European flag

Den Europæiske Unions
Tidende

DA

L-udgaven


2024/1711

26.6.2024

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV (EU) 2024/1711

af 13. juni 2024

om ændring af direktiv (EU) 2018/2001 og (EU) 2019/944 for så vidt angår forbedring af udformningen af Unionens elektricitetsmarked

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 194, stk. 2,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (1),

under henvisning til udtalelse fra Regionsudvalget (2),

efter den almindelige lovgivningsprocedure (3), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Elektricitetsmarkederne har siden september 2021 været kendetegnet ved meget høje priser og prisudsving. Som det fremgår af Den Europæiske Unions Agentur for Samarbejde mellem Energireguleringsmyndigheders (ACER) endelige vurdering af udformningen af EU's engrosmarked for elektricitet fra april 2022, skyldes dette hovedsagelig den høje pris på gas, der anvendes til elproduktion.

(2)

Optrapningen af Ruslands angrebskrig mod Ukraine, som er en kontraherende part i energifællesskabstraktaten (4), og de dertil knyttede internationale sanktioner siden februar 2022 har ført til en gaskrise, forstyrret de globale energimarkeder, forværret problemet med høje gaspriser og haft en betydelig afsmittende indvirkning på elpriserne. Ruslands angrebskrig mod Ukraine har også skabt usikkerhed om forsyningen af andre råvarer såsom stenkul og råolie, der anvendes i elproduktionsanlæg. Denne usikkerhed har medført en betydelig yderligere stigning i elprisernes udsving. Den begrænsede tilgængelighed af flere atomreaktorer og den lave vandkraftproduktion har forstærket stigningen i elpriserne yderligere.

(3)

Som reaktion på denne situation foreslog Kommissionen i sin meddelelse af 13. oktober 2021, »Håndtering af stigende energipriser: en værktøjskasse for handling og støtte«, en værktøjskasse med foranstaltninger, som Unionen og dens medlemsstater kan anvende til at håndtere den umiddelbare indvirkning af høje energipriser på husholdningskunder og virksomheder, herunder indkomststøtte, skattelettelser samt foranstaltninger vedrørende energibesparelser og -lagring, og til at styrke modstandsdygtigheden over for fremtidige prischok. Kommissionen skitserede i sin meddelelse af 8. marts 2022, »REPowerEU: En fælles europæisk indsats for mere sikker og bæredygtig energi til mere overkommelige priser«, en række yderligere foranstaltninger til at styrke værktøjskassen og reagere på de stigende energipriser. Den 23. marts 2022 indførte Kommissionen endvidere midlertidige statsstøtteregler for at tillade visse tilskud med henblik på at afbøde indvirkningen af høje energipriser.

(4)

Kommissionen præsenterede i sin meddelelse af 18. maj 2022 REPowerEU-planen, som indførte yderligere foranstaltninger med fokus på energibesparelser, diversificering af energiforsyninger, et øget energieffektivitetsmål og fremskyndet udbygning af vedvarende energi med henblik på at mindske Unionens afhængighed af fossile brændstoffer fra Rusland, herunder et forslag om at hæve Unionens 2030-mål for andelen af vedvarende energi i det endelige bruttoenergiforbrug til 45 %. Desuden opstiller Kommissionens meddelelse af 18. maj 2022, »Indgreb på energimarkedet på kort sigt og forbedringer af elmarkedets udformning på længere sigt — vejen frem«, ikke alene yderligere kortsigtede foranstaltninger til håndtering af høje energipriser; den peger også på mulige områder for forbedring af elektricitetsmarkedets udformning og bebuder, at det er hensigten at vurdere disse områder med henblik på at ændre lovgivningsrammen.

(5)

For hurtigt at afhjælpe energipriskrisen og sikkerhedsproblemerne og håndtere prisstigningerne for borgerne har Unionen vedtaget flere retsakter, herunder Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2022/1032 (5), som opretter en solid ordning for gasoplagring, Rådets forordning (EU) 2022/1369 (6), som fastsætter effektive foranstaltninger til reduktion af efterspørgslen efter gas og elektricitet, Rådets forordning (EU) 2022/1854 (7), som fastsætter prisbegrænsende ordninger for at undgå ekstraordinære gevinster på både gas- og elektricitetsmarkederne, og Rådets forordning (EU) 2022/2577 (8), som fastsætter foranstaltninger til at fremskynde tilladelsesprocedurerne for anlæg til vedvarende energi.

(6)

Et velintegreret energimarked, der bygger på Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1999 (9), (EU) 2019/942 (10) og (EU) 2019/943 (11) og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2018/2001 (12), (EU) 2018/2002 (13) og (EU) 2019/944 (14), under ét almindeligvis benævnt pakken om ren energi til alle europæere, som blev vedtaget i 2018 og 2019, giver Unionen mulighed for at udnytte de økonomiske fordele ved et indre energimarked under alle forhold, garantere forsyningssikkerhed og opretholde dekarboniseringsprocessen for at nå Unionens klimaneutralitetsmål. Grænseoverskridende sammenkobling garanterer også en sikrere, mere pålidelig og mere effektiv drift af elektricitetssystemer og bedre modstandsdygtighed over for kortsigtede prischok.

(7)

Styrkelse af det indre energimarked og opnåelse af klima- og energiomstillingsmålene kræver en væsentlig opgradering af Unionens elnet, således at det kan klare enorme stigninger i kapaciteten til produktion af vedvarende energi, med vejrafhængige variationer i produktionsmængder og ændrede mønstre for elektricitetsstrømme i Unionen samt kan håndtere ny efterspørgsel som f.eks. elektriske køretøjer og varmepumper. Investeringer i net inden for og på tværs af grænserne er afgørende for det indre elektricitetsmarkeds funktion, herunder forsyningssikkerhed. Sådanne investeringer er nødvendige for at integrere vedvarende energi og efterspørgsel i en kontekst, hvor deres indbyrdes afstand er større end tidligere, og i sidste ende for at nå Unionens klima- og energimål. Derfor bør enhver reform af Unionens elektricitetsmarked bidrage til et mere integreret europæiske elnet med henblik på at sikre, at hver medlemsstat når en grad af sammenkobling af elnettet, der er i overensstemmelse med målet om en grad af sammenkobling af elnettet for 2030 på mindst 15 % i henhold til artikel 4, litra d), nr. 1), i forordning (EU) 2018/1999, at denne sammenkoblingskapacitet i videst muligt omfang anvendes til grænseoverskridende handel, og at Unionens elnet og konnektivitetsinfrastruktur opbygges eller opgraderes, f.eks. de EU-projekter af fælles interesse, som er oprettet i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2022/869 (15). Der bør stilles passende konnektivitet til rådighed for alle Unionens borgere og virksomheder, da dette kan give dem betydelige muligheder for at deltage i energiomstillingen og den digitale omstilling i Unionen. Der bør tages særligt hensyn til regionerne i den yderste periferi, jf. artikel 349 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF), som anerkender deres specifikke begrænsninger og giver mulighed for vedtagelse af specifikke foranstaltninger til fordel for dem.

(8)

Elektricitetsmarkedets nuværende udformning har bl.a. bidraget til fremkomsten af nye og innovative produkter, ydelser og foranstaltninger på detailmarkederne for elektricitet, og energieffektiviteten og udbredelsen af vedvarende energi er blevet fremmet, og valgmulighederne er blevet øget for at hjælpe forbrugerne med at reducere deres energiregninger, herunder gennem mindre produktionsanlæg og nye ydelser med henblik på at give et fleksibelt elforbrug. At bygge på og udnytte det potentiale, der ligger i digitaliseringen af energisystemet, såsom forbrugernes aktive deltagelse, er et centralt element i fremtidige elektricitetsmarkeder og -systemer i Unionen. Samtidig er det nødvendigt at respektere forbrugernes valgmuligheder, give forbrugerne mulighed for at drage fordel af en række forskellige kontrakttilbud og beskytte husholdningskunder mod høje priser under en energikrise. Energisystemintegration er tiltænkt som planlægningen og driften af energisystemet som helhed på tværs af flere energibærere, infrastrukturer og forbrugssektorer ved at skabe stærkere forbindelser mellem dem i synergi med hinanden og med støtte fra digitalisering med det formål at levere sikker, økonomisk overkommelig, pålidelig og bæredygtig energi.

(9)

I forbindelse med energikrisen har elektricitetsmarkedets nuværende udformning blotlagt en række mangler og uventede konsekvenser, der er knyttet til den indvirkning, som høje og svingende priser på fossile brændstoffer har på de kortsigtede elektricitetsmarkeder, og som påfører husholdninger og virksomheder betydelige prisstigninger og deraf følgende virkninger på deres elregninger.

(10)

En hurtigere udbredelse af vedvarende energi og rene, fleksible teknologier er den mest bæredygtige og omkostningseffektive metode til strukturelt at reducere efterspørgslen efter fossile brændstoffer til elproduktion og muliggøre direkte elektricitetsforbrug gennem elektrificering af energiforespørgslen og energisystemintegration Vedvarende energikilder kan som følge af deres lave driftsomkostninger have en positiv indvirkning på elpriserne i hele Unionen og reducere forbruget af fossile brændstoffer.

