Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D1098

    Απόφαση αριθ. 1098/2008/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2008 , σχετικά με το ευρωπαϊκό έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (2010) (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    ΕΕ L 298 της 7.11.2008, p. 20–29 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/1098/oj

    7.11.2008   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 298/20


    ΑΠΌΦΑΣΗ αριθ. 1098/2008/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

    της 22ας Οκτωβρίου 2008

    σχετικά με το ευρωπαϊκό έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (2010)

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 137 παράγραφος 2,

    την πρόταση της Επιτροπής,

    τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (1),

    τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών (2),

    Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της συνθήκης (3),

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού συγκαταλέγεται στις ουσιώδεις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της.

    (2)

    Με τη συνθήκη του Άμστερνταμ, που συνάφθηκε το 1997, θεσπίστηκαν νέες διατάξεις για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού στους τομείς δραστηριότητας που καλύπτονται από τις διατάξεις κοινωνικής πολιτικής της συνθήκης ΕΚ, και συγκεκριμένα από τα άρθρα 136 και 137, και δημιουργήθηκε ένα νέο νομικό πλαίσιο και μια βάση για την ανάληψη νέων πολιτικών δεσμεύσεων στον εν λόγω τομέα.

    (3)

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνήλθε στη Λισσαβόνα στις 23 και 24 Μαρτίου 2000, χαρακτήρισε απαράδεκτη την έκταση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ως εκ τούτου, η οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς αποκλεισμούς θεωρήθηκε βασικό στοιχείο για την επίτευξη του δεκαετούς στρατηγικού στόχου της Ένωσης για οικονομική ανάπτυξη, περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και βελτίωση της κοινωνικής συνοχής.

    (4)

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβόνας κάλεσε τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να λάβουν μέτρα ώστε να γίνει «ένα αποφασιστικό βήμα για την εξάλειψη της φτώχειας έως το 2010». Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβόνας συμφώνησε να εγκριθεί ανοικτή μέθοδος συντονισμού (ΑΜΣ) στον εν λόγω τομέα.

    (5)

    Η ΑΜΣ για την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ένταξη αποτέλεσε, ευθύς εξαρχής, αξιόλογο εργαλείο για τη στήριξη αυτής της πολιτικής δέσμευσης και την ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να στηρίζει τα κράτη μέλη στην προσπάθειά τους να επιτύχουν μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη.

    (6)

    Η ΑΜΣ συμβάλλει στην εμβάθυνση της αμοιβαίας μάθησης και έχει αυξήσει την ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς την πολυδιάστατη φύση του αποκλεισμού και της φτώχειας. Η ΑΜΣ δημιουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος αντίκτυπος και να καταστεί η προσήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις κοινωνικές αξίες πιο εμφανής για τους πολίτες της.

    (7)

    Παρά τα επιτεύγματα αυτά, σημαντικά τμήματα του πληθυσμού εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν στερήσεις ή να έχουν περιορισμένη και άνιση πρόσβαση σε υπηρεσίες ή να είναι αποκλεισμένοι από την κοινωνία. Στην κοινή έκθεση για την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ένταξη το 2008 υπογραμμίζεται το γεγονός ότι 78 εκατ. άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζουν στα όρια της φτώχειας, μεταξύ των οποίων 19 εκατ. παιδιά. Το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων είναι περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες.

    (8)

    Επιπλέον, η ανισοκατανομή του πλούτου και η εξαθλίωση αποτελούν διαρκώς ανησυχητικότερα προβλήματα στην Ένωση.

    (9)

    Είναι ανάγκη, για λόγους κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, να παρασχεθεί υποστήριξη σε μειονεκτούσες περιφέρειες, σε περιοχές με μόνιμα διαρθρωτικά μειονεκτήματα, σε εξόχως απόκεντρες περιφέρειες, σε ορισμένα νησιά και νησιωτικά κράτη μέλη, καθώς και σε περιοχές που έχουν πληγεί πρόσφατα από αποβιομηχάνιση ή βιομηχανική μετατροπή.

    (10)

    Ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι επιζήμιος για την ευημερία των πολιτών, δεδομένου ότι περιορίζει την ικανότητά τους να εκφράζονται και να συμμετέχουν στην κοινωνία. Συνεπώς, η πτυχή αυτή θα πρέπει να προβληθεί κατάλληλα κατά το ευρωπαϊκό έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (στο εξής «ευρωπαϊκό έτος»).

    (11)

    Με το ψήφισμά του της 15ης Νοεμβρίου 2007 σχετικά με τον απολογισμό της κοινωνικής πραγματικότητας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού πρέπει να καταστούν πολιτική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    (12)

    Η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού πρέπει να επιδιωχθούν τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και εκτός αυτής, σύμφωνα με τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας του ΟΗΕ, με τους οποίους έχουν συνταχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη.

    (13)

    Το πρόβλημα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού απαντά σε ευρέως διαδεδομένες, σύνθετες και πολυδιάστατες μορφές. Αυτές συνδέονται με πολλούς παράγοντες, όπως το εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο, η ανάγκη για εκπαίδευση και αξιοπρεπή απασχόληση, τα αποτελεσματικά συστήματα κοινωνικής προστασίας, η στέγαση, η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας καλής ποιότητας και σε άλλες υπηρεσίες, καθώς και η ιδιότητα του ενεργού πολίτη. Χρειάζεται επομένως η συμμετοχή ενδιαφερομένων από όλους τους σχετικούς τομείς πολιτικής.

    (14)

    Κατά συνέπεια, η πρόληψη και η καταπολέμηση της φτώχειας επιβάλλουν πολυδιάστατη πολιτική σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, η οποία να διασφαλίζει ισορροπία μεταξύ οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και επικεντρωμένης στρατηγικής για ομάδες ή πρόσωπα σε ιδιαίτερα επισφαλή κατάσταση. Το ευρωπαϊκό έτος μπορεί να συμβάλει στην τόνωση τέτοιων πολυδιάστατων πολιτικών και την περαιτέρω ανάπτυξη σχετικών δεικτών.

