EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2008/245/05

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ιδιότητα μέλους της συμβουλευτικής δομής των επιστημονικών επιτροπών εκτίμησης της επικινδυνότητας και για την εγγραφή στη βάση δεδομένων εμπειρογνωμόνων

OJ C 245, 26.9.2008, p. 23–25 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

26.9.2008   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 245/23


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ιδιότητα μέλους της συμβουλευτικής δομής των επιστημονικών επιτροπών εκτίμησης της επικινδυνότητας και για την εγγραφή στη βάση δεδομένων εμπειρογνωμόνων

(2008/C 245/05)

Η πρόσκληση αυτή απευθύνεται σε επιστήμονες οι οποίοι επιθυμούν να επιλεγούν ως μέλη της συμβουλευτικής δομής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους τομείς της ασφάλειας των καταναλωτών, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Η συμβουλευτική δομή επιστημονικών επιτροπών και εμπειρογνωμόνων θεσπίσθηκε με την απόφαση 2008/721/ΕΚ της Επιτροπής η οποία έχει δημοσιευθεί στον ακόλουθο δικτυακό τόπο:

http://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/call_expression_en.htm

Η συμβουλευτική δομή για την επιστημονική εκτίμηση της επικινδυνότητας στους τομείς της ασφάλειας των καταναλωτών, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος αποτελείται από:

α)

την επιστημονική επιτροπή για την ασφάλεια των καταναλωτών (στο εξής «ΕΕΑΚ»)·

β)

την επιστημονική επιτροπή για τους υγειονομικούς και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους (στο εξής «ΕΕΥΠΚ»)·

γ)

την επιστημονική επιτροπή για τους αναδυόμενους και τους πρόσφατα εντοπισμένους κινδύνους για την υγεία (στο εξής «ΕΕΑΠΕΚΥ»)·

δ)

ένα σώμα επιστημονικών συμβούλων για εκτιμήσεις επικινδυνότητας (στο εξής «σώμα συμβούλων» ή «σώμα»), που θα υποστηρίζει τις δραστηριότητες των επιστημονικών επιτροπών.

Ο ρόλος των επιστημονικών επιτροπών και του σώματος είναι να παρέχουν στην Επιτροπή ανεξάρτητες επιστημονικές συμβουλές υψηλής ποιότητας, εφόσον αυτές ζητούνται, σε θέματα εκτός του τομέα των τροφίμων που συνδέονται με την ασφάλεια των καταναλωτών, τους κινδύνους που απειλούν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Οι επιτροπές ακόμη εφιστούν την προσοχή της Επιτροπής σε συγκεκριμένα ή αναδυόμενα προβλήματα τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους. Το έργο της συμβουλευτικής δομής βασίζεται στις αρχές της εμπειρογνωμοσύνης, της ανεξαρτησίας και της διαφάνειας.

Παράλληλα, η Επιτροπή προτίθεται να καταρτίσει βάση δεδομένων εμπειρογνωμόνων για να διευκολύνει την πρόσβαση σε ευρύτατο φάσμα εμπειρογνωμοσύνης για την υποστήριξη του έργου της συμβουλευτικής δομής.

Σύνθεση και πεδίο αρμοδιότητας της συμβουλευτικής δομής

Η ΕΕΑΚ, η ΕΕΥΠΚ και η ΕΕΑΠΕΚΥ απαρτίζονται από 17 μέλη η καθεμία κατ' ανώτατο όριο και, με δική τους πρωτοβουλία, στις εργασίες τους μπορούν να συμμετέχουν ως συνεργαζόμενα μέλη έως και 5 επιστημονικοί σύμβουλοι από το σώμα συμβούλων για ειδικά θέματα. Τα συνεργαζόμενα αυτά μέλη συμμετέχουν στις δραστηριότητες και στις συζητήσεις που γίνονται για το εξεταζόμενο θέμα και έχουν τα ίδια καθήκοντα, ευθύνες και δικαιώματα όπως και τα μέλη της σχετικής επιτροπής. Τα μέλη του σώματος συμβούλων μπορούν επίσης να κληθούν από την Επιτροπή να αντικαταστήσουν σε μόνιμη βάση μέλη των επιστημονικών επιτροπών τα οποία παραιτούνται ή των οποίων λήγει η εντολή. Τα μέλη του σώματος συμβούλων μπορούν να συμμετέχουν στις δραστηριότητες διαφόρων ομάδων εργασίας, στη διαδικασία παροχής άμεσων συμβουλών, όταν τις ζητά η Επιτροπή, ή σε θεματικά εργαστήρια/επιστημονικές συνεδριάσεις. Ο αριθμός των συμβούλων που είναι παρόντες ανά πάσα στιγμή στο σώμα επιστημονικών συμβούλων αποφασίζεται από την Επιτροπή βάσει των αναγκών της για επιστημονικές συμβουλές.

