EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2005/030/09

Δημοσίευση αιτήσεως καταχωρίσεως κατά την έννοια του άρθρου 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2081/92 για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

OJ C 30, 5.2.2005, p. 16–21 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

5.2.2005   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 30/16


Δημοσίευση αιτήσεως καταχωρίσεως κατά την έννοια του άρθρου 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2081/92 για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

(2005/C 30/09)

Η δημοσίευση αυτή παρέχει το δικαίωμα υποβολής ενστάσεως κατά την έννοια των άρθρων 7 και 12δ του εν λόγω κανονισμού. Οποιαδήποτε ένσταση στην αίτηση αυτή πρέπει να διαβιβάζεται μέσω της αρμοδίας αρχής ενός κράτους μέλους, ενός κράτους μέλους του ΠΟΕ ή μιας αναγνωρισμένης τρίτης χώρας σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 3, εντός προθεσμίας έξι μηνών από την παρούσα δημοσίευση. Η δημοσίευση αιτιολογείται από τα στοιχεία που ακολουθούν, ιδίως το στοιχείο 4.6, με τα οποία θεωρείται ότι η αίτηση δικαιολογείται κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2081/92.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2081/92 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«MIEL DE GALICIA» ή «MEL DE GALICIA»

(EK) αριθ.: ES/00278/19.2.2003

ΠOΠ ( ) ΠΓΕ (X)

Το δελτίο αυτό αποτελεί περίληψη που συντάσσεται για ενημερωτικούς λόγους. Για πλήρη ενημέρωση, ειδικότερα για τους παραγωγούς των προιόντων που αφορούν τα σχετικά ΠΟΠ και ΠΓΕ, πρέπει να συμβουλεύεστε την πλήρη διατύπωση της συγγραφής υποχρεώσεων είτε σε εθνικό επίπεδο είτε στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1).

1.   Αρμόδια υπηρεσία του κράτους μέλους:

Ονομασία:

Subdirección General de Denominaciones de CalidadDiferenciada, Dirección General de Alimentación, Secretaria General de Agricultura yAlimentación del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, España.

Διεύθυνση:

Paseo Infanta Isabel, 1 28071-Madrid.

Τηλ:

(34) 913 475394

Φαξ:

(34) 913 475410

2.   Oμάδα:

2.1.

Ονομασία:

Mieles Anta, SL.

2.2.

Διεύθυνση:

C/Ermita, 34 Polígono de A Grela-Bens. A Coruña

2.1.

Ονομασία:

Sociedad Cooperativa «A Quiroga»

2.2.

Διεύθυνση:

Vilanova, 43 bajo, Fene. A Coruña

2.3.

Σύνθεση:

παραγωγοί /μεταποιητές (X) άλλοι ( )

3.   Τύπος προϊόντος:

Κατηγορία 1.4. Άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης

:

μέλι.

4.   Περιγραφή της συγγραφής υποχρεώσεων:

(σύνοψη των όρων του άρθρου 4, παράγραφος 2)

4.1.   Ονομασία: «Miel de Galicia» ή «Mel de Galicia».

4.2.   Περιγραφή: Το προϊόν που προστατεύεται από την προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (Π.Γ.Ε) «Miel de Galicia» ή «Mel de Galicia» είναι το μέλι το οποίο έχει όλα τα χαρακτηριστικά που προβλέπονται από τις διαγραφές, πληροί όλες τις απαιτήσεις που προβλέπουν οι προδιαγραφές, το εγχειρίδιο ποιότητας και η ισχύουσα νομοθεσία όσον αφορά την παραγωγή του, τη μεταποίησή του και τη συσκευασία του. Το εν λόγω μέλι παράγεται σε κινητές κυψέλες με τελάρα και η εξαγωγή του γίνεται με τη μέθοδο της μετάγγισης ή με τη φυγοκεντρική μέθοδο. Απαντάται σε υγρή μορφή, κρυσταλλοποιημένη ή κρεμώδη μορφή και στην πρώτη περίπτωση μπορεί επίσης να περιέχει και ξηρά φρούτα. Απαντάται επίσης και μέσα στην κηρήθρα, ολόκληρη ή τεμαχισμένη.

Σύμφωνα με τη βοτανολογική του προέλευση το μέλι κατατάσσεται στις ακόλουθες κατηγορίες:

Μέλι από διάφορα άνθη.

