EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018R1145

Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2018/1145 της Επιτροπής, της 7ης Ιουνίου 2018, για την τροποποίηση του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891 όσον αφορά τις οργανώσεις παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών

C/2018/3308

OJ L 208, 17.8.2018, p. 1–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2018/1145/oj

17.8.2018   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 208/1


ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2018/1145 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 7ης Ιουνίου 2018

για την τροποποίηση του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891 όσον αφορά τις οργανώσεις παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 37,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/891 της Επιτροπής (2) συμπληρώνει τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 όσον αφορά τους τομείς των οπωροκηπευτικών και των μεταποιημένων οπωροκηπευτικών. Ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/2393 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3) τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση για τις οργανώσεις παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών. Επομένως, ο κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/891 θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τις τροποποιήσεις των σχετικών διατάξεων του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

(2)

Θα πρέπει να επικαιροποιηθούν οι διατάξεις σχετικά με την εθνική χρηματοδοτική συνδρομή στον τομέα των οπωροκηπευτικών.

(3)

Πρέπει να αποσαφηνιστούν οι διατάξεις σχετικά με τις περιπτώσεις στις οποίες οι παραγωγοί που είναι μέλη μιας οργάνωσης παραγωγών θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πωλούν ένα ορισμένο ποσοστό των προϊόντων τους εκτός της οργάνωσης παραγωγών, εφόσον το επιτρέπει η οργάνωση παραγωγών βάσει του καταστατικού της και εφόσον αυτό γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του κράτους μέλους. Πρέπει να αποσαφηνιστεί το κατώτατο όριο για τις πωλήσεις εκτός της οργάνωσης παραγωγών.

(4)

Νέα μέτρα για καθοδήγηση μεταξύ των οργανώσεων παραγωγών και για την ανατροφοδότηση ταμείων αλληλοβοήθειας στο πλαίσιο επιχειρησιακών προγραμμάτων θα πρέπει να είναι επιλέξιμα για χρηματοδοτική ενίσχυση από την Ένωση.

(5)

Τα κράτη μέλη μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν εθνική χρηματοδοτική συνδρομή από τον εθνικό προϋπολογισμό σε οργανώσεις παραγωγών σε περιφέρειες της Ένωσης στις οποίες ο βαθμός οργάνωσης είναι ιδιαίτερα χαμηλός. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να καθοριστούν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες επιτρέπεται η καταβολή εθνικής χρηματοδοτικής συνδρομής στον τομέα των οπωροκηπευτικών καθώς και η μέθοδος υπολογισμού του βαθμού οργάνωσης που αναφέρεται στο άρθρο 34 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, για την αποφυγή στρεβλώσεων της εσωτερικής αγοράς της Ένωσης.

(6)

Πρέπει να αποσαφηνιστούν οι διατάξεις σχετικά με την επιλεξιμότητα ορισμένων επενδύσεων για ενωσιακή χρηματοδοτική συνδρομή.

(7)

Όσον αφορά την επιλεξιμότητα των δράσεων και των δραστηριοτήτων για ενωσιακή χρηματοδοτική συνδρομή πρέπει να αποσαφηνιστούν οι επιλέξιμες και μη επιλέξιμες ενέργειες που έχουν σχέση με την προώθηση και την επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών και δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στη διαφοροποίηση και την εδραίωση στις αγορές οπωροκηπευτικών προϊόντων, είτε για λόγους πρόληψης κρίσης είτε σε περίοδο κρίσης.

(8)

Θα πρέπει να απλουστευθούν οι διατάξεις σχετικά με τις ετήσιες εκθέσεις για τις οργανώσεις παραγωγών, τις ενώσεις οργανώσεων παραγωγών, συμπεριλαμβανομένων των διεθνικών ενώσεων οργανώσεων παραγωγών, και τις ομάδες παραγωγών, καθώς και για τα επιχειρησιακά ταμεία, τα επιχειρησιακά προγράμματα και τα σχέδια αναγνώρισης. Οι εκθέσεις αυτές πρέπει να επιτρέπουν στην Επιτροπή την κατάλληλη παρακολούθηση του τομέα.

