EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D1297

Απόφαση αριθ. 1297/2008/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008 , περί προγράμματος εκσυγχρονισμού των ευρωπαϊκών στατιστικών επιχειρήσεων και εμπορίου (MEETS) (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

OJ L 340, 19.12.2008, p. 76–82 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 13 Volume 060 P. 124 - 130

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/1297/oj

19.12.2008   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 340/76


ΑΠΌΦΑΣΗ αριθ. 1297/2008/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 16ης Δεκεμβρίου 2008

περί προγράμματος εκσυγχρονισμού των ευρωπαϊκών στατιστικών επιχειρήσεων και εμπορίου (MEETS)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Έχοντας υπόψη:

τη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 285,

την πρόταση της Επιτροπής,

Ενεργώντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της Συνθήκης (1),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η Επιτροπή, στις ανακοινώσεις της αφενός της 16ης Μαρτίου 2005 σχετικά με τη βελτίωση της νομοθεσίας για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αφετέρου της 24ης Ιανουαρίου 2007 σχετικά με το πρόγραμμα δράσης για τη μείωση του διοικητικού φόρτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε δεσμευθεί να εξασφαλίσει καλύτερη κανονιστική πολιτική και να μειώσει την περιττή γραφειοκρατία και τις υπερβολικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

(2)

Η Επιτροπή δημοσίευσε στις 14 Νοεμβρίου 2006 ανακοίνωση για τη μείωση του φόρτου απάντησης, την απλούστευση της διαδικασίας και τον καθορισμό προτεραιοτήτων στον τομέα των κοινοτικών στατιστικών. Στην ανακοίνωση χαράχθηκε στρατηγική προσέγγιση για να συνεχιστεί η μείωση του στατιστικού φόρτου για τις επιχειρήσεις.

(3)

Κατά τα τελευταία 15 χρόνια θεσπίστηκαν πολλοί στατιστικοί κανονισμοί με σκοπό να περιγράψουν τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων και που επέβαλλαν υποχρεώσεις όσον αφορά την παροχή δεδομένων, για να ικανοποιήσουν την ανάγκη στατιστικών πληροφοριών της Κοινότητας. Χρειάζεται ανανέωση για να διασφαλισθεί ότι, μεταξύ άλλων, το πεδίο, οι έννοιες και οι ορισμοί στους στατιστικούς αυτούς κανονισμούς παρουσιάζουν συνοχή. Όσο είναι δυνατό, η απλοποίηση και ο καθορισμός προτεραιοτήτων θα πρέπει να αποτελέσουν γνώρισμα όλων αυτών των κανονισμών.

(4)

Οι στατιστικές επιχειρήσεων και εμπορίου θα αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις τα επόμενα χρόνια. Για να στηρίζουν τις κοινοτικές πολιτικές θα πρέπει να είναι σε θέση να αντικατοπτρίζουν φαινόμενα της μεταβαλλόμενης κοινοτικής οικονομίας, όπως η παγκοσμιοποίηση, οι αναδυόμενες επιχειρηματικές τάσεις, η κοινωνία της πληροφορίας, το εμπόριο υπηρεσιών, η καινοτομία, η μεταβαλλόμενη ροή του εμπορίου και η ανταγωνιστικότητα, υπό το πρίσμα της ανανεωμένης στρατηγικής της Λισαβόνας.

(5)

Ένα κύριο στοιχείο που καθιστά αναγκαίες τις στατιστικές επιχειρήσεων και εμπορίου είναι η ανανεωμένη στρατηγική της Λισαβόνας, η οποία επιδιώκει την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και την επίτευξη υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης.

(6)

Η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης και του Ευρωπαϊκού τελωνειακού συστήματος, δημιουργεί νέες στατιστικές ανάγκες που σχετίζονται με το ρόλο του ευρώ στις διεθνείς συναλλαγές και καθιστά αναγκαία την αναπροσαρμογή του στατιστικού συστήματος. Οι στατιστικές επιχειρήσεων και εμπορίου θα πρέπει να ικανοποιούν τις ανάγκες αυτές καταλλήλως και να παρέχουν έγκαιρες και υψηλής ποιότητας στατιστικές υπηρεσίες για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή οικονομία και στον εκάστοτε επιχειρηματικό κλάδο.