(11)

Ændringerne af elektricitetsmarkedets udformning bør sikre, at fordelene ved den stigende udbredelse af vedvarende energi og energiomstillingen som helhed kommer forbrugerne, herunder de mest sårbare forbrugere, til gode og i sidste ende beskytter dem mod energikriser og hindrer, at flere husholdningskunder ender i en energifattigdomsfælde. Disse ændringer bør afbøde den indvirkning, som høje priser på fossile brændstoffer, navnlig gas, har på elpriserne, således at husholdningskunder og virksomheder på længere sigt får mulighed for at udnytte fordelene ved økonomisk overkommelig og sikker energi fra bæredygtige vedvarende og kulstoffattige kilder samt ved energieffektive løsninger for at reducere de samlede energiomkostninger, hvilket kan mindske behovet for at udvide elnettet og produktionskapaciteten.

(12)

Reformen af elektricitetsmarkedets udformning sigter mod at opnå overkommelige og konkurrencedygtige elpriser for alle forbrugere. Som sådan bør denne reform ikke kun gavne husholdningskunder, men også konkurrenceevnen for Unionens industrier ved at lette investeringer i ren teknologi, som de har behov for i forbindelse med deres omstilling til nettonul. Energiomstillingen i Unionen bør støttes af et solidt grundlag for produktion af ren teknologi. Disse reformer vil støtte en økonomisk overkommelig elektrificering af industrien og Unionens position som førende på verdensplan, hvad angår forskning og innovation inden for rene energiteknologier.

(13)

I forbindelse med tilslutning af nye produktions- og forbrugsanlæg, navnlig anlæg til produktion af vedvarende energi, til nettet, opstår der ofte forsinkelser i nettilslutningsprocedurer. En af årsagerne til sådanne forsinkelser er manglen på tilgængelig netkapacitet på det sted, som investoren har valgt, hvilket medfører, at nettet skal udvides eller forstærkes for at kunne tilslutte anlæggene til systemet på sikker vis. Et nyt krav om, at elsystemoperatører, både på transmissions- og distributionsniveau, skal offentliggøre og ajourføre oplysninger om den tilgængelige kapacitet til nye tilslutninger i deres driftsområder, vil give investorer lettere adgang til oplysninger om den tilgængelige netkapacitet i systemet og dermed fremskynde beslutningstagningen, hvilket igen vil fremskynde den nødvendige udbredelse af vedvarende energi. Disse oplysninger bør ajourføres regelmæssigt og mindst en gang i kvartalet af distributionssystemoperatører. Selv om medlemsstaterne bør kunne beslutte ikke at anvende dette krav på elektricitetsvirksomheder, der betjener færre end 100 000 tilkoblede kunder, eller som betjener små isolerede systemer, bør de tilskynde disse virksomheder til at give systembrugerne disse oplysninger en gang om året og bør fremme samarbejdet mellem distributionssystemoperatørerne med henblik herpå. Distributionssystemoperatører bør også offentliggøre de kriterier, der anvendes til at bestemme den tilgængelige netkapacitet, såsom den eksisterende efterspørgsels- og produktionskapacitet, de antagelser, der lægges til grund for vurdering af en eventuel yderligere integration af yderligere systembrugere, relevante oplysninger om eventuel energiindskrænkning og forventningen om kommende relevant netudvikling.

(14)

For at løse problemet med lange svarfrister i forbindelse med anmodninger om tilslutning til nettet bør distributionssystemoperatører desuden stille klare og gennemsigtige oplysninger til rådighed for systembrugere om status for og behandling af deres anmodninger om tilslutning. Distributionssystemoperatører bør fremlægge sådanne oplysninger inden for tre måneder fra datoen for indgivelse af en anmodning og bør ajourføre dem regelmæssigt og mindst en gang i kvartalet.

(15)

I områder, hvor elnettene har begrænset eller ingen netkapacitet, bør netbrugere, der anmoder om nettilslutning, kunne drage fordel af at indgå en ikkebindende, fleksibel tilslutningsaftale. Denne tilslutningsaftale ville f.eks. tage hensyn til energilagring eller begrænse den tid, hvor et produktionsanlæg kan indføde elektricitet til nettet, eller den kapacitet, der kan eksporteres, hvilket muliggør dets delvise tilslutning. Systemoperatører bør give mulighed for at indgå fleksible tilslutninger i sådanne områder. Den regulerende myndighed eller en anden kompetent myndighed, hvor en medlemsstat har udpeget en sådan, bør udvikle rammer for systemoperatører med henblik på at etablere sådanne fleksible tilslutninger og sikre, at netforstærkninger, der giver de strukturelle løsninger, prioriteres, at tilslutningsaftaler gøres bindende, så snart nettene er klar, at fleksible tilslutninger muliggøres som en permanent løsning for områder, hvor netforstærkning ikke er effektiv, og så vidt muligt giver de netbrugere, der anmoder om nettilslutning, synlighed med hensyn til de forventede indskrænkningsniveauer i henhold til den fleksible tilslutningsaftale.

(16)

Under energikrisen var forbrugerne udsat for ekstremt svingende engrospriser på energi og havde begrænsede muligheder for at deltage på energimarkedet. Mange husholdningskunder har derfor haft finansielle vanskeligheder og har været ude af stand til at betale deres regninger. Sårbare kunder og kunder, der er berørt af energifattigdom, blev hårdest ramt, men husholdningskunder i mellemindkomstgruppen oplevede også sådanne vanskeligheder. Høje energipriser kan også have en negativ indvirkning på forbrugernes sundhed, trivsel og generelle livskvalitet. Det er derfor vigtigt at forbedre forbrugerrettigheder og -beskyttelse, således at forbrugerne får mulighed for at drage fordel af energiomstillingen, deres elregninger gøres uafhængige af kortsigtede prisbevægelser på energimarkederne, og risikobalancen mellem leverandører og forbrugere genetableres.

(17)

Forbrugerne bør have adgang til en bred vifte af tilbud, så de kan vælge en kontrakt, der svarer til deres behov. Leverandørerne har imidlertid reduceret deres tilbud, fastpriselektricitetsleveringskontrakter hører til sjældenhederne, og udvalget af tilbud er blevet begrænset. Forbrugerne bør altid have mulighed for at vælge en tidsbegrænset fastpriselektricitetsleveringskontrakt med en overkommelig pris, og leverandørerne bør ikke ensidigt kunne ændre kontraktbetingelser og -vilkår eller opsige kontrakten, inden den udløber. Dynamiske priskontrakter spiller dog stadig en afgørende rolle, og en øget udbredelse af vedvarende energikilder kan hjælpe forbrugerne med at reducere deres energiregninger. Medlemsstaterne bør kunne undtage leverandører med flere end 200 000 slutkunder, og som kun tilbyder dynamiske priskontrakter, fra forpligtelsen til at tilbyde tidsbegrænsede fastpriselektricitetsleveringskontrakter, forudsat at en sådan undtagelse ikke har en negativ indvirkning på konkurrencen og opretholder et tilstrækkeligt udvalg af tidsbegrænsede fastpriselektricitetsleveringskontrakter.

(18)

Hvis leverandørerne ikke sikrer, at deres elportefølje er tilstrækkeligt risikoafdækket, kan ændringer i engrospriserne på elektricitet indebære, at de løber en økonomisk risiko og går konkurs, og at de dermed vælter omkostningerne over på forbrugerne og andre netbrugere. Leverandører bør derfor være risikoafdækket på passende vis, når de tilbyder tidsbegrænsede fastpriselektricitetsleveringskontrakter. En passende risikoafdækningsstrategi bør tage hensyn til leverandørernes adgang til deres egen produktion og kapitalisering samt deres afhængighed af ændringer i engrospriserne, leverandørens størrelse eller markedsstrukturen. Det kan sikres, at der findes passende risikoafdækningsstrategier, ved hjælp af generelle regler, der overvåges, uden at der foretages en specifik gennemgang af de enkelte leverandørers positioner eller strategier. Stresstest og rapporteringskrav til leverandører kan være værktøjer til at vurdere leverandørernes risikoafdækningsstrategier.

(19)

Forbrugerne bør kunne vælge den leverandør, der tilbyder dem den pris og den service, der bedst opfylder deres behov. Fremskridt inden for måler- og fordelingsmålerteknologi kombineret med informations- og kommunikationsteknologi gør det teknisk muligt at have flere leverandører til et enkelt sted. Kunderne bør kunne vælge en særskilt leverandør, navnlig for elektricitet til drift af apparater såsom varmepumper eller elektriske køretøjer, der har et særligt højt forbrug, eller som også automatisk kan flytte deres elforbrug som reaktion på prissignaler. Med henblik herpå bør kunderne have mulighed for at få mere end ét måle- og afregningspunkt dækket af det enkelte tilslutningspunkt for deres lokalitet, således at forskellige apparater kan måles og forsynes særskilt. Målepunkter bør adskilles klart fra hinanden og bør være i overensstemmelse med gældende tekniske forskrifter. Reglerne for fordelingen af de dermed forbundne omkostninger bør fastsættes af medlemsstaterne. Nogle intelligente målersystemer kan direkte dække mere end ét målepunkt og kan derfor gøre det muligt for kunderne at have mere end én elektricitetsleveringskontrakt eller energidelingsaftale på samme tid. Leverandørerne bør kun have balanceansvar for måle- og afregningspunkter, som de leverer til. Ved at muliggøre anvendelsen af særlige måleløsninger, der er forbundet med eller indbygget i apparater med fleksibelt og kontrollerbart forbrug, kan slutkunder desuden deltage i andre incitamentsbaserede ordninger for fleksibelt elforbrug, der leverer fleksibilitetsydelser på elektricitetsmarkedet og til transmissionssystemoperatører og distributionssystemoperatører. Generelt bør sådanne ordninger være kompatible med energideling og bør bidrage til øget udbredelse af fleksibelt elforbrug og til forbrugerindflydelse, således at kunder får mere kontrol over deres energiforbrug og energiregninger, samtidig med at elektricitetssystemet får yderligere fleksibilitet med henblik på at håndtere udsving i udbud og efterspørgsel.