(9)

Επομένως, ο κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/891 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(10)

Θα πρέπει να οριστούν μεταβατικές διατάξεις για να διασφαλισθεί η ομαλή μετάβαση από τις ισχύουσες απαιτήσεις, τα ισχύοντα μέτρα και τις ισχύουσες δράσεις που ορίζονται στον κατ' εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2017/891, στις νέες απαιτήσεις, στα νέα μέτρα και στις νέες δράσεις, που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό.

(11)

Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή την ίδια ημερομηνία με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/2393. Ωστόσο, οι διατάξεις που αφορούν την εθνική χρηματοδοτική συνδρομή, τους δείκτες και την παρακολούθηση πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2019 έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος για τα κράτη μέλη και τους οικονομικούς φορείς προκειμένου να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες,

(12)

Οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή των νέων μέτρων και δράσεων, επιλέξιμων για ενωσιακή χρηματοδοτική συνδρομή όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, θα πρέπει να εφαρμοστούν από την ημερομηνία εφαρμογής των τροποποιήσεων που επέρχονται στον εν λόγω κανονισμό με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/2393, ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της αγοράς για τις οργανώσεις παραγωγών και τα μέλη τους, δεδομένου ιδίως ότι τα εν λόγω μέτρα αφορούν κυρίως την πρόληψη και τη διαχείριση κρίσεων, και να τους δοθεί η δυνατότητα να επωφεληθούν πλήρως από τα νέα μέτρα. Για τη διασφάλιση των θεμιτών προσδοκιών, οι οργανώσεις παραγωγών μπορούν να επιλέξουν να συνεχίσουν τα τρέχοντα επιχειρησιακά προγράμματα με βάση τους κανόνες που ισχύουν κατά τον χρόνο της έγκρισης των προγραμμάτων ή να τροποποιήσουν τα επιχειρησιακά τους προγράμματα για να επωφεληθούν από τα νέα μέτρα και τις νέες δράσεις που είναι επιλέξιμα για χρηματοδοτική ενίσχυση από την Ένωση, όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Τροποποιήσεις του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891

Ο κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/891 τροποποιείται ως εξής:

1)

Το άρθρο 2 στοιχείο ε) αντικαθίσταται ως εξής:

«ε)   «διεθνική οργάνωση παραγωγών»: κάθε ένωση οργανώσεων παραγωγών στην οποία μία τουλάχιστον από τις οργανώσεις-μέλη ή τις ενώσεις έχει την έδρα της σε κράτος μέλος άλλο από εκείνο στο οποίο είναι εγκατεστημένη η έδρα της ένωσης·»·

2)

Το άρθρο 12 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 12

Διάθεση της παραγωγής στην αγορά εκτός του πλαισίου της οργάνωσης παραγωγών

1.   Εάν το επιτρέπει η οργάνωση παραγωγών στο καταστατικό της και εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που έχει καθορίσει το κράτος μέλος και η οργάνωση παραγωγών, οι παραγωγοί που είναι μέλη της μπορούν:

α)

να διαθέτουν προϊόντα προς πώληση απευθείας στους καταναλωτές για την κάλυψη των προσωπικών τους αναγκών, στις εγκαταστάσεις της εκμετάλλευσης ή εκτός αυτής·

β)

να διαθέτουν στην αγορά, οι ίδιοι ή μέσω άλλης οργάνωσης παραγωγών που ορίζεται από την οργάνωση παραγωγών τους, ποσότητες προϊόντων οι οποίες, όσον αφορά τον όγκο ή την αξία τους, είναι αμελητέες σε σύγκριση με τον όγκο ή την αξία της εμπορεύσιμης παραγωγής των σχετικών προϊόντων της οργάνωσής τους·

γ)

να διαθέτουν στην αγορά, οι ίδιοι ή μέσω άλλης οργάνωσης παραγωγών που ορίζεται από την οργάνωσή τους, προϊόντα τα οποία, λόγω των χαρακτηριστικών τους ή λόγω της περιορισμένης σε όγκο ή αξία παραγωγής των παραγωγών-μελών, δεν εμπίπτουν κανονικά στις εμπορικές δραστηριότητες της συγκεκριμένης οργάνωσης παραγωγών.

