Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013AE5475

    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τη διαθεσιμότητα του εξοπλισμού υπό πίεση στην αγορά (αναδιατύπωση)» [COM(2013) 471 final — 2013/0221 (COD)]

    ΕΕ C 67 της 6.3.2014, p. 101–103 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    6.3.2014   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 67/101


    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τη διαθεσιμότητα του εξοπλισμού υπό πίεση στην αγορά (αναδιατύπωση)»

    [COM(2013) 471 final — 2013/0221 (COD)]

    2014/C 67/20

    Μόνος εισηγητής: ο κ. PEZZINI

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 4 Ιουλίου 2013 και το Συμβούλιο, στις 6 Ιουλίου 2013, αποφάσισαν να ζητήσουν σύμφωνα με τα άρθρα 114 και 304 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα την

    Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τη διαθεσιμότητα του εξοπλισμού υπό πίεση στην αγορά (Αναδιατύπωση)

    COM(2013) 471 final — 2013/02921 (COD).

    Το ειδικευμένο τμήμα «Ενιαία αγορά, παραγωγή και κατανάλωση», στο οποίο ανατέθηκαν οι σχετικές προπαρασκευαστικές εργασίες, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 2 Οκτωβρίου 2013.

    Κατά την 493η σύνοδο ολομέλειας, της 16ης και 17ης Οκτωβρίου (συνεδρίαση της 16ης Οκτωβρίου 2013), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε την ακόλουθη γνωμοδότηση με 142 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 2 αποχές.

    1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

    1.1

    Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή εκτιμά το έργο που επιτέλεσε η Επιτροπή για την προσαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, σχετικά με τον εξοπλισμό υπό πίεση, στις διεθνείς εξελίξεις και στο νέο εσωτερικό νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα της αγοράς και να απλουστευθούν οι διαδικασίες, με τον καθορισμό των βασικών απαιτήσεων ασφάλειας, στις οποίες ο εξοπλισμός υπό πίεση πρέπει να συμμορφώνεται, με σκοπό την διάθεσή του στην εσωτερική αγορά.

    1.2

    Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με την επιλογή να χρησιμοποιηθεί η νομοθετική τεχνική της αναδιατύπωσης, δηλαδή, με την «έκδοση νέας νομικής πράξης που ενσωματώνει σε ενιαίο κείμενο τις τροποποιήσεις ουσίας» με στόχο τη διασφάλιση της προσαρμογής της οδηγίας 97/23/ΕΚ (PED) στο νέο νομοθετικό πλαίσιο.

    1.3

    Η ΕΟΚΕ επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά τη σημασία της διασφάλισης της πλήρους εφαρμογής της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας ασφαλών και κατάλληλων εμπορευμάτων, προκειμένου τα προϊόντα που κυκλοφορούν νομίμως σε ένα κράτος μέλος να μπορούν να διατίθενται χωρίς εμπόδια σε ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ, εξασφαλίζοντας την πλήρη ιχνηλασιμότητα των προϊόντων, καθώς και την ενιαία, αποτελεσματική και αποδοτική εποπτεία της αγοράς.

    1.4

    Κατά τη γνώμη της ΕΟΚΕ, όλες οι υποχρεώσεις και οι διαδικασίες της νέας οδηγίας PED πρέπει να εφαρμοστούν με σεβασμό της αρχής της αναλογικότητας των διαδικασιών και του κόστους πιστοποίησης, ιδίως, για τις μικρότερες επιχειρήσεις και για τα προϊόντα που είναι εκτός σειράς παραγωγής ή είναι περιορισμένης σειράς.

    1.5

    Η ΕΟΚΕ θεωρεί εξίσου σημαντική μια αποδοτικότερη και γενικευμένη επιτήρηση της αγοράς και μεγαλύτερη ισοδυναμία των επιπέδων επάρκειας των κοινοποιημένων οργανισμών αξιολόγησης της συμμόρφωσης, που πρέπει να πληρούν τα υποχρεωτικά κριτήρια, να διαθέτουν υψηλό επίπεδο και να τυγχάνουν εκπαιδευτικής υποστήριξης.

    1.6

    Η εφαρμογή της νέας οδηγίας PED πρέπει να υποβάλλεται σε εποπτεία, και κάθε δύο έτη να υποβάλλεται έκθεση από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες στο Συμβούλιο, στο Κοινοβούλιο και στην ΕΟΚΕ.

