EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R0240

Κανονισμός (ΕΕ) 2021/240 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10ης Φεβρουαρίου 2021 για τη θέσπιση Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης

OJ L 57, 18.2.2021, p. 1–16 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2021/240/oj

18.2.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 57/1


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/240 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 10ης Φεβρουαρίου 2021

για τη θέσπιση Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 175 τρίτο εδάφιο και το άρθρο 197 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (1),

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών (2),

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (3),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Σύμφωνα με τα άρθρα 120 και 121 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), τα κράτη μέλη καλούνται να ασκούν την οικονομική τους πολιτική με σκοπό να συμβάλλουν στην υλοποίηση των στόχων της Ένωσης και στο πλαίσιο των γενικών προσανατολισμών που συντάσσει το Συμβούλιο. Το άρθρο 148 ΣΛΕΕ απαιτεί τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν πολιτικές για την απασχόληση που λαμβάνουν υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου για την απασχόληση. Επομένως, ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών αποτελεί θέμα κοινού ενδιαφέροντος.

(2)

Το άρθρο 175 ΣΛΕΕ απαιτεί, μεταξύ άλλων, τα κράτη μέλη να συντονίζουν τις οικονομικές τους πολιτικές με τέτοιον τρόπο ώστε να επιτύχουν τους στόχους της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής που ορίζονται στο άρθρο 174.

(3)

Η έξαρση της COVID-19 στις αρχές του 2020 άλλαξε τις οικονομικές και κοινωνικές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια στην Ένωση και στον κόσμο. Στην Ένωση έχουν προκύψει νέες προτεραιότητες, οι οποίες συνδέονται με την κρίση και επικεντρώνονται ιδίως στην ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα. Οι εν λόγω προτεραιότητες απαιτούν επείγουσα και συντονισμένη απόκριση από την Ένωση για την αντιμετώπιση των οικονομικών, κοινωνικών και υγειονομικών συνεπειών για τα κράτη μέλη, καθώς και για τον μετριασμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων. Ειδικότερα, οι γυναίκες έχουν πληγεί ιδιαιτέρως από τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης της COVID-19. Η κρίση της COVID-19, καθώς και η προηγούμενη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έδειξαν ότι η ανάπτυξη υγιών και ανθεκτικών οικονομιών και χρηματοπιστωτικών συστημάτων βασισμένων σε ισχυρές και βιώσιμες οικονομικές και κοινωνικές δομές βοηθά τα κράτη μέλη να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στις κρίσεις και να ανακάμπτουν ταχύτερα από αυτές. Επιπλέον, αποδείχτηκε σαφώς η ανάγκη ετοιμότητας των συστημάτων υγείας, των βασικών δημόσιων υπηρεσιών και των αποτελεσματικών μηχανισμών κοινωνικής προστασίας. Οι αναπτυξιακές, βιώσιμες, έξυπνες και κοινωνικά υπεύθυνες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, οι υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές και η δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας ως απάντηση στις νέες προκλήσεις, για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών οικονομικών αδυναμιών και την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας θα είναι συνεπώς ουσιαστικής σημασίας για να επανέλθει η οικονομία και η κοινωνία σε πορεία βιώσιμης ανάκαμψης και για να ξεπεραστούν οι οικονομικές, κοινωνικές και εδαφικές αποκλίσεις στην Ένωση. Τούτο θα πρέπει να επιτευχθεί προς όφελος της ευημερίας των πολιτών της Ένωσης και σύμφωνα με τις σχετικές αρχές των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

(4)

Με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/825 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4) θεσπίστηκε το Πρόγραμμα Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων για την περίοδο 2017 έως 2020, με προϋπολογισμό 142 800 000 EUR κατά την έγκρισή του. Το Πρόγραμμα Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων δημιουργήθηκε για να ενισχύσει την ικανότητα των κρατών μελών να προετοιμάζουν και να εφαρμόζουν διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, μεταξύ άλλων μέσω της βοήθειας για την αποδοτική και αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων από τα ταμεία της Ένωσης. Η τεχνική υποστήριξη στο πλαίσιο του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων παρέχεται από την Επιτροπή κατόπιν αιτήματος κράτους μέλους και μπορεί να καλύψει ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής. Ο παρών κανονισμός έχει σχεδιαστεί ως συνέχεια του εν λόγω προγράμματος, το οποίο έχει τύχει θετικής αποδοχής από τα κράτη μέλη, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα σχετικές προσαρμογές.

(5)

Τα κράτη μέλη έλαβαν όλο και μεγαλύτερη τεχνική υποστήριξη στο πλαίσιο του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων. Ως εκ τούτου, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να θεσπίσει ένα μέσο τεχνικής υποστήριξης για τη συνέχιση και τη βελτίωση της στήριξης των κρατών μελών κατά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων («το μέσο»).

(6)

Σε επίπεδο Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο συντονισμού των οικονομικών πολιτικών αποτελεί το πλαίσιο για τον προσδιορισμό των προκλήσεων και των εθνικών μεταρρυθμιστικών προτεραιοτήτων, και την παρακολούθηση της εφαρμογής των εν λόγω προτεραιοτήτων. Τα κράτη μέλη αναπτύσσουν επίσης τις δικές τους εθνικές πολυετείς επενδυτικές στρατηγικές για τη στήριξη των εν λόγω προτεραιοτήτων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Οι στρατηγικές αυτές υποβάλλονται μαζί με τα ετήσια εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων ως ένας τρόπος προσδιορισμού και συντονισμού των προτεραιοτήτων που θα υποστηριχθούν από εθνική ή ενωσιακή χρηματοδότηση. Θα πρέπει επίσης να συμβάλλουν μέσω της χρήσης της ενωσιακής χρηματοδότησης με συνεκτικό τρόπο και της μεγιστοποίησης της προστιθέμενης αξίας της χρηματοδοτικής στήριξης που θα λαμβάνεται ιδίως από τα προγράμματα που υποστηρίζονται από την Ένωση στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων και του Ταμείου Συνοχής, καθώς και από άλλα προγράμματα. Αναφορικά με τις προκλήσεις που προσδιορίζονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το μέσο θα μπορεί να έχει σαφή προστιθέμενη αξία όσον αφορά την παροχή βοήθειας στα κράτη μέλη για την ενίσχυση της ικανότητάς τους να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις.

(7)

Αντικατοπτρίζοντας την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ως την αναπτυξιακή στρατηγική της Ένωσης και τη μετάφραση των δεσμεύσεων της Ένωσης για την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, το μέσο θα συμβάλει στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, στην ενσωμάτωση δράσεων για το κλίμα και στην επίτευξη του συνολικού στόχου του 30 % των δαπανών του προϋπολογισμού της Ένωσης υπέρ στόχων που σχετίζονται με το κλίμα και στη φιλοδοξία να διατεθεί το 7,5 % των ετήσιων δαπανών στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για στόχους βιοποικιλότητας από το 2024 και το 10 % το 2026 και το 2027, με συνεκτίμηση των υφιστάμενων επικαλύψεων μεταξύ κλιματικών στόχων και στόχων βιοποικιλότητας. Σχετικές δράσεις θα πρέπει να προσδιοριστούν κατά τη διάρκεια της κατάρτισης και της εφαρμογής του μέσου, και να αξιολογηθούν εκ νέου στο πλαίσιο των σχετικών διαδικασιών αξιολόγησης και αναθεώρησης. Το μέσο θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τις ευρύτερες περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις εντός της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του φυσικού κεφαλαίου, της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της στήριξης της κυκλικής οικονομίας και της ενεργειακής μετάβασης, σύμφωνα με την Ατζέντα του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το μέσο θα πρέπει επίσης να στηρίζει την ψηφιακή μετάβαση και να συμβάλλει στη δημιουργία μιας ψηφιακής ενιαίας αγοράς.