(7)

Οι στατιστικές επιχειρήσεων και εμπορίου περιλαμβάνουν πολλούς τομείς στους οποίους θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις όπως, μεταξύ άλλων, διαρθρωτικές στατιστικές επιχειρήσεων, βραχυπρόθεσμες στατιστικές, στατιστικές για τα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, στατιστικές για τις τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών και στατιστικές για το εμπόριο αγαθών μεταξύ κρατών μελών (Intrastat).

(8)

Οι υπεύθυνες υπηρεσίες για τις στατιστικές επιχειρήσεων και εμπορίου θα πρέπει να επανεξετάσουν τις μεθόδους παραγωγής στατιστικών ώστε να μειωθεί ο φόρτος για τις επιχειρήσεις και να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες πηγές και οι νέες τεχνολογίες κατά τρόπο πλήρως αποτελεσματικό.

(9)

Η ανάγκη για νέους τύπους δεικτών μπορεί να συνδυαστεί με τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του συστήματος παραγωγής στατιστικών. Μπορούν να θεσπιστούν νέοι τύποι δεικτών που θα παρέχουν τις απαιτούμενες πληροφορίες, με τη διασύνδεση ήδη υφιστάμενων τύπων στατιστικών των επιχειρήσεων, χωρίς οι επιχειρήσεις να χρειάζεται να υποβάλλουν νέες εκθέσεις. Νέες πηγές και η ηλεκτρονική πρόσβαση θα καταστήσουν τη συγκέντρωση στοιχείων πιο απλή, παρέχοντας ταυτόχρονα περισσότερες πληροφορίες. Θα πρέπει να διερευνηθεί το δυναμικό των στατιστικών των επιχειρήσεων κατά τρόπο πιο αποτελεσματικό και να αυξηθεί η ποιότητα των στατιστικών πληροφοριών.

(10)

Οι εθνικές στατιστικές υπηρεσίες θα πρέπει να έχουν ενεργό συμμετοχή στον εκσυγχρονισμό του συστήματος παραγωγής στατιστικών στοιχείων για να αποφευχθούν τα περιττά έξοδα και η γραφειοκρατία.

(11)

Η απλοποίηση του συστήματος Intrastat αποτελεί μέρος των προσπαθειών να μειωθούν οι στατιστικές απαιτήσεις και να ελαχιστοποιηθεί το βάρος για τις επιχειρήσεις. Η πρόσφατη απόφαση να μειωθεί το ποσοστό κάλυψης θα συμβάλει βραχυπρόθεσμα στο σκοπό αυτό. Μακροπρόθεσμα θα πρέπει να ερευνηθούν και άλλες δυνατότητες επιλογής, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος απλής ροής. Μια εφαρμογή αυτών των δυνατοτήτων απλοποίησης μακροπρόθεσμα εξαρτάται από μελέτες σκοπιμότητας και άλλες δράσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν βάσει της παρούσας απόφασης. Όμως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πτυχές που αφορούν την ποιότητα των στατιστικών καθώς και τις σημαντικές δαπάνες που θα υπάρξουν κατά τη μεταβατική φάση.

(12)

Έχει διενεργηθεί μια εκ των προτέρων αξιολόγηση σύμφωνα με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, με σκοπό την αποτελεσματική εστίαση του προγράμματος που θεσπίζεται με την παρούσα απόφαση στην επίτευξη των στόχων και την ενσωμάτωση δημοσιονομικών περιορισμών ήδη από τη φάση σχεδιασμού του προγράμματος.

(13)

Η παρούσα απόφαση θεσπίζει δημοσιονομικό πλαίσιο για τη συνολική διάρκεια του προγράμματος, που θα είναι το κύριο σημείο αναφοράς για τη δημοσιονομική αρχή, στο πνεύμα του σημείου 37 της διοργανικής συμφωνίας της 17ης Μαΐου 2006 ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή για τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση (2).

