EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0110

Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 110/2014 της Επιτροπής, της 30ής Σεπτεμβρίου 2013 , σχετικά με τον πρότυπο δημοσιονομικό κανονισμό για τους οργανισμούς που αφορούν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που αναφέρονται στο άρθρο 209 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

OJ L 38, 7.2.2014, p. 2–15 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2019; καταργήθηκε από 32019R0887

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2014/110/oj

7.2.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 38/2


ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΌΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 110/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 30ής Σεπτεμβρίου 2013

σχετικά με τον πρότυπο δημοσιονομικό κανονισμό για τους οργανισμούς που αφορούν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που αναφέρονται στο άρθρο 209 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 209,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012, με βάση την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τη λειτουργία συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα οι οποίες έχουν θεσμοθετηθεί υπό τη μορφή οργανισμών της Ένωσης δυνάμει του άρθρου 185 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 της 25ης Ιουνίου 2002 (2), θέσπισε πρόσθετες κατηγορίες συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να διευρυνθούν τα περιθώρια επιλογής μέσων και να συμπεριληφθούν οργανισμοί των οποίων οι κανόνες είναι περισσότερο ευέλικτοι και προσιτοί σε ιδιωτικούς εταίρους σε σύγκριση με τους κανόνες στους οποίους υπόκεινται τα θεσμικά όργανα της Ένωσης. Ανάμεσα σε αυτές τις πρόσθετες κατηγορίες συγκαταλέγονται οι οργανισμοί που αναφέρονται στο άρθρο 209 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (στο εξής «οργανισμοί ΣΔΙΤ»).

(2)

Προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση των ενωσιακών χρηματοδοτικών πόρων και να μπορέσουν οι οργανισμοί ΣΔΙΤ να θεσπίσουν τους δικούς τους δημοσιονομικούς κανόνες, είναι απαραίτητη η θέσπιση ενός πρότυπου δημοσιονομικού κανονισμού για τους οργανισμούς αυτούς.

(3)

Οι οργανισμοί ΣΔΙΤ θα πρέπει να καταρτίζουν και εκτελούν τον προϋπολογισμό τους σύμφωνα με τις αρχές της ενότητας, της ακρίβειας, της ενιαυσιότητας, της ισοσκέλισης, της ενιαίας λογιστικής μονάδας, της καθολικότητας, της ειδικότητας, της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, που απαιτεί αποτελεσματικό και αποδοτικό εσωτερικό έλεγχο, και της διαφάνειας.

(4)

Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνολική εκτέλεση των καθηκόντων και των δραστηριοτήτων των οργανισμών ΣΔΙΤ, θα πρέπει να είναι σε θέση να εγγράφουν τις μη χρησιμοποιηθείσες πιστώσεις για ένα δεδομένο έτος στην πρόβλεψη εσόδων και δαπανών που αφορούν έως τα επόμενα τρία οικονομικά έτη.

(5)

Δεδομένου ότι οι χρηματοδοτικοί ενωσιακοί πόροι που τίθενται στη διάθεση του οργανισμού ΣΔΙΤ πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο έμμεσης διαχείρισης που προβλέπεται στο άρθρο 60 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012, οι διατάξεις σχετικά με τον οικονομικό σχεδιασμό και την υποβολή εκθέσεων πρέπει να είναι σύμφωνες με τη μέθοδο έμμεσης διαχείρισης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Η απαλλαγή σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού όσον αφορά τη συνεισφορά της Ένωσης στους οργανισμούς ΣΔΙΤ πρόκειται να αποτελέσει μέρος της απαλλαγής που χορηγείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Επιτροπή όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ένωσης. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προβλέπεται επαρκής ετήσια υποβολή εκθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής της διαχειριστικής δήλωσης, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012, που επιτρέπει στην Επιτροπή να αναλάβει καλύτερα τις ευθύνες της σε σχέση με την απαλλαγή.

(6)

Είναι αναγκαίο να καθορισθούν οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες του υπολόγου και των διατακτών, λαμβάνοντας υπόψη το δημόσιο-ιδιωτικό χαρακτήρα των οργανισμών ΣΔΙΤ. Οι διατάκτες έχουν πλήρη ευθύνη για όλες τις πράξεις εσόδων και δαπανών που εκτελούνται υπό την εποπτεία τους, πράξεις για τις οποίες οφείλουν να λογοδοτούν, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο πειθαρχικών διαδικασιών, εφόσον παρίσταται ανάγκη.

(7)

Είναι απαραίτητο να διευκρινιστούν ο εσωτερικός έλεγχος και τα καθήκοντα εσωτερικού ελέγχου καθώς και να απλοποιηθούν οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων. Τα καθήκοντα εσωτερικού ελέγχου στους οργανισμούς ΣΔΙΤ θα πρέπει να ασκούνται από τον εσωτερικό ελεγκτή της Επιτροπής, ο οποίος οφείλει να διενεργεί ελέγχους όταν αυτό δικαιολογείται από τους ενεχόμενους κινδύνους. Θα πρέπει να θεσπιστούν διατάξεις σχετικά με την καθιέρωση και τη λειτουργία των δομών εσωτερικού ελέγχου.

(8)

Οι οργανισμοί ΣΔΙΤ θα πρέπει να είναι σε θέση, κατά την άσκηση των καθηκόντων που τους ανατίθενται, να προσφεύγουν σε εξωτερικές οντότητες ιδιωτικού δικαίου μόνο σε περίπτωση ανάγκης, και μόνο για καθήκοντα που δεν συνεπάγονται ούτε άσκηση δημόσιας εξουσίας ούτε διακριτική ευχέρεια εκτίμησης, και τούτο για να διασφαλίζεται η υπευθυνότητα κάθε οργανισμού κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του και η τήρηση των στόχων που του έχουν τεθεί κατά τη σύστασή του.

(9)

Επίσης, θα πρέπει να καθοριστούν οι αρχές που πρέπει να τηρούνται ως προς τις πράξεις εσόδων και δαπανών του οργανισμού ΣΔΙΤ.

(10)

Λαμβανομένων υπόψη του δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα των οργανισμών ΣΔΙΤ και ειδικότερα της συνεισφοράς του ιδιωτικού τομέα στον προϋπολογισμό του οργανισμού ΣΔΙΤ, θα πρέπει να καθοριστούν ευέλικτες διαδικασίες για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων. Οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει να τηρούν τις αρχές της διαφάνειας, της αναλογικότητας, της ίσης μεταχείρισης και της αποφυγής των διακρίσεων και εν μέρει να παρεκκλίνουν από τις σχετικές διατάξεις που προβλέπονται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1268/2012 της Επιτροπής (3). Είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η καλύτερη και φθηνότερη παροχή αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και η αποφυγή των υπερβολικών δαπανών στη διαχείριση των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων μέσω της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των μελών των οργανισμών ΣΔΙΤ. Οι οργανισμοί ΣΔΙΤ θα πρέπει να έχουν επίσης τη δυνατότητα να συνάπτουν συμβάσεις χωρίς να προσφεύγουν στη διαδικασία σύναψης συμβάσεων με τα μέλη τους πλην της Ένωσης για την προμήθεια προϊόντων, την παροχή υπηρεσιών ή την εκτέλεση εργασιών που τα εν λόγω μέλη παρέχουν άμεσα, χωρίς να απαιτείται η προσφυγή σε τρίτα μέρη.

(11)

Προκειμένου να βελτιωθεί η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα από κοινού χρησιμοποίησης υπηρεσιών ή της μεταβίβασής τους σε άλλο οργανισμό ή στην Επιτροπή, προβλέποντας ιδίως ότι ο υπόλογος της Επιτροπής θα αναλαμβάνει το σύνολο ή μέρος των καθηκόντων του υπολόγου του οργανισμού ΣΔΙΤ.

(12)

Για την αξιολόγηση των αιτήσεων επιχορηγήσεων, των υποβολών προσφορών και των προγραμμάτων, καθώς και για την παροχή γνωμοδοτήσεων και συμβουλών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι οργανισμοί ΣΔΙΤ θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν εξωτερικούς εμπειρογνώμονες. Οι εν λόγω εμπειρογνώμονες θα πρέπει να επιλέγονται σύμφωνα με τις αρχές της αποφυγής των διακρίσεων, της ίσης μεταχείρισης και της απουσίας σύγκρουσης συμφερόντων.

(13)

Κατά τη χορήγηση επιχορηγήσεων και επάθλων, πρέπει να εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 και του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1268/2012, με την επιφύλαξη οποιασδήποτε ειδικής διάταξης της συστατικής πράξης του οργανισμού ΣΔΙΤ ή της βασικής πράξης του προγράμματος, η εφαρμογή των οποίων έχει ανατεθεί στον οργανισμό ΣΔΙΤ, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεκτική εφαρμογή με τις άμεσα διαχειριζόμενες δράσεις από την Επιτροπή.

(14)

Σε περίπτωση που οι λογαριασμοί των οργανισμών ΣΔΙΤ πρέπει να ενοποιηθούν σύμφωνα με τους λογιστικούς κανόνες που αναφέρονται στο άρθρο 143 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012, οι λογιστικοί κανόνες που εφαρμόζονται από τους οργανισμούς ΣΔΙΤ θα πρέπει να επιτρέπουν την εν λόγω ενοποίηση.

(15)

Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να καταστεί δυνατή η έγκαιρη έγκριση των αναθεωρημένων δημοσιονομικών κανονισμών των οργανισμών ΣΔΙΤ από την 1η Ιανουαρίου 2014, με σκοπό τη διασφάλιση συνεκτικών κανόνων για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Ο παρών κανονισμός καθορίζει τις βασικές αρχές βάσει των οποίων ο οργανισμός που αφορά συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (εφεξής «οργανισμός ΣΔΙΤ») θεσπίζει τους δικούς του δημοσιονομικούς κανόνες. Οι δημοσιονομικοί κανόνες του οργανισμού ΣΔΙΤ δεν αποκλίνουν από τον παρόντα κανονισμό, εκτός εάν το απαιτούν οι ειδικές ανάγκες του και με προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής, σύμφωνα με την τέταρτη παράγραφο του άρθρου 209 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012.

Κάθε οργανισμός ΣΔΙΤ θεσπίζει λεπτομερείς διατάξεις για την εφαρμογή των εν λόγω αρχών στους δημοσιονομικούς του κανόνες.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

—   «διοικητικό συμβούλιο»: το κύριο εσωτερικό όργανο ενός οργανισμού ΣΔΙΤ που ευθύνεται για τη λήψη των αποφάσεων επί χρηματοοικονομικών και δημοσιονομικών θεμάτων, ανεξάρτητα από την ονομασία του στη συστατική πράξη του οργανισμού ΣΔΙΤ,

—   «διευθυντής»: το πρόσωπο που αναλαμβάνει την εκτέλεση των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και του προϋπολογισμού του οργανισμού ΣΔΙΤ, με την ιδιότητα του διατάκτη, ανεξάρτητα από την ονομασία του στη συστατική πράξη του οργανισμού ΣΔΙΤ,

—   «μέλος»: το μέλος του οργανισμού ΣΔΙΤ σύμφωνα με τη συστατική του πράξη,

—   «συστατική πράξη»: η πράξη ενωσιακού δικαίου με την οποία ρυθμίζονται οι ουσιώδεις πλευρές της σύστασης και της λειτουργίας του οργανισμού ΣΔΙΤ,

—   «προϋπολογισμός»: η πράξη που προβλέπει και εγκρίνει, για κάθε οικονομικό έτος, όλα τα έσοδα και τις εκτιμώμενες ως αναγκαίες δαπάνες του οργανισμού ΣΔΙΤ.

