Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007L0046

Οδηγία 2007/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Σεπτεμβρίου 2007 , για τη θέσπιση πλαισίου για την έγκριση των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους, και των συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών τεχνικών μονάδων που προορίζονται για τα οχήματα αυτά (Οδηγία — ηλαίσιο) (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΕΕ L 263 της 9.10.2007, p. 1–160 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/08/2020; καταργήθηκε από 32018R0858

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2007/46/oj

9.10.2007   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 263/1


ΟΔΗΓΊΑ 2007/46/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 5ης Σεπτεμβρίου 2007

για τη θέσπιση πλαισίου για την έγκριση των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους, και των συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών τεχνικών μονάδων που προορίζονται για τα οχήματα αυτά

(Οδηγία-πλαίσιο)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 95,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (1),

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της συνθήκης (2),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η οδηγία 70/156/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 6ης Φεβρουαρίου 1970, περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών που αφορούν στην έγκριση των οχημάτων με κινητήρα και των ρυμουλκουμένων τους (3), έχει επανειλημμένα τροποποιηθεί κατά τρόπο ουσιαστικό. Με την ευκαιρία νέων τροποποιήσεων, είναι σκόπιμη, για λόγους σαφήνειας, η αναδιατύπωση της εν λόγω οδηγίας.

(2)

Για την εγκαθίδρυση και τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς της Κοινότητας, είναι σκόπιμο να αντικατασταθούν τα συστήματα έγκρισης των κρατών μελών από κοινοτική διαδικασία έγκρισης βασιζόμενη στην αρχή της πλήρους εναρμόνισης.

(3)

Οι τεχνικές απαιτήσεις που ισχύουν για τα συστήματα, τα κατασκευαστικά στοιχεία, τις χωριστές τεχνικές μονάδες και τα οχήματα θα πρέπει να εναρμονιστούν και να προσδιοριστούν με κανονιστικές πράξεις. Αυτές οι κανονιστικές πράξεις θα πρέπει πρωταρχικά να επιδιώκουν την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου οδικής ασφάλειας, προστασίας της υγείας, περιβαλλοντικής προστασίας, ενεργειακής απόδοσης και προστασίας από παράνομη χρήση.

(4)

Η οδηγία 92/53/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 18ης Ιουνίου 1992, για την τροποποίηση της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ περί προσέγγισης των νομοθεσιών των κρατών μελών που αφορούν την έγκριση τύπου των οχημάτων με κινητήρα και των ρυμουλκουμένων τους (4) περιόριζε την εφαρμογή της κοινοτικής διαδικασίας έγκρισης τύπου συνολικών οχημάτων στην κατηγορία οχημάτων Μ1. Ωστόσο, για να ολοκληρωθεί η εσωτερική αγορά και να εξασφαλιστεί η ορθή λειτουργία της, το πεδίο εφαρμογής της παρούσας οδηγίας θα πρέπει να καλύπτει όλες τις κατηγορίες οχημάτων, ώστε να είναι σε θέση οι κατασκευαστές να επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα της εσωτερικής αγοράς μέσω της κοινοτικής έγκρισης τύπου.

(5)

Προκειμένου να παρασχεθεί στους κατασκευαστές η δυνατότητα να προσαρμοστούν στις νέες εναρμονισμένες διαδικασίες, θα πρέπει να προβλεφθεί επαρκές χρονικό διάστημα μέχρι να καταστεί υποχρεωτική η κοινοτική διαδικασία έγκρισης τύπου οχημάτων για τα οχήματα άλλων κατηγοριών πλην της M1 τα οποία κατασκευάζονται σε ένα στάδιο. Μεγαλύτερη προθεσμία απαιτείται για τα οχήματα άλλων κατηγοριών πλην της Μ1 για τα οποία απαιτείται έγκριση σε πολλαπλά στάδια, διότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα περιλαμβάνει τους κατασκευαστές αμαξωμάτων οι οποίοι θα πρέπει να αποκτήσουν επαρκή πείρα στον τομέα αυτόν, ώστε οι απαραίτητες διαδικασίες να μπορούν να εφαρμοστούν ορθά. Ωστόσο, λόγω της σημασίας που παρουσιάζει η ασφάλεια για τα οχήματα των κατηγοριών M2 και M3, κατά τη μεταβατική περίοδο, που εξακολουθεί να ισχύει η εθνική έγκριση τύπου προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα στους κατασκευαστές να αντλήσουν εμπειρίες με την κοινοτική έγκριση τύπου των οχημάτων, είναι απαραίτητο να συμμορφώνονται τα εν λόγω οχήματα με τις τεχνικές απαιτήσεις των εναρμονισμένων οδηγιών.

(6)

Μέχρι σήμερα οι κατασκευαστές που παράγουν οχήματα σε μικρές σειρές αποκλείονται εν μέρει από τα οφέλη της εσωτερικής αγοράς. Η πείρα έχει δείξει ότι η οδική ασφάλεια και η περιβαλλοντική προστασία θα μπορούσαν να βελτιωθούν σημαντικά εάν τα οχήματα που παράγονται σε μικρές σειρές ενσωματωθούν πλήρως στο κοινοτικό σύστημα έγκρισης τύπου οχημάτων, αρχίζοντας από την κατηγορία Μ1.

(7)

Για να αποφευχθούν οι καταχρήσεις, οποιαδήποτε απλουστευμένη διαδικασία για οχήματα που παράγονται σε μικρές σειρές θα πρέπει να περιορίζεται στις περιπτώσεις πολύ μικρής παραγωγής· συνεπώς, είναι αναγκαίο να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η έννοια των μικρών σειρών από άποψη αριθμού παραγόμενων οχημάτων.

(8)

Είναι σημαντικό να θεσπιστούν μέτρα που θα προβλέπουν τη δυνατότητα έγκρισης οχημάτων σε μεμονωμένη βάση, ώστε να υπάρχει επαρκής ευελιξία στο σύστημα έγκρισης σε πολλαπλά στάδια· ωστόσο, μέχρι τη θέσπιση εναρμονισμένων, ειδικών κοινοτικών διατάξεων, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διατηρούν τη δυνατότητα να χορηγούν μεμονωμένες εγκρίσεις, σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες τους.

(9)

Εν αναμονή της εφαρμογής των κοινοτικών διαδικασιών έγκρισης τύπου οχημάτων σε άλλες κατηγορίες οχημάτων πλην της Μ1, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εξακολουθούν να χορηγούν εγκρίσεις τύπου οχημάτων σε εθνική βάση, θα πρέπει δε να θεσπιστούν ανάλογες μεταβατικές διατάξεις.

(10)

Τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας θα πρέπει να θεσπισθούν σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή (5).

(11)

Με την απόφαση 97/836/ΕΚ του Συμβουλίου (6), η Κοινότητα προσχώρησε στη συμφωνία της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με την υιοθέτηση ομοιόμορφων τεχνικών προδιαγραφών για τροχοφόρα οχήματα, εξοπλισμό και εξαρτήματα τα οποία δύνανται να τοποθετηθούν ή/και να χρησιμοποιηθούν σε τροχοφόρα οχήματα και με τις συνθήκες για την αμοιβαία αναγνώριση των εγκρίσεων που χορηγούνται με βάση τις προδιαγραφές αυτές («αναθεωρημένη συμφωνία του 1958»).

Συνεπώς, οι κανονισμοί της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΕΕ/ΟΗΕ) στους οποίους προσχωρεί η Κοινότητα, κατ’ εφαρμογή της προαναφερθείσας απόφασης, και οι τροποποιήσεις των κανονισμών της ΟΕΕ/ΟΗΕ στους οποίους έχει ήδη προσχωρήσει η Κοινότητα θα πρέπει να ενσωματωθούν στην κοινοτική διαδικασία έγκρισης τύπου είτε ως απαιτήσεις για την έγκριση ΕΚ τύπου οχημάτων είτε ως εναλλακτικές επιλογές σε σχέση με το υφιστάμενο κοινοτικό δίκαιο προς τις επιμέρους οδηγίες. Συγκεκριμένα, όταν η Κοινότητα αποφασίζει, με απόφαση του Συμβουλίου, ότι κανονισμός της ΟΕΕ/ΟΗΕ θα αποτελέσει μέρος της διαδικασίας έγκρισης ΕΚ τύπου οχημάτων και θα αντικαταστήσει το ισχύον κοινοτικό δίκαιο, η Επιτροπή θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί να θεσπίζει τις αναγκαίες τροποποιήσεις της παρούσας οδηγίας. Δεδομένου ότι τα μέτρα αυτά είναι γενικής εμβελείας και έχουν ως αντικείμενο την τροποποίηση ορισμένων μη ουσιωδών στοιχείων της παρούσας οδηγίας ή τη συμπλήρωσή της με την προσθήκη νέων μη ουσιωδών στοιχείων θα πρέπει να θεσπισθούν σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο του άρθρου 5α της απόφασης 1999/468/ΕΚ.

(12)

Χάριν βελτίωσης των κανονιστικών ρυθμίσεων και απλοποίησης, και προκειμένου να αποφευχθεί η ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης της υπάρχουσας κοινοτικής νομοθεσίας για ζητήματα τεχνικών προδιαγραφών, η παρούσα οδηγία, ή οι επιμέρους οδηγίες και κανονισμοί, θα πρέπει να μπορούν να παραπέμπουν σε υπάρχοντα διεθνή πρότυπα και κανονισμούς, χωρίς να τα αναπαράγουν στο κοινοτικό νομικό πλαίσιο.

(13)

Για να εξασφαλιστεί ότι η διαδικασία ελέγχου συμμόρφωσης της παραγωγής, που αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του κοινοτικού συστήματος έγκρισης τύπου, εφαρμόζεται ορθά και λειτουργεί ομαλά, οι κατασκευαστές θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά από την αρμόδια αρχή ή από διορισμένη για το σκοπό αυτό τεχνική υπηρεσία με τα κατάλληλα προσόντα.

(14)

Ο κύριος στόχος της νομοθεσίας για την έγκριση οχημάτων είναι να εξασφαλίζεται ότι τα νέα οχήματα, κατασκευαστικά στοιχεία και χωριστές τεχνικές μονάδες που διατίθενται στην αγορά παρέχουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας. Ο στόχος αυτός δεν θα πρέπει να ανατρέπεται με την εγκατάσταση ορισμένων εξαρτημάτων ή εξοπλισμού μετά τη διάθεση του οχήματος στην αγορά ή τη θέση του σε κυκλοφορία. Συνεπώς, θα πρέπει να ληφθούν κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίζεται ότι, για την εγκατάσταση, στα οχήματα, εξαρτημάτων ή εξοπλισμού που παρεμποδίζουν σημαντικά τη λειτουργία συστημάτων ουσιαστικής σημασίας για την ασφάλεια ή την περιβαλλοντική προστασία, απαιτείται προηγούμενος έλεγχος από εγκριτική αρχή πριν τα οχήματα αυτά προσφερθούν προς πώληση. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να συνίστανται σε τεχνικές διατάξεις σχετικά με τις απαιτήσεις προς τις οποίες πρέπει να συμμορφώνονται τα εξαρτήματα ή ο εξοπλισμός.

(15)

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνον σε περιορισμένο αριθμό εξαρτημάτων ή εξοπλισμού. Ο κατάλογος αυτών των εξαρτημάτων ή εξοπλισμού και των συναφών απαιτήσεων θα πρέπει να καθοριστεί ύστερα από διαβούλευση με τους ενδιαφερομένους. Στο πλαίσιο της κατάρτισης του καταλόγου, η Επιτροπή προβαίνει σε διαβούλευση με τους ενδιαφερομένους βάσει έκθεσης και επιδιώκει τη δίκαιη ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων βελτίωσης της οδικής ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και ανάμεσα στα συμφέροντα των καταναλωτών, των κατασκευαστών και των διανομέων όσον αφορά τη διασφάλιση του ανταγωνισμού στη δευτερογενή αγορά.

(16)

Ο κατάλογος εξαρτημάτων και εξοπλισμού, τα συναφή ουσιαστικά συστήματα καθώς και τα μέτρα δοκιμής και εφαρμογής θα πρέπει να καθορίζονται σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ. Δεδομένου ότι τα μέτρα αυτά είναι γενικής εμβελείας και έχουν ως αντικείμενο την τροποποίηση ορισμένων μη ουσιωδών στοιχείων της παρούσας οδηγίας ή τη συμπλήρωσή της με την προσθήκη νέων μη ουσιωδών στοιχείων θα πρέπει να θεσπισθούν σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο του άρθρου 5α της εν λόγω απόφασης.

(17)

Η παρούσα οδηγία συνιστά σύνολο ειδικών επιταγών ασφαλείας κατά την έννοια του άρθρου 1, παράγραφος 2, της οδηγίας 2001/95/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 3ης Δεκεμβρίου 2001 για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων (7), που καθορίζει συγκεκριμένες απαιτήσεις για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών. Συνεπώς, είναι σημαντικό να θεσπιστούν διατάξεις για να εξασφαλίζεται ότι, εφόσον όχημα παρουσιάζει σοβαρό κίνδυνο για τους καταναλωτές ο οποίος απορρέει από την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας ή των κανονιστικών πράξεων του παραρτήματος IV, ο κατασκευαστής έχει λάβει ουσιαστικά προστατευτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης των οχημάτων. Συνεπώς, οι εγκριτικές αρχές θα πρέπει να είναι σε θέση να αξιολογούν την επάρκεια των προτεινόμενων μέτρων.

(18)

Είναι σημαντικό να παρέχουν οι κατασκευαστές σχετικές πληροφορίες στους ιδιοκτήτες οχημάτων με σκοπό να αποφεύγεται η κακή χρήση διατάξεων ασφαλείας. Ενδείκνυται να συμπεριληφθούν σχετικές διατάξεις στην παρούσα οδηγία.

(19)

Είναι επίσης σημαντικό να έχουν πρόσβαση οι κατασκευαστές εξοπλισμού σε ορισμένες πληροφορίες που είναι διαθέσιμες μόνον από τον κατασκευαστή του οχήματος, δηλαδή σε τεχνικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων, που απαιτούνται για την παραγωγή εξαρτημάτων προοριζόμενων για τη δευτερογενή αγορά.

(20)

Εξίσου σημαντικό είναι να καθιστούν οι κατασκευαστές τις πληροφορίες ευχερώς διαθέσιμες στις ανεξάρτητες επιχειρήσεις, ώστε να εξασφαλίζεται η συντήρηση και επισκευή των οχημάτων σε πλήρως ανταγωνιστική αγορά. Οι εν λόγω απαιτήσεις πληροφόρησης έχουν μέχρι στιγμής ενσωματωθεί στην κοινοτική νομοθεσία, και ειδικότερα στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 715/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2007, σχετικά με την έγκριση τύπου μηχανοκίνητων οχημάτων όσον αφορά εκπομπές από ελαφρά επιβατηγά και εμπορικά οχήματα (ευρώ 5 και 6) και σχετικά με την πρόσβαση σε πληροφορίες επισκευής και συντήρησης οχημάτων (8), με το σκεπτικό ότι η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση, το αργότερο τέσσερα έτη από την ημερομηνία θέσης σε ισχύ του εν λόγω κανονισμού, για τη λειτουργία του συστήματος πρόσβασης σε πληροφορίες επισκευής και συντήρησης οχημάτων και θα εξετάσει εάν ενδείκνυται η ενοποίηση όλων των διατάξεων που διέπουν την πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές στο πλαίσιο αναθεωρημένης οδηγίας-πλαισίου για τη θεώρηση τύπου.

(21)

Για να απλουστευθεί και να καταστεί ταχύτερη η διαδικασία, μέτρα για την εφαρμογή επιμέρους οδηγιών ή κανονισμών καθώς και μέτρα για την εφαρμογή των παραρτημάτων της παρούσας οδηγίας και των επιμέρους οδηγιών ή κανονισμών, ιδίως για την ανάπτυξη των επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων θα πρέπει να θεσπίζονται σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ. Δεδομένου ότι τα μέτρα αυτά είναι γενικής εμβελείας και έχουν ως αντικείμενο την τροποποίηση ορισμένων μη ουσιωδών στοιχείων της παρούσας οδηγίας ή των επιμέρους οδηγιών ή κανονισμών, ή τη συμπλήρωσή τους με την προσθήκη νέων μη ουσιωδών στοιχείων θα πρέπει να θεσπισθούν σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο του άρθρου 5α της εν λόγω απόφασης. Η ίδια διαδικασία θα πρέπει να εφαρμόζεται στις προσαρμογές που απαιτούνται για την έγκριση τύπου οχημάτων τα οποία προορίζονται για άτομα με αναπηρίες.

(22)

Η πείρα έχει δείξει ότι ενδέχεται να πρέπει να ληφθούν χωρίς καθυστέρηση κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλιστεί καλύτερη προστασία των χρηστών του οδικού δικτύου, όταν διαπιστώνονται ελλείψεις στην ισχύουσα νομοθεσία. Για τις επείγουσες αυτές περιπτώσεις, οι απαιτούμενες τροποποιήσεις των επιμέρους οδηγιών ή κανονισμών θα πρέπει να θεσπίζονται σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ. Δεδομένου ότι τα μέτρα αυτά είναι γενικής εμβελείας και έχουν ως αντικείμενο την τροποποίηση ορισμένων μη ουσιωδών στοιχείων της παρούσας οδηγίας ή των επιμέρους οδηγιών ή κανονισμών, ή τη συμπλήρωσή τους με την προσθήκη νέων μη ουσιωδών στοιχείων θα πρέπει να θεσπισθούν σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο του άρθρου 5α της εν λόγω απόφασης.

(23)

Επειδή ο στόχος της παρούσας οδηγίας, ήτοι η υλοποίηση της εσωτερικής αγοράς με την εισαγωγή υποχρεωτικού συστήματος κοινοτικής έγκρισης τύπου για όλες τις κατηγορίες οχημάτων, δεν μπορεί να επιτευχθεί επαρκώς από τα κράτη μέλη και μπορεί, κατά συνέπεια, λόγω της κλίμακας της δράσης, να επιτευχθεί καλύτερα σε κοινοτικό επίπεδο, η Κοινότητα μπορεί να εκδώσει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας του άρθρου 5 της συνθήκης. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας του ιδίου άρθρου, η παρούσα οδηγία δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη του στόχου αυτού.

(24)

Η υποχρέωση μεταφοράς της παρούσας οδηγίας στο εθνικό δίκαιο θα πρέπει να περιοριστεί στις διατάξεις που συνιστούν ουσιώδεις τροποποιήσεις σε σύγκριση με τις παλαιότερες οδηγίες. Η υποχρέωση μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο των διατάξεων που δεν τροποποιούνται ουσιαστικά, προκύπτει από τις παλαιότερες οδηγίες.

(25)

Σύμφωνα με το σημείο 34 της διοργανικής συμφωνίας για τη βελτίωση της νομοθεσίας (9), τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να καταρτίσουν, για τα ίδια και προς το συμφέρον της Κοινότητας, τους δικούς τους πίνακες οι οποίοι, στο μέτρο του δυνατού, θα υποδεικνύουν την αντιστοιχία μεταξύ της παρούσας οδηγίας και των μέτρων μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο, και να τους δημοσιοποιήσουν.

(26)

Η παρούσα οδηγία δεν πρέπει να θίγει τις υποχρεώσεις των κρατών μελών όσον αφορά τις προθεσμίες μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο και εφαρμογής των οδηγιών του παραρτήματος ΧΧ μέρος Β.

(27)

Οι απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας συμφωνούν με τις αρχές του σχεδίου δράσης με το οποίο χαράσσεται στρατηγική περαιτέρω συντονισμένης δράσης «Απλούστευση και βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος».

(28)

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τα μελλοντικά μέτρα που θα προταθούν βάσει της παρούσας οδηγίας ή οι διαδικασίες που θα δρομολογηθούν κατ’ εφαρμογή της να τηρούν τις αρχές αυτές, τις οποίες αναδιατυπώνει η Επιτροπή με την ανακοίνωσή της σχετικά με το ανταγωνιστικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τον κλάδο του αυτοκινήτου κατά τον εικοστό πρώτο αιώνα,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Η παρούσα οδηγία θεσπίζει εναρμονισμένο πλαίσιο με τις διοικητικές διατάξεις και τις γενικές τεχνικές απαιτήσεις για την έγκριση όλων των νέων οχημάτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της καθώς και των συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών τεχνικών μονάδων που προορίζονται για τα οχήματα αυτά, με σκοπό να διευκολύνει την έκδοση άδειας κυκλοφορίας, την πώληση και τη θέση σε κυκλοφορία των οχημάτων αυτών εντός της Κοινότητας.

Η παρούσα οδηγία θεσπίζει επίσης διατάξεις για την πώληση και τη θέση σε κυκλοφορία εξαρτημάτων και εξοπλισμού που προορίζονται για οχήματα εγκεκριμένα σύμφωνα με την παρούσα οδηγία.

Δια κανονιστικών πράξεων, των οποίων ο εξαντλητικός κατάλογος παρατίθεται στο παράρτημα IV, θεσπίζονται, κατ’ εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, ειδικές τεχνικές απαιτήσεις για την κατασκευή και τη λειτουργία των οχημάτων.

Άρθρο 2

Πεδίο εφαρμογής

1.   Η παρούσα οδηγία εφαρμόζεται στην έγκριση τύπου των οχημάτων που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται σε ένα ή περισσότερα στάδια και προορίζονται για οδική χρήση, καθώς και των συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών τεχνικών μονάδων που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται για τα οχήματα αυτά.

Η παρούσα οδηγία εφαρμόζεται επίσης στην επιμέρους έγκριση των οχημάτων αυτών.

Η παρούσα οδηγία εφαρμόζεται επίσης στα εξαρτήματα και τον εξοπλισμό που προορίζονται για οχήματα που καλύπτονται από την παρούσα οδηγία.

2.   Η παρούσα οδηγία δεν εφαρμόζεται στην έγκριση τύπου ή στη επιμέρους έγκριση των ακόλουθων οχημάτων:

α)

στους γεωργικούς ή δασικούς ελκυστήρες, κατά την έννοια της οδηγίας 2003/37/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Μαΐου 2003, σχετικά με την έγκριση τύπου γεωργικών ή δασικών ελκυστήρων, των ρυμουλκουμένων και των εναλλάξιμων ρυμουλκούμενων μηχανημάτων τους, καθώς και των συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών τεχνικών ενοτήτων των οχημάτων αυτών (10), και στα ρυμουλκούμενα που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται ειδικά ώστε να ρυμουλκούνται από αυτούς·

β)

στα τετράκυκλα κατά την έννοια της οδηγίας 2002/24/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Μαρτίου 2002, για την έγκριση τύπου δικύκλων ή τρικύκλων οχημάτων με κινητήρα (11)·

γ)

στα ερπυστριοφόρα οχήματα.

3.   Η έγκριση τύπου ή η επιμέρους έγκριση δυνάμει της παρούσας οδηγίας είναι προαιρετική για τα ακόλουθα οχήματα:

α)

οχήματα που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται για χρήση κυρίως σε εργοτάξια, λατομεία, εγκαταστάσεις λιμένων ή αερολιμένων·

β)

οχήματα που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται για χρήση από τις ένοπλες δυνάμεις, την πολιτική άμυνα, την πυροσβεστική υπηρεσία και τις δυνάμεις που είναι υπεύθυνες για την τήρηση της δημόσιας τάξης και

γ)

τα κινητά μηχανήματα,

εφόσον τα οχήματα αυτά μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας. Οι προαιρετικές αυτές εγκρίσεις δεν θίγουν την εφαρμογή της οδηγίας 2006/42/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Μαΐου 2006, σχετικά με τα μηχανήματα (12).

4.   Η επιμέρους έγκριση δυνάμει της παρούσας οδηγίας είναι προαιρετική για τα ακόλουθα οχήματα:

α)

οχήματα προοριζόμενα αποκλειστικά για αγώνες δρόμου·

β)

πρωτότυπα οχημάτων για οδική χρήση υπό την ευθύνη ενός κατασκευαστή για την εκτέλεση ενός ειδικού προγράμματος δοκιμών, εφόσον έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί ειδικά για το σκοπό αυτόν.

Άρθρο 3

Ορισμοί

Για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας και των κανονιστικών πράξεων του παραρτήματος IV ισχύουν, εκτός αντίθετων διατάξεών τους, οι ακόλουθοι ορισμοί:

1.

«κανονιστική πράξη»: επιμέρους οδηγία, κανονισμός ή κανονισμός ΟΕΕ/ΟΗΕ που προσαρτάται στην αναθεωρημένη συμφωνία του 1958,

2.

«χωριστή οδηγία ή κανονισμός» είναι οδηγία ή κανονισμός που απαριθμείται στο παράρτημα IV μέρος Ι. Ο όρος περιλαμβάνει και τις εκτελεστικές τους πράξεις,

3.

«έγκριση τύπου»: η διαδικασία με την οποία ένα κράτος μέλος πιστοποιεί ότι ένας τύπος οχήματος, συστήματος, κατασκευαστικού στοιχείου ή χωριστής τεχνικής μονάδας τηρεί τις σχετικές διοικητικές διατάξεις και τεχνικές απαιτήσεις,

4.

«εθνική έγκριση τύπου»: διαδικασία έγκρισης τύπου που ορίζεται από την εθνική νομοθεσία ενός κράτους μέλους, και η οποία ισχύει μόνο στο έδαφος του συγκεκριμένου κράτους μέλους,

5.

«έγκριση ΕΚ τύπου»: η διαδικασία με την οποία κράτος μέλος πιστοποιεί ότι τύπος οχήματος, συστήματος, κατασκευαστικού στοιχείου ή χωριστής τεχνικής μονάδας τηρεί τις σχετικές διοικητικές διατάξεις και τεχνικές απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας και των κανονιστικών πράξεων του παραρτήματος IV ή ΧΙ,

6.

«επιμέρους έγκριση»: η διαδικασία με την οποία ένα κράτος μέλος πιστοποιεί ότι ένα συγκεκριμένο όχημα, είτε είναι μοναδικό είτε όχι, πληροί τις σχετικές διοικητικές διατάξεις και τεχνικές απαιτήσεις,

7.

«έγκριση τύπου σε πολλαπλά στάδια»: η διαδικασία με την οποία ένα ή περισσότερα κράτη μέλη πιστοποιούν ότι, ανάλογα με τη φάση ολοκλήρωσης, ένας ημιτελής ή ολοκληρωμένος τύπος οχήματος πληροί τις σχετικές διοικητικές διατάξεις και τεχνικές απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας,

8.

«έγκριση τύπου σε διαδοχικά στάδια»: διαδικασία έγκρισης ενός οχήματος η οποία συνίσταται στη συλλογή βήμα προς βήμα ολόκληρης της σειράς πιστοποιητικών έγκρισης ΕΚ τύπου για τα συστήματα, τα κατασκευαστικά στοιχεία και τις χωριστές τεχνικές μονάδες του οχήματος, και η οποία, σε τελικό στάδιο, οδηγεί στην έγκριση του συνολικού οχήματος,

9.

«έγκριση τύπου σε ένα στάδιο»: διαδικασία η οποία συνίσταται στην έγκριση ενός οχήματος ως συνόλου με μια μόνο πράξη,

10.

«μεικτή έγκριση τύπου»: διαδικασία έγκρισης τύπου σε διαδοχικά στάδια, για την οποία πραγματοποιούνται μια ή περισσότερες εγκρίσεις συστημάτων κατά το τελικό στάδιο έγκρισης του συνολικού οχήματος, χωρίς να απαιτείται να εκδοθούν πιστοποιητικά έγκρισης ΕΚ τύπου για τα συστήματα αυτά,

11.

«μηχανοκίνητο όχημα»: όχημα με κινητήρα το οποίο κινείται αυτόνομα, διαθέτει τέσσερις τουλάχιστον τροχούς, είναι πλήρες, ολοκληρωμένο ή ημιτελές, και είναι σχεδιασμένο για μέγιστη ταχύτητα που υπερβαίνει τα 25 km/h,

12.

«ρυμουλκούμενο»: μη αυτοπροωθούμενο όχημα που είναι σχεδιασμένο και κατασκευασμένο για να έλκεται από μηχανοκίνητο όχημα,

13.

«όχημα»: μηχανοκίνητο όχημα ή το ρυμουλκούμενό του όπως ορίζονται στα σημεία 11 και 12,

14.

«υβριδικό μηχανοκίνητο όχημα»: όχημα με δύο τουλάχιστον διαφορετικούς μετατροπείς ενέργειας και δύο διαφορετικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (επί του οχήματος) για την κίνηση του οχήματος,

15.

«υβριδικό ηλεκτρικό όχημα»: υβριδικό όχημα το οποίο, για τη μηχανική του κίνηση, αντλεί ενέργεια από τις ακόλουθες δύο πηγές αποθηκευμένης ενέργειας/ισχύος επί του οχήματος:

αναλώσιμο καύσιμο,

διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας/ισχύος (π.χ. συσσωρευτής, πυκνωτής, σφόνδυλος/γεννήτρια κ.λπ.),

16.

«κινητό μηχάνημα»: αυτοπροωθούμενο όχημα το οποίο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί ειδικά για να εκτελεί εργασίες και το οποίο, λόγω των χαρακτηριστικών κατασκευής του, δεν είναι κατάλληλο για τη μεταφορά επιβατών ή εμπορευμάτων. Τα μηχανήματα που τοποθετούνται σε μηχανοκίνητο όχημα δεν θεωρούνται κινητά μηχανήματα,

17.

«τύπος οχήματος»: οχήματα συγκεκριμένης κατηγορίας τα οποία δεν διαφέρουν κατά τουλάχιστον τα ουσιώδη χαρακτηριστικά που σημειώνονται στο παράρτημα ΙΙ τμήμα Β. Ένας τύπος οχήματος μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες παραλλαγές και εκδόσεις, όπως ορίζονται με το παράρτημα ΙΙ τμήμα Β,

18.

«βασικό όχημα»: όχημα το χρησιμοποιείται κατά το αρχικό στάδιο μιας διαδικασίας έγκρισης τύπου σε πολλαπλά στάδια,

19.

«ημιτελές όχημα»: όχημα το οποίο πρέπει να υποβληθεί σε ένα τουλάχιστον περαιτέρω στάδιο ολοκλήρωσης προκειμένου να πληροί τις σχετικές τεχνικές απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας,

20.

«ολοκληρωμένο όχημα»: όχημα το οποίο προκύπτει από τη διαδικασία έγκρισης τύπου πολλαπλών σταδίων και το οποίο πληροί τις σχετικές τεχνικές απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας,

21.

«πλήρες όχημα»: όχημα το οποίο δεν χρειάζεται να ολοκληρωθεί ώστε να πληροί τις σχετικές τεχνικές απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας,

22.

«όχημα τέλους σειράς»: όχημα το οποίο αποτελεί μέρος αποθέματος και το οποίο δεν μπορεί να λάβει άδεια κυκλοφορίας ή να πωληθεί ή να τεθεί σε κυκλοφορία επειδή άρχισαν να ισχύουν νέες τεχνικές απαιτήσεις για τις οποίες δεν μπορεί να εγκριθεί,

23.

«σύστημα»: σύνολο διατάξεων που συνδυάζονται για να επιτελέσουν μία ή περισσότερες ειδικές λειτουργίες σε ένα όχημα και το οποίο υπόκειται στις διατάξεις οποιασδήποτε από τις κανονιστικές πράξεις,

24.

«κατασκευαστικό στοιχείο»: διάταξη η οποία υπόκειται στις απαιτήσεις κανονιστικής πράξης, και προορίζεται να αποτελέσει μέρος ενός οχήματος και η οποία μπορεί να λάβει έγκριση τύπου ανεξάρτητα από το όχημα όταν η κανονιστική πράξη το προβλέπει ρητά,

25.

«χωριστή τεχνική μονάδα»: διάταξη η οποία υπόκειται στις απαιτήσεις κανονιστικής πράξης, και προορίζεται να αποτελέσει μέρος οχήματος και η οποία μπορεί να λάβει χωριστή έγκριση τύπου αλλά μόνο σε σχέση προς έναν ή περισσότερους συγκεκριμένους τύπους οχημάτων, όταν η κανονιστική πράξη το προβλέπει ρητά,

26.

«αυθεντικά εξαρτήματα ή εξοπλισμός»: εξαρτήματα ή εξοπλισμός τα οποία κατασκευάζονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τα πρότυπα παραγωγής που ορίζει ο κατασκευαστής του οχήματος για την παραγωγή εξαρτημάτων ή εξοπλισμού για τη συναρμολόγηση του συγκεκριμένου οχήματος. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξαρτήματα ή ο εξοπλισμός που κατασκευάζονται στην ίδια γραμμή παραγωγής με αυτά τα εξαρτήματα ή εξοπλισμό. Εκτός αποδείξεως του εναντίου, θεωρείται ότι τα εξαρτήματα είναι αυθεντικά εξαρτήματα εάν ο κατασκευαστής των εξαρτημάτων πιστοποιεί ότι τα εξαρτήματα είναι της ίδιας ποιότητας με τα κατασκευαστικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τη συναρμολόγηση του συγκεκριμένου οχήματος και έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τα πρότυπα παραγωγής του κατασκευαστή του οχήματος,

27.

«κατασκευαστής»: το πρόσωπο ή ο φορέας που είναι υπεύθυνος έναντι της εγκριτικής αρχής για όλες τις πτυχές της διαδικασίας έγκρισης τύπου ή αδειοδότησης και για την εξασφάλιση της συμμόρφωσης της παραγωγής. Δεν έχει ουσιαστική σημασία να εμπλέκεται το πρόσωπο ή ο φορέας αυτός άμεσα σε όλα τα στάδια της κατασκευής του οχήματος, συστήματος, κατασκευαστικού στοιχείου ή χωριστής τεχνικής μονάδας που αποτελεί αντικείμενο της διαδικασίας έγκρισης,

28.

