EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92003E003364

ΓPAΠTH ΕΡΩΤΗΣΗ P-3364/03 υποβολή: Christos Folias (PPE-DE) προς την Επιτροπή. Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τηλεπικοινωνίες.

OJ C 78E, 27.3.2004, p. 805–806 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

27.3.2004   

EL

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

CE 78/805


(2004/C 78 E/0854)

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Ρ-3364/03

υποβολή: Christos Folias (PPE-DE) προς την Επιτροπή

(10 Νοεμβρίου 2003)

Θέμα:   Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τηλεπικοινωνίες

Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τηλεπικοινωνίες αποτελείται από 4 οδηγίες: οδηγία για την πρόσβαση 2002/19/ΕΚ (1)· οδηγία για την αδειοδότηση 2002/20/ΕΚ (2)· οδηγία πλαίσιο 2002/21/ΕΚ (3)· οδηγία καθολικής υπηρεσίας 2002/22/ΕΚ (4). Το ρυθμιστικό πλαίσιο υποστηρίζει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού και των συνακόλουθων οφελών για τους καταναλωτές και προωθεί τους στόχους της Λισσαβόνας. Οι τέσσερις οδηγίες θα έπρεπε να μεταφερθούν στις εθνικές νομοθεσίες το αργότερο έως τις 24.7.2003. Την ίδια ημερομηνία θα έπρεπε να εφαρμοστούν και τα νέα μέτρα των οδηγιών.

Η ημερομηνία 24.7.2003 που έχει τεθεί ως προθεσμία για την υλοποίηση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου έχει τηρηθεί από όλα τα κράτη μέλη; Εάν όχι, ποια κράτη μέλη δεν έχουν υιοθετήσει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο;

Σε περίπτωση που σε ορισμένα κράτη μέλη δεν έχουν καλυφθεί έγκαιρα οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το νέο πλαίσιο, ποια μέτρα θα λάβει ή έχει ήδη λάβει η Επιτροπή για την υλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου και ποιο το χρονοδιάγραμμα;

Συμφωνεί η Επιτροπή ότι η μη μεταφορά και η μη εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου υπονομεύει την προσπάθεια για επίτευξη των στόχων της Λισσαβόνας;

Απάντηση του κ. Liikanen εξ ονόματος της Επιτροπής

(8 Δεκεμβρίου 2003)

Το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου υποθέτει σωστά ότι δεν έχουν συμμορφωθεί όλα τα κράτη μέλη με την καταληκτική ημερομηνία της 24ης Ιουλίου 2003 όσον αφορά τη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία των τεσσάρων οδηγιών που αποτελούν τα κύρια στοιχεία του νέου πλαισίου κανονιστικών ρυθμίσεων για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες· πρόκειται για την οδηγία πλαίσιο 2002/21/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2002, την οδηγία 2002/19/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την πρόσβαση και τη διασύνδεση, την οδηγία 2002/20/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την αδειοδότηση, καθώς και για την οδηγία 2002/22/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την καθολική υπηρεσία.

Κατά συνέπεια, η Επιτροπή κίνησε, στις 6 Οκτωβρίου 2003, διαδικασία επί παραβάσει δυνάμει του άρθρου 226 της Συνθήκης ΕΚ για τη μη κοινοποίηση μέτρων μεταφοράς στην εθνική νομοθεσία έναντι των κρατών μελών που έως την εν λόγω ημερομηνία δεν είχαν προβεί σε σχετική κοινοποίηση. Τα εν λόγω κράτη μέλη ήταν το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ισπανία (5), η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες και η Πορτογαλία.

