Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52024PC0168

    Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της επιτροπής προσχωρήσεων του Διεθνούς Συμβουλίου Ζάχαρης όσον αφορά την προσχώρηση του Κουβέιτ ως μέλους στη διεθνή συμφωνία για τη ζάχαρη του 1992

    COM/2024/168 final

    Βρυξέλλες, 18.4.2024

    COM(2024) 168 final

    2024/0092(NLE)

    Πρόταση

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της επιτροπής προσχωρήσεων του Διεθνούς Συμβουλίου Ζάχαρης όσον αφορά την προσχώρηση του Κουβέιτ ως μέλους στη διεθνή συμφωνία για τη ζάχαρη του 1992


    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

    Η παρούσα πρόταση αφορά την απόφαση για τον καθορισμό της θέσης που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης στο πλαίσιο της επιτροπής προσχωρήσεων του Διεθνούς Συμβουλίου Ζάχαρης σχετικά με την προβλεπόμενη έκδοση απόφασης για τους όρους προσχώρησης του Κουβέιτ στη διεθνή συμφωνία για τη ζάχαρη του 1992.

    1.1.Η διεθνής συμφωνία για τη ζάχαρη του 1992

    Η διεθνής συμφωνία για τη ζάχαρη του 1992 1 (στο εξής: συμφωνία) αποσκοπεί στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για θέματα ζάχαρης με διεθνές ενδιαφέρον και συναφή ζητήματα. Παρέχει ένα φόρουμ για διακυβερνητικές διαβουλεύσεις σχετικά με τη ζάχαρη και τους τρόπους βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομίας σε σχέση με τη ζάχαρη. Διευκολύνει το εμπόριο μέσω της συλλογής και της παροχής σχετικών πληροφοριών σχετικά με την παγκόσμια αγορά ζάχαρης και των λοιπών γλυκαντικών ουσιών, ενθαρρύνει δε την αυξημένη ζήτηση για ζάχαρη, ιδίως για μη παραδοσιακές χρήσεις. Η συμφωνία άρχισε να ισχύει την 1η Ιανουαρίου 1993.

    Η συμφωνία αριθμεί σήμερα 87 μέλη, μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτεροι παραγωγοί και εισαγωγείς ζάχαρης στον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας 2 . Εκτός από την Ένωση, μέλη της είναι, μεταξύ άλλων, η Βραζιλία, η Ινδία, η Ταϊλάνδη και η Αυστραλία.

    1.2.Ο Διεθνής Οργανισμός Ζάχαρης και η οικεία επιτροπή προσχωρήσεων

    Ο Διεθνής Οργανισμός Ζάχαρης (στο εξής: ISO), που διαχειρίζεται τη συμφωνία, είναι διακυβερνητικός οργανισμός με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος επιδιώκει να επιτύχει τους στόχους που καθορίζονται στο άρθρο 1 της συμφωνίας.

    Σύμφωνα με το άρθρο 8 της συμφωνίας, το Διεθνές Συμβούλιο Ζάχαρης (στο εξής: ISC) εκτελεί ή φροντίζει για την εκτέλεση όλων των καθηκόντων που είναι απαραίτητα για την εφαρμογή των διατάξεων της συμφωνίας.

    Στις συνόδους του Διεθνούς Συμβουλίου Ζάχαρης ή στις υποομάδες του, η Ένωση εκπροσωπείται από την Επιτροπή δυνάμει του άρθρου 17 ΣΕΕ.

    Κατά την πρώτη συνεδρίασή του το 1993, το ISC συγκρότησε την επιτροπή προσχωρήσεων ως υποομάδα του ISC η οποία είναι επιφορτισμένη με την εξέταση των αιτήσεων προσχώρησης των κρατών που δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα. Η επιτροπή αποτελείται από την Αυστραλία, τη Βραζιλία, την ΕΕ, την Ιαπωνία, την Κούβα και τον Μαυρίκιο. Το ISC αποφάσισε ότι η απόφαση σχετικά με τους όρους προσχώρησης θα μπορούσε να εξεταστεί με επιστολική ψηφοφορία. Κατά τη συνεδρίασή της στις 10 Νοεμβρίου 2022, η επιτροπή συμφώνησε ότι η διαδικασία της επιστολικής ψηφοφορίας θα αντικατασταθεί από διαβούλευση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

    1.3.Η προς έκδοση πράξη της επιτροπής προσχωρήσεων του Διεθνούς Συμβουλίου Ζάχαρης

    Μετά την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος του Κουβέιτ για προσχώρηση στη συμφωνία, στις 6 Φεβρουαρίου 2024, η επιτροπή προσχωρήσεων καλείται να λάβει απόφαση σχετικά με τους όρους προσχώρησης του Κουβέιτ.