(8)

Ο γενικός στόχος του μέσου θα πρέπει να είναι η προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής της Ένωσης, μέσω της στήριξης των προσπαθειών των κρατών μελών για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι αναγκαίο για την ενθάρρυνση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, την υποστήριξη βιώσιμης και δίκαιης οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης και σύγκλισης, την επίτευξη ανθεκτικότητας, τη μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων, την προώθηση της ισότητας μεταξύ των φύλων, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που προσδιορίστηκαν στις εγκεκριμένες ειδικές ανά χώρα συστάσεις και στην εφαρμογή του δικαίου της Ένωσης. Τούτο είναι επίσης αναγκαίο ώστε να στηριχθούν οι προσπάθειες των κρατών μελών για την ενίσχυση της θεσμικής και διοικητικής ικανότητας, καθώς και του δικαστικού πλαισίου τους, μεταξύ άλλων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, και οι προσπάθειές τους για την εφαρμογή στόχων πολιτικής για τη διευκόλυνση της χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, τους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους της Ένωσης για το 2030 και τον στόχο για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

(9)

Οι ειδικοί στόχοι του μέσου θα πρέπει να συνίστανται στη στήριξη των προσπαθειών των εθνικών αρχών να σχεδιάζουν, να αναπτύσσουν και να εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις, καθώς και να προετοιμάζουν, να τροποποιούν, να εφαρμόζουν και να αναθεωρούν σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/241 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5), μεταξύ άλλων μέσω της ανταλλαγής ορθών πρακτικών, κατάλληλων διαδικασιών και μεθοδολογιών, της συμμετοχής των ενδιαφερόμενων μερών, κατά περίπτωση, καθώς και μέσω της αποτελεσματικότερης και αποδοτικότερης διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων.

(10)

Για τη συνδρομή των κρατών μελών στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε όλους τους βασικούς οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς, η Επιτροπή θα πρέπει να εξακολουθήσει να παρέχει τεχνική υποστήριξη, κατόπιν αιτήματος κράτους μέλους, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής, που περιλαμβάνουν τομείς που σχετίζονται με τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και των περιουσιακών στοιχείων, τη θεσμική και διοικητική μεταρρύθμιση, τη δικαστική μεταρρύθμιση, το επιχειρηματικό περιβάλλον, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τη βελτίωση των χρηματοοικονομικών γνώσεων, τις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών και εργασίας, την εκπαίδευση και κατάρτιση, την ισότητα των φύλων, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημόσια υγεία, την κοινωνική πρόνοια και περίθαλψη, καθώς και τις ικανότητες έγκαιρης ανίχνευσης και συντονισμένης αντίδρασης. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις δράσεις που προωθούν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Το μέσο θα πρέπει επίσης να στηρίζει την προετοιμασία για την ένταξη στη ζώνη του ευρώ.

(11)

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει χρηματοδοτικό κονδύλιο για το μέσο, το οποίο θα συνιστά το βασικό ποσό αναφοράς, κατά την έννοια της διοργανικής συμφωνίας της 16ης Δεκεμβρίου 2020 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία, για τη συνεργασία σε δημοσιονομικά θέματα και για τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, καθώς και για νέους ιδίους πόρους, συμπεριλαμβανομένου ενός οδικού χάρτη για την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων (6), για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για το Συμβούλιο κατά την ετήσια διαδικασία του προϋπολογισμού. Οι ετήσιες πιστώσεις θα πρέπει να εγκρίνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Συμβούλιο στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας του προϋπολογισμού, εντός των ορίων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και με συνεκτίμηση της ζήτησης για το μέσο.

(12)

Για να καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες στο πλαίσιο του μέσου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν στον προϋπολογισμό του μέσου πόρους προγραμματισμένους σε επιμερισμένη διαχείριση στο πλαίσιο των ταμείων της Ένωσης και να επιστρέφουν αδέσμευτους πόρους, σύμφωνα με τον κανονισμό για τον καθορισμό κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, το Ταμείο Συνοχής, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και δημοσιονομικών κανόνων για τα εν λόγω Ταμεία και για το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης, το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το Μέσο για τη Διαχείριση των Συνόρων και των Θεωρήσεων. Οι μεταφερόμενοι πόροι θα πρέπει να υλοποιούνται σύμφωνα με τους κανόνες του εν λόγω μέσου και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά προς όφελος του οικείου κράτους μέλους. Η Επιτροπή θα πρέπει να παρέχει ανατροφοδότηση στο εν λόγω κράτος μέλος σχετικά με τη χρήση των μεταφερόμενων πόρων.

(13)

Για να καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες στο πλαίσιο του μέσου, το κράτος μέλος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει πρόσθετη τεχνική υποστήριξη και θα πρέπει να πληρώνει τις δαπάνες που αφορούν την πρόσθετη υποστήριξη αυτή. Οι πληρωμές αυτές θα πρέπει να αποτελούν εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7) («ο δημοσιονομικός κανονισμός») και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά προς όφελος του εν λόγω κράτους μέλους.

(14)

Η τεχνική υποστήριξη θα πρέπει να παρέχεται κατόπιν αιτήματος, ώστε να υποστηρίζει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που αναλαμβάνονται με πρωτοβουλία των κρατών μελών, μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο διαδικασιών οικονομικής διακυβέρνησης, ιδίως όσων ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις, ή δράσεων που σχετίζονται με την εφαρμογή του δικαίου της Ένωσης, και μεταρρυθμίσεων σε σχέση με την εφαρμογή προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής. Το μέσο θα πρέπει επίσης να παρέχει τεχνική υποστήριξη για την κατάρτιση, την τροποποίηση και την εφαρμογή και αναθεώρηση των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που θα υλοποιηθούν δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241

(15)

Σύμφωνα με τους ήδη ισχύοντες κανόνες και την υφιστάμενη πρακτική στο πλαίσιο του προηγούμενου Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να καθιερωθεί ελαφρά διαδικασία για την υποβολή αιτημάτων τεχνικής υποστήριξης. Για τον λόγο αυτόν, τα αιτήματα των κρατών μελών θα πρέπει να υποβάλλονται έως τις 31 Οκτωβρίου, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις πρόσθετες ειδικές προσκλήσεις αιτημάτων. Θα πρέπει να καθοριστούν κατάλληλα κριτήρια για την ανάλυση των αιτημάτων που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη με τήρηση της γενικής αρχής της ίσης μεταχείρισης, της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και της διαφάνειας. Τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να βασίζονται στον επείγοντα χαρακτήρα, στη σοβαρότητα και την έκταση των προβλημάτων, καθώς και στις ανάγκες υποστήριξης που εντοπίζονται σε σχέση με τους τομείς πολιτικής στους οποίους προβλέπεται τεχνική υποστήριξη. Η Επιτροπή θα πρέπει να οργανώσει πρόσθετες ειδικές προσκλήσεις για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων αναγκών που προκύπτουν στα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων, κατά προτεραιότητα, για την κατάρτιση, την τροποποίηση, την εφαρμογή και την αναθεώρηση των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241

(16)

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα, πριν ζητήσουν τεχνική υποστήριξη, να διαβουλεύονται, κατά περίπτωση, με σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη, όπως οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι κοινωνικοί εταίροι και η κοινωνία των πολιτών, σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες και πρακτικές.

(17)

Θα πρέπει επίσης να προσδιοριστεί το περιεχόμενο των σχεδίων συνεργασίας και στήριξης που περιγράφουν λεπτομερώς τα μέτρα παροχής τεχνικής υποστήριξης στα κράτη μέλη. Για τον σκοπό αυτό, τα προβλεπόμενα μέτρα τεχνικής υποστήριξης και η σχετική εκτιμώμενη συνολική χρηματοδοτική συνεισφορά θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις δράσεις και τις δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από ταμεία ή προγράμματα της Ένωσης.

(18)

Για λόγους λογοδοσίας και διαφάνειας, και για την εξασφάλιση της προβολής της δράσης της Ένωσης, υπό ορισμένες προϋποθέσεις που προστατεύουν τις ευαίσθητες πληροφορίες, η Επιτροπή θα πρέπει να διαβιβάζει τα σχέδια συνεργασίας και στήριξης ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Η Επιτροπή θα πρέπει να είναι σε θέση να συμμετέχει σε δραστηριότητες επικοινωνίας. Η Επιτροπή θα πρέπει να δημοσιεύει στον ιστότοπό της κατάλογο των εγκεκριμένων αιτημάτων τεχνικής υποστήριξης.