Άρθρο 3

Πεδίο εφαρμογής του προϋπολογισμού

Ο προϋπολογισμός του οργανισμού ΣΔΙΤ αποτελείται από:

α)

τα έσοδα του οργανισμού ΣΔΙΤ, τα οποία περιλαμβάνουν:

i)

τις χρηματοδοτικές συνεισφορές των μελών του στις διοικητικές δαπάνες·

ii)

τις χρηματοδοτικές συνεισφορές των μελών του στις λειτουργικές δαπάνες·

iii)

τα έσοδα που προορίζονται για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων δαπανών·

iv)

οποιαδήποτε έσοδα που παράγονται από τον οργανισμό ΣΔΙΤ·

β)

τις δαπάνες του οργανισμού ΣΔΙΤ, συμπεριλαμβανόμενων των διοικητικών δαπανών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Άρθρο 4

Τήρηση των αρχών που διέπουν τον προϋπολογισμό

Ο προϋπολογισμός του οργανισμού ΣΔΙΤ καταρτίζεται και εκτελείται σύμφωνα με τις αρχές της ενότητας, της ακρίβειας, της ενιαυσιότητας, της ισοσκέλισης, της ενιαίας λογιστικής μονάδας, της καθολικότητας, της ειδικότητας, της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, που απαιτεί αποτελεσματικό και αποδοτικό εσωτερικό έλεγχο, και της διαφάνειας, όπως αυτές εκτίθενται στον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 5

Αρχές της ενότητας και της ακρίβειας του προϋπολογισμού

1.   Κανένα έσοδο δεν μπορεί να εισπραχθεί και καμία δαπάνη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν δεν καταλογισθεί σε γραμμή του προϋπολογισμού του οργανισμού ΣΔΙΤ.

2.   Καμία δαπάνη δεν μπορεί να αποτελέσει το αντικείμενο ούτε ανάληψης ούτε εντολής πέραν των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του οργανισμού ΣΔΙΤ.

3.   Καμία πίστωση δεν μπορεί να εγγραφεί στον προϋπολογισμό του οργανισμού ΣΔΙΤ αν δεν αντιστοιχεί σε δαπάνη που εκτιμάται ως αναγκαία.

4.   Οι προκύπτοντες τόκοι από πληρωμές προχρηματοδοτήσεων που πραγματοποιούνται από τον προϋπολογισμό του οργανισμού ΣΔΙΤ δεν οφείλονται στον οργανισμό ΣΔΙΤ.

Άρθρο 6

Αρχή της ενιαυσιότητας

1.   Οι πιστώσεις που εγγράφονται στον προϋπολογισμό του οργανισμού ΣΔΙΤ εγκρίνονται για τη διάρκεια ενός οικονομικού έτους, το οποίο αρχίζει την 1η Ιανουαρίου και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

2.   Οι πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων καλύπτουν το συνολικό κόστος των νομικών δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια του εκάστοτε οικονομικού έτους.

3.   Οι πιστώσεις πληρωμών καλύπτουν τις πληρωμές που απορρέουν από την εκπλήρωση των νομικών δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια του εκάστοτε οικονομικού έτους ή προηγούμενων οικονομικών ετών.

4.   Για τις διοικητικές πιστώσεις, οι δαπάνες δεν υπερβαίνουν τα αναμενόμενα έσοδα για το έτος, όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 στοιχείο α) i).

5.   Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του οργανισμού ΣΔΙΤ, οι μη χρησιμοποιηθείσες πιστώσεις μπορούν να εγγράφονται στις προβλέψεις εσόδων και δαπανών που αφορούν τα επόμενα τρία οικονομικά έτη. Οι πιστώσεις αυτές πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα.

6.   Οι παράγραφοι 1 έως 5 δεν εμποδίζουν δημοσιονομικές δεσμεύσεις για την ανάληψη ενεργειών των οποίων η υλοποίηση εκτείνεται σε περισσότερα του ενός οικονομικά έτη που μπορούν να υποδιαιρούνται, επί περισσοτέρων οικονομικών ετών, σε ετήσιες δόσεις, μόνον εφόσον τούτο προβλέπεται από τη συστατική πράξη και στην περίπτωση των διοικητικών δαπανών.

Άρθρο 7

Αρχή της ισοσκέλισης

1.   Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος ως προς τα έσοδα και τις πιστώσεις πληρωμών.

2.   Οι πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων δεν υπερβαίνουν τη σχετική ετήσια συνεισφορά της Ένωσης, όπως ορίζεται στην ετήσια συμφωνία μεταφοράς πόρων με την Επιτροπή, καθώς και τις ετήσιες συνεισφορές από άλλα μέλη πλην της Ένωσης, οποιαδήποτε άλλα έσοδα που αναφέρονται στο άρθρο 3, και το ποσό των μη χρησιμοποιηθεισών πιστώσεων που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 5.

3.   Ο οργανισμός ΣΔΙΤ δεν δύναται να συνάπτει δάνεια στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του οργανισμού ΣΔΙΤ.

4.   Αν το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού είναι θετικό, εγγράφεται στον προϋπολογισμό του επόμενου οικονομικού έτους ως έσοδα.

Αν το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού είναι αρνητικό, εγγράφεται στον προϋπολογισμό του επόμενου οικονομικού έτους ως πιστώσεις πληρωμών.

Άρθρο 8

Αρχή της ενιαίας λογιστικής μονάδας

Ο προϋπολογισμός του οργανισμού ΣΔΙΤ καταρτίζεται, εκτελείται και αποτελεί αντικείμενο απόδοσης των λογαριασμών σε ευρώ. Ωστόσο, για τις ταμειακές ανάγκες, ο υπόλογος εξουσιοδοτείται να διενεργεί πράξεις σε άλλα νομίσματα όπως αναφέρεται στους δημοσιονομικούς κανονισμούς του οργανισμού ΣΔΙΤ.

Άρθρο 9

Αρχή της καθολικότητας

1.   Με την επιφύλαξη της παραγράφου 2, το σύνολο των εσόδων καλύπτει το σύνολο των πιστώσεων πληρωμών. Όλα τα έσοδα και οι δαπάνες εγγράφονται χωρίς συμψηφισμό μεταξύ τους, με την επιφύλαξη οποιασδήποτε ειδικής διάταξης των δημοσιονομικών κανόνων του οργανισμού ΣΔΙΤ για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορούν να εκπέσουν έσοδα από τα ποσά των αιτήσεων πληρωμής οπότε και εκδίδονται εντάλματα πληρωμής για το καθαρό ποσό.

2.   Τα έσοδα που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένο προορισμό, όπως τα έσοδα ιδρυμάτων, οι επιδοτήσεις, οι δωρεές και τα κληροδοτήματα, χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση καθορισμένων δαπανών.

3.   Ο διευθυντής μπορεί να αποδεχθεί οποιαδήποτε ελευθεριότητα υπέρ του οργανισμού ΣΔΙΤ, όπως έσοδα ιδρυμάτων, επιχορηγήσεις, δωρεές και κληροδοτήματα.

Η αποδοχή ελευθεριότητας που είναι δυνατόν να συνεπιφέρει σημαντική οικονομική επιβάρυνση υπόκειται στην εκ των προτέρων έγκριση του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο αποφαίνεται εντός δύο μηνών από την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος. Εάν το διοικητικό συμβούλιο δεν αποφανθεί εντός της ως άνω διορίας, η ελευθεριότητα λογίζεται ως αποδεκτή.

Το ποσό πάνω από το οποίο η προκύπτουσα οικονομική επιβάρυνση θεωρείται σημαντική καθορίζεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

Άρθρο 10

Αρχή της ειδικότητας

1.   Οι πιστώσεις εξειδικεύονται κατά τίτλους και κεφάλαια.

2.   Ο διευθυντής μπορεί να μεταφέρει πιστώσεις από το ένα κεφάλαιο στο άλλο χωρίς περιορισμό και από τον έναν τίτλο στον άλλο κατ’ ανώτατο όριο 10 % επί των πιστώσεων του έτους που εμφαίνονται στη γραμμή από την οποία πραγματοποιείται η μεταφορά.

Πέραν του ορίου που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο, ο διευθυντής μπορεί να προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο μεταφορές πιστώσεων από τίτλο σε τίτλο. Το διοικητικό συμβούλιο διαθέτει προθεσμία τριών μηνών για να αντιταχθεί στις εν λόγω μεταφορές. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, οι μεταφορές λογίζονται ως εγκριθείσες.

Ο διευθυντής ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο, το συντομότερο δυνατό για όλες τις μεταφορές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του πρώτου εδαφίου.

Άρθρο 11

Αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης

1.   Οι πιστώσεις χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, δηλαδή σύμφωνα με τις αρχές της οικονομίας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας

2.   Η αρχή της οικονομίας ορίζει ότι τα μέσα που χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό ΣΔΙΤ για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων του καθίστανται εγκαίρως διαθέσιμα, στην ενδεδειγμένη ποσότητα και ποιότητα και στην καλύτερη τιμή.

Η αρχή της αποδοτικότητας επιδιώκει την καλύτερη σχέση μεταξύ των μέσων που χρησιμοποιήθηκαν και των αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί.

Η αρχή της αποτελεσματικότητας αφορά την εκπλήρωση των ειδικών στόχων που έχουν ορισθεί και την επίτευξη των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων.

3.   Τίθενται στόχοι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, εφικτοί, ενδεδειγμένοι και χρονικά προσδιορισμένοι, και τούτο για όλους τους τομείς δραστηριότητας που καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του οργανισμού ΣΔΙΤ. Η επίτευξη των στόχων αυτών ελέγχεται βάσει δεικτών επίδοσης που καθορίζονται ανά δραστηριότητα· ο διευθυντής παρέχει στο διοικητικό συμβούλιο σχετικές πληροφορίες ετησίως, το αργότερο με τα έγγραφα που συνοδεύουν το προσχέδιο προϋπολογισμού του οργανισμού ΣΔΙΤ.

4.   Εκτός αν η συστατική πράξη προβλέπει ότι διεξάγονται αξιολογήσεις από την Επιτροπή, ο οργανισμός ΣΔΙΤ, προκειμένου να βελτιωθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων, αναλαμβάνει τη διεξαγωγή αξιολογήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εκ των υστέρων αξιολογήσεων, των προγραμμάτων και των δραστηριοτήτων του που συνεπάγονται σημαντικές δαπάνες και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αποστέλλονται στο διοικητικό συμβούλιο.

Άρθρο 12

Εσωτερικός έλεγχος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού

1.   Ο προϋπολογισμός του οργανισμού ΣΔΙΤ εκτελείται σύμφωνα με τον αποτελεσματικό και αποδοτικό εσωτερικό έλεγχο.