Τα μέλη της συμβουλευτικής δομής διορίζονται από την Επιτροπή βάσει της ιδιότητάς τους ως εμπειρογνωμόνων σε ένα ή περισσότερους τομείς αρμοδιοτήτων και καλύπτουν συλλογικά ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα επιστημών. Οι τομείς αρμοδιοτήτων εμφαίνονται στο παράρτημα Ι της απόφασης 2008/721/ΕΚ.

Ο διορισμός των μελών των επιστημονικών επιτροπών είναι τριετής και μπορεί να ανανεωθεί μόνον τρεις φορές διαδοχικά. Τα μέλη εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι την αντικατάστασή τους ή την ανανέωση του διορισμού τους. Οι επιστημονικοί σύμβουλοι διορίζονται στο σώμα για πενταετή περίοδο και ο διορισμός τους μπορεί να ανανεωθεί.

Οι υποψήφιοι ενδέχεται να επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση εγγραφής στη βάση δεδομένων εξωτερικών εμπειρογνωμόνων για την εκτίμηση των κινδύνων που απειλούν την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον. Η επιλογή για τη βάση δεδομένων εμφαίνεται στο έντυπο της αίτησης. Οι υποψήφιοι μόνον για την εγγραφή στη βάση δεδομένων γίνονται δεκτοί συνεχώς. Οι εν λόγω εξωτερικοί εμπειρογνώμονες καλούνται να συμμετάσχουν στις εργασίες των επιστημονικών επιτροπών σε βάση ad hoc και για συγκεκριμένα καθήκοντα, ως μέλη ομάδων εργασίας ή με την ευκαιρία ακροάσεων και εργαστηρίων. Η πείρα 10 ετών που απαιτείται για τα μέλη των επιστημονικών επιτροπών και του σώματος, όπως αναφέρεται κατωτέρω, δεν απαιτείται στην περίπτωση αυτή.

Γενικώς, οι ενδιαφερόμενοι επιστήμονες μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα για μέλη: i) των επιστημονικών επιτροπών· ή/και ii) του σώματος· ή/και iii) της βάσης δεδομένων εξωτερικών εμπειρογνωμόνων.

Επιλεξιμότητα

Οι αιτούντες πρέπει να διαθέτουν:

πανεπιστημιακό τίτλο σε σχετικό επιστημονικό τομέα, κατά προτίμηση μεταπτυχιακού επιπέδου,

επαγγελματική πείρα τουλάχιστον 10 ετών,

καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Η παρούσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος απευθύνεται σε επιστήμονες από την Ευρώπη και αλλού.

Κριτήρια επιλογής

Θα προτιμηθούν οι υποψήφιοι που διαθέτουν:

επαγγελματική πείρα σχετική με τους τομείς αρμοδιότητας των επιτροπών που απαριθμούνται στο παράρτημα I της απόφασης 2008/721/ΕΚ,

πείρα στη διεξαγωγή εκτιμήσεων επικινδυνότητας ή/και στην παροχή επιστημονικών συμβουλών, ειδικά σε τομείς σχετικούς με την ασφάλεια των καταναλωτών, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον,

ικανότητες ανάλυσης: ικανότητα ανάλυσης σύνθετων πληροφοριών και φακέλων, καθώς και επιστημονικών εργασιών και δημοσιεύσεων ομοτίμων,

αποδεδειγμένη επιστημονική αριστεία σε έναν ή, κατά προτίμηση, περισσότερους τομείς που συνδέονται με το πεδίο ενδιαφέροντος του υποψηφίου που καλύπτει η επιστημονική επιτροπή,

επαγγελματική πείρα σε διεπιστημονικό επίπεδο και σε διεθνές περιβάλλον,

διαχειριστικές και οργανωτικές ικανότητες, ιδιαίτερα όσον αφορά την προεδρία και την οργάνωση ομάδων εργασίας.