(20)

Som følge af de stadig mere komplekse energitilbud og forskellig markedsføringspraksis har forbrugerne ofte svært ved fuldt ud at forstå, hvad leverandørernes tilbud eller den kontrakt, de underskriver, fører med sig. Der er navnlig ofte uklarhed om, hvordan prisen fastsættes, hvilke betingelser der gælder for forlængelse af en kontrakt, hvilke konsekvenser en opsigelse af kontrakten har, eller af hvilke grunde leverandøren kan ændre vilkårene og betingelserne. Derfor bør leverandører eller markedsdeltagere, der er aktive inden for aggregering, give forbrugerne de vigtigste oplysninger om energitilbud på en kortfattet og letforståelig måde, inden en kontrakt indgås eller forlænges.

(21)

For at sikre forbrugerne forsyningskontinuitet, navnlig i tilfælde af at leverandøren svigter, bør medlemsstaterne have en ordning med forsyningspligtige leverandører. Det bør være muligt at udpege en forsyningspligtig leverandør enten før eller på det tidspunkt, hvor leverandøren svigter. En sådan forsyningspligtig leverandør kan behandles som en udbyder af forsyningspligtydelser. En forsyningspligtig leverandør kan være salgsafdelingen i en vertikalt integreret virksomhed, der også varetager distributionsfunktioner, forudsat at den opfylder kravene om adskillelse i direktiv (EU) 2019/944. Dette indebærer imidlertid ikke en forpligtelse for medlemsstaterne til at levere til en bestemt fast minimumspris. Hvis en medlemsstat forpligter en forsyningspligtig leverandør til at levere elektricitet til en kunde, der ikke modtager markedsbaserede tilbud, finder betingelserne i artikel 5 i direktiv (EU) 2019/944 anvendelse, og forpligtelsen kan kun omfatte en reguleret pris, i det omfang kunden har ret til at drage fordel af regulerede priser. Ved vurderingen af, om tilbud modtaget af ikkehusholdningskunder er markedsbaserede, bør medlemsstaterne tage hensyn til de individuelle kommercielle og tekniske omstændigheder. Hvis en medlemsstat inden den16. juli 2024 allerede har udpeget en forsyningspligtig leverandør gennem en retfærdig, gennemsigtig og ikkeforskelsbehandlende procedure, er det ikke nødvendigt at indlede en ny procedure for udpegelse af en forsyningspligtig leverandør.

(22)

Energideling kan skabe modstandsdygtighed over for virkningerne af høje og svingende engrospriser på forbrugernes energiregninger, øger indflydelsen hos en bredere gruppe af forbrugere, der ellers ikke har mulighed for at blive aktive kunder på grund af finansielle eller fysiske begrænsninger, såsom sårbare kunder eller kunder, der er berørt af energifattigdom, og fører til en øget udbredelse af vedvarende energi ved at tiltrække yderligere private kapitalinvesteringer og diversificere mulighederne for betaling. Gennem integrationen af passende prissignaler og lageranlæg kan deling af elektricitet bidrage til at skabe grundlaget for at udnytte mindre forbrugeres fleksibilitetspotentiale. Dette direktivs bestemmelser om energideling supplerer bestemmelserne om egetforbrug i artikel 21 i direktiv (EU) 2018/2001 og artikel 15 i direktiv (EU) 2019/944, navnlig med hensyn til kollektivt egetforbrug.

(23)

Aktive kunder, der ejer, leaser eller lejer et lager- eller produktionsanlæg, bør have ret til at dele overskudsproduktion med andre forbrugere mod et vederlag eller gratis og at give dem mulighed for at blive aktive kunder eller til at dele den vedvarende energi, der produceres eller lagres af fælles leasede, lejede eller ejede anlæg med en kapacitet på op til 6 MW, enten direkte eller gennem en neutral organisator. For kunder, der deltager i energidelingsordninger, og som er større end små og mellemstore virksomheder, bør produktionsanlæggets installerede kapacitet i forbindelse med energidelingsordningen højst være 6 MW, og energidelingen bør finde sted inden for et lokalt eller begrænset geografisk område som defineret af medlemsstaterne. Enhver betaling for deling af overskudsproduktion kan enten afregnes direkte mellem aktive kunder eller automatisk via en peer-to-peer-handelsplatform. Ordninger for energideling kan enten være baseret på private kontraktmæssige aftaler mellem aktive kunder eller organiseres gennem en retlig enhed. En retlig enhed, der opfylder kriterierne for et VE-fællesskab som defineret i artikel 2, nr. 16), i direktiv (EU) 2018/2001 eller et borgerenergifællesskab som defineret i artikel 2, nr. 11), i direktiv (EU) 2019/944, kan dele elektricitet produceret på anlæg, som de har fuldt ejerskab over, med sine medlemmer. I beskyttelses- og indflydelsesrammen for energideling bør der lægges særlig vægt på sårbare kunder og kunder, der er berørt af energifattigdom.

(24)

Energideling operationaliserer det kollektive forbrug af egenproduceret eller lagret elektricitet, der indfødes i det kollektive net af mere end én aktiv kunde, der handler i fællesskab. Medlemsstaterne bør etablere en passende IT-infrastruktur, der giver mulighed for administrativ matchning inden for en bestemt tidsramme af kundens samlede målte forbrug med den egenproducerede eller lagrede vedvarende energi, som fratrækkes det samlede forbrug med henblik på at beregne energikomponenten på den energiregning, som leverandøren udsteder, og dermed reducere kundens regning. Produktionen fra disse anlæg bør fordeles på de aggregerede forbrugsprofiler på grundlag af statiske, variable eller dynamiske beregningsmetoder, som de aktive kunder på forhånd kan fastsætte eller aftale. Aktive kunder, der er involveret i energideling, er økonomisk ansvarlige for de ubalancer, som de skaber, uden at dette berører aktive kunders mulighed for at uddelegere deres balanceansvar til andre markedsdeltagere. Alle forbrugerrettigheder og -forpligtelser i direktiv (EU) 2019/944 gælder for slutkunder, der er involveret i energidelingsordninger. Husholdninger med en installeret kapacitet på op til 10,8 kW for husholdninger i enfamiliehuse og op til 50 kW for boligejendomme bør dog ikke være forpligtet til at opfylde leverandørforpligtelserne. Medlemsstaterne bør kunne justere disse tærskler for at afspejle nationale forhold op til 30 kW for husholdninger i enfamiliehuse og til mellem 40 kW og 100 kW for boligejendomme.

(25)

Plug-in-minisolenergisystemer kan sammen med andre systemer og teknologier bidrage til øget udbredelse af vedvarende energi og borgernes engagement i energiomstillingen. Medlemsstaterne bør kunne fremme indførelsen af disse systemer ved at mindske den administrative og tekniske byrde. Regulerende myndigheder bør kunne fastsætte nettarifferne for indfødning af elektricitet fra plug-in-minisolenergisystemer eller fastlægge metoden til beregning af disse tariffer. Afhængigt af situationen i en medlemsstat vil tarifferne kunne være meget lave eller endda nul, samtidig med at de er omkostningsægte, gennemsigtige og ikkeforskelsbehandlende.

(26)

Sårbare kunder og kunder, der er berørt af energifattigdom, bør være tilstrækkeligt beskyttet mod afbrydelser af elforsyningen og bør heller ikke kunne tvinges til at frakoble sig. Medlemsstaterne bør derfor sikre, at sårbare kunder og kunder, der er berørt af energifattigdom, beskyttes fuldt ud mod afbrydelser af elforsyningen, ved at træffe passende foranstaltninger, herunder forbud mod afbrydelser eller andre tilsvarende foranstaltninger. Medlemsstaterne har adgang til mange værktøjer og god praksis, som omfatter, men ikke er begrænset til, forbud mod afbrydelser hele året rundt eller på sæsonbasis, gældsforebyggelse og bæredygtige løsninger til at hjælpe kunder, der har svært ved at betale deres energiregninger. Leverandører og alle relevante nationale myndigheder har fortsat en afgørende rolle med hensyn til at udpege passende foranstaltninger, både på kort og lang sigt, som bør stilles til rådighed for sårbare kunder og kunder, der er berørt af energifattigdom, så de kan styre deres energiforbrug og energiomkostninger, og leverandører og relevante nationale myndigheder bør arbejde tæt sammen med socialsikringsmyndigheder.

(27)

Forbrugerne har ret til at anvende klageprocedurer, der forvaltes af deres leverandører, samt procedurer til udenretslig bilæggelse af tvister for at sikre, at deres rettigheder håndhæves effektivt, og at de ikke stilles ringere i tilfælde af uenighed med leverandører, navnlig med hensyn til regninger eller det skyldige beløb. Hvis kunder anvender disse procedurer, bør leverandører ikke opsige kontrakter på grundlag af de forhold, der stadig er omtvistede. Leverandører og kunder bør bibeholde deres kontraktlige rettigheder og fortsat opfylde forpligtelser, navnlig med hensyn til at levere elektricitet og betale for denne elektricitet, og klageprocedurerne bør ikke blive årsag til misbrug, der giver kunderne mulighed for ikke at opfylde deres kontraktlige forpligtelser, herunder betale deres regninger. Medlemsstaterne bør kunne træffe passende foranstaltninger for at undgå misbrug af disse klageprocedurer eller procedurer til udenretslig tvistbilæggelse.