    (15)

    Η ατζέντα κοινωνικής πολιτικής για την περίοδο 2005-2010, η οποία συμπληρώνει και στηρίζει τη στρατηγική της Λισσαβόνας, διαδραματίζει νευραλγικό ρόλο στην προώθηση της κοινωνικής διάστασης της οικονομικής ανάπτυξης και της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στην κοινωνία και την αγορά εργασίας. Μία από τις προτεραιότητες της κοινωνικής ατζέντας είναι η προώθηση ίσων ευκαιριών για όλους ως παράγοντα κοινωνικής αλληλεγγύης και αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών και η δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς φτώχεια και αποκλεισμούς.

    (16)

    Στα εθνικά τους σχέδια δράσης για την κοινωνική ένταξη, ορισμένα κράτη μέλη επισημαίνουν τον μεγάλο κίνδυνο φτώχειας ή/και αποκλεισμού που αντιμετωπίζουν ειδικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των παιδιών που δεν τελειώνουν το σχολείο, των μονογονεϊκών οικογενειών, των πολύτεκνων οικογενειών, των οικογενειών με ένα μόνον εισόδημα, των νέων, και ιδιαίτερα των νέων γυναικών, των πιο ηλικιωμένων, των μεταναστών και των εθνοτικών μειονοτήτων, των ατόμων με αναπηρία και εκείνων που τα φροντίζουν, των αστέγων, των ανέργων, και ιδιαίτερα των μακροχρόνια ανέργων, των φυλακισμένων, των γυναικών και των παιδιών που πέφτουν θύματα βίας, και των τοξικομανών. Οι εθνικές πολιτικές και τα υποστηρικτικά μέτρα που στοχεύουν στις πιο ευάλωτες ομάδες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

    (17)

    Η αξιοπρεπής απασχόληση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο της φτώχειας για τους πολίτες. Εντούτοις, η απασχόληση αυτή καθαυτή δεν αποτελεί πάντα επαρκή προϋπόθεση για να τους απομακρύνει από τη φτώχεια και το ποσοστό εκείνων που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας εξακολουθεί να είναι σχετικά υψηλό ακόμη και για εκείνους που εργάζονται. Η φτώχεια των εργαζομένων συνδέεται με τις χαμηλές αμοιβές, με διακρίσεις λόγω φύλου στις αμοιβές, με τη χαμηλή ειδίκευση, με περιορισμένες δυνατότητες επαγγελματικής κατάρτισης, με την ανάγκη συνδυασμού εργασίας και οικογένειας, με επισφαλή απασχόληση και συνθήκες εργασίας, καθώς και με δυσμενείς συνθήκες στέγασης και διαβίωσης. Η ποιοτική απασχόληση και η κοινωνική και οικονομική βοήθεια είναι, επομένως, ουσιαστικές για την απομάκρυνση του κινδύνου της φτώχειας.

    (18)

    Η έλλειψη βασικών δεξιοτήτων και επαγγελματικών προσόντων προσαρμοσμένων στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας αποτελεί επίσης σημαντικό φραγμό για την ένταξη στην κοινωνία. Αυξάνεται ο κίνδυνος δημιουργίας νέων κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ εκείνων που έχουν πρόσβαση στη διά βίου μάθηση για να βελτιώσουν την απασχολησιμότητα και την ικανότητα προσαρμογής τους και να διευκολύνουν την προσωπική τους εξέλιξη και την ενεργό συμμετοχή τους στα κοινά και εκείνων που παραμένουν αποκλεισμένοι και υφίστανται διακρίσεις διαφόρων μορφών. Όσοι στερούνται κατάλληλων προσόντων αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες να εισέλθουν στην αγορά εργασίας και να βρουν ποιοτική θέση απασχόλησης, έχουν δε περισσότερες πιθανότητες να δαπανήσουν μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα εκτός εργασίας και, εάν εργάζονται, να απασχοληθούν σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας.

    (19)

    Η διαθεσιμότητα και η ικανότητα χρήσης των τεχνολογιών των επικοινωνιών και των πληροφοριών (ΤΠΕ) αποτελεί όλο και συχνότερα προϋπόθεση για την εργασιακή ένταξη. Σε υπουργική δήλωση που διατυπώθηκε στις 11 Ιουνίου 2006 στη Ρίγα ζητείται η εξασφάλιση κοινωνίας της πληροφορίας για όλους.

    (20)

    Η κοινοτική δράση για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού χαίρει ευρείας λαϊκής και πολιτικής στήριξης, γεγονός που συμβάλλει στον επιτυχή αντίκτυπό της. Επιπλέον, η αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για την ισότητα ευκαιριών και την εξάλειψη των διακρίσεων υποστηρίζει και τους στόχους του ευρωπαϊκού έτους. Το ευρωπαϊκό έτος θα πρέπει, επομένως, να συμβάλει καταλυτικά στην ευαισθητοποίηση του κοινού, στη μεγαλύτερη ώθηση και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών, των τοπικών και περιφερειακών αρχών και των διεθνών οργανισμών που συμμετέχουν στη μάχη για την καταπολέμηση της φτώχειας. Θα πρέπει, επίσης, να συμβάλει στο να επικεντρωθεί η προσοχή των πολιτικών και να κινητοποιηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι ώστε να προωθηθεί και να ενισχυθεί η ΑΜΣ για την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ένταξη, και να προωθηθούν περαιτέρω ενέργειες και πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο στον συγκεκριμένο τομέα, σε συνεργασία με τους ανθρώπους που πλήττονται από τη φτώχεια και με τους εκπροσώπους τους.

    (21)

    Το ευρωπαϊκό έτος θα πρέπει να δώσει ώθηση στις ενεργές πολιτικές ένταξης, καθότι αυτές αποτελούν μέσο για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και να συμβάλει στην προώθηση βέλτιστων πρακτικών στον συγκεκριμένο τομέα, στο πλαίσιο της ΑΜΣ.

    (22)

    Λόγω του διαφορετικού βαθμού προόδου, του διαφορετικού κοινωνικού, οικονομικού και πολιτισμικού υπόβαθρου και βαθμού ευαισθησίας που υπάρχει στα διάφορα κράτη μέλη, ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του ευρωπαϊκού έτους πρέπει να υλοποιηθεί σε εθνικό επίπεδο μέσω συστήματος έμμεσης κεντρικής διαχείρισης, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει το άρθρο 54 παράγραφος 2 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (4), και στον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2342/2002 της Επιτροπής, της 23ης Δεκεμβρίου 2002, για τη θέσπιση των κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (5).

