EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014XC0627(02)

Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την τροποποίηση των ανακοινώσεων της Επιτροπής για τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την εφαρμογή των κανόνων στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων όσον αφορά την ταχεία ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων, για τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα 2014-2020, σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για κινηματογραφικές ταινίες και λοιπά οπτικοακουστικά έργα, για τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για την προώθηση των επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου και για τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις σε αερολιμένες και αεροπορικές εταιρείες

OJ C 198, 27.6.2014, p. 30–34 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

27.6.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 198/30


ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

σχετικά με την τροποποίηση των ανακοινώσεων της Επιτροπής για τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την εφαρμογή των κανόνων στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων όσον αφορά την ταχεία ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων, για τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα 2014-2020, σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για κινηματογραφικές ταινίες και λοιπά οπτικοακουστικά έργα, για τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για την προώθηση των επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου και για τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις σε αερολιμένες και αεροπορικές εταιρείες

(2014/C 198/02)

I.   ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ένας από τους κύριους στόχους του εκσυγχρονισμού των κρατικών ενισχύσεων (1) είναι να δοθεί στην Επιτροπή η δυνατότητα να εστιάζει στις υποθέσεις που προκαλούν μεγαλύτερες στρεβλώσεις παρέχοντας συγχρόνως περισσότερη ευελιξία στα κράτη μέλη ώστε να θεσπίζουν λιγότερο στρεβλωτικές ενισχύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος γενικός κανονισμός απαλλαγής κατά κατηγορία (2), ο οποίος έχει ευρύτερο πεδίο εφαρμογής, παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να χορηγούν ενισχύσεις με βάση προκαθορισμένα κριτήρια, χωρίς να χρειάζεται να τις κοινοποιούν στην Επιτροπή, επιτυγχάνοντας την εξοικονόμηση χρόνου, τη μείωση του διοικητικού φόρτου και την προώθηση μοντέλων ενισχύσεων οι οποίες είναι καλά σχεδιασμένες, στοχοθετημένες σε προσδιορισμένες αδυναμίες της αγοράς και σε στόχους κοινού συμφέροντος και προκαλούν τις λιγότερες στρεβλώσεις («καλές ενισχύσεις»). Η διαφάνεια σε σχέση με τις χορηγήσεις ενισχύσεων αποτελεί βασικό στοιχείο του εκσυγχρονισμού.

Η διαφάνεια προάγει την υποχρέωση λογοδοσίας και επιτρέπει στους πολίτες να ενημερώνονται καλύτερα σχετικά με τις δημόσιες πολιτικές. Ένα καλύτερα ενημερωμένο εκλογικό σώμα συμβάλλει στη διεξαγωγή ουσιαστικότερου διαλόγου μεταξύ των πολιτών και των κυβερνητικών αξιωματούχων, και έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των αποφάσεων σχετικά με την πολιτική. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η κοινωνία των πολιτών και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την αύξηση της διαφάνειας τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική συμμετοχή και λογοδοσία, ιδίως σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίον διατίθενται οι δημόσιοι πόροι.

Στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων, η διαφάνεια είναι ακόμη πιο σημαντική. Η διαφάνεια προάγει τη συμμόρφωση, μειώνει τις αβεβαιότητες και επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ελέγχουν κατά πόσο είναι νόμιμες οι ενισχύσεις που χορηγούνται σε ανταγωνιστές. Προωθεί τη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού σε όλα τα κράτη μέλη και τις επιχειρήσεις στην εσωτερική αγορά, πράγμα ακόμη πιο σημαντικό στην παρούσα οικονομική συγκυρία. Διευκολύνει την επιβολή της νομοθεσία από τις εθνικές και περιφερειακές αρχές μέσω της αύξησης της ευαισθητοποίησης όσον αφορά τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε διάφορα επίπεδα και, ως εκ τούτου, την εξασφάλιση καλύτερου ελέγχου και παρακολούθησης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Τέλος, η βελτίωση της διαφάνειας καθιστά δυνατή τη μείωση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων και το διοικητικό φόρτο που συνδέεται με την υποβολή εκθέσεων.