(28)

Offentlige indgreb i fastsættelsen af prisen for elektricitetslevering vil i princippet udgøre en markedsforvridende foranstaltning. Sådanne indgreb bør derfor kun gennemføres, hvis det er relevant og som forpligtelser til offentlig service, og de bør være underlagt særlige betingelser. I henhold til dette direktiv er det muligt at regulere priserne for sårbare kunder og kunder, der er berørt af energifattigdom, herunder til et niveau, der ligger under omkostningerne, og som en overgangsforanstaltning for husholdningskunder og mikrovirksomheder, uanset om der er en elpriskrise. Under en elpriskrise, hvor engros- og detailpriserne på elektricitet stiger betydeligt, bør medlemsstaterne have mulighed for midlertidigt at udvide anvendelsen af regulerede priser til at omfatte små virksomheder og mellemstore virksomheder. For så vidt angår husholdningskunder og små virksomheder og mellemstore virksomheder bør medlemsstaterne under en elpriskrise undtagelsesvist og midlertidigt have mulighed for at fastsætte regulerede priser, der ligger under omkostningerne, forudsat at dette ikke skaber konkurrenceforvridning mellem leverandørerne, og at leverandørerne under en elpriskrise kompenseres for at levere til priser, der ligger under omkostningerne. Det skal dog sikres, at en sådan prisregulering er målrettet og ikke skaber incitamenter til at øge forbruget. En sådan undtagelsesvis og midlertidig forlængelse af prisreguleringen bør derfor begrænses til 80 % af husholdningernes medianforbrug for husholdningskunder og 70 % af det foregående års forbrug for små virksomheder og mellemstore virksomheder. Rådet bør på grundlag af et forslag fra Kommissionen ved hjælp af en gennemførelsesafgørelse kunne erklære en regional eller EU-dækkende elpriskrise. Vurderingen af, om der foreligger en sådan elpriskrise, bør baseres på en sammenligning med priserne i perioder med normal markedsdrift og bør derfor udelukke virkningerne af tidligere elpriskriser, som er blevet erklæret i henhold til dette direktiv. En sådan gennemførelsesafgørelse bør endvidere fastlægge gyldighedsperioden for erklæringen om en elpriskrise, i hvilken den midlertidige forlængelse af de regulerede priser finder anvendelse. Denne periode bør ikke være længere end ét år. Hvis betingelserne for at erklære denne elpriskrise stadig er opfyldt, bør det være muligt for Rådet på forslag af Kommissionen at forlænge gyldighedsperioden for gennemførelsesafgørelsen. Når Rådet tillægges gennemførelsesbeføjelser, er dette berettiget i betragtning af de betydelige horisontale virkninger for medlemsstaterne af en afgørelse om erklæring af en elpriskrise og derved udløse de udvidede muligheder for offentlige indgreb i fastsættelsen af priserne for elektricitetslevering. Sådanne virkninger er betydelige hvad angår både antallet af berørte kunder og betydningen af kategorierne af sådanne kunder. Når Rådet tillægges gennemførelsesbeføjelser, tages der tilstrækkeligt hensyn til den politiske karakter af en sådan afgørelse om erklæring om en elpriskrise, hvilket kræver en vanskelig afvejning af forskellige politikhensyn, som er centrale for medlemsstaters beslutning om at gennemføre prisfastsættelse for energi. For sårbare kunder og kunder, der er berørt af energifattigdom, kan den prisregulering, som medlemsstaterne anvender, dække 100 % af prisen i overensstemmelse med artikel 5 i direktiv (EU) 2019/944. Under alle omstændigheder bør erklæringen om en regional eller EU-dækkende elpriskrise sikre lige vilkår i alle medlemsstater, der berøres af afgørelsen, således at det indre marked ikke forvrides unødigt.

(29)

Medlemsstaterne bør i overensstemmelse med artikel 107 og 108 i TEUF kunne yde støtte til industrielle kunders ekstra elomkostninger i perioder med en elkrise og usædvanligt store prisstigninger.

(30)

Eftersom Estland, Letland og Litauen endnu ikke er synkroniseret med Unionens elektricitetssystem, står de over for meget specifikke udfordringer, når de tilrettelægger balancemarkeder og markedsbaserede indkøb af systemydelser. Fremskridt mod synkronisering er i gang, men en af de afgørende forudsætninger for en stabil synkron systemdrift er, at der er tilstrækkelige balanceringskapacitetsreserver til rådighed til frekvensregulering. De baltiske stater er imidlertid afhængige af det russiske synkrone område med henblik på frekvensforvaltning, og derfor har de endnu ikke kunnet udvikle deres eget fungerende balancemarked. Den russiske angrebskrig mod Ukraine har i væsentlig grad øget risikoen for forsyningssikkerheden på grund af fraværet af egne balancemarkeder. Estland, Letland og Litauen bør derfor undtages fra kravene i visse bestemmelser i artikel 40, stk. 4, og artikel 54, stk. 2, i direktiv (EU) 2019/944, i det omfang det er nødvendigt for at sikre systemsikkerheden i en overgangsperiode. Overgangsperioderne for Estland, Letland og Litauen bør udfases så hurtigt som muligt efter synkroniseringen og bør udnyttes til at udvikle passende markedsinstrumenter, der tilbyder kortfristede balanceringsreserver og andre nødvendige systemydelser, og bør begrænses til den tid, der kræves til denne proces.

(31)

I betragtning af at det cypriotiske transmissionssystem ikke er tilsluttet et system i nogen anden medlemsstat, står Cypern over for meget specifikke udfordringer, når det tilrettelægger balancemarkeder og markedsbaserede indkøb af systemydelser. Cypern bør derfor undtages fra kravene i artikel 40, stk. 4, og 54, stk. 2, i direktiv (EU) 2019/944, i det omfang det er nødvendigt for at sikre systemsikkerheden i en overgangsperiode, nemlig indtil det cypriotiske transmissionssystem er tilsluttet et system i andre medlemsstater via samkøringslinjer.

(32)

Med dette direktiv fastlægges der et retsgrundlag for behandlingen af personoplysninger i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 (16). Medlemsstaterne bør sikre, at alle de principper og forpligtelser vedrørende behandling af personoplysninger, der er fastsat i forordning (EU) 2016/679, herunder om dataminimering, overholdes. Hvis målet med dette direktiv kan nås uden behandling af personoplysninger, bør de dataansvarlige anvende anonymiserede og aggregerede data.

(33)

I det omfang nogen af foranstaltningerne i dette direktiv udgør statsstøtte, berører bestemmelserne vedrørende disse foranstaltninger ikke anvendelsen af artikel 107 og 108 i TEUF. Kommissionen har kompetence til at vurdere statsstøttens forenelighed med det indre marked.

(34)

Direktiv (EU) 2018/2001 og (EU) 2019/944 bør derfor ændres i overensstemmelse hermed.

(35)

Målet for dette direktiv, nemlig at forbedre udformningen af det integrerede elektricitetsmarked, navnlig for at forhindre urimeligt høje elpriser, kan ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af medlemsstaterne, men kan bedre nås på EU-plan; Unionen kan derfor vedtage foranstaltninger i overensstemmelse med nærhedsprincippet, jf. artikel 5 i traktaten om Den Europæiske Union. I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. nævnte artikel, går dette direktiv ikke videre, end hvad der er nødvendigt for at nå dette mål —

VEDTAGET DETTE DIREKTIV:

Artikel 1

Ændring af direktiv (EU) 2018/2001

Artikel 4, stk. 3, andet afsnit, i direktiv (EU) 2018/2001 erstattes af følgende:

»Med henblik herpå og for så vidt angår direkte prisstøtteordninger ydes støtte i form af en markedspræmie, som blandt andet kan være variabel eller fast.

Dette stykkes andet afsnit finder ikke anvendelse på støtte til elektricitet fra de kilder, der er anført i artikel 19d, stk. 4, i forordning (EU) 2019/943, og som nævnte forordnings artikel 19d, stk. 1, finder anvendelse på.«

Artikel 2

Ændring af direktiv (EU) 2019/944

I direktiv (EU) 2019/944 foretages følgende ændringer:

1)

I artikel 2 foretages følgende ændringer:

a)

Nr. 8) affattes således:

»8)

»aktiv kunde«: en slutkunde eller en gruppe af slutkunder, som handler i fællesskab, og som forbruger eller lagrer elektricitet, der er produceret på dennes eget område, der befinder sig inden for afgrænsede områder, eller er egenproduceret eller delt elektricitet fra andre områder, eller der sælger egenproduceret elektricitet eller deltager i fleksibilitetsordninger eller energieffektivitetsordninger, forudsat at disse aktiviteter ikke udgør dennes primære forretnings- eller erhvervsmæssige virksomhed«.

b)

Følgende nummer indsættes:

»10a)

»energideling«: aktive kunders egetforbrug af vedvarende energi enten:

a)

produceret eller lagret uden for området eller på fælles områder af et anlæg, som de ejer, leaser eller lejer helt eller delvis, eller

b)

hvis rettigheder er blevet overført til dem af en anden aktiv kunde mod et vederlag eller gratis«.

c)

Følgende nummer indsættes:

»15a)