2.   Για τους σκοπούς της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του οργανισμού ΣΔΙΤ, ως εσωτερικός έλεγχος ορίζεται η διαδικασία που εφαρμόζεται σε όλα τα επίπεδα διαχείρισης και αποσκοπεί στην παροχή εύλογης βεβαιότητας ως προς την επίτευξη των ακόλουθων στόχων:

α)

αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα και οικονομία των πράξεων·

β)

αξιοπιστία των εκθέσεων·

γ)

διαφύλαξη των περιουσιακών στοιχείων και ενημέρωση·

δ)

πρόληψη, εντοπισμός, διόρθωση και παρακολούθηση σε περίπτωση απάτης και παρατυπιών·

ε)

επαρκής διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με τη νομιμότητα και την κανονικότητα των υποκείμενων πράξεων, λαμβανομένου υπόψη του πολυετούς χαρακτήρα των προγραμμάτων καθώς και της φύσης των σχετικών πληρωμών.

3.   Ο αποτελεσματικός και αποδοτικός εσωτερικός έλεγχος βασίζεται στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και περιλαμβάνει, ειδικότερα, τα στοιχεία που ορίζονται στο άρθρο 32 παράγραφοι 3 και 4 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012, λαμβάνοντας υπόψη τη δομή και το μέγεθος του οργανισμού ΣΔΙΤ, τη φύση των καθηκόντων που ανατίθενται σε αυτόν και τα ποσά και τους εμπλεκόμενους χρηματοδοτικούς και επιχειρησιακούς κινδύνους.

Άρθρο 13

Αρχή της διαφάνειας

1.   Ο προϋπολογισμός του οργανισμού ΣΔΙΤ καταρτίζεται, εκτελείται και αποτελεί αντικείμενο απόδοσης λογαριασμών σύμφωνα με την αρχή της διαφάνειας.

2.   Ο προϋπολογισμός του οργανισμού ΣΔΙΤ συμπεριλαμβανομένου του πίνακα προσωπικού και των διορθωτικών προϋπολογισμών, ως έχουν εγκριθεί, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε προσαρμογών που προβλέπονται στο άρθρο 15 παράγραφος 1, δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο του οργανισμού ΣΔΙΤ εντός τεσσάρων εβδομάδων από τη θέσπισή τους και να διαβιβάζονται στην Επιτροπή και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

3.   Ο οργανισμός ΣΔΙΤ διαθέτει στον δικτυακό τόπο του το αργότερο στις 30 Ιουνίου του επόμενου οικονομικού έτους, πληροφορίες σχετικά με τους δικαιούχους των κονδυλίων που προέρχονται από τον προϋπολογισμό του, σύμφωνα με τις παραγράφους 2, 3 και 4 του άρθρου 21 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1268/2012, μετά από μια τυποποιημένη παρουσίαση.

Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται είναι εύκολα προσβάσιμες, διαφανείς και περιεκτικές. Οι πληροφορίες διατίθενται τηρουμένων δεόντως των απαιτήσεων εμπιστευτικότητας και ασφάλειας, ιδίως δε της προστασίας των προσωπικών δεδομένων που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4).

4.   Οι προσλήψεις εμπειρογνωμόνων σύμφωνα με το άρθρο 34 του παρόντος κανονισμού δημοσιεύονται σε διαδικτυακό τόπο της Ένωσης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Άρθρο 14

Κατάσταση προβλέψεων των εσόδων και των δαπανών

1.   Ο οργανισμός ΣΔΙΤ διαβιβάζει στην Επιτροπή και στα άλλα μέλη το αργότερο στις 31 Ιανουαρίου του έτους που προηγείται εκείνου κατά το οποίο ο προϋπολογισμός του οργανισμού ΣΔΙΤ πρόκειται να εκτελεστεί, μια κατάσταση προβλέψεων των εσόδων και των δαπανών του και τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές που διέπουν την εν λόγω κατάσταση προβλέψεων, μαζί με το σχέδιο προγράμματος εργασίας του που αναφέρονται στο άρθρο 31 παράγραφος 4.

2.   Η κατάσταση εσόδων και δαπανών του οργανισμού ΣΔΙΤ περιλαμβάνει:

α)

μια πρόβλεψη του αριθμού των μόνιμων και έκτακτων θέσεων, ανά ομάδα καθηκόντων και βαθμό, καθώς και των συμβασιούχων υπαλλήλων και των αποσπασμένων εθνικών εμπειρογνωμόνων που εκφράζονται σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης, εντός των ορίων των πιστώσεων του προϋπολογισμού·

β)

σε περίπτωση μεταβολής του αριθμού των θέσεων προσωπικού, κατάσταση που αιτιολογεί τις αιτήσεις για νέες θέσεις·

γ)

τρίμηνη πρόβλεψη του ταμείου για τις πληρωμές και τις εισπράξεις·

δ)

πληροφορίες σχετικά με την επίτευξη όλων των στόχων που έχουν ορισθεί προηγουμένως για τις διάφορες δραστηριότητες·

ε)

τους στόχους που έχουν καθοριστεί για το οικονομικό έτος το οποίο αφορά η πρόβλεψη, με αναφορά σε τυχόν ιδιαίτερες δημοσιονομικές ανάγκες σε σχέση με την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων·

στ)

το διοικητικό κόστος και τον εκτελεσθέντα προϋπολογισμό του οργανισμού ΣΔΙΤ κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος·

ζ)

το ποσό των χρηματοδοτικών συνεισφορών των μελών και την αξία των συνεισφορών σε είδος των μελών, πλην της Ένωσης·

η)

πληροφορίες σχετικά με τις μη χρησιμοποιηθείσες πιστώσεις που εγγράφονται στην κατάσταση προβλέψεων των εσόδων και των δαπανών ετησίως, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 5.

Άρθρο 15

Κατάρτιση του προϋπολογισμού

1.   Ο προϋπολογισμός του οργανισμού ΣΔΙΤ και ο πίνακας του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των μόνιμων και έκτακτων θέσεων ανά ομάδα καθηκόντων και βαθμό, συμπληρωμένος με τον αριθμό των συμβασιούχων υπαλλήλων και των αποσπασμένων εθνικών εμπειρογνωμόνων που εκφράζονται σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης, εγκρίνεται από το διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με τη συστατική πράξη του συγκεκριμένου οργανισμού ΣΔΙΤ. Λεπτομερείς διατάξεις δύνανται να θεσπίζονται στους δημοσιονομικούς κανόνες του οργανισμού ΣΔΙΤ. Κάθε τροποποίηση του προϋπολογισμού του οργανισμού ΣΔΙΤ, ακόμη και του πίνακα προσωπικού, αποτελεί το αντικείμενο διορθωτικού προϋπολογισμού του οργανισμού ΣΔΙΤ, ο οποίος εγκρίνεται σύμφωνα με την ίδια διαδικασία που εφαρμόζεται και για τον αρχικό προϋπολογισμό του οργανισμού ΣΔΙΤ. Ο προϋπολογισμός του οργανισμού ΣΔΙΤ και, ενδεχομένως, οι διορθωτικοί προϋπολογισμοί του οργανισμού ΣΔΙΤ προσαρμόζονται ώστε να ληφθεί υπόψη το ποσό της συνεισφοράς της Ένωσης, όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό της Ένωσης.

2.   Ο προϋπολογισμός του οργανισμού ΣΔΙΤ απαρτίζεται από μία κατάσταση εσόδων και μία κατάσταση δαπανών.

3.   Ο προϋπολογισμός του οργανισμού ΣΔΙΤ εμφανίζει:

α)

όσον αφορά τα έσοδα:

i)

τις προβλέψεις εσόδων του οργανισμού ΣΔΙΤ για το σχετικό οικονομικό έτος («έτος ν»)·

ii)

τα προβλεφθέντα έσοδα του προηγούμενου οικονομικού έτους και τα έσοδα του οικονομικού έτους ν – 2·

iii)

τις σχετικές παρατηρήσεις για κάθε γραμμή εσόδων·

β)

όσον αφορά τις δαπάνες:

i)

τις πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων και πληρωμών για το έτος ν·

ii)

τις πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων και πληρωμών για το προηγούμενο οικονομικό έτος, καθώς και τις δαπάνες που ανελήφθησαν και κατεβλήθησαν κατά το οικονομικό έτος ν – 2, όπου οι τελευταίες εκφράζονται, επίσης, ως ποσοστό του προϋπολογισμού του οργανισμού ΣΔΙΤ του έτους ν·

iii)

ανακεφαλαιωτική κατάσταση των χρονοδιαγραμμάτων των πληρωμών οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια των μεταγενέστερων οικονομικών ετών βάσει δημοσιονομικών δεσμεύσεων που ανελήφθησαν κατά τη διάρκεια προγενέστερων οικονομικών ετών·

iv)

τις σχετικές παρατηρήσεις για κάθε υποδιαίρεση.

4.   Στον πίνακα προσωπικού αναγράφεται δίπλα στον αριθμό των εγκεκριμένων θέσεων για το εκάστοτε οικονομικό έτος, ο αριθμός των εγκεκριμένων θέσεων για το προηγούμενο οικονομικό έτος, καθώς και ο αριθμός των θέσεων εργασίας που πράγματι έχουν πληρωθεί. Οι ίδιες πληροφορίες πρέπει να εμφανίζονται για τους συμβασιούχους υπαλλήλους και τους αποσπασμένους εθνικούς εμπειρογνώμονες.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Άρθρο 16

Εκτέλεση του προϋπολογισμού σύμφωνα με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης

1.   Καθήκοντα διατάκτη ασκεί ο διευθυντής του οργανισμού. Ο διευθυντής εκτελεί τον προϋπολογισμό ως προς τα έσοδα και τις δαπάνες του οργανισμού ΣΔΙΤ, σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες του οργανισμού ΣΔΙΤ και την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης με δική του ευθύνη και εντός του ορίου των εγκεκριμένων πιστώσεων. Ο διευθυντής είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της νομιμότητας και της κανονικότητας.

Με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων του διατάκτη όσον αφορά την πρόληψη και τον εντοπισμό της απάτης και παρατυπιών, ο οργανισμός ΣΔΙΤ συμμετέχει στις δραστηριότητες για την πρόληψη της απάτης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

2.   Ο διευθυντής μπορεί να μεταβιβάσει τις εξουσίες εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο προσωπικό του οργανισμού ΣΔΙΤ που διέπεται από τον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης, εφόσον αυτός εφαρμόζεται στο προσωπικό του οργανισμού ΣΔΙΤ, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στους δημοσιονομικούς κανόνες του οργανισμού ΣΔΙΤ. Οι εξουσιοδοτούμενοι μπορούν να ενεργούν μόνο εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων που τους μεταβιβάζονται ρητά.

Άρθρο 17

Εξουσίες και καθήκοντα του διατάκτη

1.   Ο προϋπολογισμός του οργανισμού ΣΔΙΤ εκτελείται από τον διευθυντή, μέσω των υπηρεσιών των οποίων προΐσταται.