«αντιπρόσωπος του κατασκευαστή»: φυσικό ή νομικό πρόσωπο εγκατεστημένο στην Κοινότητα, δεόντως εξουσιοδοτημένο από τον κατασκευαστή για να τον αντιπροσωπεύει ενώπιον της εγκριτικής αρχής και να ενεργεί για λογαριασμό του για θέματα που καλύπτονται από την παρούσα οδηγία· κάθε αναφορά στον όρο «κατασκευαστής» δηλώνει είτε τον κατασκευαστή είτε τον αντιπρόσωπό του,

29.

«εγκριτική αρχή»: η αρχή κράτους μέλους η οποία είναι αρμόδια για όλα τα θέματα που αφορούν την έγκριση ενός τύπου οχήματος, συστήματος, κατασκευαστικού στοιχείου ή χωριστής τεχνικής μονάδας, ή για την επιμέρους έγκριση ενός οχήματος· για τη διαδικασία αδειοδότησης, για την έκδοση και, κατά περίπτωση, την ανάκληση πιστοποιητικών έγκρισης· για να λειτουργεί ως σημείο επαφής για τις εγκριτικές αρχές άλλων κρατών μελών, για τον ορισμό των τεχνικών υπηρεσιών και για να εξασφαλίζει ότι ο κατασκευαστής τηρεί τις υποχρεώσεις του όσον αφορά τη συμμόρφωση της παραγωγής,

30.

«αρμόδια αρχή» στο άρθρο 42: είτε η εγκριτική αρχή, είτε καθορισμένη αρχή, είτε φορέας πιστοποίησης που ενεργεί εξ ονόματός τους,

31.

«τεχνική υπηρεσία»: οργανισμός ή φορέας ο οποίος ορίζεται από την εγκριτική αρχή κράτους μέλους ως εργαστήριο δοκιμών για τη διεξαγωγή δοκιμών, ή ως φορέας αξιολόγησης της συμμόρφωσης για τη διεξαγωγή των αρχικών αξιολογήσεων και λοιπών δοκιμών ή επιθεωρήσεων εξ ονόματος της εγκριτικής αρχής· η εγκριτική αρχή μπορεί να εκτελεί η ίδια τα καθήκοντα αυτά,

32.

«μέθοδος εικονικής δοκιμής»: προσομοιώσεις σε υπολογιστή, συμπεριλαμβανομένων υπολογισμών, οι οποίες αποδεικνύουν ότι ένα όχημα, σύστημα, κατασκευαστικό στοιχείο ή χωριστή τεχνική μονάδα πληρούν τις τεχνικές απαιτήσεις μιας κανονιστικής πράξης. Για την εκτέλεση των δοκιμών, μια εικονική μέθοδος δεν απαιτεί τη χρήση του ίδιου του οχήματος, συστήματος, κατασκευαστικού στοιχείου ή χωριστής τεχνικής μονάδας,

33.

«πιστοποιητικό έγκρισης τύπου»: το έγγραφο με το οποίο η εγκριτική αρχή πιστοποιεί επισήμως την έγκριση ενός τύπου οχήματος, συστήματος, κατασκευαστικού στοιχείου ή χωριστής τεχνικής μονάδας,

34.

«πιστοποιητικό έγκρισης ΕΚ τύπου»: το πιστοποιητικό που εμφαίνεται στο παράρτημα VI ή στο αντίστοιχο παράρτημα επιμέρους οδηγίας ή κανονισμού· το έντυπο κοινοποίησης που ορίζεται στο σχετικό παράρτημα ενός από τους κανονισμούς της ΟΕΕ/ΟΗΕ του παραρτήματος ΙV μέρος Ι ή μέρος ΙΙ της παρούσας οδηγίας θεωρείται ισοδύναμο με πιστοποιητικό έγκρισης ΕΚ τύπου,

35.

«πιστοποιητικό επιμέρους έγκρισης»: το έγγραφο με το οποίο η εγκριτική αρχή πιστοποιεί επισήμως την έγκριση συγκεκριμένου οχήματος,

36.

«πιστοποιητικό συμμόρφωσης»: το έγγραφο που εμφαίνεται στο παράρτημα ΙΧ της παρούσας οδηγίας, το οποίο εκδίδει ο κατασκευαστής και το οποίο πιστοποιεί ότι ένα όχημα το οποίο ανήκει στη σειρά του εγκεκριμένου, σύμφωνα με την παρούσα οδηγία, τύπου συμμορφώνεται προς όλες τις κανονιστικές πράξεις κατά τη στιγμή της παραγωγής του,

37.

«δελτίο πληροφοριών»: το έγγραφο που εμφαίνεται στο παράρτημα I ή το παράρτημα III, ή στο αντίστοιχο παράρτημα επιμέρους οδηγίας ή κανονισμού, το οποίο καθορίζει τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχει ο αιτών και το οποίο επιτρέπεται να παρέχεται σε ηλεκτρονικό αρχείο,

38.

«φάκελος πληροφοριών»: ο πλήρης φάκελος, ο οποίος περιλαμβάνει το δελτίο πληροφοριών, τα αρχεία, τα δεδομένα, τα σχέδια, τις φωτογραφίες κ.λπ. που υποβάλλει ο αιτών και ο οποίος επιτρέπεται να παρέχεται ως ηλεκτρονικό αρχείο,

39.

«πακέτο πληροφοριών»: ο φάκελος πληροφοριών συνοδευόμενος από τις εκθέσεις δοκιμών και όλα τα άλλα έγγραφα τα οποία προσθέτουν η τεχνική υπηρεσία ή η εγκριτική αρχή στο φάκελο πληροφοριών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους· το πακέτο πληροφοριών επιτρέπεται να υποβάλλεται ως ηλεκτρονικό αρχείο,

40.

«ευρετήριο του πακέτου πληροφοριών»: το έγγραφο στο οποίο καταγράφονται τα περιεχόμενα του πακέτου πληροφοριών με κατάλληλη αρίθμηση ή άλλη σήμανση ώστε όλες οι σελίδες να αναγνωρίζονται σαφώς· το έγγραφο αυτό έχει τέτοια μορφή ώστε να παρουσιάζεται μια καταγραφή των διαδοχικών σταδίων διαχείρισης της έγκρισης ΕΚ τύπου, ιδίως δε οι ημερομηνίες αναθεωρήσεων και ενημέρωσης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Άρθρο 4

Υποχρεώσεις των κρατών μελών

1.   Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι κατασκευαστές που ζητούν έγκριση να συμμορφώνονται προς τις υποχρεώσεις τους δυνάμει της παρούσας οδηγίας.

2.   Τα κράτη μέλη εγκρίνουν μόνον τα οχήματα, συστήματα, κατασκευαστικά στοιχεία ή χωριστές τεχνικές μονάδες που πληρούν τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας.

3.   Τα κράτη μέλη χορηγούν άδεια κυκλοφορίας ή επιτρέπουν την πώληση ή τη θέση σε κυκλοφορία μόνον των οχημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων ή χωριστών τεχνικών μονάδων που πληρούν τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας.

Τα κράτη μέλη δεν απαγορεύουν, περιορίζουν ή εμποδίζουν την έκδοση άδειας κυκλοφορίας, την πώληση, τη θέση σε κυκλοφορία ή την κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο των οχημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων ή χωριστών τεχνικών μονάδων για λόγους που σχετίζονται με πτυχές της κατασκευής και της λειτουργίας τους οι οποίες καλύπτονται από την παρούσα οδηγία, εφόσον πληρούν της απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας.

4.   Τα κράτη μέλη συγκροτούν ή διορίζουν τις αρχές που είναι αρμόδιες για θέματα έγκρισης, και γνωστοποιούν τη συγκρότηση ή το διορισμό τους σύμφωνα με το άρθρο 43.

Η πράξη γνωστοποίησης των εγκριτικών αρχών περιλαμβάνει την ονομασία τους, τη διεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής διεύθυνσης, και τον τομέα αρμοδιότητάς τους.

Άρθρο 5

Υποχρεώσεις κατασκευαστών

1.   Ο κατασκευαστής είναι υπεύθυνος έναντι της εγκριτικής αρχής για όλες τις πτυχές της διαδικασίας έγκρισης και για την εξασφάλιση της συμμόρφωσης της παραγωγής, είτε ο κατασκευαστής εμπλέκεται άμεσα σε όλα τα στάδια κατασκευής ενός οχήματος, συστήματος, κατασκευαστικού στοιχείου ή χωριστής τεχνικής μονάδας είτε όχι.

2.   Στην περίπτωση έγκρισης τύπου σε πολλαπλά στάδια, κάθε κατασκευαστής είναι υπεύθυνος για την έγκριση και τη συμμόρφωση της παραγωγής των συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων ή χωριστών τεχνικών μονάδων που προστίθενται στο στάδιο ολοκλήρωσης του οχήματος το οποίο διεκπεραιώνει ο ίδιος.

Ο κατασκευαστής που τροποποιεί κατασκευαστικά στοιχεία ή συστήματα τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί σε προηγούμενα στάδια είναι υπεύθυνος για την έγκριση και τη συμμόρφωση της παραγωγής των εν λόγω κατασκευαστικών στοιχείων και συστημάτων.

3.   Για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας, ο κατασκευαστής, εφόσον είναι εγκατεστημένος εκτός Κοινότητας, διορίζει αντιπρόσωπο εγκατεστημένο εντός της Κοινότητας για να τον αντιπροσωπεύει ενώπιον της εγκριτικής αρχής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΕΚ ΤΥΠΟΥ

Άρθρο 6

Διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για την έγκριση ΕΚ τύπου οχημάτων

1.   Ο κατασκευαστής μπορεί να επιλέγει μια από τις ακόλουθες διαδικασίες:

α)

έγκριση τύπου σε διαδοχικά στάδια·

β)

έγκριση τύπου σε ένα στάδιο·

γ)

μεικτή έγκριση τύπου.

2.   Η αίτηση για έγκριση τύπου σε διαδοχικά στάδια αποτελείται από το φάκελο πληροφοριών ο οποίος περιέχει τις πληροφορίες που απαιτούνται δυνάμει του παραρτήματος ΙΙΙ και συνοδεύεται από την πλήρη σειρά πιστοποιητικών έγκρισης τύπου που απαιτούνται σύμφωνα με κάθε μία από τις εφαρμοστές κανονιστικές πράξεις των παραρτημάτων IV ή ΧΙ. Στην περίπτωση έγκρισης τύπου συστήματος ή χωριστής τεχνικής μονάδας, σύμφωνα με τις εφαρμοστέες κανονιστικές πράξεις, η εγκριτική αρχή έχει πρόσβαση στο σχετικό πακέτο πληροφοριών μέχρις να εκδοθεί ή απορριφθεί ή έγκριση.

3.   Η αίτηση για έγκριση τύπου σε ένα στάδιο συνίσταται στον φάκελο πληροφοριών ο οποίος περιέχει τις πληροφορίες που απαιτούνται δυνάμει του παραρτήματος Ι, σε σχέση με τις κανονιστικές πράξεις του παραρτήματος IV ή ΧΙ και, κατά περίπτωση, του μέρους ΙΙ του παραρτήματος ΙΙΙ.

4.   Στην περίπτωση της μεικτής διαδικασίας έγκρισης τύπου, η εγκριτική αρχή μπορεί να απαλλάσσει τον κατασκευαστή από την υποχρέωση να προσκομίσει ένα ή περισσότερα πιστοποιητικά έγκρισης ΕΚ τύπου συστήματος, εφόσον ο φάκελος πληροφοριών συνοδεύεται από τα στοιχεία που προσδιορίζονται στο παράρτημα Ι και τα οποία απαιτούνται για την έγκριση των εν λόγω συστημάτων κατά τη φάση έγκρισης του οχήματος· στην περίπτωση αυτήν, κάθε πιστοποιητικό έγκρισης ΕΚ τύπου που δεν προσκομίζεται για το λόγο αυτόν αντικαθίσταται από έκθεση δοκιμής.

5.   Με την επιφύλαξη των παραγράφων 2, 3 και 4, για την έγκριση τύπου σε πολλαπλά στάδια υποβάλλονται οι ακόλουθες πληροφορίες:

α)

στο πρώτο στάδιο, τα μέρη του φακέλου πληροφοριών και των πιστοποιητικών έγκρισης ΕΚ τύπου που απαιτούνται για πλήρες όχημα, τα οποία αντιστοιχούν στο στάδιο ολοκλήρωσης του βασικού οχήματος·

β)

στο δεύτερο και στα επόμενα στάδια, τα μέρη του φακέλου πληροφοριών και των πιστοποιητικών έγκρισης ΕΚ τύπου τα οποία αφορούν το τρέχον στάδιο κατασκευής, μαζί με αντίγραφο του πιστοποιητικού έγκρισης ΕΚ τύπου για το όχημα το οποίο είχε εκδοθεί στο προηγούμενο στάδιο κατασκευής· επιπλέον, ο κατασκευαστής υποβάλλει πλήρεις λεπτομέρειες των τυχόν αλλαγών ή προσθηκών που έχει επιφέρει στο όχημα.

Οι πληροφορίες κατά τα στοιχεία α) και β), μπορούν να υποβάλλονται σύμφωνα με τη μεικτή διαδικασία έγκρισης τύπου της παραγράφου 4.

6.   Ο κατασκευαστής υποβάλλει την αίτηση στην εγκριτική αρχή. Για ένα συγκεκριμένο τύπο οχήματος, επιτρέπεται να υποβάλλεται μία μόνον αίτηση και από ένα μόνον κράτος μέλος.

Για κάθε τύπο προς έγκριση, υποβάλλεται χωριστή αίτηση.

7.   Κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος, η εγκριτική αρχή μπορεί να ζητεί από τον κατασκευαστή να υποβάλει τις τυχόν πρόσθετες πληροφορίες που απαιτούνται για να ληφθεί απόφαση όσον αφορά τις απαιτούμενες δοκιμές ή για να διευκολυνθεί η διενέργεια των δοκιμών αυτών.

8.   Ο κατασκευαστής θέτει στη διάθεση της εγκριτικής αρχής τον αριθμό οχημάτων που απαιτείται για την ικανοποιητική διεξαγωγή της διαδικασίας έγκρισης τύπου.

Άρθρο 7

Διαδικασία που ακολουθείται για την έγκριση ΕΚ τύπου συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων ή χωριστών τεχνικών μονάδων

1.   Ο κατασκευαστής υποβάλλει την αίτηση στην εγκριτική αρχή. Για συγκεκριμένο τύπο συστήματος, κατασκευαστικού στοιχείου ή χωριστής τεχνικής μονάδας, επιτρέπεται να υποβάλλεται μία μόνον αίτηση και από ένα μόνον κράτος μέλος. Για κάθε τύπο προς έγκριση, υποβάλλεται χωριστή αίτηση.

2.   Η αίτηση συνοδεύεται από το φάκελο πληροφοριών, του οποίου το περιεχόμενο ορίζεται στις επιμέρους οδηγίες ή κανονισμούς.

3.   Κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος, η εγκριτική αρχή μπορεί να ζητεί από τον κατασκευαστή να υποβάλει τις τυχόν πρόσθετες πληροφορίες που απαιτούνται για να ληφθεί απόφαση όσον αφορά τις απαιτούμενες δοκιμές ή για να διευκολυνθεί η διενέργεια των δοκιμών αυτών.

4.   Ο κατασκευαστής θέτει στη διάθεση της εγκριτικής αρχής τον αριθμό οχημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων ή χωριστών τεχνικών μονάδων που απαιτείται δυνάμει των σχετικών επιμέρους οδηγιών ή κανονισμών για τη διενέργεια των απαιτούμενων δοκιμών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΕΚ ΤΥΠΟΥ

Άρθρο 8

Γενικές διατάξεις

1.   Τα κράτη μέλη δεν επιτρέπεται να χορηγούν έγκριση ΕΚ τύπου εάν πρώτα δεν εξασφαλίσουν ότι έχουν εφαρμοστεί δεόντως και ικανοποιητικά οι διαδικασίες του άρθρου 12.

2.   Τα κράτη μέλη χορηγούν εγκρίσεις ΕΚ τύπου σύμφωνα με τα άρθρα 9 και 10.

3.   Εάν κράτος μέλος διαπιστώσει ότι τύπος οχήματος, συστήματος, κατασκευαστικού στοιχείου ή χωριστής τεχνικής μονάδας, μολονότι συμμορφώνεται προς τις απαιτούμενες διατάξεις, ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την οδική ασφάλεια ή βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον ή τη δημόσια υγεία, μπορεί να αρνηθεί την έκδοση έγκρισης ΕΚ τύπου. Στην περίπτωση αυτήν, το κράτος μέλος αποστέλλει αμέσως στα άλλα κράτη μέλη και την Επιτροπή αναλυτικό φάκελο στον οποίον εξηγεί τους λόγους για την απόφασή του και παρέχει αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τα πορίσματά του.

4.   Τα πιστοποιητικά έγκρισης ΕΚ τύπου αριθμούνται σύμφωνα με τη μέθοδο που περιγράφεται στο παράρτημα VII.

5.   Η εγκριτική αρχή αποστέλλει, εντός είκοσιεργάσιμων ημερών, στις εγκριτικές αρχές των άλλων κρατών μελών αντίγραφο του πιστοποιητικού έγκρισης ΕΚ τύπου οχήματος, συνοδευόμενο από τα συνημμένα σε αυτό έγγραφα, για κάθε τύπο οχήματος που έχει εγκρίνει. Το έντυπο αντίγραφο μπορεί να αντικαθίσταται από ηλεκτρονικό αρχείο.

6.   Η εγκριτική αρχή ενημερώνει αμελλητί τις εγκριτικές αρχές των άλλων κρατών μελών σχετικά με την απόρριψη ή την ανάκληση οποιασδήποτε έγκρισης οχήματος, αιτιολογώντας την απόφασή της.

7.   Η εγκριτική αρχή αποστέλλει ανά τρίμηνο στις εγκριτικές αρχές των άλλων κρατών μελών κατάλογο των εγκρίσεων ΕΚ τύπου συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων ή χωριστών τεχνικών μονάδων τις οποίες έχει χορηγήσει, τροποποιήσει, απορρίψει ή ανακαλέσει κατά την προηγούμενη περίοδο. Ο κατάλογος αυτός περιέχει τα στοιχεία που ορίζονται στο παράρτημα XIV.

8.   Εφόσον ζητηθεί από άλλο κράτος μέλος, το κράτος μέλος που χορήγησε έγκριση ΕΚ τύπου αποστέλλει, εντός είκοσιεργάσιμων ημερών από την παραλαβή του σχετικού αιτήματος, αντίγραφο του συγκεκριμένου πιστοποιητικού έγκρισης ΕΚ τύπου, συνοδευόμενο από τα συνημμένα του έγγραφα. Το έντυπο αντίγραφο μπορεί να αντικαθίσταται από ηλεκτρονικό αρχείο.

Άρθρο 9

Ειδικές διατάξεις για τα οχήματα

1.   Τα κράτη μέλη χορηγούν έγκριση ΕΚ για τα εξής:

α)

τύπο οχήματος που συμμορφώνεται προς τα στοιχεία του φακέλου πληροφοριών και πληροί τις τεχνικές απαιτήσεις που ορίζουν οι σχετικές κανονιστικές πράξεις του παραρτήματος IV·

β)

τύπο οχήματος ειδικής χρήσης που συμμορφώνεται προς τα στοιχεία του φακέλου πληροφοριών και πληροί τις τεχνικές απαιτήσεις που ορίζουν οι σχετικές κανονιστικές πράξεις του παραρτήματος ΧΙ.

Εφαρμόζονται οι διαδικασίες που περιγράφονται στο παράρτημα V.

2.   Τα κράτη μέλη χορηγούν έγκριση τύπου σε πολλαπλά στάδια για τύπο ημιτελούς ή ολοκληρωμένου οχήματος ο οποίος συμμορφώνεται προς τα στοιχεία του φακέλου πληροφοριών και πληροί τις τεχνικές απαιτήσεις των σχετικών κανονιστικών πράξεων των παραρτημάτων IV ή XI, ανάλογα με την κατάσταση ολοκλήρωσης του οχήματος.

Η έγκριση τύπου σε πολλαπλά στάδια ισχύει και για τα νέα οχήματα που έχουν μετατραπεί ή τροποποιηθεί από άλλον κατασκευαστή.

Εφαρμόζονται οι διαδικασίες που περιγράφονται στο παράρτημα ΧVII.

3.   Για κάθε τύπο οχήματος, η εγκριτική αρχή:

α)

συμπληρώνει όλα τα σχετικά μέρη του πιστοποιητικού έγκρισης ΕΚ τύπου, συμπεριλαμβανομένου του επισυναπτόμενου δελτίου αποτελεσμάτων δοκιμών, σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος VIII·

β)

συντάσσει ή επαληθεύει το ευρετήριο περιεχομένων του πακέτου πληροφοριών·

γ)

χορηγεί στον αιτούντα, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, το συμπληρωμένο πιστοποιητικό μαζί με τα συνημμένα έγγραφά του.

4.   Όταν σε έγκριση ΕΚ τύπου, σύμφωνα με το άρθρο 20, το άρθρο 22 ή το παράρτημα XI, έχουν επιβληθεί περιορισμοί όσον αφορά την ισχύ της ή έχουν προβλεφθεί εξαιρέσεις από ορισμένες διατάξεις των κανονιστικών πράξεων, το πιστοποιητικό έγκρισης ΕΚ τύπου μνημονεύει τους εν λόγω περιορισμούς ή εξαιρέσεις.

5.   Όταν τα στοιχεία του φακέλου πληροφοριών προσδιορίζουν διατάξεις για τα οχήματα ειδικής χρήσης, κατά το παράρτημα ΧΙ, το πιστοποιητικό έγκρισης ΕΚ τύπου μνημονεύει επίσης τις εν λόγω διατάξεις.

6.   Όταν ο κατασκευαστής επιλέγει τη μεικτή διαδικασία έγκρισης τύπου, η εγκριτική αρχή συμπληρώνει, στο μέρος III του δελτίου πληροφοριών, του οποίου το υπόδειγμα περιέχεται στο παράρτημα ΙΙΙ, τα στοιχεία αναφοράς από τις εκθέσεις δοκιμών που ορίζονται από κανονιστικές πράξεις για τα οποία δεν υπάρχει πιστοποιητικό έγκρισης ΕΚ τύπου.

7.   Όταν ο κατασκευαστής επιλέγει τη διαδικασία έγκρισης τύπου σε ένα στάδιο, η εγκριτική αρχή καταρτίζει τον κατάλογο των εφαρμοστέων κανονιστικών πράξεων, σύμφωνα με το υπόδειγμα του προσαρτήματος του παραρτήματος VΙ, και τον επισυνάπτει στο πιστοποιητικό έγκρισης ΕΚ τύπου.

Άρθρο 10

Ειδικές διατάξεις για τα συστήματα, τα κατασκευαστικά στοιχεία ή τις χωριστές τεχνικές μονάδες

1.   Τα κράτη μέλη χορηγούν έγκριση ΕΚ τύπου για κάθε σύστημα που συμμορφώνεται προς τα στοιχεία του φακέλου πληροφοριών και πληροί τις τεχνικές απαιτήσεις της σχετικής επιμέρους οδηγίας ή κανονισμού, όπως προβλέπει το παράρτημα IV ή XI.

2.   Τα κράτη μέλη χορηγούν έγκριση ΕΚ τύπου κατασκευαστικού στοιχείου ή χωριστής τεχνικής μονάδας για ένα κατασκευαστικό στοιχείο ή χωριστή τεχνική μονάδα που συμμορφώνεται προς τα στοιχεία του φακέλου πληροφοριών και πληροί τις τεχνικές απαιτήσεις της σχετικής επιμέρους οδηγίας ή κανονισμού, όπως προβλέπεται στο παράρτημα IV.

3.   Όταν τα κατασκευαστικά στοιχεία ή οι χωριστές τεχνικές μονάδες, ανεξαρτήτως του εάν προορίζονται για τις υπηρεσίες επισκευής, εξυπηρέτησης ή συντήρησης, καλύπτονται και από έγκριση τύπου συστήματος για ένα όχημα, δεν απαιτείται πρόσθετη έγκριση κατασκευαστικού στοιχείου ή χωριστής τεχνικής μονάδας, εκτός εάν αυτό προβλέπεται με τη σχετική κανονιστική πράξη.

4.   Όταν κατασκευαστικό στοιχείο ή χωριστή τεχνική μονάδα μπορεί να λειτουργήσει ή παρουσιάζει ειδικό χαρακτηριστικό μόνο σε συνδυασμό με άλλα μέρη του οχήματος, και για το λόγο αυτόν η συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις μπορεί να επαληθευθεί μόνο όταν το κατασκευαστικό στοιχείο ή η χωριστή τεχνική μονάδα λειτουργεί σε συνδυασμό με τα συγκεκριμένα άλλα μέρη του οχήματος, το πεδίο εφαρμογής της έγκρισης ΕΚ τύπου του κατασκευαστικού στοιχείου ή της χωριστής τεχνικής μονάδας πρέπει να περιορίζεται αναλόγως. Στις περιπτώσεις αυτές, το πιστοποιητικό έγκρισης ΕΚ τύπου μνημονεύει τους τυχόν περιορισμούς για τη χρήση του καθώς και τις ειδικές προϋποθέσεις για την εγκατάστασή του. Όταν ένα τέτοιο κατασκευαστικό στοιχείο ή χωριστή τεχνική μονάδα εγκαθίσταται από τον κατασκευαστή του οχήματος, η συμμόρφωση με οποιουσδήποτε εφαρμοστέους περιορισμούς χρήσης ή προϋποθέσεις εγκατάστασης επαληθεύεται κατά την έγκριση του οχήματος.

Άρθρο 11

Δοκιμές που απαιτούνται για την έγκριση ΕΚ τύπου

1.   Η συμμόρφωση προς τις τεχνικές προδιαγραφές της παρούσας οδηγίας και των κανονιστικών πράξεων του παραρτήματος IV αποδεικνύεται με κατάλληλες δοκιμές που διενεργούν οι οριζόμενες τεχνικές υπηρεσίες.

Οι διαδικασίες δοκιμής, ο ειδικός εξοπλισμός και τα ειδικά εργαλεία που απαιτούνται για τη διενέργεια των δοκιμών αυτών καθορίζονται σε καθεμία από τις κανονιστικές πράξεις.

2.   Οι απαιτούμενες δοκιμές διενεργούνται σε οχήματα, κατασκευαστικά στοιχεία και χωριστές τεχνικές μονάδες που είναι αντιπροσωπευτικά του προς έγκριση τύπου.

Ωστόσο, με τη συμφωνία της εγκριτικής αρχής, ο κατασκευαστής μπορεί να επιλέγει ένα όχημα, σύστημα, κατασκευαστικό στοιχείο ή χωριστή τεχνική μονάδα που, μολονότι δεν είναι αντιπροσωπευτικό του προς έγκριση τύπου, συνδυάζει ορισμένα από τα πλέον δυσμενή χαρακτηριστικά σε σχέση με το απαιτούμενο επίπεδο επιδόσεων. Για να διευκολυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά την επιλογή, επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μέθοδοι εικονικής δοκιμής.

3.   Αντί των διαδικασιών δοκιμών της παραγράφου 1 και με τη συμφωνία της εγκριτικής αρχής, επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μέθοδοι εικονικής δοκιμής εφόσον το ζητεί ο κατασκευαστής σε σχέση με τις κανονιστικές πράξεις του παραρτήματος ΧVΙ.

4.   Οι γενικές προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να πληρούν οι μέθοδοι εικονικής δοκιμής καθορίζονται στο προσάρτημα 1 του παραρτήματος ΧVΙ.

Για καθεμία από τις κανονιστικές πράξεις του παραρτήματος ΧVΙ, οι ειδικές συνθήκες δοκιμής και οι σχετικές διοικητικές διατάξεις καθορίζονται στο προσάρτημα 2 του ίδιου παραρτήματος.

5.   Η Επιτροπή καταρτίζει τον κατάλογο των κανονιστικών πράξεων για τις οποίες επιτρέπεται η χρήση μεθόδων εικονικής δοκιμής, και ορίζει τις ειδικές προϋποθέσεις και τις σχετικές διοικητικές διατάξεις. Τα μέτρα αυτά, που έχουν ως αντικείμενο την τροποποίηση ορισμένων μη ουσιωδών στοιχείων της παρούσας οδηγίας, μεταξύ άλλων με συμπλήρωσή της, θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο στην οποία παραπέμπει το άρθρο 40, παράγραφος 2.

Άρθρο 12

Συμμόρφωση των ρυθμίσεων παραγωγής

1.   Το κράτος μέλος που χορηγεί έγκριση ΕΚ τύπου λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα σύμφωνα με το παράρτημα X για να επαληθεύει, εν ανάγκη σε συνεργασία με τις εγκριτικές αρχές των άλλων κρατών μελών, την ύπαρξη κατάλληλων ρυθμίσεων που εξασφαλίζουν ότι τα παραγόμενα οχήματα, συστήματα, κατασκευαστικά στοιχεία ή χωριστές τεχνικές μονάδες, κατά περίπτωση, συμμορφώνονται προς τον εγκεκριμένο τύπο.

2.   Το κράτος μέλος που έχει χορηγήσει έγκριση ΕΚ τύπου λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα σύμφωνα με το παράρτημα X σε σχέση με την έγκριση αυτήν για να επαληθεύει, εν ανάγκη σε συνεργασία με τις εγκριτικές αρχές των άλλων κρατών μελών, ότι οι ρυθμίσεις περί των οποίων η παράγραφος 1 εξακολουθούν να είναι κατάλληλες και ότι τα παραγόμενα οχήματα, συστήματα, κατασκευαστικά στοιχεία ή χωριστές τεχνικές μονάδες, κατά περίπτωση, εξακολουθούν να συμμορφώνονται προς τον εγκεκριμένο τύπο.

Η επαλήθευση ότι τα προϊόντα συμμορφώνονται προς τον εγκεκριμένο τύπο περιορίζεται στις διαδικασίες που σημειώνονται στο παράρτημα Χ και στις κανονιστικές πράξεις που περιέχουν ειδικές απαιτήσεις. Για το σκοπό αυτόν, η εγκριτική αρχή του κράτους μέλους που έχει χορηγήσει την έγκριση ΕΚ τύπου μπορεί να διενεργεί οποιοδήποτε έλεγχο ή δοκιμή που ορίζεται από οποιαδήποτε κανονιστική πράξη του παραρτήματος ΙV ή του παραρτήματος ΧΙ σε δείγματα που λαμβάνει από τις εγκαταστάσεις του κατασκευαστή, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων παραγωγής.

3.   Όταν κράτος μέλος που έχει χορηγήσει έγκριση ΕΚ τύπου διαπιστώνει ότι οι ρυθμίσεις περί των οποίων η παράγραφος 1 δεν εφαρμόζονται, αποκλίνουν σημαντικά από τις ρυθμίσεις και τα συμφωνηθέντα προγράμματα ελέγχου, ή δεν εφαρμόζονται πλέον, μολονότι δεν έχει παύσει η παραγωγή, το εν λόγω κράτος μέλος λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της έγκρισης τύπου, για να εξασφαλίζει ότι τηρείται ορθώς η συμμόρφωση της διαδικασίας παραγωγής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ ΕΚ ΤΥΠΟΥ

Άρθρο 13

Γενικές διατάξεις

1.   Ο κατασκευαστής ενημερώνει χωρίς καθυστέρηση το κράτος μέλος το οποίο έχει χορηγήσει την έγκριση ΕΚ τύπου σχετικά με οποιαδήποτε τροποποίηση των στοιχείων που καταγράφονται στο πακέτο πληροφοριών. Το εν λόγω κράτος μέλος αποφασίζει, σύμφωνα με τους κανόνες του παρόντος Κεφαλαίου, τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Εάν απαιτείται, το κράτος μέλος μπορεί να αποφασίζει, σε συμφωνία με τον κατασκευαστή, τη χορήγηση νέας έγκρισης ΕΚ τύπου.

2.   Η αίτηση τροποποίησης έγκρισης ΕΚ τύπου υποβάλλεται αποκλειστικά στο κράτος μέλος το οποίο χορήγησε την αρχική έγκριση ΕΚ τύπου.

3.   Εάν το κράτος μέλος διαπιστώσει ότι, για να γίνει τροποποίηση, πρέπει να διενεργηθούν νέες επιθεωρήσεις ή νέες δοκιμές, ενημερώνει σχετικά τον κατασκευαστή. Οι διαδικασίες των άρθρων 14 και 15 εφαρμόζονται μόνον μετά την επιτυχή διενέργεια των απαιτούμενων νέων επιθεωρήσεων ή δοκιμών.

Άρθρο 14

Ειδικές διατάξεις για τα οχήματα

1.   Εάν τα στοιχεία που καταγράφονται στο πακέτο πληροφοριών έχουν μεταβληθεί, η τροποποίηση χαρακτηρίζεται «αναθεώρηση».

Στις περιπτώσεις αυτές, η εγκριτική αρχή εκδίδει, εφόσον απαιτείται, τις αναθεωρημένες σελίδες του πακέτου πληροφοριών σημειώνοντας σαφώς, σε κάθε αναθεωρημένη σελίδα, τη φύση της τροποποίησης και την ημερομηνία επανέκδοσης. Η ενιαία και προσαρμοσμένη στα πρόσφατα δεδομένα έκδοση του πακέτου πληροφοριών, συνοδευόμενη από λεπτομερή περιγραφή των μεταβολών, θεωρείται ότι πληροί αυτήν την απαίτηση.