(14)

Επειδή ο στόχος της παρούσας απόφασης, δηλαδή η θέσπιση προγράμματος για τον εκσυγχρονισμό των ευρωπαϊκών στατιστικών επιχειρήσεων και εμπορίου, δεν μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικά από τα κράτη μέλη, διότι ο μη συντονισμένος εκσυγχρονισμός θα οδηγούσε σε επικάλυψη των προσπαθειών, επανάληψη λαθών και υψηλότερο κόστος, και μπορεί, συνεπώς, για λόγους κλίμακας αυτών των στατιστικών, να επιτευχθεί σε κοινοτικό επίπεδο, η Κοινότητα μπορεί να θεσπίσει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, όπως ορίζεται στο εν λόγω άρθρο, η παρούσα απόφαση δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη του στόχου.

(15)

Ζητήθηκε η γνώμη της επιτροπής στατιστικού προγράμματος, η οποία συστάθηκε με την απόφαση 89/382/ΕΟΚ, Ευρατόμ του Συμβουλίου (3), σύμφωνα με το άρθρο 3 της εν λόγω απόφασης.

(16)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 322/97 του Συμβουλίου, της 17ης Φεβρουαρίου 1997, σχετικά με τις κοινοτικές στατιστικές (4) παρέχει πλαίσιο αναφοράς για τις διατάξεις της παρούσας απόφασης.

(17)

Τα μέτρα που είναι αναγκαία για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης θεσπίζονται σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή (5),

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ:

Άρθρο 1

Θέσπιση του προγράμματος

1.   Με την παρούσα απόφαση θεσπίζεται πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των ευρωπαϊκών στατιστικών επιχειρήσεων και εμπορίου (εφεξής «πρόγραμμα MEETS»).

2.   Το πρόγραμμα MEETS αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2009 και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2013.

Άρθρο 2

Τομέας εφαρμογής και γενικοί στόχοι

1.   Τα μέτρα που προβλέπει το πρόγραμμα MEETS αφορούν την παραγωγή και τη διάδοση στατιστικών επιχειρήσεων και εμπορίου εντός της Κοινότητας.

2.   Οι γενικοί στόχοι του προγράμματος MEETS είναι οι εξής:

α)

επισκόπηση των προτεραιοτήτων και ανάπτυξη συνόλων-στόχων δεικτών για νέους τομείς (στόχος 1)·

β)

επίτευξη εξορθολογισμένου πλαισίου στατιστικών σχετικά με τις επιχειρήσεις (στόχος 2)·

γ)

υποστήριξη της εφαρμογής ενός πιο αποτελεσματικού τρόπου παραγωγής στατιστικών επιχειρήσεων και εμπορίου (στόχος 3)· και

δ)

εκσυγχρονισμός του συστήματος συλλογής στοιχείων για το εμπόριο αγαθών μεταξύ κρατών μελών (εφεξής «Intrastat») (στόχος 4).

Άρθρο 3

Δράσεις

Για την επίτευξη των στόχων που αναφέρονται στο άρθρο 2, παράγραφος 2, υλοποιείται σύνολο δράσεων με σκοπό:

α)

την επισκόπηση των προτεραιοτήτων και την ανάπτυξη συνόλων-στόχων δεικτών για νέους τομείς (στόχος 1)

Δράση 1.1: Εντοπισμός τομέων ήσσονος σπουδαιότητας·

Δράση 1.2: Ανάπτυξη νέων τομέων·

β)

τον εξορθολογισμό του πλαισίου για τις στατιστικές επιχειρήσεων (στόχος 2):

Δράση 2.1: Ενσωμάτωση εννοιολογικών πλαισίων και μεθόδων στο νομικό πλαίσιο·

Δράση 2.2: Ανάπτυξη στατιστικών σχετικά με ομίλους επιχειρήσεων·

Δράση 2.3: Εκτέλεση κοινοτικών ερευνών για την ελαχιστοποίηση του φόρτου για τις επιχειρήσεις.

