EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R2058

Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2022/2058 της Επιτροπής της 28ης Φεβρουαρίου 2022 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα σχετικά με τους ορίζοντες ρευστότητας για την εναλλακτική μέθοδο εσωτερικού υποδείγματος, όπως αναφέρεται στο άρθρο 325νστ παράγραφος 7 (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

C/2022/1023

OJ L 276, 26.10.2022, p. 40–46 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2022/2058/oj

26.10.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 276/40


ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2022/2058 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 28ης Φεβρουαρίου 2022

για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα σχετικά με τους ορίζοντες ρευστότητας για την εναλλακτική μέθοδο εσωτερικού υποδείγματος, όπως αναφέρεται στο άρθρο 325νστ παράγραφος 7

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 (1), και ιδίως το άρθρο 325νστ παράγραφος 7 τρίτο εδάφιο,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Μια γενική μεθοδολογία για την κατάταξη ενός παράγοντα κινδύνου θέσης σε ευρεία κατηγορία παραγόντων κινδύνου για τους σκοπούς του άρθρου 325νστ παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 θα πρέπει να επιτρέπει στα ιδρύματα να προσδιορίζουν ευρείες κατηγορίες παραγόντων κινδύνου και ευρείες υποκατηγορίες παραγόντων κινδύνου που αντιστοιχούν στους κινδύνους που είναι ενσωματωμένοι στον παράγοντα κινδύνου, προκειμένου να προσδιορίζουν τον κατάλληλο ορίζοντα ρευστότητάς του. Η γενική μεθοδολογία θα πρέπει να έχει επαρκώς γενικό χαρακτήρα ώστε να εφαρμόζεται στους περισσότερους παράγοντες κινδύνου.

(2)

Δεδομένων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών ορισμένων παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν εμπίπτουν σε καμία ευρεία κατηγορία παραγόντων κινδύνου του πίνακα 2 του άρθρου 325νστ του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, η γενική μεθοδολογία ενδέχεται να οδηγήσει σε διαφορετικά αποτελέσματα μεταξύ των ιδρυμάτων όταν εφαρμόζεται στους εν λόγω παράγοντες κινδύνου, με αποτέλεσμα την έλλειψη εναρμόνισης και την ενδεχόμενη καταχρηστική επιλογή ευνοϊκότερου εποπτικού πλαισίου. Κατά συνέπεια, είναι αναγκαίο να συμπληρωθεί η γενική μεθοδολογία με ειδικούς κανόνες.

(3)

Ο υψηλός όγκος ημερήσιου μέσου κύκλου εργασιών των καθαρών εξωχρηματιστηριακών παραγώγων επί επιτοκίων αποτελεί κατάλληλο δείκτη του ρευστού χαρακτήρα των αντίστοιχων υποκείμενων νομισμάτων τους. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να ληφθεί υπόψη ο εν λόγω δείκτης κύκλου εργασιών για τον προσδιορισμό των νομισμάτων που θα πρέπει να αποτελούν την υποκατηγορία των πλέον ρευστών νομισμάτων στην ευρεία κατηγορία παράγοντα κινδύνου επιτοκίου του πίνακα 2 του άρθρου 325νστ του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013. Η τριετής έρευνα για τις κεντρικές τράπεζες της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (ΤΔΔ) σχετικά με τον κύκλο εργασιών των εξωχρηματιστηριακών παραγώγων επί επιτοκίων (2) αποτελεί αξιόπιστη πηγή στατιστικών στοιχείων για την αξιολόγηση του κύκλου εργασιών των εξωχρηματιστηριακών παραγώγων επί επιτοκίων ανά μέσο και ανά νόμισμα. Για τον λόγο αυτόν, και προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή με τις διεθνείς πρακτικές, είναι σκόπιμο να ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας για τους σκοπούς του προσδιορισμού των νομισμάτων που αποτελούν την υποκατηγορία των πλέον ρευστών νομισμάτων.