2.   Το ποσοστό της παραγωγής που διαθέτουν οι παραγωγοί-μέλη στο εμπόριο εκτός της οργάνωσης παραγωγών, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1, δεν υπερβαίνει σε όγκο ή σε αξία το 25 % της εμπορεύσιμης παραγωγής κάθε παραγωγού-μέλους.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη δύνανται να ορίσουν ένα χαμηλότερο ποσοστό της παραγωγής που οι παραγωγοί-μέλη μπορούν να διαθέτουν στο εμπόριο εκτός της οργάνωσης παραγωγών, από εκείνο που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο. Τα κράτη μέλη δύνανται να αυξήσουν αυτό το ποσοστό έως και στο 40 % στην περίπτωση των προϊόντων που καλύπτονται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου (*1) ή στην περίπτωση που οι παραγωγοί-μέλη διαθέτουν την παραγωγή τους στο εμπόριο μέσω άλλης οργάνωσης παραγωγών που ορίζεται από τη δική τους οργάνωση.

(*1)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 2007, για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91 (ΕΕ L 189 της 20.7.2007, σ. 1).»·"

3)

Στο άρθρο 22, η παράγραφος 10 αντικαθίσταται ως εξής:

«10.   Σε περίπτωση μείωσης της παραγωγής που προκαλείται από φυσική καταστροφή, κλιματικό φαινόμενο, ασθένειες ζώων ή φυτών, ή προσβολή από επιβλαβείς οργανισμούς, η αποζημίωση από ασφάλεια που λαμβάνεται για τις αιτίες αυτές στο πλαίσιο των δράσεων ασφάλισης συγκομιδής που προβλέπονται στο κεφάλαιο III τμήμα 7, ή ισοδύναμων δράσεων τις οποίες διαχειρίζεται η οργάνωση παραγωγών ή οι παραγωγοί-μέλη της, μπορεί να συμπεριληφθεί στην αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο.»·

4)

Στο άρθρο 30, η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.   Οι οργανώσεις παραγωγών ή οι ενώσεις οργανώσεων παραγωγών στις οποίες έχει χορηγηθεί η στήριξη που προβλέπεται στο άρθρο 27 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 ή στο άρθρο 19 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 702/2014 της Επιτροπής (*2) μπορούν να εφαρμόσουν επιχειρησιακό πρόγραμμα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα υπό την προϋπόθεση ότι το οικείο κράτος μέλος διασφαλίζει ότι οι δικαιούχοι λαμβάνουν στήριξη για κάθε συγκεκριμένη δράση στο πλαίσιο ενός μόνο καθεστώτος.

(*2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 702/2014 της Επιτροπής, της 25ης Ιουνίου 2014, για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων στους τομείς της γεωργίας και δασοκομίας και σε αγροτικές περιοχές συμβιβάσιμων με την εσωτερική αγορά κατ' εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L 193 της 1.7.2014, σ. 1).»·"

5)

Στο άρθρο 31 παράγραφος 6 πρώτο εδάφιο, η πρώτη φράση αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Οι επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στο πλαίσιο συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης, μπορούν να χρηματοδοτούνται μέσω του επιχειρησιακού ταμείου με εφάπαξ ποσό ή σε δόσεις οι οποίες έχουν εγκριθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα.»·

6)

Στον τίτλο II κεφάλαιο III, το τμήμα 3 αντικαθίσταται με το ακόλουθο κείμενο:

«Τμήμα 3

Στήριξή που συνδέεται με τα ταμεία αλληλοβοήθειας

Άρθρο 40

Στήριξη που συνδέεται με τα ταμεία αλληλοβοήθειας

1.   Τα κράτη μέλη θεσπίζουν λεπτομερείς διατάξεις όσον αφορά τη στήριξη για την κάλυψη των διοικητικών δαπανών σύστασης ταμείων αλληλοβοήθειας και ανατροφοδότησης των ταμείων αλληλοβοήθειας, όπως αναφέρεται στο άρθρο 33 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

2.   Η στήριξη για την κάλυψη των διοικητικών δαπανών σύστασης ταμείων αλληλοβοήθειας που αναφέρεται στην παράγραφο 1 περιλαμβάνει τόσο την ενωσιακή χρηματοδοτική συνδρομή όσο και την εισφορά της οργάνωσης παραγωγών. Το συνολικό ποσό αυτής της στήριξης δεν υπερβαίνει το 5 %, το 4 % ή το 2 % αντίστοιχα της εισφοράς της οργάνωσης παραγωγών στο ταμείο αλληλοβοήθειας κατά το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο έτος λειτουργίας.