γ)

την υποστήριξη της εφαρμογής ενός πιο αποτελεσματικού τρόπου παραγωγής στατιστικών επιχειρήσεων και εμπορίου (στόχος 3):

Δράση 3.1: Καλύτερη αξιοποίηση στοιχείων που ήδη υφίστανται στο στατιστικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας πραγματοποίησης εκτιμήσεων·

Δράση 3.2: Καλύτερη αξιοποίηση στοιχείων που υφίστανται ήδη στην οικονομία·

Δράση 3.3: Ανάπτυξη εργαλείων για την αποτελεσματικότερη ανάκτηση, διαβίβαση και επεξεργασία στοιχείων.

δ)

τον εκσυγχρονισμό του συστήματος Intrastat (στόχος 4):

Δράση 4.1: Εναρμόνιση των μεθόδων για τη βελτίωση της ποιότητας στο πλαίσιο ενός απλουστευμένου συστήματος Intrastat·

Δράση 4.2: Καλύτερη αξιοποίηση των διοικητικών στοιχείων·

Δράση 4.3: Βελτίωση και διευκόλυνση της ανταλλαγής στοιχείων για το σύστημα Intrastat.

Οι δράσεις του παρόντος άρθρου καθορίζονται στο Παράρτημα και αναλύονται περαιτέρω στα ετήσια προγράμματα εργασίας που αναφέρονται στο άρθρο 4.

Άρθρο 4

Ετήσια προγράμματα εργασίας

Τα ετήσια προγράμματα εργασίας, με τις αναφερόμενες στο άρθρο 2, παράγραφος 2, προτεραιότητες των δράσεων στο πλαίσιο κάθε στόχου, και τις δημοσιονομικές πιστώσεις στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης, θεσπίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία στην οποία παραπέμπει το άρθρο 5, παράγραφος 2.

Άρθρο 5

Επιτροπή

1.   Η Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή στατιστικού προγράμματος.

2.   Στις περιπτώσεις που γίνεται μνεία της παρούσας παραγράφου, εφαρμόζονται τα άρθρα 4 και 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 8 της ίδιας απόφασης.

Η προθεσμία που προβλέπεται στο άρθρο 4, παράγραφος 3, της απόφασης 1999/468/ΕΚ ορίζεται τρίμηνη.

Άρθρο 6

Αξιολόγηση

1.   Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, αξιολογεί τακτικά τις δραστηριότητες που διεξάγονται στο πλαίσιο του προγράμματος MEETS, εκτιμώντας κατά πόσον έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του άρθρου 2, παράγραφος 2, και χαράσσοντας κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας μελλοντικών δράσεων.

2.   Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 το αργότερο, και κατόπιν σε ετήσια βάση μέχρι το 2013, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος MEETS.

Έως τις 31 Ιουλίου 2014 το αργότερο, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο τελική έκθεση σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος MEETS. Στην έκθεση αυτή αξιολογούνται, υπό το πρίσμα της δαπάνης που έχει πραγματοποιηθεί από την Κοινότητα, τα οφέλη που απορρέουν από τις δράσεις για την Κοινότητα, τα κράτη μέλη, τους παρόχους και τους χρήστες στατιστικών πληροφοριών, για τον εντοπισμό τομέων προς ενδεχόμενη βελτίωση.

Άρθρο 7

Χρηματοδότηση

1.   Το δημοσιονομικό κονδύλιο για την υλοποίηση του παρόντος προγράμματος, για την περίοδο 2009-2013, ανέρχεται σε 42 500 000 EUR.

2.   Οι ετήσιες πιστώσεις εγκρίνονται από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή εντός των ορίων του δημοσιονομικού πλαισίου.

Άρθρο 8

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στρασβούργο, 16 Δεκεμβρίου 2008.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

H.-G. PÖTTERING

Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος

B. LE MAIRE


(1)  Γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9ης Ιουλίου 2008 (δεν δημοσιεύθηκε ακόμα στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 18ης Νοεμβρίου 2008.

(2)  ΕΕ C 139, 14.6.2006, σ. 1.

(3)  ΕΕ L 181, 28.6.1989, σ. 47.

(4)  ΕΕ L 52, 22.2.1997, σ. 1.

