Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32002H0178

    Σύσταση του Συμβουλίου, της 18ης Φεβρουαρίου 2002, σχετικά με την εφαρμογή των πολιτικών των κρατών μελών για την απασχόληση

    ΕΕ L 60 της 1.3.2002, p. 70–80 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2002/178/oj

    32002H0178

    Σύσταση του Συμβουλίου, της 18ης Φεβρουαρίου 2002, σχετικά με την εφαρμογή των πολιτικών των κρατών μελών για την απασχόληση

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 060 της 01/03/2002 σ. 0070 - 0080


    Σύσταση του Συμβουλίου

    της 18ης Φεβρουαρίου 2002

    σχετικά με την εφαρμογή των πολιτικών των κρατών μελών για την απασχόληση

    (2002/178/ΕΚ)

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 128 παράγραφος 4,

    τη σύσταση της Επιτροπής, της 12ης Σεπτεμβρίου 2001,

    την κοινή γνώμη της Επιτροπής Απασχόλησης και της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1) Tο Συμβούλιο ενέκρινε τις κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση το 2001 με την απόφαση της 19ης Ιανουαρίου 2001(1).

    (2) Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισαβόνας, στις 23 και 24 Μαρτίου 2000, συμφώνησε για μια νέα συνολική στρατηγική υπέρ της απασχόλησης, της οικονομικής μεταρρύθμισης και της κοινωνικής συνοχής, και δεσμεύτηκε για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για πλήρη απασχόληση. Στη συνέχεια, ορίστηκαν οι στόχοι για τα ποσοστά απασχόλησης που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2010 και συμπληρώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Στοκχόλμης στις 23 και 24 Μαρτίου με ενδιάμεσους στόχους για το 2005 και με το νέο στόχο της αύξησης του ποσοστού απασχόλησης των μεγαλύτερης ηλικίας γυναικών και ανδρών έως το 2010.

    (3) Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας, στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου 2000, ενέκρινε την ευρωπαϊκή κοινωνική ατζέντα, η οποία ορίζει ότι η επιστροφή στην πλήρη απασχόληση περιλαμβάνει φιλόδοξες πολιτικές σχετικά με την αύξηση του ποσοστού δραστηριότητας, τη μείωση των περιφερειακών διαφοροποιήσεων, τη μείωση των ανισοτήτων και τη βελτίωση της ποιότητας της απασχόλησης.

    (4) Το Συμβούλιο ενέκρινε τη σύσταση για τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών στις 15 Ιουνίου 2001 και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Άμστερνταμ στις 16 και 17 Ιουνίου 1997 συμφώνησε ψήφισμα σχετικά με σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης βάσει του οποίου τα κράτη μέλη αναλαμβάνουν ορισμένες δεσμεύσεις.

    (5) Τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν την παρούσα σύσταση με τρόπο συμβατό προς τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών, ιδίως αυτούς που αφορούν την αγορά εργασίας.

    (6) Η κοινή έκθεση για την απασχόληση του 2001, η οποία εκπονήθηκε από κοινού με την Επιτροπή, περιγράφει την κατάσταση της απασχόλησης στην Κοινότητα και εξετάζει την αναληφθείσα από τα κράτη μέλη δράση για την εφαρμογή της πολιτικής τους για την απασχόληση σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση και τη σύσταση του Συμβουλίου της 19ης Ιανουαρίου 2001 για την εφαρμογή των πολιτικών των κρατών μελών για την απασχόληση(2).

    (7) Το Συμβούλιο θεωρεί ότι είναι πρόσφορο να διατυπώσει συστάσεις, έχοντας υπόψη την εξέταση της εφαρμογής, από τα κράτη μέλη, των πολιτικών για την απασχόληση. Οι συστάσεις αυτές θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με φειδώ, να εστιάζονται σε θέματα προτεραιότητας και να βασίζονται σε έγκυρη και ακριβή ανάλυση.

    (8) Κατά τη συμπλήρωση της δράσης που αναλαμβάνουν τα κράτη μέλη με σκοπό να συμβάλλουν στην επίτευξη πλήρους απασχόλησης, θα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αρμοδιότητες των κρατών μελών.

    (9) Το Συμβούλιο αναγνωρίζει τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν ήδη καταβάλει τα κράτη μέλη για την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών για την απασχόληση και της σύστασης της 19ης Ιανουαρίου 2001. Κατά την αξιολόγηση του αντίκτυπου των πολιτικών αυτών, θα πρέπει να συνεκτιμάται η πολυετής προοπτική των κατευθυντήριων γραμμών για την απασχόληση.

    (10) Τα κράτη μέλη πρέπει να μεριμνούν ώστε τα μέτρα που λαμβάνουν ως ανταπόκριση στις κατευθυντήριες γραμμές σύμφωνα με τους τέσσερις άξονες, να εντάσσονται σε μια συνεκτική συνολική στρατηγική με στόχο την πλήρη απασχόληση, αναγνωρίζοντας τις διαφορετικές αφετηρίες κάθε κράτους μέλους, την ανάπτυξη και την εφαρμογή ολοκληρωμένων και συνεκτικών στρατηγικών για τη δια βίου μάθηση και μιας ολοκληρωμένης εταιρικής σχέσης με τους κοινωνικούς εταίρους. Θα πρέπει να δίδεται η δέουσα προσοχή στην ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές, και στην ανάγκη περιορισμού των περιφερειακών ανισοτήτων και αξιολόγησης της προόδου ως προς τους τέσσερις άξονες με βάση δείκτες.

    (11) Προκειμένου να καμφθεί η τάση της ανεργίας των νέων και της μακροχρόνιας ανεργίας, όλοι οι νέοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αποκτούν πρόσβαση στην επαγγελματική ζωή πριν συμπληρώσουν έξι μήνες ανεργίας και όλοι οι ενήλικες άνεργοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιούν μια νέα αρχή πριν συμπληρώσουν δώδεκα μήνες ανεργίας.

    (12) Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών τους για την απασχόληση.

    (13) Είναι σημαντικό να μειωθούν τα αντικίνητρα για την απασχόληση τα οποία περιέχονται στα φορολογικά συστήματα και τα συστήματα παροχών προκειμένου να εξασφαλισθούν μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών και των μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένων.

    (14) Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της δια βίου μάθησης, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη συστημάτων πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συστημάτων συμπληρωματικής κατάρτισης και επαγγελματικής επιμόρφωσης, καθώς και τον καθορισμό εθνικών στόχων, είναι απαραίτητα στοιχεία για την εγκαθίδρυση μιας ανταγωνιστικής και δυναμικής κοινωνίας βασισμένης στη γνώση και απαιτούν την ενεργό συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων αρχών, των κοινωνικών εταίρων και των επιμέρους ατόμων, όπως και την κατάλληλη συνδρομή της κοινωνίας των πολιτών.

    (15) Χρειάζεται ένα συνεκτικό σύνολο μέτρων με στόχο την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, μέσω της υποστήριξης της ένταξης των μειονεκτουσών ομάδων και ατόμων στην επαγγελματική ζωή και με την καταπολέμηση των διακρίσεων κατά την πρόσβαση στην αγορά εργασίας αλλά και μέσα στην αγορά εργασίας.

    (16) Χρειάζονται βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον και καλύτερα εφόδια για όσους αναλαμβάνουν επιχειρηματικές δραστηριότητες για την τόνωση της δημιουργίας θέσεων εργασίας με όλο και πιο δυναμικές επιχειρήσεις. Θα πρέπει να διαμορφώνονται οι συνθήκες-πλαίσιο για την αξιοποίηση του δυναμικού αύξησης της απασχόλησης στον τομέα της παροχής υπηρεσιών.

    (17) Η σταθερή δημιουργία θέσεων εργασίας απαιτεί πιο φιλικά προς την απασχόληση φορολογικά συστήματα, στο πλαίσιο των οποίων η σημερινή μεγάλη επιβάρυνση της εργασίας θα μετατοπίζεται σε εναλλακτικές πηγές φορολογικού εισοδήματος, όπως η ενέργεια και το περιβάλλον.

    (18) Η τοπική δράση για την απασχόληση συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση.

