EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008DC0169

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκη Οικονομικη και Κοινωνικη Επιτροπη - Στρατηγική για την εξέλιξη της τελωνειακής ένωσης

/* COM/2008/0169 τελικό */

52008DC0169

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκη Οικονομικη και Κοινωνικη Επιτροπη - Στρατηγική για την εξέλιξη της τελωνειακής ένωσης /* COM/2008/0169 τελικό */


[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 1.4.2008

COM(2008) 169 τελικό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Στρατηγική για την εξέλιξη της τελωνειακής ένωσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Στρατηγική για την εξέλιξη της τελωνειακής ένωσης

εισαγωγή

Η τελωνειακή ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που την 1η Ιουλίου 2008 γιορτάζει τα 40 χρόνια της, είναι ένα από τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Από τη δημιουργία της, η τελωνειακή ένωση έχει επεκταθεί τόσο ποσοτικά, από 6 σε 27 μέλη, όσο και ποιοτικά με τη διαμόρφωσή της σε μια ενιαία αγορά. Έχει συμβάλει στην ευημερία της Ευρώπης με τη διευκόλυνση του εμπορίου τόσο στο εσωτερικό της Ένωσης όσο και με τρίτες χώρες.

Η Επιτροπή, μαζί με τα κράτη μέλη, ανέλαβε τη σημαντική αναθεώρηση του ρόλου του τελωνείου και τα πορίσματα συζητήθηκαν σε υψηλό επίπεδο με τις τελωνειακές αρχές των κρατών μελών. Υπάρχει γενική συμφωνία ότι είναι αναγκαίο να βελτιωθούν οι μέθοδοι εργασίας αλλά και ότι πρέπει να ενισχυθεί ο συνολικός συντονισμός. Είναι σημαντικό επομένως να εξασφαλιστεί ότι υπάρχει πολιτική υποστήριξη για τη στρατηγική που παρουσιάζεται στην παρούσα ανακοίνωση.

Το σημερινό τελωνείο αντιμετωπίζει ένα ταχύρρυθμα μεταβαλλόμενο περιβάλλον: εξέλιξη των προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης, αύξηση του διεθνούς εμπορίου, παγκόσμιες απειλές όπως η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, η κλιματική αλλαγή και νέοι κίνδυνοι όπως το εμπόριο επικίνδυνων εμπορευμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τελωνειακές αρχές της ΕΕ διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο: σκοπός τους είναι να εξασφαλίζουν πάντα την ισορροπία μεταξύ της προστασίας της κοινωνίας και της διευκόλυνσης του εμπορίου μέσω του ελέγχου της αλυσίδας εφοδιασμού, τόσο στα εξωτερικά σύνορα, όσο και στο εσωτερικό της ΕΕ. Οι τελωνειακές υπηρεσίες έχουν πληροφορίες για κάθε μετακίνηση των εμπορευμάτων που εισάγονται ή που εξάγονται από την ΕΕ και εφαρμόζουν περίπλοκα συστήματα και μεθόδους για να ελέγχουν όλους τους τύπους εμπορευμάτων. Ο όγκος των διακινούμενων εμπορευμάτων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τεράστιος.

[pic]

* Εξ. εμ. EΚ6 (1968-1972), Εξ. εμ. EΚ9 (1973-1980), Εξ. εμ. EΚ10 (1981-1985), Εξ. εμ. EΚ12 (1986-1994), Εξ. εμ EΕ15 (1995-2003), Εξ. εμ EΕ25 (2004-2006), Εξ. εμ EΕ27 (2007).

** Εκτίμηση με βάση 11 μήνες του 2007, και το μερίδιο του Δεκεμβρίου 2006 στο εμπόριο του 2006

Πηγές ΔΝΤ (DoTS) 1968-2006; Eurostat (Comext, statistical regime 4) 2007.

Περίπου 173 εκατομμύρια τελωνειακές διασαφήσεις διεκπεραιώθηκαν το 2006[1]. Μόνο τελωνειακές αρχές υψηλής αποτελεσματικότητας μπορούν να διαχειριστούν έναν τόσο μεγάλο όγκο χωρίς να προκαλούνται σημαντικές καθυστερήσεις ή να γίνονται δόλιες, ανεπιθύμητες ή παράνομες μετακινήσεις.