(5)  ΕΕ L 184, 17.7.1999, σ. 23.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 3

Στόχος 1

:

Επισκόπηση των προτεραιοτήτων και ανάπτυξη συνόλων-στόχων δεικτών για νέους τομείς

Δράση 1.1: Εντοπισμός τομέων ήσσονος σπουδαιότητας

Σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο οι στατιστικές ανάγκες θα αναθεωρούνται περιοδικά διότι όχι μόνον προκύπτουν νέες στατιστικές ανάγκες, αλλά άλλες ανάγκες καθίστανται λιγότερο σημαντικές και ενδεχομένως και απαξιωμένες. Ως εκ τούτου, η τακτική αναθεώρηση των προτεραιοτήτων θα πρέπει να πραγματοποιείται σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, με σκοπό να αναγνωρίζονται οι τομείς και τα χαρακτηριστικά τα οποία έχουν απολέσει την προτεραιότητα και ως εκ τούτου μπορούν να διαγραφούν από τις νομικές απαιτήσεις. Οι εν λόγω αναθεωρήσεις αποσκοπούν να απλοποιήσουν τις στατιστικές ανάγκες και να μειώσουν το βάρος της ανταπόκρισης. Η Επιτροπή μπορεί να προωθήσει την διενέργεια εξωτερικών μελετών στο θέμα αυτό.

Δράση 1.2: Ανάπτυξη νέων τομέων

Σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον είναι σημαντικό να καθορισθούν, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, τομείς προτεραιότητας για στατιστικές, όπως η παγκοσμιοποίηση και η επιχειρηματικότητα, και να συμφωνηθεί σε κοινοτικό επίπεδο ένα σύνολο στόχων-δεικτών για κάθε έναν από τους τομείς προτεραιότητας. Οι δείκτες αυτοί θα πρέπει να εναρμονίζονται όσο το δυνατόν περισσότερο με τις διεθνείς στατιστικές.

Οι στατιστικές πρέπει απαραιτήτως να συλλέγονται κατά τρόπο αποτελεσματικό και να είναι συγκρίσιμες. Για τον λόγο αυτόν, οι ευρωπαϊκές στατιστικές πρέπει να εκσυγχρονισθούν σε αυστηρή συμφωνία με την αρχή της συνεκτικότητας και της συγκρισιμότητας των στοιχείων για τις περιόδους αναφοράς. Επομένως, η εργασία πρέπει να εκτελεστεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος, ώστε να προκύψουν εναρμονισμένοι ορισμοί για προσφάτως εντοπιζόμενα χαρακτηριστικά και δείκτες.

Αφού συμφωνηθούν σύνολα-στόχοι δεικτών και οι εναρμονισμένοι ορισμοί τους, περαιτέρω εργασία απαιτείται για την ανάπτυξη και τη δοκιμασία των τρόπων παραγωγής στατιστικών στους τομείς προτεραιότητας.

Με σκοπό να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων τομέων και συνόλων-στόχων δεικτών, η Επιτροπή θα δρομολογήσει μελέτες, θα οργανώσει σεμινάρια και θα παράσχει οικονομική ενίσχυση για την ανάπτυξη μεθόδων και τρόπων για τη συλλογή νέων στατιστικών.

Στόχος 2

:

Επίτευξη εξορθολογισμένου πλαισίου στατιστικών επιχειρήσεων

Δράση 2.1: Ενσωμάτωση εννοιολογικών πλαισίων και μεθόδων στο νομικό πλαίσιο

Οι ευρωπαϊκές στατιστικές συλλέγονται σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία που έχει αναπτυχθεί σε διάστημα πολλών ετών. Χρειάζεται επανεξέταση της συνεκτικότητας ανάμεσα στις νομικές πράξεις ώστε να εξασφαλίζεται η συνεκτικότητα όλων των συναφών πράξεων. Για το σκοπό αυτό θα δρομολογηθούν εξωτερικές μελέτες από την Επιτροπή με στόχο την επισκόπηση των υφιστάμενων νομικών πράξεων για την παροχή ενός εναρμονισμένου νομικού πλαισίου για διάφορους τομείς των στατιστικών επιχειρήσεων και εμπορίου.

