EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016D0344

Απόφαση (ΕΕ) 2016/344 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 2016, περί δημιουργίας ευρωπαϊκής πλατφόρμας με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας προς την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

OJ L 65, 11.3.2016, p. 12–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 25/05/2021; καταργήθηκε από 32019R1149

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2016/344/oj

11.3.2016   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 65/12


ΑΠΌΦΑΣΗ (ΕΕ) 2016/344 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 9ης Μαρτίου 2016

περί δημιουργίας ευρωπαϊκής πλατφόρμας με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας προς την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 153 παράγραφος 2 στοιχείο α),

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (1),

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών (2),

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (3),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η Επιτροπή, στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 18 Απριλίου 2012 με τίτλο «Στοχεύοντας σε μια ανάπτυξη με άφθονες θέσεις απασχόλησης», επισήμανε την ανάγκη να βελτιωθεί η συνεργασία των κρατών μελών και ανήγγειλε την έναρξη διαβουλεύσεων για τη δημιουργία πλατφόρμας σε ενωσιακό επίπεδο μεταξύ των επιθεωρήσεων εργασίας και άλλων φορέων επιβολής του νόμου με σκοπό την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, τη βελτίωση της συνεργασίας, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τον καθορισμό κοινών αρχών για τις επιθεωρήσεις.

(2)

Σύμφωνα με το άρθρο 148 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το Συμβούλιο, με την απόφαση (ΕΕ) 2015/1848 (4), εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις πολιτικές των κρατών μελών για την απασχόληση. Αυτές οι γραμμές παρέχουν κατευθύνσεις στα κράτη μέλη για την κατάρτιση και υλοποίηση των εθνικών τους μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων. Οι κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν τη βάση για τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις τις οποίες απευθύνει το Συμβούλιο στα κράτη μέλη, σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο. Τα τελευταία έτη, αυτές οι ειδικές συστάσεις έχουν συμπεριλάβει και συστάσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

(3)

Το άρθρο 151 ΣΛΕΕ θέτει ως στόχους στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής την προώθηση της απασχόλησης και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Για την επίτευξη των στόχων, η Ένωση μπορεί να υποστηρίζει και να συμπληρώνει τις δραστηριότητες των κρατών μελών στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, τους όρους εργασίας, την αφομοίωση των αποκλειομένων από την αγορά εργασίας προσώπων και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. Σύμφωνα με το άρθρο 153 παράγραφος 2 στοιχείο α) της ΣΛΕΕ, η Ένωση μπορεί να λάβει μέτρα για την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, αποκλειομένης οποιασδήποτε εναρμόνισης των νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων των κρατών μελών.

(4)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο ψήφισμά του της 14ης Ιανουαρίου 2014 σχετικά με τις αποτελεσματικές επιθεωρήσεις εργασίας ως στρατηγική βελτίωσης των συνθηκών εργασίας στην Ευρώπη, εκφράζει ικανοποίηση για την πρωτοβουλία της Επιτροπής να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα και ζήτησε μεγαλύτερη συνεργασία σε επίπεδο Ένωσης για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, η οποία, σύμφωνα με το ψήφισμα αυτό, βλάπτει την οικονομία της Ένωσης και προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η χρηματοοικονομική βιωσιμότητα του ενωσιακού κοινωνικού προτύπου και οι εργαζόμενοι να τυγχάνουν διαρκώς μικρότερης προστασίας στον τομέα των κοινωνικών δικαιωμάτων και της απασχόλησης.

(5)

H αδήλωτη εργασία έχει οριστεί στην ανακοίνωση της Επιτροπής της 24ης Οκτωβρίου 2007 με τίτλο «Ενίσχυση της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας» ως «όλες οι αμειβόμενες δραστηριότητες που είναι νόμιμες ως προς τη φύση τους αλλά δεν δηλώνονται στις δημόσιες αρχές, λαμβανομένων υπόψη των διαφορετικών κανονιστικών ρυθμίσεων που εφαρμόζονται στα διάφορα κράτη μέλη». Ο εν λόγω ορισμός αποκλείει όλες τις παράνομες δραστηριότητες.

(6)

Η αδήλωτη εργασία έχει συχνά διασυνοριακή διάσταση, ενώ η φύση της μπορεί να ποικίλλει από χώρα σε χώρα, ανάλογα με το οικονομικό, διοικητικό και κοινωνικό πλαίσιο. Οι εθνικές νομοθετικές ρυθμίσεις όσον αφορά την αδήλωτη εργασία και οι ορισμοί που χρησιμοποιούνται σε εθνικό επίπεδο διαφέρουν. Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας θα πρέπει συνεπώς να είναι εξατομικευμένα προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη οι διαφορές αυτές.