    1.7

    Σύμφωνα με την ΕΟΚΕ θα πρέπει να ενισχυθούν οι δείκτες, που συλλέγονται από το σύστημα RAPEX, και οι οποίοι καθιστούν δυνατή την παρακολούθηση της μείωσης του αριθμού των ακατάλληλων προϊόντων στην αγορά και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών αξιολόγησης της συμμόρφωσης που παρέχουν οι κοινοποιημένοι οργανισμοί.

    1.8

    Οι εξουσίες για την εφαρμογή της νέας οδηγίας, που ανατίθενται στην Επιτροπή, πρέπει να έχουν ένα σαφές και διαφανές περιβάλλον εφαρμογής και, πάνω απ' όλα, με σεβασμό των προνομίων ενημέρωσης και, ενδεχομένως, διαβούλευσης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και κάθε κράτους μέλους.

    2.   Βασικά ζητήματα της εμπορίας εξοπλισμού υπό πίεση

    2.1   Η εναρμόνιση της νομοθεσίας και ο εξοπλισμός υπό πίεση

    2.1.1

    Το ενδοκοινοτικό εμπόριο καταναλωτικών προϊόντων αντιπροσώπευε περίπου το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ μεταξύ 2008 και 2010, και η αξία των εναρμονισμένων τομέων της ΕΕ, τόσο για τα καταναλωτικά προϊόντα, όσο και για τα προϊόντα επαγγελματικής χρήσης, έχει εκτιμηθεί ότι υπερβαίνει τα 2,1 τρισεκατομμύρια.

    2.1.2

    Η ελεύθερη κυκλοφορία ασφαλών και κατάλληλων προϊόντων συνιστά έναν από τους θεμελιώδεις πυλώνες της Ένωσης και η εποπτεία της αγοράς αποτελεί ουσιαστικό μέσο για την προστασία των καταναλωτών και των χρηστών από τη διάθεση στην αγορά επικίνδυνων και ακατάλληλων προϊόντων.

    2.1.3

    Η καθιέρωση της οδηγίας 97/23/ΕΚ για τον εξοπλισμό υπό πίεση – η αποκαλούμενη «οδηγία PED» – αποδείχτηκε πολύ σημαντική:

    για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς του κλάδου, τόσο από πλευράς αποτελεσματικότητας όσο και από πλευράς απόδοσης,

    για την άρση διαφόρων εμπορικών φραγμών,

    για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου ασφάλειας του προϊόντος.

    2.1.4

    Η ΕΟΚΕ επικροτεί την προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου στις νέες ρυθμίσεις σχετικά με τη λειτουργία της εμπορίας των προϊόντων στην εσωτερική αγορά (1), με την έγκριση του κανονισμού ΕΚ 765/2008 (2) σχετικά με τη διαπίστευση και την εποπτεία της αγοράς - που αποκαλείται «κανονισμός του νέου νομοθετικού πλαισίου (ΝΝΠ)» - και της απόφασης 768/2008/ΕΚ για τη θέσπιση κοινού πλαισίου για την εμπορία των προϊόντων - που αποκαλείται «απόφαση του νέου νομοθετικού πλαισίου (ΝΝΠ)», όπως αναφέρεται στη «δέσμη εμπορεύματα» για την οποία η ΕΟΚΕ είχε την ευκαιρία να εκφράσει τη θετική της γνώμη (3).

    2.1.5

    Η Επιτροπή προτίθεται εξάλλου να προσαρμόσει την οδηγία 97/23/ΕΚ στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1272/2008, της 16ης Δεκεμβρίου 2008 – που αποκαλείται «κανονισμός ΤΕΣ» - για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των ουσιών και των μειγμάτων (4), σύμφωνα με τη νέα ταξινόμηση που προβλέπεται σε αυτόν, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι κίνδυνοι που οφείλονται στην πίεση που συνδέεται με επικίνδυνα υγρά.

    2.2   Προσαρμογή στο νέο νομοθετικό πλαίσιο και νομική συνοχή

    2.2.1

    Το πρόβλημα της μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της οδηγίας PED θεωρείται, σε γενικές γραμμές, από όλους τους οικονομικούς φορείς του κλάδου, ως ένας παράγοντας που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που τηρούν τους κανόνες.

    2.2.2

    Πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό, που προκύπτει, σε μεγάλο βαθμό, από τις ελλείψεις και την αναποτελεσματικότητα των μηχανισμών εποπτείας της αγοράς: αναποτελεσματική ιχνηλασιμότητα του προϊόντος που προέρχεται από τρίτες χώρες, ελλιπής επάρκεια των κοινοποιημένων οργανισμών (5), λόγω της μη άμεσης εφαρμογής της απόφασης για το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

    2.2.3

    Εξάλλου, οι αναλύσεις αντικτύπου έχουν δείξει ότι οι οικονομικοί φορείς συναντούν δυσκολίες στην αντιμετώπιση ενός κανονιστικού περιβάλλοντος που καθίσταται σταδιακά ολοένα και πιο πολύπλοκο.