Στις στατιστικές υπάρχουν αλληλοεπικαλυπτόμενα θέματα, π.χ. πολλοί στατιστικοί τομείς αναφέρονται στην απασχόληση και σε ορισμένες περιπτώσεις περιγράφεται το ίδιο φαινόμενο από διαφορετικές οπτικές πλευρές. Για να εξασφαλιστεί η καλύτερη εναρμόνιση, θα δρομολογηθούν εξωτερικές μελέτες από την Επιτροπή ώστε να επιτευχθεί η εναρμόνιση των μεθοδολογιών μεταξύ των συναφών στατιστικών τομέων. Για το σκοπό αυτό απαιτείται χρηματοδότηση προς τα σχέδια που εκτελούν τα κράτη μέλη.

Είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η συνεκτικότητα ανάμεσα σε τομείς των στατιστικών επιχειρήσεων και εμπορίου. Η συνεκτικότητα μπορεί να αφορά τη σχέση ανάμεσα στις στατιστικές για το εμπόριο αγαθών και τις στατιστικές για το ισοζύγιο πληρωμών, όπως επίσης και τη σχέση ανάμεσα στις στατιστικές διάρθρωσης των επιχειρήσεων και τις στατιστικές εμπορίου. Για το σκοπό αυτό θα δρομολογηθούν εξωτερικές μελέτες από την Επιτροπή και θα χορηγηθεί χρηματοδότηση στα σχέδια που εκτελούν τα κράτη μέλη στον τομέα αυτό.

Δράση 2.2: Ανάπτυξη στατιστικών σχετικά με τους ομίλους επιχειρήσεων

Η Επιτροπή έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την κατάρτιση κοινοτικού μητρώου πολυεθνικών ομίλων επιχειρήσεων. Το μητρώο αυτό θα αποτελέσει πολύ σημαντική βάση για την παραγωγή εναρμονισμένων στατιστικών για την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας. Οι δραστηριότητες στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης θα επικεντρωθούν στην ολοκλήρωση αυτού του μητρώου. Η Επιτροπή μπορεί να προωθήσει την διενέργεια εξωτερικών μελετών στο θέμα αυτό.

Δεν αρκεί η δημιουργία μητρώου, και θα χρηματοδοτηθούν δράσεις στα κράτη μέλη για την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων μεθόδων συλλογής στοιχείων για τους ομίλους επιχειρήσεων και για την ανάδειξη της σπουδαιότητάς τους για το διεθνές εμπόριο.

Όσον αφορά την αξιοποίηση του κοινοτικού μητρώου πολυεθνικών ομίλων επιχειρήσεων, οι ευρωπαϊκές στατιστικές θα πρέπει να λάβουν μια νέα προοπτική, επομένως θα αποκτήσει σπουδαιότητα η διενέργεια συγκεκριμένων κοινοτικών ερευνών για τους ομίλους επιχειρήσεων. Για το σκοπό αυτό θα δρομολογηθούν εξωτερικές μελέτες από την Επιτροπή και θα χορηγηθεί χρηματοδότηση σε σχέδια των κρατών μελών στον τομέα αυτό.

Δράση 2.3: Κοινοτικές έρευνες για την ελαχιστοποίηση του φόρτου για τις επιχειρήσεις

Για την επισήμανση νέων και αναδυόμενων αναγκών των κοινοτικών στατιστικών, ειδικές κοινοτικές έρευνες μπορούν να διενεργηθούν σε βάση ad-hoc. Οι έρευνες αυτές θα διενεργηθούν μέσω εξωτερικών μελετών που θα διοργανώσει η Επιτροπή ή με την παροχή χρηματοδοτικής υποστήριξης στα κράτη μέλη.

Για την αξιοποίηση ενδεχόμενων εξοικονομήσεων σε κοινοτικά συστήματα δειγματοληψίας όσον αφορά τις τακτικές στατιστικές, θα διενεργηθούν από την Επιτροπή εξωτερικές μελέτες για να εντοπιστούν οι τομείς όπου τα κοινοτικά σύνολα επαρκούν καθώς και για την ανάπτυξη νέων μεθόδων για τη συλλογή στοιχείων στους εν λόγω τομείς. Θα δοθεί επίσης χρηματοδότηση στα κράτη μέλη για να αναπροσαρμόσουν τα οικεία συστήματα συλλογής στοιχείων. Όμως, δεν υπάρχει ένα πρότυπο κοινοτικών συστημάτων δειγματοληψίας και ως εκ τούτου πρέπει αυτά να προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες.

