EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31975L0324

Οδηγία 75/324/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 20ής Μαΐου 1975 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών των αναφερομένων στις συσκευές αερολυμάτων (αεροζόλ)

OJ L 147, 9.6.1975, p. 40–47 (DA, DE, EN, FR, IT, NL)
Greek special edition: Chapter 13 Volume 003 P. 92 - 99
Spanish special edition: Chapter 13 Volume 004 P. 119 - 126
Portuguese special edition: Chapter 13 Volume 004 P. 119 - 126
Special edition in Finnish: Chapter 13 Volume 004 P. 125 - 130
Special edition in Swedish: Chapter 13 Volume 004 P. 125 - 130
Special edition in Czech: Chapter 13 Volume 002 P. 192 - 199
Special edition in Estonian: Chapter 13 Volume 002 P. 192 - 199
Special edition in Latvian: Chapter 13 Volume 002 P. 192 - 199
Special edition in Lithuanian: Chapter 13 Volume 002 P. 192 - 199
Special edition in Hungarian Chapter 13 Volume 002 P. 192 - 199
Special edition in Maltese: Chapter 13 Volume 002 P. 192 - 199
Special edition in Polish: Chapter 13 Volume 002 P. 192 - 199
Special edition in Slovak: Chapter 13 Volume 002 P. 192 - 199
Special edition in Slovene: Chapter 13 Volume 002 P. 192 - 199
Special edition in Bulgarian: Chapter 13 Volume 002 P. 128 - 135
Special edition in Romanian: Chapter 13 Volume 002 P. 128 - 135
Special edition in Croatian: Chapter 13 Volume 044 P. 10 - 17

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 12/02/2018

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1975/324/oj

31975L0324

Οδηγία 75/324/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 20ής Μαΐου 1975 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών των αναφερομένων στις συσκευές αερολυμάτων (αεροζόλ)

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 147 της 09/06/1975 σ. 0040 - 0047
Φινλανδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 4 σ. 0125
Ελληνική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 3 σ. 0092
Σουηδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 4 σ. 0125
Ισπανική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 4 σ. 0119
Πορτογαλική ειδική έκδοση : Κεφάλαιο 13 τόμος 4 σ. 0119


ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 20ής Μαΐου 1975 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών των αναφερομένων στις συσκευές αερολυμάτων (αεροζόλ)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος και ιδίως το άρθρο 100,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη της Συνελεύσεως(1),

τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής(2),

Εκτιμώντας:

ότι σ' ορισμένα Κράτη μέλη οι συσκευές αερολυμάτων (αεροζόλ) πρέπει να παρουσιάζουν ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά καθοριζόμενα υπό προδιαγραφών αναγκαστικού χαρακτήρος αυτές δε οι προδιαγραφές διαφέρουν από το ένα Κράτος μέλος στο άλλο και λόγω των ανομοιότητων τους αποτελούν εμπόδιο στις συναλλαγές στο εσωτερικό της Κοινότητος-

ότι αυτά τα εμπόδια στη δημιουργία και λειτουργία της Κοινής αγοράς δύνανται να εξαλειφθούν αν οι ίδιες προδιαγραφές υιοθετηθούν απ' όλα τα Κράτη μέλη είτε συμπληρωματικά είτε σε αντικατάσταση των υφισταμένων νομοθεσιών τους. Αυτές οι προδιαγραφές πρέπει να αφορούν κατ' εξοχήν τη βιομηχανική παραγωγή, τον τρόπο κατασκευής και πληρώσεως ως και τις ονομαστικές χωρητικότητες των συσκευών αερολυμάτων (αεροζόλ)-

ότι υπό την παρούσα στάθμη της τεχνολογίας αρμόζει να περιορισθεί το πεδίο εφαρμογής της παρούσης οδηγίας στις συσκευές αερολυμάτων (αεροζόλ), των οποίων το δοχείο είναι μεταλλικό, υάλινο ή πλαστικό-

