EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018C0730(01)

Δηλώσεις: Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1296/2013, (ΕΕ) αριθ. 1301/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, (ΕΕ) αριθ. 1304/2013, (ΕΕ) αριθ. 1309/2013, (ΕΕ) αριθ. 1316/2013, (ΕΕ) αριθ. 223/2014, (ΕΕ) αριθ. 283/2014 και της απόφασης αριθ. 541/2014/EE και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 (πρώτη ανάγνωση) — Έκδοση της νομοθετικής πράξης

ST/10800/2018/ADD/1

OJ C 267I, 30.7.2018, p. 1–3 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

30.7.2018   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

CI 267/1


Δηλώσεις: Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1296/2013, (ΕΕ) αριθ. 1301/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, (ΕΕ) αριθ. 1304/2013, (ΕΕ) αριθ. 1309/2013, (ΕΕ) αριθ. 1316/2013, (ΕΕ) αριθ. 223/2014, (ΕΕ) αριθ. 283/2014 και της απόφασης αριθ. 541/2014/EE και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 (πρώτη ανάγνωση) — Έκδοση της νομοθετικής πράξης

(2018/C 267 I/01)

Κοινή δήλωση σχετικά με τη διαδικασία απαλλαγής και την ημερομηνία έγκρισης των οριστικών λογαριασμών της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή —σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο— θα καθορίσουν ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία απαλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εγκρίνει τους ενοποιημένους ετήσιους λογαριασμούς της ΕΕ για το οικονομικό έτος 2017 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018, υπό την προϋπόθεση ότι το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο θα διαβιβάσει όλα τα πορίσματα που αφορούν την αξιοπιστία των εν λόγω λογαριασμών της ΕΕ, καθώς και όλους ενοποιημένους λογαριασμούς των οργάνων, μέχρι τις 15 Μαΐου 2018 και το σχέδιο ετήσιας έκθεσής του μέχρι τις 15 Ιουνίου 2018.

Η Επιτροπή επιβεβαιώνει επίσης ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να παράσχει τις απαντήσεις της στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το οικονομικό έτος 2017 μέχρι τις 15 Αυγούστου 2018, υπό την προϋπόθεση ότι το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο θα διαβιβάσει τα σχέδια παρατηρήσεών του στην Επιτροπή μέχρι την 1η Ιουνίου 2018.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Δήλωση σχετικά με το άρθρο 38 Δημοσίευση πληροφοριών περί των αποδεκτών και άλλων πληροφοριών:

Η Επιτροπή θα στηρίξει, μέσω δικτύων με τα κράτη μέλη, την ανταλλαγή ορθών πρακτικών όσον αφορά τη δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με τους αποδέκτες κονδυλίων της Ένωσης τα οποία τελούν υπό καθεστώς επιμερισμένης διαχείρισης. Ενόψει της κατάρτισης του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, η Επιτροπή θα λάβει δεόντως υπόψη τα διδάγματα που αντλήθηκαν.

Δήλωση της Επιτροπής σχετικά με το ΠΔΠ (ενιαίο σύνολο κανόνων)

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο μετά το 2020 είναι σημαντικό να σημειωθεί πρόοδος στην κατεύθυνση ενός ενιαίου συνόλου κανόνων που να διέπουν τον ίδιο τύπο πράξεων, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο αυτές υλοποιούνται.

Δήλωση της Επιτροπής σχετικά με το άρθρο 234 παράγραφος 1 για τη δημιουργία θεματικών καταπιστευματικών ταμείων

Παρά τις ανησυχίες που διατύπωσε η Επιτροπή κατά τις διαπραγματεύσεις, το άρθρο 234 παράγραφος 1, του δημοσιονομικού κανονισμού ορίζει ότι κάθε απόφαση για τη σύσταση θεματικών καταπιστευματικών ταμείων της ΕΕ πρέπει να υποβάλλεται προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι αποφάσεις αυτές εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 317 ΣΛΕΕ, διότι αφορούν την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Ο σχεδιαζόμενος έλεγχος, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων της Επιτροπής δεν προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 (1), και θα ήταν αντίθετος τόσο προς το άρθρο 291 ΣΛΕΕ όσο και προς τον παρόντα κανονισμό. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της.

Δήλωση της Επιτροπής σχετικά με το άρθρο 247 Ενοποιημένες δημοσιονομικές εκθέσεις και εκθέσεις λογοδοσίας:

Η Επιτροπή θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παράσχει τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις μελλοντικών εισροών και εκροών για τα επόμενα πέντε έτη στο πλαίσιο της διαδικασίας του προϋπολογισμού, μαζί με τη διορθωτική επιστολή του σχεδίου προϋπολογισμού.