2.   Η αναθεώρηση χαρακτηρίζεται «επέκταση» εάν, πέρα από τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 1:

α)

απαιτούνται περαιτέρω επιθεωρήσεις ή νέες δοκιμές·

β)

έχει μεταβληθεί οποιαδήποτε πληροφορία του πιστοποιητικού έγκρισης ΕΚ τύπου, πλην των συνημμένων εγγράφων του·

γ)

αρχίσουν να ισχύουν νέες απαιτήσεις δυνάμει οποιασδήποτε από τις κανονιστικές πράξεις που εφαρμόζονται στον εγκεκριμένο τύπο οχήματος.

Στις περιπτώσεις αυτές, η εγκριτική αρχή εκδίδει αναθεωρημένο πιστοποιητικό έγκρισης ΕΚ τύπου που φέρει αύξοντα αριθμό επέκτασης ανάλογα με τον αριθμό των διαδοχικών επεκτάσεων που έχουν ήδη χορηγηθεί.

Το πιστοποιητικό έγκρισης μνημονεύει σαφώς το λόγο της επέκτασης και την ημερομηνία επανέκδοσης.

3.   Όποτε εκδίδονται τροποποιημένες σελίδες ή ενιαία και προσαρμοσμένη στα πρόσφατα δεδομένα έκδοση του πακέτου πληροφοριών, τροποποιείται αναλόγως το ευρετήριο του πακέτου πληροφοριών το οποίο επισυνάπτεται στο πιστοποιητικό έγκρισης, ώστε να εμφαίνεται η ημερομηνία της πλέον πρόσφατης επέκτασης ή αναθεώρησης, ή η ημερομηνία της πλέον πρόσφατης ενοποίησης της ενημερωμένης έκδοσης.

4.   Δεν απαιτείται τροποποίηση της έγκρισης ενός τύπου οχήματος εάν οι νέες απαιτήσεις κατά την παράγραφο 2 στοιχείο γ) δεν αφορούν, από τεχνική άποψη, το συγκεκριμένο τύπο οχήματος ή αφορούν κατηγορίες οχημάτων άλλες από την κατηγορία στην οποία ανήκει.

Άρθρο 15

Ειδικές διατάξεις για τα συστήματα, τα κατασκευαστικά στοιχεία ή τις χωριστές τεχνικές μονάδες

1.   Εάν τα στοιχεία που καταγράφονται στο πακέτο πληροφοριών έχουν μεταβληθεί, η τροποποίηση χαρακτηρίζεται «αναθεώρηση».

Στις περιπτώσεις αυτές, η εγκριτική αρχή εκδίδει, εφόσον χρειάζεται, τις αναθεωρημένες σελίδες του πακέτου πληροφοριών σημειώνοντας σαφώς, σε κάθε αναθεωρημένη σελίδα, τη φύση της τροποποίησης και την ημερομηνία επανέκδοσης. Η ενιαία και προσαρμοσμένη στα πρόσφατα δεδομένα έκδοση του πακέτου πληροφοριών, συνοδευόμενη από λεπτομερή περιγραφή των μεταβολών, θεωρείται ότι πληροί αυτήν την απαίτηση.

2.   Η αναθεώρηση χαρακτηρίζεται «επέκταση» εάν, πέρα από τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 1:

α)

απαιτούνται περαιτέρω επιθεωρήσεις ή νέες δοκιμές·

β)

έχει μεταβληθεί οποιαδήποτε πληροφορία του πιστοποιητικού έγκρισης ΕΚ τύπου, πλην των συνημμένων εγγράφων του·

γ)

τεθούν σε ισχύ νέες απαιτήσεις δυνάμει οποιασδήποτε από τις κανονιστικές πράξεις που εφαρμόζονται στο εγκεκριμένο σύστημα, κατασκευαστικό στοιχείο ή χωριστή τεχνική μονάδα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η εγκριτική αρχή εκδίδει αναθεωρημένο πιστοποιητικό έγκρισης ΕΚ τύπου που φέρει αύξοντα αριθμό επέκτασης ανάλογα με τον αριθμό των διαδοχικών επεκτάσεων που έχουν ήδη χορηγηθεί. Εάν η τροποποίηση είναι αναγκαία λόγω εφαρμογής της παραγράφου 2, στοιχείο γ), ενημερώνεται το τρίτο τμήμα του αριθμού έγκρισης.

Το πιστοποιητικό έγκρισης μνημονεύει σαφώς τον λόγο της επέκτασης και την ημερομηνία επανέκδοσης.

3.   Όποτε εκδίδονται τροποποιημένες σελίδες ή ενιαία και προσαρμοσμένη στα πρόσφατα δεδομένα έκδοση του πακέτου πληροφοριών, τροποποιείται αναλόγως το ευρετήριο του πακέτου πληροφοριών το οποίο επισυνάπτεται στο πιστοποιητικό έγκρισης, ώστε να εμφαίνεται η ημερομηνία της πλέον πρόσφατης επέκτασης ή αναθεώρησης, ή η ημερομηνία της πλέον πρόσφατης ενοποίησης της ενημερωμένης έκδοσης.

Άρθρο 16

Έκδοση και κοινοποίηση τροποποιήσεων

1.   Σε περίπτωση επέκτασης, η εγκριτική αρχή προσαρμόζει στα πρόσφατα δεδομένα όλα τα σχετικά τμήματα του πιστοποιητικού έγκρισης ΕΚ τύπου, των συνημμένων εγγράφων του και του ευρετηρίου του πακέτου πληροφοριών. Το προσαρμοσμένο πιστοποιητικό και τα συνημμένα έγγραφά του αποστέλλονται στον αιτούντα χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

2.   Σε περίπτωση αναθεώρησης, τα αναθεωρημένα έγγραφα ή η ενιαία και προσαρμοσμένη στα πρόσφατα δεδομένα έκδοση, κατά περίπτωση, συμπεριλαμβανομένου του αναθεωρημένου ευρετηρίου του πακέτου πληροφοριών, αποστέλλονται από την εγκριτική αρχή στον αιτούντα χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

3.   Η εγκριτική αρχή κοινοποιεί κάθε τροποποίηση των εγκρίσεων ΕΚ τύπου στις εγκριτικές αρχές των άλλων κρατών μελών, σύμφωνα με τις διαδικασίες του άρθρου 8.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI

ΙΣΧΥΣ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΕΚ ΤΥΠΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

Άρθρο 17

Λήξη ισχύος

1.   Η έγκριση ΕΚ τύπου οχήματος παύει να ισχύει στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)

όταν νέες απαιτήσεις οποιασδήποτε κανονιστικής πράξης που εφαρμόζεται για το εγκεκριμένο όχημα καθίστανται υποχρεωτικές για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας, την πώληση ή τη θέση σε κυκλοφορία νέων οχημάτων, και δεν είναι δυνατόν να προσαρμοστεί αναλόγως στα πρόσφατα δεδομένα η έγκριση·

β)

όταν διακόπτεται οριστικά και εθελοντικά η παραγωγή του εγκεκριμένου οχήματος·

γ)

όταν λήγει η ισχύς της έγκρισης δυνάμει ειδικού περιορισμού.

2.   Όταν παύει να ισχύει μόνο μια παραλλαγή τύπου ή μόνο μια έκδοση παραλλαγής, η έγκριση ΕΚ τύπου οχήματος του συγκεκριμένου οχήματος παύει να ισχύει μόνο στο βαθμό που αφορά τη συγκεκριμένη παραλλαγή ή έκδοση.

3.   Όταν διακόπτεται οριστικά η παραγωγή συγκεκριμένου τύπου οχήματος, ο κατασκευαστής ενημερώνει σχετικά την εγκριτική αρχή που χορήγησε την έγκριση ΕΚ τύπου οχήματος του συγκεκριμένου οχήματος. Μόλις λάβει τη σχετική κοινοποίηση, η αρχή αυτή ενημερώνει σχετικά τις εγκριτικές αρχές των άλλων κρατών μελών εντός είκοσι εργάσιμων ημερών.

Το άρθρο 27 εφαρμόζεται μόνο στη διακοπή της παραγωγής που οφείλεται στις περιστάσεις που μνημονεύονται στην παράγραφο 1 στοιχείο α), του παρόντος άρθρου.

4.   Με την επιφύλαξη της παραγράφου 3, όταν επίκειται η λήξη ισχύος μιας έγκρισης ΕΚ τύπου οχήματος, ο κατασκευαστής ενημερώνει την εγκριτική αρχή που χορήγησε την έγκριση ΕΚ τύπου.

Η εγκριτική αρχή κοινοποιεί, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, όλες τις σχετικές πληροφορίες στις εγκριτικές αρχές των άλλων κρατών μελών ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή, κατά περίπτωση, του άρθρου 27. Στην κοινοποίηση αυτή σημειώνονται, ιδίως, η ημερομηνία παραγωγής και ο αναγνωριστικός αριθμός του τελευταίου παραχθέντος οχήματος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΣΗ

Άρθρο 18

Πιστοποιητικό συμμόρφωσης

1.   Ο κατασκευαστής, ως κάτοχος της έγκρισης ΕΚ τύπου οχήματος, παραδίδει πιστοποιητικό συμμόρφωσης μαζί με κάθε πλήρες, ημιτελές ή ολοκληρωμένο όχημα που κατασκευάζεται σύμφωνα με τον εγκεκριμένο τύπο οχήματος.

Στην περίπτωση ημιτελούς ή ολοκληρωμένου τύπου οχήματος, ο κατασκευαστής συμπληρώνει μόνον τα σημεία της σελίδας 2 του πιστοποιητικού συμμόρφωσης τα οποία έχουν προστεθεί ή τροποποιηθεί κατά το τρέχον στάδιο έγκρισης, και, κατά περίπτωση, επισυνάπτει στο πιστοποιητικό όλα τα πιστοποιητικά συμμόρφωσης που είχαν εκδοθεί στο προηγούμενο στάδιο.

2.   Το πιστοποιητικό συμμόρφωσης συντάσσεται σε μια από τις επίσημες γλώσσες της Κοινότητας. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να ζητεί τη μετάφραση του πιστοποιητικού συμμόρφωσης στη γλώσσα ή στις γλώσσες του.

3.   Το πιστοποιητικό συμμόρφωσης σχεδιάζεται έτσι ώστε να μην επιτρέπει την πλαστογράφησή του. Προς το σκοπό αυτόν, το χρησιμοποιούμενο χαρτί εκτύπωσης προστατεύεται είτε με έγχρωμες γραφικές παραστάσεις είτε με υδατόσημο με το αναγνωριστικό σήμα του κατασκευαστή.

4.   Το πιστοποιητικό συμμόρφωσης συμπληρώνεται στο σύνολό του και δεν περιέχει περιορισμούς όσον αφορά τη χρήση του οχήματος, εκτός από τους περιορισμούς που προβλέπονται με κανονιστική πράξη.

5.   Στον τίτλο του πιστοποιητικού συμμόρφωσης, όπως περιγράφεται στο παράρτημα ΙΧ, μέρος Ι, για οχήματα που εγκρίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20, παράγραφος 2, περιλαμβάνεται η φράση «Για πλήρη/ολοκληρωμένα οχήματα που έχουν λάβει έγκριση τύπου κατ’ εφαρμογή του άρθρου είκοσι(προσωρινή έγκριση)».

6.   Στον τίτλο του πιστοποιητικού συμμόρφωσης, όπως παρατίθεται στο παράρτημα ΙΧ, μέρος Ι, για οχήματα που έχουν λάβει έγκριση τύπου σύμφωνα με το άρθρο 22, περιλαμβάνεται η φράση «Για πλήρη/ολοκληρωμένα οχήματα που λαμβάνουν έγκριση τύπου σε μικρές σειρές», και δίπλα αύξοντα αριθμό, μεταξύ της μονάδας και του ορίου του πίνακα του παραρτήματος XII, ο οποίος υποδηλώνει, για κάθε έτος παραγωγής, τη θέση του οχήματος στην παραγωγή που καταλογίζεται στο εκάστοτε έτος.

7.   Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 1, ο κατασκευαστής μπορεί να διαβιβάζει, ηλεκτρονικά, στην αρχή έκδοσης άδειας κυκλοφορίας του κράτους μέλους, δεδομένα ή πληροφορίες που περιέχονται στο πιστοποιητικό συμμόρφωσης.

8.   Μόνον ο κατασκευαστής επιτρέπεται να εκδίδει αντίγραφο του πιστοποιητικού συμμόρφωσης. Κάθε αντίγραφο πρέπει να φέρει εμφανώς στην όψη του την ένδειξη «αντίγραφο».

Άρθρο 19

Σήμα έγκρισης ΕΚ τύπου

1.   Ο κατασκευαστής ενός κατασκευαστικού στοιχείου ή μιας χωριστής τεχνικής μονάδας, ανεξαρτήτως του εάν αποτελούν μέρη ενός συστήματος, επιθέτει σε κάθε κατασκευαστικό στοιχείο ή μονάδα που κατασκευάζεται σύμφωνα με τον εγκεκριμένο τύπο, το σήμα έγκρισης ΕΚ τύπου που απαιτείται από τη σχετική επιμέρους οδηγία ή κανονισμό.

2.   Όταν δεν απαιτείται σήμα έγκρισης ΕΚ τύπου, ο κατασκευαστής επιθέτει τουλάχιστον την εμπορική του ονομασία ή το εμπορικό του σήμα, καθώς και τον αριθμό τύπου ή/και έναν αναγνωριστικό αριθμό.

3.   Το σήμα έγκρισης ΕΚ τύπου συμμορφώνεται με το προσάρτημα του παραρτήματος VII.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VIII

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Ή ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΕΣ ΜΕ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Άρθρο 20

Εξαιρέσεις για νέες τεχνολογίες ή νέες αντιλήψεις

1.   Κατόπιν σχετικού αιτήματος του κατασκευαστή, τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγούν έγκριση ΕΚ τύπου για έναν τύπο συστήματος, κατασκευαστικού στοιχείου ή χωριστής τεχνικής μονάδας που ενσωματώνει τεχνολογίες ή αντιλήψεις οι οποίες δεν συμβιβάζονται με μια ή περισσότερες κανονιστικές πράξεις του παραρτήματος IV μέρος Ι, υπό τον όρον ότι έχουν λάβει σχετική άδεια από την Επιτροπή, σύμφωνα με τη διαδικασία στην οποία παραπέμπει το άρθρο 40 παράγραφος 3.

2.   Μέχρι τη λήψη απόφασης σχετικά με τη χορήγηση άδειας, το κράτος μέλος μπορεί να χορηγεί προσωρινή έγκριση, που ισχύει μόνον στην επικράτειά του, για έναν τύπο οχήματος που καλύπτεται από τη ζητούμενη εξαίρεση, εφόσον ενημερώσει αμέσως την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη υποβάλλοντας φάκελο με τα ακόλουθα στοιχεία:

α)

τους λόγους για τους οποίους οι συγκεκριμένες τεχνολογίες ή αντιλήψεις καθιστούν το σύστημα, το κατασκευαστικό στοιχείο ή τη χωριστή τεχνική μονάδα ασυμβίβαστα με τις απαιτήσεις·

β)

περιγραφή των σχετικών προβλημάτων ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας και των ληφθέντων μέτρων·

γ)

περιγραφή των δοκιμών και των αποτελεσμάτων τους, που καταδεικνύουν ότι, σε σύγκριση με τις απαιτήσεις από τις οποίες ζητείται η εξαίρεση, εξασφαλίζεται τουλάχιστον ισοδύναμο επίπεδο ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας.

3.   Τα άλλα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίζουν να δεχθούν την προσωρινή έγκριση που μνημονεύεται στην παράγραφο 2, στην επικράτειά τους.

4.   Με τη διαδικασία στην οποία παραπέμπει το άρθρο 40 παράγραφος 3, η Επιτροπή αποφασίζει εάν θα επιτρέψει στο κράτος μέλος να χορηγεί έγκριση ΕΚ τύπου στο συγκεκριμένο τύπο οχήματος.

Κατά περίπτωση, η απόφαση προσδιορίζει επίσης κατά πόσον η ισχύς της έγκρισης υπόκειται σε περιορισμούς, όπως χρονικά όρια. Σε κάθε περίπτωση, η διάρκεια ισχύος της έγκρισης δεν μπορεί να είναι κάτω των τριάντα έξι μηνών.

Εάν η Επιτροπή αποφασίσει να αρνηθεί τη χορήγηση άδειας, το κράτος μέλος ειδοποιεί αμέσως τον κάτοχο της προσωρινής έγκρισης τύπου της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου ότι η προσωρινή έγκριση θα ανακληθεί έξι μήνες μετά την ημερομηνία της απόφασης της Επιτροπής. Ωστόσο, τα οχήματα που κατασκευάζονται σύμφωνα με την προσωρινή έγκριση πριν από την ανάκλησή της επιτρέπεται να λαμβάνουν άδεια κυκλοφορίας, να πωλούνται ή να τίθενται σε κυκλοφορία σε κάθε κράτος μέλος που έχει δεχθεί την προσωρινή έγκριση.

5.   Το παρόν άρθρο δεν έχει εφαρμογή στις περιπτώσεις κατά τις οποίες σύστημα, κατασκευαστικό στοιχείο ή χωριστή τεχνική μονάδα συμμορφώνεται με κανονισμό της ΟΕΕ/ΟΗΕ στον οποίο έχει προσχωρήσει η Κοινότητα.

Άρθρο 21

Απαιτούμενες ενέργειες

1.   Όταν η Επιτροπή διαπιστώνει ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για τη χορήγηση εξαίρεσης σύμφωνα με το άρθρο 20, λαμβάνει αμέσως τα αναγκαία μέτρα για να προσαρμόσει τις σχετικές κανονιστικές πράξεις στις τεχνολογικές εξελίξεις. Τα μέτρα αυτά, που έχουν ως αντικείμενο την τροποποίηση ορισμένων μη ουσιωδών στοιχείων των επιμέρους οδηγιών ή κανονισμών που απαριθμούνται στο μέρος Ι του παραρτήματος IV, θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο στην οποία παραπέμπει το άρθρο 40 παράγραφος 2.

Όταν η εξαίρεση σύμφωνα με το άρθρο είκοσιαφορά κανονισμό ΟΕΕ/ΟΗΕ, η Επιτροπή προτείνει τροποποίηση του σχετικού κανονισμού ΟΕΕ/ΟΗΕ σύμφωνα με τη διαδικασία που εφαρμόζεται στο πλαίσιο της αναθεωρημένης συμφωνίας του 1958.

2.   Μόλις τροποποιηθούν οι σχετικές κανονιστικές πράξεις, αίρεται αμέσως κάθε περιορισμός που αφορά την εξαίρεση.

Εάν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την προσαρμογή των κανονιστικών πράξεων, η ισχύς μιας εξαίρεσης μπορεί να παρατείνεται, κατόπιν σχετικού αιτήματος του κράτους μέλους που χορήγησε την έγκριση, με άλλη απόφαση η οποία λαμβάνεται με τη διαδικασία στην οποία παραπέμπει το άρθρο 40 παράγραφος 3.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΧ

ΟΧΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΣΕΙΡΕΣ

Άρθρο 22

Έγκριση ΕΚ τύπου μικρών σειρών

1.   Κατόπιν σχετικού αιτήματος του κατασκευαστή και εντός των ποσοτικών ορίων που καθορίζονται στο παράρτημα XII μέρος Α τμήμα 1, τα κράτη μέλη χορηγούν, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 6 παράγραφος 4 έγκριση ΕΚ τύπου σε τύπο οχήματος που πληροί τουλάχιστον τις απαιτήσεις που παρατίθενται στο παράρτημα IV μέρος I προσάρτημα l.

2.   Η παράγραφος 1 δεν εφαρμόζεται στα οχήματα ειδικής χρήσης.

3.   Τα πιστοποιητικά έγκρισης ΕΚ τύπου αριθμούνται κατά τους όρους του παραρτήματος VII.

Άρθρο 23

Εθνική έγκριση τύπου μικρών σειρών

1.   Όσον αφορά οχήματα των οποίων η παραγωγή δεν υπερβαίνει τα ποσοτικά όρια που καθορίζονται στο παράρτημα XII μέρος Α τμήμα 2, τα κράτη μέλη μπορούν να τα εξαιρούν από τη συμμόρφωση με μια ή περισσότερες διατάξεις μιας ή περισσότερων κανονιστικών πράξεων του παραρτήματος IV ή του παραρτήματος ΧΙ, υπό τον όρον ότι θεσπίζουν σχετικές εναλλακτικές απαιτήσεις.

Ως «εναλλακτικές απαιτήσεις» νοούνται οι διοικητικές διατάξεις και τεχνικές απαιτήσεις που αποσκοπούν στην εξασφάλιση επιπέδου οδικής ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας όσον το δυνατόν ισοδύναμο προς το επίπεδο που παρέχεται από τις διατάξεις του παραρτήματος IV ή του παραρτήματος XI, κατά περίπτωση.

2.   Τα κράτη μέλη μπορούν, όσον αφορά τα οχήματα της παραγράφου 1, να τα εξαιρούν από μια ή περισσότερες διατάξεις της παρούσας οδηγίας.

3.   Η εξαίρεση από τις διατάξεις περί των οποίων οι παράγραφοι 1 και 2 παρέχεται μόνον εφόσον το κράτος μέλος έχει σοβαρούς λόγους περί αυτού.

4.   Για την έγκριση τύπου οχημάτων δυνάμει του παρόντος άρθρου, τα κράτη μέλη δέχονται συστήματα, κατασκευαστικά στοιχεία ή χωριστές τεχνικές μονάδες που έχουν λάβει έγκριση τύπου σύμφωνα με τις κανονιστικές πράξεις του παραρτήματος IV.

5.   Το πιστοποιητικό έγκρισης τύπου προσδιορίζει το χαρακτήρα των εξαιρέσεων που έχουν χορηγηθεί σύμφωνα με τις παραγράφονς 1 και 2.

Το πιστοποιητικό έγκρισης τύπου, του οποίου το υπόδειγμα εμφαίνεται στο παράρτημα VΙ, δεν φέρει τον τίτλο «πιστοποιητικό έγκρισης ΕΚ τύπου οχήματος». Ωστόσο, τα πιστοποιητικά έγκρισης τύπου αριθμούνται κατά τους όρους του παραρτήματος VII.

6.   Η έγκριση τύπου ισχύει μόνον στην επικράτεια του κράτους μέλους που έχει χορηγήσει την έγκριση. Ωστόσο, κατόπιν σχετικού αιτήματος του κατασκευαστή, η εγκριτική αρχή αποστέλλει, με συστημένη επιστολή ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αντίγραφο του πιστοποιητικού έγκρισης τύπου και των συνημμένων εγγράφων του στις εγκριτικές αρχές των κρατών μελών που ορίζει ο κατασκευαστής.

Εντός 60 ημερών από την παραλαβή, το κράτος μέλος αυτό αποφασίζει εάν θα δεχθεί ή όχι την έγκριση τύπου, κοινοποιεί δε επίσημα την απόφασή του στην εγκριτική αρχή περί της οποίας το πρώτο εδάφιο.

Το κράτος μέλος αρνείται την έγκριση τύπου μόνον εάν θεωρεί ευλόγως ότι οι τεχνικές διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες εγκρίθηκε το όχημα δεν είναι ισοδύναμες προς τις δικές του.

7.   Κατόπιν σχετικού αιτήματος αιτούντος ο οποίος επιθυμεί να πωλήσει ή να θέσει σε κυκλοφορία ένα όχημα σε άλλο κράτος μέλος, το κράτος μέλος που χορήγησε την έγκριση παρέχει στον αιτούντα αντίγραφο του πιστοποιητικού έγκρισης τύπου καθώς και το πακέτο πληροφοριών.

Κάθε κράτος μέλος επιτρέπει την πώληση, τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας ή τη θέση σε κυκλοφορία του οχήματος αυτού, εκτός εάν θεωρεί ευλόγως ότι οι τεχνικές διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες εγκρίθηκε το όχημα δεν είναι ισοδύναμες προς τις δικές του.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ X

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ

Άρθρο 24

Επιμέρους εγκρίσεις

1.   Τα κράτη μέλη μπορούν να εξαιρούν ένα συγκεκριμένο όχημα, είτε είναι μοναδικό είτε όχι, από τη συμμόρφωση προς μία ή περισσότερες διατάξεις της παρούσας οδηγίας ή προς μία ή περισσότερες από τις κανονιστικές πράξεις του παραρτήματος IV ή ΧΙ, υπό τον όρον ότι επιβάλλουν εναλλακτικές απαιτήσεις.

Η εξαίρεση από τις διατάξεις περί των οποίων το εδάφιο 1 παρέχεται μόνον εφόσον το κράτος μέλος έχει σοβαρούς λόγους περί αυτού.

Ως «εναλλακτικές απαιτήσεις» νοούνται οι διοικητικές διατάξεις και τεχνικές απαιτήσεις που αποσκοπούν στην εξασφάλιση επιπέδου οδικής ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας όσον το δυνατόν ισοδύναμο προς το επίπεδο που παρέχεται από τις διατάξεις του παραρτήματος IV ή του παραρτήματος XI, κατά περίπτωση.

2.   Τα κράτη μέλη δεν διενεργούν καταστρεπτικές δοκιμές. Τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν κάθε σχετική πληροφορία που παρέχει ο κατασκευαστής με την οποία αποδεικνύεται η συμμόρφωση προς τις εναλλακτικές απαιτήσεις.

3.   Τα κράτη μέλη δέχονται οποιαδήποτε έγκριση ΕΚ τύπου συστήματος, κατασκευαστικού στοιχείου ή χωριστής τεχνικής μονάδας αντί των εναλλακτικών απαιτήσεων.

4.   Η αίτηση για επιμέρους έγκριση υποβάλλεται από τον κατασκευαστή ή τον ιδιοκτήτη του οχήματος ή από πρόσωπο που ενεργεί εξ ονόματός τους, υπό τον όρον ότι το πρόσωπο αυτό είναι εγκατεστημένο στην Κοινότητα.

5.   Τα κράτη μέλη χορηγούν επιμέρους έγκριση εάν το όχημα ανταποκρίνεται στην περιγραφή που προσαρτάται στην αίτηση και πληροί τις εφαρμοστέες τεχνικές απαιτήσεις, και εκδίδουν, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, πιστοποιητικό επιμέρους έγκρισης.

Η μορφή του πιστοποιητικού επιμέρους έγκρισης βασίζεται στο υπόδειγμα πιστοποιητικού έγκρισης ΕΚ τύπου που εμφαίνεται στο παράρτημα VI της παρούσας οδηγίας και περιλαμβάνει τουλάχιστον τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τη συμπλήρωση της αίτησης άδειας κυκλοφορίας σύμφωνα με την οδηγία 1999/37/ΕΚ του Συμβουλίου (13). Τα πιστοποιητικά επιμέρους έγκρισης δεν φέρουν τον τίτλο «έγκριση ΕΚ οχήματος».

Το πιστοποιητικό επιμέρους έγκρισης φέρει τον αναγνωριστικό αριθμό του συγκεκριμένου οχήματος.

6.   Η επιμέρους έγκριση ισχύει μόνον στην επικράτεια του κράτους μέλους που έχει χορηγήσει την έγκριση.

Όταν ο αιτών επιθυμεί να πωλήσει, να λάβει άδεια κυκλοφορίας ή να θέσει σε κυκλοφορία σε άλλο κράτος μέλος όχημα για το οποίο έχει χορηγηθεί επιμέρους έγκριση, το κράτος μέλος που χορήγησε την έγκριση παρέχει, κατόπιν σχετικού αιτήματος, δήλωση των τεχνικών διατάξεων βάσει των οποίων εγκρίθηκε το όχημα.

Όσον αφορά όχημα για το οποίο κράτος μέλος έχει χορηγήσει επιμέρους έγκριση σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, άλλο κράτος μέλος επιτρέπει την πώλησή του, την έκδοση άδειας κυκλοφορίας για αυτό ή τη θέση του σε κυκλοφορία, εκτός εάν θεωρεί ευλόγως ότι οι τεχνικές διατάξεις βάσει των οποίων εγκρίθηκε το όχημα δεν είναι ισοδύναμες με τις δικές του.

7.   Κατόπιν σχετικού αιτήματος του κατασκευαστή ή του ιδιοκτήτη ενός οχήματος, τα κράτη μέλη χορηγούν επιμέρους έγκριση για ένα όχημα που συμμορφώνεται προς τις διατάξεις της παρούσας οδηγίας και προς τις κανονιστικές πράξεις του παραρτήματος IV ή XI, κατά περίπτωση.

Στην περίπτωση αυτήν, τα κράτη μέλη δέχονται την επιμέρους έγκριση και επιτρέπουν την πώληση του οχήματος, την έκδοση άδειας κυκλοφορίας για αυτό και τη θέση του σε κυκλοφορία.

8.   Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου μπορούν να εφαρμόζονται για οχήματα τα οποία έχουν λάβει έγκριση τύπου σύμφωνα με την παρούσα οδηγία και τα οποία έχουν τροποποιηθεί πριν λάβουν για πρώτη φορά άδεια κυκλοφορίας ή πριν τεθούν σε κυκλοφορία για πρώτη φορά.

Άρθρο 25

Ειδικές διατάξεις

1.   Η διαδικασία του άρθρου 24 μπορεί να εφαρμόζεται σε συγκεκριμένο όχημα κατά τα διαδοχικά στάδια ολοκλήρωσής του, σύμφωνα με τη διαδικασία έγκρισης τύπου σε πολλαπλά στάδια.

2.   Η διαδικασία του άρθρου 24 δεν επιτρέπεται να αντικαθιστά ένα ενδιάμεσο στάδιο στο πλαίσιο της συνήθους ακολουθίας για διαδικασία έγκρισης ΕΚ τύπου σε πολλαπλά στάδια και δεν επιτρέπεται να εφαρμόζεται για την εξασφάλιση έγκρισης στο πρώτο στάδιο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΧΙ

ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

Άρθρο 26

Έκδοση άδειας κυκλοφορίας, πώληση και θέση σε κυκλοφορία

1.   Με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 29 και 30, τα κράτη μέλη χορηγούν άδεια κυκλοφορίας και επιτρέπουν την πώληση ή τη θέση σε κυκλοφορία οχημάτων μόνον εφόσον συνοδεύονται από ισχύον πιστοποιητικό συμμόρφωσης το οποίο έχει εκδοθεί σύμφωνα με το άρθρο 18.

Στην περίπτωση ημιτελών οχημάτων, τα κράτη μέλη επιτρέπουν την πώλησή τους αλλά μπορούν να αρνούνται τη χορήγηση μόνιμης άδειας κυκλοφορίας και τη θέση τους σε κυκλοφορία ενόσω παραμένουν ημιτελή.

2.   Τα οχήματα τα οποία εξαιρούνται από την απαίτηση να συνοδεύονται από πιστοποιητικό συμμόρφωσης μπορούν να λαμβάνουν άδεια κυκλοφορίας, να πωλούνται ή να τίθενται σε κυκλοφορία μόνον εφόσον πληρούν τις σχετικές τεχνικές απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας.

3.   Όσον αφορά τα οχήματα μικρών σειρών, ο αριθμός οχημάτων που λαμβάνουν άδεια κυκλοφορίας, πωλούνται ή τίθενται σε κυκλοφορία κατ’ έτος δεν πρέπει να υπερβαίνει τον αριθμό μονάδων που σημειώνεται στο παράρτημα XII μέρος A.

Άρθρο 27

Έκδοση άδειας κυκλοφορίας, πώληση και θέση σε κυκλοφορία οχημάτων τέλους σειράς

1.   Εντός των ορίων που θέτει το παράρτημα XII τμήμα B, και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγούν άδεια κυκλοφορίας και να επιτρέπουν την πώληση ή τη θέση σε κυκλοφορία οχημάτων σύμφωνων προς ένα τύπο οχήματος του οποίου η έγκριση ΕΚ τύπου δεν ισχύει πλέον.

Το πρώτο εδάφιο ισχύει μόνο για οχήματα εντός της Κοινότητας τα οποία καλύπτονταν από ισχύουσα έγκριση ΕΚ τύπου κατά τον χρόνο παραγωγής τους, αλλά δεν είχαν ακόμη λάβει άδεια κυκλοφορίας ή τεθεί σε κυκλοφορία πριν από τη λήξη ισχύος της εν λόγω έγκρισης ΕΚ τύπου.

2.   Η δυνατότητα που προβλέπεται στην παράγραφο 1 παρέχεται για χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών, όσον αφορά τα πλήρη οχήματα, και δεκαοκτώ μηνών, όσον αφορά τα ολοκληρωμένα οχήματα, από την ημερομηνία λήξης ισχύος της έγκρισης ΕΚ τύπου.

3.   Ο κατασκευαστής που επιθυμεί να επωφεληθεί από τις διατάξεις της παραγράφου 1 υποβάλλει αίτηση στην αρμόδια αρχή κάθε κράτους μέλους το οποίο αφορά η θέση σε κυκλοφορία των εν λόγω οχημάτων. Η αίτηση πρέπει να προσδιορίζει τους τεχνικούς ή οικονομικούς λόγους που εμποδίζουν τη συμμόρφωση των οχημάτων αυτών με τις νέες τεχνικές απαιτήσεις.

Εντός τριών μηνών από την παραλαβή της αίτησης, τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη αποφασίζουν κατά πόσον και για ποιο αριθμό μονάδων δέχονται να χορηγήσουν άδεια κυκλοφορίας για τα εν λόγω οχήματα στην επικράτειά τους.

4.   Οι παράγραφοι 1, 2 και 3 εφαρμόζονται, κατ’ αναλογία, σε οχήματα που καλύπτονταν από εθνική έγκριση τύπου αλλά δεν είχαν λάβει άδεια κυκλοφορίας ούτε τεθεί σε κυκλοφορία πριν λήξει η ισχύς της εν λόγω έγκρισης, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 45, λόγω της υποχρεωτικής εφαρμογής της διαδικασίας έγκρισης ΕΚ τύπου.

