιση που μπορεί να περιορίσει την εισαγωγή αγαθών αναφορικά με την ποσότητα ή την αξία τους (π.χ. ποσόστωση για τις εισαγωγές).
    Δασμολογική ποσόστωση: εμπορικό μέτρο που επιτρέπει τη μερική ή ολική κατάργηση των δασμών που καταβάλλονται κανονικά για εισαγόμενο αγαθό για συγκεκριμένη περίοδο ή συγκεκριμένο όγκο.

    ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1215/2009 του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για την εισαγωγή εμπορικών μέτρων εξαίρεσης για χώρες και περιοχές που συμμετέχουν ή συνδέονται με τη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κωδικοποιημένη έκδοση) (ΕΕ L 328 της 15.12.2009, σ. 1-9)

    Διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1215/2009 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη έκδοση έχει αξία ως τεκμήριο και μόνο.

    ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

    Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/1464 της Επιτροπής, της 2ας Ιουνίου 2017, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1215/2009 του Συμβουλίου όσον αφορά τις εμπορικές παραχωρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο* λόγω της έναρξης ισχύος της συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενεργείας, αφενός, και του Κοσσυφοπεδίου, αφετέρου (ΕΕ L 209 της 12.8.2017, σ. 1-4)

    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 671-854)

    Βλέπε ενοποιημένη έκδοση.

    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9η Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του Ενωσιακού Κώδικα Τελωνείων (αναδιατύπωση) (ΕΕ L 269 της 10.10.2013, σ. 1-101)

    Βλέπε ενοποιημένη απόδοση.

    Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 1987, για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο (ΕΕ L 256 της 7.9.1987, σ. 1–675)

    Βλέπε ενοποιημένη απόδοση.


    *Η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται με επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και συνάδει με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 1244/1999 και τη γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    τελευταία ενημέρωση 01.02.2019

    Επάνω