Προκειμένου να επιτραπεί στα τελωνεία να συνεχίσουν να διαδραματίζουν το ρόλο τους σε αυτό το προβληματικό περιβάλλον, έχει προωθηθεί μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση. Πρώτον, εκσυγχρονίζεται το νομικό περιβάλλον με την επικείμενη δημοσίευση του εκσυγχρονισμένου τελωνειακού κώδικα που εκδόθηκε μόλις πρόσφατα[2]. Δεύτερον, εφαρμόζονται μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ηλεκτρονικού τελωνειακού συστήματος[3] - δηλαδή για ένα περιβάλλον χωρίς χαρτί για τα τελωνεία και τις εμπορικές επιχειρήσεις - που στοχεύει στην υλοποίηση μιας ισχυρής αλυσίδας επικοινωνίας μεταξύ όλων των τελωνείων στην Κοινότητα, μεταξύ του τελωνείου και των άλλων δημόσιων αρχών που αναπτύσσουν δραστηριότητες στα σύνορα και μεταξύ των δημόσιων αρχών και των εμπορικών επιχειρήσεων.

Η παρούσα ανακοίνωση στοχεύει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταρρύθμισης με ένα περαιτέρω στοιχείο, το οποίο αφορά τη μελλοντική οργάνωση και την ανθρώπινη διάσταση των τελωνειακών υπηρεσιών. Προτείνει μια ολοκληρωμένη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη βασισμένη σε ανανεωμένους στρατηγικούς στόχους για το τελωνείο. Προτείνει εκσυγχρονισμένες μεθόδους εργασίας, ανάπτυξη των δεξιοτήτων του προσωπικού και αναδιανομή των πόρων κατά τρόπο αποδοτικό και αποτελεσματικό.

Αυτό το τελικό στοιχείο της διαδικασίας μεταρρύθμισης θα επιτρέψει στα τελωνεία να εξελιχθούν παράλληλα με το διεθνές εμπόριο, προκειμένου να συνεχίσουν να προσφέρουν την προστασία που αναμένουν οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην οικονομική ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.

τελωνείο: ενας καιριος ρόλος

Η δημιουργία της ενιαίας αγοράς οδήγησε στην κατάργηση όλων των τελωνειακών διατυπώσεων στα σύνορα μεταξύ των κρατών μελών. Οι εθνικές τελωνειακές αρχές έγιναν αρμόδιες για την προστασία των εξωτερικών συνόρων όσον αφορά τα εμπορεύματα, και επομένως μετατράπηκαν στο μοναδικό τείχος προστασίας μεταξύ του διεθνούς παράνομου ή επικίνδυνου εμπορίου και της ελεύθερης κυκλοφορίας στο εσωτερικό της ενιαίας αγοράς.

Οι εθνικές τελωνειακές αρχές μοιράζονται επίσης, μεταξύ άλλων, την ευθύνη για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Κοινότητας επιτυγχάνοντας υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας, δεδομένου ότι οι δασμοί που επιβάλλονται στα εισαγόμενα προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 15% των συνολικών εσόδων του προϋπολογισμού της Κοινότητας (περίπου 17 δισεκατομμύρια ευρώ/έτος).

Από τότε που δημιουργήθηκε η ενιαία αγορά το 1993, το διεθνές εμπορικό πλαίσιο έχει μεταβληθεί: η προέλευση των εμπορευμάτων και των υλικών έχει γίνει όλο και περισσότερο παγκόσμια, και νέες έννοιες, όπως η «έγκαιρη παράδοση» (just in time delivery), αυξάνουν τις προσδοκίες των οικονομικών φορέων για λιγότερο επαχθείς τελωνειακούς ελέγχους. Συγχρόνως, οι τρομοκρατικές και οι εγκληματικές οργανώσεις εφαρμόζουν όλο και πιο επιτηδευμένες μεθόδους.

Οι τελωνειακές αρχές της ΕΕ διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο, σε στενή συνεργασία με άλλες αρχές, που τους επιτρέπει τα εξής:

- Να υποστηρίζουν το νόμιμο εμπόριο και να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα

- Να εξασφαλίζουν την ορθή πληρωμή των δασμών και των φόρων

- Να καταπολεμούν την παραχάραξη και την πειρατεία

- Να υποστηρίζουν την καταπολέμηση άλλων μορφών απάτης, οργανωμένου εγκλήματος, ναρκωτικών και τρομοκρατίας με την επεξεργασία των πληροφοριών, τον εντοπισμό των μεταβολών στα εμπορικά ρεύματα και τη διενέργεια αξιολόγησης κινδύνων για την ανίχνευση δολίων, τρομοκρατικών ή εγκληματικών δραστηριοτήτων

- Να εφαρμόζουν μέτρα εμπορικής πολιτικής (παραδείγματος χάριν, προνομιακές εμπορικές συμφωνίες, ποσοστώσεις και μέτρα αντιντάμπινγκ)

- Να προστατεύουν το περιβάλλον και τους πολίτες από κάθε είδους επικίνδυνα εμπορεύματα.

