EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020DC0530

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Κάτω Χώρες Έκθεση που συντάχθηκε σύμφωνα με το άρθρο 126 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

COM/2020/530 final

Βρυξέλλες, 20.5.2020

COM(2020) 530 final

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Κάτω Χώρες

Έκθεση που συντάχθηκε σύμφωνα με το άρθρο 126 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης


ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Κάτω Χώρες

Έκθεση που συντάχθηκε σύμφωνα με το άρθρο 126 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

1.    Εισαγωγή

Στις 20 Μαρτίου 2020 η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση για την ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η ρήτρα, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1, στο άρθρο 6 παράγραφος 3, στο άρθρο 9 παράγραφος 1 και στο άρθρο 10 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97, καθώς και στο άρθρο 3 παράγραφος 5 και στο άρθρο 5 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/97, διευκολύνει τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών σε περιόδους σοβαρής επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή κοινοποίησε στο Συμβούλιο την άποψή της ότι, δεδομένης της αναμενόμενης σοβαρής επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας που προκύπτει από την έξαρση της νόσου COVID-19, οι τρέχουσες συνθήκες επιτρέπουν την ενεργοποίηση της ρήτρας. Στις 23 Μαρτίου 2020 οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών συμφώνησαν με την εκτίμηση της Επιτροπής. Η ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής επιτρέπει την προσωρινή απόκλιση από την πορεία προσαρμογής για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου, εφόσον δεν τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα. Όσον αφορά το διορθωτικό σκέλος, το Συμβούλιο μπορεί επίσης να αποφασίσει, κατόπιν συστάσεως της Επιτροπής, να εγκρίνει αναθεωρημένη δημοσιονομική πορεία. Η γενική ρήτρα διαφυγής δεν αναστέλλει τις διαδικασίες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να αποκλίνουν από τις δημοσιονομικές απαιτήσεις που θα ίσχυαν κανονικά, ενώ δίνει παράλληλα στην Επιτροπή και στο Συμβούλιο τη δυνατότητα να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τον συντονισμό των πολιτικών στο πλαίσιο του Συμφώνου.

Τα στοιχεία που κοινοποίησαν οι ολλανδικές αρχές στις 31 Μαρτίου 2020 και επικυρώθηκαν εν συνεχεία από την Eurostat 1 δείχνουν ότι το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης στις Κάτω Χώρες ανήλθε στο 1,7 % του ΑΕΠ το 2019, ενώ το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης βρισκόταν στο 48,6 % του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το ολλανδικό εαρινό μνημόνιο για τον προϋπολογισμό 2 , η κυβέρνηση αναμένει έλλειμμα 11,8 % του ΑΕΠ το 2020, ενώ το χρέος αναμένεται να ανέλθει στο 65,2 % του ΑΕΠ. Εξάλλου, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2020, αναμένεται ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στο 6,3 % του ΑΕΠ και το χρέος στο 62,1 % του ΑΕΠ το 2020.

Το αναμενόμενο έλλειμμα για το 2020 καταδεικνύει, εκ πρώτης όψεως, την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος, όπως αυτό ορίζεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή συνέταξε την παρούσα έκθεση, στην οποία αναλύεται η συμμόρφωση των Κάτω Χωρών με το κριτήριo του ελλείμματος της Συνθήκης. Το κριτήριο του χρέους μπορεί να θεωρηθεί ότι πληρούται, καθώς ο δείκτης χρέους το 2019 είναι χαμηλότερος από την τιμή αναφοράς του 60 % του ΑΕΠ που ορίζει η Συνθήκη. Η έκθεση λαμβάνει υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες και δίνει τη δέουσα προσοχή στο σοβαρό οικονομικό σοκ που συνδέεται με την πανδημία COVID-19.

