EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016D2275

Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2016/2275 της Επιτροπής, της 15ης Δεκεμβρίου 2016, σχετικά με την ισοδυναμία του ρυθμιστικού πλαισίου για τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους στην Ιαπωνία σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 648/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

C/2016/8334

OJ L 342, 16.12.2016, p. 57–60 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2016/2275/oj

16.12.2016   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 342/57


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ (ΕΕ) 2016/2275 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 15ης Δεκεμβρίου 2016

σχετικά με την ισοδυναμία του ρυθμιστικού πλαισίου για τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους στην Ιαπωνία σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 648/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 648/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου 2012, για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα, τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους και τα αρχεία καταγραφής συναλλαγών (1), και ιδίως το άρθρο 25 παράγραφος 6,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η διαδικασία που ισχύει για την αναγνώριση κεντρικών αντισυμβαλλομένων («CCP») εγκατεστημένων σε τρίτες χώρες, που καθορίζεται στο άρθρο 25 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012, έχει ως στόχο να δοθεί η δυνατότητα στους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους που είναι εγκατεστημένοι και έχουν λάβει άδεια λειτουργίας σε τρίτες χώρες, των οποίων τα ρυθμιστικά πρότυπα είναι ισοδύναμα προς εκείνα που καθορίζονται στον εν λόγω κανονισμό, να παρέχουν υπηρεσίες εκκαθάρισης σε εκκαθαριστικά μέλη ή τόπους διαπραγμάτευσης που είναι εγκατεστημένα/οι στην Ένωση. Η εν λόγω διαδικασία αναγνώρισης και η απόφαση ισοδυναμίας που προβλέπονται σε αυτήν, ως εκ τούτου, συμβάλλουν στην επίτευξη του κύριου σκοπού του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012, ήτοι να μειωθεί ο συστημικός κίνδυνος, με την επέκταση της χρήσης ασφαλών και εύρωστων κεντρικών αντισυμβαλλομένων για την εκκαθάριση συμβάσεων εξωχρηματιστηριακών παραγώγων, μεταξύ άλλων και όταν οι εν λόγω CCP είναι εγκατεστημένοι και έχουν λάβει άδεια λειτουργίας σε τρίτη χώρα.

(2)

Προκειμένου το νομικό καθεστώς τρίτης χώρας να θεωρηθεί ισοδύναμο με το νομικό καθεστώς της Ένωσης όσον αφορά τους CCP, το ουσιαστικό αποτέλεσμα των εφαρμοστέων νομοθετικών και εποπτικών ρυθμίσεων θα πρέπει να είναι ισοδύναμο με τις απαιτήσεις της Ένωσης όσον αφορά τους κανονιστικούς στόχους που επιτυγχάνουν. Σκοπός αυτής της αξιολόγησης ισοδυναμίας είναι, επομένως, να εξακριβωθεί ότι οι νομοθετικές και εποπτικές ρυθμίσεις της Ιαπωνίας διασφαλίζουν ότι οι CCP, που είναι εγκατεστημένοι και έχουν λάβει άδεια λειτουργίας εκεί, δεν εκθέτουν τα εκκαθαριστικά μέλη και τους τόπους διαπραγμάτευσης, που είναι εγκατεστημένα/-οι στην Ένωση, σε υψηλότερο επίπεδο κινδύνου από εκείνο στο οποίο θα μπορούσαν να εκτεθούν οι δεύτεροι, από CCP που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στην Ένωση και, συνεπώς, δεν δημιουργούν απαράδεκτα επίπεδα συστημικού κινδύνου στην Ένωση. Άρα, θα πρέπει, ιδίως, να ληφθούν υπόψη οι σημαντικά χαμηλότεροι εγγενείς κίνδυνοι στις δραστηριότητες εκκαθάρισης που πραγματοποιούνται σε χρηματοπιστωτικές αγορές που είναι μικρότερες από τη χρηματοπιστωτική αγορά της Ένωσης.

