EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 42017Y0615(01)

Ψήφισμα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνερχομένων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με το πρόγραμμα εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αθλητισμό (1η Ιουλίου 2017 – 31 Δεκεμβρίου 2020)

OJ C 189, 15.6.2017, p. 5–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.6.2017   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 189/5


Ψήφισμα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνερχομένων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με το πρόγραμμα εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αθλητισμό

(1η Ιουλίου 2017 – 31 Δεκεμβρίου 2020)

(2017/C 189/02)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ,

I.   ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΝ την αρμοδιότητα που έχει χορηγηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως από τα άρθρα 6 και 165 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα οποία ο αθλητισμός είναι ένας τομέας στον οποίο η δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να υποστηρίζει, να συντονίζει ή να συμπληρώνει τις δράσεις των κρατών μελών.

2.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΝ τα ψηφίσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνερχομένων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με το πρόγραμμα εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αθλητισμό για τις περιόδους 2011-2014 (1) και 2014-2017 (2).

3.

ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ για την έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή και τη σημασία του προγράμματος εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αθλητισμό για την περίοδο 2014-2017 (3).

4.

ΘΕΩΡΟΥΝ ότι ο αθλητισμός μπορεί να συνεισφέρει στις προεξάρχουσες προτεραιότητες των θεματολογίων πολιτικής της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα και ιδίως στη στρατηγική «Ευρώπη 2020» για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

5.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ότι ο αθλητισμός διαδραματίζει θετικό ρόλο στη διατομεακή συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ και συνεπώς διευκολύνει την εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης και την επαρκή ανταπόκριση στις προεξάρχουσες κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις και προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η ΕΕ, μεταξύ των οποίων η μετανάστευση, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η ριζοσπαστικοποίηση που ενδέχεται να οδηγήσει σε βίαιο εξτρεμισμό, η ανεργία καθώς και οι ανθυγιεινοί τρόποι ζωής και η παχυσαρκία.

6.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ότι επιβάλλεται η δέουσα συνεργασία με τους αθλητικούς παράγοντες, μεταξύ άλλων μέσω του διαρθρωμένου διαλόγου (4).

7.

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ τα αποτελέσματα του Ευρωβαρομέτρου για τον αθλητισμό και τη φυσική αγωγή που δημοσιεύθηκε το 2014 και στο οποίο αναγνωρίζονται οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών, μεταξύ άλλων ως προς τα αποτελέσματα που αφορούν την εθελοντική εργασία και τον καθιστικό τρόπο ζωής, σημειώνουν δε τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat που καλύπτουν βασικά οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα για τον αθλητισμό.

8.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ την ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες, ιδίως τις υποψήφιες και τις δυνάμει υποψήφιες για προσχώρηση στην ΕΕ χώρες, ώστε να προαχθούν οι ευρωπαϊκές αξίες μέσω της αθλητικής διπλωματίας, καθώς και με τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς στον τομέα του αθλητισμού, μεταξύ των οποίων το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον WADA και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

9.

ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ, ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ:

να αναπτυχθεί περαιτέρω το πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα του αθλητισμού, με τη θέσπιση τρίτου προγράμματος εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό με στόχο δράσεις των κρατών μελών και της Επιτροπής,

να καθορισθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το εν λόγω πρόγραμμα εργασιών, δηλαδή από την 1η Ιουλίου 2017 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020,

να επικεντρώνονται οι δραστηριότητες σε επίπεδο ΕΕ στον τομέα του αθλητισμού στα θέματα προτεραιότητας, στα βασικά ζητήματα, στα αποτελέσματα καθώς και στις μεθόδους και δομές εργασίας που απαριθμούνται στο παρόν πρόγραμμα εργασιών, όπως έχουν στο παράρτημα I.

ΙΙ.   ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

10.

