EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92003E003584

ΓPAΠTH ΕΡΩΤΗΣΗ E-3584/03 υποβολή: Ria Oomen-Ruijten (PPE-DE) προς την Επιτροπή. Αποστολή συμπληρωματικής απάντησης.

OJ C 78E, 27.3.2004, p. 599–599 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

27.3.2004   

EL

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

CE 78/599


(2004/C 78 E/0632)

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Ε-3584/03

υποβολή: Ria Oomen-Ruijten (PPE-DE) προς την Επιτροπή

(5 Δεκεμβρίου 2003)

Θέμα:   Αποστολή συμπληρωματικής απάντησης

Στις 6 Μαρτίου η κ. Reding, εξ ονόματος της Επιτροπής, απέστειλε απάντηση στη γραπτή ερώτηση Ε-3868/02 (1), όπου αναφερόταν ότι η Επιτροπή θα αποστείλει συμπληρωματική απάντηση.

Μπορεί η Επιτροπή να δηλώσει γιατί, έως σήμερα, δεν έχει αποστείλει συμπληρωματική απάντηση στο ερώτημα σχετικά με την ίση μεταχείριση των παιδιών που ακολουθούν στην Ολλανδία δευτεροβάθμια (επαγγελματική) εκπαίδευση και, ως εκ τούτου, πληρούν τα κριτήρια για χρηματοδότηση σπουδών εκ μέρους της Ολλανδίας, και παιδιών της Ολλανδίας τα οποία ακολουθούν δευτεροβάθμια (επαγγελματική) εκπαίδευση σε εκπαιδευτικό ίδρυμα της Γερμανίας ή του Βελγίου και δεν λαμβάνουν την εν λόγω χρηματοδότηση;

Μπορεί η Επιτροπή να αναφέρει γιατί πρέπει να καθυστερεί αυτή η συμπληρωματική απάντηση;

Απάντηση της κας Reding εξ ονόματος της Επιτροπής

(23 Ιανουαρίου 2004)

Η Επιτροπή αποφάσισε, έπειτα από προσεκτική εξέταση της ερώτησης, να απευθυνθεί στις ολλανδικές αρχές προκειμένου να εξακριβώσει εάν η νομοθεσία περί χορήγησης υποτροφιών συμμορφώνεται με τις διατάξεις του κοινοτικού δικαίου περί ελεύθερης κυκλοφορίας. Πράγματι, εναπόκειται στα κράτη μέλη να καθορίζουν τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση στο εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και τους όρους για τη χορήγηση υποτροφιών σε σπουδαστές που επιθυμούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους σε άλλο κράτος μέλος. Ωστόσο, τα κράτη μέλη οφείλουν να τηρούν το κοινοτικό δίκαιο και ιδίως την αρχή της μη διακριτικής μεταχείρισης, όπως επιβεβαίωσε το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ιδίως με την απόφασή του στην υπόθεση Meeusen (C-337/97).

Με βάση την τεκμηρίωση που λάβαμε, η Επιτροπή δεν διαθέτει στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι οι υποτροφίες χορηγούνται για εκπαίδευση στις Κάτω Χώρες κατά παράβαση των αρχών της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Ειδικότερα,

οι σπουδαστές των Κάτω Χωρών έχουν και ασκούν το δικαίωμα μετάβασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για λόγους σπουδών·

οι σπουδαστές που είναι υπήκοοι άλλων χωρών της Ένωσης έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν εκπαίδευση στις Κάτω Χώρες.


(1)  ΕΕ C 161 Ε της 10.7.2003, σελ. 157.


Top