(4)

Ομοίως, ο υψηλός όγκος ημερήσιου μέσου κύκλου εργασιών των καθαρών εξωχρηματιστηριακών παραγώγων επί συναλλάγματος αποτελεί κατάλληλο δείκτη του ρευστού χαρακτήρα των αντίστοιχων ζευγών υποκείμενων νομισμάτων τους. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να ληφθεί υπόψη ο εν λόγω δείκτης για τον προσδιορισμό των νομισμάτων που θα πρέπει να αποτελούν την υποκατηγορία των ζευγών πλέον ρευστών νομισμάτων στην ευρεία κατηγορία παράγοντα κινδύνου συναλλάγματος του πίνακα 2 του άρθρου 325νστ του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013. Η τριετής έρευνα για τις κεντρικές τράπεζες της ΤΔΔ σχετικά με τον κύκλο εργασιών των εξωχρηματιστηριακών παραγώγων επί συναλλάγματος (3) αποτελεί αξιόπιστη πηγή στατιστικών στοιχείων για την αξιολόγηση του κύκλου εργασιών των εξωχρηματιστηριακών παραγώγων επί συναλλάγματος ανά μέσο και ανά νόμισμα. Για τον λόγο αυτόν, και προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή με τις διεθνείς πρακτικές, είναι σκόπιμο να ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας για τους σκοπούς του προσδιορισμού των νομισμάτων που αποτελούν την υποκατηγορία των ζευγών πλέον ρευστών νομισμάτων.

(5)

Δεδομένης της ποικιλομορφίας των αγορών μετοχών στην Ένωση, είναι αναγκαίο να οριστεί η μικρή και μεγάλη κεφαλαιοποίηση για την υποκατηγορία που αφορά την τιμή των μετοχών και τη μεταβλητότητα των μετοχών της ευρείας κατηγορίας παράγοντα κινδύνου μετοχών του πίνακα 2 του άρθρου 325νστ του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 με βάση τον συνδυασμό απόλυτου και σχετικού ορίου. Δεδομένης της ανάγκης συνοχής με τα διεθνή ρυθμιστικά πρότυπα, είναι σκόπιμο το απόλυτο όριο να βασίζεται στο όριο που έχει καθορίσει η Επιτροπή της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία (4). Δεδομένου ότι ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2016/1646 της Επιτροπής (5) παρέχει κατάλογο των σημαντικών δεικτών με βάση τη ρευστότητα των συνιστωσών των δεικτών, και δεδομένου ότι η μεθοδολογία για την κατάρτιση του εν λόγω καταλόγου βασίζεται στη χρηματιστηριακή αξία και την ελεύθερη διασπορά, καθώς και στην προϋπόθεση ενός ελάχιστου ορίου ρευστότητας, είναι σκόπιμο να καθοριστεί το σχετικό όριο σύμφωνα με τον εν λόγω εκτελεστικό κανονισμό. Ως εκ τούτου, οι μετοχές στους σημαντικούς δείκτες που παρατίθενται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2016/1646, οι συνιστώσες των οποίων αποτελούν όλες αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην Ένωση, θα πρέπει να θεωρούνται μετοχές με μεγάλη κεφαλαιοποίηση, ενώ όλες οι άλλες μετοχές θα πρέπει να θεωρούνται μετοχές με μικρή κεφαλαιοποίηση.

(6)

Ο παρών κανονισμός βασίζεται στα σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών στην Επιτροπή.

(7)

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών διενήργησε ανοικτές δημόσιες διαβουλεύσεις όσον αφορά τα σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων στα οποία βασίζεται ο παρών κανονισμός, ανέλυσε τα ενδεχόμενα συναφή κόστη και τις ωφέλειες και ζήτησε τις συμβουλές της ομάδας τραπεζικών συμφεροντούχων που συγκροτήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 37 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6),

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Κατάταξη των παραγόντων κινδύνου

Άρθρο 1

Γενική μεθοδολογία

1.   Κατά την κατάταξη των παραγόντων κινδύνου στις ευρείες κατηγορίες παραγόντων κινδύνου του πίνακα 2 του άρθρου 325νστ του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, τα ιδρύματα κατατάσσουν κάθε παράγοντα κινδύνου στην πλέον κατάλληλη ευρεία κατηγορία παραγόντων κινδύνου, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση του κινδύνου που αποτυπώνει ο παράγοντας κινδύνου και τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται ως στοιχεία για τον παράγοντα κινδύνου στο υπόδειγμα μέτρησης κινδύνου.