(3)

Σύμφωνα με το άρθρο 25 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012, χρειάζεται να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις, προκειμένου να κριθεί ότι οι νομοθετικές και εποπτικές ρυθμίσεις μιας τρίτης χώρας σχετικά με κεντρικούς αντισυμβαλλομένους που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας εκεί, είναι ισοδύναμες με εκείνες που καθορίζονται στον εν λόγω κανονισμό.

(4)

Σύμφωνα με την πρώτη προϋπόθεση, οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας σε τρίτη χώρα πρέπει να πληρούν νομικά δεσμευτικές απαιτήσεις ισοδύναμες με τις απαιτήσεις που προβλέπονται στον τίτλο IV του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012.

(5)

Οι νομικά δεσμευτικές απαιτήσεις της Ιαπωνίας για τους CCP που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας εκεί, αποτελείται από τον νόμο του 2006 περί των χρηματοπιστωτικών μέσων και της κεφαλαιαγοράς (εφεξής «FIEA»), ο οποίος καθορίζει το πλαίσιο εποπτείας των οργανισμών εκκαθάρισης τίτλων και χρηματοπιστωτικών παραγώγων, και από τον νόμο του 2009 για τα παράγωγα επί βασικών εμπορευμάτων (εφεξής «CDA»), ο οποίος καθορίζει το εποπτικό πλαίσιο για τους οργανισμούς εκκαθάρισης βασικών εμπορευμάτων. Η παρούσα απόφαση καλύπτει μόνον το καθεστώς που καθορίζεται στον CDA για τους οργανισμούς συναλλαγών εκκαθάρισης βασικών εμπορευμάτων (εφεξής «CTCO»). Ο CDA καθορίζει τις απαιτήσεις τις οποίες πρέπει να πληρούν οι CTCO σε συνεχή βάση, προκειμένου να είναι σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες εκκαθάρισης στην Ιαπωνία. Οι CTCO πρέπει να λάβουν άδεια λειτουργίας από τον αρμόδιο υπουργό. Ο αρμόδιος υπουργός δύναται να καθορίσει όρους για τη χορήγηση της άδειας σε CTCO. Ο υπουργός του Υπουργείου Γεωργίας, Δασοκομίας και Αλιείας (εφεξής το «MAFF») είναι ο αρμόδιος υπουργός για τους CTCO που παρέχουν μόνο υπηρεσίες εκκαθάρισης για τις αγορές βασικών εμπορευμάτων που αφορούν το εν λόγω υπουργείο. Ο υπουργός του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (εφεξής το «ΜΕΤΙ») είναι ο αρμόδιος υπουργός για τους CTCO που παρέχουν μόνο υπηρεσίες εκκαθάρισης για τις αγορές βασικών εμπορευμάτων που αφορούν το εν λόγω υπουργείο. Για άλλους CTCO, είναι αρμόδιοι και οι δύο υπουργοί, του METI και του MAFF.

(6)

Επιπλέον, τον Νοέμβριο του 2014, τα δύο υπουργεία δημοσίευσαν τις «Βασικές κατευθυντήριες γραμμές για την εποπτεία των οργανισμών εκκαθάρισης βασικών εμπορευμάτων» (εφεξής «οι κατευθυντήριες γραμμές»), στις οποίες εκτίθεται λεπτομερώς το εποπτικό πλαίσιο σχετικά με τους CTCO υπό το πρίσμα των αρχών για τις υποδομές των χρηματοπιστωτικών αγορών («PFMI»), που εκδόθηκαν τον Απρίλιο του 2012 από την Επιτροπή Συστημάτων Πληρωμών και Διακανονισμού (2) και τη Διεθνή Οργάνωση Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς, και ιδίως τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να τηρούν τον CDA οι CTCO. Οι κατευθυντήριες γραμμές εφαρμόζονται στους εσωτερικούς κανόνες και διαδικασίες των CTCO.

