EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2007/168/06

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα: Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση ενιαίας διαδικασίας έγκρισης για τα πρόσθετα τροφίμων, τα ένζυμα τροφίμων και τα αρτύματα τροφίμων Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα ένζυμα τροφίμων και την τροποποίηση της οδηγίας 83/417/ΕΟΚ του Συμβουλίου, του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1493/1999 του Συμβουλίου, της οδηγίας 2000/13/ΕΚ και της οδηγίας 2001/112/ΕΚ του Συμβουλίου Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για αρτύματα και ορισμένα συστατικά τροφίμων με αρτυματικές ιδιότητες που χρησιμοποιούνται εντός και επί των τροφίμων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1576/89 του Συμβουλίου, του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1601/91 του Συμβουλίου, του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2232/96 και της οδηγίας 2000/13/ΕΚ Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα πρόσθετα τροφίμων COM(2006) 423 τελικό — 2006/0143 (COD) — COM(2006) 425 τελικό — 2006/0144 (COD) — COM(2006) 427 τελικό — 2006/0147 (COD) — COM(2006) 428 τελικό — 2006/0145 (COD)

OJ C 168, 20.7.2007, p. 34–37 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

20.7.2007   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 168/34


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα:

«Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση ενιαίας διαδικασίας έγκρισης για τα πρόσθετα τροφίμων, τα ένζυμα τροφίμων και τα αρτύματα τροφίμων»

«Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα ένζυμα τροφίμων και την τροποποίηση της οδηγίας 83/417/ΕΟΚ του Συμβουλίου, του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1493/1999 του Συμβουλίου, της οδηγίας 2000/13/ΕΚ και της οδηγίας 2001/112/ΕΚ του Συμβουλίου»

«Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για αρτύματα και ορισμένα συστατικά τροφίμων με αρτυματικές ιδιότητες που χρησιμοποιούνται εντός και επί των τροφίμων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1576/89 του Συμβουλίου, του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1601/91 του Συμβουλίου, του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2232/96 και της οδηγίας 2000/13/ΕΚ»

«Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα πρόσθετα τροφίμων»

COM(2006) 423 τελικό — 2006/0143 (COD)

COM(2006) 425 τελικό — 2006/0144 (COD)

COM(2006) 427 τελικό — 2006/0147 (COD)

COM(2006) 428 τελικό — 2006/0145 (COD)

(2007/C 168/06)

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2006, το Συμβούλιο αποφάσισε, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 37 και 95 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή να καταρτίσει γνωμοδότηση για τις ανωτέρω προτάσεις.

Το ειδικευμένο τμήμα «Γεωργία, ανάπτυξη της υπαίθρου, περιβάλλον», στο οποίο ανατέθηκαν οι προπαρασκευαστικές εργασίες, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 21 Μαρτίου 2007, με βάση την εισηγητική έκθεση του κ. PEZZINI.

Κατά την 435η σύνοδο ολομέλειάς της, της 25ης και 26ης Απριλίου 2007 (συνεδρίαση της 25ης Απριλίου), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε με 127 ψήφους υπέρ και 4 αποχές την ακόλουθη γνωμοδότηση.

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1

Η ΕΟΚΕ επικροτεί τη δέσμη προτάσεων για τα πρόσθετα τροφίμων, τα ένζυμα τροφίμων και τα αρτύματα τροφίμων, καθώς και την ενιαία διαδικασία έγκρισης, στον βαθμό που καθίσταται δυνατή η υλοποίηση μιας αποτελεσματικής και ανταγωνιστικής εσωτερικής αγοράς και εξασφαλίζεται ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της ζωής και της υγείας του ανθρώπου.

1.2

Η ΕΟΚΕ εκτιμά ότι μία σειρά σαφών και εναρμονισμένων κανόνων για τον τρόπο εφαρμογής των αξιολογήσεων της ασφάλειας, με σίγουρους και προβλέψιμους χρόνους υλοποίησης και λογικό κόστος, αποτελεί εγγύηση τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους παραγωγούς και ιδίως τους μικρούς παραγωγούς.