προσαρμογή σε ένα μεταβαλλόμενο και προβληματικό περιβάλλον

Οι τελωνειακές αρχές σήμερα, που βρίσκονται αντιμέτωπες με αυτό το ταχύρρυθμα μεταβαλλόμενο και προβληματικό περιβάλλον, πρέπει να εξασφαλίσουν ότι συνεχίζουν να παρέχουν μια πρώτης τάξεως υπηρεσία στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ.

Ο εκσυγχρονισμός και η απλούστευση του νομικού και τεχνολογικού περιβάλλοντος των τελωνείων άρχισαν πριν από αρκετά χρόνια με μια εκτεταμένη τροποποίηση του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα [4] που θεσπίστηκε το 2005 και ο οποίος έδωσε στις τελωνειακές αρχές της ΕΕ τις εξουσίες να εφαρμόζουν μερικές από τις πιό προηγμένες απαιτήσεις ασφάλειας στον κόσμο, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα περιβάλλον που δεν διαταράσσει το νόμιμο εμπόριο. Αυτή η τροποποίηση αναμένεται ότι θα έχει τεθεί πλήρως σε εφαρμογή μέχρι τα μέσα του 2009.

Ο εκσυγχρονισμένος τελωνειακός κώδικας , όταν θα είναι σε πλήρη εφαρμογή, θα καθιερώσει τις απαραίτητες απλουστεύσεις για να την καλύτερη, ταχύτερη και φτηνότερη λειτουργία των τελωνείων και του εμπορίου.

Η απόφαση περί ηλεκτρονικών τελωνείων αποτελεί ήδη σημαντικό βήμα προς τα εμπρός όσον αφορά τη σύνδεση των εθνικών τελωνειακών συστημάτων τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνιών, με οφέλη τόσο για τα τελωνεία όσο και για το εμπόριο. Καλύπτοντας τις ανάγκες της σύγχρονης υλικοτεχνικής υποστήριξης, το πανευρωπαϊκό ηλεκτρονικό τελωνείο θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που ασκούν δραστηριότητες στην Ευρώπη, θα μειώσει τις δαπάνες συμμόρφωσης και θα βελτιώσει την ασφάλεια στα σύνορα της ΕΕ.

Η πρόταση[5] για τροποποίηση των διατάξεων περί αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής για τελωνειακά θέματα [6] θα εξορθολογίσει και θα βελτιώσει τα σημερινά συστήματα ΤΠ και θα ενισχύσει την ικανότητα καταπολέμησης της απάτης στον τελωνειακό τομέα.

Πρόκειται για σημαντικά νομικά και τεχνολογικά βήματα που θα εξοπλίσουν καλύτερα το τελωνείο τόσο για το άμεσο όσο και για το μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Είναι όμως απαραίτητο να δούμε τα πράγματα πιο μακροπρόθεσμα και να ορίσουμε ένα στρατηγικό πλαίσιο για τον εκσυγχρονισμό των μεθόδων εργασίας των τελωνείων και, αναλόγως, να κατανείμουμε κατάλληλα τους πόρους, με συντονισμένο τρόπο.

ένα στρατηγικό πλαίσιο …

Πρωταρχικός στόχος είναι να διατηρηθεί η νευραλγική θέση του τελωνείου ως σύγχρονου, συνεργάσιμου εταίρου των επιχειρήσεων, που προστατεύει τα δημοσιονομικά συμφέροντα και τα συμφέροντα ασφάλειας και προστασίας της Κοινότητας και συνεργάζεται με άλλες δημόσιες υπηρεσίες, και είναι εξοπλισμένος ώστε να ανταποκρίνεται στις κρίσεις και στις νέες απαιτήσεις δημόσιας πολιτικής. Για να επιτευχθεό ο στόχος αυτός το τελωνείο στην ΕΕ πρέπει να πληροί κοινούς στρατηγικούς στόχους.