(19)

Προκειμένου να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά την τεχνική συμβολή στην εθνική διαδικασία λήψης αποφάσεων, η Επιτροπή θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ενιαίο επιγραμμικό δημόσιο αποθετήριο μέσω του οποίου θα μπορεί, με την επιφύλαξη των εφαρμοστέων κανόνων και βάσει διαβούλευσης με τα οικεία κράτη μέλη, να καθιστά διαθέσιμες τις τελικές μελέτες ή εκθέσεις που εκπονούνται στο πλαίσιο επιλέξιμων δράσεων. Για την προστασία ευαίσθητων και εμπιστευτικών πληροφοριών που σχετίζονται με τα δημόσια συμφέροντά τους, τα κράτη μέλη θα πρέπει να μπορούν να ζητούν, όπου δικαιολογείται, από την Επιτροπή να μη δημοσιοποιεί τέτοια έγγραφα χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεσή τους.

(20)

Θα πρέπει να θεσπιστούν διατάξεις σχετικά με την εφαρμογή του μέσου, ιδίως τους τρόπους διαχείρισης, τις μορφές χρηματοδότησης των μέτρων τεχνικής υποστήριξης και το περιεχόμενο των προγραμμάτων εργασίας, τα οποία θα πρέπει να εγκριθούν μέσω εκτελεστικών πράξεων. Λόγω της σημασίας που έχει η στήριξη των προσπαθειών των εθνικών αρχών για την επιδίωξη και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, είναι αναγκαίο να επιτραπεί ποσοστό συγχρηματοδότησης για επιδοτήσεις μέχρι το 100 % των επιλέξιμων δαπανών. Για να επιτραπεί η ταχεία κινητοποίηση της τεχνικής υποστήριξης σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, θα πρέπει να προβλεφθεί η θέσπιση ειδικών μέτρων για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να προβλεφθεί περιορισμένο ποσό του προϋπολογισμού στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας του μέσου, το οποίο δεν υπερβαίνει το 30 % της ετήσιας κατανομής, για ειδικά μέτρα.

(21)

Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και συνεκτική κατανομή των κονδυλίων από τον προϋπολογισμό της Ένωσης και να τηρηθεί η αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, οι δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να είναι συνεπείς και συμπληρωματικές με τα τρέχοντα προγράμματα της Ένωσης. Η διπλή χρηματοδότηση για τις ίδιες δαπάνες θα πρέπει ωστόσο να αποφευχθεί. Ειδικότερα, και για να αποφευχθούν επαναλήψεις ή αλληλεπικαλύψεις, η Επιτροπή και οι εθνικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίζουν, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, τον αποτελεσματικό συντονισμό προκειμένου να διασφαλίζεται η συνέπεια, η συνοχή, η συμπληρωματικότητα και η συνέργεια μεταξύ των πηγών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης της τεχνικής βοήθειας.

(22)

Σύμφωνα με τα σημεία 22 και 23 της διοργανικής συμφωνίας της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου (8), το μέσο θα πρέπει να αξιολογηθεί με βάση πληροφορίες που συλλέγονται σύμφωνα με τις ειδικές απαιτήσεις παρακολούθησης, αποφεύγοντας παράλληλα τον διοικητικό φόρτο, ιδίως για τα κράτη μέλη, και την υπερβολική ρύθμιση. Κατά περίπτωση, οι απαιτήσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν μετρήσιμους δείκτες, ως βάση για την αξιολόγηση του αντικτύπου του μέσου στην πράξη.

(23)

Η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλλει ετήσια έκθεση ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού. Επιπλέον, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μία ανεξάρτητη ενδιάμεση αξιολόγηση, η οποία να εξετάζει την επίτευξη των στόχων του μέσου, την αποτελεσματικότητα της χρήσης των πόρων του και την προστιθέμενη αξία του. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να μπορεί να καλεί την Επιτροπή να συμμετάσχει σε ανταλλαγή απόψεων με την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί η ετήσια έκθεση και η εφαρμογή του μέσου. Μια ανεξάρτητη εκ των υστέρων αξιολόγηση θα πρέπει, επιπροσθέτως, να ασχοληθεί με τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο του μέσου.

(24)

Θα πρέπει να καθοριστούν τα προγράμματα εργασίας για την εφαρμογή της τεχνικής υποστήριξης. Προκειμένου να εξασφαλιστούν ενιαίες προϋποθέσεις για την εκτέλεση του παρόντος κανονισμού, θα πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή εκτελεστικές αρμοδιότητες. Στον παρόντα κανονισμό εφαρμόζονται οι οριζόντιοι δημοσιονομικοί κανόνες που έχουν εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο βάσει του άρθρου 322 ΣΛΕΕ. Οι εν λόγω κανόνες θεσπίζονται στον δημοσιονομικό κανονισμό. Καθορίζουν ιδίως τη διαδικασία κατάρτισης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού μέσω επιχορηγήσεων, προμηθειών, βραβείων και έμμεσης εκτέλεσης, προβλέπουν δε ελέγχους της ευθύνης των οικονομικών φορέων. Οι κανόνες που θεσπίζονται βάσει του άρθρου 322 ΣΛΕΕ περιλαμβάνουν επίσης γενικό καθεστώς αιρεσιμότητας για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης.

(25)

Σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό, τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (9) και τους κανονισμούς (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 (10), (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 (11) και (ΕΕ) 2017/1939 (12) του Συμβουλίου, τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης πρέπει να προστατεύονται με αναλογικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την πρόληψη, την ανίχνευση, τη διόρθωση και τη διερεύνηση παρατυπιών, συμπεριλαμβανομένης της απάτης, για την ανάκτηση απολεσθέντων κεφαλαίων, αχρεωστήτως καταβληθέντων ή μη ορθώς χρησιμοποιηθέντων κονδυλίων και, όταν χρειάζεται, για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κανονισμό (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 και (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) έχει την εξουσία να διενεργεί διοικητικές έρευνες, καθώς και επιτόπιους ελέγχους και επιθεωρήσεις, με σκοπό να διαπιστωθεί αν υπάρχει απάτη, διαφθορά ή άλλη παράνομη δραστηριότητα εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει την εξουσία, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939, να διερευνά και να ασκεί δίωξη σε υποθέσεις απάτης και άλλων αξιόποινων πράξεων που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης, όπως προβλέπεται στην οδηγία (ΕΕ) 2017/1371 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (13). Σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό, πρόσωπα ή οντότητες που είναι αποδέκτες κονδυλίων από τα ταμεία της Ένωσης πρέπει να συνεργάζονται πλήρως για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, να παρέχουν τα αναγκαία δικαιώματα και την πρόσβαση που απαιτείται στην Επιτροπή, την OLAF, το Ελεγκτικό Συνέδριο και, όσον αφορά τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στην ενισχυμένη συνεργασία δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1939, στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, και να διασφαλίζουν ότι τυχόν τρίτοι που συμμετέχουν στην εκτέλεση κονδυλίων από τα ταμεία της Ένωσης εκχωρούν ισοδύναμα δικαιώματα.

(26)

Δεδομένου ότι ο στόχος του παρόντος κανονισμού δεν μπορεί να επιτευχθεί επαρκώς από τα κράτη μέλη, μπορεί όμως, εξαιτίας της κλίμακας και των αποτελεσμάτων της προτεινόμενης δράσης, να επιτευχθεί καλύτερα σε ενωσιακό επίπεδο, η Ένωση δύναται να θεσπίσει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, όπως διατυπώνεται στο εν λόγω άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των εν λόγω στόχων.

(27)

Ο παρών κανονισμός δεν θα πρέπει να επηρεάσει τη συνέχιση ή την τροποποίηση μέτρων στήριξης που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2017/825 ή άλλης ενωσιακής νομοθετικής πράξης που εφαρμόζεται στην εν λόγω συνδρομή. Επομένως, τα μέτρα που εγκρίνονται βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2017/825 θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ. Προς τούτο, θα πρέπει επίσης να θεσπιστεί μεταβατική διάταξη.

(28)

Για να καταστεί δυνατή η άμεση εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό, ο παρών κανονισμός πρέπει να αρχίσει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης («το μέσο»).