Πίνακας 1. Έλλειμμα και χρέος της γενικής κυβέρνησης (% του ΑΕΠ)

2016

2017

2018

2019

2020

COM

2021

COM

Κριτήριο του ελλείμματος

Ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης

0,0

1,3

1,4

1,7

-6,3

-3,5

Κριτήριο του χρέους

Ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης

61,9

56,9

52,4

48,6

62,1

57,6

Πηγή: Εαρινές προβλέψεις 2020 της Επιτροπής

2.Κριτήριο του ελλείμματος

Στο πρόγραμμα σταθερότητας που υπέβαλαν οι ολλανδικές αρχές στις 29 Απριλίου 2020 3 αναμένεται πλεόνασμα 1,1 % του ΑΕΠ το 2020. Οι δημοσιονομικές προβλέψεις βασίζονται σε ένα μακροοικονομικό σενάριο που προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4 % το 2020 και δεν μπορεί να θεωρηθεί πλέον ρεαλιστικό. Ωστόσο, στις 24 Απριλίου, το Υπουργείο Οικονομικών των Κάτω Χωρών διαβίβασε στο Κοινοβούλιο μνημόνιο για τον προϋπολογισμό στο οποίο περιγράφεται έλλειμμα 11,8 % του ΑΕΠ το 2020, το οποίο είναι υψηλότερο και δεν προσεγγίζει την τιμή αναφοράς του 3 % του ΑΕΠ που προβλέπει η Συνθήκη.

Η αναμενόμενη υπέρβαση της τιμής αναφοράς της Συνθήκης για το 2020 είναι έκτακτη, καθώς προκύπτει από σοβαρή επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Λαμβανομένων υπόψη των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στην οικονομία των Κάτω Χωρών, στις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής αναμένεται συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ το 2020 κατά 6,8 %.

Η αναμενόμενη υπέρβαση της τιμής αναφοράς της Συνθήκης δεν θα είναι προσωρινή σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2020, βάσει των οποίων το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα παραμείνει πάνω από το 3 % του ΑΕΠ το 2021.

Εν κατακλείδι, το αναμενόμενο έλλειμμα για το 2020 υπερβαίνει αρκετά την τιμή αναφοράς του 3 % του ΑΕΠ που ορίζει η Συνθήκη. Η αναμενόμενη υπέρβαση θεωρείται έκτακτη αλλά όχι προσωρινή σύμφωνα με τον ορισμό της Συνθήκης και του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, από την ανάλυση προκύπτει ότι, εκ πρώτης όψεως, δεν πληρούται το κριτήριο του ελλείμματος, όπως ορίζεται στη Συνθήκη και στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1467/97.

3.    Σχετικοί παράγοντες

Το άρθρο 126 παράγραφος 3 της Συνθήκης ορίζει ότι, εάν ένα κράτος μέλος δεν πληροί τους όρους ενός ή αμφοτέρων των κριτηρίων αυτών, η Επιτροπή οφείλει να συντάξει έκθεση. Η εν λόγω έκθεση πρέπει να «λαμβάνει επίσης υπόψη το κατά πόσον το δημόσιο έλλειμμα υπερβαίνει τις δαπάνες δημοσίων επενδύσεων, καθώς και όλους τους άλλους σχετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της μεσοπρόθεσμης οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης του κράτους μέλους».

Οι παράγοντες αυτοί διευκρινίζονται περαιτέρω στο άρθρο 2 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/97, το οποίο προβλέπει επίσης ότι η Επιτροπή πρέπει να λαμβάνει δεόντως υπόψη «οποιονδήποτε άλλο παράγοντα ο οποίος, κατά τη γνώμη του οικείου κράτους μέλους, συμβάλλει στην ολοκληρωμένη ποιοτική αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τα κριτήρια του ελλείμματος και του χρέους και τον οποίον το κράτος μέλος έχει προτείνει στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή».

Όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/97, όσον αφορά τη συμμόρφωση με το κριτήριο του ελλείμματος το 2020, δεδομένου ότι ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να υπερβεί την τιμή αναφοράς του 60 % το 2020 και δεν πληρούνται οι δύο προϋποθέσεις —δηλαδή το έλλειμμα να παραμένει πλησίον της τιμής αναφοράς και η υπέρβαση της τιμής αυτής να είναι προσωρινή— οι εν λόγω σχετικοί παράγοντες δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη κατά τα στάδια που οδηγούν στην απόφαση για την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος για τις Κάτω Χώρες.