3.   Μια οργάνωση παραγωγών μπορεί να λάβει τη στήριξη για την κάλυψη των διοικητικών δαπανών σύστασης ταμείων αλληλοβοήθειας που αναφέρεται στην παράγραφο 1 μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων ετών λειτουργίας του ταμείου αλληλοβοήθειας. Σε περίπτωση που η οργάνωση παραγωγών ζητεί στήριξη μόνο κατά το δεύτερο ή το τρίτο έτος λειτουργίας του ταμείου αλληλοβοήθειας, η στήριξη ανέρχεται στο 4 % ή το 2 % αντίστοιχα της εισφοράς της οργάνωσης παραγωγών στα ταμεία αλληλοβοήθειας κατά το δεύτερο και το τρίτο έτος λειτουργίας του.

4.   Τα κράτη μέλη μπορούν να ορίζουν ανώτατα όρια όσον αφορά τα ποσά τα οποία είναι δυνατόν να λάβει μια οργάνωση παραγωγών ως στήριξη η οποία σχετίζεται με τα ταμεία αλληλοβοήθειας.»·

7)

Στον τίτλο II κεφάλαιο III, προστίθεται το ακόλουθο τμήμα 8:

«Τμήμα 8

Στήριξή που συνδέεται με την καθοδήγησή

Άρθρο 51α

Εφαρμογή μέτρων καθοδήγησης

1.   Για τους σκοπούς του άρθρου 33 παράγραφος 3 στοιχείο θ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, τα ακόλουθα μέτρα καθοδήγησης είναι επιλέξιμα για στήριξη:

α)

η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σχετικά με μέτρα πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων που αναφέρονται στο άρθρο 33 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, για την παροχή βοήθειας σε αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών, ομάδες παραγωγών ή μεμονωμένους παραγωγούς, ώστε να αξιοποιείται η εμπειρία στην εφαρμογή μέτρων πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων·

β)

η προώθηση της σύστασης νέων οργανώσεων παραγωγών, η συγχώνευση υφιστάμενων οργανώσεων ή η παροχή δυνατότητας σε μεμονωμένους παραγωγούς να προσχωρήσουν σε υφιστάμενη οργάνωση παραγωγών·

γ)

η δημιουργία ευκαιριών δικτύωσης για τους παρόχους και τους αποδέκτες καθοδήγησης, προκειμένου να ενισχυθούν ιδίως οι δίαυλοι εμπορίας ως μέσο πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων.

2.   Ο πάροχος καθοδήγησης είναι η ένωση οργανώσεων παραγωγών ή η οργάνωση παραγωγών. Ο πάροχος καθοδήγησης είναι ο δικαιούχος της στήριξης για τη λήψη μέτρων καθοδήγησης.

3.   Ο αποδέκτης καθοδήγησης είναι αναγνωρισμένη οργάνωση παραγωγών ή ομάδα παραγωγών που βρίσκεται σε περιφέρειες με ποσοστό οργάνωσης χαμηλότερο από 20 %, επί τρία συναπτά έτη πριν από την υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος.

Οι μεμονωμένοι παραγωγοί, τα μη μέλη μιας οργάνωσης παραγωγών ή των ενώσεών τους, μπορούν να είναι αποδέκτες καθοδήγησης, ακόμη κι αν βρίσκονται σε περιφέρειες με ποσοστό οργάνωσης άνω του 20 %.

4.   Οι δαπάνες που σχετίζονται με την καθοδήγηση αποτελούν μέρος των μέτρων πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων του επιχειρησιακού προγράμματος που αναφέρονται στο άρθρο 33 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

Τα επιλέξιμα έξοδα που σχετίζονται με την καθοδήγηση παρατίθενται στο παράρτημα III του παρόντος κανονισμού.

Όλα τα έξοδα που προσδιορίζονται στο παράρτημα III καταβάλλονται στον πάροχο καθοδήγησης.

5.   Τα μέτρα καθοδήγησης δεν ανατίθενται σε εξωτερικούς φορείς.»·

8)

Το άρθρο 52 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 52

Όροι για την εφαρμογή της εθνικής χρηματοδοτικής συνδρομής

1.   Για τους σκοπούς του άρθρου 35 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, ο βαθμός οργάνωσης των παραγωγών σε μια περιφέρεια κράτους μέλους υπολογίζεται με βάση την αξία των οπωροκηπευτικών που παράγονται στη συγκεκριμένη περιφέρεια και διατίθενται στο εμπόριο από:

α)

αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών και ενώσεις οργανώσεων παραγωγών· και

β)

ομάδες παραγωγών που έχουν αναγνωριστεί σύμφωνα με το άρθρο 125ε του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 ή οργανώσεις παραγωγών και ομάδες παραγωγών που έχουν αναγνωριστεί σύμφωνα με το άρθρο 27 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013.