Κατά την κατάταξη των παραγόντων κινδύνου στις ευρείες υποκατηγορίες παραγόντων κινδύνου υπό ευρεία κατηγορία παραγόντων κινδύνου του εν λόγω πίνακα, τα ιδρύματα κατατάσσουν τον παράγοντα κινδύνου στην πλέον κατάλληλη ευρεία υποκατηγορία παράγοντα κινδύνου της εν λόγω ευρείας κατηγορίας παράγοντα κινδύνου, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση του κινδύνου που αποτυπώνει ο παράγοντας κινδύνου και τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται ως στοιχεία για τον παράγοντα κινδύνου στο υπόδειγμα μέτρησης κινδύνου.

2.   Για τους σκοπούς της παραγράφου 1, όταν η φύση του παράγοντα κινδύνου δεν αντιστοιχεί σε καμία ευρεία κατηγορία παραγόντων κινδύνου του πίνακα 2 του άρθρου 325νστ του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, τα ιδρύματα κατατάσσουν τον εν λόγω παράγοντα κινδύνου στην ευρεία κατηγορία παράγοντα κινδύνου «Βασικό εμπόρευμα» του εν λόγω πίνακα και στην ευρεία υποκατηγορία παράγοντα κινδύνου «Άλλοι τύποι» της εν λόγω κατηγορίας.

3.   Για τους σκοπούς της παραγράφου 1, σε περίπτωση παράγοντα κινδύνου που θα μπορούσε να καταταχθεί σε περισσότερες από μία ευρείες κατηγορίες παραγόντων κινδύνου ή ευρείες υποκατηγορίες παραγόντων κινδύνου, τα ιδρύματα προσδιορίζουν όλες τις αντίστοιχες κατηγορίες και τις αντίστοιχες υποκατηγορίες.

Από αυτές τις ευρείες κατηγορίες παραγόντων κινδύνου ή τις αντίστοιχες ευρείες υποκατηγορίες παραγόντων κινδύνου, ο παράγοντας κινδύνου κατατάσσεται στην ευρεία κατηγορία παραγόντων κινδύνου και στην αντίστοιχη ευρεία υποκατηγορία παραγόντων κινδύνου με τον μεγαλύτερο ορίζοντα ρευστότητας.

Όταν περισσότερες από μία ευρείες κατηγορίες παραγόντων κινδύνου ή αντίστοιχες ευρείες υποκατηγορίες παραγόντων κινδύνου έχουν τον ίδιο μεγαλύτερο ορίζοντα ρευστότητας, ο παράγοντας κινδύνου μπορεί να καταταγεί σε οποιαδήποτε από τις εν λόγω ευρείες κατηγορίες παραγόντων κινδύνου και τις αντίστοιχες ευρείες υποκατηγορίες παραγόντων κινδύνου.

Άρθρο 2

Ειδική μεθοδολογία για μέσα επί ομοιογενών δεικτών

1.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 1, όταν ένα ίδρυμα αντιπροσωπεύει μια θέση σε ομοιογενές μέσο επί δείκτη ως ενιαίο παράγοντα κινδύνου στο υπόδειγμα μέτρησης κινδύνου που εφαρμόζει, το ίδρυμα μπορεί να επιλέξει να κατατάξει τον παράγοντα κινδύνου σύμφωνα με τη μεθοδολογία που ορίζεται στην παράγραφο 2.

Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, ως «ομοιογενής δείκτης» νοείται ένας δείκτης ο οποίος έχει μία από τις ακόλουθες συνθέσεις:

α)

μετοχές ή άλλοι δείκτες που αποτελούνται μόνο από μετοχές·

β)

ομόλογα ή άλλοι δείκτες που αποτελούνται μόνο από ομόλογα·

γ)

συμφωνίες ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης ή άλλοι δείκτες που αποτελούνται μόνο από συμβόλαια ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης·

δ)

βασικά εμπορεύματα ή άλλοι δείκτες που αποτελούνται μόνο από βασικά εμπορεύματα.