    (19) Η θέσπιση εταιρικών σχέσεων σε όλα τα κατάλληλα επίπεδα έχει καθοριστική σημασία για τον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης της εργασίας και την προαγωγή της προσαρμοστικότητας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.

    (20) Οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα όσον αφορά την απασχόληση, την ανεργία και τις αμοιβές, καθώς και ο διαχωρισμός λόγω φύλου σε διάφορους κλάδους και επαγγέλματα απαιτούν σφαιρικές στρατηγικές για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις συνολικές πολιτικές και στα μέτρα για τη βελτίωση της καλύτερης συνάρθρωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής,

    ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ σε κάθε κράτος μέλος τις συστάσεις που διατυπώνονται στο παράρτημα.

    Βρυξέλλες, 18 Φεβρουαρίου 2002.

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    M. Arias Cañete

    (1) ΕΕ L 22 της 24.1.2001, σ. 18.

    (2) ΕΕ L 22 της 24.1.2001, σ. 27.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    I. ΒΕΛΓΙΟ

    Προβλήματα όσον αφορά τις επιδόσεις στον τομέα της απασχόλησης

    Η βελγική αγορά εργασίας βελτιώθηκε το 2000 με αύξηση του ποσοστού απασχόλησης σε 60,5 %, που παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από το στόχο της Λισαβόνας (70 %). Σημειώθηκε περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας σε 7 % (κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο που είναι 8,2 %) και η αύξηση της απασχόλησης προσεγγίζει τον κοινοτικό μέσο όρο (1,8 %). Ωστόσο, τα μακροχρόνια προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται παρά μόνο σταδιακά:

    - οι εισροές στη μακροχρόνια ανεργία είναι υψηλές και, παρά την περαιτέρω μείωση, τα αποθέματα των μακροχρόνια ανέργων -3,8 % του εργατικού δυναμικού το 2000- είναι μεγαλύτερα από τον κοινοτικό μέσο όρο,

    - η συμμετοχή στην απασχόληση για τους μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένους εξακολουθεί να είναι η χαμηλότερη στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (26,3 %, δηλαδή 11,4 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο, ενώ το ποσοστό για τις γυναίκες (51,5 %) παραμένει χαμηλότερο από τον κοινοτικό μέσο όρο,

    - οι φορολογικές επιβαρύνσεις της εργασίας παραμένουν από τις υψηλότερες στην Κοινότητα,

    - τα ελλείμματα εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων είναι εμφανή και δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί μια πλήρως συνεκτική και ολοκληρωμένη στρατηγική για τη δια βίου μάθηση,

    - οι περιφερειακές ανισότητες ως προς την ανεργία είναι ακόμα μεγάλες και υποδηλώνουν ανεπαρκή κινητικότητα εργατικού δυναμικού.

    Ύστερα από ανάλυση της κατάστασης, φαίνεται ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών και των συστάσεων σχετικά με τα εξής: την υλοποίηση μιας προληπτικής πολιτικής, ιδίως για τους ενήλικες, την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης των μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένων και των γυναικών, τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις, την ανάπτυξη της δια βίου μάθησης και την αύξηση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού μεταξύ των περιφερειών.

    Το Βέλγιο συνεπώς καλείται:

    1. να μειώσει τις εισροές στη μακροχρόνια ανεργία πραγματοποιώντας αποφασιστικά βήματα για την εφαρμογή ενός κατάλληλου συστήματος έγκαιρης παρέμβασης για τους ενήλικες ανέργους· να εξετάσει τον αντίκτυπο της νέας εξατομικευμένης προσέγγισης για όλους τους νέους ανέργους,

    2. να εντείνει τη δράση του με στόχο την αύξηση του συνολικού ποσοστού απασχόλησης, ιδίως των γυναικών και των μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένων. Το Βέλγιο θα πρέπει, ιδίως, να εξετάσει τον αντίκτυπο των πρόσφατων μέτρων και να μελετήσει νέα μέτρα που θα στοχεύουν στην πρόληψη της πρόωρης συνταξιοδότησης των εργαζομένων και κίνητρα για να παραμείνουν οι μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι στην εργασία,

    3. να εξακολουθήσει να εφαρμόζει περαιτέρω μέτρα για τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων της εργασίας ώστε να ενθαρρύνονται οι εργαζόμενοι να αναλαμβάνουν εργασία αλλά και οι εργοδότες να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, και να παρακολουθεί στενά τον αντίκτυπο των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τη μείωση των εισφορών της κοινωνικής ασφάλισης,

    4. να ενισχύσει, σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, την ανάπτυξη και την υλοποίηση μιας σφαιρικής στρατηγικής για τη δια βίου μάθηση ώστε να προλαμβάνονται οι ελλείψεις δεξιοτήτων, να καταστεί ελκυστικότερη η τεχνική και η επαγγελματική εκπαίδευση και να δημιουργηθεί μια καλύτερη βάση για τη δημιουργία μιας οικονομίας και μιας κοινωνίας που βασίζονται στη γνώση,

    5. να συνεχίσει, μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους, τις προσπάθειες για καλύτερο συνδυασμό της ασφάλειας και της αυξημένης ευελιξίας στην αγορά εργασίας, και να αναλάβει συντονισμένη δράση για την αύξηση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού μεταξύ των περιφερειών, μέσω της παροχής πληροφοριών για την αγορά εργασίας και περαιτέρω βελτιώσεων του συντονισμού των πολιτικών της αγοράς εργασίας.

    II. ΔΑΝΙΑ

    Προβλήματα όσον αφορά τις επιδόσεις στον τομέα της απασχόλησης

    Η κατάσταση της αγοράς εργασίας παραμένει πολύ θετική αφού η Δανία έχει το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης γυναικών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (71,6 %), ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης ανδρών (80,8 %) και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας (4,7 %). Παρόλο που η Δανία υπερβαίνει τους στόχους της Λισαβόνας, τα βασικά προβλήματα για τη χώρα είναι:

    - η σταθερά υψηλή -αν και μειωνόμενη- συνολική φορολογική επιβάρυνση. Οι μικρές διαφορές μεταξύ των παροχών και του εισοδήματος των χαμηλόμισθων περιορίζουν, μέχρι σήμερα, τις συνέπειες των φορολογικών μεταρρυθμίσεων για τα κίνητρα εργασίας των χαμηλόμισθων ομάδων,

    - η στενότητα της αγοράς εργασίας το 2000, ενώ ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας αποχωρεί με πρόωρη συνταξιοδότηση ή λαμβάνει παροχές κοινωνικής πρόνοιας και το ποσοστό απασχόλησης των μεταναστών εργαζομένων παραμένει χαμηλό.

    Ύστερα από ανάλυση της κατάστασης, φαίνεται ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών και των συστάσεων σχετικά με τα εξής: τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και την αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας.

    Η Δανία συνεπώς καλείται:

    1. να συνεχίσει και να παρακολουθεί στενά την υλοποίηση των διεξαγόμενων μεταρρυθμίσεων για τη μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας, ιδίως μέσω της μείωσης των υψηλών οριακών φορολογικών συντελεστών των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων,

    2. να εξακολουθήσει να παρέχει κίνητρα που ενθαρρύνουν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ατόμων να αρχίσουν να εργάζονται, κυρίως μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης μιας αγοράς εργασίας που θα ενσωματώνει όλους τους εργαζομένους και περαιτέρω προσπαθειών για την ένταξη των διακινούμενων εργαζομένων.