Για τους σκοπούς του υπολογισμού, η αξία που καθορίζεται όπως αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο διαιρείται διά της συνολικής αξίας των οπωροκηπευτικών που παράγονται στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

2.   Η αξία των οπωροκηπευτικών που παράγονται στη συγκεκριμένη περιφέρεια και διατίθενται στο εμπόριο από τις οργανώσεις, ενώσεις και ομάδες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 πρώτο εδάφιο στοιχεία α) και β) περιλαμβάνει μόνο τα προϊόντα για τα οποία είναι αναγνωρισμένες οι συγκεκριμένες οργανώσεις, ενώσεις και ομάδες. Το άρθρο 22 εφαρμόζεται τηρουμένων των αναλογιών.

Για τον υπολογισμό της συνολικής αξίας των οπωροκηπευτικών που παράγονται στη συγκεκριμένη περιφέρεια, η μεθοδολογία που αναφέρεται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 138/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*3) εφαρμόζεται τηρουμένων των αναλογιών.

3.   Μόνο για τα οπωροκηπευτικά που παράγονται στην περιφέρεια που αναφέρεται στην παράγραφο 4 μπορεί να χορηγηθεί εθνική χρηματοδοτική συνδρομή.

4.   Τα κράτη μέλη ορίζουν τις περιφέρειες ως διακριτό μέρος της επικράτειάς τους, σύμφωνα με αντικειμενικά και αμερόληπτα κριτήρια, όπως τα γεωπονικά και οικονομικά χαρακτηριστικά τους και το περιφερειακό γεωργικό δυναμικό και δυναμικό παραγωγής οπωροκηπευτικών ή τη θεσμική ή διοικητική δομή τους για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τον υπολογισμό του βαθμού οργάνωσης που αναφέρεται στην παράγραφο 1.

Οι περιφέρειες που ορίζονται από ένα κράτος μέλος δεν τροποποιούνται για τουλάχιστον πέντε έτη, εκτός εάν η τροποποίηση αυτή δικαιολογείται αντικειμενικά, ιδίως από λόγους που δεν συνδέονται με τον υπολογισμό του βαθμού οργάνωσης παραγωγών στη σχετική περιφέρεια ή περιφέρειες.

5.   Πριν από τη χορήγηση εθνικής χρηματοδοτικής συνδρομής, τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή κατάλογο με τις περιφέρειες που πληρούν τα κριτήρια που αναφέρονται στις παραγράφους 1) και 2) του άρθρου 35 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, και το ποσό της εθνικής χρηματοδοτικής συνδρομής που χορηγείται στις οργανώσεις παραγωγών στις περιφέρειες αυτές.

Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή τυχόν τροποποιήσεις των περιφερειών που πληρούν τα κριτήρια που αναφέρονται στις παραγράφους 1) και 2) του άρθρου 35 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

(*3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 138/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Δεκεμβρίου 2003, για τους οικονομικούς λογαριασμούς της γεωργίας στην Κοινότητα (ΕΕ L 33 της 5.2.2004, σ. 1).»·"

9)

Το άρθρο 56 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 56

Δείκτες

1.   Τα επιχειρησιακά προγράμματα και οι εθνικές στρατηγικές αποτελούν αντικείμενο παρακολούθησης και αξιολόγησης με σκοπό την εκτίμηση της συντελούμενης προόδου στην επίτευξη των στόχων που έχουν καθοριστεί στα επιχειρησιακά προγράμματα, καθώς και της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας σε σχέση με τους εν λόγω στόχους.

2.   Η πρόοδος, η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 εκτιμώνται καθ' όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος, με βάση δείκτες οι οποίοι ορίζονται στο παράρτημα II τμήμα 4 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/892, σχετικά με τις δράσεις και τα μέτρα που υλοποιούνται από αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών, ενώσεις οργανώσεων παραγωγών, διεθνικές ενώσεις οργανώσεων παραγωγών και ομάδες παραγωγών κατά τη διάρκεια των επιχειρησιακών προγραμμάτων.»·

10)

Το άρθρο 57 τροποποιείται ως εξής:

α)

Στην παράγραφο 2, το στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«γ)

να παρέχουν πληροφορίες για τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων.»