Μέλι από άνθη ευκαλύπτου.

Μέλι από άνθη καστανιάς.

Μέλι από άνθη βάτων.

Μέλι από άνθη ερείκης.

Εκτός από αυτά που αναφέρονται στο εγχειρίδιο ποιοτικών προτύπων για το μέλι το οποίο προορίζεται για την εσωτερική αγορά, το μέλι που προστατεύεται από την ΠΓΕ θα πρέπει να έχει και τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Φυσικοχημικά χαρακτηριστικά:

α)

Ανώτατη υγρασία: 18,5 %.

β)

Ελάχιστη διαστατική (ενζυματική) δραστηριότητα: 9 στην κλίμακα Gothe. Τα μέλια με χαμηλή ενζυματική περιεκτικότητα θα πρέπει να φθάνουν τουλάχιστον 4 σ' αυτή την κλίμακα αρκεί η περιεκτικότητα σε υδρομεθυφουρφουράλη να μην υπερβαίνει τα 10 mg/Kg.

γ)

Ανώτατη περιεκτικότητα σε υδρομεθυφουρφουράλη: 28 mg/Kg.

Χαρακτηριστικά της γύρης του μελιού:

Ολόκληρο το φάσμα της γύρης γενικά θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε αυτό των μελιών της Γαλικίας.

Σε κάθε περίπτωση ο συνδυασμός γύρεων Helianthus annuus-Olea europaea-Cistus ladanifer δεν πρέπει να υπερβαίνει το 5 % ολόκληρου του φάσματος της γύρης.

Επιπλέον, ανάλογα με τα άνθη προέλευσης των προαναφερόμενων τύπων μελιού, τα φάσματα της γύρης θα πρέπει να ικανοποιούν τις ακόλουθες απαιτήσεις:

α)

Μέλι από διάφορα άνθη: το μεγαλύτερο μέρος της γύρης θα πρέπει να προέρχεται από τα ακόλουθα είδη: Castanea sativa, Eucalyptus sp., Ericaceae, Rubus sp., Rosaceae, Cytisus sp-Ulex sp., Trifolium sp., Lotus sp., Campanula, Centaurea, Quercus sp., Echium sp., Taraxacum sp. y Brassica sp.

β)

Μέλι μόνο από ένα είδος ανθέων:

«Μέλι ευκαλύπτου»: το ελάχιστο ποσοστό γύρης ευκαλύπτου (Eucaliptus sp.) ανέρχεται στο 70 %.

«Μέλι καστανιάς»: το ελάχιστο ποσοστό γύρης καστανιάς (Castanea sp.) ανέρχεται στο 70 %.

«Μέλι βάτων»: το ελάχιστο ποσοστό γύρης βάτων (Rubus sp.) ανέρχεται στο 45 %.

«Μέλι ερείκης»: το ελάχιστο ποσοστό γύρης ερείκης (Erica sp.) ανέρχεται στο 45 %.

Οργανοληπτικά:

Τα μέλια θα πρέπει γενικά να παρουσιάζουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που αντιστοιχούν στο άνθος από το οποίο προέρχονται όσον αφορά το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση. Ανάλογα με την προέλευσή τους τα κυριότερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα:

α)

Μέλια από πολλά άνθη: το χρώμα τους κυμαίνεται από ανοικτό κεχριμπαρένιο μέχρι σκούρο κεχριμπαρένιο. Η γεύση και το άρωμα εξαρτώνται από το άνθος που κυριαρχεί μέσα στο μέλι.

β)

Μέλια από άνθη ευκαλύπτου: χρώμα κεχριμπαρένιο, γλυκιά γεύση και κέρινο άρωμα.

γ)

Μέλια από άνθη καστανιάς: σκούρο χρώμα, έντονη γεύση και δυνατό άρωμα.

δ)

Μέλια από άνθη βάτων: σκούρο κεχριμπαρένιο χρώμα, έντονα φρουτώδης γεύση, πολύ γλυκό και φρουτώδες άρωμα.

ε)

Μέλια από άρωμα ερείκης: χρώμα σκούρο κεχριμπαρένιο ή σκούρο κεχριμπαρένιο με κόκκινο, γεύση ελαφρώς πικρή και διαρκής και διαρκές άρωμα από άνθη.