(7)

Εκτιμάται ότι η αδήλωτη εργασία αποτελεί σημαντικό τμήμα της οικονομίας της Ένωσης. Το γεγονός ότι η αδήλωτη εργασία ορίζεται με διαφορετικό τρόπο στην εθνική νομοθεσία των κρατών μελών δυσκολεύει τη συλλογή αξιόπιστων στοιχείων σχετικά με την έκτασή της.

(8)

Η κατάχρηση του καθεστώτος του αυτοαπασχολουμένου, όπως αυτό ορίζεται στο εθνικό δίκαιο, είτε σε εθνικό είτε σε διασυνοριακό επίπεδο, αποτελεί μορφή ψευδώς δηλωμένης εργασίας που συνδέεται συχνά με την αδήλωτη εργασία. Το καθεστώς της αυτοαπασχόλησης είναι ψευδές όταν ένα πρόσωπο έχει δηλωθεί ως αυτοαπασχολούμενος ενώ πληροί τις προϋποθέσεις που χαρακτηρίζουν μια σχέση μισθωτής απασχόλησης, προκειμένου να αποφευχθούν ορισμένες νομικές ή φορολογικές υποχρεώσεις. Η πλατφόρμα που ιδρύει η παρούσα απόφαση (η «πλατφόρμα») θα πρέπει να αντιμετωπίσει την αδήλωτη εργασία στις διάφορες μορφές της και την ψευδώς δηλωμένη εργασία που συνδέεται με την αδήλωτη εργασία, συμπεριλαμβανομένης της ψευδούς αυτοαπασχόλησης.

(9)

Η αδήλωτη εργασία έχει σοβαρές επιπτώσεις στους εργαζομένους, οι οποίοι αναγκάζονται να δεχτούν επισφαλείς και συχνά επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, πολύ χαμηλότερες αποδοχές, σοβαρές παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων και προστασία σημαντικά υποδεέστερη εκείνης που ορίζει η νομοθεσία περί εργασίας και κοινωνικής προστασίας, χάνοντας τις δέουσες κοινωνικές παροχές, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και τις ευκαιρίες διά βίου μάθησης.

(10)

Ενώ οι αρνητικές συνέπειες της αδήλωτης εργασίας για την οικονομία και την κοινωνία έχουν διάφορες μορφές, η πλατφόρμα αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και στην προώθηση της ένταξης στην αγορά εργασίας και την κοινωνία. Η αδήλωτη εργασία έχει σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις, επειδή μειώνει τα έσοδα από τη φορολογία και την κοινωνική ασφάλιση, υπονομεύοντας την οικονομική βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής προστασίας. Επηρεάζει αρνητικά την απασχόληση και την παραγωγικότητα και στρεβλώνει τον ισότιμο ανταγωνισμό.

(11)

Η αδήλωτη εργασία επηρεάζει ποικιλοτρόπως τις διάφορες κοινωνικές ομάδες, μεταξύ άλλων τις γυναίκες, τους μετανάστες και τους εγχώριους εργαζομένους, δεδομένου ότι ορισμένοι αδήλωτοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευάλωτη κατάσταση.

(12)

Σε όλα τα κράτη μέλη υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις και μέτρα πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αδήλωτης εργασίας. Τα κράτη μέλη έχουν επίσης συνάψει διμερείς συμφωνίες και έχουν εκτελέσει πολυμερή σχέδια σχετικά με ορισμένες πτυχές της αδήλωτης εργασίας. Για την αντιμετώπιση του σύνθετου προβλήματος της αδήλωτης εργασίας, απαιτείται λήψη περαιτέρω μέτρων και μια ολιστική προσέγγιση. Η πλατφόρμα δεν θα πρέπει να εμποδίζει την εφαρμογή διμερών και πολυμερών συμφωνιών ή διακανονισμών διοικητικής συνεργασίας.

(13)

Η συμμετοχή στις δραστηριότητες της πλατφόρμας δεν θα πρέπει να θίγει τις αρμοδιότητες και/ή τις υποχρεώσεις των κρατών μελών όσον αφορά την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών ή διεθνών τους υποχρεώσεων βάσει, μεταξύ άλλων, των σχετικών και εφαρμοστέων συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), όπως η σύμβαση αριθ. 81 σχετικά με την επιθεώρηση εργασίας στις επιχειρήσεις και το εμπόριο.

(14)

Η συνεργασία μεταξύ κρατών μελών σε επίπεδο Ένωσης παραμένει αποσπασματική, τόσο ως προς τα συμμετέχοντα κράτη μέλη όσο και ως προς τα καλυπτόμενα θέματα. Δεν υπάρχει επίσημος μηχανισμός διασυνοριακής συνεργασίας των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών για την ολοκληρωμένη εξέταση θεμάτων αδήλωτης εργασίας.

