Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012AE1701

    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Αξιοποίηση των δυνατοτήτων του υπολογιστικού νέφους» COM(2012) 529 final

    ΕΕ C 76 της 14.3.2013, p. 59–65 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    14.3.2013   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 76/59


    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Αξιοποίηση των δυνατοτήτων του υπολογιστικού νέφους»

    COM(2012) 529 final

    2013/C 76/11

    Εισηγητής: ο κ. PIGAL

    Στις 14 Αυγούστου 2012 και σύμφωνα με το άρθρο 114 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με θέμα την

    «Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών - Αξιοποίηση των δυνατοτήτων του υπολογιστικού νέφους»

    COM(2012) 529 final.

    Το ειδικευμένο τμήμα «Μεταφορές, ενέργεια, υποδομές, κοινωνία των πληροφοριών», στο οποίο ανατέθηκαν οι σχετικές προπαρασκευαστικές εργασίες, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 18 Δεκεμβρίου 2012.

    Κατά την 486η σύνοδο ολομέλειας, της 16ης και 17ης Ιανουαρίου 2013 (συνεδρίαση της 16ης Ιανουαρίου), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε την ακόλουθη γνωμοδότηση με 158 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 7 αποχές.

    1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

    1.1

    Η ΕΟΚΕ εκτιμά ότι το υπολογιστικό νέφος (εφεξής: ΥΝ) αποτελεί ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και ελπίζει, με την παρούσα γνωμοδότηση, να προτείνει μια άποψη διαφορετική από αυτή που εξέφρασε η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, καθώς και να την συμπληρώσει. Η ΕΟΚΕ προτρέπει την Επιτροπή να εξετάσει με προσοχή αυτή την πρόταση και να προσαρμόσει ανάλογα τη στρατηγική της για το ΥΝ.

    1.2

    Η ΕΟΚΕ συμμερίζεται την άποψη της Επιτροπής ότι χρειάζεται να αναπτυχθεί η χρήση του ΥΝ στην Ευρώπη με στόχο την αύξηση της ευελιξίας, της αποτελεσματικότητας και της δυνατότητας καινοτομίας της οικονομίας. Ως εκ τούτου, υποστηρίζει τις 3 προτεινόμενες δράσεις της Επιτροπής:

    να αντιμετωπιστεί ο κυκεώνας των προτύπων και να στηριχθούν τα συστήματα πιστοποίησης·

    να διαμορφωθούν ασφαλείς και δίκαιοι συμβατικοί όροι και προϋποθέσεις για τα συμβόλαια ΥΝ·

    να συγκροτηθεί ευρωπαϊκή σύμπραξη για το υπολογιστικό νέφος (με τη συμμετοχή των κρατών μελών και των επιχειρήσεων) για την ανάπτυξη του δημόσιου τομέα μέσω του ΥΝ.

    1.3

    Η χρήση του υπολογιστικού νέφους καθιστά ακόμη μεγαλύτερη την ανάγκη προστασίας των πολιτών, των προσωπικών τους δεδομένων και της ιδιωτικής τους ζωής. Για τον λόγο αυτόν, η ΕΟΚΕ ενθαρρύνει την Επιτροπή να συνεχίσει τις εργασίες της προς αυτήν την κατεύθυνση, κυρίως μέσω της διεθνούς συνεργασίας και της ενίσχυσης του ρυθμιστικού πλαισίου με στόχο:

    την προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής,

    την πρόσβαση των κυβερνήσεων στα δεδομένα,

    τον έλεγχο των δεδομένων και την επίλυση των διαφορών μεταξύ χρηστών και πάροχων υπηρεσιών,

    την φορητότητα και την διαλειτουργικότητα

    Η ΕΟΚΕ επισημαίνει επίσης ότι αυτά τα μέτρα προστασίας θα είναι απολύτως αποτελεσματικά όσον αφορά τα δεδομένα που αποθηκεύονται στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    1.4

    Η ΕΟΚΕ, παράλληλα και συμπληρωματικά προς τις διευκολυμένες χρήσεις του ΥΝ, και εμπνεόμενη από την επιτυχία των ΗΠΑ στον τομέα του ΥΝ, συνιστά η Επιτροπή να προσπαθήσει να ευνοήσει την ευρωπαϊκή παραγωγή«ψηφιακής ενέργειας», με άλλα λόγια την ανάδυση και ενίσχυση Ευρωπαίων φορέων παροχής υποδομών ΥΝ (IaaS: Infrastructure as a Service («υποδομή ως υπηρεσία»)).

    Για την επίτευξη αυτού του σκοπού μπορούν να εξεταστούν πολλοί τρόποι:

    ενθάρρυνση των ευρωπαίων φορέων να δραστηριοποιηθούν και να επενδύσουν στα σχέδια παραγωγής ψηφιακής ενέργειας. Επιχειρήσεις στόχους θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι οργανισμοί τηλεπικοινωνιών, οι εκδότες λογισμικού, κ.ά.

    η ενίσχυση της χρηματοδότησης των Διαρθρωτικών Ταμείων ή η προώθηση της χρήσης επιχορηγήσεων για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης κέντρων δεδομένων ΥΝ, η διαχείριση και λειτουργία των οποίων γίνονται από ευρωπαϊκούς φορείς. Η χρηματοδότηση της ευρείας ζώνης (Broadband) θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για τη χρηματοδότηση του ΥΝ·

    δρομολόγηση ευρωπαϊκών σχεδίων, επί των οποίων οι ευρωπαϊκοί όμιλοι επιχειρήσεων θα μπορούσαν να προτείνουν ανταγωνιστικές προσφορές και να ενισχύσουν έτσι τις δραστηριότητες, τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους.