    (23)

    Ωστόσο, ο καθορισμός προτεραιοτήτων πολιτικής σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να παρακολουθείται από την Επιτροπή, ώστε να διασφαλίζεται η συνοχή με τους στρατηγικούς στόχους που συμφωνήθηκαν για το ευρωπαϊκό έτος και κατ’ επέκταση με τους κοινούς στόχους που έχουν τεθεί για την ΑΜΣ.

    (24)

    Ο αποτελεσματικός συντονισμός όλων των εταίρων που συμβάλλουν σε κοινοτικό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας του ευρωπαϊκού έτους. Οι τοπικοί και περιφερειακοί εταίροι καλούνται να διαδραματίσουν ιδιαίτερο ρόλο στην προώθηση των συμφερόντων των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

    (25)

    Η συμμετοχή στο ευρωπαϊκό έτος θα πρέπει να είναι ανοιχτή στα κράτη μέλη, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), σύμφωνα με τους όρους που θεσπίστηκαν στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας, στις υποψήφιες χώρες που εντάσσονται σε προενταξιακή στρατηγική και στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζονται βάσει των αντίστοιχων συμφωνιών, καθώς επίσης και στις χώρες που καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας (ΕΠΓ) σύμφωνα με τις διατάξεις του εγγράφου στρατηγικής του Μαΐου του 2004 και με τα εθνικά σχέδια δράσης.

    (26)

    Το ευρωπαϊκό έτος μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των υφισταμένων προγραμμάτων και πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε κοινοτικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της ΑΜΣ για την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ένταξη.

    (27)

    Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η συνοχή και η συμπληρωματικότητα με άλλες κοινοτικές δράσεις, ειδικότερα με το πρόγραμμα Progress, τα διαρθρωτικά ταμεία και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), με τις δράσεις για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την προώθηση της ισότητας των φύλων και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και με τις δράσεις στους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, του πολιτισμού και του διαπολιτισμικού διαλόγου, της νεολαίας, της συμμετοχής στα κοινά, της μετανάστευσης και του ασύλου και της έρευνας.

    (28)

    Το ευρωπαϊκό έτος θα πρέπει να συνεχίσει τις βέλτιστες πρακτικές που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο προηγούμενων ευρωπαϊκών ετών, όπως το ευρωπαϊκό έτος για την ισότητα ευκαιριών για όλους (2007) και το ευρωπαϊκό έτος για τον διαπολιτισμικό διάλογο (2008).

    (29)

    Η παρούσα απόφαση καθορίζει το χρηματοδοτικό κονδύλιο για ολόκληρη τη διάρκεια του προγράμματος, το οποίο θα χρησιμεύσει ως προνομιακή αναφορά για την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή, κατά την έννοια του σημείου 37 της διοργανικής συμφωνίας, της 17ης Μαΐου 2006, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής για δημοσιονομική πειθαρχία και χρηστή δημοσιονομική διαχείριση (6).

    (30)

    Τα απαιτούμενα μέτρα για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης θα πρέπει να θεσπίζονται σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή (7).

    (31)

    Δεδομένου ότι οι στόχοι της παρούσας απόφασης δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη λόγω του ότι απαιτούνται, μεταξύ άλλων, πολυμερείς συνεργασίες καθώς και διεθνική ανταλλαγή πληροφοριών και διάδοση ορθών πρακτικών στο σύνολο της Κοινότητας και μπορούν, ως εκ τούτου, λόγω της έκτασής τους να, επιτευχθούν καλύτερα σε κοινοτικό επίπεδο, η Κοινότητα δύναται να θεσπίσει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας του άρθρου 5 της συνθήκης. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας του ίδιου άρθρου, η παρούσα απόφαση δεν υπερβαίνει το μέτρο που είναι αναγκαίο για την επίτευξη των στόχων αυτών,

    ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ:

    Άρθρο 1

    Το ευρωπαϊκό έτος

    Προκειμένου να στηριχθεί η κοινοτική δράση για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, το έτος 2010 ανακηρύσσεται «Ευρωπαϊκό έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού» (στο εξής «ευρωπαϊκό έτος»).

    Άρθρο 2

    Στόχοι και κατευθυντήριες αρχές

    1.   Οι στόχοι και οι κατευθυντήριες αρχές του ευρωπαϊκού έτους είναι οι εξής:

    α)

    αναγνώριση δικαιωμάτων — αναγνώριση του θεμελιώδους δικαιώματος των ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού να ζουν με αξιοπρέπεια και να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία. Το ευρωπαϊκό έτος θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την κατάσταση των ατόμων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, με ιδιαίτερη έμφαση στις ομάδες ατόμων σε επισφαλή κατάσταση, και θα συμβάλει στην προώθηση της ουσιαστικής πρόσβασής τους στα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά δικαιώματα καθώς επίσης σε επαρκείς πόρους και ποιοτικές υπηρεσίες. Το ευρωπαϊκό έτος θα συμβάλει επίσης στην καταπολέμηση των στερεοτύπων και του στιγματισμού·

    β)

    αίσθημα κοινής ευθύνης και συμμετοχή — ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των πολιτικών και δράσεων που αφορούν θέματα κοινωνικής ένταξης, με έμφαση τόσο στη συλλογική όσο και στην ατομική ευθύνη για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και στη σημασία προώθησης και στήριξης εθελοντικών ενεργειών. Το ευρωπαϊκό έτος θα προωθήσει τη συμμετοχή όλων των ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, μεταξύ άλλων με ενεργές εταιρικές σχέσεις. Θα προωθήσει την ευαισθητοποίηση και τη δέσμευση και θα προσφέρει ευκαιρίες συμμετοχής για όλους τους πολίτες, και ιδιαίτερα για ανθρώπους που έχουν βιώσει άμεσα ή έμμεσα τη φτώχεια·

    γ)