    Σύμφωνα με το άρθρο 41 της συμφωνίας, οι κυβερνήσεις όλων των κρατών μπορούν να προσχωρήσουν στη συμφωνία υπό τους όρους που θα κρίνει το ISC. Οι όροι αυτοί είναι ο αριθμός των ψήφων, η καταβολή ετήσιας εισφοράς και οι υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων στον ISO. Ο αριθμός των ψήφων καθορίζεται στο παράρτημα της συμφωνίας. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 25 παράγραφος 4 της συμφωνίας, σε περίπτωση προσχώρησης μέλους μετά την έναρξη ισχύος της, αν το προσχωρούν μέλος δεν περιλαμβάνεται στο παράρτημα της συμφωνίας, το ISC αποφασίζει για τον αριθμό των ψήφων που θα διατεθούν στο εν λόγω μέλος. Η γραμματεία του ISO προτείνει να διατεθούν έξι ψήφοι στο Κουβέιτ, με βάση την τρέχουσα μέθοδο υπολογισμού.

    2.Θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης

    Η Ένωση είναι ενεργό μέλος της διεθνούς συμφωνίας για τη ζάχαρη και υποστηρίζει την παράταση της συμμετοχής της.

    Η έγκριση της θέσπισης των όρων προσχώρησης του Κουβέιτ υπό τους όρους που κρίνει το ISC είναι προς το συμφέρον της Ένωσης, λόγω της θέσης του Κουβέιτ ως σημαντικού περιφερειακού εισαγωγέα ζάχαρης και καθιερωμένου εξαγωγικού προορισμού για τη ζάχαρη που παράγεται στην Ένωση.

    Μετά την αποδοχή των όρων προσχώρησης από το προσχωρούν μέλος, οι ψήφοι των υφιστάμενων μελών επανυπολογίζονται κατά τρόπο ώστε το σύνολο των ψήφων να παραμένει στις 2000, σύμφωνα με το άρθρο 25 παράγραφος 4 της συμφωνίας. Μόλις το Κουβέιτ γίνει μέλος της συμφωνίας, οι ψήφοι που έχουν διατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μειωθούν. Κατά συνέπεια, η χρηματοδοτική εισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μειωθεί αναλόγως για τα μελλοντικά οικονομικά έτη κατά τα οποία το Κουβέιτ θα είναι μέλος της συμφωνίας.

    Σκοπός της προς έκδοση πράξης είναι να καθοριστεί η θέση της Ένωσης σχετικά με τους όρους προσχώρησης του Κουβέιτ στη συμφωνία, δυνάμει του άρθρου 41 της συμφωνίας.

    3.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

    3.1 Διαδικαστική νομική βάση

    3.1.1.Αρχές

    Το άρθρο 218 παράγραφος 9 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) προβλέπει την έκδοση αποφάσεων για τον καθορισμό «των θέσεων που θα πρέπει να ληφθούν, εξ ονόματος της Ένωσης, σε όργανο που συνιστάται από δεδομένη συμφωνία, όταν το εν λόγω όργανο καλείται να θεσπίσει πράξεις που παράγουν έννομα αποτελέσματα, με εξαίρεση τις πράξεις που συμπληρώνουν ή τροποποιούν το θεσμικό πλαίσιο της συμφωνίας».

    Η έννοια των «πράξεων που παράγουν έννομα αποτελέσματα» περιλαμβάνει πράξεις που παράγουν έννομα αποτελέσματα δυνάμει των κανόνων του διεθνούς δικαίου που διέπουν το εκάστοτε όργανο. Περιλαμβάνει επίσης κείμενα που δεν έχουν μεν δεσμευτική ισχύ βάσει του διεθνούς δικαίου, αλλά «επηρεάζουν με καθοριστικό τρόπο το περιεχόμενο των ρυθμίσεων που θεσπίζει ο νομοθέτης της Ένωσης» 3 .