    Στόχος είναι να αξιοποιηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες (ισχυρή προστασία των δεδομένων στην Ευρώπη, ανησυχίες των χρηστών όσον αφορά πολύ απομακρυσμένους παρόχους ανάγκη εγγυήσεων ασφάλειας, κ.λπ.), για να μπορέσουν να αναδυθούν Ευρωπαίοι πάροχοι ΥΝ, σε τοπικό, εθνικό (κρατικό υπολογιστικό νέφος) ή ακόμα διασυνοριακό (όμιλοι επιχειρήσεων σε πολλά κράτη μέλη) επίπεδο.

    1.5

    Αν και οι αναδιαρθρώσεις, οι απώλειες θέσεων εργασίας, οι μετεγκαταστάσεις, η αποΰλωση και η αύξηση της απόστασης μεταξύ των χρηστών και των ειδικών σε θέματα πληροφορικής στο πλαίσιο της «δημιουργίας νέφους» υπηρεσιών πληροφορικής είναι αρνητικές πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη, η ανακοίνωση της Επιτροπής δεν κάνει ουδεμία αναφορά σε αυτή την κοινωνική επίπτωση.

    Αντίθετα, η Επιτροπή βασίζεται στις προβλέψεις μιας εταιρείας ερευνών για να ανακοινώσει ότι το ΥΝ θα πρέπει να οδηγήσει στη δημιουργία 2,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Η ΕΟΚΕ διερωτάται κατά πόσον αυτά τα στοιχεία είναι ανέφικτα (δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα στον τομέα της πληροφορικής).

    1.6

    Για την προώθηση της χρήσης του ΥΝ από τα Όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη, η Επιτροπή θα πρέπει να δεσμευτεί – εκτός από την ευρωπαϊκή σύμπραξη για το ΥΝ (ECP) – ότι θα αναπτύξει με ταχείς ρυθμούς ένα « Cloud First Policy » (εμπνευσμένο από το αντίστοιχο των ΗΠΑ ή της Νέας Ζηλανδίας). Στόχος είναι να αρθούν τα πολιτισμικά εμπόδια, να αντιμετωπιστούν οι ατομικές ανησυχίες και φυσικά να επωφεληθούμε από τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία των υπηρεσιών και τη σημαντική μείωση των δαπανών που σχετίζονται με το ΥΝ.

    Φυσικά, η ΕΟΚΕ επιμένει ότι η Επιτροπή πρέπει να ενσωματώσει σε αυτή την «Cloud First Policy», δικλείδες ασφαλείας σχετικά με τη χρήση του ΥΝ στις δημόσιες υπηρεσίες και σε ορισμένους ευαίσθητους ιδιωτικούς τομείς προκειμένου να ελεγχθεί ή ακόμα και να προληφθεί η φιλοξενία του ΥΝ από παρόχους οι οποίοι υπόκεινται σε επισφαλείς εθνικές νομοθεσίες – για παράδειγμα, στο « Patriot Act », το οποίο εφαρμόζεται στους παρόχους των ΗΠΑ, ακόμη και όταν αυτοί λειτουργούν στην Ευρώπη.

    1.7

    Ένας από τους βασικούς φόβους και δυσκολίες των χρηστών (ιδιωτών ή επιχειρήσεων) σχετικά με το ΥΝ είναι η διαχείριση σύγκρουσης με έναν προμηθευτή εκτός συνόρων.

    Η ΕΟΚΕ, η οποία έχει εκδώσει γνωμοδότηση για το θέμα αυτό (1) εμπνέεται από το ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο είναι εξίσου παγκοσμιοποιημένο και διεθνοποιημένο με το ΥΝ και προτείνει η Επιτροπή να ενσωματώσει την ηλεκτρονική επίλυση διαφορών (Online Dispute Resolution) ως πιθανή λύση για την επίλυση – μέσω της διαμεσολάβησης – της πλειονότητας των συγκρούσεων, ιδίως εκείνων που αφορούν πολλαπλές δικαιοδοσίες.

    Αυτή η διαμεσολάβηση θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη και αμερόληπτη και θα μπορούσε να ανατεθεί είτε σε έναν υφιστάμενο ευρωπαϊκό οργανισμό, είτε σε έναν νέο. Ο εν λόγω μηχανισμός θα μπορούσε να αναλαμβάνει τον συμβιβασμό και τη διαπραγμάτευση μεταξύ παρόχων και χρηστών του ΥΝ. Επιπλέον, η δραστηριότητα αυτή διαμεσολάβησης θα επιτρέψει να εντοπιστούν οι κύριες αιτίες διαφορών, οι επαναλαμβανόμενες δυσλειτουργίες, καθώς και οι ανάγκες προσαρμογής των πρακτικών ή της νομοθεσίας.

    1.8

    Ακόμα και αν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής έχουν επιβεβαιώσει στις διάφορες παρεμβάσεις τους (σε συνέδρια, συνεντεύξεις τύπου, κ.λπ.) την προθυμία τους να υποστηρίξουν την επικοινωνία με τους δυνητικούς χρήστες, καθώς και την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση τους σχετικά με τις δυνατότητες του ΥΝ, η εν λόγω ανακοίνωση δεν προτείνει συγκεκριμένα και ποσοτικά μέτρα

    Ως εκ τούτου, η ΕΟΚΕ αναμένει από την Επιτροπή να συμπληρώσει την ανακοίνωσή της ιδίως με πρωτοβουλίες που στοχεύουν κατά προτεραιότητα στους χρήστες οι οποίοι είναι οι λιγότερο ενημερωμένοι σχετικά με το ΥΝ, δηλαδή:

    την εκπαίδευση των χρηστών σχετικά με την προστασία και τις απαραίτητες προφυλάξεις σε ό,τι αφορά το ΥΝ – γενικοί όροι ή συμβόλαια, προστασία της ιδιωτικής ζωής, κ.λπ·

    την ευαισθητοποίηση των ΜΜΕ σχετικά με τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από το ΥΝ – μείωση του κόστους, ευελιξία και ταχύτητα στις εξελίξεις της πληροφορικής, κ.λπ.

