ISSN 1725-2520

doi:10.3000/17252520.L_2010.297.dan

Den Europæiske Unions

Tidende

L 297

European flag  

Dansk udgave

Retsforskrifter

53. årgang
13. november 2010


Indhold

 

II   Ikke-lovgivningsmæssige retsakter

Side

 

 

RETSAKTER VEDTAGET AF ORGANER OPRETTET VED INTERNATIONALE AFTALER

 

*

Regulativ nr. 37 fra De Forenede Nationers Økonomiske Kommission for Europa (FN/ECE) — Ensartede forskrifter for godkendelse af glødelamper til anvendelse i godkendte lygteenheder på motorkøretøjer og påhængskøretøjer dertil

1

 

*

Ændringer til regulativ nr. 13 fra De Forenede Nationers Økonomiske Kommission for Europa (FN/ECE) — Ensartede forskrifter for godkendelse af køretøjer i klasse M, N og O, hvad angår bremsesystemet

183

DA

De akter, hvis titel er trykt med magre typer, er løbende retsakter inden for rammerne af landbrugspolitikken og har normalt en begrænset gyldighedsperiode.

Titlen på alle øvrige akter er trykt med fede typer efter en asterisk.


II Ikke-lovgivningsmæssige retsakter

RETSAKTER VEDTAGET AF ORGANER OPRETTET VED INTERNATIONALE AFTALER

13.11.2010   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 297/1


Kun de originale FN/ECE-tekster har retlig virkning i henhold til folkeretten. Dette regulativs nuværende status og ikrafttrædelsesdato bør kontrolleres i den seneste version af FN/ECE's statusdokument TRANS/WP.29/343, der findes på adressen:

http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp29wgs/wp29gen/wp29fdocstts.html

Regulativ nr. 37 fra De Forenede Nationers Økonomiske Kommission for Europa (FN/ECE) — Ensartede forskrifter for godkendelse af glødelamper til anvendelse i godkendte lygteenheder på motorkøretøjer og påhængskøretøjer dertil

omfattende al gældende tekst frem til:

Supplement 34 til ændringsserie 03 — Ikrafttrædelsesdato: 19. august 2010

INDHOLD

REGULATIV

1.

Anvendelsesområde

2.

Administrative bestemmelser

2.1.

Definitioner

2.2.

Ansøgning om godkendelse

2.3.

Påskrifter

2.4.

Godkendelse

3.

Tekniske krav

3.1.

Definitioner

3.2.

Almindelige forskrifter

3.3.

Fremstilling

3.4.

Prøvninger

3.5.

Glødetrådens placering og dimensioner

3.6.

Farve

3.7.

Uv-stråling

3.8.

Bemærkning vedrørende farven selektivt gul

3.9.

Kontrol af optisk kvalitet

3.10.

Standardglødelamper

4.

Produktionens overensstemmelse

5.

Sanktioner i tilfælde af produktionens manglende overensstemmelse

6.

Endeligt ophør af produktionen

7.

Navne og adresser på de tekniske tjenester, der er ansvarlige for udførelse af godkendelsesprøvninger, og på de administrative myndigheder

8.

Overgangsbestemmelser

BILAG

Bilag 1 —

Blade vedrørende glødelamper

Bilag 2 —

Meddelelse om godkendelse eller udvidelse, nægtelse eller inddragelse af godkendelse eller endeligt ophør af produktionen af en type glødelampe i henhold til regulativ nr. 37

Bilag 3 —

Eksempel på godkendelsesmærkets udformning

Bilag 4 —

Glødetrådes lyscentrum og form

Bilag 5 —

Kontrol af glødelampernes farve

Bilag 6 —

Mindstekrav til fabrikantens kontrol af produktionens overensstemmelse

Bilag 7 —

Prøveudtagning og overensstemmelsesniveauer i forbindelse med fabrikanternes prøvningsregistrering

Bilag 8 —

Minimumskrav til stikprøver udført af de administrative myndigheder

Bilag 9 —

Overensstemmelse godkendt ved stikprøvekontrol

Bilag 10 —

Oversættelse af udtryk anvendt i tegningerne i bilag 1

1.   ANVENDELSESOMRÅDE

Dette regulativ gælder for de i bilag 1 viste glødelamper, som anvendes i godkendte lygteenheder på motordrevne køretøjer og påhængskøretøjer dertil.

2.   ADMINISTRATIVE BESTEMMELSER

2.1.   Definitioner

2.1.1.   Definition af »kategori«

Udtrykket »kategori« anvendes i dette regulativ til at beskrive standardiserede glødelampers forskellige grundlæggende konstruktion. Hver kategori har en særlig betegnelse, som for eksempel: »H4«, »P21W«, »T4W«, »PY21W«eller »RR10W«.

2.1.2.   Definition af »type«

Glødelamper af forskellig »type« (1) er glødelamper inden for samme kategori, som er forskellige på væsentlige punkter som:

2.1.2.1.

fabriks- eller varemærke (glødelamper med samme fabriks- eller varemærke, som er fremstillet af forskellige fabrikanter, betragtes som forskellige typer; glødelamper, der er fremstillet af samme fabrikant, og som kun adskiller sig ved fabriks- eller varemærke, kan betragtes som samme type)

2.1.2.2.

pære- og/eller sokkelkonstruktion, i det omfang disse forskelle påvirker de optiske egenskaber

2.1.2.3.

nominel spænding

2.1.2.4.

halogen.

2.2.   Ansøgning om godkendelse

2.2.1.

Ansøgning om godkendelse skal indgives af indehaveren af fabriks- eller varemærket eller af dennes bemyndigede repræsentant.

2.2.2.

Ansøgninger om godkendelse skal være ledsaget af (se også punkt 2.4.2):

2.2.2.1.

tegninger i tre eksemplarer med en sådan detaljeringsgrad, at typen kan identificeres

2.2.2.2.

kortfattet teknisk beskrivelse

2.2.2.3.

fem prøver af hver farve, for hvilken der er indgivet ansøgning.

2.2.3.

Hvis en type glødelampe kun ved fabriks- eller varemærke adskiller sig fra en type, der allerede er godkendt, er det tilstrækkeligt at indgive følgende:

2.2.3.1.

en af lygtefabrikanten udfærdiget erklæring om, at den indleverede type (bortset fra fabriks- eller varemærke) er identisk med og er fremstillet af den samme fabrikant, som har fremstillet den allerede godkendte type, hvis godkendelseskode skal angives

2.2.3.2.

to prøver påført det nye fabriks- eller varemærke.

2.2.4.

Den kompetente myndighed skal kontrollere, at der er sikret effektiv overvågning af produktionens overensstemmelse, før typegodkendelsen udstedes.

2.3.   Påskrifter

2.3.1.

Glødelamper, for hvilke der ansøges om godkendelse, skal på soklen eller pæren være påført (2):

2.3.1.1.

ansøgerens fabriks- eller varemærke

2.3.1.2.

den nominelle spænding; på glødelamper, for hvilke kun en type med 12 V er standardiseret, og lampens højst tilladte diameter er 7,5 mm, behøver den nominelle spænding ikke være anført

2.3.1.3.

den internationale betegnelse for den pågældende kategori; bogstavet »W« til angivelse af effekt på denne påskrift behøver ikke være angivet, hvis den højst tilladte pærediameter for glødepæretypen er 7,5 mm

2.3.1.4.

nominel effekt (i rækkefølgen højeffekt/laveffekt i dobbelttrådslamper); det er ikke nødvendigt at angive effekten særskilt, hvis den er omfattet af den internationale betegnelse for den pågældende glødelampekategori

2.3.1.5.

et tilstrækkeligt stort felt til anbringelse af godkendelsesmærket.

2.3.2.

Det i punkt 2.3.1.5 nævnte felt skal angives på de tegninger, der ledsager ansøgningen om godkendelse.

2.3.3.

Halogenglødelamper, der opfylder forskrifterne i punkt 3.7 skal være mærket med bogstavet »U«.

2.3.4.

Der kan påføres andre angivelser end dem, der er omfattet af punkt 2.3.1, hvis det ikke nedsætter lysstyrken.

2.4.   Godkendelse

2.4.1.

Hvis alle prøveeksemplarer af en type glødelampe, der indleveres i henhold til punkt 2.2.2.3 eller 2.2.3.2 opfylder forskrifterne i dette regulativ, udstedes der godkendelse.

2.4.2.

Der tildeles et godkendelsesnummer til hver enkelt godkendt type. Dets første tegn (p.t. 2 svarende til ændringsserie 02, der trådte i kraft den 27. oktober 1983, og til ændringsserie 03 (kræver ikke ændringer i godkendelsesnummeret), der trådte i kraft den 1. juni 1984) angiver den ændringsserie, der indeholder de seneste væsentlige tekniske ændringer på tidspunktet for udstedelse af godkendelsen. Derefter kommer en identifikationskode bestående af højst to tegn. Kun de i fodnoten (3) angivne arabertal og versaler kan anvendes. Samme aftalepart kan ikke tildele samme nummer til en anden type glødelampe. Godkendelse, udvidelse, nægtelse eller inddragelse af godkendelse af en glødelampe eller endeligt ophør af produktionen i henhold til dette regulativ meddeles parterne i aftalen om anvendelse af dette regulativ, i form af en formular svarende til modellen i bilag 2 til dette regulativ og i form af en tegning indsendt af ansøgeren til godkendelse, i et format på højst A4 (210 × 297 mm) og mindst i størrelsesforholdet 2:1. Hvis ansøgeren ønsker det, kan dette godkendelsesnummer påføres glødelamper, der afgiver hvidt lys og glødelamper, der afgiver selektivt gult lys (se punkt 2.1.2.3).

2.4.3.

Glødelamper, som er i overensstemmelse med en efter dette regulativ godkendt type, skal foruden det i punkt 2.3.1 foreskrevne mærke være påført et internationalt godkendelsesmærke, som er placeret på det i punkt 2.3.1.5 omhandlede sted og består af følgende:

2.4.3.1.

en trunkeret cirkel, som omslutter bogstavet »E«, efterfulgt af kendingsnummeret på den stat, som har meddelt typegodkendelsen (4)

2.4.3.2.

godkendelsesnummeret, placeret i nærheden af den trunkerede cirkel.

2.4.4.

Hvis ansøgeren har modtaget samme godkendelsesnummer for flere handels- eller varemærker, er et eller flere af disse tilstrækkelige med henblik på opfyldelse af punkt 2.3.1.1.

2.4.5.

De i punkt 2.3.1 og 2.4.3 omhandlede mærker og angivelser skal være let læselige og må ikke kunne slettes.

2.4.6.

Bilag 3 til dette regulativ indeholder et eksempel på godkendelsesmærkets udformning.

3.   TEKNISKE FORSKRIFTER

3.1.   Definitioner

3.1.1.   »Nominel spænding«: spænding (i volt) som angivet på glødelampen.

3.1.2.   »Nominelt wattforbrug«: wattforbruget angivet i watt på glødelampen, kan integreres i den internationale betegnelse for den pågældende kategori.

3.1.3.   »Prøvespænding«: spændingen over glødelampens poler til prøvning af glødelampens elektriske og fotometriske specifikationer.

3.1.4.   »Objektive værdier«: værdier inden for specificerede tolerancer, der skal opnås, når glødelampen tilføres strøm ved prøvespændingen.

3.1.5.   »Standardglødelampe (étalon)«: en glødelampe, der afgiver hvidt, gult eller rødt lys, med reducerede dimensionstolerancer, som anvendes til fotometrisk prøvning af lygter og lyssignaler. Standardglødelamper er specificeret med kun en nominel spænding for hver kategori.

3.1.6.   »Referencelysstrøm«: specificeret lysstrøm for en standardglødelampe, som anvendes som reference for de optiske egenskaber for en lygte.

3.1.7.   »Målelysstrøm«: angivet lysstrømværdi til prøvning af en glødelampe i en standardforlygte som beskrevet i punkt 3.9.

3.1.8.   »Referenceakse«: en akse, som er defineret i forhold til soklen, og som anvendes som reference for visse af glødelampens dimensioner.

3.1.9.   »Referenceplan«: et plan, som er defineret i forhold til soklen, og som anvendes som reference for visse af glødelampens dimensioner.

3.2.   Almindelige forskrifter

3.2.1.

Ethvert prøveeksemplar, der forelægges, skal være i overensstemmelse med de relevante forskrifter i dette regulativ.

3.2.2.

Glødelamper skal være således konstrueret, at de ved normal brug er og forbliver funktionsdygtige. De må heller ikke frembyde andre konstruktions- eller fremstillingsfejl.

3.3.   Fremstilling

3.3.1.

Glødelamper må ikke frembyde ridser eller pletter, som kan formindske deres effektivitet og deres optiske virkning.

3.3.2.

Glødelamper skal være udstyret med standardsokler, der er i overensstemmelse med databladene for sokler i IEC Publication 60061, tredje udgave, som foreskrevet i de individuelle datablade i bilag 1.

3.3.3.

Soklen skal være robust og solidt fæstnet til pæren.

3.3.4.

En glødelampes overensstemmelse med forskrifterne i punkt 3.3.1-3.3.3 efterprøves ved visuel inspektion, ved kontrol af dimensionerne og om nødvendigt ved en prøvemontering.

3.4.   Prøvninger

3.4.1.

Glødelamper skal først ældes i cirka 1 time ved deres prøvespænding. Ved lamper med to glødetråde skal hver glødetråd ældes separat.

3.4.2.

Ved glødelamper, hvor pæren efter ældelsesperioden i henhold til punkt 3.4.1 er belagt, gnides pærens overflade let med en bomuldsklud gennemblødt med en blanding af 70 % n-heptan og 30 % toluen. Efter cirka fem minutter kontrolleres overfladen visuelt. Den må ikke frembyde nogen åbenlyse forandringer.

3.4.3.

Glødetrådenes placering og dimensioner måles, mens glødelamperne tilføres strøm ved 90-100 % af prøvespændingen.

3.4.4.

Medmindre andet er angivet, foretages elektriske og fotometriske målinger ved prøvespændingen.

3.4.5.

Elektriske målinger udføres med instrumenter i mindst klasse 0.2.

3.4.6.

Lysstrømen angivet (i lumen) på glødepærens dataark i bilag I gælder for glødepærer, der afgiver hvidt lys, medmindre der her er angivet en særlig farve.

I tilfælde, hvor farven selektivt gult er tilladt, skal lysstrøm for glødepæren med selektivt gul ydre pære være mindst 85 % af den specificerede lysstrøm for den relevante glødepære, der afgiver hvidt lys.

3.5.   Glødetrådens placering og dimensioner

3.5.1.

Glødelampens form skal i princippet være som angivet på glødelampens datablad i bilag 1.

3.5.2.

For lineære glødetråde kontrolleres placering og form som angivet i de relevante datablade.

3.5.3.

Hvis glødetråden på mindst en af de på glødelampedatabladene viste vinkler er afbildet som et punkt, bestemmes lyscentret i overensstemmelse med bilag 4.

3.5.4.

Linjeglødetrådens længde bestemmes ud fra dens ender, som — medmindre andet er angivet på det relevante datablad — defineres som toppen af henholdsvis første og sidste glødetrådsvinding set i lodret projektion på glødetrådslampens referenceakse. Denne top skal overholde kravet om, at den vinkel, der dannes af benene ikke overstiger 90°. For glødetråde med dobbeltspiral skal de sekundære spiraler tages i betragtning.

3.5.4.1.

Ved aksiale glødetråde bestemmes yderstillingerne for de pågældende ender ved at rotere glødelampen om sin referenceakse. Længden måles derefter parallelt med referenceaksen.

3.5.4.2.

Ved tværgående glødetråde anbringes glødetrådens akse vinkelret på projektionens retning. Længden måles derefter lodret på referenceaksen.

3.6.   Farve

3.6.1.

Det lys, der afgives af glødelampen, skal være hvidt, medmindre andet er angivet på det relevante datablad.

3.6.2.

Definitionerne på farven af det afgivne lys i regulativ nr. 48 og de ændringer dertil, som er i kraft på tidspunktet for ansøgning om typegodkendelse, finder anvendelse i dette regulativ.

3.6.3.

Farven på det afgivne lys måles ved den i bilag 5 specificerede metode. Alle de målte værdier skal ligge inden for det angivne tolerancefelt (5). I forbindelse med glødelamper, der afgiver hvidt lys, må de målte værdier endvidere ikke afvige mere end 0,020 enheder i x- og/eller y-retningen fra et udvalgt punkt på Planck-locus (IEC Publication 15.2 Colorimetry, 1986). Glødelamper til anvendelse i lyssignaler skal opfylde forskrifterne i punkt 2.4.2 i IEC Publication 60809, ændring [5] til 2. udgave.

3.7.   Uv-stråling

Uv-strålingen fra en halogenlampe skal være således, at:

Formula

Formula

hvor

Ee(λ)

(W/nm)

er strålingsfluxens fordeling over spektret

V (λ)

(1)

er den spektrale visuelle følsomhed

km = 683

(lm/W)

er den fotometriske strålingsækvivalent

λ

(nm)

er bølgelængden.

Denne værdi beregnes ved hjælp af intervaller fra fem nanometre.

3.8.   Bemærkning vedrørende farven selektivt gult

Godkendelser af glødelamper i henhold til dette regulativ gives i henhold til punkt 3.6 ovenfor for en glødelampe, der afgiver enten hvidt eller selektivt gult lys. Artikel 3 i overenskomsten, som dette regulativ er vedlagt, forhindrer ikke de kontraherende parter i overenskomsten i at forbyde glødelamper, der udsender hvidt lys eller selektivt gult lys, på køretøjer registreret af disse parter.

3.9.   Kontrol af optisk kvalitet

(Gælder kun for glødelamper af kategori R2, H4 og HS1).

3.9.1.

Kontrollen af den optiske kvalitet udføres ved den spænding, hvorved målelysstrøm opnås; specifikationerne i punkt 3.4.6 skal overholdes i overensstemmelse hermed.

3.9.2.

For 12-volts glødelamper, der afgiver hvidt lys:

Det eksemplar, der er tættest på at overholde de fastsatte forskrifter for standardglødelamper, afprøves i en standardforlygte som foreskrevet i punkt 3.9.5, og det kontrolleres, om enheden bestående af denne forlygte og den glødelampe, der afprøves, opfylder lysfordelingsforskrifterne for nærlys i det relevante regulativ.

3.9.3.

For 6-volts og 24-volts glødelamper, der afgiver hvidt lys:

Det eksemplar, der er tættest på at overholde de fastsatte nominelle dimensioner, afprøves i en standardforlygte som foreskrevet i punkt 3.9.5, og det kontrolleres, om enheden bestående af denne forlygte og den glødelampe, der afprøves, opfylder forskrifterne vedrørende nærlys i det relevante regulativ. Afvigelser, der ikke overstiger 10 % af minimumsværdierne kan accepteres.

3.9.4.

Glødelamper, der afgiver selektivt gult lys, afprøves som foreskrevet i punkt 3.9.2 og 3.9.3 i en standardlygte som foreskrevet i punkt 3.9.5 med henblik på at sikre, at belysningen for 12-volts glødepærer er mindst 85 % overensstemmende, og belysningen for 6-volts og 24 volts glødepærer er mindst 77 % overensstemmende med lysfordelingsforskrifterne for nærlys i det relevante regulativ. Grænserne for maksimal belysning forbliver uændrede.

Ved glødelamper med selektivt gule pærer, kan denne prøvning udelades, hvis der også udstedes godkendelse til den samme type glødelampe, som afgiver hvidt lys.

3.9.5.

Som standardforlygter anses forlygter, som:

3.9.5.1.

opfylder vilkårene for godkendelse

3.9.5.2.

har en effektiv diameter på mindst 160 mm

3.9.5.3.

monteret med en standardglødelampe i de forskellige punkter og de forskellige områder, som er specificeret for den pågældende forlygtetype, afgiver et lys, der:

3.9.5.3.1.

højst er 90 % af maksimumsværdierne og

3.9.5.3.2.

mindst er 120 % af de minimumsværdier, der foreskrives for den pågældende forlygtetype.

3.10.   Standardglødelamper

Yderligere forskrifter for standardglødelamper (étalon) findes i de relevante datablade i bilag 1.

Pærer med standardglødelamper (étalon), der afgiver hvidt lys, må ikke ændre de trikromatiske koordinater (CIE) for en lyskilde med farvetemperatur 2 856 K med mere end 0,010 enheder i x- og/eller y-retningen.

For så vidt angår standardglødelamper (étalon), der afgiver gult eller rødt lys, må ændringer i pærens temperatur ikke påvirke lysstrømmen, hvilket kan svække de fotometriske målinger i forbindelse med signaludstyr.

4.   PRODUKTIONENS OVERENSSTEMMELSE

4.1.

Glødelamper, som er godkendt efter dette regulativ, skal være produceret således, at de er i overensstemmelse med den godkendte type, idet de opfylder forskrifterne for mærkning og de tekniske krav i punkt 3 ovenfor og bilag 1, 3 og 4 til dette regulativ.

4.2.

Til efterprøvning af, at forskrifterne i punkt 4.1 er opfyldt, foretages passende kontrol af produktionen.

4.3.

Indehaveren af godkendelsen skal især:

4.3.1.

sørge for procedurer til effektiv kontrol af produkternes kvalitet

4.3.2.

råde over det nødvendige udstyr til kontrol af overensstemmelsen af hver godkendt type

4.3.3.

sørge for, at prøvningsdata registreres, og at de tilhørende dokumenter er til rådighed i et tidsrum, der aftales med den administrative tjeneste

4.3.4.

analysere resultaterne af hver type prøvning med anvendelse af kriterierne i bilag 7, så det kontrolleres og sikres, at produktets karakteristika holdes konstante inden for den normale variation i en industriproduktion

4.3.5.

sørge for, at der for hver type glødelampe mindst udføres de i dette regulativs bilag 6 foreskrevne prøver

4.3.6.

sørge for, at enhver stikprøve, der udviser tegn på manglende overensstemmelse ved den pågældende type prøvning, foranlediger udtagelse af endnu en stikprøve og endnu en prøvning. Der træffes alle nødvendige foranstaltninger til genetablering af den pågældende produktions overensstemmelse.

4.4.

Den kompetente myndighed, der har meddelt typegodkendelse, kan til enhver tid kontrollere de overensstemmelseskontrolmetoder, der anvendes i hver produktionsenhed.

4.4.1.

Ved hver inspektion skal prøvningsoptegnelser og produktionsjournaler forelægges den besøgende inspektør.

4.4.2.

Inspektøren kan udtage stikprøver til prøvning i fabrikantens laboratorium. Det mindste stikprøveantal kan fastsættes under hensyntagen til resultaterne af fabrikantens egen kontrol.

4.4.3.

Forekommer kvalitetsniveauet utilfredsstillende, eller er det nødvendigt at kontrollere gyldigheden af prøver, der er udført i henhold til punkt 4.4.2 ovenfor, udtager inspektøren prøver, som sendes til den tekniske tjeneste, der har forestået typegodkendelsesprøvningerne.

4.4.4.

Den kompetente myndighed kan udføre enhver prøvning, som foreskrives i dette regulativ. Hvis den kompetente myndighed beslutter at udføre stikprøvekontroller, finder kriterierne i bilag 8 og 9 til dette regulativ anvendelse.

4.4.5.

Den normale hyppighed for inspektioner, der er autoriseret af den kompetente myndighed, skal være én gang hvert andet år. Hvis der registreres negative resultater under en sådan inspektion, sikrer den kompetente myndighed, at der tages alle nødvendige skridt til snarest muligt at genoprette produktionens overensstemmelse.

5.   SANKTIONER I TILFÆLDE AF PRODUKTIONENS MANGLENDE OVERENSSTEMMELSE

5.1.

Godkendelser, som er meddelt for glødelamper i henhold til dette regulativ, kan inddrages, såfremt kravene ikke opfyldes, eller såfremt en forlygte, som bærer godkendelsesmærket, ikke er i overensstemmelse med den godkendte type.

5.2.

Hvis en kontraherende part, der anvender dette regulativ, inddrager en godkendelse, som den tidligere har meddelt, skal den straks underrette de øvrige kontraherende parter, som anvender dette regulativ, herom ved hjælp af en formular svarende til modellen i bilag 2 til dette regulativ.

6.   ENDELIGT OPHØR AF PRODUKTIONEN

Ophører indehaveren af godkendelsen fuldstændig med at fremstille en type glødelampe, som er godkendt efter dette regulativ, skal han underrette den myndighed, som har meddelt godkendelsen. Efter modtagelse af den pågældende meddelelse underretter myndigheden de andre parter i 1958-overenskomsten, som anvender dette regulativ, ved hjælp af en meddelelse, der svarer til modellen i bilag 2 til dette regulativ.

7.   NAVN OG ADRESSE PÅ DE TEKNISKE TJENESTER, SOM ER ANSVARLIGE FOR UDFØRELSE AF GODKENDELSESPRØVNINGER, OG PÅ DE ADMINISTRATIVE MYNDIGHEDER

De kontraherende parter i 1958-overenskomsten, som anvender dette regulativ, meddeler FN's sekretariat navn og adresse på de tekniske tjenester, som er ansvarlige for godkendelsesprøvninger, og på de administrative enheder, som meddeler godkendelse, og til hvem formularer med attestering af godkendelse, udvidelse, nægtelse eller inddragelse af godkendelse eller endeligt ophør af produktionen skal fremsendes.

8.   OVERGANGSBESTEMMELSER

8.1.

Godkendelser meddelt i henhold til tidligere ændringsserier forbliver gyldige, dog skal glødelamper, der for tiden er i produktion, med hensyn til produktionens overensstemmelse overholde forskrifterne i den seneste ændringsserie i 12 måneder fra anvendelsesdatoen for nærværende ændring (6).

8.2.

Nedenstående tabel indeholder de tidligere betegnelser og de hertil svarende nye:

Tidligere betegnelse

Ny betegnelse i ændringsserie 03

P25-1

P21W

P25-2

P21/5W

R19/5

R5W

R19/10

R10W

C11

C5W

C15

C21W

T8/4

T4W

W10/5

W5W

W10/3

W3W

8.3.

Fra 12 måneder efter ikrafttrædelsen af supplement 28 til ændringsserie 03 til regulativ nr. 37 må der ikke anvendes glødelamper af kategori R2, S1 og C21W i lygter i forbindelse med typegodkendelse.

8.4.

Dog kan kontraherende parter, der anvender dette regulativ, fortsat meddele godkendelse af lygter, hvori der er anvendt glødelamper af kategori R2, S1 og C21W, forudsat at disse pærer benyttes som udskiftningsdele til montering i ibrugtagne køretøjer.


(1)  En selektivt gul pære eller en supplerende selektivt gul ydre pære, der alene har til formål at ændre lysstrålens farve, men ikke de andre egenskaber ved en glødelampe, der afgiver hvidt lys, er ikke en ændring af glødelampens type.

(2)  I sidstnævnte tilfælde må lysstyrken ikke nedsættes.

(3)  0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

A B C D E F G H J K L M N P R S T U V W X Y Z.

(4)  1 for Tyskland, 2 for Frankrig, 3 for Italien, 4 for Nederlandene, 5 for Sverige, 6 for Belgien, 7 for Ungarn, 8 for Tjekkiet, 9 for Spanien, 10 for Serbien, 11 for Det Forenede Kongerige, 12 for Østrig, 13 for Luxembourg, 14 for Schweiz, 15 (ubenyttet), 16 for Norge, 17 for Finland, 18 for Danmark, 19 for Rumænien, 20 for Polen, 21 for Portugal, 22 for Den Russiske Føderation, 23 for Grækenland, 24 for Irland, 25 for Kroatien, 26 for Slovenien, 27 for Slovakiet, 28 for Belarus, 29 for Estland, 30 (ubenyttet), 31 for Bosnien-Hercegovina, 32 for Letland, 33 (ubenyttet), 34 for Bulgarien, 35 (ubenyttet), 36 for Litauen, 37 for Tyrkiet, 38 (ubenyttet), 39 for Aserbajdsjan, 40 for Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien, 41 (ubenyttet), 42 for Det Europæiske Fællesskab (godkendelser meddeles af medlemsstaterne under anvendelse af deres respektive ECE-symboler), 43 for Japan, 44 (ubenyttet), 45 for Australien, 46 for Ukraine, 47 for Sydafrika, 48 for New Zealand, 49 for Cypern, 50 for Malta, 51 for Republikken Korea, 52 for Malaysia, 53 for Thailand, 54 og 55 (ubenyttet), 56 for Montenegro, 57 (ubenyttet) og 58 for Tunesien. De efterfølgende numre tildeles andre stater i den kronologiske orden, i hvilken de ratificerer eller tiltræder overenskomsten om ensartede tekniske forskrifter for hjulkøretøjer samt udstyr og dele, som kan monteres og/eller benyttes på hjulkøretøjer, samt vilkårene for gensidig anerkendelse af godkendelser, der er meddelt på grundlag af sådanne forskrifter, hvorefter FN's generalsekretær giver de kontraherende parter i overenskomsten meddelelse herom.

(5)  Af hensyn til overensstemmelse skal mindst 80 % af måleresultaterne ligge inden for den krævede tolerance (kun for gul og rød).

(6)  Den ændrede tekst til dette punkt indførtes ved supplement 14 til ændringsserie 03. Ved dette supplement, der trådte i kraft den 3. september 1997, indførtes også de nye punkter 2.3.3 og 3.7 i regulativet og de nye blade HIR1 og PY27/7W i bilag 1.


BILAG 1

BLADE  (1) VEDRØRENDE GLØDELAMPER

Fortegnelse over kategorier af glødelamper, opstillet i grupper og med bladnumre:

Gruppe 1

Uden generelle begrænsninger:

Kategori

Bladnumre

H1

H1/1 til 3

H3

H3/1 til 4

H4

H4/1 til 5

H7

H7/1 til 4

H8

H8/1 til 4

H8B

H8/1 til 4

H9 (3)

H9/1 til 4

H9B (3)

H9/1 til 4

H10

H10/1 til 3

H11

H11/1 til 4

H11B

H11/1 til 4

H12

H12/1 til 3

H13

H13/1 til 4

H13A

H13/1 til 4

H14

H14/1 til 4

H15

H15/1 til 5

H16

H16/1 til 4

H21W (2)

H21W/1 til 2

H27W/1

H27W/1 til 3

H27W/2

H27W/1 til 3

HB3

HB3/1 til 4

HB3A

HB3/1 til 4

HB4

HB4/1 til 4

HB4A

HB4/1 til 4

HIR1 (3)

HIR1/1 til 3

HIR2

HIR2/1 til 3

HS1

HS1/1 til 5

HS2

HS2/1 til 3

HS5

HS5/1 til 4

HS5A (5)

HS5A/1 til 3

HS6 (4)

HS6/1 til 4

PSX24W (2)

P24W/1 til 3

PSX26W (2)

PSX26W1 til 3

PX24W (2)

P24W/1 til 3

S2

S1/S2/1 til 2

S3

S3/1

Gruppe 2

Kun for anvendelse i signallygter, kurvelygter, baklygter og bagnummerpladelygter:

Kategori

Bladnumre

C5W

C5W/1

H6W

H6W/1

H10W/1

H10W/1 til 2

HY6W

H6W/1

HY10W

H10W/1 til 2

HY21W

H21W/1 til 2

P13W

P13W/1 til 3

P19W

P19W/1 til 3

P21W

P21W/1 til 2

P21/4W

P21/4W/1 (P21/5W/2 til 3)

P21/5W

P21/5W/1 til 3

P24W

P24W/1 til 3

P27W

P27W/1 til 2

P27/7W

P27/7W/1 til 3

PC16W

PC16W/1 til 3

PCR16W

PC16W/1 til 3

PCY16W

PC16W/1 til 3

PR19W

P19W/1 til 3

PR21W

PR21W/1 (P21W/2)

PR21/4W

PR21/4W/1 (P21/5W/2 til 3)

PR21/5W

PR21/5W/1 (P21/5W/2 til 3)

PR24W

P24W/1 til 3

PR27/7W

PR27/7W/1 (P27/7W/2 til 3)

PS19W

P19W/1 til 3

PS24W

P24W/1 til 3

PSR19W

P19W/1 til 3

PSR24W

P24W/1 til 3

PSY19W

P19W/1 til 3

PSY24W

P24W/1 til 3

PY19W

P19W/1 til 3

PY21W

PY21W/1 (P21W/2)

PY24W

P24W/1 til 3

PY27/7W

PY27/7W/1 (P27/7W/2 til 3)

R5W

R5W/1

R10W

R10W/1

RR5W

R5W/1

RR10W

R10W/1

RY10W

R10W/1

T1.4W

T1.4W/1

T4W

T4W/1

W2.3W

W2.3W/1

W3W

W3W/1

W5W

W5W/1

W15/5W

W15/5W/1 til 3

W16W

W16W/1

W21W

W21W/1 til 2

W21/5W

W21/5W/1 til 3

WP21W

WP21W/1 til 2

WPY21W

WP21W/1 til 2

WR5W

W5W/1

WR21/5W

WR21/5W/1 (W21/5W/2 til 3)

WY2.3W

WY2.3W/1

WY5W

W5W/1

WY21W

WY21W/1 til 2

Gruppe 3

Kun til udskiftningsformål (se overgangsbestemmelserne i punkt 8.3 og 8.4):

Kategori

Bladnumre

C21W

C21W/1 til 2

R2

R2/1 til 3

S1

S1/S2/1 til 2

Fortegnelse over blade for glødelamper og deres rækkefølge i dette bilag:

Bladnumre

 

C5W/1

 

C21W/1 til 2

 

H1/1 til 3

 

H3/1 til 4

 

H4/1 til 5

 

H7/1 til 4

 

H8/1 til 4

 

H9/1 til 4

 

H10/1 til 3

 

H11/1 til 4

 

H12/1 til 3

 

H13/1 til 4

 

H14/1 til 4

 

H15/1 til 5

 

H16/1 til 4

 

H6W/1

 

H10W/1 til 2

 

H21W/1 til 2

 

H27W/1 til 3

 

HB3/1 til 4

 

HB4/1 til 4

 

HIR1/1 til 3

 

HIR2/1 til 3

 

HS1/1 til 5

 

HS2/1 til 3

 

HS5/1 til 4

 

HS5A/1 til 3

 

HS6/1 til 4

 

P13W/1 til 3

 

P19W/1 til 3

 

P21W/1 til 2

 

P21/4W/1

 

P21/5W/1 til 3

 

P24W/1 til 3

 

P27W/1 til 2

 

P27/7W/1 til 3

 

PC16W/1 til 3

 

PR21W/1

 

PR21/4W/1

 

PR21/5W/1

 

PR27/7W/1

 

PSX26W/1 til 3

 

PY21W/1

 

PY27/7W/1

 

R2/1 til 3

 

R5W/1

 

R10W/1

 

S1/S2/1 til 2

 

S3/1

 

T1.4W/1

 

T4W/1

 

W2.3W/1

 

W3W/1

 

W5W/1

 

W15/5W/1 til 3

 

W16W/1

 

W21W/1 til 2

 

W21/5W/1 til 3

 

WP21W/1 til 2

 

WR21/5W/1

 

WY2.3W/1

 

WY21W/1 til 2

KATEGORI C5W — Blad C5W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardglødelamper

min.

nom.

maks.

 

b (6)

34,0

35,0

36,0

35,0 ± 0,5

f (7)  (8)

7,5 (9)

 

15 (10)

9 ± 1,5

Sokkel SV8.5 i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-81-4)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

6

12

24

12

Watt

5

5

Prøvningsspænding

Volt

6,75

13,5

28,0

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 5,5

maks. 7,7

maks. 5,5

Lysstrøm

45 ± 20 %

 

Referencelysstrøm: 45 lm ved ca. 13,5 V

KATEGORI C21W — Blad C21W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

GLØDELAMPE KUN BEREGNET TIL BAKLYGTE

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardglødelamper

min.

nom.

maks.

 

b (11)

40,0

41,0

42,0

41,0 ± 0,5

f (12)

7,5

 

10,5

8 ± 1,0

Sokkel SV8.5 i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-81-4)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

21

21

Prøvningsspænding

Volt

13,5

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 26,5

maks. 26,5

Lysstrøm

460 ± 15 %

 

Referencelysstrøm: 460 lm ved ca. 13,5 V

KATEGORI C21W — Blad C21W/2

Forskrifter for projektion på skærmen

Ved denne prøve bestemmes det, ved at kontrollere om glødetråden er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og til centrum af lampens længdeakse, om lampen opfylder forskrifterne.

Image

12 V

a

h

k

seriefremstillede glødelamper

4,0 + d

14,5

2,0

standardglødelamper

2,0 + d

14,5

0,5

d= glødetrådens nominelle diameter som angivet af fabrikanten.

Prøvemetode og forskrifter:

1.

Glødelampen anbringes i en holder (fatning), der kan dreje 360° omkring referenceaksen, således at den ses forfra på den skærm, som billedet af glødetråden projiceres op på. Referenceplanet skal på skærmen falde sammen med lampens centrum. Skærmens midterakse skal falde sammen med glødelampens langsgående midterakse.

2.

Afbildning forfra

2.1.

Projektionen af glødetråden skal være helt inden for rektanglet, når lampen drejes 360°.

2.2.

Afstanden mellem glødetrådens centrum og midteraksen må ikke være større end »k«.

KATEGORI H1 — Blad H1/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

KATEGORI H1 — Blad H1/2

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standard-glødelamper

6 V

12 V

24 V

12 V

e (14)  (18)

25,0 (17)

25,0 ± 0,15

f (14)  (18)

4,5 ± 1,0

5,0 ± 0,5

5,5 ± 1,0

5,0 + 0,50 / – 0,00

g (15)  (16)

0,5 d ± 0,5 d

0,5 d ± 0,25 d

h1

 (17)

0 ± 0,20 (13)

h2

 (17)

0 ± 0,25 (13)

ε

45° ± 12°

45° ± 3°

Sokkel P14.5s i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-46-2)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

6

12

24

12

Watt

55

70

55

Prøvespænding

Volt

6,3

13,2

28,0

13,2

Objektive værdier

Watt

63 max.

68 max.

84 max.

68 max.

Lysstrøm ± %

1 350

1 550

1 900

 

15

 

Referencelysstrøm ved ca.