    3.1.2.Εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση

    Το Διεθνές Συμβούλιο Ζάχαρης είναι όργανο που έχει συσταθεί με βάση συμφωνία, και συγκεκριμένα τη διεθνή συμφωνία για τη ζάχαρη του 1992.

    Η προς έκδοση πράξη του Διεθνούς Συμβουλίου Ζάχαρης έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του αριθμού των μελών της διεθνούς συμφωνίας για τη ζάχαρη του 1992. Η προς έκδοση πράξη του Διεθνούς Συμβουλίου Ζάχαρης παράγει έννομα αποτελέσματα επειδή θα καθορίσει τους όρους της εν λόγω προσχώρησης, και ιδίως επειδή θα επηρεάσει την ισορροπία όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμβουλίου Ζάχαρης, του οποίου οι αποφάσεις λαμβάνονται και οι συστάσεις διατυπώνονται, καταρχήν, με γενική συναίνεση. Ελλείψει γενικής συναινέσεως, όλες οι αποφάσεις και οι συστάσεις λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία, εκτός αν η συμφωνία προβλέπει ειδική ψηφοφορία, και είναι δεσμευτικές για τα μέλη της, όπως ορίζεται στο άρθρο 13 της συμφωνίας. Οι αντίστοιχες χρηματοδοτικές εισφορές των μελών θα επηρεαστούν επίσης από τη διεύρυνση του αριθμού των μελών της διεθνούς συμφωνίας για τη ζάχαρη του 1992. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να καθοριστεί η θέση της Ένωσης.

    Η προς έκδοση πράξη δεν συμπληρώνει ούτε τροποποιεί το θεσμικό πλαίσιο της συμφωνίας.

    Συνεπώς, η διαδικαστική νομική βάση για την προτεινόμενη απόφαση είναι το άρθρο 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ.

    3.2.Ουσιαστική νομική βάση

    3.2.1.Αρχές

    Η ουσιαστική νομική βάση για την έκδοση απόφασης δυνάμει του άρθρου 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ εξαρτάται πρωτίστως από τον στόχο και το περιεχόμενο της προς έκδοση πράξης σε σχέση με την οποία λαμβάνεται θέση εξ ονόματος της Ένωσης. Εάν η προς έκδοση πράξη επιδιώκει διττό σκοπό ή έχει δύο συνιστώσες και εάν ένας από τους σκοπούς ή μία από τις συνιστώσες μπορεί να χαρακτηριστεί κύριος/-α, ενώ ο/η άλλος/-η έχει απλώς παρεπόμενο χαρακτήρα, η απόφαση δυνάμει του άρθρου 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ πρέπει να στηρίζεται σε μία και μόνο ουσιαστική νομική βάση, ήτοι εκείνη που επιβάλλει ο κύριος ή πρωτεύων σκοπός ή συνιστώσα.

    3.2.2.Εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση

    Ο κύριος στόχος και το περιεχόμενο της προς έκδοση πράξης αφορούν την κοινή εμπορική πολιτική.

    Συνεπώς, η ουσιαστική νομική βάση για την προτεινόμενη απόφαση είναι το άρθρο 207 της ΣΛΕΕ.

    3.3.Συμπέρασμα

    Η νομική βάση της προτεινόμενης απόφασης θα πρέπει να είναι το άρθρο 207 της ΣΛΕΕ, σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ.

    2024/0092 (NLE)

    Πρόταση

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της επιτροπής προσχωρήσεων του Διεθνούς Συμβουλίου Ζάχαρης όσον αφορά την προσχώρηση του Κουβέιτ ως μέλους στη διεθνή συμφωνία για τη ζάχαρη του 1992

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 207 παράγραφος 4 πρώτο εδάφιο, σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 9,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)Η διεθνής συμφωνία για τη ζάχαρη του 1992 (στο εξής: συμφωνία) συνήφθη από την Ένωση με την απόφαση 92/580/ΕΟΚ του Συμβουλίου 4 1 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 1993.

