Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007A0329(01)

    Γνώμη του Συμβουλίου, της 27ης Φεβρουαρίου 2007 , σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης της Σλοβακίας, για την περίοδο 2006-2009

    ΕΕ C 72 της 29.3.2007, p. 1–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    29.3.2007   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 72/1


    ΓΝΏΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

    της 27ης Φεβρουαρίου 2007

    σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης της Σλοβακίας, για την περίοδο 2006-2009

    (2007/C 72/01)

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

    τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 1997, για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και την εποπτεία και το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών (1), και ιδίως το άρθρο 9 παράγραφος 3,

    τη σύσταση της Επιτροπής,

    Έπειτα από διαβουλεύσεις με την Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΓΝΩΜΗ:

    (1)

    Στις 27 Φεβρουαρίου 2007 το Συμβούλιο εξέτασε το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης της Σλοβακίας για την περίοδο 2006 έως 2009.

    (2)

    Το μακροοικονομικό σενάριο στο οποίο στηρίζεται το πρόγραμμα προβλέπει ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα σημειώσει άνοδο από 6,6 % το 2006 σε 7,1 % το 2007 και μετά θα μειωθεί σε 5,5 % και 5,1 % το 2008 και το 2009, αντίστοιχα. Εκτιμώμενο με βάση τα διαθέσιμα σήμερα πληροφοριακά στοιχεία, το σενάριο αυτό φαίνεται να βασίζεται σε προσεκτικές αναπτυξιακές παραδοχές για το 2006 και σε ευλογοφανείς αναπτυξιακές παραδοχές για την υπόλοιπη περίοδο του προγράμματος. Ρεαλιστικές φαίνονται και οι προβλέψεις του προγράμματος όσον αφορά τον πληθωρισμό.

    (3)

    Για το 2006, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται σε 3,4 % του ΑΕΠ στις φθινοπωρινές προβλέψεις των υπηρεσιών της Επιτροπής του 2006, έναντι στόχου 4,2 % του ΑΕΠ που είχε τεθεί στην προηγούμενη επικαιροποίηση του προγράμματος σύγκλισης. Αυτά τα ευνοϊκότερα αποτελέσματα οφείλονται στην πολύ ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης και στις χαμηλότερες πληρωμές τόκων και δαπάνες συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης σε σχέση με τις αναμενόμενες. Ωστόσο, κάποιο μέρος των πρόσθετων εσόδων, λόγω της μη αναμενόμενης υψηλότερης ανάπτυξης, δαπανήθηκε αντί να διατεθεί για την ταχύτερη μείωση του ελλείμματος.

    (4)

    Όπως και στην προηγούμενη επικαιροποίηση, ο βασικός στόχος της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής του νέου προγράμματος είναι να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών το 2010, ιδίως με την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου (ΜΔΣ), πράγμα που σημαίνει ότι το διαρθρωτικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα (δηλ. κυκλικά προσαρμοσμένο αποτέλεσμα πλην των εκτάκτων και λοιπών προσωρινών μέτρων) πρέπει να φθάσει σε – 0,9 % ΑΕΠ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το πραγματικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί σταδιακά από 3,7 % του ΑΕΠ το 2006 σε 1,9 % του ΑΕΠ το 2009 και το πρωτογενές έλλειμμα από 1,9 % του ΑΕΠ το 2006 σε 0,2 % του ΑΕΠ το 2009. Η προβλεπόμενη δημοσιονομική εξυγίανση στηρίζεται σε περικοπές των δαπανών τόσο όσον αφορά τις τρέχουσες όσο και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες (μείωση του δείκτη δαπανών κατά περίπου 3

    Formula

    εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ), η οποία δεν εξουδετερώνεται πλήρως από την μείωση του δείκτη εσόδων (1,5 εκατοστιαίες μονάδες). Σε σύγκριση με την προηγούμενη επικαιροποίηση, το νέο πρόγραμμα επιβεβαιώνει την σχεδιαζόμενη προσαρμογή στο πλαίσιο ενός πιο ευνοϊκού μακροοικονομικού σεναρίου.