    1.9

    Η ΕΟΚΕ προτείνει η Επιτροπή να προσθέσει στην ανακοίνωση την θέσπιση προτύπων για την κατανάλωση ενέργειας των κέντρων διακομιστών στο ΥΝ.

    1.10

    Όσον αφορά τις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει η Επιτροπή, η ΕΟΚΕ συνιστά να καταρτιστεί συγκεκριμένη ατζέντα, καθώς και να σχεδιαστούν ρητά και επακριβώς οι ημερομηνίες και οι εκθέσεις προόδου, για κάθε προτεινόμενη ενέργεια.

    2.   Πρόταση της Επιτροπής

    2.1

    Προς υπενθύμιση, το ΥΝ μπορεί να εξηγηθεί χρησιμοποιώντας την εισαγωγική πρόταση της ανακοίνωσης:

    «Το «υπολογιστικό νέφος» μπορεί να γίνει κατανοητό με απλό τρόπο ως αποθήκευση, επεξεργασία και χρήση δεδομένων σε απομακρυσμένους υπολογιστές [χωρίς να γνωρίζουμε με ακρίβεια που βρίσκονται] οι οποίοι είναι προσβάσιμοι μέσω του Διαδικτύου».

    Συμπληρωματικά, η ΕΟΚΕ κατάρτισε το 2012 γνωμοδότηση με την οποία εξετάζει αποκλειστικά το ΥΝ (2). Οι εργασίες του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST), του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων είναι και αυτές πολύ ενδιαφέρουσες.

    Η Επιτροπή έχει δημοσιεύσει δύο έγγραφα (η αίτηση για κατάρτιση γνωμοδότησης της Επιτροπής προς την ΕΟΚΕ καλύπτει μόνο το πρώτο έγγραφο):

    μια ανακοίνωση (εφεξής «η Ανακοίνωση») που παρουσιάζει τη στρατηγική ΥΝ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (εφεξής «η Επιτροπή»)·

    ένα έγγραφο εκτίμησης επιπτώσεων.

    2.2

    Η Επιτροπή προτείνει τρεις «στρατηγικές δράσεις» για να τονώσει τη χρήση του ΥΝ στην Ευρώπη:

    την αντιμετώπιση του κυκεώνα τεχνικών προτύπων και την υποστήριξη των συστημάτων πιστοποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους αξιόπιστους παρόχους υπηρεσιών «νέφους»·

    την κατάρτιση ασφαλών και δίκαιων συμβατικών όρων και προϋποθέσεων για τα συμβόλαια ΥΝ, ιδίως για τις συμβάσεις σχετικά με τα επίπεδα υπηρεσιών·

    τη συγκρότηση ευρωπαϊκής σύμπραξης για το υπολογιστικό νέφος (με τη συμμετοχή των κρατών μελών) για την ανάπτυξη δημοσίων τομέων που να βασιζόμενων στο ΥΝ.

    3.   Γενικές παρατηρήσεις

    3.1

    Η ΕΟΚΕ προτείνει ένα νέο όραμα για το ΥΝ, στο πλαίσιο του οποίου η έννοια «ψηφιακή ενέργεια» τείνει να γενικευτεί για να περιγράψει την υπολογιστική ισχύ (αποθήκευση, επεξεργασία και διαβίβαση δεδομένων) του ΥΝ.

    Η ψηφιακή ενέργεια παρέχεται χωρίς οι καταναλωτές να χρειάζεται να γνωρίζουν τον τρόπο παραγωγής (με άλλα λόγια το κέντρο δεδομένων, τη θέση του, τις χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες, κ.λπ.) Έτσι εμφανίζεται μια νέα κατάτμηση της αγοράς: στους χρήστες και παρόχους υπηρεσιών προστίθενται πλέον οι παραγωγοί ψηφιακής ενέργειας, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν τεράστια ποσά (δισεκατομμύρια δολάρια) για τη δημιουργία κέντρων ΥΝ.

    3.2

    Η ψηφιακή ενέργεια καθίσταται – όπως και οι υπόλοιπες μορφές ενέργειας (από ορυκτές πηγές, ηλεκτρική, κ.λπ.) – οικονομικό και στρατηγικό διακύβευμα.

    Πρώτον, ο έλεγχος αυτής της ενέργειας (τόσο από την άποψη της παραγωγής, όσο και της διανομής) βρίσκεται στο επίκεντρο του δυναμικού ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας του ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη. Επιπλέον, η Ευρώπη και τα κράτη μέλη της πρέπει να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην παραγωγή ψηφιακής ενέργειας προκειμένου να εξασφαλιστεί (τουλάχιστον μερικά) η στρατηγική ανεξαρτησία και αυτάρκειά τους.