Μολονότι η Επιτροπή δημοσιεύει ήδη στις αποφάσεις της (3) τα ονόματα των δικαιούχων των κοινοποιηθεισών ατομικών ενισχύσεων και το ύψος των ενισχύσεων, δεν ισχύει καμία απαίτηση ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τους δικαιούχους των ενισχύσεων που χορηγούνται στο πλαίσιο κοινοποιηθέντων καθεστώτων ή καθεστώτων που καλύπτονται από απαλλαγή κατά κατηγορία [που αντιπροσωπεύουν το 90 % σχεδόν του συνόλου των δαπανών για κρατικές ενισχύσεις στην Ένωση (4)], με εξαίρεση τις περιπτώσεις χορήγησης μεγάλων περιφερειακών ενισχύσεων και ενισχύσεων για την έρευνα και ανάπτυξη (5).

Ορισμένα κράτη μέλη δημιούργησαν πρόσφατα δικτυακούς τόπους που γνωστοποιούν πληροφορίες σχετικά με χορηγήσεις ενισχύσεων (6) ή υποχρεούνται να χορηγούν στο κοινό πληροφορίες, όπως πληροφορίες για όλες τις μορφές δημόσιων δαπανών, ή να παρέχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν δημόσιες δαπάνες κατόπιν αιτήματος των πολιτών. Τα κράτη μέλη επίσης θα γνωστοποιούν πληροφορίες σχετικά με δαπάνες στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων (7), καθώς και σχετικά με τους δικαιούχους. Όσον αφορά τις ενισχύσεις που χορηγούνται μέσω των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων, και προκειμένου να αποφεύγονται οι επικαλύψεις κατά τη συγκέντρωση πληροφοριών, οι δικτυακοί τόποι για τις κρατικές ενισχύσεις που αναφέρονται στην παρούσα ανακοίνωση θα μπορούσαν να αντλούν τις σχετικές πληροφορίες από τα ίδια συστήματα που χρησιμοποιούνται για την υποβολή εκθέσεων για τα διαρθρωτικά ταμεία.

Τα κράτη μέλη συλλέγουν ήδη πληροφορίες για το σύνολο των δαπανών για κρατικές ενισχύσεις στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας υποβολής εκθέσεων δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 794/2004 της Επιτροπής (8). Οι πληροφορίες αυτές (9) διαβιβάζονται εν συνεχεία στην Επιτροπή για δημοσίευση τόσο μέσω του ετήσιου πίνακα αποτελεσμάτων για τις κρατικές ενισχύσεις (10) όσο και στον δικτυακό τόπο της Eurostat (11).

Για να διασφαλίζεται διαφάνεια, τα κράτη μέλη θέτουν ως όρο για τη χορήγηση ενίσχυσης σύμφωνα με τις σχετικές κατευθυντήριες γραμμές τη δημιουργία εμπεριστατωμένων δικτυακών τόπων για τις κρατικές ενισχύσεις, σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο, για τη δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης και τους δικαιούχους τους. Κατά πάγια πρακτική όσον αφορά τη δημοσίευση πληροφοριών (12), χρησιμοποιείται τυποποιημένο μορφότυπο το οποίο διευκολύνει τη δημοσίευση των πληροφοριών στο διαδίκτυο, την αναζήτησή τους και τη μεταφόρτωσή τους σε άλλα αρχεία δεδομένων. Η απαίτηση για διαφάνεια ισχύει γενικά για όλες τις κρατικές ενισχύσεις, εκτός από τις μικρότερες χορηγήσεις ενισχύσεων κάτω των 500 000 ευρώ.

Επιπλέον, για να διασφαλίζονται το φορολογικό απόρρητο και η προστασία του επιχειρηματικού απορρήτου, δεν απαιτείται η γνωστοποίηση πληροφοριών για τη φορολογική βάση των εταιρειών ή για το ακριβές ποσό των φορολογικών τους ελαφρύνσεων. Ωστόσο, καθώς οι φορολογικές ενισχύσεις αποτελούν επιλεκτικές παρεκκλίσεις, παρέχουν πλεονέκτημα σε επιχειρήσεις και συνιστούν, ως εκ τούτου, κρατική ενίσχυση, θα πρέπει να διατηρηθούν, αφενός, η υποχρέωση λογοδοσίας σχετικά με τη χρήση των δημόσιων πόρων και, αφετέρου, ο έλεγχος των κρατικών ενισχύσεων. Ως εκ τούτου, για τις ενισχύσεις που χορηγούνται βάσει φορολογικών καθεστώτων ή βάσει καθεστώτων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου, οι πληροφορίες σχετικά με τα ποσά των ενισχύσεων μπορούν να παρέχονται σε πεδία τιμών.