    συνοχή — προώθηση μιας συνεκτικότερης κοινωνίας μέσω της μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης ως προς τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται για όλους μια κοινωνία στην οποία έχει εξαλειφθεί η φτώχεια, υποστηρίζεται η δίκαιη διανομή του πλούτου και κανείς δεν περιθωριοποιείται. Το ευρωπαϊκό έτος θα υποστηρίξει την ανάπτυξη μιας κοινωνίας που στηρίζει και καλλιεργεί την ποιότητα ζωής, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας των προσόντων και της απασχόλησης, το κοινωνικό ευ ζην, συμπεριλαμβανομένου του ευ ζην των παιδιών, και τις ίσες ευκαιρίες για όλους. Θα διασφαλίζει, επιπλέον, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αλληλεγγύη μεταξύ γενεών και μεταξύ των μελών της ίδιας γενιάς καθώς και τη συνοχή της πολιτικής με τη δράση της ΕΕ σε ολόκληρο τον κόσμο·

    δ)

    δέσμευση και συγκεκριμένη δράση — επιβεβαίωση της σθεναρής πολιτικής δέσμευσης της ΕΕ και των κρατών μελών όσον αφορά την αποφασιστική συμβολή τους στην εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και προβολή της δέσμευσης αυτής και των συγκεκριμένων δράσεων σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Αξιοποιώντας τα επιτεύγματα και τις δυνατότητες της ΑΜΣ για την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ένταξη, το ευρωπαϊκό έτος θα ενισχύσει την πολιτική δέσμευση, με την εστίαση της πολιτικής προσοχής και την κινητοποίηση όλων των ενδιαφερομένων μερών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και θα δώσει περαιτέρω ώθηση στη δράση των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον εν λόγω τομέα.

    2.   Στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων αυτών, η Κοινότητα και τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις προτεραιότητες που παρατίθενται στο μέρος IV του παραρτήματος.

    Άρθρο 3

    Περιεχόμενο των δράσεων

    1.   Οι δράσεις σε κοινοτικό και σε εθνικό επίπεδο, οι οποίες αποσκοπούν στην επίτευξη των στόχων που καθορίζονται στο άρθρο 2 μπορούν ειδικότερα να περιλαμβάνουν τα εξής:

    α)

    διοργάνωση συναντήσεων και εκδηλώσεων·

    β)

    διεξαγωγή εκστρατειών ενημέρωσης, προβολής και διαπαιδαγώγησης·

    γ)

    διεξαγωγή ερευνών και μελετών σε κοινοτική ή εθνική κλίμακα, με βάση δεδομένα κατά φύλο, όπου απαιτείται.

    2.   Λεπτομέρειες των ενεργειών που αναφέρονται στην παράγραφο 1 περιλαμβάνονται στο παράρτημα.

    3.   Όλες οι ενέργειες που απευθύνονται στο ευρύ κοινό θα πρέπει να είναι προσιτές σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που πλήττονται από φτώχεια και των ατόμων με αναπηρία.

    Άρθρο 4

    Ενσωμάτωση της διάστασης «φύλο»

    Στο ευρωπαϊκό έτος συνεκτιμώνται οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών ως προς τον τρόπο που βιώνουν τους κινδύνους και τις διαστάσεις της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η Κοινότητα και τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ενσωμάτωση της διάστασης «φύλο» σε όλες τις πολιτικές κατά την εκτέλεση του ευρωπαϊκού έτους.

    Άρθρο 5

    Συνεργασία και υλοποίηση σε κοινοτικό επίπεδο

    1.   Τα μέτρα που είναι αναγκαία για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης θεσπίζονται σύμφωνα με τη συμβουλευτική διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 7 παράγραφος 2.

    2.   Η Επιτροπή διασφαλίζει ότι οι κοινοτικές δράσεις που καλύπτονται από την παρούσα απόφαση υλοποιούνται σύμφωνα με το παράρτημα.

    3.   Ειδικότερα, η Επιτροπή προβαίνει στις απαραίτητες ρυθμίσεις προκειμένου να διασφαλίσει τη συνοχή και τη συμπληρωματικότητα των κοινοτικών δράσεων και πρωτοβουλιών που μνημονεύονται στο άρθρο 10, με σκοπό την επίτευξη των στόχων που ορίζονται στο άρθρο 2.

    4.   Η Επιτροπή προβαίνει σε τακτική ανταλλαγή απόψεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη συμπεριλαμβανομένων όσων συνεργάζονται με ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ιδίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά το σχεδιασμό, την υλοποίηση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του ευρωπαϊκού έτους. Καθιστά όλες τις σχετικές πληροφορίες προσιτές στο κοινό.

    5.   Η Επιτροπή διασφαλίζει την ουσιαστική συμμετοχή της επιτροπής κοινωνικής προστασίας στην προετοιμασία και την υλοποίηση του ευρωπαϊκού έτους και, όπου ενδείκνυται, ενημερώνει ή εμπλέκει άλλες αρμόδιες επιτροπές.

    6.   Η Επιτροπή συνεργάζεται, όπου ενδείκνυται, με άλλα θεσμικά όργανα, οργανισμούς και υπηρεσίες της ΕΕ.

    Άρθρο 6

    Συνεργασία και υλοποίηση σε εθνικό επίπεδο

    1.   Κάθε κράτος μέλος ορίζει έναν «εθνικό εκτελεστικό φορέα» για τη διοργάνωση της συμμετοχής του στο ευρωπαϊκό έτος και τη διασφάλιση του συντονισμού σε εθνικό επίπεδο. Ο εν λόγω εθνικός εκτελεστικός φορέας είναι αρμόδιος για τον καθορισμό του εθνικού προγράμματος και των προτεραιοτήτων για το ευρωπαϊκό έτος, καθώς και για την επιλογή των δράσεων που θα προταθούν για κοινοτική χρηματοδότηση. Η εθνική στρατηγική και οι εθνικές προτεραιότητες για το ευρωπαϊκό έτος καθορίζονται σύμφωνα με τους στόχους που μνημονεύονται στο άρθρο 2.

    2.   Η διαδικασία επιχορήγησης δράσεων σε εθνικό επίπεδο προβλέπεται στο μέρος ΙΙ του παραρτήματος.

    3.   Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, ιδιαίτερα κατά την κατάρτιση του εθνικού προγράμματος και, όπου ενδείκνυται, κατά την υλοποίηση του ευρωπαϊκού έτους, ο εθνικός εκτελεστικός φορέας προβαίνει τακτικά σε διαβουλεύσεις και συνεργάζεται με ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων μερών, όπως οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οργανώσεις που προασπίζουν ή εκπροσωπούν τα συμφέροντα εκείνων που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, εκπροσώπους των εθνικών κοινοβουλίων, κοινωνικούς εταίρους και περιφερειακές και τοπικές αρχές.