5.   Τα κράτη μέλη εφαρμόζουν κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίζεται ότι παρακολουθείται όντως ο αριθμός των οχημάτων που λαμβάνουν άδεια κυκλοφορίας ή τίθενται σε κυκλοφορία στο πλαίσιο της διαδικασίας του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 28

Πώληση και θέση σε κυκλοφορία κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών τεχνικών μονάδων

1.   Τα κράτη μέλη επιτρέπουν την πώληση ή τη θέση σε κυκλοφορία κατασκευαστικών στοιχείων ή χωριστών τεχνικών μονάδων μόνον εφόσον πληρούν τις απαιτήσεις των σχετικών κανονιστικών διατάξεων και φέρουν το κατάλληλο σήμα, σύμφωνα με το άρθρο 19.

2.   Η παράγραφος 1 δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση κατασκευαστικών στοιχείων ή χωριστών τεχνικών μονάδων που κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται ειδικά για νέα οχήματα που δεν καλύπτονται από την παρούσα οδηγία.

3.   Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 1, τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν την πώληση και τη θέση σε κυκλοφορία κατασκευαστικών στοιχείων ή χωριστών τεχνικών μονάδων που έχουν εξαιρεθεί από μία ή περισσότερες διατάξεις κανονιστικής πράξης κατ’ εφαρμογή του άρθρου είκοσιή που προορίζονται για τοποθέτηση σε οχήματα για τα οποία χορηγήθηκαν εγκρίσεις βάσει των άρθρων 22, 23 ή 24 οι οποίες αφορούν το συγκεκριμένο κατασκευαστικό στοιχείο ή τη συγκεκριμένη χωριστή τεχνική μονάδα.

4.   Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 1 και εφόσον κανονιστική πράξη δεν προβλέπει διαφορετικά, τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν την πώληση και τη θέση σε κυκλοφορία κατασκευαστικών στοιχείων ή χωριστών τεχνικών μονάδων που προορίζονται για τοποθέτηση σε οχήματα για τα οποία, κατά τη θέση τους σε κυκλοφορία, δεν απαιτείτο, δυνάμει της παρούσας οδηγίας ή της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ, έγκριση ΕΚ τύπου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΧΙΙ

ΡΗΤΡΕΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Άρθρο 29

Οχήματα, συστήματα, κατασκευαστικά στοιχεία ή χωριστές τεχνικές μονάδες που συμμορφώνονται προς την παρούσα οδηγία

1.   Εάν κράτος μέλος διαπιστώνει ότι νέα οχήματα, συστήματα, κατασκευαστικά στοιχεία ή χωριστές τεχνικές μονάδες, μολονότι συμμορφώνονται προς τις εφαρμοστέες απαιτήσεις ή φέρουν το κατάλληλο σήμα, ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για την οδική ασφάλεια ή βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον ή τη δημόσια υγεία, το κράτος μέλος αυτό, μπορεί, για περίοδο έξι το πολύ μηνών, να αρνείται τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας των οχημάτων αυτών ή να επιτρέπει την πώληση ή τη θέση σε κυκλοφορία, στην επικράτειά του, αυτών των οχημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων ή χωριστών τεχνικών μονάδων.

Στις περιπτώσεις αυτές, το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος ενημερώνει αμέσως τον κατασκευαστή, τα άλλα κράτη μέλη και την Επιτροπή, δηλώνοντας τους λόγους στους οποίους βασίστηκε η απόφασή του και, ιδίως, εάν η απόφαση αυτή οφείλεται:

σε ελλείψεις των σχετικών κανονιστικών πράξεων, ή

σε εσφαλμένη εφαρμογή των σχετικών απαιτήσεων.

2.   Η Επιτροπή διαβουλεύεται με τα ενδιαφερόμενα μέρη το ταχύτερο δυνατόν και, ιδίως, με την εγκριτική αρχή που χορήγησε την έγκριση τύπου, ώστε να προετοιμάσει την απόφαση.

3.   Εάν τα μέτρα περί των οποίων η παράγραφος 1 οφείλονται σε ελλείψεις των σχετικών κανονιστικών πράξεων, τα κατάλληλα μέτρα λαμβάνονται ως εξής:

εάν πρόκειται για επιμέρους οδηγίες ή κανονισμούς που απαριθμούνται στο μέρος Ι του παραρτήματος IV, η Επιτροπή τους τροποποιεί με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο στην οποία παραπέμπει το άρθρο 40 παράγραφος 2,

εάν πρόκειται για κανονισμούς ΟΕΕ/ΟΗΕ, η Επιτροπή προτείνει το απαιτούμενο σχέδιο τροποποιήσεων των σχετικών κανονισμών ΟΕΕ/ΟΗΕ, κατά τη διαδικασία που εφαρμόζεται στο πλαίσιο της αναθεωρημένης συμφωνίας του 1958.

4.   Εάν τα μέτρα περί των οποίων η παράγραφος 1 οφείλονται σε εσφαλμένη εφαρμογή των σχετικών απαιτήσεων, η Επιτροπή λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις εν λόγω απαιτήσεις.

Άρθρο 30

Οχήματα, συστήματα, κατασκευαστικά στοιχεία ή χωριστές τεχνικές μονάδες που δεν συμμορφώνονται προς τον εγκεκριμένο τύπο

1.   Εάν κράτος μέλος, το οποίο έχει χορηγήσει έγκριση ΕΚ τύπου, διαπιστώνει ότι νέα οχήματα, συστήματα, κατασκευαστικά στοιχεία ή χωριστές τεχνικές μονάδες που συνοδεύονται από πιστοποιητικό συμμόρφωσης ή φέρουν σήμα έγκρισης δεν συμμορφώνονται προς τον εγκεκριμένο τύπο, λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα, συμπεριλαμβανομένης, εφόσον απαιτείται, της ανάκλησης της έγκρισης τύπου, ώστε να διασφαλίσει ότι τα κατασκευαζόμενα οχήματα, συστήματα, κατασκευαστικά στοιχεία ή χωριστές τεχνικές μονάδες, κατά περίπτωση, συμμορφώνονται προς τον εγκεκριμένο τύπο. Η εγκριτική αρχή αυτού του κράτους μέλους ενημερώνει τις εγκριτικές αρχές των άλλων κρατών μελών σχετικά με τα λαμβανόμενα μέτρα.

2.   Για τους σκοπούς της παραγράφου 1, οι αποκλίσεις από τα στοιχεία του πιστοποιητικού έγκρισης ΕΚ τύπου ή του πακέτου πληροφοριών θεωρούνται μη συμμόρφωση προς τον εγκεκριμένο τύπο.

Όχημα δεν θεωρείται ότι αποκλίνει από τον εγκεκριμένο τύπο όταν τηρούνται τυχόν ανοχές που προβλέπονται με τις σχετικές κανονιστικές πράξεις.

3.   Εάν κράτος μέλος διαπιστώνει ότι νέα οχήματα, κατασκευαστικά στοιχεία ή χωριστές τεχνικές μονάδες που συνοδεύονται από πιστοποιητικό συμμόρφωσης ή φέρουν σήμα έγκρισης τύπου δεν συμμορφώνονται προς τον εγκεκριμένο τύπο, μπορεί να ζητεί από το κράτος μέλος το οποίο χορήγησε την έγκριση ΕΚ τύπου να επαληθεύσει ότι τα παραγόμενα οχήματα, συστήματα, κατασκευαστικά στοιχεία ή χωριστές τεχνικές μονάδες, εξακολουθούν να συμμορφώνονται προς τον εγκεκριμένο τύπο. Μετά την παραλαβή της σχετικής αίτησης, το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες το συντομότερο δυνατό και οπωσδήποτε εντός έξι μηνών από την ημερομηνία της αίτησης.

4.   Η εγκριτική αρχή ζητεί από το κράτος μέλος το οποίο χορήγησε την έγκριση τύπου συστήματος, κατασκευαστικού στοιχείου, χωριστής τεχνικής μονάδας ή ημιτελούς οχήματος να πράξει τα δέοντα ώστε να διασφαλίσει ότι τα παραγόμενα οχήματα συμμορφώνονται και πάλι προς τον εγκεκριμένο τύπο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)

όσον αφορά έγκριση ΕΚ τύπου οχήματος, όταν η μη συμμόρφωση οχήματος οφείλεται αποκλειστικά στη μη συμμόρφωση συστήματος, κατασκευαστικού στοιχείου ή χωριστής τεχνικής μονάδας·

β)

όσον αφορά έγκριση τύπου σε πολλαπλά στάδια, όταν η μη συμμόρφωση ολοκληρωμένου οχήματος οφείλεται αποκλειστικά στη μη συμμόρφωση συστήματος, κατασκευαστικού στοιχείου ή χωριστής τεχνικής μονάδας που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ημιτελούς οχήματος, ή στη μη συμμόρφωση του ιδίου του ημιτελούς οχήματος.

Μετά την παραλαβή της σχετικής αίτησης, το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος λαμβάνει τα δέοντα μέτρα, ενδεχομένως σε συνεργασία με το κράτος μέλος που υποβάλλει την αίτηση, το συντομότερο δυνατό και οπωσδήποτε εντός έξι μηνών από την ημερομηνία της αίτησης. Όταν αποδεικνύεται έλλειψη συμμόρφωσης, η εγκριτική αρχή του κράτους μέλους το οποίο έχει χορηγήσει την έγκριση ΕΚ τύπου συστήματος, κατασκευαστικού στοιχείου ή χωριστής τεχνικής μονάδας ή την έγκριση ημιτελούς οχήματος λαμβάνει τα μέτρα της παραγράφου 1.

5.   Οι εγκριτικές αρχές των κρατών μελών ενημερώνονται αμοιβαία, εντός είκοσι ημερών, σχετικά με οποιαδήποτε ανάκληση έγκρισης ΕΚ τύπου και σχετικά με τους λόγους του μέτρου αυτού.

6.   Εάν το κράτος μέλος το οποίο έχει χορηγήσει έγκριση ΕΚ τύπου αμφισβητεί την κοινοποιηθείσα έλλειψη συμμόρφωσης, τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη προσπαθούν να επιλύσουν τη διαφορά. Η Επιτροπή τηρείται ενήμερη και, εφόσον απαιτείται, οργανώνει κατάλληλες διαβουλεύσεις προς επίλυση της διαφοράς.

Άρθρο 31

Πώληση και θέση σε κυκλοφορία εξαρτημάτων και εξοπλισμού που είναι δυνατόν να συνιστούν σημαντικό κίνδυνο για την ορθή λειτουργία ουσιωδών συστημάτων

1.   Τα κράτη μέλη επιτρέπουν την πώληση, την προσφορά προς πώληση ή τη θέση σε κυκλοφορία εξαρτημάτων ή εξοπλισμού που μπορούν να παρουσιάζουν σημαντικό κίνδυνο για την ορθή λειτουργία συστημάτων που έχουν ουσιώδη σημασία για την ασφάλεια του οχήματος ή για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις του μόνον εάν τα εν λόγω εξαρτήματα ή ο εξοπλισμός έχουν εγκριθεί από εγκριτική αρχή σύμφωνα με τις παραγράφους 5 έως 10.

2.   Τα εξαρτήματα ή ο εξοπλισμός που υπόκεινται σε έγκριση σύμφωνα με την παράγραφο 1, εγγράφονται στον κατάλογο του παραρτήματος XIII. Η εν λόγω απόφαση βασίζεται σε προηγούμενη αξιολόγηση που καταλήγει σε έκθεση και επιζητεί δίκαιη ισορροπία μεταξύ:

α)

της ύπαρξης σοβαρού κινδύνου για την ασφάλεια ή τις περιβαλλοντικές επιδόσεις του οχήματος στα οποία έχουν τοποθετηθεί τα συγκεκριμένα εξαρτήματα και ο συγκεκριμένος εξοπλισμός και

β)

του αντίκτυπου που έχει για τους καταναλωτές και τους κατασκευαστές της δευτερογενούς αγοράς η βάσει του παρόντος άρθρου επιβολή τυχόν απαίτησης αδείας για τα συγκεκριμένα εξαρτήματα ή τον συγκεκριμένο εξοπλισμό.

3.   Η παράγραφος 1 δεν εφαρμόζεται στα αυθεντικά εξαρτήματα ή σε εξοπλισμό που καλύπτονται από σύστημα έγκρισης τύπου όσον αφορά όχημα και στα εξαρτήματα ή εξοπλισμό που έχουν λάβει έγκριση τύπου σύμφωνα με τις διατάξεις μιας από τις κανονιστικές πράξεις του παραρτήματος IV, εκτός εάν οι εγκρίσεις αυτές αφορούν θέματα διαφορετικά από όσα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1. Η παράγραφος 1 δεν εφαρμόζεται στα εξαρτήματα ή τον εξοπλισμό που προορίζονται αποκλειστικά για χρήση σε αγωνιστικά οχήματα και δεν προσφέρονται για χρησιμοποίηση σε δημόσιους δρόμους. Εφόσον τα εξαρτήματα ή ο εξοπλισμός που περιλαμβάνονται στο παράρτημα ΧΙΙΙ έχουν διπλή χρήση, ήτοι και για αγωνιστικά οχήματα και για χρησιμοποίηση σε δημόσιους δρόμους, τα εν λόγω εξαρτήματα ή ο εξοπλισμός δεν μπορούν να πωληθούν ή να προσφερθούν προς πώληση στο ευρύ κοινό για χρήση σε οχήματα που χρησιμοποιούνται σε δημόσιους δρόμους, εκτός εάν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του παρόντος άρθρου.

Κατά περίπτωση, η Επιτροπή θεσπίζει διατάξεις για την ταύτιση των εξαρτημάτων ή του εξοπλισμού κατά την έννοια της παρούσας παραγράφου.

4.   Η Επιτροπή, κατόπιν διαβουλεύσεως με τους ενδιαφερόμενους, ορίζει τη διαδικασία και τις απαιτήσεις της διαδικασίας έγκρισης κατά την παράγραφο 1, και εγκρίνει τις διατάξεις για τη μετέπειτα ενημέρωση του καταλόγου του παραρτήματος ΧΙΙΙ. Οι απαιτήσεις αυτές περιλαμβάνουν προδιαγραφές για την ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος και, εφόσον απαιτείται, τα πρότυπα δοκιμών. Μπορούν να βασίζονται στις κανονιστικές πράξεις του παραρτήματος IV ή μπορούν να καθορίζονται σύμφωνα με το σχετικό στάδιο ασφάλειας, περιβαλλοντικής και δοκιμαστικής τεχνολογίας, ή, εάν τούτο δεν είναι εφικτό, μπορούν να συνίστανται σε σύγκριση του εξαρτήματος ή του εξοπλισμού προς τις επιδόσεις του αυθεντικού οχήματος ως προς το περιβάλλον και την ασφάλεια, ή οποιουδήποτε από τα εξαρτήματά του, κατά περίπτωση.

5.   Για τους σκοπούς της παραγράφου 1, ο κατασκευαστής εξαρτημάτων ή εξοπλισμού υποβάλλει στην εγκριτική αρχή έκθεση δοκιμής την οποία συντάσσει καθοριζόμενη τεχνική υπηρεσία, η οποία πιστοποιεί ότι τα εξαρτήματα ή ο εξοπλισμός για τα οποία ζητείται άδεια συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις περί των οποίων η παράγραφος 4. Ο κατασκευαστής μπορεί να υποβάλλει μία μόνον αίτηση ανά τύπο και ανά εξάρτημα σε μία μόνον εγκριτική αρχή.

Η αίτηση περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με τον κατασκευαστή των εξαρτημάτων ή του εξοπλισμού, τον τύπο, την ταυτοποίηση και τους αριθμούς των εξαρτημάτων ή του εξοπλισμού για τα οποία ζητείται άδεια, καθώς και το όνομα του κατασκευαστή, τον τύπο του οχήματος και, κατά περίπτωση, τα έτη κατασκευής ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που καθιστά δυνατή την ταυτοποίηση του οχήματος στο οποίο πρόκειται να τοποθετηθούν αυτά τα εξαρτήματα ή αυτός ο εξοπλισμός.

Όταν η εγκριτική αρχή διαπιστώνει, βάσει της έκθεσης δοκιμής και των λοιπών στοιχείων, ότι τα συγκεκριμένα εξαρτήματα ή εξοπλισμός συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις κατά την παράγραφο 4, χορηγεί πιστοποιητικό στον κατασκευαστή, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Το πιστοποιητικό αυτό επιτρέπει την πώληση, την προσφορά προς πώληση ή την τοποθέτηση των εξαρτημάτων ή του εξοπλισμού σε οχήματα στην Κοινότητα, με την επιφύλαξη του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 9.

6.   Κάθε εξάρτημα ή μέρος εξοπλισμού που εγκρίνεται κατ’ εφαρμογή του παρόντος άρθρου σημαίνεται καταλλήλως.

Η Επιτροπή θεσπίζει απαιτήσεις σήμανσης και συσκευασίας, όπως επίσης το υπόδειγμα και το σύστημα αρίθμησης του πιστοποιητικού κατά την παράγραφο 5.

7.   Τα μέτρα κατά τις παραγράφους 2 έως 6 θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο στην οποία παραπέμπει το άρθρο 40, παράγραφος 2, δεδομένου ότι αποσκοπούν σε τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων της παρούσας οδηγίας, μεταξύ άλλων με τη συμπλήρωσή της.

8.   Ο κατασκευαστής ενημερώνει χωρίς καθυστέρηση την εγκριτική αρχή που εξέδωσε το πιστοποιητικό για τυχόν μεταβολές που επηρεάζουν τους όρους υπό τους οποίους χορηγήθηκε το πιστοποιητικό αυτό. Η εν λόγω εγκριτική αρχή αποφασίζει εάν το πιστοποιητικό πρέπει να αναθεωρηθεί ή να επανεκδοθεί και εάν απαιτούνται νέες δοκιμές.

Ο κατασκευαστής πρέπει να εξασφαλίζει ότι τα εξαρτήματα και ο εξοπλισμός κατασκευάζονται και εξακολουθούν να κατασκευάζονται υπό τις συνθήκες δυνάμει των οποίων εκδόθηκε το πιστοποιητικό.

9.   Πριν χορηγήσει την άδεια, η εγκριτική αρχή επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν ικανοποιητικές ρυθμίσεις και διαδικασίες για να εξασφαλίζεται ο ουσιαστικός έλεγχος της συμμόρφωσης της παραγωγής.

Όταν η εγκριτική αρχή διαπιστώνει ότι δεν πληρούνται πλέον οι όροι χορήγησης αδείας, ζητεί από τον κατασκευαστή να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει την εκ νέου συμμόρφωση των εξαρτημάτων ή του εξοπλισμού, εν ανάγκη δε, ανακαλεί την άδεια.

10.   Οι τυχόν διαφωνίες μεταξύ κρατών μελών όσον αφορά πιστοποιητικά κατά την έννοια της παραγράφου 5 κοινοποιούνται στην Επιτροπή. Αφού διαβουλευθεί με τα κράτη μέλη, η Επιτροπή λαμβάνει κατάλληλα μέτρα, ζητώντας, μεταξύ άλλων, εφόσον απαιτείται, την ανάκληση της άδειας.

11.   Το παρόν άρθρο δεν εφαρμόζεται σε εξάρτημα ή μέρος εξοπλισμού πριν αυτό περιληφθεί στον κατάλογο του παραρτήματος XIII. Για οποιαδήποτε εγγραφή ή ομάδα εγγραφών στο παράρτημα ΧΙΙΙ, καθορίζεται εύλογη μεταβατική περίοδος, ώστε να παρασχεθεί στον κατασκευαστή του συγκεκριμένου εξαρτήματος ή εξοπλισμού η δυνατότητα να υποβάλει αίτηση και να λάβει άδεια. Ταυτόχρονα, κατά περίπτωση, είναι δυνατόν να καθορίζεται ημερομηνία για την εξαίρεση, από την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, εξαρτημάτων και εξοπλισμού που έχουν σχεδιαστεί για οχήματα που έχουν λάβει έγκριση τύπου πριν από την ημερομηνία αυτήν.

12.   Μέχρι τη λήψη απόφασης όσον αφορά την εγγραφή ενός εξαρτήματος ή μέρους εξοπλισμού στον κατάλογο της παραγράφου 1, τα κράτη μέλη μπορούν να διατηρούν εθνικές διατάξεις για τα εξαρτήματα ή τον εξοπλισμό που μπορούν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την ορθή λειτουργία συστημάτων που έχουν ουσιώδη σημασία για την ασφάλεια του οχήματος ή τις περιβαλλοντικές επιδόσεις του.

Μόλις ληφθεί απόφαση επί του θέματος, παύουν να ισχύουν οι εθνικές διατάξεις για τα εν λόγω εξαρτήματα και τον εν λόγω εξοπλισμό.

13.   Από τις 29 Οκτωβρίου 2007, τα κράτη μέλη δεν εγκρίνουν νέες διατάξεις για τα εξαρτήματα και τον εξοπλισμό που μπορούν να επηρεάσουν την ορθή λειτουργία συστημάτων που έχουν ουσιώδη σημασία για την ασφάλεια του οχήματος ή τις περιβαλλοντικές επιδόσεις του.

Άρθρο 32

Απόσυρση οχημάτων

1.   Όταν κατασκευαστής στον οποίο έχει χορηγηθεί έγκριση ΕΚ τύπου οχήματος και ο οποίος, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων κανονιστικής πράξης ή της οδηγίας 2001/95/ΕΚ, υποχρεούται να αποσύρει οχήματα που έχουν ήδη πωληθεί, λάβει άδεια κυκλοφορίας ή τεθεί σε κυκλοφορία διότι ένα ή περισσότερα συστήματα, κατασκευαστικά στοιχεία ή χωριστές τεχνικές μονάδες που έχουν τοποθετηθεί στο όχημα, ανεξαρτήτως του εάν έχουν εγκριθεί δεόντως σύμφωνα με την παρούσα οδηγία, παρουσιάζουν σοβαρό κίνδυνο για την οδική ασφάλεια, τη δημόσια υγεία ή την προστασία του περιβάλλοντος, ενημερώνει αμέσως την εγκριτική αρχή που χορήγησε την έγκριση οχήματος.

2.   Ο κατασκευαστής προτείνει στην εγκριτική αρχή σειρά κατάλληλων διορθωτικών μέτρων για την εξουδετέρωση του κινδύνου που μνημονεύεται στην παράγραφο 1. Η εγκριτική αρχή κοινοποιεί αμελλητί τα προτεινόμενα μέτρα στις αρχές των άλλων κρατών μελών.

Οι αρμόδιες αρχές εξασφαλίζουν την ουσιαστική εφαρμογή των μέτρων στο έδαφός τους.

3.   Εάν τα μέτρα θεωρούνται ανεπαρκή από τις αρμόδιες αρχές ή δεν εφαρμοστούν αρκετά σύντομα, οι αρμόδιες αρχές ενημερώνουν αμελλητί την εγκριτική αρχή που χορήγησε την έγκριση ΕΚ τύπου οχήματος.

Στη συνέχεια, η εγκριτική αρχή ενημερώνει τον κατασκευαστή. Εάν η εγκριτική αρχή που χορήγησε την έγκριση ΕΚ τύπου δεν ικανοποιείται η ίδια με τα μέτρα του κατασκευαστή, λαμβάνει κάθε απαιτούμενο προστατευτικό μέτρο, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της έγκρισης ΕΚ τύπου οχήματος εάν ο κατασκευαστής δεν προτείνει και δεν εφαρμόζει ουσιαστικά επανορθωτικά μέτρα. Σε περίπτωση ανάκλησης της έγκρισης ΕΚ τύπου οχήματος, η ενδιαφερόμενη εγκριτική αρχή ενημερώνει, εντός είκοσι εργάσιμων ημερών, τον κατασκευαστή, τις εγκριτικές αρχές των άλλων κρατών μελών και την Επιτροπή με συστημένη επιστολή ή με ισοδύναμα ηλεκτρονικά μέσα.

4.   Το παρόν άρθρο εφαρμόζεται επίσης στα εξαρτήματα που δεν υπόκεινται σε καμία απαίτηση δυνάμει κανονιστικής πράξης.

Άρθρο 33

Κοινοποίηση αποφάσεων και δυνατότητες προσβολής τους

Όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται σύμφωνα με τις διατάξεις οι οποίες λαμβάνονται κατ’ εφαρμογή της παρούσας οδηγίας και όλες οι αποφάσεις με τις οποίες απορρίπτεται ή ανακαλείται έγκριση ΕΚ τύπου, ή με τις οποίες απορρίπτεται η χορήγηση αδείας κυκλοφορίας ή απαγορεύεται η πώληση, μνημονεύουν λεπτομερώς τους λόγους επί των οποίων βασίζονται.

Οι αποφάσεις αυτές κοινοποιούνται στον ενδιαφερόμενο ο οποίος, ταυτόχρονα, ενημερώνεται σχετικά με τις δυνατότητες προσβολής τους που του παρέχονται από τους ισχύοντες στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη νόμους και σχετικά με την προθεσμία άσκησής τους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΧΙΙΙ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Άρθρο 34

Κανονισμοί ΟΕΕ/ΟΗΕ που απαιτούνται για την έγκριση ΕΚ τύπου

1.   Οι κανονισμοί ΟΕΕ/ΟΗΕ στους οποίους έχει προσχωρήσει η Κοινότητα και οι οποίοι απαριθμούνται στο παράρτημα IV μέρος I, και στο παράρτημα XI αποτελούν μέρος της έγκρισης τύπου οχήματος ΕΚ, κατά τον ίδιο τρόπο όπως και οι επιμέρους οδηγίες ή κανονισμοί, εφαρμόζονται δε στις κατηγορίες οχημάτων που αναγράφονται στις σχετικές στήλες του πίνακα του παραρτήματος IV μέρος Ι και του παραρτήματος ΧΙ.

2.   Όταν η Κοινότητα αποφασίζει να εφαρμόσει σε υποχρεωτική βάση έναν κανονισμό ΟΕΕ/ΟΗΕ για τους σκοπούς της έγκρισης τύπου οχήματος ΕΚ σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 4 της απόφασης 97/836/ΕΚ, τα παραρτήματα της παρούσας οδηγίας τροποποιούνται ανάλογα, με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο στην οποία παραπέμπει το άρθρο 40 παράγραφος 2 της παρούσας οδηγίας. Η πράξη τροποποίησης των παραρτημάτων της παρούσας οδηγίας ορίζει επίσης τις ημερομηνίες υποχρεωτικής εφαρμογής του κανονισμού ΟΕΕ/ΟΗΕ ή των τροποποιήσεών του. Τα κράτη μέλη καταργούν ή προσαρμόζουν κάθε εθνική νομοθεσία που δεν είναι συμβατή με τον εν λόγω κανονισμό ΟΕΕ/ΟΗΕ.

Όταν ένας κανονισμός ΟΕΕ/ΟΗΕ αντικαθιστά υφιστάμενη επιμέρους οδηγία ή κανονισμό, η αντίστοιχη εγγραφή στο παράρτημα IV μέρος I και στο παράρτημα XI αντικαθίσταται από τον αριθμό του κανονισμού ΟΕΕ/ΟΗΕ και η αντίστοιχη εγγραφή στο παράρτημα IV μέρος II διαγράφεται σύμφωνα με την ίδια διαδικασία.

3.   Στην περίπτωση του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 2, η επιμέρους οδηγία ή κανονισμός που αντικαθίσταται από τον κανονισμό ΟΕΕ/ΟΗΕ καταργείται με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο στην οποία παραπέμπει το άρθρο 40 παράγραφος 2.

Όταν καταργείται επιμέρους οδηγία, τα κράτη μέλη καταργούν κάθε εθνική νομοθεσία που θεσπίστηκε για τη μεταφορά της εν λόγω οδηγίας.

4.   Η παρούσα οδηγία και οι επιμέρους οδηγίες ή κανονισμοί μπορούν να περιέχουν απευθείας παραπομπές σε διεθνή πρότυπα ή κανονισμούς χωρίς να τα αναπαράγουν στο κοινοτικό νομικό πλαίσιο.

Άρθρο 35

Ισοδυναμία κανονισμών ΟΕΕ/ΟΗΕ με οδηγίες ή κανονισμούς

1.   Οι κανονισμοί της ΟΕΕ/ΟΗΕ που αναγράφονται στο μέρος ΙΙ του παραρτήματος IV αναγνωρίζονται ισοδύναμοι των αντίστοιχων επιμέρους οδηγιών ή κανονισμών, εφόσον έχουν το ίδιο πεδίο εφαρμογής και το ίδιο αντικείμενο.

Οι εγκριτικές αρχές των κρατών μελών δέχονται εγκρίσεις οι οποίες χορηγούνται σύμφωνα με αυτούς τους κανονισμούς ΟΕΕ/ΟΗΕ και, κατά περίπτωση, τα σχετικά σήματα έγκρισης, αντί των αντίστοιχων εγκρίσεων και σημάτων έγκρισης που χορηγούνται βάσει της ισοδύναμης επιμέρους οδηγίας ή κανονισμού.

2.   Εάν η Κοινότητα αποφασίσει να εφαρμόσει, για τους σκοπούς της παραγράφου 1, νέο κανονισμό ΟΕΕ/ΟΗΕ ή τροποποιημένο κανονισμό ΟΕΕ/ΟΗΕ, το παράρτημα IV μέρος II της παρούσας οδηγίας τροποποιείται ανάλογα. Τα μέτρα αυτά, που έχουν ως αντικείμενο την τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων της παρούσας οδηγίας, θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο στην οποία παραπέμπει το άρθρο 40 παράγραφος 2.

Άρθρο 36

Ισοδυναμία με άλλους κανονισμούς

Μετά από πρόταση της Επιτροπής, το Συμβούλιο, αποφασίζοντας με ειδική πλειοψηφία, μπορεί να αναγνωρίζει την ισοδυναμία μεταξύ, αφενός μεν, των προϋποθέσεων ή διατάξεων έγκρισης ΕΚ τύπου συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών τεχνικών μονάδων που θεσπίζονται από την παρούσα οδηγία, αφετέρου δε, των διαδικασιών που προβλέπονται με διεθνείς κανονισμούς ή κανονισμούς τρίτων χωρών, στο πλαίσιο πολυμερών ή διμερών συμφωνιών μεταξύ της Κοινότητας και τρίτων χωρών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΧΙV

ΠΑΡΟΧΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Άρθρο 37

Πληροφορίες για τους χρήστες

1.   Ο κατασκευαστής δεν επιτρέπεται να παρέχει οποιεσδήποτε τεχνικές πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία ή στις κανονιστικές πράξεις του παραρτήματος ΙV οι οποίες διαφέρουν από τα στοιχεία που εγκρίνει η εγκριτική αρχή.

2.   Όταν υπάρχει σχετική ειδική διάταξη σε κανονιστική πράξη, ο κατασκευαστής διαθέτει στους χρήστες όλες τις σχετικές πληροφορίες και τις αναγκαίες οδηγίες που περιγράφουν τυχόν ειδικούς όρους ή περιορισμούς σχετικά με τη χρήση οχήματος, κατασκευαστικού στοιχείου ή χωριστής τεχνικής μονάδας.

Οι πληροφορίες αυτές παρέχονται στις επίσημες γλώσσες της Κοινότητας, παρέχονται δε, με τη συμφωνία της εγκριτικής αρχής, σε κατάλληλο συνοδευτικό έγγραφο, όπως το εγχειρίδιο του χρήστη ή το βιβλίο συντήρησης.

Άρθρο 38

Πληροφορίες για τους κατασκευαστές κατασκευαστικών στοιχείων ή χωριστών τεχνικών μονάδων

1.   Ο κατασκευαστής του οχήματος διαθέτει στους κατασκευαστές κατασκευαστικών στοιχείων ή χωριστών τεχνικών μονάδων όλα τα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, των σχεδίων που μνημονεύονται ειδικά στο παράρτημα ή στο προσάρτημα κανονιστικής πράξης και είναι αναγκαία για την έγκριση ΕΚ τύπου κατασκευαστικών στοιχείων ή χωριστών τεχνικών μονάδων, ή τα στοιχεία που απαιτούνται για τη χορήγηση αδείας δυνάμει του άρθρου 31.

Ο κατασκευαστής του οχήματος μπορεί να επιβάλλει στους κατασκευαστές κατασκευαστικών στοιχείων ή χωριστών τεχνικών μονάδων τη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας για την προστασία του απορρήτου όσων πληροφοριών δεν είναι κοινόχρηστες, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που σχετίζονται με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

2.   Ο κατασκευαστής κατασκευαστικών στοιχείων ή χωριστών τεχνικών μονάδων, ως κάτοχος πιστοποιητικού έγκρισης ΕΚ τύπου το οποίο, σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 4 περιλαμβάνει περιορισμούς χρήσης ή ειδικούς όρους τοποθέτησης ή και τα δύο, παρέχει όλες τις σχετικές αναλυτικές πληροφορίες στον κατασκευαστή του οχήματος.

Όταν υπάρχει σχετική διάταξη σε κανονιστική πράξη, ο κατασκευαστής κατασκευαστικών στοιχείων ή χωριστών τεχνικών μονάδων παρέχει, μαζί με τα παραγόμενα κατασκευαστικά στοιχεία ή τις παραγόμενες χωριστές τεχνικές μονάδες, οδηγίες για τυχόν περιορισμούς χρήσης ή ειδικούς όρους τοποθέτησης ή και για τα δύο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ XV

ΜΕΤΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Άρθρο 39

Μέτρα εφαρμογής και τροποποιήσεις της παρούσας οδηγίας και των κανονιστικών πράξεων

1.   Η Επιτροπή θεσπίζει τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή των διατάξεων κάθε επιμέρους οδηγίας ή κανονισμού σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει κάθε σχετική οδηγία ή κανονισμός.