    2.2.4

    Ολοένα και συχνότερα εφαρμόζονται πολλές νομοθετικές πράξεις στο ίδιο προϊόν, όπως στην περίπτωση του κανονισμού ΤΕΣ για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των ουσιών και των μειγμάτων, που εισάγει νέες τάξεις και κατηγορίες κινδύνου, οι οποίες μόνον εν μέρει αντιστοιχούν σε αυτές που χρησιμοποιούνται σήμερα και οι οποίες θα ισχύσουν για τον τομέα, από 1ης Ιουνίου του 2015.

    2.2.5

    Η ΕΟΚΕ, στη γνωμοδότησή της (6) σχετικά με τον κανονισμό και την απόφαση ΝΝΠ, είχε ήδη επισημάνει ότι «η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός των όρων εμπορίας ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων συνιστούν βασικά στοιχεία για τους καταναλωτές, για τις επιχειρήσεις και για τους ευρωπαίους πολίτες».

    2.2.6

    Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΟΚΕ τάσσεται υπέρ της προσαρμογής της οδηγίας PED στην απόφαση ΝΝΠ, προκειμένου να επιτευχθεί υψηλής ποιότητας νομική ασφάλεια μέσω της νομοθετικής τεχνικής της αναδιατύπωσης με την «έκδοση νέας νομικής πράξης που ενσωματώνει σε ενιαίο κείμενο τόσο τις τροποποιήσεις ουσίας που επιφέρει σε μια προϋπάρχουσα πράξη όσο και τις διατάξεις της τελευταίας που παραμένουν αμετάβλητες. Η νέα νομική πράξη αντικαθιστά και καταργεί την προϋπάρχουσα» (7).

    2.2.7

    Ομοίως, η ΕΟΚΕ επικροτεί την προσαρμογή της οδηγίας 97/23/ΕΚ στον κανονισμό ΤΕΣ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η νομική συνοχή όσον αφορά την ταξινόμηση του εξοπλισμού υπό πίεση, με βάση το υγρό που περιέχεται σε αυτόν, που θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου 2015, όταν θα καταργηθεί η οδηγία 67/548/ΕΟΚ. Αυτή η ευθυγράμμιση εντός της ΕΕ θέτει σε εφαρμογή το σύστημα οικουμενικής εναρμόνισης για την ταξινόμηση και επισήμανση των χημικών ουσιών, που εγκρίθηκε σε διεθνές επίπεδο στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

    2.3   Οι υποχρεώσεις των οικονομικών φορέων και οι απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας

    2.3.1

    Ιδιαίτερης σημασίας για την ΕΟΚΕ είναι οι απαιτήσεις όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος και τις υποχρεώσεις των οικονομικών φορέων, με ιδιαίτερη αναφορά στην:

    υποχρέωση των εισαγωγέων, εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων και διανομέων να επαληθεύουν τη σήμανση CE των προϊόντων με τα απαιτούμενα έγγραφα και πληροφορίες για την ιχνηλασιμότητα,

    υποχρέωση των κατασκευαστών να παρέχουν οδηγίες και πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια σε γλώσσα ευκόλως κατανοητή από τους καταναλωτές και τους τελικούς χρήστες,

    ιχνηλασιμότητα σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού: κατασκευαστές, εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι, εισαγωγείς,

    υποχρέωση κάθε οικονομικού φορέα να αναφέρει στις αρχές από ποιόν προμηθεύτηκε το προϊόν και σε ποιόν το προμήθευσε.

    2.3.2

    Αυτές οι απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας για κάθε εξοπλισμό υπό πίεση που διατίθεται στην αγορά πρέπει να τηρούνται πλήρως, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας των διαδικασιών και του κόστους της πιστοποίησης, ιδίως για τις μικρότερες επιχειρήσεις και για τα προϊόντα εκτός σειράς παραγωγής ή περιορισμένης σειράς.

    2.3.3

    Επίσης κρίνεται σημαντικό να ασκείται αποτελεσματικότερη εποπτεία της αγοράς και να επιδιώκεται προσέγγιση των επιπέδων επάρκειας των κοινοποιημένων οργανισμών αξιολόγησης της συμμόρφωσης, με τις κατάλληλες απαιτήσεις να είναι υποχρεωτικές για όλους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη αμεροληψία και αποτελεσματικότητα σε ολόκληρη την Ένωση και ίσοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ όλων των κατασκευαστών.