Στην παρούσα κατάσταση, ένας σημαντικός πρόσθετος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη όσον αφορά το 2020 είναι ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19, η οποία έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στη δημοσιονομική κατάσταση και δημιουργεί ιδιαίτερα αβέβαιες προοπτικές. Η πανδημία οδήγησε επίσης στην ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής.

3.1.        Πανδημία COVID-19

Η πανδημία COVID-19 οδήγησε σε σοβαρό οικονομικό σοκ, το οποίο έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συνέπειες ως προς την αύξηση του ΑΕΠ θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια τόσο της πανδημίας όσο και των μέτρων που λαμβάνονται από τις εθνικές αρχές και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για την επιβράδυνση της εξάπλωσής της, την προστασία των παραγωγικών ικανοτήτων και τη στήριξη της συνολικής ζήτησης. Οι Κάτω Χώρες έχουν ήδη θεσπίσει δημοσιονομικά μέτρα για να ενισχύσουν την ικανότητα του συστήματος υγείας και να ανακουφίσουν τα άτομα και τους κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα. Έχουν επίσης εγκριθεί σημαντικά μέτρα στήριξης της ρευστότητας και άλλες εγγυήσεις. Με την επιφύλαξη λεπτομερέστερων πληροφοριών, οι αρμόδιες στατιστικές αρχές πρέπει να εξετάζουν κατά πόσον τα εν λόγω μέτρα συνεπάγονται ή όχι άμεσες επιπτώσεις στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης. Σε συνδυασμό με την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν στη σημαντική αύξηση του δημόσιου ελλείμματος και στην επιδείνωση της κατάστασης του χρέους.

3.2    Μεσοπρόθεσμη οικονομική θέση

Οι εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2020 βασίζονται σε διάφορες υποθέσεις που χαρακτηρίζονται από εξαιρετική αβεβαιότητα. Από τις 15 Μαρτίου 2020, η ολλανδική κυβέρνηση εφαρμόζει στοχευμένα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου COVID-19. Στις 6 Μαΐου 2020, δόθηκαν επεξηγήσεις σχετικά με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Εξακολουθούν να ισχύουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ συνιστάται η τηλεργασία. Τα σχολεία και τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας έκλεισαν, αλλά άνοιξαν εν μέρει στις 11 Μαΐου 2020. Τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα πολιτιστικά ιδρύματα έχουν κλείσει, αλλά, με κάποιους περιορισμούς, μπορούν να επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου 2020. Οι εκδηλώσεις που απαιτούν άδεια καθώς και οι αθλητικές δραστηριότητες εσωτερικού χώρου απαγορεύονται έως την 1η Σεπτεμβρίου 2020. Η διάρκεια των στοχευμένων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας είναι μία από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις των μακροοικονομικών προοπτικών για το 2020.

Έπειτα από ανάπτυξη 1,8 % το 2019, το 2020 προβλέπεται μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6,8 % σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη διατάραξη της οικονομικής δραστηριότητας που προκαλείται από τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και από την άνευ προηγουμένου πτώση της ζήτησης. Οι ιδιωτικές καταναλωτικές δαπάνες αναμένεται να συρρικνωθούν λόγω των μειωμένων δαπανών των νοικοκυριών. Επιπλέον, οι δυσμενείς προσδοκίες όσον αφορά την ανεργία, σε συνδυασμό με τις αρνητικές επιδράσεις στον πλούτο, αναμένεται να τονώσουν την προληπτική αποταμίευση, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις δαπάνες των νοικοκυριών. Το 2020 προβλέπεται απότομη μείωση των επενδύσεων σε εξοπλισμό λόγω της ισχνής ζήτησης, της υψηλής αβεβαιότητας, της χαμηλής χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας, καθώς και της περιορισμένης πρόσβασης σε πιστώσεις. Η υποχρεωτική διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων και η απότομη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην απασχόληση στους πληττόμενους τομείς. Ως άκρως ανοικτή οικονομία, οι Κάτω Χώρες επηρεάζονται ιδιαίτερα από την κατάρρευση του παγκόσμιου εμπορίου.