    (5)

    Το διαρθρωτικό αποτέλεσμα όπως υπολογίζεται με βάση την από κοινού συμφωνηθείσα μεθοδολογία προβλέπεται να μειωθεί από περίπου – 3,5 % του ΑΕΠ το 2006 σε περίπου – 2,5 % του ΑΕΠ το 2009. Όπως και στην προηγούμενη επικαιροποίηση, ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός στόχος (ΜΔΣ) για τη δημοσιονομική θέση που παρουσιάζεται στο πρόγραμμα είναι η επίτευξη διαρθρωτικού ελλείμματος ελαφρά χαμηλότερου από 1 % του ΑΕΠ, στόχος που δεν επιδιώκεται να επιτευχθεί εντός της περιόδου που καλύπτει το πρόγραμμα, αλλά μέχρι το 2010. Δεδομένου ότι ο ΜΔΣ είναι απαιτητικότερος από το ελάχιστο ενδεικτικό όριο (που εκτιμάται σε έλλειμμα κυμαινόμενο σε περίπου 2 % του ΑΕΠ), η επίτευξή του θα επιτρέψει την εξασφάλιση του περιθωρίου ασφαλείας κατά του κινδύνου εμφάνισης υπερβολικού ελλείμματος. Ο ΜΔΣ βρίσκεται εντός του φάσματος που προβλέπεται για τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και του ΜΣΙ II στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στον κώδικα δεοντολογίας και είναι συνεκτικός με το δείκτη χρέους και τη μέση αύξηση του δυνητικού προϊόντος σε μακροπρόθεσμη βάση.

    (6)

    Οι κίνδυνοι για τις δημοσιονομικές προβλέψεις του προγράμματος κρίνονται σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι. Οι κίνδυνοι λόγω του μακροοικονομικού σεναρίου είναι σε γενικές γραμμές ουδέτεροι, ενώ οι φορολογικές προβλέψεις φαίνεται να στηρίζονται συνολικά σε προσεκτικές παραδοχές. Η σχεδιαζόμενη δημοσιονομική εξυγίανση του προγράμματος στηρίζεται κατά κύριο λόγο σε περικοπές των δαπανών, αλλά το πρόγραμμα δεν παρέχει επαρκείς πληροφορίες για τα συνοδευτικά μέτρα αυτής της στρατηγικής (μετά το 2007) ούτε υπάρχει δεσμευτικό μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δαπανών. Εντούτοις, η Σλοβακία έχει επιδείξει ικανοποιητικά αποτελέσματα κατά τα πρόσφατα έτη, παρόλο που η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων διευκολύνθηκε από τους υψηλότερους σε σχέση με τους αναμενόμενους αναπτυξιακούς ρυθμούς και τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη απορρόφηση των πόρων της ΕΕ.

    (7)

    Λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την αξιολόγηση των κινδύνων, ο δημοσιονομικός προσανατολισμός του προγράμματος θεωρείται σε γενικές γραμμές συνεπής με το στόχο της διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος μέχρι το 2007, όπως είχε συστήσει το Συμβούλιο. Ωστόσο, η πορεία προσαρμογής σε διαρθρωτικούς όρους κατά τη διάρκεια της περιόδου διόρθωσης του ελλείμματος θα πρέπει να ενισχυθεί λαμβάνοντας υπόψη την προς τα άνω αναθεώρηση των αναπτυξιακών προοπτικών και την ευνοϊκή οικονομική συγκυρία. Κατά τα προσεχή έτη, ο δημοσιονομικός προσανατολισμός δεν φαίνεται να εξασφαλίζει επαρκή περιθώρια ασφάλειας έναντι μιας υπέρβασης της τιμής αναφοράς του 3 % του ΑΕΠ υπό συνθήκες κανονικών μακροοικονομικών διακυμάνσεων. Επιπλέον, ο δημοσιονομικός προσανατολισμός δεν θεωρείται επαρκής ώστε να εξασφαλιστεί ότι ο ΜΔΣ θα μπορέσει να επιτευχθεί το 2010, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα. Κατά τα έτη που θα ακολουθήσουν τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος, ο ρυθμός της προσαρμογής για την επίτευξη του ΜΔΣ που προβλέπει το πρόγραμμα θα πρέπει να ενισχυθεί έτσι ώστε να εναρμονιστεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο ορίζει ότι για τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και του ΜΣΙ II, η ετήσια βελτίωση του διαρθρωτικού αποτελέσματος πρέπει να είναι ίση προς 0,5 % του ΑΕΠ ως ποσοστό αναφοράς και ότι πρέπει να καταβάλλεται μεγαλύτερη προσπάθεια προσαρμογής σε περιόδους ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας. Ειδικότερα, από το 2007 έως το 2009, περίοδος κατά την οποία η οικονομική συγκυρία αναμένεται να είναι ευνοϊκή, προβλέπεται βελτίωση του διαρθρωτικού αποτελέσματος κατά μόλις

    Formula

    % του ΑΕΠ.

    (8)

    Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι έχει φθάσει 33,1 % του ΑΕΠ το 2006, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από την τιμή αναφοράς 60 % του ΑΕΠ που προβλέπει η συνθήκη. Το πρόγραμμα προβλέπει ότι δείκτης του χρέους θα μειωθεί κατά 3,4 εκατοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

    (9)

    Οι μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού στη Σλοβακία είναι πιο περιορισμένες σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ, δεδομένου ότι, υπό την επίδραση της πρόσφατης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, οι συνταξιοδοτικές δαπάνες εμφανίζουν μικρότερη αύξηση σε σχέση με πολλές άλλες χώρες. Η αρχική δημοσιονομική θέση αποτελεί εντούτοις κίνδυνο για τη διατηρησιμότητα των δημοσίων οικονομικών, ακόμη και πριν ληφθούν υπόψη οι μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού. Η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών θα συνέβαλλε, συνεπώς, στη μείωση των κινδύνων για τη διατηρησιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Συνολικά, εκτιμάται ότι η Σλοβακία αντιμετωπίζει μεσαίας τάξεως κίνδυνο σε ό,τι αφορά τη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

    (10)

    Το πρόγραμμα σύγκλισης δεν περιλαμβάνει ποιοτική αξιολόγηση του συνολικού αντίκτυπου της έκθεσης για την εφαρμογή του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2006 στο πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής. Ωστόσο, παρέχει ορισμένες πληροφορίες για το άμεσο δημοσιονομικό κόστος και τις δαπάνες ή τις εξοικονομήσεις πόρων που συνεπάγονται οι κυριότερες μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και οι δημοσιονομικές προβλέψεις του φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά των δράσεων που περιγράφονται στο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Τα μέτρα στον τομέα των δημόσιων οικονομικών που προβλέπονται στο πρόγραμμα σύγκλισης δεν φαίνεται να είναι απολύτως συνεκτικά με εκείνα που προβλέπονται στο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ειδικότερα, εκτός από την εκπαίδευση, οι προτεραιότητες σχετικά με τις δαπάνες που περιγράφονται στο πρόγραμμα είναι διαφορετικές από τις κυριότερες προκλήσεις που προσδιορίζονται στο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, δεν προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2007 ή το πρόγραμμα σύγκλισης η σημαντική στήριξη του τομέα της εκπαίδευσης που είχε προβλεφθεί στο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

    (11)

    Η δημοσιονομική στρατηγική του προγράμματος είναι σε γενικές γραμμές συνεπής με τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών όπως παρουσιάζονται στις ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές για την περίοδο 2005-2008.

