61982J0034

DOMSTOLENS DOM AF 22 MARTS 1983. - MARTIN PETERS BAUUNTERNEHMUNG GMBH MOD ZUID NEDERLANDSE AANNEMERS VERENIGING. - ANMODNING OM PRAEJUDICIEL AFGOERELSE INDGIVET AF NEDERLANDENES HOGE RAAD. - ARTIKEL 5 NR. 1, I BRUXELLES-KONVENTIONEN AF 27 SEPTEMBER 1968. - SAG 34/82.

Samling af Afgørelser 1983 side 00987
spansk specialudgave side 00263
svensk specialudgave side 00095
finsk specialudgave side 00095


Sammendrag
Dommens præmisser
Afgørelse om sagsomkostninger
Afgørelse

Nøgleord


1 . Konventionen om retternes kompetence og om fuldbyrdelse af retsafgoerelser _ specielle kompetenceregler _ kompetence i sager om kontraktsforhold _ begrebet kontraktsforhold _ selvstaendigt begreb

( Konventionen af 27 . september 1968 , art . 5 , nr . 1 )

2.Konventionen om retternes kompetence og om fuldbyrdelse af retsafgoerelser _ specielle kompetenceregler _ kompetence i sager om kontraktsforhold _ begrebet kontraktsforhold _ pengekrav der udspringer af medlemsforholdet mellem en forening og dens medlemmer _ omfattet af begrebet

( Konventionen af 27 . september 1968 , art 5 , nr . 1 )

Sammendrag


1 . Begrebet kontraktsforhold i artikel 5 , nr . 1 , i konventionen af 27 . september 1968 om retternes kompetence og om fuldbyrdelse af retsafgoerelser i borgerlige sager , herunder handelssager , boer ikke fortolkes blot som en henvisning til den interne ret i en af de stater , som sagen har tilknytning til , men skal betragtes som et selvstaendigt begreb , der ved anvendelsen af konventionen foerst og fremmest skal fortolkes ud fra konventionens systematik og formaal med henblik paa at sikre , at den gennemfoeres i fuldt omfang .

2 . Forpligtelser til at betale pengebeloeb , som udspringer af medlemsforholdet mellem en forening og dens medlemmer , er omfattet af begrebet »kontraktsforhold« i konventionens artikel 5 , nr . 1 , uanset om de paagaeldende forpligtelser alene beror paa indmeldelsen , eller om de beror paa indmeldelsen sammenholdt med en eller flere beslutninger , som er truffet af foreningens organer .

Dommens præmisser


1 Ved dom af 15 . januar 1982 , indgaaet til Domstolen den 21 . januar s.aa ., har Nederlandenes Hoge Raad i medfoer af protokollen af 3 . juni 1971 vedroerende Domstolens fortolkning af konventionen af 27 . september 1968 om retternes kompetence og om fuldbyrdelse af retsafgoerelser i borgerlige sager , herunder handelssager ( i det foelgende benaevnt : konventionen ) forelagt Domstolen to praejudicielle spoergsmaal vedroerende fortolkningen af konventionens artikel 5 , nr . 1 .

2 Spoergsmaalene er rejst under en retssag , hvis parter er Zuid Nederlandse Aannemers Vereniging ( i det foelgende benaevnt : ZNAV ), som er en nederlandsk forening med vedtaegtsmaessigt hjemsted i Maastricht og med hovedkontor i Heeze ( Noord-Brabrant ), og ét af foreningens medlemmer , Martin Peters Bauunternehmung GmbH ( i det foelgende benaevnt : Peters ), som er et tysk anpartsselskab med hjemsted i Aachen , Forbundsrepublikken Tyskland . Under sagen har ZNAV nedlagt paastand om , at Peters tilpligtes at betale naermere bestemte beloeb , som ZNAV har paalagt Peters at udrede i medfoer af en intern bestemmelse , der er udstedt af foreningens organer og er bindende for dens medlemmer .

3 Arrondissementsrechtbank , ' s-Hertogenbosch , som ZNAV anlagde sagen ved , forkastede Peters ' indsigelse om , at retten ikke havde den fornoedne kompetence . Arrondissementsrechtbank fandt , at tvisten udsprang af et kontraktsforhold , og at retten derfor var kompetent i medfoer af konventionens artikel 5 , nr . 1 , hvorefter en person _ i dette tilfaelde Peters _ der har bopael paa en anden kontraherende stats omraade , i sager om kontraktsforhold kan sagsoeges ved retten paa det sted , hvor forpligtelsen er opfyldt eller skal opfyldes .