ότι για να ληφθεί υπόψη η πρόοδος της τεχνολογίας είναι ανάγκη να προβλεφθεί ταχεία προσαρμογή των καθοριζομένων τεχνικών προδιαγραφών στο παράρτημα της παρούσης οδηγίας- ότι πρέπει για να διευκολυνθεί η λήψη των απαιτουμένων μέτρων να προβλεφθεί διαδικασία καθιερώνουσα στενή συνεργασία μεταξύ των Κρατών μελών και της Επιτροπής εντός των πλαισίων της Επιτροπής για την προσαρμογή στην τεχνολογική πρόοδο της οδηγίας "συσκευών αερολυμάτων (αεροζόλ)"-

ότι θα ήτο δυνατόν να συμβεί κυκλοφορούσες συσκευές αερολυμάτων (αεροζόλ) να είναι επισφαλείς, παρ' όλο ότι ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της παρούσης οδηγίας και του παραρτήματός της. Κατ' ακολουθία είναι σκόπιμο να προβλεφθεί διαδικασία κατάλληλη για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

Η παρούσα οδηγία εφαρμόζεται σε συσκευές αερολυμάτων (αεροζόλ) όπως καθορίζονται στο άρθρο 2, εξαιρουμένων εκείνων των οποίων το δοχείο έχει συνολική χωρητικότητα μικρότερη των 50 ml και εκείνων των οποίων το δοχείο έχει συνολική χωρητικότητα μεγαλύτερη εκείνης η οποία υποδηλούται στα σημεία 3.1, 4.1.1, 4.2.1, 5.1 και 5.2 του παραρτήματος της παρούσης οδηγίας.

Άρθρο 2

Ως συσκευή αερολυμάτων (αεροζόλ) κατά την έννοια της παρούσης οδηγίας, νοείται το σύνολο το αποτελούμενο από ένα δοχείο μεταλλικό, υάλινο ή πλαστικό μιας χρήσεως περιέχον συμπεπιεσμένο αέριο, υγροποιημένο ή διαλελυμένο υπό πίεση μετά ή άνευ υγρού, αλοιφής ή κόνεως και εφοδιασμένο με διάταξη εκπομπής επιτρέπουσα την έξοδο του περιεχομένου υπό μορφή στερεών ή υγρών σωματιδίων εν αιωρήσει εντός αερίου, ή υπό μορφή αφρού, αλοιφής ή κόνεως ή σε υγρά κατάσταση.

Άρθρο 3

Ο υπεύθυνος της διαθέσεως στην αγορα των συσκευών αερολυμάτων (αεροζόλ) θέτει επ' αυτών το σημείο"3" (αντεστραμμένο έψιλον) πιστοποιώ ν τοιουτοτρόπως ότι ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της παρούσης οδηγίας και του παραρτήματός της.

Άρθρο 4

Τα Κράτη μέλη δεν δύνανται για λόγους που αφορούν τις απαιτήσεις, οι οποίες περιέχονται στην παρούσα οδηγία και το παράρτημα αυτής, να αρνηθούν, να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν την διάθεση στην αγορά μιας συσκευής αερολυμάτων (αεροζόλ) η οποία ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της παρούσης οδηγίας και του παραρτήματος της.

Άρθρο 5

Οι τροποποιήσεις που είναι αναγκαίες για την προσαρμογή στην τεχνολογική πρόοδο του παραρτήματος της παρούσης οδηγίας θεσπίζονται συμφώνως προς τη διαδικασία την προβλεπομένη στο άρθρο 7.

Άρθρο 6

1. Συγκροτείται επιτροπή για την προσαρμογή στην τεχνολογική πρόοδο της οδηγίας "συσκευαί αερολυμάτων (αεροζόλ)" αποκαλουμένη στο εξής "επιτροπή" αποτελουμένη από εκπροσώπους των Κρατών μελών και προεδρευομένη υπό ενός αντιπροσώπου της Επιτροπής.

2. Η επιτροπή συντάσσει τον εσωτερικό κανονισμό της.

Άρθρο 7

1. Σε περίπτωση κατά την οποία γίνεται μνεία της διαδικασίας που καθορίζεται στο παρόν άρθρο η επιτροπή συγκαλείται από τον πρόεδρο αυτής, είτε κατόπιν πρωτοβουλίας του είτε κατόπιν αιτήσεως του εκπροσώπου ενός Κράτους μέλoυς.