Καθορίζει τον γενικό στόχο και τους ειδικούς στόχους του μέσου, τον προϋπολογισμό του μέσου για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2027, τις μορφές ενωσιακής χρηματοδότησης και τους κανόνες για την παροχή της εν λόγω χρηματοδότησης.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)

«τεχνική υποστήριξη»: μέτρα που βοηθούν τις εθνικές αρχές να εφαρμόζουν θεσμικές, διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι βιώσιμες και ενισχύουν την ανθεκτικότητα, ενδυναμώνουν την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή και στηρίζουν τη δημόσια διοίκηση κατά την προετοιμασία βιώσιμων επενδύσεων που ενισχύουν την ανθεκτικότητα·

2)

«εθνική αρχή»: μία ή περισσότερες δημόσιες αρχές σε επίπεδο κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, καθώς και οργανώσεις των κρατών μελών κατά την έννοια του άρθρου 2 σημείο 42 του δημοσιονομικού κανονισμού, οι οποίες συνεργάζονται σε πνεύμα εταιρικής σχέσης σύμφωνα με το θεσμικό και νομικό πλαίσιο των κρατών μελών·

3)

«ταμεία της Ένωσης»: το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, το Ταμείο Συνοχής, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης, το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το Μέσο για τη Διαχείριση των Συνόρων και των Θεωρήσεων·

4)

«διεθνής οργανισμός»: οργανισμός κατά την έννοια του άρθρου 156 του δημοσιονομικού κανονισμού, καθώς και οργανισμοί εξομοιούμενοι με παρόμοιο οργανισμό σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο·

5)

«Ευρωπαϊκό Εξάμηνο συντονισμού των οικονομικών πολιτικών» ή «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο»: η διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 2-α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου (14)·

6)

«ειδικές ανά χώρα συστάσεις»: οι συστάσεις του Συμβουλίου που απευθύνονται σε κάθε κράτος μέλος σύμφωνα με τα άρθρα 121 παράγραφος 2 και 148 παράγραφος 4 ΣΛΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Άρθρο 3

Γενικός στόχος

Γενικός στόχος του μέσου είναι να προωθήσει την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή της Ένωσης στηρίζοντας τις προσπάθειες των κρατών μελών να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι αναγκαίο για την ενθάρρυνση των επενδύσεων, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την επίτευξη βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης, ανθεκτικότητας και ανάκαμψης. Είναι επίσης αναγκαίο για να στηριχθούν οι προσπάθειες των κρατών μελών να ενισχύσουν τη θεσμική και διοικητική τους ικανότητα, μεταξύ άλλων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, για να ενθαρρυνθεί η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις που προσδιορίζονται στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις και για να εφαρμοστεί το ενωσιακό δίκαιο.

Άρθρο 4

Ειδικοί στόχοι

Για την επίτευξη του γενικού στόχου που ορίζεται στο άρθρο 3, το μέσο έχει ως ειδικούς στόχους να συνδράμει τις εθνικές αρχές στη βελτίωση της ικανότητάς τους:

α)

να σχεδιάζουν, να αναπτύσσουν και να εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις·

β)

να προετοιμάζουν, να τροποποιούν, να εφαρμόζουν και να αναθεωρούν σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241

Οι εν λόγω ειδικοί στόχοι επιδιώκονται σε στενή συνεργασία με τα οικεία κράτη μέλη, μεταξύ άλλων μέσω της ανταλλαγής ορθών πρακτικών, διαδικασιών και μεθοδολογιών, της συμμετοχής των ενδιαφερόμενων μερών, κατά περίπτωση, καθώς και της αποτελεσματικότερης και αποδοτικότερης διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων.

Άρθρο 5

Πεδίο εφαρμογής

Οι ειδικοί στόχοι που ορίζονται στο άρθρο 4 αναφέρονται σε τομείς πολιτικής που σχετίζονται με τη συνοχή, την ανταγωνιστικότητα, την εκπαίδευση, την παραγωγικότητα, την έρευνα και την καινοτομία, την έξυπνη, δίκαιη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στις δράσεις που προάγουν την ψηφιακή και τη δίκαιη πράσινη μετάβαση, και ιδίως επικεντρώνονται σε έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω τομείς:

α)

τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και των περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων του «πράσινου» προϋπολογισμού και της συνεκτίμησης της ισότητας των φύλων στον προϋπολογισμό, το μακροδημοσιονομικό πλαίσιο, τη διαχείριση του χρέους και των ταμειακών διαθέσιμων, την πολιτική δαπανών και τη φορολογική πολιτική, τη φορολογική συμμόρφωση, τη διαχείριση των εσόδων και την τελωνειακή ένωση, καθώς και την καταπολέμηση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, τη φορολογική απάτη, τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή·

β)

τη θεσμική μεταρρύθμιση και την αποτελεσματική και προσανατολισμένη στις υπηρεσίες λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, την απλούστευση των κανόνων και των διαδικασιών, τον λογιστικό έλεγχο, τη βελτίωση της ικανότητας απορρόφησης των ενωσιακών κονδυλίων, την προώθηση της διοικητικής συνεργασίας, το αποτελεσματικό κράτος δικαίου, τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, τη δημιουργία ικανοτήτων για τις αρχές ανταγωνισμού και καταπολέμησης των μονοπωλίων, την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής εποπτείας και την ενίσχυση της καταπολέμησης της απάτης, της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες·

γ)

το επιχειρηματικό περιβάλλον, μεταξύ άλλων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αυτοαπασχολούμενους, τους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, την επαναβιομηχανοποίηση και τη μετατόπιση της παραγωγής στην Ένωση, την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, μεταξύ άλλων σε φυσικές και εικονικές υποδομές, τους φορείς υλοποίησης και τα φυτώρια έργων, τη συμμετοχή του κοινού σε επιχειρήσεις, τις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων, το εμπόριο και τις άμεσες ξένες επενδύσεις, τον ανταγωνισμό, τις αποδοτικές και διαφανείς δημόσιες προμήθειες, τη βιώσιμη τομεακή ανάπτυξη, και τη στήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης·

δ)

την εκπαίδευση, τη διά βίου μάθηση και την κατάρτιση, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τις πολιτικές για τη νεολαία, τις πολιτικές για την αγορά εργασίας συμπεριλαμβανομένου του κοινωνικού διαλόγου, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αυξημένη συμμετοχή υποεκπροσωπούμενων ομάδων στην αγορά εργασίας, την αναβάθμιση και τον αναπροσανατολισμό των δεξιοτήτων ιδίως όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες, την παιδεία στα μέσα ενημέρωσης, την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, την ενεργό γήρανση, την ισότητα των φύλων, την πολιτική προστασία, τις πολιτικές για τα σύνορα και τη μετανάστευση, την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, καθώς και την καταπολέμηση της φτώχειας, της εισοδηματικής ανισότητας, και κάθε μορφή διάκρισης·

ε)

προσβάσιμα, οικονομικά προσιτά και ανθεκτικά συστήματα δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης, κοινωνικής ασφάλισης, φροντίδας και πρόνοιας, και παιδικής μέριμνας·

στ)

τις πολιτικές για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, την εφαρμογή της ψηφιακής και της δίκαιης πράσινης μετάβασης, τις λύσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις, τη συνδεσιμότητα, την πρόσβαση σε δεδομένα και τη διακυβέρνησή τους, τις λύσεις προστασίας δεδομένων, την ηλεκτρονική μάθηση, τη χρήση λύσεων τεχνητής νοημοσύνης, τον περιβαλλοντικό πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, τη δράση για το κλίμα, τις μεταφορές και την κινητικότητα, την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, την ενεργειακή απόδοση και την αποδοτική χρήση των πόρων και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την επίτευξη της ενεργειακής διαφοροποίησης, την αντιμετώπιση της ενεργειακής πενίας και την κατοχύρωση της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς και για τον αγροτικό τομέα, την προστασία του εδάφους και της βιοποικιλότητας, την αλιεία και τη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών, των απομακρυσμένων και των νησιωτικών περιοχών·

ζ)

τις πολιτικές και τη ρύθμιση για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων της απόκτησης χρηματοοικονομικών γνώσεων, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και του δανεισμού προς την πραγματική οικονομία, ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τους αυτοαπασχολούμενους και τους επιχειρηματίες·

η)

την παραγωγή, παροχή και ποιοτική παρακολούθηση δεδομένων και στατιστικών·

θ)

την προετοιμασία για την ένταξη στη ζώνη του ευρώ· και

ι)

την έγκαιρη ανίχνευση και τη συντονισμένη αντίδραση σε σημαντικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία ή για την ασφάλεια, καθώς και την εξασφάλιση της συνέχισης παροχής των λειτουργιών και των υπηρεσιών για βασικούς δημόσιους και ιδιωτικούς θεσμούς και τομείς.