1.3

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με το πρόγραμμα της Επιτροπής, που αποσκοπεί στην εναρμόνιση των κλάδων των προσθέτων τροφίμων, των ενζύμων τροφίμων και των αρτυμάτων τροφίμων και στην προώθηση της συνοχής τους μέσω της υιοθέτησης μιας ενιαίας διαδικασίας έγκρισης.

1.4

Σύμφωνα με την ΕΟΚΕ, αν και η δυνατότητα επίτευξης μιας έγκρισης που να ισχύει για ολόκληρη την ΕΕ, αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για την ενιαία αγορά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, πρέπει ωστόσο να ληφθεί υπόψη ο αντίκτυπος των νέων ρυθμίσεων στα εισαγόμενα προϊόντα.

1.4.1

Η Ευρώπη βρίσκεται σε συνεχή ανταγωνισμό στην παγκόσμια αγορά, τόσο όσον αφορά τις εξαγωγές όσο και τις εισαγωγές, και οι προτεινόμενοι κανόνες συχνά είναι πιο δαπανηροί από τους κανόνες που προβλέπονται στον Κώδικα Τροφίμων (Codex Αlimentarius), με πιθανές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, εις βάρος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ιδίως δε των μικρών επιχειρήσεων.

1.5

Η ΕΟΚΕ κρίνει θετική την προτεινόμενη διαδικασία, δηλαδή τη διαδικασία υποβολής στην επιτροπολογία των τροποποιήσεων του κοινοτικού καταλόγου, αρκεί να εξασφαλιστούν υψηλού επιπέδου κριτήρια διαφάνειας, συνεχής διάλογος με τους παραγωγούς και τους καταναλωτές και γρήγοροι μηχανισμοί καινοτομίας και ανάπτυξης των προϊόντων.

1.6

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει την ενίσχυση της δράσης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ), για μια διαφανή αξιολόγηση των κινδύνων που να βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία και αντικειμενικές παραμέτρους με στόχο την ασφάλεια των καταναλωτών.

1.7

Η ΕΟΚΕ συνιστά την ενίσχυση των διαδικασιών και την αύξηση των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων της ΕΑΑΤ, προκειμένου να εξασφαλιστούν αξιολογήσεις υψηλής ποιότητας, διαφανείς και ανεξάρτητες με πλήρη σεβασμό των κριτηρίων της εμπιστευτικότητας.

1.8

Η ΕΟΚΕ θεωρεί επίσης σκόπιμο να ενισχυθεί η δράση παρακολούθησης των κρατών μελών σε ό,τι αφορά την κατανάλωση και τη χρήση προσθέτων, ενζύμων και αρτυμάτων τροφίμων, με αποτελεσματικότερες μεθόδους που να ενσωματώνουν τα στοιχεία που παρέχει η βιομηχανία.

1.9

Η ΕΟΚΕ είναι υπέρ της περιοδικής αναθεώρησης των «θετικών καταλόγων» των προσθέτων, των ενζύμων και των αρτυμάτων τροφίμων, αρκεί να βασίζεται σε συνεχή και διαρθρωμένο διάλογο με τους καταναλωτές και τους παραγωγούς και χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις όσον αφορά το κόστος και τον χρόνο.

2.   Αιτιολογία

2.1

Η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος μας επιτρέπουν να έχουμε τρόφιμα καλύτερης ποιότητας, χάρη, μεταξύ άλλων, στη χρήση μικρών ποσοτήτων ενζύμων, προσθέτων και αρτυμάτων τροφίμων. Η ίδια πρόοδος μας επιτρέπει να αποφεύγουμε την ακατάλληλη χρήση αυτών των ουσιών.

2.2

Στο πλαίσιο της δράσης που έχει αναληφθεί για τη βελτίωση της κοινοτικής νομοθεσίας με βάση την αρχή «από το αγρόκτημα στο τραπέζι», η Επιτροπή είχε αναγγείλει στη Λευκή Βίβλο για την ασφάλεια των τροφίμων, για την οποία η ΕΟΚΕ είχε καταρτίσει γνωμοδότηση (1), την πρόθεσή της να συμπληρώσει και να ενημερώσει την ισχύουσα νομοθεσία για τα πρόσθετα και τα αρτύματα και να θεσπίσει ειδικές διατάξεις για τα ένζυμα. (Δράσεις 11 και 13 της Λευκής Βίβλου).