(7)

Σύμφωνα με τους πρωταρχικούς κανόνες, οι CTCO πρέπει να εγκρίνουν εσωτερικούς επιχειρηματικούς κανόνες —τους εσωτερικούς κανόνες και διαδικασίες των CTCO— που συνάδουν με τις ισχύουσες νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις και καθιστούν δυνατή την ορθή και ασφαλή διενέργεια των συναλλαγών παραγώγων. Οι εσωτερικοί επιχειρηματικοί κανόνες εξασφαλίζουν επίσης ότι η οικονομική επιφάνεια των CTCO επαρκεί για να αναλάβουν την εκκαθάριση βασικών εμπορευμάτων· ότι τα αναμενόμενα έσοδα και δαπάνες που συνδέονται με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των CTCO είναι ευνοϊκά· ότι το προσωπικό των CTCO έχει επαρκείς γνώσεις και πείρα για τη διενέργεια της εκκαθάρισης βασικών εμπορευμάτων καταλλήλως και με ασφάλεια· και ότι η δομή και το σύστημα των CTCO είναι επαρκώς αναπτυγμένα, ώστε ο διακανονισμός να μπορεί να λειτουργεί με ικανοποιητικό τρόπο. Οι εν λόγω εσωτερικοί κανόνες και διαδικασίες πρέπει να εγκρίνονται από τον αρμόδιο υπουργό και δεν μπορούν να τροποποιηθούν, αν διατυπωθούν αντιρρήσεις από τον αρμόδιο υπουργό.

(8)

Συνεπώς, οι νομικά δεσμευτικές απαιτήσεις που ισχύουν για τους CTCO που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στην Ιαπωνία περιλαμβάνουν μια προσέγγιση δύο κατηγοριών. Οι βασικές αρχές για τους CTCO, που προβλέπονται στους πρωταρχικούς κανόνες, καθιερώνουν τα πρότυπα υψηλού επιπέδου με τα οποία πρέπει να συμμορφώνονται οι CTCO, προκειμένου να λάβουν άδεια για την παροχή υπηρεσιών εκκαθάρισης στην Ιαπωνία (από κοινού οι «πρωταρχικοί κανόνες»). Οι εν λόγω πρωταρχικοί κανόνες αποτελούν την πρώτη κατηγορία των νομικά δεσμευτικών απαιτήσεων στην Ιαπωνία που εφαρμόζονται στους CTCO. Για να τεκμηριώνεται η συμμόρφωση προς τους πρωταρχικούς κανόνες, οι CTCO πρέπει να υποβάλλουν τους εσωτερικούς τους κανόνες και διαδικασίες στον αρμόδιο υπουργό, προς έγκριση. Οι εν λόγω εσωτερικοί κανόνες και διαδικασίες αποτελούν τη δεύτερη κατηγορία των νομικά δεσμευτικών απαιτήσεων στην Ιαπωνία που ισχύουν για τους CTCO, που πρέπει να προβλέπουν περιοριστικές λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο αιτών CTCO θα πληροί τα εν λόγω πρότυπα, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές. Επιπλέον, οι εσωτερικοί κανόνες και διαδικασίες των CTCO περιλαμβάνουν πρόσθετες διατάξεις, που συμπληρώνουν τους πρωταρχικούς κανόνες. Το METI και το MAFF αξιολογούν τη συμμόρφωση του CTCO προς τα πρότυπα αυτά και προς τις PFMI. Αφού εγκριθούν από τον αρμόδιο υπουργό, οι εν λόγω εσωτερικοί κανόνες και διαδικασίες καθίστανται νομικά δεσμευτικοί για τον CTCO.