    Άρθρο 7

    Επιτροπή

    1.   Η Επιτροπή επικουρείται από επιτροπή (στο εξής «επιτροπή»).

    2.   Σε περίπτωση παραπομπής στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζονται τα άρθρα 3 και 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου της 8.

    3.   Ο αντιπρόσωπος των κρατών μελών στην επιτροπή ορίζεται κατά προτίμηση από τον εθνικό εκτελεστικό φορέα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 1.

    Άρθρο 8

    Δημοσιονομικές διατάξεις

    1.   Οι δράσεις που διεξάγονται σε κοινοτικό επίπεδο, όπως προβλέπεται στο μέρος Ι του παραρτήματος, μπορούν να λάβουν επιχορήγηση έως και 80 % ή να οδηγήσουν στη σύναψη συμβάσεων προμηθειών που χρηματοδοτούνται από τον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    2.   Οι δράσεις που διεξάγονται σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο είναι δυνατό να συγχρηματοδοτηθούν από τον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 50 % των συνολικών επιλέξιμων δαπανών των δράσεων σύμφωνα με τη διαδικασία του μέρους ΙΙ του παραρτήματος.

    Άρθρο 9

    Διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής

    1.   Οι αποφάσεις για τη χρηματοδότηση των μέτρων στο πλαίσιο του άρθρου 8 παράγραφος 1 εκδίδονται από την Επιτροπή σύμφωνα με τη συμβουλευτική διαδικασία του άρθρου 7 παράγραφος 2.

    2.   Οι αιτήσεις επιχορήγησης δράσεων, κατά την έννοια του άρθρου 8 παράγραφος 2, υποβάλλονται στην Επιτροπή από τους εθνικούς εκτελεστικούς φορείς σύμφωνα με τη διαδικασία του μέρους ΙΙ του παραρτήματος.

    Άρθρο 10

    Συνοχή και συμπληρωματικότητα

    1.   Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τις συμμετέχουσες χώρες, εξασφαλίζουν τη συνοχή μεταξύ των μέτρων που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση και άλλων κοινοτικών, εθνικών και περιφερειακών δράσεων και πρωτοβουλιών.

    2.   Διασφαλίζουν, περαιτέρω, τη μέγιστη συμπληρωματικότητα του ευρωπαϊκού έτους και των υφιστάμενων κοινοτικών, εθνικών και περιφερειακών πρωτοβουλιών και πόρων, στις περιπτώσεις που μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων του ευρωπαϊκού έτους.

    Άρθρο 11

    Συμμετέχουσες χώρες

    Η συμμετοχή στο ευρωπαϊκό έτος είναι ανοιχτή:

    α)

    στα κράτη μέλη·

    β)

    στις υποψήφιες χώρες για τις οποίες έχει χαραχθεί προενταξιακή στρατηγική, σύμφωνα με τις γενικές αρχές, τους γενικούς όρους και τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των χωρών αυτών στα κοινοτικά προγράμματα, οι οποίες έχουν καθοριστεί, αντίστοιχα, στη συμφωνία-πλαίσιο και στις αποφάσεις των συμβουλίων σύνδεσης·

    γ)

    στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, βάσει ρυθμίσεων που πρέπει να θεσπισθούν με τις εν λόγω χώρες στο πλαίσιο των συμφωνιών-πλαισίων σχετικά με τις γενικές αρχές που διέπουν τη συμμετοχή τους στα κοινοτικά προγράμματα·

    δ)

    στις χώρες ΕΖΕΣ που είναι συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας για τον ΕΟΧ, σύμφωνα με τις διατάξεις της εν λόγω συμφωνίας·

    ε)

    στις χώρες που συμμετέχουν στην ΕΠΓ, σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τους γενικούς όρους και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των χωρών αυτών στα κοινοτικά προγράμματα, όπως ορίζονται στο έγγραφο στρατηγικής του Μαΐου του 2004 και στα εθνικά σχέδια δράσης. Όλες οι χρηματοδοτικές ενισχύσεις της Κοινότητας για δράσεις σε χώρες που συμμετέχουν στην ΕΠΓ στο πλαίσιο αυτό καλύπτονται από το «ευρωπαϊκό μέσο γειτονίας και εταιρικής σχέσης», σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που θεσπίσθηκαν στο πλαίσιο της γενικής συνεργασίας με τις χώρες αυτές.

    Άρθρο 12

    Προϋπολογισμός

    1.   Το χρηματοδοτικό κονδύλιο για την υλοποίηση των κοινοτικών δράσεων που μνημονεύονται στην παρούσα απόφαση από την 1η Ιανουαρίου 2009 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 ανέρχεται σε 17 000 000 ευρώ, εκ των οποίων 6 500 000 ευρώ καλύπτουν την περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2009.

    2.   Οι ετήσιες πιστώσεις εγκρίνονται από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή εντός των ορίων του δημοσιονομικού πλαισίου 2007-2013.

    Άρθρο 13

    Διεθνής συνεργασία

    Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έτους, η Επιτροπή μπορεί να συνεργαστεί με διεθνείς οργανισμούς, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

    Άρθρο 14

    Προστασία των κοινοτικών οικονομικών συμφερόντων

    Η Επιτροπή εξασφαλίζει ότι, κατά την υλοποίηση δράσεων που επιχορηγούνται δυνάμει της παρούσας απόφασης, τα οικονομικά συμφέροντα της Κοινότητας προστατεύονται με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων κατά της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας, με τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων και με την ανάκτηση των αδικαιολογήτως καταβληθέντων ποσών και, σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρατυπίες, με την επιβολή αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών ποινών, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 1995, σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (8), τον κανονισμό (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 1996, σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες (9), και τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Μαΐου 1999, σχετικά με τις έρευνες που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) (10).

    Άρθρο 15

    Παρακολούθηση και αξιολόγηση

    1.   Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με την εφαρμογή, τα αποτελέσματα και τη γενική αξιολόγηση των δράσεων που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση.

    2.   Η έκθεση πρέπει επίσης να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικές με την ενσωμάτωση της διάστασης «φύλο» στις δραστηριότητες του ευρωπαϊκού έτους και με τον τρόπο με τον οποίο το ευρωπαϊκό έτος ωφέλησε τις ομάδες ή τα άτομα σε επισφαλή κατάσταση.