Διαδικασία επιλογής

Η διαδικασία επιλογής πραγματοποιείται σε τρία στάδια:

i)

επαλήθευση της επιλεξιμότητας της αίτησης·

ii)

συγκριτική αξιολόγηση και κατάρτιση καταλόγου των πλέον κατάλληλων υποψηφίων· και

iii)

διορισμός των μελών των επιστημονικών επιτροπών και του σώματος συμβούλων από αυτό τον κατάλογο.

Η επιτροπή(-ές) επιλογής αποτελείται(-ούνται) από εκπροσώπους υπηρεσιών της Επιτροπής αρμόδιων για τη θέσπιση πολιτικής και νομοθεσίας σχετικά με την ασφάλεια των καταναλωτών και των προϊόντων, τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την επιστημονική έρευνα. Η επιτροπή(-ές) προεδρεύεται(-ονται) από ανεξάρτητο εξωτερικό έμπειρο επιστήμονα. Κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος αξιολογείται ατομικά, σύμφωνα με τα κριτήρια επιλογής, από δύο τουλάχιστον μέλη της επιτροπής επιλογής. Κατά τη διαδικασία επιλογής, η Επιτροπή σταθμίζει τα ακόλουθα στοιχεία: πείρα και επιστημονικό ιστορικό· ανεξαρτησία (μη ύπαρξη σύγκρουσης συμφερόντων)· εκπροσώπηση διαφόρων γεωγραφικών περιοχών και ισορροπία εκπροσώπησης των δύο φύλων.

Διορισμός εμπειρογνωμόνων

Η Επιτροπή διορίζει τα μέλη των επιστημονικών επιτροπών και του σώματος συμβούλων βάσει καταλόγου που καταρτίζουν οι επιτροπές επιλογής. Κανένα μέλος δεν μπορεί να είναι διορισμένο ταυτόχρονα σε περισσότερες από μία επιτροπές. Η Επιτροπή δύναται να διορίσει έναν υποψήφιο σε επιτροπή άλλη από εκείνη για την οποία ο εν λόγω υποψήφιος υπέβαλε αίτηση, εάν η συγκεκριμένη επιτροπή χρειάζεται την πείρα του υποψήφιου και με την προϋπόθεση ότι αυτός συμφωνεί. Οι επιστήμονες που δεν έχουν διοριστεί σε μία από τις επιστημονικές επιτροπές ή στο σώμα συμβούλων εγγράφονται στη βάση δεδομένων εξωτερικών εμπειρογνωμόνων.

Τα ονόματα των διορισμένων μελών της συμβουλευτικής δομής δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ανεξαρτησία

Τα μέλη της συμβουλευτικής δομής διορίζονται σε προσωπική βάση. Οι αιτούντες οφείλουν να επισυνάψουν τη δήλωση δέσμευσης ότι θα ενεργούν ανεξάρτητα από κάθε εξωτερική επίδραση και δήλωση σχετικά με τα συμφέροντα που ενδέχεται να θεωρηθεί ότι θέτουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία τους. Τους ζητείται να επιβεβαιώσουν ότι συμφωνούν, εάν διοριστούν, να προβαίνουν σε ετήσιες δηλώσεις συμφερόντων, έχοντας υπόψη ότι αυτές δημοσιοποιούνται.