(9)

Η αξιολόγηση της ισοδυναμίας των νομικών και εποπτικών ρυθμίσεων που ισχύουν για τους CTCO που είναι εγκατεστημένοι στην Ιαπωνία θα πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα μετριασμού του κινδύνου που διασφαλίζουν όσον αφορά το επίπεδο κινδύνου στο οποίο εκτίθενται τα εκκαθαριστικά μέλη και οι τόποι διαπραγμάτευσης που είναι εγκατεστημένα/-οι στην Ένωση, λόγω της συμμετοχής τους στις οντότητες αυτές. Το αποτέλεσμα μετριασμού του κινδύνου προσδιορίζεται, αφενός, από το επίπεδο του εγγενούς κινδύνου των δραστηριοτήτων εκκαθάρισης που πραγματοποιούνται από τον συγκεκριμένο κεντρικό αντισυμβαλλόμενο, το οποίο εξαρτάται από το μέγεθος της χρηματοπιστωτικής αγοράς στην οποία δραστηριοποιείται, και, αφετέρου, από την καταλληλότητα των νομοθετικών και εποπτικών ρυθμίσεων που ισχύουν για τους CCP, για τη μείωση αυτού του επιπέδου του κινδύνου. Προκειμένου να επιτευχθεί ισοδύναμο αποτέλεσμα μετριασμού του κινδύνου, χρειάζονται αυστηρότερες απαιτήσεις μετριασμού του κινδύνου για τους CCP που ασκούν τις δραστηριότητές τους σε μεγαλύτερες χρηματοπιστωτικές αγορές, των οποίων το εγγενές επίπεδο κινδύνου είναι υψηλότερο από εκείνο για τους CCP που ασκούν τις δραστηριότητές τους σε μικρότερες χρηματοπιστωτικές αγορές, των οποίων το εγγενές επίπεδο κινδύνου είναι χαμηλότερο.

(10)

Η χρηματοπιστωτική αγορά στην οποία ασκούν τις δραστηριότητές τους εκκαθάρισης οι CTCO που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στην Ιαπωνία είναι σημαντικά μικρότερη από εκείνη στην οποία δραστηριοποιούνται οι CCP που είναι εγκατεστημένοι στην Ένωση. Κατά την τελευταία τριετία, η συνολική αξία των συναλλαγών παραγώγων που εκκαθαρίστηκαν στην Ιαπωνία αντιπροσώπευε λιγότερο από το 2 % της συνολικής αξίας των συναλλαγών παραγώγων που εκκαθαρίστηκαν στην Ένωση. Ως εκ τούτου, η συμμετοχή σε CTCO που είναι εγκατεστημένοι στην Ιαπωνία εκθέτει τα εκκαθαριστικά μέλη και τους τόπους διαπραγμάτευσης που είναι εγκατεστημένα/οι στην Ένωση σε σημαντικά χαμηλότερους κινδύνους από ό,τι η συμμετοχή τους σε CCP που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στην Ένωση.

(11)

Οι νομοθετικές και εποπτικές ρυθμίσεις που ισχύουν για CTCO που είναι εγκατεστημένοι στην Ιαπωνία μπορεί, ως εκ τούτου, να θεωρηθούν ισοδύναμες, όταν είναι κατάλληλες για τον μετριασμό αυτού του χαμηλότερου επιπέδου κινδύνου. Οι πρωταρχικοί κανόνες που ισχύουν για τους CTCO που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στην Ιαπωνία, οι οποίοι συμπληρώνονται από τους εσωτερικούς κανόνες και διαδικασίες, που θέτουν σε εφαρμογή τις PFMI, μετριάζουν το χαμηλότερο επίπεδο κινδύνου που υπάρχει στην Ιαπωνία και επιτυγχάνουν αποτέλεσμα μείωσης του κινδύνου ισοδύναμο με εκείνο που επιδιώκεται με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 648/2012.

(12)

Ως εκ τούτου, πρέπει να συναχθεί το συμπέρασμα ότι οι νομοθετικές και εποπτικές ρυθμίσεις της Ιαπωνίας διασφαλίζουν ότι οι CTCO που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας εκεί πληρούν νομικά δεσμευτικές απαιτήσεις ισοδύναμες με τις απαιτήσεις που προβλέπονται στον τίτλο IV του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012.