2.3

Η ΕΟΚΕ συμφωνούσε πάντα με τον στόχο να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και ταυτόχρονα ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της ζωής και της υγείας του ανθρώπου και υποστήριζε πάντα την ανάγκη υιοθέτησης μιας σφαιρικής και ολοκληρωμένης προσέγγισης της ασφάλειας των τροφίμων στην ΕΕ.

2.4

Κατά την άποψη της ΕΟΚΕ, «η νομοθεσία πρέπει να διέπει το σύνολο της ευρωπαϊκής τροφικής αλυσίδας — από “το αγρόκτημα στο τραπέζι” — κάθε κρίκος της τροφικής αλυσίδας πρέπει να είναι εξίσου δυνατός με τον επόμενο — η δε Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίσει την αξιόπιστη εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας» (2).

2.5

Η υιοθέτηση ενιαίας διαδικασίας έγκρισης για τα πρόσθετα τροφίμων, τα ένζυμα τροφίμων και τα αρτύματα τροφίμων αποτελεί καινοτόμο στοιχείο καθοριστικής σημασίας στη δέσμη των προτάσεων που παρουσιάζει η Επιτροπή. Η ΕΟΚΕ συμμερίζεται το πρόγραμμα απλοποίησης της Επιτροπής που αποσκοπεί στην εναρμόνιση των κλάδων αυτών. Τούτο συμβάλει ώστε να αποφευχθεί ο πολλαπλασιασμός των διαδικασιών έγκρισης από τα επιμέρους κράτη μέλη, με την κατάργηση των συστημάτων διπλής έγκρισης και την αισθητή μείωση των διοικητικών και γραφειοκρατικών επιβαρύνσεων.

2.6

Όσον αφορά τα πρόσθετα τροφίμων, η σχετική νομοθεσία έχει ήδη εναρμονιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σήμερα υπάρχουν σχεδόν 330 εγκεκριμένα πρόσθετα τροφίμων σύμφωνα με τη νομοθεσία και υποβάλλονται συνεχώς αιτήσεις για την έγκριση νέων πρόσθετων ή νέων χρήσεων.

2.6.1

Με στόχο την αξιολόγηση αυτών των αιτήσεων, απαιτείται η ύπαρξη επαρκώς ενημερωμένων στοιχείων για τη χρήση αυτών των ουσιών, κυρίως δε για τις αποφάσεις που αναφέρονται στη διαχείριση των κινδύνων.

2.7

Χάρη σε αυτή την εναρμόνιση, που προβλέπεται για τα αρτύματα και τα ένζυμα τροφίμων, οι νέες διαδικασίες για τις εγκρίσεις θα είναι πιο ευέλικτες και θα μειωθούν τόσο οι δαπάνες που συνδέονται με την αναπροσαρμογή των τεχνικών δελτίων όσο και οι τροποποιήσεις στην επισήμανση.

2.8

Όσον αφορά τα ένζυμα τροφίμων, η σημερινή νομική αβεβαιότητα που οφείλεται στην ποικιλομορφία των εθνικών νομοθεσιών ενδέχεται να προκαλέσει στρεβλώσεις στην αγορά των ενζύμων τροφίμων και διοικητικές και οικονομικές επιβαρύνσεις για τα διάφορα κράτη μέλη. Εξάλλου, εάν δεν υπάρξει εναρμόνιση, θα διατηρηθεί μια ποικιλομορφία επιπέδων προστασίας λόγω των υφιστάμενων διαφορών μεταξύ των κρατών μελών σε ό,τι αφορά την αντίληψη του κινδύνου, την αξιολόγηση της ασφάλειας και των ρυθμίσεων των ενζύμων τροφίμων.