Συνολικά, οι μακροοικονομικές προοπτικές χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά υψηλό βαθμό αβεβαιότητας ως προς τη διάρκεια της πανδημίας και τις οικονομικές επιπτώσεις της. Το γεγονός αυτό αποτελεί ελαφρυντικό παράγοντα κατά την αξιολόγηση της συμμόρφωσης των Κάτω Χωρών με το κριτήριο του ελλείμματος το 2020.

3.3        Μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική θέση

Με βάση τα απολογιστικά στοιχεία και τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής, οι Κάτω Χώρες συμμορφώθηκαν με τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο το 2019.

Η κυβέρνηση των Κάτω Χωρών ενέκρινε σημαντική δέσμη μέτρων έκτακτης ανάγκης με δημοσιονομική επίπτωση άνω του 2½ % του ΑΕΠ το 2020, με σκοπό να αποφευχθούν οι διαρθρωτικές ζημίες στην οικονομία λόγω των αιφνίδιων οικονομικών επιπτώσεων και της σχεδόν πλήρους κατάρρευσης της ζήτησης σε συγκεκριμένους τομείς. Τα μέτρα αυτά προορίζονται για τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, με έμφαση στην προστασία της απασχόλησης και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, καθώς και στην αναβολή της καταβολής φόρων και τις δανειακές εγγυήσεις ώστε να στηριχθεί η ροή πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα και να αποτραπεί η μετατροπή των προσωρινών προβλημάτων ρευστότητας σε ζητήματα φερεγγυότητας (οι εγγυήσεις που παρέχονται από την κυβέρνηση υπόκεινται σε στατιστική αξιολόγηση όσον αφορά τις ενδεχόμενες δημοσιονομικές τους επιπτώσεις). Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας του 2020 και το εαρινό μνημόνιο για τον προϋπολογισμό περιγράφουν τα μέτρα που ελήφθησαν και εκτιμούν ότι το μέγεθός τους υπερέβη τα 20 δισεκατομμύρια EUR (2,7 % του ΑΕΠ).

Ο προϋπολογισμός για το 2020 επηρεάζεται επίσης από την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Ο αντίκτυπος της αυτόματης σταθεροποίησης επί του προϋπολογισμού είναι δύσκολο να εκτιμηθεί λόγω της αβεβαιότητας που περιβάλλει το οικονομικό σοκ. Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2020, καθώς και σύμφωνα με το εαρινό μνημόνιο για τον προϋπολογισμό, η αυτόματη σταθεροποίηση προβλέπεται ότι θα προσθέσει στο έλλειμμα περίπου 5 % του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Eurostat για τη λογιστική σε δεδουλευμένη βάση, θεωρείται ότι, στις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2020, οι αναβολές καταβολής φόρων δεν έχουν άμεσο αντίκτυπο στο έλλειμμα του 2020 4 . 

 

3.4.    Μεσοπρόθεσμη θέση του δημόσιου χρέους

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2020, το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να αυξηθεί από 48,6 % του ΑΕΠ το 2019 σε 62,1 % το 2020. Η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους έχει επικαιροποιηθεί βάσει των εαρινών προβλέψεων της Επιτροπής του 2020. Η ανάλυση αυτή υποδεικνύει ότι η κατάσταση του χρέους παραμένει βιώσιμη μεσοπρόθεσμα, λαμβανομένων υπόψη σημαντικών ελαφρυντικών παραγόντων (μεταξύ των οποίων το προφίλ του χρέους). Ειδικότερα, ενώ η κατάσταση του χρέους επιδεινώνεται λόγω της κρίσης COVID-19, ο δείκτης χρέους στο βασικό σενάριο αναμένεται να είναι σε βιώσιμη (φθίνουσα) τροχιά μεσοπρόθεσμα 5 (διάγραμμα 1).