4.3.   Γεωγραφική περιοχή: Η ζώνη παραγωγής, μεταποίησης και συσκευασίας των προστατευόμενων μελιών της προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης «Miel de Galicia» περιλαμβάνει ολόκληρο το έδαφος της αυτόνομης περιοχής της Γαλικίας.

4.4.   Απόδειξη προέλευσης: Η ΠΓΕ «Miel de Galicia» δεν μπορεί να προστατεύσει παρά μόνο το μέλι που προέρχεται από εγκαταστάσεις οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα του consejo regulador (ρυθμιστικό συμβούλιο), το οποίο έχει παραχθεί σύμφωνα με τους κανόνες που προβλέπουν οι προδιαγραφές και το εγχειρίδιο ποιότητας και πληροί τους όρους που το χαρακτηρίζουν.

Το Consejo Regulador τηρεί τα ακόλουθα μητρώα:

Μητρώο εκμεταλλεύσεων στο οποίο εγγράφονται οι εκμεταλλεύσεις οι οποίες βρίσκονται στην αυτόνομη περιφέρεια της Γαλικίας και επιθυμούν να προστατευθεί η παραγωγή τους από τη γεωγραφική ένδειξη «Miel de Galicia». Κάθε εκμετάλλευση θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 10 κυψέλες με κινητά πλαίσια οριζόντια ή κάθετα, αρκεί να είναι εξοπλισμένες με μελιτοθαλάμους.

Μητρώο των εγκαταστάσεων εξαγωγής, αποθήκευσης ή συσκευασίας στα οποία εγγράφονται οι εγκαταστάσεις οι οποίες βρίσκονται στο έδαφος της αυτόνομης περιφέρειας της Γαλικίας, οι οποίες χρησιμοποιούνται εκτός των άλλων για τη μεταποίηση του μελιού που μπορεί να προστατευθεί από τη γεωγραφική ένδειξη.

Όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που κατέχουν αγαθά τα οποία είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα καθώς και οι εκμεταλλεύσεις, οι εγκαταστάσεις και τα προϊόντα υπόκεινται στον έλεγχο που πραγματοποιεί το consejo regulador προκειμένου να διαπιστώσει εάν τα προϊόντα που φέρουν την προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη «Miel de Galicia», ικανοποιούν τις απαιτήσεις του κανονισμού και των προδιαγραφών.

Το Consejo Regulador ελέγχει τις ποσότητες μελιού που φέρουν την προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη και διετέθησαν στην αγορά από κάθε εταιρεία η οποία είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο των συσκευαστών, προκειμένου να διαπιστώσει εάν ανταποκρίνονται στις ποσότητες μελιού που έχουν παραχθεί και αγοραστεί από τους μελισσοπαραγωγούς που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο παραγωγών ή από άλλες επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα τους.

Οι έλεγχοι συνίστανται στις επιθεωρήσεις των εκμεταλλεύσεων και των εγκαταστάσεων, στον έλεγχο των εγγράφων και τέλος στην ανάλυση της πρώτης ύλης και του τελικού προϊόντος.

Η διαδικασία πιστοποίησης αφορά ομοιογενείς ποσότητες και περιλαμβάνει αναλυτικές και οργανοληπτικές εξετάσεις οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την αποδοχή, την απόρριψη ή τον προσδιορισμό του τόπου προέλευσης των ελεγχόμενων ποσοτήτων μελιού από την ολομέλεια του consejo regulador ή εν ανάγκη από την επιτροπή πιστοποίησης που είναι αρμόδια για να λάβει την τελική απόφαση με βάση τις τεχνικές εκθέσεις που υποβάλλει η επιτροπή αξιολόγησης.

Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει κάποια αλλοίωση η οποία βλάπτει την ποιότητα του μελιού ή ότι δεν τηρούνται οι νομοθετικές διατάξεις ή οι άλλες συναφείς πράξεις όσον αφορά την παραγωγή, τη μεταποίηση και την συσκευασία, τα μέλια δεν πιστοποιούνται από το consejo regulador και κατά συνέπεια χάνουν το δικαίωμα να φέρουν την προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη.

4.5.   Μέθοδος παραγωγής: Οι πρακτικές διαχείρισης των μελισσιών έχουν ως στόχο την παραγωγή των καλύτερων ποιοτήτων μελιού που προστατεύονται από τη γεωγραφική ένδειξη. Πάντως, τα μελίσσια δεν υπόκεινται σε καμία χημική επεξεργασία κατά τη διάρκεια του τρύγου και οι μέλισσες δεν λαμβάνουν καμία τροφή κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου.