2.8.1

Πρέπει να τονιστεί ότι εάν από την μια πλευρά η έλλειψη εναρμονισμένων κανόνων σε επίπεδο ΕΕ ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργηθούν εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία και στο εμπόριο για την παραγωγό βιομηχανία, από την άλλη η εναρμόνιση τόσο της αξιολόγησης της ασφάλειας όσο και των εγκρίσεων για τη χρήση ενζύμων τροφίμων μπορεί να επιφέρει σημαντικές επενδύσεις, που θα οφείλονται κυρίως στο κόστος των εγκρίσεων, το οποίο υπολογίζεται σε 150-250 000 ευρώ (3) ανά ένζυμο.

2.8.2

Η βιομηχανία παραγωγής ενζύμων τροφίμων αναπτύσσει συνεχώς νέες τεχνολογίες και μεθόδους με στόχο την καινοτομία και τη βελτίωση της παραγωγής τροφίμων· δεν πρέπει, ωστόσο, να υποτιμά τους πιθανούς κινδύνους χημικής φύσεως, σε ό,τι αφορά αλλεργίες, δηλητηριάσεις και μικροβιολογική δράση των καταλοίπων. Οι ενδεχόμενοι αυτοί κίνδυνοι απαιτούν συνεχή αξιολόγηση της ασφάλειας για τους καταναλωτές, ιδίως όταν πρόκειται για ένζυμα προερχόμενα από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

2.9

Όσον αφορά τη νομοθεσία για τα αρτύματα και ορισμένα συστατικά τροφίμων με αρτυματικές ιδιότητες που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στα τρόφιμα, ενδείκνυται η θέσπιση αποτελεσματικότερης διαδικασίας έγκρισης, ώστε να διευκολυνθεί η διαχείριση του «θετικού καταλόγου» που περιέχει σχεδόν 2 600 αρτυματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται εντός και επί των τροφίμων.

2.9.1

Είναι σαφές ότι η εναρμόνιση της νομοθεσίας για τα αρτύματα θα δώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλύτερη θέση στις διαπραγματεύσεις με τις τρίτες χώρες, εφόσον θα πρέπει τα αρτύματα να εισαχθούν στο σύστημα του Codex Αlimentarius, και τούτο προκειμένου να αποφευχθούν κυρώσεις επί των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ιδίως των ΜΜΕ.

2.9.2

Με τη δημιουργία μιας ενιαίας και ολοκληρωμένης αγοράς αρτυμάτων στην ΕΕ, η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα είναι σε θέση να διατηρήσει τα πρωτεία της στον τομέα της παραγωγής και της ανάπτυξης αρτυμάτων.

2.9.3

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να υποτιμηθεί το πρόσθετο κόστος που θα απαιτηθεί για τη συμμόρφωση στις νέες ρυθμίσεις όσον αφορά την επισήμανση των αρτυμάτων.

2.10

Κατά την ΕΟΚΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανεξάρτητη, διαφανής και υψηλής ποιότητας αξιολόγηση της ασφάλειας των προσθέτων, των ενζύμων και των αρτυμάτων τροφίμων, πρέπει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων να ενισχυθεί με πόρους και μέσα και να προβλεφθούν νέες διαδικασίες.

2.11

Η μετάβαση από τις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων που βασίζονται στη συναπόφαση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις διαδικασίες της «επιτροπολογίας», με προσφυγή σε επιτροπές έγκρισης, απαιτεί τον καθορισμό σαφών και διαφανών κριτηρίων για την αξιολόγηση της ασφάλειας των προβλεπόμενων οφελών για τους καταναλωτές.

2.12

Όπως έχει ήδη υπογραμμίσει η ΕΟΚΕ σε προηγούμενες γνωμοδοτήσεις της (4), υπάρχει η «ανάγκη καθιέρωσης κριτηρίων αξιολόγησης, όπως η αύξηση/μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, η εμφάνιση και η αντιμετώπιση κρίσεων στον τομέα της διατροφής, η στενότερη συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων (stakeholders) κλπ., για την αξιολόγηση της προόδου στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων, καθώς και του εάν και κατά πόσον το νέο σύστημα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες».