    (12)

    Όσον αφορά τις απαιτήσεις περί πληροφοριακών στοιχείων που περιλαμβάνονται στον κώδικα δεοντολογίας για τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης, στο πρόγραμμα παρέχονται όλα τα υποχρεωτικά και το μεγαλύτερο μέρος των προαιρετικών στοιχείων (2).

    Το Συμβούλιο θεωρεί ότι το πρόγραμμα είναι συνεκτικό με το στόχο διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος μέχρι το 2007, και προβλέπει μεν πρόοδο, αλλά μόνον περιορισμένη, για την επίτευξη του ΜΔΣ στη συνέχεια.

    Λαμβάνοντας υπόψη την ανωτέρω αξιολόγηση καθώς και τη σύσταση βάσει του άρθρου 104 παράγραφος 7 της 5ης Ιουλίου 2004, το Συμβούλιο καλεί τη Σλοβακία:

    i)

    να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές αναπτυξιακές προοπτικές για την ενίσχυση της διαρθρωτικής προσαρμογής έτσι ώστε να εξασφαλίσει τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος το 2007 με μεγαλύτερο περιθώριο και να εντείνει τις προσπάθειές της για την ταχύτερη επίτευξη του ΜΔΣ· και

    ii)

    να ενισχύσει το δεσμευτικό χαρακτήρα των ορίων για τις μεσοπρόθεσμες δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης.

    Σύγκριση βασικών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών προβλέψεων

     

    2005

    2006

    2007

    2008

    2009

    Πραγματικό ΑΕΠ

    (% μεταβολή)

    ΠΣ Δεκ. 2006

    6,1

    6,6

    7,1

    5,5

    5,1

    COM Noέμ. 2006

    6,0

    6,7

    7,2

    5,7

    μ.δ.σ.

    ΠΣ Δεκ. 2005

    5,1

    5,4

    6,1

    5,6

    μ.δ.σ.

    Πληθωρισμός ΕνΔΤΚ

    (%)

    ΠΣ Δεκ. 2006

    2,8

    4,4

    3,1

    2,0

    2,4

    COM Noέμ. 2006

    2,8

    4,5

    3,4

    2,5

    μ.δ.σ.

    ΠΣ Δεκ. 2005

    2,2

    1,5

    2,2

    2,5

    μ.δ.σ.

    Κενό παραγωγής

    (% του δυνητικού ΑΕΠ)

    ΠΣ Δεκ. 2006  (3)

    – 2,2

    – 0,9

    1,0

    1,6

    1,9

    COM Νοεμ. 2006 (7)

    – 2,0

    – 0,7

    1,1

    1,6

    μ.δ.σ.

    ΠΣ Δεκ. 2005

    – 1,6

    – 1,1

    0,1

    0,8

    μ.δ.σ.

    Αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης

    (% του ΑΕΠ)

    ΠΣ Δεκ. 2006

    – 3,1

    – 3,7

    – 2,9

    – 2,4

    – 1,9

    COM Α 2006

    – 3,1

    – 3,4

    – 3,0

    – 2,9

    μ.δ.σ.

    ΠΣ Δεκ. 2005

    – 4,9

    – 4,2

    – 3,0

    – 2,7

    μ.δ.σ.

    Πρωτογενές αποτέλεσμα (8)

    (% του ΑΕΠ)

    ΠΣ Δεκ. 2006

    – 1,4

    – 1,9

    – 0,9

    – 0,6

    – 0,2

    COM Noέμ. 2006

    – 1,4

    – 1,7

    – 1,1

    – 0,9

    μ.δ.σ.

    ΠΣ Δεκ. 2005

    – 3,1

    – 2,3

    – 1,1

    – 0,8

    μ.δ.σ.

    Κυκλικά προσαρμοσμένο  (8)αποτέλεσμα

    (% του ΑΕΠ)

    ΠΣ Δεκ. 2006  (3)

    – 2,4

    – 3,4

    – 3,2

    – 2,9

    – 2,5

    COM Noέμ. 2006

    – 2,5

    – 3,2

    – 3,3

    – 3,3

    μ.δ.σ.

