EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92003E003544

ΓPAΠTH ΕΡΩΤΗΣΗ E-3544/03 υποβολή: Roberta Angelilli (UEN) προς την Επιτροπή. Έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τους κινδύνους για την ειρήνη.

OJ C 78E, 27.3.2004, p. 580–581 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

27.3.2004   

EL

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

CE 78/580


(2004/C 78 E/0614)

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Ε-3544/03

υποβολή: Roberta Angelilli (UEN) προς την Επιτροπή

(28 Νοεμβρίου 2003)

Θέμα:   Έρευνα του «Ευρωβαρόμετρου» σχετικά με τους κινδύνους για την ειρήνη

Μεταξύ των δημοσκοπήσεων που παραγγέλλει περιοδικώς η Επιτροπή και ονομάζονται δημοσκοπήσεις «Ευρωβαρόμετρο», η πλέον πρόσφατη, η οποία αφορούσε τη γνώμη των ευρωπαίων πολιτών σχετικά με τις χώρες που αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, προξένησε τη γενική αγανάκτηση, λόγω των αποτελεσμάτων της.

Τα τελικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία το 60 % του ευρωπαϊκού πληθυσμού τοποθετεί το Ισραήλ στην πρώτη θέση του πίνακα των πλέον επικίνδυνων χωρών, έγιναν δεκτά με αγανάκτηση από την παγκόσμια εβραϊκή κοινότητα, με αμηχανία από την κοινή γνώμη και έκπληξη από τον πρόεδρο Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος δήλωσε «σοκαρισμένος και κατάπληκτος» για την απόπειρα να ερμηνευθούν ως νέες αντισημιτικές τάσεις στην Ευρώπη. Ωστόσο, τις διαβεβαιώσεις αυτές δεν ακολούθησε καμιά ανάλυση εμβάθυνσης, καμιά αυτοκριτική, κανένας προβληματισμός για τους λόγους για τους οποίους η Ευρώπη θεωρεί το Ισραήλ ως τον πρώτο εχθρό της ειρήνης.

Υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων αυτών, εμφανίζονται λοιπόν δικαιολογημένες οι αμφιβολίες για την πολιτική σκοπιμότητα της εν λόγω δημοσκόπησης καθώς και για την τεχνική πληρότητά της, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Πρόντι έχει επικρίνει την οργάνωσή της και την παρουσίαση στους ερωτώμενους περιορισμένου και όχι εξαντλητικού αριθμού χωρών μεταξύ των οποίων θα έπρεπε να επιλέξουν. Ακόμη, πλήθος αμφιβολιών γεννάται για την αποτελεσματικότητα και τη χρησιμότητα γενικώς του «Ευρωβαρόμετρου», θεωρώντας ότι μια δημοσκόπηση αυτοσκοπός, τα αποτελέσματα της οποίας δεν χρησιμοποιούνται πουθενά, ούτε καν ως έναυσμα για συζήτηση και εμβάθυνση, δεν είναι τίποτε άλλο από διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, μπορεί να ανακοινώσει η Επιτροπή:

1.

Για ποιο σκοπό ζητήθηκε η προαναφερθείσα δημοσκόπηση;

2.

Σκοπεύει να δώσει εποικοδομητική συνέχεια στα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα αυτή, για τη βαθύτερη κατανόηση των λόγων στους οποίους οφείλονται οι φόβοι και την αντιμετώπιση πιθανών τάσεων οι οποίες, εάν ωθηθούν στα άκρα, μπορεί να οδηγήσουν σε αισθήματα αντισημιτισμού;

3.

Πόσο έχει στοιχίσει η ανάθεση της εν λόγω δημοσκόπησης, και γενικότερα των δημοσκοπήσεων του «Ευρωβαρόμετρου», στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

4.

Αληθεύει, όπως διαβεβαιώνει ο πρόεδρος Πρόντι, ότι επισημάνθηκαν τεχνικά σφάλματα στην προετοιμασία του ερωτηματολογίου; Πώς συνέβη αυτό χωρίς η Επιτροπή να ενημερωθεί ή να επιβλέψει το σχέδιο;

5.

Πώς είναι δυνατόν ο πρόεδρος της Επιτροπής να εμφανίζεται κατάπληκτος και αγνοών τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης την οποία είχε προωθήσει η ίδια η Επιτροπή;

Απάντηση του κ. Prodi εξ ονόματος της Επιτροπής

(13 Ιανουαρίου 2004)

Το αξιότιμο μέλος παραπέμπεται στην απάντηση που δόθηκε από την Επιτροπή στη γραπτή ερώτηση Ρ-3334/03 της κ. Muscardini (1).

Ως συμπλήρωμα στην εν λόγω απάντηση, η Επιτροπή θα ήθελε να ενημερώσει το αξιότιμο μέλος ότι είχε παραγγείλει τη μελέτη αυτή και ότι το ερωτηματολόγιο καταρτίστηκε από κοινού από τη γενική διεύθυνση Τύπου και Επικοινωνίας και από τον αντισυμβαλλόμενό μας, TNS Sofres. Η Επιτροπή έχει επίγνωση των ορίων του ερωτήματος σχετικά με το ποιες χώρες αποτελούν απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Πάντως, πιστεύει ότι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αποκαλύπτουν την ύπαρξη ανησυχητικών προκαταλήψεων.


(1)  βλέπε σελίδα 263.


Top