(15)

Η ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών σε επίπεδο Ένωσης είναι απαραίτητη για να μπορέσουν τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν αποδοτικότερα και αποτελεσματικότερα την αδήλωτη εργασία. Σε αυτό το πλαίσιο, η πλατφόρμα θα πρέπει να στοχεύει στη διευκόλυνση και υποστήριξη της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και πληροφοριών και στην παροχή ενός πλαισίου σε επίπεδο Ένωσης με στόχο την ανάπτυξη της αμοιβαίας κατανόησης, της τεχνογνωσίας και της ανάλυσης για την αδήλωτη εργασία. Οι κοινοί ορισμοί και οι κοινές αντιλήψεις για την αδήλωτη εργασία θα πρέπει να αποτυπώνουν τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας. Η πλατφόρμα θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνει τη συνεργασία των διαφόρων αρχών επιβολής του νόμου των κρατών μελών που συμμετέχουν στις διασυνοριακές δράσεις εθελοντικώς.

(16)

Η παρούσα απόφαση αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών σε ενωσιακό επίπεδο. Η κατάσταση περί την αδήλωτη εργασία διαφέρει σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών και, ως εκ τούτου, οι ανάγκες των αρμόδιων αρχών τους και των υπόλοιπων φορέων όσον αφορά τους τομείς συνεργασίας είναι διαφορετικές. Τα κράτη μέλη παραμένουν αρμόδια να αποφασίζουν το επίπεδο συμμετοχής τους στις δραστηριότητες που εγκρίνονται από την ολομέλεια της πλατφόρμας.

(17)

Θα πρέπει να ενθαρρυνθεί σε επίπεδο Ένωσης η στενή και αποτελεσματική συνεργασία των κρατών μελών προκειμένου να υποστηριχθούν και να συμπληρωθούν οι δραστηριότητές τους προς αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας. Η λήψη εθνικών μέτρων εξαρτάται από τις συνθήκες στα επιμέρους κράτη μέλη και οι δραστηριότητες της πλατφόρμας δεν μπορούν να υποκαταστήσουν μια εκτίμηση σε εθνικό επίπεδο όσον αφορά τα ληπτέα μέτρα.

(18)

Τα κράτη μέλη και οι αρμόδιες αρχές τους διατηρούν την αρμοδιότητα όσον αφορά τον εντοπισμό, την ανάλυση και την επίλυση των πρακτικών προβλημάτων που συνδέονται με την επιβολή της νομοθεσίας της Ένωσης σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και την κοινωνική προστασία των εργαζομένων καθώς και για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα εθνικά μέτρα προκειμένου να υλοποιηθούν τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων της πλατφόρμας.

(19)

Η πλατφόρμα θα πρέπει να χρησιμοποιεί όλες τις κατάλληλες πηγές πληροφοριών —ιδίως μελέτες, διμερείς συμφωνίες μεταξύ των κρατών μελών και πολυμερή έργα συνεργασίας— και να δημιουργεί συνέργειες μεταξύ των υφιστάμενων μέσων και δομών σε επίπεδο Ένωσης, ώστε να μεγιστοποιείται η επίδραση των μέτρων στην αποτροπή ή πρόληψη της αδήλωτης εργασίας. Οι δράσεις της πλατφόρμας μπορεί να έχουν τη μορφή πλαισίου κοινών κύκλων κατάρτισης, αξιολογήσεων από ομοτίμους, δημιουργία μέσων, όπως μια διαδραστική τράπεζα γνώσης, λαμβανομένων υπόψη των υφισταμένων μελετών εφικτότητας, μεταξύ άλλων των εργασιών του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound) και λύσεων για την ανταλλαγή πληροφοριών, χωρίς να παραγνωρίζεται η σπουδαιότητα της προστασίας δεδομένων. Οι ευρωπαϊκές εκστρατείες ή οι κοινές στρατηγικές θα μπορούσαν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με την αδήλωτη εργασία, με βάση τις πολιτικές και στρατηγικές για τη συνειδητοποίηση του προβλήματος της αδήλωτης εργασίας που ήδη υφίστανται σε διαφορετική έκταση στα κράτη μέλη. Στην πλατφόρμα θα πρέπει να συμμετέχουν και μη κυβερνητικοί φορείς ως σημαντική πηγή πληροφοριών.

(20)

Η πλατφόρμα θα πρέπει να συμβάλλει στην ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών μελών, μεταξύ άλλων με την προώθηση καινοτόμων προσεγγίσεων διασυνοριακής συνεργασίας και επιβολής του νόμου, καθώς και με την αξιολόγηση των εμπειριών τους από τη συνεργασία. Η έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.

(21)

Όταν ένα μέλος της πλατφόρμας θεωρεί ότι πρέπει, χάριν της ανταλλαγής πληροφοριών και της βέλτιστης πρακτικής στο πλαίσιο της πλατφόρμας, να αναφέρει συγκεκριμένα περιστατικά, θα πρέπει να έχει τη βεβαιότητα ότι τα περιστατικά αυτά έχουν, εφόσον απαιτείται, ανώνυμο χαρακτήρα. Η πλατφόρμα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά μόνο μέσα σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι αναφέροντες κρούσματα αδήλωτης εργασίας προστατεύονται έναντι δυσμενούς μεταχείρισης. Η πλατφόρμα θα πρέπει συνεπώς να αποτελεί ένα βήμα για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών προς αυτή την κατεύθυνση.