12 V

1 150

13,2 V

1 550

KATEGORI H1 — Blad H1/3

Forskrifter for projektion på skærmen

Ved denne prøve bestemmes det, ved at kontrollere om glødetråden er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet, om en glødelampe opfylder forskrifterne.

Image

 

a1

a2

b1

b2

c1

c2

6 V

1,4 d

1,9 d

0,25

6

3,5

12 V

6

4,5

24 V

7

4,5

d= lødetrådens diameter.

Glødetrådens placering kontrolleres kun i retning A og B som vist på blad H1/1.

Glødetråden skal være helt inden for de anførte grænser.

Glødetrådens begyndelse, som fastlagt i blad H1/2, fodnote 10, skal være mellem linjerne Z1 og Z2.

KATEGORI H3 — Blad H3/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

KATEGORI H3 — Blad H3/2

Image

KATEGORI H3 — Blad H3/3

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standard-glødelamper

6 V

12 V

24 V

12 V

e

18,0 (19)

18,0

f (21)

3,0 min.

4,0 min.

5,0 ± 0,50

k

0 (19)

0 ± 0,20

h1, h3

0 (19)

0 ± 0,15 (20)

h2, h4

0 (19)

0 ± 0,25 (20)

Sokkel PK22s i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-47-4)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

6

12

24

12

Watt

55

70

55

Prøvningsspænding

Volt

6,3

13,2

28,0

13,2

Objektive værdier

Watt

63 maks.

68 maks.

84 maks.

68 maks.

Lysstrøm ± %

1 050

1 450

1 750

 

15

 

Referencelysstrøm ved ca.

12 V

1 100

13,2 V

1 450

KATEGORI H3 — Blad H3/4

Forskrifter for projektion på skærmen

Ved denne prøve bestemmes det, ved at kontrollere om glødetråden er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet, om en glødelampe opfylder forskrifterne.

Image

 

a

c

k

g

6 V

1,8 d

1,6 d

1,0

2,0

12 V

2,8

24 V

2,9

d= glødetrådens diameter.

Glødetråden skal være helt inden for de anførte grænser.

Glødetrådens centrum skal være inden for dimensionen k.

KATEGORI H4 — Blad H4/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Figur 1

Hovedtegning

Image

Figur 2

Figur 3

Lygtens maksimale profil (4)

Image

(1)

Referenceplanet er det plan, der dannes af sædepunkterne for de tre flige på sokkelringen.

(2)

Referenceaksen er vinkelret på referenceplanet og går gennem centrum af cirklen med en diameter af størrelsen »M«.

(3)

Det afgivne lys skal være hvidt eller selektivt gult.

(4)

Pæren og de bærende dele må ikke rage ud over indhyllingen som vist på figur 2. I tilfælde, hvor der anvendes en selektivt gul yderpære, må pæren og de bærende dele dog ikke rage ud over indhyllingen som vist på figur 3.

(5)

Glasset skal mindst være afblændet indtil pærens cylindriske del. Endvidere skal afblændingen dække den indre lampeskål, når denne betragtes i retning vinkelret på referenceaksen.

KATEGORI H4 — Blad H4/2

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardglødelamper

12 V

24 V

12 V

e

28,5 + 0,35 / – 0,25

29,0 ± 0,35

28,5 + 0,20 / – 0,00

p

28,95

29,25

28,95

α

maks. 40°

maks. 40°

Sokkel P43t i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-39-6)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12 (22)

24 (22)

12 (22)

Watt

60

55

75

70

60

55

Prøvningsspænding

Volt

13,2

28,0

13,2

Objektive værdier

Watt

maks. 75

maks. 68

maks. 85

maks. 80

maks. 75

maks. 68

Lysstrøm ± %

1 650

1 000

1 900

1 200

 

15

 

Målelysstrøm (23) lm

750

800

 

Referencelysstrøm ved ca.

12 V

1 250

750

13,2 V

1 650

1 000

KATEGORI H4 — Blad H4/3

Lampeskålens placering

Image

Tegningernes angivelser er ikke bindende med hensyn til lampeskålens udformning

Glødetrådenes placering

Image

KATEGORI H4 — Blad H4/4

Dimensioner (i mm) omhandlet i tegningerne i blad H4/3

Betegnelse (24)

Dimensioner (25)

Tolerance

Seriefremstillede glødelamper

Standard-glødelamper

12 V

24 V

12 V

24 V

12 V

24 V

12 V

a/26

0,8

± 0,35

± 0,20

a/23,5

0,8

± 0,60

± 0,20

b1/29,5

30,0

0

± 0,30

± 0,35

± 0,20

b1/33

b1/29,5 mv

b1/30,0 mv

± 0,30

± 0,35

± 0,15

b2/29,5

30,0

0

± 0,30

± 0,35

± 0,20

b2/33

b1/29,5 mv

b2/30,0 mv

± 0,30

± 0,35

± 0,15

c/29,5

30,0

0,6

0,75

± 0,35

± 0,20

c/33

c/29,5 mv

c/30,0 mv

± 0,35

± 0,15

d

min. 0,1

e (31)

28,5

29,0

+ 0,35

– 0,25

± 0,35

+ 0,20

– 0,00

f (29)  (30)  (31)

1,7

2,0

+ 0,50

– 0,30

± 0,40

+ 0,30

– 0,10

g/26

0

± 0,50

± 0,30

g/23,5

0

± 0,70

± 0,30

h/29,5

30,0

0

± 0,50

± 0,30

h/33

h/29,5 mv

h/30,0 mv

± 0,35

± 0,20

lR (29)  (32)

4,5

5,25

± 0,80

± 0,40

lC (29)  (30)

5,5

5,25

± 0,50

± 0,80

± 0,35

p/33

Afhænger af skålens form

q/33

(p + q) / 2

± 0,60

± 0,30

KATEGORI H4 — Blad H4/5

Supplerende forklaring til blad H4/3

Nedennævnte måles i tre retninger:

(1)

dimensionerne a, b1, c, d, e, f, lR og lC,

(2)

dimensionerne g, h, p og q,

(3)

dimensionen b2.

Dimensionerne p og q måles i et plan parallelt med og 33 mm fra referenceplanet.

Dimensionerne b1, b2, c og h måles i planer parallelle med og 29,5 mm (30,0 mm for 24 volt typen) og 33 mm fra referenceplanet.

Dimensionerne a og g måles i planer parallelle med og 26,0 og 23,5 mm fra referenceplanet.

Bemærk: Målemetoden beskrevet iAppendix E i IEC Publication 60809.

KATEGORI H7 — Blad H7/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Figur 1

Hovedtegning

Image

Figur 2

Lampens maksimale profil (5)

Image

Figur 3

Bestemmelse af referenceakse (2)

Image

(1)

Referenceplanet defineres af de punkter på holderens overflade, som sokkelringens tre støtteknaster hviler på.

(2)

Referenceaksen er vinkelret på referenceplanet og går gennem skæringspunktet for de to lodrette linjer som vist på figur 3.

(3)

Det afgivne lys skal være hvidt eller selektivt gult.

(4)

Bemærkninger vedrørende glødetrådens diameter:

a)

Der gælder ikke på nuværende tidspunkt nogen begrænsninger, men målet for den kommende udvikling er d maks. = 1,3 mm for 12 V og d maks. = 1,7 for 24 V glødelamper.

b)

For én og samme fabrikant skal den konstruktionsmæssige diameter af standardglødelamper (étalon) og seriefremstillede glødelamper være den samme.

(5)

Glaspæren og de bærende dele må ikke rage ud over indhyllingen som vist på figur 2. Indhyllingen er koncentrisk med referenceaksen.

KATEGORI H7 — Blad H7/2

Figur 4

Forvrængningsfrit område (6) og sort top (7)

Image

Figur 5

Metalfrit område (8)

Image

Figur 6

Tilladt forsætning for glødetrådens akse (9)

(kun for standardglødelamper)

Image

Figur 7

Pærens excentricitet

Image

(6)

Glaspæren skal være fri for optisk forvrængning inden for vinklerne γ1 og γ2. Dette krav gælder for hele pærens periferi inden for vinklerne γ1 og γ2.

(7)

Afblændingen skal mindst strække sig til den cylindriske del af pæren over hele pæretoppens periferi.Den skal desuden strække sig til et plan parallelt med referenceplanet, hvor γ3 skærer pærens ydre overflade (synsretning B som angivet på blad H7/1).

(8)

Lampens indvendige konstruktion skal være således, at der kun forekommer forstyrrende lys og lysreflekser over selve glødetråden betragtet horisontalt. (Synsretning A som vist på figur 1 i blad H7/1).

Ud over glødetrådsvindinger må der ikke forekomme metaldele i de skraverede områder som vist på figur 5.

KATEGORI H7 — Blad H7/3

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standard-glødelamper

12 V

24 V

12 V

e (33)

25,0 (34)

25,0 ± 0,1

f (33)

4,1 (34)

4,9 (34)

4,1 ± 0,1

g (36)

0,5 min.

Under overvejelse

h1 (35)

0 (34)

0 ± 0,10

h2 (35)

0 (34)

0 ± 0,15

γ1

40° min.

40° min.

γ2

50° min.

50° min.

γ3

30° min.

30° min.

Sokkel PX26d i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-5-6)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

24

12

Watt

55

70

55

Prøvningsspænding

Volt

13,2

28,0

13,2

Objektive værdier

Watt

58 max.

75 max.

58 max.

Lysstrøm

1 500 ± 10 %

1 750 ± 10 %

 

Referencelysstrøm ved ca.

12 V

1 100

13,2 V

1 500

KATEGORI H7 — Blad H7/4

Forskrifter for projektion på skærmen

Ved denne prøve bestemmes det, ved at kontrollere om glødetråden er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet, om en glødelampe opfylder forskrifterne.

Mål i mm

Image

 

a1

a2

b1

b2

c1

c2

12 V

d + 0,30

d + 0,50

0,2

4,6

4,0

24 V

d + 0,60

d + 1,00

0,25

5,9

4,4

d= glødetrådens diameter.

Glødetrådens placering kontrolleres kun i retning A og B som vist på figur 1 i blad H7/1.

Glødetråden skal være helt inden for de anførte grænser.

Glødetrådens ender som fastlagt i blad H7/3, bemærkning 9, skal ligge mellem linjerne Z1 og Z2 og mellem linjerne Z3 og Z4.

KATEGORI H8 OG H8B — Blad H8/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Figur 1

Hovedtegning

Image

Figur 2

Lampens maksimale profil (3)

Image

(1)

Referenceplanet er det plan, der udgøres af undersiden af soklens facetslebne indføringsflange.

(2)

Referenceaksen er vinkelret på referenceplanet og går gennem centrum af soklen, som har en diameter på 19 mm.

(3)

Glaspæren og de bærende dele må ikke rage ud over indhyllingen som vist på figur 2. Indhyllingen er koncentrisk med referenceaksen.

(4)

Det afgivne lys skal være hvidt eller selektivt gult.

(5)

Bemærkninger vedrørende glødetrådens diameter:

a)

Der gælder ikke på nuværende tidspunkt nogen begrænsninger, men målet for den kommende udvikling er d maks. = 1,2 mm.

b)

For én og samme fabrikant skal den konstruktionsmæssige diameter af standardglødelamper (étalon) og seriefremstillede glødelamper være den samme.

KATEGORI H8 OG H8B — Blad H8/2

Figur 3

Forvrængningsfrit område (6) og sort top (7)

Image

Figur 4

Metalfrit område (8)

Image

Figur 5

Tilladt forsætning for glødetrådens akse (9)

(kun for standardglødelamper)

Image

Figur 6

Pærens excentricitet (10)

Image

(6)

Glaspæren skal være fri for optisk forvrængning inden for vinklerne γ1 og γ2. Dette krav gælder for hele pærens periferi inden for vinklerne γ1 og γ2.

(7)

Afblændingen skal mindst strække sig til den cylindriske del af pæren over hele pæretoppens periferi. Den skal desuden strække sig til et plan parallelt med referenceplanet, hvor γ3 skærer pærens ydre overflade (synsretning B som angivet på blad H8/1).

(8)

Lampens indvendige konstruktion skal være således, at der kun forekommer forstyrrende lys og lysreflekser over selve glødetråden betragtet horisontalt. (Synsretning A som vist på figur 1 i blad H8/1).Ud over glødetrådsvindinger må der ikke forekomme metaldele i de skraverede områder som vist på figur 4.

(9)

Glødetrådens forsætning i forhold til referenceaksen måles kun i synsretningerne A og B som vist på figur 1 i blad H8/1. Måling skal ske i de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger nærmest ved eller længst fra referenceplanet skærer glødetrådens akse.

(10)

Glødetrådens forsætning i forhold til lampens akse målt i to planer parallelt med referenceplanet, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger nærmest ved eller længst fra referenceplanet skærer glødetrådens akse.

KATEGORI H8 OG H8B — Blad H8/3

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standard-glødelamper

12 V

12 V

e (37)

25,0 (38)

25,0 ± 0,1

f (37)

3,7 (38)

3,7 ± 0,1

g

0,5 min.

Under overvejelse

h1

0 (38)

0 ± 0,1

h2

0 (38)

0 ± 0,15

γ1

50° min.

50° min.

γ2

40° min.

40° min.

γ3

30° min.

30° min.

Sokkel:

H8:

PGJ19-1

i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-110-2)

H8B:

PGJY19-1

i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-146-1)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

35

35

Prøvningsspænding

Volt

13,2

13,2

Objektive værdier

Watt

maks. 43

maks. 43

Lysstrøm

800 ± 15 %

 

Referencelysstrøm ved ca.

12 V

600

13,2 V

800

KATEGORI H8 OG H8B — Blad H8/4

Forskrifter for projektion på skærmen

Ved denne prøve bestemmes det, ved at kontrollere om glødetråden er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet, om en glødelampe opfylder forskrifterne.

Image

a1

a2

b1

b2

c1

c2

d + 0,50

d + 0,70

0,25

4,6

3,5

d= glødetrådens diameter.

Glødetrådens placering kontrolleres kun i retning A og B som vist på figur 1 i blad H8/1.

Glødetråden skal være helt inden for de anførte grænser.

Glødetrådens ender som fastlagt i blad H8/3, bemærkning 11, skal ligge mellem linjerne Z1 og Z2 og mellem linjerne Z3 og Z4.

KATEGORI H9 OG H9B — Blad H9/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Figur 1

Hovedtegning

Image

Figur 2

Lampens maksimale profil (3)

Image

(1)

Referenceplanet er det plan, der udgøres af undersiden af soklens facetslebne indføringsflange.

(2)

Referenceaksen er vinkelret på referenceplanet og går gennem centrum af soklen, som har en diameter på 19 mm.

(4)

Bemærkninger vedrørende glødetrådens diameter:

a)

Der gælder ikke på nuværende tidspunkt nogen begrænsninger, men målet for den kommende udvikling er d maks. = 1,4 mm.

b)

For én og samme fabrikant skal den konstruktionsmæssige diameter af standardglødelamper (étalon) og seriefremstillede glødelamper være den samme.

(3)

Glaspæren og de bærende dele må ikke rage ud over indhyllingen som vist på figur 2. Indhyllingen er koncentrisk med referenceaksen.

KATEGORI H9 OG H9B — Blad H9/2

Figur 3

Forvrængningsfrit område (5)

Image

Figur 4

Metalfrit område (6)

Image

Figur 5

Tilladt forsætning for glødetrådens akse (7)

(kun for standardglødelamper)

Image

Figur 6

Pærens excentricitet (8)

Image

(5)

Glaspæren skal være fri for optisk forvrængning inden for vinklerne γ1 og γ2. Dette krav gælder for hele pærens periferi inden for vinklerne γ1 og γ2.

(6)

Lampens indvendige konstruktion skal være således, at der kun forekommer forstyrrende lys og lysreflekser over selve glødetråden betragtet horisontalt. (Synsretning A som vist på figur 1 i blad H9/1).Ud over glødetrådsvindinger må der ikke forekomme metaldele i de skraverede områder som vist på figur 4.

(7)

Glødetrådens forsætning i forhold til referenceaksen måles kun i synsretningerne A og B som vist på figur 1 i blad H9/1. Måling skal ske i de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger nærmest ved eller længst fra referenceplanet skærer glødetrådens akse.

(8)

Glødetrådens forsætning i forhold til lampens akse målt i to planer parallelt med referenceplanet, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger nærmest ved eller længst fra referenceplanet skærer glødetrådens akse.

KATEGORI H9 OG H9B — Blad H9/3

Mål i mm

Tolerancer

Seriefremstillede glødelamper

Standard-glødelamper

12 V

12 V

e (39)  (40)

25

 (41)

± 0,10

f (39)  (40)

4,8

 (41)

± 0,10

g (39)

0,7

± 0,5

± 0,30

h1

0

 (41)

± 0,10 (42)

h2

0

 (41)

± 0,15 (42)

γ1

50° min.

γ2

40° min.

Sokkel:

H9:

PGJ19-5

i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-110-2)

H9B:

PGJY19-5

i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-146-1)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

65

65

Prøvningsspænding

Volt

13,2

13,2

Objektive værdier

Watt

maks. 73

maks. 73

Lysstrøm

2 100 ± 10 %

 

Referencelysstrøm ved ca.

12 V

1 500

13,2 V

2 100

KATEGORI H9 OG H9B — Blad H9/4

Forskrifter for projektion på skærmen

Ved denne prøve bestemmes det, ved at kontrollere om glødetråden er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet, om en glødelampe opfylder forskrifterne.

Image

a1

a2

b1

b2

c1

c2

d + 0,4

d + 0,7

0,25

5,7

4,6

d= glødetrådens diameter.

Glødetrådens placering kontrolleres kun i retning A og B som vist på figur 1 i blad H9/1.

Glødetråden skal være helt inden for de anførte grænser.

Glødetrådens ender som fastlagt i blad H9/3, bemærkning 10, skal ligge mellem linjerne Z1 og Z2 og mellem linjerne Z3 og Z4.

KATEGORI H10 — Blad H10/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

KATEGORI H10 — Blad H10/2

Mål i mm (43)

Tolerance

Seriefremstillede glødelamper

Standardglødelamper

e (44)  (45)

28,9

 (46)

± 0,16

f (47) (13)

5,2

 (46)

± 0,16

h1, h2

0

 (46)

± 0,15 (47)

γ1

50° min.

γ2

52° min.

γ3

45°

± 5°

± 5°

Sokkel PY20d i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-31-2)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

42

42

Prøvningsspænding

Volt

13,2

13,2

Objektive værdier

Watt

maks. 50

maks. 50

Lysstrøm

850 ± 15 %

 

Referencelysstrøm ved ca.

12 V

600

13,2 V

850

KATEGORI H10 — Blad H10/3

Forskrifter for projektion på skærmen

Ved denne prøve bestemmes det, ved at kontrollere om glødetråden er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet, om en glødelampe opfylder forskrifterne.

Image

 

a1

a2

b1

b2

c1

c2

12 V

1,4 d

1,8 d

0,25

6,1

4,9

d= glødetrådens diameter.

Glødetrådens placering kontrolleres kun i retning A og B som vist i blad H10/1.

Glødetråden skal være helt inden for de anførte grænser.

Glødetrådens ender som fastlagt i blad H10/2, bemærkning 10, skal ligge mellem linjerne Z1 og Z2 og mellem linjerne Z3 og Z4.

KATEGORI H11 OG H11B — Blad H11/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Figur 1

Hovedtegning

Image

Figur 2

Lampens maksimale profil (3)

Image

(1)

Referenceplanet er det plan, der udgøres af undersiden af soklens facetslebne indføringsflange.

(2)

Referenceaksen er vinkelret på referenceplanet og går gennem centrum af soklen, som har en diameter på 19 mm.

(3)

Glaspæren og de bærende dele må ikke rage ud over indhyllingen som vist på figur 2. Indhyllingen er koncentrisk med referenceaksen.

(4)

Det afgivne lys skal være hvidt eller selektivt gult.

(5)

Bemærkninger vedrørende glødetrådens diameter:

a)

Der gælder ikke på nuværende tidspunkt nogen begrænsninger vedrørende diameter, men målet for den kommende udvikling er d max. = 1,4 mm.

b)

For én og samme fabrikant skal den konstruktionsmæssige diameter af standardglødelamper (étalon) og seriefremstillede glødelamper være den samme.

KATEGORI H11 OG H11B — Blad H11/2

Figur 3

Forvrængningsfrit område (6) og sort top (7)

Image

Figur 4

Metalfrit område (8)

Image

Figur 5

Tilladt forsætning for glødetrådens akse (9)

(kun for standardglødelamper)

Image

Figur 6

Pærens excentricitet (10)

Image

(6)

Glaspæren skal være fri for optisk forvrængning inden for vinklerne γ1 og γ2. Dette krav gælder for hele pærens periferi inden for vinklerne γ1 og γ2.

(7)

Afblændingen skal mindst strække sig til den cylindriske del af pæren over hele pæretoppens periferi. Den skal desuden strække sig til et plan parallelt med referenceplanet, hvor γ3 skærer pærens ydre overflade (synsretning B som angivet på blad H11/1).

(8)

Lampens indvendige konstruktion skal være således, at der kun forekommer forstyrrende lys og lysreflekser over selve glødetråden betragtet horisontalt (synsretning A som vist på figur 1 i blad H11/1).Ud over glødetrådsvindinger må der ikke forekomme metaldele i de skraverede områder som vist på figur 4.

(9)

Glødetrådens forsætning i forhold til referenceaksen måles kun i synsretningerne A og B som vist på figur 1 i blad H11/1. Måling skal ske i de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger nærmest ved eller længst fra referenceplanet skærer glødetrådens akse.

(10)

Excentricitet for pærens akse i forhold til glødetrådens akse målt i to planer parallelt med referenceplanet, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger nærmest ved eller længst fra referenceplanet skærer glødetrådens akse.

KATEGORI H11 OG H11B — Blad H11/3

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standard-glødelamper

12 V

24 V

12 V

e (49)

25,0 (50)

25,0 ± 0,1

f (13)

4,5

5,3 (14)

4,5 ± 0,1

g

0,5 min.

Under overvejelse

h1

0 (15)

0 ± 0,1

h2

0 (16)

0 ± 0,15

γ1

50° min.

50° min.

γ2

40° min.

40° min.

γ3

30° min.

30° min.

Sokkel:

H11:

PGJ19-2

i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-110-2)

H11B:

PGJY19-2

i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-146-1)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

24

12

Watt

55

70

55

Prøvningsspænding

Volt

13,2

28,0

13,2

Objektive værdier

Watt

maks. 62

maks. 80

maks. 62

Lysstrøm

1 350 ± 10 %

1 600 ± 10 %

 

Referencelysstrøm ved ca.

12 V

1 000

13,2 V

1 350

KATEGORI H11 OG H11B — Blad H11/4

Forskrifter for projektion på skærmen

Ved denne prøve bestemmes det, ved at kontrollere om glødetråden er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet, om en glødelampe opfylder forskrifterne.

Image

 

a1

a2

b1

b2

c1

c2

12 V

d + 0,3

d + 0,5

0,2

5,0

4,0

24 V

d + 0,6

d + 1,0

0,25

6,3

4,6

d= glødetrådens diameter.

Glødetrådens placering kontrolleres kun i retning A og B som vist på figur 1 i blad H11/1.

Glødetråden skal være helt inden for de anførte grænser.

Glødetrådens ender som fastlagt i blad H11/3, bemærkning 11, skal ligge mellem linjerne Z1 og Z2 og mellem linjerne Z3 og Z4.

KATEGORI H12 — Blad H12/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

KATEGORI H12 — Blad H12/2

Mål i mm (51)

Tolerance

Seriefremstillede glødelamper

Standardglødelamper

e (52)  (53)

31,5

 (54)

± 0,16

f (52)  (53)

5,5

4,8 min

± 0,16

h1, h2, h3, h4

0

 (54)

± 0,15 (55)

k

0

 (54)

± 0,15 (56)

γ1

50° min.

γ2

52° min.

γ3

45°

± 5°

± 5°

Sokkel PZ20d i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-31-2)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

53

53

Prøvningsspænding

Volt

13,2

13,2

Objektive værdier

Watt

maks. 61

maks. 61

Lysstrøm

1 050 ± 15 %

 

Referencelysstrøm ved ca.

12 V

775

13,2 V

1 050

KATEGORI H12 — Blad H12/3

Forskrifter for projektion på skærmen

Ved denne prøve bestemmes det, ved at kontrollere om glødetråden er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet, om en glødelampe opfylder forskrifterne.

Image

a1

a2

b1

b2

c

1,6 d

1,3 d

0,30

0,30

2,8

d= glødetrådens diameter.

Se blad H12/1 for synsretning A, B og C.

Glødetråden skal være helt inden for de anførte grænser.

Glødetrådens centrum skal være inden for dimensionerne b1 og b2.

KATEGORI H13 OG H13A — Blad H13/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Figur 1

Hovedtegning

Image

KATEGORI H13 OG H13A — Blad H13/2

Figur 2

Definition af referenceakse (2)

Image

Figur 4

Pærens forsætning (8)

Image

Figur 3

Uforvrænget område (6) og uigennemsigtig coating (7)

Image

Figur 5

Lysblokering mod sokkel (9)

Image

(6)

Glaspæren skal aksialt og cylindrisk være fri for optisk forvrængning inden for vinklerne β og δ. Dette krav gælder for hele pærens periferi inden for vinklerne β1 og δ2 og behøver ikke blive efterprøvet i området med den uigennemsigtige coating.

(7)

Den uigennemsigtige coating skal mindst strække sig til den cylindriske del af pæren over hele pæretoppens periferi.Den skal desuden strække sig til et plan parallelt med referenceplanet, hvor γ skærer pærens ydre overflade (synsretning B som angivet på blad H13/1).

(8)

Nærlysglødetrådens forsætning i forhold til pærens akse måles i to planer parallelt med referenceplanet, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger nærmest ved eller længst fra referenceplanet skærer glødetrådens akse.

(9)

Lyset skal blokeres over pærens sokkelende i en vinkel af størrelsen θ. Dette krav gælder for alle retninger omkring referenceaksen.

KATEGORI H13 OG H13A — Blad H13/3

Figur 6

Glødetrådenes placering og dimensioner (10) (11) (12) (13) (14)

Image

KATEGORI H13 OG H13A — Blad H13/4

Mål i mm

Tolerance

Seriefremstillede glødelamper

Standard-glødelamper

d1 (13) (58)

1,8 maks.

d2 (13) (58)

1,8 maks.

e (57)

29,45

± 0,20

± 0,10

f1 (57)

4,6

± 0,50

± 0,25

f2 (57)

4,6

± 0,50

± 0,25

g (8) (58)

0,5 d1

± 0,40

± 0,20

h (8)

0

± 0,30

± 0,15

j (10)

2,5

± 0,20

± 0,10

k (10)

2,0

± 0,20

± 0,10

m (11)

0

± 0,20

± 0,13

n (11)

0

± 0,20

± 0,13

p (10)

0

± 0,08

± 0,08

β

42° min.

δ

52° min.

γ

43°

+ 0° / – 5°

+ 0° / – 5°

θ (9)

41°

± 4°

± 4°

Cap:

H13:

P26.4t

i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-128-3)

H13A:

PJ26.4t

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER (59)

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

55

60

55

60

Prøvningsspænding

Volt

13,2

13,2

Objektive værdier

Watt

maks. 68

maks. 75

maks. 68

maks. 75

Lysstrøm

1 100 ± 15 %

1 700 ± 15 %

 

Referencelysstrøm ved ca.

12 V

800

1 200

13,2 V

1 100

1 700

KATEGORI H14 — Blad H14/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Figur 1

Hovedtegning

Image

Figur 2

Lampens maksimale profil (3)

Image

(1)

Referenceplanet defineres af de punkter på holderens overflade, som sokkelringens tre flige hviler på.

(2)

Referenceaksen er vinkelret på referenceplanet og går gennem centrum af cirklen med en diameter af størrelsen »M«.

(3)

Glaspæren og de bærende dele må ikke rage ud over indhyllingen som vist på figur 2. Indhyllingen er koncentrisk med referenceaksen.

KATEGORI H14 — Blad H14/2

Figur 3

Forvrængningsfrit område (4) og sort top (5)

Image

Figur 4

Lampens excentricitet

Image

Figur 5

Forsætning for glødetrådens akse (7)

(kun for standardglødelamper)

Image

(4)

Glaspæren skal være fri for optisk forvrængning inden for vinklerne γ1 og γ2. Dette krav gælder for hele pærens periferi inden for vinklerne γ1 og γ2 og behøver ikke blive efterprøvet i det afblændede område.

(5)

Afblændingen skal mindst strække sig til den cylindriske del af pæren over hele pæretoppens periferi.Den skal desuden strække sig til et plan parallelt med referenceplanet, hvor γ3 skærer pærens ydre overflade (synsretning B som angivet på blad H14/1).

(6)

Pærens excentricitet i forhold til nærlysglødetrådens akse målt i to planer parallelt med referenceplanet, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger nærmest ved eller længst fra referenceplanet skærer glødetrådens akse.

(7)

Glødetrådenes forsætning i forhold til referenceaksen måles kun i synsretningerne A, B og C som vist på figur 1 i blad H14/1.Måling skal ske i de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger nærmest ved eller længst fra referenceplanet skærer glødetrådens akse.

KATEGORI H14 — Blad H14/3

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardglødelamper

e (60)

26,15

 (62)

± 0,1

f1 (60)  (61)

5,3

 (62)

± 0,1

f2 (60)  (61)

5,0

 (62)

± 0,1

g

0,3 min.

 

 

h1

0

 (62)

± 0,1

h2

0

 (62)

± 0,15

h3

0

 (62)

± 0,15

h4

0

 (62)

± 0,15

i

2,7

 

j

2,5

 (62)

± 0,1

γ1

55° min.

γ2

52° min.

γ3

43°

0 / – 5°

0 / – 5°

Sokkel P38t i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-133-1)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

55

60

55

60

Prøvnings-spænding

Volt

13,2

13,2

Objektive værdier

Watt

maks. 68

maks. 75

maks. 68

maks. 75

Lysstrøm

1 150 ± 15 %

1 750 ± 15 %

 

 

Referencelysstrøm ved ca.

12 V

860

1 300

13,2 V

1 150

1 750

KATEGORI H14 — Blad H14/4

Forskrifter for projektion på skærmen

Ved denne prøve bestemmes det, ved at kontrollere om glødetrådene er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet, om en glødelampe opfylder forskrifterne.

Image

a1

a2

b1

b2

c1

c2

c3

i

k

d1 + 0,5

1,6 * d2

0,2

5,8

5,1

5,75

2,7

0,15

d1 er nærlysglødetrådens diameter, og d2 er fjernlysglødetrådens diameter.

Bemærkninger vedrørende glødetrådens diameter:

a)

Der gælder ikke på nuværende tidspunkt nogen begrænsninger, men målet for den kommende udvikling er d1 maks. = 1,6 mm og d2 maks. = 1,6 mm.

b)

For én og samme fabrikant skal den konstruktionsmæssige diameter af standardglødelamper og seriefremstillede glødelamper være den samme.

Glødetrådenes placering kontrolleres kun i retningerne A, B og C som vist på figur 1 i blad H14/1.

Nærlysglødetråden skal være helt inden for rektanglet A, og fjernlysglødetråden skal være helt inden for rektanglet B.

Glødetrådens ender som fastlagt i blad H14/3, bemærkning 8, skal ligge mellem linjerne Z1 og Z2 og mellem linjerne Z3 og Z4.

KATEGORI H15 — Blad H15/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Figur 1

Hovedtegning

Figur 3

Lampens maksimale profil (3)

Image

Figur 2

Bestemmelse af referenceakse (2)

Image

Figur 4

Forvrængningsfrit område (4)

Image

(1)

Referenceplanet defineres af de punkter, hvor holderen berører sokkelringens tre flige fra stiksiden.Det er beregnet til anvendelse som indre referenceplan.

Det sekundære referenceplan defineres af de punkter på holderens overflade, som sokkelringens tre støtteknaster hviler på. Det er beregnet til anvendelse som ydre referenceplan.

Soklen er udformet til anvendelse med det (indre) referenceplan, men ved visse anvendelser kan det (ydre) sekundære referenceplan anvendes i stedet.

(2)

Referenceaksen er vinkelret på referenceplanet og går gennem skæringspunktet for de to lodrette linjer som vist på figur 2 i blad H15/1.

(3)

Glaspæren og de bærende dele må ikke rage ud over indhyllingen som vist i figur 3. Indhyllingen er koncentrisk med referenceaksen.

(4)

Glaspæren skal være fri for optisk forvrængning inden for vinklerne γ1 og γ2 som angivet i figur 4. Dette krav gælder for hele pærens periferi inden for vinklerne γ1 og γ2.

KATEGORI H15 — Blad H15/2

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardglødelamper

 

12 V

24 V

12 V

e

30,0 + 0,35 / – 0,25

30,0 + 0,35 / – 0,25

30,0 + 0,20 / – 0,15

γ1

50° min

50° min

50° min

γ2

50° min

50° min

50° min

r

Se de nærmere detaljer i bladet om soklen

Sokkel PGJ23t-1 i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-155-1)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12 (63)

24 (63)

12 (63)

 

Watt

15

55

20

60

15

55

Prøvnings-spænding

Volt

13,2

28,0

13,2

13,2

Objektive værdier

Watt

maks. 19

maks. 64

24 maks.

maks. 73

maks. 19

maks. 64

 

Lysstrøm

260

1 350

300

1 500

 

 

 

± 10 %

 

 

Referencelysstrøm ved ca. 12 V

 

1 000

Referencelysstrøm ved ca. 13,2 V

 

1 350

Referencelysstrøm ved ca. 13,5 V

290

 

KATEGORI H15 — Blad H15/3

Position of the shield

Image

Position of the filaments

Image

KATEGORI H15 — Blad H15/4

Tabel over dimensioner (i mm) omhandlet i tegningerne i blad HS15/3

Betegnelse (64)

Dimensioner (65)

Tolerance

Seriefremstillede glødelamper

Standard-glødelamper

12 V

24 V

12 V

24 V

12 V

24 V

12 V

24 V

a/24,0

a/24,5

1,8

± 0,35

± 0,20

a/26,0

1,8

± 0,35

± 0,20

b1/31,0

0

± 0,30

± 0,15

b1/33,5

b1/34,0

b1/31,0 mv

± 0,30

± 0,15

b2/31,0

0

± 0,30

± 0,15

b2/33,5

b2/34,0

b2/31,0 mv

± 0,30

± 0,15

c1/31,0

0

± 0,30

± 0,50

± 0,15

± 0,25

c1/33,5

c1/34,0

c1/31,0 mv

± 0,30

± 0,50

± 0,15

± 0,25

c2/33,5

c2/34,0

1,1

± 0,30

± 0,50

± 0,15

± 0,25

d

min. 0,1

f (68)  (69)  (70)

2,7

± 0,30

± 0,40

+ 0,20

– 0,10

+ 0,25

– 0,15

g/24,0

g/24,5

0

± 0,50

± 0,70

± 0,25

± 0,35

g/26,0

0

± 0,50

± 0,70

± 0,25

± 0,35

h/31,0

0

± 0,50

± 0,60

± 0,25

± 0,30

h/33,5

h/34,0

h/31,0 mv

± 0,30

± 0,40

± 0,15

± 0,20

lR  (68)  (71)

4,2

4,6

± 0,40

± 0,60

± 0,20

± 0,30

lC  (68)  (69)

4,4

5,4

± 0,40

± 0,60

± 0,20

± 0,30

p/33,5

p/34,0

Afhænger af skålens form

q/33,5

q/34,0

p/33,5

p/34,0

± 1,20

± 0,60

KATEGORI H15 — Blad H15/5

Supplerende forklaring til blad H15/3

Nedennævnte måles i 4 retninger:

1)

dimensionerne a, c1, c2, d, e, f, lR og lC

(2)

dimensionerne g, h, p og q

(3)

dimensionen b1

(4)

dimensionen b2.

Dimensionerne b1, b2, c1 og h måles i planer parallelt med referenceplanet ved en afstand på 31,0 mm og 33,5 mm (34,0 mm for 24 volt-typer).

Dimensionerne c2, p og q måles i et plan parallelt med referenceplanet ved en afstand på 34,0 mm (33,5 mm for 24-volt).

Dimensionerne a og g måles i planer parallelt med referenceplanet ved en afstand på 24,0 mm (24,5 mm for 24 volt-typer) og 26,0 mm.

KATEGORI H16 — Blad H16/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

KATEGORI H16

Figur 1

Hovedtegning

Image

Figur 2

Lampens maksimale profil (3)

Image

(1)

Referenceplanet er det plan, der udgøres af undersiden af soklens facetslebne indføringsflange.

(2)

Referenceaksen er vinkelret på referenceplanet og går gennem centrum af soklen, som har en diameter på 19 mm.

(4)

Det afgivne lys skal være hvidt eller selektivt gult.

(5)

Bemærkninger vedrørende glødetrådens diameter:

Der gælder ikke på nuværende tidspunkt nogen begrænsninger vedrørende diameter, men målet for den kommende udvikling er d max. = 0,9 mm.

For én og samme fabrikant skal den konstruktionsmæssige diameter af standardglødelamper (étalon) og seriefremstillede glødelamper være den samme.

KATEGORI H16 — Blad H16/2

Figur 3

Forvrængningsfrit område (6) og sort top (7)

Image

Figur 4

Metalfrit område (8)

Image

Figur 5

Tilladt forsætning for glødetrådens akse (9)

(kun for standardglødelamper)

Image

Figur 6

Pærens excentricitet (10)

Image

(6)

Glaspæren skal være fri for optisk forvrængning inden for vinklerne γ1 og γ2. Dette krav gælder for hele pærens periferi inden for vinklerne γ1 og γ2.

(7)

Afblændingen skal mindst strække sig til vinkel γ3 og mindst til den cylindriske del af pæren over hele pæretoppens periferi.

(8)

Lampens indvendige konstruktion skal være således, at der kun forekommer forstyrrende lys og lysreflekser over selve glødetråden betragtet horisontalt. (Synsretning A som vist på figur 1 i blad H16/1).Ud over glødetrådsvindinger må der ikke forekomme metaldele i de skraverede områder som vist på figur 4.