2.   Ενόσω τούτο αποβαίνει απαραίτητο, καθήκοντα που είναι δυνατόν να ανατίθενται μέσω συμβάσεων σε εξωτερικούς φορείς ή οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου είναι τα καθήκοντα τεχνικής πραγματογνωμοσύνης και τα διοικητικά, προπαρασκευαστικά ή δευτερεύοντα καθήκοντα που δεν εμπεριέχουν ούτε άσκηση δημόσιας εξουσίας ούτε άσκηση διακριτικής ευχέρειας εκτίμησης.

3.   Ο διευθυντής, σύμφωνα με τα κατ’ ελάχιστον πρότυπα που θεσπίζει το διοικητικό συμβούλιο και λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που σχετίζονται με το διαχειριστικό περιβάλλον και με τη φύση των χρηματοδοτούμενων ενεργειών, συγκροτεί την οργανωτική δομή, καθώς και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που απαιτούνται για την άσκηση των καθηκόντων του διευθυντή. Η δημιουργία τέτοιας δομής και συστημάτων υποστηρίζεται από συνολική ανάλυση κινδύνου, η οποία λαμβάνει υπόψη τη σχετική σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, ο διευθυντής δημιουργεί στους κόλπους των υπηρεσιών του μια υπηρεσία πραγματογνωμοσύνης και παροχής συμβουλών, με σκοπό τη συμβολή στον έλεγχο των κινδύνων που ενυπάρχουν στις δραστηριότητες των υπηρεσιών αυτών.

4.   Ο διατάκτης φυλάσσει τα δικαιολογητικά που αναφέρονται σε εκτελεσθείσες πράξεις επί πέντε έτη από την ημερομηνία της απόφασης χορήγησης απαλλαγής στην Επιτροπή ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ένωσης για το εν λόγω έτος. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονται στα δικαιολογητικά έγγραφα πρέπει να διαγράφονται, ει δυνατόν, όταν τα δεδομένα αυτά δεν είναι απαραίτητα για τον έλεγχο και το λογιστικό έλεγχο. Εν πάση περιπτώσει, όσον αφορά τη διατήρηση των δεδομένων κίνησης, εφαρμόζεται το άρθρο 37 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001.

Άρθρο 18

Εκ των προτέρων έλεγχοι

1.   Κάθε πράξη υπόκειται τουλάχιστον σε εκ των προτέρων έλεγχο στηριζόμενο σε εξέταση βάσει εγγράφων και στα διαθέσιμα αποτελέσματα ελέγχων που έχουν ήδη διενεργηθεί, σε σχέση με τις επιχειρησιακές και οικονομικές πτυχές της πράξης.

Οι εκ των προτέρων έλεγχοι περιλαμβάνουν την έναρξη και την επαλήθευση μιας πράξης.

Η έναρξη και η επαλήθευση μιας πράξης αποτελούν διακριτά καθήκοντα.

2.   Ως έναρξη μιας πράξης πρέπει να νοείται το σύνολο των προπαρασκευαστικών εργασιών πριν από τη θέσπιση των πράξεων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του οργανισμού ΣΔΙΤ από τον αρμόδιο διατάκτη.

3.   Ως εκ των προτέρων επαλήθευση μιας πράξης νοείται το σύνολο των εκ των προτέρων ελέγχων τους οποίους δημιουργεί ο αρμόδιος διατάκτης προκειμένου να επαληθεύει τις επιχειρησιακές και δημοσιονομικές πτυχές της.

4.   Με τους εκ των προτέρων ελέγχους επαληθεύεται η αντιστοιχία των δικαιολογητικών εγγράφων που έχουν ζητηθεί με οποιαδήποτε άλλη διαθέσιμη πληροφορία.

Η συχνότητα και η ένταση των εκ των προτέρων ελέγχων καθορίζονται από τον αρμόδιο διατάκτη βάσει εκτιμήσεων σχετικών με τον κίνδυνο και τη σχέση κόστους-οφέλους. Σε περίπτωση αμφιβολίας, ο διατάκτης που είναι αρμόδιος για την επικύρωση της σχετικής πληρωμής ζητεί συμπληρωματικές πληροφορίες ή προβαίνει σε επιτόπιο έλεγχο, ώστε να έχει εύλογη διαβεβαίωση ως μέρος του εκ των προτέρων ελέγχου.

Σκοπός των εκ των προτέρων ελέγχων είναι να βεβαιωθούν ιδίως:

α)

η κανονικότητα και η συμμόρφωση της δαπάνης προς τις εφαρμοστέες διατάξεις,

β)

η εφαρμογή της αρχής της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης σύμφωνα με το άρθρο 11.

Για τους σκοπούς των ελέγχων, παρόμοιες επιμέρους πράξεις που έχουν σχέση με τις συνήθεις δαπάνες μισθοδοσίας, καταβολής συντάξεων, επιστροφής εξόδων αποστολής και ιατρικών εξόδων είναι δυνατόν να θεωρηθούν από τον αρμόδιο διατάκτη ως μία και μοναδική πράξη.

Άρθρο 19

Εκ των υστέρων έλεγχοι

1.   Ο αρμόδιος διατάκτης μπορεί να καθιερώσει εκ των υστέρων ελέγχους προκειμένου να επαληθεύσει τις πράξεις που έχουν ήδη εγκριθεί με βάση τους εκ των προτέρων ελέγχους. Οι εν λόγω έλεγχοι μπορούν να διοργανώνονται δειγματοληπτικά βάσει ανάλυσης του κινδύνου.

Οι εκ των υστέρων έλεγχοι μπορούν να διεξάγονται βάσει εγγράφων και, κατά περίπτωση, επιτόπου.

2.   Οι εκ των υστέρων έλεγχοι διενεργούνται από υπαλλήλους άλλους από εκείνους οι οποίοι είναι αρμόδιοι για τους εκ των προτέρων ελέγχους. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι για τους εκ των υστέρων ελέγχους δεν υπάγονται ιεραρχικά στους υπαλλήλους που είναι υπεύθυνοι για τους εκ των προτέρων ελέγχους.

Οι υπάλληλοι που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο της διαχείρισης των οικονομικών πράξεων οφείλουν να διαθέτουν τα απαιτούμενα επαγγελματικά προσόντα.

Άρθρο 20

Ετήσια υποβολή εκθέσεων

Ο διατάκτης υποβάλλει ετήσια έκθεση προς το διοικητικό συμβούλιο για την εκτέλεση των καθηκόντων του. Για τον σκοπό αυτό, ο διατάκτης υποβάλλει το αργότερο στις 15 Φεβρουαρίου του επόμενου οικονομικού έτους στο διοικητικό συμβούλιο και την Επιτροπή:

α)

έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος εργασίας του οργανισμού ΣΔΙΤ, τον προϋπολογισμό του οργανισμού ΣΔΙΤ και τον αριθμό των υπαλλήλων·

β)

τους προσωρινούς λογαριασμούς του οργανισμού ΣΔΙΤ, όπως την έκθεση δημοσιονομικής και οικονομικής διαχείρισης που αναφέρεται στο άρθρο 39·

γ)

διαχειριστική δήλωση που αναφέρει ότι, εκτός εάν ορίζεται άλλως σε οποιεσδήποτε επιφυλάξεις, ο διατάκτης έχει εύλογη βεβαιότητα ότι:

i)

οι πληροφορίες παρουσιάζονται σωστά και είναι πλήρεις και ακριβείς (αληθή και δίκαιη εικόνα),

ii)

οι δαπάνες χρησιμοποιήθηκαν για τον επιδιωκόμενο σκοπό τους,

iii)

τα εφαρμοζόμενα συστήματα ελέγχου παρέχουν τις αναγκαίες εγγυήσεις όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα των υποκείμενων πράξεων·

δ)

σύνοψη των τελικών εκθέσεων λογιστικού ελέγχου και των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί, συμπεριλαμβανομένων της ανάλυσης της φύσης και έκτασης των σφαλμάτων και αδυναμιών που εντοπίστηκαν στα συστήματα καθώς και των διορθωτικών μέτρων που έχουν ληφθεί ή προβλέπεται να ληφθούν.

Η εν λόγω έκθεση αναφέρει τα αποτελέσματα των πράξεων σε σχέση με τους στόχους, τους συναφείς με τις πράξεις αυτές κινδύνους, τη χρησιμοποίηση των παρεχόμενων πόρων και την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου και είναι ανάλογη προς τη φύση των υπό ανάθεση καθηκόντων και των σχετικών ποσών.

Το αργότερο την 1η Ιουλίου κάθε έτους τα έγγραφα που αναφέρονται στα στοιχεία γ) και δ) της πρώτης παραγράφου και η αξιολόγησή τους από το διοικητικό συμβούλιο, η εγκεκριμένη ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων και οι τελικοί λογαριασμοί, μαζί με την έγκρισή τους από το διοικητικό συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 43 παράγραφος 2 πρέπει να αποστέλλονται από τον διευθυντή στην Επιτροπή. Η Επιτροπή αποστέλλει τα εν λόγω έγγραφα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Άρθρο 21

Προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

1.   Εάν υπάλληλος συμμετέχων στη δημοσιονομική διαχείριση και στον έλεγχο των πράξεων θεωρήσει ότι μια απόφαση, την οποία η προϊσταμένη του αρχή τού επιβάλλει να εκτελέσει ή να αποδεχθεί, είναι παράτυπη ή αντίθετη προς τις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης ή την επαγγελματική δεοντολογία που υποχρεούται να τηρεί, ενημερώνει εγγράφως τον διευθυντή ο οποίος με τη σειρά του θα απαντήσει εγγράφως. Εάν ο ιεραρχικά ανώτερος δεν προβεί σε σχετικές ενέργειες, ή επιβεβαιώσει την αρχική απόφαση ή οδηγία, και ο υπάλληλος πιστεύει ότι η επιβεβαίωση αυτή δεν αποτελεί εύλογη απάντηση στον προβληματισμό του, ενημερώνει εγγράφως τη σχετική υπηρεσία που αναφέρεται στο άρθρο 23 παράγραφος 3. Η υπηρεσία που αναφέρεται στο άρθρο 23 παράγραφος 3, ενημερώνει αμέσως το διοικητικό συμβούλιο.

2.   Σε περίπτωση παράνομης δραστηριότητας, απάτης ή δωροδοκίας που ενδέχεται να θίξει τα συμφέροντα του οργανισμού ΣΔΙΤ ή των μελών του, ο υπάλληλος ενημερώνει τις αρχές και τις υπηρεσίες που ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Οι συμβάσεις με εξωτερικούς ελεγκτές που πραγματοποιούν ελέγχους της οικονομικής διαχείρισης του οργανισμού ΣΔΙΤ προβλέπουν την υποχρέωση του εξωτερικού ελεγκτή να ενημερώνει τον διατάκτη για κάθε υπόνοια παράνομης δραστηριότητας, απάτης ή δωροδοκίας που ενδέχεται να θίξει τα συμφέροντα του οργανισμού ΣΔΙΤ ή των μελών του.