(22)

Η ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών θα πρέπει να δίνει στην πλατφόρμα τη δυνατότητα να παρέχει χρήσιμα στοιχεία για τυχόν λήψη μέτρων σε επίπεδο Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής, για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, οι δραστηριότητες της πλατφόρμας μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο περιβάλλον εντός του οποίου θα εξετάζονται μέτρα σχετικά με την αδήλωτη εργασία.

(23)

Με την αδήλωτη εργασία ασχολούνται διάφοροι εθνικοί φορείς επιβολής του νόμου, όπως, για παράδειγμα, οι επιθεωρήσεις εργασίας, άλλες αρχές επιφορτισμένες με ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, οι επιθεωρήσεις κοινωνικής ασφάλισης και οι φορολογικές αρχές. Σε ορισμένες περιπτώσεις ασχολούνται με το θέμα οι μεταναστευτικές αρχές, οι υπηρεσίες απασχόλησης, καθώς επίσης οι τελωνειακές αρχές και οι αρχές που είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή της κοινής πολιτικής μεταφορών, η αστυνομία, η εισαγγελία και οι κοινωνικοί εταίροι.

(24)

Για τη συνολική και επιτυχή αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας επιβάλλεται να εφαρμοστεί ένα μείγμα πολιτικής στα κράτη μέλη. Τούτο θα πρέπει να διευκολυνθεί με την ενθάρρυνση της οργανωμένης συνεργασίας μεταξύ αρμόδιων αρχών και άλλων φορέων. Η πλατφόρμα θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις αρμόδιες εθνικές αρχές, ιδίως τις αρχές επιβολής του νόμου, που έχουν ηγετικό ρόλο και/ή δραστηριοποιούνται στην αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας. Τα κράτη μέλη διατηρούν την αρμοδιότητα να αποφασίζουν τις αρχές που θα τα εκπροσωπούν στις διάφορες δραστηριότητες της πλατφόρμας. Κατά τη συνεργασία μεταξύ αρμόδιων αρχών των κρατών μελών θα πρέπει να τηρείται η εφαρμοστέα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

(25)

Η πλατφόρμα, για να επιτύχει τους στόχους της, θα πρέπει να υποστηρίζεται από έναν ανώτερο εκπρόσωπο ανά κράτος μέλος, ο οποίος θα συντονίζει και θα λειτουργεί ως σύνδεσμος με τις αρχές των κρατών μελών, και ενδεχομένως με άλλους φορείς, όπως είναι οι κοινωνικοί εταίροι, που ασχολούνται με τις πολύπλευρες πτυχές της αδήλωτης εργασίας.

(26)

Η πλατφόρμα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τους κοινωνικούς εταίρους σε ενωσιακό επίπεδο, τόσο σε διατομεακό επίπεδο όσο και στους τομείς που είτε πλήττονται σοβαρά από την αδήλωτη εργασία είτε διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην αντιμετώπισή της, και θα πρέπει να συνεργάζεται με τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, όπως η ΔΟΕ, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και οι αποκεντρωμένοι οργανισμοί της Ένωσης, ιδιαίτερα το Eurofound και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA). Η συμμετοχή του Eurofound και του EU-OSHA ως παρατηρητών στις εργασίες της πλατφόρμας δεν θα πρέπει να συνεπάγεται διεύρυνση της εντολής τους.

(27)

Η πλατφόρμα θα πρέπει να εγκρίνει τον εσωτερικό κανονισμό της, τα προγράμματα εργασίας και τις περιοδικές εκθέσεις.

(28)

Η πλατφόρμα θα πρέπει να μπορεί να συγκροτήσει ομάδες εργασίας για την εξέταση ειδικών θεμάτων και να αξιοποιήσει την εμπειρογνωμοσύνη των επαγγελματιών ειδικών προσόντων.

(29)

Η πλατφόρμα θα πρέπει να συνεργάζεται με τις αρμόδιες ομάδες εμπειρογνωμόνων και επιτροπές σε επίπεδο Ένωσης οι δραστηριότητες των οποίων συνδέονται με την αδήλωτη εργασία.

(30)

Η πλατφόρμα και οι δραστηριότητές της θα πρέπει να χρηματοδοτούνται μέσω του άξονα PROGRESS του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία (EaSI) στο πλαίσιο των πιστώσεων που καθορίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Η Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι σχετικοί χρηματοδοτικοί πόροι χρησιμοποιούνται με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα για το έργο της πλατφόρμας.

(31)

Λόγω της σημασίας που έχει η διαφάνεια και η πρόσβαση σε έγγραφα, η οποία αποτυπώνεται στις αρχές που θεσπίζονται στο άρθρο 15 ΣΛΕΕ, η πλατφόρμα θα πρέπει να εργάζεται με διαφάνεια και σύμφωνα με τις εν λόγω αρχές.