(9)

Glødetrådens forsætning i forhold til referenceaksen måles kun i synsretningerne A og B som vist på figur 1 i blad H16/1. Måling skal ske i de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger nærmest ved eller længst fra referenceplanet skærer glødetrådens akse.

(10)

Glødetrådens forsætning i forhold til lampens akse målt i to planer parallelt med referenceplanet, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger nærmest ved eller længst fra referenceplanet skærer glødetrådens akse.

KATEGORI H16 — Blad H16/3

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standard-glødelamper

12 V

12 V

e (74)

25,0 (75)

25,0 ± 0,1

f (74)

3,2 (75)

3,2 ± 0,1

g

0,5 min.

Under overvejelse

h1

0 (75)

0 ± 0,1

h2

0 (75)

0 ± 0,15

γ1

50° min.

50° min.

γ2

40° min.

40° min.

γ3

30° min.

30° min.

Sokkel H16 PGJ19-3 i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-110-2)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

19

19

Prøvnings-spænding

Volt

13,2

13,2

Objektive værdier

Watt

maks. 22

maks. 22

Lysstrøm

500 + 10 % / – 15 %

 

Referencelysstrøm: 500 lm ved ca. 13,2 V

Referencelysstrøm: 550 lm ved ca. 13,5 V

KATEGORI H16 — Blad H16/4

Forskrifter for projektion på skærmen

Ved denne prøve bestemmes det, ved at kontrollere om glødetråden er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet, om en glødelampe opfylder forskrifterne.

Image

a1

a2

b1

b2

c1

c2

d + 0,50

d + 0,70

0,25

3,6

2,6

d= glødetrådens diameter.

Glødetrådens placering kontrolleres kun i retning A og B som vist på figur 1 i blad H16/1.

Glødetråden skal være helt inden for de anførte grænser.

Glødetrådens ender som fastlagt i blad H16/3, bemærkning 11, skal ligge mellem linjerne Z1 og Z2 og mellem linjerne Z3 og Z4.

KATEGORI H6W OG HY6W — Blad H6W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardglødelamper

min.

nom.

max.

 

e

14,25

15,0

15,75

15,0 ± 0,25

Afvigelse i sideretningen (1)

 

 

0,75

0,4 maks.

β

82,5°

90°

97,5°

90° ± 5°

γ1, γ2 (2)

30°

 

 

30° min.

Sokkel:

H6W:

BAX9s

i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-8-1)

HY6W:

BAZ9s

i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-150-1)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

6

6

Prøvnings-spænding

Volt

13,5

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 7,35

maks. 7,35

Lysstrøm

H6W

125 ± 12 %

 

HY6W

75 ± 17 %

 

Referencelysstrøm ved ca. 13,5 V

Hvidt: 125 lm

Gult: 75 lm

(1)

Største afvigelse i sideretningen af glødetrådens centrum i forhold til to på hinanden vinkelrette planer, der indeholder referenceaksen, og hvoraf det ene indeholder aksen XX.

(2)

I området mellem vinkel γ1 og γ2's udvendige ben må pæren ikke have nogen optisk forvrængende områder, og lampens krumning skal have en radius på mindst 50 % af lampens faktiske diameter.

(3)

Soklen må over hele sin længde ikke have fremspring eller samlinger, som rager uden for dens største tilladte diameter.

(4)

Det lys, der afgives af seriefremstillede lamper, skal være hvidt for kategori H6W og gult for kategori HY6W.

(5)

Det lys, der afgives af standardglødelamper, skal være hvidt for kategori W6W og gult eller hvidt for kategori HY6W.

KATEGORI H10W/1 OG HY10W — Blad H10W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardglødelamper

min.

nom.

max.

 

e

14,25

15,0

15,75

15,0 ± 0,25

Afvigelse i sideretningen (1)

 

 

0,75

0,4 maks.

β

82,5°

90°

97,5°

90° ± 5°

γ1, γ2 (2)

30°

 

 

30° min.

Sokkel:

H10W/1:

BAU9s

i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-150A-1)

HY10W:

BAUZ9s

i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-150B-1)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

10

10

Prøvnings-spænding

Volt

13,5

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 12

maks. 12

Lysstrøm

H10W/1

200 ± 12 %

 

HY10W

120 ± 17 %

 

Referencelysstrøm ved ca. 13,5 V

Hvidt: 200 lm

Gult: 120 lm

(1)

Største afvigelse i sideretningen af glødetrådens centrum i forhold til to på hinanden vinkelrette planer, der indeholder referenceaksen, og hvoraf det ene indeholder aksen X-X.

(2)

I området mellem vinkel γ1 og γ2's udvendige ben må pæren ikke have nogen optisk forvrængende områder, og lampens krumning skal have en radius på mindst 50 % af lampens faktiske diameter.

(3)

Soklen må over hele sin længde ikke have fremspring eller samlinger, som rager uden for dens største tilladte diameter.

(4)

Det lys, der afgives af seriefremstillede lamper, skal være hvidt for kategori H10W/1 og gult for kategori HY10W.

(5)

Det lys, der afgives af standardglødelamper, skal være hvidt for kategori H10W/1 og gult eller hvidt for kategori HY10W.

KATEGORI H21W OG HY21W — Blad H21W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardglødelamper

min.

nom.

max.

 

e

 

20,0 (1)

 

20,0 ± 0,25

f

12 V

 

 

3,8

3,8 + 0/ – 1

24 V

 

 

4,5

 

Afvigelse i sideretningen (2)

 

 

(3)

0,0 ± 0,15 (4)

β

82,5°

90°

97,5°

90° ± 5°

γ1, γ2 (5)

45°

 

 

45° min.

Cap:

H21W:

BAY9s

i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 01-09-7004)

HY21W:

BAW9s

i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-149-1)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

24

12

Watt

21

21

21

Prøvnings-spænding

Volt

13,5

28,0

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 26,25

maks. 29,4

maks. 26,25

Lysstrøm

H21W

600 ± 12 %

600 ± 15 %

 

HY21W

300 ± 17 %

300 ± 20 %

 

Referencelysstrøm ved ca.

12 V

Hvidt: 415 lm

13,2 V

Hvidt: 560 lm

13,5 V

Hvidt: 600 lm

Gult: 300 lm

(1)

Kontrolleres med et »boks-system« (blad H21W/2).

(2)

Største afvigelse i sideretningen af glødetrådens centrum i forhold til to på hinanden vinkelrette planer, der indeholder referenceaksen, og hvoraf det ene indeholder aksen X-X.

(3)

Afvigelsen i sideretningen i forhold til planet vinkelret på aksen XX måles i positionen beskrevet i punkt 1 vedrørende testproceduren i blad H21W/2.

(4)

I området mellem vinkel γ1 og γ2's udvendige ben må pæren ikke have nogen optisk forvrængende områder, og lampens krumning skal have en radius på mindst 50 % af lampens faktiske diameter.

(5)

Det lys, der afgives af seriefremstillede lamper, skal være hvidt for kategori H21W og gult for kategori HY21W.

(6)

Det lys, der afgives af standardglødelamper, skal være hvidt for kategori H21W og gult eller hvidt for kategori HY21W.

KATEGORI H21W OG HY21W — Blad H21W/2

Forskrifter for projektion på skærmen

Ved denne prøve bestemmes det, ved at kontrollere om glødetråden er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet og ikke afviger mere end ± 7,5° fra normalen til et plan gennem referencestiftens centerlinje og referenceaksen, om en glødelampe opfylder forskrifterne.

Image

Reference

a

b

h

k

Dimensioner

d + 1,0

d + 1,0

f + 1,2

0,50

d

=

glødetrådens faktiske diameter

f

=

glødetrådens faktiske længde

Prøvemetode og forskrifter

1.   Lampen anbringes i en holder, der er drejelig om sin akse og enten forsynet med en kalibreret skala eller faste anslag svarende til tolerancegrænserne for vinkelforskydning. Holderen drejes derefter således, at glødetråden afbildes fra enden på den skærm, som billedet af glødetråden projiceres op på. Glødetråden skal ses afbildet fra enden inden for tolerancegrænserne for vinkelforskydning.

2.   Afbildning fra siden

Når lampen anbringes med soklen nedad og referenceaksen lodret, og glødetråden ses fra enden, skal projektionen af glødetråden ligge fuldstændigt inden for et rektangel med højde »a« og bredde »b« og med centrum i glødetrådens teoretiske centrum.

3.   Afbildning forfra

Glødelampen anbringes med soklen nedad og referenceaksen lodret, således at den ses i retning vinkelret på glødetrådens akse:

3.1.

projektionen af glødetråden skal være helt inden for et rektangel med højden »a« og bredden »h« og med centrum i glødetrådens teoretiske centrum.

3.2.

afstanden mellem glødetrådens centrum og referenceaksen må ikke være større end »k«.

KATEGORIERNE H27W/1 OG H27W/2 — Blad H27W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

KATEGORI H27W/1

Image

KATEGORI H27W/2

Image

(1)

Referenceplanet er det plan, der udgøres af undersiden af soklens facetslebne indføringsflange.

(2)

Referenceaksen er vinkelret på referenceplanet og går gennem centrum af soklen, som har en diameter på 13,10 mm.

(3)

Glaspæren og de bærende dele må ikke rage ud over en teoretisk cylinder med centrum i referenceaksen.

(4)

Afblændingen skal dække hele pæretoppen inklusive den cylindriske del af pæren indtil skæringspunktet med γ1.

KATEGORIERNE H27W/1 OG H27W/2 — Blad H27W/2

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardglødelamper

e

31,75 (77)

31,75 ± 0,25

f (79)

4,8 maks.

4,2 ± 0,20

k

0 (77)

0,0 ± 0,25

h1, h2, h3, h4 (78)

0 (77)

0,0 ± 0,25

γ1 (76)

38° nom.

38° nom.

γ2 (76)

44° nom.

44° nom.

Sokkel

H27W/1:

PG13

i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-107-4)

H27W/2:

PGJ13

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

27

27

Prøvnings-spænding

Volt

13,5

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 31

maks. 31

Lysstrøm

477 ± 15 %

 

Referencelysstrøm ved ca.

12 V

350 lm

13,2 V

450 lm

13,5 V

477 lm

KATEGORIERNE H27W/1 OG H27W/2 — Blad H27W/3

Forskrifter for projektion på skærmen

Ved denne prøve bestemmes det, ved at kontrollere om glødetråden er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet, om en glødelampe opfylder forskrifterne.

Mål i mm

Image

Reference

a

c

k

g

Dimensioner

d + 1,2

d + 1,0

0,5

2,4

d= glødetrådens faktiske diameter.

Glødetråden skal være helt inden for de anførte grænser.

Glødetrådens centrum skal være inden for dimensionen k.

KATEGORI HB3 OG HB3A — Blad HB3/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

KATEGORI HB3 OG HB3A — Blad HB3/2

Forvrængningsfrit område (7)

Image

Glødetrådens placering og dimensioner

Image

(6)

Det afgivne lys skal være hvidt eller selektivt gult.

(7)

Glaspæren skal være fri for optisk forvrængning inden for vinklerne γ1 og γ2.

KATEGORI HB3 OG HB3A — Blad HB3/3

Mål i mm (84)

Tolerancer

Seriefremstillede glødelamper

Standardglødelamper

e (81)  (83)

31,5

 (82)

± 0,16

f (81)  (83)

5,1

 (82)

± 0,16

h1, h2

0

 (82)

± 0,15 (80)

h3

0

 (82)

± 0,08 (80)

1

45° min.

2

52° min.

Sokkel P20d i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-31-2) (85)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

60

60

Prøvnings-spænding

Volt

13,2

13,2

Objektive værdier

Watt

maks. 73

maks. 73

Lysstrøm

1 860 ± 12 %

 

Referencelysstrøm ved ca.

12 V

1 300

13,2 V

1 860

KATEGORI HB3 OG HB3A — Blad HB3/4

Forskrifter for projektion på skærmen

Ved denne prøve bestemmes det, ved at kontrollere om glødetråden er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet, om en glødelampe opfylder forskrifterne.

Image

 

p

q

r

s

t

u

v

12 V

1,3 d

1,6 d

3,0

2,9

0,9

0,4

0,7

d= glødetrådens diameter.

Glødetrådens placering kontrolleres kun i retning A og B som vist i blad HB3/1.

Glødetråden skal være helt inden for de anførte grænser.

Glødetrådens begyndelse som defineret i blad HB3/3, bemærkning 11, skal være i området »B« og glødetrådens slutning i området »C«.

For området »A« gælder ingen krav til glødetrådens centrum.

KATEGORIERNE HB4 OG HB4A — Blad HB4/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

KATEGORIERNE HB4 OG HB4A — Blad HB4/2

Forvrængningsfrit område (7) og sort top (8)

Image

Pærens excentricitet

Image

Glødetrådens placering og dimensioner

Image

(6)

Det afgivne lys skal være hvidt eller selektivt gult.

(7)

Glaspærens periferi skal være aksialt og cylindrisk fri for optisk forvrængning inden for vinklerne γ1 og γ2. Dette krav gælder for hele pærens periferi inden for vinklerne γ1 og γ2 og behøver ikke blive efterprøvet i det afblændede område.

(8)

Afblændingen skal mindst strække sig til vinkel γ3 og mindst til den ikke-forvrængede del af lampen, der ligger inden for vinkel γ1.

KATEGORIERNE HB4 OG HB4A — Blad HB4/3

Mål i mm (91)

Tolerancer

Seriefremstillede glødelamper

Standardglødelamper

e (88)  (90)

31,5

 (89)

± 0,16

f (88)  (90)

5,1

 (89)

± 0,16

h1, h2

0

 (89)

± 0,15 (87)

h3

0

 (89)

± 0,08 (87)

g (88)

0,75

± 0,5

± 0,3

γ1

50° min.

γ2

52° min.

γ3

45°

± 5°

± 5°

Sokkel P22d i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-32-2) (92)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

51

51

Prøvnings-spænding

Volt

13,2

13,2

Objektive værdier

Watt

maks. 62

maks. 62

Lysstrøm

1 095 ± 15 %

 

Referencelysstrøm ved ca.

12 V

825

13,2 V

1 095

KATEGORIERNE HB4 OG HB4A — Blad HB4/4

Forskrifter for projektion på skærmen

Ved denne prøve bestemmes det, ved at kontrollere om glødetråden er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet, om en glødelampe opfylder forskrifterne.

Image

 

p

q

r

s

t

u

v

12 V

1,3 d

1,6 d

3,0

2,9

0,9

0,4

0,7

d= glødetrådens diameter.

Glødetrådens placering kontrolleres kun i retning A og B som vist i blad HB4/1.

Glødetråden skal være helt inden for de anførte grænser.

Glødetrådens begyndelse som defineret i blad HB4/3, bemærkning 12, skal være i området »B« og glødetrådens slutning i området »C«.

For området »A« gælder ingen krav til glødetrådens centrum.

KATEGORI HIR1 — Blad HIR1/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

KATEGORI HIR1 — Blad HIR1/2

Mål i mm (98)

Tolerancer

Seriefremstillede glødelamper

Standardglødelamper

e (95)  (97)

29

 (96)

± 0,16

f (95)  (97)

5,1

 (96)

± 0,16

g (95)

0

+ 0,7 / – 0,0

+ 0,4 / – 0,0

h1, h2

0

 (96)

± 0,15 (94)

d

1,6 maks.

 

 

γ1

50° min.

γ2

50° min.

Sokkel PX20d i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-31-2)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

65

65

Prøvnings-spænding

Volt

13,2

13,2

Objektive værdier

Watt

maks. 73

maks. 73

Lysstrøm

2 500 ± 15 %

 

Referencelysstrøm ved ca.

12 V

1 840

13,2 V

2 500

KATEGORI HIR1 — Blad HIR1/3

Forskrifter for projektion på skærmen

Ved denne prøve bestemmes det, ved at kontrollere om glødetråden er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet, om en glødelampe opfylder forskrifterne.

Image

 

a1

a2

b1

b2

c1

c2

12 V

d + 0,4

d + 0,8

0,35

6,1

5,2

d= glødetrådens diameter.

Glødetrådens placering kontrolleres kun i retning A og B som vist i blad HIR1/1.

Glødetrådens ender som fastlagt i blad HIR1/2, bemærkning 10, skal ligge mellem linjerne Z1 og Z2 og mellem linjerne Z3 og Z4.

KATEGORI HIR2 — Blad HIR2/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

KATEGORI HIR2 — Blad HIR2/2

Mål i mm (103)

Tolerancer

Seriefremstillede glødelamper

Standardglødelamper

e (100)  (102)

28,7

 (101)

± 0,16

f (100)  (102)

5,3

 (101)

± 0,16

g (100)

0

+ 0,7 / – 0,0

+ 0,4 / – 0,0

h1, h2

0

 (101)

± 0,15 (99)

d

1,6 maks.

γ1

50° min.

γ2

50° min.

Sokkel PX22d i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-32-2)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

55

55

Prøvningsspænding

Volt

13,2

13,2

Objektiveværdier

Watt

maks. 63

maks. 63

Lysstrøm

1 875 ± 15 %

 

Referencelysstrøm ved ca.

12 V

1 355

13,2 V

1 875

KATEGORI HIR2 — Blad HIR2/3

Forskrifter for projektion på skærmen

Ved denne prøve bestemmes det, ved at kontrollere om glødetråden er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet, om en glødelampe opfylder forskrifterne.

Image

 

a1

a2

b1

b2

c1

c2

12 V

d + 0,4

d + 0,8

0,35

6,6

5,7

d= glødetrådens diameter.

Glødetrådens placering kontrolleres kun i retning A og B som vist i blad HIR2/1.

Glødetrådens ender som fastlagt i blad HIR2/2, bemærkning 10, skal ligge mellem linjerne Z1 og Z2 og mellem linjerne Z3 og Z4.

KATEGORI HS1 — Blad HS1/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Figur 1

Hovedtegning

Image

Lygtens maksimale profil (4)

Figur 2

Figur 3

Image

(1)

Referenceplanet er det plan, der dannes af sædepunkterne for de tre flige på sokkelringen.

(2)

Referenceaksen er vinkelret på referenceplanet og går gennem centrum af cirklen med en diameter af størrelsen »M«.

(3)

Det afgivne lys skal være hvidt eller selektivt gult.

(4)

Pæren og de bærende dele må ikke rage ud over indhyllingen som vist på figur 2. I tilfælde, hvor der anvendes en selektivt gul yderpære, må pæren og de bærende dele dog ikke rage ud over indhyllingen som vist på figur 3.

(5)

Glasset skal mindst være afblændet indtil pærens cylindriske del. Endvidere skal afblændingen dække den indre lampeskål, når denne betragtes i retning vinkelret på referenceaksen.

KATEGORI HS1 — Blad HS1/2

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardglødelamper

6 V

12 V

12 V

e

28,5 + 0,45 / – 0,25

28,5 + 0,20 / – 0,00

p

28,95

28,95

α

maks. 40°

maks. 40°

Sokkel PX43t i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-34-2)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

6 (104)

12 (104)

12 (104)

Watt

35

35

35

35

35

35

Prøvnings-spænding

Volt

6,3

13,2

13,2

Objektive værdier

Watt ± %

35

35

35

35

35

35

5

5

Lysstrøm ± %

700

440

825

525

 

15

 

Målelysstrøm (105) lm

 

450

 

Referencelysstrøm ved ca.

12 V

700

450

13,2 V

825

525

KATEGORI HS1 — Blad HS1/3

Lampeskålens placering

Image

Glødetrådenes placering

Image

KATEGORI HS1 — Blad HS1/4

Tabel over dimensioner (i mm) omhandlet i tegningerne i blad HS1/3

Betegnelse (106)

Dimensioner (107)

Tolerance

Seriefremstillede glødelamper

Standard- glødelamper

6 V

12 V

6 V

12 V

6 V

12 V

12 V

a/26

0,8

± 0,35

± 0,20

a/25

0,8

± 0,55

± 0,20

b1/29,5

0

± 0,35

± 0,20

b1/33

b1/29,5 mv

± 0,35

± 0,15

b2/29,5

0

± 0,35

± 0,20

b2/33

b2/29,5 mv

± 0,35

± 0,15

c/29,5

0,6

± 0,35

± 0,20

c/31

c/29,5 mv

± 0,30

± 0,15

d

min. 0,1 / maks. 1,5

e (113)

28,5

+ 0,45 / – 0,25

+ 0,20 / – 0,00

f (111)  (112)  (113)

1,7

+ 0,50 / – 0,30

+ 0,30 / – 0,10

g/26

0

± 0,50

± 0,30

g/25

0

± 0,70

± 0,30

h/29,5

0

± 0,50

± 0,30

h/31

h/29,5 mv

± 0,30

± 0,20

lR  (111)  (114)

3,5

4,0

± 0,80

± 0,40

lC  (111)  (112)

3,3

4,5

± 0,80

± 0,35

p/33

Afhænger af skålens form

q/33

(p + q) / 2

± 0,60

± 0,30

CATEGORY HS1 — Sheet HS1/5

Supplerende forklaring til blad HS1/3

Nedennævnte måles i tre retninger:

(1)

dimensionerne a, b1, c, d, e, f, lR og lC,

(2)

dimensionerne g, h, p og q

(3)

dimensionen b2.

Dimensionerne p og q måles i et plan parallelt med og 33 mm fra referenceplanet.

Dimensionerne b1 og b2 måles i planer parallelle med og 29,5 og 33 mm fra referenceplanet.

Dimensionerne a og g måles i planer parallelle med og 25,0 og 26,0 mm fra referenceplanet.

Dimensionerne c og h måles i planer parallelle med og 29,5 og 31 mm fra referenceplanet.

Bemærk: Målemetoden beskrevet iAppendix E i IEC Publication 60809.

KATEGORI HS2 — Blad HS2/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

KATEGORI HS2 — Blad HS2/2

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardglødelamper

min.

nom.

max.

 

e

 

11,0 (5)

 

11,0 ± 0,15

f (116)

6 V

1,5

2,5

3,0

2,5 ± 0,15

12 V

2,0

3,0

4,0

 

h1, h2

 

(5)

 

0 ± 0,15

α (2)

 

 

40°

 

β (3)

75°

90°

105°

90° ± 5°

γ (4)

15°

 

 

15° min.

γ (4)

40°

 

 

40° min.

Sokkel PX13.5s i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-35-2)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

6

12

6

Watt

15

15

Prøvnings-spænding

Volt

6,75

13,5

6,75

Objektive værdier

Watt

15 ± 6 %

15 ± 6 %

Lysstrøm

320 ± 15 %

 

Referencelysstrøm: 320 lm ved ca. 6,75 V

KATEGORI HS2 — Blad HS2/3

Forskrifter for projektion på skærmen

Ved denne prøve bestemmes det, ved at kontrollere om glødetråden er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet, om en glødelampe opfylder forskrifterne.

Image

Reference

a1

a2

b1

b2

c1 (6 V)

c1 (12 V)

c2

Dimensioner

d + 1,0

d + 1,4

0,25

0,25

4,0

4,5

1,75

d= glødetrådens faktiske diameter.

Glødetråden skal være helt inden for de anførte grænser.

Glødetrådens begyndelse skal være mellem linjerne Z1 og Z2.

KATEGORI HS5 — Blad HS5/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

GLØDELAMPER TIL MOTORCYKLER

Figur 1

Hovedtegning

Image

Figur 2

Forvrængningsfrit (4) og sort top (5)

Image

(1)

Referenceplanet defineres af de tre indvendige ramper.

(2)

Referenceaksen er vinkelret på referenceplanet og går gennem centrum af soklen, som har en diameter på 23 mm.

(3)

Glaspæren og de bærende dele må ikke rage ud over indhyllingen som vist på figur 1. Indhyllingen er koncentrisk med referenceaksen.

(4)

Glaspæren skal være fri for optisk forvrængning inden for vinklerne γ1 og γ2. Dette krav gælder for hele pærens periferi inden for vinklerne γ1 og γ2.

(5)

Afblændingen skal mindst strække sig til vinkel γ3 og mindst til den cylindriske del af pæren over hele pæretoppens periferi.

KATEGORI HS5 — Blad HS5/2

Figur 3

Glødetrådens placering og dimensioner

Fjernlysglødetråden fra synsretning B

Image

Nærlysglødetråden fra synsretning B

Image

Fjernlysglødetråden set fra oven

Image

Nærlysglødetråden set fra oven

Image

KATEGORI HS5 — Blad HS5/3

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardglødelamper

12 V

12 V

e

26

 (117)

± 0,15

lC  (118)

4,6

± 0,3

k

0

± 0,2

h1, h3

0

± 0,15

h2, h4

0

± 0,20

lR  (118)

4,6

± 0,3

j

0

± 0,2

g1, g3

0

± 0,30

g2, g4

2,5

± 0,40

γ1

50° min.

γ2

23° min.

γ3

50° min.

Sokkel P23t i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-138-2)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Spænding

V

12

12

Watt

W

35

30

35

30

Prøvnings-spænding

V

13,2

13,2

Objektive værdier

Watt

W

maks. 40

maks. 37

maks. 40

maks. 37

Lysstrøm

lm

620

515

 

 

± %

15

15

 

 

Referencelysstrøm ved ca.

12 V

460

380

13,2 V

620

515

KATEGORI HS5 — Blad HS5/4

Forskrifter for projektion på skærmen

Ved denne prøve bestemmes det, om en glødelampe opfylder forskrifter ved at kontrollere, om:

(a)

nærlysglødetråden er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet, og om

(b)

fjernlysglødetråden er korrekt placeret i forhold til nærlysglødetråden.

Dimensioner i millimeter

Afbildning fra siden

Image

Reference

a

b

c

d

v

Dimensioner

d1 + 0,6

d1 + 0,8

d2 + 1,2

d2 + 1,6

2,5

d1

=

Nærlysglødetrådens diameter

d2

=

Fjernlysglødetrådens diameter

Afbildning forfra

Image

Reference

h

k

Dimensioner

6,0

0,5

Glødetrådene skal være helt inden for de anførte grænser.

Glødetrådens centrum skal være inden for dimensionen k.

KATEGORI HS5A — Blad HS5A/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

GLØDELAMPER TIL MOTORCYKLER

Figur 1

Hovedtegning

Image

Figur 2

Forvrængningsfrit område (4) og sort top (5)

Image

(1)

Referenceplanet defineres af tre indvendige ramper.

(2)

Referenceaksen er vinkelret på referenceplanet og går gennem centrum af soklen, som har en diameter på 23 mm.

(3)

Glaspæren og de bærende dele må ikke rage ud over indhyllingen som vist i figur 1. Indhyllingen er koncentrisk med referenceaksen.

(4)

Glaspæren skal være fri for optisk forvrængning inden for vinklerne γ1 og γ2. Dette krav gælder for hele pærens periferi inden for vinklerne γ1 og γ2.

(5)

Afblændingen skal mindst strække sig til vinkel γ3 og mindst til den cylindriske del af pæren over hele pæretoppens periferi.

KATEGORI HS5A — Blad HS5A/2

Figur 3

Glødetrådens placering og dimensioner

Image

KATEGORI HS5A — Blad HS5A/3

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardglødelamper

12 V

12 V

e

26

lC  (119)

4,6

± 0,5

± 0,3

k

0

± 0,4

± 0,2

h1, h3

0

± 0,3

± 0,15

h2, h4

0

± 0,4

± 0,2

lR  (119)

4,6

± 0,5

± 0,3

j

0

± 0,6

± 0,3

g1, g3

0

± 0,6

± 0,3

g2, g4

2,5

± 0,4

± 0,2

γ1

50° min.

γ2

23° min.

γ3

50° min.

Sokkel PX23t i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-138A-1)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Spænding

V

12 (120)

12 (120)

Watt

W

45

40

45

40

Prøvnings-spænding

V

13,2

13,2

Objektive værdier

Watt

W

maks. 50

maks. 45

maks. 50

maks. 45

Lysstrøm

lm

750

640

 

 

± %

15

15

 

 

Referencelysstrøm ved ca.

12 V

550 lm

470 lm

13,2 V

750 lm

640 lm

KATEGORI HS6 — Blad HS6/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Figur 1

Hovedtegning

Image

KATEGORI HS6 Blad — HS6/2

Figur 2

Definition af referenceakse (9)

Image

Figur 4

Pærens forsætning (8)

Image

Figur 3

Uforvrænget område (6) og uigennemsigtig coating (7)

Image

Figur 5

Lysblokering mod sokkel (9)

Image

(6)

Glaspæren aksialt og cylindrisk være fri for optisk forvrængning inden for vinklerne β og δ. Dette krav gælder for hele pærens periferi inden for vinklerne β1 og δ2 og behøver ikke blive efterprøvet i det området med den uigennemsigtige coating.

(7)

Den uigennemsigtige coating skal mindst strække sig til den cylindriske del af pæren over hele pæretoppens periferi.Den skal desuden strække sig til et plan parallelt med referenceplanet, hvor γ skærer pærens ydre overflade som vist i figur 3 (synsretning B som angivet på blad HS6/1).

(8)

Nærlysglødetrådens forsætning i forhold til pærens akse måles i to planer parallelt med referenceplanet, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger nærmest ved eller længst fra referenceplanet skærer glødetrådens akse.

(9)

Lyset skal blokeres over pærens sokkelende i en vinkel af størrelsen θ. Dette krav gælder for alle retninger omkring referenceaksen.

KATEGORI HS6 Blad — HS6/3

Figur 6

Glødetrådenes placering og dimensioner (10) (11) (12) (13) (14)

Image

KATEGORI HS6 Blad — HS6/4

Mål i mm

Tolerance

Seriefrem-stillede glødelamper

Standardglødelamper

d1 (13) (122)

1,4 maks.

d2 (13) (122)

1,4 maks.

e (121)

29,45

± 0,20

± 0,10

f1 (121)

4,4

± 0,50

± 0,25

f2 (121)

4,4

± 0,50

± 0,25

g (8) (122)

0,5 d1

± 0,50

± 0,30

h (8)

0

± 0,40

± 0,20

j (10)

2,5

± 0,30

± 0,20

k (10)

2,0

± 0,20

± 0,10

m (11)

0

± 0,24

± 0,20

n (11)

0

± 0,24

± 0,20

p (10)

0

± 0,30

± 0,20

β

42° min.

δ

52° min.

γ

43°

+ 0° / – 5°

+ 0° / – 5°

(9)

41°

± 4°

± 4°

Cap

:

PX26.4t i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-128-3)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER (123)

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

40

35

40

35

Prøvnings-spænding

Volt

13,2

13,2

Objektive værdier

Watt

maks. 45

maks. 40

maks. 45

maks. 40

Lysstrøm

900 ± 15 %

600 ± 15 %

 

Referencelysstrøm ved ca.

12 V

630 / 420

13,2 V

900 / 600

KATEGORI P13W — Blad P13W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Figur 1

Hovedtegning

Image

Figur 2

Metalfrit område (3)

Image

(1)

Referenceplanet er det plan, hvor soklen og holderen mødes.

(2)

Der gælder ikke på nuværende tidspunkt nogen begrænsninger for glødetrådens diameter, men målet for den kommende udvikling er d max. = 1,0 mm.

(3)

Ud over glødetrådenes vindinger må der ikke forekomme metaldele i de skraverede områder som vist på figur 2. Dette gælder for vinkeludsnittene inden for vinklerne α1 + α2.

KATEGORI P13W — Blad P13W/2

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardglødelamper

e (125)

25,0 (124)

25,0 ± 0,25

f (125)

4,3 (124)

4,3 ± 0,25

α1  (126)

30,0° min.

30,0° min.

α2  (126)

58,0° min.

58,0° min.

Sokkel: PG18.5d-1 i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-147-1)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Spænding

V

12

12

Watt

W

13

13

Prøvningsspænding

V

13,5

13,5

Objektive værdier

Watt

W

maks. 19

maks. 19

Lysstrøm

lm

250

 

±

+ 15 % / – 20 %

 

Referencelysstrøm ved ca. 13,5 V

250 lm

KATEGORI P13W — Blad P13W/3

Forskrifter for projektion på skærmen

Ved denne prøve bestemmes det, ved at kontrollere om glødetråden er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet, om en glødelampe opfylder forskrifterne.

Image

 

p

q

u1, u2

r, s

t, v

Seriefremstillede glødelamper

1,7

1,9

0,3

2,6

0,9

Standardglødelamper

1,5

1,7

0,25

2,45

0,6

Glødetrådens placering kontrolleres på to gensidigt vinkelrette planer, hvoraf det ene er planet, der går gennem tilledningskablerne.

Glødetrådens ender som fastlagt i blad P13W/2, bemærkning 4, skal ligge mellem linjerne Z1 og Z2 og mellem linjerne Z3 og Z4.

Glødetråden skal være helt inden for de anførte grænser.

KATEGORIERNE P19W, PY19W, PR19W, PS19W, PSY19W OG PSR19W — Blad P19W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

KATEGORIERNE P19W, PY19W, PR19W, PS19W, PSY19W OG PSR19W — Blad P19W/2

Mål i mm (127)

Seriefremstillede glødelamper

Standardglødelamper

min.

nom.

max.

α (131)

e (128)  (129)

 

24,0

 

24,0

f (128)  (129)

 

4,0

 

4,0 ± 0,2

α (130)

58°

 

 

58° min.

P19W Sokkel PGU20-1

PY19W Sokkel PGU20-2

PR19W Sokkel PGU20-5

PS19W Sokkel PG20-1

PSY19W Sokkel PG20-2

PSR19W Sokkel PG20-5

i overensstemmelse med IEC Publication 60061

(blad 7004-127-2)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

19

19

Prøvnings-spænding

Volt

13,5

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 20

maks. 20

Lysstrøm

P19W

PS19W

350 ± 15 %

 

PY19W

PSY19W

215 ± 20 %

 

PR19W

PSR19W

80 ± 20 %

 

Referencelysstrøm ved ca. 13,5 V

Hvidt: 350 lm

Gult: 215 lm

Rødt: 80 lm

 

KATEGORIERNE P19W, PY19W, PR19W, PS19W, PSY19W OG PSR19W — Blad P19W/3

Forskrifter for projektion på skærmen

Ved denne prøve bestemmes det, ved at kontrollere om glødetråden er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet, om en glødelampe opfylder forskrifterne.

Image

 

a1

a2

b1, b2

c1

c2

Seriefremstillede glødelamper

2,9

3,9

0,5

5,2

3,8

Standard filament lamps

1,5

1,7

0,25

4,7

3,8

Glødetrådens placering kontrolleres på to gensidigt vinkelrette planer, hvoraf det ene er planet, der går gennem tilledningskablerne.

Glødetrådens ender som fastlagt i blad P19W/2, bemærkning 6, skal ligge mellem linjerne Z1 og Z2 og mellem linjerne Z3 og Z4.

Glødetråden skal være helt inden for de anførte grænser.

KATEGORI P21W — Blad P21W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardglødelamper

min.

nom.

max.

 

e

6,12 V

 

31,8 (3)

 

31,8 ± 0,3

24 V

30,8

31,8

32,8

 

f

12 V

5,5

6,0

7,0

6,0 ± 0,5

6 V

 

 

7,0

 

Afvigelse i sideretningen (1)

6,12 V

 

 

(3)

0,3 max.

24 V

 

 

1,5

 

β

75°

90°

105°

90° ± 5°

Sokkel BA15s i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-11A-9) (2)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

6

12

24

12

Watt

21

21

Prøvnings-spænding

Volt

6,75

13,5

28,0

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 27,6

maks. 26,5

maks. 29,7

maks. 26,5

Lysstrøm

460 ± 15 %

 

Referencelysstrøm: 460 lm ved ca. 13,5 V

(1)

Største afvigelse i sideretningen af glødetrådens centrum i forhold til to på hinanden vinkelrette planer, der indeholder referenceaksen, og hvoraf det ene indeholder tappenes akse.

(2)

Glødelamper med sokkel BA15d kan anvendes til særlige formål; disse lamper har de samme dimensioner.

(3)

Kontrolleres med et »boks-system« (blad P21W/2).

(4)

I denne synsretning kan glødetråden i typen med 24 V være lige eller V-formet. Dette skal være angivet i ansøgningen om godkendelse. Hvis den er lige, gælder forskrifterne i blad P21W/2 for projektion på skærmen.Hvis den er V-formet, skal glødetrådenes ender være i samme afstand inden for ± 3 mm fra referenceplanet.

KATEGORI P21W — Blad P21W/2

Forskrifter for projektion på skærmen

Ved denne prøve bestemmes det, ved at kontrollere om glødetråden er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet, ikke afviger mere end ± 15° fra normalen og har en akse lodret på planet gennem centerlinjen for stifterne (P21W) og referencestiftens akse, om en glødelampe opfylder forskrifterne.

Afbildning fra siden

Afbildning forfra

Image


Reference

a

b

h

k

Dimensioner

3,5

3,0

9,0

1,0

Prøvemetode og forskrifter

1.   Lampen anbringes i en holder, der er drejelig om sin akse og enten forsynet med en kalibreret skala eller faste anslag svarende til tolerancegrænserne for vinkelforskydning. Holderen drejes derefter således, at glødetråden afbildes fra enden på den skærm, som billedet af glødetråden projiceres op på. Glødetråden skal ses afbildet fra enden inden for tolerancegrænserne for vinkelforskydning.

2.   Afbildning fra siden

Når lampen anbringes med soklen nedad og referenceaksen lodret, og glødetråden ses fra enden, skal projektionen af glødetråden ligge fuldstændigt inden for et rektangel med højde »a« og bredde »b« og med centrum i glødetrådens teoretiske centrum.

3.   Afbildning forfra

Glødelampen anbringes med soklen nedad og referenceaksen lodret, således at den ses i retning vinkelret på glødetrådens akse:

3.1.

Projektionen af glødetråden skal være helt inden for et rektangel med højden »a« og bredden »h« og med centrum i glødetrådens teoretiske centrum.

3.2.

Afstanden mellem glødetrådens centrum og referenceaksen må ikke være større end »k«.

KATEGORI P21/4W — Blad P21/4W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardglødelamper

min.

nom.

max.