3.   Η πρόταση της Επιτροπής

3.1

Η δέσμη προτάσεων της Επιτροπής αποσκοπεί στη διευκρίνιση και στην αποσαφήνιση της υφιστάμενης νομοθεσίας για τα πρόσθετα και τα αρτύματα τροφίμων και εισάγει νέους κανόνες για τα ένζυμα, καθώς και στη θέσπιση και για τους τρεις τομείς κοινής διαδικασίας έγκρισης, στη βάση των επιστημονικών γνωμών που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ).

3.2

Πρόσθετα τροφίμων. Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στο να απλοποιήσουν και να καταστήσουν περισσότερο ευέλικτο το σύστημα έγκρισης των προσθέτων τροφίμων το οποίο σήμερα διέπεται από την οδηγία 89/107/ΕΟΚ. Οι εγκρίσεις για την καταχώριση στον νέο θετικό κατάλογο των προσθέτων θα βασίζονται στο πλαίσιο αξιολόγησης των κινδύνων για την ασφάλεια τροφίμων όπως το ορίζει η ΕΑΑΤ, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 178/2002. Προτείνεται εξάλλου η αναθεώρηση των τεχνικών πτυχών του υφιστάμενου συστήματος έγκρισης και ορίζονται νέες εναρμονισμένες κοινοτικές διατάξεις για τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται σε άλλα πρόσθετα.

3.3

Ένζυμα τροφίμων. Προτείνεται ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο για την αξιολόγηση, την έγκριση και τον έλεγχο των ενζύμων τροφίμων και η κατάρτιση ενός θετικού καταλόγου όλων των ενζύμων που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα και έχουν τεχνολογική λειτουργία, με βάση τη θετική επιστημονική γνώμη της ΕΑΑΤ. Θεσπίζονται επίσης διατάξεις επισήμανσης των ενζύμων τροφίμων που είναι διαφορετικά από αυτά που χρησιμοποιούνται ως βοηθητικά μέσα επεξεργασίας.

3.4

Αρτύματα τροφίμων. Προβλέπεται η αναθεώρηση των γενικών κανόνων που ορίζονται από την οδηγία 88/388/ΕΟΚ, ώστε να προσαρμοστούν οι κανόνες στις τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις, με την έγκριση ενός νέου κανονισμού που να θεσπίζει σαφέστερους κανόνες για:

τα ανώτατα αποδεκτά επίπεδα ορισμένων ουσιών, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις της ΕΑΑΤ·

τον «κοινοτικό κατάλογο» των εγκεκριμένων αρτυμάτων και βασικών ουσιών εντός και επί των τροφίμων·

αυστηρότερους όρους όσον αφορά τη χρήση αρτυμάτων και συστατικών τροφίμων με αρτυματικές ιδιότητες·

σαφείς και ενιαίους κανόνες επισήμανσης.

3.5

Ενιαία διαδικασία έγκρισης. Στην πρόταση προτείνεται η εισαγωγή μιας ενιαίας διαδικασίας έγκρισης των προσθέτων, των αρτυμάτων και των ενζύμων τροφίμων που θα βασίζεται σε μια αξιολόγηση των κινδύνων, την οποία θα πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ), και στη διαχείριση των κινδύνων. Για την έγκριση προβλέπεται η συμμετοχή της Επιτροπής και των κρατών μελών στο πλαίσιο μιας διαδικασίας κανονιστικής επιτροπής. Ανατίθεται δε στην Επιτροπή το έργο της κατάρτισης, της τήρησης και της ενημέρωσης ενός γενικού θετικού καταλόγου για κάθε κατηγορία των εν λόγω ουσιών, με βάση τις επιστημονικές αξιολογήσεις της ΕΑΑΤ. Η καταχώριση μιας ουσίας σε έναν από τους καταλόγους αυτούς σημαίνει ότι η χρήση της έχει εγκριθεί γενικά για όλες τις επιχειρήσεις στην κοινοτική αγορά.

4.   Γενικές παρατηρήσεις

4.1

Η ΕΟΚΕ είναι ουσιαστικά υπέρ των προτάσεων της Επιτροπής, αρκεί να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η ανταγωνιστικότητα της εσωτερικής αγοράς και ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της ζωής και της υγείας του ανθρώπου.

