61985J0356

DOMSTOLENS DOM AF 9. JULI 1987. - KOMMISSIONEN FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER MOD KONGERIGET BELGIEN. - AFGIFTSORDNING FOR VIN OG OEL. - SAG 356/85.

Samling af Afgørelser 1987 side 03299
svensk specialudgave side 00147
finsk specialudgave side 00147


Sammendrag
Dommens præmisser
Afgørelse om sagsomkostninger
Afgørelse

Nøgleord


++++

1 . AFGIFTSBESTEMMELSER - INTERNE AFGIFTER - TRAKTATSBESTEMMELSER - GENSTAND - FORBUD MOD AFGIFTER SOM INDIREKTE KAN BESKYTTE ANDRE PRODUKTER - FORMAAL - BEDOEMMELSESKRITERIER - BREMSE PAA FORBRUG AF IMPORTEREDE VARER

( EOEF-TRAKTATEN, ART . 95 )

2 . AFGIFTSBESTEMMELSER - INTERNE AFGIFTER - AFGIFTER SOM INDIREKTE KAN BESKYTTE ANDRE PRODUKTER - KONKURRERENDE PRODUKTER - OEL OG VIN - KRITERIER FOR BEDOEMMELSEN AF KONKURRENCEFORHOLDET - EKSISTENSEN AF ET ALTERNATIV FOR FORBRUGEREN

( EOEF-TRAKTATEN, ART . 95, STK . 2 )

3 . AFGIFTSBESTEMMELSER - INTERNE AFGIFTER - AFGIFTER SOM INDIREKTE KAN BESKYTTE ANDRE PRODUKTER - KONKURRERENDE PRODUKTER - OEL OG VIN - HOEJERE MERVAERDIAFGIFT AF LETTE VINE AF FRISKE DRUER FRA ANDRE MEDLEMSSTATER END AF OEL - LOVLIGHED - BETINGELSER - INGEN PROTEKTIONISTISK VIRKNING

( EOEF-TRAKTATEN, ART . 95, STK . 2 )

Sammendrag


1 . TRAKTATENS ARTIKEL 95 HAR I SIN HELHED TIL FORMAAL DELS AT SIKRE FRIE VAREBEVAEGELSER MELLEM MEDLEMSSTATERNE PAA NORMALE KONKURRENCEVILKAAR VED FJERNELSE AF ENHVER FORM FOR BESKYTTELSE VIA INTERNE AFGIFTER, SOM DISKRIMINERER VARER FRA ANDRE MEDLEMSSTATER, OG DELS AT SIKRE, AT DE INTERNE AFGIFTER ER KONKURRENCEMAESSIGT NEUTRALE I FORHOLDET MELLEM INDENLANDSK FREMSTILLEDE OG IMPORTEREDE VARER .

I DENNE SAMMENHAENG ER FORMAALET MED ARTIKEL 95, STK . 2, ISAER AT AFSKAFFE ENHVER FORM FOR INDIREKTE AFGIFTSMAESSIG BESKYTTELSE I FORHOLD TIL IMPORTEREDE VARER, SOM - UDEN AT VAERE LIGNENDE INDENLANDSKE VARER JFR . STK . 1 - DOG DELVIST, INDIREKTE ELLER POTENTIELT KONKURRERER MED VISSE AF DE INDENLANDSKE VARER .

MENS BEDOEMMELSESKRITERIET I STK . 1, BESTAAR I EN SAMMENLIGNING AF FISKALE BYRDER, DET VAERE SIG AFGIFTSSATSEN, BEREGNINGSGRUNDLAGET ELLER ANDRE NAERMERE OMSTAENDIGHEDER, BENYTTER MAN I STK . 2, UNDER HENSYN TIL DE VANSKELIGHEDER, DER ER FORBUNDET MED AT FORETAGE EN TILSTRAEKKELIG NOEJAGTIG SAMMENLIGNING MELLEM DE PAAGAELDENDE VARER, ET MERE OMFATTENDE KRITERIUM, NEMLIG ET INTERNT AFGIFTSSYSTEMS PROTEKTIONISTISKE KARAKTER .