»tidsbegrænset fastpriselektricitetsleveringskontrakt«: en kontrakt om levering af elektricitet mellem en leverandør og en slutkunde, som garanterer, at kontraktbetingelser og -vilkår, herunder prisen, forbliver uændrede i kontraktens løbetid, mens den inden for en fast prisramme kan omfatte et fleksibelt element med f.eks. spidslast- og lavlastprisvariationer, og hvor de eneste ændringer i den resulterende regning kun kan skyldes elementer, som leverandørerne ikke har fastsat, f.eks. skatter og afgifter«.

d)

Følgende numre indsættes:

»24a)

»forsyningspligtig leverandør«: en leverandør, der er udpeget til at overtage elektricitetsleveringen til kunder hos en leverandør, der er ophørt med at drive virksomhed

24b)

»energifattigdom«: energifattigdom som defineret i artikel 2, nr. 52), i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2023/1791 (*1)

24c)

»fleksibel tilslutningsaftale«: et sæt aftalte betingelser for tilslutning af elektrisk kapacitet til nettet, som indeholder betingelser for begrænsning af og kontrol med indfødning af elektricitet til og udtag fra transmissionsnettet eller distributionsnettet

(*1)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2023/1791 af 13. september 2023 om energieffektivitet og om ændring af forordning (EU) 2023/955 (EUT L 231 af 20.9.2023, s. 1).« "

e)

Nr. 31) affattes således:

»31)

»energi fra vedvarende energikilder« eller »vedvarende energi«: energi fra vedvarende energikilder eller vedvarende energi som defineret i artikel 2, nr. 1), i direktiv (EU) 2018/2001«.

2)

Artikel 4 affattes således:

»Artikel 4

Frit valg af leverandør

Medlemsstaterne sikrer, at alle kunder frit kan købe elektricitet fra leverandører efter eget valg. Medlemsstaterne sikrer, at alle kunder kan have mere end én elektricitetsleveringskontrakt eller energidelingsaftale på samme tid, og at kunderne til dette formål har ret til at have mere end ét måle- og afregningspunkt dækket af det enkelte tilslutningspunkt for deres lokalitet. Hvis det er teknisk muligt, kan intelligente målersystemer, der er indført i overensstemmelse med artikel 19, anvendes til at give kunderne mulighed for at have mere end én elektricitetsleveringskontrakt eller mere end én energidelingsaftale samtidig.«

3)

Følgende artikel indsættes:

»Artikel 6a

Fleksible tilslutningsaftaler

1.   Den regulerende myndighed eller en anden kompetent myndighed, hvis en medlemsstat har fastlagt således, udarbejder en ramme med henblik på at transmissionssystemoperatører og distributionssystemoperatører giver muligheden for at indgå fleksible tilslutningsaftaler i områder, hvor der er begrænset eller ingen netkapacitet til nye tilslutninger, som offentliggjort i overensstemmelse med artikel 31, stk. 3, og artikel 50, stk. 4a, første afsnit, i forordning (EU) 2019/943. Denne ramme skal sikre, at:

a)

fleksible tilslutninger som hovedregel ikke forsinker netforstærkninger i de identificerede områder

b)

der på grundlag af fastlagte kriterier sikres en overgang fra fleksible til faste tilslutningsaftaler, når nettet er udviklet, og

c)

der for områder, hvor den regulerende myndighed eller en anden kompetent myndighed, hvis en medlemsstat har fastlagt således, anser netudvikling for ikke at være den mest effektive løsning, hvis det er relevant, åbnes mulighed for fleksible tilslutningsaftaler som en permanent løsning, herunder for energilagring.

2.   Den ramme, der er omhandlet i stk. 1, kan sikre, at fleksible tilslutningsaftaler mindst angiver følgende:

a)

den maksimale faste indfødning og det maksimale faste udtag af elektricitet til og fra nettet samt den yderligere fleksible indfødnings- og udtagskapacitet, der kan tilsluttes og differentieres ved hjælp af tidsmæssige begrænsninger i løbet af året

b)

netgebyrer, der finder anvendelse på både den uafbrydelige og den fleksible indfødnings- og udtagskapacitet

c)

den aftalte løbetid for den fleksible tilslutningsaftale og den forventede dato for tildeling af tilslutning til hele den ønskede uafbrydelige kapacitet.

Systembrugere, der tilslutter sig gennem en fleksibel nettilslutning, er forpligtet til at installere et effektreguleringssystem, der er certificeret af et godkendt certificeringsorgan.«

4)

I artikel 11 foretages følgende ændringer:

a)

Overskriften affattes således:

»Ret til en tidsbegrænset fastpriselektricitetsleveringskontrakt og til en dynamisk elpriskontrakt«.

b)

Stk. 1 affattes således:

»1.   Medlemsstaterne sikrer, at det nationale regelsæt sætter leverandører i stand til at tilbyde tidsbegrænsede fastpriselektricitetsleveringskontrakter og dynamiske elpriskontrakter. Medlemsstaterne sikrer, at slutkunder, som har fået installeret en intelligent måler, kan anmode om at indgå en dynamisk elpriskontrakt, og at alle slutkunder kan anmode om at indgå en tidsbegrænset fastpriselektricitetsleveringskontrakt af en varighed på mindst et år, med mindst én leverandør og med enhver leverandør, som har flere end 200 000 slutkunder.

Uanset første afsnit kan medlemsstaterne fritage en leverandør med flere end 200 000 slutkunder fra forpligtelsen til at tilbyde tidsbegrænsede fastpriselektricitetsleveringskontrakter, hvis:

a)

leverandøren kun tilbyder dynamiske priskontrakter

b)

fritagelsen ikke har en negativ indvirkning på konkurrencen, og

c)

der fortsat er et tilstrækkeligt udvalg af tidsbegrænsede fastpriselektricitetsleveringskontrakter til slutkunderne.

Medlemsstaterne sikrer, at leverandører ikke ensidigt ændrer vilkårene og betingelserne for tidsbegrænsede fastpriselektricitetsleveringskontrakter og ikke opsiger sådanne kontrakter før de udløber.«

c)

Følgende stykker indsættes:

»1a.   Forud for indgåelse eller forlængelse af en kontrakt som omhandlet i denne artikels stk. 1 modtager slutkunderne et resumé af de vigtigste kontraktvilkår og -betingelser på en fremtrædende måde og i et klart og koncist sprog. Resuméet fastsætter de rettigheder, der er omhandlet i artikel 10, stk. 3 og 4, og skal mindst indeholde følgende oplysninger:

a)

den samlede pris og dens specificering

b)

en redegørelse for, hvorvidt prisen er fast, variabel eller dynamisk

c)

leverandørens e-mailadresse og de nærmere oplysninger om en forbrugerhotline, og

d)

hvis det er relevant, oplysninger om engangsbetalinger, tilbud, supplerende ydelser og rabatter.

Kommissionen giver vejledning i denne henseende.

1b.   Medlemsstaterne sikrer, at slutkunder med en tidsbegrænset fastpriselektricitetsleveringskontrakt ikke udelukkes fra, når de beslutter det, at deltage i fleksibelt elforbrug og energideling og fra aktivt at bidrage til at opfylde de nationale behov for fleksibilitet i elsystemet.«

d)

Stk. 2 affattes således:

»2.   Medlemsstaterne sikrer, at leverandørerne informerer slutkunderne fuldt ud om de muligheder, omkostninger og risici, der er forbundet med de respektive typer elforsyningskontrakter, og at leverandørerne er forpligtet til at give slutkunderne oplysninger i overensstemmelse hermed, herunder for så vidt angår nødvendigheden af at installere en egnet elmåler. De regulerende myndigheder:

a)

overvåger markedsudviklingen og vurderer de risici, som de nye produkter og ydelser kan udgøre, og griber ind over for urimelig praksis

b)

træffer passende foranstaltninger, hvis der er identificeret ulovlige opsigelsesgebyrer i overensstemmelse med artikel 12, stk. 3.«

5)

Følgende artikel indsættes:

»Artikel 15a

Ret til energideling

1.   Medlemsstaterne sikrer, at alle husstande, små virksomheder og mellemstore virksomheder, offentlige organer og, hvis en medlemsstat har besluttet det, andre kategorier af slutkunder har ret til at deltage i energideling som aktive kunder på en ikkeforskelsbehandlende måde inden for samme budområde eller et mere begrænset geografisk område som fastsat af den pågældende medlemsstat.

2.   Medlemsstaterne sikrer, at aktive kunder har ret til at dele vedvarende energi indbyrdes baseret på private aftaler eller gennem en retlig enhed. Deltagelse i energideling må ikke udgøre den primære forretnings- eller erhvervsmæssige aktivitet for aktive kunder, der deltager i energideling.

3.   Aktive kunder kan udpege en tredjepart som energidelingsorganisator med henblik på:

a)

at kommunikere om energidelingsordningerne med andre relevante enheder såsom leverandører og netoperatører, herunder om aspekter vedrørende gældende tariffer og gebyrer, skatter eller afgifter

b)

at yde støtte til forvaltning og balancering af fleksibelt forbrug bag måleren, decentrale anlæg til produktion af vedvarende energi og lagring, der er en del af den relevante energidelingsordning

c)

at indgå kontrakter med og fakturere aktive kunder, der deltager i energideling

d)

installation og drift, herunder måling og vedligeholdelse, af anlæg til produktion eller lagring af vedvarende energi.