β)

Η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:

i)

το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης εξετάζεται η πρόοδος που συντελείται προς την επίτευξη των γενικών στόχων του προγράμματος, με βάση τους δείκτες που ορίζονται στο παράρτημα II τμήμα 4 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/892»·

ii)

το τελευταίο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Η έκθεση αξιολόγησης επισυνάπτεται στην αντίστοιχη ετήσια έκθεση που αναφέρεται στο άρθρο 21 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/892.»·

11)

Τα παραρτήματα II, III και V τροποποιούνται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Μεταβατικές διατάξεις

Με την επιφύλαξη του άρθρου 34 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/891 της Επιτροπής επιχειρησιακό πρόγραμμα που έχει εγκριθεί δυνάμει του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 543/2011 της Επιτροπής (4) ή του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891 πριν από την 20ή Ιανουαρίου 2018 εξακολουθεί να υλοποιείται μέχρι το τέλος του υπό τους όρους που ίσχυαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Ωστόσο, κατόπιν αιτήματος οργάνωσης παραγωγών ή ένωσης οργανώσεων παραγωγών, τα κράτη μέλη μπορούν να εγκρίνουν τροποποιήσεις σε επιχειρησιακά προγράμματα που έχουν εγκριθεί δυνάμει του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 543/2011 ή του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891 πριν από την 20ή Ιανουαρίου 2018. Οι τροποποιήσεις αυτές πληρούν τις απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/2393, του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του παρόντος κανονισμού και του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/892 όπως τροποποιήθηκε με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2018/1146 (5).

Άρθρο 3

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Ωστόσο, τα σημεία 8, 9 και 10 του άρθρου 1 και το σημείο 3 του παραρτήματος εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 7 Ιουνίου 2018.

Για την Επιτροπή

O Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 671.

(2)  Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/891 της Επιτροπής, της 13ης Μαρτίου 2017, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους τομείς των οπωροκηπευτικών και των μεταποιημένων οπωροκηπευτικών και τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν στους εν λόγω τομείς, καθώς και για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού της Επιτροπής (ΕΕ) αριθ. 543/2011 (ΕΕ L 138 της 25.5.2017, σ. 4).

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/2393 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Δεκεμβρίου 2017, για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1305/2013, για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής, (ΕΕ) αριθ. 1307/2013, περί θεσπίσεως κανόνων για άμεσες ενισχύσεις στους γεωργούς βάσει καθεστώτων στήριξης στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής, (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και (ΕΕ) αριθ. 652/2014 για τη θέσπιση διατάξεων σχετικά με τη διαχείριση των δαπανών που αφορούν, αφενός, τη διατροφική αλυσίδα, την υγεία των ζώων και την καλή μεταχείριση των ζώων και, αφετέρου, την υγεία των φυτών και το φυτικό αναπαραγωγικό υλικό (ΕΕ L 350 της 29.12.2017, σ. 15).

(4)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 543/2011 της Επιτροπής, της 7ης Ιουνίου 2011, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου όσον αφορά τους τομείς των οπωροκηπευτικών και των μεταποιημένων οπωροκηπευτικών (ΕΕ L 157 της 15.6.2011, σ. 1).

(5)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/1146 της Επιτροπής, της 7ης Ιουνίου 2018, για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/892 για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους τομείς των οπωροκηπευτικών και των μεταποιημένων οπωροκηπευτικών και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 606/2009 για καθορισμό ορισμένων λεπτομερειών εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 479/2008 όσον αφορά τις κατηγορίες αμπελοοινικών προϊόντων, τις οινολογικές πρακτικές και τους περιορισμούς στους οποίους υπόκεινται (βλέπε σελίδα 9 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Τα παραρτήματα του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891 τροποποιούνται ως εξής:

1)

Το παράρτημα II τροποποιείται ως εξής:

α)

το σημείο 20 αντικαθίσταται ως εξής:

«20.

Μέτρα τα οποία ανέθεσε υπεργολαβικά η οργάνωση παραγωγών ή οι ενώσεις τους στο εξωτερικό της Ένωσης, εξαιρουμένων των περιπτώσεων όπου εφαρμόζεται προώθησή τους στο εξωτερικό της Ένωσης δυνάμει του άρθρου 14 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/892.»