    2.3.4

    Οι δείκτες, οι οποίοι καθιστούν δυνατή την παρακολούθηση της μείωσης του αριθμού των ακατάλληλων προϊόντων στην αγορά και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών αξιολόγησης θα πρέπει να βασίζονται σε πληροφορίες που λαμβάνονται μέσω του συστήματος RAPEX και στις διαδικασίες κοινοποίησης της ρήτρας διασφάλισης, που έχουν θεσπιστεί σύμφωνα με την οδηγία και με βάση τα στοιχεία NANDO (8).

    2.3.5

    Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι, σε περίπτωση που ανατίθενται αρμοδιότητες της νέας αναδιατυπωμένης οδηγίας στην Επιτροπή σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 της 16ης Φεβρουαρίου 2011, τούτο πρέπει να γίνεται με πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεων ενημέρωσης του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, κατά περίπτωση, του οικείου κράτους μέλους.

    3.   Γενικές παρατηρήσεις

    3.1

    Η ΕΟΚΕ επικροτεί την αναδιατύπωση της οδηγίας PED του 1997 και εκτιμά το έργο που επιτέλεσε η Επιτροπή για την προσαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό υπό πίεση, στις διεθνείς εξελίξεις και στο νέο εσωτερικό νομοθετικό πλαίσιο.

    3.2

    Η ΕΟΚΕ επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά τη σημασία της διασφάλισης της πλήρους εφαρμογής της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας ασφαλών και κατάλληλων εμπορευμάτων, προκειμένου τα προϊόντα που κυκλοφορούν νομίμως σε ένα κράτος μέλος να μπορούν να διατίθενται χωρίς εμπόδια σε ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ, εξασφαλίζοντας την πλήρη ιχνηλασιμότητα των προϊόντων, καθώς και την ενιαία, αποτελεσματική και αποδοτική εποπτεία της αγοράς.

    3.3

    Η αρχή της αναλογικότητας των διαδικασιών και του κόστους πιστοποίησης, ιδίως για τις μικρότερες επιχειρήσεις και για τα προϊόντα που δεν είναι σειράς ή περιορισμένης σειράς, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη: η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι η αναθεώρηση της νομοθεσίας, όπως προτείνεται, θα χρειαστεί ένα σαφές δελτίο εκτίμησης των επιπτώσεων για τις ΜΜΕ, πέρα από τις πραγματοποιηθείσες αναλύσεις αντικτύπου και τις διαβουλεύσεις.

    3.4

    Μια αποδοτικότερη γενικευμένη εποπτεία της αγοράς και η προσέγγιση των επιπέδων επάρκειας των κοινοποιημένων οργανισμών αξιολόγησης της συμμόρφωσης, δεν θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο μέσω των μηχανισμών επιβολής κυρώσεων, αλλά επίσης, και κυρίως, με την υποστήριξη στοχοθετημένων ευρωπαϊκών δράσεων κατάρτισης.

    3.5

    Η νέα αναθεωρημένη νομοθεσία θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο ελέγχων και περιοδικών εκθέσεων στα κοινοτικά όργανα, οι οποίες να ενισχύονται από δείκτες του συστήματος RAPEX σχετικά με τις τάσεις των παραβάσεων της δήλωσης συμμόρφωσης και της γενικής ασφάλειας του εξοπλισμού υπό πίεση που διατίθεται στην αγορά.

    Βρυξέλλες, 16 Οκτωβρίου 2013.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

    Henri MALOSSE


    (1)  ΕΕ C 120 της l 16.5.2008, σ. 1.

    (2)  ΕΕ L 218 της 13.8.2008, σ. 30· ΕΕ C 120 της 16.5.2008, σ. 1.

    (3)  EE C 181 της l 21.6.2012, σ. 105.

    (4)  ΕΕ L 353 της 31.12.2008, σ. 1.

    (5)  Κοινοποιημένοι οργανισμοί = οργανισμοί (κοινοποιημένοι από τα κράτη μέλη στην Επιτροπή) που είναι υπεύθυνοι για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης, που πραγματοποιούν δοκιμές στα προϊόντα, τα εξετάζουν και τα πιστοποιούν.

    (6)  ΕΕ C 120 της 16.5.2008, σ. 1.

    (7)  ΕΕ C 181 της 21.6.2012, σ. 105.

    (8)  Βλ. http://ec.europa.eu/enterprise/newapproach/nando/


    Top