(32)

Η Επιτροπή θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα για τη δημιουργία της πλατφόρμας.

(33)

Η πλατφόρμα θα πρέπει να σέβεται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα και να τηρεί τις αρχές που αναγνωρίζονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(34)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5) και η οδηγία 95/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6) καθώς και τα συναφή εθνικά μέτρα ισχύουν για την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που πραγματοποιείται από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης.

(35)

Ζητήθηκε η γνώμη του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων σύμφωνα με το άρθρο 28 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

Δημιουργία της πλατφόρμας

Δημιουργείται ενωσιακή πλατφόρμα για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών προς αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας (στο εξής «πλατφόρμα»).

Για τον σκοπό της παρούσας απόφασης, ως «αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας» νοούνται η πρόληψη, η αποτροπή και η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας καθώς και η προώθηση της δήλωσης της αδήλωτης εργασίας.

Άρθρο 2

Σύνθεση της πλατφόρμας

1.   Η πλατφόρμα αποτελείται από:

α)

έναν ανώτερο εκπρόσωπο που ορίζεται από κάθε κράτος μέλος για να το εκπροσωπεί·

β)

εκπρόσωπο της Επιτροπής·

γ)

μέχρι τέσσερις εκπροσώπους διακλαδικών κοινωνικών εταίρων σε επίπεδο Ένωσης, οριζομένους από τους εταίρους, οι οποίοι εκπροσωπούν ισότιμα εργοδότες και εργαζομένους.

2.   Οι ακόλουθοι μπορούν να συμμετάσχουν ως παρατηρητές στις συνεδριάσεις της πλατφόρμας και η συμβολή τους λαμβάνεται δεόντως υπόψη, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό:

α)

δεκατέσσερις εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων κατ' ανώτατο όριο σε τομείς με υψηλή συχνότητα αδήλωτης εργασίας, διοριζόμενοι από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι εκπροσωπούν ισότιμα εργοδότες και εργαζομένους·

β)

εκπρόσωπος του Eurofound·

γ)

εκπρόσωπος του EU-OSΗΑ·

δ)

εκπρόσωπος της ΔΟΕ·

ε)

εκπρόσωπος από κάθε τρίτη χώρα που συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Παρατηρητές πέραν αυτών του πρώτου εδαφίου μπορεί να προσκληθούν να συμμετάσχουν στις συναντήσεις της πλατφόρμας και οι συνεισφορές τους θα πρέπει να λαμβάνονται δεόντως υπόψη σύμφωνα με τον εσωτερικό της κανονισμό, ανάλογα με θέμα προς συζήτηση.

Άρθρο 3

Εθνικά μέτρα

Η παρούσα απόφαση δεν θίγει την αρμοδιότητα των κρατών μελών να αποφασίζουν εθνικά μέτρα προς αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.

Άρθρο 4

Στόχοι

Η πλατφόρμα αποσκοπεί να αναπτύξει εποικοδομητική δραστηριότητα σε ενωσιακό επίπεδο προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση του σύνθετου προβλήματος της αδήλωτης εργασίας, σεβόμενη πλήρως τις αρμοδιότητες και τις διαδικασίες των κρατών μελών.

Η πλατφόρμα συμβάλλει σε αποτελεσματικότερες ενωσιακές και εθνικές δράσεις, με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την προαγωγή της ένταξης στη αγορά εργασίας και την κοινωνική ενσωμάτωση, περιλαμβανομένης της καλύτερης εφαρμογής του δικαίου σε αυτούς τους τομείς, καθώς και στη μείωση της αδήλωτης εργασίας και στην εμφάνιση επίσημων θέσεων απασχόλησης και, με αυτόν τον τρόπο, στην αποφυγή της υποβάθμισης της ποιότητας της εργασίας και της υγείας και ασφάλειας στην εργασία, με:

α)

την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών επιβολής του νόμου των κρατών μελών και άλλων εμπλεκόμενων φορέων με σκοπό την αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ποικίλλων μορφών αδήλωτης εργασίας και της ψευδώς δηλωμένης εργασίας που συνδέεται με την αδήλωτη εργασία, συμπεριλαμβανομένης της ψευδούς αυτοαπασχόλησης·

β)

τη βελτίωση της επάρκειας των διαφόρων αρχών επιβολής του νόμου των κρατών μελών όσον αφορά την αντιμετώπιση και την επίλυση διασυνοριακών πτυχών της αδήλωτης εργασίας συμβάλλοντας στη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού·

γ)

την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με ζητήματα αδήλωτης εργασίας και την επείγουσα ανάγκη κατάλληλης δράσης καθώς και την ενθάρρυνση των κρατών μελών να εντείνουν τις προσπάθειές τους κατά της αδήλωτης εργασίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Άρθρο 5

Αποστολή

Προς επίτευξη των στόχων του άρθρου 4, η πλατφόρμα ενθαρρύνει σε ενωσιακό επίπεδο τη συνεργασία κρατών μελών, μέσω:

α)

ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και πληροφοριών·

β)

ανάπτυξης εμπειρογνωμοσύνης και ανάλυσης·

γ)

ενθάρρυνσης και προώθησης καινοτόμων προσεγγίσεων για την αποτελεσματική και αποδοτική διασυνοριακή συνεργασία και αξιολόγηση εμπειριών·

δ)

συμβολής σε μία οριζόντια κατανόηση των ζητημάτων που αφορούν την αδήλωτη εργασία.