    3.3

    Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη του ΥΝ στην Ευρώπη έχει ως προϋπόθεση τον έλεγχο όλης της αλυσίδας αξίας της ψηφιακής ενέργειας (χρήση, υπηρεσίες και παραγωγή) όπως φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα:

    Επίπεδο ανάπτυξης

    Περιγραφή

    Στόχοι πολιτικής

    Περιγραφή

    Χρήση

    Αυξανόμενη χρήση λύσεων ΥΝ από ιδιώτες, επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες

    Στροφή προς το υπολογιστικό νέφος

    (Cloud Friendly)

    Η Ευρώπη χρησιμοποιεί τεχνολογία/ψηφιακή ενέργεια που αναπτύσσεται/παράγεται εκτός των συνόρων της

    Υπηρεσίες

    Ανάδυση ενός νέου οικοσυστήματος ΥΝ το οποίο εστιάζει στην ανάπτυξη λογισμικού βασιζόμενου σε υποδομές ΥΝ

    Ενεργός συμμετοχή (3)

    (Cloud Active)

    Η Ευρώπη δεν χρησιμοποιεί μόνο ψηφιακή ενέργεια, αλλά συμμετέχει ενεργά σε αυτή, μέσω της καινοτομίας και της ανάπτυξης νέων υπηρεσιών

    Παραγωγή

    Η υπολογιστική ισχύς καθίσταται διαθέσιμη σε παρόχους υπηρεσιών και σε χρήστες (δηλ. τεράστια «κέντρα διακομιστών» για υποδομές ΥΝ

    Παραγωγικότητα στον τομέα του ΥΝ (4)

    (Cloud Productive)

    Η Ευρώπη δε συμμετέχει ενεργά μόνο στις υπηρεσίες, αλλά και στην ψηφιακή βιομηχανία, παράγοντας ψηφιακή ενέργεια για να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία και την αυτάρκειά της

    Οι εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών επιτρέπουν να γίνει αντιληπτή η σημασία της εξάρτησης των κρατών μελών ή ακόμη και της Ευρώπης ως ζώνης, από διάφορες πηγές ενέργειας: το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, την ηλεκτρική ενέργεια, κ.λπ.. Αν στο μέλλον φορείς ΥΝ εκτός Ευρώπης τηρούν, διαχειρίζονται και ελέγχουν τις πληροφορίες των πολιτών, των επιχειρήσεων και των ευρωπαϊκών δημοσίων υπηρεσιών, διερωτάται κανείς ποιες θα μπορούσε να είναι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εξάρτησης:

    η προστασία των πιο ευαίσθητων πληροφοριών, αν αυτές βρίσκονται στο επίκεντρο στρατηγικού ανταγωνισμού μεταξύ ευρωπαϊκών και μη ευρωπαϊκών χωρών, όπως για παράδειγμα ο τομέας της αεροναυτικής, η αυτοκινητοβιομηχανία, η φαρμακοβιομηχανία, η έρευνα κ.λπ.·

    η διαθεσιμότητα πληροφοριών, στην περίπτωση διεθνών εντάσεων μεταξύ χωρών που παρέχουν υπηρεσίες ΥΝ και κρατών μελών·

    η ίση μεταχείριση των καταναλωτών ψηφιακής ενέργειας, ανάλογα με το αν είναι πολίτες ή οργανώσεις μιας «φιλικά προσκείμενης», ή μη, χώρας·

    η δημιουργία θέσεων εργασίας και πλούτου από την παραγωγή ψηφιακής ενέργειας, αλλά και από όλο το οικοσύστημα ανάπτυξης υπηρεσιών στις χώρες παροχής υπηρεσιών ΥΝ, και αυτό, εις βάρος χωρών που αποτελούν απλούς χρήστες και αρκούνται στο να διάκεινται ευνοϊκά στο υπολογιστικό νέφος.

    3.4

    Η Ευρώπη εξαρτάται ήδη σε μεγάλο βαθμό από παρόχους εκτός Ένωσης για την προμήθεια υλικού, λογισμικού και δικτύων πληροφορικής. Οι πιο γνωστές και επιτυχείς επιχειρήσεις στον τομέα των κοινωνικών δικτύων ανήκουν στις ΗΠΑ. Οι πιο δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης ελέγχονται από επιχειρήσεις που έχουν τη βάση τους στις ΗΠΑ ή στην Κίνα. Οι εξελίξεις στον τομέα της πληροφορικής μεταφέρονται όλο και περισσότερο στην Ινδία ή σε άλλες χώρες με χαμηλό κόστος.

    Επί του παρόντος, η παραγωγή ψηφιακής ενέργειας ελέγχεται σε παγκόσμιο επίπεδο σχεδόν ολοκληρωτικά από ένα ολιγοπώλιο παραγωγών. Ο πρώτος ευρωπαϊκός φορέας είναι, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, ο OVH (Ακρωνύμιο για «On Vous Héberge» («Σας φιλοξενούμε» - www.ovh.com), χωρίς ωστόσο να έχει ούτε την ίδια προβολή, ούτε και την ίδια ισχύ σε παγκόσμιο επίπεδο. Ορισμένοι φορείς εκμετάλλευσης συστημάτων τηλεπικοινωνιών δρομολόγησαν πρωτοβουλίες όπως T-Systems, Telefonica Digital, Cloud Sigma, Numergy/SFR ή Cloudwatt/Orange, χωρίς ωστόσο να μπορούν να ανταγωνιστούν τις σημαντικότερες επιχειρήσεις της αγοράς – την Amazon, τη Microsoft και την Google.

    3.5

    Επί του παρόντος, ακόμα και αν υπάρχουν ορισμένες διαφορές στις νομοθεσίες των κρατών μελών οι τελευταίες στο σύνολό τους πιστές στα κείμενα, τα πρότυπα και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρ'όλα αυτά, οι χρήστες φοβούνται – πολλές φορές δικαιολογημένα – μήπως οι πληροφορίες τους αποθηκεύονται εκτός Ευρώπης, πράγμα που οδηγεί σε δυσκολίες και νομικά αδιέξοδα σε περίπτωση διαφοράς.

    Ωστόσο, η πτυχή που φοβίζει περισσότερο τους χρήστες είναι ο νόμος περί τρομοκρατίας («Patriot Act»). Θεσπίστηκε στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας (μετά την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους) και δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ή σε έναν ομοσπονδιακό δικαστή να αποκτήσει πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφορία, ανεξάρτητα από τον κάτοχό της, (ο οποίος μπορεί να είναι Αμερικανός, χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο) με μόνη προϋπόθεση ότι οι πληροφορίες τηρούνται και ελέγχονται από μια αμερικανική επιχείρηση, ακόμα και αν τα δεδομένα τηρούνται σε κέντρο επί ευρωπαϊκού εδάφους. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι ο κάτοχος δεν μπορεί να μάθει το κατά πόσον ο πάροχος αποκάλυψε τα στοιχεία που τηρεί.