Δήλωση σχετικά με το άρθρο 266 Ειδικές διατάξεις όσον αφορά τα σχέδια περί ακινήτων:

Η Επιτροπή και η ΕΥΕΔ θα ενημερώνουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, στο πλαίσιο του εγγράφου εργασίας που αναφέρεται στο άρθρο 266, για κάθε αγοραπωλησία κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν αξία κατώτερη από το όριο που προβλέπεται στο εν λόγω άρθρο.

Δήλωση της Επιτροπής σχετικά με τις μελλοντικές αναθεωρήσεις του δημοσιονομικού κανονισμού (εκτίμηση επιπτώσεων)

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι ο δημοσιονομικός κανονισμός παρέχει τους γενικούς κανόνες και την εργαλειοθήκη για την εκτέλεση των προγραμμάτων δαπανών. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν άμεσες οικονομικές, περιβαλλοντικές ή κοινωνικές επιπτώσεις που προκύπτουν από αναθεωρήσεις της νομοθεσίας και οι οποίες θα μπορούσαν να αναλυθούν αποτελεσματικά σε εκτίμηση επιπτώσεων. Οι εκτιμήσεις επιπτώσεων έχουν προστιθέμενη αξία κατά την επιλογή πολιτικών σχετικά με συγκεκριμένα προγράμματα δαπανών, τα οποία οφείλουν να συμμορφώνονται με το κανονιστικό πλαίσιο που προβλέπει ο δημοσιονομικός κανονισμός. Η Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι κατά την εκπόνηση των εν λόγω προγραμμάτων θα διεξάγονται οι απαιτούμενες εκτιμήσεις επιπτώσεων.

Επίσης, η Επιτροπή θα συνεχίσει την πρακτική των στοχευμένων και των δημόσιων διαβουλεύσεων με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και το ευρύ κοινό. Στις αιτιολογικές εκθέσεις των μελλοντικών αναθεωρήσεων, εκτός από τα αποτελέσματα αυτών των διαβουλεύσεων, η Επιτροπή θα αναφέρει και τον τρόπο με τον οποίο έλαβε υπόψη τις σχετικές αξιολογήσεις των εκτελεστικών κανόνων ή των εργαλείων προγραμμάτων που προβλέπονται στον δημοσιονομικό κανονισμό και που προτίθεται να τροποποιήσει.

Δήλωση της Επιτροπής σχετικά με το άρθρο 272 παράγραφος 8

Η Επιτροπή θεωρεί ότι, όταν μια ομάδα τοπικής δράσης εκτελεί τα καθήκοντα που αναφέρονται στο άρθρο 34 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο στοιχεία α) έως ζ) του κανονισμού αριθ. 1303/2013, όπως τροποποιείται με τον παρόντα κανονισμό, η εν λόγω ομάδα τοπικής δράσης δεν χρειάζεται να χαρακτηριστεί ενδιάμεσος φορέας. Ωστόσο, στις περιπτώσεις αυτές, ο τελικός έλεγχος της επιλεξιμότητας των πράξεων πριν από την έγκρισή τους εξακολουθεί να αποτελεί καθήκον της διαχειριστικής αρχής, εκτός εάν το καθήκον αυτό έχει ανατεθεί επισήμως στην ομάδα τοπικής δράσης. Στην περίπτωση αυτή, η ομάδα τοπικής δράσης πρέπει να χαρακτηριστεί ενδιάμεσος φορέας και να εκτελέσει το καθήκον αυτό υπό την τελική ευθύνη της διαχειριστικής αρχής, σύμφωνα με το άρθρο 123 παράγραφος 6 του κανονισμού αριθ. 1303/2013 στην περίπτωση των Ταμείων και του ΕΤΘΑ ή σύμφωνα με το άρθρο 66 παράγραφος 2 του κανονισμού αριθ. 1305/2013 στην περίπτωση του ΕΓΤΑΑ.

Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το άρθρο 272 παράγραφος 14 στοιχείο α)

Η Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι οι κανόνες διαχείρισης και ελέγχου, οι οποίοι ορίζονται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 40 του κανονισμού αριθ. 1303/2013 και εφαρμόζονται τη στιγμή της υπογραφής των συμφωνιών χρηματοδότησης, εξακολουθούν να ισχύουν για τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής, τα οποία αναφέρονται στο άρθρο 39 του κανονισμού αριθ. 1303/2013 και έχουν θεσπιστεί με συμφωνία χρηματοδότησης που υπογράφηκε πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού. Η παρέκκλιση αυτή είναι ήδη κατοχυρωμένη στο νομικό πλαίσιο μέσω του άρθρου 40 (2α) του κανονισμού αριθ. 1303/2013 και καλύπτει ολόκληρη τη διάρκεια ζωής των εν λόγω μέσων, συμπεριλαμβανομένων τυχόν τροποποιήσεων της αρχικής συμφωνίας χρηματοδότησης, οι οποίες ενδέχεται να περιλαμβάνουν πρόσθετες εισφορές.

Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το άρθρο 272 παράγραφος 16 στοιχείο α)

Η Επιτροπή εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την τροποποίηση του άρθρου 42 παράγραφος 3, του κανονισμού αριθ. 1303/2013 διότι θα οδηγήσει σε αύξηση των ποσών του προϋπολογισμού της ΕΕ που καταβάλλονται σε λογαριασμό υπό μεσεγγύηση. Κάθε επιλέξιμη δαπάνη που δεν χρησιμοποιείται κατά την περίοδο προγραμματισμού και η οποία κατατίθεται σε λογαριασμό υπό μεσεγγύηση συνεπάγεται σημαντική εξαίρεση από τους κανόνες της πολιτικής συνοχής, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τη θεμελιώδη αρχή ότι η στήριξη από την πολιτική συνοχής θα πρέπει να εκτελείται και να καταλογίζεται τη στιγμή του κλεισίματος των προγραμμάτων. Επιπλέον επιφέρει πρακτικά ζητήματα εκτέλεσης που συνδέονται ιδίως με την αναφορά και τον λογιστικό έλεγχο των ποσών που κατατίθενται σε λογαριασμούς υπό μεσεγγύηση.

Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το άρθρο 272 παράγραφος 26 στοιχεία α) και ε)

Η Επιτροπή επαναλαμβάνει ότι, ανεξάρτητα από τις νομοθετικές αλλαγές των διατάξεων που ισχύουν για τις πράξεις που παράγουν καθαρά έσοδα μετά την ολοκλήρωσή τους, η αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, όπως ορίζεται στο άρθρο 33 του παρόντος κανονισμού, απαιτεί οι διαχειριστικές αρχές να προβαίνουν σε κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική χρηματοδότηση των πράξεων αυτών, ακόμη και όταν οι πράξεις αυτές υπόκεινται σε κρατική ενίσχυση ή επιφέρουν εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών. Αυτό θα πρέπει να ισχύει ιδίως για πράξεις με συνολικό επιλέξιμο κόστος που υπερβαίνει το 1 000 000 EUR, εφόσον ο δικαιούχος δεν είναι μικρομεσαία επιχείρηση.

Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το άρθρο 273

Οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας καθορίζονται σε κανονισμούς που εκδίδονται από την Επιτροπή βάσει του άρθρου 108 παράγραφος 4 ΣΛΕΕ, δυνάμει των εξουσιών που της απονέμει το Συμβούλιο βάσει του άρθρου 109 ΣΛΕΕ (μέσω του κανονισμού 2015/1588 του Συμβουλίου).

Μέτρα τα οποία δεν υπερβαίνουν το ανώτατο όριο που ορίζεται στους κανονισμούς για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (στις περισσότερες περιπτώσεις 200 000 EUR ανά επιχείρηση για περίοδο τριών ετών) θεωρείται ότι δεν επηρεάζουν το εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών. Επομένως δύνανται να τίθενται σε ισχύ χωρίς να εμπίπτουν στην απαγόρευση κρατικών ενισχύσεων που προβλέπεται στο άρθρο 107 παράγραφος 1 ΣΛΕΕ.

Ο κανόνας για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας αποσκοπεί στην επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ της απλούστευσης και της αποφυγής στρεβλώσεων του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά, όπου τα κράτη μέλη έχουν διαφορετικές χρηματοοικονομικές δυνατότητες επιδότησης των οικονομιών τους. Το ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας έχει οριστεί σε ένα επίπεδο κάτω από το οποίο μπορεί με βεβαιότητα να θεωρηθεί ότι δεν θα έχουν επιπτώσεις στο εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών.

Η Επιτροπή επί του παρόντος δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγών στους κανόνες για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας προκειμένου να καλυφθούν εξαιρετικά σοβαρές οικονομικές περιστάσεις. Ωστόσο, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι στο παρελθόν έχει θέσει σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα προκειμένου οι κρατικές ενισχύσεις να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν σοβαρές διαταραχές στην οικονομία των κρατών μελών. Για παράδειγμα, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην πραγματική οικονομία, ενέκρινε το λεγόμενο «προσωρινό πλαίσιο», το οποίο εφαρμόστηκε από τον Δεκέμβριο του 2009 έως τον Δεκέμβριο του 2011 και το οποίο επέτρεπε, μεταξύ άλλων, ενισχύσεις ύψους έως 500 000 EUR ανά επιχείρηση. Η Επιτροπή διατηρεί τη δυνατότητα να λάβει τέτοια μέτρα εφόσον το κρίνει απαραίτητο δυνάμει του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) ΣΛΕΕ.


(1)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13).


Top