… με κοινούς στρατηγικούς στόχους:

- Προστασία : Προστασία της κοινωνίας και των οικονομικών συμφερόντων της Κοινότητας, ως εξής:

1. με την εξασφάλιση της σωστής και αποτελεσματικής είσπραξης δασμών και φόρων·

2. με την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων κατά της κυκλοφορίας παράνομων, περιορισμένων και απαγορευμένων εμπορευμάτων·

3. με την περαιτέρω ανάπτυξη της αποτελεσματικής αξιολόγησης κινδύνων για να υποχτηριχθεί η καταπολέμηση των τρομοκρατικών και εγκληματικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου παράνομων ναρκωτικών και παραποιημένων και πειρατικών εμπορευμάτων·

4. με την πρόληψη, τη διερεύνηση και, εντός των εθνικών πλαισίων, τη δίωξη της απάτης και της παραβίασης της τελωνειακής νομοθεσίας·

5. με τη χρησιμοποίηση της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής για να εξασφαλίζεται η ορθή εφαρμογή του νόμου σε τελωνειακά και γεωργικά ζητήματα.

- Ανταγωνιστικότητα : Υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών εταιρειών, ως εξής :

1. με τον εκσυγχρονισμό του περιβάλλοντος και των μεθόδων εργασίας των τελωνείων (καθιερώνοντας π.χ. τη χρήση προσεγγίσεων βασισμένων στα συστήματα, την αύξηση της χρήσης εναρμονισμένων μεθόδων εργασίας, κτλ.)·

2. με την εφαρμογή του περιβάλλοντος χωρίς χαρτί για τα τελωνεία (ηλεκτρονικό τελωνείο) και

3. με την εφαρμογή μιας ενεργού προσέγγισης όσον αφορά τα πρότυπα, μέσω της αποδοχής διεθνών προτύπων όπως αυτά που αναπτύσσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων, κατά περίπτωση, και με τη διαμόρφωση νέων προτύπων της ΕΕ, που θα μπορούσαν να χρησιμεύουν ως υπόδειγμα παγκοσμίως.

- Διευκόλυνση : Περαιτέρω διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου, ως εξής :

1. με το σχεδιασμό και τη βελτίωση συστημάτων ελέγχου που μειώνουν τις παρεμβάσεις στη ροή των εμπορευμάτων καθώς και το διοικητικό φόρτο στο ελάχιστο επίπεδο που είναι απαραίτητο για την επίτευξη άλλων στόχων δημόσιας πολιτικής όπως οι απαιτήσεις ασφάλειας και

2. με την παροχή διευκολύνσεων προς τους νόμιμους οικονομικούς φορείς για τη μείωση του κόστους συμμόρφωσης.

- Έλεγχος : Έλεγχος και διαχείριση των αλυσίδων εφοδιασμού που χρησιμοποιούνται για τη διεθνή κυκλοφορία εμπορευμάτων, ως εξής :

1. με τη βελτίωση και την ενίσχυση των αποτελεσματικών ελέγχων στη βέλτιστη θέση (στα σύνορα ή στο εσωτερικό της χώρας) της αλυσίδας εφοδιασμού·

2. με την ορθή και συνεπή εφαρμογή της κοινοτικής και της εθνικής νομοθεσίας της σχετικής με τον έλεγχο και την κυκλοφορία των εμπορευμάτων·

3. με την ενίσχυση της αποτελεσματικής και συστηματικής ανταλλαγής πληροφοριών για τους κινδύνους·

4. με την εξέταση των δυνατοτήτων ανταλλαγής πληροφοριών με τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους προκειμένου να εξασφαλιστεί ο έλεγχος και η διαχείριση σε όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού.

- Συνεργασία : διατήρηση, ανάπτυξη και ενίσχυση της συνεργασίας υψηλής ποιότητας μεταξύ των τελωνειακών αρχών των κρατών μελών, μεταξύ των τελωνείων και άλλων δημόσιων υπηρεσιών, και μεταξύ των τελωνείων και της επιχειρηματικής κοινότητας, ως εξής :

1. με την εμβάθυνση της υφιστάμενης τελωνειακής συνεργασίας·

2. με το συντονισμό των ενεργειών που αποσκοπούν στην προστασία των οικονομικών συμφερόντων της κοινότητας

3. με την ανάληψη ηγετικής θέσης κατά την ανάπτυξη μηχανισμών για τον όσο το δυνατόν πιο αδιάλειπτο συντονισμό με άλλες υπηρεσίες σχετικές με τα σύνορα (ενιαία θυρίδα)·

4. με τη βελτίωση των μηχανισμών συνεργασίας και διαβουλεύσεων με τις επιχειρήσεις.

5. με την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας ή της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής για τελωνειακά ζητήματα με τρίτες χώρες και με την επέκταση της συμμετοχής σε διεθνή φόρα που είναι υπεύθυνα για το διεθνές δίκαιο ή για σχετικές αποφάσεις (π.χ. εμπορικούς αποκλεισμούς, περιβαλλοντικές συμφωνίες, συμφωνίες ΔΠΙ, κτλ).

