EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018H0719(01)

Σύσταση της Επιτροπής, της 18ης Ιουλίου 2018, σχετικά με κατευθυντήριες γραμμές για την εναρμονισμένη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Διαχείρισης της Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας στην Ένωση (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

C/2018/4072

OJ C 253, 19.7.2018, p. 1–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

19.7.2018   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 253/1


ΣΫΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 18ης Ιουλίου 2018

σχετικά με κατευθυντήριες γραμμές για την εναρμονισμένη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Διαχείρισης της Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας στην Ένωση

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2018/C 253/01)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 292,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2016/797 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1), ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ο «Οργανισμός») διασφαλίζει την εναρμονισμένη εφαρμογή και τη διαλειτουργικότητα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Διαχείρισης της Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας («ERTMS») στην Ένωση. Για τον σκοπό αυτό, ο Οργανισμός ελέγχει τη συμμόρφωση των εξεταζόμενων τεχνικών λύσεων με τις σχετικές τεχνικές προδιαγραφές διαλειτουργικότητας (ΤΠΔ) και τις εγκρίνει με απόφασή του.

(2)

Ωστόσο, δεν περιγράφεται πλήρως η διαδικασία έγκρισης που πρέπει να ακολουθεί ο Οργανισμός και οι αιτούντες.

(3)

Για την καλύτερη ανταπόκριση στις θεμιτές προσδοκίες του αιτούντος κατά τη διαδικασία έγκρισης που προβλέπεται στο άρθρο 19 της οδηγίας (ΕΕ) 2016/797 και για τη διευκόλυνση της εναρμονισμένης εφαρμογής του συστήματος ERTMS στην Ένωση, ο αιτών και ο Οργανισμός θα πρέπει να ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές που διατυπώνονται στην παρούσα σύσταση.

(4)

Προκειμένου να προλαμβάνονται τεχνικά προβλήματα και να διευκολύνεται η διαδικασία για τη χορήγηση έγκρισης για τη θέση σε λειτουργία σταθερών εγκαταστάσεων, που καθιερώθηκε βάσει του άρθρου 18 της οδηγίας (ΕΕ) 2016/797, οι εθνικές αρχές ασφάλειας («ΕΑΑ») θα πρέπει να συμμετέχουν από την αρχή της διαδικασίας έγκρισης και να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα που προσκομίζονται από τον αιτούντα.

(5)

Λόγω της μεγάλης ποικιλίας των ειδών συμβάσεων και διαγωνισμών για παρατρόχια υποσυστήματα ERTMS, ο Οργανισμός και οι αιτούντες θα πρέπει να ακολουθούν διαδικασία που καλύπτει όλα τα είδη συμβάσεων και, ταυτόχρονα, διασφαλίζει ότι οι εξεταζόμενες τεχνικές λύσεις συμμορφώνονται πλήρως με τις σχετικές ΤΠΔ και, ως εκ τούτου, είναι πλήρως διαλειτουργικές.

(6)

Μητρώο ζητημάτων που δημιουργείται από τον Οργανισμό θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τον Οργανισμό και τον αιτούντα ως εργαλείο ελέγχου για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση σε όσο το δυνατόν πιο πρώιμο στάδιο κάθε δυνητικού ζητήματος που επηρεάζει τη διαλειτουργικότητα. Ο αιτών θα πρέπει να προσκομίζει αποδεικτικά στοιχεία για την επίλυση των ζητημάτων που επηρεάζουν τη διαλειτουργικότητα.

(7)

Ο Οργανισμός θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιεί ανωνυμοποιημένο κατάλογο ζητημάτων, ως εργαλείο για την ανταλλαγή εμπειρογνωσίας και τη διευκόλυνση της εναρμονισμένης εφαρμογής στον τομέα του ERTMS.