β)

Προστίθεται το ακόλουθο νέο σημείο 21:

«21.

Εξαγωγικές πιστώσεις που συνδέονται με δράσεις και δραστηριότητες οι οποίες αποσκοπούν στη διαφοροποίηση και την εδραίωση στις αγορές οπωροκηπευτικών προϊόντων, είτε για λόγους πρόληψης κρίσης είτε σε περίοδο κρίσης.»

2)

Στο παράρτημα III προστίθενται τα ακόλουθα νέα σημεία 12, 13 και 14:

«12.

Έξοδα που σχετίζονται με την καθοδήγηση στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων του επιχειρησιακού προγράμματος.

Επιλέξιμα έξοδα στο πλαίσιο αυτού του μέτρου είναι τα εξής:

α)

έξοδα διοργάνωσης και παροχής καθοδήγησης, και

β)

έξοδα ταξιδιού και διαμονής και οι ημερήσιες δαπάνες των παρόχων καθοδήγησης.

13.

Έξοδα που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση, καθώς και την εφαρμογή και τη διαχείριση φυτοϋγειονομικών πρωτοκόλλων τρίτων χωρών στο έδαφος της Ένωσης εφόσον βαρύνουν την οργάνωση παραγωγών ή την ένωση οργανώσεων παραγωγών στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων που αναφέρονται στο άρθρο 33 παράγραφος 3 στοιχεία α) και γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, εκτός από την επιστροφή εξόδων τρίτων χωρών.

14.

Έξοδα που σχετίζονται με τα μέτρα προώθησης και επικοινωνίας τα οποία αναφέρονται στο άρθρο 14 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/892. Σύμφωνα με τα μέτρα αυτά, επιλέξιμα έξοδα είναι τα έξοδα που συνδέονται με τη διοργάνωση και τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις προώθησης και ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων δημοσίων σχέσεων και των εκστρατειών προώθησης και ενημέρωσης, και μπορούν να λαμβάνουν τη μορφή συμμετοχής σε εκδηλώσεις, εκθέσεις και εμποροπανηγύρεις εθνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς σημασίας. Τα έξοδα που συνδέονται με υπηρεσίες παροχής τεχνικών συμβουλών είναι επιλέξιμα εφόσον είναι αναγκαία για τη διοργάνωση ή τη συμμετοχή στις εν λόγω εκδηλώσεις ή για εκστρατείες προώθησης και ενημέρωσης.»·

3)

Το παράρτημα V αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

Πληροφορίες που πρέπει να περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση των κρατών μελών που αναφέρεται στο άρθρο 54 στοιχείο β)

Όλες οι πληροφορίες αφορούν στοιχεία σχετικά με το ημερολογιακό έτος για το οποίο υποβάλλεται έκθεση. Καλύπτουν στοιχεία για τους ελέγχους που διενεργήθηκαν και τις διοικητικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν όσον αφορά το συγκεκριμένο έτος. Όσον αφορά τις πληροφορίες που ποικίλλουν κατά τη διάρκεια του έτους η ετήσια έκθεση θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την τρέχουσα κατάσταση στις 31 Δεκεμβρίου του έτους για το οποίο υποβάλλεται έκθεση.

ΜΕΡΟΣ Α — ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

1.

Διοικητικές πληροφορίες:

α)

αλλαγές στην εθνική νομοθεσία που θεσπίστηκε για την εφαρμογή του τίτλου I κεφάλαιο II τμήμα 3 και του τίτλου II κεφάλαιο III τμήματα 1, 2 και 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013·

β)

αλλαγές που αφορούν την εθνική στρατηγική για βιώσιμα επιχειρησιακά προγράμματα η οποία εφαρμόζεται στα επιχειρησιακά προγράμματα.

2.