    Άρθρο 16

    Έναρξη ισχύος

    Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στρασβούργο, 22 Οκτωβρίου 2008.

    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    H.-G. PÖTTERING

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    J.-P. JOUYET


    (1)  ΕΕ C 224 της 30.8.2008, σ. 106.

    (2)  Γνώμη της 18ης Ιουνίου 2008 (δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα).

    (3)  Γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 17ης Ιουνίου 2008 (δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου 2008.

    (4)  ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ. 1.

    (5)  ΕΕ L 357 της 31.12.2002, σ. 1.

    (6)  ΕΕ C 139 της 14.6.2006, σ. 1.

    (7)  ΕΕ L 184 της 17.7.1999, σ. 23.

    (8)  ΕΕ L 312 της 23.12.1995, σ. 1.

    (9)  ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2.

    (10)  ΕΕ L 136 της 31.5.1999, σ. 1.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Στοιχεία των δράσεων που μνημονεύονται στο άρθρο 3 της παρούσας απόφασης

    I.   ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ

    1.   Συναντήσεις και εκδηλώσεις

    Διοργάνωση συναντήσεων και εκδηλώσεων σε κοινοτικό επίπεδο, που σκοπό έχουν να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση σε θέματα σχετικά με το ευρωπαϊκό έτος για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό καθώς και να προσφέρουν φόρουμ για την ανταλλαγή απόψεων. Ο σχεδιασμός των δράσεων αυτών, στις οποίες θα συμμετέχουν τα ενδιαφερόμενα μέρη, θα γίνεται από κοινού με τα άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που τα εκπροσωπούν. Οι εν λόγω συναντήσεις και εκδηλώσεις θα διευκολύνουν την ανάπτυξη μέτρων και πρακτικών κοινωνικής χειραφέτησης για όλους και θα συμβάλλουν στην κάλυψη των κενών σε επίπεδο πολιτικής καθώς επίσης και στην ανάπτυξη συνείδησης μεταξύ των διαφόρων φορέων και θεσμών όσον αφορά τις πολυδιάστατες πτυχές της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα παιδιά) συμπεριλαμβανομένων παραγόντων όπως είναι π.χ. η πρόσβαση στην απασχόληση, στη στέγη, στην κοινωνική προστασία, στις υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες.

    2.   Εκστρατείες ενημέρωσης και προβολής, οι οποίες θα περιλαμβάνουν:

    διοργάνωση διαφόρων πρωτοβουλιών αλληλεγγύης για την ελάφρυνση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ώστε να δίδεται η ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να συμβάλλουν άμεσα ή μέσω των οργανώσεών τους, ακόμη και σε πολύ μικρό βαθμό και με οποιοδήποτε τρόπο. Εκστρατείες των μέσων μαζικής επικοινωνίας, σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ των σκοπών του ευρωπαϊκού έτους,

    δημιουργία λογότυπου, διαθέσιμου σε διάφορα σχήματα, και συνθημάτων για το ευρωπαϊκό έτος, που θα χρησιμοποιούνται σε όλες τις δράσεις που συνδέονται με το ευρωπαϊκό έτος,

    ενημερωτική εκστρατεία κοινοτικής κλίμακας προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες εθνικές και τοπικές συνθήκες μέσω των κλασικών αλλά και πιο σύγχρονων διαύλων επικοινωνίας και των νέων τεχνολογιών,

    παραγωγή επικοινωνιακών εργαλείων και μέσων για την τόνωση του ενδιαφέροντος του κοινού, που θα είναι διαθέσιμα σε ολόκληρη την Κοινότητα,

    κατάλληλα μέτρα και πρωτοβουλίες για την παροχή πληροφοριών, τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων και την εντονότερη προβολή των κοινοτικών προγραμμάτων, δράσεων και πρωτοβουλιών που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του ευρωπαϊκού έτους,

    κατάλληλες πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μη κυβερνητικών και φιλανθρωπικών οργανώσεων σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο για τη διάδοση πληροφοριών σχετικών με το ευρωπαϊκό έτος και με μέτρα καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού,

    διοργάνωση ευρωπαϊκών διαγωνισμών που θα προβάλλουν τα αποτελέσματα των δράσεων και την πείρα που έχει αποκτηθεί σε σχέση με τα θέματα του ευρωπαϊκού έτους,

    διασυνδέσεις με οργανώσεις και τομείς που συνήθως δεν ασχολούνται με προβλήματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (π.χ. αθλητισμός, τέχνες), συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ζωντανών μαρτυριών και «πρεσβευτών καλής θέλησης»,

    δημιουργία ενημερωτικού δικτυακού τόπου στον Europa.

    3.   Άλλες δράσεις

    κοινοτικές έρευνες και μελέτες, βασισμένες όπου ενδείκνυται σε δεδομένα αναλυόμενα κατά φύλο, για την εκτίμηση και τον απολογισμό της προετοιμασίας, της αποτελεσματικότητας, και του άμεσου και του μακροπρόθεσμου αντίκτυπου του ευρωπαϊκού έτους. Για να διευκολυνθεί ο εντοπισμός καινοτόμων πολιτικών λύσεων, μία από τις έρευνες αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνει, επίσης, σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης σχετικά με πολιτικές για την καταπολέμηση και την πρόληψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, συμπεριλαμβανομένων, όπου είναι σκόπιμο, των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, καθώς και σχετικά με τον δυνητικό ρόλο της Ένωσης στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η έρευνα αυτή θα διεξαχθεί το 2009, ώστε τα αποτελέσματά της να μπορέσουν να υποβληθούν στην εναρκτήρια διάσκεψη του ευρωπαϊκού έτους,

    την προώθηση μελετών όσον αφορά τη σχέση μεταξύ φτώχειας και θεμελιωδών δικαιωμάτων,

    συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και λοιπά μέσα μαζικής επικοινωνίας, προκειμένου να λειτουργούν ως κέντρα αναμετάδοσης για τη διάδοση πληροφοριών σχετικών με το ευρωπαϊκό έτος και ως εταίροι για τη διεξαγωγή δράσεων που αποσκοπούν στην καθιέρωση μακρόπνοου διαλόγου για κοινωνικά ζητήματα,

    τεχνική συνδρομή για τη διευκόλυνση της μεταβίβασης των γνώσεων,

    έκθεση αξιολόγησης για την αποτελεσματικότητα και τον αντίκτυπο του ευρωπαϊκού έτους.

    Θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ειδικές σχέσεις με δραστηριότητες διοργάνωσης εκδηλώσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ειδικότερα με τη δημιουργία συνεργιών μεταξύ του ευρωπαϊκού έτους και των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας του ΟΗΕ για την εξάλειψη της φτώχειας στις 17 Οκτωβρίου.

    Η Επιτροπή μπορεί να κάνει χρήση τεχνικής ή/και διοικητικής συνδρομής προς αμοιβαίο όφελος της Επιτροπής και των συμμετεχουσών χωρών, για παράδειγμα χρηματοδοτώντας την παροχή εξωτερικής εμπειρογνωμοσύνης σε κάποιον ειδικό τομέα.

    4.   Χρηματοδότηση

    Υπό την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 8 και 12 της παρούσας απόφασης, η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει με τους ακόλουθους τρόπους:

    αγορά αγαθών και υπηρεσιών, ειδικά στον τομέα των επικοινωνιών, μέσω προσκλήσεων υποβολής προσφορών,

    αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών, μέσω προσκλήσεων υποβολής προσφορών,

    επιχορήγηση των δαπανών ειδικών εκδηλώσεων σε κοινοτικό επίπεδο για την προβολή και την ευαισθητοποίηση για το ευρωπαϊκό έτος. Η επιχορήγηση αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80 % των συνολικών δαπανών του δικαιούχου.

    ΙΙ.   ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

    Οι εν λόγω δράσεις θα πρέπει να συνεκτιμούν την ανάγκη παροχής ευκαιριών χρηματοδότησης που διασφαλίζουν την πρόσβαση σε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται επιτόπου και σε σχέδια στα οποία συμμετέχουν οι πλέον περιθωριοποιημένες ομάδες.

    1.   Οι δράσεις που διεξάγονται σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό έως και κατά 50 % του συνολικού κόστους ανά κράτος μέλος. Η εθνική συγχρηματοδότηση, από δημόσιες ή ιδιωτικές πηγές, πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στο 50 % του συνολικού προϋπολογισμού ώστε να συμπληρώνει την κοινοτική χρηματοδότηση. Κατά την επιλογή των δράσεων, οι εθνικοί εκτελεστικοί φορείς θα είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν εάν και σε ποιο βαθμό θα ζητήσουν συγχρηματοδότηση από τον οργανισμό που είναι αρμόδιος για την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων.

    2.   Σε συνέχεια της έκδοσης της παρούσας απόφασης, η Επιτροπή θα εκπονήσει στρατηγικό έγγραφο-πλαίσιο, το οποίο, παράλληλα με τους στόχους που απαριθμούνται στο άρθρο 2 της παρούσας απόφασης, θα καθορίζει τις βασικές προτεραιότητες για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων του ευρωπαϊκού έτους, συμπεριλαμβανομένων των ελάχιστων προτύπων για τη συμμετοχή σε εθνικούς φορείς και δράσεις.

    3.   Κάθε εθνικός εκτελεστικός φορέας βάσει του στρατηγικού εγγράφου-πλαισίου θα εκπονήσει, έπειτα από διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών, εθνικό πρόγραμμα για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού έτους, σε στενό συντονισμό και σύμφωνα με τις εθνικές στρατηγικές για την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ένταξη.

    4.   Κάθε εθνικός εκτελεστικός φορέας μπορεί να υποβάλλει μία μόνον αίτηση κοινοτικής επιχορήγησης. Στην εν λόγω αίτηση επιχορήγησης θα περιγράφεται το εθνικό πρόγραμμα και οι προτεραιότητες για το ευρωπαϊκό έτος, καθώς και οι δράσεις που προτείνονται για επιχορήγηση. Η αίτηση επιχορήγησης θα συνοδεύεται από αναλυτικό προϋπολογισμό που θα καθορίζει το συνολικό κόστος των προτεινόμενων δράσεων, καθώς επίσης και το ποσό και τις πηγές συγχρηματοδότησης. Οι επιλέξιμες δαπάνες μπορούν να περιλαμβάνουν δαπάνες προσωπικού και διοικητικές δαπάνες που επιβαρύνουν τον εθνικό εκτελεστικό φορέα.

    5.   Η διάθεση των επιχορηγήσεων στις συμμετέχουσες χώρες θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο οι στόχοι που καθορίζονται στο άρθρο 2 της παρούσας απόφασης και που αναπτύσσονται στο στρατηγικό έγγραφο-πλαίσιο καλύπτονται επαρκώς στο εθνικό πρόγραμμα υλοποίησης του ευρωπαϊκού έτους.

    6.   Η Επιτροπή αξιολογεί τις αιτήσεις κοινοτικής επιχορήγησης που υποβάλλουν οι εθνικοί εκτελεστικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της συμμόρφωσής τους προς τους στόχους που αναφέρονται στο άρθρο 2 της παρούσας απόφασης. Αν χρειαστεί, η Επιτροπή ζητεί την τροποποίηση των αιτήσεων.

    7.   Οι δράσεις που αναφέρονται στο σημείο 1 ανωτέρω μπορούν να περιλαμβάνουν:

    α)

    συναντήσεις και εκδηλώσεις που συνδέονται με τους στόχους του ευρωπαϊκού έτους, συμπεριλαμβανομένων εθνικών εκδηλώσεων για την έναρξη και την προβολή του ευρωπαϊκού έτους, καθώς και εκδηλώσεων που λειτουργούν καταλυτικά και προσφέρουν ανοικτούς χώρους για τη διεξαγωγή διαλόγου γύρω από συγκεκριμένες δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού·

    β)

    σεμινάρια με σκοπό την αμοιβαία μάθηση σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο·

    γ)

    άλλες εκδηλώσεις που συνδέονται με την προετοιμασία πρωτοβουλιών σε κοινοτικό επίπεδο (π.χ. η ετήσια ευρωπαϊκή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και η ευρωπαϊκή συνάντηση των ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας)·

    δ)