Χρησιμοποιούνται παραδοσιακές μέθοδοι για να διωχθούν οι μέλισσες από τα τελάρα, οι συνηθέστερες των οποίων είναι η εισαγωγή αέρα μέσα στις κυψέλες για την εκδίωξη των μελισσών αλλά χωρίς να γίνεται κατάχρηση του καπνιστηρίου και χωρίς να χρησιμοποιούνται απωθητικά χημικά προϊόντα.

Το μέλι εξάγεται με φυγοκέντριση ή με μετάγγιση αλλά ποτέ με πίεση.

Η εργασία της εξαγωγής του μελιού γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή και υπό τις καλύτερες συνθήκες υγιεινής σε κλειστούς και καθαρούς χώρους που προορίζονται γι' αυτό το σκοπό. Το στέγνωμα που γίνεται με τη χρησιμοποίηση από υγροποιητή ή με αερισμό αρχίζει μια εβδομάδα νωρίτερα έως ότου η σχετική υγρασία κατεβεί κάτω από το 60 %.

Οι τεχνικές αφαίρεσης της κηρήθρας από τους μελιτοθαλάμους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αλλοιώνουν την ποιότητα αυτών των μελιών. Τα μαχαίρια για την αφαίρεση της κηρήθρας θα πρέπει να είναι πολύ καθαρά, στεγνά και να μην υπερβαίνουν ποτέ τους 40 oC.

Μόλις εξαχθεί και περάσει από διπλό φίλτρο το μέλι υπόκειται σε μία διαδικασία μετάγγισης, ακολουθεί το άφρισμα και στη συνέχεια αποθηκεύεται και συσκευάζεται.

Η ομογενοποίηση του μελιού μπορεί να γίνει με ένα χειροκίνητο ή μηχανοκίνητο όργανο που είναι ελαφρώς ελικοειδές σε τρόπο ώστε να μην αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του.

Η συγκομιδή και μεταφορά του μελιού γίνεται υπό καλές συνθήκες υγιεινής με τη χρησιμοποίηση δοχείων τα οποία προορίζονται για είδη διατροφής και προβλέπονται από το εγχειρίδιο ποιότητας και από την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε εγγυώνται την ποιότητα του προϊόντος.

Το μέλι συσκευάζεται σε εγκαταστάσεις οι οποίες είναι καταχωρημένες στο σχετικό μητρώο του Consejo Regulador.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, τόσο η παραγωγή όπως και οι διαδοχικές ενέργειες εξαγωγής, αποθήκευσης και συσκευασίας πρέπει να πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή. Το γεγονός ότι και η συσκευασία γίνεται σ'αυτήν την περιοχή, στην οποία πραγματοποιείται κατά παράδοση, οφείλεται στην ανάγκη διατήρησης των ειδικών χαρακτηριστικών και της ποιότητας του μελιού της Galicia έτσι ώστε να καθίσταται αποτελεσματικότερος ο έλεγχος του Ρυθμιστικού Συμβουλίου, αποφεύγοντας υποβάθμιση της ποιότητας η οποία μπορεί να οφείλεται στις συνθήκες μεταφοράς, αποθήκευσης και συσκευασίας οι οποίες δεν είναι απολύτως κατάλληλες.

Άλλωστε, η συσκευασία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε δοχεία τα οποία έχουν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που ορίζονται επακριβώς στην παρούσα προδιαγραφή υποχρεώσεων και σε εγκαταστάσεις στις οποίες συσκευάζεται αποκλειστικά και μόνον μέλι προερχόμενο από εκμεταλλεύσεις καταχωρημένες στα μητρώα της προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης και στις οποίες θα πραγματοποιηθούν η σήμανση και η επίθεση αντικειμένων ετικετών υπό την επίβλεψη του Ρυθμιστικού Συμβουλίου, και όλα αυτά με σκοπό τη διατήρηση της ποιότητας και τη διασφάλιση της ανιχνευσιμότητας του προϊόντος.

Η περιεκτικότητα των δοχείων που προορίζονται για την άμεση κατανάλωση του μελιού κυμαίνεται γενικά από 500 έως 1 000 γρ.