ΦΡΟΝΟΥΝ ότι το παρόν πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό θα πρέπει να διέπεται από τους ακόλουθους κατευθυντήριους στόχους:

εξασφάλιση, μέσω διατομεακής συνεργασίας, της ευαισθητοποίησης άλλων τομέων πολιτικής της ΕΕ όσον αφορά τη δυνατότητα συμβολής του αθλητισμού στην αντιμετώπιση των προκλήσεων πολιτικής που αντιμετωπίζει η ΕΕ,

περαιτέρω ενίσχυση της βάσης τεκμηρίωσης για τον αθλητισμό,

προαγωγή της συνεργατικής και συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής και, κατά περίπτωση, με το αθλητικό κίνημα και άλλους σχετικούς παράγοντες, για να επιτευχθεί προστιθέμενη αξία στον τομέα του αθλητισμού σε επίπεδο ΕΕ μακροπρόθεσμα,

αντιμετώπιση των διεθνικών προκλήσεων με συντονισμένη ενωσιακή προσέγγιση,

συνυπολογισμός της ιδιαίτερης φύσης του αθλητισμού,

συμβολή στις προεξάρχουσες προτεραιότητες του θεματολογίου οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ και της βιώσιμης ανάπτυξης προκειμένου να δοθεί ώθηση στην απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, καθώς και προετοιμασία της μετά το 2020 περιόδου (5),

προαγωγή της ισότητας των φύλων,

συνυπολογισμός της σχέσης μεταξύ εκπαίδευσης και αθλητισμού, συμπεριλαμβανομένης της διπλής σταδιοδρομίας,

αξιοποίηση των επιτευγμάτων των δύο πρώτων προγραμμάτων της ΕΕ για τον αθλητισμό,

συμπλήρωση και ενίσχυση του αντικτύπου των δραστηριοτήτων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ στον τομέα του αθλητισμού,

συμβολή στην ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού στην ΕΕ.

11.

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΟΥΝ ότι το παρόν πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ θα πρέπει να αποτελεί ένα ευέλικτο πλαίσιο και μέσο που θα είναι ικανό να ανταποκρίνεται εγκαίρως στις εξελίξεις στον τομέα του αθλητισμού και να λαμβάνει υπόψη τις προτεραιότητες των μελλοντικών Προεδριών.

12.

ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ότι τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στα ακόλουθα θέματα και βασικά ζητήματα για την περίοδο που καλύπτει το παρόν πρόγραμμα εργασιών. Αυτά θα μπορούσαν να συμπληρώνονται από κάθε Προεδρία ανάλογα με ενδεχόμενες νέες εξελίξεις:

1)

Ακεραιότητα του αθλητισμού, ιδίως προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των ανηλίκων, ιδιαιτερότητα του αθλητισμού, καταπολέμηση της διαφθοράς και των προσυνεννοημένων αγώνων, καθώς και καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης·

2)

Οικονομική διάσταση του αθλητισμού, ιδίως η καινοτομία στον αθλητισμό, και αθλητισμός και ψηφιακή ενιαία αγορά·

3)

Αθλητισμός και κοινωνία, ιδίως κοινωνική ένταξη, ρόλος των προπονητών, εκπαίδευση στον αθλητισμό και μέσω του αθλητισμού, αθλητισμός και υγεία, αθλητισμός και περιβάλλον και αθλητισμός και μέσα ενημέρωσης, καθώς και αθλητική διπλωματία.

Οι λεπτομέρειες όσον αφορά την αντιμετώπιση των ανωτέρω βασικών ζητημάτων εκτίθενται στο παράρτημα I.

13.

ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ότι:

το πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ μπορεί να αναθεωρείται από το Συμβούλιο και τους αντιπροσώπους των κυβερνήσεων των κρατών μελών που συνέρχονται στο πλαίσιο του Συμβουλίου συναρτήσει των αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί και των εξελίξεων της πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ,

θα οργανωθεί μεσοπρόθεσμος προβληματισμός σχετικά με το πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

ΙΙΙ.   ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΔΟΜΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

14.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ότι επιβάλλεται να συνεχισθεί η στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και με την Επιτροπή, για την εφαρμογή του προγράμματος εργασιών. Αναγνωρίζουν επίσης ότι το αθλητικό κίνημα και οι σχετικοί αρμόδιοι οργανισμοί σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο WADA και η ΠΟΥ, θα πρέπει να είναι στενά συνδεδεμένοι με τη συγκεκριμένη συνεργασία.

15.