4 Peters ankede til Gerechtshof , ' s-Hertogenbosch , som stadfaestede foersteinstansens afgoerelse med den begrundelse , at Peters ' forpligtelse til at betale det af ZNAV fordrede beloeb maatte anses for at bero paa et kontraktsforhold i den i konventionens artikel 5 , nr . 1 , naevnte forstand .

5 Peters indankede Gerechtshof ' s dom til kassation for Nederlandenes Hoge Raad . Under kassationsanken har Peters bestridt den opfattelse af retsforholdet mellem Peters og ZNAV , som Gerechtshof , ' s-Hertogenbosch , lagde til grund i sin dom .

6 Forud for realitetsafgoerelse i sagen , har Hoge Raad forelagt Domstolen foelgende to spoergsmaal vedroerende fortolkningen af konventionen :

»1 . Finder konventionens artikel 5 , nr . 1 , anvendelse paa krav , som en forening , der er en privatretlig juridisk person , goer gaeldende mod et medlem i anledning af forpligtelser til at betale pengebeloeb , der udspringer af det mellem parterne bestaaende medlemsforhold , saaledes som dette er opstaaet ved , at sagsoegte har indmeldt sig i foreningen ved en retshandel med dette formaal?

»2.Har det herved nogen betydning , om de paagaeldende forpligtelser alene beror paa indmeldelsen , eller om de beror paa indmeldelsen sammenholdt med en eller flere beslutninger , som er truffet af foreningens organer?«

1 . Foerste spoergsmaal

7 Konventionens artikel 5 indeholder som en undtagelse fra den almindelige kompetenceregel i konventionens artikel 2 , stk . 1 , en raekke specielle kompetenceregler , som sagsoegeren kan vaelge imellem .

8 Ifoelge konventionens artikel 5 , nr . 1 , kan »En person , der har bopael paa en kontraherende stats omraade , . . . sagsoeges i en anden kontraherende stat : 1 . i sager om kontraktsforhold , ved retten paa det sted , hvor . . . forpligtelse [n] . . . er opfyldt eller skal opfyldes . . . «

9 Begrebet »kontraktsforhold« anvendes saaledes som kriterium for afgraensningen af anvendelsesomraadet for en af de saerlige kompetenceregler , som sagsoegeren kan benytte sig af . Paa baggrund af konventionens formaal og almindelige opbygning og for i videst muligt omfang at sikre lighed og ensartethed i de rettigheder og forpligtelser , som konventionen indebaerer for de kontraherende stater og de af konventionen beroerte personer , boer begrebet ikke fortolkes blot som en henvisning til den interne ret i en af de stater , som sagen har tilknytning til .

10 I lighed med , hvad Domstolen af tilsvarende grunde har statueret med hensyn til begrebet »driften af en filial , et agentur eller en lignende virksomhed« i konventionens artikel 5 , nr . 5 ( dom af 22 . 11 . 1978 , Somafer mod Saar-Ferngas Ag , sag 33/78 , Sml ., s . 2183 ), maa »kontraktsforhold« derfor betragtes som et selvstaendigt begreb , der ved anvendelsen af konventionen foerst og fremmest skal fortolkes ud fra konventionens systematik og formaal med henblik paa at sikre , at den gennemfoeres i fuldt omfang .

11 Det skal paa denne baggrund bemaerkes , at begrundelsen for , at artikel 5 opstiller en raekke specielle kompetenceregler , som sagsoegeren kan vaelge imellem , er hensynet til en hensigtsmaessig sagsbehandling , visse naermere angivne tilfaelde , hvor der bestaar en saerlig naer tilknytning mellem en tvist og den domstol , for hvilken den kan indbringes .

12 Reglen i konventionens artikel 5 , nr . 1 , som tillaegger retten paa det sted , hvor den kontraktlige forpligtelse er opfyldt eller skal opfyldes , kompetencen til at paakende sagen , er saaledes udtryk for , at alle spoergsmaal , der kan opstaa i forbindelse med opfyldelsen af en kontraktsforpligtelse _ paa grund af den naere forbindelse , der er opstaaet mellem de parter , som har indgaaet kontrakten _ boer kunne indbringes for samme ret , nemlig retten paa opfyldelsesstedet .