(13)

Σύμφωνα με τη δεύτερη προϋπόθεση, βάσει του άρθρου 25 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012, οι νομοθετικές και εποπτικές ρυθμίσεις της Ιαπωνίας όσον αφορά τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας εκεί, πρέπει να προβλέπουν αποτελεσματική εποπτεία των εν λόγω κεντρικών αντισυμβαλλομένων και επιβολή του νόμου σε συνεχή βάση.

(14)

Η εποπτεία των CTCO που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στην Ιαπωνία διενεργείται από το METI και το MAFF, στο πλαίσιο των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων τους, στο πλαίσιο του πεδίου αρμοδιοτήτων κάθε υπουργείου. Το METI και το MAFF μπορούν να διατάσσουν τους CTCO και τα εκκαθαριστικά μέλη τους να υποβάλλουν εκθέσεις ή υλικό σχετικά με τα στοιχεία ενεργητικού ή την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Το METI και το MAFF δύνανται επίσης να διενεργούν επιθεωρήσεις στους CTCO και τα εκκαθαριστικά μέλη τους, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης των βιβλίων και εγγράφων ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που συνδέεται με την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Το METI και το MAFF μπορούν, όταν το κρίνουν απαραίτητο και σκόπιμο για την εύρυθμη και αξιόπιστη εκτέλεση των υπηρεσιών εκκαθάρισης, να διατάσσουν τους CTCO να τροποποιήσουν το καταστατικό τους, τους επιχειρηματικούς τους κανόνες και άλλους κανόνες, να μεταβάλλουν τις επιχειρηματικές τους μεθόδους ή να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων ή την κατάσταση των περιουσιακών τους στοιχείων. Το METI και το MAFF μπορούν επίσης να επιβάλλουν στους CTCO πειθαρχικά μέτρα, καθώς και πρόστιμα, λόγω μη συμμόρφωσης με τις ισχύουσες διατάξεις.

(15)

Πρέπει, επομένως, να συναχθεί το συμπέρασμα ότι οι CTCO που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στην Ιαπωνία υπόκεινται σε αποτελεσματική εποπτεία και επιβολή του νόμου σε συνεχή βάση.

(16)

Σύμφωνα με την τρίτη προϋπόθεση, βάσει του άρθρου 25 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012, οι νομοθετικές και εποπτικές ρυθμίσεις της Ιαπωνίας πρέπει να περιλαμβάνουν ένα αποτελεσματικό ισοδύναμο σύστημα για την αναγνώριση των κεντρικών αντισυμβαλλομένων που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας βάσει των νομικών καθεστώτων τρίτων χωρών («CCP τρίτων χωρών»).

(17)