(8)

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη διαδικασία έγκρισης που διατυπώνονται στην παρούσα σύσταση δεν θα πρέπει να επικαλύπτονται με την αξιολόγηση της συμμόρφωσης που διενεργείται από τους οργανισμούς αξιολόγησης που περιγράφονται στην οδηγία (ΕΕ) 2016/797 και στις αντίστοιχες ΤΠΔ. Ο Οργανισμός θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι πληροφορίες σχετικά με την επαλήθευση του παρατρόχιου εξοπλισμού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ελέγχου Αμαξοστοιχιών («ETCS») και του εξοπλισμού του Παγκόσμιου Συστήματος Κινητών Επικοινωνιών Σιδηροδρόμων («GSM-R») που καθορίζονται στο άρθρο 5 και στο σημείο 6.1.2.3 του παραρτήματος του κανονισμού 2016/919 της Επιτροπής (2) είναι διαθέσιμες σύμφωνα με τις εν λόγω διατάξεις. Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να αξιολογούνται από τον Οργανισμό το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να προλαμβάνονται τυχόν ζητήματα, να ελαχιστοποιούνται οι δαπάνες και να μειώνεται η διάρκεια της διαδικασίας έγκρισης και να διασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα της εξεταζόμενης τεχνικής λύσης.

(9)

Προκειμένου να διευκολύνεται η διαδικασία έγκρισης, ο αιτών θα πρέπει να ξεκινά διάλογο με τον Οργανισμό πριν από την επίσημη υποβολή της αίτησης. Κατά τη διάρκεια αυτού του «σταδίου των αρχικών επαφών», ο αιτών και ο Οργανισμός θα πρέπει να καταλήγουν σε συμφωνία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία έγκρισης, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων προθεσμιών, λαμβάνοντας υπόψη το είδος των προμηθειών και τη διαδικασία έγκρισης. Οι ΕΑΑ μπορούν να συνεργάζονται και να παρέχουν γνώμη σχετικά με την πιθανή έκβαση των αρχικών επαφών.

(10)

Τα τέλη που καταβάλλονται στον Οργανισμό μετά το στάδιο των αρχικών επαφών θα πρέπει να καθορίζονται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2018/764 της Επιτροπής (3).

(11)

Ο εσωτερικός κανονισμός του τμήματος προσφυγών θα πρέπει να καθοριστεί στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2018/867 της Επιτροπής (4).

(12)

Οι κατευθυντήριες γραμμές που περιλαμβάνονται στην παρούσα σύσταση έχουν υποβληθεί για ανταλλαγή απόψεων στην επιτροπή που αναφέρεται στο άρθρο 51 της οδηγίας (ΕΕ) 2016/797,

ΣΥΝΙΣΤΑ:

Τμήμα Α: Γενικές διατάξεις

1.

Ο αιτών να επικοινωνεί με τον Οργανισμό από τη στιγμή που σχεδιάζει να ζητήσει υποβολή προσφορών σχετικά με παρατρόχιο εξοπλισμό ERTMS, για την οποία απαιτείται έγκριση του Οργανισμού.

2.

Ο αιτών να υποβάλλει επαρκώς λεπτομερή τεχνικά έγγραφα ώστε να είναι ο Οργανισμός σε θέση να επαληθεύσει ότι όντως τεχνικές λύσεις που προβλέπεται να εφαρμοστούν είναι πλήρως διαλειτουργικές.

3.

Ο Οργανισμός και η σχετική ΕΑΑ να συνεργάζονται και να ανταλλάσσουν πληροφορίες προκειμένου να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν ενδεχόμενα τεχνικά προβλήματα και, επομένως, να διευκολύνουν το έργο της ΕΑΑ όσον αφορά την έγκριση της θέσης σε λειτουργία του υποσυστήματος. Η ΕΑΑ δύναται να γνωμοδοτεί, μέσω της υπηρεσίας μίας στάσης που αναφέρεται στο άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/796 (εφεξής «υπηρεσία μίας στάσης») ανά πάσα στιγμή κατά τη διαδικασία, μεταξύ άλλων κατά το στάδιο των αρχικών επαφών, σχετικά με τεχνικά ζητήματα και με τον προγραμματισμό.

4.

Οι πληροφορίες που παρασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έγκρισης να διατίθενται στην ΕΑΑ.

5.

Ο αιτών και ο Οργανισμός να παρακολουθούν τη διαδικασία έγκρισης, που αποτελείται από 3 στάδια:

α)

αρχικές επαφές·

β)

υποβολή και επαλήθευση της πληρότητας του φακέλου·

γ)

αξιολόγηση και απόφαση.

6.