2.   Η Επιτροπή θεσπίζει τροποποιήσεις των παραρτημάτων της παρούσας οδηγίας ή των διατάξεων των επιμέρους οδηγιών ή κανονισμών του παραρτήματος IV μέρος Ι οι οποίες απαιτούνται για την προσαρμογή τους στην εξέλιξη των επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων ή στις ειδικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.

3.   Η Επιτροπή θεσπίζει τροποποιήσεις της παρούσας οδηγίας που είναι αναγκαίες για τη θέσπιση τεχνικών απαιτήσεων για οχήματα μικρών σειρών, οχήματα που εγκρίνονται με διαδικασία επιμέρους έγκρισης και οχήματα ειδικής χρήσης.

4.   Όταν η Επιτροπή ενημερώνεται για σοβαρούς κινδύνους για τους χρήστες του οδικού δικτύου ή για το περιβάλλον, οι οποίοι απαιτούν την άμεση λήψη μέτρων, μπορεί να τροποποιεί τις διατάξεις των επιμέρους οδηγιών ή κανονισμών του παραρτήματος IV μέρος I.

5.   Η Επιτροπή θεσπίζει τροποποιήσεις που απαιτούνται για λόγους καλής διοίκησης, ιδίως δε αυτές που απαιτούνται για την εξασφάλιση συνοχής των επιμέρους οδηγιών ή κανονισμών του παραρτήματος IV μέρος I, είτε μεταξύ τους είτε με άλλες κοινοτικές νομοθετικές πράξεις.

6.   Όταν, κατ’ εφαρμογή της απόφασης 97/836/ΕΚ, εκδίδονται νέοι κανονισμοί της ΟΕΕ/ΟΗΕ ή τροποποιήσεις των ισχυόντων κανονισμών της ΟΕΕ/ΟΗΕ στους οποίους έχει προσχωρήσει η Κοινότητα, η Επιτροπή τροποποιεί αναλόγως τα παραρτήματα της παρούσας οδηγίας.

7.   Κάθε νέα οδηγία ή κανονισμός εισάγει τις κατάλληλες τροποποιήσεις στα παραρτήματα της παρούσας οδηγίας.

8.   Τα παραρτήματα της παρούσας οδηγίας δύνανται να τροποποιούνται με έκδοση κανονισμών.

9.   Τα μέτρα που διαλαμβάνει το παρόν άρθρο θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο στην οποία παραπέμπει το άρθρο 40 παράγραφος 2, δεδομένου ότι έχουν ως αντικείμενο την τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων της παρούσας οδηγίας ή των επιμέρους οδηγιών ή κανονισμών, μεταξύ άλλων με συμπλήρωσή τους.

Άρθρο 40

Επιτροπή

1.   Η Επιτροπή επικουρείται από επιτροπή καλούμενη «Τεχνική Επιτροπή — Μηχανοκίνητα Οχήματα» (ΤΕΜΟ).

2.   Στις περιπτώσεις που γίνεται μνεία της παρούσας παραγράφου, εφαρμόζονται το άρθρο 5α παράγραφοι 1 έως 4, και το άρθρο 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 8 της ίδιας απόφασης.

3.   Στις περιπτώσεις που γίνεται μνεία της παρούσας παραγράφου, εφαρμόζεται το άρθρο 5 και το άρθρο 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 8 της ίδιας απόφασης.

Η προθεσμία του άρθρου 5 παράγραφος 6 της απόφασης 1999/468/ΕΚ ορίζεται τρίμηνη.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ XVI

ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Άρθρο 41

Ορισμός τεχνικών υπηρεσιών

1.   Όταν ένα κράτος μέλος ορίζει μια τεχνική υπηρεσία, η υπηρεσία αυτή πρέπει να τηρεί τις διατάξεις της παρούσας οδηγίας.

2.   Οι τεχνικές υπηρεσίες διενεργούν οι ίδιες ή εποπτεύουν τις δοκιμές που απαιτούνται για την έγκριση ή τις επιθεωρήσεις που προβλέπει η παρούσα οδηγία ή μια κανονιστική πράξη του παραρτήματος IV, εκτός εάν προβλέπονται ρητά εναλλακτικές διαδικασίες. Οι τεχνικές υπηρεσίες δεν επιτρέπεται να διενεργούν δοκιμές ή επιθεωρήσεις για τις οποίες δεν έχουν οριστεί δεόντως.

3.   Ανάλογα με το πεδίο τους, οι τεχνικές υπηρεσίες κατατάσσονται σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες τέσσερις κατηγορίες δραστηριοτήτων:

α)

κατηγορία Α: τεχνικές υπηρεσίες που πραγματοποιούν στις εγκαταστάσεις τους τις δοκιμές που μνημονεύονται στην παρούσα οδηγία και στις κανονιστικές πράξεις του παραρτήματος IV·

β)

κατηγορία Β: τεχνικές υπηρεσίες που εποπτεύουν τις δοκιμές οι οποίες μνημονεύονται στην παρούσα οδηγία και στις κανονιστικές πράξεις του παραρτήματος IV και οι οποίες διενεργούνται στις εγκαταστάσεις του κατασκευαστή ή στις εγκαταστάσεις τρίτου·

γ)

κατηγορία Γ: τεχνικές υπηρεσίες που αξιολογούν και παρακολουθούν τακτικά τις διαδικασίες του κατασκευαστή για τον έλεγχο της συμμόρφωσης της παραγωγής·

δ)

κατηγορία Δ: τεχνικές υπηρεσίες που εποπτεύουν ή διενεργούν δοκιμές ή επιθεωρήσεις στο πλαίσιο της επιτήρησης της συμμόρφωσης της παραγωγής.

4.   Οι τεχνικές υπηρεσίες αποδεικνύουν ότι διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες, ειδικές τεχνικές γνώσεις και αποδεδειγμένη πείρα στους συγκεκριμένους τομείς που καλύπτονται από την παρούσα οδηγία και τις κανονιστικές πράξεις του παραρτήματος IV.

Επιπλέον, οι τεχνικές υπηρεσίες τηρούν τα πρότυπα του προσαρτήματος 1 του παραρτήματος V τα οποία σχετίζονται με τις δραστηριότητές τους. Ωστόσο, η παρούσα απαίτηση δεν εφαρμόζεται για τους σκοπούς του τελευταίου σταδίου της διαδικασίας έγκρισης τύπου σε πολλαπλά στάδια περί της οποίας το άρθρο 25 παράγραφος 1.

5.   Μια εγκριτική αρχή μπορεί να ενεργεί ως τεχνική υπηρεσία για μία ή περισσότερες από τις δραστηριότητες περί των οποίων η παράγραφος 3.

6.   Ένας κατασκευαστής, ή ο υπεργολάβος που ενεργεί για λογαριασμό του, μπορεί να διορίζεται ως τεχνική υπηρεσία για δραστηριότητες κατηγορίας Α όσον αφορά τις κανονιστικές πράξεις του παραρτήματος ΧV.

Η Επιτροπή τροποποιεί τον κατάλογο αυτών των κανονιστικών πράξεων, όπου είναι απαραίτητο, με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο στην οποία παραπέμπει το άρθρο 40 παράγραφος 2.

7.   Οι οντότητες περί των οποίων οι παράγραφοι 5 και 6 τηρούν τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

8.   Τεχνικές υπηρεσίες τρίτης χώρας, διαφορετικές από αυτές που ορίζονται κατά την παράγραφο 6, μπορούν να κοινοποιούνται για τους σκοπούς του άρθρου 43 μόνον στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας μεταξύ της Κοινότητας και της συγκεκριμένης τρίτης χώρας.

Άρθρο 42

Αξιολόγηση των δεξιοτήτων των τεχνικών υπηρεσιών

1.   Οι δεξιότητες κατά το άρθρο 41 αποδεικνύονται με έκθεση αξιολόγησης την οποία συντάσσει η αρμόδια αρχή. Η έκθεση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει πιστοποιητικό διαπίστευσης που εκδίδεται από διαπιστευτικό φορέα.

2.   Η αξιολόγηση επί της οποίας βασίζεται η έκθεση της παραγράφου 1, πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του προσαρτήματος 2 του παραρτήματος V.

Η έκθεση αξιολόγησης αναθεωρείται ύστερα από τρία το πολύ έτη.

3.   Η έκθεση αξιολόγησης κοινοποιείται στην Επιτροπή κατόπιν σχετικού αιτήματος.

4.   Η εγκριτική αρχή η οποία ενεργεί ως τεχνική υπηρεσία αποδεικνύει τη συμμόρφωσή της με έγγραφα.

Η συμμόρφωση αυτή περιλαμβάνει αξιολόγηση την οποία πραγματοποιούν ελεγκτές ανεξάρτητοι από την αξιολογούμενη δραστηριότητα. Οι ελεγκτές αυτοί μπορούν να προέρχονται από τον ίδιο οργανισμό, υπό τον όρον ότι διοικούνται χωριστά από το προσωπικό που εκτελεί την αξιολογούμενη δραστηριότητα.

5.   Ένας κατασκευαστής, ή ο υπεργολάβος που ενεργεί για λογαριασμό του, ο οποίος διορίζεται ως τεχνική υπηρεσία, τηρεί τις σχετικές διατάξεις του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 43

Διαδικασίες κοινοποίησης

1.   Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή το όνομα, τη διεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής διεύθυνσης, τα ονόματα των αρμοδίων και την κατηγορία δραστηριοτήτων κάθε οριζόμενης τεχνικής υπηρεσίας, καθώς και κάθε μετέπειτα μεταβολή τους.

Στην πράξη κοινοποίησης μνημονεύονται οι κανονιστικές πράξεις για τις οποίες έχουν οριστεί οι τεχνικές υπηρεσίες.

2.   Μια τεχνική υπηρεσία επιτρέπεται να διεξάγει τις δραστηριότητες που περιγράφονται στο άρθρο 41 για το σκοπό της έγκρισης τύπου μόνον εφόσον έχει κοινοποιηθεί προηγουμένως στην Επιτροπή.

3.   Η ίδια τεχνική υπηρεσία επιτρέπεται να ορίζεται και να κοινοποιείται από περισσότερα του ενός κράτη μέλη, ανεξάρτητα από την κατηγορία δραστηριοτήτων που διεξάγει.

4.   Όταν, ένας συγκεκριμένος οργανισμός ή αρμόδιος φορέας, των οποίων η δραστηριότητα δεν περιλαμβάνεται στις δραστηριότητες που περιγράφονται στο άρθρο 41, πρέπει να οριστεί κατ’ εφαρμογή συγκεκριμένης κανονιστικής πράξης, η κοινοποίηση πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

5.   Η Επιτροπή δημοσιεύει, στην ιστοσελίδα της, τον κατάλογο και τα στοιχεία των εγκριτικών αρχών και των τεχνικών υπηρεσιών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ XVII

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 44

Μεταβατικές διατάξεις

1.   Εν αναμονή των απαιτούμενων τροποποιήσεων στην παρούσα οδηγία προκειμένου να συμπεριληφθούν οχήματα που δεν καλύπτονται ακόμη από αυτή ή προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διοικητικές και τεχνικές διατάξεις σχετικά με την έγκριση τύπου οχημάτων, εκτός της κατηγορίας M1, που παράγονται σε μικρές σειρές και να θεσπιστούν εναρμονισμένες διοικητικές και τεχνικές διατάξεις σχετικά με τη διαδικασία επιμέρους έγκρισης και μέχρι τη λήξη των μεταβατικών περιόδων που προβλέπονται στο άρθρο 45, τα κράτη μέλη εξακολουθούν να χορηγούν εθνικές εγκρίσεις γι’ αυτά τα οχήματα, εφόσον αυτές βασίζονται στις εναρμονισμένες τεχνικές απαιτήσεις που ορίζονται στην παρούσα οδηγία.

2.   Μετά από αίτηση του κατασκευαστή ή, σε περίπτωση επιμέρους έγκρισης, του ιδιοκτήτη του οχήματος και μετά την υποβολή των απαιτούμενων πληροφοριών, το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος συμπληρώνει και εκδίδει το πιστοποιητικό έγκρισης τύπου ή το πιστοποιητικό επιμέρους έγκρισης, κατά περίπτωση. Το πιστοποιητικό χορηγείται στον αιτούντα.

Όσον αφορά οχήματα του ίδιου τύπου, τα άλλα κράτη μέλη αποδέχονται επικυρωμένο ακριβές αντίγραφο ως απόδειξη ότι έχουν πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενες δοκιμές.

3.   Όταν συγκεκριμένο όχημα για το οποίο έχει εκδοθεί επιμέρους έγκριση πρέπει να λάβει άδεια κυκλοφορίας σε άλλο κράτος μέλος, το εν λόγω κράτος μέλος μπορεί να ζητήσει από την εγκριτική αρχή που εξέδωσε την επιμέρους έγκριση κάθε συμπληρωματική πληροφορία η οποία να δηλώνει λεπτομερώς τη φύση των τεχνικών απαιτήσεων τις οποίες πληροί το συγκεκριμένο όχημα.

4.   Εν αναμονή της εναρμόνισης των συστημάτων αδειών κυκλοφορίας και φορολόγησης των κρατών μελών σε σχέση με τα οχήματα που καλύπτονται από την παρούσα οδηγία, τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν εθνικούς κωδικούς ώστε να διευκολύνονται οι άδειες κυκλοφορίας και η φορολόγηση στο έδαφός τους. Για το σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη μπορούν να υποδιαιρούν τις εκδόσεις που παρουσιάζονται στο μέρος ΙΙ του παραρτήματος ΙΙΙ, υπό τον όρον ότι τα χρησιμοποιούμενα για την υποδιαίρεση στοιχεία μνημονεύονται σαφώς στο πακέτο πληροφοριών, ή μπορούν να συναχθούν από αυτό με απλό υπολογισμό.

Άρθρο 45

Ημερομηνίες εφαρμογής για την έγκριση ΕΚ τύπου

1.   Όσον αφορά την έγκριση ΕΚ τύπου, τα κράτη μέλη χορηγούν εγκρίσεις ΕΚ τύπου σε νέους τύπους οχημάτων από τις ημερομηνίες που ορίζονται στο παράρτημα ΧΙΧ.

2.   Μετά από αίτηση του κατασκευαστή, τα κράτη μέλη δύνανται να χορηγούν έγκριση ΕΚ τύπου σε νέους τύπους οχημάτων από τις 29 Απριλίου 2009.

3.   Μέχρι τις ημερομηνίες που ορίζονται στην τέταρτη στήλη του πίνακα στο παράρτημα ΧΙΧ, το άρθρο 26 παράγραφος 1 δεν εφαρμόζεται σε νέα οχήματα στα οποία έχει χορηγηθεί εθνική έγκριση πριν από τις ημερομηνίες που ορίζονται στην τρίτη στήλη του ίδιου παραρτήματος ή στα οποία δεν έχει χορηγηθεί έγκριση.

4.   Κατόπιν αιτήματος του κατασκευαστή, και εντός των προθεσμιών που καθορίζονται στην τρίτη στήλη, σειρές 6 και 9, του πίνακα στο παράρτημα XIX, τα κράτη μέλη συνεχίζουν να χορηγούν εθνικές εγκρίσεις τύπου, ως εναλλακτική δυνατότητα στην κοινοτική έγκριση τύπου οχήματος, για την κατηγορία οχημάτων Μ2 ή Μ3, υπό την προϋπόθεση ότι τα εν λόγω οχήματα και τα συστήματα, τα εξαρτήματα και οι χωριστές τεχνικές μονάδες έχουν λάβει έγκριση τύπου σύμφωνα με τις κανονιστικές πράξεις που μνημονεύονται στο μέρος Ι του παραρτήματος IV της παρούσας οδηγίας.

5.   Η παρούσα οδηγία δεν καθιστά άκυρη καμία έγκριση ΕΚ τύπου που έχει χορηγηθεί σε οχήματα της κατηγορίας M1 πριν από τις 29 Απριλίου 2009, ούτε εμποδίζει την παράταση τέτοιων εγκρίσεων.

6.   Όσον αφορά την έγκριση ΕΚ νέων τύπων συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων ή χωριστών τεχνικών μονάδων, τα κράτη μέλη εφαρμόζουν την παρούσα οδηγία από τις 29 Απριλίου 2009.

Η παρούσα οδηγία δεν καθιστά άκυρη καμία έγκριση ΕΚ τύπου που έχει χορηγηθεί για συστήματα, κατασκευαστικά στοιχεία ή χωριστές τεχνικές μονάδες πριν από τις 29 Απριλίου 2009, ούτε εμποδίζει την παράταση τέτοιων εγκρίσεων.

Άρθρο 46

Κυρώσεις

Τα κράτη μέλη καθορίζουν τις κυρώσεις που εφαρμόζονται σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων της παρούσας οδηγίας, και ιδίως των απαγορεύσεων που περιλαμβάνονται στο άρθρο 31 ή απορρέουν από αυτό, και των κανονιστικών πράξεων που περιλαμβάνονται στο παράρτημα IV μέρος Ι, και λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή τους. Οι οριζόμενες κυρώσεις πρέπει να είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν τις εν λόγω διατάξεις στην Επιτροπή το αργότερο στις 29 Απριλίου 2009 και της κοινοποιούν τυχόν μεταγενέστερες τροποποιήσεις το συντομότερο δυνατό.

Άρθρο 47

Αξιολόγηση

1.   Το αργότερο στις 29 Απριλίου 2011 τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή των διαδικασιών έγκρισης τύπου που ορίζονται με την παρούσα οδηγία, και ιδίως σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας πολλαπλών σταδίων. Όπου κρίνεται σκόπιμο, η Επιτροπή προτείνει τις τροποποιήσεις που κρίνονται αναγκαίες για τη βελτίωση της διαδικασίας έγκρισης τύπου.

2.   Με βάση τις παρασχεθείσες βάσει της παραγράφου 1 πληροφορίες, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, το αργότερο στις 29 Απριλίου 2009. Όπου κρίνεται σκόπιμο, η Επιτροπή μπορεί να προτείνει την αναβολή των ημερομηνιών εφαρμογής του άρθρου 45.

Άρθρο 48

Μεταφορά

1.   Τα κράτη μέλη θεσπίζουν και δημοσιεύουν πριν από τις 29 Απριλίου 2009 τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που απαιτούνται για να συμμορφωθούν προς τις ουσιώδεις τροποποιήσεις της παρούσας οδηγίας. Ανακοινώνουν αμέσως στην Επιτροπή το κείμενο των εν λόγω διατάξεων.

Εφαρμόζουν τις διατάξεις αυτές από τις 29 Απριλίου 2009.

Όταν τα κράτη μέλη θεσπίζουν τις εν λόγω διατάξεις, οι τελευταίες αυτές περιέχουν αναφορά στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από παρόμοια αναφορά κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Οι εν λόγω διατάξεις περιλαμβάνουν επίσης δήλωση που διευκρινίζει ότι οι αναφορές στην οδηγία που καταργείται από την παρούσα οδηγία, οι οποίες περιέχονται σε ισχύουσες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις θεωρούνται ότι γίνονται στην παρούσα οδηγία. Ο τρόπος αυτής της αναφοράς και της διατύπωσης αυτής της δήλωσης καθορίζεται από τα κράτη μέλη.

2.   Τα κράτη μέλη ανακοινώνουν στην Επιτροπή το κείμενο των βασικών διατάξεων εσωτερικού δικαίου τις οποίες θεσπίζουν στον τομέα που καλύπτει η παρούσα οδηγία.

Άρθρο 49

Κατάργηση

Η οδηγία 70/156/ΕΟΚ καταργείται από τις 29 Απριλίου 2009, με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων των κρατών μελών όσον αφορά με τις προθεσμίες μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο και εφαρμογής των οδηγιών που εμφαίνονται στο παράρτημα ΧΧ μέρος B.

Οι αναφορές στην καταργούμενη οδηγία θεωρούνται ότι γίνονται στην παρούσα οδηγία και διαβάζονται σύμφωνα με τον πίνακα αντιστοιχίας που παρατίθεται στο παράρτημα ΧΧΙ.

Άρθρο 50

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 51

Αποδέκτες

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 5 Σεπτεμβρίου 2007.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

H.-G. PÖTTERING

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

M. LOBO ANTUNES


(1)  ΕΕ C 108 της 30.4.2004, σ. 29.

(2)  Γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου 2004 (ΕΕ C 97 E της 22.4.2004, σ. 370), κοινή θέση του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2006 (ΕΕ C 64 E της 20.3.2007, σ. 1), θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 10ης Μαΐου 2007 (δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2007.

(3)  ΕΕ L 42 της 23.2.1970, σ. 1. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 715/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 171 της 29.6.2007, σ. 1).

(4)  ΕΕ L 225 της 10.8.1992, σ. 1.

(5)  ΕΕ L 184 της 17.7.1999, σ. 23. Απόφαση όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση 2006/512/ΕΚ (ΕΕ L 200 της 22.7.2006, σ. 11).

(6)  ΕΕ L 346 της 17.12.1997, σ. 78.

(7)  ΕΕ L 11 της 15.1.2002, σ. 4.

(8)  ΕΕ L 171 της 29.6.2007, σ. 1.

(9)  ΕΕ C 321 της 31.12.2003, σ. 1.

(10)  ΕΕ L 171 της 9.7.2003, σ. 1. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την οδηγία 2006/96/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 363 της 20.12.2006, σ. 81).

(11)  ΕΕ L 124 της 9.5.2002, σ. 1. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την οδηγία 2006/96/ΕΚ.

(12)  ΕΕ L 157 της 9.6.2006, σ. 24.

(13)  ΕΕ L 138 της 1.6.1999, σ. 57. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την οδηγία 2006/103/ΕΚ (ΕΕ L 363 της 20.12.2006, σ. 344).


ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ

Παράρτημα Ι

Πλήρης κατάλογος πληροφοριών για την έγκριση ΕΚ τύπου οχήματος

Παράρτημα IΙ

Ορισμός κατηγοριών και τύπων οχημάτων

Παράρτημα IIΙ

Δελτίο πληροφοριών για την έγκριση ΕΚ τύπου οχήματος

Παράρτημα IV

Κατάλογος απαιτήσεων για την έγκριση ΕΚ τύπου οχήματος

Προσάρτημα 1:

Κατάλογος απαιτήσεων για την έγκριση ΕΚ τύπου οχημάτων της κατηγορίας Μ1, που παράγονται σε μικρές σειρές

Παράρτημα V

Διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται κατά την έγκριση ΕΚ τύπου οχήματος

Προσάρτημα 1:

Πρότυπα προς τα οποία πρέπει να συμμορφώνονται οι οντότητες που μνημονεύονται στο άρθρο 41

Προσάρτημα 2:

Διαδικασία για την αξιολόγηση των τεχνικών υπηρεσιών

Παράρτημα VI

Πιστοποιητικό έγκρισης ΕΚ τύπου

Προσάρτημα:

Κατάλογος των κανονιστικών πράξεων με τις οποίες συμμορφώνεται ο τύπος οχήματος

Παράρτημα VII

Σύστημα αρίθμησης πιστοποιητικού έγκρισης ΕΚ τύπου

Προσάρτημα:

Σήμα έγκρισης ΕΚ τύπου κατασκευαστικού στοιχείου και χωριστής τεχνικής μονάδας

Παράρτημα VIII

Αποτελέσματα δοκιμών

Παράρτημα IX

Πιστοποιητικό συμμόρφωσης ΕΚ

Παράρτημα X

Συμμόρφωση της διαδικασίας παραγωγής

Παράρτημα XI

Οχήματα ειδικής χρήσης και σχετικές διατάξεις

Προσάρτημα 1:

Μηχανοκίνητα τροχόσπιτα, ασθενοφόρα και νεκροφόρες

Προσάρτημα 2:

Θωρακισμένα οχήματα

Προσάρτημα 3:

Οχήματα με πρόσβαση αναπηρικού αμαξιδίου

Προσάρτημα 4:

Άλλα οχήματα ειδικής χρήσης (συμπεριλαμβανομένων των ρυμουλκουμένων τροχόσπιτων)

Προσάρτημα 5:

Κινητοί γερανοί

Παράρτημα ΧΙΙ

Όρια μικρών σειρών και τέλους σειράς

Παράρτημα ΧΙΙΙ

Κατάλογος εξαρτημάτων ή εξοπλισμού που μπορούν να παρουσιάζουν σημαντικό κίνδυνο για την ορθή λειτουργία συστημάτων που έχουν ουσιώδη σημασία για την ασφάλεια του οχήματος ή για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις του, τις απαιτήσεις επιδόσεών τους, τις ενδεδειγμένες διαδικασίες δοκιμών και τις ρυθμίσεις για τη σήμανση και τη συσκευασία

Παράρτημα XIV

Κατάλογος εγκρίσεων τύπου που εκδόθηκαν βάσει κανονιστικών πράξεων

Παράρτημα XV

Κατάλογος των κανονιστικών πράξεων για τις οποίες είναι δυνατό να διορίζεται κατασκευαστής ως τεχνική υπηρεσία

Παράρτημα XVI

Κατάλογος των κανονιστικών πράξεων για τις οποίες οι κατασκευαστικές ή οι τεχνικές υπηρεσίες είναι δυνατό να χρησιμοποιούν μεθόδους εικονικής δοκιμής

Προσάρτημα 1:

Γενικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι μέθοδοι εικονικής δοκιμής

Προσάρτημα 2:

Ειδικοί όροι σχετικά με τις μεθόδους εικονικής δοκιμής

Παράρτημα XVIΙ

Διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται κατά την έγκριση ΕΚ τύπου σε πολλαπλά στάδια

Προσάρτημα:

Υπόδειγμα της συμπληρωματικής πινακίδας του κατασκευαστή

Παράρτημα XVIIΙ

Πιστοποιητικό προέλευσης του οχήματος — Δήλωση του κατασκευαστή βασικού/ημιτελούς οχήματος που δεν έχει αριθμό δήλωσης πιστοποιητικού συμμόρφωσης

Παράρτημα XIX

Χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της παρούσας οδηγίας όσον αφορά την έγκριση τύπου

Παράρτημα XX

Προθεσμίες μεταφοράς των καταργούμενων οδηγιών στην εθνική νομοθεσία

Παράρτημα XΧΙ

Πίνακας αντιστοιχίας

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Πλήρης κατάλογος πληροφοριών για την έγκριση ΕΚ τύπου οχήματος

Όλα τα πληροφοριακά έγγραφα στην παρούσα οδηγία και σε επιμέρους οδηγίες ή κανονισμούς πρέπει να αποτελούνται μόνο από αποσπάσματα του παρόντος συνολικού καταλόγου και να συμμορφώνονται με το σύστημα αρίθμησης αυτού.

Οι ακόλουθες πληροφορίες παρέχονται, κατά περίπτωση, εις τριπλούν και περιλαμβάνουν πίνακα περιεχομένων. Τυχόν σχέδια πρέπει να υποβάλλονται σε κατάλληλη κλίμακα και με επαρκείς λεπτομέρειες σε μέγεθος Α4 ή σε φάκελο μορφής Α4. Τυχόν φωτογραφίες πρέπει να παρουσιάζουν επαρκείς λεπτομέρειες.

Στην περίπτωση συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων ή χωριστών τεχνικών μονάδων με ηλεκτρονικό χειρισμό πρέπει να δίνονται οι πληροφορίες σχετικά με την απόδοσή τους.

(Επεξηγηματικές σημειώσεις στην τελευταία σελίδα του παρόντος παραρτήματος).

0.   ΓΕΝΙΚΑ

0.1.   Μάρκα (εμπορική επωνυμία του κατασκευαστή):

Τύπος:

0.2.0.1.   Πλαίσιο:

0.2.0.2.   Αμάξωμα/πλήρες όχημα:

0.2.1.   Εμπορική(-ές) ονομασία(-ες) (εάν υφίστανται):

Μέσα αναγνώρισης του τύπου, εφόσον σημειώνονται επί του οχήματος/κατασκευαστικού στοιχείου/χωριστής τεχνικής μονάδας (β) (1):

0.3.0.1.   Πλαίσιο:

0.3.0.2.   Αμάξωμα/πλήρες όχημα:

Σημείο σήμανσης

0.3.1.1.   Πλαίσιο:

0.3.1.2.   Αμάξωμα/πλήρες όχημα:

Κατηγορία οχήματος (γ):

0.4.1.   Ταξινόμηση(-σεις) αναλόγως των επικίνδυνων εμπορευμάτων τα οποία προορίζεται να μεταφέρει το όχημα:

0.5.   Όνομα και διεύθυνση του κατασκευαστή:

Θέση και τρόπος τοποθέτησης των προβλεπόμενων από το νόμο πινακίδων και θέση του αναγνωριστικού αριθμού του οχήματος

0.6.1.   Επί του πλαισίου:

0.6.2.   Επί του αμαξώματος:

0.7.   Για τα κατασκευαστικά στοιχεία και τις χωριστές τεχνικές μονάδες, σημείο και τρόπος στερέωσης του σήματος έγκρισης ΕΚ τύπου:

0.8.   Ονοματεπώνυμο(-α) και διεύθυνση(-εις) του (των) εργοστασίου(-ων) συναρμολόγησης:

0.9.   Ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του ενδεχομένου αντιπροσώπου του κατασκευαστή:

1.   ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

1.1.   Φωτογραφίες ή/και σχέδια αντιπροσωπευτικού οχήματος:

1.2.   Σχέδιο ολόκληρου του οχήματος με διαστάσεις:

Αριθμός αξόνων και τροχών:

1.3.1.   Αριθμός και θέση αξόνων με δίδυμους τροχούς:

1.3.2.   Αριθμός και θέση διευθυντηρίων αξόνων:

1.3.3.   Κινητήριοι άξονες (αριθμός, θέση, ζεύξη):

1.4.   Τυχόν πλαίσιο (γενικό σχέδιο):

1.5.   Υλικά των μηκίδων του πλαισίου (δ):

1.6.   Θέση και διάταξη του κινητήρα:

1.7.   Θάλαμος οδήγησης (πρόσω ή με καλύπτρα) (κστ):

Θέση πηδαλίου διεύθυνσης: αριστερά/δεξιά (1).

1.8.1.   Όχημα εξοπλισμένο για οδήγηση σε δεξιά/αριστερή (1) κατεύθυνση κυκλοφορίας.

