Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91999E001674

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1674/99 υποβολή: Marialiese Flemming (PPE-DE) προς την Επιτροπή. Αυθαίρετη λήψη φαρμάκων από τους ασθενείς.

    ΕΕ C 170E της 20.6.2000, p. 70–71 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    91999E1674

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1674/99 υποβολή: Marialiese Flemming (PPE-DE) προς την Επιτροπή. Αυθαίρετη λήψη φαρμάκων από τους ασθενείς.

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 170 E της 20/06/2000 σ. 0070 - 0071


    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1674/99

    υποβολή: Marialiese Flemming (PPE-DE) προς την Επιτροπή

    (22 Σεπτεμβρίου 1999)

    Θέμα: Αυθαίρετη λήψη φαρμάκων από τους ασθενείς

    Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μια ενιαία βιομηχανική πολιτική στον τομέα του φαρμάκου, της 16ης Μαΐου 1996 (A4-0104/96)(1), η αυθαίρετη λήψη φαρμάκων θεωρείται ως σημαντικό στοιχείο μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής στον τομέα τηςγείας. Αυτό συνάδει με τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ιδίως με την ανακοίνωσή της της 1ης Ιουνίου 1994 για τη δρομολόγηση προγράμματος δράσης της Κοινότητας για την προστασία τηςγείας, την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την κατάρτιση κατά τη διάρκεια του προγράμματος αυτού στον τομέα της δημόσιαςγείας.

    Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάχθηκε με τηνποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα περασμένα χρόνιαπέρ της επέκτασης τηςπεύθυνης λήψης φαρμάκων ιδία πρωτοβουλία του ασθενή, πράγμα που συμβαδίζει με την προθυμία του πληθυσμού να φροντίσει περισσότερο τηνγεία του. Αυτό οδήγησε ήδη σε σημαντικές ελαφρύνσεις των ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας.

    Προτίθεται η Επιτροπή να συνεχίσει αυτή την πολιτική και να βελτιώσει περαιτέρω τις προϋποθέσεις πλαίσια για τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.

    (1) ΕΕ C 141 της 13.5.1996, σελ. 63.

    Απάντηση του κ. Byrne εκ μέρους της Επιτροπής

    (26 Οκτωβρίου 1999)

    Η Επιτροπή συμμερίζεται την άποψη του αξιότιμου μέλους του Κοινοβουλίου ότι ηπεύθυνη αυτοθεραπεία και η ύπαρξη ενός κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου για φαρμακευτικά προϊόντα που πωλούνται χωρίς ιατρική συνταγή (προϊόντα OTC) αποτελεί ένα σημαντικό θέμα, στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Η Επιτροπή θα ήθελε να παρατηρήσει ότι η κοινοτική νομοθεσία για τα φαρμακευτικά προϊόντα παρέχει ήδη ένα λεπτομερές νομικό πλαίσιο για την κυκλοφορία στην αγορά φαρμακευτικών προϊόντων στην Κοινότητα και, επίσης, ότι η ισχύουσα νομική κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική.

    Βέβαια,πάρχει πάντοτε περιθώριο βελτιώσεων. Σύμφωνα με το άρθρο 71 του κανονισμού (ΕΟΚ) 2309/93 της 22 Μαΐου 1993 για τη θέσπιση κοινοτικών διαδικασιών έγκρισης και εποπτείας των φαρμακευτικών προϊόντων για ανθρώπινη και κτηνιατρική χρήση και για τη σύσταση ευρωπαϊκού οργανισμού για την αξιολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων(1), η Επιτροπή πρόκειται να δημοσιεύσει, έως το τέλος του έτους 2001, μια γενική έκθεση σχετικά με τις εμπειρίες που έχουν αποκομιστεί στα πλαίσια της λειτουργίας των νέων συστημάτων χορήγησης άδειας κυκλοφορίας για φαρμακευτικά προϊόντα. Αυτή η γενική έκθεση θα αποτελέσει τη βάση για την επισκόπηση της κοινοτικής νομοθεσίας που αφορά τα φαρμακευτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων που ισχύουν για τα προϊόντα OTC).

    Στα πλαίσια αυτής της εκτενούς επισκόπησης της κοινοτικής νομοθεσίας για τα φαρμακευτικά προϊόντα θα εξεταστούν θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τα προϊόντα OTC, που θα περιλαμβάνουν τη διαδικασία αμοιβαία αναγνώρισης (ειδικά τη συμπερίληψη του νομικού καθεστώτος στη διαδικασία αμοιβαίας αναγνώρισης), το πεδίο εφαρμογής των επιλέξιμων προϊόντων για την κεντρική διαδικασία, την ταξινόμηση των φαρμακευτικών προϊόντων σε προϊόντα OTC και προϊόντα για τα οποία απαιτείται ιατρική συνταγή (που περιλαμβάνεται στην οδηγία του Συμβουλίου 92/0026/ΕΟΚ της 31ης Μαΐου 1992 σχετικά με την κατάταξη για τη χορήγηση των φαρμάκων που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση(2)) και τις προδιαγραφές και τις συνθήκες διαφήμισης προϊόντων OTC (που περιλαμβάνονται στην οδηγία 92/28 της 31ης Μαΐου 1992 για τη διαφήμιση των φαρμάκων που προορίζονται για ανθρώπους(3)).

    Επίσης, η Επιτροπήποστηρίζει τις ενέργειες για την προώθηση της παροχής ορθών συμβουλών και τη διάδοση κατάλληλων πληροφοριών σχετικά με την αυτοθεραπεία, στο πλαίσιο του προγράμματός της για την προαγωγή τηςγείας, την πληροφόρηση, την εκπαίδευση και την κατάρτιση. Στο πλαίσιο αυτό δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στην ενίσχυση του ρόλου των επαγγελματιών στον τομέα της προαγωγής τηςγείας, συμπεριλαμβανομένης της αυτοθεραπείας, καθώς και στον καλύτερο καθορισμό των συμπτωμάτων που προσφέρονται για αυτοθεραπεία.

    (1) ΕΕ L 214 της 24.8.1993.

    (2) ΕΕ L 113 της 30.4.1992.

    (3) ΕΕ L 113 της 30.4.1992.

    Top