2. Ο αντιπρόσωπος της Επιτροπής υποβάλλει στην επιτροπή σχέδιο περί των μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Η επιτροπή διατυπώνει τη γνώμη της επί του σχεδίου εντός προθεσμίας δύο μηνών. Αποφαίνεται με πλειοψηφία 41 ψήφων, οι δε ψήφοι των Κρατών μελών σταθμίζονται σύμφωνα προς τα προβλεπόμενα στο άρθρο 148 παράγραφος 2 της συνθήκης. Ο πρόεδρος δεν λαμβάνει μέρος στην ψηφοφορία.

3. α) Η Επιτροπή θεσπίζει προτεινόμενα μέτρα εφόσον είναι σύμφωνα προς τη γνώμη της επιτροπής.

β) Όταν τα προτεινόμενα μέτρα δεν συμφωνούν προς τη γνώμη της επιτροπής, ή εν απουσία γνώμης η Επιτροπή υποβάλλει χωρίς καθυστέρηση στο Συμβούλιο πρόταση περί των μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Το Συμβούλιο αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία.

γ) Αν, μετά την πάροδο προθεσμίας τριών μηνών από της συνεδριάσεως του Συμβουλίου αυτό δεν έχει αποφασίσει, τα προτεινόμενα μέτρα θεσπίζονται από την Επιτροπή.

Άρθρο 8

1. Με την επιφύλαξη άλλων κοινοτικών οδηγιών, κυρίως οδηγιών περί επικινδύνων ουσιών και παρασκευασμάτων, κάθε συσκευή αερολυμάτων (αεροζόλ) ή η τιθέμενη επ' αυτής ετικέττα, σε περίπτωση κατά την οποία δεν είναι δυνατόν να αναφέρονται οι ενδείξεις επί της συσκευής αερολυμάτων (αεροζόλ), λόγω την μικρών αυτής διαστάσεων (συνολική χωρητικότης ίση ή μικρότερη των 150 ml) πρέπει να φέρει κατά τρόπο ευδιάκριτο, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο τις ακόλουθες ενδείξεις:

α) το όνομα και τη διεύθυνση ή το κατατεθειμένο σήμα του υπευθύνου της διαθέσεως στην αγορά της συσκευής αερολυμάτων (αεροζόλ),

β) το σύμβολο της συμμορφώσεως προς την παρούσα οδηγία, δηλαδή το σημείο "3"

(αντεστραμμένο έψιλον),

γ) τις κωδικοποιημένες ενδείξεις που επιτρέπουν την αναγνώριση της παρτίδος παραγωγής,

δ) τα αναφερόμενα στο σημείο 2.2 του παραρτήματος,

ε) την καθαρή περιεκτικότητα κατά βάρος και κατ' όγκο.

2. Τα Κράτη μέλη δύνανται να εξαρτήσουν τη διάθεση στην αγορά των συσκευών αερολυμάτων (αεροζόλ) στην επικράτεια τους από τη σύνταξη της ετικέττας στην ή στις εθνικές τους γλώσσες.

Άρθρο 9

Τα Κράτη μέλη λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να εμποδίσουν τη χρήση επί των συσκευών αερολυμάτων (αεροζόλ) σημάτων η εγγραφών δυναμένων να δημιουργήσουν σύγχυση με το σημείο "3" (αντεστραμμένο έψιλον).

Άρθρο 10

1. Αν Κράτος μέλος διαπιστώσει, επί τη βάσει εμπεριστατωμένης αιτιολογήσεως, ότι μία ή περισσότερες συσκευές αεολυμάτων (αεροζόλ) παρ' όλον ότι είναι σύμφωνες προς τις προδιαγραφές της παρούσας οδηγίας παρουσιάζουν κίνδυνο για την ασφάλεια ή την υγεία, δύναται να απαγορεύσει προσωρινά ή να υποβάλλει σε ειδικούς όρους τη διάθεση στην επικράτειά του αυτής ή αυτών των συσκευών αερολυμάτων (αεροζόλ). Ενημερώνει περί τούτου αμέσως τα άλλα Κράτη μέλη και την Επιτροπή αιτιολογόν επαρκώς την απόφαση του.