Προβλέπεται μεταβατική περίοδος δύο ετών ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη που δεν διαθέτουν μηχανισμούς διαφάνειας θα έχουν επαρκή χρόνο για να τους θέσουν σε εφαρμογή. Προς τον σκοπό αυτόν, τα συστήματα πληροφόρησης που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για την αναφορά κρατικών ενισχύσεων [SARI (13)] θα αναπτυχθούν περαιτέρω ώστε να επιτρέπουν στα κράτη μέλη να διευκολύνουν τη συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών προς δημοσίευσή τους εν συνεχεία στους δικτυακούς τόπους των κρατών μελών. Επιπλέον, η τεχνική βοήθεια που χορηγείται μέσω των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων μπορεί να χρησιμοποιείται από τα κράτη μέλη υπό τους όρους που αναφέρονται στο άρθρο 59 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.

Η αύξηση της διαφάνειας καθιστά δυνατή την απλούστευση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων. Ως πρώτο βήμα, η Επιτροπή προτείνει την άρση των περισσότερων υφιστάμενων υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων οι οποίες ορίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις όπως αναθεωρήθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τον εκσυγχρονισμό των κρατικών ενισχύσεων. Μόλις οι δικτυακοί τόποι δημιουργηθούν από τα κράτη μέλη, οι υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 794/2004 θα απλουστευθούν περαιτέρω, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την απόκτηση ισοδύναμου επιπέδου πληροφόρησης χάρη στη διαφάνεια: τούτο σημαίνει στην πράξη ότι, εάν τα κράτη κράτη μέλη επιλέξουν περισσότερη διαφάνεια (π.χ. καθορίζοντας κατώτερο όριο των ενισχύσεων για τις οποίες πρέπει να δημοσιεύονται πληροφορίες), οι υπόλοιπες υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων θα καθίστανται περιττές. Επιπλέον, θα μπορούσαν να προβλεφθούν λιγότερο συστηματικές ενέργειες παρακολούθησης.

Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των κρατικών ενισχύσεων, και για να εξασφαλιστεί ότι οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και του εμπορίου θα είναι περιορισμένες, η Επιτροπή μπορεί να απαιτεί να υποβληθούν ορισμένα καθεστώτα σε αξιολόγηση. Ο όρος αυτή μπορεί να ισχύει ιδίως για ορισμένα καθεστώτα ενισχύσεων με υψηλό προϋπολογισμό όπως ορίζονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 στοιχείο α) του νέου γενικού κανονισμού απαλλαγής κατά κατηγορία. Τα καθεστώτα αυτά θα απαλλάσσονται δυνάμει του κανονισμού για αρχική περίοδο έξι μηνών, την οποία η Επιτροπή μπορεί να παρατείνει, κατόπιν εγκρίσεως του σχεδίου αξιολόγησης που πρέπει να κοινοποιηθεί από το κράτος μέλος. Μετά την κοινοποίηση του σχεδίου αξιολόγησης, η Επιτροπή θα αξιολογήσει το συμβιβάσιμο των εν λόγω καθεστώτων αποκλειστικά βάσει του σχεδίου αξιολόγησης.

II.   ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

ΙΙ.1.   Αιτιολόγηση των τροπολογιών

Η αρχή της διαφάνειας καθιερώνεται ήδη στις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής σχετικά με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις όσον αφορά την ταχεία ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων (14), για τις κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα 2014-2020 (15), για τις κρατικές ενισχύσεις για κινηματογραφικές ταινίες και λοιπά οπτικοακουστικά έργα (16), για τις κρατικές ενισχύσεις για την προώθηση των επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου (17) και για τις κρατικές ενισχύσεις σε αερολιμένες και αεροπορικές εταιρείες (18).