ΕΚΤΙΜΟΥΝ ότι:

Θα πρέπει να δημιουργηθούν κατάλληλες δομές και μέθοδοι εργασίας για να δοθεί συνέχεια στα επιτεύγματα των δύο πρώτων προγραμμάτων εργασιών της ΕΕ και να επιτευχθούν νέα αποτελέσματα σύμφωνα με τα θέματα προτεραιότητας και τα βασικά ζητήματα τα οποία εκτίθενται στο σημείο 12 ανωτέρω,

Θα πρέπει να διοργανωθούν από την Επιτροπή, όταν κρίνεται σκόπιμο, συνεδριάσεις ομάδων εμπειρογνωμόνων και θεματικών ενοτήτων στους τομείς πολιτικής οι οποίοι, μεταξύ άλλων, έχουν ρυθμισθεί διεξοδικά στα προηγούμενα και στο τρέχον πρόγραμμα εργασιών για τον αθλητισμό.

Μπορούν να διοργανωθούν συνεδριάσεις κατόπιν πρωτοβουλίας ενός ή περισσότερων κρατών μελών επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος (ομάδες ενδιαφερόμενων κρατών μελών). Κατά τις συνεδριάσεις αυτές θα εξετασθούν, μεταξύ άλλων, οι δραστηριότητες αλληλοδιδαχής από ομοτίμους μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών μελών.

Άλλες δομές και μέθοδοι εργασίας είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν διασκέψεις και σεμινάρια της Προεδρίας, άτυπες συνεδριάσεις των υπουργών και Διευθυντών στον τομέα του αθλητισμού, μελέτες της Επιτροπής, καθώς και διασκέψεις και σεμινάρια της Επιτροπής.

Οι βασικές αρχές σχετικά με τις διάφορες μεθόδους εργασίας παρατίθενται στο παράρτημα II.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2020, η εφαρμογή του παρόντος προγράμματος εργασιών της ΕΕ θα αξιολογηθεί από το Συμβούλιο βάσει έκθεσης που θα εκπονήσει η Επιτροπή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

IV.   ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

16.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ:

να εργασθούν από κοινού με την Επιτροπή για την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος εργασιών της ΕΕ, με αξιοποίηση των δομών και μεθόδων εργασίας που ορίζονται στο παρόν ψήφισμα,

τηρώντας την αρχή της επικουρικότητας και σεβόμενα την αυτονομία των δομών που διέπουν τον αθλητισμό, να λάβουν δεόντως υπόψη το παρόν πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ κατά τη χάραξη πολιτικών σε εθνικό επίπεδο,

να ενημερώνουν τακτικά και, κατά περίπτωση, να διαβουλεύονται με τους αθλητικούς παράγοντες σχετικά με την πρόοδο που σημειώνεται όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος εργασιών της ΕΕ, ώστε να διασφαλίζονται η καταλληλότητα και η προβολή των δραστηριοτήτων.

να διαδίδουν, ενδεχομένως, στα κράτη μέλη και στο κατάλληλο επίπεδο τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται στο πλαίσιο του παρόντος και των προηγούμενων προγραμμάτων εργασίας της ΕΕ για τον αθλητισμό,

να διοργανώνουν συνεδριάσεις για την εξέταση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος (ομάδες ενδιαφερόμενων κρατών μελών),

να δρομολογούν και να καθοδηγούν δραστηριότητες αλληλοδιδαχής από ομοτίμους σε συνεργασία με την Επιτροπή.

17.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ:

να λαμβάνουν υπόψη τους τα θέματα προτεραιότητας του προγράμματος εργασιών της ΕΕ, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της τριάδας των Προεδριών, κατά τη διαμόρφωση του προγράμματός τους, και να αξιοποιούν τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί ήδη,

να ενημερώνουν τα κράτη μέλη για τις εν εξελίξει ή τις προγραμματισμένες εργασίες σε άλλες συνθέσεις του Συμβουλίου οι οποίες έχουν αντίκτυπο στον αθλητισμό,

στο τέλος της περιόδου που καλύπτει το παρόν ψήφισμα και βάσει έκθεσης που θα εκπονήσει η Επιτροπή, να προτείνουν νέο σχέδιο προγράμματος εργασιών της ΕΕ για την επόμενη περίοδο, εφόσον αυτό είναι σκόπιμο·

να εξετάσουν την αξιολόγηση του διαρθρωμένου διαλόγου με το αθλητικό κίνημα (6).

