Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91999E001483

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1483/99 υποβολή: Armando Cossutta (GUE/NGL) προς το Συμβούλιο. Πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση της Κύπρου.

    ΕΕ C 170E της 20.6.2000, p. 22–23 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    91999E1483

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1483/99 υποβολή: Armando Cossutta (GUE/NGL) προς το Συμβούλιο. Πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση της Κύπρου.

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 170 E της 20/06/2000 σ. 0022 - 0023


    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1483/99

    υποβολή: Armando Cossutta (GUE/NGL) προς το Συμβούλιο

    (1 Σεπτεμβρίου 1999)

    Θέμα: Πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση της Κύπρου

    Στις 20 Ιουλίου 1974, η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε το βόρειο τμήμα της Κύπρου. Εδώ και 25 χρόνια διατηρείται μια κατοχή αυθαίρετη, βασιζόμενη στην καταπίεση και τη βία, η οποία έχει οδηγήσει σε μία ατέλειωτη και συστηματική παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την εισβολή, οι εισβολείς απέλασαν εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνοκυπρίους από τα χώματά τους, το ίδιο δε συνέβη και για χιλιάδες Τουρκοκυπρίους στο πλαίσιο μιας συστηματικής πρακτικής εθνικής καθαρότητας (της ίδιας εθνικής καθαρότητας που σήμερα, μπροστά στην τραγωδία του Κοσσυφοπεδίου, εξεγείρει τις συνειδήσεις).

    Όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης έμειναν νεκρό γράμμα λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας,ποστηριζόμενης από τηνπερδύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών.

    1. Δεν θεωρεί το Συμβούλιο ότι οφείλει να προβεί σε ενέργειες, τόσο αυτόνομα όσο και στο πλαίσιο όλων των διεθνών οργανισμών, προκειμένου να συμβάλει στην αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παραβιάζονται στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου;

    2. Δεν θεωρεί το Συμβούλιο ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συμμετάσχει κατά τρόπο ενεργό στην κατάλληλη προετοιμασία μιας διεθνούς διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή, η οποία θα έχει ως στόχο να καθορίσει μια πορεία ρεαλιστική ως προς τον τρόπο και το χρόνο ώστε να σβήσουν για πάντα οι εστίες της κρίσης, οι οποίες, εάν συνεχίσουν να τροφοδοτούνται,πάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσουν σε μια γενικευμένη και μεγάλη ανάφλεξη;

    Απάντηση

    (2 Δεκεμβρίου 1999)

    Το Συμβούλιο πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος προώθησης του Κυπριακού, καθώς και της κατάστασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, είναι η συνέχιση της αναζήτησης λύσης βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Το Συμβούλιο επικροτεί τα συμπεράσματα της Διάσκεψης Κορυφής του G8, στις 9/10 Ιουνίου, και τις αποφάσεις 1250 και 1251 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και κρίνει ότι η πρόσκληση για τη διεξαγωγή συνομιλιών των ΗΕ άνευ όρων το φθινόπωρο, καθώς και οι αποφάσεις, έδωσαν νέα ώθηση στη διαδικασία. Η Προεδρία θα εξακολουθήσει ναποστηρίζει, από κοινού με άλλους εταίρους της ΕΕ και διεθνείς παράγοντες, τις προσπάθειες του ΓΓΗΕ κ. Annan προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις και να σημειωθεί πρόοδος προς την επίτευξη διακανονισμού κατόπιν διαπραγματεύσεων.

    Η Ένωση επίσης κρίνει ότι η πρόοδος με στόχο, αφενός, την προσχώρηση στην ΕΕ και, αφετέρου, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού θα πρέπει να αλληλοενισχύονται. Πιστεύει ότι η προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ θα πρέπει να αποβεί ευεργετική για όλες τις κοινότητες και να συμβάλει στην επικράτηση της εσωτερικής ειρήνης και της συμφιλίωσης στη νήσο. Λυπάται γιατί δεν μπόρεσε να επιτευχθεί πολιτική λύση εγκαίρως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης. Η Προεδρία εξακολουθεί να εργάζεται (σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου) για τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τουρκο-Κυπριακής κοινότητας στις διαπραγματεύσεις προσχώρησης στην ΕΕ.

    Το Συμβούλιο έχει επανειλημμένα επισημάνει στην Τουρκία, και θα εξακολουθήσει να το πράττει, ότι η Τουρκία πρέπει να συμβάλει θετικά στην επίλυση του Κυπριακού. Το Συμβούλιο ευελπιστεί ότι χώρες με ευρωπαϊκό προσανατολισμό θα συνεργασθούν μαζί του όσον αφορά τις μείζονες προτεραιότητές του, μια εκ των οποίων είναι η προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ και η επίλυση του Κυπριακού. Δυστυχώς, η Τουρκία παρακωλύει τον πολιτικό διάλογο με την Ένωση σχετικά με ορισμένα ευαίσθητα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της Κύπρου, μετά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου. Ωστόσο, μετά από τους σεισμούς στην Τουρκία και την Ελλάδα και τη βελτίωση των διμερών Ελληνο-Τουρκικών Σχέσεων, έχει βελτιωθεί το κλίμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και ελπίζεται ότι θα ανοίξει ο δρόμος για τη διεξαγωγή διαλόγου όσον αφορά την Κύπρο επίσης.

    Το Συμβούλιο δεν συμμερίζεται την άποψη που διατύπωσε ο αξιότιμος βουλευτής ότι μια διεθνής διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να αποβεί ευεργετική για το Κυπριακό.

    Top