Άρθρο 22

Υπόλογος

1.   Το διοικητικό συμβούλιο διορίζει έναν υπόλογο διεπόμενο από τον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης, εφόσον αυτός εφαρμόζεται στο προσωπικό του οργανισμού ΣΔΙΤ, ο οποίος είναι εντελώς ανεξάρτητος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Ο υπόλογος ευθύνεται, στο πλαίσιο του οργανισμού ΣΔΙΤ, για τα ακόλουθα:

α)

την ορθή εκτέλεση των πληρωμών, την είσπραξη των εσόδων και των βεβαιωμένων απαιτήσεων·

β)

την τήρηση, την προετοιμασία και την παρουσίαση των λογαριασμών σύμφωνα με το κεφάλαιο 8·

γ)

τον καθορισμό, σύμφωνα με το κεφάλαιο 8, των λογιστικών κανόνων και του λογιστικού σχεδίου·

δ)

τον προσδιορισμό και την επικύρωση των λογιστικών συστημάτων, καθώς και, εφόσον συντρέχει περίπτωση, την επικύρωση των συστημάτων που προσδιορίζονται από τον διατάκτη και προορίζονται να παράσχουν ή να αιτιολογήσουν τα λογιστικά στοιχεία· o υπόλογος έχει εδώ την εξουσία να επαληθεύει ανά πάσα στιγμή την τήρηση των κριτηρίων επικύρωσης·

ε)

τη διαχείριση του ταμείου.

2.   Δύο ή περισσότεροι οργανισμοί ΣΔΙΤ μπορούν να ορίζουν τον ίδιο υπόλογο.

Οι οργανισμοί ΣΔΙΤ μπορούν επίσης να συμφωνήσουν με την Επιτροπή ότι ο υπόλογος της Επιτροπής ενεργεί επίσης ως υπόλογος του οργανισμού ΣΔΙΤ.

Μπορούν επίσης να αναθέσουν στον υπόλογο της Επιτροπής, μέρος των καθηκόντων του υπολόγου του οργανισμού ΣΔΙΤ, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η σχέση κόστους-οφέλους.

Στην περίπτωση που αναφέρεται στην παρούσα παράγραφο, οι οργανισμοί ΣΔΙΤ προβαίνουν στις απαραίτητες ρυθμίσεις, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων.

3.   Ο υπόλογος λαμβάνει από τον διατάκτη όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την κατάρτιση λογαριασμών που να παρέχουν πιστή απεικόνιση της δημοσιονομικής κατάστασης του οργανισμού ΣΔΙΤ και της εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Ο διατάκτης εγγυάται την αξιοπιστία αυτών των πληροφοριών.

4.   Πριν εγκριθούν οι λογαριασμοί από τον διευθυντή, ο υπόλογος τους υπογράφει, πιστοποιώντας κατά τον τρόπο αυτό ότι μπορεί ευλόγως να υποθέσει ότι οι εν λόγω λογαριασμοί αποδίδουν αληθή και ακριβή εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης του οργανισμού ΣΔΙΤ.

Για τον σκοπό του πρώτου εδαφίου, ο υπόλογος βεβαιώνεται ότι οι λογαριασμοί έχουν καταρτισθεί σύμφωνα με τους λογιστικούς κανόνες του άρθρου 38 και ότι όλα τα έσοδα και οι δαπάνες έχουν εγγραφεί στους λογαριασμούς αυτούς.

Ο υπόλογος έχει την εξουσία να ελέγχει τα λαμβανόμενα στοιχεία, καθώς και να πραγματοποιεί τυχόν περαιτέρω ελέγχους που κρίνει αναγκαίους πριν από την υπογραφή των λογαριασμών.

Εάν απαιτείται, διατυπώνει επιφυλάξεις και εξηγεί επακριβώς τη φύση και την έκταση των επιφυλάξεων αυτών.

Με την επιφύλαξη της παραγράφου 5, ο υπόλογος είναι ο μόνος εξουσιοδοτημένος να διαχειρίζεται ταμειακά ποσά και ισοδύναμά τους. Ο υπόλογος είναι δε υπεύθυνος για τη φύλαξή τους.

5.   Ο υπόλογος μπορεί, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, να μεταβιβάσει ορισμένα καθήκοντα σε μέλη του προσωπικού που υπόκεινται στον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης, εφόσον αυτός εφαρμόζεται στο προσωπικό του οργανισμού ΣΔΙΤ, όπου αυτό είναι απαραίτητο για την άσκηση των καθηκόντων του σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες του οργανισμού ΣΔΙΤ.

6.   Με την επιφύλαξη ενδεχόμενων πειθαρχικών μέτρων, ο υπόλογος μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακληθεί από τα καθήκοντά του, προσωρινά ή οριστικά, από το διοικητικό συμβούλιο. Στην εν λόγω περίπτωση, το διοικητικό συμβούλιο διορίζει έναν προσωρινό υπόλογο.

Άρθρο 23

Ευθύνη των δημοσιονομικών παραγόντων

1.   Τα άρθρα 16 έως 25 δεν προδικάζουν την ποινική ευθύνη που είναι δυνατόν να υπέχουν οι δημοσιονομικοί παράγοντες, σύμφωνα με τις διατάξεις της οικείας εθνικής νομοθεσίας και με τις ισχύουσες διατάξεις περί προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης και καταπολέμησης του χρηματισμού των υπαλλήλων της Ένωσης ή των κρατών μελών.

2.   Κάθε διατάκτης και υπόλογος υπέχει πειθαρχική ευθύνη, καθώς και ευθύνη προς χρηματική αποζημίωση υπό τους όρους που προβλέπονται στον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης. Σε περίπτωση παράνομης δραστηριότητας, απάτης ή δωροδοκίας που ενδέχεται να θίξει τα συμφέροντα του οργανισμού ΣΔΙΤ ή των μελών του, επιλαμβάνονται του θέματος οι αρχές και υπηρεσίες που ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία, και ειδικότερα η OLAF.

3.   Η εξειδικευμένη στις δημοσιονομικές παρατυπίες υπηρεσία που έχει συσταθεί από την Επιτροπή ή στην οποία συμμετέχει η Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 73 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012, ασκεί τις ίδιες εξουσίες σε σχέση με τον οργανισμό ΣΔΙΤ όπως και σε σχέση με τα τμήματα της Επιτροπής, εκτός εάν το διοικητικό συμβούλιο αποφασίσει τη σύσταση λειτουργικά ανεξάρτητης υπηρεσίας, ή τη συμμετοχή σε κοινή υπηρεσία συσταθείσα από διάφορους οργανισμούς. Όσον αφορά τις υποθέσεις που υποβάλλονται από οργανισμούς ΣΔΙΤ, η εξειδικευμένη στις δημοσιονομικές παρατυπίες υπηρεσία που έχει συσταθεί από την Επιτροπή ή στην οποία συμμετέχει η Επιτροπή περιλαμβάνει ένα μέλος του προσωπικού του οργανισμού ΣΔΙΤ.

Βάσει της γνώμης της υπηρεσίας αυτής που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο, ο διευθυντής αποφασίζει την κίνηση διαδικασίας πειθαρχικής ή χρηματικής ευθύνης. Αν η υπηρεσία εντοπίσει συστημικά προβλήματα, διαβιβάζει στον διατάκτη έκθεση συνοδευόμενη από συστάσεις. Εάν η γνώμη της υπηρεσίας αυτής εμπλέκει τον διευθυντή, η υπηρεσία τη διαβιβάζει στο διοικητικό συμβούλιο και στον εσωτερικό ελεγκτή της Επιτροπής. Ο διευθυντής παραπέμπει, ανώνυμα, στις γνώμες της υπηρεσίας στην έκθεσή του δυνάμει του άρθρου 20 και περιγράφει τα μέτρα παρακολούθησης που έχουν ληφθεί.

4.   Κάθε υπάλληλος μπορεί να υποχρεωθεί να αποκαταστήσει, εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, τη ζημία που υπέστη ο οργανισμός ΣΔΙΤ λόγω προσωπικών του σοβαρών παραπτωμάτων τα οποία διέπραξε κατά την άσκηση ή επ’ ευκαιρία της άσκησης των καθηκόντων του. Η σχετική αιτιολογημένη απόφαση λαμβάνεται από την αρμόδια για τους διορισμούς αρχή, αφού ολοκληρωθούν οι διατυπώσεις που προβλέπονται για τα πειθαρχικά ζητήματα στην ισχύουσα νομοθεσία.

Άρθρο 24

Σύγκρουση συμφερόντων

1.   Απαγορεύεται σε όλους τους δημοσιονομικούς παράγοντες κατά την έννοια των άρθρων 16 έως 25 και σε κάθε άλλο πρόσωπο που συμμετέχει στην εκτέλεση και στη διαχείριση του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών προπαρασκευαστικών πράξεων, και στο λογιστικό ή άλλο έλεγχο, να προβαίνουν σε οποιαδήποτε ενέργεια η οποία είναι δυνατόν να φέρει τα συμφέροντά τους σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του οργανισμού ΣΔΙΤ.

Εάν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, το εν λόγω πρόσωπο απέχει από τις σχετικές ενέργειες και αναφέρει το γεγονός στον διευθυντή, ο οποίος επιβεβαιώνει εγγράφως κατά πόσον υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Το εν λόγω πρόσωπο ενημερώνει επίσης τον ιεραρχικά ανώτερό του. Εάν ο παράγοντας είναι ο διευθυντής, τότε πρέπει να αναφέρει το ζήτημα στο διοικητικό συμβούλιο.

Αν διαπιστωθεί σύγκρουση συμφερόντων, το εμπλεκόμενο πρόσωπο παύει να ασκεί οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετική με το συγκεκριμένο θέμα. Ο διευθυντής ή το διοικητικό συμβούλιο, στην περίπτωση του διευθυντή, πρέπει να προβεί σε περαιτέρω κατάλληλες ενέργειες.

2.   Για τους σκοπούς της παραγράφου 1, σύγκρουση συμφερόντων ανακύπτει οσάκις η αμερόληπτη και αντικειμενική άσκηση των καθηκόντων δημοσιονομικού παράγοντα ή άλλου προσώπου, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1, υπονομεύεται από οικογενειακούς ή συναισθηματικούς λόγους ή από πολιτικούς ή εθνικούς δεσμούς, από οικονομικό συμφέρον ή από οποιαδήποτε σύμπτωση συμφερόντων με τον δικαιούχο.

Άρθρο 25

Διαχωρισμός των καθηκόντων

Τα καθήκοντα του διατάκτη και του υπολόγου είναι διαχωρισμένα και ασυμβίβαστα μεταξύ τους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Άρθρο 26

Διορισμός, αρμοδιότητες και καθήκοντα του εσωτερικού ελεγκτή

1.   Ο οργανισμός ΣΔΙΤ διαθέτει θέση εσωτερικού ελεγκτή, ο οποίος ασκεί τα καθήκοντά του τηρώντας τα προσήκοντα διεθνή πρότυπα.

2.   Το έργο του εσωτερικού ελέγχου πρέπει να διεκπεραιώνεται από τον εσωτερικό ελεγκτή της Επιτροπής. Ο εσωτερικός ελεγκτής δεν μπορεί να είναι ούτε διατάκτης ούτε υπόλογος.

3.   Ο εσωτερικός ελεγκτής συμβουλεύει τον οργανισμό ΣΔΙΤ όσον αφορά τον έλεγχο κινδύνων, διατυπώνοντας ανεξάρτητα τη γνωμοδότησή του σχετικά με την ποιότητα των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου και προβαίνοντας σε συστάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών εκτέλεσης των πράξεων και την προώθηση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης.