18.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

να εργασθεί μαζί με τα κράτη μέλη για την εφαρμογή του παρόντος προγράμματος εργασιών, ιδίως δε των αποτελεσμάτων που περιγράφονται στο παράρτημα I,

να ενημερώνει τα κράτη μέλη σχετικά με τις τρέχουσες ή προγραμματιζόμενες πρωτοβουλίες σε άλλους τομείς πολιτικής της ΕΕ που έχουν αντίκτυπο στον αθλητισμό, καθώς και σχετικά με τις σχετικές εξελίξεις στην Επιτροπή,

να ενημερώνει την Ομάδα «Αθλητισμός» σχετικά με τις εντολές των ομάδων εμπειρογνωμόνων,

να στηρίζει τα κράτη μέλη και τους άλλους σχετικούς φορείς στις δραστηριότητές τους όσον αφορά τα θέματα και βασικά ζητήματα που καθορίζονται στο παρόν ψήφισμα, κυρίως με τις εξής ενέργειες:

εξέταση των μέσων για τη διευκόλυνση της συμμετοχής κρατών μελών και εμπειρογνωμόνων, καθώς και για την πρόσκληση εκπροσώπων του αθλητικού κινήματος και, κατά περίπτωση, άλλων ενδιαφερομένων στις ομάδες εμπειρογνωμόνων που αναφέρονται στο παράρτημα I, ώστε να διασφαλίζεται υψηλό και συνεκτικό επίπεδο αντιπροσωπευτικότητας και εμπειρογνωμοσύνης,

σύσταση ομάδων εμπειρογνωμόνων στους ακόλουθους τομείς:

Ακεραιότητα

Ανάπτυξη δεξιοτήτων και ανθρώπινων πόρων στον αθλητισμό

δημιουργία άλλων μορφών στήριξης για την προαγωγή της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και της αλληλοδιδαχής από ομοτίμους, καθώς και για την απόκτηση γνώσεων (π.χ. μελέτες),

παροχή της απαραίτητης συνδρομής από εμπειρογνώμονες για ζητήματα αντιμετώπισης της φαρμακοδιέγερσης, ιδίως τη συμβατότητα με το ενωσιακό δίκαιο οποιασδήποτε επικείμενης αναθεώρησης του Παγκόσμιου Κώδικα κατά της Φαρμακοδιέγερσης του WADA,

παροχή υλικοτεχνικής και τεχνικής υποστήριξης για τη συγκέντρωση και τη διάδοση σχετικών εγγράφων και πληροφοριών όσον αφορά την ενωσιακή πολιτική για τον αθλητισμό,

διοργάνωση ειδικών συνεδριάσεων θεματικών ενοτήτων στους τομείς πολιτικής οι οποίοι έχουν εξετασθεί διεξοδικά στα προηγούμενα και στο τρέχον πρόγραμμα εργασιών για τον αθλητισμό. Σκοπός αυτών των συνεδριάσεων είναι να εξεταστούν τα σχετικά με τις πολιτικές αποτελέσματα των σχεδίων που χρηματοδοτεί η ΕΕ για τη στήριξη του αθλητισμού καθώς και να ενισχυθεί η ανταλλαγή ορθών πρακτικών και γνώσεων για συγκεκριμένα ζητήματα, να αποτιμηθεί η σημειωθείσα πρόοδος και να προσδιοριστεί πού χρειάζεται περαιτέρω δράση, ιδίως στους τομείς που ορίζονται στο παράρτημα I.

