DA

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg

NAT/774

EU-civilbeskyttelsesmekanisme (ændring)

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs

UDTALELSE

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om ændring af afgørelse nr. 1313/2013/EU om en EU-civilbeskyttelsesmekanisme
[COM(2019) 125 final – 2019/0070 (COD)]

Ordfører: Panagiotis Gkofas

Anmodning om udtalelse

Europa-Parlamentet, 14/03/2019

Rådet, 27/03/2019

Retsgrundlag

Artikel 304 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde

Kompetence

Sektionen for Landbrug, Udvikling af Landdistrikterne og Miljø

Vedtaget i sektionen

23/05/2019

Vedtaget på plenarforsamlingen

19/06/2019

Plenarforsamling nr.

544

Resultat af afstemningen

(for/imod/hverken for eller imod)

171/01/04



1.Baggrund

1.1Den 13. marts 2019 godkendtes en ny EU-civilbeskyttelsesmekanisme med Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om ændring af afgørelse nr. 1313/2013/EU. EU-civilbeskyttelsesmekanismen udgør en ramme for samarbejde og bistand i tilfælde af større katastrofer i og uden for EU. EU-civilbeskyttelsesmekanismen er blevet aktiveret mere end 300 gange siden 2001. Alle EU-medlemsstater, to EØS-lande (Island og Norge), Montenegro, Serbien, FYROM og Tyrkiet samt De Forenede Nationer (Sendairammen for katastrofeforebyggelse 2015-2030) og relevante internationale organisationer er parter i civilbeskyttelsesordningen. Ifølge retsakten skal der oprettes en supplerende pulje af ressourcer, rescEU, som skal sikre bistand i situationer, hvor de samlede eksisterende kapaciteter er utilstrækkelige. RescEU kommer navnlig til at råde over midler til at bekæmpe skovbrande fra luften og ressourcer til at reagere på medicinske nødsituationer og kemiske, biologiske, radiologiske og nukleare hændelser. Vidensnetværket om civilbeskyttelse møntet på uddannelse og vidensdeling vil også være en strategisk faktor i forbindelse med beredskab og forebyggelse.

1.2Denne ændring skulle forbedre forebyggelsen af risici ved at forpligte medlemsstaterne til at videreudvikle vurderingen af deres risikostyringskapacitet og deres risikostyringsplanlægning, navnlig i tilfælde hvor medlemsstaterne rammes samtidig af samme type katastrofer, hvad enten de er menneskeskabte eller ej eller skyldes uventede klimaændringer eller uforudsigelige, kraftige jordskælv med en høj grad af gentagelse med tab af menneskeliv og massive ødelæggelser af økosystemer, civile og offentlige infrastrukturer, økonomiske aktiviteter og små virksomheder til følge 1 .

2.Konklusioner

2.1EØSU bifalder dette forslag om at revidere og styrke den nuværende ramme for EU‑civilbeskyttelsesmekanismen.

2.2For at sikre ensartede betingelser for gennemførelsen af EU-civilbeskyttelsesmekanismen og med henblik på oprettelsen og tilrettelæggelsen af vidensnetværket vedrørende civilbeskyttelse kan EØSU i specifikke rådgivende grupper bidrage til den periodiske revision af retningslinjerne for risikokortlægning. Udvalget kan også bidrage gennem passende interinstitutionelle initiativer (f.eks. "Det årlige civilsamfundsforum for risikovurdering, afhjælpning, forebyggelse og beredskab") i partnerskab med anerkendte, repræsentative sociale og økonomiske partnere samt regionale grænseoverskridende netværk for modstandsdygtige byer.

2.3EØSU anmoder Rådet, Europa-Parlamentet og Kommissionen om at undersøge mulighederne for og planlægge oprettelsen af et europæisk uddannelses- og videncenter forbundet med eksisterende nationale og subnationale strukturer omfattende ekspertisecentre, specialiserede, uafhængige forskningsnetværk og andre eksperter, der kan foretage øjeblikkelige analyser af indsatsen i tilfælde af usædvanlige katastrofer. Dette uddannelses- og videncenter kunne blive et løbende ajourført, konkret og tilgængeligt værktøj for erhvervelse af grundlæggende kompetencer i effektiv risikoreduktion for unge fagfolk og også for erfarne frivillige med henblik på uddannelse i katastrofeberedskab for lokale modstandsdygtige samfund og kunne, hvor det er muligt, udvides til at omfatte tredjelande, navnlig nabolande, sårbare grupper i isolerede områder, aktører inden for mobilitet og turisme, medier osv.

2.4EØSU finder det nødvendigt med en passende indarbejdelse af EU‑civilbeskyttelsesmekanismens nye mål og nye tilgang i de eksisterende struktur- og investeringspolitikker. Det er vigtigt at sikre en passende territorial og lokalstyret dimension (navnlig i fjerntliggende områder, øsamfund, bjergområder og landdistrikter). De skader, der forårsages af en katastrofe, begrænses hurtigst og mest effektivt gennem handling fra lokalsamfundets side.

Bruxelles, den 19. juni 2019

Luca Jahier
Formand for Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg

_____________

(1)    Vi henviser til den workshop, der blev afholdt i Napoli den 10. februar 2018 via et partnerskab mellem EØSU og Kommissionen (GD ECHO) i samarbejde med EFS og repræsentanter for Den Europæiske Organisation for Håndværk og Små og Mellemstore Virksomheder (UEAPME), RU, civilsamfundsorganisationer (WWF, CIME), nationale SMV-organisationer (GSEVEE, CMA Corse, CNA), fagforeninger, specialiserede EU- og nationale universitetsfolk, forsknings- og uddannelsesnetværk (Sapienza‑universitetet, Federico II-universitetet, instituttet for vulkanologi i Napoli (INGV), SMEs Academy Avignon, Anodos Centre), EU's netværk for modstandsdygtige byer og regioner (Athen, Napoli og Thessaloniki), medier og fagpressen.