Άρθρο 6

Προϋπολογισμός

1.   Το δημοσιονομικό κονδύλιο για την εφαρμογή του μέσου για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2027 ορίζεται σε 864 000 000 EUR σε τρέχουσες τιμές.

2.   Το χρηματοδοτικό κονδύλιο που προορίζεται για το μέσο μπορεί επίσης να καλύπτει δαπάνες για δραστηριότητες προπαρασκευής, παρακολούθησης, λογιστικού ή άλλου ελέγχου και αξιολόγησης, οι οποίες απαιτούνται για τη διαχείριση του μέσου και την επίτευξη των στόχων του, και ειδικότερα δαπάνες για μελέτες, συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων, δράσεις πληροφόρησης και επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εταιρικής επικοινωνίας για τις πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης, στο βαθμό που αφορούν τους γενικούς στόχους του παρόντος κανονισμού, δαπάνες για δίκτυα τεχνολογίας των πληροφοριών που επικεντρώνονται στην επεξεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών εργαλείων τεχνολογίας των πληροφοριών, καθώς και όλες τις άλλες δαπάνες τεχνικής και διοικητικής συνδρομής που βαρύνουν την Επιτροπή στο πλαίσιο της διαχείρισης του μέσου. Οι δαπάνες μπορούν επίσης να καλύπτουν το κόστος για άλλες υποστηρικτικές δραστηριότητες, όπως ο έλεγχος της ποιότητας και η παρακολούθηση επιτόπιων έργων τεχνικής υποστήριξης, καθώς και το κόστος της παροχής συμβουλών από ομοτίμους και εμπειρογνώμονες για την αξιολόγηση και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

3.   Επιπλέον του χρηματοδοτικού κονδυλίου που ορίζεται στην παράγραφο 1, οι πόροι που διατίθενται στα κράτη μέλη στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης μπορούν, κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών, και σύμφωνα με τους όρους και τη διαδικασία που ορίζονται στον κανονισμό για τον καθορισμό κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, το Ταμείο Συνοχής, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, και δημοσιονομικών κανόνων για τα εν λόγω Ταμεία και για το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης, το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το Μέσο για τη Διαχείριση των Συνόρων και των Θεωρήσεων, να μεταφερθούν στο μέσο για τον σκοπό της χρηματοδότησης σαφώς προσδιορισμένων αιτημάτων τεχνικής υποστήριξης και να επιστραφούν εάν δεν έχουν δεσμευθεί. Οι πόροι αυτοί χρησιμοποιούνται αποκλειστικά προς όφελος του κράτους μέλους που ζήτησε τη μεταφορά, μεταξύ άλλων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Άρθρο 7

Πληρωμές για πρόσθετη τεχνική υποστήριξη

1.   Επιπλέον της τεχνικής υποστήριξης που καλύπτεται από τον προϋπολογισμό και προβλέπεται στο άρθρο 6, τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν πρόσθετη τεχνική υποστήριξη στο πλαίσιο του μέσου και να πληρώσουν τις δαπάνες που αφορούν την εν λόγω πρόσθετη υποστήριξη.

2.   Οι πληρωμές που πραγματοποιούνται από κράτος μέλος βάσει της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου συνιστούν εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό που προβλέπονται από τη βασική πράξη σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 5 του δημοσιονομικού κανονισμού και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά προς όφελος του εν λόγω κράτους μέλους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Άρθρο 8

Επιλέξιμες δράσεις για τεχνική υποστήριξη

Για την επίτευξη των στόχων που ορίζονται στα άρθρα 3 και 4, το μέσο χρηματοδοτεί ιδίως τα ακόλουθα είδη δράσεων:

α)

την παροχή εμπειρογνωσίας σε σχέση με την παροχή συμβουλών πολιτικής, την αλλαγή πολιτικών, τη διαμόρφωση στρατηγικών και χαρτών πορείας μεταρρυθμίσεων, καθώς και σε σχέση με νομοθετικές, θεσμικές, διαρθρωτικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις·

β)

τη βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη διάθεση εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένων επιτόπιων εμπειρογνωμόνων, για την εκτέλεση καθηκόντων σε συγκεκριμένους τομείς ή για τη διεξαγωγή επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, όπου είναι αναγκαίο, με υποστήριξη διερμηνείας, μετάφρασης και συνεργασίας, διοικητική συνδρομή και εγκαταστάσεις υποδομής και εξοπλισμού·

γ)

ανάπτυξη θεσμικών, διοικητικών ή τομεακών ικανοτήτων και σχετικές υποστηρικτικές δράσεις σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, οι οποίες συμβάλλουν επίσης στην ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών εταίρων, κατά περίπτωση, και ιδίως:

i)

σεμινάρια, συνέδρια και εργαστήρια, με, κατά περίπτωση, συμμετοχή ενδιαφερόμενων μερών·

ii)

ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, στην οποία περιλαμβάνονται, κατά περίπτωση, επισκέψεις εργασίας στα οικεία κράτη μέλη ή τρίτες χώρες με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα στους υπαλλήλους να αποκτήσουν ή να αυξήσουν την εμπειρογνωσία ή τις γνώσεις τους σε σχετικά θέματα·

iii)

δράσεις κατάρτισης και ανάπτυξη επιγραμμικών ή άλλου τύπου ενοτήτων κατάρτισης για τη στήριξη των αναγκαίων επαγγελματικών δεξιοτήτων και γνώσεων που αφορούν τις σχετικές μεταρρυθμίσεις·

δ)

τη συλλογή δεδομένων και στατιστικών στοιχείων, ανάπτυξη κοινών μεθοδολογιών, συμπεριλαμβανομένων του εντοπισμού και της ενσωμάτωσης φύλου και κλίματος, και, κατά περίπτωση, δεικτών ή σημείων αναφοράς για συγκριτική αξιολόγηση·

ε)

την οργάνωση της τοπικής επιχειρησιακής στήριξης σε τομείς όπως το άσυλο, η μετανάστευση και ο έλεγχος των συνόρων·

στ)

ανάπτυξη ικανοτήτων τεχνολογίας των πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της εμπειρογνωσίας σε σχέση με την ανάπτυξη, τη συντήρηση, τη λειτουργία και τον ποιοτικό έλεγχο των υποδομών και των εφαρμογών ΤΠ που απαιτούνται για την εφαρμογή των σχετικών μεταρρυθμίσεων, κυβερνοασφάλεια, λύσεις ανοιχτού λογισμικού και υλισμικού, λύσεις προστασίας δεδομένων, καθώς και εμπειρογνωσία σχετικά με προγράμματα προσανατολισμένα στην ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών, ιδίως σε υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση ή το δικαστικό σώμα·

ζ)

την εκπόνηση μελετών, συμπεριλαμβανομένων μελετών σκοπιμότητας, ερευνών, αναλύσεων και επισκοπήσεων, αξιολογήσεων και εκτιμήσεων επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων εκτιμήσεων επιπτώσεων ανάλογα με το φύλο, και την ανάπτυξη και δημοσίευση οδηγών, εκθέσεων και εκπαιδευτικού υλικού·

η)

τη θέσπιση και εκτέλεση έργων επικοινωνίας και στρατηγικών μάθησης, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής μάθησης, συνεργασίας, ευαισθητοποίησης, δραστηριοτήτων διάδοσης και ανταλλαγής ορθών πρακτικών· διοργάνωση εκστρατειών ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, εκστρατειών και εκδηλώσεων στα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της εταιρικής επικοινωνίας και, κατά περίπτωση, της επικοινωνίας μέσω κοινωνικών δικτύων ή πλατφορμών·

θ)

την κατάρτιση και δημοσίευση υλικού για τη διάδοση πληροφοριών και των αποτελεσμάτων της τεχνικής υποστήριξης που παρέχεται στο πλαίσιο του μέσου, μεταξύ άλλων μέσα από την ανάπτυξη, τη λειτουργία και τη συντήρηση συστημάτων και εργαλείων που χρησιμοποιούν τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών· και

ι)

κάθε άλλη συναφή δραστηριότητα στήριξης του γενικού στόχου και των ειδικών στόχων που ορίζονται στα άρθρα 3 και 4 αντίστοιχα.