4.2

Η ΕΟΚΕ εκτιμά ότι το προτεινόμενο μέσο, ο κανονισμός, αποτελεί καλύτερη εγγύηση από την οδηγία, η οποία επιτρέπει διαφοροποιημένες ερμηνείες κατά τη μεταφορά της στην εθνική νομοθεσία.

4.3

Η δυνατότητα επίτευξης ενιαίας έγκρισης που να ισχύει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί, κατά τη γνώμη της ΕΟΚΕ, μεγάλο πλεονέκτημα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για την ενιαία αγορά.

4.3.1

Πρέπει, ωστόσο, να ληφθεί υπόψη ο αντίκτυπος των νέων ρυθμίσεων στα εισαγόμενα προϊόντα και το γεγονός ότι, ενώ η Ευρώπη είναι ένας μεγάλος εισαγωγέας σε συνεχή ανταγωνισμό στην παγκόσμια αγορά, οι κοινοτικοί κανόνες είναι πιο επαχθείς από τους κανόνες του Κώδικα Τροφίμων, οι οποίοι συνεπώς πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να μην υφίστανται κυρώσεις οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

4.4

Η επιλογή της Επιτροπής να υποβάλει στην αποκαλούμενη «επιτροπολογία» τη διαδικασία τροποποίησης του κοινοτικού καταλόγου αποτελεί θετικό βήμα τόσο για τη βιομηχανία όσο και για την κοινωνία των πολιτών, υπό τον όρο ότι θα εφαρμόζεται με διατήρηση υψηλού επιπέδου διαφάνειας και θα συνεχίσει να επιτρέπει στις επιχειρήσεις να συμβαδίζουν με την καινοτομία και την ανάπτυξη νέων και καλύτερων προϊόντων, ιδίως για την καταπολέμηση των αλλεργιών.

4.5

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ιδιαίτερα θετική τη δράση της ΕΑΑΤ να πραγματοποιεί διαφανείς αξιολογήσεις του κινδύνου που βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία και σε αντικειμενικές παραμέτρους.

4.6

Στις νέες αρμοδιότητες της ΕΑΑΤ θα πρέπει να αντιστοιχούν, κατά την άποψη της ΕΟΚΕ, ενίσχυση των διαδικασιών της και αύξηση των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων προκειμένου να εξασφαλιστούν υψηλής ποιότητας, διαφανείς και ανεξάρτητες αξιολογήσεις, με πλήρη σεβασμό των κριτηρίων εμπιστευτικότητας.

5.   Ειδικές παρατηρήσεις

5.1   Ενιαία διαδικασία έγκρισης

5.1.1

Η ΕΟΚΕ εκτιμά ότι οι όροι εφαρμογής που αναφέρονται στο άρθρο 9, συμπεριλαμβανομένων του περιεχομένου, της προετοιμασίας και της υποβολής της αίτησης, οι συμφωνίες για τον έλεγχο της εγκυρότητας των αιτήσεων και ο τύπος των πληροφοριών πρέπει να περιλαμβάνονται στη γνώμη της ΕΑΑΤ.

5.1.2

Όσον αφορά την ενημέρωση του κοινοτικού καταλόγου, το σύστημα έγκρισης θα πρέπει να ορίζει πιο σύντομες προθεσμίες, μειώνοντας την προθεσμία από 9 μήνες, που προβλέπει η πρόταση κανονισμού της Επιτροπής, σε 3 μήνες, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση του κύκλου εξέτασης και έγκρισης της αίτησης σε 12 μήνες συνολικά.

5.1.3

Επίσης η δυνατότητα παράτασης, σε ειδικές περιπτώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 10, της περιόδου αξιολόγησης από την πλευρά της ΕΑΑΤ ή της Επιτροπής δεν θα πρέπει να στερείται ορίου, αλλά να προβλέπεται ένας μέγιστος χρόνος που να αναφέρεται στον κανονισμό.