Στόχος 3

:

Εφαρμογή αποτελεσματικότερου τρόπου παραγωγής στατιστικών επιχειρήσεων και εμπορίου

Δράση 3.1: Καλύτερη αξιοποίηση στοιχείων που ήδη υφίστανται στο στατιστικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας πραγματοποίησης εκτιμήσεων

Κύριος στόχος αυτής της δράσης είναι η ανάπτυξη πλήρως ολοκληρωμένων συνόλων στοιχείων για τις στατιστικές επιχειρήσεων και εμπορίου σε μικροοικονομικό επίπεδο — μια στατιστική προσέγγιση «αποθήκης στοιχείων». Για να επιτευχθεί αυτό, θα χρηματοδοτηθούν τα κράτη μέλη για τη σύνδεση στοιχείων ή συνόλων μικροστοιχείων από διάφορους τομείς των στατιστικών επιχειρήσεων και εμπορίου, όπως τα μητρώα εμπορίου και επιχειρήσεων, και για τη σύνδεση στατιστικών διάρθρωσης των επιχειρήσεων με στατιστικές έρευνας και ανάπτυξης και στατιστικές της κοινωνίας της πληροφορίας.

Θα διενεργηθούν μεθοδολογικές μελέτες για νέες μεθόδους εργασίας ώστε να βελτιωθεί η αξιοποίηση συλλογών στοιχείων που βρίσκονται σε εξέλιξη, π.χ. με σκοπό την εκτίμηση του αντικτύπου της τεχνολογίας πληροφόρησης και επικοινωνίας στις επιδόσεις των επιχειρήσεων, με τη σύνδεση στοιχείων από διάφορες πηγές.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος συλλογής στοιχείων αποσκοπεί στη μείωση του φόρτου για τις επιχειρήσεις. Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι στατιστικές υπηρεσίες κάνουν βέλτιστη αξιοποίηση των πληροφοριών που συλλέγονται. Για το σκοπό αυτό θα δοθεί χρηματοδότηση σε μεθοδολογικές μελέτες που θα αφορούν τη βέλτιστη διάθεση μεγεθών δειγμάτων και τη συνδυασμένη αξιοποίησή τους με άλλες πηγές και συναφείς μεθόδους πρόβλεψης. Μπορεί να περιλαμβάνονται στην χρηματοδότηση και μελέτες ποιότητας σε περιπτώσεις που ορισμένες επιχειρήσεις (π.χ. ΜΜΕ) εξαιρούνται από στατιστικές έρευνες, καθώς και για την ανάπτυξη κατάλληλων, εναρμονισμένων μεθόδων πρόβλεψης.

Δράση 3.2: Καλύτερη αξιοποίηση στοιχείων που υφίστανται ήδη στην οικονομία

Ορισμένες φορές, στατιστικές πληροφορίες συλλέγονται δύο φορές. Μια για διοικητικούς σκοπούς, όπως οι φόροι, και μια για στατιστικούς σκοπούς σε έρευνες. Αυτός ο διπλός φόρτος θα αποφευχθεί στο μέγιστο δυνατόν βαθμό. Για το σκοπό αυτό, το πρόγραμμα MEETS θα χρηματοδοτήσει σχέδια σχετικά με την αξιοποίηση διοικητικών στοιχείων για στατιστικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων εταιρικών λογαριασμών, βοηθώντας τα κράτη μέλη να μεταβούν από στατιστικές έρευνες στην αξιοποίηση των διοικητικών στοιχείων, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υψηλή ποιότητα των στοιχείων.

Εντός των επιχειρήσεων είναι σκόπιμο να ενσωματωθούν τα συστήματα λογιστικής και υποβολής στατιστικών εκθέσεων, έτσι ώστε να μπορούν να υποβάλλονται στατιστικές κατά απλουστευμένο τρόπο. Η Επιτροπή μπορεί να προωθήσει την διενέργεια εξωτερικών μελετών και τη χορήγηση χρηματοδότησης σε σχέδια των κρατών μελών στον τομέα αυτό.