Διάγραμμα 1: Δείκτης δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ, Κάτω Χώρες, % του ΑΕΠ

Πηγή: Υπηρεσίες της Επιτροπής

3.5    Άλλοι παράγοντες που προβάλλονται από το κράτος μέλος

Στις 18 Μαΐου 2020, οι ολλανδικές αρχές διαβίβασαν επιστολή με τους σχετικούς παράγοντες σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/97. Η ανάλυση που παρουσιάζεται στις προηγούμενες ενότητες καλύπτει ήδη σε γενικές γραμμές τους βασικούς παράγοντες που προβάλλονται από τις αρχές.

 

4.    Συμπεράσματα

Σύμφωνα με το ολλανδικό μνημόνιο για τον προϋπολογισμό, το ονομαστικό έλλειμμα γενικής κυβέρνησης των Κάτω Χωρών το 2020 αναμένεται ότι θα αυξηθεί και θα είναι υψηλότερο και όχι πλησίον της τιμής αναφοράς του 3 % του ΑΕΠ που ορίζει η Συνθήκη. Η αναμενόμενη υπέρβαση της τιμής αναφοράς θεωρείται έκτακτη αλλά όχι προσωρινή.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η παρούσα έκθεση εξέτασε επίσης τους σχετικούς παράγοντες.

Όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/97, όσον αφορά τη συμμόρφωση με το κριτήριο του ελλείμματος το 2020, δεδομένου ότι ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ υπερβαίνει την τιμή αναφοράς 60 % και δεν πληρούνται οι δύο προϋποθέσεις —δηλαδή το έλλειμμα να παραμένει πλησίον της τιμής αναφοράς και η υπέρβαση της τιμής αυτής να είναι προσωρινή— οι εν λόγω σχετικοί παράγοντες δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη κατά τα στάδια που οδηγούν στην απόφαση για την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος για τις Κάτω Χώρες.

Συνολικά, από την ανάλυση προκύπτει ότι το 2020 δεν πληρούται το κριτήριο του ελλείμματος, όπως ορίζεται στη Συνθήκη και στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1467/1997.

(1) https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/10294648/2-22042020-AP-EN.pdf/6c8f0ef4-6221-1094-fef7-a07764b0369f
(2)    Εαρινό μνημόνιο για τον προϋπολογισμό του 2020 (Voorjaarnota 2020), το οποίο διαβιβάστηκε για επανεξέταση στο 2ο Σώμα από τον Υπουργό Οικονομικών F. Hoekstra, στις 24 Απριλίου 2020.
(3) https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/2020-european-semester-stability-programme-netherlands_en.pdf
(4)

 Η παραδοχή αυτή συνάδει με τις κατευθύνσεις για τη στατιστική επεξεργασία των εν λόγω μέτρων από την Eurostat ( https://ec.europa.eu/eurostat/documents/10186/10693286/GFS_draft_note.pdf ).

(5) Το βασικό σενάριο βασίζεται στις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2020. Μετά το 2021 λαμβάνεται ως παραδοχή η σταδιακή προσαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής, σύμφωνα με τα πλαίσια της ΕΕ για τον συντονισμό και την εποπτεία της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Η πρόβλεψη της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ γίνεται σύμφωνα με τη λεγόμενη μεθοδολογία T+10 της ομάδας εργασίας «κενό παραγωγής» (OGWG) της επιτροπής οικονομικής πολιτικής (EPC). Ειδικότερα, η ουσιαστική (πραγματική) αύξηση του ΑΕΠ οφείλεται στη δυνητική αύξηση του ΑΕΠ και επηρεάζεται από τυχόν πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή που λαμβάνεται υπόψη (μέσω του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή). Ο πληθωρισμός θεωρείται ότι συγκλίνει σταδιακά στο 2 %. Οι παραδοχές για τα επιτόκια καθορίζονται σύμφωνα με τις προσδοκίες των χρηματοπιστωτικών αγορών. Το δυσμενές σενάριο βασίζεται στην παραδοχή για υψηλότερα επιτόκια (κατά 500 μονάδες βάσης) και χαμηλότερη αύξηση του ΑΕΠ (κατά -0,5 εκατοστιαίες μονάδες), σε σχέση με το βασικό σενάριο (κατά τη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα των προβολών).
Top