Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R2076

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2022/2076 της Επιτροπής της 25ης Οκτωβρίου 2022 σχετικά με τη δασμολογική κατάταξη ορισμένων εμπορευμάτων στη Συνδυασμένη Ονοματολογία

    C/2022/7848

    ΕΕ L 280 της 28.10.2022, p. 7–9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/2076/oj

    28.10.2022   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 280/7


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2022/2076 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 25ης Οκτωβρίου 2022

    σχετικά με τη δασμολογική κατάταξη ορισμένων εμπορευμάτων στη Συνδυασμένη Ονοματολογία

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (1), και ιδίως το άρθρο 57 παράγραφος 4 και το άρθρο 58 παράγραφος 2,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Για να εξασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή της Συνδυασμένης Ονοματολογίας που προσαρτάται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου (2), είναι αναγκαίο να θεσπιστούν μέτρα όσον αφορά την κατάταξη των εμπορευμάτων που αναφέρονται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

    (2)

    Ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 προβλέπει τους γενικούς κανόνες για την ερμηνεία της Συνδυασμένης Ονοματολογίας (ΣΟ). Οι εν λόγω κανόνες ισχύουν επίσης και για κάθε άλλη ονοματολογία η οποία βασίζεται εν όλω ή εν μέρει στη ΣΟ ή προσθέτει σε αυτήν οποιαδήποτε νέα υποδιαίρεση και θεσπίζεται με ειδικές διατάξεις της Ένωσης με σκοπό την εφαρμογή δασμολογικών και άλλων μέτρων σχετικά με τις εμπορευματικές συναλλαγές.

    (3)

    Κατ’ εφαρμογή αυτών των γενικών κανόνων, τα εμπορεύματα που περιγράφονται στη στήλη (1) του πίνακα που περιλαμβάνεται στο παράρτημα θα πρέπει να καταταγούν στον κωδικό ΣΟ που εμφαίνεται στη στήλη (2), για τους λόγους που αναφέρονται στη στήλη (3) του εν λόγω πίνακα.

    (4)

    Είναι σκόπιμο να προβλεφθεί ότι ο δικαιούχος των δεσμευτικών δασμολογικών πληροφοριών, οι οποίες έχουν εκδοθεί σχετικά με τα εμπορεύματα που αφορά ο παρών κανονισμός και δεν είναι σύμφωνες με τον παρόντα κανονισμό, μπορεί να συνεχίσει να τις επικαλείται επί μια ορισμένη χρονική περίοδο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013. Η περίοδος αυτή θα πρέπει να είναι τρίμηνη.

    (5)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της Επιτροπής Τελωνειακού Κώδικα,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Τα εμπορεύματα που περιγράφονται στη στήλη (1) του πίνακα που περιλαμβάνεται στο παράρτημα κατατάσσονται στη Συνδυασμένη Ονοματολογία στον κωδικό ΣΟ που αναφέρεται στη στήλη (2) του εν λόγω πίνακα.

    Άρθρο 2

    Οι δεσμευτικές δασμολογικές πληροφορίες που δεν είναι σύμφωνες με τον παρόντα κανονισμό μπορούν να συνεχίσουν να αποτελούν αντικείμενο επίκλησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013, κατά τη διάρκεια περιόδου τριών μηνών από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 3

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 25 Οκτωβρίου 2022.

    Για την Επιτροπή

    Γεράσιμος ΘΩΜΑΣ

    Γενικός Διευθυντής

    Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης


    (1)  ΕΕ L 269 της 10.10.2013, σ. 1.

    (2)  Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 1987, για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο (ΕΕ L 256 της 7.9.1987, σ. 1).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Περιγραφή των εμπορευμάτων

    Κατάταξη

    (Κωδικός ΣΟ)

    Αιτιολογία

    1)

    2)

    3)

    Είδος αποτελούμενο από διάφορα ηλεκτρικά σύρματα από χαλκό με ηλεκτρική μόνωση, υπό μορφή δέσμης, ειδικά σχεδιασμένο για την εγκατάσταση σταθερής συσκευής με οθόνη αφής, ανοικτή ακρόαση και φωνητικό έλεγχο (αποκαλούμενη «κιτ αυτοκινήτου») σε μηχανοκίνητο όχημα.

    Το είδος περιλαμβάνει δύο ασφάλειες και διάφορα τεμάχια σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένων τεμαχίων σύνδεσης τύπου κάλυκα. Η ακριβής σύνθεση του είδους (αριθμός συρμάτων και ειδικών τεμαχίων σύνδεσης) εξαρτάται από το συγκεκριμένο μοντέλο του μηχανοκίνητου οχήματος.

    Κατά την εγκατάσταση, το είδος διασυνδέει την υφιστάμενη καλωδίωση του συστήματος ραδιοφώνου του αυτοκινήτου με το κιτ αυτοκινήτου (που επιτρέπει τη λειτουργία κινητού τηλεφώνου συνδεδεμένου με Bluetooth).

    Αυτό επιτρέπει τη μετάδοση ηλεκτρικών σημάτων από το κιτ αυτοκινήτου στο σύστημα ραδιοφώνου του αυτοκινήτου (όπως επίσης και τη σίγαση άλλων ήχων κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών κλήσεων) και παρέχει τροφοδότηση με ηλεκτρικό ρεύμα.

    8544 30 00

    Η κατάταξη καθορίζεται από τους γενικούς κανόνες 1 και 6 για την ερμηνεία της Συνδυασμένης Ονοματολογίας, καθώς και από το κείμενο των κωδικών ΣΟ 8544 και 8544 30 00 .

    Το είδος αποτελείται από σύρματα της κλάσης 8544 διαμορφωμένα ως σύνολο (βλέπε επίσης τις Επεξηγηματικές Σημειώσεις του Εναρμονισμένου Συστήματος για την κλάση 8544 , όγδοη παράγραφος, τελευταία πρόταση).

    Το είδος είναι επίσης ειδικά σχεδιασμένο για εγκατάσταση σε μηχανοκίνητο όχημα για τη δημιουργία διασύνδεσης μεταξύ διαφόρων συσκευών του μηχανοκίνητου οχήματος και για τη μετάδοση ηλεκτρικού ρεύματος και ηλεκτρικών σημάτων.

    Ως εκ τούτου, το είδος έχει τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά των «άλλων δεσμών από σύρματα των τύπων που χρησιμοποιούνται στα μεταφορικά μέσα» του κωδικού ΣΟ 8544 30 00 . Συνεπώς, αποκλείεται η κατάταξη στη διάκριση 8544 42 ως «άλλοι ηλεκτρικοί αγωγοί, για τάσεις που δεν υπερβαίνουν τα 1 000 V, που έχουν εφοδιασθεί με τεμάχια σύνδεσης».

    Ως εκ τούτου, το είδος πρέπει να καταταχθεί στον κωδικό ΣΟ 8544 30 00 ως «άλλες δέσμες από σύρματα των τύπων που χρησιμοποιούνται στα μεταφορικά μέσα».


    Top