2. Η Επιτροπή εντός προθεσμίας εξ εβδομάδων προβαίνει σε διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα Κράτη μέλη κατόπιν δε διατυπώνει τη γνώμη της χωρίς καθυστέρηση και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα.

3. Αν η Επιτροπή είναι της γνώμης ότι είναι αναγκαίες τεχνικές προσαρμογές της παρούσης οδηγίας οι προσαρμογές θεσπίζονται είτε από την Επιτροπή είτε από το Συμβούλιο σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 7. Στην περίπτωση αυτή το Κράτος μέλος, που έλαβε μέτρα προφυλάξεως δύναται να τα διατηρήσει μέχρι της ενάρξεως ισχύος αυτών των προσαρμογών.

Άρθρο 11

1. Τα Κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις διατάξεις που είναι αναγκαίες για να συμμορφωθούν προς την παρούσα οδηγία, εντός προθεσμίας δέκα οκτώ μηνών από την κοινοποίησή της και ενημερώνουν αμέσως περί αυτού την Επιτροπή.

2. Τα Κράτη μέλη γνωστοποιούν στην Επιτροπή το κείμενο των διατάξεων του εσωτερικού δικαίου που θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

Άρθρο 12

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα Κράτη μέλη.

Έγινε στις Βρυξέλλες, στις 20 Μαΐου 1975.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

R. RYAN

(1) ΕΕ αριθ. Α 83 της 11.10.1973, σ. 24.

(2) ΕΕ αριθ. Α 101 της 23.11.1973, σ. 28.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1. ΟΡΙΣΜΟΙ 1.1. Πιέσεις

Ως "πιέσεις" νοούνται οι εσωτερικές πιέσεις σε bars (σχετικές πιέσεις).

1.2. Δοκιμαστική πίεση

Ως "δοκιμαστική πίεση" νοείται η πίεση στην οποία δύναται να υποβληθεί το άδειο δοχείο αερολυμάτων (αεροζόλ) επί 25 δευτερόλεπτα χωρίς να υπάρξει διαρροή ή τα μεταλλικά ή πλαστικά δοχεία, να παρουσιάζουν ορατές και μόνιμες μεταμορφώσεις, με εξαίρεση εκείνες που είναι αποδεκτές στο σημείο 6.1.1.2.

1.3. Πίεση ρήξεως

Ως "πίεση ρήξεως" νοείται η μικρότερη πίεση που προκαλεί ένα άνοιγμα ή ενα ρήγμα του δοχείου αερολυμάτων (αεροζόλ).

1.4. Ολική χωρητικότης του δοχείου

Ως "ολική χωρητικότης" νοείται ο όγκος εκφρασμένος σε ml ενός δοχείου ανοικτού, οριζόμενος μέχρι την επιφάνεια του ανοίγματός του.

1.5. Καθαρά χωρητικότης

Ως "καθαρά χωρητικότης" νοείται ο όγκος εκφρασμένος σε ml του πεπληρωμένου δοχείου αερολυμάτων.

1.6. Όγκος της υγράς φάσεως

Ως "όγκος της υγράς φάσεως" νοείται ο όγκος που καταλαμβάνεται από τις μη αέριες φάσεις εντός του δοχείου του αερολύματος.

1.7. Συνθήκες δοκιμής

Ως "συνθήκες δοκιμής" νοούνται οι δοκιμαστικές πιέσεις και οι πιέσεις ρήξεως που εξασκούνται υδραυλικώς στους 20o C (+-5o C).

1.8. Εύφλεκτα συστατικά

Ως "εύφλεκτα συστατικά" νοούνται:

α) τα αέρια που αναφλέγονται όταν έρθουν σ' επαφή με τον αέρα υπό κανονική πίεση,

β) οι ουσίες και τα υγρά διαλύματα των οποίων το σημείο αναφλέξεως είναι μικρότερο ή ίσο των 100o C.

Η μέθοδος του καθορισμού του σημείου αναφλέξεως ορίζεται στο παράρτημα V της οδηγίας 67/548/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 27ης Ιουνίου 1967, περί προσεγγίσεως των νομοθετικών, διοικητικών και κανονιστικών διατάξεων όσον αφορά στην ταξινόμηση της συσκευσίας και την επισήμανση των επικινδύνων ουσιών(1))

τροποποιηθείσης τελικώς από την οδηγία 73/146/ΕΟΚ(2).

2. ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 2.1. Κατασκευή και εξοπλισμός

2.1.1. Η πεπληρωμένη συσκευή αερολυμάτων (αεροζόλ) πρέπει να είναι τέτοια ώστε να ανταποκρίνεται, υπό κανονικές συνθήκες χρήσεως και αποθηκεύσεως, στις διατάξεις του παρόντος παραρτήματος.

2.1.2. Η βαλβίδα πρέπει υπό κανονικές συνθήκες αποθηκεύσεως και μεταφοράς, να επιτρέπει ένα κλείσιμο πρακτικά αδιαπέραστο της συσκευής αερολυμάτων (αεροζόλ) και να προστατεύεται π.χ. με την βοήθεια ενός προστατευτικού καλύμματος από οποιοδήποτε μη ηθελημένο άνοιγμα καθώς και από οποιαδήποτε βλάβη.

2.1.3. Η μηχανική αντίσταση της συσκευής αερολυμάτων (αεροζόλ) δεν πρέπει να μειώνεται υπό την επίδραση των ουσιών που περιέχονται στο δοχείο, ακόμη και για μίαν μακρά περίοδο αποθηκεύσεως.

2.2. Εγγραφές

Υπό την επιφύλαξη των οδηγιών περί επικινδύνων ουσιών και παρασκευασμάτων κάθε συσκευή αερολυμάτων (αερολοζόλ) ή η συσκευασία της πρέπει να φέρει κατά τρόπο ορατό και ευανάγνωστο τις ακόλουθες ενδείξεις:

α) "Δοχείο υπό πίεση: να προφυλάσσεται από τις ηλιακές ακτίνες και να μην εκτίθεται σε θερμοκρασία ανώτερη των 50o C. Να μην τρυπηθεί ή καεί ακόμη και μετά την χρήση",

β) "Να μην εκπέμπεται το περιεχόμενο του προς φλόγα ή πυρακτωμένο σώμα", εκτός αν η συσκευή αεροζόλ έχει κατασκευασθεί γι' αυτό το σκοπό,

γ) "Εύφλεκτο" ή το σύμβολο μιας φλόγας αν το βάρος του περιεχομένου αποτελείται κατά 45 % και πλέον εξ ευφλέκτων συστατικών ή πλέον των 250 γραμμαρίων εξ αυτών των υλικών.

3. ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΕΡΟΛΥΜΑΤΩΝ (ΑΕΡΟΖΟΛ) ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΟ ΔΟΧΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ 3.1. Χωρητικότης

Η συνολική χωρητικότης αυτών των δοχείων δεν δύναται να υπερβαίνει τα 1 000 χιλιοστά του λίτρου.

3.1.1. Πίεση δοκιμής του δοχείου

α) Για τα δοχεία που πρόκειται να πληρωθούν υπό πίεση κατώτερη των 6,7 bar σε 50o C η δοκιμαστική πίεση πρέπει τουλάχιστον να ισούται προς 10 bar.

β) Για τα δοχεία που πρόκειται να πληρωθούν υπό πίεση ίση ή ανώτερη των 6,7 bar σε 50o C, η δοκιμαστική πίεση πρέπει να είναι κατά 50 % ανώτερη της εσωτερικής πιέσεως στους 50oC.

3.1.2. Πλήρωση

Στους 50 oC η πίεση της συσκευής αερολυμάτων (αεροζόλ) δεν πρέπει να υπερβαίνει 12 bar όποιος και αν είναι ο τύπος του χρησιμοποιουμένου αερίου με το οποίο πληρούται η συσκευή.

3.1.3. Όγκος της υγράς φάσεως

Στους 50o C, o όγκος της υπαρχούσης υγράς φάσεως δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 87% της καθαρής χωρητικότητος.

Εν τούτοις, για τα δοχεία με πυθμένα κοίλο ο οποίος γίνεται κυρτός προ της θραύσεως, ο όγκος της υγράς φάσεως στους 50o C, δύναται να φθάνει τα 95% της καθαρής χωρητικότητος.

4. ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΕΡΟΛΥΜΑΤΩΝ (ΑΕΡΟΖΟΛ) ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΟ ΔΟΧΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΥΑΛΙΝΟ 4.1. Δοχεία πλαστικοποιημένα ή προστατευόμενα κατά τρόπο μόνιμο.

Τα δοχεία αυτού του τύπου δύνανται να πληρωθούν με αέριο συμπεπιεσμένο υγροποιημένο ή διαλελυμένο.

4.1.1. Χωρητικότης

Η συνολική χωρητικότης αυτών των δοχείων δεν δύναται να υπερβαίνει τα 220 χιλιοστά του λίτρου.

4.1.2. Εσωτερική επένδυση

Η εσωτερική επένδυση πρέπει να αποτελείται από προστατευτικό περιτύλιγμα εκ πλαστικού ή άλλου ενδεδειγμένου υλικού που έχει σκοπό να αποτρέψει τον κίνδυνο εκτοξεύσεως υαλίνων θραυσμάτων σε περίπτωση τυχαίας θραύσεως του δοχείου και πρέπει να είναι με τέτοιο τρόπο κατασκεασμένο ώστε να μην υπάρχει καμία εκτόξευση θραυσμάτων υάλου όταν η πεπληρωμένη συσκευή αερολυμάτων (αεροζόλ) ευρεθείσα σε θερμοκρασία 20o C, πέφτει από ύψος 1,8 m επί εδάφους εκ σκυροδέματος.

4.1.3. Πίεση δοκιμής του δοχείου

α) Τα δοχεία που πληρούνται με αέριο πεπιεσμένο ή διαλυλεμένο οφείλουν να ανθίσταται σε πίεση δοκιμής το ολιγώτερο ίση προς 12 bar.

β) Τα δοχεία που πληρούνται με υγροποιημένο αέριο πρέπει να ανθίσταται σε πίεση δοκιμής το ολιγώτερο ίση προς 12 bar.

4.1.4. Πλήρωση

α) Οι συσκευές αερολυμάτων που περιέχουν πεπιεσμένα αέρια δεν πρέπει να υφίστανται στους 50o C πίεση μεγαλύτερη από 9 bar.

β) Οι συσκευές αερολυμάτων που περιέχουν διαλελυμένα αέρια δεν πρέπει να υφίστανται στους 50o C πίεση μεγαλύτερη από 8 bar.

γ) Οι συσκευές αερολυμάτων που περιέχουν υγροποιημένα αέρια ή μίγματα υγροποιημένων αερίων δεν πρέπει να υφίστανται, στους 20o C, πιέσεις ανώτερες από εκείνες που αναφέρονται στον ακόλουθο πίνακα:

"" ID="1">50 έως 80 ml> ID="2">3,5 bar> ID="3">2,8 bar> ID="4">2,5 bar"> ID="1">< των 80 ml έως 160 ml> ID="2">3,2 bar> ID="3">2,5 bar> ID="4">2,2 bar"> ID="1">< των 160 ml έως 220 ml> ID="2">2,8 bar> ID="3">2,1 bar> ID="4">1,8 bar">

Αυτός ο πίνακας υποδεικνύει τα αποδεκτά όρια πιέσεως στους 20o C σε σχέση με την περιεκτικότητα επί τοις εκατό του αερίου.

Για τις περιεκτικότητες επί τοις εκατό αερίων που δεν υπάρχουν σ' αυτόν τον πίνακα τα όρια πιέσεων υπολογίζονται κατά παρέκταση.

4.1.5. Όγκος της υγρής φάσεως

Στους 50o C, ο όγκος της υγρής φάσεως πεπληρωμένης συσκευής αερολυμάτων (αεροζόλ) δεν πρέπει να υπερβαίνει το 90% της καθαράς χωρητικότητος.

4.2. Δοχείο από μη προστατευόμενη ύαλο

Οι συσκευές αερολυμάτων που χρησιμοποιούν δοχεία από μη προστατευόμενη ύαλο περιέχουν αποκλειστικά υγροποιημένο ή διαλελυμένο αέριο.

4.2.1. Χωρητικότης

Η ολική χωρητικότης αυτών των δοχείων δεν δύναται να υπερβεί τα 150 ml.