Ο εσωτερικός ελεγκτής είναι ιδίως επιφορτισμένος:

α)

με την εκτίμηση της επάρκειας και της αποτελεσματικότητας των εσωτερικών συστημάτων διαχείρισης, καθώς και των επιδόσεων των υπηρεσιών κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων και των ενεργειών σε συσχετισμό με τους συναφείς κινδύνους·

β)

με την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των συστημάτων εσωτερικού και λογιστικού ελέγχου που εφαρμόζονται σε κάθε πράξη εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

4.   Ο εσωτερικός ελεγκτής ασκεί τα καθήκοντά του ως προς όλες τις δραστηριότητες και τις υπηρεσίες του οργανισμού ΣΔΙΤ. Διαθέτει πλήρη και απεριόριστη πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για την άσκηση των καθηκόντων του.

5.   Ο εσωτερικός ελεγκτής λαμβάνει γνώση της ετήσιας εκθέσεως του διατάκτη δυνάμει του άρθρου 20 καθώς και των λοιπών διαθέσιμων ενημερωτικών στοιχείων.

6.   Ο εσωτερικός ελεγκτής αναφέρει στο διοικητικό συμβούλιο και στον διευθυντή τις διαπιστώσεις και τις συστάσεις του.

Ο εσωτερικός ελεγκτής υποβάλλει επίσης έκθεση σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

δεν έχουν ληφθεί υπόψη κρίσιμοι κίνδυνοι και συστάσεις,

ύπαρξη σημαντικών καθυστερήσεων στην εκτέλεση των συστάσεων που διατυπώθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη.

Το διοικητικό συμβούλιο και ο διευθυντής διασφαλίζουν την τακτική παρακολούθηση της εκτέλεσης των συστάσεων λογιστικού ελέγχου. Το διοικητικό συμβούλιο εξετάζει τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 20 και εάν οι συστάσεις έχουν εκτελεστεί πλήρως και εγκαίρως.

7.   Ο οργανισμός ΣΔΙΤ καθιστά διαθέσιμα τα στοιχεία επικοινωνίας του εσωτερικού ελεγκτή σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο εμπλέκεται σε πράξεις δαπανών, για τους σκοπούς της εμπιστευτικής επικοινωνίας με τον εσωτερικό ελεγκτή.

8.   Οι εκθέσεις και τα πορίσματα του εσωτερικού ελεγκτή πρέπει να είναι προσβάσιμα στο κοινό μόνο μετά την επικύρωση από τον εσωτερικό ελεγκτή των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν για την εκτέλεσή τους.

Άρθρο 27

Ανεξαρτησία του εσωτερικού ελεγκτή

Η ανεξαρτησία του εσωτερικού ελεγκτή, η ευθύνη του εσωτερικού ελεγκτή για ενέργειες κατά την άσκηση των καθηκόντων του και το δικαίωμα του εσωτερικού ελεγκτή να ασκήσει προσφυγή ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 100 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012.

Άρθρο 28

Σύσταση κλιμακίου εσωτερικού ελέγχου

1.   Το διοικητικό συμβούλιο μπορεί, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας και την προστιθέμενη αξία, να προβεί στη σύσταση ενός κλιμακίου εσωτερικού ελέγχου που ασκεί τα καθήκοντά του σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα.

Ο σκοπός, η εξουσία και η ευθύνη του κλιμακίου εσωτερικού ελέγχου προβλέπονται στο καταστατικό εσωτερικού ελέγχου και υπόκεινται στην έγκριση του διοικητικού συμβουλίου.

Το ετήσιο πρόγραμμα ελέγχου του κλιμακίου εσωτερικού ελέγχου, συντάσσεται από τον επικεφαλής της μονάδας εσωτερικού ελέγχου, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, την αξιολόγηση κινδύνων του διευθυντή για τον οργανισμό ΣΔΙΤ.

Επίσης, αναθεωρείται και εγκρίνεται από το διοικητικό συμβούλιο.

Το κλιμάκιο εσωτερικού ελέγχου αναφέρει στο διοικητικό συμβούλιο και στον διευθυντή τις διαπιστώσεις και τις συστάσεις του.

Εάν το κλιμάκιο εσωτερικού ελέγχου ενός μεμονωμένου οργανισμού ΣΔΙΤ δεν είναι οικονομικά αποδοτικό ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα διεθνή πρότυπα, ο οργανισμός ΣΔΙΤ μπορεί να αποφασίσει να λειτουργήσει από κοινού ένα κλιμάκιο εσωτερικού ελέγχου με άλλους οργανισμούς ΣΔΙΤ που λειτουργούν στον ίδιο τομέα πολιτικής.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, το διοικητικό συμβούλιο των σχετικών οργανισμών ΣΔΙΤ πρέπει να συμφωνήσει σχετικά με τις πρακτικές λεπτομέρειες των κοινών κλιμακίων εσωτερικού ελέγχου.

Οι παράγοντες εσωτερικού ελέγχου συνεργάζονται αποτελεσματικά μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και των εκθέσεων ελέγχου και, κατά περίπτωση, μέσω της θέσπισης κοινών αξιολογήσεων κινδύνου και τη διενέργεια κοινών λογιστικών ελέγχων.

2.   Το διοικητικό συμβούλιο και ο διευθυντής διασφαλίζουν την τακτική παρακολούθηση της εκτέλεσης των συστάσεων της μονάδας λογιστικού ελέγχου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6

ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΩΝ

Άρθρο 29

Εκτέλεση των εσόδων

1.   Η εκτέλεση των εσόδων περιλαμβάνει τη σύνταξη των προβλέψεων απαιτήσεων, τη βεβαίωση των δικαιωμάτων είσπραξης και την ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Εφόσον συντρέχει περίπτωση, περιλαμβάνει και την παραίτηση από απαιτήσεις ήδη βεβαιωθείσες.

2.   Τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά ανακτώνται.

Αν κατά την καταληκτική ημερομηνία που προβλέπεται στο χρεωστικό σημείωμα δεν έγινε πράγματι η είσπραξη, ο υπόλογος ενημερώνει σχετικά τον αρμόδιο διατάκτη και κινεί αμέσως τη διαδικασία ανάκτησης με κάθε νόμιμο μέσο, συμπεριλαμβανομένης, εφόσον συντρέχει περίπτωση, της είσπραξης με συμψηφισμό και, αν αυτός δεν είναι δυνατός, με αναγκαστική εκτέλεση.

Όταν ο διατάκτης προτίθεται να παραιτηθεί εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από την είσπραξη βεβαιωθείσας απαίτησης, βεβαιώνεται ότι η παραίτηση είναι κανονική και σύμφωνη προς τις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και της αναλογικότητας. Η απόφαση παραίτησης πρέπει να είναι αιτιολογημένη. Η απόφαση παραίτησης αναφέρει τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν για την είσπραξη και τα νομικά και πραγματικά στοιχεία στα οποία βασίζεται.

Ο υπόλογος τηρεί κατάσταση των ποσών που πρέπει να εισπραχθούν. Οι απαιτήσεις του οργανισμού ΣΔΙΤ ομαδοποιούνται στην κατάσταση βάσει της ημερομηνίας έκδοσης του σχετικού εντάλματος είσπραξης. Ο υπόλογος αναφέρει επίσης τις αποφάσεις παραίτησης ή μερικής παραίτησης από την είσπραξη των βεβαιωθέντων ποσών. Η κατάσταση αυτή προσαρτάται στην έκθεση του οργανισμού ΣΔΙΤ σχετικά με τη δημοσιονομική και οικονομική διαχείριση.

3.   Οποιαδήποτε απαίτηση που δεν έχει πληρωθεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που καθορίζεται στο χρεωστικό σημείωμα φέρει τόκους σύμφωνα με τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1268/2012.

4.   Οι απαιτήσεις του οργανισμού ΣΔΙΤ έναντι τρίτων καθώς και οι απαιτήσεις τρίτων έναντι του οργανισμού ΣΔΙΤ υπόκεινται σε πενταετή παραγραφή.

Άρθρο 30

Συνεισφορά των μελών

1.   Ο οργανισμός ΣΔΙΤ υποβάλλει στα μέλη του αιτήματα για την καταβολή του συνόλου ή μέρους της συνεισφοράς τους υπό όρους και σε διαστήματα που ορίζονται στη συστατική πράξη ή που έχει συμφωνήσει μαζί τους.

2.   Τα ποσά που καταβάλλονται στον οργανισμό ΣΔΙΤ από τα μέλη του μέσω της συνεισφοράς, φέρουν τόκους προς όφελος του προϋπολογισμού του οργανισμού ΣΔΙΤ.

Άρθρο 31

Εκτέλεση δαπανών

1.   Για την εκτέλεση των δαπανών, ο διατάκτης προβαίνει σε δημοσιονομικές δεσμεύσεις και σε νομικές δεσμεύσεις, στην εκκαθάριση των δαπανών και στην έκδοση των ενταλμάτων πληρωμής, καθώς και στις προκαταρκτικές πράξεις που είναι αναγκαίες για την εκτέλεση των πιστώσεων.

2.   Κάθε δαπάνη αποτελεί το αντικείμενο ανάληψης, εκκαθάρισης, εντολής πληρωμής και πληρωμής.

Εκκαθάριση δαπάνης είναι η πράξη με την οποία ο αρμόδιος διατάκτης επιβεβαιώνει μια οικονομική πράξη.

Εντολή πληρωμής των δαπανών είναι η πράξη με την οποία ο αρμόδιος διατάκτης, αφού βεβαιωθεί για τη διαθεσιμότητα των πιστώσεων, παραγγέλλει στον υπόλογο να πληρώσει το ποσό της δαπάνης την οποία έχει εκκαθαρίσει.

3.   Για κάθε μέτρο που είναι δυνατόν να προκαλέσει δαπάνη εις βάρος του προϋπολογισμού του οργανισμού ΣΔΙΤ, ο αρμόδιος διατάκτης προβαίνει σε δημοσιονομική δέσμευση πριν αναλάβει νομική δέσμευση έναντι τρίτων.

4.   Το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών του οργανισμού ΣΔΙΤ παρέχει την έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο για τις επιχειρησιακές δαπάνες του οργανισμού ΣΔΙΤ σχετικά τις καλυπτόμενες δραστηριότητες, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο προσδιορίζονται σαφώς.

Το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών περιλαμβάνει λεπτομερείς στόχους και αναμενόμενα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων των δεικτών απόδοσης. Επίσης, περιλαμβάνει περιγραφή της/των ενέργειας(-ων) που θα χρηματοδοτηθούν και αναφέρεται το ποσό που διατίθεται για κάθε ενέργεια.

Κάθε ουσιαστική τροποποίηση στο ετήσιο πρόγραμμα εργασιών εγκρίνεται με την ίδια διαδικασία με την οποία εγκρίθηκε και το αρχικό ετήσιο πρόγραμμα εργασιών, σύμφωνα με τις διατάξεις της συστατικής πράξης.

Το διοικητικό συμβούλιο δύναται να μεταβιβάζει στον διατάκτη την εξουσία να επιφέρει μη ουσιαστικές τροποποιήσεις στο ετήσιο πρόγραμμα εργασιών.