Το δοχείο θα πρέπει να είναι ερμητικά κλεισμένο ώστε να μην χάνονται τα φυσικά αρώματα και να μην εισέρχονται οσμές και υγρασία που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν το προϊόν.

4.6.   Δεσμοί:

Ιστορικός δεσμός

Η μελισσοκομία έφθασε στο απόγειο της στη Γαλικία πριν εμφανισθεί η ζάχαρη, καθότι το μέλι εθεωρείτο ως ένα πολύ ενδιαφέρον είδος διατροφής εξαιτίας της γλυκαντικής του ικανότητας και των ιδιαίτερων φαρμακευτικών ιδιοτήτων. Ο Catastro de Ensenada το 1752-1753 κατέγραψε στην Γαλικία 366 339 παραδοσιακές κυψέλες, οι οποίες ονομάζονται «trobos» ή «cortizos», και ορισμένες βρίσκονται ακόμη και σήμερα σε πολλά μέρη. Το γεγονός αυτό δείχνει με σαφήνεια τη σημασία που είχε η μελισσοκομία για τη Γαλικία από την αρχαιότητα, όπως φαίνεται και από τα τοπωνύμια της Γαλικίας.

Οι όροι «cortín, albar, abellariza, albiza, albariza» υποδηλώνουν μία αγροτική κατασκευή χωρίς στέγη, ωοειδούς σχήματος, κυκλικού και πολλές φορές τετράπλευρου, που αποτελείται από υψηλούς τοίχους οι οποίοι έχουν ως στόχο να προστατεύουν τα μελίσσια και να παρεμποδίζουν την είσοδο των ζώων (κυρίως της αρκούδας). Οι κατασκευές αυτές, δημιουργήματα μιας εποχής, υπάρχουν ακόμη και πολλές φορές χρησιμοποιούνται σε πολλές ορεινές περιοχές, κυρίως στις sierras orientales de Ancares και Caurel, καθώς και στη sierra del Suido, κ.λπ.

Το εμπόριο του προϊόντος περιορίζεται στις τοπικές γιορτές του φθινοπώρου, δεδομένου ότι το μέλι είναι ένα εποχιακό προϊόν και η συγκομιδή του γίνεται μόνο μία φορά το χρόνο.

Το 1880 ο ιερέας της Argozón (Chantada, Lugo), Don Benigno Ledo, εγκατέστησε την πρώτη κινητή κυψέλη και λίγα χρόνια αργότερα κατασκεύασε την πρώτη κυψέλη με στόχο την αναπαραγωγή μέσω της διαίρεσης και την εκτροφή βασιλισσών, την οποία ονόμασε κυψέλη-φυτώριο. Το βιβλίο του Roma Fábrega σχετικά με την μελισσοκομία δείχνει ότι ο πρώτος Ισπανός που κατείχε κινητές κυψέλες μελισσιών είναι ο «ιερέας των μελισσιών» της Γαλικίας, Don Benigno Ledo, γεγονός που δείχνει τη σημασία που έχει για τη μελισσοκομία της Γαλικίας αλλά και ολόκληρης της Ισπανίας.

Το πρώτο βιβλίο σχετικά με τη μελισσοκομία που δημοσιεύθηκε στη Γαλικία είναι ίσως το εγχειρίδιο της μελισσοκομίας που γράφτηκε ειδικά για τους μελισσοκόμους της Γαλικίας από τον D. Ramón Pimentel Méndez (1893).

Η μεγάλη ανάπτυξη της σύγχρονης μελισσοκομίας άρχισε μόλις το 1975, έτος κατά το οποίο έγιναν, χάρη στην εργασία των ενώσεων παραγωγών, οι πρώτες ουσιαστικές αλλαγές όσον αφορά τις γνώσεις των μελισσοκόμων όσο και το παραδοσιακό σύστημα μελισσοκομικής εκμετάλλευσης. Το βασικό στοιχείο αυτής της γενικής αλλαγής ήταν η μετάβαση των σμηνών μελισσιών από τις σταθερές προς τις κινητές κυψέλες, κυρίως προς τις κυψέλες με μελιτοθαλάμους (τελάρα).

Σήμερα το μέλι και το κερί είναι τα μελισσοκομικά προϊόντα των οποίων η εμπορία στη Γαλικία είναι επικερδής. Από την αρχαιότητα ο καταναλωτής της Γαλικίας εκτιμά το μέλι που παράγεται στη Γαλικία, γεγονός που του έχει προσδώσει μεγάλη εμπορική αξία.