2.   Ο ορίζοντας ρευστότητας ενός ενιαίου παράγοντα κινδύνου που χρησιμοποιείται για τους σκοπούς ανάπτυξης υποδείγματος για ένα μέσο επί ομοιογενούς δείκτη, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1, μπορεί να καθορίζεται από το ίδρυμα ως εξής:

α)

το ίδρυμα κατατάσσει τον παράγοντα κινδύνου στην ευρεία κατηγορία παραγόντων κινδύνου του πίνακα 2 του άρθρου 325νστ του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 που αντιστοιχεί στην κατάλληλη κατηγορία για τη σύνθεση του ομοιογενούς δείκτη·

β)

το ίδρυμα εφαρμόζει τη γενική μεθοδολογία που ορίζεται στο άρθρο 1 χωριστά σε καθεμία από τις συνιστώσες του ομοιογενούς δείκτη προκειμένου να καθορίσει τους κατάλληλους ορίζοντες ρευστότητάς τους·

γ)

το ίδρυμα υπολογίζει τον σταθμισμένο μέσο όρο των οριζόντων ρευστότητας που καθορίζονται σύμφωνα με το στοιχείο β) με βάση τον αντίστοιχο συντελεστή στάθμισης κάθε συνιστώσας στον δείκτη·

δ)

ο ορίζοντας ρευστότητας του παράγοντα κινδύνου που χρησιμοποιείται για τους σκοπούς ανάπτυξης υποδείγματος για το μέσο επί ομοιογενούς δείκτη είναι ο μικρότερος ορίζοντας ρευστότητας των υποκατηγοριών των συνιστωσών του δείκτη, ο οποίος είναι μεγαλύτερος ή ίσος με τον σταθμισμένο μέσο όρο που αναφέρεται στο στοιχείο γ).

Για τους σκοπούς του στοιχείου α), ένας παράγοντας κινδύνου ενός μέσου επί ομοιογενούς δείκτη με τη σύνθεση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχεία β) και γ) κατατάσσεται στην ευρεία κατηγορία παράγοντα κινδύνου «Πιστωτικό περιθώριο».

Άρθρο 3

Ειδική μεθοδολογία για τον παράγοντα κινδύνου πληθωρισμού, κινδύνου βάσει ενός νομίσματος και κινδύνου βάσει διαφορετικών νομισμάτων

1.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 1, τα ιδρύματα κατατάσσουν τους παράγοντες κινδύνου πληθωρισμού για ένα δεδομένο νόμισμα στην ευρεία κατηγορία παράγοντα κινδύνου «Επιτόκιο» και στην ευρεία υποκατηγορία παράγοντα κινδύνου του εν λόγω νομίσματος.

2.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 1, τα ιδρύματα κατατάσσουν τους παράγοντες κινδύνου βάσει ενός νομίσματος και τους παράγοντες κινδύνου βάσει διαφορετικών νομισμάτων στην ευρεία κατηγορία παράγοντα κινδύνου «Επιτόκιο» και στην ευρεία υποκατηγορία παράγοντα κινδύνου του νομίσματος που προσδιορίζει τη βάση.

Άρθρο 4

Ειδική μεθοδολογία για παράγοντες κινδύνου επιτοκίων επαναγοράς και μερισμάτων

1.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 1, τα ιδρύματα κατατάσσουν τους παράγοντες κινδύνου επιτοκίων επαναγοράς μετοχών και μερισμάτων στην ευρεία κατηγορία παράγοντα κινδύνου «Μετοχές».

2.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 1, για τους σκοπούς του προσδιορισμού της ευρείας υποκατηγορίας παραγόντων κινδύνου, οι παράγοντες κινδύνου επιτοκίων επαναγοράς μετοχών και μερισμάτων για δεδομένη μετοχή αντιμετωπίζονται ως παράγοντες κινδύνου που αντιστοιχούν στη μεταβλητότητα της συγκεκριμένης μετοχής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Προσδιορισμός της υποκατηγορίας των πλέον ρευστών νομισμάτων, προσδιορισμός της υποκατηγορίας των ζευγών πλέον ρευστών νομισμάτων και ορισμός των υποκατηγοριών μικρής και μεγάλης κεφαλαιοποίησης

Άρθρο 5

Υποκατηγορία των πλέον ρευστών νομισμάτων

Τα νομίσματα που αποτελούν την υποκατηγορία των πλέον ρευστών νομισμάτων στην ευρεία κατηγορία παράγοντα κινδύνου επιτοκίου του πίνακα 2 του άρθρου 325νστ του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 είναι αυτά που παρατίθενται στο παράρτημα I του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 6