    (2)Στο άρθρο 41 της συμφωνίας δηλώνεται ότι οι κυβερνήσεις όλων των κρατών μπορούν να προσχωρήσουν στη συμφωνία υπό τους όρους που ορίζονται από το Διεθνές Συμβούλιο Ζάχαρης (στο εξής: ISC). Κατά την πρώτη συνεδρίασή του το 1993, το ISC συγκρότησε την υποομάδα «επιτροπή προσχωρήσεων», η οποία ήταν επιφορτισμένη με την εξέταση των αιτήσεων προσχώρησης των κρατών που δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα της συμφωνίας. Η Ένωση δεν είναι μέλος της επιτροπής προσχωρήσεων.

    (3)Η κυβέρνηση του Κουβέιτ εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον της να προσχωρήσει στη συμφωνία. Το Κουβέιτ δεν περιλαμβάνεται στο παράρτημα της συμφωνίας, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να καθοριστούν οι όροι προσχώρησης. Επομένως, η επιτροπή προσχωρήσεων καλείται να λάβει απόφαση, μέσω ανταλλαγής αλληλογραφίας, για τον καθορισμό των όρων προσχώρησης του Κουβέιτ. Οι όροι αυτοί είναι ο αριθμός των ψήφων, η καταβολή ετήσιας εισφοράς και οι υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων στο ISC.

    (4)Η έγκριση των όρων προσχώρησης του Κουβέιτ σύμφωνα με την προσέγγιση που κρίνει το ISC είναι προς το συμφέρον της Ένωσης, λόγω της θέσης του Κουβέιτ ως σημαντικού περιφερειακού εισαγωγέα ζάχαρης και ως καθιερωμένου εξαγωγικού προορισμού για τη ζάχαρη που παράγεται στην Ένωση.

    (5)Σύμφωνα με το άρθρο 25 παράγραφος 4 της συμφωνίας, όταν ένα μέλος προσχωρεί μετά την έναρξη ισχύος, αν το προσχωρούν μέλος δεν περιλαμβάνεται στο παράρτημα της συμφωνίας, το ISC αποφασίζει για τον αριθμό των ψήφων που θα διατεθούν στο εν λόγω μέλος. Επομένως, η προσχώρηση του Κουβέιτ θα επηρεάσει την ισορροπία όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο του ISC.

    (6)Είναι, συνεπώς, σκόπιμο να καθοριστεί η θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης στο πλαίσιο της επιτροπής προσχωρήσεων του Διεθνούς Συμβουλίου Ζάχαρης,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Η θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης στο πλαίσιο της επιτροπής προσχωρήσεων του Διεθνούς Συμβουλίου Ζάχαρης, μέσω ανταλλαγής αλληλογραφίας, είναι να εγκριθούν οι όροι προσχώρησης του κράτους του Κουβέιτ στη διεθνή συμφωνία για τη ζάχαρη του 1992, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι ο αριθμός των ψήφων που θα διατεθούν στο κράτος του Κουβέιτ υπολογίζεται σύμφωνα με το άρθρο 25 παράγραφος 4 της παρούσας συμφωνίας.

    Άρθρο 2

    Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στην Επιτροπή.

    Βρυξέλλες,

       Για το Συμβούλιο

       Ο Πρόεδρος

    (1)     Διεθνής συμφωνία για τη ζάχαρη, 1992 (ΕΕ 379 της 23.12.1992, σ. 16).
    (2)     Απόφαση 92/580/ΕΟΚ του Συμβουλίου , της 13ης Νοεμβρίου 1992, για την υπογραφή και τη σύναψη της διεθνούς συμφωνίας του 1992 για τη ζάχαρη (ΕΕ L 379 της 23.12.1992, σ. 15).
    (3)    Απόφαση του Δικαστηρίου, της 7ης Οκτωβρίου 2014, Γερμανία κατά Συμβουλίου, C-399/12 , ECLI:EU:C:2014:2258, σκέψεις 61 έως 64.
    (4) 1     Απόφαση 92/580/ΕΟΚ του Συμβουλίου , της 13ης Νοεμβρίου 1992, για την υπογραφή και τη σύναψη της διεθνούς συμφωνίας του 1992 για τη ζάχαρη (ΕΕ L 379 της 23.12.1992, σ. 15).
    Top