    3.6

    Από οικονομική άποψη, η Επιτροπή εκτιμά ότι ο τομέας θα πρέπει να επιτρέψει τη δημιουργία 2,5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη εντός οκτώ ετών και να συμβάλει κατά 160 δις ευρώ (περίπου 1 %) κατ' έτος στο ΑΕγχΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η ΕΟΚΕ διερωτάται κατά πόσον αυτοί οι ποσοτικοποιημένοι στόχοι είναι συναφείς. Πράγματι, η λεπτομερής ανάλυση του αντικτύπου του ΥΝ σε τοπικό επίπεδο δείχνει ότι:

    οι υπηρεσίες εκμετάλλευσης θα «ομαδοποιηθούν» από τους πελάτες του ΥΝ, πράγμα που θα συνοδευτεί φυσικά από μειώσεις προσωπικού, ή ακόμα και μετεγκαταστάσεις·

    το ΥΝ ευνοεί τη χρήση τυποποιημένων λογισμικών (πρβλ. SaaS) εις βάρος πιο ειδικών, τα οποία απαιτούν επίσης περισσότερους σχεδιαστές. Ως εκ τούτου, πρέπει να αναμένεται και εκεί απώλεια θέσεων εργασίας.

    Επίσης, στην ανακοίνωση δεν λαμβάνεται υπόψη ούτε ο κοινωνικός αντίκτυπος τον οποίο μόλις περιγράψαμε, ούτε και οι ανασυγκροτήσεις που σχετίζονται με τη «δημιουργία νέφους» υπηρεσιών πληροφορικής, οι απώλειες θέσεων εργασίας, οι μεταγκαταστάσεις, η αποΰλωση και η αύξηση της απόστασης μεταξύ των χρηστών και των ειδικών σε θέματα πληροφορικής.

    3.7

    Η απλή χρήση του ΥΝ ήδη επιτρέπει την εξοικονόμηση ενέργειας στον εξοπλισμό πληροφορικής. Παράλληλα, οι μεγάλοι πάροχοι ΥΝ (οι οποίοι παρέχουν χώρο αποθήκευσης και συνδεόμενες υπηρεσίες) διαθέτουν κέντρα διακομιστών, η πλειονότητα των οποίων χρησιμοποιεί επεξεργαστές που καταναλώνουν 100 W/ανά μονάδα και βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα θα μπορούσαν να καταναλώσουν έως και το εν δέκατο. Ορισμένοι κατασκευαστές μικροεπεξεργαστών προσφέρουν φθηνούς επεξεργαστές, οι οποίοι εκπέμπουν λιγότερη θερμότητα (πράγμα που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα του εξαερισμού των αιθουσών στις οποίες βρίσκονται οι μηχανές) και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

    4.   Ειδικές παρατηρήσεις

    4.1

    Η Επιτροπή ενδιαφέρεται κυρίως για το δημόσιο υπολογιστικό νέφος χωρίς να εξετάζει την αγορά του ιδιωτικού υπολογιστικού νέφους. Πρόκειται ωστόσο για μια προσέγγιση που θεωρείται αξιόπιστη και μερικές φορές απαραίτητη για τις κρίσιμες πληροφορίες, πριν από τη μετάβαση στο δημόσιο υπολογιστικό νέφος.

    Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι με τον όρο «Δημόσιο υπολογιστικό νέφος» νοούμε το υπολογιστικό νέφος που διατίθεται δημοσίως και όχι το υπολογιστικό νέφος για τις δημόσιες υπηρεσίες.

    4.2

    Στην εισαγωγική παράγραφο, γίνεται αναφορά στο ότι η τεχνολογία υπολογιστικού νέφους ενέχει πρόσθετους κινδύνους, πράγμα που δεν αντικατοπτρίζει όλη την αλήθεια: πράγματι, το νέφος ενέχει νέους κινδύνους, αλλά ταυτόχρονα απομακρύνει ορισμένους άλλους.

    4.3

    Ορισμένες αγγλικές έννοιες όπως «η στροφή προς το υπολογιστικό νέφος» («cloud-friendly») ή «η ενεργός συμμετοχή» («cloud-active») δεν μεταφράζονται εύκολα σε άλλες γλώσσες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, η μετάφραση της ανακοίνωσης διαστρέβλωσε το περιεχόμενο του πρωτοτύπου. Για παράδειγμα, στα σημεία 3.1 και 3.2 οι παραπάνω έννοιες μεταφράζονται (σε ορισμένες γλώσσες) με τον ίδιο τρόπο, παρά το γεγονός ότι αναφέρονται σε διαφορετικούς στόχους.

    5.   Ανάλυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

    5.1

    Οι προτάσεις της Επιτροπής για την ανάπτυξη της χρήσης του «νέφους» στοχεύουν:

    στη βελτίωση των συμβάσεων καταναλωτών με τους παρόχους ψηφιακής ενέργειας – πρόκειται για την επιβολή (ή την απαγόρευση εφαρμογής) ορισμένων ρητρών προκειμένου να προστατευθούν καλύτερα οι ατομικοί χρήστες ή οι μικρές επιχειρήσεις από την ισχύ ορισμένων παραγωγών·

    στην ανάδυση συνεκτικών προτύπων, αναγνωρισμένων από όλους, τα οποία θα διευκολύνουν τη διαλειτουργικότητα, ή ακόμα και τη φορητότητα, δύο πλατφορμών υπολογιστικού νέφους·

    στον ορισμό μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς του ΥΝ, με βάση ένα συνεκτικό νομικό πλαίσιο, το οποίο ενδεχομένως θα είναι ενιαίο στα κράτη μέλη.