Υποκατηγορία των ζευγών πλέον ρευστών νομισμάτων

Τα νομίσματα που αποτελούν την υποκατηγορία των ζευγών πλέον ρευστών νομισμάτων στην ευρεία κατηγορία παράγοντα κινδύνου συναλλάγματος του πίνακα 2 του άρθρου 325νστ του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 είναι αυτά που παρατίθενται στο παράρτημα II του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 7

Ορισμός της μικρής και μεγάλης κεφαλαιοποίησης

1.   Για τους σκοπούς της υποκατηγορίας τιμής μετοχών και μεταβλητότητας της ευρείας κατηγορίας παράγοντα κινδύνου μετοχών του πίνακα 2 του άρθρου 325νστ του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, μια μετοχή με μεγάλη κεφαλαιοποίηση πληροί τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

η κεφαλαιοποίηση της μετοχής είναι μεγαλύτερη από 1,75 δισεκατ. EUR·

β)

η μετοχή περιλαμβάνεται σε έναν από τους σημαντικούς δείκτες που παρατίθενται στο παράρτημα I του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2016/1646, οι συνιστώσες των οποίων αποτελούν όλες αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην Ένωση.

2.   Όλες οι άλλες μετοχές εκτός από όσες αναφέρονται στην παράγραφο 1 θεωρούνται μετοχές με μικρή κεφαλαιοποίηση.

Άρθρο 8

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 28 Φεβρουαρίου 2022.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 176 της 27.6.2013, σ. 1.

(2)  «Κύκλος εργασιών της αγοράς παραγώγων επί επιτοκίων το 2019», Τριετής έρευνα για τις κεντρικές τράπεζες της ΤΔΔ το 2019, Νομισματικό και Οικονομικό τμήμα.

(3)  «Κύκλος εργασιών της παγκόσμιας αγοράς συναλλάγματος το 2019», Τριετής έρευνα για τις κεντρικές τράπεζες της ΤΔΔ το 2019, Νομισματικό και Οικονομικό τμήμα.

(4)  Ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τον κίνδυνο αγοράς, Ιανουάριος 2019 (αναθ. Φεβρουαρίου 2019).

(5)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2016/1646 της Επιτροπής, της 13ης Σεπτεμβρίου 2016, για τη θέσπιση εκτελεστικών τεχνικών προτύπων για σημαντικούς δείκτες και αναγνωρισμένα χρηματιστήρια σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων (ΕΕ L 245 της 14.9.2016, σ. 5).

(6)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών), την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 716/2009/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 2009/78/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 12).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Κατάλογος των πλέον ρευστών νομισμάτων που αναφέρονται στο άρθρο 5

ευρώ (EUR)·

Δολάριο ΗΠΑ (USD)·

Λίρα στερλίνα (GBP)·

Γιεν Ιαπωνίας (JPY)·

Δολάριο Αυστραλίας (AUD)·

Σουηδική κορόνα (SEK)·

Δολάριο Καναδά (CAD).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Κατάλογος των ζευγών νομισμάτων που αναφέρονται στο άρθρο 6

Για τους σκοπούς του παρόντος παραρτήματος, χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι κωδικοί που αφορούν τα νομίσματα:

 

EUR (ευρώ), USD (δολάριο ΗΠΑ), JPY (γιεν Ιαπωνίας), GBP (λίρες στερλίνες), CHF (ελβετικό φράγκο), CAD (δολάριο Καναδά), MXN (πέσο Μεξικού), CNY (γιουάν Κίνας), NZD (δολάριο Νέας Ζηλανδίας), RUB (ρωσικό ρούβλι), HKD (δολάριο Χονγκ Κονγκ), SGD (δολάριο Σινγκαπούρης), TRY (τουρκική λίρα), KRW (γουόν Νότιας Κορέας), SEK (σουηδική κορόνα), ZAR (νοτιοαφρικανικό ραντ), INR (ινδική ρουπία), NOK (νορβηγική κορόνα), BRL (ρεάλ Βραζιλίας), AUD (δολάριο Αυστραλίας), DKK (δανική κορόνα), BGN (βουλγαρικό λεβ), HRK (κροατική κούνα).

