EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010R0258

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 258/2010 της Επιτροπής, της 25ης Μαρτίου 2010 , για την επιβολή ειδικών όρων όσον αφορά το εισαγόμενο κόμμι γκουάρ που κατάγεται ή αποστέλλεται από την Ινδία λόγω του κινδύνου μόλυνσής του από πενταχλωροφαινόλη και διοξίνες, και για την κατάργηση της απόφασης 2008/352/ΕΚ (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

OJ L 80, 26.3.2010, p. 28–31 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 15 Volume 007 P. 284 - 287

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 25/02/2015; καταργήθηκε από 32015R0175

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2010/258/oj

26.3.2010   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 80/28


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 258/2010 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 25ης Μαρτίου 2010

για την επιβολή ειδικών όρων όσον αφορά το εισαγόμενο κόμμι γκουάρ που κατάγεται ή αποστέλλεται από την Ινδία λόγω του κινδύνου μόλυνσής του από πενταχλωροφαινόλη και διοξίνες, και για την κατάργηση της απόφασης 2008/352/ΕΚ

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

H ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2002, για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον καθορισμό διαδικασιών σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων (1), και ιδίως το άρθρο 53 παράγραφος 1 στοιχείο β) περίπτωση ii),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Το άρθρο 53 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002 προβλέπει τη δυνατότητα θέσπισης κατάλληλων κοινοτικών μέτρων έκτακτης ανάγκης για τρόφιμα και ζωοτροφές που εισάγονται από τρίτη χώρα προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία, η υγεία των ζώων ή το περιβάλλον, όταν ο κίνδυνος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά με τα μέτρα που λαμβάνουν τα μεμονωμένα κράτη μέλη.

(2)

Τον Ιούλιο του 2007 εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα πενταχλωροφαινόλης (PCP) και διοξινών στην ΕΕ σε ορισμένα φορτία κόμμεος γκουάρ που καταγόταν ή αποστελλόταν από την Ινδία. Αυτή η μόλυνση συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αποφυγή της παρουσίας πενταχλωροφαινόλης και διοξινών στο κόμμι γκουάρ.

(3)

Το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τη διαπίστωση αυξημένων επιπέδων PCP και διοξινών, διενήργησε επείγουσα επιθεώρηση στην Ινδία τον Οκτώβριο του 2007. Σκοπός της επίσκεψης αυτής ήταν να συγκεντρωθούν στοιχεία σχετικά με την πιθανή πηγή της μόλυνσης και να αξιολογηθούν τα μέτρα καταπολέμησης που εφαρμόστηκαν από τις ινδικές αρχές ώστε να προληφθεί η επανεμφάνιση της εν λόγω μόλυνσης. Η ομάδα της επιθεώρησης συνήγαγε ότι, μέχρι εκείνη τη στιγμή, δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις ως προς την αιτία της μόλυνσης και ότι η έρευνα που διενεργήθηκε από τις ινδικές αρχές δεν προσφερόταν για εξαγωγή συμπερασμάτων. Δεδομένων της παρουσίας πενταχλωροφαινολικού νατρίου και της χρήσης του στον κλάδο παραγωγής κόμμεος γκουάρ, ο οποίος είναι, σε μεγάλο βαθμό, αυτορρυθμιζόμενος, οι πραγματοποιηθέντες έλεγχοι δεν αποκλείουν την επανεμφάνιση της εν λόγω μόλυνσης.

(4)