    Όλες αυτές οι προτάσεις είναι πρακτικές, ρεαλιστικές και αναγκαίες. Ως εκ τούτου, η ΕΟΚΕ τις υποστηρίζει πλήρως. Ωστόσο, σημειώνει ότι οι δύο πρώτες προτάσεις δεν αφορούν αποκλειστικά ευρωπαϊκά ζητήματα. Συνεπώς, η ΕΟΚΕ αναμένει από την Επιτροπή να ρυθμίσει με την ανακοίνωσή της, κυρίως δυσκολίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    5.2

    Η ΕΟΚΕ παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη των θεμελιωδών στόχων του ψηφιακού θεματολογίου, ιδίως:

    την τοποθέτηση της Ευρώπης, των κρατών μελών της και των οικονομικών φορέων της σε ηγετική θέση στους τομείς της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών·

    την επίτευξη ενός βαθμού ανεξαρτησίας έναντι των άλλων οικονομικών ζωνών, οι οποίες κατέχουν επί του παρόντος ηγετική θέση ή είναι αναδυόμενες δυνάμεις· και ιδίως,

    τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την παραγωγή πλούτου στην Ευρώπη.

    5.3

    Όσον αφορά την ανάπτυξη της «χρήσης» του ΥΝ, στο σημείο 3.1 γίνεται δύο φορές αναφορά στον όρο «cloud-friendly» («στροφή προς το υπολογιστικό νέφος») ως στόχο προς επίτευξη. Εντούτοις, για να υποστηρίζει το ΥΝ, η αρμόδια για το ψηφιακό θεματολόγιο Επίτροπος υπερασπίζεται σε διάφορες παρεμβάσεις της την επίτευξη του στόχου «cloud-active» («ενεργό συμμετοχή»).

    Πράγματι, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Neelie KROES, δήλωσε στο Davos στις 27 Ιανουαρίου του 2011: «I want to make Europe not just “cloud-friendly” but “cloud-active”» και ανακοίνωσε επίσημα την ανακοίνωση, μέσω ενός άρθρου με τίτλο «Making Europe cloud active» στο ιστολόγιο της (στις 27/09/2012). Ως εκ τούτου, το επίπεδο ανάπτυξης που υποστηρίζει στις παρεμβάσεις της είναι πιο φιλόδοξο από το απλό ‧cloud-friendly».

    Για αυτόν τον λόγο, η ΕΟΚΕ εκπλήσσεται από τη διαφορά μεταξύ των στόχων που υποστηρίζει νόμιμα η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αυτών που προτείνει η ανακοίνωση. Επιπλέον, υπενθυμίζει ότι, σε προηγούμενη γνωμοδότησή της (5), είχε ενθαρρύνει την Επιτροπή να φανεί πιο φιλόδοξη από «cloud-active» για την Ευρώπη, προτείνοντας να προχωρήσει σε « cloud-productive ».

    5.4

    Η ανακοίνωση δεν προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού φορέα, ενός «ευρωπαϊκού υπερ-υπολογιστικού νέφους» για την παραγωγή ψηφιακής ενέργειας. Δεδομένης της αποστολής της ΓΔ Connect και της δυσκολίας δημιουργίας ενός τέτοιου «γίγαντα», η ΕΟΚΕ αντιλαμβάνεται και υποστηρίζει αυτή την τοποθέτηση. Εξάλλου, οι διάφοροι φορείς του τομέα με τους οποίους συναντήθηκε (οργανισμοί τηλεπικοινωνιών, εκδότες λογισμικών, συντονιστές συστημάτων, κ.ά), υποστηρίζουν ομόφωνα την ενίσχυση αυτής της τοποθέτησης.

    Παρ'όλα αυτά, υπάρχει μια μέση οδός μεταξύ του μη ρεαλιστικού ευρωπαϊκού «γίγαντα» και των ευρωπαϊκών «μικρο-υπολογιστικών νεφών» τα οποία περιορίζονται σε εξειδικευμένες αγορές και έχουν να αντιμετωπίσουν την οικονομική και εμπορική ισχύ παγκοσμίων, μη ευρωπαϊκών φορέων!

    Η πρόταση της ΕΟΚΕ αποσκοπεί στην ανάδυση και την ενίσχυση μεγάλων ευρωπαϊκών φορέων οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για γιγαντιαία κέντρα ΥΝ, τη μελλοντική ευρωπαϊκή ψηφιακή βιομηχανία! Αυτοί οι φορείς θα μπορούν να δραστηριοποιούνται σε τοπικό, εθνικό (κρατικό υπολογιστικό νέφος) ή ακόμα διασυνοριακό (όμιλοι επιχειρήσεων σε πολλά κράτη μέλη) επίπεδο.

    5.5

    Η ΕΟΚΕ σημειώνει ακόμη ότι, παρόλο που δεν έχουν το μέγεθος των σημαντικότερων επιχειρήσεων της αγοράς, οι ευρωπαϊκοί φορείς ΥΝ έχουν πολλά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα:

    οι πελάτες του ΥΝ παραμένουν εξαιρετικά προσεκτικοί και προτιμούν έναν πλησιέστερο πάροχο ΥΝ (ίσως εθνικό, ή ακόμα και περιφερειακό), ακόμα και αν αυτό δεν επιτρέπει να μεγιστοποιηθεί η μείωση του κόστους του ΥΝ·

    η νομοθεσία σχετικά με την προστασία των δεδομένων στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη παραμένει σύνθετη για τους χρήστες και ευνοεί την επιλογή ενός εθνικού παρόχου ΥΝ·

    η διεθνής νομοθεσία, με την οποία πρέπει να συμμορφώνονται πάροχοι από άλλες, μη ευρωπαϊκές χώρες, δεν είναι ακόμα η κατάλληλη για το ΥΝ. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι αυτό του Patriot Act στις ΗΠΑ.