 

e

 

31,8 (1)

 

31,8 ± 0,3

f

 

 

7,0

7,0 + 0 / – 2

Afvigelse i sideretningen

 

 

(1)

0,3 max. (2)

x, y

(1)

2,8 ± 0,5

β

75° (1)

90° (1)

105° (1)

90° ± 5°

Sokkel BAZ15d i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-11C-3)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

24

12

Watt

21

4

21

4

21 / 4

Prøvnings-spænding

Volt

13,5

28,0

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 26,5

maks. 5,5

maks. 29,7

maks. 8,8

maks. 26,5/5,5

Lysstrøm ± %

440

15

440

20

 

15

20

15

20

 

Referencelysstrøm: 440 lm og 15 lm ved ca. 13,5 V

(1)

Disse dimensioner kontrolleres med et »boks-system« 3 baseret på ovennævnte dimensioner og tolerancer. »X« og »y« henviser til hovedglødetråden (højeffekt) og ikke referenceaksen. Øgede krav til præcisionen af placeringen af glødetråden og af samlingen sokkel/fatning er under udarbejdelse.

(2)

Største afvigelse i sideretningen af hovedglødetrådens centrum i forhold til to på hinanden vinkelrette planer, der indeholder referenceaksen, og hvoraf det ene indeholder referencestiftens akse.

(3)

»boks-systemet« er det samme som for glødelampen P21/5W.

KATEGORI P21/5W — Blad P21/5W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardglødelamper

min.

nom.

max.

 

e

6,12 V

 

31,8 (1)

 

31,8 ± 0,3

24 V

30,8

31,8

32,8

 

f

6,12 V

 

 

7,0

7,0 + 0 / – 2

Afvigelse i sideretningen (2)

6,12 V

 

 

(1)

0,3 maks.

24 V

 

 

1,5

 

x, y

6,12 V

 

(1)

 

2,8 ± 0,3

x

24 V (3)

–1,0

0

1,0

 

y

24 V (3)

1,8

2,8

3,8

 

β

 

75°

90°

105°

90° ± 5°

Sokkel BAY15d i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-11B-7)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

6

12

24

12

Watt

21

5

21

5

21

5

21 / 5

Prøvnings-spænding

Volt

6,75

13,5

28,0

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 27,6

maks. 6,6

maks. 26,5

maks. 6,6

maks. 29,7

maks. 11,0

maks. 26,5 og 6,6

Lysstrøm ± %

440

35

440

35

440

40

 

15

20

15

20

15

20

 

Referencelysstrøm: 440 lm og 35 lm ved ca. 13,5 V

Med hensyn til bemærkninger: se blad P21/5W/2.

KATEGORI P21/5W — Blad P21/5W/2

Bemærkninger

(1)

Disse dimensioner kontrolleres med et »boks-system« (blad P21/5W/2 og P21/5W/30). »X« og »y« henviser til hovedglødetråden (højeffekt) og ikke referenceaksen.

(2)

Største afvigelse i sideretningen af hovedglødetrådens (højeffekt) centrum i forhold til to på hinanden vinkelrette planer, der indeholder referenceaksen, og hvoraf det ene indeholder referencestiftens akse.

(3)

I denne synsretning kan glødetråden i typen med 24 V være lige eller V-formet. Dette skal være angivet i ansøgningen om godkendelse. Hvis glødetråden er lige, gælder kravene vedrørende projektion på skærmen. Hvis den er V-formet, skal glødetrådenes ender være i samme afstand inden for ± 3 mm fra referenceplanet.

Forskrifter for projektion på skærmen

Med denne prøve bestemmes det ved at kontrollere:

a)

om hovedglødetråden (højeffekt) er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet og ikke afviger mere end ± 15° fra normalen til et plan gennem stifternes centrum og referenceaksen, og

b)

om den sekundære glødetråd (laveffekt) er korrekt anbragt i forhold til hovedglødetråden (højeffekt), om glødelampen opfylder forskrifterne.

Prøvemetode og forskrifter:

1.   Lampen anbringes i en holder, der er drejelig om sin akse og enten forsynet med en kalibreret skala eller faste anslag svarende til tolerancegrænserne for vinkelforskydning. (dvs. 15°). Holderen drejes derefter således, at hovedglødetråden afbildes fra enden på den skærm, som billedet af glødetråden projiceres op på. Glødetråden skal ses afbildet fra enden inden for tolerancegrænserne for vinkelforskydning.

2.   Afbildning fra siden

Når glødelampen anbringes med soklen nedad, referenceaksen lodret og referencestiften mod højre, og hovedglødetråden ses fra enden:

2.1.

projektionen af hovedglødetråden skal være helt inden for et rektangel med højden »a« og bredden »b« og med centrum i glødetrådens teoretiske centrum.

2.2.

projektionen af den sekundære glødetråd skal ligge fuldstændigt:

2.2.1.

inden for et rektangel med bredde »c« og højde »d«, hvis centrum har afstanden »v« til højre for og »u« over hovedglødetrådens teoretiske centrum,

2.2.2.

over en ret linje, der tangerer overkanten af projektionen af hovedglødetråden og stiger fra venstre mod højre i en vinkel på 25°,

2.2.3.

til højre for projektionen af hovedglødetråden.

3.   Afbildning forfra

Glødelampen anbringes med soklen nedad og referenceaksen lodret, således at den ses i retning vinkelret på hovedglødetrådens akse:

3.1.

projektionen af hovedglødetråden skal være helt inden for et rektangel med højden »a« og bredden »h« og med centrum i glødetrådens teoretiske centrum.

3.2.

afstanden mellem hovedglødetrådens centrum og referenceaksen må ikke være større end »k«.

3.3.

afstanden mellem centrum for den sekundære glødetråds akse og referenceaksen må ikke være større end ± 2 mm (± 0,4 mm for standardglødelamper).

KATEGORI P21/5W — Blad P21/5W/3

(Mål i mm)

Afbildning fra siden

Image

Reference

a

b

c

d

u

v

Dimensioner

3,5

3,0

4,8

2,8

Afbildning forfra

Image

Reference

a

h

k

Dimensioner

3,5

9,0

1,0

KATEGORIERNE P24W, PX24W, PY24W, PR24W, PS24W, PSX24W, PSY24W OG PSR24W — Blad P24W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

KATEGORIERNE P24W, PX24W, PY24W, PR24W, PS24W, PSX24W, PSY24W OG PSR24W — Blad P24W/2

Mål i mm (132)

Seriefremstillede glødelamper

Standardglødelamper

min.

nom.

max.

 (136)

e (133)  (134)

 

24,0

 

24,0

f (133)  (134)

P24W, PY24W, PR24W, PS24W, PSY24W, PSR24W

 

4,0

 

4,0

PX24W, PSX24W

 

4,2

 

4,2

α (135)

58,0°

 

 

58,0° min.

P24W

Sokkel PGU20-3

i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-127-2)

PX24W

Sokkel PGU20-7

PY24W

Sokkel PGU20-4

PR24W

Sokkel PGU20-6

PS24W

Sokkel PG20-3

PSX24W

Sokkel PG20-7

PSY24W

Sokkel PG20-4

PSR24W

Sokkel PG20-6

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

24

24

Prøvnings-spænding

Volt

13,5

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 25

maks. 25

Lysstrøm

P24W PS24W

500 + 10 / – 20 %

 

PX24W PSX24W

500 + 10 / – 15 %

 

PY24W PSY24W

300 + 15 / – 25 %

 

PR24W PSR24W

115 + 15 / – 25 %

 

Referencelysstrøm ved ca.

12 V

Hvidt:345 lm

13,2 V

Hvidt: 465 lm

13,5 V

Hvidt: 500 lm

Gult: 300 lm

Rødt: 115 lm

KATEGORIERNE P24W, PX24W, PY24W, PR24W, PS24W, PSX24W, PSY24W OG PSR24W — Blad P24W/3

Forskrifter for projektion på skærmen

Ved denne prøve bestemmes det, ved at kontrollere om glødetråden er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet, om en glødelampe opfylder forskrifterne.

Image

P24W, PY24W, PR24W, PS24W, PSY24W, PSR24W

a1

a2

b1, b2

c1

c2

Seriefremstillede glødelamper

2,9

3,9

0,5

5,2

3,8

Standardglødelamper

1,5

1,7

0,25

4,7

3,8


PX24W, PSX24W

a1

a2

b1, b2

c1

c2

Seriefremstillede glødelamper

1,9

1,9

0,35

5,0

4,0

Standardglødelamper

1,5

1,5

0,25

4,7

4,0

Glødetrådens placering kontrolleres på to gensidigt vinkelrette planer, hvoraf det ene er planet, der går gennem tilledningskablerne.

Glødetrådens ender som fastlagt i blad P24W/2, bemærkning 6, skal ligge mellem linjerne Z1 og Z2 og mellem linjerne Z3 og Z4.

Glødetråden skal være helt inden for de anførte grænser.

KATEGORI P27W — Blad P27W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardglødelamper

min.

nom.

maks.

 

e

 

27,9 (3)

 

27,9 ± 0,3

f

 

 

9,9

9,9 + 0 / – 2

Afvigelse i sideretningen (2)

 

 

(3)

0,0 ± 0,4

β

75° (3)

90°

105° (3)

90° ± 5°

Sokkel W2.5x16d i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-104-1)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

27

27

Prøvnings-spænding

Volt

13,5

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 32,1

maks. 32,1

Lysstrøm

475 ± 15 %

 

Referencelysstrøm: 475 lm ved ca. 13,5 V

(1)

The reference axis is defined with respect to the reference keys and is perpendicular to the reference plane.

(2)

Maximum lateral deviation of filament centre from two mutually perpendicular planes both containing the reference axis and one containing the axis through the reference keys.

(3)

To be checked by means of a ‘Box System’, sheet P27W/2.

KATEGORI P27W — Blad P27W/2

Forskrifter for projektion på skærmen

Ved denne prøve bestemmes det, ved at kontrollere om glødetråden er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet og ikke afviger mere end ± 15° fra normalen til et plan gennem centrum for åbningerne og referenceaksen, om en glødelampe opfylder forskrifterne.

Image

Reference

a

b

h

k

Dimensioner

3,5

3,0

11,9

1,0

Prøvemetode og forskrifter

1.   Lampen anbringes i en holder, der er drejelig om sin akse og enten forsynet med en kalibreret skala eller faste anslag svarende til tolerancegrænserne for vinkelforskydning. Holderen drejes derefter således, at glødetråden afbildes fra enden på den skærm, som billedet af glødetråden projiceres op på. Glødetråden skal ses afbildet fra enden inden for tolerancegrænserne for vinkelforskydning.

2.   Afbildning fra siden

Når lampen anbringes med soklen nedad og referenceaksen lodret, og glødetråden ses fra enden, skal projektionen af glødetråden ligge fuldstændigt inden for et rektangel med højde »a« og bredde »b« og med centrum i glødetrådens teoretiske centrum.

3.   Afbildning forfra

Glødelampen anbringes med soklen nedad og referenceaksen lodret, således at den ses i retning vinkelret på glødetrådens akse:

3.1.

Projektionen af glødetråden skal være helt inden for et rektangel med højden »a« og bredden »h« og med centrum i glødetrådens teoretiske centrum.

3.2.

Afstanden mellem glødetrådens centrum og referenceaksen må ikke være større end »k«.

KATEGORI P27/7W — Blad P27/7W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardglødelamper

min.

nom.

maks.

 

e

 

27,9 (3)

 

27,9 ± 0,3

f

 

 

9,9

9,9 + 0 / – 2

Afvigelse i sideretningen (2)

 

 

(3)

0,0 ± 0,4

x (4)

 

5,1 (3)

 

5,1 ± 0,5

y (4)

 

0,0 (3)

 

0,0 ± 0,5

β

75° (3)

90°

105° (3)

90° ± 5°

Sokkel W2.5x16q i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-104-1)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

27

7

27

7

Prøvnings-spænding

Volt

13,5

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 32,1

maks. 8,5

maks. 32,1

maks. 8,5

Lysstrøm

475 ± 15 %

36 ± 15 %

 

Referencelysstrøm: 475 lm og 36 lm ved ca. 13,5 V

(1)

Referenceaksen fastlægges i forhold til referencetappene og er vinkelret på referenceplanet.

(2)

Største afvigelse i sideretningen af hovedglødetrådens (højeffekt) centrum i forhold til to på hinanden vinkelrette planer, der indeholder referenceaksen, og hvoraf det ene indeholder aksen gennem referencetappen.

(3)

Kontrolleres med et »boks-system« (blad P27/7W/2 og blad P27/7W/3).

(4)

»X« og »y« betegner afstanden mellem aksen gennem den sekundære glødetråd (laveffekt) og aksen gennem hovedglødetråden (højeffekt).

KATEGORI P27/7W — Blad P27/7W/2

Forskrifter for projektion på skærmen

Med denne prøve bestemmes det ved at kontrollere:

a)

om hovedglødetråden (højeffekt) er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet og ikke afviger mere end ± 15° fra normalen til et plan gennem åbningernes centrum og referenceaksen, og om

b)

om den sekundære glødetråd (laveffekt) er korrekt anbragt i forhold til hovedglødetråden (højeffekt), om glødelampen opfylder forskrifterne.

Prøvemetode og forskrifter:

1.   Lampen anbringes i en holder, der er drejelig om sin akse og enten forsynet med en kalibreret skala eller faste anslag svarende til tolerancegrænserne for vinkelforskydning. Holderen drejes derefter således, at hovedglødetråden afbildes fra enden på den skærm, som billedet af glødetråden projiceres op på. Glødetråden skal ses afbildet fra enden inden for tolerancegrænserne for vinkelforskydning.

2.   Afbildning fra siden

Når glødelampen anbringes med soklen nedad, referenceaksen lodret og referencetappen mod højre, og hovedglødetråden ses fra enden:

2.1.

projektionen af hovedglødetråden skal være helt inden for et rektangel med højden »a« og bredden »b« og med centrum i glødetrådens teoretiske centrum.

2.2.

projektionen af hovedglødetråden skal være helt inden for et rektangel med højden »d« og bredden »c«, og have sit centrum i afstanden »u« over hovedglødetrådens teoretiske centrum.

3.   Afbildning forfra

Glødelampen anbringes med soklen nedad og referenceaksen lodret, således at den ses i retning vinkelret på hovedglødetrådens akse:

3.1.

projektionen af hovedglødetråden skal være helt inden for et rektangel med højden »a« og bredden »h« og med centrum i glødetrådens teoretiske centrum.

3.2.

afstanden mellem hovedglødetrådens centrum og referenceaksen må ikke være større end »k«.

3.3.

afstanden mellem centrum for den sekundære hovedglødetråds akse må ikke være over ± 2 mm (± 0,4 mm for standardglødelamper).

KATEGORI P27/7W — Blad P27/7W/3

Afbildning fra siden

Image

Reference

a

b

c

d

u

Dimensioner

3,5

3,0

4,8

5,1

Afbildning forfra

Image

Reference

a

h

k

Dimensioner

3,5

11,9

1,0

KATEGORIERNE PC16W, PCY16W OG PCR16W — Blad PC16W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

KATEGORIERNE PC16W, PCY16W OG PCR16W — Blad PC16W/2

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardglødelamper

min.

nom.

maks.

 (140)

e (137)  (138)

 

18,5

 

18,5

f (137)  (138)

 

4,0

 

4,0 ± 0,2

α (139)

54°

 

 

54° min.

PC16W

Sokkel PU20d-1

i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-157-1)

PCY16W

Sokkel PU20d-2

PCR16W

Sokkel PU20d-7

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

16

16

Prøvnings-spænding

Volt

13,5

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 17

maks. 17

Lysstrøm

PC16W

300 ± 15 %

 

PCY16W

180 ± 20 %

 

PCR16W

70 ± 20 %

 

Referencelysstrøm ved ca.

13,5 V

Hvidt: 300 lm

Gult: 180 lm

Rødt: 70 lm

KATEGORIERNE PC16W, PCY16W OG PCR16W — Blad PC16W/3

Forskrifter for projektion på skærmen

Ved denne prøve bestemmes det, ved at kontrollere om glødetråden er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet, om en glødelampe opfylder forskrifterne.

Image

 

a1

a2

b1, b2

c1

c2

Seriefremstillede glødelamper

2,9

3,9

0,5

5,2

3,8

Standardglødelamper

1,5

1,7

0,25

4,7

3,8

Glødetrådens placering kontrolleres på to gensidigt vinkelrette planer, hvoraf det ene er planet, der går gennem tilledningskablerne.

Glødetrådens ender som fastlagt i blad PC16W/2, bemærkning 5, skal ligge mellem linjerne Z1 og Z2 og mellem linjerne Z3 og Z4.

Glødetråden skal være helt inden for de anførte grænser.

KATEGORI PR21W — Blad PR21W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardglødelamper

min.

nom.

maks.

(4)

e

12 V

 

31,8 (3)

 

31,8 ± 0,3

24 V

30,8

31,8

32,8

 

f

12 V

5,5

6,0

7,0

6,0 ± 0,5

Afvigelse i sideretningen (1)

12 V

 

 

(3)

0,3 maks.

24 V

 

 

1,5

 

β

75°

90°

105°

90° ± 5°

Sokkel BAW15s i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-11E-1)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

24

12

Watt

21

21

Prøvnings-spænding

Volt

13,5

28,0

 

Objektive værdier

Watt

maks. 26,5

maks. 29,7

maks. 26,5

Lysstrøm

110 ± 20 %

 

Referencelysstrøm ved ca. 13,5 V:

Hvidt: 460 lm

Rødt: 110 lm

 

(1)

Største afvigelse i sideretningen af glødetrådens centrum i forhold til to på hinanden vinkelrette planer, der indeholder referenceaksen, og hvoraf det ene indeholder referencestiftens akse.

(2)

Det lys, der afgives af seriefremstillede lamper, skal være rødt (se desuden bemærkning 4).

(3)

Kontrolleres med et »boks-system« (blad P21W/2).

(4)

Det lys, der afgives af standardglødelamper, skal være hvidt eller rødt.

(5)

I denne synsretning kan glødetråden i typen med 24 V være lige eller V-formet. Dette skal være angivet i ansøgningen om godkendelse. Hvis den er lige, gælder forskrifterne i blad P21W/2 for projektion på skærmen. Hvis den er V-formet, skal glødetrådenes ender være i samme afstand inden for ± 3 mm fra referenceplanet.

KATEGORI PR21/4W — Blad PR21/4W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper (145)

Standardglødelamper

min.

nom.

maks.

 (146)

e

 

31,8 (141)

 

31,8 ± 0,3

f

 

 

7,0

7,0 + 0 / – 2

Afvigelse i sideretningen

 

 

 (141)

maks. 0,3 (142)

x, y

 (141)

2,8 ± 0,5

β

75° (141)

90° (141)

105° (141)

90° ± 5°

Sokkel BAU15d i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-19-2)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

24 (144)

12

Watt

21

4

21

4

21 / 4

Prøvnings-spænding

Volt

13,5

28,0

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 26,5

maks. 5,5

maks. 29,7

maks. 8,8

maks. 26,5/5,5

Lysstrøm ± %

105

4

105

5

 

20

25

20

25

 

Referencelysstrøm ved ca. 13,5 V:

Hvidt: 440 lm og 15 lm

Rødt: 105 lm og 4 lm

KATEGORI PR21/5W — Blad PR21/5W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper (150)

Standardgløde-lamper

min.

nom.

maks.

 (151)

e

12 V

 

31,8 (147)

 

31,8 ± 0,3

24 V

30,8

31,8

32,8

 

f

12 V

 

 

7,0

7,0 + 0 / – 2

Afvigelse i sideretningen (148)

12 V

 

 

 (147)

0,3 maks.

24 V

 

 

1,5

 

x, y

12 V

 

 (147)

 

2,8 ± 0,3

x

24 V (149)

–1,0

0

1,0

 

y

24 V (149)

1,8

2,8

3,8

 

β

 

75°

90°

105°

90° ± 5°

Sokkel BAW15d i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-11E-1)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

24

12

Watt

21

5

21

5

21 / 5

Prøvnings-spænding

Volt

13,5

28,0

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 26,5

maks. 6,6

maks. 29,7

maks. 11,0

maks. 26,5 og 6,6

Lysstrøm ± %

105

8

105

10

 

 

20

25

20

25

 

Referencelysstrøm ved ca. 13,5 V:

Hvidt: 440 lm og 35 lm

Rødt: 105 lm og 8 lm

KATEGORI PR27/7W — Blad PR27/7W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardgløde-lamper

min.

nom.

maks.

(6)

e

 

27,9 (3)

 

27,9 ± 0,3

f

 

 

9,9

9,9 + 0 / – 2

Afvigelse i sideretningen (2)

 

 

(3)

0,0 ± 0,4

x (4)

 

5,1 (3)

 

5,1 ± 0,5

y (4)

 

0,0 (3)

 

0,0 ± 0,5

β

75° (3)

90°

105° (3)

90° ± 5°

Sokkel WU2.5x16 i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-104D-4)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

27

7

27

7

Prøvnings-spænding

Volt

13,5

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 32,1

maks. 8,5

maks. 32,1

maks. 8,5

Lysstrøm

110 ± 20 %

9 ± 20 %

 

Referencelysstrøm ved ca. 13,5 V:

Hvidt: 475 lm og 36 lm

Rødt: 110 lm og 9 lm

(1)

Referenceaksen fastlægges i forhold til referencetappene og er vinkelret på referenceplanet.

(2)

Største afvigelse i sideretningen af hovedglødetrådens (højeffekt) centrum i forhold til to på hinanden vinkelrette planer, der indeholder referenceaksen, og hvoraf det ene indeholder aksen gennem referencetappen.

(3)

Kontrolleres med et »boks-system« (blad P27/7W/2 og blad P27/7W/3).

(4)

»X« og »y« betegner afstanden mellem aksen gennem den sekundære glødetråd (laveffekt) og aksen gennem hovedglødetråden (højeffekt).

(5)

Det lys, der afgives af seriefremstillede lamper, skal være rødt (se desuden bemærkning 6).

(6)

Det lys, der afgives af standardglødelamper, skal være hvidt eller rødt.

KATEGORI PSX26W — Blad PSX26W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Figur 1

Hovedtegning 1)

Image

Figur 2

Metalfrit område (3)

Image

(1)

Referenceplanet er det plan, hvor soklen og holderen mødes.

(2)

Der gælder ikke på nuværende tidspunkt nogen begrænsninger for glødetrådens diameter, men målet for den kommende udvikling er d max. = 1,1 mm.

(3)

Ud over glødetrådenes vindinger må der ikke forekomme metaldele i de skraverede områder som vist på figur 2. Dette gælder for vinkeludsnittene inden for vinklerne α1 + α2.

KATEGORI PSX26W — Blad PSX26W/2

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardgløde-lamper

e (153)

24,0 (152)

24,0 ± 0,25

f (153)

4,2 (152)

4,2 ± 0,25

α1 (154)

35,0° min.

35,0° min.

α2 (154)

58,0° min.

58,0° min.

Sokkel: PG18.5d-3

i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-147-1)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Spænding

V

12

12

Watt

W

26

26

Prøvnings-spænding

V

13,5

13,5

Objektive værdier

Watt

W

26 maks.

26 maks.

Lysstrøm

lm

500

 

±

+ 10 % / – 10 %

 

Referencelysstrøm ved ca. 13,2V

465 lm

Referencelysstrøm ved ca. 13,5 V

500 lm

KATEGORI PSX26W — Blad PSX26W/3

Forskrifter for projektion på skærmen

Ved denne prøve bestemmes det, ved at kontrollere om glødetråden er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet, om en glødelampe opfylder forskrifterne.

Image

 

a1

a2

b1, b2

c1

c2

Seriefremstillede glødelamper

1,7

1,7

0,30

5,0

4,0

Standardglødelamper

1,5

1,5

0,25

4,7

4,0

Glødetrådens placering kontrolleres på to gensidigt vinkelrette planer, hvoraf det ene er planet, der går gennem tilledningskablerne.

Glødetrådens ender som fastlagt i blad PSX26W/2, bemærkning 4, skal ligge mellem linjerne Z1 og Z2 og mellem linjerne Z3 og Z4.

Glødetråden skal være helt inden for de anførte grænser.

KATEGORI PY21W — Blad PY21W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardgløde-lamper

min.

nom.

maks.

(4)

e

12 V

 

31,8 (3)

 

31,8 ± 0,3

24 V

30,8

31,8

32,8

 

f

12 V

 

 

7,0

7,0 + 0 / – 2

Afvigelse i sideretningen (1)

12 V

 

 

(2)

0,3 maks.

24 V

 

 

1,5

 

β

75°

90°

105°

90° ± 5°

Sokkel BAU15s i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-19-2)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

24

12

Watt

21

21

Prøvnings-spænding

Volt

13,5

28,0

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 26,5

maks. 29,7

maks. 26,5

Lysstrøm

280 ± 20 %

 

Referencelysstrøm ved ca. 13,5 V:

Hvidt: 460 lm

 

Gult: 280 lm

(1)

Største afvigelse i sideretningen af glødetrådens centrum i forhold til to på hinanden vinkelrette planer, der indeholder referenceaksen, og hvoraf det ene indeholder referencestiftens akse.

(2)

Det lys, der afgives af seriefremstillede lamper, skal være gult (se desuden bemærkning 4).

(3)

Kontrolleres med et »boks-system« (blad P21W/2).

(4)

Det lys, der afgives af standardglødelamper, skal være gult eller hvidt.

(5)

I denne synsretning kan glødetråden i typen med 24 V være lige eller V-formet. Dette skal være angivet i ansøgningen om godkendelse. Hvis den er lige, gælder forskrifterne i blad P21W/2 for projektion på skærmen. Hvis den er V-formet, skal glødetrådenes ender være i samme afstand inden for ± 3 mm fra referenceplanet.

KATEGORI P27/7W — Blad PY27/7W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardgløde-lamper

min.

nom.

maks.

(6)

e

 

27,9 (3)

 

27,9 ± 0,3

f

 

 

9,9

9,9 + 0 / – 2

Lateral deviation (2)

 

 

(3)

0,0 ± 0,4

x (4)

 

5,1 (3)

 

5,1 ± 0,5

y (4)

 

0,0 (3)

 

0,0 ± 0,5

β

75° (3)

90°

105° (3)

90° ± 5°

Sokkel WX2.5x16q i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-104A-1)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

27

7

27

7

Prøvnings-spænding

Volt

13,5

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 32,1

maks. 8,5

maks. 32,1

maks. 8,5

Lysstrøm

280 ± 15 %

21 ± 15 %

 

Referencelysstrøm ved ca. 13,5 V:

Hvidt: 475 lm og 36 lm

Gult: 280 lm og 21 lm

 

(1)

Referenceaksen fastlægges i forhold til referencetappene og er vinkelret på referenceplanet.

(2)

Største afvigelse i sideretningen af hovedglødetrådens (højeffekt) centrum i forhold til to på hinanden vinkelrette planer, der indeholder referenceaksen, og hvoraf det ene indeholder aksen gennem referencetappen.

(3)

Kontrolleres med et »boks-system« (blad P27/7W/2 og blad P27/7W/3).

(4)

»X« og »y« betegner afstanden mellem aksen gennem den sekundære glødetråd (laveffekt) og aksen gennem hovedglødetråden (højeffekt).

(5)

Det lys, der afgives af seriefremstillede lamper, skal være gult (se desuden bemærkning 6).

(6)

Det lys, der afgives af standardglødelamper, skal være gult eller hvidt.

KATEGORI R2 — Blad R2/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

 

Seriefremstillede glødelamper

Standardglødelamper

Nominelle værdier

Volt

6 (4)

12 (4)

24 (4)

12 (4)

Watt

45

40

45

40

55

50

45

40

Prøvnings-spænding

Volt

6,3

13,2

28,0

13,2

Objektive værdier

Watt

53 maks.

47 maks.

57 maks.

51 maks.

76 maks.

69 maks.

52

+ 0 %

– 10 %

46

± 5 %

Lysstrøm

720 min.

570

± 15 %

860 min.

675

± 15 %

1 000 min.

860

± 15 %

 

Målelysstrøm (5)

450

450

450

 

Referencelysstrøm ved ca. 12V

700

450

(1)

Referenceaksen er vinkelret på referenceplanet og går gennem centrum af soklen, som har en diameter på 45 mm.

(2)

Det afgivne lys skal være hvidt eller selektivt gult.

(3)

Nærlyset må ikke gennem refleksion fra soklen frembringe forstyrrende opadrettet lys, når glødelampen er normalt placeret og i funktion på køretøjet.

(4)

Værdierne til venstre og til højre refererer henholdsvis til fjernlysglødetråden og til nærlysglødetråden.

(5)

Målelysstrøm til målinger i henhold til punkt 3.9 i dette regulativ.

KATEGORI R2 — Blad R2/2

Lampeskålens og glødetrådenes placering og dimensioner (i mm)

Tegningernes angivelser er ikke bindende med hensyn til lampeskålens og glødetrådenes udformning

Image

KATEGORI R2 — Blad R2/3

GLØDETRÅDES OG LAMPESKÅLES PLACERING OG DIMENSIONER (155)

Mål i mm

Tolerance

Seriefremstillede glødelamper

Standardgløde-lamper

6 V 12 V 24 V

12 V

a

0,60

± 0,35

± 0,15

b1 / 30,0 (156)

b1 / 33,0

0,20

b1 / 30,0 mv (157)

± 0,35

± 0,15

b2 / 30,0 (156)

b2 / 33,0

0,20

b2 / 30,0 mv (157)

± 0,35

± 0,15

c / 30,0 (156)

c / 33,0

0,50

c / 30,0 mv (157)

± 0,30

± 0,15

e

6 V, 12 V

24 V

28,5

28,8

± 0,35

± 0,15

f

6 V, 12 V

24 V

1,8

2,2

± 0,40

± 0,20

g

0

± 0,50

± 0,30

h / 30,0 (156)

h 33,0

0

h / 30,0 mv (157)

± 0,50

± 0,30

1 / 2 (p – q)

0

± 0,60

± 0,30

lc

5,5

± 1,50

± 0,50

γ (158)

15° nom.

 

 

Sokkel P45t-41 i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-95-5)

KATEGORIERNE R5W OG RR5W — Blad R5W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardgløde-lamper

min.

nom.

maks.

(4)

e

17,5

19,0

20,5

19,0 ± 0,3

Afvigelse i sideretningen (2)

 

 

1,5

0,3 maks.

β

60°

90°

120°

90° ± 5°

Sokkel:

R5W:

BA15s

i overensstemmelse med IEC Publication 60061

(blad 7004-11A-9) (1)

RR5W:

BAW15s

(blad 7004-11E-1)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

6 (5)

12

24

12

Watt

5

5

Prøvnings-spænding

Volt

6,75

13,5

28,0

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 5,5

maks. 7,7

maks. 5,5

Lys-

R5W

50 ± 20 %

 

strøm

RR5W

(5)

12 ± 25 %

 

Referencelysstrøm ved ca. 13,5 V:

Hvidt: 50 lm

Rødt: 2 lm

(1)

Største afvigelse i sideretningen af glødetrådens centrum i forhold til to på hinanden vinkelrette planer, der indeholder referenceaksen, og hvoraf det ene indeholder referencestiftens akse.

(2)

Det lys, der afgives af standardglødelamper, skal for kategori R5W være hvidt; hvidt eller rødt for kategori RR5W.

(3)

Det lys, der afgives af seriefremstillede lamper, skal være hvidt for kategori R5W og rødt for kategori RR5W (se også bemærkning 4).

(4)

Der er ikke angivet nogen nominel spænding for RR5W i 6 V.

(5)

Glødelamper med sokkel BA15d kan anvendes til særlige formål; disse lamper har de samme dimensioner.

KATEGORIERNE R10W, RY10W OG RR10W — Blad R10W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardgløde-lamper

min.

nom.

maks.

(4)

e

17,5

19,0

20,5

19,0 ± 0,3

Afvigelse i sideretningen (2)

 

 

1,5

0,3 maks.

β

60°

90°

120°

90° ± 5°

Sok-kel:

R10W:

BA15s

i overensstemmelse med IEC Publication 60061

(blad 7004-11A-9) (1)

RY10W:

BAU15s

(blad 7004-19-2)

RR10W:

BAW15s

(blad 7004-11E-1)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

6 (3)

12

24

12

Watt

10

10

Prøvnings-spænding

Volt

6,75

13,5

28

13,5

Objektive værdier

Watt

R10W RY10W

maks. 11

maks. 14

maks. 11

RR10W

(5)

maks. 11

maks. 11

Lysstrøm

R10W

125 ± 20 %

 

RY10W

75 ± 20 %

 

RR10W

(5)

30 ± 25 %

 

Referencelysstrøm ved ca. 13,5 V:

Hvidt: 125 lm

Gult: 75 lm

Rødt: 30 lm

(1)

Største afvigelse i sideretningen af glødetrådens centrum i forhold til to på hinanden vinkelrette planer, der indeholder referenceaksen, og hvoraf det ene indeholder referencestiftens akse.

(2)

Det lys, der afgives af standardglødelamper, skal være hvidt for glødelamper af kategori R10W, hvidt eller gult for glødelamper af kategori RY10W og hvidt eller rødt for glødelamper af kategori RR10W.

(3)

Det lys, der afgives af seriefremstillede glødelamper, skal være hvidt for kategori R10W, gult for kategori RY10W og rødt for kategori RR10W (se også bemærkning 4).

(4)

Der er ikke angivet nogen nominel spænding for RR10W i 6 V.

(5)

Glødelamper af kategori R10W med sokkel BA15d kan anvendes til særlige formål; disse lamper har de samme dimensioner.

KATEGORI S1 OG S2 — Blad S1/S2/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

GLØDELAMPER TIL MOTORCYKLER

Image

KATEGORI S1 OG S2 — Blad S1/S2/2

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardgløde-lamper

min.

nom.

maks.

 

e

32,35

32,70

33,05

32,7 ± 0,15

f

1,4

1,8

2,2

1,8 ± 0,2

l

4,0

5,5

7,0

5,5 ± 0,5

c (159)

–0,2

0,5

0,8

0,5 ± 0,15

b (159)

–0,15

0,2

0,55

0,2 ± 0,15

a (159)

0,25

0,6

0,95

0,6 ± 0,15

h

–0,5

0

0,5

0 ± 0,2

g

–0,5

0

0,5

0 ± 0,2

β (159)  (160)

– 2°30′

+ 2°30′

0° ± 1°

Sokkel BA20d i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-12-7)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

S1

6 (161)

12 (161)

6

S2

12

Watt

S1

25

25

25

25

25

25

S2

35

35

35

35

35

35

Prøvnings-spænding

Volt

S1

6,75

13,5

6,75

S2

6,3

13,5

13,5

Objektive værdier

Watt

S1

25 ± 5 %

25 ± 5 %

25 ± 5 %

25 ± 5 %

25 ± 5 %

25 ± 5 %

S2

35 ± 5 %

35 ± 5 %

35 ± 5 %

35 ± 5 %

35 ± 5 %

35 ± 5 %

Lysstrøm

S1

435 ± 20 %

315 ± 20 %

435 ± 20 %

315 ± 20 %

 

S2

650 ± 20 %

465 ± 20 %

650 ± 20 %

465 ± 20 %

 

Reference lysstrøm

S1

ved ca.

6 V

398

284

S2

ved ca.

12 V

568

426

13,2 V

634

457

13,5 V

650

465

KATEGORI S3 — Blad S3/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

GLØDELAMPER TIL KNALLERTER

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardgløde-lamper

min.

nom.

maks.

 

e (2)

19,0

19,5

20,0

19,5 ± 0,25

f

6 V

 

 

3,0

2,5 ± 0,5

12 V

 

 

4,0

 

h1, h2 (3)

–0,5

0

0,5

0 ± 0,3

Sokkel P26s i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-36-1)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

6

12

6

Watt

15

15

Prøvnings-spænding

Volt

6,75

13,5

6,75

Objektive værdier

Watt

15 ± 6 %

15 ± 6 %

Lysstrøm

240 ± 15 %

 

Referencelysstrøm: 240 lm ved ca. 6,75 V

(1)

Det afgivne lys skal være hvidt eller selektivt gult.

(2)

Afstand til lyscentrum.

(3)

Lateral deviation of filament axis with respect to the reference axis. It is sufficient to check this devia

KATEGORI T1.4W — Blad T1.4W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardgløde-lamper

min.

nom.

maks.

 

e

7,6

8,3

9,0

8,3 ± 0,35

Afvigelse i sideretningen (1)

 

 

0,7

0,35 maks.

β

55°

70°

85°

70° ± 5°

Sokkel P11.5d i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-79-1)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

1,4

1,4

Prøvnings-spænding

Volt

13,5

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 1,54

maks. 1,54

Lysstrøm

8 ± 15 %

 

Referencelysstrøm: 8 lm ved ca. 13,5 V

(1)

Største afvigelse i sideretningen af glødetrådens centrum i forhold til to på hinanden vinkelrette planer, der indeholder referenceaksen, og hvoraf det ene indeholder aksen X-X.

(2)

Referenceaksen er vinkelret på referenceplanet og går gennem centrum af cirklen med en diameter af størrelsen »M«.

KATEGORI T4W — Blad T4W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardgløde-lamper

min.

nom.

maks.

 

e

13,5

15,0

16,5

15,0 ± 0,3

Afvigelse i sideretningen (1)

 

 

1,5

0,5 maks.

β

 

90°

 

90° ± 5°

Sokkel BA9s i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-14-9)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

6

12

24

12

Watt

4

4

Prøvnings-spænding

Volt

6,75

13,5

28,0

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 4,4

maks. 5,5

maks. 4,4

Lysstrøm

3 ± 20 %

 

Referencelysstrøm: 35 lm ved ca. 13,5 V

(1)

Største afvigelse i sideretningen af glødetrådens centrum i forhold til to på hinanden vinkelrette planer, der indeholder referenceaksen, og hvoraf det ene indeholder tappenes akse.

(2)

Soklen må over hele sin længde ikke have fremspring eller samlinger, som rager uden for dens største tilladte diameter.

KATEGORI W2.3W — Blad W2.3W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardgløde-lamper

min.

nom.

maks.

 

e

10,3

10,8

11,3

10,8 ± 0,3

Afvigelse i sideretningen (162)

 

 

1,0

0,5 maks.