13 Ved indmeldelse i en forening opstaar der imidlertid en naer forbindelse mellem foreningens medlemmer af samme art som mellem parterne i en kontrakt ; med henblik paa anvendelsen af konventionens artikel 5 , nr . 1 , er det derfor berettiget at betragte de forpligtelser , der er beskrevet i forelaeggelseskendelsen , som forpligtelser i kontraktsforhold .

14 I de nationale retssystemer er opfyldelsesstedet for de forpligtelser , som indmeldelse i en forening medfoerer , oftest foreningens hjemsted , og anvendelsen af konventionens artikel 5 , nr . 1 , indebaerer derfor yderligere en raekke praktiske fordele , idet retten paa det sted , hvor foreningen har sit hjemsted , normalt er den , som bedst er i stand til at saette sig ind i foreningens vedtaegter og oevrige bestemmelser og beslutninger samt de naermere omstaendigheder i forbindelse med tvistens opstaaen .

15 Det foerste spoergsmaal maa herefter besvares saaledes , at forpligtelser til at betale pengebeloeb , som udspringer af medlemsforholdet mellem en forening og dens medlemmer , skal anses for at vaere omfattet af begrebet »kontraktsforhold« i konventionens artikel 5 , nr . 1 .

2 . Andet spoergsmaal

16 Den nationale ret har anmodet Domstolen om naermere at redegoere for , om der ved afgoerelsen af , hvorvidt et medlems forpligtelse over for en forening er omfattet af begrebet »kontraktsforhold« , skal sondres mellem , om forpligtelsen beror alene paa indmeldelsen , eller om den beror paa indmeldelsen sammenholdt med en beslutning , som foreningens organer har truffet .

17 Hertil skal bemaerkes , at situationer , hvor flere forskellige retter har kompetence til at paadoemme samme typer sager , ikke er fremmende for retssikkerheden og en effektiv retsbeskyttelse inden for de geografiske omraader , som Faellesskabet bestaar af . Konventionens bestemmelser boer derfor fortolkes paa en saadan maade , at den domstol , som en sag indbringes for , ikke stilles over for at maatte erklaere sig kompetent til at paadoemme visse krav , men ikke andre , som er naert sammenhaengende dermed . Det er desuden noedvendigt af hensyn til konventionens aand og formaal at fortolke artikel 5 paa en saadan maade , at den nationale domstol kan tage stilling til kompetencespoergsmaalet uden at behoeve at gaa ind i en realitetsbehandling af sagen .

18 Af disse grunde maa det andet spoergsmaal besvares saaledes , at den omstaendighed , at den omtvistede forpligtelse alene beror paa indmeldelsen , eller at den beror paa indmeldelsen sammenholdt med en beslutning , foreningens organer har truffet , ikke har betydning for , om konventionens artikel 5 , nr . 1 , finder anvendelse paa en retssag , der vedroerer forpligtelsen .

Afgørelse om sagsomkostninger


Sagens omkostninger

19 De udgifter , der er afholdt af Kommissionen for De europaeiske Faellesskaber , af den italienske regering og af Forbundsrepublikken Tysklands regering , der har afgivet indlaeg for Domstolen , kan ikke godtgoeres . Da sagens behandling i forhold til hovedsagens parter udgoer et led i den sag , der verserer for den nationale ret , tilkommer det denne at traeffe afgoerelse om sagens omkostninger .

Afgørelse


Paa grundlag af disse praemisser

kender

DOMSTOLEN

vedroerende det spoergsmaal , som er forelagt den af Nederlandenes Hoge Raad ved dom af 15 . januar 1982 , for ret :

1 . Forpligtelser til at betale pengebeloeb , som udspringer af medlemsforholdet mellem en forening og dens medlemmer , skal anses for at vaere omfattet af begrebet »kontraktsforhold« i artikel 5 , nr . 1 , i konventionen af 27 . september 1968 om retternes kompetence og om fuldbyrdelse af retsafgoerelser i borgerlige sager , herunder handelssager .

2 . Det har herved ingen betydning , om de paagaeldende forpligtelser alene beror paa indmeldelsen , eller om de beror paa indmeldelsen sammenholdt med en eller flere beslutninger , som er truffet af foreningens organer .