Energidelingsorganisatoren eller en anden tredjepart kan eje eller forvalte et anlæg til lagring eller produktion af vedvarende energi på op til 6 MW uden at blive betragtet som en aktiv kunde, medmindre den er en af de aktive kunder, der deltager i energidelingsprojektet. Energidelingsorganisatoren sørger for ikkeforskelsbehandlende ydelser og gennemsigtige priser, tariffer og vilkår for ydelserne. Med hensyn til dette stykkes første afsnit, litra c), finder artikel 10, 12 og 18 anvendelse. Medlemsstaterne fastlægger regelsættet for anvendelsen af dette stykke.

4.   Medlemsstaterne sikrer, at aktive kunder, der deltager i energideling:

a)

har ret til at få den delte elektricitet, der indfødes i nettet, fratrukket deres samlede aflæste forbrug inden for et tidsrum, der ikke er længere end perioden for afregning af ubalancer, og med forbehold af gældende ikkeforskelsbehandlende skatter, afgifter og omkostningsægte netgebyrer

b)

drager fordel af alle forbrugerrettigheder og -forpligtelser som slutkunder i henhold til dette direktiv

c)

ikke er forpligtet til at overholde leverandørforpligtelser, hvis vedvarende energi deles mellem husstande med en installeret kapacitet på op til 10,8 kW for enfamiliehuse og op til 50 kW for boligejendomme

d)

har adgang til frivillige kontraktskabeloner med rimelige og gennemsigtige vilkår og betingelser for energidelingsaftaler

e)

i tilfælde af en konflikt i forbindelse med en energidelingsaftale, har adgang til udenretslig tvistbilæggelse med andre deltagere i energidelingsaftalen i overensstemmelse med artikel 26

f)

ikke udsættes for urimelig og forskelsbehandlende behandling fra markedsdeltagernes eller deres balanceansvarlige parters side

g)

orienteres om muligheden for ændringer af budområder i overensstemmelse med artikel 14 i forordning (EU) 2019/943 og om, at retten til at dele vedvarende energi er begrænset i overensstemmelse med nærværende artikels stk. 1

h)

giver besked om energidelingsordninger til de relevante systemoperatører og markedsdeltagere, herunder de relevante leverandører, enten direkte eller gennem en energidelingsorganisator.

Medlemsstaterne kan tilpasse de tærskler, der er omhandlet i første afsnits litra c), i overensstemmelse med følgende:

a)

hvis der er tale om enfamiliehuse, kan tærsklen øges op til 30 kW

b)

hvis der er tale om boligejendomme, kan tærsklen øges op til 100 kW eller, i tilfælde af behørigt begrundede særlige omstændigheder som følge af en reduceret gennemsnitsstørrelse af boligejendomme, nedsættes til mindst 40 kW.

5.   Hvis andre kategorier af slutkunder, der deltager i energidelingsordninger, er større end små og mellemstore virksomheder, gælder følgende yderligere betingelser:

a)

størrelsen på produktionsanlæggets installerede kapacitet i forbindelse med energidelingsordningen må højst være 6 MW

b)

energidelingen finder sted inden for et lokalt eller begrænset geografisk område som defineret af den pågældende medlemsstat.

6.   Medlemsstaterne sikrer, at de relevante transmissionssystemoperatører eller distributionssystemoperatører eller andre udpegede organer:

a)

overvåger, indsamler, validerer og kommunikerer målerdata vedrørende den delte elektricitet med relevante slutkunder og markedsdeltagere mindst en gang om måneden og i overensstemmelse med artikel 23 og til dette formål opretter passende IT-systemer

b)

stiller et relevant kontaktpunkt til rådighed, der skal:

i)

registrere energidelingsordninger

ii)

stille praktiske oplysninger til rådighed for energideling

iii)

modtage oplysninger om relevante målepunkter, ændringer i placering og deltagelse, og

iv)

hvis det er relevant, validere beregningsmetoder på en klar, gennemsigtig og rettidig måde.

7.   Medlemsstaterne træffer passende og ikkeforskelsbehandlende foranstaltninger til sikring af, at sårbare kunder og kunder, der er berørt af energifattigdom, kan få adgang til energidelingsordninger. Disse foranstaltninger kan omfatte finansielle støtteforanstaltninger eller produktionskvoter.

8.   Medlemsstaterne sikrer, at energidelingsprojekter, der ejes af offentlige myndigheder, gør den delte elektricitet tilgængelig for sårbare kunder og kunder, der er berørt af energifattigdom, eller borgere. I den forbindelse gør medlemsstaterne deres yderste for at sikre, at mængden af denne tilgængelige energi i gennemsnit udgør mindst 10 % af den delte energi.

9.   Medlemsstaterne kan fremme indførelsen af plug-in-minisolenergisystemer med en kapacitet på op til 800 W i og på bygninger.

10.   Uden at øge den administrative byrde yder Kommissionen medlemsstaterne vejledning for at lette etableringen en standardiseret tilgang med hensyn til energideling og sikre lige konkurrencevilkår for VE-fællesskaber og borgerenergifællesskaber.

11.   Denne artikel berører ikke kundernes ret til at vælge deres leverandør i overensstemmelse med artikel 4 og gældende nationale regler vedrørende godkendelse af leverandører.«

6)

Følgende artikel indsættes:

»Artikel 18a

Leverandørernes risikostyring

1.   De regulerende myndigheder eller, hvis en medlemsstat har udpeget en alternativ uafhængig kompetent myndighed til dette formål, en sådan udpeget kompetent myndighed sikrer under hensyntagen til leverandørens størrelse eller markedsstrukturen og, hvis det er relevant, ved at udføre stresstest, at leverandørerne:

a)

har oprettet og implementerer passende risikoafdækningsstrategier for at begrænse risikoen for, at ændringer i engrosforsyningen af elektricitet påvirker den økonomiske levedygtighed af deres kundekontrakter, samtidig med at likviditeten og prissignalerne på de kortfristede markeder opretholdes

b)

træffer alle rimelige foranstaltninger til at begrænse deres risiko for forsyningssvigt.

2.   Leverandørernes risikoafdækningsstrategier kan omfatte brugen af elkøbsaftaler som defineret i artikel 2, nr. 77), i forordning (EU) 2019/943 eller andre egnede instrumenter såsom forwardkontrakter. Hvis der findes tilstrækkeligt udviklede markeder for elkøbsaftaler, som muliggør effektiv konkurrence, kan medlemsstaterne kræve, at en del af leverandørernes risikoeksponering over for ændringer i engrospriserne på elektricitet dækkes ved hjælp af elkøbsaftaler for elektricitet produceret fra vedvarende energikilder, der matcher varigheden af deres risikoeksponering på forbrugersiden, forudsat at Unionens konkurrenceret overholdes.

3.   Medlemsstaterne bestræber sig på at sikre tilgængeligheden af risikoafdækningsprodukter for borgerenergifællesskaber og VE-fællesskaber og at skabe de rette betingelser med henblik herpå.«

7)

Artikel 27, stk. 1, affattes således:

»1.   Medlemsstaterne sikrer, at alle husholdningskunder og, når medlemsstaterne finder det hensigtsmæssigt, små virksomheder omfattes af en forsyningspligt, dvs. har ret til at få leveret elektricitet af en bestemt kvalitet til konkurrencedygtige, rimelige, let og klart sammenlignelige, gennemsigtige og ikkeforskelsbehandlende priser på deres område. For at sikre, at forsyningspligten overholdes, pålægger medlemsstaterne distributionssystemoperatører en forpligtelse til at tilslutte kunderne til deres net i henhold til vilkår, betingelser og tariffer, som er fastlagt efter proceduren i artikel 59, stk. 7. Dette direktiv er ikke til hinder for, at medlemsstaterne styrker husholdningskunders og små og mellemstore ikkehusholdningskunders markedsposition ved at fremme mulighederne for, at denne kundegruppe frivilligt kan lade sig repræsentere samlet.«

8)

Følgende artikel indsættes:

»Artikel 27a

Forsyningspligtig leverandør

1.   Hvis medlemsstaterne ikke allerede har indført en ordning med hensyn til forsyningspligtige leverandører, indfører de en sådan ordning for at sikre forsyningskontinuitet i det mindste for husholdningskunder. Forsyningspligtige leverandører udpeges ved en retfærdig, gennemsigtig og ikkeforskelsbehandlende procedure.

2.   Slutkunder, der overføres til en forsyningspligtig leverandør, har fortsat alle deres rettigheder som kunder som fastsat i dette direktiv.

3.   Medlemsstaterne sikrer, at en forsyningspligtig leverandør uden ophold meddeler de overførte kunder deres gældende vilkår og betingelser og sikrer kontinuiteten af ydelser for disse kunder i en periode, der kræves for at finde en ny leverandør, på mindst seks måneder.

4.   Medlemsstaterne sikrer, at slutkunderne informeres om og tilskyndes til at skifte til et markedsbaseret tilbud.

5.   Medlemsstaterne kan kræve, at en forsyningspligtig leverandør leverer elektricitet til husholdningskunder og små virksomheder og mellemstore virksomheder, som ikke modtager markedsbaserede tilbud. I sådanne tilfælde finder betingelserne i artikel 5 anvendelse.«

9)

Følgende artikel indsættes:

»Artikel 28a

Beskyttelse mod afbrydelser

1.   Medlemsstaterne sikrer, at sårbare kunder og kunder, der er berørt af energifattigdom, beskyttes fuldt ud mod afbrydelser af elforsyningen, ved at træffe passende foranstaltninger, herunder forbud mod afbrydelser eller andre tilsvarende foranstaltninger. Medlemsstaterne sikrer en sådan beskyttelse som led i deres politik med hensyn til sårbare kunder i henhold til artikel 28, stk. 1, og med forbehold af de foranstaltninger, der er fastsat i artikel 10, stk. 11.