Οι CCP τρίτων χωρών μπορούν να υποβάλλουν αίτηση να λάβουν άδεια ως CTCO, προκειμένου να παρέχουν στην Ιαπωνία τις ίδιες υπηρεσίες με εκείνες που έχουν την άδεια να παρέχουν στην εν λόγω τρίτη χώρα. Ο Ιαπωνικός Οργανισμός Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών («JFSA») έχει την εξουσία να καθορίζει τα βασικά εμπορεύματα, μέσω διαβουλεύσεων με τον υπουργό που είναι αρμόδιος για την αγορά βασικών εμπορευμάτων, που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συναλλαγής σε αγορά χρηματοπιστωτικών οργάνων (εφεξής «ΑΧΜ») δυνάμει του νόμου περί των χρηματοπιστωτικών μέσων και της κεφαλαιαγοράς (εφεξής «FIEA»). Όταν οι CCP τρίτων χωρών εκκαθαρίζουν τις εν λόγω καθορισμένες συμβάσεις που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε ΑΧΜ, οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για άδεια «CCP της αλλοδαπής» από τον JFSA, βάσει της οποίας τους επιτρέπεται να παρέχουν στην Ιαπωνία τις ίδιες υπηρεσίες με εκείνες που έχουν την άδεια να παρέχουν στην τρίτη χώρα. Τα κριτήρια που εφαρμόζονται σε CCP τρίτων χωρών που υποβάλλουν αίτηση για άδεια είναι παρόμοια με τα κριτήρια που ισχύουν για τους ιαπωνικούς οργανισμούς εκκαθάρισης, αλλά οι CCP τρίτων χωρών απαλλάσσονται από ορισμένες απαιτήσεις που ισχύουν για τους εγχώριους CCP, που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στην Ιαπωνία, σε περίπτωση που τους έχει χορηγηθεί αντίστοιχη άδεια από την αρμόδια αρχή της τρίτης χώρας, με την οποία η JFSA έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας. Οι CCP τρίτων χωρών που εκκαθαρίζουν συμβάσεις οι οποίες δεν έχουν καθοριστεί ώστε να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε ΑΧΜ πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για άδεια από το METI και το MAFF δυνάμει του ιαπωνικού νόμου για τα παράγωγα επί βασικών εμπορευμάτων. Κατά την εξέταση μιας αίτησης για τη χορήγηση άδειας, το MET και το MAFF θα εξετάσουν το καθεστώς αδειοδότησης του κεντρικού αντισυμβαλλομένου στην τρίτη χώρα.

(18)

Κατά συνέπεια, θα πρέπει να συναχθεί το συμπέρασμα ότι οι νομοθετικές και εποπτικές ρυθμίσεις της Ιαπωνίας προβλέπουν ένα αποτελεσματικό ισοδύναμο σύστημα για την αναγνώριση των CCP τρίτων χωρών.

(19)

Η παρούσα απόφαση βασίζεται στις νομικά δεσμευτικές απαιτήσεις που αφορούν τους CTCO και είναι εφαρμοστέες στην Ιαπωνία κατά τον χρόνο έκδοσης της παρούσας απόφασης. Η Επιτροπή θα πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του νομοθετικού και εποπτικού πλαισίου της Ιαπωνίας για τους CTCO και την εκπλήρωση των προϋποθέσεων βάσει των οποίων εκδόθηκε η παρούσα απόφαση.

(20)

Η τακτική επανεξέταση των νομοθετικών και εποπτικών ρυθμίσεων που ισχύουν στην Ιαπωνία για τους CCP που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας εκεί δεν θα πρέπει να θίγει τη δυνατότητα της Επιτροπής, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ), να διενεργεί ειδική επανεξέταση, ανά πάσα στιγμή, εκτός του πλαισίου της γενικής επανεξέτασης σε περίπτωση που, λόγω σχετικών εξελίξεων, καταστεί αναγκαίο η Επιτροπή να αξιολογήσει εκ νέου την ισοδυναμία που χορηγείται με την παρούσα απόφαση. Η εν λόγω επανεξέταση θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάργηση της παρούσας απόφασης.

(21)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κινητών Αξιών,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Για τους σκοπούς του άρθρου 25 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012, οι νομοθετικές και εποπτικές ρυθμίσεις της Ιαπωνίας, που αποτελούνται από τον νόμο του 2009 για τα παράγωγα επί βασικών εμπορευμάτων, όπως συμπληρώθηκε από τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για την εποπτεία των οργανισμών εκκαθάρισης βασικών εμπορευμάτων, και ισχύει για οργανισμούς συναλλαγών εκκαθάρισης βασικών εμπορευμάτων («CTCO»), που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας εκεί, θεωρούνται ισοδύναμες με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 648/2012.

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 15 Δεκεμβρίου 2016.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 201 της 27.7.2012, σ. 1.

(2)  Από την 1η Σεπτεμβρίου 2014, η Επιτροπή Συστημάτων Πληρωμών και Διακανονισμού άλλαξε την επωνυμία της σε Επιτροπή για τις Υποδομές Πληρωμών και Αγορών.


Top