εξασφάλιση της συνέχειας που δίνεται στο έργο των προηγούμενων Ομάδων Υψηλού Επιπέδου, τις οποίες συγκρότησε η Επιτροπή στους τομείς «μαζικός αθλητισμός» και «αθλητισμός και διπλωματία»,

εξασφάλιση της συνέχειας που δίνεται στις συστάσεις που υπέβαλε η προηγούμενη ομάδα εμπειρογνωμόνων για τη χρηστή διακυβέρνηση και εξασφάλιση της συνέχειας σε τρέχοντα ζητήματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση των προσυνεννοημένων αγώνων,

προώθηση της αναγνώρισης δεξιοτήτων και ικανοτήτων στον αθλητισμό,

διευκόλυνση του διαρθρωμένου διαλόγου για τον αθλητισμό, περιλαμβανομένης της διοργάνωσης σε ετήσια βάση ενός φόρουμ της ΕΕ για τον αθλητισμό, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι βασικοί φορείς στα διάφορα επίπεδα του τομέα του αθλητισμού,

ανάπτυξη της ετήσιας ευρωπαϊκής εβδομάδας Αθλητισμού και προώθηση της εβδομάδας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ως εργαλείο για την προώθηση της συμμετοχής στον αθλητισμό και τη φυσική αγωγή σύμφωνα με τις προτεραιότητες του παρόντος προγράμματος εργασίας,

υποστήριξη στα θέματα προτεραιότητας και τα αντίστοιχα βασικά ζητήματα που καθορίζονται από το παρόν πρόγραμμα εργασιών, με την αξιοποίηση του προγράμματος Erasmus+ και άλλων συναφών προγραμμάτων της ΕΕ, καθώς και των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων,

έγκριση, το πρώτο εξάμηνο του 2020 και με βάση προαιρετικές συμβολές των κρατών μελών, έκθεσης σχετικά με την εφαρμογή και την καταλληλότητα του προγράμματος εργασιών. Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει τη βάση για την εκπόνηση πιθανού επόμενου προγράμματος εργασιών της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020,

ανάλογα με την περίπτωση, δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν στις δομές εργασίας του παρόντος και των προηγούμενων προγραμμάτων εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό.


(1)  ΕΕ C 162 της 1.6.2011, σ. 1.

(2)  ΕΕ C 183 της 14.6.2014, σ. 12.

(3)  Έγγρ. 5516/17 + ADD 1.

(4)  Ψήφισμα του Συμβουλίου της 18ης Νοεμβρίου 2010, όπου το Συμβούλιο συμφωνεί να συγκαλεί, σε τακτική βάση, κατά κανόνα στο περιθώριο των συνόδων του Συμβουλίου, άτυπες συνεδριάσεις κορυφαίων αντιπροσώπων των δημόσιων αρχών της ΕΕ και του αθλητικού κινήματος με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για αθλητικά θέματα στην ΕΕ (ΕΕ C 322 της 27.11.2010, σ. 1).

(5)  10 political priorities of the Juncker Commission (10 πολιτικές προτεραιότητες της Επιτροπής Juncker) http://ec.europa.eu/priorities/publications/president-junckers-political-guidelines_en

(6)  Συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος του Συμβουλίου της 18ης Νοεμβρίου 2010 σχετικά με τον διαρθρωμένο διάλογο.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Βασικά ζητήματα (σημείο 12), ζητούμενα αποτελέσματα και αντίστοιχες δομές εργασίας

Βασικό ζήτημα

Μέθοδος εργασίας/Καθήκοντα

Αποτέλεσμα και ημερομηνία-στόχος

Επικεφαλής (ένας ή περισσότεροι)

Προτεραιότητα 1: Ακεραιότητα στον αθλητισμό

Αντιμετώπιση της φαρμακοδιέγερσης

Συμβούλιο και τα προπαρασκευαστικά του όργανα

Συμβολές εμπειρογνωμόνων σε ζητήματα αντιμετώπισης της φαρμακοδιέγερσης, που θα ετοιμαστούν σε συναντήσεις εμπειρογνωμόνων και θα συζητηθούν από την Ομάδα «Αθλητισμός», ιδίως συμβατότητα με το ενωσιακό δίκαιο όσον αφορά οποιαδήποτε προσεχή αναθεώρηση του Παγκόσμιου Κώδικα κατά της Φαρμακοδιέγερσης του WADA

2017 - 2019

Συνεισφορά της ΕΕ

Επιτροπή και Προεδρία

 

Προετοιμασία της θέσης της ΕΕ και των κρατών μελών της για τις συνεδριάσεις της CAHAMA και του WADA, με την υποστήριξη, αν κριθεί απαραίτητο, συναντήσεων εμπειρογνωμόνων.