1.9.   Να προσδιοριστεί εάν το μηχανοκίνητο όχημα πρόκειται να έλκει ημιρυμουλκούμενα ή άλλα ρυμουλκούμενα και εάν το ρυμουλκούμενο είναι ημιρυμουλκούμενο, διαθέτει ράβδο ζεύξης ή είναι κεντροαξονικό ρυμουλκούμενο. Να προσδιοριστούν τα οχήματα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για τη μεταφορά εμπορευμάτων υπό ελεγχόμενη θερμοκρασία:

2.   ΜΑΖΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ε) (σε kg και mm) (εφόσον απαιτείται, να γίνεται παραπομπή σε σχέδιο)

Μεταξόνιο(-α) (με πλήρες φορτίο) (στ):

Στην περίπτωση ημιρυμουλκουμένων

2.1.1.1.   Απόσταση μεταξύ του άξονα του πείρου περιστροφής της έδρας ζεύξης και του απώτατου άκρου του ημιρυμουλκουμένου:

2.1.1.2.   Μέγιστη απόσταση μεταξύ του άξονα του πείρου περιστροφής της έδρας ζεύξης και τυχαίου σημείου στο πρόσθιο μέρος του ημιρυμουλκουμένου:

2.1.1.3.   Ειδικό μεταξόνιο ημιρυμουλκού (όπως ορίζεται στο σημείο 7.6.1.2 του παραρτήματος Ι της οδηγίας 1997/27/ΕΚ):

Στην περίπτωση οχήματος που έλκει ημιρυμουλκούμενο

2.2.1.   Φορτίο έδρας ζεύξης (μέγιστο και ελάχιστο· να σημειωθούν οι επιτρεπτές τιμές σε περίπτωση ημιτελούς οχήματος) (ζ):

2.2.2.   Μέγιστο ύψος της έδρας ζεύξης (τυποποιημένο) (η):

Μετατρόχιο(-α) και πλάτος(-η) άξονα(-ων)

2.3.1.   Μετατρόχιο του κάθε διευθυντηρίου άξονα (θ):

2.3.2.   Μετατρόχιο των υπόλοιπων αξόνων (θ):

2.3.3.   Πλάτος του ευρύτερου οπίσθιου άξονα:

2.3.4.   Εύρος του εμπρόσθιου άξονα (μετρούμενου στο ακραίο τμήμα των ελαστικών επισώτρων, εξαιρούμενου του εξογκώματος των ελαστικών επισώτρων κοντά στο έδαφος):

Διαστάσεις του οχήματος (από άκρο σε άκρο)

Για πλαίσιο χωρίς αμάξωμα

Μήκος (ι):

2.4.1.1.1.   Μέγιστο επιτρεπτό μήκος:

2.4.1.1.2.   Ελάχιστο επιτρεπτό μήκος:

Πλάτος (ια):

2.4.1.2.1.   Μέγιστο επιτρεπτό πλάτος:

2.4.1.2.2.   Ελάχιστο επιτρεπτό πλάτος:

2.4.1.3.   Ύψος (σε θέση πορείας του οχήματος) (ιβ) (για ρυθμιζόμενες καθ’ ύψος αναρτήσεις, να δειχθεί η κανονική θέση πορείας):

Πρόσθια προεξοχή (ιγ):

2.4.1.4.1.   Γωνία προσέγγισης (ιδα): … μοίρες

Οπίσθια προεξοχή (ιδ):

2.4.1.5.1.   Γωνία φυγής (ιδβ): … μοίρες

2.4.1.5.2.   Ελάχιστη και μέγιστη επιτρεπτή προεξοχή του σημείου ζεύξης (ιδδ):

Απόσταση από το έδαφος (όπως ορίζεται στο σημείο 4.5 του τμήματος Α του παραρτήματος ΙΙ)

2.4.1.6.1.   Μεταξύ των αξόνων:

2.4.1.6.2.   Κάτω από τον εμπρόσθιο(-ους) άξονα(-ες):

2.4.1.6.3.   Κάτω από τον (τους) οπίσθιο(-ους) άξονα(-ες):

2.4.1.7.   Γωνία κεκλιμένου επιπέδου (ιδγ): … μοίρες

2.4.1.8.   Ακραίες επιτρεπόμενες θέσεις του κέντρου βάρους του αμαξώματος ή/και του εσωτερικού εξοπλισμού ή/και του τεχνικού εξοπλισμού ή/και του ωφέλιμου φορτίου:

Για πλαίσιο με αμάξωμα

Μήκος (ι):

2.4.2.1.1.   Μήκος επιφάνειας φόρτωσης:

Πλάτος (ια):

2.4.2.2.1.   Πάχος των τοιχωμάτων (όταν πρόκειται για οχήματα σχεδιασμένα για τη μεταφορά εμπορευμάτων υπό ελεγχόμενη θερμοκρασία):

2.4.2.3.   Ύψος (σε θέση πορείας του οχήματος) (ιβ) (για ρυθμιζόμενες καθ’ ύψος αναρτήσεις, να δειχθεί η κανονική θέση πορείας):

Πρόσθια προεξοχή (ιγ):

2.4.2.4.1.   Γωνία προσέγγισης (ιδα): … μοίρες

Οπίσθια προεξοχή (ιδ):

2.4.2.5.1.   Γωνία φυγής (ιδβ): … μοίρες

2.4.2.5.2.   Ελάχιστη και μέγιστη επιτρεπτή προεξοχή του σημείου ζεύξης (ιδδ): …

Απόσταση από το έδαφος (όπως ορίζεται στο σημείο 4.5 του τμήματος Α του παραρτήματος ΙΙ)

2.4.2.6.1.   Μεταξύ των αξόνων:

2.4.2.6.2.   Κάτω από τον (τους) εμπρόσθιο(-ους) άξονα(-ες):

2.4.2.6.3.   Κάτω από τον (τους) οπίσθιο(-ους) άξονα(-ες):

2.4.2.7.   Γωνία κεκλιμένου επιπέδου (ιδγ): … μοίρες

2.4.2.8.   Ακραίες επιτρεπτές θέσεις του κέντρου βάρους του φορτίου (για μη ομοιόμορφα φορτία):

2.4.2.9.   Θέση κέντρου βάρους του οχήματος (M2 και M3) στη μέγιστη τεχνικά επιτρεπτή μάζα φορτίου σε διαμήκη, εγκάρσια και κατακόρυφη κατεύθυνση:

Για αμάξωμα που έχει εγκριθεί χωρίς πλαίσιο (οχήματα M2 και M3)

2.4.3.1.   Μήκος (ι):

2.4.3.2.   Πλάτος (ια):

2.4.3.3.   Ονομαστικό ύψος (σε θέση πορείας του οχήματος) (ιβ) του (των) προτεινόμενου(-ων) τύπου(-ων) πλαισίου (για ρυθμιζόμενες καθ’ ύψος αναρτήσεις, να δειχθεί η κανονική θέση πορείας):

Μάζα γυμνού πλαισίου (χωρίς θάλαμο οδήγησης, ψυκτικό μέσο, λιπαντικά, καύσιμο, εφεδρικό τροχό, εργαλεία και οδηγό):

2.5.1.   Κατανομή της ανωτέρω μάζας μεταξύ των αξόνων:

Μάζα του οχήματος με το αμάξωμα και, στην περίπτωση ρυμουλκού οχήματος κατηγορίας άλλης από την M1, με πείρο ζεύξης, εάν έχει τοποθετηθεί από τον κατασκευαστή, σε ετοιμότητα λειτουργίας, ή μάζα του πλαισίου ή του πλαισίου με θάλαμο, χωρίς αμάξωμα ή/και πείρο ζεύξης εάν ο κατασκευαστής δεν τοποθετεί το αμάξωμα ή/και τον πείρο ζεύξης (συμπεριλαμβανομένων υγρών, εργαλείων, εφεδρικού τροχού και οδηγού και, για τα λεωφορεία και πούλμαν, συνοδού εάν υπάρχει θέση συνοδού στο όχημα) (ιε) (μέγιστη και ελάχιστη τιμή για κάθε παραλλαγή):

2.6.1.   Κατανομή της ανωτέρω μάζας μεταξύ των αξόνων και, στην περίπτωση ημιρυμουλκούμενου ή κεντροαξονικού ρυμουλκούμενου, φορτίο στο σημείο ζεύξης (μέγιστο και ελάχιστο για κάθε παραλλαγή):

Ελάχιστη μάζα του οχήματος όπως δηλώνεται από τον κατασκευαστή, σε περίπτωση ημιτελούς οχήματος:

2.7.1.   Κατανομή της ανωτέρω μάζας μεταξύ των αξόνων και, στην περίπτωση ημιρυμουλκούμενου ή κεντροαξονικού ρυμουλκούμενου, φορτίο στο σημείο ζεύξης:

Μέγιστη τεχνικώς αποδεκτή μάζα έμφορτου οχήματος που δηλώνεται από τον κατασκευαστή (κε) (*):

2.8.1.   Κατανομή της ανωτέρω μάζας μεταξύ των αξόνων και, στην περίπτωση ημιρυμουλκούμενου ή κεντροαξονικού ρυμουλκούμενου, φορτίο στο σημείο ζεύξης (*):

2.9.   Μέγιστη τεχνικώς αποδεκτή μάζα σε κάθε άξονα:

2.10.   Μέγιστη τεχνικώς αποδεκτή μάζα σε κάθε ομάδα αξόνων:

Μέγιστη τεχνικώς αποδεκτή μάζα έλξης του μηχανοκίνητου οχήματος για

2.11.1.   Ρυμουλκούμενο με ράβδο ζεύξης:

2.11.2.   Ημιρυμουλκούμενο:

Κεντροαξονικό ρυμουλκούμενο:

2.11.3.1.   Μέγιστος λόγος της προεξοχής ζεύξης (ιστ) προς το μεταξόνιο:

2.11.3.2.   Μέγιστη τιμή V: … kN

2.11.4.   Μέγιστη τεχνικώς αποδεκτή μάζα του συνδυασμού (*):

2.11.5.   Το όχημα είναι/δεν είναι (1) κατάλληλο για τη ρυμούλκηση φορτίων (σημείο 1.2 του παραρτήματος ΙΙ της οδηγίας 1977/389/ΕΟΚ).

2.11.6.   Μέγιστη μάζα ρυμουλκούμενου άνευ πέδης:

Μέγιστο/ή τεχνικώς αποδεκτό/ή στατικό/ή κατακόρυφο/ή φορτίο/μάζα στο σημείο ζεύξης

2.12.1.   Του μηχανοκίνητου οχήματος:

2.12.2.   Του ημιρυμουλκούμενου ή κεντροαξονικού ρυμουλκούμενου:

2.12.3.   Μέγιστη τεχνικώς αποδεκτή μάζα του πείρου ζεύξης (εάν δεν έχει τοποθετηθεί από τον κατασκευαστή):

2.13.   Διαγραφόμενο ίχνος:

Λόγος ισχύος κινητήρα προς μέγιστη μάζα: … kW/kg

2.14.1.   Λόγος ισχύος κινητήρα/μέγιστη τεχνικώς αποδεκτή μάζα φορτίου του συνδυασμού (όπως ορίζεται στο τμήμα 7.10 του παραρτήματος Ι της οδηγίας 1997/27/ΕΚ): … kW/kg.

2.15.   Ικανότητα εκκίνησης σε ανωφέρεια (όχημα άνευ ρυμουλκούμενου) (+++): …%

Μέγιστες επιτρεπόμενες μάζες για την ταξινόμηση/κυκλοφορία (προαιρετικό: εφόσον δίνονται οι τιμές αυτές, πρέπει να επαληθεύονται με βάση τις απαιτήσεις του παραρτήματος IV της οδηγίας 1997/27/ΕΚ):

2.16.1.   Για την ταξινόμηση/κυκλοφορία μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτίου [μπορούν να αναγραφούν πολλές τιμές για κάθε σύνολο τεχνικών προδιαγραφών (#)]:

2.16.2.   Για την ταξινόμηση/κυκλοφορία μέγιστο αποδεκτό φορτίο σε κάθε άξονα και για τα ημιρυμουλκούμενα ή τα κεντροαξονικά ρυμουλκούμενα, προοριζόμενο φορτίο στο σημείο ζεύξης δηλούμενο από τον κατασκευαστή εφόσον αυτό είναι μικρότερο από τη μέγιστη τεχνικά αποδεκτή μάζα επί του σημείου ζεύξης [μπορούν να αναγραφούν πολλές τιμές για κάθε σύνολο τεχνικών προδιαγραφών (#)]:

2.16.3.   Για την ταξινόμηση/κυκλοφορία μέγιστο αποδεκτό φορτίο σε κάθε ομάδα αξόνων [μπορούν να αναγραφούν πολλές τιμές για κάθε σύνολο τεχνικών προδιαγραφών (#)]:

2.16.4.   Για την ταξινόμηση/κυκλοφορία μέγιστη αποδεκτή μάζα έλξης (μέγιστη και ελάχιστη) [μπορούν να αναγραφούν πολλές τιμές για κάθε σύνολο τεχνικών προδιαγραφών (#)]:

2.16.5.   Για την ταξινόμηση/κυκλοφορία μέγιστη αποδεκτή μάζα του συνδυασμού [μπορούν να αναγραφούν πολλές τιμές για κάθε σύνολο τεχνικών προδιαγραφών (#)]:

3.   ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΙΣΧΥΟΣ (ρ) (Στην περίπτωση οχήματος που μπορεί να λειτουργεί είτε με βενζίνη ή ντίζελ κ.λπ. είτε σε συνδυασμό με άλλο καύσιμο, τα θέματα επαναλαμβάνονται (+)

Κατασκευαστής:

3.1.1.   Κωδικός αριθμός κινητήρα που έδωσε ο κατασκευαστής όπως αναγράφεται στον κινητήρα:

Κινητήρας εσωτερικής καύσης

Ιδιαίτερες πληροφορίες για τον κινητήρα

3.2.1.1.   Αρχή λειτουργίας: επιβαλλόμενη ανάφλεξη/ανάφλεξη με συμπίεση, τετράχρονος/δίχρονος (1)

Αριθμός και διάταξη κυλίνδρων:

3.2.1.2.1.   Διάμετρος (ιη): … mm

3.2.1.2.2.   Διαδρομή εμβόλου (ιη): … mm

3.2.1.2.3.   Σειρά ανάφλεξης:

3.2.1.3.   Κυβισμός κινητήρα (ιθ): … cm3

3.2.1.4.   Ογκομετρικός λόγος συμπίεσης (2):

3.2.1.5.   Σχέδια του θαλάμου καύσης, της κεφαλής και, στην περίπτωση κινητήρων επιβαλλόμενης ανάφλεξης, των ελατηρίων του εμβόλου:

Κανονικές στροφές κινητήρα σε βραδυπορεία (2): … min–1

3.2.1.6.1.   Υψηλές στροφές κινητήρα σε βραδυπορεία (2): … min–1

3.2.1.7.   Κατ’ όγκο περιεκτικότητα των καυσαερίων σε μονοξείδιο του άνθρακα, με τον κινητήρα στις στροφές βραδυπορείας (2): …% δηλούμενη από τον κατασκευαστή (μόνο κινητήρες επιβαλλόμενης ανάφλεξης)

3.2.1.8.   Μέγιστη καθαρή ισχύς (κ): … kW στις … min–1 (τιμή δηλούμενη από τον κατασκευαστή)

3.2.1.9.   Μέγιστες επιτρεπόμενες στροφές του κινητήρα που προδιαγράφει ο κατασκευαστής: … min–1

3.2.1.10.   Μέγιστη καθαρή ροπή (κ): … Nm σε … min–1 (τιμή δηλούμενη από τον κατασκευαστή)

Καύσιμο: Ντίζελ/βενζίνη/LPG/NG/αιθανόλη (1)

3.2.2.1.   Αριθμός RON οκτανίων μολυβδούχου βενζίνης:

3.2.2.2.   Αριθμός RON οκτανίων αμόλυβδης βενζίνης:

3.2.2.3.   Στόμιο δεξαμενής καυσίμου: άνοιγμα περιορισμένης πρόσβασης/σήμα (1)

Δεξαμενή(-ές) καυσίμου

Βοηθητική(-ές) δεξαμενή(-ές) καυσίμου

3.2.3.1.1.   Αριθμός, χωρητικότητα, υλικό κατασκευής:

3.2.3.1.2.   Σχέδιο και τεχνική περιγραφή της (των) δεξαμενής(-ών) με όλες τις συνδέσεις και γραμμές του συστήματος αναπνοής και αερισμού, κλειδαριές, δικλίδες και εξαρτήματα στερέωσης:

3.2.3.1.3.   Σχέδιο όπου εμφαίνεται ευκρινώς η θέση της (των) δεξαμενής(-ών) στο όχημα:

Βοηθητική(-ές) δεξαμενή(-ές) καυσίμου

3.2.3.2.1.   Αριθμός, χωρητικότητα, υλικό κατασκευής:

3.2.3.2.2.   Σχέδιο και τεχνική περιγραφή της (των) δεξαμενής(-ών) με όλες τις συνδέσεις και γραμμές του συστήματος αναπνοής και αερισμού, κλειδαριές, δικλίδες και εξαρτήματα στερέωσης:

3.2.3.2.3.   Σχέδιο όπου εμφαίνεται ευκρινώς η θέση της (των) δεξαμενής(-ών) στο όχημα:

Τροφοδοσία καυσίμου

Με εξαεριστήρα(-ες): ναι/όχι (1)

3.2.4.1.1.   Μάρκα(-ες):

3.2.4.1.2.   Τύπος(-οι):

3.2.4.1.3.   Αναγραφόμενος αριθμός:

Ρυθμίσεις (2)

3.2.4.1.4.1.

Αναβρυτήρες:

ή καμπύλη παροχής καυσίμου συναρτήσει της ροής αέρα και των απαιτούμενων θέσεων ρύθμισης για την παραμονή επί της καμπύλης.

3.2.4.1.4.2.

Στενωτικοί δακτύλιοι: …

3.2.4.1.4.3.

Στάθμη λεκάνης πλωτήρα:

3.2.4.1.4.4.

Μάζα πλωτήρα: …

3.2.4.1.4.5.

Βελονοειδής βαλβίδα πλωτήρα: …

Σύστημα εκκίνησης ψυχρού κινητήρα: χειροκίνητο/αυτόματο (1)

3.2 4.1.5.1.   Αρχή(-ές) λειτουργίας:

3.2.4.1.5.2.   Όρια λειτουργίας/θέσεις ρύθμισης (1) (2):

Με έγχυση καυσίμου (μόνο στην περίπτωση ανάφλεξης με συμπίεση): ναι/όχι (1)

3.2.4.2.1.   Περιγραφή του συστήματος:

3.2.4.2.2.   Αρχή λειτουργίας: άμεση έγχυση/προθάλαμος/θάλαμος στροβιλισμού (1)

Αντλία έγχυσης

3.2.4.2.3.1.   Μάρκα(-ες):

3.2.4.2.3.2.   Τύπος(-οι):

3.2.4.2.3.3.   Μέγιστη παροχή καυσίμου (1) (2) … mm3 ανά διαδρομή ή κύκλο όταν η αντλία στρέφεται στις: … min–1 ή, εναλλακτικώς, χαρακτηριστική καμπύλη:

3.2.4.2.3.4.   Χρονισμός έγχυσης (2):

3.2.4.2.3.5.   Καμπύλη προπορείας της έγχυσης (2):

3.2.4.2.3.6.   Διαδικασία βαθμονόμησης: κλίνη δοκιμών/κινητήρας (1)

Ρυθμιστής στροφών

3.2.4.2.4.1.   Τύπος:

Σημείο διακοπής τροφοδοσίας

3.2.4.2.4 2.1.   Σημείο διακοπής τροφοδοσίας υπό φορτίο: … min–1

3.2 4.2 4.2.2.   Σημείο διακοπής τροφοδοσίας άνευ φορτίου: … min–1

Σωληνώσεις έγχυσης

3 2 4.2.5.1.   Μήκος: … mm

3 2 4.2.5.2.   Εσωτερική διάμετρος: … mm

Εγχυτήρας(-ες)

3.2.4.2.6.1.   Μάρκα(-ες):

3.2.4.2.6.2.   Τύπος(-οι):

3.2.4.2.6.3.   Πίεση ανοίγματος (2): … kPa ή χαρακτηριστική καμπύλη (2):

Σύστημα εκκίνησης ψυχρού κινητήρα

3.2.4.2.7.1.   Μάρκα(-ες):

3.2.4.2.7.2.   Τύπος(-οι):

3.2.4.2.7.3.   Περιγραφή:

Βοηθητικό μέσο εκκίνησης

3.2.4.2.8.1.   Μάρκα(-ες):

3.2.4.2.8.2.   Τύπος(-οι):

3.2.4.2.8.3.   Περιγραφή του συστήματος:

Μονάδα ηλεκτρονικού ελέγχου

3.2.4.2.9.1   Μάρκα(-ες):

3.2.4.2.9.2   Περιγραφή του συστήματος:

Με έγχυση καυσίμου (μόνο στην περίπτωση ανάφλεξης με συμπίεση): ναι/όχι (1)

3.2.4.3.1.   Αρχή λειτουργίας: πολλαπλή εισαγωγή (ενός/πολλαπλών σημείων (1))/απευθείας έγχυσης/άλλου είδους (να προσδιοριστεί) (1):

3.2.4.3.2.   Μάρκα(-ες):

3.2.4.3.3.   Τύπος(-οι):

Περιγραφή του συστήματος

3.2.4.3.4.1.

Τύπος ή αριθμός της μονάδας ελέγχου: …

Στην περίπτωση συστημάτων διαφορετικών από τα συστήματα συνεχούς έγχυσης, να δοθούν ισοδύναμες λεπτομέρειες.

3.2.4.3.4.2.

Τύπος του ρυθμιστή καυσίμου: …

3.2.4.3.4.3.

Τύπος του αισθητήρα ροής αέρα: …

3.2.4.3.4.4.

Τύπος του κατανεμητή καυσίμου: …

3.2.4.3.4.5.

Τύπος του ρυθμιστή πίεσης: …

3.2.4.3.4.6.

Τύπος του μικροδιακόπτη: …

3.2.4.3.4.7.

Τύπος του κοχλία ρύθμισης των στροφών βραδυπορείας: …

3.2.4.3.4.8.

Τύπος του περιβλήματος της στραγγαλιστικής βαλβίδας: …

3.2.4.3.4.9.

Τύπος του αισθητήρα θερμοκρασίας νερού: …

3.2.4.3.4.10.   Τύπος του αισθητήρα θερμοκρασίας αέρα: …

3.2.4.3.4.11.   Τύπος του διακόπτη θερμοκρασίας αέρα: …

3.2.4.3.5.   Εγχυτήρες: πίεση ανοίγματος (2): … kPa ή χαρακτηριστική καμπύλη:

3.2.4.3.6.   Χρόνος έγχυσης:

Σύστημα εκκίνησης ψυχρού κινητήρα

3.2.4.3.7.1.   Αρχή(-ές) λειτουργίας:

3.2.4.3.7.2.   Όρια λειτουργίας/θέσεις ρύθμισης (1) (2):

Αντλία τροφοδοσίας

3.2.4.4.1.   Πίεση (2): … kPa ή χαρακτηριστική καμπύλη (2)

Ηλεκτρικό σύστημα

3.2.5.1.   Ονομαστική τάση: … V, θετική/αρνητική γείωση (1)

Γεννήτρια

3.2.5.2.1.   Τύπος:

3.2.5.2.2.   Ονομαστική ισχύς εξόδου: … VA

Ανάφλεξη

3.2.6.1.   Μάρκα(-ες):

3.2.6.2.   Τύπος(-οι):

3.2.6.3.   Αρχή λειτουργίας:

3.2.6.4.   Καμπύλη προπορείας της έγχυσης (2):

3.2.6.5.   Στατικός χρονισμός της ανάφλεξης (2): … πριν από το ΑΝΣ

3.2.6.6.   Διάκενο επαφών (2): … mm

3.2.6.7.   Γωνία κλεισίματος επαφών (2): … μοίρες

Σύστημα ψύξης: με υγρό/αέρα (1)

3.2.7.1.   Ονομαστική ρύθμιση του μηχανισμού ελέγχου της θερμοκρασίας του κινητήρα:

Υγρό

3.2.7.2.1.   Είδος υγρού:

3.2.7.2.2.   Αντλία(-ες) κυκλοφορίας: ναι/όχι (1)

Χαρακτηριστικά: είτε

3.2.7.2.3.1.   Μάρκα(-ες):

3.2.7.2.3.2.   Τύπος(-οι):

3.2.7.2.4.   Σχέση(-εις) μετάδοσης της κίνησης:

3.2.7.2.5.   Περιγραφή του ανεμιστήρα και του κινητήριου μηχανισμού του:

Αέρας

3.2.7.3.1.   Φυσητήρας: ναι/όχι (1)

Χαρακτηριστικά: είτε

3.2.7.3.2.1.   Μάρκα(-ες):

3.2.7.3.2.2.   Τύπος(-οι):

3.2.7.3.3.   Σχέση(-εις) μετάδοσης της κίνησης:

Σύστημα εισαγωγής αέρα

Υπερπληρωτής: ναι/όχι (1)

3.2.8.1.1.   Μάρκα(-ες):

3.2.8.1.2.   Τύπος(-οι):

3.2.8.1.3.   Περιγραφή του συστήματος (π.χ. μέγιστη πίεση πλήρωσης: … kPa· θυρίδα διαφυγής, εάν υπάρχει):

3.2.8.2.   Ενδιάμεσος ψύκτης: ναι/όχι (1)

3.2.8.3.   Υποπίεση αναρροφώμενου αέρα στις ονομαστικές στροφές του κινητήρα και υπό φορτίο 100 %

Ελάχιστη αποδεκτή: … kPa

Μέγιστη αποδεκτή: … kPa

Περιγραφή και σχέδια των σωλήνων εισαγωγής και των εξαρτημάτων τους (αεραγωγός, θερμαντική συσκευή, πρόσθετα στόμια λήψης αέρα κ.λπ.):

3.2.8.4.1.   Περιγραφή της πολλαπλής εισαγωγής (να περιληφθούν σχέδια ή/και φωτογραφίες):

Φίλτρο αέρα, σχέδια: είτε

3.2.8.4.2.1.   Μάρκα(-ες):

3.2.8.4.2.2.   Τύπος(-οι):

Σιγαστήρας εισαγωγής, σχέδια: είτε

3.2.8.4.3.1.   Μάρκα(-ες):

3.2.8.4.3.2.   Τύπος(-οι):

Σύστημα εξάτμισης

3.2.9.1.   Περιγραφή ή/και σχέδιο της πολλαπλής εξαγωγής:

3.2.9.2.   Περιγραφή ή/και σχέδιο του συστήματος εξάτμισης:

3.2.9.3.   Μέγιστη αποδεκτή αντίθλιψη της εξάτμισης στις ονομαστικές στροφές του κινητήρα και υπό φορτίο 100 %: … kPa

3.2.9.4.   Σιγαστήρας(-ες) εξάτμισης: Για το εμπρόσθιο, κεντρικό και οπίσθιο τμήμα του σιγαστήρα: κατασκευή, τύπος, σήμανση· όταν έχει σημασία για τον εξωτερικό θόρυβο: μέτρα μείωσης του θορύβου στο διαμέρισμα του κινητήρα και επί του κινητήρα:

3.2.9.5.   Θέση εξαγωγής της εξάτμισης:

3.2.9.6.   Σιγαστήρας εξάτμισης με ινώδη υλικά:

3.2.10.   Ελάχιστες διατομές των θυρίδων εισαγωγής και εξαγωγής:

Χρονισμός βαλβίδων ή ισοδύναμα δεδομένα

3.2.11.1.   Μέγιστη ανύψωση βαλβίδων, γωνίες ανοίγματος και κλεισίματος ή λεπτομέρειες ρύθμισης εναλλακτικών συστημάτων διανομής, ως προς τα νεκρά σημεία:

3.2.11.2.   Κλίμακες αναφοράς ή/και ρύθμισης (1):

Λαμβανόμενα μέτρα κατά της ρύπανσης του αέρα

3.2.12.1.   Συσκευή ανακύκλωσης των αερίων του στροφαλοθαλάμου (περιγραφή και σχέδια):

Πρόσθετες αντιρρυπαντικές διατάξεις (εφόσον υπάρχουν και δεν καλύπτονται σε άλλο εδάφιο):

Καταλυτικός μετατροπέας: ναι/όχι (1)

3.2.12.2.1.1.   Αριθμός καταλυτικών μετατροπέων και στοιχείων:

3.2.12.2.1.2.   Διαστάσεις, σχήμα και όγκος καταλυτικού(-ών) μετατροπέα(-ων):

3.2.12.2.1.3.   Είδος καταλυτικής δράσης:

3.2.12.2.1.4.   Ολική γόμωση με πολύτιμα μέταλλα:

3.2.12.2.1.5.   Σχετική συγκέντρωση:

3.2.12.2.1.6.   Υπόστρωμα (κατασκευή και υλικό):

3.2.12.2.1.7.   Πυκνότητα κυψέλης:

3.2.12.2.1.8.   Είδος περιβλήματος καταλυτικού(-ών) μετατροπέα(-έων):

3.2.12.2.1.9.   Θέση καταλυτικού(-ών) μετατροπέα(-ων) (σημείο και απόσταση αναφοράς στη γραμμή εξάτμισης):

3.2.12.2.1.10.   Θερμική ασπίδα: ναι/όχι (1)

Αισθητήρας οξυγόνου: ναι/όχι (1)

3.2.12.2.2.1.   Τύπος:

3.2.12.2.2.2.   Θέση:

3.2.12.2.2.3.   Περιοχή ρύθμισης:

Απευθείας έγχυση: ναι/όχι (1)

3.2.12.2.3.1.   Τύπος (πάλμωση αέρα, αεραντλία κ.λπ.):

Ανακυκλοφορία αερίων εξάτμισης: ναι/όχι (1)

3.2.12.2.4.1.   Χαρακτηριστικά (παροχή κ.λπ.):

Σύστημα ελέγχου αναθυμιάσεων: ναι/όχι (1)

3.2.12.2.5.1.   Λεπτομερής περιγραφή των συσκευών και των συνθηκών ρύθμισής τους:

3.2.12.2.5.2.   Σχέδιο συστήματος ελέγχου των αναθυμιάσεων:

3.2.12.2.5.3.   Σχέδιο κανίστρου ενεργού άνθρακα:

3.2.12.2.5.4.   Ξηρά μάζα ξυλάνθρακα: … g

3.2.12.2.5.5.   Σχηματικό διάγραμμα της δεξαμενής καυσίμου με ένδειξη της χωρητικότητας και του υλικού κατασκευής:

3.2.12.2.5.6.   Σχέδιο θερμικής ασπίδας μεταξύ δεξαμενής και συστήματος εξάτμισης:

Παγίδα σωματιδίων: ναι/όχι (1)

3.2.12.2.6.1.   Διαστάσεις, σχήμα και χωρητικότητα της παγίδας σωματιδίων:

3.2.12.2.6.2.   Τύπος και είδος παγίδας σωματιδίων:

3.2.12.2.6.3.   Θέση (απόσταση αναφοράς στη γραμμή της εξάτμισης):

3.2.12.2.6.4.   Μέθοδος ή σύστημα αναγέννησης, περιγραφή ή/και σχέδια:

Ενσωματωμένο σύστημα διάγνωσης (OBD): ναι/όχι (1)

3.2.12.2.7.1.   Γραπτή περιγραφή ή/και σκαρίφημα του δείκτη δυσλειτουργίας (MI):

3.2.12.2.7.2.   Κατάλογος και σκοπός των κατασκευαστικών στοιχείων που παρακολουθούνται από το σύστημα OBD:

Γραπτή περιγραφή (γενικές αρχές λειτουργίας) για:

Κινητήρες επιβαλλόμενης ανάφλεξης (1):

3.2.12.2.7.3.1.1.   Παρακολούθηση καταλύτη (1):

3.2.12.2.7.3.1.2.   Ανίχνευση διαλείψεων (1):

3.2.12.2.7.3.1.3.   Παρακολούθηση αισθητήρα οξυγόνου(1):

3.2.12.2.7.3.1.4.   Άλλα κατασκευαστικά στοιχεία που παρακολουθούνται από το σύστημα OBD (1):

Κινητήρες ανάφλεξης διά συμπιέσεως (1)

3.2.12.2.7.3.2.1.   Παρακολούθηση καταλύτη (1):

3.2.12.2.7.3.2.2.   Παρακολούθηση παγίδας σωματιδίων (1):

3.2.12.2.7.3.2.3.   Παρακολούθηση ηλεκτρονικού συστήματος τροφοδοσίας καυσίμου (1):

3.2.12.2.7.3.2.4.   Άλλα κατασκευαστικά στοιχεία που παρακολουθούνται από το σύστημα OBD (1):

3.2.12.2.7.4.   Κριτήρια για ενεργοποίηση του δείκτη δυσλειτουργίας (καθορισμένος αριθμός κύκλων οδήγησης ή στατιστική μέθοδος):

3.2.12.2.7.5.   Κατάλογος όλων των κωδικών εξόδου του ενσωματωμένου συστήματος διάγνωσης (OBD) και χρησιμοποιούμενοι μορφότυποι (με επεξήγηση εκάστου):

3.2.12.2.8.   Άλλα συστήματα (περιγραφή και λειτουργία):

3.2.13.   Θέση ένδειξης συμβόλου του συντελεστή απορρόφησης (μόνο στην περίπτωση κινητήρων ανάφλεξης με συμπίεση):

3.2.14.   Λεπτομέρειες τυχόν συστημάτων μελετημένων για εξοικονόμηση καυσίμου (εάν δεν καλύπτονται σε άλλα σημεία):

Σύστημα τροφοδοσίας με φυσικό αέριο (LPG): ναι/όχι (1)

3.2.15.1.   Αριθμός έγκρισης ΕΚ τύπου σύμφωνα με την οδηγία 1970/221/ΕΟΚ (όταν η οδηγία τροποποιηθεί για να καλύπτει δεξαμενές καυσίμου για αέρια καύσιμα):

Ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου ρύθμισης του κινητήρα σε οχήματα τροφοδοτούμενα με υγραέριο

3.2.15.2.1.   Μάρκα(-ες):

3.2.15.2.2.   Τύπος(-οι):

3.2.15.2.3.   Δυνατότητες σχετικών με τις εκπομπές ρυθμίσεων:

Περαιτέρω τεκμηρίωση

3.2.15.3.1.   Περιγραφή της προστασίας του καταλύτη κατά τη μετάβαση από τη βενζίνη στο υγραέριο ή αντιστρόφως:

3.2.15.3.2.   Διάταξη συστήματος (ηλεκτρικές συνδέσεις, συνδέσεις υποπίεσης, εύκαμπτοι σωλήνες αντιστάθμισης κ.λπ.):

3.2.15.3.3.   Σχεδιασμός του συμβόλου:

Σύστημα τροφοδοσίας με φυσικό αέριο (NG): ναι/όχι (1)

3.2.16.1.   Αριθμός έγκρισης ΕΚ τύπου σύμφωνα με την οδηγία 1970/221/ΕΟΚ (όταν η οδηγία τροποποιηθεί για να καλύπτει δεξαμενές καυσίμου για αέρια καύσιμα):

Ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου ρύθμισης του κινητήρα σε οχήματα τροφοδοτούμενα με φυσικό αέριο

3.2.16.2.1.   Μάρκα(-ες):

3.2.16.2.2.   Τύπος(-οι):

3.2.16.2.3.   Δυνατότητες σχετικών με τις εκπομπές ρυθμίσεων:

Περαιτέρω τεκμηρίωση

3.2.16.3.1.   Περιγραφή της προστασίας του καταλύτη κατά τη μετάβαση από βενζίνη σε φυσικό αέριο ή αντιστρόφως:

3.2.16.3.2.   Διάταξη συστήματος (ηλεκτρικές συνδέσεις, συνδέσεις υποπίεσης, εύκαμπτοι σωλήνες αντιστάθμισης κ.λπ.):

3.2.16.3.3.   Σχεδιασμός του συμβόλου:

Ηλεκτρικός κινητήρας

Τύπος (πηνίο, διέγερση):

3.3.1.1.   Μέγιστη ισχύς εξόδου: … kW

3.3.1.2.   Ονομαστική τάση: … V

Συσσωρευτής

3.3.2.1.   Αριθμός στοιχείων:

3.3.2.2.   Μάζα: … kg

3.3.2.3.   Ισχύς: … Αh (Αμπερώρες)

3.3.2.4.   Θέση:

3.4.   Άλλου είδους κινητήρες ή συνδυασμοί τους (χαρακτηριστικά που αφορούν τα μέρη των εν λόγω κινητήρων):

Εκπομπές CO2/Κατανάλωση καυσίμου (κα) (δηλούμενη τιμή από τον καταναλωτή)

Μάζα εκπομπών CO2

3.5.1.1.   Μάζα εκπομπών CO2 (για κυκλοφορία εντός πόλεως): … g/km

3.5.1.2.   Μάζα εκπομπών CO2 (για κυκλοφορία εκτός πόλεως): … g/km

3.5.1.3.   Μάζα εκπομπών CO2 (συνδυασμένος κύκλος): … g/km

Κατανάλωση καυσίμου

3.5.2.1.   Κατανάλωση καυσίμου (για κυκλοφορία εντός πόλεως): … l/100 km/m3/100 km (1)

3.5.2.2.   Κατανάλωση καυσίμου (για κυκλοφορία εκτός πόλεως): … l/100 km/m3/100 km (1)

3.5.2.3.   Κατανάλωση καυσίμου (συνδυασμένος κύκλος): … l/100 km/m3/100 km (1)

Θερμοκρασίες επιτρεπόμενες από τον κατασκευαστή

Σύστημα ψύξης

3.6.1.1.   Υγρόψυκτο

Ανώτατη θερμοκρασία στην έξοδο: … K

Αερόψυκτο

3.6.1.2.1.   Σημείο αναφοράς:

3.6.1.2.2.   Ανώτατη θερμοκρασία στο σημείο αναφοράς: … K

3.6.2.   Ανώτατη θερμοκρασία εξόδου από τον ενδιάμεσο ψύκτη: … K

3.6.3.   Ανώτατη θερμοκρασία αερίων εξαγωγής στο σημείο του (των) σωλήνα(-ων) εξαγωγής δίπλα στο (στα) εξωτερικό(-ά) παρέμβυσμα(-τα) της πολλαπλής εξαγωγής: … K

3.6.4.   Θερμοκρασία καυσίμου

κατώτατη: … K

ανώτατη: … K

3.6.5.   Θερμοκρασία λιπαντικού

κατώτατη: … K

ανώτατη: … K

Μηχανισμοί κινούμενοι από τον κινητήρα

Μέγιστη αποδεκτή ισχύς απορροφώμενη από τους κινούμενους από τον κινητήρα μηχανισμούς, όπως προδιαγράφεται και υπό τις συνθήκες λειτουργίας που ορίζει το σημείο 5.1.1 του παραρτήματος I της οδηγίας 80/1269/ΕΟΚ, σε κάθε αριθμό στροφών του κινητήρα, όπως ορίζεται στο σημείο 4.1 του παραρτήματος ΙΙΙ της οδηγίας 88/77/ΕΟΚ

3.7.1.   Στις στροφές βραδυπορείας: … kW

3.7.2.   Στις ενδιάμεσες στροφές: … kW

3.7.3.   Στις ονομαστικές στροφές: … kW

Σύστημα λίπανσης

Περιγραφή του συστήματος

3.8.1.1.   Θέση του δοχείου λιπαντικού:

3.8.1.2.   Σύστημα τροφοδοσίας (με αντλία/έγχυση στην εισαγωγή/ανάμειξη με το καύσιμο κ.λπ.) (1)

Αντλία λίπανσης

3.8.2.1.   Μάρκα(-ες):

3.8.2.2.   Τύπος(-οι):

Ανάμιξη με το καύσιμο

3.8.3.1.   Σε ποσοστό:

Ψυγείο λαδιού: ναι/όχι (1)

Σχέδιο(-α):

είτε

3.8.4.1.1.   Μάρκα(-ες):

3.8.4.1.2.   Τύπος(-οι):

3.9   ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (Στην περίπτωση συστημάτων με διαφορετική διάταξη, δώστε αντίστοιχες πληροφορίες).