- …και μια κοινή προσέγγιση για την ανάπτυξη νέων μεθόδων εργασίας και ικανοτήτων:

Προκειμένου να εκπληρωθούν αυτοί οι στρατηγικοί στόχοι, πρέπει να διαμορφωθεί μια προσέγγιση για την περαιτέρω προσαρμογή και βελτίωση των κοινών μεθόδων εργασίας για τα τελωνεία. Μόνο η συνεχής ανάπτυξη και η στρατηγική επένδυση σε δεξιότητες, ικανότητες και πόρους μπορεί να διατηρήσει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των τελωνείων . Η στρατηγική που αναπτύσσεται στην παρούσα ανακοίνωση προσφέρει μια διαρθρωμένη προσέγγιση που θα επιτρέψει εξελίξεις με συγχρονισμένο και εναρμονισμένο τρόπο και στα 27 κράτη μέλη .

ανάγκη για στρατηγικό πλαισιο

Για να επιτευχθούν όλα αυτά, η πολιτική υποστήριξη από τα κράτη μέλη έχει κεφαλαιώδη σημασία. Πριν από την κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου (που θα ορίζει γενικά τη στρατηγική) και διεξοδικού σχεδίου εφαρμογής (που θα παρέχει ένα εργαλείο αναλυτικού σχεδιασμού το οποίο θα καλύπτει όλες τις ενέργειες και τα σχέδια που απαιτούνται για την επίτευξη του στρατηγικού σχεδίου), σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, η Επιτροπή πρέπει να εξασφαλίσει ότι το Συμβούλιο συμφωνεί με τους κοινούς στρατηγικούς στόχους και την ανάπτυξη της κοινής προσέγγισης, όπως αναλύονται παραπάνω.

Με βάση την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την εφαρμογή της απόφασης περί ηλεκτρονικών τελωνείων, όπου ένα πολυετές στρατηγικό σχέδιο παρέχει μια βάση για όλους τους παράγοντες (Επιτροπή, κράτη μέλη και οικονομικούς φορείς) ώστε να προβαίνουν οι ίδιοι στο σχεδιασμό των πόρων τους, προτείνεται η χάραξη μιας παρόμοιας στρατηγικής προκειμένου να εξασφαλιστεί η συντονισμένη και κοινή εφαρμογή των κοινών στρατηγικών στόχων που παρατίθενται παραπάνω.

συμπέρασμα

Η Επιτροπή καλεί το Συμβούλιο:

- να εγκρίνει το παραπάνω στρατηγικό πλαίσιο

- να υποστηρίξει τις προσπάθειες που που έχουν στόχο να εξασφαλιστεί ότι όλα τα συστήματα ανταλλαγής δεδομένων και οι βάσεις δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφιερώνονται στην καταπολέμηση της απάτης, θα είναι διαλειτουργικά και θα λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους

- να ζητήσει από την Επιτροπή να καταρτίσει το αντίστοιχο στρατηγικό σχέδιο και το διεξοδικό σχέδιο εφαρμογής σε συνεργασία με τα κράτη μέλη στην ομάδα τελωνειακής πολιτικής και

- να σημειώσει ότι η στρατηγική που αναπτύσσεται, η οποία συμπληρώνει τις τρέχουσες πρωτοβουλίες, αναμένεται ότι θα καθορίσει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για τα τελωνεία στο χρονικό πλαίσιο από το 2013 έως το 2019.

[1] Η αξία των εισαγωγών και των εξαγωγών το 2006 ξεπέρασε τα 2.500 δισεκατομμύρια ευρώ

[2] Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα (Εκσυγχρονισμένος Τελωνειακός Κώδικας), COM(2005)608 της 5.12.2005 και κοινή θέση του Συμβουλίου, ΕΕ C298E της 11.12.2007, σ. 1

[3] Απόφαση αριθ. 70/2008/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ΕΕ L 23 της 26.1.2008, σ. 21.

[4] Κανονισμός (EΚ) αριθ. 648/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τροποποίηση του κανονισμού (EΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου περί θεσπίσεως κοινοτικού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 117 της 4.5.2005, σ. 13.

[5] Πρόταση για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 515/97 του Συμβουλίου, της 13ης Μαρτίου 1997, περί της αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των διοικητικών αρχών των κρατών μελών και της συνεργασίας των αρχών αυτών με την Επιτροπή με σκοπό τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής των τελωνειακών και γεωργικών ρυθμίσεων (COM(2006) 866 της 22.12.2006)

[6] Διατάξεις περί αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής για τελωνειακά θέματα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών

Top