    III. ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Προβλήματα όσον αφορά τις επιδόσεις στον τομέα της απασχόλησης

    Οι θετικές τάσεις όσον αφορά την απασχόληση και την ανεργία συνεχίστηκαν το 2000. Παρόλο που το συνολικό ποσοστό απασχόλησης (65,3 %) υπερβαίνει τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, εξακολουθεί να είναι κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από τον στόχο της Λισαβόνας. Τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ακόμα η αγορά εργασίας στη Γερμανία είναι:

    - η σχετικά αργή μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας, που εξακολουθεί να πλήττει το 4 % του εργατικού δυναμικού, με σταθερές διαφορές μεταξύ περιφερειών, ιδίως όσον αφορά τα ποσοστά ανεργίας, οι οποίες παρατηρούνται κατά κύριο λόγο σε ορισμένες περιοχές των νέων κρατιδίων. Μολονότι οι ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας συνέτειναν στην απάλυνση των επιπτώσεων των αλλαγών, τα αποτελέσματα των πολιτικών αυτών για την αγορά εργασίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας είναι ανομοιογενή,

    - το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων ηλικίας 55-64 ετών (37,3 %) που παρουσίασε μικρή μείωση και βρίσκεται λίγο κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο,

    - η ανάγκη για εκσυγχρονισμό της οργάνωσης της εργασίας και για συνέχιση της ουσιαστικής προσπάθειας για δια βίου μάθηση ώστε να εκλείψουν τα ελλείμματα δεξιοτήτων και να αυξηθεί γενικά το επίπεδο ειδίκευσης του εργατικού δυναμικού,

    - παρά τις διεξαγόμενες μεταρρυθμίσεις, η συνολική φορολογική επιβάρυνση της εργασίας παραμένει υψηλή,

    - υψηλή διαφορά αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, και σχετικά μικρή προσφορά υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών.

    Ύστερα από ανάλυση της κατάστασης, φαίνεται ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών και των συστάσεων σχετικά με τα εξής: αύξηση της συμμετοχής των μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένων στην αγορά εργασίας, δια βίου μάθηση, φορολογική επιβάρυνση της εργασίας, προώθηση της ισότητας ευκαιριών.

    Η Γερμανία συνεπώς καλείται:

    1. να μειώσει σημαντικά τη μακροχρόνια ανεργία, να καταβάλλει πρόσθετες προσπάθειες για την πρόληψη των εισροών στη μακροχρόνια ανεργία, ιδίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας και για τις εθνικές μειονότητες και τους μετακινούμενους εργαζομένους και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας,

    2. να εξακολουθήσει να καταργεί τα εμπόδια και τα αντικίνητρα που ευθύνονται για την αποθάρρυνση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας των μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένων και άλλων απειλούμενων ομάδων· να εξετάσει και να υποβάλει εκθέσεις για την αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων και των εγκρινόμενων ενεργειών και να λάβει περαιτέρω μέτρα για να βελτιώσει την απασχολησιμότητα των εργαζομένων άνω των 55 ετών,

    3. να λαμβάνει μέτρα, όπου κρίνεται σκόπιμο στο πλαίσιο της "συμμαχίας για την απασχόληση", για να αυξήσει την ευελιξία των συμβάσεων εργασίας και της οργάνωσης της εργασίας· να αντιμετωπίσει το έλλειμμα δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας μέσω της εφαρμογής των βελτιώσεων που έχουν συμφωνηθεί για την αρχική και τη συνεχή κατάρτιση, και μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης μιας σφαιρικής στρατηγικής για τη δια βίου μάθηση που θα υποστηρίζεται από ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους. Οι κοινωνικοί εταίροι και η κυβέρνηση, στον τομέα των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων του, καλούνται να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αύξηση της ποιότητας της συνεχούς κατάρτισης και να δημιουργήσουν συστήματα πιστοποίησης και αναγνώρισης της τυπικής και της άτυπης μάθησης,

    4. να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη μείωση των φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στη χαμηλότερη βαθμίδα της μισθολογικής κλίμακας ώστε να ανταμείβεται η εργασία και να αυξηθούν οι βιώσιμες και αποδεκτές προοπτικές απασχόλησης· να εξετάζει τον αντίκτυπο των μέτρων που λαμβάνονται και να υποβάλλει σχετικές εκθέσεις,

    5. να ενισχύσει τη δράση για τη μείωση των διαφορών αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων και να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο του φορολογικού συστήματος και του συστήματος παροχών στη γυναικεία απασχόληση· να προωθήσει την προσφορά υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών και να βελτιώσει την αντιστοιχία τους με τα ωράρια εργασίας και τα ωράρια λειτουργίας των σχολείων. Η εφαρμογή των πολιτικών αυτών, με τη συμμετοχή των αντίστοιχων φορέων σε όλα τα επίπεδα, θα πρέπει να παρακολουθείται με κατάλληλους και επαληθεύσιμους δείκτες και στόχους.

    IV. ΕΛΛΑΔΑ

    Προβλήματα όσον αφορά τις επιδόσεις στον τομέα της απασχόλησης

    Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (55,6 % συνολικά και 40,9 % για τις γυναίκες, σημαντικά χαμηλότερα από τους στόχους της Λισαβόνας). Η ανεργία έχει πλέον σταθεροποιηθεί στο 11 % -αρκετά πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο- ενώ η αύξηση της απασχόλησης έχει αντισταθμιστεί από μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές αυξήσεις του εργατικού δυναμικού. Η μακροχρόνια ανεργία μειώθηκε σε 6,2 % αλλά παραμένει σημαντικά πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο. Η κατάσταση αυτή αντανακλά τα ακόλουθα διαρθρωτικά προβλήματα στην αγορά εργασίας:

    - το ποσοστό απασχόλησης είναι χαμηλό, ενώ εξακολουθεί να παραμένει αναξιοποίητο το δυναμικό δημιουργίας θέσεων εργασίας στις ΜΜΕ και στην οικονομία που βασίζεται στην παροχή υπηρεσιών,

    - απέναντι στην υψηλή ανεργία των νέων, των γυναικών και στη μακροχρόνια ανεργία, οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης δεν έχουν ακόμη αρχίσει να εφαρμόζουν μια προληπτική και εξατομικευμένη προσέγγιση. Παρά τις προσπάθειες για παρακολούθηση των στατιστικών στοιχείων σχετικά με τις εισροές, δεν υπάρχει ακόμη ένα ολοκληρωμένο σύστημα,

    - στο πλαίσιο των χαμηλών ποσοστών απασχόλησης, το φορολογικό σύστημα και οι κανόνες σχετικά με τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα θα πρέπει να αναθεωρηθούν, ώστε να αυξηθεί η προσφορά εργασίας,

    - οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν μέτρα για την ανάπτυξη της δια βίου μάθησης, δεν υπάρχει όμως σαφής συνολική στρατηγική, ενώ τα συστήματα της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης χρειάζονται περαιτέρω βελτίωση,

    - μολονότι οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας συνιστούν σημαντικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό της εργασίας, υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω βελτιώσεις. Η επιτυχία στον τομέα αυτόν θα εξαρτηθεί από την ενεργό σύμπραξη των κοινωνικών εταίρων,

    - υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των φύλων όσον αφορά την απασχόληση και την ανεργία, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν, μεταξύ άλλων, μέσω της μεγαλύτερης προσφοράς υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών.

    Ύστερα από ανάλυση της κατάστασης, φαίνεται ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών και των συστάσεων σχετικά με τα εξής: τη συνολική πολιτική προσέγγιση, την πρόληψη της ανεργίας, την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και του συστήματος παροχών, τη δια βίου μάθηση, τον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης της εργασίας και την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου.

    Η Ελλάδα συνεπώς καλείται:

    1. να βελτιώσει το πλαίσιο στρατηγικής, ιδίως εκπονώντας μια δέσμη καλά συντονισμένων και ισόρροπων πολιτικών για την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών για την απασχόληση στους τέσσερις άξονες, με στόχο την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης, ιδίως για τις γυναίκες και τους νέους,

    2. να επιταχύνει την αναδιάρθρωση των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης και να λαμβάνει αποφασιστικά και συνεκτικά μέτρα προκειμένου να αποτρέπεται η μετατροπή της ανεργίας των νέων και των ενήλικων ανέργων σε μακροχρόνια ανεργία, μεταξύ άλλων μέσω της άμεσης εφαρμογής της εξατομικευμένης προσέγγισης· να αναβαθμίσει το στατιστικό σύστημα περαιτέρω ώστε οι δείκτες για την πρόληψη και την ενεργοποίηση να είναι διαθέσιμοι εγκαίρως και η πρόοδος να παρακολουθείται αποτελεσματικά,

    3. να εξετάσει και να καταργήσει τις στρεβλώσεις που οφείλονται στη φορολόγηση της εργασίας και στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, προκειμένου να βελτιώσει τα κίνητρα για εργασία,

    4. να αναπτύξει περαιτέρω και να εφαρμόσει μια σφαιρική στρατηγική για τη δια βίου μάθηση, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού στόχων, να αυξήσει τις επενδύσεις στα συστήματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης και να βελτιώσει περαιτέρω τα συστήματα αυτά, συμπεριλαμβανομένης της μαθητείας, ώστε να εμπλουτιστούν οι δεξιότητες του εργατικού δυναμικού και να αντιμετωπίζονται οι ανάγκες της αγοράς εργασίας,

    5. να εξασφαλίσει την πλήρη και ολοκληρωτική εφαρμογή της πρόσφατης δέσμης μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας, σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους· εν προκειμένω, οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να αναλάβουν περαιτέρω δεσμεύσεις για τον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης της εργασίας, επιδιώκοντας παράλληλα την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και ασφάλειας,

    6. να λάβει ενεργά και ολοκληρωμένα μέτρα για να μειώσει τις διαφορές μεταξύ των φύλων ως προς την απασχόληση και την ανεργία. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να επεκταθεί η προσφορά υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών και άλλων συντηρούμενων μελών της οικογένειας.