Συνεπώς, η απόφαση 2008/352/ΕΚ της Επιτροπής, της 29ης Απριλίου 2008, για την επιβολή ειδικών όρων όσον αφορά το κόμμι γκουάρ που προέρχεται ή αποστέλλεται από την Ινδία λόγω του κινδύνου μόλυνσής του από πενταχλωροφαινόλη και διοξίνες (2) προβλέπει ότι κάθε φορτίο κόμμεος γκουάρ και σύνθετων ζωοτροφών καθώς και ζωοτροφών που περιέχουν τουλάχιστον 10 % κόμμι γκουάρ καταγωγής ή προέλευσης Ινδίας, πρέπει να συνοδεύονται από πρωτότυπη αναλυτική έκθεση, επικυρωμένη από αντιπρόσωπο της αρμόδιας αρχής της χώρας στην οποία είναι εγκατεστημένο το εργαστήριο, στην οποία θα αποδεικνύεται ότι το προϊόν δεν περιέχει πάνω από 0,01 mg/kg PCP. Οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών πρέπει να πραγματοποιήσουν δειγματοληψία και να αναλύσουν τα φορτία των προϊόντων αυτών με συχνότητα 5 % ώστε να επαληθευτεί ότι δεν υπάρχει υπέρβαση του επιπέδου των 0,01 mg/kg PCP. Το κοινοτικό εργαστήριο αναφοράς για τις διοξίνες και τα PCB σε ζωοτροφές και τρόφιμα πραγματοποίησε μελέτη για το συσχετισμό μεταξύ PCP και διοξινών σε μολυσμένο κόμμι γκουάρ από την Ινδία. Από τη μελέτη αυτή μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι το κόμμι γκουάρ που περιέχει PCP σε επίπεδα χαμηλότερα του 0,01 mg/kg δεν περιέχει διοξίνες σε μη αποδεκτά επίπεδα.

(5)

Το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων πραγματοποίησε αποστολή επιθεώρησης τον Οκτώβριο του 2009 για να αξιολογήσει τα μέτρα ελέγχου που εφάρμοζαν οι ινδικές αρχές για την πρόληψη της μόλυνσης της κόμμεος γκουάρ με PCP και διοξίνες και για να εξακριβώσει αν είχαν εφαρμοστεί οι συστάσεις της αποστολής που είχε πραγματοποιήσει το Γραφείο τον Οκτώβριο του 2007.

(6)

Διάφορες σοβαρές παραλείψεις διαπιστώθηκαν κατά την επιθεώρηση. Το καθεστώς του PCP στις βιομηχανικές χρήσεις στην Ινδία δεν είναι σαφές και τη στιγμή της αποστολής δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία για τυχόν μέτρα που είχαν ληφθεί για την παύση παραγωγής ή πώλησης του PCP. Λαμβάνονται δείγματα από την εξάγουσα ιδιωτική εταιρεία χωρίς επίσημη εποπτεία. Περιπτώσεις μη συμμόρφωσης από το εργαστήριο κοινοποιούνται με συχνότητα 2,5 % των αναλυόμενων δειγμάτων στην εξάγουσα εταιρεία χωρίς να γνωστοποιούνται στην αρμόδια αρχή. Επειδή η αρμόδια αρχή δεν γνωρίζει τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, δεν λαμβάνονται μέτρα για τις μη συμμορφούμενες παρτίδες.

(7)

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι η μόλυνση από κόμμι γκουάρ με PCP και/ή διοξίνες δεν μπορεί να θεωρηθεί μεμονωμένο περιστατικό και ότι μόνο χάρη στην ανάλυση από εγκεκριμένο ιδιωτικό εργαστήριο δεν εξάγεται το μολυσμένο προϊόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υπήρξε βελτίωση του συστήματος ελέγχου, θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να μειωθούν οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι.

(8)

Δεδομένου ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εξαγωγής κόμμεος γκουάρ από την Ινδία στην ΕΕ μέσω άλλης τρίτης χώρας, ενδείκνυται να προβλεφθούν τυχαίοι έλεγχοι για την παρουσία PCP στο κόμμι γκουάρ που αποστέλλεται από χώρες άλλες πλην Ινδίας.

(9)

Ως εκ τούτου, η απόφαση 2008/352/ΕΚ θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως. Ωστόσο, λαμβανομένης υπόψη της φύσης των τροποποιητικών διατάξεων, που έχουν άμεση εφαρμογή και είναι δεσμευτικές ως προς όλα τα μέρη τους, η εν λόγω απόφαση ενδείκνυται να αντικατασταθεί με κανονισμό.

(10)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται:

α)

στο κόμμι γκουάρ, που υπάγεται στον κωδικό ΣΟ 1302 32 90, το οποίο κατάγεται ή αποστέλλεται από την Ινδία και προορίζεται για κατανάλωση από τον άνθρωπο ή από ζώα·

β)

σε ζωοτροφές και τρόφιμα που περιέχουν τουλάχιστον 10 % κόμμι γκουάρ που κατάγεται ή αποστέλλεται από την Ινδία.