2017 - 2020

Θέση της ΕΕ

Επιτροπή και Προεδρία

 

Σεμινάριο

Μέσα πρόληψης της φαρμακοδιέγερσης από τους νέους στον επαγγελματικό και τον μαζικό αθλητισμό.

Δεύτερο εξάμηνο του 2017

Έκθεση

Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών

Προεδρία

Χρηστή διακυβέρνηση

Ομάδα εμπειρογνωμόνων

Ακεραιότητα

Εφαρμογή διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων και πρωτοβουλιών χρηστής διακυβέρνησης και καταπολέμησης της διαφθοράς, ιδίως από τομείς εκτός του αθλητισμού, που πρέπει να εφαρμοστούν στον αθλητισμό

Προσυνεννοημένοι αγώνες

2018 - 2020

Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών

Έκθεση

Επιτροπή

 

Συμβούλιο και τα προπαρασκευαστικά του όργανα

Συστάσεις για πιθανές μελλοντικές δράσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον αθλητισμό σε επίπεδο ΕΕ.

Δεύτερο εξάμηνο του 2019

(ενδεχ.) Συμπεράσματα του Συμβουλίου

Προεδρία

Προστασία των ανηλίκων

Μελέτη

Έκταση της κακομεταχείρισης παιδιών στον αθλητισμό

Πρώτο εξάμηνο του 2019

Έκθεση

Επιτροπή

 

Σεμινάριο

Συνέχεια που πρέπει να δοθεί στις συστάσεις για την προστασία των νέων αθλητών και τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των παιδιών στον χώρο του αθλητισμού (1)

Δεύτερο εξάμηνο του 2019

Ανταλλαγή ορθών πρακτικών

Έκθεση

Προεδρία

 

Συμβούλιο και τα προπαρασκευαστικά του όργανα

Προστασία της σωματικής και ηθικής ακεραιότητας των ανηλίκων στον χώρο του μαζικού αθλητισμού και του πρωταθλητισμού.

Δεύτερο εξάμηνο του 2019

(ενδεχ.) Συμπεράσματα του Συμβουλίου

Προεδρία

Ιδιαιτερότητα του αθλητισμού

Ομάδα ενδιαφερόμενων κρατών μελών

Ενωσιακό δίκαιο σε σχέση με τον αθλητισμό και τις αθλητικές οργανώσεις

Πρώτο εξάμηνο του 2019

(ενδεχ.) Συστάσεις/ισχύουσα κατάσταση

ΣΔ, ΓΑ, ΙΣ, ΚΧ

 

Σεμινάριο

Ιδιαιτερότητα του αθλητισμού εντός της ΕΕ

Δεύτερο εξάμηνο του 2019

Ανταλλαγή απόψεων

Έκθεση

Επιτροπή

Προτεραιότητα 2: Οικονομική διάσταση του αθλητισμού

Καινοτομία στον αθλητισμό

Συνεδρίαση θεματικής ενότητας

Τα οικονομικά οφέλη του αθλητισμού μέσω δορυφορικών λογαριασμών για τον αθλητισμό (ΔΛΑ). Η πρακτική χρήση των ΔΛΑ για τους φορείς χάραξης αθλητικής πολιτικής.

Πρώτο εξάμηνο του 2018

Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών

Επιτροπή

 

Συμβούλιο και τα προπαρασκευαστικά του όργανα

Ευαισθητοποίηση όσον αφορά την οικονομική διάσταση του αθλητισμού, ιδίως σε σχέση με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» – με επίκεντρο τα οικονομικά οφέλη από τον αθλητισμό και την καινοτομία.

Δεύτερο εξάμηνο του 2018

(ενδεχ.) Συμπεράσματα του Συμβουλίου

Προεδρία

 

Διάσκεψη

Ευαισθητοποίηση όσον αφορά την οικονομική διάσταση του αθλητισμού, ιδίως σε σχέση με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» – με επίκεντρο τα οικονομικά οφέλη από τον αθλητισμό και την καινοτομία.