    V. ΙΣΠΑΝΙΑ

    Προβλήματα όσον αφορά τις επιδόσεις στον τομέα της απασχόλησης

    Η Ισπανία εμφανίζει σταθερή και θετική οικονομική μεγέθυνση και αύξηση της απασχόλησης τα τελευταία χρόνια, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα:

    - η ανεργία βρίσκεται ακόμα στο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του 14,1 % παρά τη σημαντική μείωση από το 1996. Η μακροχρόνια ανεργία έχει επίσης μειωθεί, αλλά η ανεργία εξακολουθεί να πλήττει πολύ σοβαρά τις γυναίκες,

    - το ποσοστό απασχόλησης είναι 55 % αλλά, παρά το γεγονός ότι αυξάνεται, είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και πολύ χαμηλότερο από τον στόχο της Λισαβόνας. Παρόλο που η απασχόληση των γυναικών αυξάνεται σταθερά, το ποσοστό της (40,3 %) παραμένει ένα από τα χαμηλότερα στην Κοινότητα. Οι διαφορές μεταξύ των φύλων ως προς την απασχόληση και την ανεργία (29,6 και 10,8 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα) είναι από τις μεγαλύτερες στην Κοινότητα,

    - ενώ το μορφωτικό επίπεδο και το επίπεδο συμμετοχής στην περαιτέρω μάθηση είναι χαμηλά, δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί μια πλήρως συνεκτική και ολοκληρωμένη προσέγγιση στο θέμα της δια βίου μάθησης,

    - η απασχόληση με συμβάσεις ορισμένου χρόνου είναι υψηλή· οι περισσότερες από αυτές τις προσωρινές συμβάσεις είναι μικρής διάρκειας και απευθύνονται κυρίως στις γυναίκες και στους νέους,

    - οι περιφερειακές ανισότητες είναι μεγάλες, ενώ η γεωγραφική κινητικότητα πολύ χαμηλή.

    Ύστερα από ανάλυση της κατάστασης, φαίνεται ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών και των συστάσεων σχετικά με τα εξής: την ενεργοποίηση και την πρόληψη της ανεργίας, την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου, τη δια βίου μάθηση, την προσαρμοστικότητα και τις περιφερειακές ανισότητες.

    Η Ισπανία συνεπώς καλείται:

    1. να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά τους και να επιταχύνει την εφαρμογή της προληπτικής προσέγγισης, ιδίως όσον αφορά τους άνεργους ενήλικες, έτσι ώστε να καλύψει όλους τους δυνητικούς δικαιούχους. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση του συστήματος στατιστικής παρακολούθησης,

    2. να λαμβάνει αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα μέτρα για να αυξήσει το συνολικό ποσοστό απασχόλησης και να εξαλείψει τις διαφορές μεταξύ των φύλων ως προς την απασχόληση και την ανεργία. Ως μέρος μιας προσέγγισης για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου, θα πρέπει να εγκριθούν και να εφαρμοστούν στόχοι όσον αφορά την προσφορά υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών και άλλων συντηρούμενων μελών της οικογένειας,

    3. να συμπληρώσει με δυναμισμό τις μεταρρυθμίσεις για την επαγγελματική κατάρτιση που πρέπει να συνοδεύουν μια ολοκληρωμένη και συνεκτική στρατηγική για τη δια βίου μάθηση, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού επαληθεύσιμων στόχων, προκειμένου να αυξηθεί το μορφωτικό επίπεδο και το επίπεδο συμμετοχής των ενηλίκων στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση, να βελτιωθεί το χαμηλό επίπεδο των δεξιοτήτων και να αναπτυχθεί η άτυπη μάθηση,

    4. να εκσυγχρονίσει περαιτέρω την αγορά εργασίας και την οργάνωση της εργασίας με τη δραστήρια συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, ώστε να μειωθεί το υψηλό ποσοστό των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και να αυξηθεί η χρήση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης,

    5. να βελτιώσει τις συνθήκες που οδηγούν στην δημιουργία θέσεων εργασίας σε περιφέρειες που παρουσιάζουν καθυστέρηση και να εξαλείψει τα εμπόδια για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, ώστε να μειωθούν οι περιφερειακές ανισότητες όσον αφορά την απασχόληση και την ανεργία.

    VI. ΓΑΛΛΙΑ

    Προβλήματα όσον αφορά τις επιδόσεις στον τομέα της απασχόλησης

    Η κατάσταση της απασχόλησης εξακολουθεί να βελτιώνεται. Το συνολικό ποσοστό απασχόλησης (62,2 %), προσεγγίζει τον κοινοτικό μέσο όρο, ενώ το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών υπερβαίνει ήδη το μέσο όρο.

    Παραμένουν, ωστόσο, σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα:

    - το ποσοστό απασχόλησης της ηλικιακής ομάδας 55-64 ετών αυξήθηκε το 2000, αλλά παραμένει κατά πολύ χαμηλότερο του κοινοτικού μέσου όρου (29,7 % έναντι 37,7 %),

    - παρά τις προόδους που έχουν συντελεστεί, ο οριακός πραγματικός φορολογικός συντελεστής παραμένει σχετικά υψηλός,

    - το ποσοστό ανεργίας, που παραμένει πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο (9,5 % έναντι 8,2 %) επιβάλλει να συνεχιστεί η αξιολόγηση των προγραμμάτων με την εφαρμογή της προληπτικής προσέγγισης,

    - ο εκσυγχρονισμός της οργάνωσης της εργασίας πρέπει να συνεχιστεί· η εφαρμογή της μείωσης του χρόνου εργασίας αποτελεί σημαντική νέα πρόκληση για τις μικρές επιχειρήσεις,

    - πρέπει να δοθεί προώθηση στη δια βίου εκπαίδευση και να ενισχυθεί ο κοινωνικός διάλογος για αυτό το θέμα.

    Ύστερα από ανάλυση της κατάστασης, φαίνεται ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών και των συστάσεων σχετικά με τα εξής: τη διατήρηση των μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένων στον εργασιακό βίο, τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων της εργασίας, την πρόληψη της ανεργίας, την εφαρμογή της νομοθεσίας για την εβδομάδα των 35 ωρών και τη δια βίου μάθηση.