Άρθρο 9

Αίτημα για τεχνική υποστήριξη

1.   Ένα κράτος μέλος που επιθυμεί να λάβει τεχνική υποστήριξη στο πλαίσιο του μέσου υποβάλλει σχετικό αίτημα στην Επιτροπή, όπου προσδιορίζει τους τομείς πολιτικής και τις προτεραιότητες προς υποστήριξη εντός του πεδίου εφαρμογής του μέσου, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 5. Τα εν λόγω αιτήματα υποβάλλονται έως τις 31 Οκτωβρίου, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις πρόσθετες ειδικές προσκλήσεις αιτημάτων που αναφέρονται στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου. Η Επιτροπή μπορεί να παρέχει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα κύρια στοιχεία τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο αίτημα τεχνικής υποστήριξης.

2.   Προκειμένου οι επιδιωκόμενες από τα κράτη μέλη μεταρρυθμίσεις να χαίρουν ευρείας στήριξης και αποδοχής, τα κράτη μέλη που επιθυμούν να λάβουν τεχνική υποστήριξη από το μέσο μπορούν να διαβουλεύονται, κατά περίπτωση, με σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη πριν ζητήσουν τεχνική υποστήριξη, σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες και πρακτικές.

3.   Τα κράτη μέλη μπορούν να υποβάλλουν αίτημα τεχνικής υποστήριξης στις περιπτώσεις που συνδέονται με:

α)

την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από τα κράτη μέλη, τις οποίες αναλαμβάνουν με δική τους πρωτοβουλία και σύμφωνα με τον γενικό στόχο και τους ειδικούς στόχους που ορίζονται στα άρθρα 3 και 4 αντίστοιχα·

β)

την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και ενισχύουν την ανθεκτικότητα στο πλαίσιο διαδικασιών οικονομικής διακυβέρνησης, και ιδίως των ειδικών ανά χώρα συστάσεων που εκδίδονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου ή δράσεων που συνδέονται με την εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου·

γ)

την εφαρμογή προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής για τα κράτη μέλη που λαμβάνουν χρηματοδοτική συνδρομή από την Ένωση βάσει υφιστάμενων μέσων, ιδίως σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 472/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (15) για τα κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ και με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 332/2002 του Συμβουλίου (16) για τα κράτη μέλη που δεν έχουν ως νόμισμα το ευρώ·

δ)

την προετοιμασία, τροποποίηση και αναθεώρηση σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241 και την εφαρμογή την οποία αναλαμβάνουν τα κράτη μέλη.

4.   Η Επιτροπή διοργανώνει πρόσθετες ειδικές προσκλήσεις αιτημάτων για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων αναγκών που προκύπτουν στα κράτη μέλη, όπως για την υποβολή αιτημάτων που συνδέονται με τις περιστάσεις της παραγράφου 3 στοιχείο δ).

5.   Λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και κατόπιν διαλόγου με το αιτούν κράτος μέλος, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Επιτροπή αναλύει το αίτημα υποστήριξης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 με βάση τον επείγοντα χαρακτήρα, το εύρος και το βάθος των προκλήσεων που εντοπίστηκαν, τις ανάγκες υποστήριξης όσον αφορά τους σχετικούς τομείς πολιτικής, την ανάλυση των κοινωνικοοικονομικών δεικτών και τη θεσμική και εν γένει διοικητική ικανότητα των οικείων κρατών μελών.

Βάσει αυτής της ανάλυσης και λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες δράσεις και μέτρα που χρηματοδοτούνται από ταμεία της Ένωσης ή άλλα ενωσιακά προγράμματα, η Επιτροπή και τα οικεία κράτη μέλη συμφωνούν όσον αφορά τους τομείς προτεραιότητας προς στήριξη, τους στόχους, ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα, το πεδίο εφαρμογής των μέτρων στήριξης που πρόκειται να παρασχεθούν, καθώς και την εκτιμώμενη συνολική χρηματοδοτική συνεισφορά για την εν λόγω στήριξη, η οποία καθορίζεται στο πλαίσιο σχεδίου συνεργασίας και στήριξης («το σχέδιο συνεργασίας και στήριξης»).

6.   Το σχέδιο συνεργασίας και στήριξης προσδιορίζει, χωριστά από άλλη τεχνική υποστήριξη, τα μέτρα που συνδέονται με τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για τα κράτη μέλη δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241

Άρθρο 10

Παροχή πληροφοριών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο και επικοινωνία σχετικά με τα σχέδια συνεργασίας και στήριξης

1.   Η Επιτροπή, με τη συγκατάθεση του οικείου κράτους μέλους, διαβιβάζει χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο ταυτόχρονα το σχέδιο συνεργασίας και στήριξης. Το οικείο κράτος μέλος μπορεί να αρνηθεί να δώσει τη συγκατάθεσή του σε περίπτωση ευαίσθητων ή εμπιστευτικών πληροφοριών η δημοσιοποίηση των οποίων θα έθετε σε κίνδυνο τα δημόσια συμφέροντά του.

2.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, η Επιτροπή διαβιβάζει το σχέδιο συνεργασίας και στήριξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο:

α)

αμέσως μόλις το οικείο κράτος μέλος διαγράψει όλες τις ευαίσθητες ή εμπιστευτικές πληροφορίες, η δημοσιοποίηση των οποίων θα έθετε σε κίνδυνο τα δημόσια συμφέροντά του·

β)

μετά από εύλογο χρονικό διάστημα, όταν η δημοσιοποίηση των σχετικών πληροφοριών δεν θα επηρεάσει δυσμενώς την εφαρμογή των μέτρων στήριξης και, σε κάθε περίπτωση, το αργότερο δύο μήνες μετά την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων βάσει του σχεδίου συνεργασίας και στήριξης.

3.   Η Επιτροπή μπορεί να αναλάβει δραστηριότητες επικοινωνίας ώστε να διασφαλίσει την προβολή της ενωσιακής χρηματοδότησης για μέτρα στήριξης που προβλέπονται στα σχέδια συνεργασίας και στήριξης, μεταξύ άλλων μέσω κοινών δραστηριοτήτων επικοινωνίας με τις εθνικές αρχές και τα γραφεία των αντιπροσωπειών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής στο οικείο κράτος μέλος. Η Επιτροπή δημοσιεύει στον ιστότοπό της κατάλογο των εγκεκριμένων αιτημάτων τεχνικής υποστήριξης και επικαιροποιεί τακτικά τον εν λόγω κατάλογο. Η Επιτροπή ενημερώνει τακτικά τα γραφεία των αντιπροσωπειών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με τα έργα στα οικεία κράτη μέλη.

Άρθρο 11

Συμπληρωματική χρηματοδότηση

Οι δράσεις που χρηματοδοτούνται δυνάμει του μέσου μπορούν να λάβουν στήριξη από άλλα ενωσιακά προγράμματα, μέσα ή ταμεία στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της Ένωσης, υπό την προϋπόθεση ότι η στήριξη αυτή δεν καλύπτει τις ίδιες δαπάνες.

Άρθρο 12

Εφαρμογή του μέσου

1.   Η Επιτροπή υλοποιεί το μέσο σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό.

2.   Τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο του μέσου μπορούν να εφαρμόζονται είτε άμεσα από την Επιτροπή, είτε έμμεσα από πρόσωπα και οντότητες, σύμφωνα με το άρθρο 62 παράγραφος 1 του δημοσιονομικού κανονισμού. Ειδικότερα, η ενωσιακή στήριξη για δράσεις δυνάμει του άρθρου 8 του παρόντος κανονισμού λαμβάνει τις ακόλουθες μορφές:

α)

επιχορηγήσεις·

β)

δημόσιες συμβάσεις·

γ)

επιστροφή δαπανών που πραγματοποιήθηκαν από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων από τις εθνικές, περιφερειακές ή τοπικές αρχές των κρατών μελών που παρέχουν ή λαμβάνουν στήριξη·

δ)

συνεισφορές σε καταπιστευματικά ταμεία που έχουν συσταθεί από διεθνείς οργανισμούς· και

ε)

δράσεις που υλοποιούνται μέσω έμμεσης διαχείρισης.

