Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ευρωπαϊκό περιβάλλον ναυτιλιακής ενιαίας θυρίδας

Ευρωπαϊκό περιβάλλον ναυτιλιακής ενιαίας θυρίδας

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕE) 2019/1239 για τη θέσπιση ευρωπαϊκού περιβάλλοντος ναυτιλιακής ενιαίας θυρίδας

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

  • Ο κανονισμός θεσπίζει ένα διαλειτουργικό ευρωπαϊκό περιβάλλον ναυτιλιακής ενιαίας θυρίδας (EMSWe) με εναρμονισμένες διεπαφές*, προκειμένου να απλουστευθούν οι υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων* για τα πλοία που καταπλέουν σε, παραμένουν σε και αποπλέουν από λιμένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
  • Αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της αποδοτικότητας του τομέα των θαλάσσιων ευρωπαϊκών μεταφορών μέσω της μείωσης του διοικητικού φόρτου, και μέσω της δημιουργίας ψηφιακών συστατικών και υπηρεσιών για την εναρμόνιση των υφιστάμενων εθνικών συστημάτων και για τη μείωση της γραφειοκρατίας.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Το EMSWe αποτελεί το νομικό και τεχνικό πλαίσιο για την ηλεκτρονική διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με τις υποχρεώσεις υποβολής δηλώσεων για ελλιμενισμούς στην ΕΕ. Είναι δίκτυο εθνικών ναυτιλιακών ενιαίων θυρίδων* με εναρμονισμένες διεπαφές υποβολής δηλώσεων και περιλαμβάνει ανταλλαγές δεδομένων μέσω του SafeSeaNet και άλλων συστημάτων, μαζί με υπηρεσίες για:

  • τη διαχείριση του μητρώου χρηστών και πρόσβασης,
  • την κοινή υπηρεσία απεύθυνσης,
  • τη βάση δεδομένων πλοίων EMSWe,
  • την κοινή βάση δεδομένων θέσης,
  • την κοινή βάση δεδομένων επικίνδυνων υλικών,
  • τη βάση δεδομένων για την υγειονομική κατάσταση στα πλοία.

Δημιουργία του κοινού συνόλου δεδομένων EMSWe

Ο κανονισμός διατηρεί τις υφιστάμενες εθνικές ναυτιλιακές ενιαίες θυρίδες σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, ως βάση για ένα τεχνολογικά ουδέτερο και διαλειτουργικό EMSWe.

Ανατίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις για τη σύσταση ενός νέου κοινού συνόλου δεδομένων EMSWe, που θα προσαρμόζει και θα ενσωματώνει τις πιο σχετικές απαιτήσεις στην υφιστάμενη εθνική ή ενωσιακή νομοθεσία. Τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να κοινοποιούν στην Επιτροπή κάθε υποχρέωση ή απαίτηση υποβολής δηλώσεων που απορρέει από την εθνική νομοθεσία, καθώς και τα στοιχεία δεδομένων που επιθυμούν να συμπεριληφθούν στο σύνολο δεδομένων EMSWe.

Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2023/205 συμπληρώνει τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/1239, δημιουργώντας ένα νέο παράρτημα Ι, όπου συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες που πρέπει να παρέχει ένα πλοίο κατά την επίσκεψή του σε λιμένα. Αυτό επιτρέπει την αποτελεσματικότερη ανταλλαγή και επαναχρησιμοποίηση δεδομένων, μειώνει τον διοικητικό φόρτο για τους διασαφιστές και βελτιώνει την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ εθνικών αρχών. Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός θεσπίζει επίσης το σύνολο δεδομένων EMSWe, το οποίο προβλέπεται στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1239 σε ένα νέο παράρτημα ΙΙ. Αυτό λαμβάνει υπόψη τις υφιστάμενες υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων που έχουν θεσπιστεί σε επίπεδο ΕΕ, διεθνές και εθνικό επίπεδο.

Εναρμονισμένες διεπαφές υποβολής δηλώσεων

Η Επιτροπή θα εκδώσει εκτελεστικές πράξεις για τον καθορισμό των λειτουργικών και τεχνικών προδιαγραφών για το δομοστοιχείο εναρμονισμένης διεπαφής υποβολής δηλώσεων για τις εθνικές ναυτιλιακές ενιαίες θυρίδες, με σκοπό οι προδιαγραφές αυτές να είναι διαλειτουργικές με διαφορετικές τεχνολογίες και διαφορετικά συστήματα υποβολής δηλώσεων των χρηστών.

Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2023/204 ορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές, πρότυπα και διαδικασίες για το EMSWe.

Αρχή «μόνον άπαξ»

H σύμβαση περί Διευκολύνσεως της Διεθνούς Ναυτιλιακής Κινήσεως προβλέπει ότι οι δημόσιες αρχές πρέπει σε κάθε περίπτωση να απαιτούν να δηλώνονται μόνο ουσιώδεις πληροφορίες και να τηρούν στο ελάχιστο τον αριθμό των στοιχείων. Δυνάμει του κανονισμού, τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να διασφαλίζουν ότι ζητείται από τους κυβερνήτες πλοίων να παράσχουν τις πληροφορίες μόνον άπαξ ανά ελλιμενισμό, και ότι τα σχετικά παρεχόμενα δεδομένα διατηρούνται για επαναχρησιμοποίηση.