HERAF FREMGAAR, AT AFGOERELSEN AF, OM EN BESTEMT FISKAL BYRDE ER FORENELIG MED ARTIKEL 95, STK . 2, MAA SKE I LYSET AF DENNE BYRDES INDFLYDELSE PAA KONKURRENCEFORHOLDET MELLEM DE PAAGAELDENDE VARER . DET AFGOERENDE SPOERGSMAAL ER DERFOR, OM BYRDEN KAN INDVIRKE PAA MARKEDET VED AT NEDSAETTE DET POTENTIELLE FORBRUG AF IMPORTEREDE VARER TIL FORDEL FOR KONKURRERENDE INDENLANDSKE VARER .

2 . PAA BAGGRUND AF DE STORE KVALITETS - OG DERMED PRISFORSKELLE PAA VINE SKAL VED ANVENDELSEN AF TRAKTATENS ARTIKEL 95, STK . 2, DET AFGOERENDE KONKURRENCEFORHOLD MELLEM OEL, SOM ER EN POPULAER OG ALMINDELIGT INDTAGET DRIKKEVARE, OG VIN, FASTSLAAS PAA GRUNDLAG AF DE VINE, DER ER MEST TILGAENGELIGE FOR DET STORE PUBLIKUM, DET VIL I ALMINDELIGHED SIGE DE LETTESTE OG BILLIGSTE VINE, OG DET ER DERFOR PAA DENNE BAGGRUND, AT DEN AFGIFTSMAESSIGE SAMMENLIGNING SKAL FINDE STED . FOELGELIG HAR KUN DE VINE, DER KAN BETEGNES SOM DAGLIGE FORBRUGSGODER, OG SOM NORMALT ER BILLIGE, TILSTRAEKKELIGT MANGE AF DE SAMME EGENSKABER SOM OEL TIL AT KUNNE UDGOERE ET ALTERNATIV FOR FORBRUGEREN, OG KUN DISSE VINE KAN ANSES FOR AT KONKURRERE MED OEL I DEN NAEVNTE BESTEMMELSES FORSTAND .

3 . ET INDENLANDSK AFGIFTSSYSTEM, HVORVED DER PAALAEGGES VINE AF FRISKE DRUER FRA ANDRE MEDLEMSSTATER EN MERVAERDIAFGIFT, DER ER HOEJERE END DEN, DER PAALAEGGES INDENLANDSK FREMSTILLET OEL, ER IKKE UFORENELIGT MED TRAKTATENS ARTIKEL 95, STK . 2, I DET OMFANG HVOR, FOR DET FOERSTE, PRISFORSKELLEN MELLEM DE OEL - OG VINKVALITETER, DER KAN SAMMENLIGNES, ER SAA STOR, AT FORSKELLEN I MOMSSATSERNE FOR DE TO VARER IKKE VIL KUNNE PAAVIRKE FORBRUGERNES ADFAERD, OG HVOR, FOR DET ANDET, HELLER IKKE DE STATISTISKE OPLYSNINGER VEDROERENDE UDVIKLINGEN I FORBRUGET AF VIN PAA DEN ENE SIDE OG AF OEL PAA DEN ANDEN SIDE I DEN PAAGAELDENDE MEDLEMSSTAT VISER, AT DER FINDES EN PROTEKTIONISTISK VIRKNING .

Dommens præmisser


1 VED STAEVNING, INDGIVET TIL DOMSTOLENS JUSTITSKONTOR DEN 19 . NOVEMBER 1985, HAR KOMMISSIONEN FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER I MEDFOER AF EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 169 ANLAGT SAG MED PAASTAND OM, AT DET STATUERES, AT KONGERIGET BELGIEN HAR TILSIDESAT SINE FORPLIGTELSER EFTER EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 95 VED AT OPKRAEVE EN HOEJERE MOMS AF VIN AF FRISKE DRUER, SOM ER EN IMPORTVARE, END AF OEL, SOM ER EN INDENLANDSK FREMSTILLET VARE .

2 VED KENDELSE AF 29 . APRIL 1986 HAR DOMSTOLEN IMOEDEKOMMET EN BEGAERING FRA DEN FRANSKE REPUBLIK OM AT MAATTE INDTRAEDE SOM INTERVENIENT TIL STOETTE FOR KOMMISSIONENS PAASTANDE .

