EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Συνεργασία της ΕΕ στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης (ΕΚ 2020)

Συνεργασία της ΕΕ στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης («ΕΚ 2020»)

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με ένα στρατηγικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης

ΣΥΝΟΨΗ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ;

  • Τα συμπεράσματα παρέχουν ένα στρατηγικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης έως το 2020.
  • Στηρίζονται στα επιτεύγματα της προηγούμενης πρωτοβουλίας του 2010 στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης («ΕΚ 2010») και καθορίζουν τέσσερις στρατηγικούς στόχους προκειμένου κάθε πολίτης να βοηθηθεί ώστε να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό του και να δημιουργηθεί βιώσιμη οικονομική ευμάρεια στην Ευρώπη.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Οι τέσσερις στρατηγικοί στόχοι είναι οι ακόλουθοι:
    • 1.

      Να υλοποιηθούν η διά βίου μάθηση και η κινητικότητα μέσω συστημάτων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στις αλλαγές και στις παγκόσμιες προκλήσεις.

    • 2.

      Να βελτιωθούν η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης μέσω μιας μεγαλύτερης επικέντρωσης στην αύξηση του επιπέδου των βασικών δεξιοτήτων όπως η γραφή, η ανάγνωση και η αριθμητική, της βελτίωσης της ελκυστικότητας των μαθηματικών, των άλλων θετικών επιστημών και της τεχνολογίας, καθώς και της ενίσχυσης των γλωσσικών ικανοτήτων.

    • 3.

      Να προαχθούν η ισοτιμία, η κοινωνική συνοχή και η ενεργός συμμετοχή στα κοινά, ούτως ώστε όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως προσωπικών, κοινωνικών ή οικονομικών συνθηκών, να μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσουν, κατά τη διάρκεια της ζωής τους, δεξιότητες σχετιζόμενες με συγκεκριμένη απασχόληση.

    • 4.

      Να ενθαρρύνονται η δημιουργικότητα και η καινοτομία καθώς και το επιχειρηματικό πνεύμα σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, καθώς αποτελούν βασικές κινητήριες δυνάμεις της αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης. Ειδικότερα, πρέπει να βοηθηθούν τα άτομα να αναπτύξουν ικανότητες στο ψηφιακό περιβάλλον, πνεύμα πρωτοβουλίας, επιχειρηματικό πνεύμα καθώς και πολιτισμική συνείδηση.

  • Στο πλαίσιο της «ΕΚ 2020» η ευρωπαϊκή συνεργασία λαμβάνει τη μορφή των ανταλλαγών πληροφοριών και εμπειριών πάνω σε θέματα που είναι κοινά στα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης των ευρωπαϊκών χωρών. Η συνεργασία αυτή αφορά:
    • τη μάθηση μεταξύ ομολόγων,
    • την περιοδική παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων, και
    • κοινά εργαλεία αναφοράς.
  • Καθορίζονται διάφορα κριτήρια αξιολόγησης και δείκτες για τη μέτρηση της προόδου που σημειώνεται όσον αφορά τους διαφορετικούς στόχους.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί την πρόοδο γενικότερα και, σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές, εξετάζει πώς μπορούν να βελτιωθούν οι δείκτες.
  • Η περίοδος έως το 2020 διαιρείται σε κύκλους εργασίας. Για την περίοδο 2016-2020, καθορίστηκε μια σειρά από νέες προτεραιότητες για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Οι προτεραιότητες πήραν τη μορφή κοινής έκθεσης, που εγκρίθηκε τόσο από το Συμβούλιο των υπουργών Παιδείας όσο και από την Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2015.

Οι έξι προτεραιότητες για την περίοδο 2016-2020 είναι:

  • κατάλληλες και υψηλής ποιότητας δεξιότητες και ικανότητες με στόχο την απασχολησιμότητα, την καινοτομία, την ενεργό συμμετοχή στα κοινά και την ευημερία (π.χ. δημιουργικότητα, πνεύμα πρωτοβουλίας και κριτική σκέψη)·
  • εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς (δηλαδή να περιλαμβάνει την αυξανόμενη ετερογένεια των εκπαιδευομένων), ισότητα, αποφυγή διακρίσεων και προαγωγή των ικανοτήτων που σχετίζονται με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. αλληλοκατανόηση και δημοκρατικές αξίες)·
  • ανοικτή και καινοτόμος εκπαίδευση και κατάρτιση, που θα είναι πλήρως ενταγμένες στην ψηφιακή εποχή·
  • ευρεία υποστήριξη των εκπαιδευτών (π.χ. βελτιωμένες διαδικασίες πρόσληψης, επιλογής και κατάρτισης καθώς και συνεχής επαγγελματική εξέλιξη)·
  • διαφάνεια και αναγνώριση των δεξιοτήτων και των επαγγελματικών προσόντων με στόχο τη διευκόλυνση της μάθησης και της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού (π.χ. μέσω του ευρωπαϊκού πλαισίου αναφοράς για την ποιότητα
  • βιώσιμες επενδύσεις (όπως διερεύνηση των δυνατοτήτων που προσφέρει το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη), ποιότητα και αποτελεσματικότητα των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, «κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην πρόσβαση στην επαγγελματική και συνεχή κατάρτιση».

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο Στρατηγικό πλαίσιο — Εκπαίδευση και κατάρτιση 2020στον δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΠΡΑΞΗ

Συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 12ης Μαΐου 2009, σχετικά με ένα στρατηγικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης («ΕΚ 2020») (ΕΕ C 119 της 28.5.2009, σ. 2-10)

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Κοινή έκθεση 2012 του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του στρατηγικού πλαισίου για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης (ΕΚ 2020) — «Εκπαίδευση και κατάρτιση σε μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη» (ΕΕ C 70 της 8.3.2012, σ. 9-18)

Κοινή έκθεση για το 2015 του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του στρατηγικού πλαισίου για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης (ΕΚ 2020) — Νέες προτεραιότητες για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης (ΕΕ C 417 της 15.12.2015, σ. 25-35)

τελευταία ενημέρωση 29.02.2016

Top