Άρθρο 6

Δραστηριότητες

1.   Στο πλαίσιο της αποστολής της, η πλατφόρμα αναπτύσσει, ειδικότερα, τις ακόλουθες δραστηριότητες:

α)

βελτίωση της συνειδητοποίησης της αδήλωτης εργασίας, λαμβανομένων υπόψη των αιτιών και των περιφερειακών διαφορών, με την κατάρτιση κοινών ορισμών και εννοιών, τεκμηριωμένων εργαλείων μέτρησης και την προώθηση συγκριτικών αναλύσεων και συναφών μεθοδολογικών μέσων, βάσει των εργασιών άλλων φορέων, μεταξύ άλλων της Επιτροπής για την Απασχόληση (EMCO) και της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας (SPC)·

β)

βελτίωση της γνώσης και της αμοιβαίας κατανόησης των επιμέρους συστημάτων και των πρακτικών για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών της πτυχών·

γ)

ανάλυση της αποτελεσματικότητας των διαφόρων μέτρων πολιτικής για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων πρόληψης και καταστολής·

δ)

δημιουργία εργαλείων για την αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών, π.χ. τράπεζα γνώσεων σχετικά με τις διάφορες πρακτικές, και μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των διμερών ή πολυμερών συμφωνιών που χρησιμοποιήθηκαν στα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας·

ε)

ανάπτυξη εργαλείων, όπως κατευθυντήριων γραμμών για την επιβολή του νόμου, εγχειριδίων ορθής πρακτικής και κοινών αρχών για τις επιθεωρήσεις, με σκοπό την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και την αξιολόγηση της εμπειρίας που αποκομίζεται από τα εργαλεία αυτά·

στ)

διευκόλυνση και υποστήριξη μορφών συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών αυξάνοντας την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τις διασυνοριακές πτυχές της αδήλωτης εργασίας, μέσω της ανάπτυξης και της διευκόλυνσης καινοτόμων προσεγγίσεων, όπως ανταλλαγές προσωπικού, χρησιμοποίηση βάσεων δεδομένων, σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές νομοθετικές διατάξεις περί προστασίας δεδομένων και κοινών δραστηριοτήτων, καθώς και μέσω της αξιολόγησης των εμπειριών αυτής της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών που συμμετέχουν σε αυτή·

ζ)

διερεύνηση του κατά πόσον είναι εφικτό ένα σύστημα ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών και βελτίωση της ανταλλαγής δεδομένων, τηρουμένων των ενωσιακών κανόνων για την προστασία των δεδομένων, και εξέταση της δυνατότητας χρήσης του συστήματος πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά (IMI) που καθιερώθηκε από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1024/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7) και της ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών για την κοινωνική ασφάλιση (EESSI)·

η)

ανταλλαγή εμπειριών των εθνικών αρχών στο πλαίσιο της εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας·

θ)

ανάπτυξη και ενδεχομένως βελτίωση της ικανότητας για την κατάρτιση των αρμόδιων αρχών και ανάπτυξη πλαισίου για την πραγματοποίηση κοινών κύκλων κατάρτισης·

ι)

οργάνωση αξιολογήσεων από ομοτίμους προκειμένου να παρακολουθείται η πρόοδος στην αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας στα κράτη μέλη που έχουν επιλέξει να συμμετάσχουν στις αξιολογήσεις αυτές·

ια)

ανταλλαγή εμπειριών και ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών και, κατά περίπτωση, τρίτων χωρών, προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας αυτής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την αδήλωτη εργασία που αφορά τις εν λόγω χώρες·

ιβ)

αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας, με την πραγματοποίηση κοινών δραστηριοτήτων, όπως ευρωπαϊκών εκστρατειών, και συντονισμού περιφερειακών ή ενωσιακών στρατηγικών, συμπεριλαμβανομένων τομεακών προσεγγίσεων·

ιγ)

ανταλλαγή εμπειριών όσον αφορά την παροχή συμβουλών και πληροφοριών σε εργαζομένους που πλήττονται από την αδήλωτη εργασία.