3 DET FREMGAAR AF SAGEN, AT DER EFTER DEN SIDEN 1 . JANUAR 1983 GAELDENDE BELGISKE LOVGIVNING OPKRAEVES EN MOMS PAA 25% AF VISSE DRIKKEVARER, HERUNDER VIN AF FRISKE DRUER, NAAR DE LEVERES TIL HJEMMEFORBRUG . MOMSEN VED LEVERING AF OEL TIL HJEMMEFORBRUG UDGOER DERIMOD KUN 19 %. DA DER IKKE FREMSTILLES VIN I KONGERIGET BELGIEN MEN DERIMOD FINDES EN BETYDELIG INDENLANDSK OELPRODUKTION, FOELGER DET HERAF, AT DEN STOERSTE FISKALE BYRDE ER PAALAGT EN VARE, HVORAF NAESTEN HELE EFTERSPOERGSLEN DAEKKES VED IMPORT, MENS DEN VARE, HVORAF DER FINDES EN BETYDELIG INDENLANDSK PRODUKTION, ER PAALAGT EN MINDRE FISKAL BYRDE .

4 VEDROERENDE DETALJERNE I DEN PAAGAELDENDE BELGISKE LOVGIVNING, RETSFORHANDLINGERNES FORLOEB OG PARTERNES ANBRINGENDER OG ARGUMENTER HENVISES TIL RETSMOEDERAPPORTEN . DISSE OMSTAENDIGHEDER OMTALES DERFOR KUN I DET FOELGENDE, SAAFREMT DET PAA DE ENKELTE PUNKTER ER NOEDVENDIGT FOR FORSTAAELSEN AF DOMSTOLENS ARGUMENTATION .

5 DA KOMMISSIONEN HAR BASERET SIN PAASTAND I SAGEN PAA DEN ANTAGELSE, AT VIN OG OEL ER KONKURRERENDE VARER I DEN BETYDNING, DER ER FORUDSAT I TRAKTATENS ARTIKEL 95, STK . 2 - SOM VEDROERER INTERNE AFGIFTER AF PROTEKTIONISTISK ART -, MAA DENNE BESTEMMELSES ANVENDELSESOMRAADE INDLEDNINGSVIS FASTSLAAS .

6 I HENHOLD TIL DOMSTOLENS FASTE PRAKSIS HAR ARTIKEL 95 I SIN HELHED TIL FORMAAL DELS AT SIKRE FRIE VAREBEVAEGELSER MELLEM MEDLEMSSTATERNE PAA NORMALE KONKURRENCEVILKAAR VED FJERNELSE AF ENHVER FORM FOR BESKYTTELSE VIA INTERNE AFGIFTER, SOM DISKRIMINERER VARER FRA ANDRE MEDLEMSSTATER, OG DELS AT SIKRE, AT DE INTERNE AFGIFTER ER KONKURRENCEMAESSIGT NEUTRALE I FORHOLDET MELLEM INDENLANDSK FREMSTILLEDE OG IMPORTEREDE VARER .

7 I DENNE SAMMENHAENG ER FORMAALET MED ARTIKEL 95, STK . 2, ISAER AT AFSKAFFE ENHVER FORM FOR INDIREKTE AFGIFTSMAESSIG BESKYTTELSE I FORHOLD TIL IMPORTEREDE VARER, SOM - UDEN AT VAERE LIGNENDE INDENLANDSKE VARER JFR . STK . 1 - DOG DELVIST, INDIREKTE ELLER POTENTIELT KONKURRERER MED VISSE AF DE INDENLANDSKE VARER .

8 PARTERNE ER UENIGE OM ANVENDELSEN AF DISSE KRITERIER PAA DEN PAAGAELDENDE BELGISKE LOVGIVNING . UENIGHEDEN VEDROERER DELS SPOERGSMAALET OM, I HVILKET OMFANG DER BESTAAR ET KONKURRENCEFORHOLD MELLEM VIN OG OEL, DELS SPOERGSMAALET, OM DEN PAAGAELDENDE AFGIFTSORDNING HAR EN BESKYTTENDE KARAKTER .