Ο αιτών να υποβάλλει σε όσο το δυνατόν πιο πρώιμο στάδιο, μέσω της υπηρεσίας μίας στάσης, τον ακόλουθο φάκελο αίτησης που είναι απαραίτητος για την έγκριση, συμπεριλαμβανομένης περιγραφής της εξεταζόμενης τεχνικής λύσης και εγγράφων βάσει των οποίων αποδεικνύεται η συμμόρφωση της εξεταζόμενης τεχνικής λύσης με τη σχετική ΤΠΔ «έλεγχος-χειρισμός και σηματοδότηση», όπως αναφέρεται στο άρθρο 19 της οδηγίας (ΕΕ) 2016/797:

α)

Το σχέδιο της συγγραφής υποχρεώσεων ή την περιγραφή της εξεταζόμενης τεχνικής λύσης·

Περιγραφή του έργου, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών για τη γραμμή, την ομάδα γραμμών ή το δίκτυο που καλύπτονται από το έργο ή από συνδυασμό έργων: γεωγραφική θέση, αριθμός χιλιομέτρων σε μονή και διπλή γραμμή, επίπεδο του ERTMS, γραμμή βάσης και έκδοση, στοιχεία διαλειτουργικότητας και σταθμοί.

Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η προσφορά ή η σύμβαση ή αμφότερες περιλαμβάνουν τη σχετική ΤΠΔ «έλεγχος-χειρισμός και σηματοδότηση», γραμμή βάσης και έκδοση.

Σχέδιο του έργου με αναφορά παραδοτέων, οροσήμων και προθεσμιών.

Κατάλογος των λειτουργιών ERTMS προς εφαρμογή.

Τεχνικοί κανόνες και επιχειρησιακά σενάρια δοκιμών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/919 και στο σημείο 6.1.2.3 του παραρτήματος του εν λόγω κανονισμού.

Στρατηγική δοκιμών και σχέδια δοκιμών.

β)

Αποδεικτικά έγγραφα ως προς τις προϋποθέσεις που είναι αναγκαίες για την τεχνική και λειτουργική συμβατότητα του υποσυστήματος με τα οχήματα που προορίζονται να κυκλοφορούν στο σχετικό δίκτυο

γ)

Έγγραφα βάσει των οποίων αποδεικνύεται η συμμόρφωση της εξεταζόμενης τεχνικής λύσης με τη σχετική ΤΠΔ «έλεγχος-χειρισμός και σηματοδότηση», και κάθε άλλο συναφές έγγραφο, όπως γνωμοδοτήσεις της εθνικής αρχής ασφάλειας, δηλώσεις επαλήθευσης ή πιστοποιητικά συμμόρφωσης·

Εάν υπάρχουν, προηγούμενη έγκριση από ΕΑΑ παρατρόχιου εξοπλισμού ERTMS σχετική με τις εξεταζόμενες τεχνικές λύσεις που υποβάλλονται από τον αιτούντα·

Εάν είναι διαθέσιμα, τα πιστοποιητικά συμμόρφωσης «ΕΚ» των στοιχείων διαλειτουργικότητας και δήλωση συμμόρφωσης «ΕΚ» των στοιχείων διαλειτουργικότητας, καθώς και το υπόδειγμα του Οργανισμού για την πιστοποίηση και τις αποκλίσεις που καθορίζονται στην κατευθυντήρια γραμμή του Οργανισμού.

Εάν είναι διαθέσιμα, τα πιστοποιητικά επαλήθευσης του υποσυστήματος και, κατά περίπτωση, οι ενδιάμεσες βεβαιώσεις επαλήθευσης του σχεδιασμού και η δήλωση επαλήθευσης «ΕΚ» του υποσυστήματος, συμπεριλαμβανομένου του υποδείγματος για την πιστοποίηση και τις αποκλίσεις που καθορίζονται στη σχετική κατευθυντήρια γραμμή του Οργανισμού.

Επίδειξη του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι που επηρεάζουν τη διαλειτουργικότητα για κάθε ζήτημα του μητρώου ζητημάτων.

Εθνικοί κανόνες σχετικά με το ERTMS που ισχύουν για το έργο.

Σε περίπτωση που ο αιτών έχει απαλλαγή από την εφαρμογή μίας ή περισσότερων ΤΠΔ ή μερών τους, έγγραφο το οποίο παρέχεται από το κράτος μέλος για τη χορήγηση της παρέκκλισης σύμφωνα με το άρθρο 7 της οδηγίας (ΕΕ) 2016/797.