4.2.2. Δοκιμαστική πίεση του δοχείου

Η δοκιμαστική πίεση του δοχείου πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση προς 12 bar.

4.2.3. Πλήρωση

α) Οι συσκευές αερολυμάτων που περιέχουν διαλελυμένο αέριο δεν πρέπει να υφίστανται στους 50o C πίεση μεγαλύτερη από 8 bar.

β) Οι συσκευές αερολυμάτων που περιέχουν υγροποιημένα αέρια δεν πρέπει να υφίστανται στους 20o C πιέσεις μεγαλύτερες από αυτές που αναφέρονται στον ακόλουθο πίνακα.

"" ID="1">50 έως 70 ml> ID="2">1,5 bar> ID="3">1,5 bar> ID="4">1,25 bar"> ID="1">< των 70 έως 150 ml> ID="2">1,5 bar> ID="3">1,5 bar> ID="4">1\ bar">

Αυτός ο πίνακας αναφέρει τα αποδεκτά όρια πιέσεως στους 20o C συναρτήσει της περιεκτικότητος επί τοις εκατό του υγροποιημένου αερίου.

Για περιεκτικότητες επί τοις εκατό αερίου που δεν περιλαμβάνονται σ' αυτό τον πίνακα, οι οριακές πιέσεις υπολογίζονται κατά παρέκταση.

4.2.4. Όγκος της υγρής φάσεως

Στους 50o C, ο όγκος της υγρής φάσεως της συσκευής αερολυμάτων (αεροζόλ) της περιεχούσης υγροποιημένο ή διαλελυμένο αέριο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 90 % της καθαράς χωρητικότητος.

5. ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΕΡΟΛΥΜΑΤΩΝ (ΑΕΡΟΖΟΛ) ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΟ ΔΟΧΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΣΤΙΚΟ 5.1. Οι συσκευές αερολυμάτων των οποίων το δοχείο είναι πλαστικό και οι οποιες δύνανται σε περίπτωση ρήξεως να εκτοξεύσουν θραύσματα εξομοιούνται με συσκευές αερολυμάτων (αεροζόλ) των οποίων το δοχείο είναι από ύαλο μη προστατευομένη.

5.2. Οι συσκευές αερολυμάτων (αεροζόλ) των οποίων το δοχείο είναι πλαστικό και δεν εκτοξεύουν σε περίπτωση ρήξεως θραύσματα, εξομοιούνται με συσκευές αερολυμάτων (αεροζόλ) των οποίων το δοχείο είναι από ύαλο με προστατευτικό περιτύλιγμα.

6. ΔΟΚΙΜΕΣ 6.1. Απαιτήσεις δοκιμών που πρέπει να πληρούνται από τον υπεύθυνο της διαθέσεως στην αγορά

6.1.1. Υδραυλική δοκιμή επί κενών δοχείων

6.1.1.1. Τα μεταλλικά, υάλινα ή πλαστικά δοχεία των συσκευών αερολυμάτων (αεροζόλ) πρέπει να αντέχουν σε δοκιμασία υδραυλικής πιέσεως σύμφωνα με τα σημεία 3.1.1., 4.1.3. και 4.2.2.

6.1.1.2. Τα μεταλλικά δοχεία που περιλαμβάνουν ασύμμετρες παραμορφώσεις ή σημαντικές παραμορφώσεις ή άλλα παρόμοια ελαττώματα απορρίπτονται. Συμμετρική και ελαφρά παραμόρφωση του πυθμένος, ή παραμόρφωση που να αλλοιώνει την πλαγία όψη του άνω τοιχώματος είναι αποδεκτή με τον όρο ότι το δοχείο πληροί τις απαιτήσεις της δοκιμής ρήξεως.

6.1.2. Δοκιμασία ρήξεως κενών δοχείων εκ μετάλλου

Ο υπεύθυνος της διαθέσεως στην αγορά οφείλει να βεβαιωθεί ότι η πίεση ρήξεως των δοχείων είναι ανώτερη τουλάχιστον κατά 20 % της προβλεπομένης δοκιμαστικής πιέσεως.