 

EUR/USD, EUR/JPY, EUR/GBP, EUR/CHF, EUR/CAD, EUR/MXN, EUR/CNY, EUR/NZD, EUR/RUB EUR/HKD, EUR/SGD, EUR/TRY, EUR/KRW, EUR/SEK, EUR/ZAR, EUR/INR, EUR/NOK, EUR/BRL, EUR/AUD.

 

USD/JPY, USD/GBP, USD/AUD, USD/CAD, USD/CHF, USD/MXN, USD/CNY, USD/NZD, USD/RUB, USD/HKD, USD/SGD, USD/TRY, USD/KRW, USD/SEK, USD/ZAR, USD/INR, USD/NOK, USD/BRL, USD/DKK, USD/BGN, USD/HRK.

 

JPY/GBP, JPY/CAD, JPY/CHF, JPY/MXN, JPY/CNY, JPY/NZD, JPY/RUB, JPY/HKD, JPY/SGD, JPY/TRY, JPY/KRW, JPY/SEK, JPY/ZAR, JPY/INR, JPY/NOK, JPY/BRL, JPY/DKK, JPY/AUD, JPY/BGN, JPY/HRK.

 

GBP/AUD, GBP/CAD, GBP/CHF, GBP/MXN, GBP/CNY, GBP/NZD, GBP/RUB, GBP/HKD, GBP/SGD, GBP/TRY, GBP/KRW, GBP/SEK, GBP/ZAR, GBP/INR, GBP/NOK, GBP/BRL, GBP/DKK, GBP/BGN, GBP/HRK.

 

AUD/CAD, AUD/CHF, AUD/MXN, AUD/CNY, AUD/NZD, AUD/RUB, AUD/HKD, AUD/SGD, AUD/TRY, AUD/KRW, AUD/SEK, AUD/ZAR, AUD/INR, AUD/NOK, AUD/BRL.

 

CAD/CHF, CAD/MXN, CAD/CNY, CAD/NZD, CAD/RUB, CAD/HKD, CAD/SGD, CAD/TRY, CAD/KRW, CAD/SEK, CAD/ZAR, CAD/INR, CAD/NOK, CAD/BRL.

 

CHF/MXN, CHF/CNY, CHF/NZD, CHF/RUB, CHF/HKD, CHF/SGD, CHF/TRY CHF/KRW, CHF/SEK, CHF/ZAR, CHF/INR, CHF/NOK, CHF/BRL, CHF/DKK, CHF/BGN, CHF/HRK.

 

MXN/CNY, MXN/NZD, MXN/RUB, MXN/HKD, MXN/SGD, MXN/TRY, MXN/KRW, MXN/SEK, MXN/ZAR, MXN/INR, MXN/NOK, MXN/BRL.

 

CNY/NZD, CNY/RUB, CNY/HKD, CNY/SGD, CNY/TRY, CNY/KRW, CNY/SEK, CNY/ZAR, CNY/INR, CNY/NOK, CNY/BRL.

 

NZD/RUB, NZD/HKD, NZD/SGD, NZD/TRY, NZD/KRW, NZD/SEK, NZD/ZAR, NZD/INR, NZD/NOK, NZD/BRL.

 

RUB/HKD, RUB/SGD, RUB/TRY, RUB/KRW, RUB/SEK, RUB/ZAR, RUB/INR, RUB/NOK, RUB/BRL.

 

HKD/SGD, HKD/TRY, HKD/KRW, HKD/SEK, HKD/ZAR, HKD/INR, HKD/NOK HKD/BRL.

 

SGD/TRY, SGD/KRW, SGD/SEK, SGD/ZAR, SGD/INR, SGD/NOK, SGD/BRL.

 

TRY/KRW, TRY/SEK, TRY/ZAR, TRY/INR, TRY/NOK, TRY/BRL.

 

KRW/SEK, KRW/ZAR, KRW/INR, KRW/NOK, KRW/BRL.

 

SEK/ZAR, SEK/INR, SEK/NOK, SEK/BRL.

 

ZAR/INR, ZAR/NOK, ZAR/BRL.

 

INR/NOK, INR/BRL.

 

NOK/BRL.


Top