Άρθρο 32

Προθεσμίες

Η πληρωμή των δαπανών πρέπει να εκτελείται εντός των προθεσμιών που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 και τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1268/2012.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΔΙΤ

Άρθρο 33

Σύναψη δημοσίων συμβάσεων

1.   Όσον αφορά τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων, ο τίτλος V του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 και ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1268/2012 εφαρμόζονται με την επιφύλαξη των παραγράφων 3 έως 6 του παρόντος άρθρου.

2.   Ο οργανισμός ΣΔΙΤ συμμετέχει στην κεντρική βάση δεδομένων για τους αποκλεισμούς την οποία έχει δημιουργήσει και διαχειρίζεται η Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 108 του γενικού δημοσιονομικού κανονισμού.

3.   Για τις συμβάσεις με τιμή μεταξύ 60 000 ευρώ και των ορίων που προβλέπονται στο άρθρο 118 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η διαδικασία που ορίζεται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1268/2012 για τις συμβάσεις με χαμηλή τιμή που δεν υπερβαίνει τα 60 000 ευρώ.

4.   Ο οργανισμός ΣΔΙΤ μπορεί να λάβει μέρος, κατόπιν αιτήσεώς του, με την ιδιότητα της αναθέτουσας αρχής, στην ανάθεση συμβάσεων της Επιτροπής ή διοργανικών συμβάσεων, καθώς και στην ανάθεση συμβάσεων άλλων οργανισμών της Ένωσης ή οργανισμών ΣΔΙΤ.

5.   Ο οργανισμός ΣΔΙΤ μπορεί, χωρίς να προσφύγει σε διαδικασία ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, να συνάψει σύμβαση με την Επιτροπή, τις διοργανικές υπηρεσίες και το Μεταφραστικό Κέντρο για τους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θεσπίστηκαν από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2965/94 του Συμβουλίου (5) και άλλους οργανισμούς ΣΔΙΤ για την προμήθεια αγαθών, την παροχή υπηρεσιών ή την εκτέλεση εργασιών που παρέχουν οι τελευταίοι.

Ο οργανισμός ΣΔΙΤ μπορεί, χωρίς να προσφεύγει στη διαδικασία ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, να συνάπτει συμβάσεις με τα μέλη του πλην της Ένωσης για την προμήθεια προϊόντων, την παροχή υπηρεσιών ή την εκτέλεση εργασιών που τα εν λόγω μέλη παρέχουν άμεσα, χωρίς να απαιτείται η προσφυγή σε τρίτα μέρη.

Τα προϊόντα, υπηρεσίες ή εργασίες που προβλέπονται στο πρώτο και δεύτερο εδάφιο, δεν πρέπει να θεωρούνται μέρος της συνεισφοράς των μελών στον προϋπολογισμό του οργανισμού ΣΔΙΤ.

6.   Ο οργανισμός ΣΔΙΤ μπορεί να χρησιμοποιήσει κοινές διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων με τις αναθέτουσες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής για την κάλυψη διοικητικών αναγκών ή με τις αναθέτουσες αρχές των κρατών μελών, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών ή τις υποψήφιες χώρες της Ένωσης που συμμετέχουν σε αυτήν ως μέλη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εφαρμόζεται, τηρουμένων των αναλογιών, το άρθρο 133 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1268/2012.

Ο οργανισμός ΣΔΙΤ μπορεί να χρησιμοποιήσει κοινές διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων με τα ιδιωτικά μέλη του ή με τις αναθέτουσες αρχές των χωρών που συμμετέχουν σε προγράμματα της Ένωσης που συμμετέχουν σε αυτή ως μέλη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εφαρμόζεται, τηρουμένων των αναλογιών, η πρώτη παράγραφος του άρθρου 133 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1268/2012.

Άρθρο 34

Εμπειρογνώμονες

Το άρθρο 287 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1268/2012 εφαρμόζεται, τηρουμένων των αναλογιών, για την επιλογή των εμπειρογνωμόνων που υπόκεινται σε οποιαδήποτε ειδική διαδικασία που προβλέπεται στη βασική πράξη του προγράμματος, η εφαρμογή της οποίας έχει ανατεθεί στον οργανισμό ΣΔΙΤ. Οι εμπειρογνώμονες αυτοί αμείβονται βάσει προκαθορισμένων ποσών και επιλέγονται με βάση την επαγγελματική τους ικανότητα.

Ο οργανισμός ΣΔΙΤ μπορεί να χρησιμοποιεί τους πίνακες που καταρτίζονται από την Επιτροπή ή από άλλους οργανισμούς της Ένωσης ή οργανισμούς ΣΔΙΤ.

Ο οργανισμός ΣΔΙΤ μπορεί, εφόσον κριθεί σκόπιμο και σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, να επιλέγει οποιοδήποτε πρόσωπο διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα, εκτός πίνακα.

Οι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες επιλέγονται με βάση τις δεξιότητες, την εμπειρία και τις γνώσεις που απαιτούνται για την εκτέλεση των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί και σύμφωνα με τις αρχές της αμεροληψίας, της ίσης μεταχείρισης και της αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων.

Άρθρο 35

Συνεισφορές

Όσον αφορά τις συνεισφορές, ο τίτλος VI του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 και ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1268/2012 εφαρμόζονται με την επιφύλαξη τυχόν ειδικών διατάξεων της συστατικής πράξης.

Άρθρο 36

Έπαθλα

1.   Όσον αφορά τα έπαθλα, ο τίτλος VII του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 και ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1268/2012 εφαρμόζονται με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.

2.   Οι διαγωνισμοί για έπαθλα μοναδιαίας αξίας 1 000 000 ευρώ ή περισσότερο μπορούν να δημοσιευθούν μόνο αν προβλέπονται στο σχέδιο προγράμματος εργασιών που αναφέρεται στο άρθρο 14 παράγραφος 1.

Άρθρο 37

Επισήμανση των μέσων προσφυγής

1.   Εάν μια διαδικαστική πράξη ενός διατάκτη επιδρά δυσμενώς στα δικαιώματα ενός υποψηφίου ή προσφέροντος, δικαιούχου ή αναδόχου, περιέχει επισήμανση των διαθέσιμων μέσων διοικητικής και/ή δικαστικής προσφυγής για την αμφισβήτηση της πράξης αυτής.

2.   Ειδικότερα, αναφέρονται η φύση της προσφυγής, ο οργανισμός ή οι οργανισμοί ενώπιον των οποίων μπορεί να ασκηθεί, καθώς και οι προθεσμίες για την άσκησή της.

3.   Οι παράγραφοι 1 και 2 υπόκεινται σε οποιαδήποτε ειδική διαδικασία που προβλέπεται στις βασικές πράξεις του προγράμματος, η εκτέλεση των οποίων έχει ανατεθεί στον οργανισμό ΣΔΙΤ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

Άρθρο 38

Κανόνες που διέπουν τους λογαριασμούς

Ο οργανισμός ΣΔΙΤ δημιουργεί ένα λογιστικό σύστημα που παρέχει ακριβή, πλήρη και αξιόπιστα στοιχεία σε εύθετο χρόνο.

Η λογιστική του οργανισμού ΣΔΙΤ είναι σύμφωνη με τους λογιστικούς κανόνες που αναφέρονται στο άρθρο 143 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012.

Άρθρο 39

Διάρθρωση των λογαριασμών

Οι λογαριασμοί του οργανισμού ΣΔΙΤ περιλαμβάνουν:

α)

δημοσιονομικές καταστάσεις του οργανισμού ΣΔΙΤ·

β)

εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του οργανισμού ΣΔΙΤ (έκθεση για τη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική διαχείριση).

Ο οργανισμός ΣΔΙΤ συντάσσει έκθεση για τη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική διαχείριση του οικονομικού έτους. Η έκθεση αυτή αναφέρει, σε απόλυτες τιμές και σε ποσοστιαίες μονάδες, τουλάχιστον, τον υπολογισμό του ποσοστού απορρόφησης των πιστώσεων μαζί με συνοπτικά στοιχεία για τις μεταφορές πιστώσεων μεταξύ των διάφορων θέσεων του προϋπολογισμού.

Όταν απαιτείται η ενοποίηση των λογαριασμών του οργανισμού ΣΔΙΤ σύμφωνα με τους λογιστικούς κανόνες που αναφέρονται στο άρθρο 143 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012, ο οργανισμός ΣΔΙΤ αποστέλλει την έκθεση για τη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική διαχείριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και το Ελεγκτικό Συνέδριο πριν από τις 31 Μαρτίου του επόμενου οικονομικού έτους.

Άρθρο 40

Λογιστικές αρχές

Οι δημοσιονομικές καταστάσεις παρουσιάζουν στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των λογιστικών πολιτικών, κατά τρόπο που παρέχει ουσιώδη, αξιόπιστη, συγκρίσιμη και κατανοητή πληροφόρηση. Οι οικονομικές καταστάσεις καταρτίζονται σύμφωνα με τις γενικά αποδεκτές λογιστικές αρχές που περιγράφονται στους λογιστικούς κανόνες σύμφωνα με το άρθρο 143 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 ή τα βάσει δεδουλευμένων Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα του Δημόσιου Τομέα (εφεξής «ΔΛΠΔΤ»).

Άρθρο 41

Δημοσιονομικές καταστάσεις

1.   Οι δημοσιονομικές καταστάσεις καταρτίζονται σε εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν:

α)

τον ισολογισμό και την κατάσταση οικονομικών αποτελεσμάτων, που εκφράζουν το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, τη χρηματοοικονομική κατάσταση και το οικονομικό αποτέλεσμα στις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους· καταρτίζονται σύμφωνα με τους λογιστικούς κανόνες που αναφέρονται στο άρθρο 143 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 ή στα βάσει δεδουλευμένων ΔΛΠΔΤ·

β)

την κατάσταση ταμειακών ροών, που εμφανίζει τις εισπράξεις και τις εκταμιεύσεις του οικονομικού έτους, καθώς και την τελική ταμειακή κατάσταση·

γ)

την κατάσταση μεταβολών του καθαρού ενεργητικού, που παρουσιάζει επισκόπηση της κίνησης κατά τη διάρκεια του έτους στα αποθεματικά και στα σωρευτικά αποτελέσματα.

2.   Οι σημειώσεις στις δημοσιονομικές καταστάσεις συμπληρώνουν και σχολιάζουν τα στοιχεία που παρουσιάζονται στις καταστάσεις της παραγράφου 1 και παρέχουν όλες τις συμπληρωματικές πληροφορίες τις οποίες απαιτεί η διεθνώς παραδεκτή λογιστική πρακτική, εφόσον οι πληροφορίες αυτές είναι συναφείς προς τις δραστηριότητες του οργανισμού ΣΔΙΤ.

Άρθρο 42

Καταστάσεις εκτέλεσης του προϋπολογισμού

Οι καταστάσεις εκτέλεσης του προϋπολογισμού παρουσιάζονται σε εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνουν:

α)

τις καταστάσεις που παρουσιάζουν συγκεντρωτικά το σύνολο των πράξεων του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους ως προς τα έσοδα και τις δαπάνες·

β)

τις επεξηγηματικές σημειώσεις που συμπληρώνουν και σχολιάζουν τις πληροφορίες των καταστάσεων.