Φόρτος εργασίας και αποζημιώσεις

Οι αιτούντες πρέπει να είναι έτοιμοι να παρίστανται σε συνεδριάσεις τακτικά, να συνεισφέρουν δραστήρια σε επιστημονικές συζητήσεις, να εξετάζουν έγγραφα και να διατυπώνουν σχόλια στη διάρκεια συνεδριάσεων των επιστημονικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας τους, να παρίστανται σε εργαστήρια και ακροάσεις κατόπιν πρόσκλησης και να ενεργούν ως «πρόεδροι» ή/και «εισηγητές» ομάδων εργασίας, σε βάση ad hoc. Τα περισσότερα έγγραφα εργασίας είναι συντεταγμένα στα αγγλικά και οι συνεδριάσεις διεξάγονται επίσης στα αγγλικά. Οι αιτούντες πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι οι συνεδριάσεις γενικώς προϋποθέτουν προπαρασκευαστική εργασία. Υπολογίζεται ότι κάθε επιστημονική επιτροπή συνέρχεται σε συνόδους ολομέλειας από πέντε έως δέκα φορές κατ' έτος. Τα μέλη που συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας πρέπει να παρίστανται σε μεγαλύτερο αριθμό συνεδριάσεων. Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές μεθόδους για τη διαχείριση και την ανταλλαγή εγγράφων.

Τα μέλη της συμβουλευτικής δομής και οι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες δικαιούνται αποζημίωση για τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις των επιτροπών και για τις υπηρεσίες τους ως εισηγητών ως προς ένα ειδικό θέμα. Οι αποζημιώσεις προβλέπονται στο παράρτημα III της απόφασης 2008/721/ΕΚ. Τα μέλη δικαιούνται επίσης επιστροφή των εξόδων ταξιδιού και παραμονής, σύμφωνα με τους κανόνες που θεσπίζει η Επιτροπή.

Διαδικασία υποβολής αίτησης

Από τις 20 Σεπτεμβρίου 2008 και μετά, οι ενδιαφερόμενοι επιστήμονες καλούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλουν το ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης από το διαδίκτυο, μαζί μεβιογραφικό σημείωμα και κατάλογο δημοσιεύσεων ως συνημμένα. Για το έντυπο της αίτησης απαιτείται η χρήση Adobe Acrobat Reader 9.0 το οποίο μπορεί να τηλεκφορτωθεί από τον εξής δικτυακό τόπο:

http://www.adobe.com/products/acrobat/readstep2.html

Η αγγελία για τη διαδικασία υποβολής αίτησης και το έντυπο της αίτησης διατίθενται από τον εξής δικτυακό τόπο:

http://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/call_expression_en.htm

Η προθεσμία υποβολής αίτησης υποψηφιότητας μέλους στη συμβουλευτική δομή λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2008. Μόνον ηλεκτρονικές αιτήσεις που θα υποβληθούν από το διαδίκτυο στον ανωτέρω δικτυακό τόπο θα ληφθούν υπόψη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η εγγραφή στη βάση δεδομένων εμπειρογνωμόνων θα είναι μονίμως δυνατή (δεν υπάρχει προθεσμία). Οι υποψήφιοι που είναι εγγεγραμμένοι στη βάση δεδομένων θα πρέπει να επικαιροποιούν τις απαιτούμενες πληροφορίες κάθε δύο χρόνια.

Μια αίτηση θεωρείται αποδεκτή μόνον εάν περιλαμβάνει:

ένα συμπληρωμένο υποχρεωτικό έντυπο αίτησης,

βιογραφικό σημείωμα, κατά προτίμηση έως τρεις σελίδες (συνημμένο στο έντυπο αίτησης),

κατάλογο των επιστημονικών δημοσιεύσεων του αιτούντος (συνημμένο στο έντυπο αίτησης),

μια δήλωση συμφέροντος συμπληρωμένη χειρωνακτικά (συνημμένη στο έντυπο αίτησης).

Δικαιολογητικά υποστήριξης ενδέχεται να ζητηθούν μεταγενέστερα. Όλες οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα μελετηθούν εμπιστευτικά. Η Επιτροπή θα γνωστοποιήσει στους υποψηφίους τα αποτελέσματα των διαδικασιών επιλογής όσον το δυνατόν συντομότερα.


Top