β

–15°

+15°

0° ± 5°

Sokkel W2x4.6d i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-94-2)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

2,3

2,3

Prøvnings-spænding

Volt

13,5

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 2,5

maks. 2,5

Lysstrøm

18,6 ± 20 %

 

Referencelysstrøm: 18,6 lm ved ca. 13,5 V

KATEGORI W3W — Blad W3W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardgløde-lamper

min.

nom.

maks.

 

e

11,2

12,7

14,2

12,7 ± 0,3

Afvigelse i sideretningen (163)

 

 

1,5

0,5 maks.

β

–15°

+15°

0° ± 5°

Sokkel W2.1x9.5d i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-91-3)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

6

12

24

12

Watt

3

3

Prøvnings-spænding

Volt

6,75

13,5

28,0

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 3,45

maks. 4,6

maks. 3,45

Lysstrøm

22 ± 30 %

 

Referencelysstrøm: 22 lm ved ca. 13,5 V

KATEGORIERNE W5W, WY5W OG WR5W — Blad W5W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardgløde-lamper

min.

nom.

maks.

(3)

e

11,2

12,7

14,2

12,7 ± 0,3

Afvigelse i sideretningen (1)

 

 

1,5

0,5 maks.

β

–15°

+15°

0° ± 5°

Sokkel W2.1x9.5d i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-91-3)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

6 (4)

12

24

12

Watt

5

5

Prøvnings-spænding

Volt

6,75

13,5

28,0

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 5,5

maks. 7,7

maks. 5,5

Lysstrøm

W5W

50 ± 20 %

 

WY5W

30 ± 20 %

 

WR5W

(4)

12 ± 25 %

 

Referencelysstrøm ved ca. 13,5 V:

Hvidt: 50 lm

Gult: 30 lm

Rødt: 12 lm

(1)

Største afvigelse i sideretningen af glødetrådens centrum i forhold til to på hinanden vinkelrette planer, der indeholder referenceaksen, og hvoraf det ene indeholder aksen X-X.

(2)

Det lys, der afgives af seriefremstillede glødelamper, skal være hvidt for kategori W5W, gult for kategori WY5W og rødt for kategori WR5W (se også bemærkning 3).

(3)

Det lys, der afgives af standardglødelamper, skal være hvidt for glødelamper af kategori W5W, hvidt eller gult for glødelamper af kategori WY5W og hvidt eller rødt for glødelamper af kategori WR5W.

(4)

Der er ikke angivet nogen nominel spænding for WR5W i 6 V.

KATEGORI P15/5W — Blad W15/5W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

GLØDELAMPER TIL MOTORCYKLER

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardgløde-lamper

min.

nom.

maks.

 

e

 

25,0 (164)

 

25,0 ± 0,3

f

 

 

7,5

7,5 + 0 / – 2

Lateral deviation (165)

 

 

 (164)

0,3 maks.

x (166)

 

2,8 (164)

 

2,8 ± 0,3

y (166)

 

0,0 (164)

 

0,0 ± 0,3

β

–15° (164)

+15° (164)

0° ± 5°

Sokkel WZ3x16q i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-151-1)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

15

5

15

5

Prøvnings-spænding

Volt

13,5

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 19,1

maks. 6,6

maks. 19,1

maks. 6,6

Lysstrøm

280 ± 15 %

35 ± 20 %

 

Referencelysstrøm: 280 lm og 35 lm ved ca. 13,5 V

KATEGORI P15/5W — Blad W15/5W/2

Forskrifter for projektion på skærmen

Med denne prøve bestemmes det ved at kontrollere:

a)

om hovedglødetråden er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet og ikke afviger mere end ± 15° fra normalen til et plan gennem aksen XX og referenceaksen og

b)

om den sekundære glødetråd er korrekt anbragt i forhold til hovedglødetråden, om glødelampen opfylder forskrifterne.

Prøvemetode og forskrifter:

1.   Lampen anbringes i en holder, der er drejelig om sin akse og enten forsynet med en kalibreret skala eller faste anslag svarende til tolerancegrænserne for vinkelforskydning. Holderen drejes derefter således, at hovedglødetråden afbildes fra enden på den skærm, som billedet af glødetråden projiceres op på. Glødetråden skal ses afbildet fra enden inden for tolerancegrænserne for vinkelforskydning. (± 15°).

2.   Afbildning fra siden

Når lampen anbringes med soklen nedad og referenceaksen lodret, og hovedglødetråden ses fra enden:

2.1.

projektionen af hovedglødetråden skal være helt inden for et rektangel med højden »a« og bredden »b« og med centrum i glødetrådens teoretiske centrum.

2.2.

projektionen af hovedglødetråden skal være helt inden for et rektangel med højden »d« og bredden »c«, og have sit centrum i afstanden »u« over hovedglødetrådens teoretiske centrum.

3.   Afbildning forfra

Glødelampen anbringes med soklen nedad og referenceaksen lodret, således at den ses i retning vinkelret på hovedglødetrådens akse:

3.1.

projektionen af hovedglødetråden skal være helt inden for et rektangel med højden »a« og bredden »h« og med centrum i glødetrådens teoretiske centrum.

3.2.

afstanden mellem hovedglødetrådens centrum og referenceaksen må ikke være større end »k«.

3.3.

afstanden mellem centrum for den sekundære glødetråds akse og referenceaksen må ikke være større end ± 2 mm (± 0,4 mm for standardglødelamper)

KATEGORI P15/5W — Blad W15/5W/3

Dimensioner i millimeter

Afbildning fra siden

Image

Reference

a

b

c

d

u

Dimensioner

3,3

2,8

4,8

2,8

Afbildning forfra

Image

Reference

a

h

k

Dimensioner

3,3

9,5

1,0

KATEGORI W16W — Blad W16W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardgløde-lamper

min.

nom.

maks.

 

e

18,3

20,6

22,9

20,6 ± 0,3

Afvigelse i sideretningen (167)

 

 

1,0

0,5 maks.

β

–15°

+15°

0° ± 5°

Sokkel W2.1x9.5d i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-91-3)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

16

16

Prøvnings-spænding

Volts

13,5

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 21,35

maks. 21,35

Lysstrøm

310 ± 20 %

 

Referencelysstrøm:310 lm ved ca. 13,5 V

KATEGORI W21W — Blad W21W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardgløde-lamper

min.

nom.

maks.

 

e

 

29,0 (169)

 

29,0 ± 0,3

f

 

 

7,5

7,5 + 0 / – 2

Afvigelse i sideretningen (168)

 

 

 (169)

0,5 maks.

β

–15° (169)

+15° (169)

0° ± 5°

Sokkel W3x16d i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-105-2)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

21

21

Prøvnings-spænding

Volt

13,5

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 26,5

maks. 26,5

Lysstrøm

460 ± 15 %

 

Referencelysstrøm: 460 lm ved ca. 13,5 V

KATEGORI W21W — Blad W21W/2

Forskrifter for projektion på skærmen

Ved denne prøve bestemmes det, ved at kontrollere om glødetråden er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet og ikke afviger mere end ± 15° fra normalen til et plan gennem XX-aksen og referenceaksen, om en glødelampe opfylder forskrifterne.

Afbildning fra siden

Afbildning forfra

Image


Reference

a

b

h

k

Dimensioner

3,5

3,0

9,5

1,0

Prøvemetode og forskrifter

1.   Glødelampen anbringes i en holder, der er drejelig om sin akse og enten forsynet med en kalibreret skala eller faste anslag svarende til tolerancegrænserne for vinkelforskydning, dvs. ± 15°. Holderen drejes derefter således, at glødetråden afbildes fra enden på den skærm, som billedet af glødetråden projiceres op på. Glødetråden skal ses afbildet fra enden inden for tolerancegrænserne for vinkelforskydning (± 15°).

2.   Afbildning fra siden

Når lampen anbringes med soklen nedad og referenceaksen lodret, og glødetråden ses fra enden, skal projektionen af glødetråden ligge fuldstændigt inden for et rektangel med højde »a« og bredde »b« og med centrum i glødetrådens teoretiske centrum.

3.   Afbildning forfra

Glødelampen anbringes med soklen nedad og referenceaksen lodret, således at den ses i retning vinkelret på glødetrådens akse:

3.1.

projektionen af glødetråden skal være helt inden for et rektangel med højden »a« og bredden »h« og med centrum i glødetrådens teoretiske centrum.

3.2.

afstanden mellem glødetrådens centrum og referenceaksen må ikke være større end »k«.

KATEGORI W21/5W — Blad W21/5W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardgløde-lamper

min.

nom.

maks.

 

e

 

25,0 (170)

 

25,0 ± 0,3

f

 

 

7,5

7,5 + 0 / – 2

Afvigelse i sideretningen (171)

 

 

 (170)

0,3 maks.

x (172)

 

2,8 (170)

 

2,8 ± 0,3

y (172)

 

0,0 (170)

 

0,0 ± 0,3

β

–15° (170)

+15° (170)

0° ± 5°

Sokkel W3x16q i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-106-3)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

21

5

21

5

Prøvnings-spænding

Volt

13,5

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 26,5

maks. 6,6

maks. 26,5

maks. 6,6

Lysstrøm

440 ± 15 %

35 ± 20 %

 

Referencelysstrøm: 440 lm og 35 lm ved ca. 13,5 V

KATEGORI W21/5W — Blad W21/5W/2

Forskrifter for projektion på skærmen

Med denne prøve bestemmes det ved at kontrollere:

a)

om hovedglødetråden er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet og ikke afviger mere end ± 15° fra normalen til et plan gennem aksen XX og referenceaksen og

b)

om den sekundære glødetråd er korrekt anbragt i forhold til hovedglødetråden, om glødelampen opfylder forskrifterne.

Prøvemetode og forskrifter:

1.   Lampen anbringes i en holder, der er drejelig om sin akse og enten forsynet med en kalibreret skala eller faste anslag svarende til tolerancegrænserne for vinkelforskydning. Holderen drejes derefter således, at hovedglødetråden afbildes fra enden på den skærm, som billedet af glødetråden projiceres op på. Glødetråden skal ses afbildet fra enden inden for tolerancegrænserne for vinkelforskydning (± 15°).

2.   Afbildning fra siden

Når lampen anbringes med soklen nedad og referenceaksen lodret, og hovedglødetråden ses fra enden:

2.1.

projektionen af hovedglødetråden skal være helt inden for et rektangel med højden »a« og bredden »b« og med centrum i glødetrådens teoretiske centrum.

2.2.

projektionen af hovedglødetråden skal være helt inden for et rektangel med højden »d« og bredden »c«, og have sit centrum i afstanden »u« over hovedglødetrådens teoretiske centrum.

3.   Afbildning forfra

Glødelampen anbringes med soklen nedad og referenceaksen lodret, således at den ses i retning vinkelret på hovedglødetrådens akse:

3.1.

projektionen af hovedglødetråden skal være helt inden for et rektangel med højden »a« og bredden »h« og med centrum i glødetrådens teoretiske centrum.

3.2.

afstanden mellem hovedglødetrådens centrum og referenceaksen må ikke være større end »k«.

3.3.

afstanden mellem centrum for den sekundære glødetråds akse og referenceaksen må ikke være større end ± 2 mm (± 0,4 mm for standardglødelamper)

KATEGORI W21/5W — Blad W21/5W/3

Afbildning fra siden

Image

Reference

a

b

c

d

u

Dimensioner

3,5

3,0

4,8

2,8

Afbildning forfra

Image

Reference

a

h

k

Dimensioner

3,5

9,5

1,0

KATEGORIERNE WP21W OG WPY21W — Blad WP21W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardgløde-lamper

min.

nom.

maks.

 

e

 

27,9 (3)

 

27,9 ± 0,3

f

5,5

6,0

7,0

6,0 ± 0,5

Afvigelse i sideretningen (2)

 

 

(3)

0,0 ± 0,4

β

75° (3)

90°

105° (3)

90° ± 5°

Sokkel:

WP21W:

WY2.5x16d

i overensstemmelse med IEC Publication 60061

(blad 7004-104B-1)

WPY21W:

WZ2.5x16d

(blad 7004-104C-1)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

21

21

Prøvnings spænding

Volt

13,5

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 26,5

maks. 26,5

Lysstrøm

WP21W

460 ± 15 %

 

WPY21W

280 ± 20 %

 

Referencelysstrøm ved ca. 13,5 V

Hvidt: 460 lm

 

Gult: 280 lm

(1)

Referenceaksen fastlægges i forhold til referencetappene og er vinkelret på referenceplanet.

(2)

Største afvigelse i sideretningen af glødetrådens centrum i forhold til to på hinanden vinkelrette planer, der indeholder referenceaksen, og hvoraf det ene indeholder aksen gennem referencetappene.

(3)

Kontrolleres med et »boks-system« (blad WP21W/2).

(4)

Det lys, der afgives af seriefremstillede lamper, skal være hvidt for kategori WP21W og gult for kategori WPY21W (se også bemærkning 5).

(5)

Det lys, der afgives af standardglødelamper, skal være hvidt for kategori WP21W og hvidt eller gult for kategori WPY21W.

KATEGORIERNE WP21W OG WPY21W — Blad WP21W/2

Forskrifter for projektion på skærmen

Ved denne prøve bestemmes det, ved at kontrollere om glødetråden er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet og ikke afviger mere end ± 15° fra normalen til et plan gennem centrum for åbningerne og referenceaksen, om en glødelampe opfylder forskrifterne.

Afbildning fra siden

Afbildning forfra

Image


Reference

a

b

h

k

Dimensioner

3,5

3,0

9,0

1,0

Prøvemetode og forskrifter

1.   Lampen anbringes i en holder, der er drejelig om sin akse og enten forsynet med en kalibreret skala eller faste anslag svarende til tolerancegrænserne for vinkelforskydning. Holderen drejes derefter således, at glødetråden afbildes fra enden på den skærm, som billedet af glødetråden projiceres op på. Glødetråden skal ses afbildet fra enden inden for tolerancegrænserne for vinkelforskydning.

2.   Afbildning fra siden

Når lampen anbringes med soklen nedad og referenceaksen lodret, og glødetråden ses fra enden, skal projektionen af glødetråden ligge fuldstændigt inden for et rektangel med højde »a« og bredde »b« og med centrum i glødetrådens teoretiske centrum.

3.   Afbildning forfra

Glødelampen anbringes med soklen nedad og referenceaksen lodret, således at den ses i retning vinkelret på glødetrådens akse:

3.1.

Projektionen af glødetråden skal være helt inden for et rektangel med højden »a« og bredden »h« og med centrum i glødetrådens teoretiske centrum.

3.2.

Afstanden mellem glødetrådens centrum og referenceaksen må ikke være større end »k«.

KATEGORI WR21/5W — Blad WR21/5W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

a

=

hovedglødetråd (højeffekt)

b

=

sekundær glødetråd (laveffekt)

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardglødelamper

min.

nom.

maks.

 

e

 

25,0 (1)

 

25,0 ± 0,3

f

 

 

7,5

7,5 + 0 / – 2

Afvigelse i sideretningen (2)

 

 

(1)

0,3 maks.

x (3)

 

2,8 (1)

 

2,8 ± 0,3

y (3)

 

0,0 (1)

 

0,0 ± 0,3

β

–15° (1)

+15° (1)

0° ± 5°

Sokkel WY3x16q i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-106-3)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

21

5

21

5

Prøvnings-spænding

Volt

13,5

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 26,5

maks. 6,6

maks. 26,5

maks. 6,6

Lysstrøm

105 ± 20 %

8 ± 25 %

 

Referencelysstrøm ved ca. 13,5 V

Hvidt: 440 lm og 35 lm

Rødt: 105 lm og 8 lm

(1)

Kontrolleres med et »boks-system« (blad W21/5W/2 og 3).

(2)

Største afvigelse i sideretningen af glødetrådens centrum i forhold til to på hinanden vinkelrette planer, der indeholder referenceaksen, og hvoraf det ene indeholder aksen X-X.

(3)

»X« og »y« betegner afstanden mellem aksen gennem den sekundære glødetråd og aksen gennem hovedglødetråden.

(4)

Det lys, der afgives af seriefremstillede lamper, skal være rødt (se desuden bemærkning 5).

(5)

Det lys, der afgives af standardglødelamper, skal være hvidt eller rødt.

KATEGORI WY2.3W — Blad WY2.3W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardgløde-lamper

min.

nom.

maks.

 

e

10,3

10,8

11,3

10,8 ± 0,3

Afvigelse i sideretningen (1)

 

 

1,0

0,5 max

β

–15°

+15°

0° ± 5°

Sokkel W2x4.6d i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-94-2)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

2,3

2,3

Prøvnings-spænding

Volt

13,5

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 2,5

maks. 2,5

Lysstrøm

11,2 ± 20 %

 

Referencelysstrøm ved ca. 13,5 V

Hvidt: 18,6 lm

 

Gult: 11,2 lm

(1)

Største afvigelse i sideretningen af glødetrådens centrum i forhold til to på hinanden vinkelrette planer, der indeholder referenceaksen, og hvoraf det ene indeholder aksen X-X.

(2)

Det lys, der afgives af seriefremstillede lamper, skal være gult (se desuden bemærkning 3).

(3)

Det lys, der afgives af standardglødelamper, skal være gult eller hvidt.

KATEGORI WY21W — Blad WY21W/1

Tegningerne skal kun vise glødelampens vigtigste dimensioner (i mm).

Image

Mål i mm

Seriefremstillede glødelamper

Standardgløde-lamper

min.

nom.

maks.

 

e

 

29,0 (2)

 

29,0 ± 0,3

f

 

 

7,5

7,5 + 0 / – 2

Afvigelse i sideretningen (1)

 

 

(2)

0,5 maks.

β

–15°

+15°

0° ± 5°

Sokkel WX3x16d i overensstemmelse med IEC Publication 60061 (blad 7004-105-2)

ELEKTRISKE OG FOTOMETRISKE SPECIFIKATIONER

Nominelle værdier

Volt

12

12

Watt

21

21

Prøvnings-spænding

Volt

13,5

13,5

Objektive værdier

Watt

maks. 26,5

maks. 26,5

Lysstrøm

280 ± 20 %

 

Referencelysstrøm ved ca. 13,5 V:

Hvidt: 460 lm

 

Gult: 280 lm

(1)

Største afvigelse i sideretningen af glødetrådens centrum i forhold til to på hinanden vinkelrette planer, der indeholder referenceaksen, og hvoraf det ene indeholder aksen X-X.

(2)

Det lys, der afgives af seriefremstillede lamper, skal være gult (se desuden bemærkning 4).

(3)

Kontrolleres med et »boks-system« (blad WY21W/2).

(4)

Det lys, der afgives af standardglødelamper, skal være gult eller hvidt.

KATEGORI WY21W — Blad WY21W/2

Forskrifter for projektion på skærmen

Ved denne prøve bestemmes det, ved at kontrollere om glødetråden er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet og ikke afviger mere end ± 15° fra normalen til et plan gennem XX-aksen og referenceaksen, om en glødelampe opfylder forskrifterne.

Afbildning fra siden

Afbildning forfra

Image


Reference

a

b

h

k

Dimensioner

3,5

3,0

9,5

1,0

Prøvemetode og forskrifter

1.   Glødelampen anbringes i en holder, der er drejelig om sin akse og enten forsynet med en kalibreret skala eller faste anslag svarende til tolerancegrænserne for vinkelforskydning, dvs. ± 15°. Holderen drejes derefter således, at glødetråden afbildes fra enden på den skærm, som billedet af glødetråden projiceres op på. Glødetråden skal ses afbildet fra enden inden for tolerancegrænserne for vinkelforskydning (± 15°).

2.   Afbildning fra siden

Når lampen anbringes med soklen nedad og referenceaksen lodret, og glødetråden ses fra enden, skal projektionen af glødetråden ligge fuldstændigt inden for et rektangel med højde »a« og bredde »b« og med centrum i glødetrådens teoretiske centrum.

3.   Afbildning forfra

Glødelampen anbringes med soklen nedad og referenceaksen lodret, således at den ses i retning vinkelret på glødetrådens akse:

3.1.

Projektionen af glødetråden skal være helt inden for et rektangel med højden »a« og bredden »h« og med centrum i glødetrådens teoretiske centrum.

3.2.

Afstanden mellem glødetrådens centrum og referenceaksen må ikke være større end »k«.


(1)  Elektriske og fotometriske specifikationer:

 

Spænding angives i V.

 

Effekt angives i W.

 

Lysstrøm angives i lm.

 

Hvis der for en kategori glødelampe er specificeret mere end én referenceværdi for lysstrøm, anvendes værdien ved ca. 12 V ved godkendelse af en lysanordning og 13,5 V ved godkendelse af en lyssignalanordning, med mindre andet fremgår af det regulativ, som anordningen godkendes efter.

(2)  Anvendes ikke i nærlyslygter.

(3)  Anvendes ikke i tågeforlygter mærket »B« som defineret i regulativ nr. 19.

(4)  Anvendes ikke i de i regulativ nr. 112 omhandlede forlygter.

(5)  Anvendes kun i forlygter i regulativ nr. 113 omhandlede klasse C-forlygter.

(6)  Dette mål svarer til afstanden mellem de to åbninger med en diameter på 3,5 mm, der hver slutter mod en af soklerne.

(7)  Glødetråden skal være anbragt i en 19 mm lang cylinder koaksialt med glødelampen og placeret symmetrisk omkring glødelampens centrum.

Cylinderens diameter skal for 6-volts og 12-volts glødelamper være: d + 4 mm (for standardglødelamper: d + 2 mm) og for 24-volts glødelamper: d + 5 mm, idet »d« er glødetrådens nominelle diameter som angivet af fabrikanten.

(8)  Afvigelsen af glødetrådens centrum fra glødelampens centrum må ikke være større end ± 2,0 mm (for standardglødelamper: ± 0,5 mm) målt i referenceaksens retning.

(9)  4,5 mm for 6-volts glødelamper.

(10)  16,5 mm for 24-volts glødelamper.

(11)  Dette mål svarer til afstanden mellem de to åbninger med en diameter på 3,5 mm.

(12)  Glødetrådens placering kontrolleres med et »boks-system« (blad P21W/2).

(13)  Excentriciteten skal kun måles vandret og lodret på glødelampen, således som denne er vist på figuren. Måling skal ske i de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger nærmest ved eller længst fra referenceplanet skærer glødetrådens akse.

(14)  Synsretningen skal være vinkelret på referenceaksen og ligge i det plan, der fastlægges af referenceaksen og centrum af soklens anden stift.

(15)  Glødetrådens forsætning i forhold til lampens akse skal være 27,5 mm fra referenceplanet.

(16)  d: glødetrådens diameter.

(17)  Kontrolleres med et »boks-system« (blad H1/3).

(18)  Ved enderne af glødetråden forstås de punkter, hvor projektionen af ydersiden af endevindingerne nærmest eller fjernest fra referenceplanet skærer referenceaksen, idet synsretningen er som beskrevet i fodnote 6 (særlige instruktioner for glødetråde med dobbeltspiral er under overvejelse).

(19)  Kontrolleres med et »boks-system« (blad H3/4).

(20)  For standardglødelamper skal måling ske i de punkter, hvor projektionen af ydersiden af de yderste vindinger skærer glødetrådens akse.

(21)  Placeringen af glødetrådens første og sidste vinding bestemmes som skæringen mellem ydersiden af den første og sidste lysende vinding med et plan parallelt med og i en afstand af 18 mm fra referenceplanet. (Supplerende instruktioner for glødetråde med dobbeltspiral er under overvejelse).

(22)  De i venstre søjle anførte værdier gælder for glødetråden for fjernlyset. De i højre søjle anførte værdier gælder for glødetråden for nærlyset.

(23)  Målelysstrøm til måling i henhold til punkt 3.9 i dette regulativ.

(24)  »…/26«: dimensioner, der skal måles i en afstand af referenceplanet angivet i mm efter skråstregen.

(25)  »29,5 mv« eller »30,0 mv«: den værdi, der er målt i en afstand af 29,5 mm eller 30,0 mm fra referenceplanet.

(26)  Planet V-V er det plan, som er vinkelret på referenceplanet, og som går gennem referenceaksen og gennem skæringspunktet mellem cirklen med diameter »M« og referencefligens akse.

(27)  Planet H-H er det plan, der er vinkelret på både referenceplanet og på planet V-V, og som går gennem referenceaksen.

(28)  30,0 mm for 24-volts typen.

(29)  Ved glødetrådenes endevindinger forstås de første og sidste lysende vindinger, som i det væsentlige har den korrekte spiralvinkel. For glødetråde med dobbeltspiral defineres vindingerne ved omkredsen af de primære vindinger.

(30)  For glødetråden til nærlyset skal der måles mellem skæringspunkterne, set i retning 1, mellem lampeskålens kant og den udvendige del af endevindingerne som defineret i fodnote (11).

(31)  »e« angiver afstanden fra referenceplanet til begyndelsen af nærlysglødetråden som defineret ovenfor.

(32)  For glødetråden til fjernlyset skal der måles mellem skæringspunkterne, set i retning 1, mellem et plan, der er parallelt med planet HH, og som befinder sig i en afstand af 0,8 mm under dette, og endevindingerne som defineret i fodnote (11).

(33)  Glødetrådens ender defineres som de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger skærer glødetrådens akse, set fra synsretning A som vist i blad H7/1.). (Særlige instruktioner for glødetråde med dobbeltspiral er under overvejelse).

(34)  Kontrolleres med et »boks-system« (blad H7/4).

(35)  Glødetrådens forsætning i forhold til referenceaksen måles kun i synsretningerne A og B som vist på figur 1 i blad H7/1. Måling skal ske i de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger nærmest ved eller længst fra referenceplanet skærer glødetrådens akse.

(36)  Glødetrådens forsætning i forhold til lampens akse målt i to planer parallelt med referenceplanet, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger nærmest ved eller længst fra referenceplanet skærer glødetrådens akse.

(37)  Glødetrådens ender defineres som de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger skærer glødetrådens akse, set fra synsretning A som vist i blad H8/1.

(38)  Kontrolleres med et »boks-system« (blad H8/4).

(39)  Synsretning A som vist på figur 1 i blad H9/1.

(40)  Glødetrådens ender defineres som de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger skærer glødetrådens akse, når synsretningen er som defineret i bemærkning 9 ovenfor.

(41)  Kontrolleres med et »boks-system« (blad H9/4).

(42)  Excentriciteten måles kun i synsretning A og B som vist på figur 1 i blad H94/1. Ved denne prøve bestemmes det, ved at kontrollere om glødetråden er korrekt placeret i forhold til referenceaksen og referenceplanet, om en glødelampe opfylder forskrifterne.

(43)  Dimensionerne kontrolleres med O-ringen fjernet.

(44)  Synsretning ()/ B som vist på figuren i blad H10/1.

(45)  Glødetrådens ender defineres som de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger skærer glødetrådens akse, når synsretningen () er som defineret i bemærkning 9 ovenfor.

(46)  Kontrolleres med et »boks-system« (blad H10/3). ().

(47)  Excentriciteten måles kun i synsretning () A og B som vist på figuren i blad H10/1. Måling skal ske i de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger nærmest ved eller længst fra referenceplanet skærer glødetrådens akse.

(48)  Fabrikanterne kan vælge et andet sæt vinkelrette synsretninger. De synsretninger, som opgives af fabrikanten, skal anvendes af prøvningslaboratoriet ved kontrol af glødetrådens dimensioner og placering.

(49)  Glødetrådens ender defineres som de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger skærer glødetrådens akse, set fra synsretning A som vist på figur 1 i blad H11/1.

(50)  Kontrolleres med et »boks-system« (blad H11/4).

(51)  Dimensionerne kontrolleres med O-ringen fjernet.

(52)  Synsretning A som vist på figuren i blad H12/1.

(53)  Glødetrådens ender defineres som de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger skærer glødetrådens akse, når synsretningen er som defineret i bemærkning 9 ovenfor.

(54)  Kontrolleres med et »boks-system« (blad H12/3).

(55)  Dimensionerne h1 og h2 måles i synretningen A, dimensionen h3 i synsretning C, og dimensionen h4 i synsretning B som vist på figuren i blad H12/1. Måling skal ske i de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger nærmest ved eller længst fra referenceplanet skærer glødetrådens akse.

(56)  Dimensionen k måles kun i synsretning A.

(57)  Glødetrådens ender defineres som de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger skærer glødetrådens akse, set fra synsretning A som vist i blad H13/1.

(58)  d1 er nærlysglødetrådens faktiske diameter. d2 fjernlysglødetrådens faktiske diameter.

(59)  De i venstre søjle anførte værdier gælder for nærlysglødetråden, mens værdierne i højre søjle gælder for fjernlysglødetråden.

(60)  Glødetrådens ender defineres som de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger skærer glødetrådens akse, set fra synsretning A som vist på figur 1 i blad H14/1.

(61)  »f1« står for længden af nærlysglødetråden, og »f2« står for længden af fjernlysglødetråden.

(62)  Kontrolleres med et »boks-system« (blad H14/4).

(63)  De i venstre søjle anførte værdier gælder for laveffektglødetråden. De i højre søjle anførte værdier gælder for højeffektglødetråden.

(64)  »…/26,0«: dimensioner, der skal måles i en afstand af referenceplanet angivet i mm efter skråstregen.

(65)  »31,0 mv«: værdi målt i en afstand af 31,0 mm fra referenceplanet.

(66)  Planet V-V er det plan, der er vinkelret på referenceplanet, og som går gennem referenceaksen og referencefligens akse.

(67)  Planet H-H er det plan, der er vinkelret på både referenceplanet og på planet V-V, og som går gennem referenceaksen.

(68)  Ved glødetrådenes endevindinger forstås de første og sidste lysende vindinger, som i det væsentlige har den korrekte spiralvinkel.

(69)  For højeffektglødetråden skal der måles mellem skæringspunkterne, set i retning 1, mellem lampeskålens kant og den udvendige del af endevindingerne som defineret i fodnote 8.

(70)  »e« angiver afstanden fra referenceplanet til begyndelsen af fjernlysglødetråden som defineret ovenfor.

(71)  For laveffektglødetråden skal der måles mellem skæringspunkterne, set i retning 1, mellem et plan, der er parallelt med planet H-H, og som befinder sig i en afstand af 1,8 mm over dette, og endevindingerne som defineret i fodnote 8.

(72)  34,0 for 24-volt typen.

(73)  24,5 for 24-volt typen.

(74)  Glødetrådens ender defineres som de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger skærer glødetrådens akse, set fra synsretning A som vist i blad H16/1.

(75)  Kontrolleres med et »boks-system« (blad H16/4).

(76)  Glaspæren skal være fri for optisk forvrængning inden for vinklerne γ1 og γ2. Dette krav gælder for hele pærens periferi inden for vinklerne γ1 og γ2.

(77)  Kontrolleres med et »boks-system«, blad H27W/3.

(78)  For standardglødelamper skal måling ske i de punkter, hvor projektionen af ydersiden af de yderste vindinger skærer glødetrådens akse.

(79)  Ved enderne af glødetrådene forstås de punkter, hvor ydersiden af henholdsvis de første og sidste lysafgivende vindinger skærer planet parallelt med og 31,75 mm fra referenceplanet.

(80)  Excentriciteten måles kun i synsretning () A og B som vist på figuren i blad HB3/1. Måling skal ske i de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger nærmest ved eller længst fra referenceplanet skærer glødetrådens akse.

(81)  Synsretning () B som vist på figuren i blad HB3/1.

(82)  Kontrolleres med et »boks-system« (blad HB3/4) ().

(83)  Glødetrådens ender defineres som de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger skærer glødetrådens akse, når synsretningen () er som defineret i bemærkning () ovenfor.

(84)  Dimensionerne kontrolleres med O-ringen fjernet.

(85)  Glødelampen HB3 skal være monteret med retvinklet sokkel, og glødelampen HB3A skal være monteret med lige sokkel.

(86)  Fabrikanterne kan vælge et andet sæt vinkelrette synsretninger. De synsretninger, som opgives af fabrikanten, skal anvendes af prøvningslaboratoriet ved kontrol af glødetrådens dimensioner og placering.

(87)  Excentriciteten måles kun i synsretning () A og B som vist på figuren i blad HB4/1. Måling skal ske i de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger nærmest ved eller længst fra referenceplanet skærer glødetrådens akse.

(88)  Synsretning () B som vist på figuren i blad HB4/1.

(89)  Kontrolleres med et »boks-system« (blad HB4/4) ().

(90)  Glødetrådens ender defineres som de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger skærer glødetrådens akse, når synsretningen () er som defineret i bemærkning () ovenfor.

(91)  Dimensionerne kontrolleres med O-ringen fjernet.

(92)  Glødelampen HB4 skal være monteret med retvinklet sokkel, og glødelampen HB4A skal være monteret med lige sokkel.

(93)  Fabrikanterne kan vælge et andet sæt vinkelrette synsretninger. De synsretninger, som opgives af fabrikanten, skal anvendes af prøvningslaboratoriet ved kontrol af glødetrådens dimensioner og placering.

(94)  Excentriciteten måles kun i synsretning A og B som vist på figuren i blad HIR1/1. Måling skal ske i de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger nærmest ved eller længst fra referenceplanet skærer glødetrådens akse.

(95)  Synsretning B som vist på figuren i blad HIR1/1.

(96)  Kontrolleres med et »boks-system« (blad HIR1/3).

(97)  Glødetrådens ender defineres som de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger skærer glødetrådens akse, når synsretningen er som defineret i bemærkning () ovenfor.

(98)  Dimensionerne kontrolleres med O-ringen monteret.

(99)  Excentriciteten måles kun i synsretning A og B som vist på figuren i blad HIR2/1. Måling skal ske i de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger nærmest ved eller længst fra referenceplanet skærer glødetrådens akse.

(100)  Synsretning B som vist på figuren i blad HIR2/1.

(101)  Kontrolleres med et »boks-system« (blad HIR2/3).

(102)  Glødetrådens ender defineres som de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger skærer glødetrådens akse, når synsretningen er som defineret i bemærkning 8 ovenfor.

(103)  Dimensionerne kontrolleres med O-ringen fjernet.

(104)  De i venstre søjle anførte værdier gælder for fjernlyset.De i højre søjle anførte værdier gælder for nærlyset.

(105)  Målelysstrøm til måling i henhold til punkt 3.9 i dette regulativ.

(106)  »…/26«: dimensioner, der skal måles i en afstand af referenceplanet angivet i mm efter skråstregen.

(107)  »29,5 mv«: værdi målt i en afstand af 29,5 mm fra referenceplanet.

(108)  Planet V-V er det plan, som er vinkelret på referenceplanet, og som går gennem referenceaksen og gennem skæringspunktet mellem cirklen med diameter »M« og referencefligens akse.

(109)  Planet H-H er det plan, der er vinkelret på både referenceplanet og på planet V-V, og som går gennem referenceaksen.

(110)  (Ikke udfyldt).

(111)  Ved glødetrådenes endevindinger forstås de første og sidste lysende vindinger, som i det væsentlige har den korrekte spiralvinkel. For glødetråde med dobbeltspiral defineres vindingerne ved omkredsen af de primære vindinger.

(112)  For glødetråden til nærlyset skal der måles mellem skæringspunkterne, set i retning 1, mellem lampeskålens kant og den udvendige del af endevindingerne som defineret i fodnote.

(113)  »e« angiver afstanden fra referenceplanet til begyndelsen af nærlysglødetråden som defineret ovenfor.

(114)  For glødetråden til fjernlyset skal der måles mellem skæringspunkterne, set i retning 1, mellem et plan, der er parallelt med planet HH, og som befinder sig i en afstand af 0,8 mm under dette, og endevindingerne som defineret i fodnote.

(115)  Kontrolleres med et »boks-system «(blad HS2/3).

(116)  For at forhindre, at glødetråden hurtigt svigter, må forsyningsspændingen ikke overstige 8,5 V for 6 volts glødelamper og 15 V for 12 volts glødelamper.

(117)  Kontrolleres med et »boks-system«. Blad HS5/4.

(118)  Placeringen af glødetrådens første og sidste vinding bestemmes som skæringen mellem ydersiden af den første og sidste lysende vinding med et plan parallelt med og i en afstand af 26 mm fra referenceplanet.

(119)  Placeringen af glødetrådens første og sidste vinding bestemmes som skæringen mellem ydersiden af den første og sidste lysende vinding med et plan parallelt med og i en afstand af 26 mm fra referenceplanet.

(120)  De i venstre søjle anførte værdier gælder for fjernlysglødetråden, mens værdierne i højre søjle gælder for nærlysglødetråden.

(121)  Glødetrådens ender defineres som de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger skærer glødetrådens akse, set fra synsretning A som vist i blad HS6/1.

(122)  d1: Nærlysglødetrådens faktiske diameter

d2: Fjernlysglødetrådens faktiske diameter

(123)  De i venstre søjle anførte værdier gælder for fjernlysglødetråden, mens værdierne i højre søjle gælder for nærlysglødetråden.

(124)  Kontrolleres med et »boks-system« (blad P13W/3).

(125)  Glødetrådens ender defineres som de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger skærer glødetrådens akse, set vinkelret på planet, der går gennem glødetrådens tilledningskabler.

(126)  Ingen del af soklen ud over referenceplanet må befinde sig inden for vinklen α2 som vist på figur 1 i blad P13W/1. Pæren skal være fri for optisk forvrængning inden for vinklen α1 + α2. Disse forskrifter gælder for hele pærens periferi.

(127)  For kategorierne PS19W, PSY19W og PSR19W, kan dimensionerne kontrolleres med O-ringen fjernet for at sikre korrekt montering under prøvningen.

(128)  Glødetrådens placering kontrolleres med et »boks-system« (blad P19W/3).

(129)  Glødetrådens ender defineres som de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger skærer glødetrådens akse, set vinkelret på planet, der går gennem glødetrådens tilledningskabler som vist på tegningen i blad P19W/1.

(130)  Ingen del af soklen uden for referenceplanet må befinde sig inden for vinklen α. Pæren skal være fri for optisk forvrængning inden for vinklen 2α + 180°

(131)  Det lys, der afgives af standardglødelamper, skal være hvidt for kategorierne P19W og PS19W, hvidt eller gult for kategorierne PY19W og PSY19W og hvidt eller rødt for kategorierne PR19W og PSR19W.