3.9.1   Καύσιμο: LPG/NG-H/NG-L/NG-HL (1)

Ρυθμιστής(-ές) πίεσης ή εξατμιστήρας(-ες)/ρυθμιστής(-ές) πίεσης (1)

3.9.2.1.   Μάρκα(-ες):

3.9.2.2.   Τύπος(-οι):

3.9.2.3   Αριθμός σταδίων μείωσης της πίεσης:

3.9.2.4   Πίεση τελικού σταδίου

ελάχιστη: … kPa

μέγιστη: … kPa

3.9.2.5   Αριθμός κύριων σημείων ρύθμισης:

3.9.2.6   Αριθμός ενδιάμεσων σημείων ρύθμισης:

3.9.2.7   Αριθμός έγκρισης ΕΚ τύπου σύμφωνα με …/…/ΕΚ:

Σύστημα καυσίμου: μονάδα ανάμειξης/έγχυση αερίου/έγχυση υγρού/απευθείας έγχυση (1)

3.9.3.1   Ρύθμιση της αναλογίας του μείγματος:

3.9.3.2   Περιγραφή συστήματος ή/και διάγραμμα και σχέδια:

3.9.3.3   Αριθμός έγκρισης ΕΚ τύπου σύμφωνα με …/…/ΕΚ:

Μονάδα ανάμειξης

3.9.4.1   Αριθμός:

3.9.4.2   Μάρκα(-ες):

3.9.4.3   Τύπος(-οι):

3.9.4.4   Θέση:

3.9.4.5   Δυνατότητες προσαρμογής:

3.9.4.6   Αριθμός έγκρισης ΕΚ τύπου σύμφωνα με …/…/ΕΚ:

Έγχυση στην πολλαπλή εισαγωγή

3.9.5.1   Έγχυση: ένα σημείο/πολλαπλά σημεία (1)

3.9.5.2   Έγχυση: συνεχής/συγχρονική/διαδοχική (1)

Εξοπλισμός έγχυσης

3.9.5.3.1   Μάρκα(-ες):

3.9.5.3.2   Τύπος(-οι):

3.9.5.3.3   Δυνατότητες προσαρμογής:

3.9.5.3.4   Αριθμός έγκρισης ΕΚ τύπου σύμφωνα με …/…/ΕΚ:

Αντλία τροφοδοσίας (αν υπάρχει)

3.9.5.4.1   Μάρκα(-ες):

3.9.5.4.2   Τύπος(-οι):

3.9.5.4.3   Αριθμός έγκρισης ΕΚ τύπου σύμφωνα με …/…/ΕΚ:

Εγχυτήρας(-ες)

3.9.5.5.1   Μάρκα(-ες):

3.9.5.5.2   Τύπος(-οι):

3.9.5.5.3   Αριθμός έγκρισης ΕΚ τύπου σύμφωνα με …/…/ΕΚ:

Απευθείας έγχυση

Αντλία έγχυσης/ρυθμιστής πίεσης (1)

3.9.6.1.1   Μάρκα(-ες):

3.9.6.1.2   Τύπος(-οι):

3.9.6.1.3   Χρόνος έγχυσης:

3.9.6.1.4   Αριθμός έγκρισης ΕΚ τύπου σύμφωνα με …/…/ΕΚ:

Εγχυτήρας(-ες)

3.9.6.2.1   Μάρκα(-ες):

3.9.6.2.2   Τύπος(-οι):

3.9.6.2.3   Πίεση ανοίγματος ή χαρακτηριστική καμπύλη (2):

3.9.6.2.4   Αριθμός έγκρισης ΕΚ τύπου σύμφωνα με …/…/ΕΚ:

Μονάδα ηλεκτρονικού ελέγχου (ECU)

3.9.7.1   Μάρκα(-ες):

3.9.7.2   Τύπος(-οι):

3.9.7.3   Δυνατότητες προσαρμογής:

Ειδικός εξοπλισμός για καύσιμο φυσικό αέριο

Περίπτωση 1 (μόνο προκειμένου για εγκρίσεις κινητήρων για πολλά καύσιμα συγκεκριμένης σύνθεσης)

3.9.8.1.1   Σύνθεση καυσίμου:

μεθάνιο (CH4): συνήθης: … % mole ελάχ… % mole μέγ …%mole

αιθάνιο (C2H6): συνήθης: … %mole ελάχ. … %mole μέγ. … %mole

προπάνιο (C3H8): συνήθης: … %mole ελάχ … %mole μέγ. … %mole

βουτάνιο (C4H10): συνήθης: … %mole ελάχ … %mole μέγ. … %mole

C5/C5 +: συνήθης: … %mole ελάχ. … %mole μέγ. … %mole

οξυγόνο (O2): συνήθης: … %mole ελάχ. … %mole μέγ. … %mole

αδρανές αέριο (N2, He κ.λπ.): συνήθης: … %mole ελάχ. … %mole μέγ. … %mole

Εγχυτήρας(-ες)

3.9.8.1.2.1   Μάρκα(-ες):

3.9.8.1.2.2   Τύπος(-οι):

3.9.8.1.3   Άλλες πληροφορίες (αν έχει εφαρμογή): …

3.9.8.1.4   Θερμοκρασία καυσίμου

ελάχιστη: … K

μέγιστη: … K

για τους κινητήρες αερίου στο τελικό στάδιο του ρυθμιστή πίεσης.

3.9.8.1.5   Πίεση καυσίμου

ελάχιστη: … kPa

μέγιστη: … kPa

στο τελικό στάδιο του ρυθμιστή πίεσης, μόνο για τους κινητήρες φυσικού αερίου.

3.9.8.2   Περίπτωση 2 (μόνο προκειμένου για εγκρίσεις κινητήρων για πολλά καύσιμα συγκεκριμένης σύνθεσης)

4.   ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ (κβ)

4.1.   Σχέδιο του συστήματος μετάδοσης της κίνησης:

Τύπος (μηχανικό, υδραυλικό, ηλεκτρικό κ.λπ.):

4.2.1.   Σύντομη περιγραφή των (τυχόν) ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών κατασκευαστικών στοιχείων:

Ροπή αδρανείας του σφονδύλου του κινητήρα:

4.3.1.   Πρόσθετη ροπή αδρανείας με το μοχλό του κιβωτίου ταχυτήτων στο νεκρό σημείο:

Συμπλέκτης (τύπος):

4.4.1.   Μέγιστη μετατροπή ροπής:

Κιβώτιο ταχυτήτων

4.5.1.   Τύπος [χειροκίνητο/αυτόματο/CVT (συνεχώς μεταβαλλόμενη σχέση μετάδοσης)] (1)

4.5.2.   Θέση ως προς τον κινητήρα:

4.5.3.   Μέθοδος χειρισμού:

4.6.   Σχέσεις μετάδοσης

Ταχύτητα

Εσωτερικές σχέσεις του κιβωτίου ταχυτήτων (σχέσεις στροφών κινητήρα προς στροφές του άξονα εξόδου από το κιβώτιο)

Τελική(-ές) σχέση(-εις) μετάδοσης (σχέσεις στροφών του άξονα εξόδου από το κιβώτιο προς τις στροφές του κινητήριου τροχού)

Ολικές σχέσεις μετάδοσης

Μέγιστη για CVT

 

 

 

1

 

 

 

2

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

Ελάχιστη για CVT

 

 

 

Όπισθεν

 

 

 

4.7.   Ανώτατη ταχύτητα του οχήματος (σε km/h) (κγ):

Μετρητής ταχύτητας (στην περίπτωση ταχογράφου δίνεται μόνο το σήμα έγκρισης)

4.8.1.   Τρόπος λειτουργίας και περιγραφή του κινητήριου μηχανισμού:

4.8.2.   Σταθερά του οργάνου:

4.8.3.   Ανοχές του μηχανισμού μέτρησης (σύμφωνα με το σημείο 2.1.3 του παραρτήματος II της οδηγίας 1975/443/ΕΟΚ):

4.8.4.   Ολική σχέση μετάδοσης (σύμφωνα με το σημείο 2.1.2 του παραρτήματος II της οδηγίας 1975/443/ΕΟΚ) ή ισοδύναμα δεδομένα:

4.8.5.   Διάγραμμα της κλίμακας του μετρητή ταχύτητας ή άλλες μορφές απεικόνισης:

4.9.   Αναστολέας διαφορικού: ναι/όχι/προαιρετικός (1)

5.   ΑΞΟΝΕΣ

5.1.   Περιγραφή εκάστου άξονα:

5.2.   Σήμα:

5.3.   Τύπος: …

5.4.   Θέση συμπτυσσόμενου(-ων) άξονα(-ων):

5.5.   Θέση άξονα(-ων) δυνάμενου(-ων) να φέρει(-ουν) φορτίο:

6.   ΑΝΑΡΤΗΣΗ

6.1.   Σχέδιο συστήματος ανάρτησης:

Τύπος και σχεδίαση της ανάρτησης εκάστου άξονα ή ομάδας αξόνων ή τροχού:

6.2.1.   Σταθεροποιητές: ναι/όχι/προαιρετικοί (1)

6.2.2.   Σύντομη περιγραφή των (τυχόν) ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών κατασκευαστικών στοιχείων:

Πνευματική ανάρτηση για κατευθυντήριο(-ους) άξονα(-ες): ναι/όχι (1)

6.2.3.1.   Ανάρτηση για κατευθυντήριο άξονα(-ες) ισοδύναμη προς την πνευματική ανάρτηση: ναι/όχι (1)

6.2.3.2.   Συχνότητα και απόσβεση της ταλάντωσης της δονούμενης μάζας:

6.3.   Χαρακτηριστικά των μερών της ανάρτησης που λειτουργούν ως ελατήρια (φύση, χαρακτηριστικά των υλικών και διαστάσεις):

6.4.   Σταθεροποιητές: ναι/όχι/προαιρετικοί (1)

6.5.   Αποσβεστήρες κραδασμών (αμορτισέρ): ναι/όχι/προαιρετικοί (1)

Επίσωτρα και τροχοί

Συνδυασμός(-οί) επισώτρου/τροχού (για τα επίσωτρα δίνεται ο κωδικός μεγέθους, ο δείκτης ελάχιστης ικανότητας φόρτωσης και το σύμβολο της κατηγορίας ελάχιστης ταχύτητας· για τα επίσωτρα κατηγορίας Ζ που προορίζονται για οχήματα με μέγιστη ταχύτητα άνω των 300 km/h παρέχονται αντίστοιχες πληροφορίες· για τους τροχούς δίνεται το (τα) μέγεθος(-η) σώτρων και η (οι) απόκλιση(-εις)

Άξονες

6.6.1.1.1.   Άξονας 1:

6.6.1.1.2.   Άξονας 2:

κ.λπ.

6.6.1.2.   Τυχόν εφεδρικός τροχός:

Άνω και κάτω όρια ακτίνων κύλισης

6.6.2.1.   Άξονας 1:

6.6.2.2.   Άξονας 2:

κ.λπ.

6.6.3.   Συνιστώμενη(-ες) από τον κατασκευαστή του οχήματος πίεση(-εις) επισώτρων: … kPa

6.6.4.   Συνιστώμενος από τον κατασκευαστή συνδυασμός αλυσίδας/επισώτρου/τροχού στον μπροστινό ή/και στον πίσω άξονα κατάλληλος για τον τύπο του οχήματος:

6.6.5.   Σύντομη περιγραφή τυχόν εφεδρικού τροχού προσωρινής χρήσης:

7.   ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

7.1.   Σχηματικό διάγραμμα του (των) διευθυντήριου(-ων) άξονα(-ων) που να δείχνει τη γεωμετρία του συστήματος διεύθυνσης:

Μετάδοση κίνησης και χειρισμός

7.2.1.   Τύπος μετάδοσης κίνησης του συστήματος διεύθυνσης (να προσδιοριστεί, κατά περίπτωση, για τους μπροστινούς και τους πίσω τροχούς):

Σύνδεση με τους τροχούς (συμπεριλαμβάνονται μέσα διαφορετικά από τα μηχανικά· να προσδιοριστεί, κατά περίπτωση, για τους μπροστινούς και τους πίσω τροχούς):

7.2.2.1.   Σύντομη περιγραφή των (τυχόν) ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών κατασκευαστικών στοιχείων:

Ενδεχομένως, μέθοδος ενίσχυσης:

7.2.3.1.   Τρόπος και διάγραμμα λειτουργίας, μάρκα(-ες) και τύπος(-οι):

7.2.4.   Διάγραμμα ολόκληρου του μηχανισμού διεύθυνσης, όπου εμφαίνονται τα σημεία τοποθέτησης των διάφορων διατάξεων που επηρεάζουν τη συμπεριφορά διεύθυνσης:

7.2.5.   Σχηματικό(-ά) διάγραμμα(-τα) διάταξης(-εων) χειρισμού του συστήματος διεύθυνσης:

7.2.6.   Τυχόν περιοχή και τρόπος ρύθμισης της διάταξης χειρισμού του συστήματος διεύθυνσης:

Μέγιστη γωνία στροφής των τροχών

7.3.1.   προς τα δεξιά … μοίρες· αριθμός στροφών του τιμονιού (ή ισοδύναμα δεδομένα):

7.3.2.   προς τα δεξιά … μοίρες· αριθμός στροφών του τιμονιού (ή ισοδύναμα δεδομένα)

8.   ΠΕΔΗΣΗ

Δίνονται τα ακόλουθα στοιχεία, καθώς και τα μέσα αναγνώρισης, κατά περίπτωση:

8.1.   Τύπος και χαρακτηριστικά του συστήματος πέδησης (όπως ορίζεται στο παράρτημα I σημείο 1.6 της οδηγίας 71/320/ΕΟΚ) και σχέδιο (π.χ. τύμπανα ή δίσκοι, τροχοί στους οποίους επενεργεί η πέδηση, σύνδεση με τους τροχούς αυτούς, μάρκα και τύπος σιαγόνων/συγκροτημάτων πλινθίων ή/και επενδύσεων, ενεργές επιφάνειες πέδησης, ακτίνα τυμπάνων, σιαγόνες ή δίσκοι, μάζα τυμπάνων, μηχανισμοί ρύθμισης, σχετικά μέρη του (των) άξονα(-ων) και της ανάρτησης):

Λειτουργικό διάγραμμα, περιγραφή ή/και σχέδιο των εξής διατάξεων πέδησης (όπως ορίζονται στο σημείο 1.2 του παραρτήματος I της οδηγίας 71/320/ΕΟΚ) με π.χ. τις διατάξεις μετάδοσης και χειρισμού (κατασκευή, ρύθμιση, σχέσεις μοχλοβραχιόνων, πρόσβαση στο σύστημα χειρισμού και θέση του, συστήματα χειρισμού με καστάνια στην περίπτωση μηχανικής μετάδοσης, χαρακτηριστικά των κύριων τμημάτων της ζεύξης, κύλινδροι και έμβολα του συστήματος χειρισμού, κύλινδροι πέδησης ή ισοδύναμα κατασκευαστικά στοιχεία στην περίπτωση ηλεκτρικών συστημάτων πέδησης):

8.2.1.   Σύστημα πέδησης πορείας:

8.2.2.   Δευτερεύον σύστημα πέδησης:

8.2.3.   Σύστημα πέδησης στάθμευσης:

8.2.4.   Τυχόν πρόσθετο σύστημα πέδησης:

8.2.5.   Σύστημα πέδησης σε περίπτωση απόσπασης του ρυμουλκούμενου:

8.3.   Διατάξεις χειρισμού και μετάδοσης των συστημάτων πέδησης ρυμουλκούμενων σε οχήματα μελετημένα να έλκουν ρυμουλκούμενο:

8.4.   Το όχημα είναι εξοπλισμένο για να έλκει ρυμουλκούμενο με ηλεκτρικό/πνευματικό/υδραυλικό (1) σύστημα πέδησης πορείας: ναι/όχι (1)

Σύστημα αντιεμπλοκής των τροχών κατά την πέδηση: ναι/όχι/προαιρετικό (1)

8.5.1.   Για οχήματα εξοπλισμένα με συστήματα αντιεμπλοκής των τροχών κατά την πέδηση, περιγραφή της λειτουργίας του συστήματος (συμπεριλαμβανομένων τυχόν ηλεκτρονικών μερών), ηλεκτρικό σχηματικό διάγραμμα, σχέδιο υδραυλικού ή πνευματικού κυκλώματος:

8.6.   Υπολογισμοί και καμπύλες σύμφωνα με το προσάρτημα του σημείου 1.1.4.2 του παραρτήματος II της οδηγίας 71/320/ΕΟΚ (ή το προσάρτημα του παραρτήματος XI, κατά περίπτωση):

Περιγραφή ή/και σχέδιο του συστήματος τροφοδότησης με ενέργεια (να καθοριστεί επίσης και για υποβοηθούμενα συστήματα πέδησης):

8.7.1.   Για τα συστήματα πέδησης που λειτουργούν με πεπιεσμένο αέρα, πίεση λειτουργίας p2 στον (στους) ταμιευτήρα(-ες) πίεσης:

8.7.2.   Για τα συστήματα πέδησης που λειτουργούν με το κενό της μηχανής, το αρχικό επίπεδο ενέργειας στον (στους) ταμιευτήρα(-ες):

8.8.   Υπολογισμός του συστήματος πέδησης: Καθορισμός του λόγου μεταξύ των συνολικών δυνάμεων πέδησης στην περιφέρεια των τροχών και της δύναμης που ασκείται στη διάταξη χειρισμού της πέδησης:

8.9.   Σύντομη περιγραφή των συστημάτων πέδησης (σύμφωνα με το σημείο 1.6 της προσθήκης του προσαρτήματος 1 του παραρτήματος IX της οδηγίας 71/320/ΕΟΚ):

8.10.   Σε περίπτωση που ζητείται εξαίρεση από τις δοκιμές τύπου I ή/και τύπου II να δηλώνεται ο αριθμός της έκθεσης σύμφωνα με το προσάρτημα 2 του παραρτήματος VII της οδηγίας 71/320/ΕΟΚ:

8.11.   Χαρακτηριστικά του (των) τύπου(-ων) συστήματος(-ων) συνεχούς πέδησης:

9.   ΑΜΑΞΩΜΑ

9.1.   Τύπος αμαξώματος:

9.2.   Χρησιμοποιούμενα υλικά και μέθοδοι κατασκευής:

Θύρες επιβατών, μάνδαλα και γιγγλυμοί

Διάταξη και αριθμός θυρών:

9.3.1.1.   Διαστάσεις, διεύθυνση και μέγιστη γωνία ανοίγματος:

9.3.2.   Σχέδιο μανδάλων και γιγγλυμών και θέση τους επί των θυρών:

9.3.3.   Τεχνική περιγραφή μανδάλων και γιγγλυμών:

9.3.4.   Λεπτομέρειες (με διαστάσεις) εισόδων, βαθμίδων και τυχόν αναγκαίων χειρολαβών:

Οπτικό πεδίο (οδηγία 77/649/ΕΟΚ)

9.4.1.   Στοιχεία των κύριων σημείων αναφοράς με επαρκείς λεπτομέρειες ώστε να καθίστανται άμεσα αναγνωρίσιμα και να εντοπίζεται η θέση του καθενός ως προς τα άλλα και ως προς το σημείο R:

9.4.2.   Σχέδιο(-α) ή φωτογραφία(-ες) όπου φαίνεται η θέση των τμημάτων των κατασκευαστικών στοιχείων εντός γωνίας 180° του πρόσω οπτικού πεδίου:

Αλεξήνεμο και λοιπά παράθυρα

Αλεξήνεμο

9.5.1.1.   Χρησιμοποιούμενα υλικά:

9.5.1.2.   Τρόπος στερέωσης:

9.5.1.3.   Γωνία κλίσης:

9.5.1.4.   Αριθμός(-οί) έγκρισης ΕΚ τύπου:

9.5.1.5.   Συμπληρωματικοί εξοπλισμοί του αλεξηνέμου και θέση τοποθέτησής τους καθώς και σύντομη περιγραφή τυχόν ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών κατασκευαστικών στοιχείων:

Λοιπά παράθυρα

9.5.2.1.   Χρησιμοποιούμενα υλικά:

9.5.2.2.   Αριθμός(-οί) έγκρισης ΕΚ τύπου:

9.5.2.3.   Σύντομη περιγραφή (τυχόν) ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών κατασκευαστικών στοιχείων του μηχανισμού ανύψωσης των παραθύρων:

Υαλοπίνακας ανοιγόμενης οροφής

9.5.3.1.   Χρησιμοποιούμενα υλικά:

9.5.3.2.   Αριθμός(-οί) έγκρισης ΕΚ τύπου:

Λοιποί υαλοπίνακες

9.5.4.1.   Χρησιμοποιούμενα υλικά:

9.5.4.2.   Αριθμός(-οί) έγκρισης ΕΚ τύπου:

Υαλοκαθαριστήρας(-ες)

9.6.1.   Λεπτομερής τεχνική περιγραφή (συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών ή σχεδίων):

Εκτοξευτήρας νερού αλεξηνέμου

9.7.1.   Λεπτομερής τεχνική περιγραφή (συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών ή σχεδίων) ή, εάν είναι εγκεκριμένος ως χωριστή τεχνική μονάδα, αριθμός έγκρισης ΕΚ τύπου:

Σύστημα αποπάγωσης και αποθάμβωσης

9.8.1.   Λεπτομερής τεχνική περιγραφή (συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών ή σχεδίων):

9.8.2.   Μέγιστη ηλεκτρική κατανάλωση: … kW

Συσκευές έμμεσης όρασης

Κάτοπτρα (κατάσταση για κάθε κάτοπτρο):

9.9.1.1.   Μάρκα:

9.9.1.2.   Σήμα έγκρισης ΕΚ τύπου:

9.9.1.3.   Παραλλαγή:

9.9.1.4.   Σχεδιάγραμμα (Σχεδιαγράμματα) για τον εντοπισμό του κατόπτρου όπου θα εμφαίνεται η θέση του κατόπτρου σε σχέση με το αμάξωμα του οχήματος:

9.9.1.5.   Λεπτομέρειες του τρόπου τοποθέτησής του, συμπεριλαμβανομένου του μέρους του αμαξώματος του οχήματος επί του οποίου έχει τοποθετηθεί:

9.9.1.6.   Προαιρετικός εξοπλισμός που ενδεχομένως επηρεάζει το προς τα πίσω οπτικό πεδίο:

9.9.1.7.   Σύντομη περιγραφή των (τυχόν) ηλεκτρονικών εξαρτημάτων του συστήματος ρύθμισης: …

Συσκευές έμμεσης όρασης πλην των κατόπτρων:

Τύπος και χαρακτηριστικά (π.χ. πλήρης περιγραφή της συσκευής):

9.9.2.1.1.   Εφόσον πρόκειται για συσκευή λήψης — οθόνης, απόσταση ανίχνευσης (mm), αντίθεση, εύρος φωτεινότητας, διόρθωση αντανάκλασης, απόδοση απεικόνισης (ασπρόμαυρη/έγχρωμη), συχνότητα ανανέωσης ειδώλου, εύρος φωτεινότητας της οθόνης:

9.9.2.1.2.   Επαρκώς λεπτομερή σχέδια για την αναγνώριση του συνόλου της συσκευής, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών εγκατάστασης· η θέση για το σήμα έγκρισης ΕΚ τύπου πρέπει να εμφαίνεται στα σχέδια.

Εσωτερικός εξοπλισμός

Εσωτερικός εξοπλισμός προστασίας των επιβατών (οδηγία 74/60/ΕΟΚ)

9.10.1.1.   Σχέδιο διάταξης ή φωτογραφίες όπου εμφαίνεται η θέση των συνημμένων τομών ή όψεων:

9.10.1.2.   Φωτογραφία ή σχέδιο όπου εμφαίνεται η γραμμή αναφοράς, περιλαμβανομένης της εξαιρούμενης περιοχής (παράρτημα Ι σημείο 2.3.1 της οδηγίας 74/60/ΕΟΚ):

9.10.1.3.   Φωτογραφίες, σχέδια ή/και ανάπτυγμα των εσωτερικών εξαρτημάτων, όπου εμφαίνονται τα τμήματα του διαμερίσματος επιβατών και τα χρησιμοποιούμενα υλικά (με εξαίρεση τα εσωτερικά κάτοπτρα οδήγησης), η διάταξη των χειριστηρίων, ο ουρανός και η συρόμενη οροφή, το υποστήριγμα κεφαλής, τα καθίσματα και τα ερεισίνωτα (σημείο 3.2 του παραρτήματος I της οδηγίας 74/60/ΕΟΚ):

Διάταξη και αναγνώριση των χειριστηρίων, των προειδοποιητικών λυχνιών και των δεικτών

9.10.2.1.   Φωτογραφίες ή/και σχέδια διάταξης των συμβόλων και χειριστηρίων προειδοποιητικών λυχνιών και δεικτών:

9.10.2.2.   Φωτογραφίες ή/και σχέδια των αναγνωριστικών σημάτων των χειριστηρίων, προειδοποιητικών λυχνιών και δεικτών, καθώς και των τμημάτων του οχήματος που σημειώνονται στην οδηγία 78/316/ΕΟΚ, κατά περίπτωση:

9.10.2.3.   Συνοπτικός πίνακας

Το όχημα είναι εξοπλισμένο με τα εξής χειριστήρια, δείκτες και προειδοποιητικές λυχνίες κατ’ εφαρμογή των παραρτημάτων II και III της οδηγίας 78/316/ΕΟΚ:

Χειριστήρια, προειδοποιητικές λυχνίες και δείκτες για τα οποία, όταν τοποθετούνται, είναι υποχρεωτικά τα μέσα αναγνώρισης και σύμβολα που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό

Αριθμός συμβόλου

Διάταξη

Υπάρχει χειριστήριο/δείκτης (1)

Σύμβολο αναγνώρισης (1)

Σημείο τοποθέτησης (2)

Υπάρχει προειδοποιητική λυχνία

Σύμβολο αναγνώρισης (1)

Σημείο τοποθέτησης (2)

1

Γενικός διακόπτης φωτισμού

ΟΚ (10)

 

 

 

 

 

2

Φανοί διασταύρωσης

 

 

 

 

 

 

3

Φανοί πορείας

 

 

 

 

 

 

4

(Πλευρικοί) φανοί θέσης

 

 

 

 

 

 

5

Φανοί ομίχλης (πρόσθιοι)

 

 

 

 

 

 

6

Οπίσθιος φανός ομίχλης

 

 

 

 

 

 

7

Συσκευή οριζοντίωσης των φανών

 

 

 

 

 

 

8

Φανοί στάθμευσης

 

 

 

 

 

 

9

Δείκτες κατεύθυνσης

 

 

 

 

 

 

10

Σήμα κινδύνου

 

 

 

 

 

 

11

Υαλοκαθαριστήρας

 

 

 

 

 

 

12

Εκτοξευτήρας νερού αλεξηνέμου

 

 

 

 

 

 

13

Συνδυασμός υαλοκαθαριστήρα και εκτοξευτήρα νερού

 

 

 

 

 

 

14

Συσκευή καθαρισμού των εμπρόσθιων φανών

 

 

 

 

 

 

15

Σύστημα αποθάμβωσης και αποπάγωσης αλεξηνέμου

 

 

 

 

 

 

16

Σύστημα αποθάμβωσης και αποπάγωσης οπίσθιου παραθύρου

 

 

 

 

 

 

17

Ανεμιστήρας αερισμού

 

 

 

 

 

 

18

Προθέρμανση ελαίου πετρελαιοκινητήρα

 

 

 

 

 

 

19

Αποπνικτήρας (τσοκ)

 

 

 

 

 

 

20

Βλάβη πέδης

 

 

 

 

 

 

21

Στάθμη καυσίμου

 

 

 

 

 

 

22

Φόρτιση συσσωρευτή

 

 

 

 

 

 

23

Θερμοκρασία ψυκτικού μέσου του κινητήρα

 

 

 

 

 

 


Χειριστήρια, προειδοποιητικές λυχνίες και δείκτες για τα οποία, όταν τοποθετούνται, είναι προαιρετικά τα μέσα αναγνώρισης και σύμβολα που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό

Αριθμός συμβόλου

Διάταξη

Υπάρχει χειριστήριο/δείκτης (3)

Σύμβολο αναγνώρισης (3)

Θέση (4)

Υπάρχει προειδοποιητική λυχνία

Σύμβολο αναγνώρισης (3)

Θέση (4)

1

Χειρόφρενο

 

 

 

 

 

 

2

Υαλοκαθαριστήρας οπίσθιου παραθύρου

 

 

 

 

 

 

3

Εκτοξευτήρας νερού οπίσθιου παραθύρου

 

 

 

 

 

 

4

Συνδυασμός υαλοκαθαριστήρα και εκτοξευτήρα νερού οπίσθιου παραθύρου

 

 

 

 

 

 

5

Υαλοκαθαριστήρας διαλείπουσας λειτουργίας

 

 

 

 

 

 

6

Ηχητικά όργανα (κλάξον)

 

 

 

 

 

 

7

Εμπρόσθιο κάλυμμα (καπό μηχανής)

 

 

 

 

 

 

8

Οπίσθιο κάλυμμα (πορτ-μπαγκάζ)

 

 

 

 

 

 

9

Ζώνη ασφαλείας

 

 

 

 

 

 

10

Πίεση ελαίου κινητήρα

 

 

 

 

 

 

11

Αμόλυβδη βενζίνη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Καθίσματα

9.10.3.1.   Αριθμός:

Θέση και διάταξη:

9.10.3.2.1.   Αριθμός θέσεων καθημένων:

9.10.3.2.2.   Θέση(-εις) καθημένων σχεδιασμένες προς χρήση μόνον εφόσον το όχημα είναι σε στάθμευση:

9.10.3.3.   Μάζα:

Χαρακτηριστικά: για καθίσματα που δεν έχουν εγκριθεί ως κατασκευαστικά στοιχεία, περιγραφή και σχέδια:

9.10.3.4.1.   των καθισμάτων και των αγκυρώσεών τους:

9.10.3.4.2.   του συστήματος ρύθμισης:

9.10.3.4.3.   των συστημάτων μετατόπισης και μανδάλωσης:

9.10.3.4.4.   των αγκυρώσεων των ζωνών ασφαλείας (εάν είναι ενσωματωμένες στο κάθισμα):

9.10.3.4.5.   των μερών του οχήματος που χρησιμοποιούνται ως αγκυρώσεις:

Συντεταγμένες ή σχέδιο του σημείου R (κδ)

9.10.3.5.1.   Θέσης οδηγού:

9.10.3.5.2.   Όλων των υπολοίπων θέσεων καθημένων:

Γωνία κορμού σύμφωνα με τη μελέτη

9.10.3.6.1.   Θέσης οδηγού:

9.10.3.6.2.   Όλων των υπολοίπων θέσεων καθημένων:

Διαδρομή ρύθμισης καθίσματος

9.10.3.7.1.   Θέσης οδηγού:

9.10.3.7.2.   Όλων των υπολοίπων θέσεων καθημένων:

Υποστηρίγματα κεφαλής

9.10.4.1.   Τύπος(-οι) υποστηριγμάτων κεφαλής: ενσωματωμένο/αφαιρέσιμο/χωριστό (1)

9.10.4.2.   Αριθμός(-οί) έγκρισης ΕΚ τύπου, εφόσον υπάρχει(-ουν):

Για υποστηρίγματα κεφαλής που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί

9.10.4.3.1.   Λεπτομερής περιγραφή του υποστηρίγματος κεφαλής, στην οποία προσδιορίζονται ειδικότερα η φύση του ή των υλικών πλήρωσης και, κατά περίπτωση, η θέση και οι προδιαγραφές των ιμάντων και εξαρτημάτων αγκύρωσης για τον (τους) τύπο(-ους) καθίσματος για τον (τους) οποίο(-ους) ζητείται η έγκριση:

Στην περίπτωση «χωριστού» υποστηρίγματος κεφαλής

9.10.4.3.2.1.   Λεπτομερής περιγραφή του δομικού τμήματος στο οποίο θα τοποθετηθεί το υποστήριγμα κεφαλής:

9.10.4.3.2.2.   Διαστασιολογημένα σχέδια των χαρακτηριστικών τμημάτων της κατασκευής και του υποστηρίγματος κεφαλής:

Συστήματα θέρμανσης του διαμερίσματος επιβατών

9.10.5.1.   Σύντομη περιγραφή του τύπου του οχήματος ως προς το σύστημα θέρμανσης, εφόσον αυτό χρησιμοποιεί τη θερμότητα του υγρού ψύξης του κινητήρα:

Λεπτομερής περιγραφή του τύπου του οχήματος από πλευράς θέρμανσης, εφόσον ως πηγή θερμότητας χρησιμοποιείται ο αέρας ψύξης ή τα καυσαέρια του κινητήρα, όπου συμπεριλαμβάνονται

9.10.5.2.1.   σχέδιο διάταξης του συστήματος θέρμανσης όπου εμφαίνεται η θέση του στο όχημα:

9.10.5.2.2.   σχέδιο διάταξης του εναλλάκτη θερμότητας για συστήματα θέρμανσης που χρησιμοποιούν τα καυσαέρια ή των μερών, όπου πραγματοποιείται η ανταλλαγή θερμότητας (για συστήματα θέρμανσης που χρησιμοποιούν τον αέρα ψύξης του κινητήρα):

9.10.5.2.3.   τομείς του εναλλάκτη θερμότητας ή αντιστοίχως των μερών όπου πραγματοποιείται η εναλλαγή θερμότητας, στα οποία εμφαίνονται το πάχος του τοιχώματος, τα χρησιμοποιούμενα υλικά και τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας:

9.10.5.2.4.   Προδιαγραφές για περαιτέρω σημαντικά κατασκευαστικά στοιχεία του συστήματος θέρμανσης, όπως π.χ. ο ανεμιστήρας θερμού αέρα, όσον αφορά τον τρόπο κατασκευής τους και τεχνικά δεδομένα:

Σύντομη περιγραφή του τύπου οχήματος όσον αφορά το σύστημα καύσης θέρμανσης και τον αυτόματο έλεγχο:

9.10.5.3.1.   σχέδιο διάταξης της θερμάστρας, του συστήματος εισαγωγής αέρα, του συστήματος εξαγωγής, της δεξαμενής καυσίμων, του συστήματος τροφοδοσίας καυσίμου (περιλαμβανομένων των βαλβίδων) και των ηλεκτρικών συνδέσεων, στο οποίο εμφαίνονται οι θέσεις τους στο όχημα.