Πληροφορίες σχετικά με τις οργανώσεις παραγωγών, τις ενώσεις οργανώσεων παραγωγών, τις διεθνικές ενώσεις οργανώσεων παραγωγών και τις ομάδες παραγωγών:

α)

συνολικός αριθμός των οργανώσεων παραγωγών, των ενώσεων οργανώσεων παραγωγών, των διεθνικών ενώσεων οργανώσεων παραγωγών και των ομάδων παραγωγών που έχουν αναγνωριστεί/των οποίων η αναγνώριση έχει ανασταλεί. Επιπροσθέτως:

i)

για τις ενώσεις οργανώσεων παραγωγών: αριθμός οργανώσεων παραγωγών μελών·

ii)

για τις διεθνικές ενώσεις οργανώσεων παραγωγών: αριθμός οργανώσεων παραγωγών μελών και τα κράτη μέλη στα οποία βρίσκεται η έδρα αυτών των μελών·

β)

συνολικός αριθμός οργανώσεων παραγωγών, ενώσεων οργανώσεων παραγωγών, διεθνικών ενώσεων οργανώσεων παραγωγών και ομάδων παραγωγών για τις οποίες ανεστάλη η αναγνώριση. Επιπροσθέτως, για τις διεθνικές ενώσεις οργανώσεων παραγωγών: αριθμός οργανώσεων μελών και κράτη μέλη στα οποία βρίσκεται η έδρα αυτών των μελών·

γ)

συνολικός αριθμός συγχωνεύσεων μεταξύ οργανισμών (με αναλυτική αναφορά στους συνολικούς αριθμούς, στον αριθμό νέων οργανώσεων και στους νέους αριθμούς ταυτοποίησης)·

δ)

αριθμός μελών (ως σύνολο και με κατανομή μεταξύ νομικών οντοτήτων, φυσικών προσώπων και παραγωγών οπωροκηπευτικών)·

ε)

συνολικός αριθμός οργανισμών/ομάδων με επιχειρησιακό πρόγραμμα/σχέδιο αναγνώρισης (με κατανομή μεταξύ όσων έχουν αναγνωριστεί, εκείνων των οποίων η αναγνώριση έχει ανασταλεί και όσων έχουν συγχωνευτεί)·

στ)

τμήμα της παραγωγής προϊόντων που προορίζεται για την αγορά νωπών προϊόντων (με αναφορά της αξίας και του όγκου τους)·

ζ)

τμήμα της παραγωγής προϊόντων που προορίζεται για μεταποίηση (με αναφορά της αξίας και του όγκου τους)·

η)

έκταση παραγωγής οπωροκηπευτικών.

3.

Πληροφορίες σχετικά με τις δαπάνες:

α)

δαπάνες που σχετίζονται με τις οργανώσεις παραγωγών, τις ενώσεις οργανώσεων παραγωγών και τις διεθνικές ενώσεις οργανώσεων παραγωγών (κατανεμημένες μεταξύ του επιχειρησιακού ταμείου, του τελικού επιχειρησιακού ταμείου και της εθνικής χρηματοδοτικής συνδρομής)·

β)

σύνολο πραγματικών δαπανών των επιχειρησιακών προγραμμάτων των οργανώσεων παραγωγών, των ενώσεων οργανώσεων παραγωγών και των διεθνικών ενώσεων οργανώσεων παραγωγών (κατανεμημένων μεταξύ των δράσεων και των μέτρων που συνδέονται με τους στόχους τους)·

γ)

σύνολο πραγματικών δαπανών για τις ομάδες παραγωγών·

δ)

αποσύρσεις κατανεμημένες ανά κατηγορία προϊόντων (όγκος, συνολικές δαπάνες, ποσό της χρηματοδοτικής συνδρομής της ΕΕ και προορισμοί (δωρεάν διανομή, λιπασματοποίηση, μεταποιητική βιομηχανία κ.ά.)).

4.

Πληροφορίες σχετικά με την παρακολούθηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων και των σχεδίων αναγνώρισης:

α)

δείκτες που αφορούν τις οργανώσεις παραγωγών, τις ενώσεις οργανώσεων παραγωγών και τις διεθνικές ενώσεις οργανώσεων παραγωγών (κατανεμημένοι μεταξύ των δράσεων και των μέτρων που συνδέονται με τους στόχους τους)·

β)

δείκτες που αφορούν τις ομάδες παραγωγών.

ΜΕΡΟΣ Β — ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ

Πληροφορίες σχετικά με τους ελέγχους και τις διοικητικές κυρώσεις:

α)

έλεγχοι τους οποίους διενεργεί το κράτος μέλος: στοιχεία των οργανισμών που αποτέλεσαν αντικείμενο επίσκεψης και ημερομηνίες αυτών·

β)

ποσοστά ελέγχου·

γ)

αποτελέσματα των ελέγχων·

δ)

διοικητικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν.

»

Top