Μετά από δημόσιες διαβουλεύσεις σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές (19)  (20) και με τον γενικό κανονισμό απαλλαγής κατά κατηγορία (21), η απαίτηση για διαφάνεια θα πρέπει να προσαρμοστεί μέσω της παρούσας ανακοίνωσης, ώστε να ευθυγραμμιστούν οι διατάξεις περί διαφάνειας σε όλες τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις, προκειμένου να εξασφαλίζεται αναλογικότητα, να αποτρέπεται η αποκάλυψη πληροφοριών που δεν σχετίζονται με τις κρατικές ενισχύσεις και να παρέχεται στα κράτη μέλη ένα μεταβατικό στάδιο εφαρμογής.

Επιπλέον, ως συνέπεια της θέσπισης διαφάνειας, η απαίτηση των κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα 2014-2020 να διαβιβάζονται πληροφορίες στην Επιτροπή σχετικά με κάθε μεμονωμένη ενίσχυση που υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ μπορεί επίσης να απλουστευθεί με την παρούσα ανακοίνωση.

Η αρχή της αξιολόγησης καθιερώνεται ήδη στις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής σχετικά με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις όσον αφορά την ταχεία ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων, για τις κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα 2014-2020, για τις κρατικές ενισχύσεις για την προώθηση των επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου και για τις κρατικές ενισχύσεις σε αερολιμένες και αεροπορικές εταιρείες.

Μετά την έγκριση του νέου γενικού κανονισμού απαλλαγής κατά κατηγορία, η διάταξη για την αξιολόγηση θα πρέπει να τροποποιηθεί με την παρούσα ανακοίνωση, ώστε να διευκρινιστεί ότι όταν πρόκειται για καθεστώς ενισχύσεων το οποίο εξαιρείται από τον κανονισμό αποκλειστικά και μόνον λόγω του υψηλού του προϋπολογισμού [όπως ορίζεται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού] αλλά πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις για τη χορήγηση απαλλαγής που προβλέπονται στον κανονισμό, η Επιτροπή θα αξιολογεί τη συμβατότητά του αποκλειστικά βάσει του σχεδίου αξιολόγησης που κοινοποιείται από το κράτος μέλος. Τούτο δεν θα ισχύει για τις τροποποιήσεις των καθεστώτων αυτών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού, δεδομένου ότι οι εν λόγω τροποποιήσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

II.2.   Τροποποιήσεις

a)   Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την εφαρμογή των κανόνων στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων όσον αφορά την ταχεία ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων, κατευθυντήριες γραμμές για τις ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα 2014-2020, ανακοίνωση της Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις για κινηματογραφικές ταινίες και λοιπά οπτικοακουστικά έργα, κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις σε αερολιμένες και αεροπορικές εταιρείες

Η παρούσα ανακοίνωση αντικαθιστά τις ακόλουθες παραγράφους:

στη σελίδα 20 των κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή των κανόνων στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων όσον αφορά την ταχεία ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων, τις δύο πρώτες προτάσεις της παραγράφου 78 στοιχείο ι)·

στη σελίδα 24 των κατευθυντήριων γραμμών για τις ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα 2014-2020, την παράγραφο 141·

στη σελίδα 10 της ανακοίνωσης της Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις για κινηματογραφικές ταινίες και λοιπά οπτικοακουστικά έργα, την παράγραφο 52 σημείο 7)·

στη σελίδα 28 των κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις σε αερολιμένες και αεροπορικές εταιρείες, τις παραγράφους 162 και 163

με τα εξής:

«Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν τη δημοσίευση των ακόλουθων πληροφοριών σε εμπεριστατωμένο δικτυακό τόπο σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις, σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο:

το πλήρες κείμενο του εγκριθέντος καθεστώτος ενισχύσεων ή της μεμονωμένης απόφασης για τη χορήγηση της ενίσχυσης και τις διατάξεις σχετικά με την εφαρμογή, ή σχετικό σύνδεσμο,

την ταυτότητα της χορηγούσας αρχής/των χορηγουσών αρχών,

την ταυτότητα των μεμονωμένων δικαιούχων, τη μορφή και το ποσό της ενίσχυσης που χορηγείται σε κάθε δικαιούχο, την ημερομηνία χορήγησης, το είδος της επιχείρησης (ΜΜΕ/μεγάλη επιχείρηση), την περιφέρεια στην οποία είναι εγκατεστημένος ο δικαιούχος (σε επίπεδο NUTS II) και τον κύριο οικονομικό τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται ο δικαιούχος (σε επίπεδο ομάδας της NACE) (22).