KONKURRENCEFORHOLDET MELLEM VIN OG OEL

9 VEDROERENDE KONKURRENCEFORHOLDET MELLEM VIN OG OEL GOER KOMMISSIONEN GAELDENDE, AT ALLE VINE AF FRISKE DRUER MAA ANSES SOM KONKURRERENDE MED OEL SOM FORUDSAT I TRAKTATENS ARTIKEL 95, STK . 2 . DERIMOD GOER DEN BELGISKE REGERING GAELDENDE, AT NAAR DE EKSISTERENDE KVALITETS - OG PRISFORSKELLE PAA VIN TAGES I BETRAGTNING, KAN KUN LETTE OG BILLIGE VINE KONKURRERE MED OEL .

10 DET BEMAERKES, AT DOMSTOLEN I DOMMENE AF 27 . FEBRUAR 1980 OG 12 . JULI 1980 ( SAG 170/78, KOMMISSIONEN MOD DET FORENEDE KONGERIGE, SML . 1980, S.*417 OG SML . 1983, S.*2265 ) HAR FASTSLAAET, AT VIN OG OEL I ET VIST OMFANG TILFREDSSTILLER SAMME BEHOV, SAALEDES AT DE DELVIST SUBSTITUERER HINANDEN . PAA BAGGRUND AF DE STORE KVALITETS - OG DERMED PRISFORSKELLE PAA VINE, HAR DOMSTOLEN I DE NAEVNTE DOMME FASTSLAAET, AT DET AFGOERENDE KONKURRENCEFORHOLD MELLEM OEL, SOM ER EN POPULAER OG ALMINDELIGT INDTAGET DRIKKEVARE, OG VIN, SKAL FASTSLAAS PAA GRUNDLAG AF DE VINE, DER ER MEST TILGAENGELIGE FOR DET STORE PUBLIKUM, DET VIL I ALMINDELIGHED SIGE DE LETTESTE OG BILLIGSTE VINE, OG AT DET DERFOR ER PAA DENNE BAGGRUND, AT DEN AFGIFTSMAESSIGE SAMMENLIGNING SKAL FINDE STED .

11 DISSE SLUTNINGER FINDER LIGELEDES ANVENDELSE I DEN FORELIGGENDE SAG, IDET DET IKKE AF SAGENS AKTER FREMGAAR, AT DET BELGISKE MARKED ER SAA SAEREGNET, AT DER ER GRUNDLAG FOR EN ANDEN VURDERING . FOELGELIG HAR KUN DE VINE, DER KAN BETEGNES SOM DAGLIGE FORBRUGSGODER, OG SOM NORMALT ER BILLIGE, TILSTRAEKKELIGT MANGE AF DE SAMME EGENSKABER SOM OEL TIL AT KUNNE UDGOERE ET ALTERNATIV FOR FORBRUGEREN, OG KUN DISSE VINE KAN ANSES FOR AT KONKURRERE MED OEL I TRAKTATENS ARTIKEL 95, STK . 2' S FORSTAND .

AFGIFTSORDNINGENS PROTEKTIONISTISKE KARAKTER

12 VEDROERENDE AFGIFTSSYSTEMETS PROTEKTIONISTISKE KARAKTER GOER KOMMISSIONEN OG DEN FRANSKE REGERING GAELDENDE, AT ENHVER FORSKEL I AFGIFTSSATSEN, ANVENDT PAA SAMME BEREGNINGSGRUNDLAG, HER VARENS VAERDI, ER I STRID MED TRAKTATENS ARTIKEL 95, STK . 2, NAAR KONKURRENCEFORHOLDET MELLEM TO VARER ER FASTSLAAET, UDEN AT DET ER NOEDVENDIGT AT TAGE I BETRAGTNING, HVILKEN INDFLYDELSE DENNE FORSKEL I AFGIFTSSATSEN HAR PAA DETAILPRISEN OG DERMED PAA FORBRUGERENS VALG .

13 DEN BELGISKE REGERING DERIMOD GOER GAELDENDE, AT ARTIKEL 95, STK . 2 - I MODSAETNING TIL ARTIKLENS STK . 1 - KRAEVER OPFYLDELSE AF YDERLIGERE EN BETINGELSE, NEMLIG AT FORSKELLEN I AFGIFTSBYRDEN MAA ANTAGES AT HAVE EN PROTEKTIONISTISK VIRKNING TIL FORDEL FOR INDENLANDSKE VARER . MAN MAA DERFOR VURDERE DE MULIGE OEKONOMISKE VIRKNINGER AF DEN PAAGAELDENDE AFGIFT, ANFOERER REGERINGEN .