    Η Γαλλία συνεπώς καλείται:

    1. να εντείνει τις προσπάθειές της για να κάμψει την τάση πρόωρης εγκατάλειψης του εργασιακού βίου, αναπτύσσοντας μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στο θέμα της παράτασης του επαγγελματικού βίου, με τη σύμπραξη των κοινωνικών εταίρων,

    2. να αξιοποιήσει τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος και του συστήματος παροχών, να εξακολουθήσει να εφαρμόζει και να παρακολουθεί τον αντίκτυπο των μέτρων για την ενθάρρυνση των εργαζομένων να αναλαμβάνουν εργασία και να παραμένουν στο εργατικό δυναμικό, και ιδίως των μέτρων που απευθύνονται στους ανειδίκευτους και χαμηλόμισθους εργαζόμενους,

    3. να εξακολουθήσει να εφαρμόζει εξατομικευμένα προγράμματα και προγράμματα έγκαιρης παρέμβασης για τους ανέργους· να εξετάσει την αποτελεσματικότητα των εξατομικευμένων προγραμμάτων δράσης για μια πρωτοβουλία με τίτλο "Νέα Εκκίνηση" και να υποβάλει εκθέσεις για την εφαρμογή τους· να αξιολογήσει τον μεσοπρόθεσμο αντίκτυπο των προσπαθειών που καταβάλλονται για τη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης για τους νέους,

    4. να εντείνει τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της οργάνωσης της εργασίας με στόχο τον καλύτερο συνδυασμό της ασφάλειας και της αυξημένης προσαρμοστικότητας για να διευκολύνεται η πρόσβαση στην απασχόληση· να παρακολουθεί στενά τις συγκεκριμένες επιπτώσεις της εφαρμογής της νομοθεσίας για την εβδομάδα των 35 ωρών, ιδίως για τις μικρές επιχειρήσεις,

    5. να συνεχίσει τις προσπάθειες στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου ώστε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και να προωθήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη δια βίου μάθηση.

    VII. ΙΡΛΑΝΔΙΑ

    Προβλήματα όσον αφορά τις επιδόσεις στον τομέα της απασχόλησης

    Οι επιδόσεις της Ιρλανδίας στον τομέα της οικονομίας και της απασχόλησης ήταν εξαιρετικές. Το 2000, το συνολικό ποσοστό απασχόλησης (65,1 %), ήταν υψηλότερο από τον κοινοτικό μέσο όρο για δεύτερη συνεχή χρονιά και τα ήδη χαμηλά ποσοστά ανεργίας εξακολούθησαν να μειώνονται για όλες τις ομάδες. Οι εξελίξεις αυτές υποδηλώνουν μια περαιτέρω συρρίκνωση της προσφοράς στην αγορά εργασίας, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν μερικά διαρθρωτικά προβλήματα:

    - ενώ τα ελλείμματα στην προσφορά εργασίας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και οδηγούν σε πληθωριστικές πιέσεις στους μισθούς, το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών (παρά τις πρόσφατες αυξήσεις) έφτασε μόλις στον κοινοτικό μέσο όρο (54 %) και η διαφορά μεταξύ των φύλων ως προς την απασχόληση παραμένει μεγάλη,

    - στη συνάρτηση αυτήν, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την αύξηση των χαμηλών ποσοστών συμμετοχής στην περαιτέρω μάθηση, ιδίως μεταξύ των εργαζομένων,

    - οι σημαντικές περιφερειακές ανισότητες -ως προς τα ποσοστά απασχόλησης και ανεργίας αλλά και τα επίπεδα εκπαίδευσης και τις αμοιβές- ενδέχεται να αποτελέσουν τροχοπέδη για τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη.

    Ύστερα από ανάλυση της κατάστασης, φαίνεται ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών και των συστάσεων σχετικά με τα εξής: την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στην αγορά εργασίας, ιδίως των γυναικών, τη δια βίου μάθηση, ιδίως την ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση και τις περιφερειακές ανισότητες.

    Η Ιρλανδία συνεπώς καλείται:

    1. να αναπτύξει περαιτέρω την ολοκληρωμένη στρατηγική της για να αυξήσει την προσφορά εργασίας και τα ποσοστά απασχόλησης. Θα πρέπει να καταβάλλονται ιδιαίτερες προσπάθειες για την κινητοποίηση και την περαιτέρω ένταξη στην αγορά εργασίας των οικονομικά ανενεργών ατόμων, ιδίως των γυναικών, μέσω της εξάλειψης των φορολογικών εμποδίων, της αύξησης της προσφοράς θέσεων σε εγκαταστάσεις φροντίδας των παιδιών σε λογικές τιμές, και της λήψης μέτρων με σκοπό τη μείωση της διαφοράς μεταξύ των φύλων ως προς τις αμοιβές,

    2. να συνεχίσει τις προσπάθειες στήριξης της αύξησης της παραγωγικότητας και να αναβαθμίσει τις δεξιότητες και τα προσόντα του εργατικού δυναμικού, μέσω μεγαλύτερης έμφασης στην ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση και περαιτέρω ανάπτυξης της δια βίου μάθησης, συμπεριλαμβανομένου του ορισμού συνολικών στόχων και, για το σκοπό αυτό, της προώθησης της δραστήριας συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στην εφαρμογή του "προγράμματος για ευημερία και δικαιοσύνη",

    3. στη συνάρτηση του προγράμματος "Χωροταξική Στρατηγική", να αντιμετωπίσει τις ανισορροπίες στην απασχόληση, την ανεργία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την εξασφάλιση του ανθρώπινου κεφαλαίου σε διάφορους τομείς στην Ιρλανδία.

    VIII. ITΑΛΙΑ

    Προβλήματα όσον αφορά τις επιδόσεις στον τομέα της απασχόλησης

    Όπως και το προηγούμενο έτος, το 2000 η απασχόληση αυξήθηκε και η ανεργία μειώθηκε. Ωστόσο, με τις βελτιώσεις αυτές δεν επιλύθηκαν πολλά διαρθρωτικά προβλήματα της ιταλικής αγοράς εργασίας:

    - το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης της τάξης του 53,5 % είναι περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο και πολύ κάτω από το στόχο της Λισαβόνας. Το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών (39,6 %) είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ενώ το ποσοστό απασχόλησης για τους μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένους είναι από τα χαμηλότερα (27,8 %),

    - η οργάνωση της εργασίας πρέπει να εκσυγχρονιστεί περαιτέρω· η προγραμματιζόμενη γενική μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικών παροχών αναβλήθηκε για δεύτερη φορά,

    - η ανεργία μειώθηκε στο 10,5 % αλλά παραμένει κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο. Οι περιφερειακές ανισότητες παραμένουν σημαντικές, τα δε ποσοστά ανεργίας κυμαίνονται από κάτω του 5 % έως πάνω από 20 %, παρά τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ταχύτερη ανάπτυξη στο νότο,

    - οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των φύλων ως προς την απασχόληση (27,9 %) είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της αγοράς εργασίας, ιδίως στις περιοχές του νότου, και η ανεργία των γυναικών (14,4 %), είναι σχεδόν διπλάσια από το ποσοστό ανεργίας των ανδρών (8 %),

    - λόγω του χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και του επιπέδου συμμετοχής σε περαιτέρω μάθηση, ενδείκνυται να γίνουν βελτιώσεις στην προσέγγιση της δια βίου μάθησης, μεταξύ άλλων όσον αφορά τους εργαζομένους.

    Ύστερα από ανάλυση της κατάστασης, φαίνεται ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών και των συστάσεων σχετικά με τα εξής: τον κατάλληλο συνδυασμό πολιτικών για να ευνοηθούν η αύξηση της απασχόλησης, η μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και η καταπολέμηση της λαθραίας εργασίας, το φορολογικό σύστημα και το σύστημα παροχών, την ενεργοποίηση και την πρόληψη της ανεργίας, την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου και τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων και τη δια βίου μάθηση.

    Η Ιταλία συνεπώς καλείται:

    1. να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της πολιτικής της για να στηρίξει την αύξηση των ποσοστών απασχόλησης, ιδίως των γυναικών και των μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις περιφερειακές ανισορροπίες μέσω της περαιτέρω ενίσχυσης των πολιτικών για την απασχολησιμότητα, της προώθησης της δημιουργίας θέσεων εργασίας και του περιορισμού της λαθραίας εργασίας, με τη σύμπραξη των κοινωνικών εταίρων,

    2. να εξακολουθήσει να αυξάνει την ευελιξία της αγοράς εργασίας με στόχο τον καλύτερο συνδυασμό της ασφάλειας και της αυξημένης προσαρμοστικότητας ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση στην απασχόληση· να συνεχίσει την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος μέσω της μεταρρύθμισης που είχε προγραμματιστεί για το 2001, και να πραγματοποιήσει την προγραμματισθείσα μεταρρύθμιση άλλων συστημάτων κοινωνικών παροχών ώστε να μειώσει τις εκροές από την αγορά εργασίας· να συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων της εργασίας, ειδικότερα των χαμηλόμισθων και ανειδίκευτων εργαζομένων,

    3. στο πλαίσιο των πολιτικών για την απασχολησιμότητα, να λάβει περαιτέρω μέτρα για την πρόληψη της εισόδου των νέων και των ενηλίκων ανέργων στη μακροχρόνια ανεργία. Τα μέτρα αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν: την πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης σε ολόκληρη τη χώρα, την ταχεία εισαγωγή ενός συστήματος πληροφόρησης για την απασχόληση, και την ενίσχυση των προσπαθειών για την αναβάθμιση του συστήματος στατιστικής παρακολούθησης,

    4. να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των ενεργητικών πολιτικών της αγοράς εργασίας και να εφαρμόζει συγκεκριμένα μέτρα για να περιορίζει τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των φύλων ως προς την απασχόληση και την ανεργία στο πλαίσιο μιας γενικής προσέγγισης για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου, ιδίως μέσω του καθορισμού στόχων για την προσφορά υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών και άλλων συντηρούμενων μελών της οικογένειας,

    5. να εντείνει τις προσπάθειες για την υιοθέτηση και την υλοποίηση μιας συνεκτικής στρατηγικής για τη δια βίου μάθηση, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού εθνικών στόχων. Οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες κατάρτισης στο εργατικό δυναμικό.