5.1.4

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι στην ενιαία διαδικασία έγκρισης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και η πρόβλεψη περιοδικής αναθεώρησης και ενημέρωσης των καταλόγων, η μείωση των δαπανών και των επιβαρύνσεων και ο συνεχής και διαρθρωμένος διάλογος με τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.

5.1.5

Το κοινοτικό σύστημα έγκρισης δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να χρησιμοποιείται για να δικαιολογεί τη δημιουργία τεχνητών εμποδίων στις συναλλαγές· πρέπει συνεπώς να αποκλειστούν οι δαπανηρές δοκιμές και οι πιστοποιήσεις κατά τις εισαγωγές και τις εξαγωγές.

5.2   Πρόσθετα

5.2.1

Είναι σκόπιμο να διευκρινιστούν καλύτερα τα κριτήρια προσδιορισμού της «εύλογης τεχνολογικής ανάγκης», όπως και τα «πλεονεκτήματα και οφέλη για τον καταναλωτή» που αναφέρονται στο άρθρο 5.

5.2.2

Σε ό,τι αφορά την επισήμανση σύμφωνα με το άρθρο 20, οι ενδείξεις θα πρέπει να είναι κατανοητές και αναγνωρίσιμες από το ευρύ κοινό και ενιαίες σε ολόκληρη την Κοινότητα.

5.3   Ένζυμα

5.3.1

Η ΕΟΚΕ επικροτεί το γεγονός ότι τα ένζυμα τροφίμων, με τεχνολογική λειτουργία, πρέπει να εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού και να υποβάλλονται προς έγκριση προκειμένου να καταχωρηθούν στον θετικό κοινοτικό κατάλογο.

5.3.2

Η ΕΟΚΕ κρίνει ότι, όπως για τα πρόσθετα τροφίμων, έτσι και για τα ένζυμα πρέπει στα κριτήρια αξιολόγησης να συμπεριληφθούν τα «πλεονεκτήματα και τα οφέλη για τον καταναλωτή».

5.3.3

Όσον αφορά την επισήμανση, η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει την ανάγκη σαφήνειας και ενιαίων απαιτήσεων, σε κοινοτικό επίπεδο, χωρίς ανώφελες και πολύπλοκες διατάξεις τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές.

5.3.4

Η ΕΟΚΕ εκτιμά ότι δεν πρέπει να διατηρηθούν οι θετικοί κατάλογοι στην κάθετη νομοθεσία, διότι δημιουργούν ένα διπλό σύστημα έγκρισης για τα ίδια ένζυμα. Οι προηγούμενες οδηγίες και κανονισμοί θα πρέπει να τροποποιηθούν άμεσα, ώστε να υπάρχει μονοσήμαντη αναφορά στη νέα προτεινόμενη ρύθμιση.

5.4   Αρτύματα

5.4.1

Κατά τη γνώμη της ΕΟΚΕ, είναι σκόπιμο να ευθυγραμμιστούν τα κριτήρια αξιολόγησης με τα κριτήρια που αναφέρονται για τα πρόσθετα και να συμπεριληφθούν τα «πλεονεκτήματα και οφέλη για τον καταναλωτή».

5.4.2

Η ΕΟΚΕ επισημαίνει την ανάγκη μεγαλύτερης σαφήνειας της πληροφόρησης του καταναλωτή, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 14 για τη φύση και την προέλευση των αρτυμάτων που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα.

Βρυξέλλες 25 Απριλίου 2007.

Ο Πρόεδρος

της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Δημήτρης ΔΗΜΗΤΡΙΆΔΗΣ


(1)  Βλ. γνωμοδότηση CES 585/2000 της 26.5.2000, εισηγητής: ο κ. ATAÍDE FERREIRA. ΕΕ C 204 της 18.7.2000.

(2)  Βλ. υποσημείωση 1.

(3)  Βλ. SEC(2006) 1044, σημείο 3.3.

(4)  Βλ. γνωμοδότηση CES 404/2001 της 28.3.2001, εισηγητής: ο κ. VERHAEGHE. ΕΕ C 155 της 29.5.2001.


Top