2.   Κατά την εφαρμογή των δραστηριοτήτων της παραγράφου 1, η πλατφόρμα χρησιμοποιεί όλες τις κατάλληλες πηγές πληροφοριών, όπως μελέτες και πολυμερή έργα συνεργασίας και λαμβάνει υπόψη τα σχετικά μέσα και δομές της Ένωσης, καθώς και την εμπειρία από σχετικές διμερείς συμφωνίες.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ

Άρθρο 7

Ανώτεροι εκπρόσωποι

1.   Κάθε κράτος μέλος ορίζει έναν ανώτερο εκπρόσωπο ως μέλος της πλατφόρμας με δικαίωμα ψήφου.

Κάθε κράτος μέλος μεριμνά ώστε ο ανώτερος εκπρόσωπος να διαθέτει κατάλληλη εντολή για να ασκεί τις δραστηριότητες της πλατφόρμας. Κάθε κράτος μέλος ορίζει επίσης ένα αναπληρωματικό μέλος που αντικαθιστά τον ανώτερο εκπρόσωπό του, οσάκις αυτό κρίνεται απαραίτητο, διαθέτοντας δικαίωμα ψήφου στις περιπτώσεις αυτές.

2.   Τα κράτη μέλη, κατά τον ορισμό ενός ανώτερου εκπροσώπου και του αναπληρωτή του, θα πρέπει λαμβάνουν υπόψη όλες τις αρμόδιες δημόσιες αρχές, και ιδίως τις αρχές επιβολής του νόμου, καθώς και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και/ή πρακτική. Σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και/ή πρακτική, μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν τους κοινωνικούς εταίρους ή τους λοιπούς συναφείς φορείς.

3.   Κάθε ανώτερος εκπρόσωπος που ορίζεται σύμφωνα με το παρόν άρθρο συμμετέχει στις ολομέλειες της πλατφόρμας και, κατά περίπτωση, σε άλλες δραστηριότητες και ομάδες εργασίας της.

Κάθε ανώτερος εκπρόσωπος παρέχει στην Επιτροπή τον κατάλογο και τα στοιχεία επικοινωνίας των αρμόδιων αρχών και, κατά περίπτωση, των κοινωνικών εταίρων και λοιπών σχετικών φορέων που συμμετέχουν στην αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.

Κάθε ανώτερος εκπρόσωπος συνεργάζεται με όλες τις αρμόδιες αρχές και, κατά περίπτωση, με τους κοινωνικούς εταίρους και λοιπούς σχετικούς φορείς όσον αφορά τις δραστηριότητες της πλατφόρμας και/ή συντονίζουν τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις της πλατφόρμας και/ή τη συμβολή τους στις δραστηριότητές της ή στις δραστηριότητες των ομάδων εργασίας της.

Άρθρο 8

Λειτουργία

1.   Στην πλατφόρμα προεδρεύει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επικουρούμενος από δύο συμπροέδρους που επιλέγονται μεταξύ των ανώτερων εκπροσώπων.

Ο πρόεδρος και οι δύο αντιπρόεδροι αποτελούν το προεδρείο.

Το προεδρείο προετοιμάζει και οργανώνει τις εργασίες της πλατφόρμας σε συνεργασία με μία γραμματεία η οποία εκτελεί χρέη γραμματείας της πλατφόρμας, καθώς και του προεδρείου και των ομάδων εργασίας. Η γραμματεία παρέχεται από την Επιτροπή.

2.   Η πλατφόρμα συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές ετησίως.

3.   Η πλατφόρμα, για την εκτέλεση της αποστολής της, λαμβάνει αποφάσεις με αντικείμενο:

α)

τον εσωτερικό κανονισμό της·

β)

τα διετή προγράμματα εργασίας της, που ορίζουν, μεταξύ άλλων, τις προτεραιότητές της και συγκεκριμένη περιγραφή των δραστηριοτήτων της κατά το άρθρο 6·

γ)

τις ανά διετία εκθέσεις της·

δ)

τη σύσταση ομάδων εργασίας για την εξέταση θεμάτων που καθορίζονται στα προγράμματα εργασίας της, συμπεριλαμβανομένων οργανωτικών ρυθμίσεων για τις εν λόγω ομάδες εργασίας, οι οποίες διαλύονται αμέσως μετά την εκπλήρωση της εντολής τους.

Η πλατφόρμα λαμβάνει τις αποφάσεις που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο με απλή πλειοψηφία. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και κάθε ανώτερος εκπρόσωπος διαθέτουν ο καθένας από μία ψήφο.

4.   Το προεδρείο μπορεί, κατά περίπτωση, να καλεί εμπειρογνώμονες με ειδικές γνώσεις σε κάποιο εξεταζόμενο θέμα να συμμετάσχουν στις συζητήσεις της πλατφόρμας ή των ομάδων εργασίας της, εάν κριθεί χρήσιμο.

5.   Η πλατφόρμα επικουρείται από γραμματεία κατά την παράγραφο 1. Η γραμματεία προετοιμάζει τις συνεδριάσεις, τα σχέδια προγράμματος εργασίας της πλατφόρμας και τα σχέδια εκθέσεών της και ενεργεί σε συνέχεια των συνεδριάσεων της πλατφόρμας και των συμπερασμάτων τους.