(132)  For kategorierne PS24W, PSX24W, PSY24W og PSR24W, kan dimensionerne kontrolleres med O-ringen fjernet for at sikre korrekt montering under prøvningen.

(133)  Glødetrådens placering kontrolleres med et »boks-system« (blad P24W/3).

(134)  Glødetrådens ender defineres som de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger skærer glødetrådens akse, set vinkelret på planet, der går gennem glødetrådens tilledningskabler som vist på tegningen på blad P24W/1.

(135)  Ingen del af soklen uden for referenceplanet må befinde sig inden for vinklen α. Pæren skal være fri for optisk forvrængning inden for vinklen 2α + 180°

(136)  Det lys, der afgives af standardglødelamper, skal være hvidt for kategorierne P24W, PX24W, PS24W og PSX24W, hvidt eller gult for kategorierne PY24W og PSY24W og hvidt eller rødt for kategorierne PR24W og PSR24W.

(137)  Glødetrådens placering kontrolleres med et »boks-system« (blad PC16W/3).

(138)  Glødetrådens ender defineres som de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger skærer glødetrådens akse, set vinkelret på planet, der går gennem glødetrådens tilledningskabler som vist på tegningen i blad P19W/1.

(139)  Ingen del af soklen uden for referenceplanet må befinde sig inden for vinklen α. Pæren skal være fri for optisk forvrængning inden for vinklen 2α + 180°

(140)  Det lys, der afgives af standardglødelamper, skal være hvidt for glødelamper af kategori PC16W, hvidt eller gult for glødelamper af kategori PCY16W og hvidt eller rødt for glødelamper af kategori PCR16W.

(141)  Disse dimensioner kontrolleres med et »boks-system« () baseret på ovennævnte dimensioner og tolerancer. »X« og »y« henviser til hovedglødetråden (højeffekt) og ikke referenceaksen. Øgede krav til præcisionen af placeringen af glødetråden og af samlingen sokke 1 fatning er under udarbejdelse.

(142)  Største afvigelse i sideretningen af hovedglødetrådens centrum i forhold til to på hinanden vinkelrette planer, der indeholder referenceaksen, og hvoraf det ene indeholder referencestiftens akse.

(143)  »boks-systemet« er det samme som for glødelampen P21/5W.

(144)  24 V glødelampen tilrådes ikke anvendt ved fremtidige installationer.

(145)  Det lys, der afgives af seriefremstillede lamper, skal være rødt (se desuden bemærkning 6).

(146)  Det lys, der afgives af standardglødelamper, skal være hvidt eller rødt.

(147)  Se fodnote 1 i blad P21/5W/2.

(148)  Se fodnote 2 i blad P21/5W/2.

(149)  Se fodnote 3 i blad P21/5W/2.

(150)  Det lys, der afgives af seriefremstillede lamper, skal være rødt (se desuden bemærkning 5).

(151)  Det lys, der afgives af standardglødelamper, skal være hvidt eller rødt.

(152)  Kontrolleres med et »boks-system« (blad PSX26W/3).

(153)  Glødetrådens ender defineres som de punkter, hvor projektionen af den udvendige del af de yderste vindinger skærer glødetrådens akse, set vinkelret på planet, der går gennem glødetrådens tilledningskabler.

(154)  Ingen del af soklen ud over referenceplanet må befinde sig inden for vinklen α2 som vist på figur 1 i blad PSX26W/1. Pæren skal være fri for optisk forvrængning inden for vinklen α1 + α2. Disse forskrifter gælder for hele pærens periferi.

(155)  Lampeskålenes og glødetrådenes placering og dimensioner kontrolleres ved hjælp af målemetoden beskrevet i IEC Publication 60809.

(156)  Måles i en afstand fra referenceplanet som angivet i millimeter efter skråstregen.

(157)  mv = målt værdi.

(158)  Vinklen γ er kun relevant for lampeskålens udformning og skal ikke kontrolleres på færdigfremstillede glødelamper.

(159)  Målene a, b, c og β refererer til et plan, som er parallelt med referenceplanet og skærer lampeskålens to kanter i en afstand af e + 1,5 mm.

(160)  Tilladt vinkelafvigelse af lampeskålplanets position i forhold til normalpositionen.

(161)  De i venstre søjle anførte værdier gælder for fjernlysglødetråden.De i højre søjle anførte værdier gælder for nærlysglødetråden.

(162)  Største afvigelse i sideretningen af glødetrådens centrum i forhold til to på hinanden vinkelrette planer, der indeholder referenceaksen, og hvoraf det ene indeholder aksen X-X.

(163)  Største afvigelse i sideretningen af glødetrådens centrum i forhold til to på hinanden vinkelrette planer, der indeholder referenceaksen, og hvoraf det ene indeholder aksen X-X.

(164)  Kontrolleres med et »boks-system« (blad W15/5W/2 og 3).

(165)  Største afvigelse i sideretningen af glødetrådens centrum i forhold til to på hinanden vinkelrette planer, der indeholder referenceaksen, og hvoraf det ene indeholder aksen X-X.

(166)  »X« og »y« betegner afstanden mellem aksen gennem den sekundære glødetråd og aksen gennem hovedglødetråden.

(167)  Største afvigelse i sideretningen af glødetrådens centrum i forhold til to på hinanden vinkelrette planer, der indeholder referenceaksen, og hvoraf det ene indeholder aksen X-X.

(168)  Største afvigelse i sideretningen af glødetrådens centrum i forhold til to på hinanden vinkelrette planer, der indeholder referenceaksen, og hvoraf det ene indeholder aksen X-X.

(169)  Kontrolleres med et »boks-system« W21W/2.

(170)  Kontrolleres med et »boks-system« (blad W21/5W/2 og 3).

(171)  Største afvigelse i sideretningen af glødetrådens centrum i forhold til to på hinanden vinkelrette planer, der indeholder referenceaksen, og hvoraf det ene indeholder aksen X-X.

(172)  »X« og »y« betegner afstanden mellem aksen gennem den sekundære glødetråd og aksen gennem hovedglødetråden.


BILAG 2

MEDDELELSE

(største format: A4 (210 × 297 mm))

Image

Image


BILAG 3

EKSEMPEL PÅ GODKENDELSESMÆRKETS UDFORMNING

(jf. punkt 2.4.3)

Image

Ovennævnte godkendelsesmærke, der er påført en glødelampe, angiver, at glødelampen er godkendt i Det Forenede Kongerige (E11) under godkendelsesnummer A1.

Det første ciffer i godkendelsesnummeret angiver, at godkendelsen er meddelt i henhold til kravene i regulativ nr. 37 som ændret i ændringsserie 02 og 03 (1).


(1)  Kræver ikke ændringer i godkendelsesnummeret.


BILAG 4

GLØDETRÅDES LYSCENTRUM OG FORM

Medmindre andet er anført i lampens tekniske beskrivelse, gælder denne standard for bestemmelsen af forskellige glødetrådsformes lyscentrum.

Lyscentrets position afhænger af glødetrådens form.

Nr.

Glødetrådsform

Bemærkninger

1

Image

Hvor b > 1,5 h, må afvigelsen af glødetrådens akse i forhold til normalen til referenceaksen ikke overstige 15°.

2

Image

Gælder kun glødetråde, som kan indskrives i et rektangel, hvor b > 3h.

3

Image

Gælder kun glødetråde, som kan indskrives i et rektangel, hvor b ≤ 3h, men k < 2h.

Siderne i de i 2 og 3 beskrevne rektangler er henholdsvis parallelle og vinkelrette på referenceaksen.

Lyscentret er skæringspunktet mellem de stiplede linjer.

Tegningerne skal kun illustrere de væsentligste dimensioner.


BILAG 5

KONTROL AF GLØDELAMPERNES FARVE

1.   Generelt

1.1.

Der måles på færdige lamper. Glødelamper med sekundære (ydre) pærer, der fungerer som farvefilter, skal behandles som glødelamper med primære pærer.

1.2.

Prøvningerne udføres ved en rumtemperatur på 23 °C ± 5 °C.

1.3.

Prøvningerne udføres ved den prøvespænding, der er anført i databladet for den relevante lampe.

1.4.

Glødelamper bør måles ved normal placering. For glødelamper med to glødetråde anvendes kun højeffektglødetråden (hoved- eller fjernlys).

1.5.

Forud for indledningen af en prøvning skal glødelampens temperatur stabiliseres ved drift ved prøvespændingen i 10 minutter.

2.   Farve

2.1.

Farveprøvning foretages med et målesystem, der kan bestemme de trikromatiske koordinater (CIE) med en nøjagtighed på ± 0,002.

2.2.

De trikromatiske koordinater måles med en kolorimetrisk modtager, der integrerer over en højre-cirkulær kegle med en vinkelåbning på mindst 5° og højst 15° i glødetrådens centrum.

2.3.

Måleretninger (se figuren nedenfor)

2.3.1.

Modtageren anbringes indledningsvis vinkelret på lampens akse og på glødetrådens akse (eller dens plan i tilfælde af buede glødetråde). Efter måling flyttes modtageren omkring glødelampen i tovejstrin på ca. 30°, indtil det i punkt 2.3.2 eller 2.3.3 angivne område er dækket. For hver position udføres en måling. Dog foretages der ikke måling, når

a)

modtagerens midterlinje falder sammen med glødetrådens akse eller

b)

sigteretningen mellem modtageren og glødetråden blokeres af uigennemsigtige (ikke-transmitterende) dele af lyskilden som f.eks. strømledninger eller en eventuel sekundær glødetråd.

2.3.2.

For glødelamper, der anvendes i forlygter, måles der i retninger omkring glødelampen med modtageråbningens midterlinje placeret inden for en vinkel på ± 30° fra planet vinkelret på lampens akse og med udgangspunkt i glødetrådens centrum. Ved glødelamper med to glødetråde anvendes fjernlysglødetrådens centrum.

2.3.3.

Ved glødelamper, der anvendes i lyssignalanordninger, udføres der målinger i retningerne omkring glødelampen med undtagelse af:

a)

det område, der er dækket af glødelampens sokkel og

b)

det umiddelbare overgangsområde langs soklen.

Ved glødelamper med to glødetråde anvendes hovedglødetrådens centrum.

Positioner for den kolorimetriske modtager

Image


BILAG 6

MINDSTEKRAV TIL FABRIKANTENS KVALITETSKONTROLPROCEDURER

1.   Generelt

Forskrifter vedrørende overensstemmelse betragtes som overholdt med hensyn til fotometriske, geometriske, visuelle og elektriske krav, hvis de tolerancer, der er angivet i de for seriefremstillede glødelamper relevante datablade i bilag 1 og i de relevante datablade for sokler, overholdes.

2.   Minimumskrav til fabrikantens overensstemmelseskontrol

For hver type glødelampe skal fabrikanten eller indehaveren af godkendelsesmærkningen med passende mellemrum udføre prøvninger i overensstemmelse med bestemmelserne i dette regulativ.

2.1.   Prøvningernes art

Prøvningen af overensstemmelse med disse specifikationer skal omfatte de fotometriske, geometriske og optiske egenskaber.

2.2.   Metoder, som anvendes ved prøvningerne

2.2.1.

Prøvningerne udføres generelt i overensstemmelse med metoderne i dette regulativ.

2.2.2.

Anvendelse af punkt 2.2.1 forudsætter jævnlig kalibrering af prøvningsapparaturet og dets overensstemmelse med målinger foretaget af en kompetent myndighed.

2.3.   Prøveudtagningens art

Der udtages på tilfældig måde prøver af glødelamper fra en ensartet produktionsbatch. Ved en ensartet batch forstås et sæt glødelamper af samme type, defineret i henhold til fabrikantens produktionsmetoder.

2.4.   Målte og registrerede egenskaber

Glødelamperne inspiceres, og prøvningsresultaterne registreres i overensstemmelse med opdelingen af egenskaber i bilag 7, tabel 1.

2.5.   Godkendelseskriterier

Det påhviler fabrikanten eller indehaveren af godkendelsen at foretage en statistisk analyse af prøvningsresultaterne med henblik på opfyldelse af forskrifterne for prøvning af produktionens overensstemmelse i punkt 4.1 i dette regulativ.

Disse forskrifter betragtes som opfyldt, hvis det acceptable niveau for ikke-overensstemmelse for hver enkelt gruppe af egenskaber i tabel 1 i bilag 7 ikke overskrides. Dette betyder, at antallet af glødelamper, der ikke overholder forskrifterne for en gruppe egenskaber for en glødelampetype, ikke overstiger kvalifikationsgrænserne i de relevante tabeller (2, 3 eller 4) i bilag 7.

Bemærk: Hvert enkelt forskrift for en glødelampe skal betragtes som en egenskab.


BILAG 7

PRØVEUDTAGNING OG OVERENSSTEMMELSESNIVEAUER I FORBINDELSE MED FABRIKANTERNES PRØVNINGSREGISTRERING

Tabel 1

Egenskaber

Gruppe egenskaber

Gruppe (1) af prøvningsresultater for forskellige lampetyper

Mindste antal stikprøver pr. gruppe (1) i løbet af 12 måneder

Acceptabelt niveau for ikke-overensstemmelse pr. gruppe egenskaber (%)

Mærkning, læselighed og varighed

Alle typer med samme udvendige dimensioner

315

1

Pærens kvalitet

Alle typer med samme pære

315

1

Pærens farve

Alle typer (der udsender rødt og gult lys) af samme kategori og farvningsteknologi

20

Ydre lampedimensioner (sokkel/basis medregnes ikke)

Alle typer af samme kategori

200

1

Mål for sokkel og basis

Alle typer af samme kategori

200

6,5

Mål relateret til indre elementer (2)

Alle lamper af en type

200

6,5

Første læsning, watt og lumen (2)

Alle lamper af en type

200

1

Farveholdbarhedsprøvning

Alle lamper (der udsender rødt, gult og hvidt lys) med samme farvningsteknologi

20 (3)

1

Kvalifikationsgrænser for overensstemmelse baseret på forskellige antal prøvningsresultater for hver gruppe egenskaber opført i tabel 2 som maksimalt antal tilfælde af ikke-overensstemmelse. Grænserne er baseret på et acceptabelt niveau på 1 procent ikke-overensstemmelse ud fra en godkendelsessandsynlighed på mindst 0,95.

Tabel 2 (4)

Antal prøvningsresultater for hver egenskab

Kvalifikationsgrænser for overensstemmelse

20

0

21 - 50

1

51 - 80

2

81 - 125

3

126 - 200

5

201 - 260

6

261 - 315

7

316 - 370

8

371 - 435

9

436 - 500

10

501 - 570

11

571 - 645

12

646 - 720

13

721 - 800

14

801 - 860

15

861 - 920

16

921 - 990

17

991 - 1 060

18

1 061 - 1 125

19

1 126 - 1 190

20

1 191 - 1 249

21

Kvalifikationsgrænser for overensstemmelse baseret på forskellige antal prøvningsresultater for hver gruppe egenskaber opført i tabel 3 som maksimalt antal tilfælde af ikke-overensstemmelse. Grænserne er baseret på et acceptabelt niveau på 6,5 procent ikke-overensstemmelse ud fra en godkendelsessandsynlighed på mindst 0,95.

Tabel 3

Antal registrerede lygter

Kvalifikationsgrænse

- 200

21

201 - 213

22

214 - 227

23

228 - 240

24

241 - 254

25

255 - 268

26

269 - 281

27

282 - 295

28

296 - 308

29

309 - 322

30

323 - 336

31

337 - 349

32

350 - 363

33

364 - 376

34

377 - 390

35

391 - 404

36

405 - 417

37

418 - 431

38

432 - 444

39

445 - 458

40

459 - 472

41

473 - 485

42

486 - 499

43

500 - 512

44

513 - 526

45

527 - 540

46

541 - 553

47

554 - 567

48

568 - 580

49

581 - 594

50

595 - 608

51

609 - 621

52

622 - 635

53

636 - 648

54

649 - 662

55

663 - 676

56

677 - 689

57

690 - 703

58

704 - 716

59

717 - 730

60

731 - 744

61

745 - 757

62

758 - 771

63

772 - 784

64

785 - 798

65

799 - 812

66

813 - 825

67

826 - 839

68

840 - 852

69

853 - 866

70

867 - 880

71

881 - 893

72

894 - 907

73

908 - 920

74

921 - 934

75

935 - 948

76

949 - 961

77

962 - 975

78

976 - 988

79

989 - 1 002

80

1 003 - 1 016

81

1 017 - 1 029

82

1 030 - 1 043

83

1 044 - 1 056

84

1 057 - 1 070

85

1 071 - 1 084

86

1 085 - 1 097

87

1 098 - 1 111

88

1 112 - 1 124

89

1 125 - 1 138

90

1 139 - 1 152

91

1 153 - 1 165

92

1 166 - 1 179

93

1 180 - 1 192

94

1 193 - 1 206

95

1 207 - 1 220

96

1 221 - 1 233

97

1 234 - 1 249

98

Kvalifikationsgrænserne for overensstemmelse baseret på forskellige antal prøvningsresultater for hver gruppe egenskaber er anført i tabel 4 som procentdel af resultaterne, ud fra en godkendelsessandsynlighed på mindst 0,95.

Table 4

Antal prøvningsresultater for hver egenskab

Kvalifikationsgrænser i % af resultaterne.

Acceptabelt niveau på 1 % ikke-overensstemmelse

Kvalifikationsgrænser i % af resultaterne.

Acceptabelt niveau på 6,5 % ikke-overensstemmelse

1 250

1,68

7,91

2 000

1,52

7,61

4 000

1,37

7,29

6 000

1,30

7,15

8 000

1,26

7,06

10 000

1,23

7,00

20 000

1,16

6,85

40 000

1,12

6,75

80 000

1,09

6,68

100 000

1,08

6,65

1 000 000

1,02

6,55


(1)  Bedømmelsen skal sædvanligvis dække serieproducerede glødelamper fra de enkelte fabrikker. En fabrikant kan dog behandle resultaterne fra flere fabrikker vedrørende samme type som én gruppe, forudsat at fabrikkerne anvender samme kvalitetsstyringssystem.

(2)  Hvis en glødelampe har mere end et enkelt indre element (glødetråd, lampeskål), skal dens egenskaber (dimensioner, watt, lumen) grupperes separat for hvert element.

(3)  Repræsentativ fordeling på kategorier af lamper, der bruger samme farvningsteknologi og efterbehandling, og som omfatter lamper mindste og største diameter for den ydre pære, hver med højeste nominelle wattforbrug.

(4)  I overensstemmelse med ISO 2859-1: 1999 »Metoder for stikprøveinspektion ved alternativ variation — Del 1: Puljer af stikprøveplaner opstillet efter kvalitetsniveau for godkendelse (AQL) for inspektion af partier i fortløbende rækker«, herunder teknisk berigtigelse 1:2001.


BILAG 8

MINIMUMSKRAV TIL STIKPRØVER UDFØRT AF DE ADMINISTRATIVE MYNDIGHEDER

1.   Generelt

Forskrifter vedrørende overensstemmelse betragtes som overholdt med hensyn til fotometriske, geometriske, visuelle og elektriske krav, hvis de tolerancer, der er angivet i de for seriefremstillede glødelamper relevante datablade i bilag 1 og i de relevante datablade for sokler, overholdes.

2.   Massefremstillede glødelamper betragtes som overensstemmende, hvis resultaterne er i overensstemmelse med bilag 9 til dette regulativ.

3.   Glødelamperne anses for uoverensstemmende, og fabrikanten anmodes om at bringe sin produktion i overensstemmelse med forskrifterne, hvis resultaterne ikke er i overensstemmelse med bilag 9 til dette regulativ.

4.   Hvis punkt 3 i dette bilag finder anvendelse, udtages der inden for to måneder endnu en prøve på 250 glødelamper tilfældigt valgt fra en senere produktionsperiode.


BILAG 9

OVERENSSTEMMELSE GODKENDT VED STIKPRØVEKONTROL

Overensstemmelse godkendes eller nægtes ud fra værdierne i tabel 1. Glødelamper godkendes eller nægtes godkendelse for hver gruppe egenskaber ud fra værdierne i tabel 1 (1).

Tabel 1

 

1 % (2)

6,5 % (2)

 

Accept

Afvisning

Accept

Afvisning

Første stikprøvestørrelse: 125

2

5

11

16

Hvis antallet af ikke-overensstemmende enheder er større end 2 (11) og mindre end 5 (16): udtag endnu en prøve på 125 og bedøm de 250

6

7

26

27


(1)  Ordningen foreslås med henblik på bedømmelse af glødelampers overensstemmelse ud fra et godkendelsesniveau med en ikke-overensstemmelse på henholdsvis 1 % og 6 %, og den er baseret på Double Sampling Plan for Normal Inspection in IEC Publication 60410: Sampling Plans and Procedures for Inspection by Attributes.

(2)  Glødelamperne inspiceres, og prøvningsresultaterne registreres i overensstemmelse med opdelingen af egenskaber i bilag 7, tabel 1.


BILAG 10

OVERSÆTTELSE AF UDTRYK ANVENDT I TEGNINGERNE I BILAG 1

English

Dansk

a = major (high wattage) filament

a = hovedglødetråd (højeffekt)

Auxiliary reference plane

Sekundært referenceplan

Axis of bulb

Pærens akse

Axis of driving-beam filament

Fjernlysglødetrådens akse

Axis of high wattage filament

Højeffektglødetrådens akse

Axis of low wattage filament

Laveffektglødetrådens akse

Axis of passing-beam filament

Nærlysglødetrådens akse

Axis of the bulb

Pærens akse

b = minor (low wattage) filament

b = sekundær glødetråd (laveffekt)

Bulb axis

Pærens akse

Category

Kategori

Central axis sought

Midterakse

Definition of Z – Z line

Definition af linjen Z - Z

Definition: Ring centre and reference axis

Definition: Centrum af ringen og referenceakse

Distortion free area and black top

Forvrængningsfrit område og sort top

Driving

Fjern

Driving-beam

Fjernlys

Driving-beam filament

Fjernlysglødetråd

Driving-beam filament axis

Fjernlysglødetrådens akse

Earth

Jord

Enlarged centre of View A

Forstørret centrum, synsretning A

Enlarged centre of View B

Forstørret centrum, synsretning B

Filament axis

Glødetrådens akse

Filament centre

Glødetrådens centrum

Filament centres

Glødetrådenes centrum

Filament position

Glødetrådens placering

Filament position and dimensions

Glødetrådens placering og dimensioner

First filament turn

Glødetrådens første vinding

For driving-beam filament

For fjernlysglødetråden

For passing-beam filament

For nærlysglødetråden

Ground

Jord

High wattage

Højeffekt

High-wattage filament

Højeffektsglødetråd

Low wattage

Laveffekt

Low-wattage filament

Laveffektsglødetråd

Lug width 3 mm

Fligens bredde 3 mm

max

maks.

Maximum lamp outlines

Lygtens maksimale profil

Metal free zone

Metalfrit område

Nominal position of lampholder studs

Holdertappenes nominelle placering

Obscuration angle limits of cap

Afgrænsning af soklens afblændingsvinkel

Offset of filament

Glødetrådens forsætning

Passing

Nær

Passing beam filament axis

Nærlysglødetrådens akse

Passing-beam

Nærlys

Passing-beam filament

Nærlysglødetråd

Permissible offset of filament axis

Tilladt forsætning for glødetrådens akse

Plane C

Plan C

Position and dimensions of filaments

Glødetrådenes placering og dimensioner

Position of the filaments

Glødetrådenes placering

Position of the shield

Lampeskålens placering

Reference axis

Referenceakse

Reference boss

Referenceknast

Reference diameter

Referencediameter

Reference key

Referencetap

Reference lug

Referenceflig

Reference mark

Referencemærke

Reference notch

Referencehak

Reference pin

Referencestift

Reference plane

Referenceplan

Ring centre

Ringens centrum

Second pin

Anden stift

Section A-B

Tværsnit A-B

Section D-E

Tværsnit D-E

Shield

Lampeskål

Top view

Set fra oven

Top view of driving-beam and passing-beam filament

Nær- og fjernlysglødetråden set fra oven

View A

Synsretning A

View A passing-beam filament

Nærlysglødetråden fra synsretning A

View A: measuring H2

Synsretning A: måling af H2

View B

Synsretning B

View B driving-beam filament

Fjernlysglødetråden fra synsretning B

View B: measuring k, h1, h3, f

Synsretning B: måling af k, h1, h3, f

View C

Synsretning C

View C: measuring h4

Synsretning C: måling af h4

View from A / View from 1

Synsretning A/synsretning 1

View from B / View from 2

Synsretning B/synsretning 2

View from C / View from 3

Synsretning C/synsretning 3

Views A and C

Synsretning A og C

Views B and C

Synsretning B og C

x mm to reference plane

x mm til referenceplan

x to reference plane

x til referenceplan


13.11.2010   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 297/183


Kun de originale FN/ECE-tekster har retlig virkning i henhold til folkeretten. Dette regulativs nuværende status og ikrafttrædelsesdato bør kontrolleres i den seneste version af FN/ECE's statusdokument TRANS/WP.29/343, der findes på adressen:

http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp29wgs/wp29gen/wp29fdocstts.html

Ændringer til regulativ nr. 13 fra De Forenede Nationers Økonomiske Kommission for Europa (FN/ECE) — Ensartede forskrifter for godkendelse af køretøjer i klasse M, N og O, hvad angår bremsesystemet

Ændringsserie 11

Ændringer af regulativ nr. 13 offentliggjort i EUT L 257, 30.9.2010, s. 1.

Omfattende:

 

Ændringsserie 11 — Ikrafttrædelsesdato: 11. juli 2008

 

Revision 6 — Ændring 1 — Korrigendum 1

 

Revision 6 — Ændring 1 — Korrigendum 2

 

Supplement 1 til ændringsserie 11 — ikrafttrædelsesdato: 22. juli 2009

 

Supplement 2 til ændringsserie 11 — ikrafttrædelsesdato: 24. oktober 2009

 

Korrigendum 2 til ændringsserie 11 — ikrafttrædelsesdato: 24. juni 2009

 

Supplement 3 til ændringsserie 11 — ikrafttrædelsesdato: 17. marts 2010

Ændringer i indholdsfortegnelsen

Overskriften til bilag 16 affattes således:

»Bilag 16 —

Kompatibilitet mellem trækkende køretøj og påhængskøretøj med hensyn til datakommunikation efter ISO 11992 «

Bilag 19 Der indsættes et nyt tillæg 7 og 8, der affattes således:

 

»Bilag 19 — Tillæg 7 — Køretøjsstabilitetsfunktion — informationsdokument

 

Bilag 19 — Tillæg 8 — Køretøjsstabilitetsfunktion — prøvningsrapport «

De hidtidige tillæg 7 og 8 nummereres som henholdsvis tillæg 9 og 10.

Der indsættes et nyt bilag 21.

»Bilag 21 —

Særlige forskrifter for køretøjer, der er udstyret med køretøjsstabilitetsfunktion

Bilag 21 — tillæg 1 — Anvendelse af simulering af dynamisk stabilitet

Bilag 21 — tillæg 2 — Værktøj til simulering af dynamisk stabilitet; validering af værktøjet

Bilag 21 —

tillæg 3 —

Prøvningsrapport for simuleringsværktøj for køretøjsstabilitetsfunktion «

Ændringer af regulativets tekst

I hele regulativ nr. 13 erstattes referencer til »ISO 11992:2003 « med »ISO 11992:2003, inklusive ISO 11992-2:2003 med ændring 1:2007 «.

Som nye punkter indsættes punkt 2.34 til 2.36, der affattes således:

»2.34.

»Køretøjsstabilitetsfunktion«: en elektronisk kontrolfunktion i et køretøj, der forbedrer køretøjets dynamiske stabilitet.

2.34.1.

En køretøjsstabilitetsfunktion omfatter en eller begge af følgende komponenter:

a)

retningskontrol

b)

væltekontrol.

2.34.2.

Kontrolfunktioner i en køretøjsstabilitetsfunktion:

2.34.2.1.

»Retningskontrol« er en funktion i en køretøjsstabilitetsfunktion, som i overstyrings- og understyringssituationer hjælper føreren af et motordrevet køretøj med inden for køretøjets fysiske begrænsninger at opretholde den af føreren tilsigtede retning, og som hjælper føreren med at fastholde et påhængskøretøjs — hvis et sådant er opkoblet — kørselsretning i forhold til det trækkende køretøjs.

2.34.2.2.

»Væltekontrol« er en funktion i en køretøjsstabilitetsfunktion, som reagerer på en forestående væltning med henblik på at stabilisere et motorkøretøj eller en kombinationen af et trækkende køretøj og et påhængskøretøj eller påhængskøretøjet inden for køretøjets fysiske begrænsninger.

2.35.

»Det pågældende påhængskøretøj«: et påhængskøretøj, der repræsenterer den påhængskøretøjstype, for hvilken der ansøges om typegodkendelse.

2.36.

»Bremsefaktoren (BF)«: bremsens forstærkningsfaktor mellem input og output. «

Punkt 4.2: »(p.t. 10)« ændres til »(p.t. 11)«.

Der indsættes et nyt punkt 5.1.3.6.1, der affattes således:

»5.1.3.6.1.

Understøttelsen af meddelelser defineret i ISO 11992-2:2003, inklusive ændring 1:2007, er specificeret i bilag 16 til dette regulativ for det trækkende køretøj og påhængskøretøjet.«

Punkt 5.1.3.6.1 og 5.1.3.6.2 (tidl.), omnummereres som henholdsvis punkt 5.1.3.6.2 og 5.1.3.6.3.

I punkt 5.2.1.30.5 slettes fodnote 12 og referencen til fodnote 12.

Der indsættes et nyt punkt 5.2.1.32, der affattes således (inkl. en ny fodnote 12 og reference til den nye fodnote 12):

»5.2.1.32.

Med forbehold for bestemmelserne i punkt 12.4 i dette regulativ skal alle køretøjer i klasse M2, M3, N2 og N3  (1), som har højst 3 aksler, være udstyret med køretøjsstabilitetsfunktion. Denne skal omfatte væltekontrol og retningskontrol samt opfylde de tekniske forskrifter i bilag 21 til dette regulativ.«

Punkt 5.2.2.17.1 affattes således (inkl. sletning af bemærkningen):

»5.2.2.17.1.

På påhængskøretøjer, der er udstyret med køretøjsstabilitetsfunktion som defineret i punkt 2.34 i nærværende regulativ, skal tilfælde af svigt eller fejl i påhængskøretøjets stabilitetsfunktion angives ved gult advarselssignal, jf. punkt 5.2.1.29.2 ovenfor, via pol 5 i ISO 7638:1997-forbindelsesstikket.

Kontrollampen skal forblive tændt, så længe svigtet eller fejlen er tilstede, og tændingskontakten (startkontakten) er i positionen »On« (kørselsposition).«

I punkt 5.2.2.22.1 slettes fodnote 19 og referencen til fodnote 19.

I punkt 5.2.2.22.2 nummereres fodnote 20 og referencen til fodnote 20 som fodnote 19, og fodnote 21 og referencen til fodnote 21 slettes.

Der indsættes et nyt punkt 5.2.2.23 (inkl. ny fodnote 20 og reference til ny fodnote 20), der affattes således:

»5.2.2.23.

Med forbehold for bestemmelserne i punkt 12.4 i dette regulativ skal alle køretøjer i klasse O3 og O4  (2), som har højst 3 aksler, og som er udstyret med luftaffjedring, være udstyret med køretøjsstabilitetsfunktion. Denne skal som minimum omfatte væltekontrol og opfylde de tekniske forskrifter i bilag 21 til dette regulativ.«

Der indsættes et nyt punkt 12.1.6 (inkl. fodnote 21), der affattes således:

»12.1.6.

Efter den officielle ikrafttrædelsesdato for ændringsserie 11 kan ingen af de kontraherende parter, der anvender dette regulativ, nægte at udstede typegodkendelse i henhold til dette regulativ som ændret ved ændringsserie 11 (3).

Der indsættes et nyt punkt 12.1.7, der affattes således:

»12.1.7.

Supplement 1 til ændringsserie 11 for dette regulativ anvendes som specificeret i punkt 12.4.1.«

Der indsættes et nyt punkt 12.1.8, der affattes således:

»12.1.8.

Fra den officielle ikrafttrædelsesdato for supplement 2 til ændringsserie 11 for dette regulativ kan ingen kontraherende part, som anvender dette regulativ, nægte at meddele godkendelse i henhold til dette regulativ som ændret ved supplement 2 til ændringsserie 11.«

Der indsættes et nyt punkt 12.2.6, der affattes således:

»12.2.6.

Fra 48 måneder efter ikrafttrædelsesdatoen for supplement 1 til ændringsserie 11 må kontraherende parter, som anvender dette regulativ, kun udstede godkendelse til køretøjer, som er omfattet af undtagelserne i punkt 5.2.1.32 og 5.2.2.23, inkl. fodnoterne, hvis de opfylder kravene i dette regulativ som ændret ved supplement 1 til ændringsserie 11.«

Der indsættes et nyt punkt 12.2.7, der affattes således:

»12.2.7.

Fra 48 måneder efter ikrafttrædelsesdatoen for supplement 2 til ændringsserie 11 for dette regulativ må de kontraherende parter, der anvender dette regulativ, kun meddele godkendelse, hvis den køretøjstype, som skal godkendes, opfylder forskrifterne i dette regulativ som ændret ved supplement 2 til ændringsserie 11.«

Der indsættes et nyt punkt 12.3.2, der affattes således:

»12.3.2.

Fra og med 84 måneder efter ikrafttrædelsesdatoen for supplement 2 til ændringsserie 11 for dette regulativ kan de kontraherende parter, der anvender dette regulativ, nægte den første nationale indregistrering (første ibrugtagning) af et køretøj, som ikke opfylder forskrifterne i dette regulativ som ændret ved supplement 2 til ændringsserie 11.«

Der indsættes et nyt punkt 12.4 (inkl. fodnote 22), der affattes således:

»12.4.   Ufravigelige forskrifter for køretøjer, der er udstyret med stabilitetsfunktion

12.4.1.

Forskrifterne for udstyring af køretøjer med køretøjsstabilitetsfunktion, jf. punkt 5.2.1.32 og 5.2.2.23 i dette regulativ som ændret ved ændringsserie 11, anvendes som følger:

Køretøjets klasse

Anvendelsesdato (fra ikrafttrædelsesdatoen for ændringsserie 11)

Kontraherende parter, der anvender dette regulativ, må kun meddele godkendelse, hvis de køretøjstyper, der skal godkendes, opfylder forskrifterne i dette regulativ som ændret ved ændringsserie 11.

De kontraherende parter, der anvender dette regulativ, kan nægte den første nationale eller regionale registrering af et køretøj, som ikke opfylder forskrifterne i ændringsserie 11 til dette regulativ.

M2

60 måneder

84 måneder

M3 (Gruppe III) (4)

12 måneder

36 måneder

M3 < 16 ton (pneumatisk transmission)

24 måneder

48 måneder

M3 (Gruppe II og B) (hydraulisk transmission)

60 måneder

84 måneder

M3 (Gruppe III) (hydraulisk transmission)

60 måneder

84 måneder

M3 (Gruppe III)

(pneumatisk betjeningstransmission og hydraulisk energitransmission)

72 måneder

96 måneder

M3 (Gruppe II)

(pneumatisk betjeningstransmission og hydraulisk energitransmission)

72 måneder

96 måneder

M3 (andet end ovenstående)

24 måneder

48 måneder

N2 (hydraulisk transmission)

60 måneder

84 måneder

N2

(pneumatisk betjeningstransmission og hydraulisk energitransmission)

72 måneder

96 måneder

N2 (andet end ovenstående)

48 måneder

72 måneder

N3 (2-akslede sættevognstrækkere)

12 måneder

36 måneder

N3

(2-akslede sættevognstrækkere med pneumatisk betjeningstransmission (ABS))

36 måneder

60 måneder

N3

(3 aksler med elektrisk betjeningstransmission (EBS))

36 måneder

60 måneder

N3

(2 og 3 aksler med pneumatisk betjeningstransmission (ABS))

48 måneder

72 måneder

N3 (andet end ovenstående)

24 måneder

48 måneder

O3 (samlet akseltryk mellem 3,5 og 7,5 ton)

48 måneder

72 måneder

O3 (andet end ovenstående)

36 måneder

60 måneder

O4

24 måneder

36 måneder

De hidtidige punkter 12.4 og 12.4.1 nummereres som henholdsvis punkt 12.5 og 12.5.1.

Ændringer til bilag 2

I bilag 2 indsættes de nye punkter 14.14 og 14.14.1, der affattes således:

»14.14.

Køretøjet er udstyret med en køretøjsstabilitetsfunktion:

ja/nej (2)

Er svaret ja: …

 

Køretøjets stabilitetsfunktion er prøvet i henhold til og opfylder forskrifterne i bilag 21:

ja/nej (2)

Køretøjsstabilitetsfunktionen er valgfrit udstyr:

ja/nej (2)

Køretøjsstabilitetsfunktionen omfatter retningskontrol:

ja/nej (2)

Køretøjsstabilitetsfunktionen omfatter væltekontrol:

ja/nej (2)

14.14.1.

Hvis der er anvendt en prøvningsrapport efter bilag 19, angives prøvningsrapportens nummer: …«

 

Ændringer til bilag 10

Bilag 10, punkt 1.3.1, fodnote 2, affattes således:

»(2)

Hvis der er tale om flere aksler, og akselafstanden er større end 2,0 m, skal hver enkelt aksel betragtes som en uafhængig akselgruppe. «

Ændringer til bilag 11

Bilag 11

Punkt 2 affattes således:

»2.

Ved »identisk « i punkt 1.1, 1.2 og 1.3 forstås, at de i disse punkter nævnte køretøjsdele er indbyrdes overensstemmende med hensyn til geometriske og mekaniske kendetegn og de i disse punkter omtalte anvendte materialers kendetegn.

For påhængskøretøjer anses disse krav som opfyldt med hensyn til punkt 1.1 og 1.2 ovenfor, hvis de i tillæg 2, punkt 3.7, nævnte identifikatorer for det pågældende påhængskøretøjs aksel/bremse er indeholdt i rapporten vedrørende en referenceaksel/-bremse.