    ΠΣ Δεκ. 2005

    – 4,4

    – 3,9

    – 3,0

    – 2,9

    μ.δ.σ.

    Διαρθρωτικό αποτέλεσμα (4)  (8)

    (% του ΑΕΠ)

    ΠΣ Δεκ. 2006  (5)

    – 1,6

    – 3,5

    – 3,2

    – 2,9

    – 2,5

    COM Νοεμ. 2006 (6)

    – 1,7

    – 3,3

    – 3,3

    – 3,3

    μ.δ.σ.

    ΠΣ Δεκ. 2005

    – 3,6

    – 3,9

    – 3,1

    – 2,9

    μ.δ.σ.

    Ακαθάριστο δημόσιο χρέος (8)

    (% του ΑΕΠ)

    ΠΣ Δεκ. 2006

    34,5

    33,1

    31,8

    31,0

    29,7

    COM Νοεμ. 2006

    34,5

    33,0

    31,6

    31,0

    μ.δ.σ.

    ΠΣ Δεκ. 2005

    33,7

    35,5

    35,2

    36,2

    μ.δ.σ.

    Πρόγραμμα σύγκλισης (ΠΣ), φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις των υπηρεσιών της Επιτροπής του 2006 (COM), υπολογισμοί των υπηρεσιών της Επιτροπής


    (1)  ΕΕ L 209 της 2.8.1997, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1055/2005 (ΕΕ L 174 της 7.7.2005, σ. 1). Τα έγγραφα που αναφέρονται στο παρόν κείμενο διατίθενται στον ακόλουθο δικτυακό τόπο:

    http://europa.eu.int/comm/economy_finance/about/activities/sgp/main_en.htm

    (2)  Ειδικότερα, δεν παρέχονται στοιχεία για τις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης κατά κατηγορία για το 2009.

    (3)  Οι υπολογισμοί των υπηρεσιών της Επιτροπής πραγματοποιήθηκαν βάσει των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα

    (4)  Κυκλικά προσαρμοσμένο αποτέλεσμα (όπως και στις προηγούμενες γραμμές) πλην εκτάκτων και λοιπών προσωρινών μέτρων.

    (5)  Έκτακτα και λοιπά προσωρινά μέτρα σύμφωνα με το πρόγραμμα (0,8% του ΑΕΠ το 2005 — οδηγούν σε αύξηση του ελλείμματος· 0,1% το 2006 — οδηγούν σε μείωση του ελλείμματος).

    (6)  Έκτακτα και λοιπά προσωρινά μέτρα σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις των υπηρεσιών της Επιτροπής του 2006 (0,9% του ΑΕΠ το 2005 — οδηγούν σε αύξηση του ελλείμματος· 0,1% το 2006 — οδηγούν σε μείωση του ελλείμματος).

    (7)  Βάσει εκτιμώμενης δυνητικής ανάπτυξης 5,2%, 5,3%, 5,3% και 5,2% αντιστοίχως την περίοδο 2005-2008.

    (8)  Από τον Οκτώβριο του 2006, η Σλοβακία εφαρμόζει την απόφαση της Ευρωστάτ της 2ας Μαρτίου 2004 σχετικά με την ταξινόμηση του δεύτερου πυλώνα των κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων. Τα στοιχεία για τη γενική κυβέρνηση από την προηγούμενη επικαιροποίηση έχουν προσαρμοστεί κατάλληλα έτσι ώστε να διευκολύνεται η σύγκριση με τη νέα επικαιροποίηση και τιςφθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις των υπηρεσιών της Επιτροπής του 2006.

    Πηγή:

    Πρόγραμμα σύγκλισης (ΠΣ), φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις των υπηρεσιών της Επιτροπής του 2006 (COM), υπολογισμοί των υπηρεσιών της Επιτροπής


    Top