Με την ευκαιρία αυτή, ο αρμόδιος Επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τις Επιχειρήσεις σχολίασε (6): «Μετά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών τηλεπικοινωνιών, το 1998, που απετέλεσε πηγή ανάπτυξης και καινοτομίας καθώς και ευρύτερης προσφοράς υπηρεσιών στο κοινό, η Επιτροπή θεωρεί τώρα ως προτεραιότητα να ενθαρρυνθεί η έγκαιρη μεταφορά, στις οικείες νομοθεσίες, του νέου πλαισίου για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Εκτός από την εξασφάλιση της νομικής προβλεψιμότητας και της ρυθμιστικής ευελιξίας που είναι απαραίτητες για τη συνέχιση των επενδύσεων στον εν λόγω τομέα, η έγκαιρη μεταφορά θα αποτελέσει συμπλήρωμα του στόχου του προγράμματος δράσης eEurope για την επίτευξη ανταγωνιστικής τοπικής πρόσβασης για διαδικτυακές υπηρεσίες μέσω ευρυζωνικών δικτύων, όσο το δυνατό φθηνότερα και σε βιώσιμη βάση.» Κατά συνέπεια, η Επιτροπή συμφωνεί πλήρως με το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου ως προς τη σημασία που έχει η πλήρης, αποτελεσματική και έγκαιρη υλοποίηση του νέου πλαισίου κανονιστικών ρυθμίσεων για την ανάπτυξη των αγορών των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και για την εκπλήρωση των στόχων της Λισαβόνας.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του νέου πλαισίου κανονιστικών ρυθμίσεων για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες είναι η λεγόμενη οδηγία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (7), για την οποία η καταληκτική ημερομηνία μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο έληξε την 31η Οκτωβρίου 2003. Έως την εν λόγω ημερομηνία μόνο έξι κράτη μέλη είχαν κοινοποιήσει μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο αναφορικά με την εν λόγω οδηγία. Τα έξι κράτη είναι η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Έκτοτε έχει και η Ιρλανδία θεσπίσει μέτρα μεταφοράς. Η Επιτροπή πρόκειται κατά συνέπεια να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει, κατά τα προβλεπόμενα, εναντίον των κρατών μελών που δεν έχουν κοινοποιήσει μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο, επίσης όσον αφορά την οδηγία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Η Επιτροπή παραμένει, ωστόσο, προσηλωμένη στη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων που συμβάλλουν στην επίλυση προβλημάτων εφαρμογής και δεν προτίθεται να στηριχθεί αποκλειστικά στις διαδικασίες επί παραβάσει. Από την άποψη αυτή, η Επιτροπή συνεχίζει να συνεργάζεται με τις αρχές των κρατών μελών και, ιδίως, με τις ανεξάρτητες εθνικές ρυθμιστικές αρχές, αποβλέποντας στην επίτευξη συνεκτικής εφαρμογής του πλαισίου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συνεργασία αυτή πραγματοποιείται στην επιτροπή επικοινωνιών (COCOM) και στην ομάδα των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών (ERG), καθώς επίσης και στην επιτροπή ραδιοφάσματος (RSC) και στην ομάδα για την πολιτική ραδιοφάσματος (RSPG), αλλά και υπό μορφή διμερών συνεδριάσεων με τα κράτη μέλη.


(1)  ΕΕ L 108 της 24.4.2002, σελ. 7.

(2)  ΕΕ L 108 της 24.4.2002, σελ. 21.

(3)  ΕΕ L 108 της 24.4.2002, σελ. 33.

(4)  ΕΕ L 108 της 24.4.2002, σελ. 51.

(5)  Η Ισπανία έχει έκτοτε εγκρίνει μέτρα μεταφοράς και κατά συνέπεια η διαδικασία επί παραβάσει θα κλείσει όσον αφορά το εν λόγω κράτος μέλος έπειτα από την κοινοποίηση στην Επιτροπή των σχετικών μέτρων.

(6)  βλ. Δελτίο Τύπου της Επιτροπής ΙΡ/03/1356 της 8.10.2003.

(7)  Οδηγία 2002/58/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιουλίου 2002, σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (οδηγία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες), ΕΕ L 201 της 31.7.2002.


Top