EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R0095

Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2021/95 της Επιτροπής της 28ης Ιανουαρίου 2021 για την τροποποίηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/592 σχετικά με προσωρινά έκτακτα μέτρα παρέκκλισης από ορισμένες διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της διαταραχής της αγοράς στον τομέα των οπωροκηπευτικών και στον αμπελοοινικό τομέα λόγω της πανδημίας COVID-19 και των μέτρων που συνδέονται με αυτήν

C/2021/368

OJ L 31, 29.1.2021, p. 198–200 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2021/95/oj

29.1.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 31/198


ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/95 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 28ης Ιανουαρίου 2021

για την τροποποίηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/592 σχετικά με προσωρινά έκτακτα μέτρα παρέκκλισης από ορισμένες διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της διαταραχής της αγοράς στον τομέα των οπωροκηπευτικών και στον αμπελοοινικό τομέα λόγω της πανδημίας COVID-19 και των μέτρων που συνδέονται με αυτήν

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 219 παράγραφος 1 σε συνδυασμό με το άρθρο 228,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2020/592 της Επιτροπής (2) εισήγαγε ορισμένες παρεκκλίσεις από τους κανόνες που ισχύουν, μεταξύ άλλων, στον αμπελοοινικό τομέα, σκοπός των οποίων ήταν να ανακουφίσουν τους επιχειρηματίες του αμπελοοινικού τομέα και να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο, παρά τη χρησιμότητα των εν λόγω μέτρων, δεν κατέστη δυνατό να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αμπελοοινική αγορά, ούτε αναμένεται να αποκατασταθεί σε βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη βάση λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας.

(2)

Επιπλέον, τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 εξακολουθούν να εφαρμόζονται στα περισσότερα κράτη μέλη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα εν λόγω μέτρα περιλαμβάνουν την επιβολή περιορισμών όσον αφορά το μέγεθος των κοινωνικών συναθροίσεων και εορτασμών, καθώς και όσον αφορά τις δυνατότητες κατανάλωσης τροφίμων και ποτών εκτός της οικίας. Σε ορισμένες περιοχές εξακολουθεί να επιβάλλεται απαγορευτικό, σε συνδυασμό με την ακύρωση δημόσιων εκδηλώσεων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων. Οι παράπλευρες συνέπειες αυτών των περιορισμών οδήγησαν σε περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης οίνου στην Ένωση και σε επιβεβαιωμένη μείωση των εξαγωγών οίνου σε τρίτες χώρες. Επιπλέον, η αβεβαιότητα ως προς τη διάρκεια της κρίσης, η οποία προβλέπεται ότι είναι πολύ πιθανό να παραταθεί και μετά το τέλος του 2020, προκαλεί μακροπρόθεσμη ζημία στον αμπελοοινικό τομέα της Ένωσης, καθώς η κατανάλωση οίνου είναι απίθανο να ανακάμψει και θα χαθούν εξαγωγικές αγορές. Αυτός ο συνδυασμός παραγόντων έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην τιμολόγηση στην αμπελοοινική αγορά της Ένωσης. Τα αποθέματα που βρίσκονταν ήδη σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα στις αρχές της περιόδου εμπορίας 2019-2020 έχουν αυξηθεί. Τέλος, η επικείμενη συγκομιδή υψηλής απόδοσης του 2020, η οποία αναμένεται να υπερβεί τη συγκομιδή του 2019 κατά περίπου 10 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου, θα συμβάλει στην περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

(3)

Κατά συνέπεια, δεδομένων της μακράς διάρκειας των περιορισμών που επιβλήθηκαν από τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και της ανάγκης να διατηρηθούν οι περιορισμοί σε ισχύ, η σοβαρή οικονομική διαταραχή στις κύριες αγορές διάθεσης οίνου και οι συνακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις στη ζήτηση οίνου έχουν επιδεινωθεί.

(4)

Υπό το πρίσμα αυτής της εξαιρετικά σοβαρής διαταραχής της αγοράς και του πλήθους δυσχερών συνθηκών που αντιμετωπίζει ο αμπελοοινικός τομέας, οι οποίες οφείλονται στην επιβολή δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις εισαγωγές ενωσιακών οίνων τον Οκτώβριο του 2019 και εξακολουθούν να υφίστανται ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων των συνεχιζόμενων περιοριστικών μέτρων λόγω της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19, οι επιχειρήσεις του αμπελοοινικού τομέα της Ένωσης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εξαιρετικές δυσκολίες. Ως εκ τούτου, είναι δικαιολογημένη η παροχή περαιτέρω βοήθειας στον αμπελοοινικό τομέα.

(5)