Οι καταστάσεις εκτέλεσης του προϋπολογισμού ακολουθούν την ίδια διάρθρωση με τον προϋπολογισμό.

Άρθρο 43

Προσωρινοί λογαριασμοί και έγκριση των οριστικών λογαριασμών

1.   Όταν απαιτείται η ενοποίηση των λογαριασμών του οργανισμού ΣΔΙΤ σύμφωνα με τους λογιστικούς κανόνες που αναφέρονται στο άρθρο 143 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012, ο υπόλογος του οργανισμού ΣΔΙΤ αποστέλλει τους προσωρινούς λογαριασμούς στο Ελεγκτικό Συνέδριο πριν από τις 15 Φεβρουαρίου του επόμενου οικονομικού έτους.

Στην περίπτωση που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο, ο υπόλογος του οργανισμού ΣΔΙΤ επίσης διαβιβάζει πριν από τις 15 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους τις δημοσιονομικές καταστάσεις που έχει καταρτίσει σε τυποποιημένη μορφή, σύμφωνα με τα όσα έχει ορίσει ο υπόλογος της Επιτροπής για λόγους ενοποίησης.

2.   Ο υπόλογος καταρτίζει τους οριστικούς λογαριασμούς του οργανισμού ΣΔΙΤ. Ο διευθυντής διαβιβάζει τους λογαριασμούς έως τις 15 Μαρτίου, μαζί με τη γνωμοδότηση του εξωτερικού ελεγκτή που αναφέρεται στο άρθρο 46, στο διοικητικό συμβούλιο προς έγκριση.

Όταν απαιτείται η ενοποίηση των λογαριασμών του οργανισμού ΣΔΙΤ σύμφωνα με τους λογιστικούς κανόνες που αναφέρονται στο άρθρο 143 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012, ο υπόλογος διαβιβάζει τους οριστικούς λογαριασμούς, συνοδευόμενους από τη γνωμοδότηση του εξωτερικού ελεγκτή που αναφέρεται στο άρθρο 46 και την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, πριν από την 1η Ιουλίου του επόμενου οικονομικού έτους. Στην εν λόγω περίπτωση, ο υπόλογος του οργανισμού ΣΔΙΤ επίσης διαβιβάζει πριν από την 1η Ιουλίου τις δημοσιονομικές καταστάσεις που έχει καταρτίσει σε τυποποιημένη μορφή, σύμφωνα με τα όσα έχει ορίσει ο υπόλογος της Επιτροπής για λόγους ενοποίησης.

Όταν απαιτείται η ενοποίηση των λογαριασμών του οργανισμού ΣΔΙΤ σύμφωνα με τους λογιστικούς κανόνες που αναφέρονται στο άρθρο 143 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012, ο υπόλογος του οργανισμού ΣΔΙΤ διαβιβάζει επίσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με αντίγραφο στον υπόλογο της Επιτροπής, κατά την ίδια ημέρα που διαβιβάζει τους οριστικούς του λογαριασμούς, δήλωση πληρότητας σχετικά με τους οριστικούς αυτούς λογαριασμούς.

Οι οριστικοί λογαριασμοί συνοδεύονται από σημείωμα συντασσόμενο από τον υπόλογο, με το οποίο αυτός δηλώνει ότι οι εν λόγω λογαριασμοί έχουν καταρτισθεί σύμφωνα με το παρόν κεφάλαιο και τις εφαρμοστέες λογιστικές αρχές, κανόνες και μεθόδους.

Οι οριστικοί εγκεκριμένοι λογαριασμοί του οργανισμού ΣΔΙΤ δημοσιεύονται στο δικτυακό τόπο του εντός ενός μηνός από την έγκρισή τους.

Άρθρο 44

Λογιστικό σύστημα

1.   Όταν απαιτείται η ενοποίηση των λογαριασμών του οργανισμού ΣΔΙΤ σύμφωνα με τους λογιστικούς κανόνες που αναφέρονται στο άρθρο 143 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012, το εναρμονισμένο λογιστικό σχέδιο που εφαρμόζεται από τον οργανισμό ΣΔΙΤ θεσπίζεται από τον υπόλογο της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 152 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012.

2.   Η λογιστική αποτελείται από τη γενική λογιστική και τη λογιστική του προϋπολογισμού. Αυτές οι δύο μορφές λογιστικής τηρούνται ανά ημερολογιακό έτος, σε ευρώ.

3.   Η γενική λογιστική καταγράφει με χρονολογική σειρά, και βάσει της μεθόδου της διπλής λογιστικής, όλα τα συμβάντα και τις πράξεις που επηρεάζουν την οικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση καθώς και τα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού του οργανισμού ΣΔΙΤ.

4.   Η λογιστική του προϋπολογισμού παρέχει λεπτομερή καταγραφή της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του οργανισμού ΣΔΙΤ. Καταγράφει όλες τις πράξεις εκτέλεσης του προϋπολογισμού ως προς τα έσοδα και τις δαπάνες.

Άρθρο 45

Απογραφή των παγίων στοιχείων ενεργητικού

Ο οργανισμός ΣΔΙΤ τηρεί κατά ποσότητα και κατ’ αξία, βιβλία απογραφής όλων των ενσώματων, άυλων και χρηματοοικονομικών παγίων στοιχείων που αποτελούν την περιουσία του ή την περιουσία της Ένωσης. Όταν απαιτείται η ενοποίηση των λογαριασμών του οργανισμού ΣΔΙΤ σύμφωνα με τους λογιστικούς κανόνες που αναφέρονται στο άρθρο 143 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012, ο οργανισμός ΣΔΙΤ τηρεί βιβλία απογραφής σύμφωνα με το υπόδειγμα που καταρτίζεται από τον υπόλογο της Επιτροπής. Ο οργανισμός ΣΔΙΤ επαληθεύει τη συμφωνία μεταξύ των εγγραφών των βιβλίων απογραφής και της πραγματικότητας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

Άρθρο 46

Εξωτερικός έλεγχος

Ο οργανισμός ΣΔΙΤ υπόκειται σε ανεξάρτητο εξωτερικό έλεγχο που διενεργείται σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά ελεγκτικά πρότυπα από ανεξάρτητο ελεγκτικό φορέα. Η γνωμοδότηση του εξωτερικού ελεγκτή διαπιστώνει εάν παρέχεται η αληθής και δίκαιη εικόνα των λογαριασμών, εάν τα εφαρμοστέα συστήματα ελέγχου λειτουργούν ορθά, και εάν οι υποκείμενες πράξεις είναι νόμιμες και κανονικές. Η γνωμοδότηση αναφέρει επίσης εάν το ελεγκτικό έργο θέτει σε αμφιβολία τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στη διαχειριστική δήλωση που αναφέρεται στο άρθρο 20. Η γνωμοδότηση υποβάλλεται στο διοικητικό συμβούλιο. Διαβιβάζεται στην Επιτροπή, μαζί με τους οριστικούς λογαριασμούς του οργανισμού ΣΔΙΤ, μέχρι τις 15 Μαρτίου το αργότερο.

Άρθρο 47

Εξέταση των λογαριασμών από το Ελεγκτικό Συνέδριο

1.   Εκτός αν άλλως προβλέπεται στη συστατική πράξη του οργανισμού ΣΔΙΤ, το Ελεγκτικό Συνέδριο εξετάζει τους λογαριασμούς του οργανισμού ΣΔΙΤ σύμφωνα με το άρθρο 287 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά την εξέταση, το Ελεγκτικό Συνέδριο μπορεί να εξετάσει τις ελεγκτικές εργασίες που εκτελούνται από τον ανεξάρτητο εξωτερικό ελεγκτή που αναφέρεται στο άρθρο 46 του παρόντος κανονισμού και τα μέτρα που ελήφθησαν βάσει των πορισμάτων του.

2.   Ο έλεγχος που πραγματοποιείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο διέπεται από τα άρθρα 158 έως 163 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012.

Άρθρο 48

Επιτόπιοι έλεγχοι από την Επιτροπή, το Ελεγκτικό Συνέδριο και την OLAF

1.   Με την επιφύλαξη του άρθρου 47 παράγραφος 1, ο οργανισμός ΣΔΙΤ παραχωρεί στο προσωπικό της Επιτροπής και σε άλλα πρόσωπα εξουσιοδοτημένα από αυτήν, καθώς και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, πρόσβαση σε όλους τους χώρους και τις εγκαταστάσεις του και σε όλες τις πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών σε ηλεκτρονική μορφή, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διενέργεια των ελέγχων τους.

2.   Η OLAF δύναται να διενεργεί έρευνες, συμπεριλαμβανομένων επιτόπιων ελέγχων και επιθεωρήσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις και τις διαδικασίες του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 (6) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (Ευρατόμ, ΕΕ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου (7) για να διαπιστώσει εάν έχει διαπραχθεί απάτη, δωροδοκία ή άλλη παράνομη δραστηριότητα που επηρεάζει τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης σε σχέση με συνεισφορά ή σύμβαση χρηματοδοτούμενη από τον οργανισμό ΣΔΙΤ.

3.   Με την επιφύλαξη των παραγράφων 1 και 2, στις συμβάσεις, συμφωνίες και αποφάσεις του οργανισμού ΣΔΙΤ περιέχονται διατάξεις που εξουσιοδοτούν ρητά το ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και την ΕΥΚΑ να διενεργούν αυτούς τους λογιστικούς ελέγχους και έρευνες σύμφωνα με τις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10

ΤΕΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 49

Αιτήματα παροχής πληροφοριών

Η Επιτροπή και τα μέλη του οργανισμού ΣΔΙΤ πλην της Ένωσης δύνανται να ζητούν κάθε αναγκαία πληροφορία ή επεξηγήσεις από τον οργανισμό ΣΔΙΤ σχετικά με δημοσιονομικά ζητήματα που εμπίπτουν στους τομείς της αρμοδιότητάς τους.

Άρθρο 50

Θέσπιση των δημοσιονομικών κανόνων του οργανισμού ΣΔΙΤ

Κάθε οργανισμός που αναφέρεται στο άρθρο 209 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 θεσπίζει νέους δημοσιονομικούς κανόνες ενόψει της έναρξης ισχύος τους την 1η Ιανουαρίου 2014 ή, εν πάση περιπτώσει, εντός εννέα μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία ο οργανισμός ΣΔΙΤ εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 209 του εν λόγω κανονισμού.

Άρθρο 51

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 30 Σεπτεμβρίου 2013.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 298 της 26.10.2012, σ. 1.

(2)  Κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ. 1).

(3)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1268/2012, της 29ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους κανόνες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L 362 της 31.12.2012, σ. 1.)

(4)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2000, σχετικά με την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα όργανα και οργανισμούς της Κοινότητας και σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών (ΕΕ L 8 της 12.1.2001, σ. 1.).

(5)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2965/94 του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 1994, για τη δημιουργία Μεταφραστικού Κέντρου των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE L 314 της 7.12.1994, σ. 1).

(6)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (Ευρατόμ) αριθ. 1074/1999 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248 της 18.9.2013, σ. 1).

(7)  Κανονισμός (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 1996, σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες (ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2).


Top