7.

Καθένα από τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στο μητρώο ζητημάτων να ταξινομείται σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

α)

υπό έρευνα·

β)

ζήτημα κλειστό·

γ)

ζήτημα κλειστό υπό όρους·

δ)

ζήτημα κλειστό αλλά μη αποδεκτό.

8.

Ο Οργανισμός να προτείνει, μέσω της υπηρεσίας μίας στάσης, κατάλογο ζητημάτων στο μητρώο ζητημάτων με την ένδειξη «υπό έρευνα».

9.

Ο αιτών να προσκομίζει αποδεικτικά στοιχεία με βάση το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα που αναφέρεται στο σημείο 17 στοιχείο β) και πριν από την έκδοση της απόφασης, που να αποδεικνύουν ότι καθένα από τα ζητήματα που εντοπίστηκαν στο μητρώο ζητημάτων έχει αντιμετωπιστεί.

10.

Ο Οργανισμός να επικαιροποιεί την ένδειξη των ζητημάτων που περιλαμβάνονται στο μητρώο ζητημάτων ανάλογα με τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίζονται από τον αιτούντα και να προσθέτει την ένδειξη «ζήτημα κλειστό», «ζήτημα κλειστό υπό όρους» ή «ζήτημα κλειστό αλλά μη αποδεκτό».

11.

Ο αιτών και η ΕΕΑ θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν να συμπεριληφθούν επιπλέον ζητήματα στο μητρώο ζητημάτων.

12.

Ο Οργανισμός να παρέχει καθοδήγηση στον αιτούντα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προσκομίσει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ζητήματα αντιμετωπίστηκαν με σκοπό να επιταχυνθεί η διαδικασία και να αποφευχθούν περιττές διοικητικές εργασίες.

13.

Ο Οργανισμός να δημοσιεύει ανωνυμοποιημένο κατάλογο ζητημάτων, ως εργαλείο για την ανταλλαγή πείρας και για τη διευκόλυνση της εναρμονισμένης εφαρμογής των παρατρόχιων έργων ERTMS.

Τμήμα Β: στάδιο 1 — Αρχικές επαφές

14.

Ο αιτών, πριν από την επίσημη υποβολή της αίτησης, να εμπλέκεται σε διάλογο με τον Οργανισμό προκειμένου να διευκολύνεται η διαδικασία έγκρισης.

15.

Το στάδιο των αρχικών επαφών να αρχίζει πριν από κάθε πρόσκληση υποβολής προσφορών που σχετίζεται με τον παρατρόχιο εξοπλισμό ERTMS και όταν ο αιτών ενημερώσει τον Οργανισμό για την πρόθεσή του να υποβάλει αίτηση προς έγκριση.

16.

Το στάδιο των αρχικών επαφών να περιορίζεται σε μικρό αριθμό συζητήσεων στις οποίες ο αιτών να παρουσιάζει το σχεδιαζόμενο έργο και λεπτομέρειες για τις εξεταζόμενες τεχνικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένων, εάν υπάρχουν, των εγγράφων που αναφέρονται στο σημείο 6.

17.

Το στάδιο των αρχικών επαφών να ολοκληρώνεται με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Οργανισμού και του αιτούντος, η οποία να περιλαμβάνει:

α)

το πεδίο εφαρμογής της αίτησης·

β)

χρονοδιάγραμμα, συμπεριλαμβανομένων ημερομηνιών:

i)

υποβολής κάθε εγγράφου που αναφέρεται στο σημείο 6·

ii)

επικαιροποιήσεων του μητρώου ζητημάτων·

iii)

προθεσμίας για τη λήψη απόφασης·

γ)

το μητρώο ζητημάτων.

18.

Η ΕΑΑ να συμμετέχει στις αρχικές επαφές και να γνωμοδοτεί επί της πρότασης για ρυθμίσεις που αναφέρεται στο σημείο 17.

19.

Ο αιτών να χρησιμοποιεί την υπηρεσία μίας στάσης για την καταχώριση των εγγράφων που αναφέρονται στο σημείο 6.

Τμήμα Γ: στάδιο 2 — Υποβολή και επαλήθευση της πληρότητας

20.