Κοινές υπηρεσίες

Ως επί μέρους στοιχεία του EMSWA, η Επιτροπή δημιουργεί:

  • κοινό σύστημα διαχείρισης μητρώου χρηστών και πρόσβασης για τους διασαφιστές και τους παρόχους υπηρεσιών δεδομένων, σε περιπτώσεις που απαιτείται επαλήθευση ταυτότητας·
  • πρόσθετη και προαιρετική κοινή υπηρεσία απεύθυνσης, υπό την προϋπόθεση ότι το εναρμονισμένο δομοστοιχείο διεπαφής υποβολής δηλώσεων έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή·
  • βάση δεδομένων πλοίων που περιέχει κατάλογο στοιχείων ταυτοποίησης και χαρακτηριστικών των πλοίων, μαζί με αρχεία σχετικά με τις εξαιρέσεις από την υποβολή δηλώσεων από τα πλοία·
  • κοινή βάση δεδομένων θέσης που περιέχει κατάλογο αναφοράς κωδικών θέσης και κωδικούς λιμενικών εγκαταστάσεων όπως έχουν καταχωρισθεί στο διεθνές ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα ναυσιπλοΐας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού·
  • κοινή βάση δεδομένων επικίνδυνων υλικών που περιέχει κατάλογο των επικίνδυνων και ρυπογόνων εμπορευμάτων τα οποία πρέπει να κοινοποιούνται·
  • κοινή βάση δεδομένων για την υγειονομική κατάσταση στα πλοία η οποία μπορεί να λαμβάνει και να αποθηκεύει δεδομένα σχετικά με το ναυτιλιακό δηλωτικό υγείας·
  • πολυετές σχέδιο εφαρμογής, το οποίο αναθεωρείται σε ετήσια βάση.

Η Επιτροπή εγκρίνει και αναθεωρεί σε ετήσια βάση, κατόπιν κατάλληλης διαβούλευσης των εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών, πολυετές σχέδιο εφαρμογής.

Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ καθορίζει μια αρμόδια εθνική αρχή με σαφή νομική εντολή για να ενεργεί ως εθνικός συντονιστής για το EMSWe.

Ο κανονισμός δεν εμποδίζει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τελωνειακών αρχών, ή μεταξύ τελωνειακών αρχών και επιχειρήσεων, που χρησιμοποιούν τις τεχνικές ηλεκτρονικής επεξεργασίας δεδομένων που αναφέρονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τον ενωσιακό τελωνειακό κώδικα (βλέπε σύνοψη).

Κατάργηση

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/1239 καταργεί την οδηγία 2010/65/ΕΕ (βλέπε σύνοψη) από τις Παρασκευή, 15 Αυγούστου 2025.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Ο κανονισμός εφαρμόζεται από τις 15 Αυγούστου 2025.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Εναρμονισμένο δομοστοιχείο διεπαφής υποβολής δηλώσεων. Συστατικό μεσολογισμικού της εθνικής ναυτιλιακής ενιαίας θυρίδας, μέσω του οποίου είναι δυνατή η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του συστήματος πληροφοριών που χρησιμοποιεί ο διασαφιστής και της σχετικής εθνικής ναυτιλιακής ενιαίας θυρίδας.
Υποχρέωση υποβολής δήλωσης. Οι πληροφορίες που απαιτούνται από την ενωσιακή, διεθνή και εθνική νομοθεσία και από τις απαιτήσεις αυτών (που αναφέρονται στο παράρτημα), οι οποίες πρέπει να παρέχονται σε ό,τι αφορά ελλιμενισμό.
Εθνική ναυτιλιακή ενιαία θυρίδα. Τεχνική πλατφόρμα που έχει συσταθεί και λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο για την παραλαβή, την ανταλλαγή και τη διαβίβαση πληροφοριών με ηλεκτρονικά μέσα, για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων υποβολής δηλώσεων, η οποία περιλαμβάνει διαχείριση δικαιωμάτων πρόσβασης, δομοστοιχείο εναρμονισμένης διεπαφής υποβολής δηλώσεων και γραφική διεπαφή χρήστη, καθώς και διασυνδέσεις με τα συστήματα και τις βάσεις δεδομένων των αρμοδίων αρχών σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕΕ) 2019/1239 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2019, για τη θέσπιση ευρωπαϊκού περιβάλλοντος ναυτιλιακής ενιαίας θυρίδας και για την κατάργηση της οδηγίας 2010/65/ΕΕ (ΕΕ L 198 της 25.7.2019, σ. 64-87).

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2023/205 της 7ης Νοεμβρίου 2022 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1239 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη δημιουργία συνόλου δεδομένων του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος ναυτιλιακής ενιαίας θυρίδας και την τροποποίηση του παραρτήματός του (ΕΕ L 33, 3.2.2023, σ. 24–230).

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2023/204 της Επιτροπής, της 28ης Οκτωβρίου 2022, για τον καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών, των προτύπων και των διαδικασιών για το ευρωπαϊκό περιβάλλον ναυτιλιακής ενιαίας θυρίδας δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1239 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 33 της 3.2.2023, σ. 1-23).

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 910/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014, σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά και την κατάργηση της οδηγίας 1999/93/ΕΚ (ΕΕ L 257 της 28.8.2014, σ. 73-114).

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (αναδιατύπωση) (ΕΕ L 269 της 10.10.2013, σ. 1-101).

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

Οδηγία 2010/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Οκτωβρίου 2010, σχετικά με τις διατυπώσεις υποβολής δηλώσεων για τα πλοία κατά τον κατάπλου ή/και απόπλου από λιμένες των κρατών μελών και για την κατάργηση της οδηγίας 2002/6/ΕΚ (ΕΕ L 283 της 29.10.2010, σ. 1-10).

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

τελευταία ενημέρωση 21.04.2023

Top