14 DOMSTOLEN HAR I DOM AF 27 . FEBRUAR 1980 ( SAG 168/78, KOMMISSIONEN MOD FRANKRIG, SML . S.*347 ) FASTSLAAET, AT MENS BEDOEMMELSESKRITERIET I ARTIKEL 95, STK . 1, BESTAAR I EN SAMMENLIGNING AF FISKALE BYRDER, DET VAERE SIG AFGIFTSSATSEN, BEREGNINGSGRUNDLAGET ELLER ANDRE NAERMERE OMSTAENDIGHEDER, BENYTTER MAN I STK . 2, UNDER HENSYN TIL DE VANSKELIGHEDER, DER ER FORBUNDET MED AT FORETAGE EN TILSTRAEKKELIG NOEJAGTIG SAMMENLIGNING MELLEM DE PAAGAELDENDE VARER, ET MERE OMFATTENDE KRITERIUM, NEMLIG ET INTERNT AFGIFTSSYSTEMS PROTEKTIONISTISKE KARAKTER .

15 HERAF FREMGAAR, AT AFGOERELSEN AF, OM EN BESTEMT FISKAL BYRDE ER FORENELIG MED ARTIKEL 95, STK . 2, MAA SKE I LYSET AF DENNE BYRDES INDFLYDELSE PAA KONKURRENCEFORHOLDET MELLEM DE PAAGAELDENDE VARER . DET AFGOERENDE SPOERGSMAAL ER DERFOR, OM BYRDEN KAN INDVIRKE PAA MARKEDET VED AT NEDSAETTE DET POTENTIELLE FORBRUG AF IMPORTEREDE VARER TIL FORDEL FOR KONKURRERENDE INDENLANDSKE VARER .

16 FOELGELIG KAN MAN VED VURDERINGEN AF, OM DER REELT ER TALE OM PROTEKTIONISTISKE VIRKNINGER, IKKE SE BORT FRA PRISFORSKELLEN MELLEM PAA DEN ENE SIDE OEL OG PAA DEN ANDEN SIDE DEN VIN, DER KONKURRERER MED OEL . DEN BELGISKE REGERING HAR HERVED OPLYST, AT LITERPRISEN PAA OEL, INCL . AFGIFTER, I GENNEMSNIT UDGOER 29,75 BFR, MENS DEN TILSVARENDE PRIS PAA EN LITER DAGLIGVIN UDGOER CA . 125 BFR, DVS . FIRE GANGE OELPRISEN, HVILKET SVARER TIL EN PRISFORSKEL PAA 95,25 BFR PR . LITER . HERAF SLUTTER DEN BELGISKE REGERING, AT DER, SELV OM MAN ANVENDER SAMME MOMSSATS, FORTSAT VIL BESTAA EN VAESENTLIG PRISFORSKEL; REDUKTIONEN AF DENNE FORSKEL VIL VAERE SAA UBETYDELIG, AT DEN IKKE VIL PAAVIRKE FORBRUGERNES VALG .

17 HERTIL HAR KOMMISSIONEN OPLYST, AT TO NAVNGIVNE BELGISKE FORRETNINGER SAELGER DE BILLIGSTE VINE TIL 61 BFR PR . LITER, INCL . AFGIFTER . DEN BELGISKE REGERING HAR IKKE ANFAEGTET DETTE TAL, MEN HAR PAA BAGGRUND AF OPLYSNINGER FRA EN AF FORRETNINGERNE PRAECISERET, AT SALGET AF VINE, DER KOSTER MINDRE END 80 BFR, OG SOM BL.A . ER VIN SOLGT I 5 LITERS PLASTIKDUNKE SAMT VIN, BESTEMT TIL MADLAVNING, KUN UDGOER 15,6% AF DET TOTALE VINSALG . DEN BELGISKE REGERING FINDER, AT SAADANNE VINE SNARERE BOER SAMMENLIGNES MED ALMINDELIG OEL, DER SAELGES FRA 17 BFR PR . LITER .