Når medlemsstaterne underretter Kommissionen om deres gennemførelsesforanstaltninger i forbindelse med dette direktiv, forklarer de forholdet mellem første afsnit og de tilsvarende dele af de nationale gennemførelsesinstrumenter.

2.   Medlemsstaterne sikrer, at leverandører ikke opsiger kontrakter og ikke afbryder tilslutningen for kunder af de grunde, som ligger til grund for kundernes indgivelse af en klage i overensstemmelse med artikel 10, stk. 9, eller som er omfattet af en ordning til udenretslig bilæggelse af tvister i overensstemmelse med artikel 26. En sådan klage eller anvendelsen af en sådan ordning berører ikke parternes kontraktlige rettigheder og forpligtelser. Medlemsstaterne kan træffe passende foranstaltninger for at undgå procesmisbrug.

3.   Medlemsstaterne træffer de i stk. 1 omhandlede passende foranstaltninger for at gøre det muligt for kunderne at undgå afbrydelse, hvilket bl.a. kan være at:

a)

fremme frivillige regler for leverandører og kunder om forebyggelse og håndtering af sager med kunder, der er i restance; disse ordninger kan vedrøre støtte til kunderne i forbindelse med forvaltningen af deres energiforbrug og -omkostninger, herunder markering af usædvanlig energispidsbelastning eller -forbrug i vinter- og sommerhalvåret, tilbud om passende fleksible betalingsplaner, gældsrådgivningsforanstaltninger, målerselvaflæsninger og forbedret kommunikation med kunder og støtteorganer

b)

fremme kundernes uddannelse og bevidsthed om deres rettigheder med hensyn til gældsforvaltning

c)

have adgang til finansiering, vouchere eller tilskud som støtte til betaling af regninger

d)

tilskynde til og lette muligheden for måleraflæsninger hver tredje måned eller, hvis det er relevant, for kortere faktureringsperioder, hvis der er indført et system med regelmæssig selvaflæsning fra slutkundens side for at opfylde forpligtelserne i bilag I, punkt 2, litra a) og b), med hensyn til faktureringshyppighed og levering af faktureringsoplysninger.«

10)

Artikel 31, stk. 2 og 3, erstattes af følgende:

»2.   Distributionssystemoperatøren må i intet tilfælde forskelsbehandle systembrugere eller kategorier af systembrugere, herunder VE-fællesskaber og borgerenergifællesskaber, og må navnlig ikke begunstige sine tilknyttede virksomheder.

3.   Distributionssystemoperatørerne forsyner systembrugerne med de oplysninger, der er nødvendige for at få effektiv adgang til og sikre effektiv udnyttelse af systemet. Navnlig offentliggør distributionssystemoperatørerne på en gennemsigtig måde klare oplysninger om den kapacitet, der er til rådighed for nye tilslutninger i deres driftsområde, med høj geografisk præcision under overholdelse af den offentlige sikkerhed og datafortroligheden, herunder den kapacitet, der er omfattet af anmodningen om tilslutning, og muligheden for fleksibel tilslutning i overbelastede områder. Offentliggørelsen skal omfatte oplysninger om kriterierne for beregning af disponibel kapacitet for nye tilslutninger. Distributionssystemoperatørerne ajourfører disse oplysninger regelmæssigt og mindst én gang i kvartalet.

Distributionssystemoperatørerne giver på en gennemsigtig måde systembrugerne klare oplysninger om status for og behandlingen af deres anmodninger om tilslutning. De fremlægger disse oplysninger inden for tre måneder fra indgivelsen af anmodningen. Hvis anmodningen om tilslutning hverken er imødekommet eller permanent afvist, ajourfører distributionssystemoperatørerne disse oplysninger regelmæssigt og mindst en gang i kvartalet.

3a.   Distributionssystemoperatørerne giver systembrugerne mulighed for at anmode om nettilslutning og indsende relevante dokumenter udelukkende i digital form.

3b.   Medlemsstaterne kan bestemme, at stk. 3 ikke gælder for integrerede elektricitetsvirksomheder, der betjener færre end 100 000 tilkoblede kunder, eller som betjener små isolerede systemer. Medlemsstaterne kan anvende en lavere tærskel end den på 100 000 tilsluttede kunder.

Medlemsstaterne tilskynder integrerede elektricitetsvirksomheder, der betjener færre end 100 000 tilkoblede kunder, til en gang om året at give systembrugerne de oplysninger, der er omhandlet i stk. 3, og fremmer samarbejdet mellem distributionssystemoperatørerne med henblik herpå.«

11)

Artikel 33, stk. 1, affattes således:

»1.   Uden at det berører Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/94/EU (*2), sikrer medlemsstaterne det fornødne regelsæt til at lette offentligt tilgængelige og private ladestanderes tilslutning med intelligente opladningsfunktioner og tovejsopladningsfunktioner i overensstemmelse med artikel 20a i direktiv (EU) 2018/2001 til distributionsnettene. Medlemsstaterne sikrer, at distributionssystemoperatørerne på et ikkeforskelsbehandlende grundlag samarbejder med enhver virksomhed, der ejer, udvikler, driver eller forvalter ladestandere til elektriske køretøjer, herunder hvad angår tilslutning til nettet.

(*2)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/94/EU af 22. oktober 2014 om etablering af infrastruktur for alternative brændstoffer (EUT L 307 af 28.10.2014, s. 1).« "

12)

I artikel 59 foretages følgende ændringer:

a)

I stk. 1 foretages følgende ændringer:

i)

Litra c) affattes således:

»c)

i tæt samarbejde med de øvrige regulerende myndigheder at sikre, at den fælles tildelingsplatform, der er oprettet i overensstemmelse med Kommissionens forordning (EU) 2016/1719 (*3), ENTSO for elektricitet og EU DSO-enheden opfylder deres forpligtelser i henhold til dette direktiv, forordning (EU) 2019/943, de netregler og retningslinjer, der er vedtaget i henhold til artikel 59, 60 og 61 i forordning (EU) 2019/943, og anden relevant EU-ret, herunder hvad angår grænseoverskridende forhold, samt ACER's afgørelser, og i fællesskab at identificere den fælles tildelingsplatforms, ENTSO for elektricitets og EU DSO-enhedens manglende overholdelse af deres respektive forpligtelser; hvis de regulerende myndigheder ikke har været i stand til at nå til enighed inden for fire måneder efter indledningen af konsultationerne med henblik på i fællesskab at identificere manglende overholdelse, forelægges sagen for ACER til afgørelse i henhold til artikel 6, stk. 10, i forordning (EU) 2019/942

(*3)  Kommissionens forordning (EU) 2016/1719 af 26. september 2016 om fastsættelse af retningslinjer for langsigtet kapacitetstildeling (EUT L 259 af 27.9.2016, s. 42).« "

ii)

Litra z) affattes således:

»z)

at overvåge fjernelsen af uberettigede hindringer og restriktioner for udviklingen af forbrug af egenproduceret elektricitet, energideling, VE-fællesskaber og borgerenergifællesskaber, herunder forhindringer og begrænsninger, der forhindrer tilslutning af fleksibel decentral energiproduktion inden for en rimelig frist i overensstemmelse med artikel 58, litra d).«

b)

Stk. 4 affattes således:

»4.   Den regulerende myndighed, der er beliggende i den medlemsstat, hvor den fælles tildelingsplatform, ENTSO for elektricitet eller EU DSO-enheden har hjemsted, har beføjelse til at pålægge sanktioner, der er effektive, står i et rimeligt forhold til overtrædelsen og har afskrækkende virkning, over for enheder, hvis de ikke opfylder deres forpligtelser i henhold til dette direktiv, forordning (EU) 2019/943 eller enhver anden relevant retligt bindende afgørelse truffet af den regulerende myndighed eller ACER, eller til at foreslå, at en kompetent domstol pålægger sådanne sanktioner.«

13)

I artikel 66 tilføjes følgende stykker:

»6.   Uanset artikel 40, stk. 4, skal transmissionssystemoperatørerne i Estland, Letland og Litauen kunne benytte sig af balanceydelser, der leveres af indenlandske leverandører af ellagring, transmissionssystemoperatørers tilknyttede virksomheder og andre anlæg, der ejes af transmissionssystemoperatører.

Uanset artikel 54, stk. 2, kan Estland, Letland og Litauen tillade, at deres transmissionssystemoperatører og tilknyttede virksomheder ejer, udvikler, forvalter og driver energilageranlæg uden at følge en åben, gennemsigtig og ikkeforskelsbehandlende udbudsprocedure, og kan tillade sådanne energilageranlæg at købe eller sælge elektricitet på balancemarkederne.

Undtagelserne i første og andet afsnit finder anvendelse i op til tre år, efter at Estland, Letland og Litauen har tilsluttet sig det kontinentale europæiske synkrone område. Hvis det er nødvendigt for at opretholde forsyningssikkerheden, kan Kommissionen forlænge den oprindelige treårsperiode med højst fem år.

7.   Uanset artikel 40, stk. 4, og artikel 54, stk. 2, kan Cypern tillade sin transmissionssystemoperatør at eje, udvikle, forvalte og drive energilageranlæg uden at følge en åben, gennemsigtig og ikkeforskelsbehandlende udbudsprocedure.