    Εντούτοις, αυτές οι ευνοϊκές συνθήκες για την ανάδυση ευρωπαϊκών φορέων δεν θα διαρκέσουν. Είναι λοιπόν σημαντικό και επείγον να δράσει η Επιτροπή για να ενθαρρύνει την ανάδυση ευρωπαϊκών φορέων σε αυτή την – ακόμα – ευνοϊκή περίοδο.

    5.6

    Στο τμήμα 2 της ανακοίνωσης υποστηρίζεται ότι: «οι μεμονωμένες προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο δεν είναι πιθανό να αποδώσουν βέλτιστα οικονομικά αποτελέσματα». Η ΕΟΚΕ ενθαρρύνει την Επιτροπή να επανεξετάσει την τοποθέτησή της έναντι του κρατικού υπολογιστικού νέφους.

    Από τη μία πλευρά, αυτός ο ισχυρισμός δεν στηρίζεται πουθενά στην ανακοίνωση ή στην ανάλυση αντικτύπου, από κανένα ουσιαστικό στοιχείο, πράγμα που προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της σοβαρότητας του ισχυρισμού.

    Από την άλλη πλευρά, αν δεν προταθεί μια εναλλακτική λύση, η οποία εκτός του ότι ούτε και αυτή δεν βρίσκεται στην ανακοίνωση, η κριτική που ασκείται στο υπολογιστικό νέφος εθνικού ή τοπικού επιπέδου, είναι τόσο αυστηρή ώστε να θέτει σε κίνδυνο οποιαδήποτε αξιόπιστη λύση για τη δημιουργία μιας ισχυρής, βιώσιμης και ανταγωνιστικής προσφοράς ΥΝ σε σχέση με τους γίγαντες των άλλων γεωγραφικών περιοχών (Ινδία, Κίνα ή ΗΠΑ).

    5.7

    Η προτεινόμενη προσέγγιση, μέσω της ευρωπαϊκής σύμπραξης για το υπολογιστικό νέφος, εστιάζεται υπερβολικά στον τομέα των δημοσίων υπηρεσιών (πρβλ. σημείο 3.5) και την « προαγωγή κοινού πρωταγωνιστικού ρόλου του δημοσίου τομέα ».

    Η ΕΟΚΕ αναγνωρίζει και υποστηρίζει την πρόταση της Επιτροπής για τη σημασία των δημοσίων υπηρεσιών στα κοινωνικο-οικονομικά μοντέλα στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, αυτές έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ΥΝ.

    Ωστόσο, η ΕΟΚΕ δεν μπορεί εύκολα να δεχθεί ότι, στο γενικό πλαίσιο δημοσιονομικών περιορισμών, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μπορούν να κατευθύνουν την καινοτομία στον τομέα του ΥΝ. Υπενθυμίζει εξάλλου ότι οι τα πιο αξιόλογα ευρωπαϊκά επιτεύγματα έγιναν είτε από τον ιδιωτικό τομέα (για παράδειγμα: η κινητή τηλεφωνία, οι έξυπνες κάρτες), είτε από τον ιδιωτικό τομέα με δημόσια στήριξη (για παράδειγμα: Airbus, Ariane Espace, κ.λπ.).

    Η ΕΟΚΕ προτρέπει την Επιτροπή να αναφερθεί με πιο σαφή τρόπο στον «πρωταγωνιστικό ρόλο» αυτής της σύμπραξης.

    5.8

    Η προσέγγιση της Επιτροπής εντάσσεται σε ένα μοντέλο «από την κορυφή προς τη βάση», με άλλα λόγια, τη διευκόλυνση της χρήσης, για να ενθαρρυνθεί η ανάδυση υπηρεσιών και ενδεχομένως η παραγωγή ψηφιακής ενέργειας.

    Η ΕΟΚΕ θα υποστήριζε απόλυτα αυτή την, κατευθυνόμενη από τη ζήτηση, σταδιακή καθιέρωση, εάν αυτή γινόταν σε ένα πλαίσιο χωρίς φορείς με δεσπόζουσα θέση, ή με ισορροπία μεταξύ ευρωπαϊκών και μη ευρωπαϊκών φορέων. Δυστυχώς, αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχει πλέον, καθώς οι κύριοι φορείς του υπολογιστικού νέφους ανήκουν σε χώρες εκτός Ευρώπης και κατέχουν ολιγοπωλιακή θέση στην αγορά. Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη της χρήσης του υπολογιστικού νέφους θα μπορούσε να έχει αντιπαραγωγικές επιπτώσεις, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση αυτών των ηγετικών επιχειρήσεων.

    Χωρίς να απορρίπτει αυτή την εξέλιξη, η ΕΟΚΕ επιμένει ότι η Επιτροπή πρέπει να προβλέψει δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου οι δράσεις της να ωφελήσουν τους ευρωπαϊκούς φορείς και να τους επιτρέψουν να αναδυθούν, παρά την δεσπόζουσα θέση που κατέχουν μη ευρωπαϊκοί φορείς.

    5.9

    Παράλληλα και συμπληρωματικά με την προσέγγιση «από την κορυφή προς τη βάση», την οποία περιγράψαμε προηγουμένως, η ΕΟΚΕ επιθυμεί να ενθαρρύνει την Επιτροπή να προτείνει συγκεκριμένες ενέργειες που να εντάσσονται ρητά σε μια προσέγγιση « από τη βάση προς την κορυφή », δηλαδή την ενθάρρυνση δημιουργίας παραγωγών ΥΝ σε περιφερειακό, εθνικό ή διασυνοριακό επίπεδο, έτσι ώστε να ευνοηθεί στη συνέχεια η ανάπτυξη υπηρεσιών και της χρήσης του ΥΝ.