Δράση 3.3: Ανάπτυξη εργαλείων για την αποτελεσματικότερη ανάκτηση, διαβίβαση και επεξεργασία των στοιχείων

Η νέα τεχνολογία πληροφόρησης και επικοινωνίας προσφέρει δυνατότητες απλουστευμένης υποβολής εκθέσεων. Αυτό μπορεί να γίνει με την αξιοποίηση εταιρικών λογαριασμών και άλλων οικονομικών εκθέσεων που συντάσσονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα λογιστικής και πρόσφορα τεχνικά πρότυπα για τις εν λόγω εκθέσεις, περιλαμβανομένου του «eXtensible Business Reporting Language» (XBRL). Θα ληφθούν μέτρα για τη χρηματοδότηση δράσεων που διευκολύνουν τη διαβίβαση στοιχείων από τις επιχειρήσεις στις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες.

Πρέπει να υποστηριχθεί ένας αποτελεσματικότερος τρόπος αξιοποίησης των εργαλείων της τεχνολογίας πληροφόρησης και επικοινωνίας για να διευκολύνεται η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στην Επιτροπή και τα κράτη μέλη. Επιπλέον, πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω εργαλεία επικύρωσης, εντοπισμού σφαλμάτων, διόρθωσης, ανάλυσης και επιμέλειας. Για το σκοπό αυτό θα χρηματοδοτηθούν σχέδια των κρατών μελών στον εν λόγω τομέα.

Συνεκτιμώντας τις τρέχουσες εξελίξεις στην απλούστευση των τελωνειακών διατυπώσεων σχετικά με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές, τα μέτρα θα χρηματοδοτήσουν ενέργειες που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της ανταλλαγής, επεξεργασίας και διάδοσης λεπτομερών και υψηλής ποιότητας στατιστικών εμπορίου.

Στόχος 4

:

Εκσυγχρονισμός του συστήματος Intrastat

Δράση 4.1: Εναρμόνιση των μεθόδων για τη βελτίωση της ποιότητας στο πλαίσιο ενός απλουστευμένου συστήματος Intrastat

Τα μέτρα θα χρηματοδοτήσουν ενέργειες στα κράτη μέλη που θα αποσκοπούν στην ανάπτυξη εργαλείων και μεθόδων για τη βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων και του συστήματος συλλογής στοιχείων.

Θα χρηματοδοτηθούν ενέργειες στα κράτη μέλη που θα αποσκοπούν στη μείωση των ασυμμετριών με την αποφυγή εσφαλμένων ταξινομήσεων και την εναρμόνιση των προβλέψεων, των συστημάτων συλλογής και επεξεργασίας, των κανόνων επεξεργασίας εμπιστευτικών στοιχείων, των κατωφλίων και των μεθόδων προσαρμογής.

Δράση 4.2: Καλύτερη αξιοποίηση των διοικητικών στοιχείων

Θα ενθαρρυνθεί η επαναχρησιμοποίηση των διοικητικών στοιχείων που έχουν υποβληθεί από επιχειρήσεις για άλλους σκοπούς (ιδίως υποβολή εκθέσεων ΦΠΑ και λογιστικών ). Θα δοθεί χρηματοδοτική υποστήριξη σε δράσεις στον τομέα αυτόν, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης εργαλείων και διαδικασιών της τεχνολογίας πληροφόρησης και επικοινωνίας.

Δράση 4.3: Βελτίωση και διευκόλυνση της ανταλλαγής στοιχείων μέσα στο σύστημα Intrastat

Η περαιτέρω ανάπτυξη εργαλείων και μεθόδων για την ανταλλαγή στοιχείων στο πλαίσιο ενός κεντρικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να αναπτυχθούν εργαλεία επικύρωσης, εντοπισμού σφαλμάτων, διόρθωσης, ανάλυσης και επιμέλειας στον τομέα των ενδοκοινοτικών στατιστικών εμπορίου. Θα χρηματοδοτηθούν ενέργειες που θα επικεντρώνονται στις νομικές και τεχνικές πτυχές της ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ των κρατών μελών.


Top