9.10.5.4.   Μέγιστη ηλεκτρική κατανάλωση: … kW

Κατασκευαστικά στοιχεία που επηρεάζουν τη συμπεριφορά του συστήματος διεύθυνσης σε περίπτωση πρόσκρουσης (οδηγία 74/297/ΕΟΚ)

9.10.6.1.   Λεπτομερής περιγραφή, περιλαμβανομένης(-ων) φωτογραφίας(-ών) ή/και σχεδίου(-ων) του τύπου του οχήματος σε σχέση προς την κατασκευή, τις διαστάσεις, τις γραμμές και τα συστατικά υλικά του τμήματος του οχήματος που προτάσσεται του χειριστηρίου του συστήματος διεύθυνσης, συμπεριλαμβανομένων όσων κατασκευαστικών στοιχείων αποσκοπούν στο να συμβάλουν στην απορρόφηση ενέργειας σε περίπτωση κρούσης επί του χειριστηρίου του συστήματος διεύθυνσης:

9.10.6.2.   Φωτογραφία(-ες) ή/και σχέδιο(-α) των κατασκευαστικών στοιχείων του οχήματος πέραν εκείνων που περιγράφηκαν στο σημείο 9.10.6.1, για τα οποία ο κατασκευαστής σε συμφωνία με την τεχνική υπηρεσία ορίζει ότι συμβάλλουν στη συμπεριφορά του μηχανισμού διεύθυνσης σε περίπτωση πρόσκρουσης:

Συμπεριφορά κατά την καύση των υλικών που χρησιμοποιούνται στην εσωτερική διαρρύθμιση ορισμένων κατηγοριών μηχανοκίνητων οχημάτων (οδηγία 95/28/ΕΚ)

Υλικό(-ά) που χρησιμοποιείται(-ούνται) για την εσωτερική επένδυση της οροφής

9.10.7.1.1.   Αριθμός(-οί) έγκρισης ΕΚ τύπου κατασκευαστικού στοιχείου, εφόσον υπάρχει:

Για μη εγκριθέντα υλικά

9.10.7.1.2.1.   Προσδιορισμός βασικού(-ών) υλικού(-ών): …/…

9.10.7.1.2.2.   Σύνθετο/απλό (1) υλικό, αριθμός στρωμάτων (1):

9.10.7.1.2.3.   Τύπος επίστρωσης (1):

9.10.7.1.2.4.   Μέγιστο/ελάχιστο πάχος: …/… mm

Υλικό(-ά) που χρησιμοποιούνται για το οπίσθιο και τα πλευρικά τοιχώματα

9.10.7.2.1.   Αριθμός(-οί) έγκρισης ΕΚ τύπου κατασκευαστικού στοιχείου, εφόσον υπάρχει:

Για μη εγκριθέντα υλικά

9.10.7.2.2.1.   Προσδιορισμός βασικού(-ών) υλικού(-ών): …/…

9.10.7.2.2.2.   Σύνθετο/απλό (1) υλικό, αριθμός στρωμάτων (1):

9.10.7.2.2.3.   Τύπος επίστρωσης (1):

9.10.7.2.2.4.   Μέγιστο/ελάχιστο πάχος: …/… mm

Υλικό(-ά) δαπέδου

9.10.7.3.1.   Αριθμός(-οί) έγκρισης ΕΚ τύπου κατασκευαστικού στοιχείου, εφόσον υπάρχει:

Για μη εγκριθέντα υλικά

9.10.7.3.2.1.   Προσδιορισμός βασικού(-ών) υλικού(-ών): …/…

9.10.7.3.2.2.   Σύνθετο/απλό (1) υλικό, αριθμός στρωμάτων (1):

9.10.7.3.2.3.   Τύπος επίστρωσης (1):

9.10.7.3.2.4.   Μέγιστο/ελάχιστο πάχος: …/… mm

Υλικό(-ά) επένδυσης καθισμάτων

9.10.7.4.1.   Αριθμός(-οί) έγκρισης ΕΚ τύπου κατασκευαστικού στοιχείου, εφόσον υπάρχει:

Για μη εγκριθέντα υλικά

9.10.7.4.2.1.   Προσδιορισμός βασικού(-ών) υλικού(-ών): …/…

9.10.7.4.2.2.   Σύνθετο/απλό (1) υλικό, αριθμός στρωμάτων (1):

9.10.7.4.2.3.   Τύπος επίστρωσης (1):

9.10.7.4.2.4.   Μέγιστο/ελάχιστο πάχος: …/… mm

Υλικό(-ά) που χρησιμοποιούνται για τους αγωγούς θέρμανσης και αερισμού

9.10.7.5.1.   Αριθμός(-οί) έγκρισης ΕΚ τύπου κατασκευαστικού στοιχείου, εφόσον υπάρχει:

Για μη εγκριθέντα υλικά

9.10.7.5.2.1.   Προσδιορισμός βασικού(-ών) υλικού(-ών): …/…

9.10.7.5.2.2.   Σύνθετο/απλό (1) υλικό, αριθμός στρωμάτων (1):

9.10.7.5.2.3.   Τύπος επίστρωσης (1):

9.10.7.5.2.4.   Μέγιστο/ελάχιστο πάχος: …/… mm

Υλικό(-ά) για τις θέσεις αποσκευών

9.10.7.6.1.   Αριθμός(-οί) έγκρισης ΕΚ τύπου κατασκευαστικού στοιχείου, εφόσον υπάρχει:

Για μη εγκριθέντα υλικά

9.10.7.6.2.1.   Προσδιορισμός βασικού(-ών) υλικού(-ών): …/…

9.10.7.6.2.2.   Σύνθετο/απλό (1) υλικό, αριθμός στρωμάτων (1):

9.10.7.6.2.3.   Τύπος επίστρωσης (1):

9.10.7.6.2.4.   Μέγιστο/ελάχιστο πάχος: …/… mm

Υλικό(-ά) που χρησιμοποιείται(-ούνται) για άλλες χρήσεις

9.10.7.7.1.   Προοριζόμενες χρήσεις:

9.10.7.7.2.   Αριθμός(-οί) έγκρισης ΕΚ τύπου κατασκευαστικού στοιχείου, εφόσον υπάρχει:

Για μη εγκριθέντα υλικά

9.10.7.7.3.1.   Προσδιορισμός βασικού(-ών) υλικού(-ών): …/…

9.10.7.7.3.2.   Σύνθετο/απλό (1) υλικό, αριθμός στρωμάτων (1):

9.10.7.7.3.3.   Τύπος επίστρωσης (1):

9.10.7.7.3.4.   Μέγιστο/ελάχιστο πάχος: …/… mm

Συστατικά στοιχεία που έχουν εγκριθεί ως πλήρεις διατάξεις (καθίσματα, διαχωριστικά τοιχώματα, ράφια αποσκευών κ.λπ.)

9.10.7.8.1.   Αριθμός(-οί) έγκρισης ΕΚ τύπου κατασκευαστικού στοιχείου:

9.10.7.8.2.   Για την πλήρη διάταξη: κάθισμα, διαχωριστικό τοιχείο, θέση αποσκευών κ.λπ.(1)

Εξωτερικές προεξοχές (οδηγία 74/483/ΕΟΚ και οδηγία 92/114/ΕΟΚ)

9.11.1.   Γενική διάταξη (σχέδιο ή φωτογραφίες), όπου εμφαίνεται η θέση των συνημμένων τομών και όψεων:

9.11.2.   Σχέδια ή/και φωτογραφίες, π.χ. και κατά περίπτωση, των ορθοστατών των θυρών και παραθύρων, στομίων λήψης αέρα, περσίδων ψυγείου, υαλοκαθαριστήρων, υδρορροών, λαβών, ολισθητήρων, πτερυγίων, γιγγλυμών και μανδάλων θυρών, αγκίστρων, κρίκων πρόσδεσης, διακοσμητικών λωρίδων, συμβόλων, εμβλημάτων και κοιλωμάτων, καθώς επίσης και οποιωνδήποτε άλλων εξωτερικών προεξοχών και τμημάτων της εξωτερικής επιφάνειας που μπορεί να θεωρηθούν κρίσιμης σημασίας (π.χ. εξοπλισμός φωτισμού). Εάν τα απαριθμούμενα στην προηγούμενη πρόταση μέρη δεν θεωρούνται βασικά, είναι δυνατόν να αντικατασταθούν για λόγους τεκμηρίωσης από φωτογραφίες, συνοδευόμενες εάν χρειάζεται από διαστασιολογημένες λεπτομέρειες ή/και κείμενο:

9.11.3.   Σχέδια μερών της εξωτερικής επιφάνειας σύμφωνα με το παράρτημα Ι σημείο 6.9.1 της οδηγίας 74/483/ΕΟΚ:

9.11.4.   Σχέδιο προφυλακτήρων:

9.11.5.   Σχέδιο του ίχνους προβολής επί οριζοντίου επιπέδου:

Ζώνες ασφαλείας ή/και λοιπά συστήματα συγκράτησης

9.12.1.   Αριθμός και θέση των ζωνών ασφαλείας και συστημάτων συγκράτησης, καθώς και καθίσματα στα οποία δύνανται να χρησιμοποιηθούν:

(Α = πλευρά οδηγού, Δ = πλευρά συνοδηγού, Κ = κέντρο)

 

Σήμα πλήρους έγκρισης ΕΚ τύπου

Παραλλαγή, εάν υπάρχει

Διάταξη ρύθμισης της ζώνης ασφαλείας καθ’ ύψος (σημειώστε ναι/όχι/προαιρετική)

Πρώτη σειρά καθισμάτων

Α

 

 

 

Κ

 

 

 

Δ

 

 

 

Δεύτερη σειρά καθισμάτων (5)

Α

 

 

 

Κ

 

 

 

Δ

 

 

 

9.12.2.   Είδος και θέση συμπληρωματικών συστημάτων συγκράτησης (σημειώστε ναι/όχι/προαιρετικά):

(Α = πλευρά οδηγού, Δ = πλευρά συνοδηγού, Κ = κέντρο)

 

Μετωπικός αερόσακος

Πλευρικός αερόσακος

Διάταξη προφόρτισης της ζώνης ασφαλείας

Πρώτη σειρά καθισμάτων

Α

 

 

 

Κ

 

 

 

Δ

 

 

 

Δεύτερη σειρά καθισμάτων (6)

A

 

 

 

K

 

 

 

Δ

 

 

 

9.12.3.   Αριθμός και θέση αγκυρώσεων των ζωνών ασφαλείας και αποδεικτικό στοιχείο της συμμόρφωσης προς την οδηγία 76/115/ΕΟΚ, (δηλαδή αριθμός έγκρισης ΕΚ τύπου ή πρακτικό δοκιμής):

9.12.4.   Σύντομη περιγραφή των (τυχόν) ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών κατασκευαστικών στοιχείων:

Αγκυρώσεις ζωνών ασφαλείας

9.13.1.   Φωτογραφίες ή/και σχέδια του αμαξώματος, όπου εμφαίνονται η θέση και οι διαστάσεις των υπαρχουσών και ενεργών αγκυρώσεων, περιλαμβανομένων των σημείων R:

9.13.2.   Σχέδια αγκυρώσεων των ζωνών ασφαλείας και των μερών του σώματος του οχήματος όπου είναι στερεωμένα τα ανωτέρω (με ένδειξη του υλικού):

9.13.3.   Προσδιορισμός των τύπων (**) των ζωνών ασφαλείας που επιτρέπεται να τοποθετούνται στις αγκυρώσεις με τις οποίες είναι εφοδιασμένο το όχημα:

 

Θέση αγκύρωσης

Σώμα οχήματος

Σώμα καθίσματος

Πρώτη σειρά καθισμάτων

 

 

Δεξιό κάθισμα

κάτω αγκυρώσεις

εξωτερικά

εσωτερικά

άνω αγκυρώσεις

 

Κεντρικό κάθισμα

κάτω αγκυρώσεις

δεξιά

 

 

αριστερά

άνω αγκυρώσεις

 

Αριστερό κάθισμα

κάτω αγκυρώσεις

εξωτερικά

 

 

εσωτερικά

άνω αγκυρώσεις

 

Δεύτερη σειρά καθισμάτων (7)

 

 

Δεξιό κάθισμα

κάτω αγκυρώσεις

εξωτερικά

εσωτερικά

άνω αγκυρώσεις

 

Κεντρικό κάθισμα

κάτω αγκυρώσεις

δεξιά

 

 

αριστερά

άνω αγκυρώσεις

 

Αριστερό κάθισμα

κάτω αγκυρώσεις

εξωτερικά

 

 

εσωτερικά

άνω αγκυρώσεις

 

9.13.4.   Περιγραφή ενός συγκεκριμένου τύπου ζώνης ασφαλείας για τον οποίον η αγκύρωση τοποθετείται στο ερεισίνωτο ή περιλαμβάνει σύστημα διάχυσης της ενέργειας:

Χώρος τοποθέτησης των οπίσθιων πινακίδων κυκλοφορίας (εφόσον απαιτείται, να σημειωθούν οι μέγιστες και ελάχιστες διαστάσεις και να χρησιμοποιηθούν σχέδια)

9.14.1.   Ύψος της άνω ακμής άνωθεν του οδοστρώματος:

9.14.2.   Ύψος της κάτω ακμής άνωθεν του οδοστρώματος:

9.14.3.   Απόσταση του κέντρου από το διάμηκες επίπεδο συμμετρίας του οχήματος:

9.14.4.   Απόσταση από το αριστερό άκρο του οχήματος:

9.14.5.   Διαστάσεις (μήκος × πλάτος):

9.14.6.   Κλίση του επιπέδου ως προς την κατακόρυφο:

9.14.7.   Γωνία ορατότητας οριζοντίως:

Προστασία προσθίου μέρους έναντι ενσφηνώσεως (οδηγία 70/221/ΕΟΚ)

9.15.0.   Υπάρχει: ναι/όχι/ατελές (1)

9.15.1.   Σχέδιο των μερών του οχήματος που συμβάλλουν στην προστασία από την ενσφήνωση από πίσω, δηλαδή σχέδιο του οχήματος ή/και του πλαισίου με τη θέση και τον τρόπο τοποθέτησης του απώτατου οπίσθιου άξονα, σχέδιο στερέωσης ή/και τοποθέτησης του συστήματος προστασίας από την ενσφήνωση από πίσω. Εφόσον δεν πρόκειται για ειδική διάταξη, το σχέδιο πρέπει να δείχνει καθαρά ότι έχουν προβλεφθεί οι απαιτούμενες διαστάσεις:

9.15.2.   Εφόσον υπάρχει ειδική διάταξη, πλήρης περιγραφή ή/και σχέδιο του συστήματος προστασίας από την ενσφήνωση άλλου οχήματος από πίσω (περιλαμβανομένων των στηριγμάτων και εξαρτημάτων) ή αριθμός έγκρισης ΕΚ τύπου, αν έχει εγκριθεί ως χωριστή τεχνική μονάδα:

Προφυλακτήρες τροχών (οδηγία 78/549/ΕΟΚ)

9.16.1.   Σύντομη περιγραφή του οχήματος όσον αφορά τους προφυλακτήρες των τροχών:

9.16.2.   Λεπτομερή σχέδια των προφυλακτήρων των τροχών και της θέσης τους στο όχημα, όπου εμφαίνονται οι προδιαγραφόμενες στο σχήμα 1 του παραρτήματος I της οδηγίας 78/549/ΕΟΚ διαστάσεις και λαμβάνονται υπόψη τα πέρατα των συνδυασμών επισώτρου/τροχού:

Πινακίδες προβλεπόμενες από το νόμο (οδηγία 76/114/ΕΟΚ)

9.17.1.   Φωτογραφίες ή/και σχέδια των θέσεων των ανωτέρω πινακίδων και επιγραφών, καθώς και του αριθμού πλαισίου:

9.17.2.   Φωτογραφίες ή/και σχέδια των υποχρεωτικώς προβλεπόμενων τμημάτων των πινακίδων και επιγραφών (πλήρες διαστασιολογημένο παράδειγμα):

9.17.3.   Φωτογραφίες ή/και σχέδια του αριθμού πλαισίου (πλήρες παράδειγμα με διαστάσεις):

Πιστοποιητικό συμμόρφωσης του κατασκευαστή προς τις απαιτήσεις του σημείου 1.1.1 του παραρτήματος II της οδηγίας 76/114/ΕΟΚ

9.17.4.1.   Επεξήγηση των χαρακτήρων του δεύτερου μέρους και, κατά περίπτωση, του τρίτου μέρους που χρησιμοποιούνται για την τήρηση των απαιτήσεων του τμήματος 5.3 του πρότυπου ISO 3779-1983:

9.17.4.2.   Εάν χρησιμοποιούνται χαρακτήρες στο δεύτερο μέρος για την τήρηση των απαιτήσεων του τμήματος 5.4 του προτύπου ISO 3779-1983, σημειώνονται οι χαρακτήρες αυτοί:

Εξουδετέρωση παρασίτων ραδιόφωνου

9.18.1.   Περιγραφή και σχέδια/φωτογραφίες των όγκων και συστατικών υλικών του τμήματος του αμαξώματος που σχηματίζει το διαμέρισμα του κινητήρα και του πλησιέστερου προς αυτό τμήματος του διαμερίσματος επιβατών:

9.18.2.   Σχέδια ή φωτογραφίες της θέσης μεταλλικών κατασκευαστικών στοιχείων που στεγάζονται στο διαμέρισμα του κινητήρα (π.χ. συσκευές θέρμανσης, εφεδρικός τροχός, φίλτρο αέρα, σύστημα διεύθυνσης κ.λπ.):

9.18.3.   Πίνακας και σχέδιο του παρασιτικού εξοπλισμού:

9.18.4.   Στοιχεία για την ονομαστική τιμή των αντιστάσεων συνεχούς ρεύματος και, εφόσον υπάρχουν καλώδια ανάφλεξης που παρουσιάζουν ηλεκτρική αντίσταση, στοιχεία για την ονομαστική αντίστασή τους ανά μέτρο μήκους:

Πλευρική προστασία (οδηγία 89/297/ΕΟΚ)

9.19.0.   Υπάρχει: ναι/όχι/ατελές (1)

9.19.1.   Σχέδιο των μερών του οχήματος που συμβάλλουν στην πλευρική προστασία, δηλαδή σχέδιο του οχήματος ή/και του πλαισίου με τη θέση και τον τρόπο τοποθέτησης του (των) άξονα(-ων), σχέδιο στερέωσης ή/και τοποθέτησης της (των) διάταξης(-εων) πλευρικής προστασίας. Εφόσον επιτυγχάνεται πλευρική προστασία χωρίς σχετική(-ές) διάταξη(-εις), το σχέδιο πρέπει να δείχνει καθαρά ότι έχουν προβλεφθεί οι απαιτούμενες διαστάσεις:

9.19.2.   Εφόσον υπάρχει(-ουν) διάταξης(-εις) πλευρικής προστασίας, πλήρης περιγραφή ή/και σχέδιο της (των) εν λόγω διάταξης(-εων) (συμπεριλαμβανομένων των στηριγμάτων και εξαρτημάτων) ή αριθμός(-οί) έγκρισης ΕΚ τύπου των κατασκευαστικών στοιχείων της (τους):

Σύστημα κατά της εκτόξευσης σταγονιδίων (οδηγία 91/226/ΕΟΚ)

9.20.0.   Υπάρχει: ναι/όχι/ατελές (1)

9.20.1.   Σύντομη περιγραφή του οχήματος όσον αφορά το σύστημα κατά της εκτόξευσης σταγονιδίων και τα κατασκευαστικά στοιχεία που το συνιστούν:

9.20.2.   Λεπτομερή σχέδια του συστήματος κατά της εκτόξευσης σταγονιδίων και θέση του επί του οχήματος, όπου εμφαίνονται οι προδιαγραφόμενες στα σχήματα του παραρτήματος ΙΙΙ της οδηγίας 91/226/ΕΟΚ διαστάσεις και λαμβάνονται υπόψη τα πέρατα των συνδυασμών επισώτρου/τροχού:

9.20.3.   Αριθμός(-οί) έγκρισης ΕΚ τύπου του (των) συστήματος(-ων) κατά της εκτόξευσης σταγονιδίων, αν υπάρχει(-ουν):

Αντίσταση στην πλευρική πρόσκρουση (οδηγία 96/27/ΕΚ)

9.21.1.   Λεπτομερής περιγραφή, περιλαμβανομένων φωτογραφιών ή/και σχεδίου, του τύπου του οχήματος σε σχέση προς την κατασκευή, τις διαστάσεις, τις γραμμές και τα συστατικά υλικά των πλευρικών τοιχωμάτων του διαμερίσματος επιβατών (εξωτερικά και εσωτερικά), συμπεριλαμβανομένων ειδικών λεπτομερειών του συστήματος προστασίας, κατά περίπτωση.

Πρόσθια προστασία έναντι ενσφηνώσεως

9.22.1.   Σχέδια των τμημάτων του οχήματος που αφορούν την πρόσθια προστασία έναντι ενσφηνώσεως, δηλαδή σχέδιο του οχήματος ή/και του πλαισίου, με θέση και εξάρτηση του ευρύτερου πρόσθιου άξονα, σχέδιο της εξάρτησης ή/και της στερέωσης της πρόσθιας προστασίας έναντι ενσφηνώσεως. Εφόσον η προστασία έναντι ενσφηνώσεως δεν αποτελεί ειδική διάταξη, το σχέδιο πρέπει να καταδεικνύει σαφώς ότι πληρούνται οι απαιτούμενες διαστάσεις:

9.22.2.   Σε περίπτωση ειδικής διάταξης, πλήρης περιγραφή ή/και σχέδιο της πρόσθιας προστασίας έναντι ενσφηνώσεως (περιλαμβανομένων εξαρτήσεων και στερεώσεων), ή, εφόσον έχει εγκριθεί ως χωριστή τεχνική μονάδα, αριθμός έγκρισης ΕΚ τύπου:

Προστασία των πεζών

9.23.1.   Υποβάλλεται αναλυτική περιγραφή, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών και/ή σχεδίων, του οχήματος όσον αφορά το αμάξωμα, τις διαστάσεις, τις αντίστοιχες γραμμές αναφοράς και τα κατασκευαστικά στοιχεία του πρόσθιου μέρους του οχήματος (εσωτερικά και εξωτερικά). Η εν λόγω περιγραφή θα πρέπει να περιέχει λεπτομέρειες κάθε συστήματος ενεργητικής προστασίας που είναι εγκατεστημένο στο όχημα.

10.   ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

10.1.   Πίνακας όλων των διατάξεων: αριθμός καταλόγου, μάρκα, μοντέλο, σήμα έγκρισης ΕΚ τύπου, μέγιστη ένταση των φανών πορείας, χρώμα, ενδεικτική λυχνία:

10.2.   Σχέδιο της θέσης των συστημάτων φωτισμού και φωτεινής σηματοδότησης:

Για κάθε φανό και ανακλαστήρα οριζόμενο στην οδηγία 76/756/ΕΟΚ (όπως τροποποιήθηκε) να δοθούν οι εξής πληροφορίες (γραπτώς ή/και με διάγραμμα)

10.3.1.   Σχέδιο που να εμφανίζει την έκταση της φωτίζουσας επιφάνειας:

10.3.2.   Χρησιμοποιούμενη μέθοδος για τον καθορισμό της εμφανούς επιφάνειας (σημείο 2.10 των εγγράφων που μνημονεύονται στο παράρτημα II της οδηγίας 76/756/ΕΟΚ, σημείο 1):

10.3.3.   Άξονας και κέντρο αναφοράς:

10.3.4.   Τρόπος λειτουργίας των κρυφών φανών:

10.3.5.   Τυχόν ειδικές προβλέψεις τοποθέτησης και συνδεσμολογίας:

Φανοί διασταύρωσης: κανονικός προσανατολισμός σύμφωνα με το σημείο 6.2.6.1 των εγγράφων που μνημονεύονται στο παράρτημα II της οδηγίας 76/756/ΕΟΚ, σημείο 1

10.4.1.   Τιμή αρχικής ρύθμισης:

10.4.2.   Θέση της ένδειξης:

10.4.3.

Περιγραφή/σχέδιο (1) και τύπος της διάταξης οριζοντίωσης των φανών (π.χ. αυτόματη, ρυθμιζόμενη με το χέρι κατά βήματα, συνεχούς ρύθμισης): …

Εφαρμόζεται μόνο σε οχήματα με διάταξη οριζοντίωσης των φανών

10.4.4.

Χειριστήριο: …

10.4.5.

Σήματα αναφοράς: …

10.4.6.

Σήματα που περιγράφουν τις συνθήκες φόρτισης: …

10.5.   Σύντομη περιγραφή (τυχόν) ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών κατασκευαστικών στοιχείων διαφορετικών από φανούς:

11.   ΖΕΥΞΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΡΥΜΟΥΛΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΡΥΜΟΥΛΚΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΗΜΙΡΥΜΟΥΛΚΟΥΜΕΝΩΝ

11.1.   Κλάση και τύπος της (των) διάταξης(-εων) ζεύξης που έχει ή πρόκειται να τοποθετηθεί:

11.2.   Τιμές D, U, S και V της (των) τοποθετημένης(-ων) διάταξης(-εων) ζεύξης ή ελάχιστες τιμές D, U, S και V της (των) διάταξης(-εων) ζεύξης που πρόκειται να τοποθετηθεί(-ούν): … daN

11.3.   Οδηγίες του κατασκευαστή για τη συνάρμοση της διάταξης ζεύξης του συγκεκριμένου τύπου στο όχημα και φωτογραφίες ή σχέδια των σημείων στερέωσης σε αυτό· πρόσθετες πληροφορίες, εάν η χρήση του τύπου ζεύξης περιορίζεται σε ορισμένες παραλλαγές ή εκδόσεις του τύπου του οχήματος:

11.4.   Πληροφορίες για την τοποθέτηση ειδικών βραχιόνων ρυμούλκησης ή τη στερέωση πινακίδων:

11.5.   Αριθμός(-οί) έγκρισης ΕΚ τύπου:

12.   ΔΙΑΦΟΡΑ

Ηχητικό(-ά) όργανο(-α):

12.1.1.   Θέση, τρόπος στερέωσης, τοποθέτηση και προσανατολισμός του συστήματος, με διαστάσεις:

12.1.2.   Αριθμός συσκευής(-ών):

12.1.3.   Αριθμός(-οί) έγκρισης ΕΚ τύπου:

12.1.4.   Διάγραμμα ηλεκτρικού/πνευματικού (1) κυκλώματος:

12.1.5.   Ονομαστική τάση ή πίεση:

12.1.6.   Σχέδιο του συστήματος στερέωσης:

Συσκευές αποτροπής της αυθαίρετης χρήσης του οχήματος

Προστατευτική διάταξη

12.2.1.1.   Λεπτομερής περιγραφή του τύπου του οχήματος όσον αφορά τη διάταξη και σχεδίαση του χειριστηρίου ή της μονάδας στην οποία επενεργεί το σύστημα προστασίας:

12.2.1.2.   Σχέδια της προστατευτικής διάταξης και της τοποθέτησής της στο όχημα:

12.2.1.3.   Τεχνική περιγραφή της διάταξης:

12.2.1.4.   Λεπτομέρειες για τους χρησιμοποιούμενους συνδυασμούς μανδάλωσης:

Διάταξη ακινητοποίησης του οχήματος

12.2.1.5.1.   Αριθμός έγκρισης ΕΚ τύπου, εφόσον υπάρχει:

Για διατάξεις ακινητοποίησης που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί

12.2.1.5.2.1.   Λεπτομερής τεχνική περιγραφή της διάταξης ακινητοποίησης του οχήματος και των λαμβανομένων μέτρων κατά της ακούσιας ενεργοποίησής της:

12.2.1.5.2.2.   Σύστημα(-τα) στο (στα) οποίο(-α) επενεργεί η διάταξη ακινητοποίησης του οχήματος:

12.2.1.5.2.3.   Αριθμός (τυχόν) μεταβλητών κωδικών αριθμών:

Τυχόν σύστημα συναγερμού

12.2.2.1.   Αριθμός έγκρισης ΕΚ τύπου, εφόσον υπάρχει:

Για συστήματα συναγερμού που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί

12.2.2.2.1.   Λεπτομερής περιγραφή του συστήματος συναγερμού και των μερών του οχήματος που σχετίζονται με το τοποθετημένο σύστημα συναγερμού:

12.2.2.2.2.   Κατάλογος των κύριων κατασκευαστικών στοιχείων του συστήματος συναγερμού:

12.2.3.   Σύντομη περιγραφή των (τυχόν) ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών κατασκευαστικών στοιχείων:

Διάταξη(-εις) ρυμούλκησης

12.3.1.   Εμπρός: άγκιστρο/κρίκος πρόσδεσης/άλλη (1)

12.3.2.   Πίσω: άγκιστρο/κρίκος πρόσδεσης/άλλη (1)

12.3.3.   Σχέδιο ή φωτογραφία του πλαισίου/περιοχής του αμαξώματος, στο οποίο εμφαίνεται η θέση, η κατασκευή και η στερέωση της (των) διάταξης(-εων) ρυμούλκησης:

12.4.   Λεπτομέρειες τυχόν συστημάτων άσχετων προς τον κινητήρα, που έχουν μελετηθεί για να επηρεάζουν την κατανάλωση καυσίμου (εάν δεν καλύπτονται από άλλα σημεία):

12.5.   Λεπτομέρειες τυχόν συστημάτων άσχετων προς τον κινητήρα, που έχουν μελετηθεί για τη μείωση του θορύβου (εάν δεν καλύπτονται από άλλα σημεία):

Περιοριστές ταχύτητας (οδηγία 92/24/ΕΟΚ)

12.6.1.   Κατασκευαστής(-ές):

12.6.2.   Τύπος(-οι):

12.6.3.   Αριθμός(-οί) έγκρισης ΕΚ τύπου, εφόσον υπάρχει(-ουν):

12.6.4.   Ταχύτητα ή κλίμακα ταχυτήτων