3.   Οι επιχορηγήσεις μπορούν να χορηγούνται στις εθνικές αρχές, στον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σε διεθνείς οργανισμούς, δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς και οντότητες που έχουν συσταθεί νομίμως:

α)

σε κράτη μέλη·

β)

σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών που είναι συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται σ’ αυτήν.

Το ποσοστό συγχρηματοδότησης για τις επιχορηγήσεις ανέρχεται στο 100 % των επιλέξιμων δαπανών.

4.   Η τεχνική υποστήριξη μπορεί να εφαρμόζεται σε συνεργασία με οντότητες άλλων κρατών μελών και διεθνείς οργανισμούς.

5.   Η τεχνική υποστήριξη μπορεί επίσης να παρέχεται από μεμονωμένους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι μπορεί να κληθούν να συνεισφέρουν σε επιλεγμένες δραστηριότητες που διοργανώνονται όποτε είναι αναγκαίο για την επίτευξη των ειδικών στόχων που ορίζονται στο άρθρο 4.

6.   Η Επιτροπή, για να εφαρμόσει την τεχνική υποστήριξη, εγκρίνει προγράμματα εργασίας μέσω εκτελεστικών πράξεων, και ενημερώνει σχετικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Τα προγράμματα εργασίας ορίζουν:

α)

την κατανομή για το μέσο,

β)

τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, σύμφωνα με τον γενικό στόχο και τους ειδικούς στόχους που αναφέρονται στα άρθρα 3 και 4 του παρόντος κανονισμού, αντίστοιχα, και εντός του πεδίου εφαρμογής που αναφέρεται στο άρθρο 5 και των επιλέξιμων δράσεων που καθορίζονται στο άρθρο 8 του παρόντος κανονισμού, και

γ)

τα κριτήρια επιλογής και χορήγησης των επιχορηγήσεων, καθώς και όλα τα στοιχεία που απαιτούνται από τον δημοσιονομικό κανονισμό.

7.   Για να διασφαλιστεί η έγκαιρη διάθεση των πόρων, ένα περιορισμένο μέρος του προγράμματος εργασίας, το οποίο δεν υπερβαίνει το 30 % της ετήσιας κατανομής, προορίζεται για ειδικά μέτρα σε περίπτωση απρόβλεπτων και δεόντως αιτιολογημένων λόγων επείγουσας ανάγκης που απαιτούν άμεση ανταπόκριση, συμπεριλαμβανομένης σοβαρής διαταραχής της οικονομίας ή σημαντικών περιστάσεων που επηρεάζουν σοβαρά τις οικονομικές, κοινωνικές ή υγειονομικές συνθήκες σ’ ένα κράτος μέλος και οι οποίες διαφεύγουν του ελέγχου του.

Η Επιτροπή μπορεί, κατόπιν αιτήματος κράτους μέλους που επιθυμεί να λάβει τεχνική υποστήριξη, να θεσπίζει ειδικά μέτρα σύμφωνα με τους στόχους και τις δράσεις που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό με στόχο την παροχή τεχνικής υποστήριξης στις εθνικές αρχές για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών. Αυτά τα ειδικά μέτρα έχουν προσωρινό χαρακτήρα και συνδέονται με τις περιπτώσεις που καθορίζονται στο άρθρο 9 παράγραφος 3. Τα εν λόγω ειδικά μέτρα λήγουν εντός έξι μηνών από τη θέσπισή τους και μπορούν να αντικατασταθούν από μέτρα τεχνικής υποστήριξης σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 9.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Άρθρο 13

Συντονισμός και συμπληρωματικότητα

1.   Η Επιτροπή και τα οικεία κράτη μέλη, κατ’ αναλογία προς τις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους, προωθούν συνέργειες και διασφαλίζουν τον αποτελεσματικό συντονισμό μεταξύ του μέσου και άλλων προγραμμάτων και μέσων της Ένωσης, και ιδίως με μέτρα που χρηματοδοτούνται από τα ταμεία της Ένωσης. Για τον σκοπό αυτό:

α)

εξασφαλίζουν τη συμπληρωματικότητα, τη συνέργεια, τη συνοχή και τη συνέπεια μεταξύ των διαφόρων μέσων σε ενωσιακό, εθνικό και, κατά περίπτωση, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ιδίως όσον αφορά τα μέτρα που χρηματοδοτούνται από ταμεία της Ένωσης, τόσο κατά το στάδιο του σχεδιασμού όσο και κατά την υλοποίηση·

β)

βελτιστοποιούν τους μηχανισμούς συντονισμού ώστε να αποφεύγεται η επανάληψη ή η αλληλεπικάλυψη των προσπαθειών·

γ)

διασφαλίζουν τη στενή συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων για την εφαρμογή σε ενωσιακό, εθνικό και, κατά περίπτωση, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ώστε να εξασφαλίζονται συνεκτικές και απλουστευμένες δράσεις στήριξης στο πλαίσιο του μέσου.

2.   Η Επιτροπή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλίζει συμπληρωματικότητα και συνέργειες με την υποστήριξη που παρέχεται από άλλους σχετικούς διεθνείς οργανισμούς.

Άρθρο 14

Παρακολούθηση της υλοποίησης

1.   Η Επιτροπή παρακολουθεί την υλοποίηση του μέσου και μετρά τον βαθμό επίτευξης του γενικού στόχου και των ειδικών στόχων που ορίζονται στα άρθρα 3 και 4 αντίστοιχα, μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας τα σχέδια συνεργασίας και στήριξης. Οι δείκτες που χρησιμοποιούνται για την υποβολή εκθέσεων προόδου και για τον σκοπό της παρακολούθησης και αξιολόγησης του παρόντος κανονισμού ως προς την επίτευξη του γενικού στόχου και των ειδικών στόχων ορίζονται στο παράρτημα. Η παρακολούθηση της εφαρμογής είναι στοχοθετημένη προς τις δραστηριότητες που υλοποιούνται στο πλαίσιο του μέσου και είναι ανάλογη με αυτές.

2.   Το σύστημα υποβολής εκθέσεων για τις επιδόσεις εξασφαλίζει ότι τα στοιχεία για την παρακολούθηση της υλοποίησης του μέσου και των αποτελεσμάτων συλλέγονται κατά τρόπο αποδοτικό, αποτελεσματικό, έγκαιρο και, όπου είναι σκόπιμο και εφικτό, με μορφή δεδομένων κατανεμημένων ανά φύλο. Γι’ αυτόν τον σκοπό, επιβάλλονται αναλογικές απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων στους αποδέκτες της ενωσιακής χρηματοδότησης.

Άρθρο 15

Ετήσια έκθεση

1.   Η Επιτροπή υποβάλλει ετήσια έκθεση ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού («η ετήσια έκθεση»).

2.   Η ετήσια έκθεση περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με:

α)

τα αιτήματα υποστήριξης που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 1·

β)

την ανάλυση της εφαρμογής των κριτηρίων που αναφέρονται στο άρθρο 9 παράγραφος 3, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανάλυση των αιτημάτων υποστήριξης που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη·

γ)

τα σχέδια συνεργασίας και στήριξης όπως αναφέρονται στο άρθρο 9 παράγραφος 5·

δ)

τα ειδικά μέτρα που θεσπίζονται σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 7·

ε)

την εφαρμογή των μέτρων στήριξης, κατά περίπτωση και σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο· και

στ)

τις δραστηριότητες επικοινωνίας που πραγματοποίησε η Επιτροπή.

3.   Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να καλεί την Επιτροπή να συμμετάσχει σε ανταλλαγή απόψεων με την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί η ετήσια έκθεση και η εφαρμογή του μέσου.