Φυσικός δεσμός.

Η γεωγραφική της θέση, στο βορειοδυτικό τμήμα της Ιβηρικής Χερσονήσου, όπου επικρατούν δύο κλίματα, το Ατλαντικό και το Ηπειρωτικό («Meseta»), έχουν προσδώσει στο έδαφος της Γαλικίας, χάρη και στην παρέμβαση του ανθρώπου, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στη χλωρίδα της και κατά συνέπεια στην παραγωγή του μελιού.

Λόγω της βιογεωγραφικής τους θέσης τα μέλια της Γαλικίας είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που παράγονται στην υπόλοιπη Ισπανία. Τα μέλια αυτά χαρακτηρίζονται από την έλλειψη, κατά την επεξεργασία τους, φυτών μεσογειακού τύπου ή στοιχείων καλλιέργειας που είναι πολύ συνήθη σε άλλα μέρη της Ισπανίας, όπως είναι ο Helianthus annus ή η Olea europaea. Έτσι η έλλειψη ή η παρουσία ελάχιστης γύρης που υπάρχει σε αφθονία σε άλλα ισπανικά μέλια καθιστά εύκολη τη διαφοροποίησή τους. Κατά συνέπεια δεν είναι δύσκολος ο χαρακτηρισμός των μελιών της Γαλικίας και η διαφοροποίησή τους από τα άλλα ισπανικά μέλια.

Η Galicia είναι αρκετά ομογενής όσον αφορά τα φυτά που προσφέρουν το νέκταρ για την παραγωγή του μελιού. Τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του προϊόντος της Galicia αποτελούν συνάρτηση των αντιστοίχων αναλογιών των διαφόρων φυτών.

Στην πραγματικότητα, η ακτή χαρακτηρίζεται από την πολύ σημαντική παρουσία ευκάλυπτου. Σήμερα, όλη η ακτή της Galicia, τόσο η ακτή του Ατλαντικού όσο και εκείνη της Καντάμπρια, ξαναφυτεύθηκε με E. globulus, κύριο παραγωγό αυτού του τύπου μελιού στη Galicia αντίθετα με άλλες ισπανικές περιοχές, όπου ο κύριος παραγωγός είναι ο E. camaldulensis.

Στις περιοχές της ενδοχώρας, η παραγωγή μελιού επηρεάζεται από την αφθονία τριών τύπων φυτικών ειδών: Castanea sativa, Erica και Rubus.

Η καστανιά (Castanea sativa) απαντάται σε ολόκληρη τη Galicia, κατά μήκος των λιβαδιών ή των καλλιεργειών, με μορφή παρτεριών ενός μόνο είδους («soutos») ή με μορφή μεικτών παρτεριών αναμειγμένων με άλλα φυλλοφόρα δέντρα.

Η ερείκη (Erica) απαντάται σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή αυτή, εφόσον αποτελεί μέρος των στοιχείων υποκατάστασης των δασών που έχουν υποβαθμισθεί. Μεταξύ των κυριοτέρων ειδών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του μελιού αναφέρονται τα E. umbellata, E. arborea, E. australis και E. Cinerea.

Το άλλο κατ'εξοχήν στοιχείο για την παραγωγή του μελιού στην Galicia είναι τα φυτά του είδους Rubus (βάτος). Το είδος αυτό είναι περισσότερο άφθονο στα σπερμοφυή δάση, στις άκρες των δρόμων ή δασικών δρόμων, στα όρια των καλλιεργειών και στις εγκαταλειμμένες περιοχές καλλιεργειών. Η ανάπτυξή του παρατηρείται συχνά στις περιοχές με ερείπια. Τα φυτά αυτού του είδους παράγουν μεγάλη ποσότητα νέκταρ που επηρεάζουν τα αισθητήρια χαρακτηριστικά πολλών ειδών μελιών της Galicia.