Υπάρχει δυνατότητα απαλλαγής από αυτή την απαίτηση όσον αφορά τις μεμονωμένες ενισχύσεις κάτω των 500 000 ευρώ. Αναφορικά με καθεστώτα υπό μορφή φορολογικών οφελών, οι πληροφορίες για τα ποσά των μεμονωμένων ενισχύσεων (23) μπορούν να παρέχονται εντός των ακόλουθων κλιμακίων (σε εκατ. ευρώ): [0,5-1]· [1-2]· [2-5]· [5-10]· [10-30]· [30 και άνω].

Οι εν λόγω πληροφορίες πρέπει να δημοσιεύονται μετά τη λήψη της απόφασης για χορήγηση της ενίσχυσης, να τηρούνται επί τουλάχιστον 10 έτη και να διατίθενται στο ευρύ κοινό χωρίς περιορισμούς (24). Τα κράτη μέλη δεν υποχρεούνται να δημοσιεύουν τις προαναφερόμενες πληροφορίες πριν από την 1η Ιουλίου 2016 (25).».

Στη σελίδα 33 των κατευθυντήριων γραμμών για τις ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα 2014-2020, διαγράφεται η παράγραφος 193. Στη σελίδα 45 το παράρτημα VI διαγράφεται.

β)   Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για την προώθηση των επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου

Στη σελίδα 32 των κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για την προώθηση των επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου (26),

στην παράγραφο 166 σημείο v):

 

αντί για: «Η εν λόγω απαίτηση μπορεί να αρθεί όσον αφορά ΜΜΕ οι οποίες δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία εμπορική πώληση σε οποιαδήποτε αγορά και για επενδύσεις κάτω των 200 000 EUR σε επιχείρηση-τελικό δικαιούχο·»

 

διάβαζε: «Η εν λόγω απαίτηση μπορεί να αρθεί όσον αφορά ΜΜΕ οι οποίες δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία εμπορική πώληση σε οποιαδήποτε αγορά και για επενδύσεις κάτω των 500 000 EUR σε επιχείρηση-τελικό δικαιούχο·».

στην παράγραφο 166 σημείο vi):

 

αντί για: «το ποσό του λαμβανόμενου φορολογικού πλεονεκτήματος εφόσον υπερβαίνει τις 200 000 EUR. Το ποσό αυτό μπορεί να παρασχεθεί σε δόσεις 2 εκατ. EUR.»

 

διάβαζε: «το ποσό του λαμβανόμενου φορολογικού πλεονεκτήματος εφόσον υπερβαίνει τις 500 000 EUR. Το ποσό αυτό μπορεί να παρασχεθεί εντός των ακόλουθων κλιμακίων (σε εκατ. EUR): [0,5-1]· [1-2]· [2-5]· [5-10]· [10-30]· [30 και άνω].»

και στο τέλος της παραγράφου 166 παρεμβάλλεται το ακόλουθο κείμενο:

«Τα κράτη μέλη δεν υποχρεούνται να παρέχουν τις προαναφερόμενες πληροφορίες πριν από την 1η Ιουλίου 2016 (27).».