6.1.3. Δοκιμασία πτώσεως δοχείων από προστατευομένη ύαλο

Ο κατασκευαστής οφείλει να βεβαιωθεί ότι τα δοχεία πληρούν τους προβλεπόμενους στο σημείο 4.1.2. όρους δοκιμής.

6.1.4. Έλεγχος κατά τεμάχιο πεπληρωμένων συσκευών αερολυμάτων

6.1.4.1. α) Κάθε πεπληρωμένη συσκευή αερολυμάτων (αεροζόλ) πρέπει να εμβαπτίζεται εντός λεκάνης ύδατος. Η θερμοκρασία του ύδατος και ο χρόνος παραμονής της συσκευής αερολυμάτων (αεροζόλ) εντός της λεκάνης πρέπει να είναι τέτοια ώστε:

- το περιεχόμενο της συσκευής αερολυμάτων (αεροζόλ) να αποκτήσει ομοιογενή θερμοκρασία 50o ή

- η πίεση της συσκευής αερολυμάτων (αεροζόλ) να φθάνει εκείνη που εξασκείται από το περιεχόμενο σε ομοιογενή θερμοκρασία 50o C.

β) Κάθε συσκευή αερολυμάτων (αεροζόλ) που παρουσιάζει ορατή και μόνιμη παραμόρφωση ή διαρροή πρέπει να απορρίπτεται.

6.1.4.2. Εν τούτοις κάθε σύστημα δοκιμής που επιτρέπει να λαμβάνεται αποτέλεσμα ισοδύναμο με εκείνο της λεκάνης ύδατος δύναται να χρησιμοποιείται από τον υπεύθυνο της διαθέσεως στην αγορά με δική του ευθύνη και με συναίνεση της επιτροπής που προβλέπεται στο άρθρο 6 της οδηγίας.

6.2. Παραδείγματα δοκιμών ελέγχου που δύνανται να διεξάγονται από τα Κράτη μέλη

6.2.1. Δοκιμή κενών δοχείων

Η δοκιμαστική πίεση ασκείται επί 25 δευτερόλεπτα επί πέντε δοχείων λαμβανομένων τυχαίως από ομογενή παρτίδα 2 500 κενών δοχείων, δηλαδή κατασκευασμένων με τα αυτά υλικά και τις ίδιες μεθόδους κατασκευής σε σειρά συνεχή ή από αντίστοιχη παρτίδα που λαμβάνεται από την παραγωγή μιας ώρας.

Αν ένα μόνο από αυτά τα δοχεία δεν δίδει ικανοποιητικό αποτέλεσμα στη δοκιμασία θα λάβουμε τυχαίως δέκα συμπληρωματικά δοχεία της ιδίας παρτίδος, τα οποία θα υποβάλλουμε στην αυτή δοκιμασία.

Αν ένα από τα δοχεία δεν δίδει ικανοποιητικό αποτέλεσμα στη δοκιμασία η παρτίδα ολόκληρη είναι ακατάλληλη για χρήση.

6.2.2. Δοκιμή των πεπληρωμένων συσκευών αερολυμάτων (αεροζόλ)

Οι δοκιμές ελέγχου της στεγανότητος πραγματοποιούνται με εμβάπτισμα εντός λουτρού ύδατος ενός επαρκούς αριθμού πεπληρωμένων συσκευών αερολυμάτων (αεροζόλ). Η θερμοκρασία του ύδατος και ο χρόνος της παραμονής των συσκευών αερολυμάτων (αεροζόλ) εντός της λεκάνης πρέπει να είναι τέτοια ώστε να επιτρέπουν στο περιεχόμενο να αποκτήσει ομοιογενή θερμοκρασία 50o C και να παραμείνει σ' αυτήν κατά τον χρόνο που απαιτείται ώστε να καταστεί βέβαιο ότι δεν προκαλείται ουδεμία διαρροή ή ρωγμή.

Κάθε παρτίδα συσκευών αερολυμάτων (αεροζόλ) που δεν πληροί τις ανωτέρω απαιτήσεις δοκιμών πρέπει να θεωρείται ακατάλληλη προς χρήση.

(1) ΕΕ αριθ.196 της 16.8. 1967, σ. 1.

(2) ΕΕ αριθ. Ν 167 της 25.6. 1973, σ. 1.

Top