    IX. ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

    Προβλήματα όσον αφορά τις επιδόσεις στον τομέα της απασχόλησης

    Στο Λουξεμβούργο, η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι θετική και στηρίζεται από μια ισχυρή οικονομική μεγέθυνση (8,5 %) και αύξηση της απασχόλησης (5,5 %). Το ποσοστό ανεργίας παραμένει το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (2,4 %). Ωστόσο, παραμένουν μερικά διαρθρωτικά προβλήματα:

    - το ποσοστό απασχόλησης (62,9 %) παραμένει χαμηλότερο από τους κοινούς στόχους, παρά την πολύ καλή κατάσταση στην απασχόληση η οποία όμως οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στο μεγάλο αριθμό διασυνοριακών εργαζομένων. Τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα χαμηλά για τους μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένους (27,4 %) και τις γυναίκες (50,3 %), παρόλο που τα ποσοστά αυτά αυξήθηκαν από το 1996 και μετά,

    - η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών ως προς την απασχόληση (24,8 %) παραμένει μία από τις μεγαλύτερες στην Κοινότητα,

    - οι προσπάθειες που καταβάλλονται στον τομέα της συνεχούς κατάρτισης πρέπει να συνεχισθούν ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες μιας σύγχρονης και δυναμικής οικονομίας.

    Ύστερα από ανάλυση της κατάστασης, φαίνεται ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών και των συστάσεων σχετικά με τα εξής: τη συμμετοχή των μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένων και των γυναικών στην αγορά εργασίας και τη συνεκτικότητα της πολιτικής για τη δια βίου μάθηση.

    Το Λουξεμβούργο επομένως καλείται:

    1. να εντείνει περαιτέρω τη δράση του για τη σημαντική αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των εργαζομένων ηλικίας άνω των 55 ετών στην αγορά εργασίας μέσω της επανεξέτασης των προγραμμάτων πρόωρης συνταξιοδότησης και σύνταξης αναπηρίας,

    2. να εντείνει τις προσπάθειές του για την αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, βελτιώνοντας τις υπηρεσίες ώστε να διευκολύνεται ο καλύτερος συνδυασμός της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής, και λαμβάνοντας μέτρα για την προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών, ιδίως όσον αφορά τη διαφορά μεταξύ των φύλων ως προς τις αμοιβές,

    3. να εξασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο για τη συνεχή κατάρτιση, με ισχυρή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, να καταπολεμήσει την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου και να αναλάβει τη μεταρρύθμιση του συνολικού εκπαιδευτικού συστήματος με στόχο να επιτευχθεί καλύτερη συνοχή μεταξύ των διαφόρων τομέων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

    X. ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ

    Προβλήματα όσον αφορά τις επιδόσεις στον τομέα της απασχόλησης

    Οι Κάτω Χώρες παρουσίασαν υγιή αύξηση της απασχόλησης το 2000 και τα ποσοστά απασχόλησης (73,2 % συνολικά, 63,7 % για τις γυναίκες) είναι σαφώς πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο και από τους στόχους της Λισαβόνας. Το επίσημο ποσοστό ανεργίας εξακολούθησε να μειώνεται το 2000 και έφθασε κάτω από το 3 %, δηλαδή σημαντικά κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο. Ωστόσο, η αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από μια βασική διαρθρωτική ανισορροπία:

    - παρά τα εμφανιζόμενα ελλείμματα στην αγορά εργασίας, το εργατικό δυναμικό είναι περιορισμένο λόγω του υψηλού ποσοστού του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας που λαμβάνει παροχές αναπηρίας, ανεργίας ή κοινωνικής πρόνοιας.

    Ύστερα από ανάλυση της κατάστασης, φαίνεται ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών και των συστάσεων σχετικά με τα εξής: την προσφορά εργασίας και τη μεταρρύθμιση του συστήματος παροχών.

    Οι Κάτω Χώρες συνεπώς καλούνται:

    1. εκτός από τα μέτρα για τον περιορισμό των εισροών στη λήψη παροχών αναπηρίας, να αναπτύξουν αποτελεσματικές πολιτικές για την επανένταξη των ατόμων που σήμερα λαμβάνουν τέτοιου είδους παροχές σε θέσεις εργασίας κατάλληλες για τις εναπομένουσες ικανότητές τους για εργασία,

    2. για να εκμεταλλεύονται όλες τις δυνατότητες της δυνητικής προσφοράς εργασίας και να μειώσουν τον αριθμό των ανενεργών ατόμων, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της σώρευσης των παροχών, συμπεριλαμβανομένου του τοπικού κόστους των επιδομάτων διαβίωσης για τους χαμηλόμισθους.

    XI. AΥΣΤΡΙΑ

    Προβλήματα όσον αφορά τις επιδόσεις στον τομέα της απασχόλησης

    Οι επιδόσεις της αγοράς εργασίας στην Αυστρία βελτιώθηκαν πέρυσι, με συνολικό ποσοστό απασχόλησης 68,3 % (59,4 % για τις γυναίκες), το οποίο προσεγγίζει τους στόχους που έθεσε η σύνοδος κορυφής στη Λισαβόνα και βρίσκεται σαφώς πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο. Η συνολική ανεργία μειώθηκε σε 3,7 % το 2000 και, μαζί με την μακροχρόνια ανεργία και την ανεργία των νέων, είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Παρά τις συνολικά καλές επιδόσεις, παραμένουν διαρθρωτικά προβλήματα στην αγορά εργασίας:

    - στο πλαίσιο της εξασφάλισης επαρκούς προσφοράς εργασίας σε μια συρρικνωνόμενη αγορά εργασίας, υπάρχουν περιθώρια για αύξηση της συμμετοχής των μεγαλύτερης ηλικίας και χαμηλόμισθων εργαζομένων, καθώς και των εθνικών μειονοτήτων και των μετακινούμενων εργαζομένων,

    - εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των φύλων ως προς την απασχόληση και μια από τις μεγαλύτερες διαφορές ως προς τις αμοιβές στην Κοινότητα, γεγονός που επιβάλλει τη λήψη νέων μέτρων ώστε να διευκολύνεται ο συνδυασμός της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής. Τα ποσοστά κάλυψης της φροντίδας των παιδιών είναι από τα χαμηλότερα στην Κοινότητα και οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να επεκταθούν,

    - καταβάλλονται προσπάθειες για τη χάραξη μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής στρατηγικής στο "Zukunftsforum Weiterbildung", με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, μέσω της οποίας θα εκπονηθούν ποσοτικοί στόχοι για τη χρηματοδότηση και τη συμμετοχή, σύμφωνα με το εθνικό νομικό πλαίσιο.

    Ύστερα από ανάλυση της κατάστασης, φαίνεται ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών και των συστάσεων σχετικά με τα εξής: την αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων και την προσφορά υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών και τη δια βίου μάθηση.