γ)   Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την εφαρμογή των κανόνων στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων όσον αφορά την ταχεία ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων, κατευθυντήριες γραμμές για τις ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα 2014-2020, κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις σε αερολιμένες και αεροπορικές εταιρείες, κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για την προώθηση των επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου

στη σελίδα 12 των κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή των κανόνων στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων όσον αφορά την ταχεία ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων, στο τέλος της παραγράφου 53·

στη σελίδα 25 των κατευθυντήριων γραμμών για τις ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα 2014-2020, στο τέλος της παραγράφου 144·

στη σελίδα 29 των κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις σε αερολιμένες και αεροπορικές εταιρείες, στο τέλος της παραγράφου 167·

στη σελίδα 32 των κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για την προώθηση των επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου, στο τέλος της παραγράφου 172·

παρεμβάλλεται το ακόλουθο κείμενο:

«Σε περίπτωση καθεστώτων ενισχύσεων που αποκλείονται από το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού απαλλαγής κατά κατηγορία αποκλειστικά λόγω του μεγάλου προϋπολογισμού τους, η Επιτροπή θα αξιολογεί τη συμβατότητά τους μόνο βάσει του σχεδίου αξιολόγησης.».


(1)  Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, COM(2012) 209 final, 8.5.2012.

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 651/2014, της 17ης Ιουνίου 2014, για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων συμβιβάσιμων με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης (ΕΕ L 187 της 26.6.2014, σ. 1).

(3)  Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με το επαγγελματικό απόρρητο στις αποφάσεις για τις κρατικές ενισχύσεις (ΕΕ C 297 της 9.12.2003, σ. 6).

(4)  Βλέπε http://ec.europa.eu/competition/state_aid/scoreboard/index_en.html

(5)  Βλέπε http://ec.europa.eu/competition/state_aid/register/

(6)  Βλέπε για παράδειγμα στην Εσθονία http://www.fin.ee/riigiabi ή στην Τσεχική Δημοκρατία (για Ε & Α) http://www.isvav.cz/index.jsp

(7)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, περί καθορισμού κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και, το Ταμείο Συνοχής και Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 320).

(8)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 794/2004 της Επιτροπής, της 21ης Απριλίου 2004, σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 659/1999 του Συμβουλίου για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του άρθρου 93 της συνθήκης ΕΚ (ΕΕ L 140 της 30.4.2004, σ. 1).

(9)  Οι πληροφορίες αυτές διαβιβάζονται σε συγκεντρωτική μορφή για τα καθεστώτα, και ανά μεμονωμένο δικαιούχο για τις μεμονωμένες ενισχύσεις.

(10)  Βλέπε http://ec.europa.eu/competition/state_aid/scoreboard/index_en.html

(11)  Βλέπε για παράδειγμα http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm_comp/table.do?tab=table&plugin=1&language=en&pcode=comp_bex_sa_01

(12)  Βλέπε, για παράδειγμα, οδηγία 2003/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Νοεμβρίου 2003, για την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα (ΕΕ L 345 της 31.12.2003, σ. 90), και οδηγία 2013/37/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, για την τροποποίηση της οδηγίας 2003/98/ΕΚ σχετικά με την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα (ΕΕ L 175 της 27.6.2013, σ. 1).

(13)  Μέσο «Διαδραστική Αναφορά Κρατικών Ενισχύσεων» (State Aid Reporting Interactive - SARI).

(14)  Ανακοίνωση της Επιτροπής «Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την εφαρμογή των κανόνων στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων όσον αφορά την ταχεία ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων» (ΕΕ C 25 της 26.1.2013, σ. 1).

(15)  Κατευθυντήριες γραμμές για τις ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα 2014-2020 (ΕΕ C 209 της 23.7.2013, σ. 1).

(16)  Ανακοίνωση της Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις για κινηματογραφικές ταινίες και λοιπά οπτικοακουστικά έργα (ΕΕ C 332 της 15.11.2013, σ. 1).

(17)  Ανακοίνωση της Επιτροπής — Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για την προώθηση των επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου (ΕΕ C 19 της 22.1.2014, σ. 4).

(18)  Ανακοίνωση της Επιτροπής — Κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις σε αερολιμένες και αεροπορικές εταιρείες (ΕΕ C 99 της 4.4.2014, σ. 3).

(19)  http://ec.europa.eu/competition/consultations/2013_state_aid_rdi/index_en.html

(20)  http://ec.europa.eu/competition/consultations/2013_state_aid_environment/index_el.html

(21)  http://ec.europa.eu/competition/consultations/2013_consolidated_gber/index_en.html

(26)  ΕΕ C 19 της 22.1.2014, σ. 4.


Top