6.   Η Επιτροπή ενημερώνει τακτικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τις δραστηριότητες της πλατφόρμας, συμπεριλαμβανομένων των κοινών συνεδριάσεων με ομάδες εμπειρογνωμόνων και επιτροπές. Διαβιβάζει τα προγράμματα εργασίας και τις εκθέσεις της πλατφόρμας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών.

Άρθρο 9

Συνεργασία

1.   Η πλατφόρμα συνεργάζεται αποτελεσματικά και αποφεύγει επικάλυψη εργασιών με άλλες αρμόδιες ομάδες εμπειρογνωμόνων και επιτροπές σε επίπεδο Ένωσης, οι εργασίες των οποίων αφορούν την αδήλωτη εργασία, ιδίως με την επιτροπή ανώτερων επιθεωρητών εργασίας (SLIC), την επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την απόσπαση εργαζομένων, τη διοικητική επιτροπή για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, το δίκτυο των δημόσιων οργανισμών απασχόλησης (PES), την επιτροπή απασχόλησης (EMCO), την επιτροπή κοινωνικής προστασίας (ΕΚΠ) και την ομάδα εργασίας για τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της άμεσης φορολογίας. Η πλατφόρμα προσκαλεί τους αντιπροσώπους αυτών των ομάδων και επιτροπών να παρακολουθήσουν τις συνεδριάσεις της ως παρατηρητές όπου χρειάζεται. Χάριν μιας αποτελεσματικότερης και αποδοτικότερης συνεργασίας μπορούν επίσης να οργανώνονται κοινές συνεδριάσεις.

2.   Η πλατφόρμα καθιερώνει κατάλληλη συνεργασία με το Eurofound και τον EU-OSHA.

Άρθρο 10

Επιστροφή δαπανών

Η Επιτροπή επιστρέφει τα έξοδα ταξιδιού και, κατά περίπτωση, τα έξοδα διαμονής των μελών, των αναπληρωματικών μελών, των παρατηρητών και των προσκεκλημένων εμπειρογνωμόνων που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της πλατφόρμας.

Τα μέλη, τα αναπληρωματικά μέλη, οι παρατηρητές και οι προσκεκλημένοι εμπειρογνώμονες δεν αμείβονται για τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Άρθρο 11

Χρηματοδοτική στήριξη

Το συνολικό ποσό για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης καθορίζεται στο πλαίσιο του προγράμματος EaSI. Η Επιτροπή διαχειρίζεται με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα τους χρηματοδοτικούς πόρους του προγράμματος EaSI που διατίθενται στην πλατφόρμα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 12

Επανεξέταση

Μέχρι τις 13 Μαρτίου 2020 η Επιτροπή, μετά από διαβούλευση με την πλατφόρμα, υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών έκθεση σχετικά με την εφαρμογή και την προστιθεμένη αξία της απόφασης αυτής και προτείνει, κατά περίπτωση, τις απαραίτητες αλλαγές και τροποποιήσεις. Ειδικότερα, η έκθεση αυτή αξιολογεί τον βαθμό στον οποίο η πλατφόρμα έχει συμβάλει στην επίτευξη των στόχων του άρθρου 5, έχει εκπληρώσει την αποστολή της κατά το άρθρο 6, έχει ασκήσει τις δραστηριότητες που ορίζονται στο άρθρο 4 και έχει υλοποιήσει τις προτεραιότητες που ορίζονται στα προγράμματα εργασιών της. Η Επιτροπή υποβάλλει ενδεχομένως προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της πλατφόρμας.

Άρθρο 13

Αποδέκτες

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Άρθρο 14

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στρασβούργο, 9 Μαρτίου 2016.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

M. SCHULZ

Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος

J.A. HENNIS-PLASSCHAERT


(1)  ΕΕ C 458 της 19.12.2014, σ. 43.

(2)  ΕΕ C 415 της 20.11.2014, σ. 37.

(3)  Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 2ας Φεβρουαρίου 2016 (δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 24ης Φεβρουαρίου 2016.

(4)  Απόφαση (EE) 2015/1848 του Συμβουλίου, της 5ης Οκτωβρίου 2015, σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών για το 2015 (ΕΕ L 268 της 15.10.2015, σ. 28).

(5)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2000, σχετικά με την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα όργανα και τους οργανισμούς της Κοινότητας και σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών (ΕΕ L 8 της 12.1.2001, σ. 1).

(6)  Οδηγία 95/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Οκτωβρίου 1995, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών (ΕΕ L 281 της 23.11.1995, σ. 31).

(7)  Κανονισμός (EE) αριθ. 1024/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τη διοικητική συνεργασία μέσω του Συστήματος Πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά και την κατάργηση της απόφασης 2008/49/ΕΚ («κανονισμός ΙΜΙ») (ΕΕ L 316 της 14.11.2012, σ. 1).


Top