Το στάδιο υποβολής και επαλήθευσης της πληρότητας έπεται του σταδίου των αρχικών επαφών, και σε αυτό ο αιτών υποβάλλει, μέσω της υπηρεσίας μίας στάσης, την αίτηση για τη λήψη απόφασης σχετικά με την έγκριση.

21.

Ο αιτών να υποβάλλει όλα τα έγγραφα που απαριθμούνται στο σημείο 6. Εάν οποιαδήποτε από τα εν λόγω έγγραφα είχαν υποβληθεί παλαιότερα μέσω υπηρεσίας μίας στάσης, ο αιτών δύναται να προσδιορίσει τα εν λόγω έγγραφα και να επιβεβαιώσει ότι τα εν λόγω έγγραφα παραμένουν σε ισχύ για το έργο χωρίς καμία τροποποίηση ή προσθήκη. Σε περίπτωση τροποποιήσεων ή προσθηκών στα εν λόγω έγγραφα, ο αιτών υποχρεούται να υποβάλει τα επικαιροποιημένα έγγραφα.

22.

Ο Οργανισμός να αξιολογεί την πληρότητα του φακέλου που υποβάλλεται και να επαληθεύει ότι ο υποβληθείς φάκελος έχει αναρτηθεί στην υπηρεσία μίας στάσης, ότι περιλαμβάνει όλα τα έγγραφα που απαριθμούνται στο σημείο 6 και ότι κανένα από τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στο μητρώο ζητημάτων δεν έχει την ένδειξη «υπό έρευνα».

23.

Ο Οργανισμός να αξιολογεί τη συνάφεια και τη συνοχή του φακέλου που υποβάλλεται σε σχέση με τα έγγραφα που αναφέρονται στο σημείο 6 και τις ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν κατά το στάδιο των αρχικών επαφών και αναφέρονται στο σημείο 17.

24.

Ο Οργανισμός να ενημερώνει τον αιτούντα, μέσω της υπηρεσίας μίας στάσης, εντός μηνός από την παραλαβή της επίσημης υποβολής σε περίπτωση που οι πληροφορίες που παρέχονται δεν είναι πλήρεις, παρέχοντας τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία και προσδιορίζοντας τα σχετικά συμπληρωματικά έγγραφα που πρέπει να υποβληθούν εντός της προθεσμίας που συμφωνήθηκε στο χρονοδιάγραμμα κατά το στάδιο των αρχικών επαφών.

25.

Όταν ο Οργανισμός κρίνει ότι ο φάκελος είναι πλήρης, συναφής και συνεπής, να ενημερώνει τον αιτούντα, μέσω της υπηρεσίας μίας στάσης.

Τμήμα Δ: στάδιο 3 — Αξιολόγηση και απόφαση

26.

Το στάδιο αξιολόγησης και λήψης απόφασης να έπεται της ολοκλήρωσης του σταδίου της υποβολής και της επαλήθευσης της πληρότητας.

27.

Ο Οργανισμός να εκδίδει είτε θετική είτε αρνητική απόφαση εντός δύο μηνών από την έναρξη του σταδίου αξιολόγησης και λήψης απόφασης για το μέρος των τεχνικών λύσεων που δεν είχαν προηγουμένως καλυφθεί από θετική απόφαση έγκρισης από τον Οργανισμό.

28.

Ο Οργανισμός να εξετάζει κάθε γνωμοδότηση που διατύπωσε η εθνική αρχή ασφάλειας σχετικά με την αίτηση έγκρισης.

29.

Ο Οργανισμός να εκδίδει θετική απόφαση αν το στάδιο 2 έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς και όλα τα ζητήματα που απαριθμούνται στο μητρώο έχουν ένδειξη «ζήτημα κλειστό».

30.

Ο Οργανισμός να εκδίδει αρνητική απόφαση αν ένα ή περισσότερα από τα ζητήματα που αναφέρονται στο μητρώο ζητημάτων έχουν την ένδειξη «ζήτημα κλειστό αλλά μη αποδεκτό» ή αν η αξιολόγηση του σταδίου 2 ολοκληρώθηκε, αλλά ο φάκελος δεν θεωρείται πλήρης, συναφής και/ή συνεπής

31.

Ο Οργανισμός να εκδίδει θετική απόφαση υπό όρους, στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)

ένα ή περισσότερα ζητήματα που αναφέρονται στο μητρώο ζητημάτων έχουν ένδειξη «κλειστό υπό όρους»· και

β)

κανένα ζήτημα δεν έχει ένδειξη «κλειστό αλλά μη αποδεκτό».

