Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91999E002126

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-2126/99 υποβολή: Nelly Maes (Verts/ALE) και Bart Staes (Verts/ALE) προς την Επιτροπή. Χρηματοοικονομική ενίσχυση στην ευρωπαϊκή βιομηχανία πετρελαίου.

    ΕΕ C 170E της 20.6.2000, p. 145–146 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    91999E2126

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-2126/99 υποβολή: Nelly Maes (Verts/ALE) και Bart Staes (Verts/ALE) προς την Επιτροπή. Χρηματοοικονομική ενίσχυση στην ευρωπαϊκή βιομηχανία πετρελαίου.

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 170 E της 20/06/2000 σ. 0145 - 0146


    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-2126/99

    υποβολή: Nelly Maes (Verts/ALE) και Bart Staes (Verts/ALE) προς την Επιτροπή

    (24 Νοεμβρίου 1999)

    Θέμα: Χρηματοοικονομική ενίσχυση στην ευρωπαϊκή βιομηχανία πετρελαίου

    Ο τομέας του πετρελαίου χαρακτηρίζεται επί του παρόντος από μεγάλη κινητικότητα. Μεγάλες επιχειρήσεις συγχωνεύονται. Συμφωνίες στο πλαίσιο του OPEC έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση ή μη της τιμής του αργού πετρελαίου. Στον τύπο δημοσιεύονται τακτικά ειδήσεις για νέες πετρελαιοπηγές. Η κρίση του 1973 φαίνεται ότι παρήλθε οριστικά.

    Τις δύο τελευταίες δεκαετίες η ενεργειακή πολιτική της ευρωπαϊκής Επιτροπής επικεντρώθηκε, σε αυξανόμενο βαθμό, σε τρεις πόλους:

    α) επαρκή εφοδιασμό σε ενέργεια,

    β) φιλικότητα προς το περιβάλλον,

    γ) ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης.

    1. Μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973, έχει επεξεργασθεί η Επιτροπή χρηματοοικονομική ενίσχυση για τον ευρωπαϊκό τομέα του πετρελαίου;

    2. Εάν όχι, έχει η Επιτροπήποστηρίξει με άλλο τρόπο τον εν λόγω τομέα; Με ποιες πρωτοβουλίες;

    3. Εάν ναι, μπορεί η Επιτροπή να προβεί σε πλήρη επισκόπηση της χρηματοοικονομικής βοήθειας που χορηγήθηκε στον εν λόγω τομέα μετά το 1973 (διαχωρισμός ανά πρόγραμμα και ανά επιχείρηση);

    4. Ποιους λόγους προβάλλει η Επιτροπή για να αιτιολογήσει αυτή την χρηματοοικονομική ενίσχυση προς τον ευρωπαϊκό τομέα του πετρελαίου;

    5. Φρονεί η Επιτροπή ότι η ενίσχυση αυτή είναι συμβατή με τα μέτρα κατά της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα;

    Απάντηση της κ. de Palacio εκ μέρους της Επιτροπής

    (20 Δεκεμβρίου 1999)

    Τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης του πετρελαϊκού τομέα άρχισαν να εφαρμόζονται ως απάντηση στην «πετρελαϊκή κρίση» του 1973, όταν έγιναν σαφή τα μειονεκτήματα από την εξάρτηση της Κοινότητας από τη Μέση Ανατολή, αφού το 90 % του εφοδιασμού της με πετρέλαιο γινόταν από την εν λόγω περιοχή. Αρχικός στόχος ήταν η θέσπιση ενός οικονομικού μηχανισμού για τηνποστήριξη της ταχείας ανάπτυξης νέων καινοτόμων τεχνολογιών, που θα εξασφάλιζαν την οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Θάλασσας ως πετρελαιοφόρου περιοχής. Προβλεπόταν η επιστροφή της παρεχόμενης οικονομικήςποστήριξης, σε περίπτωση μετέπειτα εμπορικής εκμετάλλευσης, περίπου δε το 30 % τηςποστήριξης αυτής επεστράφη.

    Από την έναρξη των προγραμμάτων, το 1975, έχουν διατεθεί ως οικονομικήποστήριξη προς τον πετρελαϊκό τομέα περίπου 750 εκατ., ποσόν που κατανεμήθηκε σε 1000 περίπου επιμέρους σχέδια που αφορούσαν την έρευνα, την ανάπτυξη, την επίδειξη και τη διάδοση καινοτόμων τεχνολογιών. Η πιο πρόσφατη σχετική δημοσίευση, με τίτλο «Thermie Hydrocarbons, sectoral report 1995-1997», που περιέχει πλήρη στοιχεία τόσο για το πρόγραμμα Thermie όσο και για τα προηγούμενα από αυτό προγράμματα, θα αποσταλεί στο αξιότιμο μέλος και στη γραμματεία του Κοινοβουλίου. Στη δημοσίευση αυτή παρέχονται το ιστορικό των προγραμμάτων οικονομικήςποστήριξης, στα πλαίσια των οποίων δόθηκε η βοήθεια, καθώς και οι στόχοι του προγράμματος και ορισμένα παραδείγματα επιμέρους σχεδίων.

    Τα σχέδια που εφαρμόζονται στον πετρελαϊκό τομέα περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που όλες είχαν τον ίδιο ευρύ στόχο: την ασφαλή, καθαρή, αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον εξόρυξη, παραγωγή, μεταφορά και αποθήκευση πετρελαϊκών προϊόντων. Αρχικά οι στόχοι συνίσταντο κυρίως στη μείωση του κόστους, για την προώθηση της εσωτερικής παραγωγής και μέσω αυτής την εξασφάλιση του εφοδιασμού της Κοινότητας, στη συνέχεια όμως οι στόχοι διευρύνθηκαν, ειδικά μετά το 1990 και τη γενική πτώση των τιμών του πετρελαίου, προκειμένου να συμπεριλάβουν την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, τη μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος και την αύξηση της απασχόλησης.

    Ένα σημαντικό μέρος της ενίσχυσης αφορά άμεσα τον τομέα πετρελαϊκού εφοδιασμού καιπηρεσιών, στον οποίο περιλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων και απασχολούνται περίπου 350 000-500 000 εργαζόμενοι.

    Επειδή η Ευρώπη θα συνεχίσει στο προσεχές μέλλον να βασίζεται στα πετρελαιοειδή καύσιμα για τον εφοδιασμό με ενέργεια, η Επιτροπή δεν θεωρεί ότι αυτή η στρατηγική έρχεται σε αντίθεση με την προσέγγισή της όσον αφορά τα προβλήματα του διοξειδίου του άνθρακα και της κλιματολογικής αλλαγής. Πραγματικά, στην πρόσφατη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τον Ιούνιο του 1999, επισημαίνεται ιδιαίτερα το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και γίνεται ειδική μνεία στις δυνατότητες επανάκτησης και εκ νέου καύσης του διοξειδίου του άνθρακα. Η ανάπτυξη μιας κοινοτικής βιομηχανίας θα είναι επωφελής για το μέλλον της Κοινότητας αλλά και ευρύτερα, όσο θα ενθαρρύνονται η μεταφορά τεχνολογίας, η βιομηχανική συνεργασία και η σύσταση διεθνών εταιρικών σχέσεων και θα διαδίδονται στον τομέα αυτόν οι κοινοτικές περιβαλλοντικές πρακτικές.

    Top