En »referenceaksel/-bremse« er en aksel/bremse, for hvilken der foreligger en prøvningsrapport, jf. tillæg 2, punkt 3.9, i dette bilag.«

Bilag 11 — Tillæg 1

Tabel I affattes således (inkl. fodnote 1):

 

»Køretøjets aksler

Referenceaksler

Statisk akseltryk (P) (5)

Nødvendig bremsekraft ved hjul

Hastighed

Prøvningsmasse (Pe) (5)

Udviklet bremsekraft ved hjul

Hastighed

kg

N

km/h

kg

N

km/h

Aksel 1

 

 

 

 

 

 

Aksel 2

 

 

 

 

 

 

Aksel 3

 

 

 

 

 

 

Aksel 4

 

 

 

 

 

 

Tabel III, tredje række, affattes således (inkl. sletning af fodnote 2):

 

‘REFERENCEAKSEL …

(kopi vedlagt)

 

RAPPORT Nr. …

 

Den …


 

Type I

Type III

Bremsekraft pr. aksel (N)

(jf. punkt 4.2.1 i tillæg 2)

 

 

Aksel 1

T1 = … % Fe

T1 = … % Fe

Aksel 2

T2 = … % Fe

T2 = … % Fe

Aksel 3

T3 = … % Fe

T3 = … % Fe

…’

Bilag 11 — Tillæg 2

Der indsættes et nyt punkt 1.2.2, der affattes således:

»1.2.2.

Prøvninger, der er gennemført i overensstemmelse med dette bilag forud for Supplement 2 til ændringsserie 11 til dette regulativ, og som sammen med enhver form for supplerende data fra fabrikanten af køretøjet/akslen/bremsen udgør tilstrækkelig information med henblik på opfyldelse af forskrifterne i Supplement 2 til ændringsserie 11, kan anvendes i en ny rapport eller i et supplement til en eksisterende prøvningsrapport, uden at der kræves foretaget egentlig prøvning.«

Punkt 2 affattes således:

»2.   SYMBOLER OG DEFINITIONER

2.1.   Symboler

P

=

den del af køretøjets masse, der bæres af akslen under statiske forhold

F

=

normal reaktionskraft fra vejbelægningen på akslen under statiske forhold = P·g

FR

=

samlet normal statisk reaktionskraft fra vejbelægningen på alle påhængskøretøjets hjul

Fe

=

akselbelastning ved prøvning

Pe

=

Fe / g

g

=

tyngdeaccelerationen: g = 9,81 m/s2

C

=

bremseindgangsmoment

C0

=

bremseindgangstærskelmoment, jf. definitionen i punkt 2.2.2

C0,dec

=

opgivet bremseindgangstærskelmoment

Cmax

=

opgivet maksimalt bremseindgangsmoment

R

=

dækkenes rulningsradius (dynamisk)

T

=

bremsekraft ved berøringsfladen mellem dæk og vej

TR

=

samlet bremsekraft ved påhængskøretøjets berøringsflade mellem dæk og vej

M

=

bremsemoment = T · R

z

=

decelerationstal = T/F eller M/(R · F)

s

=

stempelvandring (arbejdende stempelvandring + frigang)

sp

=

jf. bilag 19, tillæg 9

ThA

=

jf. bilag 19, tillæg 9

l

=

armlængde

r

=

bremsetromlernes indre radius eller skivebremsernes effektive radius

p

=

bremseaktiveringstrykket

Bemærk: Symboler med suffikset »e« vedrører parametre i forbindelse med referencebremseprøvningen; suffikset kan føjes til andre symboler, i det omfang det er relevant.

2.2.   Definitioner

2.2.1.   Skivers og tromlers masse

2.2.1.1.

»Den opgivne masse« er den af fabrikanten opgivne masse, som er repræsentativ for bremseidentifikatoren (jf. punkt 3.7.2.2 i dette tillæg).

2.2.1.2.

»Den nominelle prøvningsmasse« er den af fabrikanten specificerede masse for den skive eller tromle, med hvilken den relevante prøvning udføres af den tekniske tjeneste.

2.2.1.3.

»Den faktiske prøvningsmasse« er den masse, der måles af den tekniske tjeneste forud for prøvningen.

2.2.2.   »Bremseindgangstærskelmoment«

2.2.2.1.

Bremseindgangstærskelmomentet, »C0«, er det indgangsmoment, som kræves for at frembringe et måleligt bremsemoment. Dette moment kan bestemmes ved ekstrapolering af målinger inden for et interval, der ikke overstiger 15 % af decelerationstallet eller ved andre ækvivalerende metoder (jf. bilag 10, tillæg 1.3.1.1).

2.2.2.2.

Bremseindgangstærskelmomentet »C0,dec« er det af fabrikanten opgivne bremseindgangstærskelmoment; det repræsenterer tærsklen for bremsens indgangsmoment (jf. punkt 3.7.2.2.1 i dette tillæg) og er nødvendigt med henblik på udarbejdelse af diagram 2 i bilag 19.

2.2.2.3.

Bremseindgangstærskelmomentet »C0,e« bestemmes ved den i punkt 2.2.2.1 ovenfor definerede procedure og måles af den tekniske tjeneste ved prøvningens afslutning.

2.2.3.   »Skivens ydre diameter«:

2.2.3.1.

»Den opgivne ydre diameter« er den af fabrikanten opgivne ydre diameter, som er den repræsentative ydre diameter for en bremseskive (jf. punkt 3.7.2.2.1 i dette tillæg).

2.2.3.2.

»Den nominelle ydre diameter« er den af fabrikanten specificerede ydre diameter for den skive, med hvilken den relevante prøvning udføres af den tekniske tjeneste.

2.2.3.3.

»Den faktiske ydre diameter« er den ydre diameter som målt af den tekniske tjeneste forud for prøvningen.

2.2.4.   »Bremsenøgleskaftets effektive længde« er afstanden fra bremsenøglens centerlinje til betjeningsarmens centerlinje.«

Punkt 3.4 affattes således:

»3.4.   Prøvningsbetingelser (generelle)«

Punkt 3.7 til 3.7.3 slettes.

Der indsættes nye punkter fra 3.7 til 3.9.4, der affattes således:

»3.7.   Identifikation

3.7.1.   Akslen skal på et synligt sted som minimum være påført følgende identifikationsinformationer; informationerne skal være opstillet samlet i en hvilken som helst orden, være let læselige og må ikke kunne fjernes:

a)

Akselfabrikant og/eller -mærke

b)

Akselidentifikator (jf. punkt 3.7.2.1 i dette tillæg)

c)

Bremseidentifikator (jf. punkt 3.7.2.2 i dette tillæg)

d)

Fe-identifikator (jf. punkt 3.7.2.3 i dette bilag)

e)

Roden af prøvningsrapportens nummer (jf. punkt 3.9 i dette tillæg).

Et eksempel:

 

 

 

 

 

3.7.1.1.   En ikke integreret automatisk bremsejusteringsanordning skal på et synligt sted som minimum være påført følgende identifikationsinformationer; informationerne skal være opstillet samlet, være let læselige og ikke kunne fjernes:

a)

Fabrikant og/eller mærke

b)

Type

c)

Version.

3.7.1.2.   Bremsebelægningens fabrikat og type skal være synligt, let læseligt og ikke kunne fjernes, når belægningen/bremseklodsen er monteret på bremseskoen/bagpladen.

3.7.2.   Identifikatorer

3.7.2.1.   Akselidentifikator

Akselidentifikatoren klassificerer en aksels ydeevne som opgivet af fabrikanten med hensyn til bremsekraft/moment.

Akselidentifikatoren skal være alfanumerisk og bestå af de fire karakterer »ID1-« efterfulgt af højst 20 karakterer.

3.7.2.2.   Bremseidentifikator

Bremseidentifikatoren skal være alfanumerisk og bestå af de fire karakterer »ID2-« efterfulgt af højst 20 karakterer.

Bremser med samme identifikatorer afviger ikke indbyrdes med hensyn til følgende kriterier:

a)

Bremsetype (f.eks. tromlebremser (med bremsenøgle eller kile, osv.) eller skivebremser (med fast eller flydende åg, med enkel eller dobbelt skive, osv.))

b)

Bremseågets, bremseankerets, bremseskivens eller bremsetromlens materiale (f.eks. jernholdigt eller ikke jernholdigt)

c)

Målene med suffikset »e« på figur 2A og 2B i tillæg 5 til dette bilag

d)

Grundprincippet i bremsen til frembringelse af bremsekraften

e)

For skivebremser: skivens fastholdelsesmetode: fast eller flydende åg

f)

Bremsefaktoren BF

g)

Forskellige bremseegenskaber med hensyn til forskrifterne i bilag 11, som ikke er omfattet af punkt 3.7.2.2.1.

3.7.2.2.1.   Tilladte variationer inden for én og samme bremseidentifikator

Inden for en bremseidentifikator er forskelle med hensyn til følgende egenskaber tilladt:

a)

Opgivet maksimalt bremseindgangsmoment Cmax: kan øges

b)

Opgivet masse for bremseskive eller bremsetromle mdec: kan afvige med ± 20 %

c)

Fastgørelsesmetode for bremsebelægning/bremseklods på bremsesko/bagplade

d)

For skivebremser: bremsens maksimale aktiveringsevne kan øges

e)

Bremsenøgleskaftets effektive længde

f)

Opgivet tærskelmoment, C0,dec

g)

Opgivet ydre diameter for bremseskive: kan variere ± 5 mm

h)

Køleprincip for bremseskive (ventileret/ikke ventileret)

i)

Nav (med/uden integreret nav)

j)

Skive med integreret tromle (med/uden parkeringsbremsefunktion)

k)

Det geometriske forhold mellem skivens friktionsoverflade og montering

l)

Bremsebelægningstype

m)

Variationer tilladt mht. materialer (herunder ændring af basismaterialet, jf. punkt 3.7.2.2), for hvilke fabrikanten kan bekræfte, at sådanne materialevariationer ikke ændrer ydeevnen med hensyn til den foreskrevne prøvning

n)

Bagplade og bremsesko.

3.7.2.3.   Fe-identifikator

Fe-identifikatoren angiver akseltrykket ved prøvning. Identifikatoren er en alfanumerisk sekvens bestående af de fire karakterer »ID3-«, efterfulgt af Fe-værdien daN, uden daN-enhedsangivelse.

3.7.2.4.   Prøvningsrapportidentifikator

Prøvningsrapportidentifikatoren er en alfanumerisk sekvens bestående af de fire karakterer »ID4-« efterfulgt af roden af prøvningsrapportens nummer.

3.7.3.   Automatisk bremsejusteringsanordning (integreret og ikke integreret)

3.7.3.1.   Typer af automatisk bremsejusteringsanordning

Bremsejusteringsanordninger af samme type afviger ikke indbyrdes med hensyn til følgende kriterier:

a)

Hoveddel: basismateriale (f.eks. jernholdigt eller ikke jernholdigt, støbejern eller smedejern)

b)

Højst tilladte bremseakselmoment

c)

Operativt justeringsprincip, f.eks. efter stempelvandring, efter kraft eller elektronisk/mekanisk.

3.7.3.2.   Versioner af automatisk bremsejusteringsanordning med hensyn til justeringsprincip

Automatiske bremsejusteringsanordninger, som afviger med hensyn til virkning på bremsens spillerum, betragtes som værende forskellige versioner.

3.8.   Prøvningskriterier

Prøvningen skal demonstrere opfyldelsen af forskrifterne i tillæg 2 til dette bilag.

Hvis en ny prøvningsrapport eller et supplement til en rapport er påkrævet med henblik på en modificeret aksel/bremse inden for de i punkt 3.7.2.2.1 beskrevne rammer, anvendes følgende kriterier til bestemmelse af nødvendigheden af yderligere prøvning under hensyntagen til de med den tekniske tjeneste aftalte ugunstigste konfigurationer.

Følgende forkortelser anvendes i nedenstående tabel:

CT (fuld prøvning, »complete test«)

Prøvning efter bilag 11, tillæg 2:

3.5.1

Supplerende præstationsprøve med kolde bremser

3.5.2

Fadingprøvning (type I-prøvning) (6)

3.5.3

Fadingprøvning (type III-prøvning) (6)

Prøve efter bilag 19:

4

Bremsevirkning med kolde bremser — påhængskøretøjer (6)

FT (fadingprøvning, »fade test«)

Prøvning efter bilag 11, tillæg 2:

3.5.1

Supplerende præstationsprøve med kolde bremser

3.5.2

Fadingprøvning (type I-prøvning) (6)

3.5.3

Fadingprøvning (type III-prøvning) (6)


Forskelle i henhold til punkt 3.7.2.2.1 ovenfor

Prøvningskriterier

a)

Opgivet maksimalt bremseindgangsmoment Cmax (øgning tilladt)

Ændring tilladt uden yderligere prøvning

b)

Opgivet masse for bremseskive eller bremsetromle mdec (kan afvige med ± 20 %)

CT: Den letteste variant prøves. Hvis den nominelle prøvningsmasse for en ny variant afviger med mindre end 5 % fra en tidligere prøvet variant med en højere nominel værdi, kan prøvningen af den lettere variant udelades.

Prøvningseksemplarets faktiske prøvningsmasse kan variere med ± 5 % fra den nominelle prøvningsmasse.

c)

Fastgørelsesmetode for bremsebelægning/bremseklods på bremsesko/bagplade

Den ugunstigste metode som angivet af fabrikanten og aftalt med den tekniske tjeneste, der står for prøvningen

d)

For skivebremser: øgning af bremsens maksimale aktiveringsevne

Ændring tilladt uden yderligere prøvning

e)

Bremsenøgleskaftets effektive længde

Den ugunstigste længde betragtes som den med den laveste bremseskaftvridningsfasthed, og den kontrolleres enten ved:

i)

FT eller

ii)

Ændringen er tilladt uden yderligere prøvning, hvis påvirkningen af stempelvandring og bremsekraft kan vises ved beregning. I dette tilfælde bør følgende ekstrapolerede værdier fremgå af prøvningsrapporten: se, Ce, Te, Te/Fe,

f)

Opgivet tærskelmoment, C0,dec

Det kontrolleres, at bremsens ydeevne forbliver inden for korridoren i diagram 2 i bilag 19.

g)

Opgivet ydre diameter for bremseskive (kan variere ± 5 mm)

Det ugunstigste tilfælde er den mindste diameter.

Prøvningseksemplarets faktiske ydre diameter kan variere ± 1 mm fra den nominelle ydre diameter opgivet af akselfabrikanten.

h)

Køleprincip for bremseskive (ventileret/ikke ventileret)

Hver type prøves.

i)

Nav (med eller uden integreret nav)

Hver type prøves.

j)

Skive med integreret tromle — med/uden parkeringsbremsefunktion

Der kræves ikke prøvning heraf.

k)

Geometrisk forhold mellem skivens friktionsoverflade og montering

Der kræves ikke prøvning heraf.

l)

Bremsebelægningstype

Enhver type bremsebelægning.

m)

Variationer mht. materialer (herunder ændring af basismaterialet, jf. punkt 3.7.2.2), for hvilke fabrikanten kan bekræfte, at sådanne materialevariationer ikke ændrer ydeevnen med hensyn til den foreskrevne prøvning

Der kræves ikke prøvning heraf.

n)

Bagplade og bremsesko

Prøvning af ugunstigste tilfælde (7):

Bagplade: minimal tykkelse

Bremsesko: letteste bremsesko

3.8.1.

Hvis en automatisk bremsejusteringsanordning afviger fra en, der er prøvet efter punkt 3.7.3.1 og 3.7.3.2, er det nødvendigt at gennemføre endnu en prøvning i overensstemmelse med punkt 3.6.2 i dette tillæg.

3.9.   Prøvningsrapport

3.9.1.   Prøvningsrapportnummer

Prøvningsrapportnummeret består af to dele: en rod og et suffiks, der angiver prøvningsrapportens emneniveau.

Roden, der består af højst 20 karakterer, og suffikset skal være klart adskilte, f.eks. ved punktum eller skråstreg.

Roden af prøvningsrapportens nummer må kun omfatte bremser med samme bremseidentifikator og samme bremsefaktor (i henhold til punkt 4 i bilag 19 til dette regulativ).

3.9.2.   Prøvningskode

Foruden prøvningsrapportens nummer angiver en »prøvningskode« bestående af indtil otte karakterer (f.eks. ABC123) prøvningsresultaterne for identifikatorer og prøvningseksemplarer, hvilket fremgår detaljeret af punkt 3.7 ovenfor.

3.9.3.   Prøvningsresultater

3.9.3.1.

Resultaterne af prøvningerne i punkt 3.5 og 3.6.1 i dette tillæg rapporteres i et skema som vist i tillæg 3 til dette bilag.

3.9.3.2.

For bremser med andre automatiske bremsejusteringsanordninger anføres resultaterne af prøvninger, der er udført efter punkt 3.6.2 i dette tillæg, i et skema som vist i tillæg 4 til dette bilag.

3.9.4.   Oplysningsskema

Prøvningsrapporten skal indeholde et oplysningsskema fra aksel- eller køretøjsfabrikanten indeholdende som minimum de oplysninger, der er beskrevet i tillæg 5 til dette bilag.

I dette oplysningsskema skal eventuelle varianter af de bremser/aksler, køretøjet er udstyret med, identificeres med hensyn til de væsentlige kriterier, jf. punkt 3.7.2.2.1 ovenfor.«

Punkt 4.1 affattes således:

»4.1.   Efterprøvning af komponenter

Bremsespecifikationen for det køretøj, der søges typegodkendt, skal være i overensstemmelse med forskrifterne i punkt 3.7 og 3.8 ovenfor.«

Punkt 4.1.1 til 4.1.7 slettes.

Formlen i punkt 4.3.1.4 affattes således:

»

Formula

«

Formlen i punkt 4.3.2 affattes således:

»

Formula

«

Bilag 11 — Tillæg 3

Affattes således (inkl. sletning af figur 1A, 1B, 2A og 2B):

»TILLÆG 3

Model for prøvningsrapport som foreskrevet i punkt 3.9 i tillæg 2 til dette bilag

PRØVNINGSRAPPORT Nr. …

 

Rod: ID4- …

 

Suffiks: …

1.   GENERELT

1.1.

Akselfabrikant (navn og adresse): …

1.1.1.

Akselfabrikat: …

1.2.

Bremsefabrikant (navn og adresse): …

1.2.1.

Bremseidentifikator ID2-…

1.2.2.

Automatisk bremsejusteringsanordning: integreret/ikke integreret (8)

1.3.

Oplysningsskema fra fabrikanten: …

2.   PRØVNINGSDATA

Følgende data registreres ved hver prøvning:

2.1.

Prøvningskode (jf. punkt 3.9.2 i tillæg 2 til dette bilag): …

2.2.

Prøveemne: (præcis identificering af den prøvede variant ud fra fabrikantens oplysningsskema. Jf. også punkt 3.9.2 i tillæg 2 til dette bilag)

2.2.1.

Aksel

2.2.1.1.

Akselidentifikator: ID1-…

2.2.1.2.

Identificering af prøvet aksel: …

2.2.1.3.

Belastning af aksel ved prøvning (Fe): ID3-… daN

2.2.2.

Bremse

2.2.2.1.

Bremseidentifikator: ID2-…

2.2.2.2.

Identificering af prøvet aksel: …

2.2.2.3.

Maksimal aktiveringsevne for bremsen (9): …

2.2.2.4.

Bremsenøgleskaftets effektive længde (10): …

2.2.2.5.

Materialevarianter, jf. punkt 3.8 m) i tillæg 2 til dette bilag: …

2.2.2.6.

Bremsetromle eller bremseskive (8)

2.2.2.6.1.

Faktisk prøvningsmasse for skive/tromle (8): …

2.2.2.6.2.

Nominel udvendig diameter for skive (9): …

2.2.2.6.3.

Køleprincip for bremseskive (ventileret/ikke ventileret) (8)

2.2.2.6.4.

Med eller uden integreret nav (8)

2.2.2.6.5.

Skive med integreret tromle (med/uden parkeringsbremsefunktion) (8)  (9)

2.2.2.6.6.

Geometrisk forhold mellem skivens friktionsoverflade og montering: …

2.2.2.6.7.

Basismateriale: …

2.2.2.7.

Bremsebelægning eller -klods (8)

2.2.2.7.1.

Fabrikant: …

2.2.2.7.2.

Fabrikat: …

2.2.2.7.3.

Type: …

2.2.2.7.4.

Fastgørelsesmetode for bremsebelægning/bremseklods på bremsesko/bagplade (8): …

2.2.2.7.5.

Bagpladens tykkelse, bremseskoens vægt eller andre oplysninger (fabrikantens oplysningsskema) (8):

2.2.2.7.6.

Basismateriale for bremsesko/bagplade (8): …

2.2.3.

Automatisk bremsejusteringsanordning (gælder ikke for integrerede automatiske bremsejusteringsanordninger) (8)

2.2.3.1.

Fabrikant (navn og adresse): …

2.2.3.2.

Fabrikat: …

2.2.3.3.

Type: …

2.2.3.4.

Version: …

2.2.4.

Hjul (dimensioner, jf. figur 1A og 1B i tillæg 5 til dette bilag)

2.2.4.1.

Referencerulningsradius (Re) ved prøvningsakseltryk (Fe): …

2.2.4.2.

Data for det ved prøvningen monterede hjul:

Dækstørrelse

Fælgstørrelse

Xe (mm)

De (mm)

Ee (mm)

Ge (mm)

 

 

 

 

 

 

2.2.5.

Armlængde (le): …

2.2.6.

Bremsecylinder

2.2.6.1.

Fabrikant: …

2.2.6.2.

Fabrikat: …

2.2.6.3.

Type: …

2.2.6.4.

(Prøvnings)registreringsnummer: …

2.3.

Prøvningsresultater (justeret for rullemodstand på 0,01·Fe)

2.3.1.

For køretøjer i klasse O2 og O3

Prøvningstype:

0

I

Bilag 11, tillæg 2, punkt:

3.5.1.2

3.5.2.2/3

3.5.2.4

Prøvningshastighed

km/h

40

40

40

Bremsecylindertryk pe

kPa

 

 

Bremsetid

min.

2,55

Udviklet bremsekraft Te

daN

 

 

 

Bremsevirkningsgrad Te/Fe

 

 

 

Stempelvandring se

mm

 

 

Bremseindgangsmoment Ce

Nm

 

 

Bremseindgangstærskelmoment C0,e

Nm

 

 

2.3.2.

For køretøjer i klasse O4

Prøvningstype:

0

III

Bilag 11, tillæg 2, punkt:

3.5.1.2

3.5.3.1

3.5.3.2

Prøvningshastighed (start)

km/h

60

 

60

Prøvningshastighed (slut)

km/h

 

 

 

Bremsecylindertryk pe

kPa

 

 

Antal bremsninger

20

Varigheden af en bremsecyklus

s

60

Udviklet bremsekraft Te

daN

 

 

 

Bremsevirkningsgrad Te/Fe

 

 

 

Stempelvandring se

mm

 

 

Bremseindgangsmoment Ce

Nm

 

 

Bremseindgangstærskelmoment C0,e

Nm

 

 

2.3.3.

Dette punkt udfyldes kun, når bremsen har været underkastet den i punkt 4 i bilag 19 til dette regulativ fastsatte prøvningsmetode med henblik på at efterprøve bremsens egenskaber i kold stand ved hjælp af bremsefaktoren (BF).

2.3.3.1.

Bremsefaktoren BF:

2.3.3.2.

Opgivet tærskelmoment, C0,dec Nm

2.3.4.

Ydeevne for den automatiske bremsejusteringsanordning (hvis en sådan findes)

2.3.4.1.

Friløb ifølge punkt 3.6.3 i bilag 11, tillæg 2: ja/nej (8)

3.   ANVENDELSESOMRÅDE

Anvendelsesområdet angiver de aksel/bremse-variationer, der er omfattet af denne prøvningsrapport, i form af variationer, som er dækket af de enkelte prøvningskoder.

4.   Denne prøvning er udført og dens resultater rapporteret i overensstemmelse med tillæg 2 til bilag 11 og eventuelt punkt 4 i bilag 19 til regulativ nr. 13, som senest ændret ved ændringsserie …

Ved afslutningen af prøvningen, jf. punkt 3.6 i bilag 11, tillæg 2 (11), anses kravene i punkt 5.2.2.8.1 i regulativ nr. 13 for at være opfyldt / ikke at være opfyldt (8)

TEKNISK TJENESTE (12), SOM UDFØRER PRØVNINGEN

Underskrift: … Dato: …

5.   GODKENDENDE MYNDIGHED (12)

Underskrift: … Dato: …

I Bilag 11 — Tillæg 4,

punkt 1.1, erstattes »Teknisk tilladt akseltryk (Pe)« med »Akseltryk ved prøvning (Fe): ID3-«.

I bilag 11 indsættes et nyt tillæg 5, der affattes således:

»TILLÆG 5

Oplysningsskema for aksler og bremser med hensyn til den alternative procedure for type I- og type III-prøvning

1.   GENERELT

1.1.

Aksel- eller køretøjsfabrikantens navn og adresse: …

2.   DATA VEDRØRENDE AKSEL

2.1.

Fabrikant (navn og adresse): …

2.2.

Type/variant: …

2.3.

Akselidentifikator: ID1-…

2.4.

Akseltryk ved prøvning (Fe): … daN

2.5.

Data vedrørende hjul og bremser i henhold til nedenstående figur 1A og 1B:

Figur 1A

Image

Figur 1B

Image

3.   BREMSE

3.1.

Generelle oplysninger

3.1.1.

Fabrikat: …

3.1.2.

Fabrikant (navn og adresse): …

3.1.3.

Bremsetype (f.eks. tromlebremse/skivebremse): …

3.1.3.1.

Variant (f.eks. med bremsenøgle, med enkelt kile osv.): …

3.1.4.

Bremseidentifikator: ID2-…

3.1.5.

Data vedrørende bremser i henhold til nedenstående figur 2A og 2B:

Figur 2A

Image

Figur 2B

Image

xe (mm)

ae (mm)

he (mm)

ce (mm)

de (mm)

ee (mm)

α0e

α1e

be (mm)

re (mm)

Ae (cm2)

S1e (mm)

S2e (mm)

S3e (mm)

3.2.

Data vedrørende tromlebremse

3.2.1.

Bremsejusteringsanordning (ekstern/integreret): …

3.2.2.

Opgivet maksimalt bremseindgangsmoment Cmax: …Nm

3.2.3.

Mekanisk virkningsgrad: η = …

3.2.4.

Opgivet bremseindgangstærskelmoment, C0,dec: …Nm

3.2.5.

Bremsenøgleskaftets effektive længde: … mm

3.3.

Bremsetromle

3.3.1.

Friktionsoverfladens maksimale diameter (acceptabel slitage): … mm

3.3.2.

Basismateriale: …

3.3.3.

Opgivet masse: … kg

3.3.4.

Nominel masse: … kg

3.4.

Bremsebelægning

3.4.1.

Fabrikant (navn og adresse): …

3.4.2.

Fabrikat: …

3.4.3.

Type: …

3.4.4.

Identifikation (typeidentifikation på bremsebelægning): …

3.4.5.

Minimal tykkelse (tilladt slitage) … mm

3.4.6.

Metode for fastgørelse af bremsebelægning på bremsesko: …

3.4.6.1.

Ugunstigste fastgørelsesmetode (hvis mere end én metode): …

3.5.

Data vedrørende skivebremse

3.5.1.

Forbindelse til aksel (aksial, radial, integreret osv.): …

3.5.2.

Bremsejusteringsanordning (ekstern/integreret): …

3.5.3.

Maks. stempelvandring i bremsecylinder: … mm

3.5.4.

Opgivet maksimal aktiveringskraft ThAmax: …daN

3.5.4.1.

Cmax = ThAmax · le: … Nm

3.5.5.

Friktionsradius: re = … mm

3.5.6.

Armlængde: le = … mm

3.5.7.

Input/output-forhold (le/ee): i = …

3.5.8.

Mekanisk virkningsgrad: η = …

3.5.9.

Opgivet bremseindgangstærskelmoment ThA0,dec: …N

3.5.9.1.

C0,dec = ThA0,dec le: … Nm

3.5.10.

Minimal rotortykkelse (tilladt slitage): … mm

3.6.

Data vedrørende bremseskive

3.6.1.

Beskrivelse af skivetypen: …

3.6.2.

Forbindelse/montering på nav: …

3.6.3.

Ventileret (ja/nej): …

3.6.4.

Opgivet masse: … kg

3.6.5.

Nominel masse: … kg

3.6.6.

Opgivet udvendig diameter: … mm

3.6.7.

Minimal udvendig diameter: … mm

3.6.8.

Bremseskivens indre diameter: …mm

3.6.9.

Ventilationskanalens bredde (evt.): … mm

3.6.10.

Basismateriale: …

3.7.

Data vedrørende bremseklods

3.7.1.

Fabrikant (navn og adresse): …

3.7.2.

Fabrikat: …

3.7.3.

Type: …

3.7.4.

Identifikation (typeidentifikation på bremseklodsens bagplade): …

3.7.5.

Minimal tykkelse (tilladt slitage): …mm

3.7.6.

Metode for fastgørelse af bremseklods på bagplade: …

3.7.6.1.

Ugunstigste fastgørelsesmetode (hvis mere end én metode): …«

Ændringer til bilag 13

Bilag 13, punkt 4.3, affattes således:

»4.3.

Hvis antiblokeringssystemet svigter, jf. punkt 4.1 ovenfor, finder følgende forskrifter anvendelse:

Motorkøretøjer

:

Restbremsevirkningen skal svare til den, som kræves for det pågældende køretøj, hvis en komponent i driftsbremsens transmission svigter, jf. punkt 5.2.1.4 i dette regulativ. Dette krav må ikke ses som en afvigelse fra kravene vedrørende nødbremsning.

Påhængskøretøjer

:

Restbremsevirkningen skal svare til den i punkt 5.2.2.15.2 i dette regulativ definerede.«

Ændringer til bilag 16

Bilag 16 affattes således:

»BILAG 16

Kompatibilitet mellem trækkende køretøj og påhængskøretøj med hensyn til datakommunikation efter ISO 11992

1.   GENERELT

1.1.

Forskrifterne i dette bilag finder kun anvendelse på trækkende køretøjer og påhængskøretøjer, som er udstyret med elektronisk kontrolledning som defineret i punkt 2.24 i dette regulativ.

1.2.

ISO 7638-forbindelsesstikket leverer strøm til påhængskøretøjets bremsesystem eller blokeringsfri bremsesystem. For køretøjer, der er udstyret med elektronisk kontrolledning som defineret i punkt 2.24 i nærværende regulativ, er dette forbindelsesstik også grænseflade for datakommunikation via pol 6 og 7, jf. punkt 5.1.3.6 i nærværende regulativ.

1.3.

I dette bilag defineres kravene til trækkende køretøjer og påhængskøretøjer med hensyn til understøttelse af meddelelser efter ISO 11992-2:2003, inklusive ændring 1:2007.

2.   De i ISO 11992-2:2003, inklusive ændring 1:2007, definerede parametre, som overføres via den elektroniske kontrolledning, understøttes som følger:

2.1.

Følgende funktioner og hertil knyttede meddelelser, der er specificeret i nærværende regulativ, skal være understøttet af det trækkende køretøj/påhængskøretøjet:

2.1.1.

Meddelelser fra det trækkende køretøj til påhængskøretøjet:

Funktion/parameter

ISO 11992-2:2003

Reference

Regulativ nr. 13

Reference

Driftsbremse-/nødbremsekravsværdi

EBS11

Byte 3-4

Bilag 10,

punkt 3.1.3.2

To elektriske bremsekravsværdier

EBS12

Byte 3 Bit 1-2

Regulativ nr. 13,

punkt 5.1.3.2

Pneumatisk kontrolledning

EBS12

Byte 3 Bit 5-6

Regulativ nr. 13,

punkt 5.1.3.2

2.1.2.

Meddelelser fra påhængskøretøjet til det trækkende køretøj:

Funktion/parameter

ISO 11992-2:2003

Reference

Regulativ nr. 13

Reference

VDC aktiveret/deaktiveret

EBS21 Byte 2,

Bit 1-2

Bilag 21,

punkt 2.1.6

Køretøjets strømforsyning er tilstrækkelig/utilstrækkelig

EBS22 Byte 2,

Bit 1-2

Regulativ nr. 13,

punkt 5.2.2.20

Krav om rødt advarselssignal

EBS22 Byte 2,

Bit 3-4

Regulativ nr. 13,

punkt 5.2.2.15.2.1, 5.2.2.16 og 5.2.2.20

Fødeledning — bremsekrav

EBS22 Byte 4,

Bit 3-4

Regulativ nr. 13,

punkt 5.2.2.15.2

Krav om bremselys

EBS22 Byte 4,

Bit 5-6

Regulativ nr. 13,

punkt 5.2.2.22.1

Køretøjets trykluftforsyning er tilstrækkelig/utilstrækkelig

EBS23 Byte 1,

Bit 7-8

Regulativ nr. 13,

punkt 5.2.2.16

2.2.

Når påhængskøretøjet sender følgende meddelelser, skal det trækkende køretøj advare føreren:

Funktion/parameter

ISO 11992-2:2003

Reference

Krævet advarsel til fører

VDC aktiveret/deaktiveret (13)

EBS21 Byte 2,

Bit 1-2

Bilag 21, punkt 2.1.6

Krav om rødt advarselssignal

EBS22 Byte 2,

Bit 3-4

Regulativ nr. 13, punkt 5.2.1.29.2.1

2.3.

Følgende meddelelser som defineret i ISO 11992-2:2003, inklusive ændring 1:2007, skal være understøttet af det trækkende køretøj/påhængskøretøjet:

2.3.1.

Meddelelser fra det trækkende køretøj til påhængskøretøjet:

P.t. er ingen meddelelser defineret.

2.3.2.

Meddelelser fra påhængskøretøjet til det trækkende køretøj:

Funktion/parameter

ISO 11992-2:2003 — Reference

Køretøjets driftsbremse er aktiveret/deaktiveret

EBS22 Byte 1, Bit 5-6

Bremsning via elektronisk kontrolledning understøttet

EBS22 Byte 4, Bit 7-8

Geometrisk datafortegnelse

EBS24 Byte 1

Geometrisk datafortegnelse — indhold

EBS24 Byte 2

2.4.

Følgende meddelelser skal være understøttet af det trækkende køretøj/påhængskøretøjet, når der på køretøjet er installeret en funktion, der er forbundet med den pågældende parameter:

2.4.1.

Meddelelser fra det trækkende køretøj til påhængskøretøjet:

Funktion/parameter

ISO 11992-2:2003 — Reference

Køretøjstype

EBS11 Byte 2, Bit 3-4

VDC aktiveret/deaktiveret (14)

EBS11 Byte 2, Bit 5-6

Bremsekravsværdi for forreste eller venstre side af køretøjet

EBS11 Byte 7

Bremsekravsværdi for bageste eller højre side af køretøjet

EBS11 Byte 8

ROP-system (væltningsbeskyttelse — Roll Over Protection) aktiveret/deaktiveret (15)

EBS12 Byte 1, Bit 3-4

YC-system (giringsudsvingskontrol — Yaw Control) aktiveret/deaktiveret (16)

EBS12 Byte 1, Bit 5-6

Aktiver/deaktiver påhængskøretøjets ROP-system (Roll Over Protection) (15)

EBS12 Byte 2, Bit 1-2

Aktiver/deaktiver påhængskøretøjets YC-system (16)

EBS12 Byte 2, Bit 3-4

Anmodning om traktionsassistance

RGE11 Byte 1, Bit 7-8

Løft aksel 1 — positionskrav

RGE11 Byte 2, Bit 1-2

Løft aksel 2 — positionskrav

RGE11 Byte 2, Bit 3-4

Krav om låsning — styrende aksel

RGE11 Byte 2, Bit 5-6

Sekunder

TD11 Byte 1

Minutter

TD11 Byte 2

Timer

TD11 Byte 3

Måneder

TD11 Byte 4

Dag

TD11 Byte 5

År

TD11 Byte 6

Lokal tidsforskydning — minutter

TD11 Byte 7

Lokal tidsforskydning — timer

TD11 Byte 8

2.4.2.

Meddelelser fra påhængskøretøjet til det trækkende køretøj:

Funktion/parameter

ISO 11992-2:2003 — Reference

Støtte til bremsekraftfordeling efter side eller aksel

EBS21 Byte 2, Bit 3-4

Køretøjets hastighed ud fra hjulenes hastighed

EBS21 Byte 3-4

Sideværts acceleration

EBS21 Byte 8

ABS er aktiveret/deaktiveret

EBS22 Byte 1, Bit 1-2

Krav om gult advarselssignal

EBS22 Byte 2, Bit 5-6

Køretøjstype

EBS22 Byte 3, Bit 5-6

Læsserampedokningsassistance

EBS22 Byte 4, Bit 1-2

Summen af akseltryk

EBS22 Byte 5-6

Tilstrækkeligt/utilstrækkeligt dæktryk

EBS23 Byte 1, Bit 1-2

Tilstrækkelig/utilstrækkelig bremsebelægning

EBS23 Byte 1, Bit 3-4

Aktuel bremsetemperatur

EBS23 Byte 1, Bit 5-6

Dæk/hjul-identifikation (tryk)

EBS23 Byte 2

Dæk/hjul-identifikation (bremsebelægning)

EBS23 Byte 3

Dæk/hjul-identifikation (temperatur)

EBS23 Byte 4

Dæktryk (aktuelt dæktryk)

EBS23 Byte 5

Bremsebelægning

EBS23 Byte 6

Bremsetemperatur

EBS23 Byte 7

Bremsecylindertryk — første aksel, venstre hjul

EBS25 Byte 1

Bremsecylindertryk — første aksel, højre hjul

EBS25 Byte 2

Bremsecylindertryk — anden aksel, venstre hjul

EBS25 Byte 3

Bremsecylindertryk — anden aksel, højre hjul

EBS25 Byte 4

Bremsecylindertryk — tredje aksel, venstre hjul

EBS25 Byte 5

Bremsecylindertryk — tredje aksel, højre hjul

EBS25 Byte 6

ROP-system (væltebeskyttelse — Roll Over Protection) aktiveret/deaktiveret (17)

EBS25 Byte 7, Bit 1-2

YC-system (giringsudsvingskontrol — Yaw Control) aktiveret/deaktiveret (18)

EBS25 Byte 7, Bit 3-4

Traktionsassistance

RGE21 Byte 1, Bit 5-6

Løft aksel 1 — positionskrav

RGE21 Byte 2, Bit 1-2

Løft aksel 2 — positionskrav

RGE21 Byte 2, Bit 3-4

Låsning — styrende aksel

RGE21 Byte 2, Bit 5-6

Dæk/hjul-identifikation

RGE23 Byte 1

Dæktemperatur

RGE23 Byte 2-3

Detektion af luftudsivning (dæk)

RGE23 Byte 4-5

Detektion af tærskel for dæktryk

RGE23 Byte 6, Bit 1-3

2.5.