32.

Ο Οργανισμός να παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται από τον αιτούντα σε μεταγενέστερο στάδιο και που εξετάζονται από την ΕΑΑ, καθώς και σύνοψη των τελικών ζητημάτων, όπως καταγράφεται στο ζήτημα.

33.

Σε περίπτωση που όρος που διατυπώνεται στη θετική απόφαση του Οργανισμού δεν μπορεί να καλυφθεί από τον αιτούντα, η ΕΑΑ να του προτείνει:

α)

να επανυποβάλει αίτηση έγκρισης στον Οργανισμό. Στην περίπτωση αυτή, ο αιτών προσδιορίζει τα έγγραφα από προηγούμενη αίτηση έγκρισης στον Οργανισμό που εξακολουθούν να ισχύουν και ο Οργανισμός δεν επαναλαμβάνει την αξιολόγηση των εν λόγω εγγράφων·

β)

εφαρμόζεται το άρθρο 30 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/796. Στην περίπτωση αυτή, ο Οργανισμός προσφέρεται να επικαιροποιήσει το μητρώο ζητημάτων στην υπηρεσία μίας στάσης.

34.

Όταν ο Οργανισμός εκδίδει αρνητική απόφαση, ο αιτών να δικαιούται να διορθώσει τον σχεδιασμό του έργου, να υποβάλει νέα αίτηση, να επισημαίνει τα μέρη του έργου που παραμένουν αμετάβλητα και τα έγγραφα και τα αποδεικτικά στοιχεία που εξακολουθούν να ισχύουν.

35.

Όταν ο αιτών υποβάλλει αιτιολογημένη αίτηση στον Οργανισμό για να επανεξετάσει την απόφασή του, σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 5 της οδηγίας (ΕΕ) 2016/797, η εν λόγω αίτηση να υποβάλλεται μέσω της υπηρεσίας μίας στάσης και να συνοδεύεται από λεπτομερή αιτιολόγηση των ζητημάτων που ο αιτών θεωρεί ότι δεν αξιολογήθηκαν δεόντως από τον Οργανισμό. Ο Οργανισμός θα πρέπει να επιβεβαιώνει ή να επανεξετάζει την απόφασή του, δίνοντας έμφαση στα θέματα που επισημαίνονται στην εν λόγω αιτιολογία. Τα πορίσματα της επανεξέτασης θα πρέπει να κοινοποιούνται στον αιτούντα, μέσω της υπηρεσίας μίας στάσης, εντός δύο μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης από τον αιτούντα.

36.

Ο Οργανισμός να παρέχει στον αιτούντα κατάλληλη δικαιολόγηση όταν επιβεβαιώνει την αρχική αρνητική απόφαση.

37.

Ο αιτών να έχει δικαίωμα να προσφύγει στο τμήμα προσφυγών που έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 55 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/796 εάν ο Οργανισμός επιβεβαιώνει την αρχική αρνητική απόφασή του.

Βρυξέλλες, 18 Ιουλίου 2018.

Για την Επιτροπή

Violeta BULC

Μέλος της Επιτροπής


(1)  Οδηγία (ΕΕ) 2016/797 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2016, σχετικά με τη διαλειτουργικότητα του σιδηροδρομικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L 138 της 26.5.2016, σ. 44).

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/919 της Επιτροπής, της 27ης Μαΐου 2016, σχετικά με την τεχνική προδιαγραφή διαλειτουργικότητας για τα υποσυστήματα «έλεγχος-χειρισμός και σηματοδότηση» του σιδηροδρομικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L 158 της 15.6.2016, σ. 1).

(3)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/764 της Επιτροπής, της 2ας Μαΐου 2018, σχετικά με τα τέλη και τις επιβαρύνσεις που πρέπει να καταβάλλονται στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους όρους πληρωμής τους (ΕΕ L 129 της 25.5.2018, σ. 68).

(4)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/867 της Επιτροπής, της 13ης Ιουνίου 2018, για τον καθορισμό του εσωτερικού κανονισμού του/των τμήματος/-άτων προσφυγών του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L 149 της 14.6.2018, σ. 3).


Top