Η συνέχιση της εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης και οι αυξήσεις της μέγιστης συνεισφοράς της Ένωσης που εισήχθησαν με τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2020/592 θεωρούνται καίριας σημασίας για τη βελτίωση της κατάστασης της αγοράς στον αμπελοοινικό τομέα της Ένωσης. Ειδικότερα, τα εν λόγω μέτρα έχουν ζωτική σημασία για την απομάκρυνση από την αγορά της Ένωσης ποσοτήτων οίνου, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τις τιμές της αγοράς, και για τη βελτίωση των ταμειακών ροών των επιχειρήσεων μέσω της μείωσης της ίδιας χρηματοδοτικής συνεισφοράς στις δραστηριότητές τους. Ωστόσο, από την εφαρμογή του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/592, όπως τροποποιήθηκε πρόσφατα με τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2020/1275 (3), έχει προκύψει ότι η τρέχουσα προθεσμία της 15ης Οκτωβρίου 2020, η οποία ορίζεται στο άρθρο 10 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/592, δεν επιτρέπει την αποτελεσματική εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων από τα κράτη μέλη και τις επιχειρήσεις του αμπελοοινικού τομέα. Ειδικότερα, λόγω της ασταθούς υγειονομικής κατάστασης και του απρόβλεπτου χρονοδιαγράμματος των διαφόρων εθνικών περιορισμών που επιβλήθηκαν για τον έλεγχό της, αποδείχθηκε δύσκολο για τα κράτη μέλη να σχεδιάσουν και να θεσπίσουν πρόσθετα μέτρα στα οικεία προγράμματα στήριξης στον αμπελοοινικό τομέα, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να επωφεληθούν από τα μέτρα και την αυξημένη χρηματοδότηση εντός της προθεσμίας της 15ης Οκτωβρίου 2020. Η παράταση της εν λόγω προθεσμίας έως τις 15 Οκτωβρίου 2021 θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να θεσπίσουν ορισμένα από τα μέτρα προς το τέλος της περιόδου και θα παράσχει στις επιχειρήσεις πρόσθετες δυνατότητες να υποβάλουν αίτηση για στήριξη. Η παράταση αυτή δεν θα συμβάλει μόνο στην αντιμετώπιση της τρέχουσας διαταραχής της αγοράς, αλλά και στην πρόληψη της περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης, δεδομένου ότι η πανδημία COVID-19 αναμένεται να συνεχιστεί και μετά το τέλος του 2020 και, ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια σημαντικού μέρους του οικονομικού έτους 2021.

(6)

Ως εκ τούτου, κρίνεται αναγκαίο να παραταθεί η εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στα άρθρα 2, 3 και 4 και στα άρθρα 5α έως 9 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/592 έως τις 15 Οκτωβρίου 2021.

(7)

Κατά συνέπεια, ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2020/592 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(8)

Για επιτακτικούς λόγους επείγουσας ανάγκης, λαμβανομένων ιδίως υπόψη της συνεχιζόμενης διαταραχής της αγοράς, των σοβαρών επιπτώσεών της στον αμπελοοινικό τομέα της Ένωσης, καθώς και της συνέχισης και της πιθανής επιδείνωσής της, είναι αναγκαίο να αναληφθεί άμεση δράση και να διασφαλιστεί επειγόντως η συνέχιση της εφαρμογής των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί για την άμβλυνση των εν λόγω αρνητικών συνεπειών. Η καθυστέρηση ανάληψης άμεσης δράσης θα μπορούσε να επιδεινώσει τη διαταραχή αυτή στον αμπελοοινικό τομέα και θα ήταν επιζήμια για την παραγωγή και τις συνθήκες της αγοράς στον εν λόγω τομέα. Ως εκ τούτου, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να εκδοθεί σύμφωνα με τη διαδικασία επείγουσας ανάγκης που προβλέπεται στο άρθρο 228 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

(9)

Λόγω της ανάγκης να ληφθούν άμεσα μέτρα, να αποφευχθούν διαταραχές στην εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης στον αμπελοοινικό τομέα της Ένωσης και να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση μεταξύ των δύο οικονομικών ετών, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εφαρμοστεί αναδρομικά από τις 16 Οκτωβρίου 2020,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Τροποποιήσεις του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/592

Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2020/592 τροποποιείται ως εξής:

1)

Το άρθρο 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 2

Παρεκκλίσεις από το άρθρο 43 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013

Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 43 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, τα μέτρα που καθορίζονται στα άρθρα 3 και 4 του παρόντος κανονισμού μπορούν να χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο προγραμμάτων στήριξης στον αμπελοοινικό τομέα μέσω προκαταβολών ή πληρωμών κατά τη διάρκεια των οικονομικών ετών 2020 και 2021.»·

2)

Το άρθρο 7 παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 47 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021, ως «πρώιμη συγκομιδή» νοείται η ολική καταστροφή ή η απομάκρυνση των σταφυλιών που δεν έχουν ακόμη ωριμάσει, στο σύνολο της εκμετάλλευσης ή σε τμήμα της εκμετάλλευσης, υπό την προϋπόθεση ότι η πρώιμη συγκομιδή πραγματοποιείται σε ολόκληρα αγροτεμάχια.»·

3)

Το άρθρο 10 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 10

Εφαρμογή της προσωρινής αυξημένης συνεισφοράς της Ένωσης

Το άρθρο 5α, το άρθρο 6, το άρθρο 7 παράγραφος 2, το άρθρο 8 και το άρθρο 9 εφαρμόζονται σε ενέργειες που επιλέγονται από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού και το αργότερο έως τις 15 Οκτωβρίου 2021.».

Άρθρο 2

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από τις 16 Οκτωβρίου 2020.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 28 Ιανουαρίου 2021.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 671.

(2)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2020/592 της Επιτροπής, της 30ής Απριλίου 2020, σχετικά με προσωρινά έκτακτα μέτρα παρέκκλισης από ορισμένες διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της διαταραχής της αγοράς στον τομέα των οπωροκηπευτικών και στον αμπελοοινικό τομέα λόγω της πανδημίας COVID-19 και των μέτρων που συνδέονται με αυτήν (ΕΕ L 140 της 4.5.2020, σ. 6).

(3)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2020/1275 της Επιτροπής, της 6ης Ιουλίου 2020, για την τροποποίηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/592 της Επιτροπής σχετικά με προσωρινά έκτακτα μέτρα παρέκκλισης από ορισμένες διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της διαταραχής της αγοράς στον τομέα των οπωροκηπευτικών και στον αμπελοοινικό τομέα λόγω της πανδημίας COVID-19 και των μέτρων που συνδέονται με αυτήν (ΕΕ L 300 της 14.9.2020, σ. 26).


Top