Άρθρο 2

Πιστοποιητικό

1.   Όλα τα φορτία των προϊόντων που αναφέρονται στο άρθρο 1 και παρουσιάζονται για εισαγωγή πρέπει να συνοδεύονται από:

α)

υγειονομικό πιστοποιητικό, που προβλέπεται στο παράρτημα, με το οποίο βεβαιώνεται ότι το εισαγόμενο προϊόν δεν περιέχει πάνω από 0,01 mg/kg πενταχλωροφαινόλης (PCP) και

β)

αναλυτική έκθεση, η οποία έχει εκδοθεί από διαπιστευμένο εργαστήριο σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO/IEC 17025 για την ανάλυση PCP στις ζωοτροφές και τα τρόφιμα, στην οποία αναφέρονται τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας και της ανάλυσης για την παρουσία PCP, η αβεβαιότητα μέτρησης του αναλυτικού αποτελέσματος, καθώς και το όριο ανίχνευσης και το όριο ποσοτικού προσδιορισμού της αναλυτικής μεθόδου.

2.   Το πιστοποιητικό συνοδευόμενο από αναλυτική έκθεση υπογράφεται από εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας και η ισχύς του πιστοποιητικού δεν υπερβαίνει τους 4 μήνες από την ημερομηνία της έκδοσης του.

3.   Η ανάλυση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο β) πρέπει να διενεργείται σε δείγμα, το οποίο λαμβάνεται από τις αρμόδιες ινδικές αρχές από το φορτίο σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας 2002/63/ΕΚ της Επιτροπής, της 11ης Ιουλίου 2002, για την καθιέρωση κοινοτικών μεθόδων δειγματοληψίας για τον επίσημο έλεγχο των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων μέσα και πάνω σε προϊόντα φυτικής και ζωικής προέλευσης και την κατάργηση της οδηγίας 79/700/ΕΟΚ (3). Η εκχύλιση πριν από την ανάλυση διενεργείται με οξινισμένο διαλύτη. Η ανάλυση πραγματοποιείται σύμφωνα με την τροποποιημένη μορφή της μεθόδου QuEChERS, όπως ορίζεται στον δικτυακό τόπο των κοινοτικών εργαστηρίων αναφοράς για τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων (4) ή σύμφωνα με εξίσου αξιόπιστη μέθοδο.

Άρθρο 3

Στοιχεία ταυτοποίησης

Κάθε φορτίο των προϊόντων που αναφέρονται στο άρθρο 1 ταυτοποιείται με κωδικό ο οποίος αναγράφεται στο υγειονομικό πιστοποιητικό, στην αναλυτική έκθεση που περιέχει τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας και της ανάλυσης, καθώς και στα εμπορικά έγγραφα που συνοδεύουν το φορτίο. Κάθε μεμονωμένος σάκος ή άλλη μορφή συσκευασίας του φορτίου ταυτοποιείται με τον κωδικό αυτό.

Άρθρο 4

Προαναγγελία

Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών και τροφίμων ή οι αντιπρόσωποί τους κοινοποιούν εκ των προτέρων στο σημείο ελέγχου που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 4 την ημερομηνία και την ώρα που προβλέπεται να φθάσουν τα φορτία των προϊόντων που αναφέρονται στο άρθρο 1.

Άρθρο 5

Επίσημοι έλεγχοι

1.   Οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών διεξάγουν ελέγχους εγγράφων, ταυτότητας και φυσικούς ελέγχους, συμπεριλαμβανομένης της εργαστηριακής ανάλυσης των φορτίων των προϊόντων που αναφέρονται στο άρθρο 1.

2.   Οι έλεγχοι ταυτότητας και οι φυσικοί έλεγχοι, συμπεριλαμβανομένης της δειγματοληψίας και της ανάλυσης για τον έλεγχο της παρουσίας PCP, διεξάγονται στο 5 % τουλάχιστον των φορτίων.

3.   Τα φορτία φυλάσσονται υπό επίσημο έλεγχο για διάστημα 15 εργάσιμων ημερών κατ’ ανώτατο όριο, όσο εκκρεμεί η διαβίβαση των αποτελεσμάτων της εργαστηριακής ανάλυσης.

4.   Οι έλεγχοι που αναφέρονται στην παράγραφο 1 διενεργούνται στα σημεία ελέγχου που έχουν οριστεί ειδικά από τα κράτη μέλη για τον εν λόγω σκοπό.