    Η Αυστρία συνεπώς καλείται:

    1. να εκπονήσει πολιτικές για να εξασφαλίσει επαρκή προσφορά εργασίας στο μέλλον. Στη συνάρτηση αυτήν, η Αυστρία θα πρέπει να συνεχίσει και να επεκτείνει περαιτέρω τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και του συστήματος παροχών ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή των μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένων και των ανειδίκευτων και χαμηλόμισθων εργαζομένων, και να βελτιώσει τις ίσες ευκαιρίες των εθνικών μειονοτήτων και των μεταναστών εργαζομένων στην αγορά εργασίας,

    2. να εκπονήσει μια στρατηγική με βάση στόχους για τον περιορισμό της διαφοράς μεταξύ των φύλων ως προς τις αμοιβές, σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους· να προωθήσει μέτρα σε όλα τα επίπεδα για τον περιορισμό της διαφοράς μεταξύ των φύλων στην απασχόληση, μέσω της επέκτασης των υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών και της προώθησης πολιτικών για τη διευκόλυνση του συνδυασμού της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής,

    3. να εγκρίνει και να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη και συνεκτική στρατηγική για τη δια βίου μάθηση σε συμφωνία με όλους τους σχετικούς φορείς, που θα περιλαμβάνει δείκτες και ποσοτικούς στόχους για τους οικονομικούς πόρους και τη συμμετοχή, σύμφωνα με το εθνικό νομικό πλαίσιο· η στρατηγική αυτή θα πρέπει να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ της υποχρεωτικής και της ανώτερης εκπαίδευσης, της αρχικής και της συνεχούς κατάρτισης, και της εκπαίδευσης των ενηλίκων.

    XII. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

    Προβλήματα όσον αφορά τις επιδόσεις στον τομέα της απασχόλησης

    Με συνολικό ποσοστό απασχόλησης 68,3 %, η κατάσταση στην απασχόληση βελτιώθηκε περαιτέρω και έχει προσεγγίσει το στόχο της Λισαβόνας. Το ποσοστό ανεργίας (4,2 %) είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και η μακροχρόνια ανεργία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα (2,7 %). Ωστόσο, η αγορά εργασίας υποφέρει από διαρθρωτικές αδυναμίες για τις οποίες θα πρέπει να αναληφθεί δράση:

    - λόγω του χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και επιπέδου συμμετοχής σε περαιτέρω μάθηση, καθώς και (παρά τη μείωση που σημειώθηκε) του υψηλότερου ποσοστού νέων που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο στην Κοινότητα (43,1 %), απαιτούνται βελτιώσεις στον τομέα της δια βίου μάθησης,

    - χρειάζεται ισχυρή περαιτέρω συμβολή από τους κοινωνικούς εταίρους για να αντιμετωπιστούν τα βασικά προβλήματα της πορτογαλικής αγοράς εργασίας, ιδίως το χαμηλό επίπεδο δεξιοτήτων, ο εκσυγχρονισμός της οργάνωσης της εργασίας και οι εργασιακές σχέσεις,

    - η Πορτογαλία έχει καλές επιδόσεις σε ό,τι αφορά το ποσοστό της γυναικείας απασχόλησης, το οποίο έχει πλέον φθάσει τον στόχο του 60 % που ορίστηκε στη σύνοδο κορυφής στη Λισαβόνα. Ωστόσο, η πορτογαλική αγορά εργασίας εμφανίζει μια από τις εντονότερες ανισορροπίες μεταξύ των φύλων στην Κοινότητα ως προς την απασχόληση κατά κλάδους.

    Ύστερα από ανάλυση της κατάστασης, φαίνεται ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών και των συστάσεων σχετικά με τα εξής: τη δια βίου μάθηση και τις δεξιότητες, την προσέγγιση των κοινωνικών εταίρων και τις ανισορροπίες μεταξύ των φύλων.

    Η Πορτογαλία συνεπώς καλείται:

    1. να διαρθρώσει καλύτερα τη στρατηγική της για τη δια βίου μάθηση, μέσω της βελτίωσης των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης ώστε να αποφεύγονται τα ελλείμματα δεξιοτήτων, να αυξήσει την προσφορά ειδικευμένου εργατικού δυναμικού και, με τον τρόπο αυτόν, να προωθήσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσης και υψηλής ειδίκευσης, και να αυξήσει την παραγωγικότητα της εργασίας,

    2. να συνεχίσει τις προσπάθειες για την εφαρμογή μιας προσέγγισης εταιρικής σχέσης και για την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων από τους κοινωνικούς εταίρους, ιδίως στους τομείς του εκσυγχρονισμού της οργάνωσης της εργασίας και της προσαρμογής των εργασιακών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της εργατικής νομοθεσίας, παρακολουθώντας στενά την εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν ήδη υπογραφεί από την Κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους,

    3. να εξακολουθήσει να καταβάλλει προσπάθειες για το συνδυασμό της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής, βελτιώνοντας ιδίως την υποδομή για τη φροντίδα των παιδιών, και να εξετάσει νέους τρόπους για την προώθηση μιας καλύτερης ισορροπίας μεταξύ των φύλων στους επιμέρους κλάδους.

    XIII. ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

    Προβλήματα όσον αφορά τις επιδόσεις στον τομέα της απασχόλησης

    Ενώ στη Φινλανδία διατηρήθηκε η ισχυρή αύξηση της απασχόλησης την τελευταία πενταετία με ποσοστό συνολικής απασχόλησης (67,5 %) που προσεγγίζει το στόχο της Λισαβόνας και ποσοστό απασχόλησης των γυναικών (64,4 %) πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο και τον στόχο της Λισαβόνας, υπάρχουν ακόμη μερικά σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα:

    - το συνολικό ποσοστό ανεργίας παραμένει υψηλό (9,8 %), με υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων και μακροχρόνιας ανεργίας μεταξύ των μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένων που δημιουργούν ιδιαίτερες ανησυχίες, καθώς και μεγάλες διαφορές μεταξύ περιφερειών ως προς την ανεργία,

    - η Φινλανδία έχει υψηλό ποσοστό γυναικείας απασχόλησης και καλά ανεπτυγμένες πολιτικές ίσων ευκαιριών. Ωστόσο, η φινλανδική αγορά εργασίας εμφανίζει μια από τις μεγαλύτερες ανισορροπίες μεταξύ των φύλων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ως προς την απασχόληση κατά επαγγέλματα και κλάδους, καθώς και μια σημαντική διαφορά μεταξύ των φύλων ως προς τις αμοιβές,

    - η Φινλανδία αντιμετωπίζει ελλείμματα δεξιοτήτων σε αρκετούς τομείς (για θέσεις εργασίας με υψηλή αλλά και χαμηλή ειδίκευση) και σε μερικές περιφέρειες· τα αποτελέσματα των ενεργητικών προγραμμάτων για την αγορά εργασίας όσον αφορά τη μακροχρόνια ένταξη στην αγορά εργασίας είναι ανομοιογενή.

    Ύστερα από ανάλυση της κατάστασης, φαίνεται ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών και των συστάσεων σχετικά με τα εξής: τα κίνητρα στον τομέα των φόρων και των παροχών, για να αυξηθεί η συμμετοχή, τη διαφορά μεταξύ των φύλων ως προς τις αμοιβές και τις ανισορροπίες μεταξύ των φύλων και τις περιφερειακές ανισότητες.

    Η Φινλανδία συνεπώς καλείται:

    1. να συνεχίσει την επανεξέταση του υφιστάμενου φορολογικού συστήματος και του συστήματος παροχών ώστε να ενθαρρύνεται η συμμετοχή στην αγορά εργασίας και να εξασφαλίζεται η διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού· να εντείνει ιδίως τις προσπάθειες για μείωση των υψηλών οριακών πραγματικών φορολογικών συντελεστών, ιδίως για τους χαμηλόμισθους, και να αυξήσει τα κίνητρα στα προγράμματα παροχών, ιδίως στα συνταξιοδοτικά προγράμματα, ώστε τα άτομα να αναλαμβάνουν εργασία και να παραμένουν στο εργατικό δυναμικό,

    2. να λαμβάνει κατάλληλα μέτρα, στο πλαίσιο μιας προσέγγισης για την ενσωμάτωση της διάστασης των φύλων, για να εξαλείψει τη διαφορά μεταξύ των φύλων ως προς τις αμοιβές, και να εξακολουθήσει να λαμβάνει μέτρα για να βελτιώσει την ισορροπία ως προς την εκπροσώπηση των ανδρών και των γυναικών κατά επαγγέλματα και κλάδους,

    3. να εξασφαλίσει την αποτελεσματικότητα των ενεργητικών προγραμμάτων για την αγορά εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και τον περιορισμό των περιφερειακών ανισοτήτων και των "συμφορήσεων" στην αγορά εργασίας, με επικέντρωση στις ανάγκες των μακροχρόνια ανέργων και των άνεργων νέων.