18 EFTER DET FORELIGGENDE MAA DET KONSTATERES, AT KOMMISSIONEN IKKE HAR GODTGJORT, AT PRISFORSKELLEN MELLEM DE OEL - OG VINKVALITETER, DER KAN SAMMENLIGNES, ER SAA LILLE, AT FORSKELLEN PAA 6% I MOMSSATSERNE FOR DE TO VARER VIL KUNNE PAAVIRKE FORBRUGERNES ADFAERD . KOMMISSIONEN HAR SAALEDES IKKE BEVIST, AT DENNE FORSKEL HAR PROTEKTIONISTISKE VIRKNINGER TIL FORDEL FOR OEL TIL HJEMMEFORBRUG .

19 HELLER IKKE DE TAL, SOM KOMMISSIONEN HAR FREMLAGT VEDROERENDE UDVIKLINGEN I FORBRUGET AF OEL OG VIN, VISER, AT DER FINDES EN PROTEKTIONISTISK VIRKNING . KOMMISSIONEN HAR OPLYST, AT FORBRUGET AF OEL I BELGIEN NAAEDE ET HOEJDEPUNKT I 1973 OG HAR VAERET FALDENDE SIDEN DA . I MODSAETNING HERTIL ER FORBRUGET AF VIN TREDOBLET I LOEBET AF DE SIDSTE 20 AAR; DOG ER STIGNINGSTAKTEN FOR FORBRUGET AF VIN DAEMPET NOGET SIDEN 1980 OG HAR STABILISERET SIG PAA SAMME NIVEAU I 1982 OG 1983 .

20 SELV OM DISSE TAL KLART VISER EN GENEREL TENDENS I FORBRUGET AF DE PAAGAELDENDE VARER, KAN DET IKKE MED SIKKERHED FASTSLAAS, AT DER ER EN AARSAGSSAMMENHAENG MELLEM DEN BESKREVNE UDVIKLING OG INDFOERELSEN I 1977 AF EN HOEJERE MOMSSATS FOR VIN . FOELGELIG KAN KOMMISSIONEN IKKE MED RETTE PAABERAABE SIG TALLENE TIL STOETTE FOR DET SYNSPUNKT, AT STIGNINGSTAKTEN I FORBRUGET AF VIN ER BLEVET BREMSET OG ENDELIGT STANDSET NETOP PAA GRUND AF INDFOERELSEN AF EN HOEJERE MOMSSATS FOR VIN . DETTE SYNSPUNKT ER HELLER IKKE I OVERENSSTEMMELSE MED DET FAKTUM, SOM ANFOERT AF DEN BELGISKE REGERING OG UBESTRIDT AF KOMMISSIONEN, AT MOMSSATSEN FOR OEL ER BLEVET FORHOEJET 3 GANGE I PERIODEN 1978 OG 1983, UDEN AT DISSE AENDRINGER I SATSEN PAA MELLEMLANGT SIGT HAR BEVIRKET EN NEDGANG I FORBRUGET AF OEL TIL FORDEL FOR VIN .

21 KOMMISSIONEN HAR SAALEDES IKKE GODTGJORT, AT AFGIFTSORDNINGEN HAR PROTEKTIONISTISKE VIRKNINGER . FOELGELIG BOER SAGSOEGTE FRIFINDES .

Afgørelse om sagsomkostninger


SAGENS OMKOSTNINGER

22 IFOELGE PROCESREGLEMENTETS ARTIKEL 69, STK . 2, DOEMMES DEN PART, DER TABER SAGEN, TIL AT AFHOLDE SAGENS OMKOSTNINGER . DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER OG DEN FRANSKE REPUBLIK SOM INTERVENIENT TIL STOETTE FOR DENS SYNSPUNKTER HAR TABT SAGEN, BOER DE TILPLIGTES IN SOLIDUM AT AFHOLDE SAGENS OMKOSTNINGER .

Afgørelse


PAA GRUNDLAG AF DISSE PRAEMISSER

UDTALER OG BESTEMMER

DOMSTOLEN

1 ) SAGSOEGTE FRIFINDES .

2 ) KOMMISSIONEN FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER OG DEN FRANSKE REPUBLIK BETALER SAGENS OMKOSTNINGER IN SOLIDUM .