5.   Τα κράτη μέλη δημοσιοποιούν τον κατάλογο των σημείων ελέγχου και τον γνωστοποιούν στην Επιτροπή.

6.   Οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών διενεργούν επίσης τυχαίους φυσικούς ελέγχους, συμπεριλαμβανομένης δειγματοληψίας και ανάλυσης για τον έλεγχο της παρουσίας PCP στην κόμμι γκουαρ που αποστέλλεται από άλλες χώρες πλην Ινδίας.

Άρθρο 6

Διαίρεση φορτίου

Τα φορτία δεν χωρίζονται σε μικρότερα τμήματα έως ότου ολοκληρωθούν οι επίσημοι έλεγχοι. Σε περίπτωση διαίρεσης ενός φορτίου, επικυρωμένο αντίγραφο του υγειονομικού πιστοποιητικού που προβλέπεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο α) συνοδεύει το κάθε μέρος του χωρισμένου φορτίου έως και το στάδιο της διάθεσής του στην αγορά.

Άρθρο 7

Κόστος

Όλες οι δαπάνες που προκύπτουν από τους επίσημους ελέγχους που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 1, συμπεριλαμβανομένης της δειγματοληψίας, της ανάλυσης, της αποθήκευσης και κάθε μέτρου που λαμβάνεται λόγω μη συμμόρφωσης, βαρύνουν τον υπεύθυνο της επιχείρησης ζωοτροφών και τροφίμων.

Άρθρο 8

Θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία

Όρος για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία των φορτίων είναι η προσκόμιση τεκμηρίων στις τελωνειακές αρχές από τον υπεύθυνο της επιχείρησης ζωοτροφών και τροφίμων ή του αντιπροσώπου του για τα εξής:

α)

ότι πραγματοποιήθηκαν οι επίσημοι έλεγχοι που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 και

β)

τα αποτελέσματα των φυσικών ελέγχων, όπου αυτοί απαιτούνται, ήταν ευνοϊκά.

Άρθρο 9

Μη συμμορφούμενα προϊόντα

Τα προϊόντα για τα οποία διαπιστώνεται ότι περιέχουν πάνω από 0,01 mg/kg PCP, λαμβανομένης υπόψη της διευρυμένης αβεβαιότητας μέτρησης, ύστερα από ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το άρθρο 5, δεν εισέρχονται στην αλυσίδα ζωοτροφών και τροφίμων. Τα μη συμμορφούμενα προϊόντα απορρίπτονται με ασφάλεια, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τη διενέργεια επισήμων ελέγχων της συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία περί ζωοτροφών και τροφίμων και προς τους κανόνες για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων (5).

Άρθρο 10

Εκθέσεις

Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή, μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF), σχετικά με κάθε φορτίο που διαπιστώνεται ότι περιέχει PCP σε ποσότητα μεγαλύτερη από 0,01 mg/kg, λαμβανομένης υπόψη της διευρυμένης αβεβαιότητας της μέτρησης.

Τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή ανά τρίμηνο έκθεση με όλα τα αναλυτικά αποτελέσματα των ελέγχων που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 1. Η έκθεση αυτή υποβάλλεται το μήνα που ακολουθεί κάθε τρίμηνο.

Άρθρο 11

Κατάργηση

Η απόφαση 2008/352/ΕΚ της Επιτροπής καταργείται.

Οι αναφορές στην καταργηθείσα απόφαση θεωρείται ότι αποτελούν αναφορές στον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 12

Μεταβατικές διατάξεις

Κατά παρέκκλιση του άρθρου 2 παράγραφος 1, τα κράτη μέλη επιτρέπουν τις εισαγωγές φορτίων προϊόντων αναφέρονται στο άρθρο 1, τα οποία εξήλθαν από τη χώρα καταγωγής πριν από την 1η Απριλίου 2010 και συνοδεύονται από αναλυτική έκθεση όπως προβλέπεται από την απόφαση 2008/352/ΕΚ.

Άρθρο 13

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την ημερομηνία της έναρξης ισχύος του.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 25 Μαρτίου 2010.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 31 της 1.2.2002, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 117 της 1.5.2008, σ. 42.

(3)  ΕΕ L 187 της 16.7.2002, σ. 30.

(4)  http://www.crl-pesticides.eu/library/docs/srm/QuechersForGuarGum.pdf

(5)  ΕΕ L 191 της 28.5.2004, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Image


Top