Undtagelsen i første afsnit finder anvendelse, indtil transmissionssystemet i Cypern er tilsluttet andre medlemsstaters transmissionssystemer gennem sammenkobling.«

14)

Følgende artikel indsættes:

»Artikel 66a

Adgang til økonomisk overkommelig energi under en elpriskrise

1.   Rådet kan på forslag af Kommissionen ved en gennemførelsesafgørelse erklære en regional eller EU-dækkende elpriskrise, hvis følgende betingelser er opfyldt:

a)

tilstedeværelse af meget høje gennemsnitspriser på engrosmarkederne for elektricitet, der er mindst to en halv gange gennemsnitsprisen i de foregående fem år og mindst 180 EUR/MWh, og som forventes at forblive høje i mindst seks måneder, idet der ved beregning af gennemsnitsprisen i de foregående fem år ikke tages hensyn til de perioder, hvor der blev erklæret en regional eller EU-dækkende elpriskrise

b)

kraftige stigninger i detailpriserne på elektricitet på omkring 70 %, som forventes at forblive høje i mindst tre måneder.

2.   Gennemførelsesafgørelsen omhandlet i stk. 1 skal angive dens gyldighedsperiode, som kan være på op til et år. Denne periode kan efter proceduren i stk. 8 forlænges i flere på hinanden følgende perioder på op til et år.

3.   Erklæringen af en regional eller EU-dækkende elpriskrise i henhold til stk. 1 skal sikre fair konkurrence og handel i alle de medlemsstater, der berøres af gennemførelsesafgørelsen, således at det indre marked ikke forvrides unødigt.

4.   Hvis betingelserne i stk. 1 er opfyldt, fremsætter Kommissionen et forslag om at erklære en regional eller EU-dækkende elpriskrise, som skal indeholde den foreslåede gyldighedsperiode for gennemførelsesafgørelsen.

5.   Rådet kan med kvalificeret flertal ændre et forslag fra Kommissionen, der er fremsat i henhold til stk. 4 eller 8.

6.   Hvis Rådet har vedtaget en gennemførelsesafgørelse i henhold til stk. 1, kan medlemsstaterne inden for afgørelsens gyldighedsperiode anvende midlertidige målrettede offentlige indgreb i prisfastsættelsen for elektricitetslevering til små virksomheder og mellemstore virksomheder. Sådanne offentlige indgreb skal:

a)

være begrænset til højst 70 % af den begunstigedes forbrug over den samme periode i det foregående år og fastholde et incitament til at reducere efterspørgslen

b)

opfylde betingelserne i artikel 5, stk. 4 og 7

c)

hvis det er relevant, opfylde de betingelser, der er fastsat i denne artikels stk. 7

d)

være udformet således, at de minimerer enhver negativ fragmentering af det indre marked.

7.   Hvis Rådet har vedtaget en gennemførelsesafgørelse i henhold til denne artikels stk. 1, kan medlemsstaterne inden for afgørelsens gyldighedsperiode, uanset artikel 5, stk. 7, litra c), når de anvender målrettede offentlige indgreb i prisfastsættelsen for elektricitetslevering i henhold til artikel 5, stk. 6, eller til nærværende artikels stk. 6, undtagelsesvis og midlertidigt fastsætte en pris for elektricitetslevering, som er lavere end omkostningerne, forudsat at følgende betingelser er opfyldt:

a)

den pris, der fastsættes for husholdningskunder, gælder kun for højst 80 % af husholdningernes medianforbrug og fastholder et incitament til at reducere efterspørgslen

b)

der er ingen forskelsbehandling mellem leverandører

c)

leverandørerne kompenseres for at levere til priser, der er lavere end omkostningerne, på en gennemsigtig og ikkeforskelsbehandlende måde

d)

alle leverandører har mulighed for at afgive tilbud til den pris for elektricitetslevering, der er lavere end omkostningerne, på samme grundlag

e)

de foreslåede foranstaltninger forvrider ikke det indre marked for elektricitet.

8.   I god tid inden udløbet af den periode eller gyldighed, der er fastsat i henhold til stk. 2, vurderer Kommissionen, om betingelserne fastsat i stk. 1 fortsat er opfyldt. Hvis Kommissionen finder, at betingelserne fastsat i stk. 1 fortsat er opfyldt, forelægger den Rådet et forslag om at forlænge gyldighedsperioden for en gennemførelsesafgørelse vedtaget i henhold til stk. 1. Hvis Rådet beslutter at forlænge gyldighedsperioden, finder stk. 6 og 7 anvendelse i den forlængede periode.

Kommissionen vurderer og overvåger løbende virkningen af alle foranstaltninger, der vedtages i henhold til denne artikel, og offentliggør regelmæssigt resultaterne af sådanne vurderinger.«

15)

Artikel 69, stk. 2, affattes således:

»2.   Kommissionen gennemgår senest den 31. december 2025 gennemførelsen af dette direktiv og forelægger Europa-Parlamentet og Rådet en rapport. Hvis det er relevant, fremsætter Kommissionen et lovgivningsmæssigt forslag sammen med eller efter at have fremlagt rapporten.

I Kommissionens gennemgang vurderes navnlig den servicekvalitet, der tilbydes slutkunder, og hvorvidt kunder, navnlig sårbare kunder og kunder, der er berørt af energifattigdom, er tilstrækkeligt beskyttet i henhold til dette direktiv.«

Artikel 3

Gennemførelse

1.   Medlemsstaterne sætter de nødvendige love og administrative bestemmelser i kraft for at efterkomme dette direktiv senest den 17. januar 2025.

Uanset dette stykkes første afsnit sætter medlemsstaterne de nødvendige love og administrative bestemmelser i kraft for at efterkomme artikel 2, nr. 2) og 5), senest den 17. juli 2026.

De underretter straks Kommissionen herom.

Disse love og bestemmelser skal ved vedtagelsen indeholde en henvisning til dette direktiv eller skal ved offentliggørelsen ledsages af en sådan henvisning. Medlemsstaterne fastsætter de nærmere regler for henvisningen.

2.   Medlemsstaterne meddeler Kommissionen teksten til de nationale love og bestemmelser, som de udsteder på det område, der er omfattet af dette direktiv.

Artikel 4

Ikrafttræden

Dette direktiv træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Artikel 5

Adressater

Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den 13. juni 2024.

På Europa-Parlamentets vegne

R. METSOLA

Formand

På Rådets vegne

H. LAHBIB

Formand


(1)   EUT C 293 af 18.8.2023, s. 112.

(2)   EUT C, C/2023/253, 26.10.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2023/253/oj.

(3)  Europa-Parlamentets holdning af 11.4.2024 (endnu ikke offentliggjort i EUT) og Rådets afgørelse af 21.5.2024.

(4)   EUT L 198 af 22.7.2006, s. 18.

(5)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2022/1032 af 29. juni 2022 om ændring af forordning (EU) 2017/1938 og (EF) nr. 715/2009 for så vidt angår gasoplagring (EUT L 173 af 30.6.2022, s. 17).

(6)  Rådets forordning (EU) 2022/1369 af 5. august 2022 om koordinerede foranstaltninger til reduktion af efterspørgslen efter gas (EUT L 206 af 8.8.2022, s. 1).

(7)  Rådets forordning (EU) 2022/1854 af 6. oktober 2022 om et nødindgreb for at imødegå høje energipriser (EUT L 261 I af 7.10.2022, s. 1).

(8)  Rådets forordning (EU) 2022/2577 af 22. december 2022 om en ramme for fremskyndelse af udbredelsen af vedvarende energi (EUT L 335 af 29.12.2022, s. 36).

(9)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1999 af 11. december 2018 om forvaltning af energiunionen og klimaindsatsen, om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 663/2009 og (EF) nr. 715/2009, Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 94/22/EF, 98/70/EF, 2009/31/EF, 2009/73/EF, 2010/31/EU, 2012/27/EU og 2013/30/EU, Rådets direktiv 2009/119/EF og (EU) 2015/652 og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 525/2013 (EUT L 328 af 21.12.2018, s. 1).

(10)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/942 af 5. juni 2019 om oprettelse af Den Europæiske Unions Agentur for Samarbejde mellem Energireguleringsmyndigheder (EUT L 158 af 14.6.2019, s. 22).

(11)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/943 af 5. juni 2019 om det indre marked for elektricitet (EUT L 158 af 14.6.2019, s. 54).

(12)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2018/2001 af 11. december 2018 om fremme af anvendelsen af energi fra vedvarende energikilder (EUT L 328 af 21.12.2018, s. 82).

(13)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2018/2002 af 11. december 2018 om ændring af direktiv 2012/27/EU om energieffektivitet (EUT L 328 af 21.12.2018, s. 210).

(14)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/944 af 5. juni 2019 om fælles regler for det indre marked for elektricitet og om ændring af direktiv 2012/27/EU (EUT L 158 af 14.6.2019, s. 125).

(15)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2022/869 af 30. maj 2022 om retningslinjer for den transeuropæiske energiinfrastruktur, om ændring af forordning (EF) nr. 715/2009, (EU) 2019/942 og (EU) 2019/943 og af direktiv 2009/73/EF og (EU) 2019/944 og om ophævelse af forordning (EU) nr. 347/2013 (EUT L 152 af 3.6.2022, s. 45).

(16)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 af 27. april 2016 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger og om fri udveksling af sådanne oplysninger og om ophævelse af direktiv 95/46/EF (generel forordning om databeskyttelse) (EUT L 119 af 4.5.2016, s. 1).


ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2024/1711/oj

ISSN 1977-0634 (electronic edition)