    XIV. ΣΟΥΗΔΙΑ

    Προβλήματα όσον αφορά τις επιδόσεις στον τομέα της απασχόλησης

    Με ποσοστά 73 % και 71 % αντίστοιχα, η Σουηδία υπερβαίνει τους στόχους της Λισαβόνας και έχει από τα υψηλότερα συνολικά ποσοστά απασχόλησης και γυναικείας απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Η συνολική ανεργία μειώθηκε σε 5,9 % το 2000. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη ορισμένα διαρθρωτικά προβλήματα στην αγορά εργασίας:

    - η Σουηδία έλαβε διάφορα μέτρα για να μειώσει τον αριθμό ατόμων που λαμβάνουν παροχές· ωστόσο, τα φορολογικά κίνητρα και τα κίνητρα του συστήματος παροχών για την ανάληψη εργασίας θα πρέπει να αυξηθούν περισσότερο σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση· η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας παραμένει υψηλή,

    - η Σουηδία έχει υψηλό ποσοστό γυναικείας απασχόλησης και καλά ανεπτυγμένες πολιτικές ίσων ευκαιριών. Ωστόσο, η σουηδική αγορά εργασίας εμφανίζει μια από τις μεγαλύτερες ανισορροπίες μεταξύ των φύλων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ως προς την απασχόληση κατά επαγγέλματα και κλάδους,

    - εξακολουθούν να υπάρχουν μερικές διαφορές μεταξύ περιφερειών ως προς την ανεργία, η δε κατάσταση των εθνικών μειονοτήτων και των μεταναστών εργαζομένων στην αγορά εργασίας θα μπορούσε να βελτιωθεί· η αποτελεσματικότητα των διαφορετικών τύπων ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας είναι ανομοιογενής.

    Ύστερα από ανάλυση της κατάστασης, φαίνεται ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών και των συστάσεων σχετικά με τα εξής: τις φορολογικές επιβαρύνσεις της εργασίας και τα κίνητρα του φορολογικού συστήματος και του συστήματος παροχών για την ανάληψη εργασίας, τις ανισορροπίες μεταξύ των φύλων και την αποτελεσματικότητα των ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας.

    Η Σουηδία συνεπώς καλείται:

    1. να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού στόχων που θα συνεκτιμούν την εθνική κατάσταση, για να μειώσει την φορολογική επιβάρυνση της εργασίας, ιδίως για τους χαμηλόμισθους εργαζομένους· να συνεχίσει περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος και του συστήματος παροχών ώστε να δίδεται προώθηση στα κίνητρα για την ανάληψη εργασίας,

    2. να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες ανισορροπίες ως προς την εκπροσώπηση των γυναικών και των ανδρών (κατά επαγγέλματα και κλάδους), στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων οι οποίες αφορούν την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου και οι οποίες δρομολογήθηκαν το 1999,

    3. να εξασφαλίσει την αποτελεσματικότητα των ενεργητικών προγραμμάτων της αγοράς εργασίας, ιδίως σε σχέση με τη μακροχρόνια ανεργία, δίνοντας, στη συνάρτηση αυτήν, ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες των εθνικών μειονοτήτων και των μετακινούμενων εργαζομένων.

    XV. ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

    Προβλήματα όσον αφορά τις επιδόσεις στον τομέα της απασχόλησης

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώθηκε περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης το 2000 και τα ποσοστά απασχόλησης για άνδρες και γυναίκες -77,8 % και 64,6 % αντίστοιχα- υπερβαίνουν σαφώς τον κοινοτικό μέσο όρο και τους στόχους της Λισαβόνας. Το ποσοστό ανεργίας εξακολούθησε να μειώνεται το 2000 και έφθασε το 5,5 %, κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα:

    - σε εθνικό επίπεδο, παρά την αύξηση του ρόλου και της διαφάνειας, δεν υπάρχει γενική προσέγγιση ως προς τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, η οποία, κατά συνέπεια, παραμένει περιορισμένη σε ορισμένα ειδικά θέματα,

    - παρά την πτωτική τάση, η διαφορά μεταξύ των φύλων ως προς τις αμοιβές και οι υφιστάμενες ανισορροπίες ως προς την εκπροσώπηση των ανδρών και των γυναικών (κατά επαγγέλματα και κλάδους) παραμένουν μεγάλες σε σύγκριση με τον κοινοτικό μέσο όρο· στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό το θέμα της προσφοράς θέσεων φροντίδας των παιδιών σε λογικές τιμές, παρόλο που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται βελτιώσεις,

    - οι εισροές νέων και ενηλίκων στη μακροχρόνια ανεργία σημείωσαν μικρή μόνο μείωση το 2000 (φθάνοντας στο 16 % και στο 10 % αντίστοιχα) και παραμένουν σχετικά υψηλές. Η αεργία, η μακροχρόνια ανεργία και τα χαμηλά ποσοστά απασχόλησης αφορούν κυρίως νοικοκυριά στα οποία κανένας δεν εργάζεται, ορισμένες περιφέρειες και συγκεκριμένες μειονεκτούσες ομάδες (μονογονικές οικογένειες, ορισμένες εθνικές μειονότητες, μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες εργαζομένους, άτομα με ειδικές ανάγκες και ανειδίκευτους εργαζομένους),

    - το χαμηλό επίπεδο βασικών δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού συμβάλλει στην εμφάνιση ελλειμμάτων δεξιοτήτων και σε επίπεδα παραγωγικότητας της εργασίας τα οποία, παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, παραμένουν χαμηλά.

    Ύστερα από ανάλυση της κατάστασης, φαίνεται ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών και των συστάσεων σχετικά με τα εξής: την προσέγγιση εταιρικής σχέσης, τις ανισορροπίες μεταξύ των φύλων, τις πολιτικές ενεργοποίησης, ιδίως για τους ενηλίκους και τις μειονεκτούσες ομάδες και το ρόλο της κατάρτισης στην εργασία για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων δεξιοτήτων.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεπώς καλείται:

    1. να εξακολουθήσει να ενισχύει τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων σε εθνικό επίπεδο, ιδίως με σκοπό να βελτιωθούν η παραγωγικότητα και οι δεξιότητες και να εκσυγχρονιστεί η εργασιακή ζωή,

    2. να εντείνει τις προσπάθειες για τη μείωση της διαφοράς μεταξύ των φύλων ως προς τις αμοιβές και για τη βελτίωση της ισορροπίας ως προς την εκπροσώπηση των γυναικών και των ανδρών κατά επαγγέλματα και κλάδους, μέσω της συμμετοχής όλων των ενδιαφερόμενων φορέων συντελεστών, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών εταίρων, και της παρακολούθησης με κατάλληλους επαληθεύσιμους δείκτες και στόχους· να συνεχίσει την εφαρμογή και την παρακολούθηση του αντίκτυπου των μέτρων που λαμβάνονται για να βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών σε λογικές τιμές,

    3. να ενισχύσει τις ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας που απευθύνονται στους ενήλικες ανέργους προτού αυτοί συμπληρώσουν 12 μήνες ανεργίας, ώστε να συμπληρώνεται η υποστήριξη που παρέχεται από την επιδότηση των αιτούντων εργασία (Jobseekers' Allowance Benefit) και από τα προγράμματα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας κατά την αναζήτηση εργασίας. Στη συνάρτηση αυτήν, πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στις ομάδες που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα στην αγορά εργασίας

    4. να ενισχύει τις καταβαλλόμενες προσπάθειες για την ενθάρρυνση και την ανάπτυξη της κατάρτισης στην εργασία προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα αυξανόμενα ελλείμματα δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και τα χαμηλά επίπεδα βασικών δεξιοτήτων.

    Top