Δεδομένου ότι ο Rubus (βάτος) είναι το τελευταίο είδος που ανθίζει πριν τη συγκομιδή του μελιού, το μέρος του στα φάσματα της γύρης είναι υψηλότερο, επειδή οι προηγούμενες ανθοφορίες, αν είναι λιγότερο σημαντικές, διαλύονται από την παρουσία του νέκταρ αυτού του τελευταίου είδους. Τα μέλια αυτά χαρακτηρίζονται από το σκούρο χρώμα τους, τη γλυκιά γεύση τους και μια μεγαλύτερη οξύτητα. Άλλωστε, η παρουσία του Rubus στα μέλια της Galicia κυριότερη περιοχή παραγωγής αυτών των μελιών στην Ισπανία — εξηγεί το γεγονός ότι τα τελευταία αυτά παρουσιάζουν τυπικά φυσικοχημικά χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τη διαφοροποίηση στην ενδοχώρα της Galicia, έχει πρωταρχική σημασία να αναφερθεί ότι υπάρχουν δύο περιοχές παραγωγής σαφώς διαφορετικές (η ακτή και η ενδοχώρα) όπως αναφέρεται παραπάνω. Μεταξύ αυτών των δύο περιοχών εκτείνεται μία μεταβατική ζώνη, της οποίας έκταση ποικίλλει, στην οποία τα μέλια παρουσιάζουν μεικτά χαρακτηριστικά. Στις περιοχές αυτές, παράγονται κυρίως μέλια «πολυανθή» με εξισορροπημένες αναλογίες των ειδών Castanea sativa και Eucalyptus globulus, φαινόμενο σχεδόν αποκλειστικό των μελιών της Galicia.

Θα πρέπει να τονιστεί η μικρή παρουσία μελιτώματος στα μέλια της Galicia και η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε γύρη.

Άλλωστε, η περιεκτικότητα σε γύρη ανά γραμμάριο μελιού είναι χαμηλή λόγω του γεγονότος ότι τα μέλια προέρχονται κατά κύριο λόγο από είδη τα οποία απαντώνται κατά κόρο (Castanea sativa και Eucalyptus). Το γεγονός αυτό οφείλεται στον τύπο της χρησιμοποιουμένης κυψέλης και στον τρόπο εξαγωγής (φυγοκέντριση).

4.7.   Υπηρεσία ελέγχου: Ονομασία: Consejo Regulador de la Indicación Geográfica Protegida «Miel de Galicia».

Διεύθυνση: Pazo de Quián s/n, Sergude. 15881-Boqueixón. A Coruña.

Τηλ: (34) 981 511913. Φαξ: (34) 981 511913.

Η εν λόγω υπηρεσία (ρυθμιστικό συμβούλιο) τηρεί τους όρους που προβλέπει το πρότυπο EN 45011, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2081/92.

4.8.   Επισήμανση: Τα μέλια που διατίθενται στο εμπόριο με την προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη «Miel de Galicia» θα πρέπει να φέρουν μετά την πιστοποίησή τους την ετικέτα που αντιστοιχεί στη μάρκα κάθε συσκευασίας η οποία χρησιμοποιείται μόνο για τα προστατευόμενα μέλια καθώς και μία συμπληρωματική ετικέτα με αλφαριθμητικό κωδικό με μία συσχετισμένη αρίθμηση που χορηγείται από το Consejo Regulador (υπηρεσία ελέγχου), με το επίσημο λογότυπο της γεωγραφικής ένδειξης. Η προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη «Miel de Galicia» ή «Mel de Galicia» θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στην ετικέτα ή στην συμπληρωματική ετικέτα.

4.9.   Εθνικές απαιτήσεις:

Νόμος 25 της 2ας Δεκεμβρίου 1970 σχετικά με το καθεστώς της αμπέλου, του οίνου και των οινοπνευμάτων.

Διάταγμα 835 της 23ης Μαρτίου 1972, που αφορά τους κανόνες εφαρμογής του νόμου αριθ. 25/1970.

Απόφαση του Υπουργού γεωργίας, αλιείας και ειδών διατροφής της 25ης Ιανουαρίου 1994 για την ενσωμάτωση στην ισπανική νομοθεσία του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2081/92, που αφορά τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις και τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των ειδών διατροφής.

Βασιλικό διάταγμα 1643 της 22ας Οκτωβρίου 1999, που διέπει τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων εγγραφής στο κοινοτικό μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων.


(1)  Ευρωπαϊκή Επιτροπή — Γενική Διεύθυνση Γεωργίας — Ομάδα πολιτική ποιότητας των γεωργικών προϊόντων — B-1049 Βρυξέλλες.


Top