    Σε άλλους τομείς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία ή η κινητή τηλεφωνία, φάνηκε το πώς μια ισχυρή βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη θα μπορούσε να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα σε άλλα επίπεδα (υπηρεσίες και χρήση). Τα μέτρα ενθάρρυνσης αυτών των τομέων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ψηφιακής ενέργειας.

    Άλλο παράδειγμα που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι αυτό των ΗΠΑ. Η ανάπτυξη του ΥΝ σε αυτή τη χώρα έγινε εξαρχής στο πλαίσιο μιας προσέγγισης «από τη βάση προς την κορυφή» και στέφθηκε με την γνωστή επιτυχία.

    Ως εκ τούτου, η ΕΟΚΕ βασίζεται σε αυτό το επιτυχές παράδειγμα ανάπτυξης σε μεγάλη κλίμακα του υπολογιστικού νέφους, για να προτείνει στην Επιτροπή να εμπνευστεί από αυτό και να συμβάλει σε μια παρόμοια επιτυχία στην Ευρώπη.

    5.10

    Η Επιτροπή, όπως και τα άλλα ευρωπαϊκά Όργανα, κάνουν μαζική χρήση μέσων πληροφορικής. Εντούτοις, μέχρι σήμερα, οι λύσεις που έχουν βρεθεί βασίζονται ελάχιστα στο ΥΝ. Παράλληλα, οι ΗΠΑ έχουν θεσπίσει το «Cloud First Act» το οποίο επιβάλλει στις ενδιαφερόμενες διοικήσεις να δίνουν προτεραιότητα σε μια προσέγγιση ΥΝ.

    Βασιζόμενη σε αυτή την επιτυχία, η ΕΟΚΕ προτείνει η Επιτροπή να επιβάλλει στον εαυτό της και στα υπόλοιπα Όργανα μια « Cloud First policy », επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού περιβάλλοντος ΥΝ και σημαντικές μειώσεις στους λειτουργικούς προϋπολογισμούς.

    5.11

    Στο παρελθόν, η Επιτροπή είχε αναπτύξει και καθιερώσει επιτόπιες δράσεις, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του «broadband» και του «εκσυγχρονισμού συστημάτων πληροφορικής». Επρόκειτο ιδίως για:

    προγράμματα ενημέρωσης και επικοινωνίας με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την κατάρτιση των ενδιαφερόμενων φορέων σε τοπικό επίπεδο·

    προγράμματα ανάπτυξης καινοτόμων έργων με στόχο την ανάπτυξη τοπικών οικοσυστημάτων, ακόμα και στις περιοχές οι οποίες θεωρείτο ότι εξαιρούνται από την καινοτομία·

    επιχορηγήσεις με στόχο τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων υπηρεσιών, όπως η ηλεκτρονική δημόσια διοίκηση.

    Δεδομένης της επιτυχίας αυτών των προγραμμάτων, η ΕΟΚΕ προτρέπει την Επιτροπή να σχεδιάσει και να προβλέψει προϋπολογισμό για ένα παρόμοιο πρόγραμμα, ειδικά για το ΥΝ.

    H EOKE συνιστά να ενσωματωθούν οι θεσμικές και ασφαλείς βάσεις δεδομένων στο περιβάλλον του υπολογιστικού νέφους το συντομότερο δυνατόν, κατά τρόπο σταδιακό και ρυθμιζόμενο. Κατ' αυτόν τον τρόπο, οι πολίτες θα μπορούν να διαχειρίζονται ευκολότερα ζωτικά δεδομένα (σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ή την εθνική νομοθεσία), ενώ ταυτόχρονα θα αυξάνεται η εμπιστοσύνη τους στο υπολογιστικό νέφος.

    5.12

    Η Επιτροπή προτείνει σειρά δράσεων για την ανάπτυξη του ΥΝ. Η ανακοίνωση δεν παρουσιάζει ένα συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Η ΕΟΚΕ ενθαρρύνει την Επιτροπή να δημοσιεύσει, το συντομότερο δυνατόν, ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα. Πράγματι, οι εξελίξεις στην τεχνολογία του ΥΝ έχουν ραγδαίο ρυθμό και ως εκ τούτου είναι σημαντικό και επείγον, όλοι οι φορείς να μπορούν να συντονίσουν και να ευθυγραμμίσουν τη στρατηγική τους με αυτή της Επιτροπής.

    Βρυξέλλες, 16 Ιανουαρίου 2013.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

    Staffan NILSSON


    (1)  Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ με θέμα «Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την εναλλακτική επίλυση καταναλωτικών διαφορών «ΕΕ C 181 της 21.6.2012, σ. 93 και γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ με θέμα »Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ηλεκτρονική επίλυση καταναλωτικών διαφορών», EE C 181 της 21.6.2012, σ. 99.

    (2)  Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ με θέμα «Το υπολογιστικό νέφος (cloud computing) στην Ευρώπη», EE C 24 της 28.1.2012, σ. 40.

    (3)  Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. N. Kroes, αρμόδια για το Ψηφιακό Θεματολόγια, υποστήριξε αυτό το επίπεδο ανάπτυξης σε πολλές ομιλίες της.

    (4)  Η ΕΟΚΕ πρότεινε αυτόν τον πιο φιλόδοξο στόχο πολιτικής στην προηγούμενη γνωμοδότησή της για το ΥΝ (TEN/452).

    (5)  Γνωμοδότηση CESE με θέμα «Το υπολογιστικό νέφος (cloud computing) στην Ευρώπη», ΕΕ C 24, 28.1.2012, σ. 40.


    Top