Δεύτερο εξάμηνο του 2018

Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών

Έκθεση

Προεδρία

Αθλητισμός και η ψηφιακή ενιαία αγορά

Σεμινάριο

Τα οφέλη και οι προκλήσεις της ψηφιακής ενιαίας αγοράς με στόχο την καλύτερη χρηματοδότηση και εμπορική εκμετάλλευση του αθλητισμού

Πρώτο εξάμηνο του 2019

Έκθεση

Προεδρία

Προτεραιότητα 3: Αθλητισμός και κοινωνία

Αθλητισμός και μέσα ενημέρωσης

Διάσκεψη

Ρόλος και επιρροή των μέσων ενημέρωσης στον αθλητισμό

Πρώτο εξάμηνο του 2020

Έκθεση και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών

Προεδρία

 

Συμβούλιο και τα προπαρασκευαστικά του όργανα

Ρόλος και επιρροή των μέσων ενημέρωσης στον αθλητισμό

(ενδεχ.) Συμπεράσματα του Συμβουλίου

Προεδρία

Ρόλος των προπονητών

Συμβούλιο και τα προπαρασκευαστικά του όργανα

Ρόλος των προπονητών στην κοινωνία

Δεύτερο εξάμηνο του 2017

(ενδεχ.) Συμπεράσματα του Συμβουλίου

Προεδρία

 

Διάσκεψη

Ρόλος, καθεστώς και ευθύνη των προπονητών στην κοινωνία.

Δεύτερο εξάμηνο του 2017

Έκθεση

Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών

Προεδρία

Εκπαίδευση στον αθλητισμό και μέσω του αθλητισμού

Διάσκεψη

Φυσική αγωγή, αθλητισμός και διπλή σταδιοδρομία των αθλητών, με έμφαση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και στην εκπαίδευση

Δεύτερο εξάμηνο του 2017

Έκθεση

Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών

Προεδρία

 

Ομάδα εμπειρογνωμόνων

Ανάπτυξη δεξιοτήτων και ανθρώπινων πόρων στον αθλητισμό.

2018-2020

Κατευθυντήριες γραμμές

Επιτροπή

 

Σεμινάριο

Αθλητικά επαγγελματικά προσόντα και ικανότητες για τους προπονητές

Πρώτο εξάμηνο του 2020

Έκθεση

Προεδρία

Κοινωνική ένταξη

Συμβούλιο και τα προπαρασκευαστικά του όργανα

Προαγωγή των ευρωπαϊκών αξιών μέσω του αθλητισμού

Πρώτο εξάμηνο του 2018

(ενδεχ.) Συμπεράσματα του Συμβουλίου

Προεδρία

 

Διάσκεψη

Ο μαζικός αθλητισμός ως εργαλείο για την ένταξη και ως γέφυρα ανάμεσα στην παράδοση και την καινοτομία

Πρώτο εξάμηνο του 2018

Έκθεση

Προεδρία

 

Μελέτη

Προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες στον αθλητισμό.

Δεύτερο εξάμηνο του 2018

Έκθεση

Επιτροπή

 

Συμβούλιο και τα προπαρασκευαστικά του όργανα

Προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες στον αθλητισμό.

Πρώτο εξάμηνο του 2019

(ενδεχ.) Συμπεράσματα του Συμβουλίου

Προεδρία

 

Διάσκεψη

Τα πλεονεκτήματα από την άθληση σε οργανωμένο περιβάλλον για τα άτομα με λιγότερες ευκαιρίες

Πρώτο εξάμηνο του 2019

Εγχειρίδιο με βέλτιστες πρακτικές/παραδείγματα

Προεδρία

 

Συνεδρίαση θεματικής ενότητας

Προαγωγή της φυσικής αγωγής που συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας

Δεύτερο εξάμηνο του 2017

Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών

Επιτροπή

Αθλητισμός και υγεία

Σεμινάριο

Αθλητισμός και φυσική αγωγή στον χώρο εργασίας

Δεύτερο εξάμηνο του 2018

Έκθεση

Προεδρία

Αθλητισμός και περιβάλλον

Ομάδα ενδιαφερόμενων κρατών μελών

Αστική ανάπτυξη, αθλητισμός στη φύση, περιβαλλοντική βιωσιμότητα στο πλαίσιο των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, μη βλαπτικές για το περιβάλλον και ενεργειακά αποδοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις

2019-2020

Ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών

Έκθεση

ΓΑ, ΓΕ, ΠΡ

Αθλητική διπλωματία

Μελέτη

Ο αθλητισμός στην υποστήριξη των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ

Δεύτερο εξάμηνο του 2017

Συστάσεις με βάση περιπτωσιολο-γικές μελέτες και ορθές πρακτικές

Επιτροπή

 

Σεμινάριο

Συνέχεια των εργασιών της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου της Επιτροπής, συμπεράσματα του Συμβουλίου του Νοεμβρίου 2016 και σεμινάριο για την αθλητική διπλωματία

Δεύτερο εξάμηνο του 2017

Στρατηγική για τη μελλοντική πορεία

Επιτροπή


(1)  Ομάδα εμπειρογνωμόνων για τη χρηστή διακυβέρνηση, «Challenges: violence that minors have to be protected from in sport» («Προκλήσεις: η βία από την οποία πρέπει να προστατεύονται οι ανήλικοι στον χώρο του αθλητισμού»), Recommendations on the protection of young athletes and safeguarding children’s rights in sport («Συστάσεις σχετικά με την προστασία των νέων αθλητών και τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των παιδιών στον χώρο του αθλητισμού»), Ιούνιος 2016, σ. 12.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Αρχές που αφορούν τις μεθόδους εργασίας, τις δομές και την υποβολή εκθέσεων

Η συμμετοχή των κρατών μελών στις εργασίες των ομάδων εμπειρογνωμόνων, των συνεδριάσεων θεματικών ενοτήτων και των ομάδων ενδιαφερόμενων κρατών μελών είναι εθελοντική και ανοικτή σε όλα τα κράτη μέλη.

Η Επιτροπή θα διασφαλίσει την πιο κατάλληλη και αποτελεσματική συμμετοχή των εμπειρογνωμόνων από διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων της δημόσιας διοίκησης και των ενδιαφερόμενων αθλητικών φορέων.

Οι λεπτομερείς κανόνες σχετικά με τη σύνθεση και τις μεθόδους εργασίας των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής καλύπτονται από την απόφαση της Επιτροπής της 30ής Μαΐου 2016 (1).

Οι ομάδες ενδιαφερόμενων κρατών μελών μπορούν να ορίζουν τις δικές τους μεθόδους εργασίας και δομές, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η Επιτροπή συνδέεται με τις εργασίες των εν λόγω ομάδων, ανάλογα με την περίπτωση.

Η Επιτροπή θα υποβάλλει στην Ομάδα «Αθλητισμός» εκθέσεις σχετικά με την πρόοδο των εργασιών των αντίστοιχων ομάδων εμπειρογνωμόνων και των συνεδριάσεων θεματικών ενοτήτων και θα παρουσιάζει τα αποτελέσματά τους. Οι ομάδες ενδιαφερόμενων κρατών μελών θα ορίζουν αντιπρόσωπο με ανάλογα καθήκοντα.

Εφόσον κρίνεται σκόπιμο, η Ομάδα «Αθλητισμός» του Συμβουλίου θα παρέχει περαιτέρω καθοδήγηση, προκειμένου να εξασφαλίζονται τα επιθυμητά αποτελέσματα και να τηρείται το χρονοδιάγραμμα.

Οι ημερήσιες διατάξεις και οι εκθέσεις των συνεδριάσεων όλων των ομάδων θα διατίθενται σε όλα τα κράτη μέλη, ανεξάρτητα από το βαθμό συμμετοχής τους σε συγκεκριμένο τομέα. Τα αποτελέσματα των ομάδων θα δημοσιεύονται και θα διανέμονται σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο.

Τα αποτελέσματα των διαφόρων μεθόδων εργασίας θα τροφοδοτούν την έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος εργασιών.


(1)  Απόφαση C(2016) 3301 final της Επιτροπής, της 30ής Μαΐου 2016, για τη θέσπιση οριζόντιων κανόνων σχετικά με τη δημιουργία και τη λειτουργία των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής.


Top