Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91999E001676

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1676/99 υποβολή: Marialiese Flemming (PPE-DE) προς το Συμβούλιο. Κυνηγητική περίοδος για αποδημητικά πουλιά.

    ΕΕ C 170E της 20.6.2000, p. 71–72 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    91999E1676

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1676/99 υποβολή: Marialiese Flemming (PPE-DE) προς το Συμβούλιο. Κυνηγητική περίοδος για αποδημητικά πουλιά.

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 170 E της 20/06/2000 σ. 0071 - 0072


    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1676/99

    υποβολή: Marialiese Flemming (PPE-DE) προς το Συμβούλιο

    (22 Σεπτεμβρίου 1999)

    Θέμα: Κυνηγητική περίοδος για αποδημητικά πουλιά

    Με την οδηγία 79/0409/ΕΟΚ(1) του Συμβουλίου με θέμα την διατήρηση των ειδών αγρίων πτηνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκεπέρ της διατήρησης όλων των αγρίων πτηνών που ζουν στα κράτη μέλη της Ένωσης.

    Τα κράτη μέληποχρεούνται να διαπιστώνουν για το κυνήγι συγκεκριμένων ειδών πτηνών ότι τηρούνται οι βασικές αρχές για τη λογική αξιοποίηση και την οικολογικά ισόρροπη διατήρηση των διαφόρων ειδών, ιδίως των αποδημητικών πτηνών. Υποχρεούνται να αποτρέπουν το κυνήγι ιδίως αποδημητικών πτηνών κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής ή κατά τη διάρκεια των διαφόρων φάσεων της σίτισης των νεογνών τους.

    Το Μάρτιο του 1994, η Επιτροπή πρότεινε τροποποίηση αυτής της οδηγίας, σύμφωνα με την οποία επαφίεται σε κάθε κράτος μέλος η αρμοδιότητα να ορίζει την κυνηγητική περίοδο για αποδημητικά πτηνά. Η πρόταση της Επιτροπής που δεν προβλέπει ενιαία ημερομηνία λήξης της κυνηγητικής περιόδου, συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα μέλη του Κοινοβουλίου τάχθηκαν κατά την ψηφοφορία το Φεβρουάριο του 1996πέρ μιας ενιαίας για όλη την Ευρώπη ημερομηνίας λήξης της κυνηγητικής περιόδου στις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους.

    Τι έπραξε έκτοτε το Συμβούλιο για να ανταποκριθεί στο αίτημα του Κοινοβουλίου;

    Ορισμένα κράτη μέλη καθόρισαν τη διάρκεια της κυνηγητικής περιόδου για αποδημητικά πτηνά κατά τρόπο ώστε να μην εξασφαλίζεται η διατήρηση ορισμένων ειδών. Η έναρξη της κυνηγητικής περιόδου στη Γαλλία συμπίπτει για παράδειγμα με την εποχή κατά την οποία τα νεογνά εξαρτώνται ακόμα από την φροντίδα των γονιών τους. Η Γαλλία παραβιάζει με τον τρόπο αυτό την παράγραφο 4 του άρθρου 7 της οδηγίας 79/0409/ΕΟΚ. Για το λόγο αυτό έχει ήδη ασκηθεί προσφυγή επί παραβάσει.

    Σε πιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αυτή;

    Ποιο μέτρο προτίθεται να λάβει το Συμβούλιο ώστε να μετατραπούν σε εθνικό δίκαιο σε όλα τα κράτη μέλη οι διατάξεις της οδηγίας 79/0409/ΕΟΚ;

    (1) ΕΕ L 103 της 25.4.1979, σελ. 1.

    Απάντηση

    (2 Δεκεμβρίου 1999)

    Κατά την εξέταση της πρότασης της Επιτροπής, που αποσκοπεί στον προσδιορισμό του περιθωρίου εκτίμησης των κρατών μελών όσον αφορά ιδίως την ημερομηνία λήξης της κυνηγετικής περιόδου, το Συμβούλιο εξέτασε μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο μιας ενιαίας ημερομηνίας ορίου, που θα μπορούσε να ορισθεί μεταξύ της 31ης Ιανουαρίου και της 10ης Μαρτίου. Ως προς αυτό, το Συμβούλιο έλαβε γνώση της γνώμης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 1996, για τον καθορισμό της 31ης Ιανουαρίου κάθε έτους ως ενιαίας ημερομηνίας τέλους της κυνηγετικής περιόδου σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Εντούτοις, το Συμβούλιο δεν κατέληξε ακόμα σε λύση που θα μπορούσε να γίνει ομόφωνα δεκτή για το σύνολο των προβλημάτων που προκύπτουν από την πρόταση της Επιτροπής.

    Προκειμένου να διευκολυνθεί μια όσο το δυνατό ευρύτερη συμφωνία επί του θέματος, διεξάγονται επαφές μεταξύ των ενδιαφερομένων κρατών μελών.

    Top