Άρθρο 16

Ενδιάμεση και εκ των υστέρων αξιολόγηση

1.   Έως τις 20 Φεβρουαρίου 2025, η Επιτροπή υποβάλλει ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών, μία ανεξάρτητη έκθεση ενδιάμεσης αξιολόγησης σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού. Η εν λόγω έκθεση αξιολογεί ιδίως τον βαθμό στον οποίο έχουν επιτευχθεί ο γενικός στόχος και οι ειδικοί στόχοι που αναφέρονται στα άρθρα 3 και 4, αντίστοιχα, την επάρκεια και την αποδοτικότητα της χρήσης των πόρων και την ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία. Εξετάζει επίσης κατά πόσον εξακολουθούν να είναι συναφείς όλοι οι στόχοι και δράσεις. Κατά περίπτωση, τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης έκθεσης αξιολόγησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τυχόν σχετικές νομοθετικές προτάσεις.

2.   Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030, η Επιτροπή υποβάλλει ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών, μία ανεξάρτητη έκθεση εκ των υστέρων αξιολόγησης. Η εν λόγω έκθεση συνίσταται σε συνολική αξιολόγηση της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού και περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπό του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 17

Διαφάνεια

Η Επιτροπή δημιουργεί ένα ενιαίο επιγραμμικό δημόσιο αποθετήριο μέσω του οποίου μπορεί, με την επιφύλαξη των εφαρμοστέων κανόνων και βάσει διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, να καθιστά διαθέσιμες τις τελικές μελέτες ή εκθέσεις που εκπονούνται στο πλαίσιο επιλέξιμων δράσεων που καθορίζονται στο άρθρο 8. Όπου δικαιολογείται, τα οικεία κράτη μέλη μπορούν να ζητούν από την Επιτροπή να μη δημοσιοποιεί τέτοια έγγραφα χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεσή τους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 18

Πληροφόρηση, επικοινωνία και δημοσιότητα

1.   Οι αποδέκτες της ενωσιακής χρηματοδότησης αναγνωρίζουν την προέλευση των εν λόγω κονδυλίων και διασφαλίζουν την προβολή της ενωσιακής χρηματοδότησης, ιδίως κατά την προώθηση των δράσεων και των αποτελεσμάτων τους, παρέχοντας συνεκτική, αποτελεσματική και αναλογική στοχευμένη πληροφόρηση σε πολλαπλά ακροατήρια, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης και του κοινού.

2.   Η Επιτροπή εφαρμόζει δράσεις πληροφόρησης και επικοινωνίας σχετικά με το μέσο, τις αναληφθείσες δράσεις στο πλαίσιο του μέσου και τα αποτελέσματά τους, μεταξύ άλλων, κατά περίπτωση και κατόπιν συμφωνίας των εθνικών αρχών, μέσω κοινών επικοινωνιακών δραστηριοτήτων με τις εθνικές αρχές, καθώς και με τα γραφεία των αντιπροσωπειών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής στο οικείο κράτος μέλος.

Άρθρο 19

Μεταβατικές διατάξεις

1.   Οι δράσεις και οι δραστηριότητες τεχνικής υποστήριξης που δρομολογήθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου 2020 ή πριν από την ημερομηνία αυτή σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/825 εξακολουθούν να διέπονται από τον εν λόγω κανονισμό έως την ολοκλήρωσή τους.

2.   Το χρηματοδοτικό κονδύλιο που ορίζεται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού μπορεί επίσης να καλύπτει τις δαπάνες τεχνικής και διοικητικής συνδρομής, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης, της επικοινωνίας και της αξιολόγησης που απαιτούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/825 και δεν έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

3.   Εάν είναι αναγκαίο, μπορούν να εγγραφούν πιστώσεις στον προϋπολογισμό μετά το 2020 με σκοπό την κάλυψη των δαπανών που προβλέπονται στο άρθρο 6 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού σχετικά με τη διαχείριση των δράσεων και δραστηριοτήτων που δρομολογήθηκαν δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2017/825 και που δεν έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Άρθρο 20

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 10 Φεβρουαρίου 2021.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδροςd

D. M. SASSOLI

Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος

A. P. ZACARIAS


(1)  ΕΕ C 364 της 28.10.2020, σ. 132.

(2)  ΕΕ C 440 της 18.12.2020, σ. 160.

(3)  Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 19ης Ιανουαρίου 2021 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 2ας Φεβρουαρίου 2021.

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/825 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Μαΐου 2017, για τη θέσπιση του προγράμματος στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την περίοδο 2017 έως 2020 και την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 (ΕΕ L 129 της 19.5.2017, σ. 1).

(5)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/241 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Φεβρουαρίου 2021, για τη θέσπιση Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Βλέπε σελίδα 17 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας).

(6)  ΕΕ L 433 I της 22.12.2020, σ. 28.

(7)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουλίου 2018, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1296/2013, (ΕΕ) αριθ. 1301/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, (ΕΕ) αριθ. 1304/2013, (ΕΕ) αριθ. 1309/2013, (ΕΕ) αριθ. 1316/2013, (ΕΕ) αριθ. 223/2014, (ΕΕ) αριθ. 283/2014 και της απόφασης αριθ. 541/2014/ΕΕ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 (ΕΕ L 193 της 30.7.2018, σ. 1).

(8)  ΕΕ L 123 της 12.5.2016, σ. 1.

(9)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (Ευρατόμ) αριθ. 1074/1999 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248 της 18.9.2013, σ. 1).

(10)  Κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 1995, σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕ L 312 της 23.12.1995, σ. 1).

(11)  Κανονισμός (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 1996, σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες (ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2).

(12)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, της 12ης Οκτωβρίου 2017, σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (ΕΕ L 283 της 31.10.2017, σ. 1).

(13)  Οδηγία (ΕΕ) 2017/1371 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουλίου 2017, σχετικά με την καταπολέμηση, μέσω του ποινικού δικαίου, της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης (ΕΕ L 198 της 28.7.2017, σ. 29).

(14)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 1997, για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και την εποπτεία και τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών (ΕΕ L 209 της 2.8.1997, σ. 1).

(15)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 472/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 2013, για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα (ΕΕ L 140 της 27.5.2013, σ. 1).

(16)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 332/2002 του Συμβουλίου, της 18ης Φεβρουαρίου 2002, για τη θέσπιση ενός μηχανισμού μεσοπρόθεσμης οικονομικής στήριξης του ισοζυγίου πληρωμών των κρατών μελών (ΕΕ L 53 της 23.2.2002, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΔΕΙΚΤΕΣ

Η επίτευξη του γενικού στόχου και των ειδικών στόχων που αναφέρονται στα άρθρα 3 και 4, αντίστοιχα, υπολογίζεται με βάση τους ακόλουθους δείκτες, κατανεμημένους ανά κράτος μέλος και ανά τομέα παρέμβασης.

Οι δείκτες χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα και πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων ποσοτικών ή/και ποιοτικών δεδομένων.

Δείκτες εκροών

α)

αριθμός σχεδίων συνεργασίας και στήριξης που πραγματοποιήθηκαν

β)

αριθμός δραστηριοτήτων τεχνικής υποστήριξης που υλοποιήθηκαν

γ)

παραδοτέα των δραστηριοτήτων τεχνικής υποστήριξης, όπως σχέδια δράσης, χάρτες πορείας, κατευθυντήριες γραμμές, εγχειρίδια και συστάσεις

Δείκτες αποτελεσμάτων

δ)

αποτελέσματα των παρεχόμενων δραστηριοτήτων τεχνικής υποστήριξης, όπως η θέσπιση στρατηγικής, η θέσπιση νέου νόμου/νέας νομικής πράξης ή η τροποποίηση υφιστάμενου/-ης και η έγκριση νέων διαδικασιών και ενεργειών για την ενίσχυση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων

Δείκτες επιπτώσεων

ε)

οι στόχοι που καθορίζονται στα σχέδια συνεργασίας και στήριξης, οι οποίοι έχουν επιτευχθεί λόγω, μεταξύ άλλων, της τεχνικής υποστήριξης που λαμβάνεται

Η Επιτροπή διεξάγει επίσης την εκ των υστέρων αξιολόγηση που αναφέρεται στο άρθρο 16 με σκοπό τη δημιουργία σύνδεσης μεταξύ της παρεχόμενης τεχνικής υποστήριξης και της εφαρμογής των σχετικών μέτρων στο οικείο κράτος μέλος με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης, της απασχόλησης και της συνοχής.


Top