    εκστρατείες ενημέρωσης, προβολής και επιμόρφωσης και άλλες δράσεις σε σχολεία καθώς και μέτρα με ισχυρό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για τη διάδοση των αρχών και των βασικών αξιών που προβάλλει το ευρωπαϊκό έτος σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της διοργάνωσης διαγωνισμών και της απονομής βραβείων·

    ε)

    έρευνες και μελέτες, εκτός από αυτές που μνημονεύονται στο σημείο 3 του μέρους Ι, για τη διεξοδικότερη εξέταση των βασικών θεμάτων του ευρωπαϊκού έτους·

    στ)

    ευκαιρίες κατάρτισης για τους δημόσιους υπαλλήλους, τους κοινωνικούς εταίρους, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, τους εκπροσώπους των μη κυβερνητικών οργανώσεων και άλλους παράγοντες με σκοπό τον εμπλουτισμό των γνώσεών τους για τα φαινόμενα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, τις ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές κοινωνικής ένταξης και τα διάφορα διαθέσιμα μέσα πολιτικής καθώς και την ενίσχυση της ικανότητάς τους να αντιμετωπίζουν θέματα που συνδέονται με τη φτώχεια, και τέλος την ενθάρρυνσή τους να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού·

    ζ)

    συνεργασία με τα ΜΜΕ·

    η)

    ανάπτυξη πιλοτικών σχεδίων περιφερειακής και τοπικής δράσης για την κοινωνική ένταξη.

    III.   ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

    Η Κοινότητα χορηγεί στήριξη μη χρηματοδοτικού χαρακτήρα, όπως είναι η χορήγηση γραπτής άδειας για τη χρησιμοποίηση του ειδικού λογότυπου του ευρωπαϊκού έτους καθώς και λοιπού υλικού σχετικού με το ευρωπαϊκό έτος, σε πρωτοβουλίες που προέρχονται από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, εφόσον οι τελευταίοι μπορούν να εγγυηθούν στην Επιτροπή –βάσει ειδικών κριτηρίων που καθορίζονται στο στρατηγικό έγγραφο-πλαίσιο– ότι οι εν λόγω πρωτοβουλίες διεξάγονται ή θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού έτους και μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην επίτευξη ενός ή περισσότερων από τους στόχους του.

    Οι πρωτοβουλίες που διοργανώνονται σε τρίτες χώρες σε συνδυασμό ή σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό έτος, μπορούν επίσης να λάβουν στήριξη μη χρηματοδοτικού χαρακτήρα από την Κοινότητα και να χρησιμοποιούν το λογότυπο και λοιπό υλικό σχετικά με το ευρωπαϊκό έτος.

    IV.   ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

    Λαμβανομένης υπόψη της πολυδιάστατης φύσης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και με την προοπτική της ενσωμάτωσης της πρόληψης και της καταπολέμησης της φτώχειας και του αποκλεισμού σε άλλες πολιτικές, οι δραστηριότητες του ευρωπαϊκού έτους θα πρέπει να αποσκοπούν στη δημιουργία σαφούς προστιθέμενης αξίας και στην αποτελεσματική συμπλήρωση της ΑΜΣ για την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ένταξη. Οι δραστηριότητες αυτές θα πρέπει επομένως να εστιάζονται σε περιορισμένο αριθμό τομέων προτεραιότητας.

    Σύμφωνα με την ανάλυση που διενεργήθηκε και τις προτεραιότητες που επισημάνθηκαν στην κοινή έκθεση για την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ένταξη, το ευρωπαϊκό έτος θα πρέπει να εστιαστεί στα ακόλουθα θέματα:

    προώθηση πολυδιάστατων ολοκληρωμένων στρατηγικών για την πρόληψη και τη μείωση της φτώχειας, ιδίως δε της εξαθλίωσης, και προσεγγίσεων ενσωματωμένων σε κάθε σχετικό τομέα πολιτικής,

    καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, συμπεριλαμβανομένης της μετάδοσης της φτώχειας από γενιά σε γενιά, της φτώχειας στις οικογένειες, με ιδιαίτερη έμφαση στις πολυμελείς, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τις οικογένειες που φροντίζουν εξαρτώμενο άτομο, καθώς και της φτώχειας των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα,

    προώθηση αγορών εργασίας χωρίς αποκλεισμούς, αντιμετώπιση της φτώχειας των εργαζομένων και ανταπόκριση στην ανάγκη για αξιοπρεπή αμοιβή της εργασίας,

    εξάλειψη των περιορισμών της πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης για τον ψηφιακό γραμματισμό, και προώθηση της ισότιμης πρόσβασης όλων στις τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών, με ιδιαίτερη έμφαση στις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία,

    αντιμετώπιση των διαστάσεων φύλου και ηλικίας σε σχέση με τη φτώχεια,

    εξασφάλιση ίσης πρόσβασης σε επαρκείς πόρους και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης υπό αξιοπρεπείς συνθήκες, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης,

    διευκόλυνση της πρόσβασης στον πολιτισμό και την ψυχαγωγία,

    εξάλειψη των διακρίσεων και προώθηση της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και των εθνοτικών μειονοτήτων,

    προώθηση ολοκληρωμένων προσεγγίσεων στην ενεργό ενσωμάτωση,

    κάλυψη των αναγκών των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, των αστέγων, καθώς και άλλων ομάδων ατόμων σε επισφαλή κατάσταση.

    Κατά το σχεδιασμό των δραστηριοτήτων του ευρωπαϊκού έτους σύμφωνα με τις παραπάνω προτεραιότητες, τα κράτη μέλη θα προσαρμόσουν τα θέματα αυτά στην κατάσταση και στις προκλήσεις που επικρατούν σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των παραμέτρων της εδαφικής συνοχής.

    Σύμφωνα με τους στόχους που καθορίζονται στο άρθρο 2 της παρούσας απόφασης το ζήτημα της συμμετοχής θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε όλες τις προτεραιότητες.

    Σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσας απόφασης, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη πρέπει να συνεκτιμήσουν, κατά την υλοποίηση των δραστηριοτήτων του ευρωπαϊκού έτους, τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών ως προς τον τρόπο που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι η διάσταση «φύλο» θα ενσωματωθεί σε όλες τις προτεραιότητες του ευρωπαϊκού έτους με στόχο την προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών.


    Top