Understøttelse af alle andre meddelelser defineret efter ISO 11992-2:2003, inklusive ændring 1:2007, er optionel for trækkende køretøjer og påhængskøretøjer.«

Ændringer til bilag 17

Bilag 17

Der indsættes et nyt punkt 3.2.2.6 og 3.2.2.7, der affattes således:

»3.2.2.6.   Tænding af stoplygter

Simuler meddelelse EBS 22, byte 4, med bit 5 til 6 sat til 00, og kontroller, at stoplygterne ikke er tændt.

Simuler meddelelse EBS 22, byte 4, med bit 5 til 6 sat til 01, og kontroller, at stoplygterne er tændt.

3.2.2.7.   Indgriben fra påhængskøretøjets stabilitetsfunktion

Simuler meddelelse EBS 21, byte 2, med bit 1 til 2 sat til 00, og kontroller, at advarslen til føreren, jf. punkt 2.1.6 i bilag 21, ikke er tændt.

Simuler meddelelse EBS 21, byte 2, med bit 1 til 2 sat til 01, og kontroller, at advarslen til føreren, jf. punkt 2.1.6 i bilag 21, er tændt.«

Der indsættes et nyt punkt 3.2.3.2, der affattes således:

»3.2.3.2.

Bilag 16, punkt 2.4.1, indeholder yderligere meddelelser, som under specifikke omstændigheder skal være understøttet af det trækkende køretøj. Yderligere kontroller kan udføres med henblik på verificering af understøttede meddelelsers status i forhold til kravene i punkt 5.1.3.6.2 i dette regulativ.«

Der indsættes et nyt punkt 4.2.2.4 til 4.2.2.6, der affattes således:

»4.2.2.4.   Bremsefunktion med automatiske kommandoer

Hvis påhængskøretøjet har en funktion, hvis anvendelse medfører indgriben i form af automatisk kommanderet bremsning, skal følgende kontrolleres:

Hvis ingen automatisk kommanderet bremsning foretages, kontrolleres det, at meddelelse EBS 22, byte 4, bit 5 til 6, er sat til 00.

Der simuleres automatisk kommanderet bremsning; når den resulterende deceleration er ≥ 0,7 m/sec2, kontrolleres det, at EBS 22, byte 4, bit 5 til 6, er sat til 01.

4.2.2.5.   Køretøjsstabilitetsfunktion

For påhængskøretøjer, der er udstyret med køretøjsstabilitetsfunktion, udføres følgende kontroller:

 

Med køretøjets stabilitetsfunktion deaktiveret kontrolleres det, at meddelelse EBS 21, byte 2, bit 1 til 2, er sat til 00.

 

Der simuleres en indgriben af køretøjsstabilitetsfunktion som specificeret i punkt 2.2.4 i bilag 21, og det kontrolleres, at meddelelse EBS 21, byte 2, bit 1 til 2, er sat til 01.

4.2.2.6.   Understøttelse af den elektroniske kontrolledning

Hvis påhængskøretøjets bremsesystem ikke understøtter bremsning via den elektroniske kontrolledning, kontrolleres det, at meddelelsen EBS 22, byte 4, bit 7 til 8, er sat til 00.

Hvis påhængskøretøjets bremsesystem understøtter bremsning via den elektroniske kontrolledning, kontrolleres det, at meddelelsen EBS 22, byte 4, bit 7 til 8, er sat til 01.«

Der indsættes et nyt punkt 4.2.3.2, der affattes således:

»4.2.3.2.

Bilag 16, punkt 2.4.2, indeholder yderligere meddelelser, som under specifikke omstændigheder skal være understøttet af påhængskøretøjet. Yderligere kontroller kan udføres med henblik på verificering af understøttede meddelelsers status i forhold til kravene i punkt 5.1.3.6.2 i dette regulativ.«

Ændringer til bilag 19

Bilag 19

Der indsættes et nyt punkt 1.1.5, der affattes således:

»1.1.5.

Køretøjsstabilitetsfunktion (jf. punkt 6).«

Punkt 2.2.3: »tillæg 7« ændres til »tillæg 9«.

Punkt 4.2.2 affattes således:

»4.2.2.

Bremsefaktoren bestemmes ved følgende formel:

Formula

og efterprøves for hvert af de bremsebelægnings- eller bremseklodsmaterialer, der er specificeret i punkt 4.3.1.3.«

Punkt 4.3.2.3 affattes således:

»4.3.2.3.

Det opgivne tærskelmoment C0,dec«

Der indsættes nye punkter fra 6 til 6.6.1, der affattes således:

»6.   Køretøjsstabilitetsfunktion

6.1.   Generelt

6.1.1.

I dette afsnit beskrives en prøvningsprocedure til bestemmelse af de dynamiske egenskaber for et køretøj, der er udstyret med køretøjsstabilitetsfunktion med mindst én af følgende funktioner:

a)

retningskontrol

b)

væltekontrol.

6.2.   Oplysningsskema

6.2.1.

Fabrikanten af systemet/køretøjet leverer til den tekniske tjeneste et oplysningsskema vedrørende de kontrolfunktioner, hvis ydeevne skal efterprøves. Dette dokument skal mindst indeholde de i tillæg 7 til dette bilag specificerede oplysninger.

6.3.   Beskrivelse af prøvekøretøj(er)

6.3.1.

På grundlag stabilitetskontrolfunktionen/-erne og deres anvendelse/-r som defineret i fabrikantens oplysningsskema gennemfører den tekniske tjeneste en efterprøvning af ydeevnen. Dette kan omfatte en eller flere dynamiske manøvrer som defineret i punkt 2.2.3 i bilag 21 til dette regulativ, med påhængskøretøjer med indtil tre aksler, som er repræsentative for den/de i punkt 2.1 i fabrikantens oplysningsskema definerede anvendelse/-r.

6.3.1.1.

Ved udvælgelsen af den/de påhængskøretøjer, der skal evalueres, bør følgende overvejes:

a)

Hjulophængstype: For hver hjulophængsgruppe, f.eks. pneumatisk med udligningsanordning, bedømmes et repræsentativt påhængskøretøj.

b)

Akselafstand: Akselafstanden er ikke en begrænsende faktor.

c)

Bremsetype: Godkendelsen omfatter kun påhængsvogne med bremser med bremsenøgle eller med skivebremser; skulle der fremkomme andre bremsetyper, vil der kunne kræves sammenlignende prøvning.

d)

Bremsesystem: bremsesystemet på det/de påhængskøretøj/-er, der skal evalueres, skal være i overensstemmelse med alle de relevante forskrifter i dette regulativ.

6.4.   Prøvningens udførelse

6.4.1.

Med henblik på evalueringen af køretøjsstabilitetskontrolfunktionen skal de anvendte prøvninger aftales mellem fabrikanten af systemet/køretøjet og den tekniske tjeneste, og de skal indeholde prøvningsbetingelser, der er relevante for den funktion, der prøves, som uden indgriben fra stabilitetskontrolfunktionen ville resultere i tab af retningskontrol eller i væltning. De dynamiske manøvrer, prøvningsbetingelserne og resultaterne skal indgå i prøvningsrapporten.

6.5.   Det trækkende køretøj

6.5.1.

Det trækkende køretøj, der anvendes til evaluering af ydeevnen for køretøjets (påhængskøretøjets) stabilitetsfunktion, skal være udstyret med de nødvendige pneumatiske og elektriske forbindelser, og hvis det trækkende køretøj er udstyret med en køretøjsstabilitetsfunktion som defineret i punkt 2.34 i dette regulativ, skal denne funktion være deaktiveret.

6.6.   Prøvningsrapport

6.6.1.

Der udfærdiges en prøvningsrapport, der som minimum indeholder de i tillæg 8 til dette bilag specificerede punkter.«

I bilag 19 indsættes et nyt tillæg 7, der affattes således:

»TILLÆG 7

Oplysningsskema for køretøjsstabilitetsfunktion

1.   GENERELT

1.1.

Fabrikantens navn

1.2.

Systemets betegnelse

1.3.

Systemvarianter

1.4.

Kontrolfunktion (retningskontrol/væltekontrol/begge), herunder en forklaring af basisfunktionen og/eller kontrolprincippet

1.5.

Systemkonfigurationer (hvis nødvendigt)

1.6.

Systemidentifikation

2.   ANVENDELSER

2.1.

Liste over de typer påhængskøretøj og de konfigurationer, der søges godkendelse for

2.2.

Skematisk tegning af de respektive konfigurationer, der er monteret på de i punkt 2.1 ovenfor anførte påhængskøretøjer, med angivelse af følgende:

a)

Løftbare aksler

b)

Styrende aksler

c)

Konfigurationer for blokeringsfrie bremser

2.3.

Anvendelsesområde, for så vidt angår hjulophængstype:

a)

Luftaffjedring: enhver type balanceret svingarmsluftaffjedring

b)

Anden affjedring: defineres af fabrikanten — model og type (balanceret//ubalanceret).

2.4.

Yderligere oplysninger (om nødvendigt) om anvendelse af retningskontrol- og/eller væltekontrolfunktionen/-erne

3.   KOMPONENTBESKRIVELSE

3.1.   Følere uden for kontrolanordningen

a)

Funktion

b)

Begrænsninger vedrørende anbringelsen af følere

c)

Identifikation, f.eks. komponentnummer/-numre

3.2.   Kontrolanordning(er)

a)

Generel beskrivelse og funktion

b)

Identifikation, f.eks. komponentnummer/-numre

c)

Begrænsninger vedrørende anbringelsen af kontrolanordningen/-erne

d)

Andre funktioner

3.3.   Modulatorer

a)

Generel beskrivelse og funktion

b)

Identifikation

c)

Begrænsninger

3.4.   Elektrisk udstyr

a)

Kredsløbsdiagrammer

b)

Energitilførsel

3.5.   Pneumatiske kredse

Systemdiagrammer, herunder konfigurationer for blokeringsfrie bremser, der er forbundet med de i punkt 6.2.1 i dette bilag definerede påhængskøretøjstyper.

3.6.   Sikkerhedsaspekter ved det elektroniske system i overensstemmelse med bilag 18 til dette regulativ

3.7.   Elektromagnetisk kompatibilitet

3.7.1.

Dokumentation, hvoraf det fremgår, at forskrifterne i regulativ nr. 10, ændringsserie 02, er overholdt.«

I bilag 19 indsættes et nyt tillæg 8, der affattes således:

»TILLÆG 8

Prøvningsrapport for køretøjsstabilitetsfunktion

PRØVNINGSRAPPORT Nr.: …

1.   IDENTIFIKATION

1.1.

Fabrikant af køretøjsstabilitetsfunktionen (navn og adresse) …

1.2.

Systemets betegnelse/model: …

1.3.

Kontrolfunktion: …

2.   GODKENDT(E) SYSTEM(ER) OG ANLÆG

2.1.

Konfigurationer for blokeringsfrie bremser (om nødvendigt): …

2.2.

Anvendelsesområde (type påhængskøretøj og akselantal: …

2.3.

Systemidentifikation: …

2.4.

Andre funktioner: …

3.   PRØVNINGSDATA OG RESULTATER

3.1.

Prøvningsdata for køretøjet (inklusive det trækkende køretøjs specifikationer og funktionaliteter: …

3.2.

Oplysninger om prøvningsoverflade: …

3.3.

Yderligere oplysninger: …

3.4.

Demonstrationsprøvning/-simulering anvendt med henblik på evaluering af retningskontrol og/eller væltningskontrol: …

3.5.

Prøvningsresultater: …

3.6.

Bedømmelse i overensstemmelse med bilag 18 i dette regulativ: …

4.   BEGRÆNSNINGER VEDRØRENDE MONTERING

4.1.

Hjulophængstype: …

4.2.

Bremsetype: …

4.3.

Komponenternes placering på påhængskøretøjet: …

4.4.

Konfigurationer for blokeringsfrie bremser: …

4.5.

Andre anbefalinger/begrænsninger (f.eks. løftbare aksler, styrende aksler osv.: …

5.   BILAG: …

6.   PRØVNINGSDATO: …

7.   Denne prøvning er udført og dens resultater rapporteret i henhold til bilag 19 til FN/ECE-regulativ nr. 13, som senest ændret ved ændringsserie …

TEKNISK TJENESTE (19), DER FORESTÅR PRØVNINGEN

Underskrift: …Dato: …

8.   GODKENDENDE MYNDIGHED (19)

Underskrift: …Dato: …

Tillæg 7 og 8 nummereres som henholdsvis tillæg 9 og 10.

Ændringer til bilag 20

Bilag 20

Punkt 2.1.3 affattes således:

»2.1.3.

En dokumentationspakke indeholdende de relevante efterprøvningsdata, herunder de relevante beregninger, vedrørende:

Præstationskrav

Bilag 20-reference

Driftsbremsevirkning med kolde bremser

3

Parkeringsbremsevirkning

4

Nødbremsevirkning

5

Svigt i bremsekraftfordelingssystemet

6

Blokeringsfrie bremser

7

Køretøjsstabilitetsfunktion

8

Funktionskontrol

Der indsættes nye punkter fra 8 til 8.2.1.4, der affattes således:

8.   Alternativ procedure til demonstration af præstationerne for et påhængskøretøj, der er udstyret med køretøjsstabilitetsfunktion.

8.1.   Evaluering af et påhængskøretøj efter forskrifterne i punkt 2 i bilag 21 til dette regulativ kan undlades i forbindelse med typegodkendelse af påhængskøretøjet, hvis køretøjsstabilitetsfunktionen opfylder de relevante forskrifter i bilag 19 til dette regulativ.

8.2.   Efterprøvning

8.2.1.   Efterprøvning af komponenter og installation

Specifikationerne for det bremsesystem, hvori køretøjsstabilitetsfunktionen er integreret, og som er monteret på det påhængskøretøj, der søges typegodkendt, efterprøves for opfyldelse af hvert af følgende kriterier:

 

Tilstand

Kriterier

8.2.1.1.

a)

Føler(e)

Ingen ændring tilladt

b)

Kontrolanordning(er)

Ingen ændring tilladt

c)

Modulator(er)

Ingen ændring tilladt

8.2.1.2.

Type påhængskøretøj som defineret i prøvningsrapporten

Ingen ændring tilladt

8.2.1.3.

Installationskonfiguration som defineret i prøvningsrapporten

Ingen ændring tilladt

8.2.1.4.

Se punkt 4 i prøvningsrapporten med hensyn til andre begrænsninger (jf. tillæg 8 til bilag 19 til dette regulativ)

Ingen ændring tilladt«

Det hidtidige punkt 8 til 8.1.7.1 nummereres som punkt 9 til 9.1.7.1.

De hidtidige punkter 8.1.8 og 8.1.8.1 nummereres som henholdsvis punkt 9.1.9 og 9.1.9.1.

Der indsættes nye punkter 9.1.8 og 9.1.8.1, der affattes således:

»9.1.8.   Køretøjsstabilitetsfunktion

9.1.8.1.

Af praktiske grunde begrænses efterprøvningen af køretøjsstabilitetsfunktionen til en kontrol af installationen, jf. punkt 8.2 ovenfor, med observation for korrekt advarselssignalsekvens til sikring af, at der ikke forekommer fejl.«

Der indsættes et nyt bilag 21 (inkl. tillæg 1 til 3), der affattes således:

»

BILAG 21

Særlige forskrifter for køretøjer, der er udstyret med køretøjsstabilitetsfunktion

1.   GENERELT

Dette bilag indeholder særlige forskrifter for køretøjer, der er udstyret med køretøjsstabilitetsfunktion i henhold til punkt 5.2.1.32 og 5.2.2.23 i dette regulativ.

2.   FORSKRIFTER

2.1.   Motorkøretøjer

2.1.1.

Følgende bestemmelser finder anvendelse på køretøjer, der er udstyret med køretøjsstabilitetsfunktion som defineret i punkt 2.34 i dette regulativ:

 

En retningskontrolfunktion skal kunne udøve automatisk individuel kontrol af hastigheden på venstre og højre hjul på hver aksel eller på en aksel inden for en akselgruppe (20) ved selektiv bremsefunktion baseret på en evaluering af køretøjets faktiske opførsel i sammenligning med den registrerede af føreren ønskede opførsel. (21)

 

En væltekontrol skal kunne udøve automatisk kontrol over hjulhastigheden på mindst to hjul på hver aksel eller akselgruppe (20) ved selektiv bremsefunktion eller bremsefunktion med automatiske kommandoer baseret på en evaluering af køretøjets opførsel med hensyn til risikoen for væltning. (21)

 

I begge tilfælde er funktionen ikke påkrævet:

a)

når køretøjets hastighed er under 20 km/h

b)

før de indledende opstarts- og sandsynlighedskontroller er udført

c)

når køretøjet køres i bakgear.

2.1.2.

Med henblik på realisering af den ovenfor definerede funktionalitet skal køretøjsstabilitetsfunktionen foruden selektiv bremsefunktion og/eller bremsefunktion med automatiske kommandoer som minimum omfatte følgende:

a)

Mulighed for at regulere motorydelsen.

b)

For retningskontrol: Bestemmelse af køretøjets faktiske opførsel ud fra værdierne for giringsudsving, sideværts acceleration og hjulhastighed og ud fra kørerens betjeningsinput til bremsesystemet, styresystemet og motoren. Der anvendes kun informationer genereret i køretøjet. Hvis disse værdier ikke måles direkte, skal passende korrelation med direkte målte værdier under alle kørselsforhold (f.eks. inkl. ved kørsel i tunnel) tilkendegives over for den tekniske tjeneste på tidspunktet for typegodkendelsen.

c)

For væltekontrol: Bestemmelse af køretøjets faktiske opførsel ud fra værdierne for den lodrette kraft på dækket/-ene (eller i det mindste for sideværts acceleration og hjulhastighed) og ud fra kørerens betjeningsinput til bremsesystemet og motoren. Der anvendes kun informationer genereret i køretøjet. Hvis disse værdier ikke måles direkte, skal passende korrelation med direkte målte værdier under alle kørselsforhold (f.eks. inkl. ved kørsel i tunnel) tilkendegives over for den tekniske tjeneste på tidspunktet for typegodkendelsen.

d)

For trækkende køretøjer, der er udstyret i henhold til punkt 5.1.3.1 i dette regulativ: Mulighed for at anvende påhængskøretøjets driftsbremse via de respektive kontrolledninger uafhængigt af føreren.

2.1.3.

Køretøjsstabilitetsfunktionen skal demonstreres for den tekniske tjeneste ved gennemførelse af dynamiske manøvrer med et køretøj. Dette kan gennemføres ved sammenligning af de resultater, der opnås med køretøjsstabilitetsfunktionen henholdsvis aktiveret og deaktiveret ved en bestemt belæsningstilstand. Som alternativ til dynamiske manøvrer med andre køretøjer udstyret med samme køretøjsstabilitetssystem og ved andre belæsningstilstande kan resultaterne fra egentlige køretøjsprøvninger eller computersimuleringer vedlægges.

Anvendelsen af simulator er defineret i tillæg 1 til dette bilag.

Simulatorens specifikationer og dens validering er defineret i tillæg 2 til dette bilag.

Indtil der er opnået enighed om fælles prøvningsprocedurer, aftales den metode, hvormed demonstrationen udføres, mellem køretøjets fabrikant og den tekniske tjeneste; den skal omfatte betingelser, der er kritiske for retningskontrollen/væltekontrollen i det stabilitetssystem, der er monteret på køretøjet, og demonstrationsmetoden og resultaterne skal vedlægges typegodkendelsesrapporten. Dette kan udføres på andre tidspunkter end tidspunktet for typegodkendelsen.

Til demonstration af køretøjsstabilitetsfunktionen kan enhver af følgende dynamiske manøvrer anvendes (22):

Retningskontrol

Væltekontrol

Reducering af radius

Steady state-cirkulær prøvning

Step steer-inputprøvning

J-vending

Enkelt sinussving (elgtest)

 

J-vending

 

μ-split single lane-skift

 

Dobbelt kørebaneskift

 

Reversed steering-prøvning (»fish hook«-prøve)

 

Asymmetrisk one period sine steer eller pulse steer input-prøvning

 

Til demonstration af prøvningens gentagelighed underkastes køretøjet endnu en demonstration med de udvalgte manøvrer.

2.1.4.

Indgriben fra køretøjsstabilitetsfunktionen skal tilkendegives over for føreren ved et særligt optisk advarselssignal. Signalet skal være aktivt, så længe køretøjsstabilitetsfunktionen er i interventionsfunktionsmåde. De advarselssignaler, der er angivet i punkt 5.2.1.29 i dette regulativ, må ikke anvendes til dette formål.

Hvis køretøjsstabilitetsfunktionens indgriben anvendes i en læringsproces til bestemmelse af køretøjets operationelle karakteristika, må ovennævnte signal ikke genereres.

Signalet skal være klart synligt for føreren, også i dagslys, således at denne med lethed kan forvisse sig om dets tilfredsstillende funktion uden skal skulle forlade førersædet.

2.1.5.

Fejl eller svigt i en køretøjsstabilitetsfunktion skal detekteres og tilkendegives over for føreren ved gult advarselssignal, jf. punkt 5.2.1.29.1.2 i dette regulativ.

Advarselssignalet skal lyse konstant og forblive tændt, så længe svigtet eller fejlen er tilstede, og tændingskontakten (startkontakten) er i positionen »On« (kørselsposition).

2.1.6.

Ved motorkøretøjer, der er udstyret med elektroniske kontrolledning, og som er elektrisk forbundet med et påhængskøretøj via en elektronisk kontrolledning, skal føreren advares ved hjælp af et særligt optisk advarselssignal, når påhængskøretøjet leverer informationen »VDC aktiveret« via datakommunikationsdelen af den elektroniske kontrolledning. Det optiske signal defineret i punkt 2.1.4 ovenfor kan anvendes til dette formål.

2.2.   Påhængskøretøjer

2.2.1.

Følgende bestemmelser finder anvendelse på påhængskøretøjer, der er udstyret med køretøjsstabilitetsfunktion som defineret i punkt 2.34 i dette regulativ:

 

En retningskontrolfunktion skal kunne udøve automatisk individuel kontrol af hastigheden på venstre og højre hjul på hver aksel eller på en aksel inden for en akselgruppe (20) ved selektiv bremsefunktion baseret på en evaluering af påhængskøretøjets faktiske opførsel i sammenligning med bestemmelse af det trækkende køretøjs opførsel i forhold hertil (21).

 

En væltekontrol skal kunne udøve automatisk kontrol over hjulhastigheden på mindst to hjul på hver aksel eller akselgruppe (20) ved selektiv bremsefunktion eller bremsefunktion med automatiske kommandoer baseret på en evaluering af påhængskøretøjets faktiske opførsel i forhold til risikoen for væltning (21).

2.2.2.

Med henblik på realisering af den ovenfor definerede funktionalitet skal køretøjsstabilitetsfunktionen foruden bremsefunktion med automatiske kommandoer og i påkrævet fald selektiv bremsefunktion som minimum omfatte følgende:

a)

Bestemmelse af påhængskøretøjets faktiske opførsel ud fra værdier for den lodrette kraft på dækket/-ene eller som minimum sideværts acceleration og hjulhastighed. Der anvendes kun informationer genereret i køretøjet. Hvis disse værdier ikke måles direkte, skal passende korrelation med direkte målte værdier under alle kørselsforhold (f.eks. inkl. ved kørsel i tunnel) tilkendegives over for den tekniske tjeneste på tidspunktet for typegodkendelsen.

2.2.3.

Køretøjsstabilitetsfunktionen skal demonstreres for den tekniske tjeneste ved gennemførelse af dynamiske manøvrer med et køretøj. Dette kan gennemføres ved sammenligning af de resultater, der opnås med køretøjsstabilitetsfunktionen henholdsvis aktiveret og deaktiveret ved en bestemt belæsningstilstand. Som alternativ til dynamiske manøvrer med andre køretøjer udstyret med samme køretøjsstabilitetssystem og ved andre belæsningstilstande kan resultaterne fra egentlige køretøjsprøvninger eller computersimuleringer vedlægges.

Anvendelsen af simulator er defineret i tillæg 1 til dette bilag.

Simulatorens specifikationer og dens validering er defineret i tillæg 2 til dette bilag.

Indtil der er opnået enighed om fælles prøvningsprocedurer, aftales den metode, hvormed demonstrationen udføres, mellem påhængskøretøjets fabrikant og den tekniske tjeneste; den skal omfatte betingelser, der er kritiske for væltekontrollen/retningskontrollen i det køretøjsstabilitetssystem, der er monteret på påhængskøretøjet, og demonstrationsmetoden og resultaterne skal vedlægges typegodkendelsesrapporten. Dette kan udføres på andre tidspunkter end tidspunktet for typegodkendelsen.

Til demonstration af køretøjsstabilitetsfunktionen kan enhver af følgende dynamiske manøvrer anvendes (22):

Retningskontrol

Væltekontrol

Reducering af radius

Steady state cirkulær prøvning

Step steer-inputprøvning

J-vending

Enkelt sinussving (elgtest)

 

J-vending

 

μ-split single lane-skift

 

Dobbelt kørebaneskift

 

Reversed steering-prøvning (»fish hook«-prøve)

 

Asymmetrisk one period sine steer eller pulse steer input-prøvning

 

Til demonstration af prøvningens gentagelighed underkastes køretøjet endnu en demonstration med de udvalgte manøvrer.

2.2.4.

Påhængskøretøjer, der er udstyret med elektronisk kontrolledning, og som er elektrisk forbundet med et trækkende køretøj ved en elektronisk kontrolledning, skal levere meddelelsen »VDC aktiveret« via datakommunikationsdelen af den elektroniske kontrolledning, når køretøjsstabilitetsfunktionen er i interventionsfunktionsmåde. Hvis køretøjsstabilitetsfunktionens indgriben anvendes i en læringsproces til bestemmelse af påhængskøretøjets operationelle karakteristika, må ovennævnte signal ikke genereres.

2.2.5.

Med henblik på optimering af præstationerne for påhængskøretøjer i lavselektiv funktionsmåde er det tilladt sådanne påhængskøretøjer at skifte funktionsmåde i forbindelse med indgriben fra køretøjsstabilitetsfunktionen.

TILLÆG 1

Anvendelse af simulering af dynamisk stabilitet

Effektiviteten af retnings- og/eller væltekontrollen i stabilitetskontrolfunktionen i køretøjer og påhængskøretøjer i klasse M, N og O kan bestemmes ved computersimulering.

1.   ANVENDELSE AF SIMULERING

1.1.

Køretøjets stabilitetsfunktion demonstreres af køretøjets fabrikant over for den typegodkendende myndighed eller den tekniske tjeneste ved de samme dynamiske manøvrer som dem, der anvendes til de praktiske demonstrationer bilag 21, punkt 2.1.3 eller 2.2.3.

1.2.

Simuleringen er en metode, hvorved køretøjets stabilitet kan demonstreres med køretøjsstabilitetsfunktionen aktiveret eller deaktiveret og i belæsset og ubelæsset stand.

1.3.

Simuleringerne gennemføres med et valideret modellerings- og simuleringsværktøj. Efterprøvningen udføres ved hjælp af de i punkt 1.1 ovenfor definerede manøvrer.

Den metode, der anvendes til validering af simuleringsværktøjet, er angivet i tillæg 2 til bilag 21.

TILLÆG 2

Værktøj til simulering af dynamisk stabilitet; validering af værktøjet

1.   SPECIFIKATIONER FOR SIMULERINGSVÆRKTØJET

1.1.   Simuleringsmetoden skal inddrage de vigtigste faktorer, der har indflydelse på køretøjets retnings- og væltebevægelser. En typisk model kan inddrage følgende køretøjsparametre eksplicit og implicit:

a)

Aksel/hjul

b)

Hjulophæng

c)

Dæk

d)

Chassis/karosseri

e)

Fremdriftssystem/kraftoverførsel, hvis relevant

f)

Bremsesystem

g)

Nyttelast

1.2.   Køretøjets stabilitetsfunktion skal inddrages i simuleringsmodellen ved brug af

a)

et delsystem (softwaremodel) under simuleringsværktøjet eller

b)

en elektronisk kontrolboks i en hardware-in-the-loop-konfiguration.

1.3.   For påhængskøretøjer udføres simuleringen med påhængskøretøjet tilkoblet et repræsentativt trækkende køretøj.

1.4.   Køretøjets belæsningstilstand

1.4.1.

Simulatoren skal kunne tage hensyn til belæsset eller ubelæsset stand.

1.4.2.

Lasten betragtes som fast med egenskaber (masse, massens fordeling og tyngdepunktets maksimale højde) som specificeret af fabrikanten.

2.   VALIDERING AF SIMULERINGSVÆRKTØJET

2.1.

Gyldigheden af det anvendte modellerings- og simuleringsværktøj skal efterprøves ved sammenligninger med praktiske køretøjsprøvninger. De prøvninger, der anvendes til valideringen, skal være prøvninger, der uden betjeningsindgreb medfører tab af retningskontrol (understyring og overstyring) eller væltning, alt efter funktionaliteten i den stabilitetskontrolfunktion, der er monteret på et repræsentativt køretøj.

I løbet af prøverne skal følgende bevægelsesvariabler, i det omfang de er relevante, inddrages eller beregnes i overensstemmelse med ISO 15037, Del 1:2005: General conditions for passenger cars eller Del 2:2002: General conditions for heavy vehicles and buses (alt efter køretøjsklasse):

a)

giringsudsvingshastighed

b)

sideværts acceleration

c)

hjulbelastning eller løftning af hjul

d)

hastighed fremad

e)

førerens input.

2.2.

Formålet er at vise, at køretøjets simulerede opførsel og driften af køretøjets stabilitetsfunktion er sammenlignelig med den, der ses ved praktiske køretøjsprøvninger.

2.3.

Simulatoren anses for valideret, hvis dens output er sammenligneligt med de praktiske prøvningsresultater for en bestemt køretøjstype ved de dynamiske manøvrer i bilag 21, punkt 2.1.3 eller 2.2.3.

Ved steady state-cirkulær prøvning skal understyringshældningen anvendes til sammenligningen.

Ved dynamiske manøvrer foretages sammenligningen ved aktivering og sekventiering af køretøjets stabilitetsfunktion i simuleringen og i den praktiske køretøjsprøvning.

2.4.

De fysiske parametre, hvorved referencekøretøjet adskiller sig fra det simulerede køretøjs konfiguration, rettes i overensstemmelse hermed i simuleringen.

2.5.

Der udarbejdes simulatorprøvningsrapport (model vedlagt i tillæg 3 til dette bilag), som vedlægges køretøjets godkendelsesrapport i kopi.

TILLÆG 3

Prøvningsrapport for simuleringsværktøj for køretøjets stabilitetskontrol

PRØVNINGSRAPPORT Nr.: …

1.   IDENTIFIKATION

1.1.

Navn og adresse på simuleringsværktøjets fabrikant

1.2.

Identificering af simuleringsværktøj: navn/model/nummer (hardware og software)

2.   ANVENDELSESOMRÅDE

2.1.

Køretøjstype (f.eks. lastbil, sættevognstrækker, bus, sættevogn, kærre, påhængsvogn)

2.2.

Køretøjskonfigurationer: (f.eks. 4 × 2, 4 × 4, 6 × 2, 6 × 4, 6 × 6)

2.3.

Begrænsende faktorer: (f.eks. kun mekanisk hjulophæng)

2.4.

Manøvrer, for hvilke simulatoren er valideret:

3.   EFTERPRØVNING AF KØRETØJSPRØVNING

3.1.

Ved prøvning påhængskøretøjer: beskrivelse af køretøj/-er, inkl. det trækkende køretøj:

3.1.1.

Identificering af køretøj(er) mærke/model/identifikationsnummer

3.1.1.1.

Ikke-standardiserede installationer:

3.1.2.

Beskrivelse af køretøjet, herunder af akselkonfiguration/hjulophæng/hjul, motor og kraftoverførsel, bremsesystem(er) og køretøjsstabilitetsfunktionens omfang (retningskontrol/væltekontrol), styresystem, navn/model/nummer:

3.1.3.

Køretøjsdata anvendt i simulationen (eksplicit):

3.2.

Beskrivelse af prøvningen, herunder lokalitet(er), vejens/prøvningsområdets overfladeegenskaber, temperatur og dato(er):

3.3.

Resultater med køretøjets stabilitetsfunktion slået til og fra, herunder de i bilag 21, tillæg 2, punkt 2.1, nævnte bevægelsesvariabler, i det omfang, de er relevante:

4.   SIMULATIONSRESULTATER

4.1.

Køretøjsparametre og værdier anvendt ved simuleringen, som ikke er indhentet fra prøvningskøretøjet (implicit):

4.2.

Resultater i belæsset og ubelæsset stand med køretøjets stabilitetsfunktion slået til og fra for hver prøvning gennemført efter punkt 3.2 i dette tillæg, herunder de i bilag 21, tillæg 2, punkt 2.1, nævnte bevægelsesvariabler, i det omfang, de er relevante:

5.   Denne prøvning er udført og dens resultater rapporteret i henhold til bilag 21, tillæg 2, til FN/ECE-regulativ nr. 13 som senest ændret ved ændringsserie …

Teknisk tjeneste, der forestår prøvningen (23): …

Underskrift: … Dato: …

Godkendende myndighed (23): …

Underskrift: … Dato: …

«

(1)  Terrængående køretøjer, specialkøretøjer (f.eks. mobile anlæg med ikke-standardiseret køretøjschassis — herunder kraner — og hydrostatiske køretøjer med hydraulisk drev, der også anvendes til bremsning og hjælpefunktioner), busser i kategori I og A i klasse M2 og M3, ledbusser og rutebiler, sættevognstrækkere i N2 til sættevogn med en bruttomasse på mellem 3,5 ton og 7,5 ton, er ikke omfattet af dette krav.

(2)  Påhængskøretøjer til kørsel med særtransport og påhængskøretøjer med ståpladser er undtaget fra dette krav.

(3)  Dette stykke forhindrer ikke Danmark i fortsat at stille krav om en køretøjsstabilitetsfunktion, der opfylder forskrifterne i dette regulativ.«

(4)  Gruppe III som defineret i regulativ nr. 107.«

(5)  Jf. punkt 2.1 i tillæg 2 til dette bilag.«

(6)  Hvis relevant.

(7)  Der kræves ikke prøvning, hvis fabrikanten kan demonstrere, at en ændring ikke påvirker stivheden.

(8)  Det ikke gældende overstreges.

(9)  Gælder kun for skivebremser.

(10)  Gælder kun for tromlebremser.

(11)  Udfyldes kun, når der er monteret automatisk bremsejusteringsanordning.

(12)  Skal underskrives af flere forskellige personer, selv hvis den tekniske tjeneste og den godkendende myndighed er en og samme organisation, eller der alternativt udstedes en særskilt bemyndigelse fra den godkendende myndighed sammen med rapporten.

(13)  VDC (Vehicle Dynamic Control) som defineret i ISO 11992-2:2003, inklusive ændring 1:2007, i nærværende regulativ betegnet som køretøjsstabilitetsfunktion (Vehicle Stability Function — VSF), jf. punkt 2.34 i dette regulativ.

(14)  VDC (Vehicle Dynamic Control) som defineret i ISO 11992-2:2003, inklusive ændring 1:2007, i nærværende regulativ betegnet som køretøjsstabilitetsfunktion (Vehicle Stability Function — VSF), jf. punkt 2.34 i dette regulativ.

(15)  ROP (Roll Over Protection) som defineret i ISO 11992-2:2003, inklusive ændring 1:2007, i dette regulativ betegnet som væltningskontrol, jf. punkt 2.32.2.2 i dette regulativ.

(16)  YC (Yaw Control) som defineret i ISO 11992-2:2003, inklusive ændring 1:2007, i dette regulativ betegnet som retningskontrol — jf. punkt 2.32.2.1 i dette regulativ.

(17)  ROP (Roll Over Protection) som defineret i ISO 11992-2:2003, inklusive ændring 1:2007, er i dette regulativ betegnet som væltekontrol, jf. punkt 2.32.2.2 i dette regulativ.

(18)  YC (Yaw Control) som defineret i ISO 11992-2:2003, inklusive ændring 1:2007, er i dette regulativ betegnet som retningskontrol, jf. punkt 2.32.2.1 i dette regulativ.

(19)  Skal underskrives af flere forskellige personer, selv hvis den tekniske tjeneste og den godkendende myndighed er en og samme organisation, eller der alternativt udstedes en særskilt bemyndigelse fra den godkendende myndighed sammen med rapporten.

(20)  Hvis der er tale om flere aksler, og akselafstanden er større end 2 m, skal hver enkelt aksel betragtes som en uafhængig akselgruppe.

(21)  Yderligere interaktion med andre af køretøjets systemer eller komponenter er tilladt. Hvis disse systemer eller komponenter er underlagt særlige regulativer, skal denne interaktion være i overensstemmelse med forskrifterne i disse regulativer; f.eks. skal interaktionen med styresystemet være i overensstemmelse med forskrifterne i regulativ nr. 79 om korrektiv styring.

(22)  Hvis anvendelsen af ovennævnte manøvrer ikke resulterer i tab af retningskontrol eller i væltning, kan der efter aftale med den tekniske tjeneste anvendes en alternativ manøvre.

(23)  Underskrives af forskellige personer, hvis den tekniske tjeneste og den godkendende myndighed ikke er en og samme organisation.